Hur nöjd är du med ditt liv?

Livstillfredsställelse är centralt inom den positiva psykologin. Hur nöjd är du med ditt liv?


Psykolog Ed Diener har gjort ett test som mäter livstillfredsställelsen. Det omfattar fem frågor. För att svara använder du en skala från 1 till 7, där 1 motsvarar "stämmer inte alls", 4 motsvarar "varken rätt eller fel" och 7 motsvarar "stämmer helt och hållet"


1. I stort är mitt liv nära nog perfekt        ___________


2. Grundförutsättningarna i mitt liv är perfekta      ____________


3. Jag är nöjd med mitt liv       ____________


4. Hittills har jag fått alla viktiga saker jag önskar mig i livet    ____________


5. Om jag kunde leva mitt liv en gång till, skulle jag inte ändra på nästan något   _____________Resultat

31-35 poäng            Du är extremt nöjd med ditt liv

26- 30                    Du är mycket nöjd

21-25                     Du är rätt så nöjd

20                          Du är varken nöjd eller missnöjd

15-19                     Du är lite missnöjd

10-14                     Du är rätt så missnöjd

5-9                         Du är extremt missnöjd


Hur många poäng fick du på testet? Vilka områden i livet är du mest nöjd med, och vilka områden skulle di vilja förändra?

Humor, glädje och skratt

Lyckan kommer till den som skrattar - japanskt ordspråk. Humor och skratt är viktiga ingredienser i ett lyckligt liv. Att skratta aktiverar belöningssystemet i hjärnan vilket ger oss lustkänslor.  Det gör oss pigga och får oss att känna en euforisk känsla. Ett riktigt gapskratt lättar på trycket.


 

När vi skrattar får vi en ökad produktion av adrenalin och noradrenalin, vilket gör att hjärnan blir mer vaken. Vi tänker bättre och kreativiteten ökar.

 

Studier har visat att humor, och skratt har en smärtlindrande effekt. Den film som studier har visat att vi ler och skrattar mest   åtnär vi ser är Mama Mia. Rena lyckopillret med andra ord :) Glädje är en del av lycka, och kan vi fylla våra liv med mer glädje känner vi även en större lycka. Upprepade stunder av glädje är viktigast för vårt välbefinnande och vår livslust. Glädjen behöver inte alltid ta sig uttryck i skratt. Att ha glädjeupplevelser varje vecka, ja varje dag ger oss kraft, harmoni och livslust. Livsglädje helt enkelt.

Vilka små saker kan du göra varje dag som ökar din glädje? Vilka favoritnöjen har du? Ett bra tips är att boka in saker i kalendern i förväg, så du för en möjlighet att glädjas redan innan det aktuella händer. Försök också att inte boka in flera roliga saker samma dag. Sprid ut dom över tid. Då får du mer roligt att se fram emot, och du njuter även mer av varje aktivitet


Det finns studier som visar att skratt och glädje främjar arbetslusten, och omgiven av humoristiska arbetskamrater på en arbetsplats där skratt och skoj uppmuntras blir man lyckligare och gör ett bättre jobb. Det verkar som om Google har insett det, och inrett sina arbetsplatser för att främja leklusten och det kreativa. Undra vilket svenskt företag som kommer bli först med något liknande.


Ett sätt att utveckla din humor är att inte ta dig själv på för stort allvar. Alla gör vi bort oss ibland, och med att kunna skratta åt sig själv är mycket vunnet. Humor finns överallt, bara du är öppen för det.


Spara på roliga urklipp, tidningsartiklar, skapa ett humorbibliotek, samla på roliga filmer. Träna på att utveckla ditt sinne för humor.


Humor, glädje och skratt är några av delarna i känslan av lycka och livstillfredsställelse

 

 

 

 


Sammanfattning av början av året

Att boka in roliga saker skriver jag ju om är viktigt för känslan av välbefinnande. Att ha roliga saker att se fram emot ger lycka tre gånger om. Hur har det sett ut för dig under årets första två månader? Jag gjorde en sammanfattning över mina första månader, och jag har gjort mer roliga saker än vad jag kanske tror när jag sitter här en halvtråkig måndag.

Januari:

Bjöd hem några vänner på ost och vin efter nyår. En kväll att prata, skratta och umgås


Plockade fram allt pysselmaterial och hade en pysseldag med dottern


Var hemma hos en vän tillsammans med dottern för att fika och spela spel. Sånt gillar jag :) Dottern och jag spelade i lag mot min vän och hennes dotter


Hjälpte en vän att rensa, rensa, rensa hemma. Jobbigt men roligt. Jag älskar att röja, rensa och organisera. Jag fick även hjälpa någon annan, något som forskningen visat är viktigt för lyckan


Jag var på ett par anställningsintervjuer, och blev erbjuden ett nytt jobb. Fick även igenom mina lönekrav :)


Var på bio med dottern en kväll


Gjorde ett homestylinguppdrag, som var superroligt. Mer sådana vill jag göra


Jag var på Säröhus och hade en dag av avkoppling


Jag var på en intressant föreläsning om tonåringar. Så glad att bli medbjuden på det


Var på en intressant seminariedag fylld av föreläsningar om rehabilitering av personer med funktionshinder


Bjöd hem några härliga människor från mitt förra jobb på middag. Äta gott, dricka gott och ett sällskap som stimulerar till både skratt och härliga diskussioner.


Yogat, dansat och ridit varje vecka!


Februari:


Varit på ansiktsbehandling och manikyr


Firat dotterns födelsedag


Haft en härlig dag på Stora Holms säteri, med vacker omgivning, gott fika och en härlig skogspromenad


Ordnat tjejmiddag för dottern och sex av hennes vänner


Träffat en vän, och blivande kollega, för lunch och givande diskussion. Nu har jag även anmält mig till specialistutbildningen, tack vare dig :)


Haft en härlig dag vid havet med dottern. Promenad och fotografering vid Hovås Havsbad och den härliga promenadvägen längs havet


Långpromenad i skogen med dottern, och ytterligare en fotografering


Spelat badminton med dottern. Oj, vad vi skrattade. Det var så roligt så det bokar vi in i igen!


Sett över min ekonomi, och varit på banken på ekonomisk rådgivning


Haft en inspirerande kväll med 4good fylld av skratt, där jag lyssnade på magnifika Morgan Alling och Mia Törnblom. Båda två så energiska, roliga och bjöd på sig själva. Skratt, vin, choklad och så en härlig goodie-bag


Njutit av så mycket god mat på Passion för mat. En orgie i mat och njutning :)


Fortsatt med yoga och ridning, dansen har legat i skymundan under februari, men kommer igen i marsNär jag sammanställer årets första två månader ser jag att det har varit mycket skratt, avkoppling, njutning, förkovring och umgänge. Jag har även provat saker jag inte gjort på länge och upptäckt hur roligt det var. Det har varit lagom mycket saker inbokade. Roliga saker att se fram emot, sköna stunder på egen hand, men även tomma dagar där jag kan ta dagen som den kommer.


Hur har dina första månader sett ut? Har du för mycket inbokat så du känner dig stressad, eller är det för tomt i din almanacka så du inte har något roligt att se fram emot? Vad kan du göra för att skapa balans? Vad är lagom mycket för dig?

Trivas på jobbet

Hur många timmar per dag tillbringar du på din arbetsplats? Hur ser arbetsmiljön ut där du jobbar? På vilket sätt påverkar din arbetsplats ditt välbefinnande?


På en av mina favoritbloggar, http://blogg.addsimplicity.se/, där Jannike skriver om feng shui och inredning i allmänhet idag hade ett inlägg om feng shui på arbetsplatsen. I USA är det flera stora företag som använder feng shui när de inreder kontor och arbetsplatser.


Ett av världens allra populäraste ställen att arbeta på är Google. Varje gång listan över världens populäraste arbetsgivare publiceras är Google med i toppen, och när man ser hur arbetsmiljön ser ut på deras kontor kan man förstå varför :)


På kontoret i Zürich har man förstått vikten av en lekfull miljö för att främja kreativiteten. Där finns både ruschkanor och gungor


Företaget bjuder sina anställda på lunchbuffé varje dagBehöver du lite avskildhet, och möjlighet att ringa privat samtal finns dessa urmysiga liftkabiner att tillgå


Behöver du massage finns både massagebänkar och massagefåtölj


Hur tror du att det känns att arbeta på en arbetsplats där arbetsgivaren ansträngt sig att göra en positiv arbetsmiljö? Här har svenska arbetsgivare något att ta efter!

Ta dig tid för nöjen och njutning

Om du har bestämt dig för att fokusera på att må bra, är nöjen och njutning två viktiga ingredienser. Lycka är ofta små stunder där ditt välbefinnande står i fokus. Att ha roligt ger även lycka vid mer än ett tillfälle. Dels ärdet viktigt att ha roliga saker att se fram emot, sk förväntansglädje, sen njuter du i stunden för att till sist må bra av positiva minnen.


Fundera på vad som roar dig, och gör det lite oftare. Materiella saker ger ingen långvarig lycka, medan att vara med familj, vänner, musik, idrott, konst uppskattas av många. Men vad du uppfattar som nöje är individuellt och kan bero på ålder, begåvning, ekonomi, läggning och även mycket annat. Så utgå från dig själv och vad som roar dig.

Forskning har visat att värme gör människor trevligare. Att hålla händerna runt en mugg varmt kaffe gör dig mer generös, så att umgås över en fika är kanske inte en så dum idé ändå :)


Frigör tid för att göra roliga saker, välj bort en del saker du gör av slentrian, gammal vana eller rädsla för vad andra ska tycka om dig om du inte gör det, och boka in något roligt. Skriv in något roligt i almanackan, helst något varje vecka.


Ta dig även tid att njuta. Vilken är den största njutningen för dig? God mat är för många en stor njutning, och ännu mer om vi äter den ihop med människor vi tycker om. Att gå in för att njuta av livet är en viktig del för att öka lyckokänslan. Vi borde stanna upp och tillåta oss att njuta mer. Av mat, familj, vänner, vackert väder, fin natur, vila, blommor osv. Njutning kan vara enkel och behöver inte kosta något.
Hur ser dina lyckostunder ut? Gör en lista över allt som gör dig glad. Vilka saker skulle du vilja göra mer av? Är det något som du inte gör längre, men skulle tycka om att återuppta? Själv har jag börjat rida igen efter många års uppehåll, och det ger mig en enorm glädje varje vecka. För att njuta, och må bra, gör så mycket som möjligt av det som står på din lista, så ofta som möjligt. Planera in roliga saker så du har något att se fram emot. Förväntansglädje är en härlig glädje.


Vilka människor mår du bra av att träffa? Finns det människor du skulle må bättre av att sluta träffa?


Skriv en annan lista över olika saker du njuter av. Att simma, baka, lyssna på musik, måla, sticka en tröja, ta en promenad i skogen, ligga i badkaret och filosofera. Varje njutning gör dig på bättre humör, och att tillåta dig njutning är också något du kan göra ofta. Belöna dig själv och ta dig tid att fira. Det finns alltid tillfällen att fira -när du lyckats med något, när solen skiner, när någon har namnsdag, när någon har halvårsfödelsedag, när dagen känns härlig, när dagen känns grå för att pigga upp. Hitta på anledningar till att fira. 

Veckans städtips

Om du, förutom den vanliga veckostädningen, tar tio minuter-en kvart om dagen och gör rent på olika ställen så undviker du att ett par gånger om året behöva lägga tid på en ordentlig storstädning. Då är alla de ställena redan städade :) Istället för att slötitta på TV, eller ta den tid som de visar reklam och gör något, varje dag.


Denna veckan kan du städa något i köket varje dag:


Måndag: Torka av köksbänkarna, flytta runt apparater och annat som står på bänken tex micro, brödburk, kryddot och torka under och bakom. Torka av micron utvändigt


Tisdag: Torka fingeravtryck och fläckar på kylskåpsdörren, frysen, ugnsluckan, micron och om det behövs även på skåpsluckor


Onsdag: Skura skärbrädor. Varmt vatten och salt tar bort bakterier


Torsdag: Gör rent diskhoarna


Fredag: Gör rent soptunnan och under diskbänken


Med en liten insats varje dag slipper du mastodontrengöringarna :)Den viktiga sömnen

Svenska kvinnor och män sover i genomsnitt knappt sju timmar per natt. Det är för lite. Vi har så mycket vi ska hinna med innan det är dags att gå och lägga sig, så klockan blir senare och senare, för att sedan gå upp tidigt på morgonen. För att känna livstillfredsställelse är det viktig att sova ordentligt.


Om du har problem med sömnen - sök hjälp. Att inte få sova ordentligt och få den återhämtning som både kropp och sinne behöver kan leda till depression.


För att få den sömn du behöver är det viktigt att du går och lägger dig vid samma tid varje kväll. Har du svårt att komma i säng i tid, försök gå och lägga dig en halvtimme tidigare för att sedan utöka den tiden varje kväll tills du lägger dig vid en normal tid.


Gör sovrummet så inbjudande som möjligt. Ta bort alla elektriska apparater som TV och datorer. Sovrummet ska vara en oas för avkoppling. Gör rummet inbjudande med sköna lakan, blommor, härlig belysning. Det ska kännas skönt att gå och lägga sig på kvällen.Längtan efter våren

Det känns som vintern har varit oerhört lång i år, och jag längtar efter att våren och värmen ska komma snart. I Göteborg idag är det grått ute och termometern visar noll grader. Det låter varmare än vad det varit senaste dagarna, men nollgradigt vid kusten kan vara isande kallt. Jag försöker med ljus och lykta hitta små saker som påminner mig om att våren snart är här. På tisdag är det 1 mars, och mars räknas som en vårmånad. Kanske vi kan räkna med mer vårtecken då?


Vårkläder finns det redan fullt av i affärerna, men för min del känns de inte så lockande än. Det är först när solen och värmen börjar komma som det lockar mig att titta på vårkläder

 De första lysande tussilagorna ger mig en härlig känsla, men än är det lite tidigt att börja titta efter dom.
Fåglar som sjunger glatt utanför fönstret är ett annat vårtecken för mig. Vissa dagar, särskilt när solen värmer lite, tycker jag mig höra att fåglarna kvittrar lite gladare, men det kanske bara är inbillning?
När körsbärs- och äppleträden blommar är det försommar. Så ljuvligt, och så kortvarigt, men den veckan när allt blommar samtidigt njuter jag i fulla drag.


Det bästa vårtecknet av alla för mig är ändå känslan av att solen värmer. När jag kan ställa mig mot en husvägg och känna att det blir varmt. Ett annat vårtecken som jag minns så väl från när jag var barn är känslan av torrt, lite dammigt grus på vägarna. När jag var mindre brukade det infalla samtidigt med påsklovet. Då fick jag alltid en känsla av att nu, nu är det äntligen vår på riktigt.


Vilka vårtecken väntar du på? Vad är det för saker som, för dig, ger en känsla av att nu är våren äntligen här?


Busig katt :)

Vilka olika personlighter djur kan ha. Jag har två katter, en superkelig honkatt som går omkring och vill att jag ska kela med henne, hela tiden, då hon inte sover. Så har jag en hankatt som är lite halvgalen. Han vill busa hela tiden istället. Idag försökte jag ligga kvar i sängen på morgonen, och läsa en bok. Det blev totalt kaos, så till slut fick jag ge upp och återkomma till boken lite senare.


Min lillabuskille, Figaro. Jag har aldrig träffat en katt som är så intensiv som han är. Allt han gör, gör han till 100 %. En av hans favoritplatser när han var mindre var att hoppa in i kaninens bur, och lägga sig i hans höhäck. Stackars kaninen fick inte vara i sin egen bur.


Några av mina skor är han helt galen i, och jag kan inte ha dom stå framme. Han lägger sig på dom och rullar och biter i dom så ibland undrar jag vad det egentligen är i dessa skor. Men, han är alltid ett charmtroll och alla som träffar honom blir helförtjusta, även de som i vanliga fall inte gillar katter.


Mindfulness

Lektion fyra - Närvarande eller tanketom?
 

"I varje stund är vi antingen närvarande, eller också är vi i själva verket tanketomma. Formulerat så, kanske vi vill ta ett större ansvar för vårt handlande i världen, invärtes och utvärtes, i varje enskilt ögonblick"
Jon Kabat-Zinn

Optimism

Här kommer fortsättningen på optimisttestet du gjorde igår. Har du räknat ihop dina poäng? Läs då vidare för att se hur du kan använda resultatet.


 

Det finns två huvudsakliga aspekter på din förklaringsstil (utifrån testet om hur din optimism ser ut): varaktighet och genomslagskraft

 

Personer som lätt ger upp tror att orsaken till dåliga händelser som drabbar dom är varaktiga. De kommer bestå och kommer alltid finnas där. Personer som står emot hjälplöshet tror att anledningen till dåliga händelser är tillfälliga.


Exempel på att tänka pessimistiskt när det gäller varaktighet:
Jag är helt utstliten, Dieter fungerar aldrig, Du tjatar alltid, Du pratar aldrig med mig


Exempel på att tänka optimistiskt när det gäller varaktighet:
Jag är tillfälligt utmattad, Dieter fungerar inte när du äter på restaurang, Du tjatar när jag inte städat mitt rum, Du har inte pratat med mig på senaste tiden


Om du tänker i termer av "alltid" och "aldrig" har du en varaktig pessimistisk stil. Om du tänker på dom som "ibland" och "på senaste tiden" har du en optimistisk stil.

Gå tillbaka till dina testresultat och titta på de frågorna som har PmB (som står för varaktigt dåligt). Det testar hur varaktigt du brukar tänka att anledningen till dåliga händelser är. 0 poäng är de optimistiska svaren, och 1 poäng är de pessimistiska. Din totala poäng på PmB visar hur pass optmistisk du är från den aspekten. 0 eller 1 poäng totalt är du mycket optimistisk, 2-3 är du ganska optimistisk, 4 är genomsnittligt, 5-6 är ganska pessimistisk och 8 är mycket pessimistisk.


När vi misslyckas med något så gör det ont, men det går över. För vissa går det väldigt fort (de som fått 0 eller 1), men för andra håller smärtan i sig (de som fått 7-8). När det gäller bra saker som händer tänker den som är optimistisk att det har varaktiga orsaker som karaktärsdrag och förmågor, medan pessimister tror på tillfälliga orsaker som tur, sinnesstämningar eller prestationer.


Exempel på tillfälligt tänkande, som är pessimistiskt
Min turdag, Jag försöker ordentligt, Min rival tröttnade


Exempel på optimistiskt tänkande:
Jag har alltid tur, Jag har talang, Min rival är inte bra


Räkna ihop dina poäng för PmG, som står för varaktigt bra tänkande. De som ger 1 poäng är varaktiga optimistiska svar, och de som har 0 är pessimistiska. Vid poäng av 7-8 är du mycket optimistisk, 6 ganska optimistisk, 4-5 genomsnittligt, 3 ganska pessimistisk, 2-0 mycket pessimistisk.


Människor som har en optimistisk syn och tror att bra händelser har varaktiga orsaker försöker ännu hårdare nästa gång, medan de som har en mer pessimistitsk syn, och tror att bra händelser beror på tillfälliga orsaker som tex tur ger upp, även när de har lyckats med något.


Detta var en aspekt av optimism - varaktighet. Den andra aspekten är genomslagskraft, vilket handlar om tid och utrymme. Vissa människor kan fortsätta sina liv på ett bra sätt även om de förlorar en viktig aspekt som tex sitt arbete eller en kärleksrelation, medan andra uppfattar allt som en katastrof och när de förlorar en viktig del av sitt liv rämnar allt. Personer som ger allmängiltiga förklaringar till sina misslyckanden ger upp allt när de misslyckas i en del av livet, medan personer som ger specifika förklaringar kan bli hjälplösa inom ett specifikt område men inte låta det påverka andra delar av livet.


Exempel på allmängiltiga, pessimistiska förklaringar:
Alla lärare är orättvisa, Jag är motbjudande, Böcker är värdelösa


Exempel på specifika, optimistiska förklaringar:
Den där specifika läraren är orättvis, Han tycker jag är motbjudande, Den här boken är värdelös


Varaktighetsaspekten, som vi tittade närmare på tidigare bestämmer efter hur lång tid en person ger upp, och hur snabbt de återhämtar sig. Genomslagsaspekten bestämmer om hjälplösheten påverkar de flesta, eller alla, delar av livet eller begränsar sig till en. Skapar du katastrofer i ditt huvud? Räkna ihop frågorna med PvB (dåligt genomslag). Får du 1 är du myckert optimistisk, 2-3 en aning optimistisk, 4 genomsnittligt, 5-6 ganska optimistisk, 7-8 mycket optimistisk.


Optimisten tror att bra händelser förbättrar allt han gör, medan pessimisten tror att bra händelser orsakas av  specifika faktorer.


Exempel på specifika, pessimistiska förklaringar:
Jag är bra på matematik, Hon tyckte jag var charmig, Min mäklare kan mycket om oljeaktier


Exempel på allmängiltiga, optimistiska förklaringar:
Jag är intelligent, Jag var charmig, Min mäklare kan mycket om aktier


Räkna ut din optimism för genomslagskraften för positiva händelser. De är markerade med PvG. Lägg ihop dina poäng för alla frågor markerade med Pvg. Får du 7-8 är du mycket optimistisk, 6 ganska optimistisk, 4-5 genomsnittlig, 3 ganska pessimistisk 2-0 mycket pessimistisk.


Hopp är en viktig ingrediens i känslan av lycka och livstillfredsställelse. Att hitta varaktiga och allmängiltiga orsaker till bra händelser tillsammans med tillfälliga och specifika orsaker till dåliga händelser ger en känsla av hopp.


Att hitta varaktiga och allmängiltiga orsaker till dåliga händelser med tillfälliga och specifika orsaker till bra händelser ger en känsla av hopplöshet.


Händelser kan beskrivas antingen på ett hoppfullt eller på ett hopplöst sätt.


Exempel på hopplösa:
Jag är dum, Män är tyranner, Jag är lycklig, Min fru charmar mina kunder


Exempel på hoppfulla:
Jag har baksmälla, Min man var på dåligt humör, Jag är talangfull, Min fru charmar alla


Dina poäng för hopp är en intressant aspekt av testet. Räkna ihop din totala poäng för PvB och lägg till den totala poängen för PmB. Sedan drar du bort dina poäng för PvG samt dina poäng för PmG. Nu har du dina totala poäng för hopp. Får du mellan 10 och 16 poäng är du extremt hoppfull, 6-9 ganska hoppfull, 1-5 genomsnittligt hoppfull, minus 5 till 0 har du mindre hopp och under minus fem saknar du hopp helt.


Hur du förklarar både bra och dåliga saker som händer visar hur snabbt du återhämtar dig från problem. Svåra saker händer alla i livet, och vilka förklaringsmodeller du har, både för bra händelser och för dåliga händelser, påverkar din återhämtningskapacitet.


Vardagslyx

Det som anses mest lyxigt i vår stressade tillvaro är tid. Att få lite extra tid är något allt flera eftersträvar. Fler och fler i min bekantskapskrets har köpt sig lite tid och lyxat till vardagen lite genom att få hem matkasse direkt till dörren. Det finns flera olika företag att välja på som levererar, antingen bara råvaror med recept eller delvis tillagad och förberedd mat med recept som du själv hemma gör klart. Vissa företag levererar tex olika såser som deras kock har tillagat.


Ett av alla företag som finns är Linas matkasse. Jag är själv lite nyfiken och har tänkt testa. Mina vänner är helnöjda. Dels att slippa handla, men också att inte behöva komma på nya vardagsmat hela tiden, och få chansen att prova nya recept, med nya spännande ingredienser man kanske aldrig hade valt själv.


Så här kan en vecka se ut. Dessa varor levereras i kassen:

Apelsin 1 st C

Champinjoner 250 g D

Gul paprika 1 st B

Jordärtskockor 400 g E

Körsbärstomater 250 g B

Morötter 1 kg A, C, E

Persiljerötter 2 st E

Potatis 2 kg A, E

Schalottenlök 250 g C, D

Vitlök 1 st B, C, D

Zucchini 1 st B

Bulgur 600 g B, C

Kikärtor 380 g B

Soltorkade tomater 280 g B, D

Tagliatelle 500 g D

Gräslök 30 g A

Gröna ärtor 250 g A

Persilja 30 g C, E

Spenat 250 g D

Älgfärs ca 500 g E

Grädde 2 dl A, D, E

Halloumi 2 pkt B

Kycklingfilé ca 600 g D

Sejfilé ca 600 g A

Tärnad rostbiff ca 600 g C

Ägg 6 st A, E


Utifrån dessa råvaror kommer då recept på tre medelsvåra rätter:
 
Currypanerad sej med kokt potatis och gräslökssås
Två-i-ett-gryta: mustigt marockansk- eller örtigt provencalsk med frisk apelsin
Ugnsgrönsaker med halloumi, bulgur och kikärtskräm på soltorkade tomater

En snabb rätt: Kyckling i gräddig spenatsås med soltorkad tomat och tagliatelle

En lite mer krävande, som passar till fredagsmys eller kanske på helgen när lite mer tid finns till matlagning: 

Älgfärsbiffar med rostade rotfrukter och jordärtskockspuré


                                        


Melodifestival

Så då har jag hört de sista låtarna i det sista kvalheatet på årets upplaga av Melodifestivalen, och som vanligt tycker jag det är skiftande kvalitet på låtarna, men överlag tycke jag att kvällens program var det bästa i år, och mina två favoriter ikväll är Melody Club


 

och även den sista låten, som sjöngs av en grupp jag aldrig hört talas om innan, Love Generation


Det ska bli spännande att se om de låtarna går vidare. Själv engagerar jag mig aldrig tillräckligt för att ringa och rösta. Jag hörde att det bara är ca 10% av tittarna som röstar. Brukar du rösta? Vad tyckte du om kvällens program? Vilka var dina favoriter?


En bra deal

Jag måste tipsa er om dagens erbjuande på www.letsdeal.se.


För 69 kr får du en härlig skärgårdsbrunch, ord 160 kr.
SE DAGENS DEAL


Hovås Havsbad har förekommit här på bloggen förut. Bilderna från en dag vid havet är fotograferade där. Jag älskar Hovås Havsbad. Det ligger så vackert, med en fin sanstrand, härliga sjöbodar och så den långa promenaden längs med stranden. För en dryg vecka sedan sa jag till dottern att vi måste gå dit och äta brunch någon dag, så detta erbjudande kommer jag att nappa på. Dessutom är deras brunch helt fantastisk. Det här är ett erbjudande jag blev glad över. Kanske fler som är intresserade?

Hur optimistisk är du?

Positiva känslor för framtiden innebär tillförsikt, tillit, förtroende, hopp och optimism. Hopp och optimism ger bättre motstånd mot depression när dåliga händelser inträffar, bättre prestation på arbetet och bättr fysisk hälsa. Forskning har även visat att optimistiska människor oftare känner känsla av lycka.Gör detta test och se hur du fungerar. Testet är utformat av Martin Seligman, som började forska kring lycka för ett tjugotal år sedan. Testet tar ca tio minutet. Det finns inga svar som är rätt eller fel. Läs beskrivningen för varje situation och föreställ dig att samma sak händer dig. Välj inte det svar som du tror att du ska säga eller vad som låter bra, utan välj det svar som är mest sannolikt för dig själv. Bortse från koderna PmB, PvG osv när du gör testet.


1. Du och din partner försonas efter ett gräl
PmG
    A. Jag förlåter honom/henne                                       1
    B. Jag är vanligtvis förlåtande                                     0


2. Du glömmer din partners födelsedag
PmB
     A. Jag är inte bra på att komma ihåg födelsedagar       1
     B. Jag var upptagen med andra saker                         0


3. Du får en blomma av en hemlig beundrare
PvG
     A. Jag är attraktiv för honom/henne                            0
     B. Jag är en populär person                                        1


4. Du vill bli vald till ett offentligt jobb och du utses
PvG
    A. Jag lade ner en hel del tid och energi på kampanjen  0
    B. Jag arbetar väldigt hårt med allt jag  gör                  1


5. Du missar ett viktigt åtagande
PvB
    A. Ibland glömmer jag                                                 1
    B. Ibland glömmer jag att kontrollera min almanacka     0


6. Du har bjudit in till en lyckad middag
PmG
    A. Jag var särskilt charmig den kvällen                          0
    B. Jag är en  bra värd/värdinna                                     1


7. Du är skyldig biblioteket 80 kr för en bok som är försenad
PmB
    A. När jag verkligen är uppslukad av det jag läser glömmer
        jag ofta när jag ska lämna tillbaka den                       1
    B. Jag var så upptagen av att skriva rapporten att jag
        glömde lämna tillbaka den                                         0


8. Du tjänar mycket pengar på dina aktier
PmG
    A. Min aktiemäklare bestämde att jag skulle chansa på
        något nytt                                                                 0
    B. Min aktiemäklare är en av de bästa investerarna          1


9. Du vinner en idrottstävling
PmG
    A. Jag kände mig oslagbar                                              0
    B. Jag tränar hårt                                                           1


10. Du misslyckas med ett viktig test
PvB                                           
    A. Jag var inte så smart som de andra personerna som
        gjorde testet                                                              1
    B. Jag förberedde mig inte tillräckligt bra                          0


11. Du har förberett en speciell middag för en vän och han/hon rör helt enkelt inte maten
PvB
   A. Jag är inte en duktig kock                                            1
   B. Jag lagade maten lite för hastigt                                   0


12. Du förlorar en idrottstävling som du hade tränat länge inför
PvB
   A. Jag är inte särskilt bra på idrott                                    1
   B. Jag är inte bra på den här sporten                                0


13. Du förlorar ditt humör mot en vän
PmB
   A. Han/hon tjatar alltid på mig                                          1
   B. Han/hon var fientlig                                                     0


14. Du blir straffad för att du inte lämnat in dina deklarationsblanketter i tid
PmB
   A. Jag skjuter alltid upp min deklaration                             1
   B. Jag var lat med att deklarera det här året                      0


15. Du ber en person om en date och han/hon säger nej
PvB
   A. Jag var inte mig själv den dagen                                   1
   B. Jag fick tunghäfta när jag frågade honom/henne om
       en date                                                                       0


16. Du blir ofta tillfrågad om att dansa på fester
PmG
   A. Jag är social på fester                                                  1
   B. Jag var i perfekt form den kvällen                                 0


17. Du lyckas ovanligt väl på en jobbintervju
PmG
   A. Jag kände mig extremt säker vid intervjun                    0
   B. Jag är bra på intervjuer                                               1


18. Din  chef ger dig för lite tid att avsluta ett projekt, men du
      avslutar det iallafall
PvG
   A. Jag är bra på mitt jobb                                                0
   B. Jag är en effektiv person                                             1


19. Du har känt dig utsliten den senaste tiden
PmB
   A. Jag får aldrig en chans att koppla av                            1
   B. Jag var mycket upptagen den här veckan                     0


20. Du räddar en person från att kvävas till döds
PvG
   A. Jag känner till en teknik för att hindra någon
        från att kvävas                                                         0
   B. Jag vet hur jag ska handla i krissituationer                   1


21. Din kärlekspartner vill separera ett tag
PvB
   A. Jag är alldeles för självcentrerad                                1
   B. Jag tillbringar alldeles för lite tid med honom/henne     0


22. En vän säger något som sårar mig
PmB
   A. Han/hon kastar alltid ur sig saker utan att tänka på
       andra                                                                       1
   B. Min vän var på dåligt humör och tog ut det på mig       0


23. Din arbetsgivare kommer till dig för att få råd
PvG
   A. Jag är en expert inom det område jag blev tillfrågad
        om                                                                          0
   B. Jag är bra på att ge användbara råd                           1


24. En vän tackar dig för att du har hjälpt honon/henne genom
      en svår tid
PvG
   A. Jag tycker om att hjälpa honom/henne i svåra tider     0
   B. Jag bryr mig om människor                                       1


25. Din läkare säger att du har god hälsa
PvG
   A. Jag tränar regelbundet                                              0
   B. Jag är väldigt hälsomedveten                                     1


26. Din partner tar dig med på en romantisk helg
Pmg
   A. Han/hon behövde resa bort några dagar                    0
   B. Han/hon tycker om att utforska nya områden             1


27. Du får en fråga om att leda ett viktigt projekt
PmG
   A. Jag har just avslutat ett liknande projekt på ett
        bra sätt                                                                  0
   B. Jag är en bra ledare                                                 1


28. Du ramlar ganska mycket när du åker skidor
Pmb
   A. Det är svårt att åka skidor                                        1
   B. Spåren var isiga                                                       0


29. du vinner ett viktigt pris
PvG
   A. Jag löste ett viktigt problem                                      0
   B. Jag var den bästa bland de anställda                         1


30. Dina aktier har gått ner en del
PvB
   A. Jag visste inte mycket om affärer då                         1
   B. Jag valde dåliga aktier                                             0


31. Du har gått upp i vikt under semestern och du kan
      inte gå ner
PmB
   A. Dieter fungerar inte i längden                                  1
   B. Dieten som jag provade fungerade inte                    0


32. De stoppar ditt kreditkort i en butik
PvB
   A. Ibland tror jag att jag har mer på kontot än vad
       jag har                                                                  1
   B. Ibland glömmer jag att betala min kreditkorts-
       räkningar                                                               0


Räkna ihop dina poäng på testetenligt poängnyckeln så ska de två grundläggande aspekterna i optimism förklaras längre fram


Poängnyckel

PmB      _______
PvB       _______
Total B  _______


PmG     _______
PvG      _______
Total G  _______


Total G minus Total B  ________


Hur du använder testet, och ser vad detta innebär för dig återkommer jag till i morgon bitti. Gör testet idag, och spara dina testresultat så kommer mer förklaringar imorgon.


 

 


Köpa, eller inte köpa, det är frågan

Jag har tänkt köpa mig en snygg, skön  jeansklänning i ett par år nu, men inte hittat någon. För några år sedan köpte jag en på postorder, men när den kom tyckte jag den var lite för ungdomlig plus lite för liten i storleken. Jag skickade inte tillbaka den, utan den ligger på vinden och väntar på att dottern ska växa i den. Om hon inte gillar den går den vidare till loppis då.


Men jag har ändå inte släppt tanken på en jeansklänning, som fungerar året om, och i veckan provade jag en på Indiska som jag gillade. Priset var bra, 349 kr. Jag hängde undan en till idag, men har inte bestämt mig än om det ska bli ett köp eller inte. Vad tycker ni??Åh, vilken mässa....

Om ni befinner er i Göteborg i helgen kan jag verkligen rekommendera Passion för mat! Vilken mässa. Trött och riktigt proppmätt blir det soffan för mig resten av kvällen. Men, så mycket god mat jag har ätit. Hummersoppa, rotfruktssoppa, musslor på två olika sätt, lax på alla möjliga sätt - bla rökt, gravad, som fiskpinnar med cornflakes och parmesan, ostar och charkuterier i massor, grillad ryggbiff med olika såser och tillbehör, grillad entrecote, grillat fläsk, smoothies, frukter, choklad. Ja, ni hör ju själva att man blir riktigt, riktigt mätt av allt det goda.


Santa Maria hade en fin monter, där finaste Malin jobbade, och bara där smakade jag quesadillas, chicken nuggets, chili con carne och laxtacos. Mm, så gott!


Flera bra mässerbjudanden fanns det naturligtvis också. Om du inte kör bil dit (vilket jag rekommenderar att du inte gör. Det var svårt att hitta parkering) så kan du även hyra ett vinglas och köpa dryckeskuponger och prova fem olika sorters vin.


Mycket trevlig mässa som gav mersmak, och roligt att prova så mycket spännande mat. Ny smak på yoghurt och några nya goda såser köptes hem.Tänkvärt

Jag har skrivit här tidigare om att något som ökar lyckokänslan är att ge till andra, ställa upp för andra och hjälpa till. Jag läste idag en krönika av Charlie Söderberg, som många av er säkert känner igen från Lyxfällan.


"När det kommer till kritan så är det i den osjälviska gåvan till andra som man själv känner sig som mest rik i livet. Det man ger behöver inte vara pengar utan kanske oftare tid, engagemang, stöd, uppmuntran eller hjälp. Det häftigaste med att ge är, att det allt som oftast kommer tillbaka dubbelt i stort sett med vändande post. Därför tror jag på uttrycket ”Om du vill ha något i ditt liv, börja med att ge det till andra”.

Det finns dock en fallgrop i givandets filosofi, eller om man så vill, en botten till som man lätt missar. Vi vill alla må bra, och det som får oss att må bra kan sammanfattas i två delar; att vi både själva klarat det vi tagit oss för och samtidigt hjälpt någon annan. Så verkar det vara för alla människor. Vi vill alltså klara oss själva och dessutom hjälpa andra. Det ger det konstiga resultatet att det finns 9 miljoner svenskar som vill hjälpa andra men inte en enda som vill ha hjälp, alla vill nämligen klara sig själva. Världen vore en bättre plats om alla var beredda att ta lite mer hjälp.

Det har verkligen gått upp för mig att en av de största gåvorna man kan ge till andra människor är chansen för dem att hjälpa mig. Tyvärr faller det inte sig naturligt för oss människor att be om hjälp. I vår egoistiska lilla bubbla sitter vi och grottar med våra egna problem och snålar. Vi bjuder inte i onödan på chansen för andra att hjälpa oss… trots att det är en gåva som är helt gratis att ge bort!"


Forskning har visat att vi mår bättre av att vara mer altruistiska dvs hjälpa andra utan tanke på att få något tillbaka själva. Men, något får vi alltid tillbaka, glädjen av att ge. Men för att kunna ge till någon måste det finnas någon som tar emot. För att kunna hjälpa måste det finnas någon som tar emot vår hjälp. Så istället för att vara stolt och ha svårigheter med att be om hjälp, tänk då att du hjälper någon annan att må bättre. De får en möjlighet att ge dig sin hjälp. Du gör alltså en god gärning genom at be om hjälp, och genom att ta emot hjälpPositiv psykologi

Den nya inriktningen inom psykologi, som fokuserar på vad som får människor att må bra kallas för positiv psykologi. Den innehåller flera olika delar:


* lycka

* välbefinnande

* positiva känslor

* optimism

* tacksamhet

* flow

* personliga styrkor

* förlåtelse

* positiva tankar

* värderingar


På bloggen kommer jag gå igenom varje del och ge tips på hur du kan lära känna dig själv bättre, och öka din känsla av välbefinnande och välmående.


Idag, eller imorgon, kommer jag skriva om optimism. Vad innehåller det egentligen? Hurpass optimistisk är du som person? Du kommer få möjlighet att göra ett test för att se hur du fungerar.


Mer simple living del 3

11. Få mer tid till personlig utveckling. Personlig utveckling kan vara så många olika saker - gå en kurs som intresserar, få mer tid över till samtal, eftertanke, meditation. Att arbeta mindre, eller strukturera upp hushållssysslor, eller titta mindre på tv - allt detta frigör tid. Vad ska du istället göra med den tiden? Avsätt tid i kalendern för dig själv, och utgå från vad du vill göra, och vad du behöver. Kanske vill du börja skriva, återuppta en gammal hobby, lära dig något nytt, läsa mer, börja läsa på universitetet någon dag i veckan, träna yoga.


 

12. Skära ner på antalet engagemang i din kalender.  Proppa inte kalendern full med olika saker. Låt det vara lite luft mellan de olika engegemangen. Även roliga saker kan bli stressande, om det blir för mycket, och du inte tillåter dig att ha blanka dagar. Dagar då inget är inbokat, utan det blir en dag som du tar som den kommer. Det behöver inte hända massa hela tiden. Fundera vad du använder tiden till, välj bort och våga säga nej utan dåligt samvete. Lyssna mer på magkänslan. Är det något du vill göra, eller är det något du känner att du måste göra? Välj vilka aktiviteter och vilka människor du investerar tid i.
13. Vara mer ute i naturen. Naturen har en läkande kraft, som jag skrivit om tidigare. Det skänker ett lugn. Ta dig tid till att ta in och se allt det vackra som naturen har att erbjuda. Känn efter om olika miljöer framkallar olika känslor hos dig. Både skog och hav ger mig lugn och ro, men ändå på olika sätt. Hur är det för dig? Var ute i naturen, oavsett väder. Att ta en långpromenad i regn, med rätt kläder, är oerhört skönt. Även trädgård är en bit natur, tuktad natur. Att odla och påta i jorden är terapeutiskt och avstressande.

14. Tillbringa mer tid tillsammans med mina barn och min familj. Det många som väljer att leva ett enklare liv vittnar om, är att mer tid med barn och familj är en av de absolut viktigaste aspekterna. Det är det de värdesätter mest i livet. Genom att välja bort flera timmar framför tv:n, datorn, olika "måste-engagemang", kanske arbeta mindre väljer många att ha mer riktig tid tillsammans istället. Med riktig tid menar jag att vara närvarande och göra något tillsammans. Energin, glädjen och möjligheten till spontana infall ökar med ett långsammare liv.

 

15. Ha billigare semestrar och lediga dagar. Semester behöver inte innebära dyra resor, utan även att njuta av närmiljön. Semestra i din egen stad eller i den delen av landet där du bor. Upptäck nya smultronställen. Hitta aktiviteter som inte kostar så mycket. Många städer erbjuder mycket gratisupplevelser, speciellt sommartid. För att resa längre bort och ändå spara pengar är husbyte en bra idé. Har du bekanta som bor någon annanstans som behöver hjälp med huspassning eller passa husdjur medan de är bortresta? Jag kommer återkomma med tips på billig semester längre fram.

16. Förenkla hushållssysslorna och de dagliga rutinerna. Planera inköp, så du slipper handla så ofta. Gör veckomatsedel så slipper du tänka på varje dag vad ni ska äta. Det blir billigare, och du har allt hemma du behöver för att laga en god middag. Du slipper även frestas att handla massor av saker på impuls. När du lagar mat, tänka framåt och gör fler portioner som du kan frysa in. Dessa kommer väl til pass dagar du hellre gör något annat än lagar mat. Ha en lista på kylskåpet där du skriver upp allt som håller på att ta slut. Planera tillsammans under helgen hur kommande vecka ser ut och vem som gör vad. Låt även barnen hjälpa till. Gör hushållssysslorna till något roligt ni gör tillsammans. Kanske detta kan vara något:

I helgen ska jag skriva ett inlägg om hur jag har börjat leva ett enklare liv, och hur jag ser på de olika områdena.


Veckans tips

Ta hand om dig själv och hitta guldkornen i vardagen. Några tips för denna vecka:


- Skriv fem saker du är bra på. Sätt upp lappen på kylskåpet så att du ser den varje dag. Både färdigheter och egenskaper räknas!


- Leta igenom de skivor du har, eller sök på nätet, och spela tre musikstycken du tyckte om för länge sen meninte hört de senaste åren. För min del blir det några härliga 80-talshits från min ungdomstid och minnas alla skoldanser och min första stora kärlek :) Välj låtar du har positiva minnen till!


- Sök upp eld! Har du någon vän som har öppen spis, besök henne eller honom och ta en fika. Om inte, sök upp ett fik eller en restaurang med en härligt sprakande brasa. Eld är fascinerande och lite hypnotiserande. Ger både energi och är lugnande

 

- Gå en långpromenad, oavsett väder. Det är bra att röra på sig, få frisk luft och dagsljus. Själv tycker jag om att gå i mitt närområde i mitt vackra bostadsområde, i skogen eller vid havet. För en långpromenad vid havet går jag gärna längs med Säröbanan. Från Hovås havsbad ända ut till Särö finns det en cykelväg, som tidigare var en järnvägsbana. Stora delar av vägen går längs havet. Fantastiskt ställe att promenera på, eller cykla.


Mindfulness

Lektion 3 - Fixerad jaguppfattning

"Buddha sa en gång att kärnan i all hans undervisning kunde sammanfattas i en enda mening. Om det nu skulle vara så, är det kanske en bra idé att lägga den meningen på minnet. Man vet aldrig när den kan komma till pass, när man verkligen förstår den, även om man inte gjorde det strax innan. Meningen lyder: "Håll inte fast vid något som är jag, mig eller mitt". Med andra ord: att inte vara bunden, särskilt inte vid fixa idéer om sig själv och vem man är"
Jon Kabat-Zinn

4 good

Nätverket 4 good har gjort det igen - anordnat en sprudlande, inspirerande och energifylld kväll i Göteborg. Kvällens tema var Express yourself, och så här beskrev de kvällen:


819

 En kväll om att visa mer av dig själv och om att knäcka dina egna och andras kommunikationskoder. Med modiga skådespelaren Morgan Alling, skönaste vägledaren och författaren Mia Törnblom och kvällens Sunshine Story – tjejerna bakom allra gladaste och uttrycksfulla succévarumärket Oddbirds.   

779Mia Törnblom - Du Leder
Om Xerox blev synonymt med kopieringsmaskin och Levi’s med jeans – ja, då har Mia Törnblom blivit motsvarigheten till ordet självkänsla här i Sverige. Med sina böcker på temat, sina otaliga föreläsningar och framträdanden har hon blivit ett välbekant ansikte för många av oss. Mia är driven, passionerad och enormt motiverande och jobbar som vägledare enligt en egenutvecklad metod i den egna organisationen MTgruppen. Nu är hon aktuell med sin femte bok; Du leder! Den handlar om Dig och ditt personliga ledarskap – ha koll på dig själv och vem du är så blir du bra på att leda andra

780Morgan Alling - Gör dina motgångar till din styrka!
Han dansade in som en virvelvind i de flesta Let’s Dance-tittares liv, dramatenskådespelaren, regissören och slapstick-komikern Morgan Alling. Efter sitt sommarprogram där Morgan berättade som sin barndom blev gensvaret enormt. Forum hörde av sig om att skriva en bok och nu i höst är han aktuell med självbiografin Kriget är slut. I boken berättar han utlämnande om sin trassliga barndom som barn till en alkoholiserad mamma och frånvarande pappa, ett liv på fosterhem, om vuxnas svek och om kärleken till teatern. För oss på 4good står Morgan för mod, insikt, förlåtelse och om att våga göra sin röst hörd.

793Oddbirds – Kvällens Sunshine Story!
Bakom det grymt kreativa och firade varumärket Oddbirds står Camilla och Anna, två tjejer från Tranemo som hade drivit företag tillsammans i sju år, med kreativa uppdrag och tjänster som specialitet, men som först för ett år sedan (!!!) startade idé- och  inredningsföretaget Oddbirds. På frågan om varför de gör det de gör svar de; ”Bara för att det är så förbaskat kul!” Vad gör de då? Jo, de gör ”udda inredning, annorlunda saker och väldigt olika ting… Varför begränsa sig till att bara göra några få saker när hela världen är full av möjligheter? Man har ju bekant inte roligare än vad man gör sig!” Vi på 4good håller med och kan knappt bärga oss förrän vi får lyssna till kvällens Sunshine Story om Oddbirds (vars produkter idag säljs över hela vida världen).
Kvällen var tom bättre än vad jag hade väntat mig. Det är nu ett år sedan 4 good började ha sina inspirationskvällar även i Göteborg, fyra stycken har det blivit. Jag har varit på alla. Det är så härligt att lyssna på fantastiska föreläsare, mingla med lite vin och choklad i pausen, prata med spännande människor som också är där för att lyssna. Ikväll pratade jag med flera, för mig innan okända kvinnor. Är du intresserad av att läsa mer om 4 good, och kanske gå med i deras nätverk kan du läsa mer här: http://4good.se/


De anordnar dessa föreläsningskvällar fyra gånger per år, inspirationsresor - nästa blir till Mallorca i april där jag bla ska yoga med Malin Berghagen, förhandsvisningar på bio (jag var på Eat, Love, Pray). I Stockholm har de även frukostföreläsningar och har precis haft spadagar på Yasuragi. Jag hoppas på mer spännande evenemang i Göteborg ocskå :) 


Inspirationspärm

Sparar du tidningar för du tänker att det kan vara något du vill gå tillbaka till senare och läsa igen? Har du tidningshögar lite här och där hemma? Jag har själv varit en person som gärna sparar på tidningar, framförallt inredningstidningar. Men, då jag är något av en tidningsnarkoman och gärna vill läsa både modetidningar, inredningstidningar, pyskologitidningar, hälsotidningar, träningstidningar samt det som väl kallas tjejtidningar har det genom åren funnits mängder med intressanta artiklar som jag inte velat slänga. För ett tiotal år sedan började jag min inspirationspärm


I en helt vanlig pärm har jag satt in ett register, och under olika flikar som tex Inredning (feng shui, rensa i röran, ordning och reda etc - det bästa jag vet ;)), Psykologi (må bra, balans, förändra, stressa av etc), Relationer, Flärd (kläder, skönhet, kroppsvård), Kropp & hälsa (vikt, mat, träning etc), Resor (med olika restips), Ekonomi. Detta är de områden som intresserar mig, som ni kanske förstår när ni läser min blogg :)


Genom åren har jag samlat på mig allt som jag har läst som har intresserat mig inom dessa områden. Med jämna mellanrum rensar jag bland mina urklipp. En del som jag var intresserad av för tex åtta år sedan har gjort sitt, och är inte intressant längre. I min inspirationspärm har jag även min egen Feng Shui planering med bagua över mitt hem, min årsplan och årssammanfattning samt min Livscykelplan med drömmar, mål och hur jag vill leva mitt liv i stort.


Utöver min inspirationspärm har jag ett par andra pärmar med urklipp. I den ena har jag inrednigar som har tilltalat mig särskilt. I en pärm har jag bara köks- och badrumsmiljöer jag gillar och i en pärm trädgårdsinspiration.


Har du svårt at slänga tidningar för att det finns sånt du vill läsa senare - klipp ur det som är intressant, spara i din inspirationspärm med kategorier som passar dig - och släng sedan tidningarna.


Helgtips i Göteborg

Här kommer mer tips om roligt som händer i Göteborg i helgen. En kompis till mig sa en gång att jag hittar på så mycket roliga saker, och jag håller gärna ögonen öppna för sådant som lockar mig. Njutning med alla sinnen skriver jag en del om, vilket bla mindfulness handlar om. Och ett sinne som jag gillar är smaksinnet :) Mat är roligt, njutning, passion, umgänge - ja det finns mycket kring ätandet jag gillar. Och i helgen är det matmässa i Göteborg


Det här ska jag ta mig till i helgen. Så här beskrivs mässan på deras hemsida:  

"Passion för Mat är mässan för alla som gillar att laga mat! En äkta upplevelse som inspirerar matroade hemmakockar till spännande idéer i det egna köket.

På mässan hittar alla matentusiaster ett utsökt urval av handplockade producenter och råvaror från kvalitetsinriktade leverantörer inom mat och dryck. Här väntar tips och idéer om matlagning och alla kulinariska lockelser kring det dukade bordet. I mässans Köksskola medverkar flera kända kockar som ger tips om råvaror och matlagning."


Fredag eller lördag hittar ni mig när jag spanar in kockarna när de lagar mat, smakar och känner på olika råvaror och kanske även handlar helgens mat :)


Utflyktstips....och kanske fredagsmys

Sommartid åker vi gärna ut i skärgården, och här i Göteborg har vi det så bra att en tur med någon av skärgårdsbåtarna kostar som en bussbiljett, och har man månadskort gäller det även på skärgårdsbåtarna. Men glöm inte bort att skärgården och havet är vackert vid alla årstider


Livet på öarna är betydligt lugnare vintertid. Södra skärgården dvs Asperö, Brännö, Donsö, Köpstadsö, Styrsö och Vrångö tar du dig lätt till med båt från Saltholmen. Brännö brygga har jag varit och dansat vid sommartid, men vintertid är det mysigt att ta en uppfriskande promenad runt på ön, och blir du sedan hungrig har Brännö värdshus öppet mellan torsdag och söndag vid denna tid på året. Bageriet har även det helgöppet. Vill du sova över finns Pensionat Baggen
 

Själv funderar jag på att åka till Styrsö på fredag, om vädret känns inbjudande, för en promenad, njuta av tystnaden och sen gå till Pensionat Skäret för fredagsmys. Där har de öppen brasa, lättare rätter, öl och vin. Där går det också att övernatta.

Att besöka sommarparadis vintertid ger en helt annat dimension till naturen och livet runt öarna. Jag bodde i Halmstad några år innan flytt till Göteborg, och jag älskade att åka ut till Tylösand mitt i vintern. Stranden, som sommartid var överfull med badgäster och en kakafoni av olika ljud, ligger vintertid tyst, öde och fridfull. Jag älskade att ta på mig ordentligt med kläder, ta en promenad längs den långa sandstranden och känna kraften från havet och vinden som ibland var riktigt kall.


I mina utflyktstips blir det av naturliga skäl en hel del i och kring Göteborg, men vill du dela med dig av dina smultronställen och ge utflyktstips så skriv gärna en kommentar. Kanske har du fantastiska ställen runt om i landet som du vill dela med dig av. Jag blir jätteglad om du vill dela dom med mig och mina läsare. Jag gillar att semestra i Sverige. Jag tycker vårt land är helt underbart vackert, och jag samlar inspiration om olika ställen runt om som jag vill besöka.

 

 

 


Beslut?

Hur fattar du beslut?  När det gäller sättet att fatta beslut finns det tre olika typer av människor - de som fattar snabba beslut ofta utifrån att det känns rätt i magen, de som förlitar sig mycket på andra och hur andra ska uppfatta mig när jag tar det här beslutet och de som samlar in så mycket fakta som möjligt och tänker att det går att räkna fram det bästa beslutet och se vilket som är mest optimalt.


Hur fattar du beslut? Är du en som går på känsla? Frågar du runt i bekantskapskretsen och tar reda på vad andra tycker och låter det påverka hur du sedan fattar ditt beslut? Försöker du ta reda på så mycket fakta som möjligt om de olika alternativen? Låter du slumpen avgöra?


 Att inte välja är också en sorts beslut. Fråga dig själv vad du vill ha ut av ditt beslut? Vad är viktigast för dig?


Numera är det otroligt många olika beslut vi fattar hela tiden. Vi ska välja vilket elbolag som ger oss bästa priset på el, och även vilka som är mest miljövänliga (om det är något som är viktigt för dig). Vi ska välja hur våra premiepensionspengar ska placeras för att ge oss så hög pension som möjligt när det så småningom är dags för pensionen. Igår var jag på banken på ekonomisk rådgivning (det är bra att med jämna mellanrum se över sin ekonomi. Där pratade vi bla om sparande och speciellt om sparande för pensionen. Bara på den banken fanns det hur många olika fonder som helst att välja på, med olika inriktning, med olika risknivå, och med olika avgiftsnivåer. Hur ska jag kunna se träden för skogen? Detta är bara en av alla banker och sparformer som jag kan välja mellan. Att då känna att jag gör ett bra val känns både stressande och svårt. Jag som person är sådan att blir det för mycket att ta in för att jag ska känna att mitt val blir bra....gör jag ofta ingenting alls. Och det är ju inte heller så bra. Jag gick också runt och tittade lite på mobiltelefoner. Min har ganska många år på nacken och jag funderar på att byta. Men vilken modell ska jag välja? Dottern förespråkar en I-phone, men behöver jag en sådan? Och vilket bolag och abonnemang ska jag välja? Vilket är bäst för mig? Jag vet att abonemmanget jag har idag är ganska billigt, men operatören har inte alls bra täckning i min bostad. Så en ny operatör blir det, men vilken är billigast? Jag är inte alls avundsjuk på alla niondeklassare som i dagarna ska välja gymnasielinje. Nästan 600 olika gymnasielinjer finns det att välja på i Sverige idag. Valfrihet är bra, men ibland känns det som  det blir för mycket.


Val, val, val - många olika beslut, hela tiden. Pelle Tornell har skrivit en bok om beslutsfattande, och vad det är som påverkar våra beslut. Något för dig att läsa???


                        

Mindfulness

Lektion 2   Motivation


"Många provar i första hand övningar i mindfulness på grund av stress eller för att de känner smärta. De tror att deras missnöje med olika delar av tillvaron kanske kan ställas till rätta genom de milda ingripanden som består i at man direkt uppmärksammar, utforskar och visar medkänsla för sig själv. Stress och smärta kan därmed bli värdefulla ingångar och motivation som leder in i övningarna."
Jon Kabat-Zinn

Hur har andra gjort?

Danskan Gitte Jörgensen skriver i sin bok Simple Living om en brukarundersökning bland 75 kvinnor och män från det danska simple living-nätverket som visar vad de har börjat med för att leva ett enklare liv


46 st       rensa hemma
43 st       minska min privata konsumtion
35 st       förenkla hushållsarbete och de dagliga rutinerna
30 st       tillbringa mer tid tillsammans med mina barn och min familj
27 st       få mer tid till personlig utveckling
23 st       minska min arbetstid
17 st       skära ner på antalet engagemang i min kalender
13 st       titta mindre på tv
11 st       köpa fler ekologiska produkter
11 st       byta och låna saker istället för att köpa nytt
9 st         flytta till en annan bostad
9 st         hitta ett nytt arbete
8 st         vara mer ute i naturen
7 st         få mindre reklam
4 st         ta fler mobil- och internetfria pauser
3 st         ha billigare semestrar och lediga dagar


Utifrån listan fick de välja fyra saker de hade börjat med, och det vanligaste var att börja rensa upp hemma och minska sin konsumtion. Att handla färre prylar innebär ju även att det blir mindre rörigt hemma. Jag är dock lite förvånad att det var såpass få som börjat med att få mindre reklam. Det var den första åtgärden jag själv gjorde för flera år sedan, och jag har inte saknat reklambladen en enda gång. Visst missar jag säkert några bra erbjudanden, men jag blir också mycket mindre lockad att ge mig ut och handla, plus att jag får mycket mindre till pappersåtervinningen. Och dessutom slipper jag stressen över att hinna gå igenom drivorna med reklam som kom varje dag.


Vilka saker väljer du att börja med? Utgå från dig själv och vad som passar dig.


Mer simple living del 2

Här fortsätter vi med punkt 6 till 10 på listan över saker du kan förändra för att leva ett enklare liv
ugo

6. Byta och låna saker istället för att köpa nytt. Du behöver kanske inte själv äga allt du behöver använda. Böcker kan lånas på biblioteket, för handen på hjärtat - hur många av böckerna du köper och läser en gång läser du sedan om?? På biblioteket kan du också hitta mycket annat att låna eller hyra billigt, olika tidskrifter (du kanske inte behöver prenumerera eller köpa massa tidningar), filmer kan jag hyra för tjugo kronor och då ha dem i en hel vecka, CD- skivor, spel till Playstation och X-box finns också att hyra billigt. Har du köpt spel som sedan spelats  vid något enstaka tillfälle och sen inte mer, då det inte var så kul? Hyr det först, testa om ni tycker om det. Om det blir ett favoritspel då kanske det är läge att köpa.


Saker som inte används så ofta kanske ni kan gå ihop några grannar att köpa tillsammans, tex trädgårdredskap. Ordna en klädbytardag med väninnorna eller med dina arbetskamrater. Du blir av med saker du inte använder, och kan förnya din garderob utan att det kostar något alls.

 

7. Rensa upp hemma. Feng Shui är något som intresserar mig väldigt mycket, och jag skriver en del om att röja och rensa här på bloggen, då det är en av mina käpphästar. Dottern är emellanåt rätt trött på att vi ska röja och rensa - igen. Men faktum är du mår bättre, får mer energi och hemmet känns mer harmoniskt om du rensar upp och gör dig av med saker du inte använder, och saker du inte tycker om. Detta är ofta det många börjar med som vill leva ett enklare liv, och det är ett utmärkt första steg. Det rensar upp både i hemmet och i huvudet
8. Flytta till en annan bostad. Bor du upp en stor del av dina pengar? Boendet har de senaste tio åren blivit en allt större del av våra kostnader, och tar en stor del av den disponibla inkomsten i anspråk. Har du större boende än vad du behöver? Kanske kan du tänka i nya banor när det gäller boende, och dra ner på en av hushållets största kostnader. Med mindre fasta kostnader får du mer frihet i hur du väljer att leva ditt liv. Kanske du kan tänka dig att flytta någonstans där det är billigare att bo? Kanske behöver du en större bostad än vad du har idag? Hemmet är en otroligt viktig del för vårt välmående. Det är ofta där vi kopplar av och tankar energi. Trivs du hemma eller vill du hellre bo någon annanstans?
9. Hitta ett nytt arbete. Trivs du på ditt jobb? Jobbar du med det du vill jobba med? Har du ett arbete som kräver mycket av dig, mycket övertid och mycket engagemang. Är det vad du vill, eller vill du växla ner och arbeta mindre? Kanske du vill starta eget, och själv styra över dina arbetsdagar och din arbetstid. För många blir det naturligt att söka nytt arbete när de väljer att leva ett enklare liv, kanske hoppa av karriärsjobbet, en flytt medför nytt arbete. Kanske du vill ha andra arbetsuppgifter hos din nuvarande arbetsgivare.

 

 

10. Köpa fler ekologiska produkter. Utbudet av ekologiska produkter även i den stora livsmedelskedjorna ökar, och gör det mer lättillgängligt. Att köpa produkter som inte innehåller kemikalier och är mer naturliga känns för mig som rätt väg att gå. Jag köper ekologiskt så mycket som möjligt, tex mjölk, gräddem ägg, kött, grönsaker, frukt osv. Det som är nyttigare för mig är även bättre för miljön och för djuren.


Morgonyoga
Onsdagar brukar jag alltid åka till gymet för ett skönt yogapass på morgonen. Idag kände jag mig trött både till kropp och själ när jag åkte, men efter en timmes yoga är det helt bortblåst. Idag hade vi en annan instruktör, då den ordniarie visst var här just nu:


Miami! Sverige i februari med minus sju grader ute.....inte är det väl någon som vill åka hit då ;)))  Fast jag hade nog kunnat tänka mig två veckor i Miami...

 

Yoga är ett bra sätt att väcka kroppen och fylla den med ny energi. Ibland tar det emot, som det gjorde för mig i morse, men det är då kroppen behöver det som mest. Det behöver inte vara en hel timme om tiden är knapp, men några solhälsningar för att komma igång kan du göra varje morgon (hm, det ska jag säga till mig själv varje morgon!!) Från att varit helt energilös känner jag mig nu fylld av energi för att möta denna dag.

Och solen skiner ute! Kan det bl annat än en bra dag??

 

 

 


Vad vill du göra innan du dör??

Programmet "99 saker du måste göra innan du dör" var roligt och intressant, men naturligtvis deras högst privata önskningar, och lite grabbigt emellanåt. Men tanken är bra.


Jag har läst två böcker som bygger på samma idé. Dels 20 önskningar
Änkan Anne Marie Roche är en av huvudpersonerna i den här boken och det är hon som äger bokhandeln på Blossom Street. Anne Marie och några andra änkor träffas på Alla hjärtans dag och bestämmer sig för att skriva en lista med tjugo önskningar på saker som de alltid velat göra men som aldrig blivit av. En av punkterna på Anne Maries lista är att göra något gott för någon annan. Vilket leder till att hon ställer upp som frivilligarbetare på en skola där den åttaåriga Ellen blir hennes lunchkamrat. Anne Marie fick aldrig några egna barn vilket har varit en av hennes högsta önskningar i livet. Men nu har hon chansen att göra något gott för en liten flicka som har en trasig brakgrund.


En annan bok är Nästa sak på min lista
Boken handlar om June Parker, som råkar vara inblandad i den bilolycka som blir hennes medpassagerares Marissas död. Av en slump upptäcker June en lista som Marissa har skrivit, och som innehåller 20 saker att göra innan hon fyller 25 år.

20 saker att göra innan jag fyller 25". Så lyder rubriken på den listan June Parker hittar. Hon bestämmer sig för att själv utföra de saker som finns med på listan, ett beslut som försätter henne i de mest omöjliga situationer...

Sakerna på listan är allt från inspirerande (springa ett femkilometerslopp, se en solnedgång), till mer vågade (gå ut utan behå) till nästan omöjliga (förändra någons liv), och medan June skyndar på för att slutföra listan före deadline, lär hon sig mer om sitt eget liv än hon någonsin hade väntat sig.


Båda böckerna är roliga och lättlästa, men med en allvarlig underton. Vilka saker vill du göra innan du dör?  Vilka drömmar har du? Vilka platser skulle du villja se, och vad skulle du vilja testa? Fundera och skriv din egen lista med 20 saker som du vill göra. På en kurs jag gick skrev en tjej "lära mig göra chokladpraliner". Det lät så roligt så den snodde jag rakt av. Vad står på din lista?


99 saker att göra.....

Ikväll börjar ett program på TV6 som jag hoppas blir intressant, nämligen 99 saker du måste göra innan du dör

Ikväll startar Erik & Mackans nya programserie "99 saker man måste göra innan man dör" . I det första avsnittet betar de av The Big Five (noshörning, buffel, elefant, leopard och lejon) i Sydafrika och börjar på sin resa genom USA. 21:00 har programmet premiär på TV6


När jag bodde och arbetade i New York i början av 90-talet pratade jag och en kollega länge om att köra tvärs över hela USA, men det blev aldrig av. Det är något jag skulle vilja göra. Åka på safari lockar också, så jag har stora förhoppningar om att denna programserie kommer starta massor av drömmar.


ska du se?Det blir inte alltid som man tänkt sig....

Folkuniversitet anordnar ett antal intressanta soppföreläsningar under våren. De äger rum på Café Haga, som ligger inne på Göteborgs Universitet. Idag var jag på väg till en föreläsning ur ett sociologiskt perspektiv om hur hemlösas tragik har blivit big business, alltså om hur hemlösa har blivit affärsidé

Jag tyckte det lät intressant och gav mig iväg i god tid, då platserna inte går att boka. Tyckte dock att jag hade så gott om tid att jag hann svänga in lite snabbt och göra ett ärende på vägen. Det skulle jag inte ha gjort! På väg därifrån, mitt på en bro över trafikleden, tre meter före ett rödljus....stannar bilen!! Alla tutade och var sura, och där stod jag med en bil som var stendöd. Inte ett liv i den. Stod och såg dum ut brevid bilen en stund, öppnade motorhuven och försökte haffa någon som hade startkablar med sig (jag är inte så förutseende att jag har egna), men ingen stannade för att erbjuda hjälp och av de jag stannade var det ingen som hade startkablar. Kallt började det bli också, och blåste rätt rejält. Efter 20 minuter var det äntligen en bil, som jag stannade, som hade kablar och efter ytterligare 10 minuter kunde jag äntligen komma iväg. Rejält frusen och rejält sen.

Mm, vad skönt det ska bli med varm soppa tänkte jag, som åkte dit fast jag nu var så sen att det redan hade börjat. Hittade en parkeringsplats och la på parkering för några timmar (dyrt som attan att parkera inne i stan) och när jag väl hittade till rätt ställe står en handskriven lapp "Soppföreläsningen idag är inställd". Suck!


Det är nu jag kan välja hur detta ska påverka mig. Ska jag bli sur och tycka att hela dagen är förstörd, eller försöka göra det bästa av situationen, även om den inte var alltför kul just då. Jag valde det senare, och strosade runt i mysiga Haga i Göteborg och kollade affärer och fina skyltningar


Var bland annat inne på Haga Hem, vilket jag tycker är en mysig inredningsaffär, som numera har gjort om ett rum till klädrum med bla Container och Saint Tropez tunikor och klänningar, samt de härliga sjalarna från Ester Eleonora. Men jag höll mig i skinnet och tittade bara

Var sen inne på Fanny Michel och bara njöt av alla vackra vårkläder, som både kändes lockande, men samtidigt inte, med tanke på kylan utanför

Men så, precis vid provhytten, hängde en jättefin mörkt gråblå klänning från Saint Tropez med volanger och paljetter i livet, en riktig partyklänning. En kvar, i min storlek, med 60 % rabatt. Jag kan ju iallafall prova tänkte jag...... och gick därifrån med en ny partyklänning. Men, med tanke på att jag ska gå ut nästa lördag, och jag aldrig är ute på krogen längre, vilket gör att det inte finns några snygga kläder som passar vid sådant tillfälle i min garderob numera, kändes det som ett berättigat köp. Och visst kan man bli lite glad av ett nytt inköp. Ibland. Och jag kommer känna mig så fin nästa lördag när jag ska ut och dansa. Min nya klänning och jag :)


Mindfulness

En bra bok för olika tankar kring Mindfulness är en liten bok skriven av jon Kabat-Zinn, en av mindfulness gurus. Boken innehåller 108 lektioner i mindulness. Vissa talar mer till mig än andra, och jag tänkte dela med mig av en del här på bloggen


Lektion 1 - Bli vän med dig själv

"Mindfulness , medveten närvaro, är en oupphörlig, ickedömande medvetenhet som främjas av uppmärksamhet. Medveten närvaro är en naturlig del av livet. Den kan förstärkas genom övning. Sådan övning kallas meditation. Men meditation är inte vad du tror, inte vad du tänker på.


Meditation handlar i själva verket om att vara uppmärksam, och det kan vi bara vara med hjälp av alla våra sinnen, även medvetandet. Mindfulness är ett sätt att bli vän med dig själv och dina upplevelser. Våra upplevelser omfattar förstås oerhört mycket, inklusive vår kropp, vårt medvetande och hela världen."

Mer simple living

Igår skrev jag om simple living, och olika delar som du kan fokusera på att göra enklare. Försök inte att börja med alla dela på en och samma gång. Att förändar tar tid, och fokusera på en till fyra områden som du vill göra förändringar inom. Om du fokuserar på dessa områden tills de känns som en naturlig del av din vardag och ditt liv kan du sedan utöka till andra områden. Vissa områden kräver kanske mer ansträngning för att göra förändringar inom än andra. Vad kan du då vinna på att göra dessa förändringar.


1. Minska din privata konsumtionAtt minska din konsumtion för med sig flera fördelar. Dels minskar du röran i ditt hem när du handlar färre saker. Du blir mer medveten om vad som tillför dig något, ger dig mer energi, mer glädje etc och vad som bara blir framtida sopor. Varför ska du ta hem saker som snart kommer förpassas i en låda någonstans för att aldrig användas? Varför ska du tillbringa timmar på jobbet för att kunna köpa en sak som du inte behöver eller använder? Om du börjar tänka på hur många timmar du behöver arbeta för att kunna köpa en viss pryl kan du kalkylera om det är värt så mycket tid för att kunna köpa den. Om det är något som tillför dig något är det säkert värt det, men mycket av det vi handlar blir bara liggande. Att räkna om arbetstid i reella pengar och sen se hur mycket arbetstid det krävs för att handla något ger en ny dimension till shopping. Är det värt att arbeta 11 timmar för att kunna köpa en matberedare tex? I ett exempel räknade en kille fram att han ägnade en och en halv arbetsdag bara för att betala för sin bil. Han valde då att göra sig av med bilen, och gå ner i arbetstid och vara ledig en dag i veckan istället. Det är bara du som vet vad som är värdefullt för dig.2. Minska din arbetstid
Hur mycket arbetar du? 40 timmar i veckan....eller ännu mer? Hur mycket vill du arbeta? Denna punkt kan hänga ihop med den föregående. Om du blir medveten om hur mycket du måste arbeta för att tex ha bil, för att betala för ditt boende, för att kunna köpa vissa prylar kanske du väljer att avstå från någon av dessa saker, och istället gå ner i arbetstid och fortsätta leva på samma nivå som tidigare när det gäller andra saker. Du kanske väljer att lägga en dag i veckan på dig själv, på något som du väljer och behöver. Eller du kanske väljer att arbeta på samma sätt som tidigare, men på ett mer medvetet sätt.3. Ta fler mobil- och internetfria pauser

Idag har vi vant oss vid att ständigt vara uppkopplade och ständig vara nåbara. Många har mobilen på dygnet runt och stänger aldrig av den. Stänger du av jobbmobilen när du kommer hem från jobbet, eller kan de nå dig när som helst? Tillbringar du för mycket tid framför datorn? Ta dagar emellanåt utan vare sig dator eller mobil. Hur känns det?4. Titta mindre på TVTV:n står på i många hem hela eftermiddagarna och hela kvällarna. Börja sålla bland programmen. Vilka program vill du se? Vilka tillför dig något, och vilka blir det bara att du ser av ren slentrian? Om du tillbringar två timmar per kväll framför TV:n, vilket är under genomsnittet, blir det hela fjorton timmar i veckan! Hur vill du tillbringa din tid? Vad kan du göra istället för att titta på TV, som tillför dig något mer? Börja stänga av TV:n mellan de program du vill se, annars är det lätt att fastna och zappa runt efter något som är ok att titta på (detta är ett område som jag själv måste bli bättre på. Jag har börjat stänga av TV:n när det inte finns något jag absolut vill se, och det är så skönt med tystnad!) Fundera på vad det är du släpper in i ditt sinne via TV:n. Är det något uppbyggande, inspirerande och intressant, eller är det mest nyheter om tråkigheter som händer i världen, mord och våld?5. Få mindre reklamFör mig blev det ett stressmoment med all reklam jag fick hela tiden, och som jag inte hann titta på direkt utan jag la det på hög. Jag blev också ganska upprörd över det resursslöseri som reklamen var när jag kunde få en riktigt tjock hög med reklam - varje dag! Trots vissa bra erbjudanden som jag numera missar när jag satt upp en skylt med "Ingen reklam tack" på brevlådan är det så skönt att slippa, att jag med glädje avstår från dessa erbjudanden. Det passar ju dessutom bra ihop med nummer ett på listan, minska konsumtionen. Är du trött på telefonsäljare? Anmäl dig till NIX-registret så slipper du blir störd. Ofta ringer de på kvällstid, mitt i middagen också (fråga mig som tidigare har jobbat som telefonsäljare :)) )Detta var de första fem på listan över ett enklare liv. Jag kommer återkomma till de andra punkterna under veckan, fem om dagen

Veckans tips - relationer

Behöver du mer energi i ditt liv? Känns det som dina relationer går på tomgång? Brukar du och väninnorna prata om samma saker varje gång ni träffas, utan att det händer något nytt?


Här kommer lite tips för att få fart på diskussionerna, och lära känna varandra ännu bättre.


- Be dina vänner att ta med sig en tidningsartikel som har inspirerat henne eller honom. Låt var och en få några minuter att berätta om varför de funnit just den artikeln inspirerande. Det ger en levande diskussion, samtidigt som ni får tips och idéer av varandra.


- På tal om ny inspiration. be dina vänner att ta med sig två eller tre av sina favoritrecept när det gäller vardagsmat nästa gång ni ses. Alla har vi några favoriter som vi återkomme till gång på gång. Om inspirationen till något nytt tryter finns det alltid några säkra kort att ta till. Be dina vänner att ta med sig recepten på sina säkra kort, och dela med er till varandra. Kanske kan du själv utöka din repertoar, och få ny inspiration till vardagsmatlagningen


- Bjud in en vän att hålla ett kortare föredrag, kanske en dryg halvtimme, om ett ämne som han eller hon är kunnig inom. När jag har gått utbildning i presentationsteknik har ämnet varit helt fritt, och det har varit så intressant att lyssna på föredrag om allt från att vara blodgivare till salsa, modern cirkus och Frankrike. De flesta har något område som de brinner för, och som verkligen intresserar dom. Låt dom hålla ett föredrag om valfritt ämne. Ofta både roligare, och dessutom mycket billigare, än att gå på dyra föreläsningar


- Gör en aktivitet tillsammans, gå på ett yogapass, ut och gå stavgång, spela badmintonturnering, ut och jogga eller något annat som innefattar någon form av rörelse. Välj gärna en söndag, och avsluta med att äta  brunch tillsammans


- Ordna en filmfestival. Be dina vänner ta med sig den roligaste film de vet, och ha en eftermiddag/kväll full med skratt


Har du egna tips att dela med dig av? 

111111111111, smaka på det. Vilket häftigt datum! Jag är född 11 november, och 111111 fyller jag 45 år. Tidigare i höstas tänkte jag att det skulle vara häftigt att gifta sig den 11 november i år. Men då jag är singel tänkte jag väl inte så mycket mer på det, mer än om jag kanske, kanske skulle träffa den rätta under året så skulle jag vilja ha bröllop 111111.


Idag fick jag veta att jag ska gå på bröllop det datumet, men inte mitt eget. Min syster ska gifta sig 11 november. Jag antar att jag inte var riktigt tydlig när jag skickade ut tanken i universum i höstas, men jag kommer faktiskt befinna mig på ett bröllop denna dag :)


11, precis som alla dubbeltal är ett mästartal, och när jag kollar numerologin så står talet 11 för eliten. Det är en egagerande siffra som vill uppnå höga mål. Höga ideal och har en fantastisk ledarförmåga. Uppfinningsrik och inspirerande. Vill att människor ska ha det bra. Deras fantasi är outsinlig.


Kök jag gillar

Denna bild är från Leilas TV-kök och här finns flera saker jag gillar, och som jag skulle vilja ha i mitt kök. Jag vill ha ett stort lantkök, vilket blir den naturliga samlingspunkten, både för familj och vänner. Köket är mitt sociala rum. Det är dit jag tar mina vänner när de är på besök. Vardagsrummet är mitt avkopplingsrum, där jag antingen är själv eller tillsammans med dottern. Där läser jag, gosar med katter, tittar på TV, lyssnar på musik, sitter vid datorn - inget av det särskilt socialt. Men i köket, där vill jag samlas runt grytorna, laga mat tillsammans, duka upp för goda middagar...eller bara fika.


I det här köket finns det en anordning i taket att hänga husgeråd på. Ett sådant vill jag ha. Jag har tittat var det skulle kunna funka att ha något liknande i mitt, betydligt mindre, hyreslägenhetskök, och än så länge har jag inte hittat någon bra plats där det inte slår i något skåp eller att man slår i huvudet. Men när jag hittar mitt drömhus ska det finnas en köksö med en takanordning över.

Jag fullkomligt älskar ställningar med tallrikar, ställningar att lägga kakor på osv. Jag skulle kunna ha hur många som helst, med mycket godsaker att bjuda på - eller äta själv :))

 Ett annat kök jag gillar, i lite New England stil är detta. I mitt kök skulle jagkunna tänka mig en gasspis, men absolut skulle jag ha en vedspis!!! Så mysigt att elda i när man kommer upp på morgonen. Min farmor och farfar hade en gammal vedspis och jag älskade att sitta i deras kök och mysa framför spisen. En sådan ska det vara i mitt drömhus.


Två filmer som jag gillar, dels för att jag tycker om filmerna, men också för att de har så fantastiska miljöer. Inte minst köken i dessa filmer kan jag sitta och dregla över. Länge. Den först är Something´s gotta give med Jack Nicholson och Diane Keaton
Vilket underbart kök...men what the heck...jag kan tänka mig att ta hela hemmet


Läget, alldels vid havet, med mjuka sanddyner kan jag också ta :) tänk att bara gå utanför dörren och ha sådan här miljöer för en picknick


Den andra filmen har också temat mogen kärlek, och är gjord av samma regissör är It´s complicated med Alec Baldwin, Meryl Streep och Steve Martin.

 
Tävling

Förra veckan skrev jag om att göra små oaser i sitt hem, och att sovrummet var ett bra ställe att börja på. Bra kvalitet och sköna sängkläder är a och o för en inbjudande och skön säng. Jag skrev då om Beach House omtalade jerseylakan, som jag själv är nyfiken på att testa. Idag gick jag in på en av mina favoritbloggar....och då har hon en tävling där priser är just två set med lakan och örngott från Beach House. Vill du också vara med och tävla, gå in här http://blogg.addsimplicity.se/Återhämtning

Stress är en instinktiv försvarsreaktion som alltid funnits hos människan. Den kan liknas vid att kroppen slår på alarmsystemet. 

Stress gör kroppen redo för att agera, och på stenåldern var den nödvänding för att överleva. Kroppen reagerar med ökad puls, förhöjt blodtryck och häftigare andning. Musklerna blir spända och immunförsvaret aktiveras som ett resultat av att stresshormoner, bland annat adrenalin, pumpas ut.

Denna bild är extra rolig för mig. En av våra kursböcker under psykologprogrammet hette "Varför zebror inte får magsår" och handlade om stress, vad som orskar den och vad som händer i kroppen.

Stress under en kortare period klarar vi av, men när stressen blir långvarig går kroppen hela tiden på högsta beredskap. Något jag hör mer och mer, och som jag själv kan känna emellanåt, är en ständig känsla av stress, utan att veta exakt vad det är som stressar. Utan att veta orsaken till stresskänslan är det svårt att veta i vilken ände man ska börja åtgärda. Det första som händer vid stress är  ofta att sömnen blir påverkad. Att ofta ha ont i magen eller ha huvudvärk är andra tidiga varningstecken.


En av de viktigaste sakerna för att förebygga stress är att ta sig tid för återhämtning. Alla stressforskare är överens om att kortare stresstoppar klarar vi, men vi måste hela tiden ta oss tid för återhämtning. Ta en stund för dig själv, varje dag. Ta tjugo minuter om dagen och gör något som du varvar ned av - en promenad, meditera, träna yoga. Något som funkar för dig, i ditt liv och i din vardag. En annan viktig sak är att försöka planera in något roligt - varje vecka. Låt inte livet bara rinna förbi, att måndag till fredag eftermiddag bara blir en transportsträcka till helgen. Planera in något roligt tex onsdag eller torsdag kväll. Det förkortar veckan, och gör även vardagen lite roligare. Att bara leva för helgerna gör livet väldigt torftigt. Om du har möjlighet, försök förkorta din arbetstid. Själv går jag nu ner på 75% arbetstid, och kommer vara ledig varje onsdag. Det ger mig möjlighet att sova lite längre en dag mitt i veckan, träna morgonyoga varje onsdag och sen göra vad jag vill och behöver resten av dagen.


Finns det inte ekonomisk möjlighet till kortare arbetstid, försök planera in en helg helt för dig själv emellanåt. Jag vet hur det känns att vara stressad. Jag var under många år nära att gå in i väggen. Jag var ensamstående mamma, läste en lång och bitvis mycket krävande utbildning, jag hade konstant dåligt med pengar i flera år. Ibland kändes det som jag aldrig skulle ta mig igenom hela min utbildning. Men jag tog en helg emellanåt, helt för mig själv. Dottern var hos sin pappa, och inget planerade jag in med vänner eller planerade att plugga. Hela helgen ägnade jag mig åt det som jag just då kände att jag behövde mest. Det kunde vara ett långt bad med att pyssla om mig själv från topp till tå, med inpackningar och masker. Rubbet. Det var promenader i flera timmar, i skogen eller vid havet. Det innebar yoga. Det brukade vara en rolig film eller en bra bok. En hel helg från fredag eftermiddag till söndag kväll. Helt ensam och bara ta hand om sig själv. Boka in en sådan helg emellanåt.


Ibland kanske det krävs att ta sig iväg hemifrån, för att komma iväg från tankar om att "jag borde städa" "jag borde göra ditt och datt" eller helt enkelt för att familjen pockar på uppmärksamhet om du finns nära till hands. Boka in en helg för dig själv. Har du dåligt med pengar? Kolla om det finns någon i din omgivning som kanske har en sommarstuga som ändå står öde vid denna tid på året, och som du kan få låna. Känner du någon på annan ort som är bortrest? Kanske du kan passa deras lägenhet, och kanske husdjur medan de åker bort. Tänk kreativt för att göra en helg hemifrån billig. Har du råd är en helg på spa helt underbart. Lugn och ro, vacker miljö, sköna behandlingar.


En av mina bästa dagar för återhämtning var när jag var halvvägs igenom min utbildning. Drygt tre tuffa år hade gått, men jag hade ändå två år kvar. Jag bokade en liten stuga vid Hovs Hallar, tog med mig hunden och åkte iväg några dagar. På dagarna promenerade jag med hunden i många timmar i otroligt vacker natur
Naturen vid Hovs hallar är oerhört dramatisk, och har varit kuliss vid flera filminspelningarBjärehalvön med Båstad är skönt kuperad och bjuder på hisnande utsikt över havet vartän man åkerFlera vackra golfbanor finns det också, och klubborna hade jag packat ner i bilen. Jag gick ingen runda, men slog några bollar vid rangen och bara njöt av miljön.

På bjäre finns det även flera ridklubbar och stall. Jag bokade in mig på en skön ridtur en av dagarna. Vi var en liten grupp som mest skrittade i sakta mak längs med havetPromenader längs med stranden i Båstadhamnen i Båstad
de mysiga gränderna i Båstad. Överhuvudtaget innebar de här dagarn mycket promenader. Flera timmar om dagen var jag och hunden ute och gick. På stranden, bland klippblock, i staden - och bara njöt av lugnet

Plötsligt låg denna sten mitt framför mig i en gränd i Båstad. Jag tog med mig den hem, och även om det var många år sedan ligger den fortfarande på mitt köksbord, och påminner mig om just den resan, men även om att tänka på återhämtning och ta det lugnt. Den har även blivit ett minne för min älskade hund.


Då vi promenerade så mycket på dagarna var vi båda två, hunden och jag, trötta när det blev kväll. En enkel middag och sen läsa en stund på kvällen innan en skön promenad innan läggdags. Ett oerhört skönt sätt att ladda batterierna.


Vad gör du för att fylla på med mer energi? Hur gör du för att återhämta dig?

 


Ett enklare liv

Att leva bättre med mindre är något som intresserar mig mer och mer. Simple living handlar om att leva sitt liv i balans, varken för mycket eller för lite. Downshifting skrivs det om i media, vilket innebär att växla ner, kanske arbeta mindra, flytta till landet, skaffa billigare boende, men simple living behöver inte betyda att man väljer bort arbete, utan att man gör det mer medvetet.


Simple living handlar om att välja bort i bruset av allt omkring oss, och börja göra medvetna val. Här är några idéer om vad andra har börjat tänka på när de vill leva ett enklare liv

- minska sin privata konsumtion

- minska sin arbetstid

- ta fler mobil- och internetfria pauser

- titta mindre på tv

- få mindre reklam

- byta och låna saker istället för att köpa nytt

- rensa upp hemma

- flytta till en annan bostad

- hitta ett nytt arbete

- köpa fler ekologiska produkter

- få mer tid till personlig utveckling

- skära ner på antalet engagemang i sin kalender

- vara mer ute i naturen

- tillbringa mer tid tillsammans med sina barn och sin familj

- ha billigare semestrar och mer lediga dagar

- förenkla hushållsarbetet och de dagliga rutinerna


Att börja leva ett enklare liv innebär inte att du ska stressa upp dig över att göra alla dessa punkter, utan välj ett par stycken som passar dig att börja med.

Trädgårdsdrömmar

Så här i smällkalla februari, när de på nyheterna säger att nästa vecka ska bli årets kallaste vecka, drömmer jag om vår och trädgårdspyssel. En stor trädgårdsdröm, på alla sätt och vis, är ett växthus. Om jag hade haft en större trädgård, vilket jag kommer ha en dag, så vill jag ha ett växthus i vitt trä. Där ska jag blanda växter med sköna möbler så det blir en riktig oas. Ett ställe att pyssla om blommor, odla tomater, njuta av en skön stund med en kopp te och en tidning eller ett ställe att äta en god middag en sommarkväll. Och det skulle kunna se ut något så här:

 

 Nu är min nuvarande trädgård för liten för att få plats med ett stort växthus, om jag inte vill göra hela trädgården till ett stort växthus, men för enbart odling finns det mindre varianter att ställa mot en vägg. Hasselfors Garden har bla gjort denna odlingsvitrin, som jag är sugen på.

Härliga vårkläder

På DeepFling kan du köpa Odd Molly till bra priser. Det är en svensk tjej som driver företaget i USA, och då svenska kronan står sig bra mot dollarn just nu kan du handla billigare än i Sverige. Jag gillar deras blogg, som du hittar här http://deepfling.com/blog/ då de visar kläderna på sig själv, i olika kombinationer. Odd Mollys egna produktbilder är rätt tråkigt fotograferade tycker jag. Inte särskilt inspirerande, och ofta missvisande för hur fina plaggen är i verkligheten.


Denna tunika föll jag för. En snygg tunika, ett par sköna jeans och så ett par Converse på fötterna låter som en skön vårig outfit. Tänk när man kan gå ut så :) Rosa och grått är två av mina favoritfärger, vilket syns om man kollar in i min garderob (vilket jag har tänkt att ni ska få göra framöver :))

Grå eller rosa, vilken färg tycker du är snyggast???


Mina favoriter

Efter tre delfinaler av Melodifestivalen, som fått mycket kritik i media över den dåliga kvaliteten på låtarna och på hela arrangemanget kan jag konstatera att det är två låtar som sticker ut från de övriga - och som jag tycker mycket om. Båda två är mer visbetonade. Kanske inte är riktigt Melodifestivallåtar, men å andra sidan är det inte schlager längre i festivalen.


Pernilla Andersson med låter Desperado tyckte jag mycket om. Pernilla själv var en ny bekantskap för mig, men det här kommer jag lyssna mer på

 Den låt jag tyckte stod ut mest i startfältet igår var Sara Varga med låten Spring för livet. Naket, sprött och med en stark text som handlar om misshandel. Den här gillar jag. Jag hoppas att det är dessa två som går vidare från Andra Chansen till finalen

 


Fortsättning av lära känna dig själv

För ett par dagar sedan lade jag ut ett inlägg där du skulle lära känna dig själv bättre, och få en bättre uppfattning om hur din omgivning uppfattar dig. Första gången handlade det om dina styrkor, vilka andra uppfattade som dina starka sidor. Spara alla svar i en pärm, eller i en särskild bok som du kan ta fram när du behöver bli lite peppad.


Denna gången handlade det om vad din omgivning uppfattar som dina svagheter. De sidorna som andra kanske irriterar sig på. Om du har gjort den övningen kanske det sved lite grann att läsa och sammanställa, men misströsta inte. Du kan använda detta till att bli något positivt.


Visste du att det som uppfattas som dina svaga sidor i själva verket är överdrivna styrkor. Om jag ser till mina svaga sidor Ombytlig, Påstridig, Stridbar och Envis så skulle tex ombytlig kunna ses som en styrka, men då skulle den kallas flexibel. Faktum är att en av mina referenser när jag sökte mitt första psykologjobb framhöll det som min största stryka - att jag var flexibel. Att vara flexibel är ju något som efterfrågas i dagens arbetsliv. Men om flexibilteten överdrivs kan den gå över till att man anses som ombytlig, en fjäril som fladdrar från blomma till blomma.


Om du har fått omdömen om att du är naiv är det en överdrift av att tro gott om människor och motsatsen till cynisk. Om du fått omdöme att du är misstänksam är det en överdriven styrka av försiktighet.


Här kommer en lista på hur du kan tänka kring det som uppfattas som dina svagheter

Envis                    Uthållig
Spelare                Risktagare
Självuppoffrande   Stödjande
Stridbar                Tävlingsinriktad
Undergiven           Omtänksam
Mesig                   Anpassningsbar
Omedgörlig          Principfast
Obetänksam        Snabbagerande
Planlös                Experimenterande
Pedantisk            Ordningsam
Diktatorisk          Kraftfull
Självutplånande   Blygsam
Inte klara sig själv Social
Rigid                   Metodisk
Påstridig              Övertalande
Överbeskyddande  Hjälpsam
Ombytlig              Öppen för förändring
Kall                      Reserverad
Hänsynslös            Ambitiös
Misstänksam         Försiktig


Se hur du kan använda dina svagheter till något positivt och konstruktivt. Mina svagheter är alltså överdrivna styrkor Flexibel, Övertalande, Tävlingsinriktad, Uthållig. Det låter betydligt mer positivt, men ibland kan styrkorna överdrivas och bli för mycket och då uppfattas som en negativ egenskap. När jag läser de egenskaperna flexibel, övertalande, tävlingsinriktad, uthållig så ser jag att det passar perfekt in i mitt tidigare arbete som säljare. Jag hade nog inte lyckats så bra som säljare utan dessa egenskaper. Hur kan du använda dina överdrivna styrkor på ett bättre sätt??             

 


Oj, vad roligt....

Vad roligt att ni är så många som har hittat hit till min blogg, och var roligt med så många kommentarer :)

Städning oh träningstips var ett par saker som önskas under rubriken Veckans tips. Det kommer det att bli :)

Någon frågade vad jag ska göra idag, och idag ska det dels njutas av solen, fast vårkänslorna kommer nog lysa med sin frånvaro för det är minus tio grader ute. Och det är väldigt mycket i Göteborg!!

I eftermiddag ska jag röra lite på mig, och idag blir det badminton :)

 

Jag och dottern har bokat tid och ska ta en match. Får väl se vem som vinner....en av mina starka sidor är ju min tävlingsinstinkt *s*


Ny kategori

Jag har lagt till en ny kategori som heter Veckans tips. Jag blev så inspirerad av mitt förra inlägg att jag tänkte göra det till ett stående inslag på bloggen.


Att förändra sina vanor är en process som tar tid, och ibland kan det kännas som det blir allt för mycket på en och samma gång. Att ta det lite i taget, någon eller några saker varje vecka gör det lättare.


Min tanke är att varje vecka, under kategorin Veckans tips, samla några saker du kan göra under veckan för att öka ditt välbefinnande, din självkänsla eller din glädje.


Jag tänkte också ta med några röj- och rensa-tips under denna kategori. Kanske något nytt ställe varje vecka att gå igenom och röja i.


Städtips, mattips, lyckotips - vad vill du läsa om under kategorin Veckans tips? Kommentera gärna. Jag skriver ju bloggen dels för att jag tycker det är så roligt, att min hjärna har så mycket idéer som svämmar över och som jag vill dela med er, men utan läsare är det inget roligt att blogga - så skriv gärna vad som är värdefullt för dig att läsa om. Och så länge det inte är personliga påhopp är alla kommentarer välkomna, och du får gärna vara anonym. 

Gör något roligt

För några år sedan när jag kände att nu fick det vara nog med att vara singel köpte jag en bok som heter Överlevnadsgudie för singlar, av Charlotte von Zweigberk. Den innehåller någon nytt, något upplyftande eller något roligt att göra varje dag under ett helt år.


Oavsett om du är singel, frivilligt eller ofrivilligt, eller lever i en relation kan det vara roligt att göra något lite extra varje dag för att piffa upp vardagen lite.


Några av tipsen för v 7, 8 och 9 som jag tycker är bra:


- Ta reda på vad du egentligen vill. Skriv en lista på vad du hoppas ska hända och vad du vill ha (kom ihåg attraktionslagen. Det du tänker på drar du till dig).  Titta på listan ungefär en gång i månaden, och förnya den. Skriv dit nya saker du kommer på. Du kommer att upptäcka att många önskningar faktiskt går i uppfyllelse när de väl konkretiseras

- Var sinnlig och snäll mot dig själv. Klappa dig över kinden, smek dig över håret, pussa dina axlar. Säg något snäll högt till dig själv

- Det är kallt ut. Sök dig till värme. Gå någonstans där du kan basta. Bli härligt varm.

- Ge radioteater en chans. Gör ett försök att lyssna på en radioteater och se om du tycker om det.

- Uppdatera din garderob - utan att köpa nytt! Ofta är det de små detaljerna som gör skillnad. Gå igenom dina accesoarer och se vilka halsband som passar till vad. Kan du piffa upp kläderna med en scarf? Hitta nya kombinationer med de kläderna och accesoarerna du redan har

- Ut i snön och solen. Åk skridskor eller pulka. Var lite lekfull, och få fullt med frisk luft samtidigt.

- Plantera om dina krukväxter. Växterna får ny energi, och börjar snart skjuta nya skott

- Var noga med att bemöta människor vänligt. Hälsa på busschauffören, småprata med expediten i affären, skämta med städaren osv. Dessa kontakter kan få dig att bli på bättre humör

- Rör på dig. Sätt på en medryckande låt, och hoppa jämnfota, på ett ben, som en can-canflicka eller på något annat sätt du kommer på. Hoppa minst femtion gånger. Du får fart på blodomloppet och pulsen ökar.

- Ta på dig något du känner dig riktigt fin i

- Nu är det dags för secondhandaffärerna att ta emot vårkläder. Gå igenom dina vår- och sommarkläder och se vilka du ska göra dig av med.

- Ta hand om dina händer. Gör en manikyr, ta hand om dina spruckna nagelband och dina torra händer

- Kramas. Forskningen visar att detta  är något av det viktigaste som finns för att öka vår lyckonivå, och för att en kram ska ge en extra stor lyckokick ska den enligt forskningen vara i minst sex sekunder. Krama alla i din närhet och ge glädje både till andra och till dig själv


                                                    

Detta är några bra tips du kan göra, oavsett om du är singel eller inte för att höja ditt humör, din energi och din lyckonivå

Den stora ensamheten

Ännu en dag med sol som strålar från en klarblå himmel, men solen är förrädisk. Det är kallt som attan ute, men så länge jag håller mig på rätt sida om de stora fönstren i vardagsrummet värmer solen gott. Jag är ensam hemma, och detta är en perfekt dag att städa ut ordentligt hemma. Jag städar bäst när jag är ensam. Och jag tänker så bra när jag städar.


Idag har jag tänkt en del kring ensamhet. I en tidning för några år sedan läste jag en undersökning som visade att det som upplevdes som svårast för kvinnor mitt i livet, från övre tjugoårsåldern till mitten av fyrtioårsåldern var - ensamhet. Många upplevde sig som ensamma. Efter skolåren när vi träffar massor av nya människor så är det svårare att exponeras för nya människor. Många vittnade om att när vänner börjar träffa partner, bilda familj, få barn blir det svårare att hitta tid för att träffas. Det är en anledning till att det är så vanligt att känna sig ensam under dessa år. "Alla andra" verkar så upptagna med sitt liv och har inte tid. För den som är singel, och själv längtar efter familj, kan det bli oerhört jobbigt att dels se sina vänner skaffa sig allt det man själv vill ha, och dels se sina vänner en efter en försvinna, och få mindre tid till att träffas.


Jag kände igen mig en del i det jag läste om i artilkeln, och när jag pratade med vänner och bekanta var det flera som upplevde samma sak. Umgänget blev mindre, och vännerna blev färre. I mitt arbete som psykolog har jag träffat på ensamheten på många sätt. En patient jag hade blev oerhört ledsen när det var dags att avsluta terapin. Det visade sig att jag var den enda människa hon pratade med regelbundet, ibland den enda på en hel vecka. Antal singelhushåll i Sverige ökar, och är bland de flesta i hela Europa. En del lever frivilligt som singel, och andra vill inget hellre än att träffa någon. Men att ha någon som sover brevid en i sängen på natten behöver inte betyda att man inte känner sig ensam. Att känna sig ensam i en tvåsamhet kan ibland kännas ännu värre. Jag hade en gång en arbetskamrat som fasade för när hon skulle gå i pension. Hemma hade hon en man sedan många år tillbaka, men de pratade inte. Hon stod ut med det tack vare att hon hade sitt jobb att gå till, och på jobbet träffa människor i olika åldrar att prata och diskutera med. När arbetslivet började lida mot sitt slut, och pensionen var nära blev den kommande ensamheten mer påtaglig, och något hon oroade sig för.

Känner du dig ensam? Känner du igen dig i det jag skrivit om? Det första du ska göra när ensamheten börjar kännas jobbig är att ta dig ut hemifrån. Om du sitter hemma och tittar på tv, läser böcker eller andra sysslor, som i och för sig är trevliga, är dina chanser att bryta ensamheten mycket små. För att träffa människor behöver du ta dig ut ur hemmet, och kanske även ut från din komfortzon. När självkänslan är låg kan det kännas svårt att själv våga ta sig till ställen där man inte känner sig hemma. Kanske du behöver någon professionell att prata med för att våga ta steget. Börja med att fundera på vad du tycker är roligt att göra. Börja utforska dig själv. Tycker du att det är roligt att fotografera - ge dig ut och träna. Kanske du kan börja en fotokurs för att lära dig mer, och där träffa människor med samma intresse. Sök dig till miljöer där du exponeras för andra människor. Är du ensamstående med barn finns det jättebra föreningar för dig. Själv var jag i flera år med i Enastående föräldrar.


Om du inte känner igen dig i den utbredda ensamheten jag skriver om, kanske någon i din närhet är mer ensam än du tror. Vad kan du göra för att hjälpa henne? Ta inte för givet att hon är så upptagen som du kanske tror. Fråga om hon vill följa med när du ska göra något. Jag kommer ihåg en gång för flera år sedan då jag satt själv hemma, dottern var hos sin pappa, och jag hade tråkigt och kände mig oerhört ensam. Senare fick jag veta att några vänner hade samlats hos en av dom, men inte frågat mig då de trodde jag var borta på något annat. Bjud hem en vän på middag. Det brukar vara väldigt uppskattat. Jag kommer ihåg en annan gång då en vän till mig skulle ha en liten påskbjudning. Det var deras familj plus en familj de umgicks en del med. Så frågade hon mig om jag också ville komma! Jag blev jätteglad, och hade en oerhört trevlig kväll. Det visade sig att tjejen i den andra familjen kom från samma stad som jag ursprungligen kommer ifrån, och hade en del annat gemensamt.

Att bryta ensamheten handlar mycket om att våga. Våga bryta mönster, våga testa något nytt, våga ta kontakt, men även för dig som inte är ensam - att våga fråga bekanta om de vill vara med, våga fråga en arbetskamrat om hon vill gå på bio, se en teater etc. Det kan vara början på en ny vänskap, eller iallfall en trevlig kväll.

Mod är inte frånvaro av rädsla, utan att våga göra något trots rädslan.

 

 

 


Fina böcker

Av en slump ramlade jag över en bok om tacksamhet. Det visade sig att författaren skrivit en hel serie väldigt fina böcker. Kanske en present till dig själv, eller någon du tycker om. Bokserien heter Tio komihåg och vill uppmuntra dig att tänka efter vad som är viktigt i ditt liv och inspirera dig att leva ditt eget drömliv. Vad kan du göra för att följa din inre röst, uppleva livet mer meningsfullt, känna mer kärlek och förverkliga din potential? Författaren, Carolina Gårdheim, skrev serien utifrån sina samlade insikter efter en livskris, ett kom ihåg per bokEn liten bok om vänskap. Boken beskrivs så här: " Vänskap handlar inte bara om att vara kompis med någon, det handlar också om att vara vän med mig själv, min familj och dom som jag ännu inte kallar vänner. Allt kommer ju tillbaka till mig - precis som en bumerang. Om konsten att komma från hjärtat. Och kom ihåg att vara en bra vän."

En liten bok om att njuta av livet. Den beskrivs så här: "En bok för dig som kanske vill lyckas hitta känslan av att vara som ett bi - att ha en viktig syssla, att känna mening i livet och samtidigt ha förmågan att njuta av färden, från den ena vackra blomman till nästa... Om konsten att inte missa livet. Kom ihåg: Var här & nu.

En liten bok om att vara sann, som beskrivs så här: Skulle du vilja ha en helt egen inre kompass, som hjälpte dig att ta svåra beslut i livet? Skulle du vilja ha mod att stå upp för det du tycker och den du är? Själens spegel vill inspirera dig att börja leva inifrån och ut istället för tvärtom. Om konsten att utgå från sin själ. Kom ihåg:  Var sann - var du.

En liten bok med plats för de stora frågorna. "En liten bok med plats för de stora frågorna. Längtan efter mening, längtan efter kärlek, längtan efter frid. De flesta av oss vill komma till ro med oss själva, men hur når vi dit? Boken vill inspirera till att börja ställa de stora frågorna i livet och på så sätt nå ett större lugn i vardagen, kanske till och med en inre frid i livet. För dig som söker någonting mer. Kom ihåg: Du vet.
En liten bok om inre frid. "Längtan efter mening, efter kärlek, efter frid. De flesta av oss vill komma till ro med oss själva, men hur når vi dit? Änglarum vill inspirera till att börja ställa de stora frågorna i livet och på så sätt nå ett större lugn i vardagen, kanske till och med en inre frid i livet. Kom ihåg:  Gör plats för änglar.
Skönhet är plåster på själens sår. En bok med bilder om sorg. "Tiden läker inte alla sår, det är en myt. Det är vi själva som helar, med hjälp av nära och kära, och ibland av professionella "läkare". Det krävs mycket kärlek för att vi ska orka och komma ut starkare på andra sidan. Men vi har både styrkan och kärleken, våga lita på det.
Fantastiskt vackra bilder ackompagnerar korta expressiva och finstämda texter om sorg. Texterna följer sorgeprocessen genom förtivlans djup och mörker, mot slutets ljusare nyans, med en strimma hopp?En liten bok om livskraft. "Hur får jag mer lust, energi och flöde i mitt liv? Hur gör jag för att må så bra som jag kan? Var hittar jag min fulla kraft, den som räcker och blir över? Svaren på de frågorna vill Glädjekällan inspirera dig att hitta. Om konsten att bli sin egen glädjekälla. Kom ihåg: Njut av livet."
Kärlekens gåva, en bok om val. "Tänk om kärlek inte är något som drabbar oss, utan någonting som vi redan har inom oss och kan välja att plocka fram - eller inte. Tänk om vi redan har all kärlek vi behöver. Och tänk om vi redan är älskade, från topp till tå och tillbaka... Om konsten att välja kärlek. Kom ihåg:  Välj kärlek."
En liten bok om att leva sitt liv, "Vi är alla skapare, livskonstnärer, som med våra färger och penslar, tankar och känslor, målar den tavla som blir livet. Men hur ska tavlan se ut?Livskonstnären vill kärleksfullt inspirera dig att göra ditt liv till ditt och ingen annans! Om konsten att följa sin väg. Kom ihåg: Lev ditt liv."En bok om att ha tillit, "Tänk hur många stordåd som bor i dig, men som ännu inte sett dagens ljus! Våga flyga vill inspirera dig att återfinna din ursprungliga tillit - till dig själv och dina egna resurser och till själva livet. Om konsten att leva i flödet. Kom ihåg: Ha tillit."


Vackra och uttrycksfulla texter om tacksamhet, tillsammans med bilder i samma känslostämning.
En bok om att lyssna till sitt hjärta, "Du vet att du har svaren inom dig, men hur hör du dem? Vägvisare vill inspirera dig att se allt du har drömt om, allt du alltid hoppats, men kanske inte vågat tro... Om konsten att lyssna till sin inre vägledning. Kom ihåg: Lyssna till ditt hjärta."
En bok om meningen med livet, "Alla är vi från födseln skapande varelser med syftet att följa våra drömmar - själens egna vägvisare till livet, våra liv, fulla av glädje, mening och livskraft. Välkommen till ditt drömliv! Om konsten att söka sitt syfte. Kom ihåg: Följ dina drömmar."


Jag älskar böcker med fina bilder, och texter som berör, så jag skulle kunna tänka mig varenda bok i denna serie. Böckerna är ca 60 sidor och kostar 90 kr/st. Jag har hittat dom på Adlibris, men de finns säkert att hitta även på andra ställen. En fin bok är en bra gåva till värdinnan på en middag, kanske istället för en flaska vin?


Längtan....

På Nyhetsmorgon såg jag precis ett reportage från en uppfödare av Golden Retriever. Min hund som dog för ett år sedan var en golden hanne som blev tolv år gammal, och tidigare har jag också haft en golden hanne. Alla hundvalpar är söta, men just golden valpar känns som själva sinnebilden för en hundvalp


  

Finns det något sötare?? Jag blev väldigt sugen på en hundvalp när jag såg inslaget. Men efter två golden har vi pratat om att nästa hund blir en westie
Då kan jag tänka mig att ha två hundar, men än är jag inte redo för att skaffa en ny hund. Ibland är det skönt att slippa gå ut flera gånger om dagen, i alla väder, men ofta saknar jag en hundkompis på mina promenader.


Nu har vi ju två djur hemma så gosande lider jag inte brist på :)

Dels den busiga hanen Figaro, som verkar tro att han har lite hund i sig. Han älskar att jaga pinnar, och även att apportera :)

Och så har vi honan Maxi. En snäll, försiktig, lite försynt och superkelig tjej som älskar värme och att krypa in i allt som går (och inte går) att krypa in i :)

Båda dessa katter är adopterade från ett katthem, och båda två blev övergivna redan som kattungar. De ger mig så mycket glädje varje dag. Att ha djur omkring mig är för mig en stor del av lyckan i mitt liv!

Ringar på vattnet

Lycka är som ett virus - det smittar. Välbefinnande sprider sig i tre led; till din vän; till din väns vän och till din väns vän väns vän. Forskning har visat att om din vän bor inom 1,6 kilometer från dig själv kommer hans eller hennes glädje att ha större chans att få fäste i dig än om personen bor längre bort.


Så utifrån det kan man dra slutsatsen att det är bra att bry sig om  vad som händer i ens bostadsområde. Om människor i min fysiska närhet mår bättre, är gladare och lyckligare, kommer det även att påverka mig.


Skratt och leenden smittar också, så le mycket. Äkta leenden är bäst, men även ett påtvingat leende ger faktiskt en ökning av lyckonivån. Pressa upp kinderna maximalt och håll kvar i ca fem sekunder. Kroppens fysiska reaktioner kan inte skilja på ett äkta och ett falskt leende och börjar automatiskt utsöndra lyckohormoner när du ler eller skrattar. Enligt en ganska ny studie kan det räcka med att tänka på något roligt eller en bra sak som hände under gårdagen så ökar lyckan med 15 procent.


Jag och dottern kan ibland fastna i riktiga skrattanfall. Ofta börjar dom med att någon av oss skrattar lite krystat och inte alls äkta och naturligt, men eftersom skrattet smittar av sig till den andra samtidigt som själv grejen att skratta frigör lyckohormoner hos mig (som är den som oftast börjar med påhittade skratt) ligger vi snart båda två och vrider oss av skratt. Skratt som är svårt att sluta med. Efter en sådan skrattorgie är jag helt slut, men mår väldigt bra. Skrattyoga har jag funderat på att testa, men har inte gjort det än. Är det någon av er som testat? Hur tyckte ni att det var isåfall?


Så se till att smitta alla i din omgivning med lycka, leenden och skratt :)Mera sol....och mera kläder :)

Nu kan man ju nästan tro att detta har gått och blivit en modeblogg ;) men här kommer vara mycket varierande innehåll, med både djupare och mer ytliga inlägg. För mig innefattar balans i livet väldigt mycket. Att må bra till kropp och själ innebär dels själsligt och psykologiskt välbefinnande som uppnås genom att arbeta med personlig utveckling, stärka självkänslan, stärka relationer, stärka jaget, ändra tankemönster. Kroppen behöver beröring, men också bra mat, njutning och rörelse för att må bra och för att skapa energi. Både kropp och sinne behöver introspektion, yoga, meditation och mindfulness är bra redskap. Allt hänger ihop: dåtid-nutid-framtid, yttre-inre, kropp-själ. Inget går att separera eller plocka bort från resten. Ska vi må bra krävs en helhetssyn, och även det mer ytliga är viktigt. Att tycka om sig själv när man ser sig själv i spegeln gör mycket för välbefinnandet, och alla kan göra det bästa av de yttre förutsättningarna. Därför kommer klädtips att återkomma i bloggen. Och ibland visar jag bilder på mina kläder. Hoppas ni gillar dom :)  bilderna alltså :))


Idag har dottern och jag varit på skogspromenad, och kameran följde med idag också ;)


Idag har jag blandat kläder från Odd Molly med kläder från de stora kedjorna. Min jacka, som jag fullkomligt älskar ryggen på, heter Noblesse jacket och kommer från Odd Molly, jeansen är ett par suveräna jeans från Kapp-Ahl som heter Magic jeans och de är verkligen magic som håller in magen och lyfter upp rumpan. Den vita tunikan är ett riktigt fynd från Lindex, som flera har frågat om den är från HunkyDory, men den är alltså från Lindex. Koftan är från Odd Mollys höst- och vinterkollektion, Lovely Knit i färgen greyblue. Ett bra klädtips är att upprepa din ögonfärg på något klädesplagg på överkroppen. Det underlättar för människor att kommunicera med dig och se dig i ögonen. Färgen på koftan är precis samma färg som mina ögon, som dottern påpekade när jag klädde på mig. Men det var också tanken när jag köpte den (plus att jag är frusen och den värmer så skönt, och dessutom passar så bra till jeansfärger). På fötterna har jag ett par bruna UGG:s, vilket gör att fötterna håller sig varma oavsett vad termometern visar. Och varma fötter gör mig glad :))


Project 333

Jag har tidigare skrivit om Project 333. Ett projekt där du i tre månader bara använder 33 plagg, accessoarer, skor etc från din garderob. Ett projekt för att kunna känna hur mycket du egentligen behöver i din garderob. Jag följer bloggen om projektet, som startade i USA. Här kommer ett citat från den amerikanska bloggen som jag tycker sammanfattar tanken bakom projektet på ett riktigt bra sätt.


"It wasn’t nearly as hard as I thought it would be and 33 seemed to be a rather random number. I could easily do 25 or even 20! And that is when it hit me. Project 333 wasn’t about 33 items at all. The number was a random assignment that allowed for numeric alliteration as well as a realistic goal to strive for.

Depending on your own consumer habits, your own take on fashion -vs- function, and your own personal style, 33 could just as easily be 50 in that it would free you from being a slave to Glamour or GQ as well as your own closet. One belt. Ten belts. It didn’t matter after all. What mattered is that I had begun to realize I didn’t need a belt to match every pair of shoes, and I didn’t need to keep one just in case the other wore out or buy two instead of one because that was the special at the store. I was learning in those first 3 months to take control over my own wardrobe.

I am a telecommuter. I work from home in regards to my “day job.” The other portion of my time is spent outdoors on a small farm where few say anything about my outward appearance. Because of this, I have had much more room to minimize and rid myself and my closet of what now seem like sewn together shackles. For me, Project 333 is not a decluttering exercise. It is not a minimalism mission. It is a focused amount of time in which I have been encouraged to examine my clothes and my possessions from a host of perspectives…

 • Do I need it or just want it?
 • Will it make me look good or will I look like I don’t care about myself?
 • Is this work acceptable as well as perfect for a night out or a church morning?
 • Does this item really get worn to only one venue?
 • Why do I still own those shoes?

I am so thankful that I chose to join the project. I honestly don’t know if I am above or below the targeted 33 items. I know that I wear all of my clothes. I know that I like all of my clothes. I know that I managed to keep the pair of jeans my wife likes me most in. And I know that 50 items or 5, I am happy every day I stand in front of my closet to grab a shirt that will inevitably match whatever I already have on!"


Framför allt tycker jag frågorna skrivaren ställer är viktiga att fundera kring, både när du rensar i din befintliga garderob, men också vid eventuella nyinköp. Behöver du det eller är det bara något du vill ha? Får plagget dig att se bra ut, och känna dig fin? Passar det vid mer än ett tillfälle? Tex läste jag en annan blogg där hon var ute efter en klänning till ett sommarbröllop, men funderade på om klänningen kunde funka vid andra tillfällen, och dressa ner till ett par jeans.


Underbar vinterdag vid havet

Här kommer bilder på mig för första gången på bloggen :) Jag och dottern tog en härlig promenad vid havet igår. Solen sprack precis igenom molnen. Jag älskar havet, vid alla årstider. Jag tycker överhuvudtaget att alla årstider har sin charm.
Utsikt över AskimsvikenKläderna jag har på mig är Odd Mollys Magnolia Dress i rouge, grårosa underklänning från Cream, röd kofta från Boutique Christina O, svarta benvärmare från Lindex, stövlar från Vagabond och min Nylon Parker Coat i powder från Odd MollyRyggen på denna klänning är så vacker. Fördelen med foton bakifrån är att jag ser att det är dags att boka in ett besök till frissan ;)Dessa fina foton är tagna av dottern. Hon är väldigt fotointresserad och fick ny kamera med olika objektiv och filter i julklapp och i födelsedagspresent. Hon skriver en fotoblogg ni kan läsa här www.mizzmizzie.blogg.se

Gör om hemma....på kort tid

Det är vanligt att vi tar in mer och mer saker i våra hem. Ofta försöker vi lösa en känsla av att inte trivas hemma med att köpa mer saker och fylla på mer, vilket sällan gör att vi trivs bättre. Tricket är istället att rensa ut det som är onödigt, det som inte används och det som inte är omtyckt. Även gåvor du inte gillar är det ok att göra sig av med, istället för att låta de stå på en hylla där du ser den varje dag.


Men, om det bara är så att hemmet känns lite halvtrist kan du snabbt lösa upp den stagnerade känslan och fylla hemmet med ny energi på ett ganska snabbt sätt. Här kommer några idéer.


1. Möblera om. Ibland är det bara så att man har tröttnat på att det alltid ser likadant ut. Då kan det räcka med att flytta runt möblerna lite. Ställ soffan mot en annan vägg (bästa stället för soffans placering är så du ser ingången till rummet, sk kraftposition enligt Feng Shui)., flytta skrivbordet till ett annat rum. Våga att ställa möbler på nytt sätt, kanske mitt i rummet för att skapa nya utrymmen. Pröva dig fram.


2. Måla en vägg. Att måla alla  väggar kan ta tid, och vill du snabbt förnya är en fondvägg en bra idé. Välj en färg som passar in i rummet, eller en snygg tapet som ger liv åt rummet. Ett alternativ kan vara att använda väggstickers och skapa en fondvägg av. Du kan även använda budskap med bokstäver som du antingen klistrar fast eller målar själv. Ytterligare ett alternativ är en fototapet,s om det finns ganska många att välja på idag. En del kan du tom få anpassade efter dina egna mått


 

3. Gör om på väggarna. Ta ner dina tavlor och börja om från början! Gruppera små tavlor tillsammans, då det annars kan se plottrigt ut om du hänger dom lite överallt. Tillsammans blir de intressanta. Byt ut tavlor emellanåt. Titta även över vilka motiv du har på dina tavlor. Hur får dom dig att känna? Är det glada, inspirerande tavlor eller tavlor som visar ensamhet, ledsenhet, övergivenhet, kämpigt osv. Skapa positiva symboler med din väggkonst


4. Lek med belysning. Belysningen är oerhört viktig för att ett hem ska kännas trivsamt och tilltalande. Satsa på många små ljuskällor istället för en stor. Julgransslingan kan återanvändas och sättas upp runt ett fönster, runt en spegel och blir perfekt när det är mörkt ute. När jag en gång bodde i en möblerad andrahandslägenhet började jag med att rensa, organisera, lägga tyg över den slitna fåtöljen och så spotlights som mysbelysning bakom en blomma, bakom en byrå och på andra trevliga ställen på olika nivåer i lägenheten. När några väninnor till hon som hade lägenheten ringde på dörren en dag blev de helt tysta, och sa till slut att så mysig hade lägenheten aldrig varit förut.


5. Tänk på lukten. Möbler och färger är inte allt som påverkar dig. Alla sinnen tar in information och påverkar dig på något sätt, så även dofter och ljud är viktigt. Sätt tex en skål med färsk frukt, en doftande blomma eller lugn härlig musik påverkar dina intryck av hemmet. Vädra ordentligt också och fyll hemmet med frisk luft.


6. Satsa på badrummet. Ett fräscht, nystädat och harmoniskt badrum kan lyfta livsandarna snabbt. Fräscha upp kakelfogarna och sätt upp kakeldekor (detta är jag på väg att göra i mitt badrum - gör en enorm skillnad), köp nya förvaringsboxar och organisera en bra förvaring, byt ut handtagen på badrumsmöblerna, satsa på en fin tvål, sköna handdukar, en växt om det fungerar i ditt badrum.


7. Fräscha upp köket. Kanske har du inte råd att byta ut köksluckorna du har tröttnat på. Ett billigare alternativ är att lämna in dom för sprutlackering. De kan även bli snyggare med nya handtag.


Kvalitetsbrister

I flera Odd Molly-bloggar har det skrivits en del om kvalitetsbrister när det gäller både tyger och sömnad på Odd Mollys kläder, och jag är benägen att hålla med. Designen är helt ljuvlig på många plagg, och jag tycker kläderna är vackra. Som så många andra klädföretag, så låter de kläderna sys upp i Kina och kvaliteten på kläderna har blivit mycket sämre de senaste åren.


Igår hade jag på mig min Magnolia Dress som är både fin och otroligt skön


 

Men när jag skulle klä av mig på kvällen upptäcker jag att den har gått sönder i en av sömmarna framtill, ovan bysten. Sömmen har sytts för snålt och tyget har glidit isär, och börjat fransa sig. Då tyget verkar såpass ömtåligt att det börjar fransa sig och falla isär är det svårt att bara sy ihop det igen. Det måste förstärkas och pysslas med, och  på en såpass dyr klänning ska inte något sådant inträffa femte gången klänningen används!

 

Jag köpte även denna vackra tunika nu i vintras, Reedy Tunic i den härliga puderrosa färgen som jag är så förtjust i. Och redan som ny och endast provad hade tyget gått sönder precis ovanför dragkedjan i sidan. Där fanns det tillräckligt mycket tyg så det gick att sy ihop och sen förstärka efteråt. Men, Odd Mollys kläder är alldeles för dyra för att acceptera sådana kvalitetsbrister. Köper jag en tunika för 149 kr på H&M kanske jag inte förväntar mig att den ska hålla flera säsonger, men ibland gör de det. Och lite konstigt är det om en klänning för 200 kr har bättre kvalitet än en klänning för 2000 kr.


 


Den hemliga miljonären
Har ni sett Den hemliga miljonären som går på Kanal 5, tisdagar kl 21.00? Jag brukar inte vara hemma då, men i tisdags var jag hemma tidigare än vanligt från ridningen och valde att titta på det programmet. Programidén går ut på att några av Sveriges mest förmögna människor ska gå undercover och vara bland de som har det svårast i vårt samhälle idag tex hemlösa. Sedan ger de en del av sin förmögenhet till välgörenhet.


                                


I programmet i tisdags, som var det fjärde i ordningen, var det en man. Bengt Sundström som blivit förmögen tack vare nätauktionsbolaget Lauritz.com som skulle gå under cover. Han hjälpte bla till på Räddningsmissionen i Göteborg. Det han återkom till flera gånger i programmet var hur skönt det kändes att ge av sin tid och hjälpa dessa samhällets utslagna. Det verkade som att han var med på ett handfast sätt och skänkte av sin tid som berörde honom mest. Pengar är pengar, och det verkade inte påverka honom lika mycket att skänka pengar, som att ge av sin tid. Detta stämmer väl överens med vad lyckoforskningen visat. Att vara generös är något som ger glädje även till den som ger något. Att ta sig tid för andra är en viktig del i lyckan. Pengar är inte något som skänker långvarig lycka, men det kan hjälpa till att göra det så mycket bättre för dom som inte har några pengar alls.


Vill du också öka din generösa sida? Har du ont om pengar och svårt att avvara pengar från ditt eget liv, kanske du kan skänka av din tid? De flesta välgörenhetsorganisationer är i stort behov av volontärer, och det är dessa volontärers arbete som är ryggraden i hela deras verksamhet. Ge av din tid såpass mycket som fungerar för dig - vid ett enstaka tillfälle, eller återkommande.

Bästa tjejfilmerna genom tiderna?

För ca sex år sedan var det ett radioprogram som gjorde en omröstning för att få fram de 50 bästa tjejfilmerna genom tiderna. Jag satt spänt vid radion och lyssnade, och skrev ner alla 50, då jag tänkte att jag skulle få några bra filmtips på bra tjejfilmer jag inte hade sett. Nu visade det sig att jag sett de allra flesta av dessa 50 :) Men nu är det ju några år sedan omröstningen gjordes (tyvärr skrev jag inte ner årtal, så jag kommer inte riktigt ihåg när det var, men åtminstone sex år sedan) Till denna lista skulle jag vilja lägga ett antal filmer som har kommit ut de senaste åren, inte minst de jag rekommenderade till Valentines Day.


På första plats kom en film som handlar om vänskap mellan två väldigt olika kvinnor, med Bette Midler i en av huvudrollerna. En varm, men sorglig film:  Stränder från 1988.

                                  

Resten av listan:

2. Pretty Woman                                 Julia Roberts, Richard Gere    (finns det någon som inte har sett denna???)
3. Blommor av stål                              bla Julia Roberts
4. När Harry mötte Sally                      Meg Ryan, Billy Crystal  (en av mina favoritfilmer)
5. Sömnlös i Seattle                            Meg Ryan, Tom Hanks
6. Dirty Dancing                                 Patrick Swayze, Jennifer Gray
7. Ghost                                             Demi Moore, Patrick Swayze
8. Ömhetsbevis                                   Jack Nicholsson, Debra Winger
9. Dagboken                                       bla James Garner
10. Thelma & Louise                            Susan Sarandon, Geena Davis, Brad Pitt

Man kan ju snabbt konstatera att på de först tio platserna ligger flera klassiska 80-talsfilmer, med ett par av de största romcomskådisarna: Julia Roberts och Meg Ryan

11. Bridget Jones Dagbok                    Renée Zellweger, Hugh Grant, Colin Firth
12. Medan du sov                                bla Sandra Bullock
13. Våra bästa år                                Barbara Streisand, robert Redford
14. Snacka går ju                                bla John Cusack
15. Legally Blonde                               bla Reese Witherspoon
16. Jerry Maguire                                Tom Cruise, Renée Zellweger
17. Min bästa väns bröllop                    Julia roberts, Cameron Diaz
18. Love Actually                                 bla Hugh Grant
19. Working Girl                                  Melanie Griffith, Harrison Ford
20. Solthet och fördom                        bla colin Firth

21. Fyra bröllop och en begravning       Hugh Grant, Andie McDowell
22. Födelsedagen                                bla Molly Ringwald
23. Bodyguard                                    Withney Houston, Kevin Costner
24. Clueless                                        bla Alicia Silverstone
25. Bröllopsfixaren                              bla Jennifer Lopez
26. Notting Hill                                    Julia Roberts, Hugh Grant
27. Joy Luck Club
28. Före detta fruars klubb                   Bette Midler, Diane Keaton
29. Mitt stora, feta, grekiska bröllop      John Corbett,
30. Romeo & Julia                                bla Leonardo di Caprio

31. Stekta gröna tomater                     bla Kathy Bates
32. Pretty in pink                                 bla Molly Ringwald
33. Wedding crashers                          Vince Vaughn, Owen Wilson
34. Muriels bröllop                               bla Toni Collette
35. S:t Elmos fire                                Molly Ringwald, Rob Lowe, Demi Moore
36. Hans vilda hjärta                           Marisa Tomei, Christian Slater
37. Broarna i Madison County              Meryl Streep, Clint Eastwood
38. Mångalen                                      Cher, Nicolas Cage
39. Tjejligan                                       Geena Davie, Madonna
40. Splash                                          bla Daryl Hannah

41. Chocolat                                       Juliette Binoche, Johhny Depp
42. Never been kissed                         bla Drew Barrymore
43. Hur man blir av med en kille på 10 dagar  Kate Hudson, Matthew McConaughey
44. Brudens far                                   Steve Martin, Diane Keaton
45. Hålla andan                                   Whitney Houston, Angela Basset
46. 10 orsaker att hata dig                   Julia Stiles, Heath Ledger
47. Brint it on                                     bla Kirsten Dunst
48. Mean Girls                                    bla Lindsey Lohan
49. Mystic Pizza                                  bla Julia Roberts
50. Can´t buy me love                        bla Patrick Dempsey


Nu är det några år sedan denna lista gjordes, och det har gjorts en hel del bra filmer sedan dess som jag gärna hade lagt till tex Djävulen bär Prada, The Holiday, Valentines Day, PS I love you, Marley & jag, The women, och säkert några till om jag tänker efter.

Vilken är din favoritfilm? Vilka filmer tycker du ska in på listan över de 50 bästa tjejfilmerna genom tiderna?

Tacksamhetsutmaning

Ta dagen till att uppmärksamma en sak du i vanliga fall inte brukar känna dig tacksam för. Uppmärksamma något du vanligtvis tar för givet. Påminn dig själv under dagen om denna sak. Vilken sak du väljer är unikt för dig, men välj något som du i vanliga fall bara tar för givet att det finns där.

Att uttrycka tacksamhet gör oss gladare och mer nöjda. Att glädja andra är också något som ökar vår egen glädje. Uttryck din tacksamhet för andra idag. Välj en, eller flera, personer som du ringer eller skriver eller sms:ar till och berättar hur mycket du uppskattar dom. Det kan vara vem som helst, någon som står dig nära som en familjemedlem, en partner eller en nära vän eller någon som du är mer bekant med men som du uppskattar. Utmana dig själv. Det kanske känns lite jobbigt, pinsamt och ovanligt i början, men ju mer du vänjer dig vid att uttrycka din tacksamhet desto lättare och mer naturligt blir det. Jag har ett par arbetskamrater som ofta skickar mig sms och talar om hur bra jag är, att de tänker på mig, att de håller på mig och hur glada de är att jag finns. Att bara få några rader på detta sättet gör mig så glad, och höjer mitt humör den dagen. Gläd någon i din omgivning och uttryck din tacksamhet, bara för att den finns.Ett enklare liv

Att leva ett enklare liv innebär att bli av med det som är onödigt. Att lämna tid och plats till det som verkligen leder till mer nytta och glädje. Att satsa på kvalitet framför kvantitet. Hur tänker du när du handlar saker till dig sjäv? Är det lättare att satsa på kvaltitet till andra, och till dig själv duger det med något enklare? Detta är ett exempel på dålig självkänsla. Du är värd det bästa du har råd med!! Jag har tidigare varit en sådan person som hellre satsat på kvantitet än på kvalitet. Jag har haft mycket, mycket saker i min garderob tex. Jag har tidigare gjort det till en sport att fynda, och gärna köpa riktigt billigt. Under många års tid levde jag på enbart studielån. Min utbildning tog sex år så det var en lång tid att leva på väldigt lite pengar. Jag hade ändå en välfylld garderob under den tiden, och jag köpte gärna på rea på de stora kedjorna. Det var kanske inte riktigt det jag egentligen ville ha, men det jag ville ha var för dyrt för mig. Så istället för att bara köpa något enstaka plagg, som jag verkligen ville ha, fyllde jag garderoben med billiga reafynd, som inte var helt hundra. Och i slutändan gjorde jag ändå av med en hel del pengar på dessa inköp. Jag har nu röjt och rensat i min garderob. Jag handlar mer sällan, och bara plagg som jag absolut vill ha. Det gör att jag har mindre saker att välja på, men känner mig alltid fin oavsett vad jag tar på mig. Hur gör du med dina inköp?


Om det är något tillfälle vi märker hur mycket saker vi har samlat på oss, är när det är dags att flytta. Hur många flyttkartonger tror du skulle behövas om du skulle flytta nu? Genom att minimera och sluta skaffa det som är onödigt får vi mer tid och plats för det som är viktigt. Vi får mer glädje och upplever mindre stress över att behöva tjäna ihop, köpa, underhålla, försäkra och till slut göra oss av med saker.


Fyra viktiga principer för att leva ett enklare liv:

1. Börja med att inse att du redan har tillräckligt! Du har redan allt du behöver. Ofta skaffar vi oss saker för att vi förväntas ha dom, och vi vill gärna ha det alla andra har - fast helst lite bättre. De allra flesta varor vi köper idag handlar inte om att fylla ett grundläggande behov, utan mer om att visa tillhörighet, vilken livsstil man tycker om och vilken grupp man vill tillhöra.


2. Bli av med saker du inte använder eller behöver! Det mesta som finns i skåp och lådor som du inte har använt på ett par år kommer du troligtvis aldrig att använda igen. Om du någon gång skulle behöva just en sådan sak du gör dig av med går det alltid att låna eller hyra. I värsta fall går det att köpa det igen om det någon gång skulle bli aktuellt att använda den där maskinen som bara  stått oanvänd i flera år


3. Sluta köpa nya saker du inte behöver! En bra metod när du vill köpa något nytt är att vänta några veckor och se om du fortfarande känner att du vill ha/behöver den. Det finns forskning som visar att vår köplust avtar om vi väntar och att det egentligen handlade om en köpimpuls, och inte för att vi verkligen behövde den där prylen


4. Använd, organisera och underhåll det du redan har! Det du redan har hemma borde användas ofta och ge dig glädje. Det ska också ha sig egen plats i hemmet. Om varje sak får en egen plats, ett ställe där det hör hemma och du vänjer dig vid att ställa tillbaka det när du har använt det minskar du röran i hemmet. Röra och stökigt hemma skapar stress och obalans, vilket du motverkar med att hålla ordning. Fria ytor ger en känsla av harmoni. Har du vackra saker hemma som du inte använder för att du sparar dom till "speciella tillfällen"?? Börja använda dom. Gör varje dag till ett speciellt tillfälle. Njut av det du har. Använd vackert porslin till vardags och tänd de där vackra ljusen. Gör vardagen till en fest. Använd den där dyra krämen och njut av lyxen. I skåpet gör den ju ingen lycklig. Använd dina finaste underkläder och njut av känslan mot huden. Livet består mest av vardagar, men om du försöker göra vardagen lite mer njutbar känner du dig mer tillfredsställd med ditt liv!

Lär känna dig själv

För att öka din självkänsla är det bra att lära känna dig själv, och veta vem du är, hur du uppfattas, vad du tycker om och inte tycker om etc. Dottern lånade en bok på biblioteket som handlar om en ung tjej som fram till 16 års ålder inte har haft några vänner, men när hon börjar på gymnasiet har hon plötsligt massor av vänner. Hon är osäker på sig själv, och vill hemskt gärna passa in, så hon anpassar sig efter de olika grupperna hon är med för tillfället. Detta gör att ena dagen, i en grupp, håller hon med alla om att hon älskar ett visst TV-program, för att en annan dag, i en annan grupp, hålla med om att det är det sämsta som finns. Med dålig självkänsla är det lätt att bli en sådan som vänder kappan efter vinden. Att veta vad du tycker i olika frågor gör dig säkrare på vem du är.


En annan sak som är bra att veta är hur andra människor uppfattar dig. Det kanske inte alls är på det sättet du tror, eller vill att andra ska uppfatta dig. För att kunna förändra något måste man först veta hur det är i nuläget. För ett tag sedan gav jag dig verktyg att ta reda på hur din omgivning ser på dina positiva sidor. Nu är det dags att utmana dig själv lite mer. Alla människor har positiva och negativa sidor. Om du frågade minst tio personer i din omgivning, vänner, familj, arbetskamrater, bekanta har du nu en bank av positiva omdömen från människor som känner dig väl, och människor som du är mer ytligt bekant med. Denna bank är kanonbra att ha och peppa dig med när du känne dig nere. Men, minst lika viktigt är att veta hur andra uppfattar dina negativa sidor. Fråga samma människor vilka fem egenskaper de tycker är dina svagheter. Här kommer några exempel


__ Saknar målmedvetenhet         __ Obetänksam                      __ Ombytlig

__ Envis                                     __ Överdrivet tjänstvillig         __ Kall 

__ Spelare                                 __ Planlös                              __ Hänsynslös

__  Självuppoffrande                  __ Pedantisk                          __ Naiv

__ Kallsinnig                              __ Diktatorisk                        __ Velig

__ Okänslig                              __ Självutplånande                  __ Misstänksam

__ Undergiven                          __ Rigid                                  __ Godtrogen

__ Stridbar                               __ Klarar dig inte ensam          __ Arrogant

__ Mesig                                   __ Påstridig                            __ Omedgörlig

__ Överbeskyddande


Dessa omdömen svider lite mer att få reda på, men gör övningen så kommer jag återkomma till hur du kan tänka kring svaren. Precis som när det gällde dina styrkor sammanställ svaren och se vilket svar som förekommer flest gånger, näst mest osv


Mina svaga sidor som blev mest förekommande  Ombytlig, Påstridig, Stridbar och Envis och jag måste erkänna att jag känner igen mig själv i det.


Utmana dig själv och ta reda på vad som uppfattas som dina svagheter så kommer ett inlägg i helgen om hur du kan vända dessa svar till något positivt och utvecklande

Mindfulness i vardagen

Mindfulness är något som vi kan utöva utan att behöva avsätta särskild tid till det, eller ha en särskild plats att uppsöka, utan du kan göra det var som helst, när som helst. I går snöade det i Göteborg så nu är marken täckt av ett lager snö igen. Har du snö- gå ut och titta noggrannt på snön. Hur ser den ut? Hur känns den? Är det kramsnö eller mer pudersnö, eller någon annan konsistens? Hur luktar snön? Låt snön inspirera dig till att vara liet lekfull. Du är aldrig för gammal för att leka. Släng dig ner i snön och gör en snöängel. Hur länge sen var det du gjorde en snöängel sist?
 
Att lägga sig ner på marken och titta upp på himlen brukar väcka känslor. Vilka känslor väcks hos dig? Själv får jag en känsla av frihet och att allting är möjligt. Lägg dig ner och vifta på armar och ben är både avstressande och roligt. Prova....


Det viktiga med mindfulness är att vara i nuet, att ta vara på ögonblicket och att använda sina fem sinnen. Hur ser något ut? Hur luktar det? Hur låter det? Hur känns det? Hur smakar det? I höstas var jag och dottern på Chokladfestivalen och fick lära oss att äta choklad med alla sinnen. Först titta på chokladen. En fin choklad är blank och fin. Sen känna på chokladbiten. Beskriva hur den känns. Håll sedan chokladbiten intill örat och bryt den. Hur låter det? En bra choklad har ett knäckande läte när den bryts. Hur luktar chokladen? Och till sist, som sista sinne, hur smakar den? Ofta hoppar vi över de första fyra sinnen och stoppar bara chokladbiten i munnen utan att koppla in de övriga sinnena. Pröva att använda alla sinnen nästa gång du äter något och se om upplevelsen av maten blir annorlunda.


Igår var jag inne i en affär i Kungsbacka som har specialiserat sig på att väcka alla sinnen. Body, mind, soul heter butiken

Här säljs allt från vitaminer, mineraler, kryddor, oljor, teer, choklad, drycker, tvålar, kroppsprodukter, ljus, böcker, cd, dvd och mycket mer. Innanför butiken finns ett behandlingsrum där det erbjud behandlingar och terapier som klassisk massage, alternativ medicinsk rådgivning, lymfdränage och SCENAR terapi. själv såg jag två böcker som jag blev nyfiken på, som jag inte sett någon annanstans. Hon som har butiken, Monica Thengberg som är naturterapeut, visade mig en intressant sak. Ett doftljus som efter man släckt det går att hälla ut vätskan på huden och använda som massageolja. Två-i-ett :) En intressant affär, full med presenttips, både till dig själv eller till någon du tycker om. Jag kommer återkomma, och köpa böcker, ljus, någon god olja till maten och en CD med skön, meditativ musik

Hemlösa djur

Jag har tidigare skrivit om välgörenhet som jag valt att stödja. Barn och djur ligger mig varmt om hjärtat. Detta är så värnlösa varelser, som inte själva kan påverka sin livssituation.


Ett enkelt sätt att hjälpa är att klicka in på http://www.theanimalrescuesite.com/clickToGive/home.faces?siteId=3. Click to give är en sajt där du går in och klickar varje dag. Varje klick ger en halv skål mat till hemlösa katter och hundar, och du kan även klicka för att sponsorerna ska skänka mat till barn i olika delar av världen.


Så enkelt att göra, kostar ingenting och tar ingen tid. Jag brukar gå in flera gånger om dagen och klicka. Gör det du också!


                                   

Förhandla

Idag ska jag löneförhandla om ett nytt jobb. Jag läser en studie som visar att det vi känner med kroppen och tar in med våra sinnen, påverkar vårt beteende. Att sitta på en hård trästol gör att vi blir tuffare i förhandlingar, och mindre kompromissvilliga än om vi sitter mjukt.


Jag får hoppas att de har en hård stol med andra ord :)Positivt tänkande och må bra

Två av mina favorittidningar, Leva och PS Personlig utveckling & Psykologi har gått ihop och blivit en tidning. Lite tråkigt på ett sätt att det inte finns utrymme för två olika tidningar som skriver om allt som får oss att må bättre i livet. Samtidigt hoppas jag att den nya sammanslagna tidnigen ska bli ännu bättre än de tidigare två. Jag hoppas att det kommer flera bra synergieffekter av detta, och att det inte enbart beror på att det inte finns ekonomiskt utrymme för två tidningar som skriver om ämnen som berör mig: psykologi, lycka, hälsa, relationer mm mm.


Det första numret av tidningen Leva PS kom i brevlådan idag, och än så länge tycker jag inte att utvecklingen verkar ha gått framåt av sammanslagningen. Tidningen är inte tjockare än tidigare, och det finns inte mer matnyttiga artiklar, men ändå flera som direkt fångade mitt intresse.


En liten artikel som är i samklang med mina tankar kring denna  blogg är att det är förändring i de små vardagliga rutinerna som ökar det positiva tänkandet och känslan av livskraft och livslust. Ny forskning visar att det är bra att börja dagen med grönt te, då ämnen som finns i grönt te, aminosyretein, får hjärnan att producera mer serotonin, och därmed göra oss mindre benägna att bli deprimerade.


Att äta nyttigt, dvs att fylla tallriken med fräscha, färgglada grönsaker för att sedan lägga till fisk, fullkornspasta, råris och inte äta så mycket stekt mat, socker eller halvfabrikat, minskar också risken för depression. Att äta järnrik mat lyfter också humöret. Kombinera järnrik mat med C-vitamin för att öka kroppens upptagning av järnet.


Att röra på, sig lyfter humöret, inte bara för stunden, utan det kan sitta i hela dagen. Det behöver inte ens vara någon längre promenad, utan det kan räcka med en kort, snabb promenad, så om du har möjlighet - ta en promenad på morgonen, eller ut och gå på lunchen, eller som jag älskade att göra när jag hade hund - ta en promenad efter jobbet. Varva ner och töm hjärnan på alla jobbrelaterade tankar för att sedan kunna njuta av den lediga kvällen


Det bästa av allt är att vid dagens slut skriva ner det som varit bra under dagen. Skriv gärna ner dom. Detta hjälper dig att fokusera på det som varit bra, samtidigt som du styr ditt beteende mot fler bra stunder.


När är du lycklig?

I en intressant studie av två psykologer, M Killingsworth och D Gilbert, från Harvard där de skickade frågor till 2000 försökspersoner för att få svar på frågor som Hur lycklig är du nu? Vad gör du? Vad tänker du på? visade det sig att vi är lyckligare ju mer närvarande vi är i det vi gör. Tänker vi på annat och låter tankarna vandra blir vi mer olyckliga. Närvaro i nuet var tom viktigare än vilken aktivitet som utfördes. Ju mer uppmärksamhet en aktivitet krävde desto lyckligare var testpersonerna.


Det som gav mest lycka var att ha sex, för att följas av att träna eller umgås med andra. Olyckligast blir vi av att vila, arbeta eller sitta framför datorn :)


Att röra på kroppen, aktivera sig och ha sociala relationer är alltså det som gör oss lyckligast.

Piloxing

Nya träningstrender kommer hela tiden. Nyaste, hetaste träningen för inte så länge sen var hotyoga som introducerades på många gym. Strip aerobics har det skrivits en del om, och jag har förstått att det finns på vissa gym, men har inte blivit så utbrett.


Det senaste nu är piloxing. Som så många andra träningstrender startade denna i USA, i Kalifornien. Faktiskt av en svenska, Viveca Jensen. Hon har länge arbetat som pilatesinstruktör och tyckte att det var en bra träningsform där man arbetar mycket med att stärka coremusklerna. Men hon retade sig på att behöva säga till sina kunder att de även behövde träna konditionsträning för att uppnå ett bra resultat. Då kom hon på piloxing, som är en blandning mellan pilates och boxning. Under ett träningspass kombinerar hon dans, pilates och boxningsövningar i intervaller. Träningsformen har blivit väldigt trendig i Hollywood, där många kända skådespelare och modeller har hittat sin favoritträning.


Jag har inte testat piloxing, men då jag har testat både pilates och boxning kan jag tänka mig att det är en väldigt bra träningsform. Är det någon av er som har testat? 

 

Leva som man lär

Jag fick en fråga om jag lever som jag lär, om jag gör allt det jag skriver om i bloggen. Och svaret är att ja, jag försöker. Vissa dagar lyckas bättre än andra, och vissa saker går lättare än andra :)


Vissa saker som jag skriver om, som att jobba med sin självkänsla eller rensa i sitt hem, är inte saker man gör en gång för alla och sen är det klart. Det är en pågående process. Ibland går det lättare och ibland är det svårare. Jag är i grunden en positiv person, så vissa saker går ganska lätt. Min grundsjälvkänsla är ganska bra och jag har en grundordning i mitt hem. Båda två viktiga saker. Att ha en stabil grund att stå på. Men så kommer perioder då självkänslan vacklar. Perioder när det känns som hemmet sunkar ihop sig. Vissa saker som jag känner ett känslomässigt motstånd mot att rensa bort. Jag har alltid varit bra på att rensa bort saker dottern vuxit ur, och sålt dom på en barnmarknad. Jag har även hjälpt henne att anamma tanken att rensa bort saker hon vuxit ur. Men senast jag skulle lämna saker till försäljning fick jag en klump i bröstet och det kändes som jag sålde bort hela hennes barndom. Det är klart att det är förknippat med att hon nu börjar bli en stor tjej, och den lilla tjejen inte finns kvar längre. Det är en sorgeprocess, samtidigt som det är oerhört roligt att få följa hennes resa mot att bli vuxen.


Garderoben rensar jag i kontinuerligt, och har även blivit mycket mer restriktiv med vad jag plockar in. Jag har en liten klädkammare, som jag alltid har kallat det för, men numera säger man väl walk-in-closet, som jag försöker göra till en oas. Jag vill att det ska kännas härligt och inspirerande varje gång jag går in där. Jag har rensat hårt bland allt som fanns där tidigare, tagit bort en hel del förvaring, satsat på att köpa likadana vita trägalgar till de kläderna som är kvar. Väggarna ska tapetseras med någon fin tapet, och på golvet ska det antingen bli en fin heltäckningsmatta eller ett mörkt trägolv.


Jag försöker njuta av livet i så stor utsträckning som möjligt. Även tråkiga uppgifter går att göra roliga. Med en annan inställning till saker blir det roligare. Jag försöker vara i nuet så mycket som möjligt. Vissa dagar, som idag, går det inte fullt så bra. Idag har varit fullt upp hela dagen, och jag känner hur stressen smyger sig på när alltför många uppgifter ska klaras av samtidigt. Men det gäller att vara snäll mot sig själv, och inse att dygnet har begränsad tid och jag är glad för de sakerna jag har hunnit med.


Ikväll blir det ridning, och det brukar alltid grunda mig. Få mig att glömma allt annat och bara vara fokuserad på det jag gör. Det ser jag fram emot :) Vissa dagar är bra dagar, men ännu bättre när de tar slut :)


                                            

Intressant bok

Igår var jag en sväng till biblioteket för att lämna tillbaka några tidningar och böcker, och dottern ville låna någon bok nu när det är sportlov. På biblioteket är det sällan jag går och letar bland hyllorna, om jag inte är ute efter någon särskild bok, eller en bok i en speciell faktakategori. Däremot tycker jag om att se vilka böcker de valt att lyfta fram lite extra. Igår såg jag två böcker som intresserade mig. Den ena handlade om att skapa en medelhavsträdgård, och den kommer jag låna lite längre fram, när det inte bara handlar om att drömma om trädgård, utan att det faktiskt är dags att fixa trädgården inför säsongen.


Den andra boken som fångade mitt intresse fick även följa med hem. Jag har läst om den, men inte läst boken


Boken gör en djupdykning i fenomenet modebloggar, men skriver även en del om bloggar i allmänhet. Författaren Maria Saxbo varvar intervjuer med de stora modebloggarna, vilka alla verkar vara födda runt 1980, och analyser kring modebloggandet. Det är intressant att läsa om hur den första svenska modebloggen startade 2003, av en bibliotekarie. Flera av de stora modebloggarna är ganska "gamla" med sina 30 år. De flesta som bloggar om mode idag är tonårstjejer. På bloggportalen.se finns 19.000 modebloggar listade. På bloggtoppen finns det 145 sidor med listade modebloggar.

Boken innehåller även en hel del bloggtips från etablerade och erfarna bloggare. Intressant läsning, tycker jag. En av de stora modebloggarna är naturligtvis Sofi Fahrman. Hon har även gett ut två böcker där huvudpersonen är modebloggare. Den första köpte jag som pocketutgåva och tog med mig på min golf & wellnessresa till den tunisiska ön Djerba i höstas.

 

Jag har aldrig läst Sofi Fahrmans blogg, men jag bläddrar i tidningen Sofis Mode ibland, då jag är intresserad av kläder. Så för mig var denna bok intressant såtillvida att den gav inblick i en helt ny värld för mig. Men efter några kapitel var jag så irriterad av alla namedroppande, och namngivna ställen och märkeskläder. Sida upp och sida ner är det bara märken, märken, märken. Men jag tyckte ändå att boken var intressant då den gav en bra skildring av hur arbetet med att starta en modeblogg går till, och hur snabbt en bloggare kan bli hypad och få inflytande.

Så när den andra boken kom ut: Elsas värld var jag ju tvungen att läsa den också :)


Sprid glädje

En liten Alla hjärtans dag historia:

På eftermiddagen idag var jag i mataffären med min dotter och handlade. Hon ville köpa röda gelehjärtan för att ge bort. När vi betalat och gått igenom kassan ställde hon sig utanför och bjöd förbipasserande barn på gelehjärtan. Några blev förvånade och tackade nej utan att egentligen tänka efter vad de tackade nej till. Ofta är det vår första respons att tacka nej när det händer något oförutsett, men de flesta barn blev jätteglada. Några sprang iväg till sina föräldrar och viftade med sina gelehjärtan och talade om att de fått dom :)


Barnen blev glada, föräldrarna blev glada, och min dotter blev jätteglad över deras reaktion...


Sprid glädje. Det behöver inte vara så stort. Det behöver inte kosta så mycket.Hjärta, hjärta, hjärta.....

Fina stilrena tavlor med härliga texter har blivit populärt de senaste åren. Jag gillar dom, och en som jag gillar alldeles extra mycket hittade jag på http://kandy.se/. Hon har gjort en jättefin bild som hon delar med sig av att skriva ut själv på en färgskrivare och göra en vacker tavla av. Gå in på hennes blogg om du vill göra en likadan själv

 

Och så här fin blir den inramad. Bilden lånad av Susanne, www.kandy.se

 

Citatet är från slutscenen av När Harry mötte Sally, som länge var min favoritfilm. Jag har sett den filmen mer än 20 gånger :) Kanske du kan skriva ut ett fint hjärta och rama in och ge bort som Alla hjärtans dag present till någon du håller kär


Skapa en oas

Om du vill börja göra en plats i hemmet till en riktig oas, rekommenderar jag dig att börja med sovrummet. Eftersom det är ett rum som är privat, och inget som visas upp för gäster tenderar det att bli ett rum som inte blir lika ompysslat som tex vardagsrum och kök. Men sovrummet är din alldeles egna oas, ett ställe där du ska hämta kraft för att orka med resten av livet. Sömn är bland det viktigaste när det gäller hälsa och välbefinnande. Att få sova ordentligt, minst sju timmar per natt är oerhört viktigt för både kroppens, hjärnans och själens återhämtning.


Därför bör du lägga ner tid på att göra ett riktigt inbjudande sovrum. Börja med att titta dig omkring i rummet. Finns det saker där som inte hör hemma i sovrummet? Här ska bara finnas saker som innebär vila och kärlek. Dator, jobbpapper och annat hör inte hemma här. Börja med att rensa bort dessa saker.


Hur ser din säng ut? Var är sängen placerad i rummet? Den bästa placeringen är där du har uppsikt över dörren även när du ligger ner. Att kunna se om någon närmar sig ger en tryggare känsla. Har du en madrass på ben och inget mer? En huvudgavel hjälper till att markera sängen och ger den tyngd i rummet. Om du inte har det kan du ge samma känsla genom att ha stora kuddar mot väggen. Dessa kan också vara sköna att luta sig mot om du vill läsa i sängen. En skön madrass är viktig så att kroppen får rätt avlastning. Hur gammal är din madrass? Är det dags att byta madrassen? Pröva ut en madrass som passar dig och din kropp. Är ni två som delar säng är det bättre att ha varsin resårmadrass, som är individuellt utprovad, för att sedan ha en gemensam bäddmadrass. Bäddmadrass förresten, hur gammal är den? Ungefär var tionde år bör den bytas ut.


Sköna sängkläder är viktig för totalupplevelsen. Själv har jag alltid gillat bomullssatäng som jag tycker är mjukt och skönt, men nu har jag hört fler och fler som pratar om hur ljuvligt sköna lakan från Beach House är, så nu är jag sugen på att testa dom. De är gjorda av bomullstrikå, och känns som en gammal, riktigt skön t-shirt


 

Vardagslyx, som ger en superhärlig känsla när du kryper ner i sängen, är nymanglade lakan. Har du en mangel i tvättstugan? Utnyttja den. Känslan av att krypa ner i nytvättade, nymanglade lakan är verkligen vardagslyx på hög nivå.

 

I sovrummet är det bra att använda mjuka, milda färger som inte pockar på uppmärksamhet. Naturfärger är de färger som hjärnan uppfattar som snällast, så gröna toner eller jordfärger passar bra i sovrum. Försök få en känsla av lugn och avkoppling.

Sängbord och matta ramar in sängen, och en mysig matta är också snällt mot fötterna att börja dagen på. Själv har jag lagt en fårskinnsfäll på golvet vid sängen. Den är så mjuk och skön att sätta fötterna på när jag kliver ur sängen.

 


Speglar ditt hem dig?

Hur ser det ut hemma hos dig? Speglar det den du är idag, eller lever du kvar i gammalt, kanske från saker som finns kvar från en tidigare relation?


Vad är din favoritplats hemma? Vad är det som gör att du trivs där? Är det en plats för att få vara i fred eller en plats för samvaro? Har du flera favoritplatser hemma? Målet är att alla platser hemma ska vara små oaser, olika platser för olika sinnesstämning och för olika aktiviteter, men alla ska vara sköna, härliga platser.


Vilka rum eller platser hemma känns bara halvbra? Varför känns det så? Ofta kan det bero på att det bara är halvfärdigt, eller att det finns platser där familjen lägger ifrån sig saker, skräphörnor. Gör färdigt det som är halvklart, rensa i skräphörnorna och ordna ordentliga platser för post, nycklar, kläder och annat som lätt flyter omkring och ökar känslan av rörighet


Vilken är din värsta plats hemma? Varför vantrivs du där?


Bestäm dig sedan för att ändra en enda sak på någon av de platser där du inte trivs. Gör det varje dag. Det kan vara allt från att rensa i en garderob, rensa en låda, ordna bättre förvaring, titta över tavlor och prydnadssaker, flytta på saker, ta in nya färger kanske i form av nya kuddar. Tidigare har jag skrivit ett inlägg om de olika elementen, som man använder i feng shui - kanske är det överslag av något element, eller något som saknas helt. Behöves det bättre balans mellan olika element för att bli harmoniskt.

Vardagslyx

Har du barn som är över tio år? Låt barnen fixa middagen någon kväll i veckan. Låt dom bestämma vad som ska ätas, och även få tillfredsställelsen av att duka, göra fint och laga maten. Du kanske behöver vara stand-by för att fixa spis och ugn, men annars kan du koppla av och låta dig serveras. Ha ett öppet sinne, och testa vad de nu har hittat på. Döm inte något för snabbt. Skulle det visa sig att det blir helt oätligt, finns det ju alltid mackor som alternativ.


Dottern ville göra middag en dag. I vår familj är vi väldigt förtjusta i soppor vintertid, och brukar göra någon soppa i stort sett varje vecka. Hon ville då göra pepparkakssoppa. Det lät väldigt märkligt tyckte jag, och tänkte att det kan väl inte bli gott. Men, hon fick som hon ville och gjorde en grund som påminner om gulaschsoppa gjord på köttfärs, potatis, krossade tomater och sen kryddade hon med pepparkakskryddor dvs kanel, kardemumma, kryddnejlika och ingefära. Och det blev så gott! Otroligt mustig och god soppa, mycket godare än vad jag trodde det skulle bli.


 

Jag inser nu att jag den senaste veckan har haft tre olika inlägg som har handlat om hur jag har ändrat uppfattning om saker. Där jag har tyckt om sådant jag inte alls trodde jag skulle gilla. Jag tror att det är viktigt att ha ett öppet sinne om saker och ting. Testa något innan du bestämmer om du tycker om det eller inte. Var inte för snabb med att säga nej, och avfärda olika saker. Att testa nya saker är bra både för hjärnan, men också för vår känsla av livstillfredsställelse. Och tänk att du kanske hittar nya favoriter :)

Låt barnen få kreera fritt i köket. Låt dom testa de mest vansinnga kombinationer. Det kanske blir riktigt, riktigt gott....om inte är ingen större fara skedd. Och förhoppningsvis har ni haft kul unde tiden


Kram till er alla

Idag på Alla hjärtans dag vill jag ge er alla en riktigt stor björnkram :) Hoppas ni får en fantastiskt skön dag...med mycket kärlek. Var rädd om de du tycker om, och framförallt den viktigaste personen i ditt liv - dig själv!60+....en eftertraktad konsument

Under åren 1945-54 föddes 1,2 miljoner barn. Den största generationen hittills är nu på väg att bli pensionärer. Många av dem har som motto att leva gott och är livsbejakande. Aldrig förut har det funnits så många pensionärer som både är köpstarka, pigga och friska. Visste du tex att de flesta motorcykelköpare är 55-75-åringar?? Många företag har fått upp ögonen att detta är en köpstark grupp som vill ha ut mycket av livet som pensionär. Detta är områden som spås bli attraktiva för framtidens pensionärer:

* Allt inom hus och trädgård. När folk får ekonomisk möjlighet väljer många att renovera sina hem eller att skapa sig en grönskande oas. Ledorden är hög service och bekvämlighet


* Resor och upplevelser. Detta är den första chartergenerationen, och de är vana att resa. Många vill fortsätta att ge sig ut i världen, och gärna kombinerar detta med kultur eller aktiviteter som golf, matresor, vandringar. Må-bra-resor och spa är också attraktivt. Ungefär en tredjedel av de blivande pensionärerna planerar även att bo utanför Sverige, längre eller kortare perioder tex över vinterhalvåret.


* Vård och omsorg. Allt mer skrivs om att den kommunala äldreomsorgen brister på flera sätt, vilket öppnar upp en marknad för privata alternativ som kan garanterar en trygg och säker kärnverksamhet, i kombination med vardagslyx som god mat, musik, dans och aktiviteter.


* Säkerhet och trygghet. Övervakningskameror, larm, koder är bara några verksamheter som räknar med ett uppsving de kommande åren.


* Utbildning. Som pensionär har man mycket tid att disponera, och många vill förverkliga sig själva och utveckla sina drömmar. Att gå på olika kurser och utbildningar ger också en social samvaro, en gemenskap. Olika livsstilsutbildningar är populära, gärna tillsammans med hälsa


* Hälsa. Träning och att hålla sig i form är viktigt för dagens pensionärer, eller blivande pensionärer. Att förebygga sjukdomar och hålla sig ung i kroppen är populärt. Yoga, hälsoresor, österländsk filosofi är några områden som ökar bland denna målgrupp


Min tanke är att framöver arbeta mer med förebyggande psykologi, genom den positiva psykologin och hälsopsykologi. Arbeta mer med personlig utveckling, utbildningar inom områden som tangerar psykologi och hälsa. Det verkar som det är en bransch på frammarsch. Jag håller även på att skriva en bok som heter "Livskraft - må bra till kropp och själ". Jag har en holistisk syn på människan och är övertygad om att det inre och det yttre måste vara i harmoni för att må bra

Överdos romantik

En filmgenre som jag gillar är romantiska komedier, och med tanke på hur många som görs är jag nog inte ensam om det :) Imorgon är det Alla hjärtans dag och om du vill få romantisk känsla hemma - varför inte ha en filmfestival med några romantiska favoritfilmer. Här är några som jag gillar, och flera av dom ingår i mitt filmbibiliotek, med filmer jag kan ta till en sjuk eller regnig dag.
Ett självklart val till Valentines Day, med en fantastisk rollista


Ytterligare en film med Valentines Day som tema. En väldigt söt film, med hon som spelade i Mitt stora feta grekiska bröllop och så John Corbett, som vi alla känner igen från Sex and the City
Den här filmen älskar jag, och kan se hur många gånger som helst. Den har allt - den är sorglig, den har humor, det är kärlek...och så inte bara en, utan två snygga killar att vila ögonen på :)
Två av mina favoritskådisar, Katherine Heigl och Gerard Butler. Driver med manligt och kvinnligt på ett ganska roligt sätt
En rolig film som på svenska heter Dumpa honom


Men kärlek behöver inte vara kärleken mellan man och kvinna, utan kärleken mellan vänner, eller kärleken till ett djur. Dessa filmer tycker jag om
En film om vänner som alltid ställer upp för varann
Oväntad vänskap som uppstår mellan människor som man inte hade väntat sig. Sånt gillar jag :)
En helt underbar film om hur det är att plötsligt bli med hund, och särskilt om man väljer "Marley - the clearance puppy"
Denna film, som bygger på en verklig historia, berörde mig djupt. Den visar verkligen vilken lojalitet och villkorslös kärlek ett djur skänker. Blir rörd bara jag skriver om filmen. Se den!


Och så till sist en riktig feelgood-movie, som handlar både om kärleken till sig själv, kärleken till sina vänner , den andliga och den romantiska kärlekenAlla hjärtans dag

Imorgon är det Alla hjärtans dag. Firar du det? Jag tycker själva ideén med att visa kärlek och uppskattning är fin, men det har blivit så kommersialiserat. I alla affärer skyltar de med mer saker vi ska köpa för att visa att vi tycker om någon. Idag har vi nästan alla i vårt land alldeles för mycket saker i våra hem, och vi behöver inte fylla på med mer. Visst är det roligt att få presenter, och något som gör en glad - speciellt när det är oväntat. För några år sedan var jag ute på en första dejt just på Alla hjärtans dag. Vi skulle äta middag och han hade köpt en present till mig - en Mirandanalle.


Jag tycker ju att dessa Mirandanallar är så söta, men sen kom ju frågan - var skulle jag göra av den? Jag blev otroligt glad över gesten, men vart skulle jag göra av en nalle? Nu löste det sig på ett bra sätt då min dotter, som älskar alla gosedjur (mer då än nu) och dessutom heter Miranda fick den av mig. Det behöver inte alltid vara prylar vi ger bort. Om du ändå vill ge en present på Alla hjärtans dag finns det massor av ideér som inte ytterligare spär på vår prylhets:


- en vacker blombukett


- en upplevelse av något slag tex en massage, ett teaterbesök - gärna något att göra tillsammans


- en god middag, antingen på restaurang, eller laga något gott och oväntat hemma. För ännu fler år sedan lagde min dotters pappa en otroligt god laxmiddag till mig på Alla hjärtans dag. Han är duktig på att laga mat och jag älskar fisk, så han gjorde en rätt av Jamie Oliver han googlat fram på nätet. Till saken hör att han själv inte är särskilt förtjust i fisk, men han gjorde det för mig. Sånt uppskattas!Alla hjärtans dag är ju en dag där vi speciellt kan visa de vi tycker om vår kärlek och uppskattning. Många tänker då på kärleksrelationer, men det finns ju andra vi tycker tex, vänner, våra barn, våra föräldrar. Visa kärlek och uppskattning till alla du bryr dig om.Jag skulle vilja ge ett fång härliga blommor till alla i mitt liv som jag uppskattar:

* först och främst till min kära dotter. Du betyder allt för mig!

* till alla mina älskade vänner. Ni berikar mitt liv varje dag, på olika sätt, och jag älskar er alla!

* till min mamma. Du finns alltid där oavsett vad som händer. En stor bukett blommor till dig. Älskar dig!

* till alla er som läser min blogg. En del av er känner jag ju, men en del är okända för mig och jag är så glad att ni har hittat hit och för alla positiv feedback jag har fått från er. Stor kram till er alla!


Dieter

På Tv4 Nyhetsmorgon har de idag diskuterat olika dieter, och vilken effekt de har. De har testat hur mycket man går ner på två veckor om man använder sig av Viktväktarna, GI, LCHF, ISO, pulver och någon mer diet. På alla dieter går man ner några kilo på två veckor, men sen har de testat hur mycket man går upp efter avslutad diet och man i två veckors tid äter vad man kallar normal diet dvs att man äter av allt...och resultatet visar att ingen diet är särskilt verkningsfull. På alla dieter går man upp lika mycket av att äta normalt i två veckor som man gick ner de två veckorna man gick på diet. Undantaget är pulverdieterna där man gick upp MER efter två veckor än vad man hade som ursprungsvikt.


Pulverdieter är något jag har sett flera vänner och arbetskamrater använda för att gå ner i vikt, men den ger en snabb viktminskning, upp till 8 kg på två veckor, men ger sedan en lika snabb viktökning och dessutom mer därtill, så man hamnar på en högre vikt än innan man påbörjade dieten. Totalt meningslöst och bortkastat med andra ord.


Det enda som gav långsiktigt resultat var att äta bra mat med bra kvalitet, mycket grönsaker och fibrer. Jag hade aldrig hört namnet på den dieten tidigare, och har glömt det lika snabbt. Men det är precis vad jag tror också är den enda vägen till ett långsiktigt resultat. Äta av alla delar, äta bra mat av bra kvalitet, äta lite mindre portioner och röra sig mer. Enligt dietisten får man även räkna med att det tar upp till ett år för kroppen att ställa om till en ny trivselvikt.


Så bojkotta alla typer av pulverdieter, undantaget om du behöver en snabbstart för att motivera till en livsstilsförändring. Dessutom verkar det så tråkigt att äta dessa pulver och bars. Mat ska vara något att njuta av :) Effekten är också såpass kortsiktig så det är totalt bortkastat att späka sig så i två veckors tid för att sedan ändå hamna på samma, eller högre, vikt än när man startadeFeng Shui

I ett tidigare inlägg jag skrev, som handlade om symboler, nämnde jag att i feng shui använder man en bagua för att se vilka delar av ens hem som representerar olika delar i ens liv, och att man med hjälp av symboler kan förstärka olika delar i livet.


Själva ordet bagua betyder åtta trigram. En bagua är en karta man lägger över sitt hem, som består av nio lika stora delar. Den som oftast används är den kvadratiska, eller egentligen rektangulära formen. Har du, som jag, en rektangulär bostad är det lätt att lägga en bagua över en ritning av bostaden för att se vart de olika områdena hamnar i hemmet. Baguan har ett centrum, och sen åtta delar som kretsar kring detta centrum. Varje del representerar en del i ens livDet är ganska enkelt att använda en bagua. Börja först med att leta reda på en ritning över din bostad. Finns det ingen ritning får du göra en själv. Använd rutat papper så blir det enklare. Lägg baguan över din bostadsritning med ingången mot dig. Hallen representerar alltså Karriär/Framtid/Möjligheter. Dela in bostaden i nio lika stora delar. Om din bostad inte är fyrkantig, eller rektangulär, kan du dra ut rutorna så att alla nio delar blir lika stora.


När du nu har delat in hemmet i nio lika stora delar, och lagt baguan över, kan du se vilka delar av ditt hem som representerar olika delar i ditt liv. Är det någon del av ditt liv som inte fungerar så bra som du vill? Är det en del av hemmet som är väldigt rörigt? Börja då med att städa upp, rensa och göra iordning där. Är det någon särskild del i livet som du vill förändra, kan du fokusera på den delen av hemmet tex relationer och kärlek. Se till att först och främst ha rensat och iordning på den delen av hemmet. Sen kan du förstärka det du vill uppnå med olika symboler som representerar det du vill ha. Om jag tar kärlek som exempel igen, kan du använda symboler för kärlek. I mitt hem har jag bla tavlor av en konstnär som heter Chekirov. Han gör vackra, sensuella tavlor av kärlekspar. Är det mer pengar du vill attrahera så använd symboler för det. Är det resor du vill ha mer av kan du tex ha bilder på olika resmål, kartor eller annat som symboliserar resor för dig.


Alla delar baguan påverkar varandra, precis som alla delar i ditt liv påverkar varandra, i ett holistiskt tänkande. Därför är det bästa att rensa och hålla ordning i hela hemmet, men ägnar särskild uppmärksamhet till den del där man vill ha förändring.


Du kan även använda baguan över ett rum i bostaden. Själv har jag tex ett stort rektangulärt vardagsrum, så utöver hela min bostad, har jag även lagt en bagua över vardagsrummet för att se vilka delar av rummet som är bästa stället för min bokhylla, för mitt skrivbord etc


Prova att lägga en bagua över ditt hem, börja med den delen där du helst vill att något nytt ska hända. Rensa i garderoben om den delen ligger över en del som du vill ha förbättringar, rensa upp i hallen och organisera en bra förvaring för att förbättra dina möjligheter, sätt upp bilder som representerar framgång om du vill ha mer framgång i livet, arbeta med förstärkande symboler.Sååå snygg jacka

Odd Molly brukar ha en jeansjacka i varje kollektion. Än så länge har ingen av dom landat hos mig, men årets jacka är så vacker - ett riktigt konstverk, så den vill jag gärna ha nu i vår och sommar.


På en av mina favoritbloggar när det gäller Odd Molly, http://www.inspireme-today-oddmolly.com/ som är skriven av Annette som bor i norra Danmark, visade hon bilder hur jackan ser ut på. Dessa bilder har jag lånat därifrån. titta och njut! Vill ni se flera otroligt vackra bilder på olika Odd Molly outfits rekommenderar jag verkligen hennes blogg. Den är den vackrast OM bloggen i mitt tycke


 
Du är vacker!!

Du är vackrar än du tror!! Om du är som de flesta kvinnor så säger du mer negativa saker om dig själv, till dig själv, än positiva. Om du ställer dig framför en spegel, naken eller i underkläder, börjar de flesta kvinnor direkt att tänka på de saker de inte är nöjda med - "usch vad stor min mage är, för att inte tala om baken...och brösten kunde ju varit lite fastare". Känner du igen dig?

Dags att tänka på ett annat sätt! Ställ dig framför spegeln, och strunta i de områden du brukar tänka negativt om, och fundera på vilka saker du är nöjd med i ditt utseende - och SKRIV NER DOM! Har du vackra händer - skriv det! Vackra ögon, vackert hår, vacker hals, fina ben, snygg rumpa osv. Bara positiva omdömen. Och glöm inte - vackert leende! Alla människor är vackra när de ler.

Vill du känna dig ännu snyggare....

1. Sträck på dig! En snygg hållning gör dig både snyggare, och längre och smalare så träna på en bra hållning. Yoga är en jättebra träning för att få bättre hållning, förutom alla andra positiva saker yogan för med sig.

2. Le ofta!

3. Ha bekväma kläder som du känner dig både snygg och bekväm i. Kläder som gör ont eller skaver syns i ansiktet, hållningen och hela utstrålningen

4. Ha skor med klack. Det ger dig direkt en snygg hållning

5. Pyssla om dig själv. Ta ett bad, eller en dusch med kroppspeeling, smörj in kroppen och sänd kärlek till alla delar av kroppen. Inga negativa tankar! Gör en hårinpackning och en ansiktsmask. Fixa håret, lägg en lätt makeup, välj kläder du alltid känner dig snygg i.


Utflyktstips

När vi har sådan här härliga dagar som idag, med sol och lite vind gillar jag att åka på utflykt, gärna en bit utanför staden. Lantlig miljö, fin butik att gå och titta på kläder och inredning, gott fika, fina omgivningar som gjorda för en promenad. Det gillar jag! Men jag tycker det finns ganska lite sådan ställen att välja på runt Göteborg. Ett ställe jag gillar, och som jag ska åka till idag är Stora Holms Säteri. Där finns en inredningsbutik, Nyblom & Kollén outlet, delikatessaffär, mysigt orangerie med gott hembakat fika, mysiga miljöer med vackra hus, och så islandshästar i hagarna.

 
Tidigare var mitt favoritställe Nordgården ute i Billdal och det var med sorg i hjärtat som jag såg att gården togs över av nya ägare, som valde att lägga ner all verksamhet och bara ha det som privatbostad

 
När jag åker och hälsar på min mamma i Örebro nästa gång ska vi ta en tur till Smultrongården. Jag var där för första gången i höstas. Och vilket ställe! Precis i min smak! Fina kläder, mycket Odd Molly, härliga inredningssaker till bra priser och supergott hembakat bröd. Väl värt ett besök om ni är i Örebro-trakten   


Förutom Stora Holms Säteri tycker jag att Göteborg saknar den här typen av mysiga ställen, som blir som ett utflyktsmål i sig. Vet ni något ställe att tipsa om....eller kanske jag skulle starta något själv?


Röj och rensa-tips

Hur har du det med all media i hemmet? Filmer, musik, tidningar etc. Det kanske är dags att gå igenom dom och rensa bort det du inte längre tycker om eller använder. Börja med musiksamlingen. Har du både vinylskivor och CD-skivor i din samling? Sparar du vinylskivor av sentimentala skäl, eller lyssnar du på dom? Många har lådor med vinylskivor på vinden som aldrig dammas av och lyssnas på. Själv hade jag en relativt stor samling. De flesta av årets dagar stod de bara där uppe på vinden, men ibland fick dom komma ner och spelas, oftast när det var fest, och vi kände ett behov av att vara nostalgiska. Då åkte 80-talsskivorna fram, och vi kunde minnas vår ungdomstid. Och så länge skivspelaren fungerade tyckte jag det var ok, även om jag tyckte de tog mycket plats. Men, så gick skivspelaren sönder. Vad göra? Köpa ny spelar, eller göra sig av med skivorna? Jag valde att sälja alla vinylskivor till en specialaffär. Det sved lite just då, men nu har det gått några år och jag har inte saknat dom. Nuförtiden finns ju i stort sett alla låtar tillgängliga på nätet om lusten faller på. Jag tjänade även en del pengar på dom. Hur gör du med dina vinylskivor???


Hur har du det med din CD-samling? Lyssnar du på alla skivor, eller är det bara ett fåtal som spelas? Har du skivor där du bara gillar en eller ett par låtar? Då kan du rippa dom till datorn och göra dig av med skivan. Jag är nöjd över att vinylsamlingen numera är borta, men CD-samlingen är något jag ska ta tag i. De tar ju inte så stor plats rent fysiskt, och kan därför kännas som det inte är så viktigt, men saker som inte används samlar stagnerad energi i hemmet. Titta över din samling, lägg över det du tycker om i datorn, sälj resten. Om du vill ha musik på CD att ta med dig kan du bränna egna skivor med låtar du gillar, istället för skivor där du gillar en del, och en del inte tilltalar dig alls.

 

Hur gör du med filmer? Köper du filmer, eller hyr du när du vill se någon film? Har du filmer du inte kommer se igen är det dags att göra sig av med dom. Vi köper gärna filmer, men ett par gånger per år går vi igenom dom och ser om det finns filmer som vi inte kommer se igen. Om vi ser en film som bara får knappt godkänt i betyg, åker den ut direkt. Men ha gärna ett litet bibliotek med filmer du verkligen gillar, som du kan se om och om igen. Dessa är perfekta att ha när du är sjuk, när du  vill ha en stunds avkoppling. Välj olika filmer för olika sinnesstämning, komedier som kan muntra upp dig. Vet du att forskare har kommit fram till att filmen Mama Mia är rena lyckopillret. Det är den filmen som genererade flest skratt och leenden av alla filmer, hur de nu mäter det :) Skratt och leenden får oss att må bättre, så sådana filmer behövs i ditt filmbibliotek. Romantiska komedier är min favortigenre så där har jag några stycken som jag verkligen gillar. Har jag en kväll hemma för mig själv, och ingen rolig film på TV, tittar jag igenom vilken av dom jag vill se som jag vet att jag tycker om. Jag gillar även filmer som handlar om kvinnlig vänskap och relationer.


Nystart

 

"Avsluta varje dag och lägg den till handlingarna. Du har gjort så gott du har kunnat. Enstaka misstag och konstigheter har smugit sig in, glöm dem så snabbt du kan. Imorgon är en ny dag. Ta itu med den med ogrumlat sinne och med ett humör allt för gott för att du ska låta dig hindras av gårdagens dumheter"
Ralph Waldo Emerson


Bra och tänkvärda ord. Att gå och gräma sig för vad som redan är gjort ger bara dålig energi eller skapar bitterhet. Det som redan har hänt går inte att ändra på. Förlåt dig själv för dumheter du har gjort och låt varje dag skapas ogrumlat av tidigare händelser. Lev i nuet. Minnen är härliga att tänka tillbaka på och framtiden är härlig, men det är bara i nuet du kan påverka vad som händer


En Odd Molly historia

Ett klädmärke som jag tycker mycket om är Odd Molly. En hel del kläder av detta märke har hittat hem till min garderob, och jag älskar varenda ett av dom. Det är vackra kläder i vackra snitt, som har en kvinnlig framtoning och smickrande skärningar. Men min kärlek till detta märke är inte särskilt gammalt. Tidigare gillade jag inte alls Odd Molly. Arbetskamrater hade kläder i detta märke, och jag kunde inte förstå deras förtjusning. Jag tyckte kläderna var alldeles för dyra, och en del av dom såg inte riktigt kloka ut (jag gillar fortfarande inte allt. En del modeller ser fortfarande väldigt konstiga ut).


Men så en dag, förra hösten, gick jag och dottern på Elgiganten. Hon är elektroniktokig och kan gå i sådana affärer och titta på kamerautrustning och mobiltelefoner i evigheter. Där i affären kom en tjej förbi, i en jacka som bara skrek till mig. Precis en sådan jacka ville jag ha!! Den var i en härlig modell, med en superhärlig puderrosa färg, med mörkbrunt lurvigt inuti. Var hade hon hittat den jackan? Vad var den ifrån? Jag vågade inte gå fram och fråga, så jag följde efter henne för att se om jag kunde få en hint om var jag kunde hitta en likadan jacka. Men, hon undrade nog vad det var för stalker som följde efter henne bland hyllorna, så hon försvann. Men någon vecka senare är jag i mataffären och handlar. När jag står i kö kommer en tjej i likadan jacka, och ställer sig brevid. Lite diskret tittar jag på jackan....och ser Odd Mollymärket längst ner på vänster sida. Det var bara att kapitulera och erkänna att Odd Molly gjorde några snygga plagg iallafall. När jag sedan började leta efter jackan, var den slutsåld överallt sedan länge....men till slut fick jag tag på en likadan på Tradera, och nu är den min ;)Jag älskar min puderrosa jacka och den har fått följa mig nästan varje dag, hela hösten och hela vintern och än har jag inte tröttnat. Efter det har flera plagg från samma märke upptäckts, och allteftersom har jag rensat bort massa kläder som jag inte helt gillar, men de flesta OM plagg jag har köpt används ofta, och älskas. Något har inte helt fallit mig i smaken, och de läggs ut på Tradera om ingen av er läsare är intresserad av att köpa.

Så kan det gå när man till slut faller för ett märke som man totalt dissat tidigare :)

Mer Lexington

Jag visade ju en del bilder från Lexingtons reklam igår. Jag älskar den inredningsstilen. Här är bilder från Lexingtons grundares hem


Så härligt hus. Precis ett sånt jag skulle kunna tänka mig :)

Jag gillar färgkombinationen beige, vitt, brunt och det är de färgerna jag har hemma också. Det är lugna, harmoniska färger som inte kräver uppmärksamhet. Det är behagliga färger att vistas i.


Ett annat hus i amerikansk östkuststil jag gillar:

 


Känslokarta

Glädje, kärlek, sorg, nyfikenhet, rädsla, ilska, skam och stolthet är de åtta grundläggande känslor som vi alla har. Ibland räknas även äckel med i dessa grundläggande känslor. Det är känslor som alla människor har, universellt. Oavsett var på jorden vi föds har vi dessa känslor med oss. Men ibland är vissa känslor maskerade, och visar sig som andra känslor. Detta är oftast något vi har lärt in under uppväxten. Vissa känslor är mer okej att visa än andra. Kön spelar in i detta. Ilska kan tex visa sig som att man blir ledsen istället, rädsla kan visa sig som ilska eller det kan vara svårt att visa att man är ledsen och det visar sig i att man blir arg istället. Generellt sett lär sig flickor oftare att det inte är okej för omgivningen att de blir arga, och de vänder det till ledsenhet istället, och pojkar gör tvärtom. Därför är det viktigt att lära barn att sätta ord på de känslor de känner så de lär sig känna igen olika känslor, men framförallt att alla känslor är tillåtna. Ingen känsla är förbjuden. De negativa känslorna är fler än de positiva, och får även ofta företräde framför de positiva.


Därför är det viktigt att träna sig i att fokusera på vilka saker som väcker positiva känslor hos dig, och försöka eftersträva dessa känslor. Att överhuvudtaget veta i vilka siutationer olika känslor väcks är en del i att lära känna sig själv bättre, och även att kunna lära oss att styra våra känslor till mer konstruktiva resultat. Det går att förvandla rädslor till utmaningar. Mod är inte frånvaro av rädsla, utan att göra saker trots att jag är rädd. Det går även att söka efter glädje, och uppleva den känslan oftare. Försök identifiera vad som gör dig arg, ledsen, rädd osv och fundera på hur du kan använda den känslan på ett bättre sätt. Men skuldbelägg dig inte för att du känner som du gör. Ibland är vi arga, och då måste vi tillåta oss att vara det. Ibland behöver vi vara ledsna och det är okej. Att vara känslig är bra. Det gör oss mer kreativa och ger oss drivkraft.

Enligt den positiva psykologin är det olika former av medkänsla, genom att uttrycka tacksamhet, göra snälla saker, lära oss att förlåta och ta hand om vår kropp som ger lyckokänslor. Förmågan att vara generös, förnöjsam och omtänksam mot andra är viktiga delar. När vi är generösa mot andra aktiveras njutningscentrum i hjärnan, och får oss att må bra.

                              


Bli mer generös

Att vara generös och dela med sig är något som lyckoforskningen har visat ökar känslan av tillfredsställelse och gör oss faktist lyckligare. Att bli mer generös kan man göra på olika sätt


* välj en välgörenhetsorganisation som du sympatiserar med och bli månadsgivare. Själv har jag valt att bli världsförälder via Unicef, stödja Forska utan djurförsök och en organisation som jobbar för att hjälpa djur som far illa runt om i världen, WSPA. Djur och barn som far illa är något som jag värnar om, och något som känns gott för mig att stödja. Vilka organisationer vill du stödja?

* ge komplimanger! Nästa gång du tycker någon ser bra ut- säg det! Slösa med komlimanger och uppskattning

* bli medlem i anonyma klubben som jag skrev om i ett tidigare inlägg dvs betala för tex en extra kopp kaffe nästa gång du fikar som sedan ges till någon annan med hälsning från anonyma klubben

* nästa gång du står i kassakön eller i busskön och någon saknar några kronor för att betala - erbjud dig att betala de kronorna

* när du rensar i ditt hem, skänk dina saker till vänner som behöver, eller till en loppis där pengarna går till något som du vill stödja. Jag skänker alla mina saker till en loppis som drivs av ett katthem utanför Göteborg. Där har jag själv adopterat två katter, och tycker de som arbetar på katthemmet gör ett fantastiskt jobb

* bli volontär- erbjud din tid till att hjälpa till tex i ett djurhem, sjukhus, frälsningsarmén eller andra frivillorganisationer

Att vara generös behöver inte betyda att skänka pengar, ge av din tid, uppmärksamhet, uppskattning, lyssnande

Har du andra ideér om hur man kan vara generös så dela gärna med dig :)

Etik och moral

I ett personlighetstest jag använder i mitt arbete finns en fråga, eller ett påstående, som lyder " Jag lever efter mina etiska och moraliska principer". Detta påstående ska den testade ta ställning till hurpass väl det överensstämmer med de själva. Väldigt många av de jag testar frågar vad det egentligen betyder. Det pratas en del om etik och moral i media, i skolor, på arbetsplatser - men vad betyder det egentligen?


Ordet etik kommer från grekiskans ethos, och innebär den del av filosofin som försöker besvara frågor som "vad är det goda?", "vad är rätt?", "hur bör man bete sig?". Det är regler för hur man bör bete sig, regler och förhållningssätt. Ordet moral kommer från latinets moralis, och innebär ett sådant beteende som etiken lär. Etik är alltså läran om moral, läran om rätt och fel. Etik och moral är tätt sammanflätade med varandra, och ibland anses de vara synonymer. 


Ordet värdering innebär hur man väljer vad som är viktigt, vad som har ett värde. När jag gör tester får jag ofta ge exempel för att de som testas ska förstå vad de svarar på, och exempel på att leva efter sina etiska och moraliska värderingar kan tex vara att välja att inte göra värnplikt om ens värdering är att det är fel med krig och det är fel att döda, att vara vegetarian om man tycker det är fel att döda djur, att inte prata nedlåtande om andra om man anser att alla människor har lika värde.

Avatar

Nu på eftermiddagen har vi haft filmtajm, och vi har sett Avatar. Jag antar att många av er har sett den filmen, men jag är lite efter :) Ärligt talat har jag inte känt någon längtan efter att se den, science-fiction action har inte känts som mitt område. Jag gillar inte science fiction och är inte jättebegeistrad i actionfilmer heller. Men dottern köpte den i julas, och sen har den blivit liggande hemma - osedd.


Så döm om min förvåning när jag nu sitter här efter filmen har tagit slut, och bara älskade den. Jag gillade många av de budskap som fanns i filmen. Världen på Pandora, där naturen är helig. I en scen säger hon att allt är energi och vi har bara lånat den energin, och därför måste vi vara varsamma då vi en dag ska lämna tillbaka den energin vi lånat. Växter, djur och människor är ett, allt ingår i ett sammanhang och är sammanvävt i ett stort nätverk. Allt avger elekriska impulser och kommunicerar med varandra. Det gillar jag, och det passar bra in i tanken om attraktionslagen, som jag skrev om i ett tidigare inlägg.

Jag gillar även hur de hälsar på varandra "Jag ser dig" och med det menar att jag ser inuti dig, jag känner din energi. Den tanken tilltalade mig.

En sak som jag gillade på ett sätt, och på ett sätt avskydde i filmen, var hur de visade människans girighet. Hur människan kan förvandla vad eller vem som helst till sin fiende, så fort den andra har något som vi vill ha, och då inte sky några medel alls för att få det. Det har vi ju sett otaliga exempel på i vår historia på jorden. Ekonomisk vinning framför andra viktigare saker.

Så, trots att det i grunden är en science-fiction/actionfilm väcker den många tankar. Har du sett Avatar? Vad tyckte du om filmen? Väckte den några tankar hos dig?

 


Lexington

Jag blev ju så glad igår när jag fyndade Lexingtons jeansskjorta. Lexington är ett företag som verkligen lyckats med sitt koncept. De säljer hemtextilier och numera även kläder, men de säljer även ett livsstilskoncept. Deras reklambilder förmedlar verkligen känslan av amerikansk östkust. Den inredningsstilen tilltalar mig, bekväma möbler, fräscht och inbjudande. Mitt drömhus ligger i närheten av en strand med sanddyner, och den stilen som kallas New England är min stil, i kombination med lite lantligt.Lexington har även gett ut två böcker, en med vår och sommar, och en med höst och vinter. Böckerna är en samling av äldre annonser.  Med tanke på att böckerna innehåller samma bilder som deras reklamkampanjer är de ganska dyra, men jag har ändå köpt dom :) Varje vår och varje höst tar jag deras broschyr för att samla på mig mer inspirationsbilder. Här är lite bilder från vårens hemtextilkollektion

 och lite äldre bilder:

  

 

Jag älskar varenda bild och skulle kunna flytta in i vilket rum som helst. Känslan, stämningen, miljön och så den vackra naturen. Men jag blir lite kluven när jag tittar på miljöbilderna, för jag vill vara överallt -samtidigt. typiska Lexingtonmiljöer är stranden och havsnära, skogen och det lantliga i New England med sprakande höstlöv och hästar, men också stadsmiljöer tagna från Boston. Så jag vill alltså bo både i en storstad, på landet nära skog och nära stranden. Göteborg passar mig ganska bra med andra ord :)


Tävlingen om Eat,love,pray avgjord

Nu har jag dragit vinnaren i tävlingen om boken Lyckan, kärleken och meningen med livet


Den här vackra, färgglada bild föreställer ett tulpanfält i Holland, som Mrs Ö mycket riktigt visste :) Visst är det en härlig bild!!

Mrs Ö, maila mig din adress på ansi_72@hotmail.com så kommer boken i posten.

 

 


Ja må hon leva, ja må hon leva.....

Idag firar vi födelsedag i vår familj - dottern fyller 12 år. Och vår tradition är ju att på födelsedagen är vi lediga från skola och jobb, och så får den som fyller år bestämma hur dagen ska vara. För att verkligen känna att födelsedagen är ens egen alldeles speciella dag fylls dagen med de aktiviteter den som fyller år bestämmer.


Med tanke på att veckan varit fylld av sjukdom och feber blir det en lugn födelsedag. Efter flera tankar om en dag på Universeum, ut och fotografera, åka på spa landade det till slut i en mýsig dag hemma och spela spel, så idag kommer jag spela Playstation
Det är faktiskt ett riktigt roligt spel. Men får oss medelålders är det svårt att slå den yngre generationen, men jag ska försöka utmana henne iallfall :)


Till frukost idag är vi mycket okonventionella, och jag ska strax väcka henne med detta:

 

Hur firar du din födelsedag? Gör du något extra för att förgylla din dag? Det behöver inte kosta massa pengar för att göra födelsedagen speciell. Både vuxna och barn uppskattar att få ha en extra ledig dag och bara umgås.

 


En toppendag är snart slut :)

Som jag skrev tidigare har detta varit en ta-hand-om-mig-själv-dag. Såna dagar behöver man unna sig ibland. En ledig dag mitt i veckan, bara för att ta hand om sig själv. Vilka saker du väljer att göra beror på hur mycket pengar du vill spendera. Det finns budgetalternativ, och det finns de som kostar lite mer. Min dag idag kostade inte så mycket i pengar, men ger mig massor av energi.


Dagen började på mitt gym med ett skönt yogapass med stretch, vridningar, huvudstående. En stund i bastun är alltid skönt, och speciellt vintertid. Värme gillar jag, men vinterbad låter alltför kallt för mig. Det jag gillar med mitt gym är alla härliga människor som är där, både personal och gäster. Idag hade jag ett trevligt samtal med en tjej som hade skåpet brevid mig, som jag inte träffat förut. Sådana oväntade möten känns som en extra trevlig bonus.


Sedan tillbringade jag ett par timmar på en salong inne i stan, med ansiktsbehandling och spamanikyr.

    


Så härligt avkopplande att bara ligga på en skön bädd i ett halvmörkt rum, med skön musik, och bara bli ompysslad. Massage överhuvudtaget gillar jag, men speciellt handmassage är så skönt.


Efter jag vaknat till från min halvslummer blev det en fräsch lunch på stan, och så kollade jag in en secondhandbutik i närheten av salongen som säljer en hel del märkeskläder, och är jätteglad över mina fynd idag.

Jag hittade en jeansskjorta från Lexington för 200 kr


Den kommer bli kanon till våren till ett par beige chinos eller ett par sköna jeansshorts. Sen hittade jag en nyinkommer Nolitatunika i min favoritfärg, ljust rosa, och till ett fantastiskt bra pris.

 

Men nu när två nya plagg får flytta in i min garderob är det dags för några andra plagg att flytta ut därifrån. En av dom gillar jag jättemycket, men känns inte helt rätt på mig. Därför har den inte blivit använd så mycket som jag hade trott. Är det någon som läser här som är intresserade av att köpa den fina Odd Molly tunikan i stl 2 så lämna en kommentar, eller maila mig på ansi_72@hotmail.com. Pris 750 kr plus porto, om den ska skickas.


En dag av njutning

Idag ska jag ha en riktig lyxdag, en dag fylld av njutning. Nu på morgonen ska jag vakna skönt med ett yogapass, och efter det ska jag utnyttja erbjudandet från Groupon som jag nappade på före jul. Jag ska iväg till en skönhetssalong och först få en timmes ansiktsbehandling och sen spamanikyr. Ska bli skönt att få en dag iväg från hemmet. Den sjuka dottern får pappan ta hand om idag.


Hoppas alla ni som läser också får en fantastisk dag! Kram till er alla!


        

Första månaden har gått :)

Idag är det en månad sedan min blogg startades. Min duktiga dotter hjälpte mig att fixa med allt det tekniska, och gjorde själva bloggen. Sen tog det ytterligare ett par dagar innan jag skrev det första inlägget, och detta inlägga är det 100:de.


Det är så roligt att skriva om allt det som inspirerar mig, och som jag vill dela med mig av till er som läser. Det är också roligt att se hur snabbt antalet läsare av bloggen har ökat. Jag blir så glad varje morgon när jag startar upp bloggen och ser att det är många som har hittat hit, och att kommentarer ökar.


Jag hoppas att ni också hittar saker som inspirerar er!

Glöm inte tävlingen där vinnaren dras ikväll. Priset är boken Kärleken, lyckan och meningen med livet, som är ett fyrverkeri i att skapa sig ett gott liv

Garderobsplanering

Oavsett hur din kroppsform ser ut, om du är stor eller liten, har kort eller lång hals, korta eller långa ben, små bröst eller stora bröst, är kurvig eller rak i kroppen finns det kläder som passar dig bättre än andra, och gör att du ser fantastisk ut. Med rätt skärning på kläder framhäver du det som är dina fördelar och visar upp dig på absolut bästa sätt. Här kommer lite knep att tänka på:


Har du små bröst:

- figurformat, men inte för tajt, accentuerr byst och midja
- löst hängande band, eller liknande dekorationer på överkroppen, ger volym
- lager på lager
- djärvt stormönstrat
- halterneck
- högt skurna halsringningar i kombination med ärmlöst fungerar bara om du är småbröstad
- halvgenomskinligt
- djupt v-ringat
- exponera ryggen
- kraftig polotröja är elegant på den tunna kroppen
Har du stora bröst:

- det viktigaste plagger är en bra bh med breda axelband och som ger bra stöd
- v-ringat
- allt som går omlott - brösten lyfts fram och midjan accentueras
- toppar som accentuerar midjan men som samtidigt är lösa över bysten
- korsettliknande toppar
- figurnära höftlänga kavajer i rätt storlek med en djupt v-ringad front
- en rundringad koft, uppknäppt ner till behån
- välsydda blusar
- breda generösa ringningar


Hur vill du bli uppfattad?

I senaste numret av Kattis & co visar de resultatet av en undersökning där man frågat läsarna vilket första intryck de vill göra på andra.


Absolut vanligast, hela 45 %, är att man vill bli uppfattad som levnadsglad. På andra plats kommer trygg, med 29 %. Självständig var det bara 3 % som ville att andra skulle uppfatta dom som.


Så, levnadsglad och trygg. Det låter bra tycker jag :)


Vilket första intryck vill du att andra ska ha av dig?Vardagslyx.....eller stress?

Något som nästan är en last för mig är tidningar. Det finns så många bra tidningar, och jag är intresserad av så många ämnen. Jag prenumerar på ett antal olika tidningar, och så köper jag lösnummer på vissa.


De tidningarna jag läser regelbundet just nu är: inredningstidningar som Lantliv, Drömhus & Trädgård och Allt i Hemmet emellanåt (var trogen prenumerant från första numret, men alla nummer blev så lika efter ett tag), tjejtidningar med mode som Kattis & Co, Tara, Amelia emellanåt, psykologtidningar som Leva, PS, Hälsa ibland.


Att sätta sig med en ny tidning i min sköna fåtölj, titta ut över min lilla ute plats med en kopp te är vardagslyx för mig. Men, ibland hinner jag inte läsa alla tidingar, och innan jag vet ordet av kommer nästa nummer i brevlådan, och ofta flera olika tidningar på samma gång, så från att vara en vardagslyx blir det ett stressmoment när de samlas på hög. En hög som jag tänker att jag ska läsa - sen. När mer tid finns. Den stresskänslan är inte skön, så nu har jag bestämt mig för att säga upp alla prenumerationer, och bara köpa lösnummer - när jag känner att jag vill läsa ett speciellt nummer. DÅ blir det vardagslyx!!


En annan sak när det gäller tidningar - vad gör du med tidningar när du läst ut dom? Jag tycker det känns fel att bara kasta dom i pappersåtervinningen, så jag försöker hitta andra sätt att bli av med dom och de fortfarande kan skänka glädje till någon annan. Ge bort till vänner, skänka till väntrum på olika ställen tex vårdcentralen, frisören ,tandläkaren. Men, jag måste erkänna att inredningstidningar har jag länge haft svårt för att göra mig av med, men till slut kände jag att det var tidningshögar överallt, så nu har jag rensat bort dom. Jag tittade igenom en del innan jag kastade dom. De var tio år gamla, och det var inte mycket i dom som fortfarande tilltalade mig. Det jag gillade klippte jag ut och satte in i en inspirationspärm. Resten gick till återvinning.


Hur gör du med tidningar? Är det en vardagslyx eller ett stressfaktor för dig?


 

Skapa energi

Nu har jag varit hemma med sjukt barn i ett par dagar. Ni vet hur det ser ut när någon är sjuk med ganska hög feber och ligger hela dagen i soffan. TV:n står på hela dan med olika sitcoms som avlöser varandra, i soffan ligger en person helt utslagen med filt över sig, på soffbordet står sjukattiraljer som termometer, vatten, tidning, dator, papper osv. För mig, som inte är sjuk, blev det som att gå runt i sirap. Idag kände jag ett enormt behov av att skapa lite ny energi.


Öppna dörren, släpp in ny luft, ta fram dammsugaren och gör rent på golven, plocka upp allt som ligger överallt. Efter det åkte jag till gymet och hade en timmes lunchyoga. Det kändes som instruktören visste precis vad jag behövde, för hon kände själv ett behov av ett pass som skapade energi och öppnade upp. Istället för lugn musik strömmade Michael Jackson "Beat it" ut över rummet.


Efter en sådan förmiddag känns det som energidepåerna har fyllts på. Ny luft, städat, yoga, härlig musik. Så nu kan jag krypa ner i soffan och gosa med sjuk dotter en stund, för att senare ikväll ge mig iväg till stallet och rida.


Ett exempel från mitt liv om att skapa balans och energiVardagslyx

En sak som jag tyckte väldigt mycket om i boken och filmen Eat, pray, love, eller Lyckan, kärleken och meningen med livet som den fick heta på svenska, är när hon är i Italien och lär sig att njuta av mat, dryck och glass. Italiensk glass är ju den godaste som finns.


Lyxa till en vanlig vardag med att unna dig en riktigt god glass, gärna italiensk, men annan glass går också bra. Gå till något mysigt glasscafé efter jobbet, gärna med en god vän, och välj sedan hur mycket chokladsås, strössel eller annan topping du vill ha och njut. Njut av varje tugga och tänk inte en enda gång om det du äter är nyttigt eller inte.


Har du inget mysigt glasscafé i närheten går det bra att fixa hemma också. Jag var hemma med sjukt barn igår, som ville ha glass.  Gammeldags vaniljglass med varm hallonsås och lite mörk choklad känns lyxigt en vanlig vardagskväll. Ta frysta hallon och värm dom långsamt i en kastrull tills de börjar tina och smälta till en sås. Ha i lite flytande honung och blanda om. Lägg på den varma såsen över glassen och hacka god mörk choklad som du strösslar över glassen. För att få glasscafékänsla servera glassen i fina glas.Meditation läker

Nu har tom forskning visat att meditation är bra för hjärnan och kan hjälpa till för att lugna en stressad eller utbränd människa. Meditation påverkar hippocampus, vilket hjälper oss att reglera våra känslor. Meditation kan du göra var som helst. Fokusera på din andning och på din puls, stäng ute alla ljud runt omkring. Sitt så i 3-10 minuter.


Fokuserad uppmärksamhet, eller medveten närvaro, är också ett sätt att aktivera hippocampus på samma sätt. Mindfulness innebär att vara närvarande i nuet, och fokuserad på det du gör just nu. Släpp tankar på vad som har hänt tidigare under dagen, eller vad du ska göra sen. Var i nuet.                             

Tänkvärt

                   

Tänkvärda ord. Leende och skratt gör dagen mycket bättre, och du, det smittar :) Le mot andra och de ler tillbaka. Var tacksam för det du har. Skriv ner det du är tacksam för.

Ha en leende och glad dag!

Sommarlängtan

Såhär en gråmulen tisdagsmorgon med regnet hängande i luften och rapporter om storm och orkanbyar runt om i södra och västra Sverige längtar jag till sommar, sol, varma vindar, hav och sköna, lata dagar på stranden. Ett klädmärke som jag tycker har fantastiskt vackra sjalar, Ester Elenora, har även flera härliga klänningar i sommarens kollektion. Tunna, vita, härliga....och bilderna väcker längtan till månaderna då man inte behöver klä på sig flera lager för att stå emot kalla vindar 

Underbara sjalar. Jag har en, men vill nog ha en rosa också :)

En härlig vinterbild också, men en helt fantastisk sjal, som jag höll i min hand, men sen la tillbaka. Det ångrar jag för nu är de slut överallt. Skönt med en varm, mjuk sjal att ha både runt halsen eller om axlarna när det är lite kallt på kontoret

 

En fin klänning till ett bra pris. 299 kr på Kapp-Ahl. Då jag gillar rosa ska jag kolla in den klänningen i affären. Kanske den får flytta hem till mig


Så gott....och så nyttigt

Mmmm, något som jag är helt galen i just nu är granatäpple. Det är sött och syrligt på samma gång, och passar till allt!


                 

Du kan äta granatäpplet som det är, eller ja, kanske inte direkt som det är. Som när man äter ett vanligt äpple, med skal och allt. Men dela äpplet och gräv ur kärnorna. De lossnar lättare om du rullar äpplet på en skärbräda först. Dela det sen på mitten och sen en gång till. Ta en gaffel och pilla ur kärnorna, eller vänd på granatäpplet och banka på skalsidan med en träslev så lossnar dom. Men var försiktig - de flyger lätt iväg och kan färga av sig.
Sen kan du äta kärnorna som de är, ha de på yoghurt, dekorera en kaka med (jag garnerade en pepparkakscheesecake med granatäpple i julas) ha på en sallad. Det finns massor av tillfällen det passar med granatäpple.


Och som en extra bonus är det laddat med massor av nyttigheter. Granatäpple innehåller antioxidanten polyfener och även rikligt med vitamin C. Dessa ämnen är inflammationsdämpande och granatäpple kan därmed motverka inflammationer av olika slag.


Den stora mängden antioxidanter är även väldigt bra för huden, och det motverkar rynkor, bygger upp hudens elasticitet och gör att huden ser friskare och fräschare ut.

Vill du inte äta granatäpplet finns det idag flera olika juicer och smoothies som innehåller granatäpple, men prova gärna frukten på tex en sallad. Så gott!

Leva mer med mindre

Jag är mycket intresserad av simple living-rörelsen. Ideén är att leva mer med mindre. Konsumera mindre och därigenom ha mindre kostnader, och kunna arbeta mindre. Omge sig med mindre prylar och förenkla sitt liv. Föredelen är att det ger mer energi, mer tid, mer plats att kunna skapa sitt eget liv så som man vill ha det. Få mer tid till att umgås med barn, familj, vänner, sina intressen osv.


Ett sätt att förenkla sitt liv är att rensa, rensa och rensa. Vi har ett överflöd av prylar i våra hem, och många av dom använder vi inte ens. De bara finns där, men det tar tid att sköta om dom, det tar plats att förvara dom och vi betalar för saker vi inte ens använder.


Jag har tidigare haft ett inlägg om att rensa och förenkla i garderoben. Om du vill testa hur mycket kläder du egentligen behöver, eller ska jag säga hur lite du egentligen behöver kan jag rekommendera att läsa mer om Project 333 på http://www.theproject333.com/page/2/

Projektet går ut på att under tre månader bara använda 33 plagg och accessoarer. Bestäm dig vilka 33 plagg du vill ha under projektet, och packa ner resten. I bloggen jag länkar till beskriver människor vilken befrielse det är att förenkla sin garderob på detta sätt, och vad enkelt det har blivit att klä sig varje morgon, och ändå inte känna att man har samma kläder på sig varje dag. Jag är inte riktigt nere på 33 plagg, men efter att jag har rensat och rensat massor av kläder och skänkt till välgörenhet är jag nog nere på ca 50 hängande plagg. Och dessa kan reduceras en del till, för allt används inte och är inte riktiga, riktiga favoriter. Mitt mål är att bara ha favoriter i garderoben, och sen kunna variera med olika accesoarer.


Men jag funderar på om jag ska ge mig på projektet under några månade och se hur det känns att bara ha 33 plagg att välja på. Någon mer som är intresserad av att testa?Vart vill du?

Ett steg för att manifestera det du vill dra till dig i livet är att skriva ner en vision av hur du vill leva. Tänk på vad du vill ha i ditt liv, vilken vision har du? Skriv ner din vision, och uttryck dig i presens som att du beskriver din nuvarande verklighet. Undvik att namnge platser eller människor, då du vill vara öppen för allt som kommer att öppna upp sig för dig bara genom att du uttrycker din önskan, din vision, och skickar ut din önskan och dess energier. Beskriv platser och människor genom att uttrycka vad de innebär tex att du bor i ett varmt land, att du bor nära havet, att du har mycket kärlek och passion, att du har mycket glädje och lek osv


                          


När jag skrev ner min vision blev det:

Jag är lugn och harmonisk och jag är uppskattad för den jag är
Jag har det bra, och har frihet och möjlighet att leva mitt liv fullt ut så som jag vill
Vi lever i kärlek och harmoni i ett hus nära havet
Våra liv är fyllda av positiva händelser och glädje. Jag inspirerar andra till förändring och jag berikar mig själv och andra. Jag är närvarande i nuet, och jag har kärleksfulla relationer.
Jag är harmonisk och det visar jag genom att njuta av mitt liv och vara tacksam för allt jag har.


Hur ser din vision ut?


Ett annat sätt att skapa och förstärka det du vill ha i livet är att arbeta med olika symboler. I feng shui pratar man om att förstärka olika delar av sitt liv genom att tillföra förstärkande symboler. Olika delar av hemmet symboliserar olika delar av livet (för att veta hur använder man en ska bagua, och jag kommer gå igenom mer om det i kommande inlägg): Rikedom, Framgång och berömmelse, Relationer och kärlek, Familj och hälsa, Frid och balans, Kreativitet och barn, Självkännedom, Karriär, Stöd i livet och resor. Om något av dessa områden behöver förstärkas kan du använda olika symboler tex om du vill ha mer kärlek i livet arbetar du med symboler som visar kärlek. Ett exempel är att tänka i tvåsamhet, ha tavlor som visar kärleksfull tvåsamhet, ha en säng där det får plats två personer, ha prydnadsföremål i par osv


Du kan även själv skapa olika typer av displayer för att förstärka det du vill ha mer av i ditt liv, som påminner dig om vem du är och vad du vill ska hända i ditt liv. Ta fram tidningar och klipp ut bilder som visar situationer du vill ha, miljöer du gillar, relationer du vill ha, hur du vill bo etc. Jag gjorde en sådan display för ett tiotal år sedan. Min dotter var då två år och jag hade precis börjat läsa till psykolog. På min display finns det bilder av strand och hav, glädje, kärlek, hus på landet, citat som "resan till mig själv" för att förstärka personlig utveckling, aktiviteter jag gillar; yoga, salsa, golf, hästar. En liten rolig parentes är att bilden på yoga jag hittade då är en bild på Malin Berghagen. I april i år åker jag till Mallorca med 4good och ska träna yoga varje dag - med Malin Berghagen :)
Placera dina displayer där du kan se dom. Låt dom arbeta för dig för att få det du vill ha.Vad drar du till dig?


Vad är Attraktionslagen? Allting börjar med en tanke. Tanken ger dig en känsla och denna känsla ligger sedan till grund för de attityder du har, och de handlingar du utför. Varje attityd du intar ger positiva eller negativa energier. Varje tanke sänder ut en signal och varje tanke lockar till sig en matchande signal.Attraktionslagen innebär att vi drar till oss det vi tänker på, och fokuserar på. Om du fokuserar på positiva händelser kommer du dra till dig positiva händelser, men även tvärtom. Om du fokuserar på negativa upplevelser, eller vad du inte vill ha i ditt liv, är det de sakerna du drar till dig. Attraktionslagen innebär att du drar till dig kärnan av det dina tankar kretsar mest runt, Om du i huvudsak tänker på sådant du längtar efter kommer du att dra till dig det. Om du framför allt tänker på sådant du inte vill ha kommer din livserfarenhet att på samma sätt, avspegla detta.Alla tankar du har är dock inte medvetna. De kan ha formats sedan lång tid tillbaka. Dessa omedvetna tankar och föreställningar påverkar dig. Du kommer att dra till dig saker, ofta sådant som du upplever negativt, och du kommer att tro att du drabbas av dessa saker. Studera därför vilka människor och händelser du drar till dig, för dessa kommer att ge dig ledtrådar till ditt omedvetna och vilka tankar som finns där.När du förstår attraktionslagen blir du inte förvånad över det som dyker upp i ditt liv, då du själv kan påverka detta genom vad du tänker på, och bjuder in.Lagen innebär också att man får mer av det man redan har eftersom allt fokus och all energi leder till mer. Kärlek attraherar mer kärlek, pengar attraherar mer pengar och framgång attraherar mer framgång. Hjärnan går att programmera och om man börjar bete sig som den person man önskar att man var händer det något. Plötsligt dyker det upp omständigheter som hjälper dig att komma närmare det du önskar.De viktigaste principerna för attraktionslagen är:

- att veta att det du ber om kommer
- agera på de impulser du får, oftast betyder de något. Om du får en impuls att kontakta någon, ta en annan väg än vanligt, läsa en speciell bok, gå en kurs så leder det troligen dig i den riktning du vill
- var tacksam över det du harAffirmationer är en del av attraktionslagen, där du talar om för dig själv att du redan är det du vill vara, har det du vill ha, gör det du vill göra.Jag provade själv attraktionslagen ganska nyligen. Jag var på intervju på ett jobb som jag kände att jag verkligen ville ha. Det skulle passa mig på alla sätt. På vägen hem gav jag mig själv en känsla att jag redan jobbade där, att jag var på väg hem efter en arbetsdag. Några dagar senare hittade jag ett papper jag hade fått med mig från intervjun där det stod vad tjänsten innefattade. Jag satte upp den på anslagstavlan, över alla andra papper som satt där. Senare samma dag ringde dom och erbjöd mig tjänsten.Vad vill du bjuda in i ditt liv? Vad vill du ha mer av?


Vill du läsa mer om attraktionslagen finns det flera böcker att läsa. Själv har jag läst The Secret, som jag har både som bok och som film. Men det finns fler böcker


     

 

 


Livsråd för att förebygga stress

Jag var på en föreläsning om stress och stressförebyggande för några år sedan. Här är de livsråd jag sammanfattade från den föreläsningen


1. Sluta jämföra dig med andra. När du tänker att "alla andra" hinner, "alla andra" har koll och själv hinner du inget är stressande. Additionsstress är när vi bygger upp en fantasi om hur alla andra hinner, kan och klarar allt.


2. Våga välja bort. Du kan bara vara på ett ställe i taget. Sluta prioritera och bestäm dig för att vara i nuet, där du är utan skuldkänslor


3. Sätt rimliga mål - för arbete, för familj, för fritid och den viktiga egentiden. Sex timmar varje vecka bör gå till egen återhämtning. Ha gärna mycket roliga saker inbokade, men ha mod att säga nej till saker för att ha tid till egen återhämtning, utan att känna skuld. Här har jag hört många historier om ungdomar som inte klarar att säga nej till kompisar av rädsla att inte få vara med nästa gång. Lär barnen att våga välja bort vänner ibland.


4. Var stolt, men ödmjuk. Erkänn dina begränsningar, men säg vad du är bra på.


5. Samtal. Våga ha djupare samtal med någon i samma situation som du. Bekräfta varandra


6. Ta tag i konflikter. Livet innehåller konflikter. Ta tag i dom istället för att bara skyffla under mattan. Det är bättre att röja i konflikhärdar och sen gå vidare.


7. Tänk positivt. Försök alltid hitta något som är positivt. Det finns alltid positiva saker i din omgivning. Identifiera dom. Uttryck tacksamhet.


8. Balans. För att klara av stress är det viktigt att kost, motion och sömn är i balans. Det är viktigt att de basala behoven är uppnådda. Det innebär att sova minst 7 timmar per natt, röra på sig i minst 30 minuter varje dag och att äta en balanserad kost


9. Mental avkoppling. Det finns mycket att välja på för att nå mental avkoppling och mental träning tex yoga, tai-chi, meditation, promenad, floating (det har jag provat. Det var en häftig känsla att sväva i mörker, utan ljud, utan ljus och utan tidsuppfattning. Testa!), massage


10. Lek. Släpp loss ditt inre barn och var lite busig. Våga leka, som jag skrev om i ett tidigare inlägg


11. Självförtroende och självkänsla. Arbeta på att förbättra ditt självförtroende och din självkänsla. Jag kommer återkomma med mer tips på att arbeta med självkänslan, men att lära känna sig själv är en bra start. Självkänsla är en färksvara, och behöver tränas precis som kondition


12. Ha ett bollplank. Att ha någon att prata med är viktigt, att ha någon att berätta sin historia för. Att ha någon som du fritt kan ösa ur dig till är viktigt för välmående. För att kunna göra det fritt, välj inte någon du har en relation till som en familjemedlem eller vän. En psykolog kan vara bra att vända sig till. Även om du inte känner att du har "stora problem" du vill ta tag i, kan det vara bra med några samtal med en professionell person. En coach kan hjälpa dig att formulera dina egna tankar om olika saker

Tänkvärt

Tänkvärda ord. Jag skriver en del om lycka här på bloggen, men det är viktigt att lycka inte är ett mål i sig själv, utan en effekt av hur du väljer att leva ditt liv. Visa tacksamhet, var generös, tänk positivt, förgyll vardagen så ökar ditt välbefinnande

Konsten att vara snäll

I positiv psykologi intresserar man sig för många olika saker, som:

* lycka

* välbefinnande

* positiva känslor

* optimism

* tacksamhet

* flow

* personliga styrkor

* förlåtelse

* positiva tankar

* värderingar


En sak som är viktig för vårt välbefinnande är att göra gott för andra. Att vara generös och göra snälla handlingar mot andra får oss ofta att må bra själva. Altruism är att göra något bra för andra utan egen vinning. Inom socialpsykologi ifrågasätter man om det finns verklig altruism. Oftast får vi ut något själva av att göra något bra för andra - nämligen att vi mår bra och känner oss nöjda med oss själva. Jag tycker att det är en bra effekt. Då blir ju fler personer glada av det, även jag själv.


Anonyma klubben är som en slags anonym Pay-it-forward. När du handlar något nästa gång kan du betala för en extra kopp kaffe, en ros, en lott, en busstur eller egentligen vad som helst. Det ska helst inte vara något dyrare än 25-30 kr. Du betalar och ber kassörskan att ge den extra koppen kaffe, rosen etc till nästa kund eller någon hon vill, och säger att det redan är betalt av anonyma klubben. På så sätt blir tre personer glada, den som får saken, du själv, men även den som agerar mellanhand som får se glädjen hos mottagaren. Pröva!


Ha en vecka av snällhet, där du gör en god gärning för en annan människa. Den kan vara dold där mottagaren inte direkt märker din gärning, utan du gör någon annan glad. Detta använder man ofta i skolan där man har en hemlig kompis i en vecka, som ska vara extra snäll mot en i klassen. Anonyma klubben kan vara ett sätt, men det kan också vara en vän, en arbetskamrat som du gör något extra snällt för. Dina snälla handlingar kan vara att ta dig tid att prata med någon, skänka pengar till välgörenhet, ställa upp för någon som behöver hjälp. Om du har dåligt med pengar kan du ge bort tid tex vara barnvakt till någon eller hjälpa till att städa. Varför inte hjälpa någon att rensa och röja hemma. Ibland är det lättare att vara två.Röj- och rensa tips

En annan sak som passar bra att göra en lite gråmulen söndag är att röja och rensa hemma. Våren är snart här och det är dags att få bort gammal, stagnerad energi och göra plats för ny. Vi har tidigare rensat i garderoben, bokhyllan, skafferi, kyl och frys och vi stannar i köket ett tag till.


Många gånger är köksskåpen helt överfulla, men det är bara ett fåtal saker som används regelbundet. Att använda skåpen för att förvara saker du inte behöver, inte använder och inte tycker om är att slösa med utrymme.


I köksskåpen gömmer sig mycket saker, och en del saker som aldrig får se dagens ljus. Vad har du i dina köksskåp?


 

Börja med att gå igenom ditt porslin. Finns det kantstötta tallrikar eller muggar? Kantstött porslin kan dels vara en bakteriehärd, men att använda trasigt porslin ger också ett fattigdomstänkande. Kasta det som är sprucket eller kantstött. Har du många olika tallrikar? Använder du alla? Unna dig det bästa du har råd med, och använd det även till vardags. Har du en finservis som du aldrig använder? Börja använda den även vid andra tillfällen än till fest, eller så kanske det är dags att sälja den vidare? Har du muggar som inte känns sköna att dricka ur? Skänk dom till loppis. När du gått igenom allt porslin, tallrikar, glas och muggar så finns det bara kvar sånt du använder och tycker om. Sånt du använder sällan, som tex glöggmuggar kan du ställa på översta hyllan. De används ju bara en begränsad tid av året.


I köket förvarar vi också alla köksapparater. Hur många har du? Hur många använder du? När min dotter har sålt jultidningar har hon bla fått en chokladfontän och en glassmaskin. De var stora och otympliga. Det fanns ingen plats att förvara dom, men framförallt ifrågasatte jag hur ofta de skulle bli använda. Hon ville ha dom kvar, men hos sin pappa. Det var flera år sedan, och chokladfontänen har blivit använd en gång, på ett kalas. Glassmaskinen också vid något enstaka tillfälle. Popcornmaskin kolsyremaskin är exempel på andra maskiner som har önskats, men som inte har fått flytta hit. Brödrost, elvisp, vattenkokare, smörgåsgrill är elektriska prylar vi använder med jämna mellanrum, så de får stanna. Våffeljärnet har jag sneglat på och funderat på hur jag ska göra med. Det är ett stort järn som tar upp nästan en hel hylla i ett skåp. Det plockas fram några gånger per år, och jag gillar våfflor men kanske inte så mycket. Så nu är det dags för det att åka ut. Vilka köksmaskiner använder du? Vilka står mest i skåp och samlar damm? Vilka vill du ha kvar, och vilka kan du sälja vidare?


I köket förvaras ofta olika saker till blommorna i hemmet. Själv har jag ett helt skåp över frysen med vaser och krukor. Hur många krukor och vaser behöver du? Hur ofta köper du blommor och vilka vaser använder du då? Finns det vaser som aldrig används? Har du fått blomma i kruka någon gång, och när blomman har vissnat står krukan kvar i ett skåp och används aldrig? Jag har rensat och skänkt en hel del till loppis, men detta är ett område jag behöver gå igenom igen. Vad kan du göra dig av med?


Hur har du det med finglas? Har du alla möjliga sorters vinglas, champagneglas, cocktailglas, likörglas osv. Det har jag haft. Massor. Jag har köpt själv, eller fått i present. Jag dricker inte alkohol så ofta, och när jag gör det blir det oftast ett glas vin. Behöver jag då tolv rödvinsglas, åtta vitvinsglas, sex champagneglas, sex whiskeyglas, åtta likörglas? Nej, bestämde jag mig för och la ut en annons på Blocket på den del av det. Det sved lite då vissa av dom var bröllopspresenter, men man måste inte behålla presenter om man inte använde dom. Whiskey dricker jag aldrig så det fanns absolut ingen anledning att behålla dom. Vilka glas använder du, och vilka blir bara stående?


Hur ser det ut i kökslådorna? Har du en "skräplåda" i köket då allt möjligt samlas? Gå igenom lådorna, rensa ut det som aldrig används, och organisera det som ska sparas på ett bra sätt så att du hittar det du behöver när du vill ha det.


Att rensa är alltid en pågående process. Det räcker inte att rensa ordentligt en gång, och så nöja sig med det. Var restriktiv med vad du tar in i ditt hem. Rensa en gång, och några månader senare kan det vara dags att gå igenom skåp och lådor igen. Det du i första utrensningen trodde du skulle använda och inte kunde leva utan, kanske visar sig att du inte har använt alls. Då kanske det är dags även för de sakerna att säljas elle skänkas vidare. Även om jag rensar ofta är hittar jag ofta nya saker att rensa bort vid en ny genomgång. Vissa saker kan vara svårare att rensa bort. Dotterns barntallrik och barnmuggar stod länge kvar i skåpen även när hon vuxit från dom. Det tog ett tag, men till slut åkte de ut. Den perioden i vårt liv var över, och vi hade inget behov av dom längre.


När du har rensat i skåp och lådor och gjort dig av med överflödiga saker har du bara kvar saker du använder, behöver och tycker om. Kanske har det blivit tomt i skåpen. Kanske du tom kan ta bort några skåp.Sköna Söndag

Söndag brukar vara veckans skönaste och friaste dag. De allra flesta är lediga från jobbet på söndagar, och detta är en dag då det inte finns så många "måsten". Veckodagarna är det jobb, egna aktiviteter, barnens aktiviteter, lördagar städas det och handlas, och åker på träning, och på matcher....men söndagar är ofta en dag som ligger som ett oskrivet blad framför en. Vad ska man då hitta på en sån dag?


Om du, som jag, är en person som vaknar tidigt även på söndagar har jag upptäckt ett TV-program som är riktigt intressant - Tidsdeckarna på TV4 07.30. Det är egentligen ett barnprogram där de dramatiserar vår svenska historia. Varje program gör nedslag i olika tidsepoker och olika historiska händelser. Vilket roligt sätt att lära både barn och vuxna om vår svenska historia. Jag har sett om Vasa, stenåldern och idag ett nedslag i tidigt 1800-tal om hur ryssarna övertog Finland från svenskarna. Detta program rekommenderas verkligen. Roligt, intressant och lärorikt.

Eller så kan du lägga dig skönt på soffan och läsa en bok. Igår läste jag ut den senaste boken i Shopaholicserien av Sophie Kinsella. En minishopaholic i mammas fotspår

Jag har läst alla böcker i serien. Den första för ganska många år sedan, men då hette den En köpgalen kvinnas hemliga liv, för att sedan byta namn till En shopaholics bekännelser, som också blev film med Isla Fischer i huvudrollen. Böckerna är lättlästa och emellanåt ganska roliga, men jag tycker att det blir lite för mycket av samma sak hela tiden. I senaste boken handlar det om att hon ska försöka planera en överraskningsfest, och klantar naturligtvis till det hela tiden och den handligen känns väl tunn att fylla nästan 400 sidor med


Söndag kväll innebär mer TV för många numera, nämligen Solsidan. Är man i medelåldern är det mycket igenkänningshumor. Serien har verkligen blivit en succé och det verkar som A L L A tittar på den (naturligtvis gör ju inte alla det, men när det senaste programmet diskuteras på Fb, på jobbet, bland vänner så känns det så). Själv sitter jag bänkad ikväll kl 20 som vanligt. Ser du också Solsidan?Tävling

Dags för en tävling på bloggen. Det du ska göra för att vara med i utlottningen är att tala om för mig vad denna bilden föreställer. Om det är flera som har rätt svar blir det slumpen som får avgöra vem som vinner. Lämna en kommentar för att tävla. Vinnare dras den 9 februari, så fram tills dess kan ni kommentera :)

 

Det du kan vinna är den här bokenMer musik.....

Ikväll börjar Melodifestivalen, och jag undrar - har det inte varit ovanligt tyst kring starten i år? Jag hade totalt missat att det var denna helgen det började. De brukar ju skriva massor i tidningarna innan, och i år har jag inte sett något alls. Det kanske visar att jag inte läser kvällstidningar iofs ;)


Men dottern frågade igår kväll när Melodifestivalen börjar, och jag svarade att det brukar väl sätt igång nån gång på senvintern, och det blev hon som upplyste mig om att det börjar ikväll. Ska ni se?Lär känna dig själv

En viktig del i att stärka sin självkänsla är att lära känna dig själv, och ställa dig själv frågor som

- vad vill jag?

- vad tycker jag om?

- vad är min ståndpunkt i olika frågor?

- vilka är mina starka sidor?

- vad är jag stolt över?

- när mår jag bra?

- vad gör mig glad?


Istället för att bara tänka svaren på frågorna - skriv ner dom. Skaffa dig en bok där du skriver ner allt du själv tänker om olika frågor, och där du också kan samla alla positiva omdömen från din omgivning.


En del i att få veta mer om sig själv är att göra personlighetstest. I mitt arbete använder jag vetenskapligt utformade test som bygger på forskning kring personlighet. När det gäller personlighetspsykologi pratar man om Big Five, dvs fem stora samlande personlighetsdrag, som sedan delas in i underkategorier:

- psykisk instabilitet som innefattar tex benägenheten till att uppleva ångest och nedstämdhet, irritationsbenägenhet, stresskänslighet

- utåtriktning som handlar om hur man relaterar till andra människor på ett ytligare plan tex i arbete, större grupper

- öppenhet som handlar om hur pass öppen man är att ta in nya saker; aktiviteter, värderingar, tankar, fantasi

- vänlighet som också handlar om hur man är i relationer, men i nära relationer som vänskap, kärlek

- målmedvetenhet som innefattar förmågan att arbeta mot uppsatta mål, ordningssamhet, pålitlighet


Ett test som inte vilar på samma vetenskapliga forskning, men som ändär ganska roligt att göra kommer här. Stanna upp och skriv ner efter varje fråga innan du går vidare!


Om du inte var en människa, utan ett djur - vilket djur skulle du vara då? Skriv ner tre utmärkande drag för det djuret


Skriv ner innan du går vidare!Om du var ett djur, men inte det djuret du valde i första övningen - vilket djur skulle du vara då? Skriv ner tre utmärkande drag för det djuret också


Skriv!En tredje fråga - om du inte får välja de två första djuren, vilket djur skulle du vara då? Skriv ner tre utmärkande drag även för detta djuret


Har du skrivit ner tre djur, och tre utmärkande drag för varje djur? Bra...


Vad säger nu detta?


Det första djuret symboliserar den du tror du är


Det andra djuret symboliserar den som andra uppfattar att du är


Det tredje djuret symboliserar den du verkligen är


Detta är en ganska rolig övning, som jag första gången kom i kontakt med på en utbildning för över femton år sedan. Förra våren var jag tillsammans med flera andra psykologer på en konferens. Där fick vi göra denna övning, och även om den är ganska enkel, var det många som tyckte det var intressanta saker de skrivit.

Mina djur blev dessa:

 


Det var först senare som det slog mig att jag valt ett djur från varje element: land, hav, luft. Balans är viktigt för mig, och intuitivit valde jag djur som representerade de olika elementen.


Vilka  blev dina djur?


Självförtroende vs självkänsla

Att självkänsla är något som pratats om en hel de senaste åren kanske inte har undgått någon. Mia Törnblom tex har ju byggt upp en hel karriär just genom att prata om självkänsla, och gett ut ett par böcker om det.


Men ändå hör jag att folk ofta har svårt att veta vad som är skillnaden mellan självförtroende och självkänsla. Kan man ha högt självförtroende och samtidigt ha en låg självkänsla?


Ja, det kan man då det är helt olika saker. Självförtroende handlar om saker du gör. Du har ett förtroende till dig själv att du kan klara av något, att du är duktig på något. Självförtroende kan handla om någon specifik sak i ett specifikt sammanhang tex du vet att du är duktig på ditt jobb eller att du är duktig på att spela fotboll. Du vet att du kommer klara en uppgift du får. Självförtroende handlar hela tiden om görande, medan självkänsla handlar om varande. Självkänslan handlar om dig som person, att känna att du duger och är bra, precis som du är. Det handlar om hur du värderar dig själv. Om du hela tiden söker bekräftelse från andra, och du är beroende av den bekräftelsen för att du ska må bra, och känna att du har ett värde, har du problem med självkänslan. Att värdera dig själv utifrån hur andra värderar dig själ leder ofrånkomligen till att du kommer att må dåligt, för du kommer inte alltid bli omtyckt av alla, eller få beröm av alla eller bli bekräftad av alla. Därför är det viktigt att jobba med självkänslan, så du inte bygger din självkänsla utifrån andras värderingar av dig.
I skolans värld har jag sett många exempel på hur ungdomar med låg självkänsla agerar. Ofta är de tuffa och säkra utåt, och deras omgivning tror att de har ett gott självförtroende i alla lägen och också en bra självkänsla. Men ofta är det precis tvärtom. En person med låg självkänsla har ett behov av att kritisera andra, att göra ner andra för att själv kunna känna sig lite,lite bättre. När självkänslan blir ännu sämre börjar ofta självförakt och självdestruktiviteten komma.


Om ni har sett filmen "Bridget Jones dagbok" vet ni hur hon hela tiden försöker göra om sig själv till någon som kan bli omtyckt, som ser ut så som hon tror att killen vill. Förutom för mr Darcy, som hon ju inte alls är intresserad av först. I en av mina favoritscener springer han efter henne i trappan, och lite fumligt förklarar han att han tycker om henne "just the way you are". Bridget blir alldeles paff och springer hem till sina vänner för att berätta att han tycker om henne, precis så som hon är. För att hjälpa barn till en bättre självkänsla är det viktigt att de också får känna att de är omtyckta, precis så som de är! Att de är bra för vad de är, och inte för vad de gör och presterar. Hemma hos oss har min dotter en liten brevlåda på en vägg i sitt rum där jag skriver små meddelanden till henne ibland (ibland med väldigt långa mellanrum). Nyligen skrev jag ett långt brev till henne och berättade allt som gör henne till en fantastisk person, både saker i hennes personlighet - tex att hon är modig och vågar stå upp för det hon tror på, att hon är snäll och omtänksam, att hon är generös, att hon ställer upp för andra som är svagare och också på saker hon gör och är duktig på.


På liknande sätt kan du förbättra din självkänsla. Skriv brev till dig själv med allt du är bra på, både egenskaper och färdigheter. En annan viktig sak för att bygga självkänsla är att veta vem du är. Vad vill du? Vad tycker du i olika sammanhang? I en terapi jag hade där en viktig del var just att bygga självkänslan, gav jag i uppgift att tänka till skriva ner vilka åsikter hon hade i olika ämnen. Att veta vad just du tycker i olika frågor ger en större säkerhet, särksilt i diskussioner. Personer med låg självkänsla vet ofta inte vad de tycker och anpassar sig till omgivingen. Att veta din ståndpunkt i olika frågor ger dig en bättre känsla om vem du är. Du behöver inte uttrycka dina åsikter, men att våga stå upp för dom ger dig ännu mer självkänsla.


Vad är du stolt över? Vad har du gjort bra? Det är inte ofta vi tänke i dom banorna, men skriv ner allt du är stolt över. Om du gjorde en annan övning jag skrivit om tidigare har du en stor bank med positiva omdömen om dig själv från din omgivning. Skriv ner vilka positiva egenskaper du själv tycker du har. Skriv ner varje dag ner bra saker du gjort under dagen. Samla allt på ett och samma ställe. När du känner att självkänslan dippar, och det gör den för alla ibland, plocka då fram allt du har samlat ihop och påminn dig själv om ditt eget värde. Du är en unik och fantastisk person!!


 


Långt, långt borta....

Idag fick jag denna novell i min mail. Dottern har skrivit den som en skoluppgift. Hon går i åk 5, och fyller tolv år nästa vecka. Som sin mamma tycker hon om att läsa, och läser mycket böcker,  vilket jag tycker syns i hennes sätt att skriva. Hon har alltid skrivit olika berättelser och har överhuvudtaget så mycket kreativitet i sig. Till novellen har hon även gjort en akvarell som jag kanske kan visa upp en annan gång. Jag är så oerhört stolt över dig, Miranda! Här får ni andra också ta del av hennes första novellLångt, långt bort . . .
 

Jag gick planlöst i skogen och letade efter en ände. Allting såg likadant ut. Det var träd överallt och det mörknade snabbt. Maten höll på att ta slut och jag var törstig. Jag hade stannat för att dricka för ett tag sedan och då hade jag passat på att fylla en vattenflaska, men det vattnet hade tagit slut för länge sedan.


Svett rann ner ifrån pannan och droppade ner på axlarna. Om jag inte hittade ut snart så skulle jag dö, det visste jag. Håret klistrade sig fast i ansiktet. Jag kände paniken komma krypande. Hur länge hade jag varit vilse? Två dagar? Tre dagar? Jag visste inte.


Jag hade tyckt att det blev för mycket, både i skolan och hemma och hade bestämt mig för att sticka. På morgonen hade jag packat ner 5 smörgåsar, 3 bananer och en flaska med vatten, allt det var slut nu. Jag hade gått till skolan och på lunchrasten gick jag iväg till skogen. Och nu var jag här, vilsen och hungrig. Mamma och pappa måste vara oroliga, dom kanske aldrig skulle se mig igen. Tårarna rann. Tänk om jag aldrig skulle hitta ut ur den här skogen. Aldrig se mamma le eller pappa skrika åt sporten på TV, aldrig vara jag igen. Tänk att Kim och Erin hade förstört mitt liv. Alla gillade Kim och Erin och ville vara precis som dom. Gjorde dom något skulle alla andra göra likadant. Reta mig och slå mig. Under alla år hade dom gjort det mot mig, bara mot mig.


Mamma och pappa bråkade hela tiden innan mamma begärde skilsmässa. Det blev bara för mycket för mig. Nu saknade jag dom, min mamma och min pappa. Jag ville säga att jag älskade dom, och att jag alltid skulle det.


Himlen var blå och luften var kvav. Solen gassade på och det var bara en lätt bris. Jag tog av mig väskan och tog ut vattenflaskan, jag tog flaskan i handen och gick vidare. Jag
lämnade väskan bakom mig.


Varför hade jag rymt, jag ångrade mig nu. Kim och Erin hade inte alls behövt förstöra mitt liv. Jag hoppades att dom skulle fatta det nu, om jag försvann för alltid eller dog.


Jag hittade några hallon som jag åt upp. Jag såg en öppning och började springa trots att jag var utmattad och benen knappt bar mig.
Kanske tog skogen slut här, kanske skulle jag komma hem igen.


Öppningen kom närmare och närmare. Om det inte var slutet på skogen skulle jag dö snart, väldigt snart.


Jag kom fram till öppningen och såg en äng, en stor äng, och sedan skog igen. Jag gick ut på ängen. Benen brast under mig och jag föll ihop.


Jag la mig ner på det solvarma gräset och kände hur kraften tömdes ur mig. Jag slöt ögonen.


Lugnet som slöts runt mig var fantastiskt, ingen mer oro eller utmattning, allting var som bortblåst. Hungern, törsten, allt. Allting var ljust och jag visste inte vart ljuset skulle ta mig, men jag brydde mig inte, allting var bra nu, och det var allt som betydde något för mig. Allt skulle bli bra, det visste jag, inte som förut, jag skulle vara ensam, utan min familj, men det skulle bli bra. Snart, skulle allting vara bra igen, snart. Jag gick in i ljuset.
Miranda

Shake it now baby.....

Idag är det fredag. Kommer ni ihåg lyckoforskning som visar att vår lyckokänsla går upp på fredag eftermiddag och håller sig på en högre nivå fram till söndag kväll. Har ni känt av den där lyckoökningen inför helgen än?


Fredag kväll innebär ju även Let´s Dance. Hos oss står det alltid på i bakgrunden. Jag gillar att se det, men känner inte att jag måste följa varje minut av programmet

 

Sång, musik och dans är ofta förknippat med glädje. I dansen förenas både glädjen från musiken och glädjen i att röra på kroppen. Ibland dansar du ensam, ibland tillsammans med en partner, kanske en helt främmande person. I dansen får du komma nära och röra dig tillsammans med en annan människa. I stort sett alla som har deltagit i Let´s Dance genom åren talar om hur roligt de har haft det, och trots hård träning varje dag, känt sig lyckliga och blir ledsna när deras tid är slut. Jag gillar programmet, men jag har lite svårt för själv tävlingsmomentet. Att någon ska vara tvungen att åka ut varje program. Dans är glädje, och inte en tävling.

 

Dans kan vara så mycket, underhållande att titta på, en bra träning, ett sätt att få kontakt med andra människor och flörta, ett sätt att släppa loss, ett sätt att ge utlopp för känslor, ett sätt att leka.

Dans kan vara lugn och stillsam som foxtrot eller vals, den kan vara glad och käck som i gammeldans, den kan vara dramatisk som i tango, den kan vara sexig som i salsa, den kan vara jordnära som i afrikansk dans, den kan vara sensuell som i magdans, den kan vara frigörande, den kan vara meditativ, den kan vara glad och konditionskrävande som i bugg eller quickstep. Dans kan vara pardans eller enskild dans, som i linedance. Dans kan vara terapeutisk och används också som en egen terapiform.

När dottern var mindre brukade vi sätta på härlig, medryckande musik och sen dansa runt hemma i vardagsrummet. Kanske dags för dans i helgen?Själv gillar jag salsa och latinamerikansk dans. Musiken är glad, dansen är sensuell, flörtig och livsbejakande. Ett litet tips för dig som gillar latinamerikansk dans och musik. Förra fredagen öppnade ett nytt ställe i Göteoborg, Adrianas danshus, i Gamlestaden. Där finns möjlighet till kurser i alla möjliga danser, workshops och fest med tre olika dansgolv. Kolla in Adrianas hemsida för mer info http://www.danshuset.net/?page_id=62

 


Mer eller mindre?

Idag var jag inne på en blogg jag läser ibland, men inte varit inne på ett tag, http://ulrikagabriel.blogspot.com/. Där hade hon gjort en förfrågan bland sina läsare vad de helst vill läsa om, och det som fick flest röster var:

* självkänsla


* livsbalans


* medveten närvaro


* positiv energi


men även må-bra tips fick många röster. Om ni som läser min blogg är någotsånär lika hennes läsare, känns det som om jag är ganska rätt ute med vad jag vill fylla min blogg med.


Jag ser att det är en del som läser i bloggen varje dag, men det kommer inte så många kommentarer. Och det är helt ok. Jag skriver här för att dela med mig av allt jag har tagit del av genom åren, och allt jag har lärt mig. Min målsättning är att inspirera och kanske så frön till en mer positiv tillvaro. Men jag skulle bli jätteglad över din feedback om vad just du vill läsa om. Vilka områden intresserar dig? Vad vill du hitta här när du går in?

Ha en fantastisk dag, och njut av solen idag igen :))
 

Tips!

Jag tipsade ju om Let´s Deal och Groupon igår. Detta var dagens deal som jag just fick i min mailbox. Ser väldigt intressant ut tycker jag, och jag ska nog köpa mig en billig, medelhavsinspirerad tvårätters middag :)

Läs mer på www.letsdeal.se

198 kr för en valfri 2-rätters middag på den medelhavsinspirerade restaurangen Mediterrane, värde upp till 439 kr (utnyttjas senast 10 maj) • 55% rabatt på en valfri 2-rätters middag med valfri förrätt + huvudrätt eller huvudrätt + efterrätt
 • Njut av kolgrillade medelhavsrätter
 • Fyra fyrar i GP -“Alldeles, alldeles underbar”
 • Familjer, kompisgäng och romantiska paret, alla är välkomna

 • Röj- och rensa tips

  "Städa, städa varje fredag, och så varje jul..det  tycket jag är kul". Kommer ni ihåg att Pippi sjöng den sången när hon for omkring och städade i Villa Villerkulla. Eftersom jag har städdag idag nynnar jag på den :)


  Men, här kommer också lite fler röj- och rensa tips, och den här gången går vi in i köket. I köket samlar vi på oss massor av saker, och när du börjar titta i dina skåp och lådor finns det mycket som kan sorteras bort.


  Börja med att sortera bland allt ätbart. I skafferiet kan det ibland se ut som det var ett skräpupplag. Förvarar du andra saker än mat i skafferiet? Försök hitta andra ställen för dom, om det är saker du vill spara. Alternativt låt en eller ett par hyllor (högst upp eller längst ner) få vara hyllor där du förvarar annat, men blanda in andra prylar bland maten. Plocka ut allt du har i skafferiet. Titta på saker du använder sällan. När gick bäst-före-datum ut? Om du är som jag kan du hitta något som hade bäst-före-datum för åtta år sedan :) (Jag hittade en krydda jag använt i en asiatisk gryta för många år sen) De sakerna kan du kasta nu! Även om torrvaror och konserver håller länge, så håller de inte hur länge som helst. När du ändå plockat ut allt, torka av hyllorna så det känns fräscht att förvara mat där.

  När allt är avtorkat, och alla gamla utgångna varor är slängda är det dags att ställa tillbaka det som ska vara kvar. Om du tidigare har låtit saker stå lite hipp som happ i skåpet (och tro mig - jag har sett skräckexempel på det) så försök nu att organisera skafferiet på ett bra sätt. Vilka produkter hör ihop? vilka brukar du använda tillsammans? Vilka använder du oftast? I mitt skafferi har jag köpt en billig korg på IKEA där jag förvarar allt som har med bakning att göra, tårtdekorationer, muffinsformar, kristyr, kokosflingor, nötter osv. Det slipper stå och kladda i skåpet, och när jag ska baka något tar jag bara fram korgen. Socker, mjöl och gryn kan stå tillsammans. Konserver på ett ställe, alla pastaprodukter tillsammans. Om du organiserar skafferiet på det sättet är det lätt att få överblick, lätt att hitta det du ska ha och lätt att se om något håller på att ta slut. Det blir också svårare för små burkar att gömma sig bakom andra saker och sen bli bortglömda i år efter år.


  Kryddor som blivit gamla blir inte dåliga så de inte går att äta - de bara tappar smaken. Och kryddor utan smak är ju ingen större idé att spara - släng dom!


  När skafferiet är klart, fortsätt rensa kylskåp och frys. Har du matvaror i kylen som är på gränsen till att bli för gamla. Laga någon god rätt av det, och frys in om du inte vill äta det direkt. I fryst tillstång klarar det sig några månader. Hur ser det ut i frysen förresten? Dags att frosta av? Finns det förpackningar med oidentifierat innehåll? Märk saker du fryser in så blir det lättare att veta vad som gömmer sig där. Men även i frysen har mat begränsad hållbarhet, kortare tid ju fetare produkter det är. Har du fullt i frysen? Låt bli att handla på ett tag, och gör till en sport att laga till något av det du har hemma. Köp inte nytt av det du redan har hemma. Jag har sett ensamstående personer som har en stor frys, proppfull med mat. De skulle inte behöva handla något på flera månader, förutom färskvaror.


  Även i kyl och frys kolla vilka varor som har gått långt förbi bäst-före-datum. Alla de där burkar som du bara använder ibland. Är de fortfarande fräscha, eller ska de kastas? Passa även på att frosta av frysen, och torka av både frys och kyl invändigt.


  När du är färdig - belöna dig själv!! Ta ett glas gott vin, en chokladbit, en semla, en kopp gott te och njut av att allt kring matförvaring är rent och fräscht, och inga gamla varor finns kvar.

   


  Vikten av att leka

  I utvecklingspsykologi pratas det mycket om hur viktigt det är för barn med fri lek. Att den fria leken är oerhört lärorik för barnen. Men hur är det för vuxna? Slutar vuxna leka? Är det viktigt att fortsätta leka?


  JA, även vuxna behöver leka. Det utvecklar oss också, men framför allt ger det en ventil där vi kan släppa loss, minska våra hämningar och även minska stress.

           

  Men lek för vuxna kan se lite annorlunda ut än vad vi i vanliga fall tänker kring lek. När du ägnar dig åt en idrott, en lagsport så är det en typ av lek, att spela musik kan vara en form av lek, även att dansa. Har du barn som är lite mindre finns det många tillfällen att naturligt ägna dig åt en stunds lek. Gunga högt, högt och känn hur det killar i magen. Den känslan finns kvar, oavsett hur gammal du är. Hoppa studsmatta med barnen. Men, släpp loss i olika låtsaslekar med  barnen. När min dotter var liten var min favoritlek när hon ville leka sjukhus. När jag kom hem efter en lång dag i skolan fick jag vara hennes patient. Vi lekte och då jag föreställde att vara sjuk fick jag ligga ner, vilket blev en vilostund för mig innan det var dags att sätta igång med matlagningen.


  När jag träffar mina vänner tycker jag att det är roligt att göra något tillsammans tex bowla, ha femkamp på Liseberg, spela spel. Allt detta är olika former av lek. Leken är viktig att ha med sig genom hela livet. Ha kvar barnasinnet och njut av kittlet i magen, skrattet som bubblar upp i magen och tjuten när du åker berg-och dalbanan på Liseberg i sommar.

  Koll på pengar

  Har du koll på din ekonomi? Att oroa sig för pengar tar mycket energi.


  För att få ett grepp om ekonomin är budget ett bra redskap. Att göra en budget kan låta präktigt och tråkigt, men för att själv kunna välja var du får mest ut av dina pengar, behöver du ha ett beslutsunderlag. Januari är årets fattigaste månad för många. Decemberlönen kommer strax före jul, och julen blev kanske lite dyrare än planerat. Det är många dagar mellan decemberlön och januarilön, men januari innebär också flera avgifter som bara betalas en gång per år. Terminsavgifer ska betalas, årsavgifter, anmälningsavgifter - ja, lönen denna månad ska räcka till mycket.


  Har du fört kassabok någon gång? Under min studietid försörjde jag två personer med studielån. För att kunna åka på semester och unna oss lite annan lyx under de sex åren jag var student, gällde det att ha koll på pengarna. Jag förde in alla utgifter i en kassabok och vid slutet av varje månad summerade jag hur mycket jag hade spenderat i varje kategori; mat, kläder, nöjen, fasta utgifter som hyra, el, telefon osv. När jag gjort det ett tag hade jag väldigt bra koll på vart pengarna tog vägen, kunde göra en budget, och se om jag ville göra några förändringar. Även om inkomsterna var låga var det jag som hade makten över hur jag spenderade mina pengar, och det ger dels trygghet, och dels möjlighet att välja för att kunna ha råd med vardagslyx.


  Pröva att föra kassabok ett tag, och se vart dina pengar tar vägen. Gör en budget och se hur mycket du vill att varje kategori ska få kosta varje månad. Och kom ihåg vad lyckoforskningen säger - det är inte prylar som gör dig lycklig i längden, utan upplevelser. Kanske du bestämmer dig för att du hellre vill lägga pengar på att gå på teater emellanåt, åka på spa, lära dig något nytt istället för att köpa ytterligare någon sak???

   


  Mindfulness i vardagen

  Ännu ett tillfälle att praktisera närvaro i nuet är när du hamnar i kö. Brukar du bli stressad av att stå i kö? känne du det som att du alltid hamnar i den kön som går långsammast? Sluta stressa upp dig, och låt det få bli en stund av stillhet och avkoppling.


  Antingen fokuserar du helt och hållet på dig själv. Känn dina fötters kontakt med golvet. Känn om du står på hela foten, eller om foten lutar inåt eller utåt, står du mer på hälen än på hela foten? Hur känns benen? Magen? Är några muskler spända? Axlarna? Gå igenom dina kroppsdelar. Spänn varje del en kort stund för att sedan slappna av. Djupandas och följ dina andetag, ut och in. Se hur många andetag du hinner ta innan dina tankar far iväg åt något annat håll.


  Om du hellre vill, titta på saker runt omkring dig. Vad finns direkt till vänster om dig? Till höger? Hur luktar det i affären?


  Använd alla dina sinnen och ta in din omgivning med.  Solen skiner idag ;))
  Efter en ganska grå morgon, blir jag överraskad av att nu se sol strömma in genom fönstren. Jag kan antingen sitta här och konstatera att fönstren behöver putsas.....eller ge mig ut i solen. Gissa vilket jag väljer? :)


  Så ge er ut och tanka D-vitamin, och allt annat hälsosamt som solen ger. Tänk att glädjenivån höjer sig flera snäpp på en skala så fort solen visar sig

  Goda rester

  Hur mycket mat slänger du? Det kommer hela tiden nya rapporter om att livsmedelsindustrin är en stor bov när det gäller miljöförstöring, i alla led, samtidigt som vi i Sverige slänger 900.000 TON mat varje år. Mycket av detta hade kunnat tas tillvara istället för att slängas. I Bromma gjorde man en undersökning 2009 som visade att varje hushåll i snitt slängde 5,6 kg mat i veckan, varav mer än hälften hade kunnat användas. I skolan slängs också oerhörda mängder mat, 10 - 13.000 ton per år. Min dotter kommer hem från skolan nästan varje dag och säger att hon inte ätit något, för maten var inte god. De serveras mycket helfabrikat, för det blir billigare enligt kommunen, men tänk vad mycket mer mat som hade ätits upp, och inte behövt kastas, om maten varit ordentligt lagad och barnen tyckte den var god. Jag har själv ätit skolmaten i mitt jobb som skolpsykolog och det finns mycket att säga om skolmaten, men inte är den bra, på de allra flesta ställen.


  Tillbaka till hemmet igen. Om du får en liten bit över av något, kastar du det då, eller gör något med det? Undersökning har visat att det vi slänger mest är mejerivaror, rotfrukter, grönsaker, frukt - dvs färskvaror som inte har så lång hållbarhet. Men tänk vad man kan göra om man planerar lite i förväg. I min frys ligger en lite halvbrun banan som jag inte sågså lockande ut att äta. Den kommer bli en smoothie någon dag. I lördags fick jag en halv flaska vin över efter middagen. Vad göra? Jo, jag hällde den i isbitslådan och frös in i tärningar. Det blir perfekt i en god gryta framöver. Jag fick även en liten bit chevreost över. Den smälte jag ner i cremé fraiche till middagen igår, och åt ihop med fläskkarré skuren i bitar (på så sätt kunde två skivor räcka till tre personer när vi blev en person extra till middagen). Jag hade även kvar ett halvt granatäpple, så det blev sallad med granatäpplen till middagen. Sallad med lite äpple, hackade valnötter och granatäpple blev uppskattat av dottern och hennes vän (fast kanske inte så många salladsblad :))


  Från middagen igår blev det en del över. Det blandar jag ihop med en kycklingfilé idag, och så blir det min lunch imorgon. Lunchen idag blir en omelett med västerbottenost. Jag fick en bit ost kvar efter jag lagat mat efter ett recept. Den biten ost rev jag ner och la i frysen. Då kan jag ta fram en liten mängd västerbotten och krydda maten med, och omeletten blir väldigt mycket godare. Med lite tanke och kreativitet går de flesta livsmedel att använda, och mycket lite slängs i soporna. Om du har svårt att själv komma på vad du ska göra med tex lite överblivet potatismos kan jag varmt rekommendera denna bok

                                                   

  Detta är en riktigt bra bok, tycker jag, och jag gav mig själv den i julklapp förra julen just för att få inspiration när det gäller rester. I boken får du 100 handfasta tips på hur du bättre tar hand om den maten du släpar hem, och slippa slänga 5,6 kg i soporna varje vecka! Den är också fylld med olika recept tex tips nr 74: Ge frukten nya vänner med ett recept på kycklinggryta och frukt. Vill du spara pengar, eller inte vill släpa in mer saker i ditt hem finns den att låna på biblioteket, men jag tycker detta är en bok värd att ha i bokhyllan. Jag går tillbaka till den igen och igen för att få nya tips och ny inspiration

  Yoga

  En träningsform som jag tycker mycket om är yoga. I Indien har yoga funnit i mer än 3500 år. I yogan fanns metoder för att utveckla det andliga för att kontrollera och behärska både sinnen och kroppen. När man ser någon som har utövat yoga en längre tid är det som slår mig just deras kroppskontroll. Kota för kota kan de hantera kroppen. Från början fanns det tre olika inriktningar inom yogan, men idag finns det mängder av olika yogaformer. En av de tidiga yogaformerna var hathayoga. Den uppstod runt 800-talet, och innebar mer kroppsrelaterade övningar än de andra yogaformerna, och kan ses som en grund till flera av de mer moderna yogaformerna som går att hitta idag på i stort sett varje gym runt om i landet. Några moderna former av yoga som har blivit ganska vanliga är poweryoga, som är en fysisk yoga i vinyasastil samt bikramyoga, även kallad hot-yoga då man tränar i 30-35 graders värme.


  Yoga ger många positiva effekter, bla större uthållighet, styrka och smidighet, mer energi, större kroppsmedventenhet, minskar stress, ger inre ro och harmoni


  I yogan har man olika ställningar, asanor, som har olika effekter både på kroppen och på psyket. Andningen är central i yogan, och ett yogapass brukar börja med att fokusera på andningen, för att sedan följas av olika ställningar som ökar rörligheten och mjukar upp ryggen. Själva yogapasset kan se väldigt olika ut från gång till gång, men det finns fem olika typer av positioner, och de flesta pass brukar innehålla en kombination av ställningar från dessa.


  Stående positioner vilka stärker fot- och benmusklerna och är bra för bålmusklerna. Känslomässigt kan man säga att de stående positionerna jordar. En vanlig stående ställning är krigaren, men det finns många fler.
  En annan är framåtböjningar, som tänjer ut hela ryggen och tränar musklerna på lårens framsida. Mentalt anses framåtböjande övningar vara lugnande och avslappnande. Här finns också flera, mer eller mindre svåra övningar.


  Bakåtböjningar är viktiga för att få en bra hållning och mot spänningar i ryggen. Framsidan av kroppen sträcks ut och ryggen stärks. Bröstet, och därmed, hjärtat vidgas och kan hjälpa till att få en ljusare livssyn. På mitt yogapass igår morse tränade vi speciellt på bakåtböjningar, varav målet var att stå i brygga. Jag klarar inte riktigt det än, så jag nöjde mig med en halvbrygga

      

   

  Vridning är en rörelse som fokuserar på en vridning kring ryggraden, och ska alltid göras åt båda håll. Vridningarna masserar matsmältningsorganen och mjukar även upp ryggen. En vridande ställning är den klassiska poweryogapositionen.


  En annan typ av position som jag inte klarar riktigt än är armbalans, som är ställningar där kroppen balanseras på armarna. De stärker musklerna i armar, axlar, rygg, buk och ben så det kanske är därför jag inte klarar dem än :) De gynnar även koncentrationsförmågan, är bra för balanssinnet och stärker självförtroendet.

  I omvända ställningar ställs kroppen bokstavligt talat upp-och ner. Den vanligaste är nedåtgående hund, men den roligaste, som för min del krävde en hel del mod för att klara är huvudstående. Jag gjorde det för första gången i Tunisien i oktober, där jag var på träningsresa, men på mitt yogapass i förrgår gjorde jag det igen. Första gången jag klarade något som jag inte trodde jag skulle klara var jag helt euforisk hela dagen efter det.

     
  Yogapasset avslutas sen med skön avkoppling. För mig är yogan en perfekt träning där jag tränar styrka, min kropp blir smidigare, mitt sinne får avkoppling och ett träningspass ger mig massor av energi. Jag vet de som säger att yoga är för långsamt för att passa dom, men kanske är det just att ta det lugnt du behöver om du känner på det sättet. Ge yogan en chans, och prova 10-15 gånger och se vilken effekt den har på dig. Kanske du kommer fram till att det inte är en träningsform för dig, men kanske är det bara så att du är så uppe i varv att det tar ett antal gånger för hjärnan och kroppen att slappna av. För att träning ska bli en naturlig del i vardagen är det viktigt att hitta träningsformer som passar dig.


  För min del ser det ut så här: dans (afrikansk dans, salsa, zumba) ger mig glädje och energi, yoga ger mig styrka, smidighet och avkoppling, ridning ger mig kontakt med djur och en bra träning för hela kroppen, golf ger mig naturens lugn, fokus och koncentration. Så ser min träningskompott ut. Hur ser din ut?

   

   

   


  Snabbstädning

  I lördags hade jag gäster på middag, och en sak som jag tycker om i förberedelser är faktiskt att städa och plocka. Jag tycker det är mysigt att gå omkring och städa, ta en kopp te emellanåt och kan faktiskt ägna en hel dag åt det, och tycka att det varit en härlig dag.


  Men ibland har man inte så gott om tid, och du behöver kanske röja upp snabbt så att hemmet ska se fräscht och inbjudande ut, och du hinner mycket på bara en timme.


  Rengör toalett och handfat, och häng upp rena, fräscha handdukar. Om dina gäster kommer stanna mer än en timme kommer de säkert att besöka badrummet, så detta är ett rum du ska satsa lite tid på. Om du hinner, torka av badkaret också - annars kan du dra för duschdraperiet och dölja badkaret. Ingen av gästerna kommer ju ändå använda duschen.


  En annan del som är viktig är hallen. Rensa undan dina ytterkläder och skor. Se till att det finns lediga galgar för gästerna att hänga sina kläder på.


  Släck taklamporna, och tänd ljus. Tända ljus är alltid mysigt, och med släckta lampor blir det inte så ljust så damm syns inte lika bra.


  Om det är första gången dina gäster är hemma hos dig kommer de säkert se sig omkring i hemmet, så lägg på överkast på sängen och plocka bort saker, tex kläder och tidningar, som ligger i högar på golvet eller andra ställen


  Torka av spis och diskbänk. Har du en mirakeltrasa så blir de glänsande rena på en gång, och det ser fräscht ut.


  Även om du inte väntar gäster till helgen - städa undan och gör fint för dig själv!!!

  P.S Jag har faktiskt likadan dammsugare som på bilden. Jag trodde jag skulle använda den mycket, men har knappt använt den alls. Nu ska den ut på Blocket, men om någon av er är intresserad så hör av er :)
  Gratis är gott!

  Som en fortsättning på förra inlägget kommer en del tips för att förgylla vardagen även när kassan är skral


  En sajt där du kan hitta massor av saker gratis är www.gratisguiden.se . Där kan du få biljetter till förhandsvisningar på bio, få saker som företag skänker bort i reklamsyfte mm mm


  Jag skrev att jag var och åt på restaurang med 50 % rabatt via Let´s Deal tidigare. Det finns två sajter, www.letsdeal.se och www.gruopon.se där du varje dag kan hitta nya erbjudanden med 40-60% rabatt. Restaurangbesök, skönhetsbehandlingar, biltvätt - ja, massor av olika saker. Nästa vecka ska jag på ansiktsbehandling och manikyr som jag köpte i december, 490 kr istället för ordinarie pris som är 1090 kr. Så kolla in om det är några erbjudanden som passar dig :)


  På gratisguiden.se finns nu en presentation av företaget Spot and Tell, där du kan få prova massor av saker gratis för att sedan berätta om det i din blogg eller på Facebook. Förra året var jag och dottern på en tapasafton och en super,super god amerikansk pajkalas på vackra Råda säteri. Mmm, en sån spottning går jag gärna på igen :)


  Just nu presenteras Spot and Tell en tävling, med ett företag som heter Room328, www.room328.se. Gå in och läs mer om du är intresserad av att tävla om fina priser.


  När jag tittar in på tävlingen så ser jag ett badkar som jag känner skulle passa ypperligt i mitt badrum  Badkaret kommer från Hafa, och du kan läsa mer här http://www.room328.se/hafa. Jag väntar bara på att min lägenhet ska ombildas till bostadsrätt, sen ska det in ett bubbelbad i mitt badrum. Tänk vad många sköna hemmaspakvällar vi kommer kunna ha då :))
  Årets "längsta månad" är slut :)

  Januari är ju inte den enda månaden på året som har 31 dagar, men för många känns den som den längsta månaden. December flyter snabbt förbi, med många roliga dagar att se fram emot, medan januari kan kännas lite vardagsgrå efter julens och nyårs alla fester. Lönen har varit slut länge, då julen för många blev lite dyrare än planerat. Decemberlönen kom någon dag före jul, och kanske passade du på att handla några extra julklappar då, så att januari blev en månad du fick hålla i pengarna så att de räckte fram till januarilönen. Ute kan det vara som de senaste dagarna, grått, regnigt och lite småtrist.


  Men, nu är januari slut, och vi är några dagar in i februari. Om januari är en lång månad, så känns februari som en månad som springer förbi i racerfart, och snart har vi mars i kalendern. Och mars är en vårmånad :)))


  Men, om vi stannar kvar i januari en stund till, och ser - vad var det som var bra med januari? Det var väl inte bara grått och trist hela månaden, hoppas jag. Vad var dina höjdpunkter under denna månad? Var det något som inte var så bra?


  För egen del hade jag bara en enda low under hela månaden, och det var att det inte blev någon fortsättning på min projektanställning, vilket jag fick veta en vecka före jul, så januari har varit en månad med omställning.


  På den positiva sidan finns det så mycket mer!

  Jag hade en hemmaspa dag med dottern på nyårsdagen. Vi hade planerat in en mysdag hemma efter nyårsafton. Skönt med en dag utan några som helst krav. Behövde inte ens klä på oss på hela dagen, utan mös omkring i morgonrock.

  I mellandagarna bjöd jag hem några vänner på ostbricka och vin. Tänkte att vi behövde något "icke-juligt", och det blev en mycket trevlig kväll


  En lördag hittade jag massor av pysselmaterial i ett skåp, som inte blivit använt på ett bra tag. Dottern älskade att pyssla när hon var mindre, men det har inte blivit av på länge. Så fram på bordet åkte alla pärlor, trådar, garn, papper, klister mm mm, och vi hade en pysseldag. Jag gjorde en väggdekor som jag faktiskt blev väldigt nöjd med.


  Att fika med vänner och spela spel tycker jag om, och en sådan dag hann vi minsann med under januari, då vi blev bortbjudna till vänner, och tillika grannar (känns som det är dags för en sådan spelkväll igen snart). Vi spelade i lag, mor-dotter, och det är så roligt att göra något tillsammans både vuxna och barn (igår hade dottern med sig en klasskamrat hem, och de bjöd in mig på hennes rum och vara med och spela tv-spel. Sååå roligt!)


  Jag har gjort ett roligt homestaginguppdrag. Visning på lägenheten är till helgen, och det ska bli spännande att se vad slutpriset hamnar på.


  Dottern och jag hade en biokväll, med biocheckar jag fick i julklapp från jobbet. Tänkte jag skulle välja en julklapp som jag faktiskt skulle få användning för, till skillnad mot en del andra julklappar jag fått genom året från arbetsgivare. Jag älskar att gå på bio, och det kommer bli någon bio denna månad också.


  Jag åkte till Säröhus den dag och hade en skön eftermiddag på deras relaxavdelning, vilket jag skrivit om i ett tidigare inlägg.


  Två trevliga middagar med mina kära arbetskamrater från förra jobbet blev det också under förra månaden. Först  en sydamerikansk grillbuffé på South American, som inhandlades redan i december med 50% rabatt via Lets Deal.


  Och som en mycket trevlig final på en riktigt trevlig januari, kom mina fd kollegor från mitt arbetsteam hem till mig på middag. Det var så roligt att träffas igen, och vi åt mat, drack vin, pratade kors och tvärs och skrattade mycket....och plötsligt var det dags för dom att ta bussen hem.


  Ja, höjdpunkterna under denna "gråa och trista månad" har varit många, och när jag listar dom såhär inser jag att de flesta av dom har inte kostat något alls. Så även om pengarna tryter under årets första månad finns det mycket att göra som förgyller även denna månad. Och solen har tittat fram ibland och visat att snart, snart är det vår på riktigt.

  Vilka har dina höjdpuntker under januari varit?

  Röj och rensa-tips

  Ett annat ställe vi sällan tänker på att röja är bland foton - både de som sitter i album, och de som ligger i lådor eller sparade i datorn.

  Ta fram alla foton, och gå igenom. Samtidigt som du rensar får du också en riktig nostalgitripp, vilket kan vara både roligt och känslosamt.


  Rensa bort alla foton som är suddiga, dåligt exponerade, med avhuggna huvuden - ja alla foton som är alltför dåliga rent tekniskt för att glädja någon. Ta bort foton du har dubletter av (ibland frågar de när man ska framkalla om man vill ha dubletter och jag har sagt ja många gånger, vad jag nu har tänkt att jag ska ha två av allt för). Ta bort alla foton du inte är nöjd med, foton på människor du inte tycker om, från situationer du inte vill minnas.


  När jag rensade bland mina foton blev det en stor hög som kunda kastas. Nu finns bara älskade foton kvar. Nästa steg är att organisera dem fint i fotoalbum, antingen organiserade i kronologisk ordning, vilket jag själv föredrar, eller efter olika teman. Tycker du om att pyssla kanske scrapbooking är ett roligt sätt att använda foton.


  Nu när vi kan spara foton digitalt, tar de inte lika mycket plats rent fysiskt som foton i pappersformat, men passa på att rensa bland dina foton i datorn också, och organisera dem fint, och även bland foton i mobiltelefonen

   

   


  Naturens läkande kraft

  Att naturen har en läkande kraft är en urgammal kunskap. Genom att vistas i naturen blir du lugnare, och forskning har visat att blodtrycket sjunker, pulsen slår långsammare och stresshormonet kortisol minskar. Forskning har även visat att vi uppskattar mest öppna landskap. Det får gärna vara något enstaka träd, eller vatten i någon form. (Det kanske är varför både dottern och jag trivs så bra på Österlen, eller hela Skåne egentligen)

   

  Att vistas i naturen ger oss både vackra upplevelser, men även dagsljus och en möjlighet att röra på dig. En promenad är gott och får dig att må bra. Det behöver inte vara en lång promenad. Allt detta är viktigt för hälsa och välbefinnande. Både motion och dagsljus motverkar lindrig depression och ångest. Att få dagsljus under dagen gör även att du somnar lättare på kvällen, och sömn är en annan oerhört viktig faktor för hälsa. Sömnen är läkande och återhämtande.

  Ibland kan det räcka med att titta på en bild av naturen, och känna hur lugnet sprider sig i kroppen. Lugna och harmoniska bilder kan användas att meditera, eller dagdrömma, kring

  Naturen tröttar inte ut hjärnan. Vår hjärna är programmerad att uppfatta naturens ljud och rörelser som snälla. De är inte påträngande och hjärnan kan klara hur många sådana intryck som helst. Motsatsen är en promenad i stan, med all information som tränger på som hjärnan måste ta ställning till och fatta beslut om det den uppfattar kan vara potentiellt farligt och kräver en åtgärd. Det är stressande och uttröttande.

  Vilken typ av natur trivs du bäst i? Ju mer stressad du är, ju mer troligt är det att du föredrar en vild och oexploaterad natur. Vatten, stora träd och stenar verkar vara något som många föredrar.

   

  Jag har lyckan att bo med skogen precis utanför dörren och när jag hade hund var jag i skogen och promenerade varje dag. Detta har av olika anledningar inte blivit lika mycket sedan han gick bort för ett år sedan. Men känslan av att gå i skogen, bort från alla artificiella ljud, lyssna på fåglarna, följa årstidernas skiftningar lugnade min själ. Ibland var vi ute och gick i flera timmar. Jag bor också nära havet, och havet har alltid tilltalat mig. Jag hade en hund som älskade vatten så vi var ofta och promenerade längs med havet, kastade pinnar vid stranden som han simmade ut och hämtade. Saknar min vän!

   

  Trädgården är också en bit natur. Här kan du njuta av naturens läkande kraft, men även av din kreativitet och att få arbeta fysiskt. Att gå ut i trädgården på kvällen, plocka bort vissna blommor, vattna, lukta på blommorna är en bra avslutning på dagen. Att planera, anlägga och vårda en trädgård skänker mycket glädje. Terapiträdgårdar finns det idag ganska många runt om i landet och används som en del i rehabilitering av människor sjukskrivna pga stress.

  Har du ingen egen trädgård kan även en liten odling på balkongen ge lite av naturens kraft och energi


  Tips på att hålla ordningen

  En viktig detalj för att kunna hålla ordning hemma är att ge varje sak sin speciella plats. Att varje sak har ett "hem" underlättar både städning och att hålla ordning.


  Förvara saker där de används.


  Förvara saker som hör ihop på samma ställe så blir de lättare att hitta.


  Stoppa inflödet av saker till ditt hem - tänk igenom när du handlar något om det är något du behöver OCH var du ska förvara det, så gör du det mycket lättare för dig själv.


  Rensa ut regelbundet. Även om du gör en stor rensning och går igenom hela ditt hem, så är det något som behöver göras igen. Om du börjar en ny runda med rensning kommer du hitta nya saker att göra dig av med. Och du blir lite tuffare för varje gång. Saker som kanske får stanna i första rensningen åker ut i andra omgången.

  Vinterpicknick  Denna bild från Greengate tycker jag så mycket om. Att ha picknick i snön är nästan mysigare än på sommaren. Under jullovet åkte vi en dag till Härlanda Tjärn för att åka skridskor. När vi kom fram var inte sjön plogad, så skridskorna fick ligga kvar i bilen, och det blev en härlig promenad istället. I ryggan hade jag en termos med mat rykande varm tomat och paprikasoppa, några skinksmörgåsar, apelsin och lite av Leilas Rocky Road choklad. Nu när jag tänker på det känns det som det är dags att planera ytterligare en vinterpicknik. Vad brukar ni ta med er för matsäck vintertid?

  Garderobsplanering del III

  Nu är det dags för det sista när det gäller garderobsplanering, nämligen klädernas linjer och skärning. Detta är ett ämne som jag kan skriva massor om, så det kommer bli några inlägg.


  Med hjälp av klädernas snitt och hur de är skurna kan du skapa illusioner av att tex vara längre, kurvigare, smalare, ha mindre mage, längre ben - ja det mesta går det faktiskt att klä fram, eller bort, med rätt kläder.
  Precis som trollkarlen lurar ögat, och hjärnan, att se sånt som inte finns kan använda samma teknik när det gäller kläder.


  De första tipsen handlar om hur du kan klä dig för att se längre och smalare ut:

  1. Ha en enhetlig färgskala på hela kroppen

  2. Långa, helskurna plagg förlänger

  3. Långa accesoarer som halsband och hängande raka sjalar

  4. V-hals för längre och smalare hals

  5. Småmönstrat istället för stormönstrat (om du inte själv är stor, för då passar det bättre med större mönster)

  6. Mörka färger på kläderna

  7. Raka, långa byxor

  8. Skor med klack

  9. Skor och strumpor i samma färg, och som inte delar av benet genom att skapa glapp mellan byxa och sko

  10. Ränder på längden istället för på tvären

  11. Plagg med få detaljer

  12. Långa, lätt klockade eller utställda kjolar och klänningar

  13. Empireskärning dvs klänning avskuren under bysten ger illusion av längre ben

  14. Vertikala linjer förlänger och det gäller även vertikala sömmar  Mindfulness i vardagen

  Ta dig tid att äta frukost i lugn och ro och ta dig tid att känna alla smaker och dofter, och njuta av dom. Bli mer meveten om smak, lukt, temperatur, struktur, konsistens på maten du äter. Låt dina sinnen fokusera på maten du äter, stäng av telefonen, radion och tv:n, låt tidningen ligga. Fokusera på det du dricker och äter, och fokusera på ett sinne i taget. Hur luktar kaffet, teet, jucien? Hur känns brödet i munnen, pålägget? Vad smakar yoghurten, ägget?


  När du tar dig tid att fokusera med ett sinne i taget, upptäcker du nya dimensioner i din vanliga vardagsfrukost. Om din uppmärksamhet drar iväg åt något annat håll, eller om olika tankar dyker upp i huvudet, registrera bara och för sedan tillbaka uppmärksamheten på det du dricker och äter.  Mindfulness i vardagen

  När du duschar på morgonen är en bra stund att öva på att vara närvarande i nuet. Jag skriver ju en del om spa här på bloggen, för jag älskar att åka på spa. Spa är ju en förkortning av det latinska salus per aqua, som betyder hälsa genom vatten. Men du kan få uppleva hälsa genom vatten hemma i din egen dusch. Öppna dina sinnen och låt morgonduschen bli ett tillfälle för vila och medveten närvaro.


  Känn temperaturen innan du börjar duscha. Hur varmt vill du ha? Vad händer när du ändrar temperaturen på vattnet - hur känns det då? Koncentrera din uppmärksamhet till varje del av kroppen du tvålar in. Känn beröringen, både av handen och hur tvålen känns mot huden. Hur luktar tvålen? Om du använder en peeling istället för vanlig duschtvå - hur känns det då mot huden? Experimentera och känn olika konsistenser, temperaturer, dofter och öppna alla sinnen. Sen är du redo att möta en ny dag.  Lyckotips

  Lyckoforskaren och filosofen Bengt Brülde föreläser om lycka på Folkets Hus i Mölndal tisdagen 5 april, 18.30-20.00. Det kostar bara 50 kr, och förköp görs på Mölndals Bibliotek. Jag tänker gå. Ska du?
  Bengt Brülde har tidigare gett ut boken Lycka och lidande - begrepp, metod och förklaring. Där diskuterar han hur lycka bör definieras och vad som enligt forskningen faktiskt gör oss lyckliga. I den nya boken Lyckans och lidandets etik ligger fokus på vilka strategier vi kan använda om vi vill öka lyckan i världen, lyckan bland människorna i vår närmaste omgivning och vår egen lycka. Lycka definieras bäst som ett tillstånd när man både är tillfreds med sitt liv och känner välbefinnande, enligt Bengt Brülde. En viktig ingrediens för lycka, enligt honom, är att minska lidandet för andra. Mycket av det man kan göra för andra mår man samtidigt bättre av själv, till exempel att vårda nära relationer och att göra goda gärningar. Forskning visar att man mår bra av att ge och göra generösa saker.


  Det ska bli spännande att höra honom föreläsa, och är ni intresserade av att lyssna på honom så rusa iväg och köp en biljett - men inte för snabbt, så det inte finns några kvar till mig ;)

  bloglovin
  RSS 2.0