Längtar

När jag tänker på "det goda livet" finns det vissa regioner, i olika länder, där naturupplevelser, kultur, mat, inredning, aktiviteter, utflykter samlas - områden jag gillar, och längtar till. I USA har vi New England, i Italien Toscana, i Frankrike Provence - och här hemma i Sverige symboliserar Österlen allt det där för mig. Och nu har jag ett hus där. Åh, vad jag längtar och skulle vilja ha huset redan nu. Senast till påsk, men får ge mig till tåls flera månader till.
 
 
Det är en både jobbig och skön känsla att längta efter något och veta att det finns där framme, fast det känns så långt borta. Det där med ögonblicklig tillfredsställelse är ju något som vi blivit ganska vana vid nuförtiden. Jag tror ändå att det är sunt för oss, både barn och vuxna att få längta efter något. Fast jag hoppas, hoppas, hoppas att de som bor i huset idag ska hitta ett annat boende snabbt, för då får vi snabbare tillträde :))
 
 
Igår hade vi fantastiskt vårväder här, vilket jag tror att de flesta hade om jag utgår från vad jag läst i olika bloggar och på Facebook. Jag tillbringade precis hela dagen i trädgården. De senaste tre veckorna har jag vid tre tillfällen åkt långt, fram och tillbaka, samma dag, så det var så skönt att bara placera mig i min lilla trädgård. Pyssla lite och sen lägga mig i solstolen och läsa den här fina boken
                                              
 
En underbar bok som tyvärr varit svår att få tag på. På amazon har den varit slut och mitt bibliotek hade den inte, men på Uppsala universitet fanns den så till slut hittade den sin väg hem till mig :)
 
 
Underbara bilder från New England utifrån de fyra årstiderna. Jag älskar boken, så jag ska läsa den fram och tillbaka så länge jag får ha den.
 
 
 
 
När jag sökte på nätet så hittade jag sidan Visit Ystad & Österlen. Även där har de delat upp årstiderna så man kan läsa mer om vad man kan göra vid de olika årstiderna kryddade med fantastiska bilder, som får mig att längta ännu mer.
 
 •  
   
  1
 •  
   
  2
 •  
   
  3
 •  
   
  4
 •  
   
  5
 •  
   
  6
 •  
   
  7
 •  
   
  8
 •  
   
  9
 •  
   
  10
 •  
   
  11
 •  
   
  12
 •  
   
  13
 •  
   
  14
 •  
   
  15
 

                            Vår                       

Färgstarkt ubud för all sinnen!

Konstrundan med 100-tals konstnärer som öppnar upp och ställer ut, tusentals äppelträd blommar, rapsfälten lyser, gullvivorna och backsipporna i Brösarps backar, bokskogen slår ut,  gårdsbutikerna öppnar upp med vårens primörer, sparrisdagar, rabarberfest, Matrundan, Skånes matfestival, guidade turer i Sveriges sydligaste nationalpark, tranornas dans, gediget kulturutbud på teatrarna. Kom, upplev och känn våren!

 

                            Sommar                       

Lata dagar, soliga dagar, nyfikna dagar. Strand, skog, på cykel eller till fots. Bada, fika eller upptäcka en ny spännande plats som du aldrig har varit på men kanske fått nys om. Ett nytt guldkorn att lägga till minnena bland alla de unika och trevliga upplevelser som finns.

Oj, vad du har mycket att fylla dina härliga sommardagar här på Ystad & Österlen med. Kom och känn dig som hemma – vi hjälper dig om du behöver fler tips och idéer.

 

                            Höst                       

Hösten i Ystad och på Österlen är egentligen bara en förlängning av sommaren - men lite lugnare, lite friskare. Citat från andra om vad som är så bra med hösten i Ystad & Österlen:

”Höstfärgerna och den krispiga luften”

”Havet, stranden, lugnet efter sommarlivet… det är mer tillåtet att bara vara och njuta av allt det ”goa” som bara finns på Österlen”

"...vidderna, färgerna och de härliga vyerna"

 

                            Vinter                       

Ystad & Österlen är värt ett besök även under vintern då man t ex kan avnjuta opera eller teater. En lugn och stilla promenad längs havet. Fika på mysiga caféer och restauranger. Veckorna före jul finns det massor av små och mysiga julmarknader runt om på Österlen och Ystad – tänk att köra runt och hitta de där små guldkornen.

Fryser det kan på kan du åka skridskor på Gyllebosjön och har det snöat kan du åka skidor i Brösarps backar.

r

 

foto: Thorsten Persson

 

Foto: Janne Ottosson

 

Foto:Barbro Lindeberg

 

Ales stenar. Foto:Bengt Westerblad

Foto: Claes Löwdahl

 
 

Storleken har ingen betydelse...

 
Det här påminner om en av mina knäppiskatter som tror hon kan få plats i alla möjliga utrymmen, oavsett hur små de är. Vi brukar skratta åt henne, men här ser man ju att hon inte är ensam om att ha missuppfattningar när det gäller storleken :)
 
 
 
 
 
Kartonger brukar vara favoriten, och det går faktiskt att klämma ner sig i ganska små utrymmen.
 
 
 
 
 
 
En sak är iallafall säkert - har man djur har man aldrig tråkigt :))
 
 

Ren glädje ;)


Jobba-hemma-dagen :)

Idag är det en dag som iallafall jag inte hört om tidigare: jobba-hemma-dagen. Så här skriver WWF:
 
 
Jobba hemma-dagen 26 mars: mer distansarbete sparar miljö Att jobba på distans, till exempel hemifrån, blir allt vanligare, och just i dag firas detta arbetssätt med en särskild dag: Jobba hemma-dagen! Alla har inte arbeten som tillåter d...etta såklart, men andelen företag i Sverige där anställda ibland sköter jobbet på distans har ökat från 40 procent 2009 till 55 procent 2013, enligt SCB*. Genom att jobba hemma kan de som vanligtvis bilar till jobbet dessutom göra en insats för miljön. Enligt en undersökning bland tusen bilpendlare i Stockholms län skulle varannan gärna ställa bilen minst en arbetsdag i veckan om kollektivtrafiken blev bättre och om det fanns möjlighet att jobba hemifrån. Det skulle kunna minska koldioxidutsläppen med 200 000 ton per år bara i Stockholmsområdet, enligt beräkningar från KTH. Och samtidigt skulle länet kunna spara 1,68 miljarder kronor per år i minskade kostnader för olyckor, tidsförluster och utsläpp från bilarna, berättar forskaren Markus Robért. Samtidigt som forskning pekar på att vi blir effektivare när vi jobbar hemifrån - riktiga arbetsmyror med andra ord! Skulle du vilja ställa bilen en dag i veckan om kollektivtrafiken var bättre där du bor, eller om det fanns möjlighet att jobba mer flexibelt, hemifrån?
 
 
Jag tycker att det här med att jobba på distans borde bli vanligare. Själv skulle jag kunna tänka mig att göra både planeringsarbete och adminstration hemifrån. Det blir mer effektivt och får mer gjort. Jag gillar att träffa mina arbetskamrater men det blir också avbrott i arbetet som jag slipper när jag jobbar hemifrån. Alla möten man är på kan också ifrågasättas om de behöva, och en del går att sköta digitalt.
 
Jag säger JA till mer distansarbete, och att man då även tänker på att skapa en struktur kring arbete och arbetstid. Det kan lätt bli så att man inte känner sig helt ledig om man har jobbet i hemmet.
 
 
Vad tycker ni? Skulle ni kunna tänka er att arbeta mer hemifrån?
 
 
 
 

Mer av huset :)

Här kommer en liten bildkavalkad från vårt hus
 
 
Först lite bilder från köket
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mellan matrummet och vardagsrummet, till vänster om hyllan är en hall med dörren från vägen och tre garderober. Den dörren känns helt onödig då den inte kommer användas alls, så den ska jag sätta igen, sätta in ett fönster där istället. Sen kommer väggarna mellan kök, matrum och hallen att rivas (ev) och skapa ett större lantkök. Där den nya spisen står idag har det stått en gammal vedspis, och en sådan vill jag gärna ha :) Så hela köksdelen med matrum kommer planeras om på några års sikt, men det är väldigt mysigt som det är redan idag. Jag vill inte ha ett stort hus, men när det är få kvadratmeter är det viktigt att planera dem på ett bra sätt, och att all yta också utnyttjas. Det känns inte så när det finns två hallar i huset, varav den ena bara blir en
genomgångsyta.
 
 
 
Matplatsen
 
 
 
 
 
Utrymmet under trappen tycker jag är bra utnyttjat. Här står tex dammsugare och andra saker man behöver, men som inte behöver stå framme. Går också att använda som skafferi.
 
 
 
Dörren längst bort går till badrummet och direkt innan är en liten hall och det är den dörren som är naturlig att använda då det går en gång upp från parkeringen.
 
 
Planritning entréplan
 
 
 
 
 
Vardagsrummet med kamin
 
 
 
 
 
 
 
Badrummet, som behöver kaklas om
 
 
 
 
 
 
Sovrummet
 
 
 
Bilder tagna vid olika tillfällen. Det här blir dotterns rum, och vi är i full gång med planeringen :)
 
 
 
 
 
 
Övre hallen
 
 
 
 
Här ska det också målas vitt. Här kommer det bli min sovplats inrett i vitt och rosa blommor.Här har jag faktiskten del saker hemma som jag inte använder, men som funkar här bla ett lapptäckesöverkast, liknande kudde, filt, sängbord, rosa och vitrandig matta och lampa med rosa sidenskärm från Watt & Weke som passar här. Så i bilen på inflyttningsdagen kommer jag ha med mig sådana mycket välbehövliga sake :) Men sängen köps på plats.
 
 
 
 
Ja, det var alla rummen invändigt. Det är lite småfix att göra med ytorna, största åtgärden blir badrummet som är klantigt kaklat tyvärr, då det både är värmeslingor i golvet, klinker och kakel. Kunde ha varit så bra om det var ordentligt gjort. Nu blir det till att göra om och göra rätt.
 
 
Sängarna kommer vi köpa nya, iallafall madrasserna, men kan gärna leta efter snygga sängstommar på loppis. Kanske en mysig fåtölj i sovrummet. Dottern vill ha en gungstol. Någon byrå för förvaring behövs, en gammal kista vill dottern ha på sitt rum. Köket behöver bord och fyra stolar och kanske en skänk eller vitrin. Vardagsrummet har jag ingen aning om vad vi behöver än, mer än en soffa och kanske en fåtölj och någonstans att förvara spel och lite andra saker att göra regniga dagar då man inte vill åka på utflykt. Det ska också inhandlas varsin gammal cykel att bege sig ut på de närliggande grusvägarna med.

Vårt, vårt, vårt.... :))

Ja, nu är allt klart med vårt fina, lilla hus i sydöstra Skåne. I lördags var besiktningsmannen där och vi skrev på köpekontraktet.
 
 
Nu vill jag ju att tiden ska gå fort så vi är framme vid sommaren så vi kan få tillträde, samtidigt som jag vill njuta av våren. Jag håller tummarna för att de som bor där idag snabbt får tag på annat boende så vi får tidigare tillträde. Vi kommer åka ner dit utan att ta med oss någonting hemifrån när det gäller möbler och prylar, utan i sommar blir det till att åka runt på loppisar och leta efter saker som känns rätt för detta hus. Men vi kommer ju tillbringa sommaren i Sveriges loppistätaste område så det kommer bara bli roligt :)
 
 
Jag hittade lite fler bilder på vårt hus, tagna i somras så jag får lite känsla av hur det kommer bli med lite grönska runt.
 
 
 
 
Till höger är gamla brygghuset. Där finns idag tvättstugan, förråd bakom den ena dörren och verkstad med litet loft bakom den andra. Här tänker jag inreda och göra en gäststuga, som även kan hyras ut.
 
 
Den nybyggda trädgårdsboden och bakom de höga barrträden är parkeringen
 
 
Fina odlingar och i bakgrunden klädsträcket där jag kan hänga mina nytvättade kläder, eller kanske hängmattan ska få vara där :)
 
 
 
 
 
Och så här fina är omgivningarna. Som av en lyckträff såg jag igår att en liten bit längre bort på vägen finns det ett ridcenter :) Lyckos mig, vilken sommar jag ska ha!

Vårdagjämning

Tjoho , vilken fantastisk vecka detta har varit! När något går bra börjar andra saker också falla på plats.
 
 
Huset i Skåne är nu vårt. Jag ska besikta det imorgon och sen skriva kontraktet. Tillträd blir 1/7 men helst skulle jag ju vilja ha det redan till påsk. Då är jag ledig många dagar i sträck, och nu vill jag bara fixa till det där. Vi ska leta på loppisar efter möbler och prylar som passar huset. Sen kommer jag ju vilja tillbringa all tid där :)
 
 
Idag är det vårdagjämning så nu går vi mot ljusare tider då dagarna börjar bli längre än nätterna. Detta kommer bli en vår full med växtkraft och löftn om nya saker för mig på flera plan. För snart tre år sedan skrev jag ner en plan över hur jag vill leva mitt liv - vart jag vill bo, hur det ska vara där, vad jag vill arbeta med, hur mycket jag vill arbeta osv och nu börjar flera saker falla på plats. Så härligt :)
 
 
 
 
Sen när alla blommor börjar komma kan man smycka sig med fina blomsterkransar :)
 
 
Eller så kommer jag njuta av alla vackra blommor i min nya trädgård.
 
 
Samma uteplats sommartid (säljarens bild)
 
 
Fasad åt öster, sensommar (säljarens bild)
 
 
Liten uteplats med morgon- och förmiddagssol
 
 
Åh vad jag känner mig trädgårdsinspirerad i år, och slukar inspirerande trädgårdstidningar på kvällarna. Många tankar, idéer och planer har jag, sen får vi väl se i vilken takt de kommer realiseras, och säkert ändras en hel del under tiden :) Men själva drömmandet och planerandet är en del av njutningen, tycker jag. Sen när sommaren väl kommer ligger jag nog helst i hängmattan och bara njuter. Tur för mig att de som bor där idag jobbar med trädgård så den är redan väldigt fin.

Vårinspiration

När jag var på Krusenbergs herrgård på bloggevent för några veckor sedan träffade jag bla Lotta där, som skriver bloggen Fyra årstider - mitt liv på landet, som jag har följt i några år. En sådan sprudlande härlig tjej, vars mantra är - tänk inte så mycket, bara gör´t. Hon har verkligen gjort det själv då hon har följt sina drömmar. Inte funderat så mycket på om det är möjligt, eller sett begränsningar. Hon har lärt sig fotografera på egen hand, gör fantastiska stylingar och har verkligen lyckats med det hon brinner för. Idag fotar hon och säljer till olika inredningstidningar, och lever på det fullt ut.
 
 
På bloggen kan man läsa om hennes resa till att gradvis förändra sitt liv för att följa sina drömmar. Inspirerande läsning. Ni kan hitta hennes blogg här http://mittlivpalandet.se/ 
 
 
Denna bild är så vacker tycker jag, och full med löften om vår. Påskliljor är så vackra efter den långa, mörka vintern. De lyser upp så starkt och ger en vitamininjektion :)
 
 

Koll på plasten?

Min mycket miljömedvetna, och smarta dotter, skickade en intressant länk till mig. På kurera.se hade hon hittat denna intressanta artikel om de olika sorters plast vi omges av, och hur vi ska tänka för att undvika den hälsofarliga plasten.
 
 
Jag inser ju bla att jag måste hitta ett annat sätt att ta med mig vatten i handväskan än i gamla PET-flaskor.
 
 
 
flaska

Skaffa plastkoll!

Eko/miljö12 september, 2012

Det är stor skillnad på plast och plast. Vissa är ofarliga medan andra innehåller skadliga kemikalier. Här är plastguiden som hjälper dig att skippa fulplasten.

Plast finns överallt idag och att skilja dålig plast från bra plast är en djungel. Men många plastprodukter märkta med en siffra i en trekantig återvinningssymbol, som berättar vilken sorts plast produkten huvudsakligen är gjord av. Välj bort plast med sifforna 3, 6 och 7 så undviker du de mest hälsovådliga plasterna.

Men vad ska man göra med alla plast som inte har siffermärkning? En bra tumregel är att bara använda en plastförpackning till det den är avsedd för. Använd till exempel inte gamla glassburkar som matlådor eller PET-flaskor som påfyllbara törstsläckare. De här förpackningarna är inte gjorda för att återanvändas. Köp hellre matlådor som tillverkats speciellt för att förvara mat i. I stället för att dricka ur en gammal pet-flaska kan du köpa en träningsvattenflaska gjord av sjyst plast – eller allra helst dricka ur glas eller glasflaska.

En annan bra tumregel kring omärkt plast är att den inte ska hettas upp. Värm till exempel inte plastförpackningar med mat i micron. Då hamnar plastkemikalier lätt i maten. Du bör också vara extra försiktig med kombinationen av fet mat och plast, eftersom fett tenderar att lösa upp kemiska ämnen som hamnar i maten. Förvara helst fet mat som lax, ost eller oljor i glasförpackningar.

PET Polyeteneterftalatplastsymbol PET-plast används ibland annat i returflaskor och livsmedelsförpackningar för flytande livsmedel, grönsaker och i ugnståliga förpackningar. Polyestertyg är också gjort av PET. PET-plast anses generellt har en låg miljö- och hälsorisk, men frågan diskuteras sedan man hittat hormonstörande ftalater i drycker som förvarats i PET-flaskor. TIPS! Skaffa en vattenflaska i annat material. PE-HDPolyetylen med hög densitetplastsymbol Polyetylen med hög densitet är används i förpackningar för flytande produkter som mejerivaror, smör och rengöringsmedel. Den finns också i allt från motorolja till skärp och väskor. PE-HD har låg miljörisk med får inte hettas upp! PVC Polyvinylkloridplastsymbol PVC-plast finns ibland annat leksaker och butiksförpackningar för kött och grönsaker.  Det finns också i mjuk plastfilm för mat och förpackningar för rengöringsmedel, schampo, matolja, medicinsk utrustning, plastmattor, ytterväggar och rörledningar. PVC-plast är hård och har därför ofta tillsatser av mjukgörande ftalater, som ofta är en stor del av materialets totalvikt. Ftalater är bevisat hormonstörande och misstänks bland annat ligga bakom svårigheter att få barn, ADHD och barnallergier. TIPS! Undvik så mycket som möjligt. Hetta absolut inte upp. Köp PVC-film utan mjukgörare. PE-LDPolyetylen med låg densitet plastsymbol Polyetylen med låg intensitet finns förpackningar till bröd, fryst mat, plastpåsar, kläder och möbler. Plasten har inga kända miljö- och hälsorisker, men ska inte hettas upp. PPPolypropylenplastsymbol Polypropen tål höga temperaturer och finns därför i förpackningar som kan värmas i mikrovågsugn. PP finns dessutom i allt från sugrör till ketchupflaskor. Ämnet har låga miljö- och hälsorisker. PSPolystyrenplastsymbol Polystyren finns i engångsserviser, yoghurtförpackningar och engångsburkar för till exempel sallader. Det förekommer också i leksaker, datorer och köksmaskiner. PS tillverkas av etylbensen som enligt vissa forskarrapporter tenderar att hamna i den förpackade maten. Hälsoeffekterna av etylbensen på människor är dåligt kända, men djurförsök har visat på lever-, njur- och testikelskador. Polystyren finns också i expanderad form i frigolit och cellplast, som kött ofta förpackas i. Cellplast kan vara impregnerad med bromerade flamskyddsmedel, som är svårnedbrytbara och i vissa fall hormonstörande. TIPS! Undvik så långt du kan!

Övriga plaster (undvik)plastsymbol Samlingsgruppen övriga plaster är en brokig kategori.  Bland ”sjuans” plaster hittar du i allt från ipods och skyltar till nappflaskor, sportflaskor och matlådor. Din stekspade för teflonpannan av polyamid hamnar också i den här kategorin. Bioplaster som också hamnar i den här kategorin är inte hälsofarliga. Men här finns också polykarbonat, en hård genomskinlig plast som ofta hittas i flaskor och karaffer. Polykarbonat innehåller det hormonstörande ämnet Bisfenol A, som sedan åren 2011 är förbjudet i nappflaskor. TIPS!  Undvik så mycket du kan, särskilt i närkontakt med mat!

Eftersom siffrorna bara anger plastproduktens huvudsakliga plast och inte eventuella tillsatser, kan det vara bra att vara extra restriktiv när det gäller plast som är i kontakt med mat. Symbolen med ett glas och en gaffel på plastprodukter är en EU-märkning som betyder att plasten är gjord att använda för livsmedel


Planera och strukturera

Att göra en plan kan vara ett första steg för att skapa mer struktur i sitt liv. Enligt mig kan man göra en plan för det mesta :) Kanske sitta ner och skriva ner en femårsplan utifrån svaren på gårdagens inlägg om vad du vill göra om du funderar på vad som får dig att må bra. Kanske göra en utvecklingsplan.
 
 
Att göra en plan över middagsmaten är också ett sätt att dels strukturera upp inköpen, strukturera upp ekonomin och matbudgeten och också skapa struktur kring själva köksarbetet. Med en plan över vad man tänker äta till middag har man dels alla nödvändiga ingredienser hemma, kan snabbt börja med matlagningen och lättare hjälpas åt i familjen (kanske kan en tonåring som är hemma tidigare påbörja matlagningen och förberedelserna :))
 
 
På en blogg jag läser www.ekenasliv.se där Annna med vackra bilder visar deras fina hem med många fiffiga ideér hittade jag denna bilden
 
 
Meny
 
Med en snygg griffeltavla på väggen, alternativt målat med griffeltavelfärg snyggt skriva ner veckans meny. Överskådligt och pedagogiskt. Det gillar jag.

Bara för att ;)

Bara för att katterna är så bedårande söta, männen bildsköna och fotona så vackra och man blir glad av att titta på dem kommer här ytterligare några bilder från bloggen http://deshommesetdeschatons.tumblr.com/
 
 
 
 
 
 
 
 

Vad består dina drömmar av?

                                              Måndagskram från 4good :-)
 
Ibland är det lätt att leva sitt liv så som vi tror att det ska vara. Vi blir påverkade av media, vänner, reklam - ja allt möjligt som säger till oss att vi ska leva på ett visst sätt tex arbeta heltid i ett pålitligt arbete, bo i en normal villa, ha två bilar i familjen, åka på semester minst en gång om året (medelhavet, Thailand, fjällen ja vi får tom veta vart vi ska åka), ägna helgerna åt att gå i affärer och köpa nytt, nytt, nytt hela tiden, renovera köket och badrummet. Ja hela livsstilen kan vi lätt få oss serverade.
 
 
Men i allt detta bruset är det ännu lättare att glömma bort vad man själv vill. Vad får mig att må bra? Vad vill jag? Hur vill jag leva mitt liv? Ibland behöver vi stanna upp och ställa oss dessa frågor.
 
 
Hur vill jag att mitt liv ska se ut om fem år? Om jag skalar av alla dessa förväntningar från andra, och tankar om hur det "ska" vara - vad blir kvar då? Vill jag jobba med något annat? Jobba mindre? Utbilda mig till något helt nytt? Flytta? Bo mindre? Ägna min tid åt andra saker?
 
 
Vad får din själ att sjunga? Vad kan du göra som ett första steg för att komma lite närmare ett liv som får hela din själ att må bra?

Roadtrip

 
Igår blev det mycket tid i bilen. Tur att jag tycker om att köra bil, och såg det som en mysig utflykt med dottern. 60 mil blev det fram och tillbaka. Men åh, vad mysig huset var och låg jättefint på Österlens kullar. Idag ska jag lägga ett bud så får vi se vad som händer sen.
 
 
På vägen dit gjorde vi en spontan avstickare till Svaneholms slott för att äta. Vacker miljö, god och prisvärd mat så det kändes som ett mycket bra beslut att lite impulsivt svänga av den stora vägen för en timme i denna miljön.
 
 
 
Utanför vårt fönster var det många fåglar som häckade vid sjön.
 
 
 
Slottsgården.
 
 
Tyvärr var inte det skånska vädret det allra bästa. Vi hade strålande sol hela vägen ner till Helsingborg, sen kom regnet. Men vi sa det att om vi gillar stället en grå, lite regnig dag i mars kommer vi älska det en solig dag i juli :)
 
 
 
 
 
 
 
 

Tankar energi

Ibland händer det så mycket i det verkliga livet att livet i datorn får stå tillbaka. Denna veckan har jag använt till att tanka energi på alla möjliga sätt.
 
 
För det första har solen äntligen visat sig, vilket jag antar att den har gjort på många platser i landet. Och efter den solfattigaste vintern på många, många år anar jag att det är fler än jag som fullkomligt slängt sig ut för att njuta av solens värmande strålar. Värmande för både kropp och själ.
 
 
 
Trädgårdsmöblerna plockades fram från sin presenning, skurades av och ställdes på plats.
 
 
 
 
Sen snabbt iväg till blomsteraffären och inhandla diverse vårblommor. Oj vad de solgula blommorna lyser upp.
 
 
 
 
 
Fortfarande lite kyligt om rumpan så fårskinnsfällarna fick åka ut på vädring, och många fikastunder i solen har det blivit denna veckan. Trädgården har städats och gamla vissna perenner har jag klippt ner, trötta höstljung och andra höstblommor har kastats.
 
 
Ystra katter har också njutit av solen
 
 
 
 
 
Dotterns katt Kiwi.
 
 
 
Denna veckan har jag också påbörjat två kurser. Den ena handlar om att odla sina egna grönsaker och oj vad sugen jag nu är på att såga ner en del av häcken, flytta om lite i min lilla trädgård och göra plats för några pallkragar och kanske också ett litet väggväxthus. Till nästa gång har jag fått en läxa att skissa upp min trädgård och göra en planering. Så roligt.
 
 
Den andra kursen handlar om att skaffa sig ett rikare liv, på alla sät,t genom att skapa mer pengar, mer tid och mer energi. Jag har redan kommit en bra bit på väg, och gick denna kursen för fyra år sedan. Men ett av mina mål då är att bli kursledare för kursen så nu går jag den igen för att se hur den har utvecklats. Där har jag också fått en del spännande läxor.
 
 
Jag har också anmält mig till ytterligare en kurs, men den börjar först om en vecka. Då ska jag lära mig mer om vegetarisk matlagning.
 
 
En annan sak som ger mig energi är att umgås med människor, både nya bekantskaper och de jag känner väl och älskar. Denna veckan har också varit en väldigt social vecka.
 
 
Som kronan på verket denna veckan kommer dottern och jag köra ner till Skåne för att titta på det lilla huset jag visade er förra veckan. Håll tummarna för att det är ett hus vi tycker om och att det blir vårt :) Jag kan se oss där göra oss hemmastadda till påsk, då vi är lediga sex dagar i sträck. Fixa iordning, gå på loppisar för att leta möbler och prylar, åka på konstrunda, promenera längs havet, ta med picknick, sitta i trädgården och njuta av det skånska landskapet  - ja njuta av det skånska livet, som för mig är sinnebilden av livsnjutning.

Datorpaus

I helgen har jag haft en ofrivillig datapaus, och därmed också en bloggpaus. I fredags när min laptop var på väg och ladda ur upptäckte jag att jag hade glömt laddaren på jobbet. Min första reaktion - "men hur ska jag klara mig hela helgen utan datorn" byttes snabbt mot ett konstaterande att det var bara att finna sig i.
 
 
Och sedan kändes det ganska skönt, då jag lätt kan bli sittande framför datorn alldeles för länge - skriva blogginlägg, läsa andra bloggar, facebook, hemnet, surfa runt lite. Ja, timmarna kan lätt bli fler än vad jag från början hade tänkt.
 
 
Så lite mediefasta emellanåt är nog bra, oavsett om den var planerad eller inte :))
 
 
Något inom media som jag gillar väldigt mycket är Emma Knyckare på P3
 
 
 
Tidigare var hon med i satirprogrammet Tankesmedjan, som jag brukar lyssna på i bilen när jag är på väg hem från jobbet. Nu har hon ett eget program varje dag kl 11-12. Så rolig tjej. Jag älskar hennes stil. Tyvärr är det ju inte alltid jag sitter i bilen mellan 11 och 12, och bilen är det enda stället där jag lyssnar på radio då jag inte har någon varken hemma eller på jobbet. Men nu ska det införskaffas en radio, gärna i lite gammaldags stil.
 
 
Jag tycker de här från Roberts radio är så söta i sin vintagestil, men priset känns lite väl högt. Nästan 2000 kr för en radio är mycket pengar.
 
 
Så är det någon som har ett bra tips på en söt och prisvärd radio får ni gärna tipsa mig :)
 
 
Den här fanns tidigare på Claes Ohlsson för 399 kr, men då jag var inne i den närmaste affären såg jag ingen
 
 
 
Eller så blir det en sån här liten diskret, som inte tar så mycket plats
 
 

Framtiden?

Ni som läst här ett tag vet ju min kärlek till Skåne. En dag kommer jag att bosätta mig där, men än är jag inte redo för det. Men jag har hittat ett hus jag funderar på att köpa, använda som sommarstuga, hyra ut resten av tiden och kanske flytta dit om några år om jag känner att det är rätt område för mig.
 
 
Vad tycker ni om huset?
 
 
Trädgård med uteplats
 
 
Kök
 
 
Kök, matplats och trappa till ovanvåning
 
 
Vardagsrum
 
 
Matplats
 
 
 
 
Sovrum på ovanvåning
 
 
Fasad mot väster försommar (säljarens bild)
 
 
Liten uteplats med morgon- och förmiddagssol
 
 
Köksträdgård (säljarens bild)
 
 
Åt väster, högsommar (säljarens bild)
 
 
Planritning entréplan
 
Planritning övre plan

Välja....och välja bort

Idag på eftermiddagen har jag varit och besökt en vän som fick barn i höstas, tvillingar. Att bli föräldrar blev en tuffare start för dem än väntat på olika sätt. Så idag var första gången jag träffade de små underverken.
 
 
Den tuffa starten gjorde att de var hemma båda två längre än vad de flesta brukar göra när de får tillökning i familjen. Över fikat diskuterade vi det och jag gillade verkligen deras sätt att tänka. Att båda två varit hemma i ett halvår har kostat på ekonomiskt men valet de gjorde, att prioritera familjen har gjort att de fått en helt annan start som familj än vad som är vanligt.
 
 
(Bild lånad från Livet på BB)
 
 
När vi gör ett val, väljer vi samtidigt bort något annat. Det handlar alltid om en prioritering. Vad är viktigt för mig? Vad prioriterar jag, eller vi om man är flera, just nu? Om svaret är, som i deras fall, att just nu är familjen och tid tillsammans det viktigaste så väljer man samtidigt bort arbete, karriär och en hög inkomst - eller?
 
 
Ja för de allra flesta är det så. Men det behöver inte vara så. Om man har planerat sitt liv på så sätt att om jag inte behöver göra en aktiv handling för att få pengar, dvs gå till jobbet, utan jag har en inkomst som kommer till mig även om jag är hemma, tar det lugnt, umgås med familjen, ägnar mig åt min hobby ger det mig n helt annan frihet och flexibilitet. De allra flesta människor har ingen sådan inkomst som inte kräver en aktiv handling. Det krävs lite tankeexperiment och planering för att hitta passiva inkomstkällor.
 
 
Då skulle ett sådant val, att vara hemma tillsammans familjens första månader,l inte nödvändigtvis behöva innebära att man väljer en lägre inkomst bara för att man väljer att arbeta mindre, eller inte alls.
 
 
 
Mitt mål är att inom några år kommer jag arbeta tre dagar i veckan, 50 - 60 % tycker jag är en ganska lagom arbetstid, men jag vill inte sänka min inkomst alltför mycket. Jag vill fortfarande ha pengar till att njuta av den fritid jag har, rida, kanske resa, bara vara hemma och ha det skönt. Därför börjar jag redan nu tänka i termer av vad jag kan göra idag för att ha en passiv inkomst om några år.
 
 
Det handlar också om att se över sina utgifter. Har jag lägre utgifter kan jag leva ett gott liv även på mindre inkomster. Väljer jag ett billigare boende, inte shoppa, dra ner på utgifter som faktiskt inte ger mig så mycket kan jag fortfarande ha lika mycket pengar att röra mig med efter att alla kostnader är betalda. Jag såg tex en undersökning som visar att vi lägger allt mer pengar på digital media i hemmet.  Filmkanaler, appar och mycket annan digital media ökar. Vi lägger mycket pengar på detta, men ger det mig njutning, energi eller glädje i samma utsträckning?
 
 
Som i all ekonomi gäller det att både se över sina inkomster och sina utgifter. Kan man göra en liten justering på båda kan det ge en ganska ordentlig effekt.
 
 
För att leva ett enklare liv kan man börja dra ner på sina rörliga kostnader på en gång, samtidigt som man ser över sina fasta utgifter och gör förändringar - säger upp abonnemang som man har av slentrian, se över elavtal, försäkringar, boendekostnad etc. Om man även börjar se på hur man kan få inkomster utan att arbeta har man lagt en bra grund till att leva ett enklare liv med mer tid över till sådant man njuter av och som ger livsenergi.
 
 
 

Amerikanskt lantliv

En annan lantstil som jag gillar är från den amerikanska östkusten. Det är amerikanska småstäder, kust, avslappnat, ombonat, avkopplat umgänge.
 
 
 
 
 
Havet, fiskebyar, långa sandstränder.
 
 
 
 
 
Då min solsäng gick sönder i höstas, efter att ha stått ute året runt i sexton år är det dags för nya och till sommaren blir det två adirondacksstolar i vår lilla trädgård.
 
 
Vita trähus, som tyvärr oftast är lite för stora och grandiosa för min stil. Jag har försökt hitta bilder på små New England-hus, men det verkar knappt finnas.
 
 
En härlig inredningsstil
 
 
 
 
 
 
 
 
Härliga höstfärger
 
 

Inspiration på TV

För många som vill leva ett enklare, mer genuint liv med ett långsammare tempo är minskat TV-tittande ofta en del. Jag har minskat mitt TV-tittande ganska rejält. Men fortfarande är det så att jag kommenterar de kvällarna när vi inte satt på TV:n alls på en hel kväll. Kommentaren är ofta att det varit väldigt skönt, tyst och har gett utrymme till många fina samtal istället.
 
 
Men det finns några TV-program som inspirerar mig, och ett av de är Escape to the country på kanal 8. Ett engelst program där de hjälper människor att hitta en bostad på landet. Det finns också syskonprogram där de söker hem vid havet eller hem utomlands. Jag gillar dem alla, men mest ändå livt på landet (det kan ju också innefatta en närhet till havet). Kanske inte så mycket själva husen, utan mer mijöerna och den livsstilen som deltagarna söker.
 
 
Byarna och det engelska landskapet får mig att både längta efter min egen escape to the country här hemma i Sverige , men också att bila runt i England någon semester.
 
 
Det här är ju så vackert
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vilket mysig litet engelskt cottage. Jag kan se mig själv där i trädgården ;)
 
 
 
Charmiga byar där minsta lilla by har en, eller flera, pubar för att mötas.
 
 
Den del av Sverige, som för mig ger samma känsla är återigen Skåne. Som ni märker återkommer jag till Skåne, och är ganska säker på att jag inom några år kommer bosätta mig någonstans i Skåne. Frågan är bara var? Jag tycker om det öppna landskapet, grönskan, ljuset, det luftiga som tilltalar både kroppen och själen. Varje gång jag kan sitta och titta mot horisonten blir jag lugn. Mina andetag är i takt med naturen.
 
 
Där kan jag absolut se mig själv leva ett engelsk lantliv, fast i Sverige, Gå runt i myllan och leran i gummistövlar och oljerock. Djur runt mig, både hundar, katter, höns, hästar. Odla grönsaker i en prunkande trädgård. Arbeta lagom mycket, och bara med saker som gör mig glad. Skriva, prata, föreläsa, hålla kurser, inspirera. Njuta av god mat. Laga och äta i långsamhetens tecken, närproducerad och ekologiska mat. Njuta av möten med spännande och inspirerande människor där tid finns i överflöd.
 
 
Japp, det finns TV-program som inspirerar och sätter fart på tankarna :)
 
 
 

Hipp hipp hurra

Idag fyller världens äldsta kvinna, Misao Okawa i Japan, 116 år
 
 
 
Det är svindlande att tänka att hon är född 1898, har upplevt två sekelskiften, två världskrig och hela den utveckling som vi har sett under hela 1900-talet.
 
 
Tänk vad spännande att sitta och prata med denna kvinna. Lite sorgligt tycker jag att det är att i vårt samhälle idag är generationerna så segregerade. Tänk vad mycket denna kvinna skulle kunna förmedla till både dagens föräldrar och våra barn. Att få höra hennes livshistoria skulle med all säkerhet sätta lite perspektiv på saker vi upplever idag.
 
 

Vandra

Vad glad jag blev av alla era kommentarer igår! De flesta av er gillar den blandning jag har idag :) Jätteroligt.
 
 
Några av er kom med ideér om vad ni vill läsa om, vilket också är roligt. Jag vill fortsätta skriva om saker jag redan skriver om, men också utveckla mer.
 
 
I en kommentar på Facebook var det en person som önskade att läsa mer om vandringsleder,vilket jag tycker är intressant då jag aldrig varit ute och vandrat på en led, men är något jag önskar göra.
 
 
Min ridlärare har de senaste somrarna åkt iväg en vecka helt själv för att vandra i norra Spanien. Det tycker jag är väldigt tufft gjort av henne. Riktigt så tuff vill inte jag vara, även om det ser väldigt vackert ut. Hon går några mil varje dag, och får sin packning körd till nästa natthärbärge.
 
 
 
 
Vandring är en bra aktivitet tycker jag. Den tilltalar min längtan efter ett långsammare liv, samtdigt som det är en aktivitet och ger kroppe välbehövlig rörelse och motion. Där finns tid och utrymme att njuta av naturen och samtidigt lyssna till sina egna tankar.
 
 
Själv tänker jag börja min vandringserfarenhet lite närmare. I den delen av Sverig som jag tycker är så oerhört vacker och som jag gärna återkommer till om och om igen. Skåne där man kan gå olika etapper av Skåneleden.
 
 
Där finns det flera platser jag gillar, både i norra och i södra Skåne. Vid Mölle finns Kullaleden
 
 
 
 
Bjäre har en speciell plats i mitt hjärta och där tycker jag att Sinarpsdalen är så vacker med sina böljande kullar
 
 
 
 
 
 
Här har jag faktiskt planer på att delta i en vandring senare i vår. I närheten finns också Lindegrens som är en ekologisk köttproducent. På gården har de en gammal svensk lantras - rödkulla och i butiken har de eget charkuteri och säljer kött, egengjord korv som är himmelsk god och annat som de producerar själva, eller köper in från närliggande gårdar.
 
 
 
Under våren arrangerar de vandringar i dalen med mattema, som låter så härligt. På olika platser under vandringens gång serveras förrätt, varmrätt och div smakprover för att sedan när man är tillbaka på gården bli serverad efterrätten.
 
 
 
 
Förra sommaren åkte jag ner till Bjäre när de hade sin ekorunda då alla ekologiska gårdar hade öppet för studiebesök och var bla här. Bonden pratade så passionerat om sina kor och sin del av universum. De flyttade hit från stan för ett antal år sedan och har byggt upp ett liv på gården. Det inspirerade mig väldigt. Att hitta ett sätt att bo, och leva på landet.

Varierad klädsel

För ett tag sedan trillade jag in på en amerikansk blogg jag tycker mycket om, Wardrobe Ogxygen. Där skriver Allie om kläder, stil, och allt man behöver veta för att klä sig snyggt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Eller ett par orange manchesterbyxor som kan kännas svåra att matcha på olika sätt
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
När jag var i New York förra våren köpte jag ett par färgade jeans i en lite svår orangeaktig färg som jag oftast kombinerar med vitt eller marinblått men detta inspirerade mig. Idag tänker jag ha jeansen med en svart kavaj, svarta korta boots med klack, ett halsband jag fick i min goodiebag på bloggeventet för ett tag sedan, och jag tror det kommer bli rätt snyggt.
 
 
Kika in på Allies blogg. Den är grymt inspirerande. Allie bor i USA så bloggen är på engelska, men bli inte avskräckt om du inte är så duktig på engelska. Bilderna är tillräckligt inspirerande så bloggen har mycket att ge även om man inte läser texten.
 
 
Du hittar Wardrobe Oxygen här http://www.wardrobeoxygen.com/
 
 
 

Intresse?

Jag ser på statistiken att antalet läsare har ökat något de senaste månaderna, men kommentarerna har blivit färre.
 
 
Därför vill jag fråga er som läser vilken typ av inlägg som ni är mest intresserade av? Vad vill ni läsa om?
 
 
 
 
 
Mitt mål när jag startade bloggen för lite drygt tre år sedan var att inspirera till att skapa en bättre balans och en bättre hälsa.
 
 
Hälsa för mig definierar jag som att dels ha de fysiska delarna som ger en bra hälsa, dvs bra mat, vila, rörelse men också alla psykiska delarna som ger en livsglädje och en livstillfredsställelse. Att skapa mer tid, mer energi, våga följa sina drömmar (ja, kanske börja med att hitta sina drömmar), skapa ett harmoniskt hem där man kan ladda batterierna, skapa, njuta, odla fritidsintressen.
 
 
 
 
 
Kanske våga gå en annan väg än vad de flesta runtomkrin en gör. Välja den väg som får mig att må bra. Som ger mig hälsa. Som ger mig ett meningsfullt liv.
 
 
Jag vet inte om jag har lyckats förmedla allt detta i min blogg. Därför frågar jag er som läser här varje dag, som återkommer för att läsa mina inlägg (och jag blir lika glad varje gång när något jag har skrivit har inspirerat eller hjälpt någon annan, någon annanstans) vad som inspirerar er mest. Vad önskar ni läsa här när ni kollar in?
 
 
Själv känner jag mig så sjukt glad och tacksam just nu. Jag vaknar varje morgon och tycker att livet är underbart. Fast inget särskilt har hänt känns varje dag som en bra dag. Igår pratade jag med en kollega på telefon, och hon frågade vad som hade hänt. Inget särskilt svarade jag sanningsenligt. Du låter så glad och trevlig säger hon då. Det kanske iofs innebär att jag inte brukar göra det annars ;))
 
 
Jag känner att jag har hittat ett sätt att hitta njutningar och guldkorn i det lilla. I vardagen. Av att se en fantastisk soluppgång på väg till jobbet. Av att ha ett bra samtal med dottern där det känns att vi kommer varandra nära. Att skratta tillsammans med arbetskamrater över något. Att få en blöt puss av min favorithäst när jag gett honom en bit morot. Att sjunka ner i soffan efter en lång dag med en kopp te och något gott att äta och känna hur mjuk och omfamnande soffan är. Att värma min frusna kropp i en skön dusch (där är jag inte så miljövänlig för jag gillar att duscha läääänge, och varmt :)). Att ha en hel dag framför mig utan att ha något inbokat. Att köpa en kruka påskliljor och ställa på köksbordet och se hur hela rummet lyser upp. Att ha en varm, mjuk, spinnande katt som lägger sig tillrätta i knät och får mig att stanna upp och bara njuta.
 
 
Ja, varje dag har en hel hög med små guldkorn. Stunder där jag känner lycka över att befinna mig just där, just då. Alla dessa små stunder är livet. Och mest av allt är jag tacksam för att jag har möjlighet att leva just det livet jag vill, och att jag är frisk. Jag har flera människor runt mig som varit väldigt sjuka senaste året, med den ena mycket allvarliga sjukdomen efter den andra. Så jag är så tacksam för varje dag som jag är frisk, och min kropp kan göra alla dessa saker som jag har glädje av.
 

Fettisdagen

Åh, idag är det ju fettisdagen och den, enda (hm..) dagen på året då man ska äta semla. Jag har nog ätit fem stycken, minst, redan i år. Men idag blir det en semla inköp på väg hem från jobbet som jag ska njuta av med gott samvete ikväll :)
 
 
 
 
Under tiden ska jag fundera på vad man kan göra för att hjälpa stressade ungdomar som känner att de dukar under av skolans, samhällets och omgivningens krav. Stress för skolresultat, stress över utseende, stress över kompisar.
 
 
Vad kan man göra för att hitta balans i livet, när man är så styrd av andra? KASAM, känsla av sammanhang, pratar man ju ofta om för vuxna. Det står för att omvärlden är begriplig, hanterbar och meningsfull, dvs att det som sker i och utanför individen är förutsägbar, begriplig och strukturerad och att resurser som krävs finns tillgängliga och att det är värt att investera engagemang i de utmaningar man möter i livet. Hurpass hög grad av KASAM vi har påverkar vår fysiska och psykiska hälsa.
 
 
Ja, det blir något jag ska fundera vidare på ikväll medan jag avnjuter årets sista (?) semla
 
 
 

Vilodagen

Förr i tiden var söndagar veckans vilodag. Den dagen i veckan då man inte arbetade, gick i kyrkan på förmiddagen medan resten av dagen var det vila som gällde.
 
 
Hur gör vi idag? Hur brukar ni spendera era söndagar? För mig är söndagar ofta en dag då jag tar det lugnt dvs jag har inga aktiviteter inbokade. Jag skrotar runt hemma, städar, plockar lite, lagar mat, surfar på datorn, läser och klappar mina katter, som är så glada över att jag är hemma hela dagen.
 
 
Då kan dagarna se ut så här :))
 
 
 
 
Sitta i soffan med en bok, tända ljus och den mest sällskapiga katten liggandes i knät
 
 
 
Som verkligen har förstått innebörden i orden "helga vilodagen" ;)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Garderobsrensning

Tycker du att det är svårt att rensa i garderoben? Svårt att bestämma vad som ska få stanna och vad som ska rensas bort.
 
 
Här är några exempel på sådant du inte behöver fundera på längre, utan lägg det i påsen för sådant som ska doneras:
 
 
*  Allt som inte passar, eller som skaver eller är obekvämai. Kläder ska vara sköna och ta fram ditt bästa jag.
 
 
* Kläder som finns kvar efter ett ex
 
 
* Kläder som är trasiga och inte går att laga. Finns det kläder som är trasiga men som går att fixa - lägg dem i en hög för sig och ta tag i lagningen så fort som möjligt. Blir det aldrig av? Gör dig isåfall av med plagget!
 
 
* Skor du har hittar på rea, superfina, men ett nummer för små som du tänkte att du skulle kunna gå ut. (Japp, been there, done that!) De kommer aldrig att bli sköna.
 
 
* En finare klänning du köpt till ett specifikt tillfälle, men aldrig använt igen. (Själv hade jag en balklänning som jag använde en gång, men som hängde på vinden i flera år innan den åkte iväg till loppis!)
 
 
* Kläder som du har lånat, men som blivit kvar i din garderob. Återbörda till sin rätta ägare.
 
 
* Kläder köpta på semester i något varmt land. De passade så bra där, men funkar inte alls hemma.
 
 
* Kläder med fläckar som inte går att få bort, även om du har försökt med fläckborttagning
 
 * Minneskläder, kanske från din ungdom,  men som inte blivit använda på flera år, kanske decennier. Ta ett foto, spara kanske ett plagg men låt resten hitta nya ägare
 
 
* Hattar, sjalar, mössor, väskar du inte använder. Accesoarer kan pigga upp en outfit, men om de aldrig används har de inget i din fungerande garderob att göra
 
 
* Kläder du inte känner dig bekväm i - som är lite för tajt, lite för kort, lite för skrikig färg etc
 
 
Om du börjar med dessa saker har du en bra start, för att senare gå igenom det som är kvar och analysera vad är det som gör att du gillar, och trivs i vissa saker, medans andra inte blir använda så ofta. Är det färgen? Stilen? Snittet?
 
 
 
 
 

bloglovin
RSS 2.0