Lära för livet

Då jag har en dotter hemma som är o den åldern att det börjar bli dags att fundera på gymnasieval tänker jag på vilka vägar vi valt i livet.

När man står inför val till gymnasiet kan det kännas som att det valet är livsavgörande, men det är ju bara ett, av många, val vi gör. Vi kan välja, och välja om. Gå en väg först för att sen byta riktning, göra ett nytt val och gå en annan väg.

Att vara nyfiken och vilja lära sig nya saker och fortsätta utvecklas är något som både håller hjärnan igång och som ökar livstillfredsställelsen.

Själv läste jag teoretiskt gymnasium för att sen senare i livet läsa sex år på universitetet. Nu känner jag en lust och en längtan efter mer handfasta saker. Förra veckan var jag på ett naturbruksgymnasium och blev förtjust i miljön. Där känner jag att jag gärna skulle vilja gå en trädgårdsutbildning, eller lära mig mer om djuren.

Idag har jag ätit en fantastisk lunch på restaurangskolan och blev sugen på att lära mig laga sådan mat och göra så fina uppläggningar.

Kan man gå om gymnasiet och hoppa över alla teoretiska ämnen som jag redan gjort?

Om jag går ner mer i arbetstid skulle jag vilja lägga tid på att lära mig mer om intressanta saker, varav de flesta har en mer praktisk inriktning. Foto, trädgård, matlagning, ridning, spela instrument är bara några saker :)

Man blir aldrig för gammal för att lära sig nya saker!!


Lite tidigt....

När jag handlade på ICA igår såg jag att de fått upp juldekorationer och säljer adventsljusstakar nu. Det känns lite tidigt att börja tänka på advent och jul när vi fortfarande är i oktober tycker jag. Var sak har sin tid. Just nu njuter jag av de härliga höstfärgerna, höstmarknader och annat som hör hösten till. Advent och jul....det hör till vintern.
 
 
Med det sagt, kan jag ändå inte låta bli att bli inspirerad av dessa bilder :)
 
 
green gate_2
 
 
greengate_1
 
 
En jul i naturfärger med grönt från skogen blir det nog för mig i år. Dessa bilder är från Green Gate och jag gilar känslan i bilderna, även om jag skulle vilja skala av lite saker.

Mer vegetariskt

En sak som jag har bestämt mig för är att vi ska börja äta mer vegetariskt i vår familj. Minst en gång i veckan, gärna flera, ska det vara vegetariskt. En av våra favoriträtter är vegetarisk lasagne, men eftersom jag inte är så förtjust i bönor, eller linser, så har vi mest sett grönsaker som ett tillbehör. Därför börjar jag nu att samla på vegetariska recept som ser intressanta ut.
 
 
Detta tyckte jag lät gott, och tar man bort bacontoppingen så blir den ju helt vegetarisk. Har ni andra rätter, som er era favoriträtter, så tipsa mig gärna. Jag behöver bygga upp den receptskatten mer :))
 
 

Grönsakssoppa med citron-yoghurtsås, bacon och färsk timjan

1 paket bacon

1 gul lök

4 stora potatisar

3 morötter

1 palsternacka

1 liten bit rotselleri

3 tärningar köttbuljong

1 liter vatten

3 msk tomatpure

salt

peppar

- Stek baconet och flytta över i en skål. Skär löken i mindre bitar och bryn i baconfettet. Lägg den stekta löken tillsammans med potatis, morötter, palsternacka, buljong, tomatpure, rotselleri och vatten. Låt koka i 20-30 minuter. Slätmixa den med stavmixer eller dylikt när den kokat klart.

Yoghurtsås

ca 2 dl turkisk yoghurt (eller creme fraiche, gräddfil eller något sådant. Har t.o.m. använt fettfri naturell yoghurt och det går också)

rivet skal från 1 citron

salt

peppar

(ev. lite pressad vitlök)

- Blanda ihop samtliga ingredienser. Voila!

Fyll en tallrik med grönsakssoppa och lägg på en rejäl klick yoghurtsås. Strö över lite stekt bacon och gärna någon färsk krydda – timjan eller basilika går utmärkt. Säkert i princip vilken annan som helst också.

IMGP6020

Om det här är gott?

Det är underbart gott.

 

Receptet hittade jag på bloggen Kvintettfamiljen.


Vackra, härliga, underbara höst

Åh vad jag verkligen gillar hösten. Soliga fina dagar. Inte kallt, men inte heller varmt. Man får ta på sig en lite tjockare tröja och ut och njuta.
 
 
Eller så regnar det och strilar ner. Jag kör bilen med vindrutetorkarna svisch, svisch och njuter av den lilla bubblan som blir i min ensamhet i bilen. När jag kommer hem kurar jag ihop mig i soffan, med en filt över benen, en kopp te och några rutor mörk choklad på bordet, datorn eller något att läsa i närheten och så en varm katt som hoppar upp och lägger sig på mina ben, vars spinnande är det enda ljudet som fyller rummet.
 
 
Jag njuter verkligen av hösten i fulla drag. Jag älskar den här årstiden.
 
 
 
Den här härliga bilden hittade jag på bloggen House of Adela, där jag tycker att hon har lyckats fånga höstens praktfulla färger och härliga stämning.
 
 
 
Även denna bild är från samma blogg. Åh vad jag börjar bli sugen på att köpa mig en riktigt bra kamera och lära mig att fotografera. Det ska bli mitt nya projekt :) Nu när både ridningen och yogan tuffar på för fullt, och det går framåt.

Att våga

Maria Österåker, som skriver min nya favoritblogg Lev mer på mindre, har också skrivit några böcker. En bok som handlar just om att leva mer på mindre där hon skriver om sitt nya liv som självförsörjare och egenföretagare, som jag har bett mitt bibliotek att köpa in.
 
 
Lev mer på mindre -boken
 
Men hon har också skrivit en liten bok om att våga, där hon skriver om vad som fick henne att våga ta steget, säga upp sig och starta ett nytt liv. Den kan du hitta här http://issuu.com/osteraker/docs/att_v_ga.
 
 
Jag funderar mycket kring att våga just nu, då jag känner att det börjar bli dags att göra några förändringar i mitt liv. Kanske är det en begynnande femtioårskris (jag fyller 47 om några veckor) eller så är det kanske mina drömmar som jag haft ett bra tag som börjar pocka på mer och mer, som vill att jag ska göra något mer än att bara drömma. Jag drömmer om att bo och leva på ett annat sätt än jag gör idag, även om jag är rätt nöjd med hur mitt liv ser ut idag, med en bra bostad och ett jobb jag trivs med. Men jag vill något mer.
 

Våga säga nej!

Att våga säga nej är starkt. Många som har drabbats av utmattningsdepression har haft svårt att säga just nej. Att känna in vad vill jag, vad kan jag stå för, vad orkar jag - våga lyssna på vad kroppen, och själen, säger. Vilket ibland innebär att säga nej till saker. Att säga nej kan väcka många olika rädslor till liv.
 
 
Tänk om människor tycker jag är självisk och egoistisk.
 
 
Tänk om jag blir ensam och utanför.
 
 
Tänk om de inte frågar igen.
 
 
Tänk om människor blir arga eller besvikna på mig.
 
 
Tänk om......
 
 
Ja, kanske, men tänk om priset för allt det där är att du säger nej till dig själv, till din egen kropp och din egen hälsa?
 
 
Denna helgen har jag sagt nej till saker som egentligen var inplanerat. Det är inte lätt även om jag kände att det var rätt för mig. För flera veckor sedan hade jag bestämt att träffa några vänner igår kväll och gå ut på stan. Med flera hektiska veckor bakom mig, även helgerna, kände jag att fart, människor, högljutt inte alls var vad jag ville ha, eller behövde. Så jag sa nej. En del av de tankarna jag skrev här ovanför kom upp, men jag kände ändå att jag gjorde rätt val. Jag träffar massor av människor i mitt jobb (det är ju mitt jobb :)) då jag arbetar med utveckling av grupper, föreläsningar, möten - hela dagarna. Så vad jag behövde var ensamhet, tystnad och lugn. Så istället för fest blev det ett tretimmars yogapass och sen lugnt och stilla hemma, med att rensa lite ( ;)), läsa lite och njuta av tystnaden. Även idag har jag bokat av en planerad aktivitet, och ska istället städa och rensa lite mer här hemma.
 
 
Det är vad jag behöver för att ladda energi. Utanför regnar det, så kanske jag tar på mig gummistövlar och regnkläder och tar en promenad i skogen under eftermiddagen.
 
 
Vilka saker säger du ja till fast du egentligen inte vill? Vad skulle du behöva säga nej till för att lyssna på vad din kropp och själ säger till dig?
 
 
 
 
 

Axlarna vid öronen

Oj, vad jag har haft mycket de senaste veckorna. Tidigare i höst har både jag själv initierat spännande projekt och blivit tillfrågad om intressanta saker. Jag såg fram emot alla spännande saker jag skulle göra i höst, och tänkte inte på att de allihop sammanföll under oktober månad.
 
 
Nu känner jag att stressen gjort att jag spänt musklerna, speciellt i axlarna som känns som de är strax under örsnibbarna. Nu måste jag börja sålla bland alla saker, både jobb och roliga fritidsaktiviteter. Först ska jag iväg på ett tretimmars lugnt yogapass som ska öppna upp höfter och nedre rygg. Sen har jag bokat tid för massage, där jag speciellt behöver mjuka upp ryggmusklerna.
 
 
I veckan har vi också fått veta att det ska omorganiseras på jobbet, och den avdelningen jag jobbar på kommer förändras ganska mycket, kanske inte ens min tjänst finns kvar efter nästa sommar. Men jag har bestämt mig för att inte oroa mig för det, utan ta den här tiden att fundera på vad jag verkligen vill göra framöver.
 
 
Igår var vi hela dagen på Strömma Naturbruksgymnasium, och jag kände i hela min kropp att det är ju så här jag vill leva. Tyst, vacker natur, många djur - så vackert och fridfullt. Kanske jag ska komplettera min psykologutbildning med trädgård, och börja med trädgårdsterapi - eller använda djur för rehabilitering av utbrända människor?
 
 
Jag hittade en intressant blogg, Leva mer på mindre, som jag de senaste kvällarna har läst alla inläggen. Jag älskar när jag hittar en ny blogg och kunna börja från början, och sen läsa månad för månad :) Finns inget på TV som kan intressera mig lika mycket, så hos oss står TV:n på ibland för att det inte ska vara helt tyst, men vi föredrar datorn som teknik.
 
 
I bloggen har Maria och hennes familj skrivit om hur de för några år sedan  började ändra sitt liv, då hon först sa upp sig från sitt jobb, de började med självförsörjning där de odlar grönsaker och föder upp djur, kalkon lät intressant, och där sedan även hennes man slutade sitt jobb och började med bin och honungsproduktion. Jag blev inspirerad av dem, och delar av detta vill jag också ha i mitt liv - höns, grönsaker, frukt och kanske, kanske uppfödning av djur, men jag vet inte om jag skulle klara av slaktmomentet.
 
 
Jag har funderat mycket på det där med tid, jobb och pengar. Jag har under oktober ett par projekt i mitt privata företag och inser att jag bara behöver arbeta 2,5 dag per månad med uppdrag där för att netto tjäna lika mycket pengar som jag gör på min 80% anställning. Frågan är bara om jag vågar???
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Underbara höst :)

Åh, vad jag tycker den här tiden på året är vacker. De första veckorna i oktober är, i mitt tycke, den allra vackraste tiden på hela året. Färgerna är så intensiva överallt, färgade löv både på marken och i träden. Alla dessa fantastiska färger flyter ihop till ett praktfullt konstverk.
 
 
Jag var ute och red i skogen igår och bara njöt av allt det vackra. Jag känner att jag vill ta tillvara varje ögonblick och spara alla vackra bilder i min minnesbank. Tyvärr är denna tiden ganska kort, för snart ligger alla löv på marken och trädens kala grenar spretar svarta mot himlen.
 
 
Men just nu är det som allra vackrast. Njut av nuet.
 
 

Att leva med färre prylar

På Project 33 läste jag denna lista med 33 insikter efter att ha levt i tre år med 33 saker i sin garderob inkl accesoarer.
 
 

33 Things I Know

 1. People care more about what they are wearing than what I am wearing.
 2. Fewer decisions in the closet allow for more clarity for more important choices.
 3. Just because a shirt looks good on me doesn’t mean I need it in every color.
 4. I can pack my entire wardrobe in a carry on bag.
 5. I used to spend too much money on clothing I didn’t wear very much.
 6. Comparison makes me feel like I’m not good enough.
 7. I am.
 8. Advertising makes me feel like I don’t have enough.
 9. I do.
 10. When clothing fits my body, I look and feel better.
 11. If something wears out, I can replace it.
 12. I can get ready for anything in less than 10 minutes.
 13. It’s ok to invest in quality clothing.
 14. A supportive community makes the most challenging things easier and enjoyable.
 15. Someone needs the clothing I don’t wear.
 16. One is enough in almost every situation.
 17. Mornings are so much easier dressing with less.
 18. With less clothing, I have more time and money.
 19. Almost anything is more fun than shopping.
 20. I never have to worry about closet space.
 21. Simplicity inspires interesting conversations and beautiful friendships.
 22. People stop buying you clothing and accessories when you create a minimalist fashion project.
 23. Dry clean only items aren’t functional in a small wardrobe.
 24. I used to spend too much time figuring out what to wear.
 25. Men like this project too.
 26. Dressing with less has inspired me to live with less.
 27. Now that I don’t think about what to where, I am more creative.
 28. I can appreciate fashion without owning it.
 29. Counting your clothes has nothing to do with numbers.
 30. If I wait 30 days to buy something, I almost always forget about it.
 31. Dressing with less works around the world.
 32. This crazy experiment has become a life changing project.
 33. Simple is the new black
 
Inspirerande lista tycker jag, och även om jag inte riktigt är nere på 33 saker ännu, så har jag drastiskt dragit ner på min garderob, och köper oerhört sällan nya kläder. Jag har tillräckligt :)
 
 
Och denna lista älskade jag, och speciellt punkt 9 inspirerade mig. Skriv ner varje dag vilka kläder jag har på mig och hur jag trivs i dem gör det enklare att hitta min egen stil, vad som passar mig och vad som inte passar mig. Den idéen ska jag ta efter :) Det gör det också enklare att göra sig av med saker som man inte är helt 100 för. Let go!
 
1) Fabric matters — pay attention!
2) Dress for the life you have.
3) Comfort trumps style (but both together are great!).
4) Know what colors flatter you.
5) Know what flatters your shape.
6) With a small closet, everything has to earn it’s place. If it’s not carrying it’s weight, let it go.
7) It’s OK to wear the same dress 5 Sundays in a row, or the same skirt twice in a week, especially if you feel fabulous in it.
8) 1 piece you feel fabulous in is worth 3 that you feel OK in.
9) Writing down what you wear and your thoughts on it helps clarify your feelings and whether you should keep something.
10) It’s OK to spend a lot on one piece you will wear a whole bunch. It doesn’t make as much sense to spend a lot on special occasion clothes.

En aktiv livsstil

I somras kände jag att jag skulle vilja ha en mer aktiv livsstil. Jag kände att jag skulle vilja vara en sådan som sa "jag tycker om att springa". Vi kan faktiskt välja själva vilken berättelse vi vill ska beskriva oss. Även om det ibland känns som om livet springer på i 190, och vi följer strömmen och gör som alla andra gör. Men vi har faktiskt ett val. Vi kan välja, både hur vi vill leva vårt liv, och vilken person vi vill vara.
 
 
Förändring sker dock inte på en gång, utan är en process som sätts igång. Ibland kan förändringen ta andra vägar än vad vi först tänkte, och dit vi trodde att vi ville. Jag har ändrat min berättelse om mig själv, då jag inser att löpning inte är min grej. Jag tycker det är tråkigt och monotont, samtidigt som det gör ont i mina höfter och knän. Vad jag däremot vill ha var en mer aktiv livsstil. En livsstil där jag rör på mig mer. Så jag köpte ett nytt träningskort på gymet och har återupptagit min yoga. Det viktiga är att hitta saker som man själv tycker är roligt. Varför tvinga sig själv till att göra något man inte gillar, när man kan få samma effekt och samma resultat genom att göra något som man faktiskt tycker är roligt, och tycker om.
 
 
Så min aktiva livsstil innebär för mig ridning och yoga, just nu iallafall. Det är vad jag hinner med, utan att pressa in för mycket i min almanacka, och samtidigt något som jag tycker om att göra. För mig är det också viktigt att "hinna med" att bara vara, att ta det lugnt, att inte ha varje kväll och varje helg inbokad, utan att göra det jag för stunden har lust till, och har behov av, även om det är som i lördags att ligga på soffan och koppla av en stor del av dagen (varvat med lite tvätt och städ). Men igår svängde pendeln åt andra hållet och jag började med att rida 90 minuter följt av yoga 90 minuter. Båda dessa aktiviteter passar ihop, och för mig skapar de balans.
 
 
En favoritposition, plogen, som faktiskt är väldigt avkopplande :)

Attraktionslagen i vardagen

Använder ni attraktionslagen? Har ni märkt isåfall hur det hela tiden i små vardagliga händelser faktiskt fungerar :)
 
Det som vi tänker på, dvs dit vi koncentrerar vår energi, är ofta också precis vad som händer. Fokuserar du din energi på positiva eller negativa saker? Tänker du på sådant du vill ska hända, sådant du vill ha mer av i ditt liv - eller tänker du mer på sådant du inte vill ha och oroar dig för att sådant du inte vill ska hända?
 
Oavsett hur du gör är det de sakerna du tänker på som du drar till dig! Så istället för att tänka "åh jag hoppas att detta inte händer"... tänk istället på vad det är du vill ska hända.
 
När man börjar praktisera attraktionslagen och blir mer medveten om hur mycket våra tankar styr händelserna i våra liv kan man se hur verkningsfullt det faktiskt är.
 
I förra veckan hade jag en upplevelse där det blev väldigt tydligt för mig. Jag var på ett yogapass med en instruktör jag bara tränat för en gång tidigare. Jag tyckte att passet var ganska lugnt, vilket var skönt, men jag saknade vissa moment, precis som jag gjort veckan tidigare med samma instruktör. Jag tänkte att jag vill utmana mig själv lite mer än vad som gjordes i passet och tänkte på ett par positioner jag absolut ville göra, och bestämde mig för att göra dem själv när passet var slut. Då gör instruktören position efter position, som var precis de jag önskade! Det var som om hon kunde läsa mina tankar. Vid avslappningen kände jag också att jag saknade vissa moment, som tidigare instruktörer gjort ibland, men absolut inte alla, och hon hade inte gjort det veckan innan, men precis när jag tänker tanken på vad jag önskade, kände jag hennes händer på mina axlar och gjorde precis det jag tänkt och önskade :)
 
Om du inte redan använder attraktionslagen för att skapa det du vill ha av livet - testa!
 
 

bloglovin
RSS 2.0