Vänner

En viktig del i att känna livstillfredsställelse är att ha nära relationer. Det kan vara familj, både dina barn och dina föräldrar eller syskon, en kärleksrelation eller de goaste, bästa vännerna. Människan är social av naturen, och vi behöver få känna att vi ingår i ett socialt sammanhang för att må bra. Att ha bra relationer med både familj, partner och några riktigt goda vänner är naturligtvis optimalt - men det är inte mängden relationer som är det viktiga, utan det räcker med att du har någon eller några som du känner dig nära. Som du kan anförtro dig åt, och dela glädjeämnen och sorg med.


Vänner kan man hitta på de mest oväntade ställen, och ibland är det den du minst anar som visar sig vara en vän för livet.En arbetsvecka

Så var veckans första arbetsdag avklarad. Hur känns det så här i början av veckan? Känner du likadant som Snobben?

Forskning kring lycka har visat att vår lyckokänsla går upp på fredag eftermiddag och håller i sig till söndag kväll, för att sedan gå ner igen. Det behövs kanske ingen forskning för att konstatera. Det är roligt att vara på jobbet på fredagar. Alla är på bra humör och ser fram emot helgen. Att vi är glada när det är helg är också lätt att förstå. Då är vi fria att disponera vår tid som vi själva vill, och kan utöva fritidsintressen och träffa vänner, vilket alla är viktigt för känslan av livstillfredsställelse och lycka. Men, om vi har möjlighet att ha den fria tiden varje dag är den inte lika uppskattad. Att vara arbetslös eller sjukskriven, att inte ha rutiner är något som tvärtom kan leda till nedstämdhet och depression.


Så en blandning av social tillhörighet, att ingår i ett sammanhang och ha fri tid att disponera efter egen vilja är viktigt. Balans. För mig är det en bra balans mellan arbetstid och fri tid att arbeta 75%. Arbeta i fyra dagar, för att sedan vara ledig i tre. Det där svenska ordet lagom kan passa in. Arbeta lagom mycket, och vara ledig lagom mycket.


Annan forskning har visat att just 75% är lagom arbetstid för många. Hur mycket är lagom för dig? Vad tycker du är en bra balans mellan arbete och fritid?

Röj och rensa-tips

 

Bokhyllan är en plats där många har svårt att rensa. Böcker som man en gång har läst och älskat kan vara svårt att göra sig av med.

Om du är som jag har du kanske tom böcker från 80-talet kvar, men för ett tag sedan gjorde jag ett riktigt krafttag och rensade rejält i bokhyllan, ja tom så mycket att jag kunde göra mig av med ena bokhyllan. Jag gillar visserligen bibliotekskänslan med fyllda hyllor, men de började ta för mycket plats, både fysiskt och visuellt. Bokhyllor med alla olika färger ger så många synintryck ,förutom sin faktiska tyngd.

Tips för att börja rensa:

* böcker som du vet att du aldrig kommer läsa om är dags att gå gå vidare till någon loppis (där åkte alla mina Sidney Sheldon böcker ut)

* böcker som är inaktuella (där åkte en gammal juridikbok ut - tror lagarna har ändrats ett antal gånger sedan den skrevs)

* böcker med olika intressen och hobbies du inte längre sysslar med (där åkte en salsabok, en teckningsbok och några fler ut)

* kokböcker du aldrig använder (där blev det svårare då jag älskar att läsa min kokböcker och titta på alla fina bilder, men några kunde jag rensa ut som inte lockar så mycket)

* böcker som du tänkt läsa men aldrig kommer dig för, eller böcker som du börjat läsa men inte kom vidare i (där blev det en stor hög för min del - om böcker inte har fångat mitt intresse på de första hundra sidorna lägger jag den åt sidan och sen blir inget mer läst)

* dubletter (jag hade råkat få dubletter av ett par böcker som jag tycker mycket om - jag behöll ett ex, och gav det andra till en kär vän som kanske också uppskattar boken lika mycket som jag)

* studielitteratur. Litteratur till olika universitetskurser brukar vara rätt så dyra. Det är lätt att behålla dom bara av den anledningen, men behåll de som du är rätt säker på att du kommer använda, men gör dig av med resten. För mig är detta fortfarande en process in progress, om man säger så. Efter sex års universitetsstudier har jag många böcker. En del har jag märkt att jag har nytta av, men de flesta har jag inte tittat i sen jag blev klar med min psykologexamen.


Feng shui

Feng Shui är en gammal, kinesisk lära som handlar om hur människor, djur och växter påverkas av naturen och sin omgivning. Feng shui bygger på läran om de fem elementen (eld, jord,vatten, trä, metall) I ett hem, eller rum, blir det harmoniskt när alla element är representerade - i balans.

Eldelementet representeras av allt ljus som lampor, lyktor, husdjur, färg från röd-orangea färgspektrat, saker från djur som päls eller ull, bilder som föreställer djur, eld eller solsken. Den formen som representerar eld är triangeln.


Jord representeras av material som tegel,keramik, betong, jordfärger som brunt och beige, konst med landskap eller öppna fält. Formen är fyrkantig


Vatten representeras av glas, speglar, kristall, svart färg, konst som föreställer vatten


Trä representeras av växter, gröna färger, pelarliknande former, föremål gjorda av trä, konst med växtlighet


Metall representeras av metaller, vita eller ljusa färger, större stenar, cirklar och ovaler


För att skapa balans i ett rum behöver du inte ha lika mycket av alla element, men alla element bör finnas. Det elementet du behöver minst av är eld, då det ger starkt intryck. Tänk tex på färgena i eldelementet röd/orange/gul, vilka är de tre färgerna som ögat uppfattar snabbast. Eldelementet bör finnas med, men inte i för stora portioner

I feng shui pratar man även om qi, som ofta översätts till livsenergi. Något som rekommenderas i läran om feng shui är att rensa och röja, få mer fria ytor och låta qi flöda. För mycket saker ger stagnerad qi, och därmed stagnerad livsenergi.


Jag har hjälpt människor att röja, som inte har "trott på feng shui", och varit lite aviga till att rensa bort saker till att börja med, men när allt är klart uttrycker de en känsla av att det är lättare att andas, det känns skönare hemma. Att börja rensa bland alla saker vi samlar på oss är en bra start, oavsett om du är intresserad av feng shui eller inte. Precis som vi gick igenom garderoben i garderobsrensningen bör alla skåp, lådor och förråd gås igenom.


Börja i ett rum, en låda eller ett skåp om det känns som ett alltför stort projekt. Ta ett rum i taget och ta det i din egen takt. Jag kommer framöver ge tips på vilka saker som kan vara aktuellt a tt gå igenom - och göra sig av med.

Vilket rum startar du med?


Mat - igen...

De tv-kockar som jag känner mig inspirerad av har något gemensamt. De är passionerade, och sensuella i sin matlagning. Mat är njutning, och det är ett nöje att se dessa arbeta. Lustigt nog är tre av mina favoriter kvinnor.
Monika Ahlberg har jag sett live på en föreläsning, och jag gillar verkligen henne. Hon har också skrivit flera kokböcker, och några av mina favoriter är hennes årstidsböcker samt Monikas Jul. På middagen i lördags hade jag gjort lite tilltugg till kaffet från en av hennes böcker: wienernougat. Så fantastiskt gott, och enkelt att göra:

Ta en påse flagad mandel, rosta den gyllenbrun i en torr stekpanna på medelvärme. Ställ sedan åt sidan ett tag. Ta en förpackning nougat och smält i en skål över vattenbad. Smält samtidigt en kaka mörk blockchoklad. Blanda ihop alla ingredieserna: blockchoklad, nougat och mandel. Häll massan i en avlång form, klädd med smörgåspapper och in i kylen för att stelna. Skär sedan wienernougaten i lagom stora bitar. Jag tycker den smakar bäst serverad rumsvarm


En annan favorit är Leila LindholmLeila är alltid så glad när man ser henne i tv-rutan. Jag blir glad av att se henne, och hennes mat *mmm*. Den enda bakbok du behöver är Leilas Piece of cake. Där finns allt! I ett tv-program såg jag henne göra en chevresås som jag valde att göra som tillbehör på lördagens middag. Den stämmer väl in med min matfilosofi: okomplicerad, goda råvaror och tar inte lång tid att göra.

Ta en burk vanlig creme fraich, ca 150 g chevre, ringla i lite honung, lite salt och peppar. Värm allt i en kastrull tills osten har smält. Smakar ljuvligt till olika sorters kött.


En passionerad matlagerska som verkar njuta hämningslöst av allt hon tillagar är Nigella.
Detta är mina topp-tre när det gäller tv-kockar och jag har kokböcker av alla tre hemma. En bubblare som kanske kan ta sig in på listan är en man: Per Moberg. Jag gillar hans sätt att laga mat, lite på en höft och med stor passion och en portion humor.


Tacksam...för så mycket

Idag är det söndag och jag funderar på veckan som har gått, och skriver ner allt jag är tacksam för. Denna vecka har varit en fantastisk vecka och det finns mycket att skriva på den listan

* Jag är så tacksam för alla mina kära vänner. Att ha vänner som peppar, stöttar och på alla sätt skänker glädje är en ynnest, och ni lyfter mig

* Jag är tacksam för att jag fått några fina eftermiddagar med dottern, trots att denna vecka varit pappavecka

* Jag är tacksam för en ljuvlig dag på Säröhus. Älskar allt med det stället, och att ligga i en massagefåtölj och se ut över havet, solnedgången och fyrarna som tänds - det är ett ögonblickets lycka

* Jag är tacksam för en mycket intressant dag med inspirerande föreläsningar jag fick vara med på i torsdags, trots att jag inte jobbar för samma företag längre

* Jag är tacksam för en arbetsintervju som gav mig massor av feelgood. Nu hoppas jag bara på positivt besked nästa vecka. Håll alla tummar och tår!

* Jag är tacksam över att solen sken idag, och gav mig härliga vårkänslor

* Jag är tacksam över mitt hem där jag mår så bra. Särskilt när det är nystädat som nu :)

* Jag är tacksam att vi har en så fin inrättning som bibliotek, med ett överflöd av böcker att välja på. Och det är gratis

* Jag är tacksam över att jag hade dubbeltimme på ridningen denna vecka

* Jag är tacksam över att en vän tog med mig på en föreläsning om tonåringar som jag inte ens hade vetat om att den var annars


Ja, listan skulle kunna göras lång denna vecka. Hoppas ni också har haft en fantastisk vecka. Vad är ni tacksamma för?

Mindfulness i vardagen

Vardagsmatlagning - hur spännande låter det? Ofta blir det något som går snabbt. Hela familjen är hungrig och behöver påfyllning så fort som möjligt. Har du mindre barn ska maten hinna vara färdiglagad och uppäten innan barnprogrammen börjar.


Men pröva att bli mer medveten när du lagar mat, då detta är ett fantastiskt tillfälle till att fokusera på alla sinnen.

Se på de olika färgnyanserna råvarorna har - hur många olika färger kan du urskilja? Känn doften på alla råvarorna, hur luktar paprikan, hur luktar egentligen färskt kött, vilken doft har potatisen? Hur känns de olika produkterna, är det någon skillnad på paprikans yta mot potatisens? Smaka av maten du lagar, känn doft, temperatur, konsistens och smak. Lägg märke till dina rörelser.


Hur känns det att laga mat på detta sättet?Mindfulness i vardagen

Gillar du att stryka? Nej, tänkte väl att det inte var din favoritsyssla. Faktum är att det har länge varit den tråkigaste av alla hushållssysslor enligt min mening. Jag köpte mest kläder som gick att tvätta, torka och sen direkt in i garderoben, både för mig och dottern, och strök bara i undantagsfall.


Men jag tyckte ju att när kläderna var så mycket snyggare när de var strukna. Så jag tänkte att jag får ändra min attityd till strykning. Nuförtiden stryker jag all tvätt varannan söndag eftermiddag, när jag är själv hemma. Plockar fram alla kläder, öppnar garderoberna och tar fram tomma galgar. Sen låter jag strykningen få ta sin tid, och går igenom hela högen utan stress. Jag låter helt enkelt stryktiden bli en tid för avkoppling, meditation och är närvarande i nuet. Känn de olika tygkvaliteterna, hör ångan pysa från strykjärnet, njut av doften av nystrukna kläder......och utan att jag har känt det som en ansträngning, tråkigaste sysslan av all - är jag klar. I min klädkammare hänger fullt med nystrukna kläder, färdiga att användas.Favoritrecept

Här kommer receptet på en riktig favoriträtt: Ingers chililax. Jag har bjudit vänner på denna rätt vid flera tillfällen och den brukar vara mycket uppskattad. Detta blir min middag idag, och idag har jag tur - det finns en efterrätt kvar från middagen igår, då tyvärr en vän inte kunde komma. Och den får jag idag! Min favoritdessert: creme brulé - vilken söndag!

4 laxfier a ca 140 g
1 burk creme fraich paprika & chili
1 finhackade paprika (röd eller gul - jag brukar köra med en av varje färg)
100 g smulad fetaost
2-3 msk sweet chilisås

Blanda creme fraiche med paprika, fetaosten och chilisåsen i en bunke. Lägg laxfilérna i en smord ungsform och fördela röran över fisken. Tillaga i ugnen i 200 grader i 15-20 min. Om du vill tar du potatis eller ris till. Jag brukar bara ta lite ångkokta grönsaker som tex broccoli.


Såhär gillar jag mat! Enkelt, okomplicerat som inte tar för lång tid, men som smakar gudomligt. Bon appétit!


Myskläder

Söndag brukar innebära mysdag för många. Antingen om du är trött efter en sen óch rolig lördagskväll eller bara vill ta det lugnt och mysa hemma är det skönt med mjuka, bekväma kläder.


Jag älskar velourkläder när jag hemmamyser. Ofta har jag velourbyxor och en tröja till, ibland matchande hoodie


Men min nya mysfavorit är Fonda Dress från Odd Molly. Den är mjuk och skön som myskläder ska vara, men den är också såpass snygg så jag kan ha på mig den och gå bort någonstans i. När jag var på Säröhus i veckan minglade jag runt på hotellet i min sköna klänning, och när jag var färdig i relaxen var den helt underbar att ta på sig. Den är kvinnlig och fin i modellen, och jag bara älskar den. Jag har den vita på mig idag, färgen heter chalk, men jag är sugen på en till, kanske i en mörkare färg?


Rör på kroppen

En viktig del för att få balans i livet och må bra, är att röra på sig. Vår kropp är gjord för rörelse och inte för att sitta still. Men vad är egentligen träning? Innebär det att man måste göra sånt man inte gillar? Jag hör ofta att det är så tråkigt att träna, tråkigt att gå till gymet etc. Men träning behöver inte innebära att gå på gym, ut och springa eller något annat som kräver särskilda kläder eller något organiserat, utan det räcker att röra på kroppen.


Vad tycker du är roligt? Om du hittar en aktivitet som är rolig, känns det inte jobbigt. Tycker du om att promenera - ut och gå en halvtimme om dagen. Jag har haft hund i tolv år, och utan att jag tänkt på det som träning har jag varit ute och promenerat flera timmar varje dag, ofta i skogen med backar upp och ner. Väldigt bra träning.


Ridning gillar jag, och jag hör ibland folk säga att ridning är ju inget jobbigt, man åker ju bara med hästen runt. Det kan jag dementera! Jag är ofta helt svettig efter ett ridpass. För mig är det bra träning, och en härlig samvaro med hästen.


Men idag ska jag iväg på något som för mig bara är ren glädje - zumba!Zumba Fitness är en träningsform med inspiration från traditionell musik som cumbia, salsa, samba och merengue. Musiken är fartfylld och medryckande. Dansstegen är inte särskilt svåra, och jag sveps snabbt med av musiken och livsglädjen den förmedlar. Efter en timme är jag svettig, men så glad med ett stort lyckligt leende på läpparna. Det känns inte som jag har "varit och tränat" utan att jag haft en enormt glädjefylld timme och fyllt på mina energidepåer. Så prova gärna zumba och se om det är en träningsform som passar dig också!
 

Yoga är en annan  favoritträning, som jag kommer återkomma till.


Sommartid spelar jag gärna golf, och gärna ensam. Att gå själv i skogen i vacker natur och spela golf blir nästan som meditation, och jag går ner i varv ordentligt efter några hål.


Träning kan också vara att leka med barnen. Min dotter tycker om att hoppa på sin studsmatt och vill att jag ska vara med henne och hoppa. Det är roligt, lekfullt, och faktiskt riktigt bra träning. Så fundera på vad du tycker är roligt att göra, och allt som innebär att du rör på dig är faktiskt träning - även om du inte alltid tänker på det som träning

Trevliga stunder

Igår kväll var jag på Restaurang South American och åt en sydamerikansk grillbuffé med min vän R, som också är en fd kollega. Vi åt gott, pratade, skvallrade, skrattade och hade en trevlig kväll. Perfekt avslutning på veckan och en skön inledning på en social helg.

Ikväll är det jag som bjuder på middag, då jag bjudit hem mitt kära arbetsteam på middag, och jag ser fram emot ännu en trevlig kväll med god mat (förhoppningsvis - idag är det jag som lagar den), lite vin, roligt snack, massa skratt med underbara, härliga tjejer.

Så två viktiga lyckomarkörer får jag in denna helg - givande vänskapsrelationer, umgänge och upplevelser istället för shoppin. Lycka :)


Garderobsplanering del II

Nu när du har rensat garderoben, så bara de plagg du verkligen använder och trivs i finns kvar, och du har funderat lite kring vilken klädstil du tycker om, har vi kommit till det tredje steget - vilka färger garderoben ska byggas upp kring.


Om jag säger färganalys, vad tänker du då? I mitten av nittiotalet utbildade jag mig inom det området, och att.  göra färganalys var populärt. Många kvinnor pratade om att de var vår eller sommar. Du kanske tycker att dessa årstidsbenämningar känns gammalmodigt, och du behöver inte tänka i de banorna. Men faktum är att vi passar bäst i färger som harmonierar med våra egna färger på hud, hår och ögon. Våra färger är antingen varma eller kalla, antingen ljusa, medium eller mörka, och vi kan ha färger som är klara eller färger som är mer dämpade. När man pratade om olika årstider beskrev de hur färgerna var uppbyggda. De som kallas vår passar bäst i de färger man kan se i naturen under våren - varma, klara, friska färger, och är tex de enda som kan bära upp limegrönt, påskliljegult, varmt röd. Även de som kallas höst passar bäst i  varma färger, men tänk hösten flammande färger som roströd, brunt, olivgrönt. På våren och hösten är också ljuset varmt och gyllene.
Sommartid och vintertid är ljuset kallt, men på olika sätt. På sommaren är färgerna lite mer dämpade, lite disiga som i milda pasteller, rosa malvor, blått i alla nyanser tex jeansblå, medan vinterns färger är mer kontrastrika. Om du tittar ut nu så ser du svarta, olika gråa toner, klart vitt.


Våren och sommaren har ljusare fäger, medan hösten och vintern har mörkare. Titta på dina egna färger. Om du är ljus, med ljust hår, ljus hy och ögon som är blå, blågrå, gröna - så är det antingen vårens eller sommarens färger som passar dig. Vilken som är bäst beror på om dina färger är varma eller kalla.


Har du mörkare färger i dig själv, är det höst eller vinter som har dina färger. Har du mörkt hår utan några gyllene reflexer är dina färger i huvudsak kalla. De flesta som passar i höstfärger brukar vara lätta att identifiera med hår som ofta har röda nyanser.


För att avgöra om du har kall eller varm ton, titta på huden om den går mer åt det rosaaktiga hållet, eller mer olivfärgad. Vilken färg har du på håret? Vilken är din ögonfärg?


Titta på dina favoritkläder i garderoben - är de i huvudsak varma eller kalla? Ofta dras vi instinktivt till färger som harmonierar med våra egna färger, och du har säkert en del favoritkläder som du alltid känne dig fin i som är i en färg som passar dig. Om din garderob byggs upp i färger som funkar ihop med dina egna färger, dvs i samma färgspektrum, kommer de även att passa ihop med varandra.


Något som är mycket smickrande för alla är att i kläder, eller detaljer, upprepa färgen på ögonen. Har du frågor när det gäller färg, lämna en kommentar så ska jag svara. I nästa del kommer jag ta upp hur klädernas skärning kan lyfta fram och smickra dina bästa drag.

Djur som terapiRidterapi, eller hästunderstödd terapi, har fått en hel del uppmärksamhet den senaste tiden. Syftet med ridterapi är inte att lära sig rida utan att med hästen som verktyg öka hälsa och välbefinnande. I dag finns det vetenskapliga belägg att ridterapi bland annat ger minskad stress, tillfrisknande från depression och utmattning, ökad självkänsla, självförtroende, mod, vilja och en ökad kroppskännedom. Dessutom förbättras konditionen och koordinationen.


Annan forskning visar att när vi klappar våra husdjur, hund eller katt, så sänks pulsen, hjärtat slår långsammare, blodtrycket sänks och kroppens eget må-bra-hormon oxytocin utsöndras vid beröring. Så att klappa katten eller hunden hemma ger faktiskt ökat välbefinnande. Du blir lugnare och mår bättre. Även hos djuren utsöndras ett lugn-och ro-hormon, så de tycker också att det är skönt att bli klappade.


Det är även positivt för barn att växa upp med djur. Forskare har visat att barn med sällskapsdjur har större tillit till sig själva genom den trygghet som djuret förmedlar. Djuren höjer också barnens livskvalitet genom att de lockar till lek, stimulerar till utforskning av omgivningen och ökar barnens självständighet. Det har visat sig att barn med djur har lättare att lära. Barn med djur hemma blir också mer sociala än andra barn. Att ta hand om djur ökar även barns emaptiska förmåga. Att vårda och ta hand om en annan levande varelse är utveckland.


För människor som är inlagda på sjukhus, bor på äldreboende, sitter i fängelse kan djur starkt bidra till att göra tillvaron meningsfull.


Så gott....och så nyttigtVisst är det härligt när man hittar något som är så gott att man kan tänka sig att äta det ofta....och samtidigt veta att det är oerhört nyttigt. Så känner jag för avokado. Jag älskar avokado - att äta som det är, att fylla med olika röror till förrätt eller mosa till guacamole. Passar till allt.

Vilka är era nyttiga favoriter?

Mindfulness - en bra start på dagen

Hur började du din morgon idag? Försov du dig, vaknade, tittade på klockan och tänkte "shit, klockan har inte ringt, jag skulle ju gått upp för en timme sen", kastar dig ur sängen. slänger i dig något som ska likna frukost i förbifarten, en snabbis in i badrummet, kastar på dig kläderna och ut i bilen. På väg till jobbet fastanar du i bilkö, känner stressen öka och sitter och trummar med fingrarna på ratten och tycker att medtrafikanterna är idioter som inte kan köra snabbare....


Även om din dag inte började som ovanstående, så kan du känna pulsen öka bara genom att läsa texten och tänka dig in i situationen. Känslan i kroppen efter att ha börjat dagen på detta sätt sitter i länge, och ibland hela dagen.


Börja istället din dag på ett lugnt och harmoniskt sätt, och fyll din kropp, din själ och din sinne med lugn och ro. Låt kroppen få en mjuk start på dagen, som du sedan kan bära med dig resten av dagen.


När du vaknar, ligg kvar i sängen en stund, ta kontakt med din andning och följ några djupa andetag - hela vägen in och sen hela vägen ut. Känn hur lugnet fyller kroppen. Sträck på dig och bli så lång som möjligt. Tänj ut kroppen, väck den på ett mjukt sätt.  Lägg märke till ljud i rummet, hur är ljuset? Ha inte för bråttom upp ur sängen. Sätt dig på sängkanten en liten stund, känn in din kropp, hur känns den i dag? Ta ytterligare några djupa andetag och sträck dig igen. Tänk på en katt som precis har vaknat och hur den sträcker ut sig, framåt och bakåt, innan den är klar att gå iväg.


Om du låter din kropp vakna på detta sätt ger du dig själv en bra start. Le och välkomna dagen. Forskning har visat att även om vi ler på kommando, inte för att vi känner för att le, så väcker själva leendet glädje. Prova får du se.....

Sovit gott?

Om du har katt, som jag, skrattar du säkert delvis igenkännande till denna lilla film. Simons cat är en tecknad kortserie om en katts liv och upptåg.


http://www.youtube.com/watch?v=w0ffwDYo00Q


Titta och njut. Vaknar du med huvudvärk kan du ju alltid fundera på vad katten hittat på under natten :)

Symboler

Vilka symboler omger du dig med? Om du tittar dig omkring i ditt hem, vad ser du då? Det är lätt att bli hemmablind och inte se vad man har för motiv på sina tavlor eller vilka prydnadsfigurer man omger sig med. Börja titta på saker omkring dig och se vilken symbolik sakerna har med sig. Är det symboler som ger dig kraft och positiv energi, eller är det saker som ger dig negativ energi? Vilka känslor väcks hos dig när du tittar på de saker som hänger på dina väggar, eller står på dina skåp? Allt vi har omkring hos innehåller symboler, även om det ibland är på ett undermedvetet plan. Har du tavlor, eller andra symboler, som visar lidande, ensamhet, sorg, krig eller annat fyllt med negativ energi. Är det den energin du vill omge dig med?


Fundera på vad du vill ha, vilken väg är du på väg i livet och vad vill du ha mer av? Vilka symboler ger dig en positiv kraft som förstärker dina intentioner och hjälper dig att ta dig dit du vill, och bjuda in det du vill ha mer av i ditt liv? Vilka känslor som väcks av olika motiv kan vara väldigt personligt, och det som ger en känsla av sorg hos en person kan ge en känsla av kraft hos en annan person.


Ett bra exempel, som inträffade här i veckan, var när de visade en liten reklamsnutt på TV angående skivan Absolute Acustic. Jag tycker de sångerna är så vackra, harmoniska och finstämda dvs de väcker positiva känslor hos mig, medan min dotter tycker att samma sånger är sorgliga och vemodiga.


När jag tittar mig omkring i mitt hem är det några symboler som är väldigt tydliga, och det ena är hjärtan. Jag har hjärtan på allt möjligt - tavlor, smycken, ljusstakar, prydnadsföremål osv. Hjärtan är för mig dels en vacker, mjuk och harmonisk form, men framförallt gillar jag symboliken. Hjärtan står för kärlek, och då tänker jag inte enbar på kärleken mellan man och kvinna, utan kärleken till min dotter, kärleken till mina vänner, kärleken till mina djur - ja, kärleken till livet helt enkelt. Jag älskar livet - och det har blivit en hel del sådana symboler genom åren :) Nu får ni några kärlekssymboler också
En annan symbol som jag har en del av är änglar. Änglar står för mig för något ljust, glädjefullt och beskyddande. Jag har köpt änglar jag tyckt varit vackra, jag har fått några skyddsänglar och just nu har jag även änglar (och hjärtan) på min köksgardin. Jag hittade den på rea, färgerna passade in i mitt hem och symbolerna var som gjorda för mig.
En tredje symbol jag omger mig med är naturbilder, och speciellt havet. Havet har alltid varit speciellt för mig. När jag känner mig nedstämd eller inte mår så bra, åker jag gärna ut till havet. Jag tycker om att promenera vid havet vid alla årstider och i alla väder, och jag kan sitta länge och bara titta ut över horisonten. När jag är vid havet får jag ett helt annat perspektiv på mina bekymmer, och känner mig liten och ödmjuk inför det stora, mäktiga havet. Sommartid får jag dock en helt annan känsla, och då handlar det om glädje och avkoppling. Så flera tavlor med hav, fyrar och båtar finns i mitt hem

 

Kärlek och passion är viktigt. Jag har ett par tavlor av Chekirov med älskande par, och till sist något som symbolerar massor av saker för mig - hästar. Det är ett djur som är kraftfullt, känsligt, intelligent och lojalt. Samtidigt ger det mig massor av glädje att rida.

Detta var några exempel på symboler hemma hos mig. Vad har du för symboler hemma hos dig??

 
Jakten på lycka

Lycka - och lyckoforskning, har fått stort medieutrymme senaste året. I flera tidningar har man skrivit om forskning kring lycka, och nu har SVT gjort ett TV-program som heter Jakten på lycka. I åtta program ska programledaren Hanna Hellquist träffa forskare, göra experiment och se om man kan öka sin lyckonivå. Två program har redan gått, och har du missat dom så finns de att se på SVT Play. De sex kvarstående programmen kan ses på tisdagar kl 21.30

 
Vilken frisyr vill du ha?

I en undersökning visade det sig att den kändis som har den frisyren flest kvinnor vill ha fortfarande är Jennifer Aniston
På andra plats kom Eva Longoria
Vem tycker du har snyggast frisyr? Vilken känd person har en frisyr du skulle vilja ha?

Mer om tacksamhet

Susan Lyubomirsky, som skrivit boken Lyckans verktyg menar att det finns det ett visst antal strategier som kan öka lyckonivån, och den första är att uttrycka tacksamhet 


Expriment där personer varje dag listat 5 saker de är tacksamma för under 6 veckor visar att de blir mer optimistiska och mer tillfreds med livet. De blev friskare, sjukdomssymtom som huvudvärk, hosta och illamående minskade! 

Tacksamhet hjälper oss att njuta av det goda i livet. Att uttrycka tacksamhet förbättrar självkänslan och det är även ett bra motgift mot stress och traumatiska upplevelser.


I mitt förra inlägg om tacksamhet glömde jag ju det viktigaste av allt: jag är så otroligt tacksam över min dotter, som förgyller livet för mig varje dag, men speciellt tacksam är jag över att hon hjälpt mig med allt det tekniska kring bloggen. Utan henne hade det inte funnits någon blogg! Tack hjärtat för all din hjälp! Du är fantastisk!!

Hon driver själv en blogg som handlar om foto, så om du är intresserad av att lära dig mer om fotografering, utrustning, få olika tips eller lära dig mer om Photoshop så titta in på www.mizzmizzie.blogg.se

Inspirerande dag

Idag har jag haft en skön, avkopplande och inspirerande dag. Jag började med att åka ut till Säröhus på konferens. Jag älskar att vara på det hotellet. Omgivningarna är så vackra, några mil söder om Göteborg, precis vid havet, med utsikt över vatten, kobbar och fyrar.

Hotellet i sig är även det otroligt vackert, och känns ganska lyxigt. I källarplanet har de en fantastisk relaxavdelning. Där började jag med en stund i ett av de fyra jacuzzikaren. Brevid finns det flera olika aromabadsalt att välja på. Ville jag ha en relaxnade, energigivande eller något annat badsalt? Jag hade svårt att bestämma mig, så jag mixade två - avslappnande och uppiggande :) Efter att musklerna fått sig en genomgång av massagestrålarna klev jag ner i det varma vattnet i poolen och simmade ut i utepoolen. Jag gillar känslan av att ligga i varmt vatten, med kall luft runt huvudet. Snön låg kvar och utsikten över det istäckta havet var bedårande. Där hade jag kunnat ligga en lång stund, och bara flutit bort. När jag till slut kände att jag badat klart tog jag en stund i ångbastun, innan jag avslutade badet med en dusch. Även här känner man sig så lyxigt omhändertagen. Det finns tre olika scrubs att peela kroppen med, ansiktsrengöring, hudlotion - ja allt man behöver för att få känna sig lite bortskämd en stund.


Varm och gosig i huden, gick jag upp för trappan och la mig en stund i en av massagestolarna för att njuta av 15 minuters stretchande massage. Några timmars avkoppling, både till kropp, själ och sinne. En heldagskonferens kostar endast 600 kr per person, och då ingår tre fikastunder och en fantastisk lunch. Kanske något att göra tillsammans med väninnorna, om du inte arbetar på ett ställe som åker på konferensresor, eller är arbetslös och vill ha en skön stund? Kanske du tar med dig några övningar jag skrivit om och gör de tillsammans några timmar, äter en god lunch, pratar med varandra och sen tar några timmar i relaxavdelningen 

 

Kvällen har jag sen tillbringat på en föreläsning som var över förväntan. Mia Börjesson är socionom och coach. Hon har arbetat i 25 år med ungdomar, dels på ungdomsmottagning och dels i skolans värld, både i Sverige och i Norge. Hon hade en föreläsning "I huvudet på en tonåring" ikväll, och jag gillade verkligen hennes sätt att se på ungdomar. Hon hade en positiv syn på ungdomar och utgår från friskfaktorer. Hennes fokus är att hitta ungdomars resurser och väcka hopp, hitta det de brinner för och arbeta vidare mot det. Jag kan verkligen rekommendera hennes föreläsningar om ni får chansen att se och höra henne. Hon har även skrivit en bok, Mästerverk och mirakel, som jag inte har läst, men är nyfiken på. Den handlar om att arbeta med tjejgrupper och tar upp ämnen som självbild, mod, motivation.

 

 


Stajlad lägenhet

Nu finns lägenheten som jag har stajlat ute på Hemnet. Om någon är intresserad av en kanonfin tvåa i Eklanda, Möln dal så kan ni läsa mer här http://www.hemnet.se/beskrivning/1327525?r=3. Där finns även fler bilder att se. Jag lägger upp några här på bloggen. Första visningen är den sjätte februari. Detta var ett väldigt roligt uppdrag, och jag ser fram emot fler :)


 


Atkinson, GI, LCHF....och sen då?

Det är många olika dieter det skrivs mycket om i tidningarna. Hur ska man kunna veta vilken man ska välja? I vissa dieter ska man dra ner på fettet, i andra dieter ska man äta mycket fett? Är det fettet man bör undvika, eller är det kolhydrater? Flera experter säger olika saker. Hur ska jag som vanlig person veta vilka forskningsrön som verkligen är "rätt"? Vilka råd ska jag lyssna på?


Det där med mat har blivit en stor fråga, och diskuteras i tv-program och många böcker som kommer ut, både receptböcker och avslöjande böcker om matfusk.


Själv tror jag att kroppen mår bäst av att äta mat som är äkta, istället för processad, vilket gör att jag väljer äkta smör och äkta grädde i min mat, istället för margarin och olika lättprodukter. Jag tror att min kropp mår bäst av att äta mat som är så ren som möjligt. Därför väljer jag ekologiska varor i allt större utsträckning. Jag skulle också gärna vilja välja närproducerat,m och helst köpa vissa varor direkt från källan, grönsaker från bonden, kött från en närliggande gård osv, och jag kanske går mer åt det hållet, men än så länge är jag för bekväm och vill göra alla inköp på samma ställe, så den närmaste stormarknaden behåller mig som kund ett tag till.


Jag tror också att min kropp mår bra av att äta av allt, både protein, kolhydrater och fett. Hjärnan behöver kolhydrater för att fungera, och även om jag mådde väldigt bra när jag testad LCHF i ett par veckor, dvs jag valde bort kolhydraterna helt, så känns inte det som långsiktigt sunt, för min del. Jag vet att många är helt frälsta på LCHF kost, med mycket fett och minimalt med kolhdrater. Kroppen behöver också fett, men bra fetter, från tex fet fisk, matoljor, avocado.


Jag hittade en ny bok som jag blev nyfiken på, 6 kg på 6 veckor, skriven av Ulrika Davidsson och Ola Lauritzson. Boken innehåller 10 frukostar, 30 luncher, 12 mellanmål, 42 middagar och 6 desserter. Jag har skaffat boken, och jag måste säga att recepten låter otroligt lockande, och inte alls att man skulle försaka något om man väljer att följa den. Eller vad sägs om biff bearnaise, chokladpannacotta med clementingele, scampigryta, kalvstek provencale, nötspett med halloumi och ajvarsås. Jag tycker i stort sett varje recept känns som om de är jättegoda. Detta ska jag testa! Inte för att jag behöver gå ner flera kilo, utan för att recepten känns sunda och samtidigt mycket goda. Den bygger på GI-principen, men jag tycker också den verkar vara inspirerad av medelhavskost. Det är mycket kyckling, fisk, grönsaker.


Min blogg heter ju balans i livet -och balans för mig innebär lagom mycket, inte för mycket och inte för lite, och jag försöker leva efter det. Balans. Det innebär för mig att unna sig, men inte alltid, absolut inte försaka eller leva asketligt, men ändå äta sunt och mat som kroppen mår bra av. Sen behöver sinnet få njutning ibland. Socker är väl det enda alla dieter är överens om att vi inte behöver :) Men min själ behöver det ibland, och då njuter jag verkligen av min semla, min cheesecake eller min chokladkaka. Det är balans för mig, när det gäller mat.

                    

Garderobsplanering, del 1

Om du nu har klart garderobsrensningen, och gjort dig av med tre högar, slänga-högen, det som inte passar och det du inte  använder, så hänger nu bara favoritplaggen kvar i garderoben.


Börja med att titta på dessa plagg. Finns det något gemensamt hos dom? Går de i samma färgskala? Är det en viss stil du trivs i? Är snittet på plaggen liknande? När du börjar analysera de plaggen som du ofta och gärna använder kan du börja få grepp om vilken stil du gillar.


När jag i mitt företag arbetar med styling av personer, börjar jag alltid med att rensa i det som redan finns. Sen tittar vi på vilken stil som tilltalar dig. Nästa steg är att hitta vilka färger som bäst passar till dina egna färger för att sen se vilken typ av snitt och skärningar på kläder som bäst smickrar din figur.


Gillar du kläder med ett klassiskt snitt? Kjol, mörka jeans, snygga, tunna ulltröjor, vit skjortblus är exempel på plagg som passar in i den stilen. Eller är du mer åt preppyhållet som också ingår i den klassiska klädstilen?


Gillar du den romantiska stilen bäst? Kvinnliga former, volanger, tunna skira tyger, blommönstrat, spetsar?


Eller är det den naturliga stilen som bäst beskriver dig?  Naturliga material som bomulle, linne, ull i ljusa färger som beige, ljust khaki, mellanbrunt, kläder med enkla linjer utan onödiga dekorationer.


Är den bohemiska stilen en stil som tilltalar dig? Lager-på-lager, långa kjolar, stora smycken, västar, fina tyger.


Ibland kan det vara flera stilar som tilltalar dig. Du kanske föredrar mer än en stil, men om du tittar i din garderob bland de favoritplaggen du har - spretar de åt alla håll, eller är det en stil som dominerar?


Tacksamhet

Tacksamhet är en central del i den positiva psykologin, och forskarna verkar vara överens om att tacksamhet gör oss lyckligare och att vi känner en större livstillfredsställelse.


Skaffa en fin skrivbok och börja skriva ner allt du är tacksam över. Det är bra att skriva ner det du tänker på, dels hjälper det dig att formulera de saker du är tacksam över, och dels är det skönt att vid dåliga dagar kunna bläddra tillbaka och påminna sig själv om allt fint man har i sitt liv.

                                           

En del förespråkar att du tar ett par minuter i slutet av varje dag och skriver ner vad du är tacksam för idag. Själv tycker jag att en gång i veckan är lagom. Varje söndag går jag igenom veckan som gått, och skriver ner allt jag är tacksam för. Vissa veckor går det lätt och då skriver jag ner mycket, andra veckor kanske det blir färre saker


Förra veckan är jag tacksam för att jag haft mer tid att umgås med min dotter än i vanliga fall, jag är tacksam för mina vänner som jag hade en trevlig fikastund med där vi diskuterade en gemensam semester till sommaren, jag är tacksam för all positiv feedback jag fått för min nystartade blogg, jag är tacksam för att jag fått ett homestaginguppdrag som varit väldigt roligt att få göra, jag är tacksam för att jag har mina älskade djur som ger mig så många skratt med sina galna upptåg.....jag skulle kunna göra listan mycket längre, men så såg denna veckans lista ut.


Skriv ner allt du är tacksam för, och eftersom boken bara är till för dig själv behöver du inte tänka på att censurera dig. Du kan vara tacksam för många saker, att du har vänner du haft en trevlig stund med, att du är frisk, att du fick en komplimang, att busschauffören log åt dig en dag på väg till jobbet, att solen sken och gav dig vårkänslor, att du fick positiv feedback för något du gjort på jobbet. Vissa veckor kanske du mest är tacksam att du tagit dig igenom veckan, och då räcker det. Känn ingen prestationsångest över din tacksamhetslista. Skriv ner det som kommer till dig, varje dag och det passar dig, eller en gång i veckan om det passar dig bättre.


Forskning har visat att tacksamhet har en stark koppling till hjälpsamhet, positiva känslor, livstillfredsställelse, hoppfullhet, mindre depression, mindre ångest, mindre avundsjuka.


Så om känner att du vill ha ett liv där du känner en större glädje, optimism och en större tillfredsställelse med ditt liv, är det en bra början att börja skriva ner det du är tacksam för. Om du gjorde förra övningen så kan du börja med de områden du gav höga poäng.

Hur nöjd är du med ditt liv?

Hur ser din livskvalitet ut? Hur nöjd är du med olika bitar av ditt liv, om du bortser från tillfälliga känslor av nedstämdhet eller lycka. Är du nyförälskad känns hela livet toppen, och om du tvärtom precis har genomgått en skilsmässa kan allting i livet kännas dåligt, även saker som du i vanliga fall gillar tex ditt jobb kan kännas grått och trist. Men om du tänker hur det har varit inom olika områden, hur ser ditt liv ut då?


Om du tänker en skala från 1 till 10 där 1 representerar totalt värdelöst och 10 representerar att du är absolut nöjd med hur ditt liv ser ut, inom det området och du känner dig totalt tillfredsställd.


Områden att fundera över kan tex vara:

* Kärlek
* Familj
* Vänner
* Arbete
* Ekonomi
* Fritid
* Hälsa
* Personlig utveckling
* Kreativitet


Detta är exempel på områden. Du kanske har något ytterligare område som du vill reflektera kring. Vilka områden känner du dig nöjd med, och vilka områden känner du att du vill utveckla?


Rensa garderoben

Tema för denna vecka är hur du bygger upp en bra garderob som fungerar i alla lägen, och där alla kläder används och kan kombineras på olika sätt.


Det första steget till detta är att rensa och organisera det som finns i din garderob just nu. I de flesta garderober används ca 20% av plaggen regelbundet, och de flesta plagg används sällan, eller inte alls. Hur ser det ut i din garderob??


Börja med att ta ut allt från garderoben. Då får du dels en bättre överblick, och så kan du samtidigt passa på att städa garderoben ordentligt. När du tar ut kläderna kan du direkt lägga kläder som är trasiga eller slitna i en hög. I de många garderober hänger de även kläder i flera olika storlekar. Vilken storlek har du...just nu? Kläder som är för små, för stora eller helt enkelt inte riktigt passar lägger du i ytterligare en hög. Sen finns det kläder som i och för sig är bra, men av någon anledning blir det sällan, eller aldrig använda. Har du kläder som du inte använt på ett år, lägg dom i en tredje hög. På ett år har alla årstider passerat, och har inte kläderna blivit använda då, kommer de inte bli använda framöver heller. Betänk att det dessutom kommer komma in några nya kläder som konkurrerar med befintliga kläder också, och tillhör de inte favoriterna idag....så kommer de inte göra det om ett par månader heller. Nu har du tre högar med kläder, och förhoppningsvis en del kläder som än så länge inte har hamnat i någon hög. Detta är kläder som är fräscha, som passar, som du trivs i och använder - favoriter helt enkelt. Och favoriter behåller du naturligtvis.


Den första högen med trasiga kläder har gjort sitt, och deras livstid är nu över. De kan du slänga med gott hjärta. Kläderna som inte passar, som antingen är för små eller för stora, eller sitter illa på annat sätt kan glädja någon annan. Dessa skänks till loppis, eller säljs tex på Tradera. Kläderna som du inte använder går samma väg, skänks bort eller säljs. Har du svårt att skiljas från dom, även om de inte används??? Lägg dom då i en låda, märk lådan med ett datum några månader framåt, och ställ lådan i förrådet. När månaderna passerat, fundera på om det är något i lådan som du har saknat, och velat ha på dig under den tiden som har gått. Öppna inte lådan och kolla. Kommer du inte ihåg vad som ligger i lådan, är det inget att spara. Dags att göra sig av med!


Den fjärde högen, favoritkläderna, är det som garderoben ska byggas upp kring. Tänk att öppna garderoben, och varje plagg som hänger där är kläder du tycker om, känner dig bekväm och snygg i, kläder som får dig att må bra helt enkelt. Detta är målet.


Hur du väljer kläder i färger som passar dig, i snitt som gör det absolut bästa för din figur kommer jag återkomma till i ett senare inlägg. Nu när du har rensat garderoben, finns det utrymme för nya kläder och dessa nyförvärv ska alla bli nya favoritkläder.


Hoppas du har haft roligt under den första uppgiften. Rensa i röran, få fram saker du tycker om, organisera det som ska vara kvar och göra plats för nytt brukar ge en energikick. 

 

Snygg och bra organiserad garderob, eller walk in closet


Mindfulnessövning

Den första mindfulnessövningen handlar om andningsankaret. Andningen är en central del av mindfulness. Att bli medveten om sin andning är ett kraftfullt sätt att rikta uppmärksamheten till nuet, och en användbar övning i många situationer. Att andas medvetet kan göra stor skillnad och vara ett stort bidrag till ditt välbefinnande. Det hjälper dig att bli lugn, fokuserad, renar sinnet från tankar och skapar harmoni mellan kropp och sinne. Att djupandas, dvs andas så djupt att luften fyller hela vägen ner i magen (lägg en hand på magen och känn hur den höjs vid inandning och sänks vid utandning) fyller kroppen med lugn


Ett par djupa andetag brukar räcka för att minska oro och bli lugn. Vid ett stressig eller oroligt tillfälle, prova att djupandas ett par andetag.


Övning

Sätt, eller lägg dig bekvämt. Rikta uppmärksamheten på din andning. Djupandas ett par andetag.Observera din andning. När du gör det kommer olika tankar dyka upp, men för varsamt tillbaka din uppmärksamhet på din andning. Detta kommer säkert att ske vid flera tillfällen, men varje gång en tanke dyker upp för du tillbaka uppmärksamheten till andningen. Detta kallas för andingsankare, och är en central del i mindfulness. Det hjälper dig att om och om igen fokusera på här och nu och gör det lättare  för dig att koncentrera dig.


Ett viktigt redskap i mindfulness är SOAS - Stanna upp - Observera - Acceptera - Svara eller Släpp. När en tanke dyker upp, observerar du bara att den kommer, utan att döma eller bedöma, acceptera och antingen låt tanken försvinna eller bestäm dig för om du ska handla enligt tanken. Kanske bestämmer du dig för att bara registrera tanken och sen låta den vara. Du frågar dig själv vad som är bäst att göra här och nu. Om du har fokus på andningen är det bäst att låta tanken  bara flyga förbi.

Mindfulness - medveten närvaro

Jag kommer skriva en del om mindfulness på bloggen, men vad är mindfulness egentligen? På svenska kallar vi det för medveten närvaro, och det tycker jag är ett ganska bra ord. Mindfulness är inspirerad av buddhistisk meditation och livsfilosofi. Grunden till mindfulness är en vaken närvaro som kommer inifrån och kan beskrivas som att man avsiktligt uppmärksammar upplevelser av inre eller yttre händelser. Det är en öppen, nyfiken och tillåtande inställning. Vi är medvetna om vad som händer här och nu, utan att försöka ändra upplevelsen, döma eller kritisera den.


Mindfulness är ett meditativt förhållningssätt och vi behöver träna på att rikta uppmärksamheten till nuet. Nuet kan handla om de tankar eller känslor du upplever, men det kan också vara intryck från omgivningen eller något du gör.

I bloggen kommer jag återkomma till olika mindfulnessövningar som du kan pröva för att din medvetenhet och din närvaro i nuet. Jag kommer också ge tips på hur du kan använda mindfulness i olika vardagssituationer.  Jag hoppas att dessa övningar och tips kommer öka ditt välbefinnande och må bättre. Ta vara på vardagen...och njut!!


Love and other drugs

I helgen har jag varit på bio med dottern. Vi såg Love and other drugs, som hade premiär i fredags. Jag tycker filmen var väldigt bra, men kanske lite väl sexig för att ta med en snart tonårig dotter på.


Filmen handlar om Jamie- Jamie är en slipad säljare inom den cyniska läkemedelsbranschen. Med sin charm och skärpa gör han succé och inget verkar stå i vägen för hans lysande karriär. Tills han möter Maggie, ett yrväder vars enda fokus ligger i att ta tillvara på allt vad livet har att erbjuda. Jamie blir förälskad men är han villig att ge upp sina drömmar för en kärlek som omöjligen kan ha en framtid?

Jag kan verkligen rekommendera denna film, och ger den en fyra i betyg. Det är så mysigt att gå på bio. Borra ner sig i biofåtöljen, öppna godispåsen och se filmen med så bra ljud och på en stor duk gör upplevelsen total. Jag går ganska ofta på bio, och tycker det är vardagslyx.

Hur firar du din födelsedag??

Åker du till jobbet, som vilken dag som helst? Arbetar du hela dagen, och låter dagen vara som alla andra dagar.....eller gör du något speciellt denna dag?

Min livsfilosofi är att livet är för kort för att inte njuta av, och jag vill ta vara på alla stunder. Är det någon dag på året som jag tycker ska vara speciell, annorlunda än årets alla andra dagar, är det födelsedagen. Gör den dagen till DIN DAG. Ta en semesterdag och gör vad du känner att du behöver och vill göra. Gör inte det andra bestämmer att du ska göra, eller förväntar sig att du ska göra. Är det en dag på året du kan vara totalt egoistisk är det på din födelsedag. Har svårt att ta hand om dig själv, sätta dig själv i främsta rummet och göra något bara för dig själv?Ända sedan jag började jobba har jag tagit en semesterdag på min födelsedag. Nu är det bara den lilla saken att min födelsedag råkar vara i november, vilket enligt mig är en av årets absolut gråaste och tristaste månader, så utbudet av aktivieter styrs en del av vädret. Men låt inte vädret hindra dig. Fyller du år en av årets härligaste månader, som tex maj, är du bara att gratulera. Ta en cykeltur till något vackert ställe och njut av dagen.

Jag har flera år bokat in en spadag, senast på S:t Jörgens Spa som jag skrev om i ett tidigare inlägg, och njutit av att dels vara ledig en dag mitt i veckan och dels av hela sparitualen. Om någon vän råkar vara ledig också mitt i veckan, så boka in en härlig långlunch eller en fika. Detta har jag gjort alla år, och är det något som jag gör som min dotter har snappat upp och vill ta efter så är det att själv bestämma hur födelsedagen ska spenderas. Så för min del blir det numera två semesterdagar som går åt, men det är absolut värt det. En dag helt för mig själv, där jag bestämmer, och så en dag med henne. Hon får bestämma vad hon vill göra, och ett år ville hon vara hemma hela dagen, i nattlinne och pyssla tillsammans med mig. Vi hade en härlig dag tillsammans. I år fyller hon tolv år, om några veckor, och det ska bli spännande att se vad hon vill göra i år.

Dagens tips från mig är alltså: våga vara lite mer egoistisk, ta en semesterdag och gör precis vad du vill nästa gång du fyller år

I wanna be a millionarie....

...so fucking bad, som de sjunger i låten som snurrar i flera reklamradiostationer nu.

I en enkät med 2100 svenskar över 15 år, utförd på uppdrag av Svenska Spel, svarar var tredje person att de vill bli ekonomiskt oberoende.

Våra drömmar:
Friskt, långt liv 62%
Ekonomiskt oberoende 35 %
Barn, familj, partner 18%
Resor, flytta utomlands 13%
Vinna pengar 13%
Bättre jobb 11%
Bättre boende 7%
Mer fritid 6%
Bli lycklig 1%


Att bli ekonomiskt oberoende, vad innebär det? För flertalet tror jag att det betyder att vara rik, dvs ha gott om pengar. Är det något att eftersträva i sig själv, eller är det något annat vi är ute efter att uppnå? Jag gick en ubtildning förra våren, anordnad av Balansekonomi, där ett tydligt fokus var att bli ekonomiskt oberoende. Deras slogan är mer tid och mer pengar. Det de menar med ekonomiskt oberoende är att inte vara beroende av lönearbete, utan ha passiva inkomster från olika investeringar. I mina ögon är det fortfarande inriktat på finansvärlden, att bli rik på investeringar i aktier eller andra värdepapper eller i företag. I bloggvärlden kan man också se hur det fullständigt har exploderat med bloggar där man kan följa indviders väg mot ekonomiskt oberoende

Så som jag ser begreppet ekonomiskt oberoende så tilltalas jag mer av Simple living-konceptet. Dra ner på onödiga kostnader, som tex att köpa en större bostad än vad som behövs, avstå från bil (eller ha en liten miljöbil som är billigare i drift) och andra kostnader som inte behövs. Dra ner på utgifterna innebär att man inte behöver ha en lika hög inkomst för att dra runt hela karusellen. Det innebär att man kan gå ner i arbetstid. Själv är jag inne på att arbeta 75%. Enligt vissa studier är det så mycket arbetstid som de flesta svenskar skulle vilja ha, om de kunde välja.

Att kunna välja bort och att kunna välja själv är att vara ekonomiskt oberoende, för mig. Vad innebär det att vara ekonomiskt oberoende för dig?


 Personer som sätter pengar högt upp på sin prioriteringslista löper enligt forskningen en större risk att drabbas av depression, oro och låg självkänsla. Detta verkar gälla i alla länder och i alla kulturer.


Mindfulness i vardagen

Småfåglarna lider när v jag har vintar som i år, och även förra året, och behöver hjälp för att få mat. Jag satte upp ett fågelbord utanför vårt köksfönster, samt några äpplen på pinnar, talgbollar i häcken och gjorde egna bollar efter tips som Ernst gjorde i TV strax innan jul.

Jag hade en tanke att fåglarna skulle få mat, men tänkte också att det kunde vara roligt för mina innekatter att sitta i fönstret och titta på fåglarna...och gissa om de gillar det!!

Det som förvånade mig är att jag själv gärna slår mig ner i soffan och tittar på de olika fåglarna som kommer och äter av det vi bjuder på. Min farmor hade fågelbord och lärde mig flera olika fågelarter (varav de allra flesta numera är bortsuddade ur mitt minne), och jag tänkte att det var något gamla människor roades av. Kanske börjar jag räknas till dom, nu när jag är över fyrtio *ler*, men det är rogivande att titta på.

Så mitt tips till dig idag är att tadig tid att se saker i din närhet som så lätt förbises. Studera fåglarna, lytft blicken när du går i stan och tittta på husfasaderna, utforska din nära omgivning


Mer framtidstrender

I början av varje år kommer ju flera framtidsrapporter, både på kort sikt och på lite längre sikt. Om jag sammanfattar det som återkommer är det:

* Äkta vara. Vi vill ha äkthet. Dels när det gäller mat, och där diskuteras det överallt just nu avseende tillsatser i maten. Märkningen äkta vara har blivit ett led i marknasföringen, och Livsmedelsverket utreder om City Gross kan märka sina varor på det sättet, eller inte. Även när det gäller relationer vill vi ha äkthet.

* Ljusare och mer hoppfullt. Arbetslösheten minskar, högkonjunkturen ersätter den lågkonjunktur vi har haft de senaste åren. Pånyttfödelsem passion och att lyfta fram det roliga i livet är några nyckelord.

* Status är tid, inte pengar. Pengar anses inte längre vara lika betydelsfullt. Att ha tid är den nya statussymbolen. Att vara lycklig och må bra kommer också in där. Simple living, dvs skala bort saker i sitt liv och ha en enklare levnadsstandart breder ut sig mer och mer. Fler människor vill gå ner i arbetstid för att få mer tid tid till familjen och till sig själva.

* Hälsa. Vi tar hand om oss själva mer. Olika dieter som GI, LCHF, rawfood får ett större genomslag. Hälsa blir även mer profilerat, och riktar sig direkt mot olika målgrupper. Hälsa för köpstarka pensionärer är en framtidsbransch.

* Mindre ytlighet. Psykologer får ett uppsving. Istället för alla coacher efterfrågas nu psykologer med en djupare kunskap om det mänskliga psyket. Psykologprogrammet är även det populäraste programmet på flera universitet. Många vill läsa psykologi, och det är på många sätt en framtidsbransch. Många psykologer går i pension, samtidigt som psykologer får ett bredare arbetsfält.

* Tillbaka till tidigare ideal. Vi längtar tillbaka till tiden innan hela köpboomen och kommersialismens tidevarv. Mad Men är väldigt populärt på TV, hemmafruidealet exploderar, matförpackningar ska se ut som under det glada och oskyldiga femtiotalet.


Kramens dag

Idag är det kramens dag, så passa på att krama någon du tycker om :)
Spa

Jag tycker om att åka på spa, och med jämna mellanrum, eller ojämna :), åker jag iväg till något spa, oftast för mig själv, och bara njuter och kopplar av. Ibland blir det några timmar på dagspa, och ibland med en övernattning och två dagar att njuta.

Ett spa som jag har haft högst på min lista inför nästa sparesa är Art Garden Spa. Jag läste en artikel om det för ett tag sedan, och sparade den i min inspirationspärm. Enligt artikeln skulle man uppleva fyra årstider på en dag, och det lät onekligen spännande.

Och i senaste numret av tidningen Leva har de utsett Sveriges bästa spa 2010....och gissa vilket som vann???
Ja, helt rätt - Art Garden Spa

   

Art Garden Spa ligger i Göteborg, vilket är bra för mig. Då kan jag åka dit på några timmars dagspa. Det är ett spa som blandar spa, konst och trädgård. Det verkar ligga helt fantastiskt, med utsikt över Göteborgs inre skärgård från bubbelpoolen.  Detta spa är inrett enligt de fyra årstiderna. I höstrummet sprakar en brasa och utanför finns en näckrosdamm, som du kan betrakta från bastun. Varmt och skönt låter det, tycker jag. I vinterrummet kan du besöka mörkerterapirummet med varma vattensängar och där finns också ett ljusterapirum. på övervåningen är det vår och sommar. Hela året!! Ja, detta spa kommer snart få ett besök av mig :)

Då det finns så många härliga spa i Sverige, så har de även utsett vinnare i andra kategorier, och Bästa sparitual vanns av S:t Jörgen Park, som också ligger i Göteborg. Detta spa utsågs till årets spa 2009. Här spenderade jag min födeslsedag förra året, och kan varmt rekommendera sparitualen. Utan att det kändes som jag varit där länge alls hade fyra timmar gått. Du väljer en av tre sparitualer, beroende på om du behöver mer energi eller mer avslappning. Du får med produkterna som hör till respektive ritual och ett schema att följa.
Bästa partyspa blev Bluewater Sports & Health Club i Stenungsbaden. Detta spa har jag inte varit på än, men vi har diskuterat om vi ska åka dit, jag och mina väninnor. Kanske dags för en partyspahelg?
Badavdelningen från detta spa har vi ju kunnat se på TV de senaste veckorna, då alla intervjuer av handbollsspelarna verkar göras där :)

 

Bästa romantiska spa blev Salt Creek Spa i Ystad.  Det beskrivs som ett charmigt, bohemsikt spa vid havet, och bara det låter ju lockande. Hotellets veranda ligger direkt intill havet, och hela stranden breder ut sig, som gjort för långa promenader vid alla årstiderBästa gourmetspa utsågs The Spa i Tylösand till, och detta spa var jag på en helg i maj. Denna utomhuspoolen på övervåningen känns helt magisk att ligga i, och se ut över havet och sanddynerna. Spa som ligger direkt vid havet tilltalar mig, mycket!Bästa kurort blev Varbergs kurort, och jag har svårt att tänka mig att det finns någon annan kurort i Sverige som kan konkurrera med Varberg!?? Här har jag varit flera gånger, och återvänder gärna igen. En klassisk kurort med bra träning, fantastiska behandlingar, supergod mat och, naturligtvis, havet precis utanför. Här kan man utan problem tillbringa flera dagar, och bara koppla av och njuta till maxBästa sparesa blev Yasuragi Hasseludden i Nacka. Här har www.4good.se spadagar i mitten av februari som jag tror blir underbart sköna. Du kan relaxa & detoxa med japanska badritualer, inspireras av Monika Ahlberg, som är en av mina favoritkockar, se stå upp komikern Zinat Pirzadeh ocha lär dig om mindfood med yogin Ulrica Norberg. Hade det inte varit dotterns födelsedag, och kalas precis samma dagar som detta event, hade jag allvarligt funderat på att åka dit. Kanske ett tips till någon av er som läser?

Bästa spapool blev poolen på Asia Spa i Varberg. Kolla bara in denna pool!!

 

Några andra kategorier som jag inte har några bilder till:

Bästa budgetspa: Hamam Oriental i Upplands Väsby

Bästa familjespa: Experium i Sälen

 

Jag skulle vilja utnämna Kolmårdens Familjespa som det bästa för alla med barn. Jag var där med dottern förra året. På de flesta spa är inte barn välkomna, men här har man barnen i centrum. Dels i baddelen där vi spenderade flera timmar att åka runt, runt i strömvirveln. Men de har även behandlingar anpassade till barn i olika åldrar, så medan jag fick en skön massage hade dottern valt Teenage Face och fick en ansiktsbehandling. Hon var helt lyrisk efteråt och vill absolut åka tillbaka igen. I helgpaketet ingick även några timmar behind the scenes på djurparken. Flera av djurskötarna presenterade sina djur, och vi fick komma ganska nära. En upplevelse som jag rekommenderar!!

 


Framtidstrender

En annan blogg som jag följer, och som inspirerar mig massor är http://blogg.addsimplicity.se/. Jannice, som driver bloggen, är på Formexmässan i Stockholm just nu. Mmmm, där skulle jag också vilja vara. Jag var på den mässan för några år sedan, och det är många intryck men helt fantastiskt om man är intresserad av inredning, som jag!!


På mässan är det också olika seminarier, och ett seminarie som jag mer än gärna hade suttit på idag är med Vincent Grégoire, trendspanare på den internationella trendbyrån NellyRodi.


Enligt Jannices rapport kommer hemmen att få en större betydelse. Vi kommer bjuda hem våra vänner på middag istället för att gå på restaurang (vad trendig jag blev nu då, som har bjudit hem mitt härliga arbetsteam på middag nästa helg....ska bli så kul = förväntansglädje).


Hemmet kommer också få en viktig roll som vår trygga plats och ett ställe för välbefinnande (passar väl in i min blogg med andra ord:))


Andra saker som kommer få större utrymme, och som vi redan har sett en hel del av, är närproducerade varor, mer ekologiskt och gärna handgjorda saker. Konsumera mindre och bry sig mer om miljön.

Ett ämne som ligger mig mycket varmt om hjärtat är simple living, och det kommer jag återkomma till vid flera tillfällen i bloggen, och det är en del av framtiden. Mer stil än pengar, mer tid fördet som ger glädje och energi som tex spendera mer tid med familjen istället för att jobba och tjäna mer pengar för att köpa mer prylar.

Framtiden ser ljus ut!!!

Temavecka?

Tack för all positiv respons till bloggen. Det gör mig varm om hjärtat att få feedback från er som läser. Bloggen är ju ganska nystartad, men har legat i mitt huvud och gnagt ett bra tag innan jag startade, så huvudet svämmar över av ideér om allt jag vill skriva om. Bloggen är tänkt att vara en positiv inspiration och handla om allt som har med välbefinnande, välmående och livsglädje att göra. Förutom att skriva om psykologi i olika former (jag är leg psykolog och har det som yrke) så kommer jag skriva om andra saker som intresserar mig.

Nästa vecka då det är lönevecka i januari, och snart vår tänkte jag ha en temavecka om färg och stil tex rensa garderoben, organisera garderoben, hur man bygger upp en välfungerande garderob, färgpsykologi, hur kombinera olika färger, vilka färger passar just dig bäst, hur kan du framhäva det vackraste hos dig, hur klär man bort fokus från olika delar på kroppen som du kanske inte är helt nöjd med. Är ni intresserade av att följa med? Är det något särskilt kring det temat som ni vill ha svar på, lämna gärna en kommentar!!

Jag utbildade mig inom färg och stil för ett femtontal år sedan. Att vårda sitt yttre och tycka om sin egen spegelbild tycker jag är viktigt för välmåendet. Alla människor är vackra. Det gäller bara att plocka fram det vackraste hos dig. Kanske gör du redan det, kanske behöver du lite hjälp för att veta hur du ska gå tillväga.

             

Bilden visar några kommande plagg från vårkollektionen 2011 av märket by Ti Mo

Tänkvärda ord

En av mina absoluta favoritbloggar är http://fengshuiblogg.blogspot.com/ som skrivs av Irene Wangborg. Hon är certifierad feng shui konsult, så för er som är intresserade av feng shui och vill ta del av hennes alla eminenta tips rekommenderar jag den sidan varmt. Själv är jag mycket intresserad av feng shui och kommer återkomma till det ämnet i min blogg, men Irene kan mer i ämnet än jag :) På hennes blogg läste jag idag ett underbart citat från den svenska versionen av Jeanne dÁrc Living.


"Ta större chanser - än andra tror är säkert
Engagera Dig mer - än andra tror är klokt
Dröm mer - än andra tycker är praktiskt
Förvänta mer - än andra tror är möjligt"

/ Claude Thomas Bissell


Here is me...

För er som känner mig kan jag avslöja att när jag gjorde en liknande övning för något år sedan blev mina fyra mest utmärkande positiva karaktärsdrag följande

1. självsäker

2. ambitiös

3. social

4. snabbagerande

Ni som känner mig kan ju se om ni tycker att det stämmer ;)))


Hur ser du på dig själv?

Jag läser på en sida om personlig utveckling:


En person med en medveten uppfattning om sig själv kan beskriva sig själv sakligt med lite distans. Personlig utveckling handlar om att lära känna sig själv lite bättre. Tre perspektiv kan utvecklas.

SJÄLVINSIKT: vår förmåga att undersöka, ifrågasätta och förändra vår självbild.
SJÄLVBILD: hur vi ser på oss själva.
SJÄLVACCEPTANS: vår förmåga att tycka om oss själva.

Ett sätt att få mer självinsikt, och även se om din uppfattning om dig själv överensstämmer med omgivningens är att fråga dom!

Fråga minst tio personer i din bekantskapskrets om hur de uppfattar dig. Om du inte vågar utmana dig själv riktig än, så börja med de positiva sidorna, dina styrkor. För att få en bra spridning kan du välja någon familjemedlem, någon nära vän, någon bekant, någon arbetskamrat etc. Människor som du har olika sorters relation med, och som känner dig på ett djupare plan eller mer ytligt bekant. Det är intressant att se om de uppfattar dig på samma sätt, eller om det finns en diskrepans där.

Be de lista dina fem främsta styrkor. Det som är mest utmärkande hos dig. Här är några exempel. Du kan skriva ut ett papper med dessa karaktärsdrag och be dom kryssa för det som de tycker passar bäst in på dig

__ tillitsfull                __ metodisk                   __ omtänksam
__ självsäker            __ social                        __ tävlingsinriktad
__ försiktig              __  blygsam                    __ rättvis
__ flexibel               __ kraftfull                        __ tolerant
__ lojal                   __ analytisk                     __ stödjande
__ ambitiös             __ experimenterande         __ risktagare
__ reserverad         __ hängiven                     __ uthållig
__ öppen                __ snabbagerande            __ hjälpsam
__ principfast         __ anpassningsbar            __ ödmjuk
__optimistisk          __ inspirerande

Detta var exempel på karaktärsdrag. Antingen använde du dessa och ber de bara kryssa i de fem alternativ de tycker passar bäst in på dig, eller så be du dem att med egna ord beskriva dig, men även då med de fem ord som de bäst tycker beskriver dina mest positiva egenskaper. När du har fått dessa, sammanställ dem och se vilka egenskaper som återkommer. Vilka egenskaper har flest personer valt? Är det den egenskapen som du själv tycker är mest framträdande hos dig? Är det olika egenskaper som dina nära vänner har valt och de som befinner sig mer i periferin av din bekantskapskrets? Visar du olika sidor av dig självi olika sammanhang, eller är du samma person i olika konstellationer?

När du sammanställer är det intressant att rangordna de egenskaper som är mest utmärkande, näst mest utmärkande osv. Och samla all positiv feedback du nu har fått av din omgivning i en "peppningsbank". När du känner dig lite deppig eller tvivlar på dig själv - plocka fram dom som din egen lilla ego-boost

Tillsammans

Vad brukar du göra tillsammans med dina vänner? Människan är ett vanedjur, och vi gör oftast samma saker om och om igen. De flesta människor äter samma frukost varje dag, går samma väg till jobbet varje dag, uppsöker samma ställen som de brukar. Många saker som vi gör har vi automatiserat, vilket är bra ur den aspekten att vi behöver inte lägga så mycket energi på det vi gör. Hjärnan klarar av det ändå. Har du någon gång märkt när du kör bil tex mellan mataffären och hemmet, och när du parkerar bilen kommer på att du inte är riktigt säkra på hur du kom dit. Då har hjärnan kopplat på autopiloten, då det är en väg som du åker så ofta att hjärnan inte behöver vara helt uppkopplad för att komma dit.

Samtidigt som vi behöver automatisera en del uppgifter så behöver hjärnan stimulans och få göra nya saker. Att prova på sådant som du inte har gjort förut kräver arbete för hjärnan, och det är bra. Har du svårt att hitta tid till att träffa dina vänner så mycket som du skulle vilja? Planera in en dag tillsammans med en grupp vänner med jämna mellanrum, kanske en lördag i månaden och utmana er. Gör något roligt tillsammans. Pröva nya saker. Vill ni göra det extra spännande kan en person få vara ansvarig per gång, som då planerar och bokar in det ni ska göra. För er andra blir det en överraskning, och du kanske får prova på saker som du aldrig har haft en tanke på att göra. Det kan också vara en övning i att släppa kontrollen, och överlämna det till någon annan.


Lite tips på upplevelser att boka in med din grupp av vänner:

* gå på spa och få en behandling. Om du vill spendera mycket pengar och känna dig riktigt lyxig, åk bort på en hel spahelg. För en billigare variant kan du välja ett dagspa i din hemstad eller en närliggande stad. För en budgetvariant kan du boka en behandling på tex Gilda Beautyschool eller Axelssons och få en elevbehandling till bra pris

* beställ ett par grupptimmar med personlig tränare och träna tillsammans

* gå till närmaste badhus och bada

* ta en yogaklass

* gå på matlagningskurs tillsammans. Flera studieförbund har även dagskurser med olika teman

* laga middag tillsammans, och gör något ni inte brukar laga.

* gå på en föreläsning i något ämne som du inte kan något om

* gå på provning tex vinprovning, chokladprovning, ostprovning, ölprovning. Det finns provningar i det mesta

* gå på ett museum och utforska det tillsammans. Det finns massor av spännande musem tex vin-och spritmuseum, design, medelhavsmuseum, post- och telemuseum, teknik, sjöfart. Ja, det mesta finns faktiskt spännande museum där man kan lära sig något nytt. Eller besök ett slott i närheten och gå på visning. Många slott har små skådespel vilket gör upplevelsen mer levande.

* välj en bok som alla ska läsa och diskutera

Har du några andra förslag på roliga saker att göra tillsammans och få pröva något nytt och utmana dig sjäv lite??
Själv ska jag på prova-på-kurs i linedance i helgen. Jag gillar att dansa, salsa, afrikansk dans, zumba men linedance har jag aldrig provat. Jag ska ta med mig dottern och några vänner och prova. Det ska bli jättekul. Jag får göra något jag tycer om, dansa, men får ändå göra något jag aldrig gjort förut, linedance, jag får göra något nytt kul med min dotter, som jag skrev var ett av mina "mål" för 2011 och jag får en upplevelse tillsammans med vänner. Snacka om att jag då fyller på lyckoförrådet ;)


Friends forever

Som jag skrev i gårdagens inlägg har forskning kring lycka visat att något som är viktigt för upplevelsen av lycka i de allra flesta länder är att ha nära relationer. Att ha vänner som man kan prata med, både om positiva saker i sitt liv men också om djupare saker. Att ha några nära personer att vända sig till när man känner oro eller har bekymmer av olika slag är viktigt.

                       

Vad spenderar du dina pengar på? Tycker du om att shoppa? Vi kan faktiskt bli lyckligare av att spendera pengar, enligt en studie gjorde vid Cornelluniversitetet i Ithaca, USA. Men bara om pengarna läggs på upplevelser istället för prylar. Prylar ger bara en kortsiktig lycka, men en upplevelse ger glädje över en lång tid. Först har du det som kallas förväntansglädje. När du har bokat in något roligt säg om en månad, så blir du glad varje gång du tänker på det som kommer snart. Enligt vissa studier kan förväntansglädjen stå för så mycket som 90% av den totala upplevlelsen. Det tycker jag låter i överkant, men visst är det så att det kan skänka glädje att tänka på något som händer i frmtiden under lång tid. Själv har jag bokat en resa till Mallorca med www.4good.se där jag bla ska ha morgonyoga med Malin Berghagen varje morgon. Jag bokade resan för ett par månader sen, och varje gång jag tänker på dessa dagar blir jag glad.

När sedan tiden är inne för resan, middagen, spa-resan, utställningen eller vad det nu är för upplevelse som du väljer så njuter du av upplevelsen i stunden och kanske delar du upplevelsen med några nära vänner och har då två stora lyckomarkörer i samma stund.

En upplevelse berikar och ger även härliga minnen, så långt efter själva upplevelsen skänker den glädje, Varje gång du minns roliga händelser aktiveras känslan igen. Kanske pratar du med dina vänner och delar minnet och glädjen tillsammans med dom. Jag var på semester med några vänner för flera år sedan, och när vi träffas kommer vi ofta tillbaka till olika händelser under den resan i våra samtal, och minns hur roligt vi hade.
v
När det gäller prylar finns det ett undantag om att prylar inte ger låntvarig lycka, och det gäller prylar som är avsedda för att ge upplevelser tex skivor, musikinstrument och tvärtemot vad jag själv tror, en platt-tv. Jag har alltid hävdat att det vore totalt onödigt av mig att köpa en platt-tv när min gamla tjock-tv fortfarande fungerar, men jag kanske ska testa att köpa än platt-tv och se om det som forskningen visat även stämmer på mig. Men samtidigt visar annan forskning att vi mår sämre av att titta på TV, och att vi då hamnar i ett tillstånd som liknar svag depression. Kanske det kan ge lycka om vi tittar mindre på TV, och när vi väl tittar så är det väl valda program eller filmer som vi blir glada av att se. Vad tror ni?

Lycka, nu......eller sen?

Lycka! Smaka på ordet. Visst blir man glad bara utav ordet, men vad är lycka egentligen?

Lycka definieras som djup glädje, djup tillfredsställelse, eufori och den typen av lycka är ofta i ett speciellt ögonblick och är inte en bestående lycka. Alla har säkert minnen av stunder, ögonblick då du känt den där lyckliga känslan - vid ett särskilt trevligt ögonblick med din partner, när du leker med ditt barn så det kiknar av skratt, när du befinner dig på en väldigt vacker plats och tar in allt runtomkring dig med alla dina sinnen, när du får en fin bukett blommor vid ett oväntat tillfälle. Men detta är ögonblick som går över.

Kan man vara lycklig längre stunder? Ja, fast kanske inte den sortens lycka som är en stundens lycka. Känslan av eufori är något övergående, och vi skulle inte må bra av att ständigt gå omkring med den känslan. Att känna lycka i ett längre perspektiv handlar mer om att vara nöjd med sitt liv och känna tillfredsställelse. Forskning kring lycka har också visat att tacksamhet är en viktig ingrediens till lycka, och det kommer jag att återkomma till i ett eget inlägg.

Hur är det med pengar? Blir man lycklig av pengar? Ja, till viss del säger forskningen, men bara upp till en viss nivå. Vi vänjer oss väldigt snabbt vid alla typer av tillstånd, både positiva och negativa. Vinner du pengar på ett lotteri ökar din lycka, men inte under särskilt lång tid. Får du löneförhöjning så blir du lyckligare, men bara kortvarigt och efter ett tag så ökar inte ens en ny löneförhöjning lyckonivån. Om du tillhör medelklassen så har du tillräckligt mycket pengar för att leva ett drägligt liv, och mer pengar i det läget ökar inte lyckan. Om du däremot är fattig och får mer pengar, och kan ha en högre levnadsstandar så spelar pengarna roll för överlevnad och därmed lyckan.

Shopping då? När man lyckas hitta något som men verkligen vill ha, och köper det, så kan en känsla av eufori infinna sig. Du får en kick helt enkelt, och hjärnans belöningssystem sätter igång, olika signalsubstanser som får dig att må bra frisätts, men detta är också något relativt snabbt övergående, så materiella saker ger inte någon långvarig lycka.


Något som i stort sett alla forskare över hela världen är överens om är att nära relationer är något som ger en långvarig känsla av lycka och tillfredsställelse, och relationer är något som jag kommer tillbaka till mer.

Så sammanfattningsvis kan sägas att lycka är välbefinnande. livslust och positiva känslor. Att känna större tillfresställelse i livet är, turligt nog, något som man själv kan påverka. Forskning visar att ca 50 % av vårt psykiska välbefinnande består av det genetiska arvet såsom tex personlighet, 10 % består av personliga omständigheter men hela 40 % är något som du själv kan påverka genom dina handlingar, tankar och ditt beteende.


Nyckelord är: tänka positivt, vara optimistisk, göra gott mot andra, bry sig om, känna tacksamhet, roliga intressen, ta hand om sig genom motion, vila och återhämtning, meditation, ha roligt och ge tillfällen till nöjen, humor

 

 


Positiv psykologi

Vad är egentligen positiv psykologi som jag skrev i mitt första inlägg att jag är mycket intresserad av, och bloggen kommer ta upp vid flera tillfällen.

Jo, positiv psykologi är en relativt ny inriktning inom psykologin. Begreppet lanserades för drygt tio år sen, 1998, av dåvarande ordförande för American Psychological Association, APA, det amerikanska psykologförbundet - Martin Seligman. Man kan säga att han fortfarande är frontfigur för den positiva psykologin även om det tillkommit flera psykologer som forskar på området.

Psykologin som vetenskap räknas som en ny vetenskap, vilket i sammanhanget handlar om ett hundratal år. Tidigare har man mest uppmärksammat det sjuka såsom psykiska sjukdomar och psykatriska diagnoser. I den positiva psykologin har istället fokuserat på vad det är som får människor att må bra och hur man kan öka livskvaliteten och välbefinnandet.När jag började läsa på psykologprogrammet hade jag aldrig hört talas om positiv psykologi, men jag kände rätt snabbt att jag inte var intresserad av att arbeta kliniskt, att arbeta med det sjuka, utan jag var mer intresserad av att arbeta med det friska. I det innefattas även att arbeta förebyggande. När jag sedan efter några år kom i kontakt med positiv psykologi kände jag direkt att det var något som stämde med mina tankar.

Positiv psykologi handlar om lycka och glädje, men på ett bredare sätt och med ett perspektiv inom det stora området livskvalitet och livsglädje. Man forskar tex om positiva egenskaper som vishet, mod, förmåga att älska och sociala färdigheter mm. Positiva egenskaper är en viktig del, men även positiva känslor som lycka, tillfredsställelse, glädje, optimism, välbefinnande (blir ni intresserade av att veta mer om hur man uppnår det????  Jag kommer återkomma till detta vid flera tillfällen i bloggen)

En annan del av psykologin som jag tidigt kände intresserade mig var gruppsykologi. Väldigt få människor väljer att leva helt ensamma då människan av naturen är en social varelse och har ett grundläggande behov av att ingå i ett sammanhang med andra människor. Vad som då händer när flera människor är tillsammans tycker jag är oerhört intressant, och  gruppsykologi blev ett område som jag valde att fördjupa mig inom. Även inom forskning av positiv psykologi intresserar man sig för människor i grupp.
Ett grundantagande inom den positiva psykologin är att människan har styrkor, positiva egenskaper och vill utvecklas.

Detta var en kort introduktion till vad positiv psykologi handlar om. I kommande inlägg kommer jag ta upp delar kring lyckoforskning. Är det något som du känner vore intressant att veta mer om så lämna gärna en kommentar.

Vårjackor och vitsippor.....snart så...

Ja, jag börjar få vårkänslor. Kanske beror på att snön har smält bort otroligt snabbt de senaste dagarna och vi har haft flera plusgrader. Mössan har åkt av då det blivit för varmt. Kanske är det ovanstående....eller så kanske det är min längtan efter ljuset och värmen som fått mig att börja tänka på hur jag vill att min vårgarderob ska se ut. Något som jag behöver investera i är nya vårjackor, då jag inte har någon som jag verkligen gillar. Jag behöver inte ha många jackor, utan en kort jeansjacka och en lite längre kappa täcker de flesta tillfällen. Dessa två skulle jag vilja ha:Jeansjackan från s/s 11 är mycket snygg tycker jag. Fjärilar är så vackra.

Som lång kappa skulle jag vilja ha denna från Oddd Mollys kollektion från 2010. Älskar den här puderrosa färgen, och modellen är så vacker, särskilt i ryggen.

Dessa två jackor skulle ta mig genom våren och ändå in i sommaren.Njutning och mindfulness

Jag får passa på att göra detta inlägget, innan jag ska prata om sund kost och en bra väg till att minska några kilo, men nu är det dags att njuta av denna säsongens absolut godaste fika : SEMLOR

Mmmmm, så gott :) Men istället för att bara trycka i dig semlan när du äter, fokusera på din totala upplevelse. Mindfulness innebär att vara i nuet och vara helt fokuserad på vad du gör i stunden. Ett sätt att öva upp den totala närvaron är att njuta med alla sinnen när du äter något, särskilt när du äter något gott som du tycker om. Börja med att titta på semlan. Hur ser den ut? Är den mörk eller är den blek? Vilken form har den? Hur ser locket ut, är det runt eller trekantigt? Hur ser grädden ut? När du har undersökt semlan med blickan, ta den i handen och känn hur den känns. Är den hård eller mjuk? Sjunker fingrarna in i bullen eller ligger den stum i handen? Hur luktar den? När du har sett, känt och luktat på semlan är det nu dags att smaka på den. Ta en tugga. Vilka smaker känner du? Grädden? Vetebrödet? Mandelmassan? Vilken smak känns mest? Hur känns de olika delarna i munnen? Vetebrödets lite degiga och kanske kladdiga konsistens mot gräddens fluffiga lätthet, och så kommer mandelmassan som ofta är lite kornig.

Om du äter på detta sättet så njuter du verkligen av det du äter istället för att bara proppa i dig snabbt, och knappt känna hur den smakar.

Så passa på att ha en dag av njutning i dag!! Finns det andra saker som du kan försöka ta in med flera av dina sinnen?


Vår på gång

Ett av mina favoritmärken när det gäller kläder är Odd Molly. Jag tycker de gör väldigt kvinnliga kläder som ofta är mycket smickrande för figuren. Deras sidenplagg är helt underbara, men de är också duktiga på stickade koftor, fina tunikor, velour och gör fantastiska klänningar. Kollektionen för våren och sommaren 2011 är inget undantag. Nu har jag kläder så jag klarar mig i garderoben, men om jag skulle göra några nyförvärv inför den stundande säsongen så ligger dessa pärlor bra till

En helt underbar wrap som jag är mycket sugen på att flytta till min garderob.

 eller en wrap i mjuk velour i en härlig rosa färgEn så smickrande kofta i en färg som passar perfekt till min befintliga garderobDenna tunika har jag provat och den var mycket snyggare i verkligheten än på produktbilden. Jag tänker mig den till mina caprijeans till sommaren och ett par vita sneakers. Sommarfräscht!Så härlig färg och så fina spetsar. Helt enkelt ljuvlig


Min tanke när det gäller min garderob är att skära ner på antalet plagg, och bara ha plagg som jag verkligen älskar och använder. Alla "nja, och kanske-plagg" åker ut utan pardon, och förhoppningsvis kommer det inte komma in några nya plagg som sorterar under den kategorin. Jag tänker mig att jag ska kunna gå in i min klädkammare (eller walk-in-closet om jag vill vara mer trendig *haha*) och blunda och sträcka mig efter ett plagg och oavsett vilket plagg jag får tag i, tänka - ja, den är snygg, den har jag på mig idag. En garderob där plaggen passar ihop och går att kombinera och variera på många olika sätt. Jag är på god väg att skaffa mig den garderoben jag vill ha, men några utrensningar till behövs nog. Det finns fortfarande en del plagg kvar som är fina, men ändå inga favoriter. Dessa plagg brukar jag först fråga om det är någon vän som vill ha, och om ingen nappar lämnar jag in dom på en loppis där all förtjänst går till något som ligger mig varmt om hjärtat - nämligen ett hem för hemlösa katter. När jag vet att kläderna kommer bli använda av någon annan istället för att bara värma hyllan i min garderob är det lättare att rensa ut dessa plagg, och om de dessutom kan vara med att finansiera att en stackars hemlös katt kan få tak över huvudet och få äta sig mätt varje dag känns det gott i mitt hjärta.


Homestaging

Hela helgen har jag hjälpt en vän att röja lägenheten inför kommande försäljning. När röjning och rensandet är klart ska jag hjälpa till att styla hemmet inför visningen.

Homestaging är ett fenomen som började dyka upp i början av 2000-talet. Det innebär att man innan man ska sälja sin bostad gör den så tilltalande som möjligt för en tänkt köpare.

Tipsen som används för att visa hemmet från sin bästa sida vid en försäljning fungerar lika bra för att göra hemmet harmoniskt och inbjudande också för den som inte står i begrepp att flytta. Genom att rensa i röran och göra hemmet ljust och luftigt skapas ett trivsamt hem.


Hallen

Hallen är det första som möter en potentiell köpare, men också dig om bor i hemmet. Därför är det viktigt att hallen ger ett bra första intryck. Det ska kännas välkomnande när man öppnar dörren. Börja med att rensa bort allt som ligger framme tex skor på golvet, jackor och väskor som hänger på väggen. Töm hallen och se hur väggarna och golven ser ut. Behöver det målas? En ljus färg är bra på väggarna och ökar ljusflödet. Hallen är i många hem mörk och utan naturligt dagsljus. Om golvet är fint behövs kanske ingen större matta, utan det räcker med en snygg dörrmatta. En klädhängare bör finnas i en hall och en eller ett par snygga jackor kan hänga framme som dekoration. En spegel gör rummet större och känns naturlig i hallen. Samla lösa föremål som tex halsdukar, vantar, mössor i enhetliga korgar. En sittplats för att lätt kunna ta av och på skor är skönt. Här har man satt in en korgstol för att följa upp temat med korgar. Ett alternativ kan vara en pall eller en låda med förvaring under.

KökKöket ska i första hand inspirera till matlagning. Börja med att ta bort allt som står på köksbänkarna tex micro, kaffebryggare och alla andra pryttlar som har en tendens att samla sig på sådana ytor. När allt är bortplockat känns köket mycket rymligare och fräschare. När allt är bortplockat är det också mycket lättare att göra en grundlig städning. Ta bort kylskåpsmagneter och alla lappar som brukar hänga på dörren.
När alla prylar är bortplockade så ta in saker som har med matlagning att göra och dekorera köksbänkarna med. Några krukor med färska kryddörter, ett bokstöd med en snygg och inspirerande kokbok, en skål med frukt eller ännu hellre tilltalande grönsaker, flaskor med fina oljor och vinäger, några flaskor vin, en skål med flingsalt, några fina burkar. Om det finns öppna hyllor i köket så är det bäst att använda enhetliga burkar. Några ljus för stämningen är fint, men jag skulle hellre använda några fina ljuslyktor än en kandelaber. Diskbänken och kranen putsas så de blänker. Nu känns köket som en härlig plats att skapa de mest delikata måltider.

VardagsrumVardagsrummet ska kännas inbjudande och harmoniskt. Här slappar vi och umgås, både med familj och vänner. Målet är att skapa ett vardagsrum som känns trivsamt och stämningsfullt. Även här är det bra med att börja med att röja och rensa bland alla småsaker som samlats här. Ta även bort skrymmande möbler och udda småmöbler som ofta inte fyller någon funktion.
Sätt upp tunna gardiner som släpper in maximalt med ljus, och häng även gardinerna brevid fönstret. Detta skapar dels en illusion av större fönster, men ökar även ljusflödet. Sortera gärna böckerna i bokhyllan efter färg. Det ger ett enhetligt och harmoniskt intryck. Glöm inte att bokhyllan även är ett utmärkt ställe att placera enstaka vackra prydnadsföremål i. Det ger ett luftigare intryck än om hela bokhyllan är fylld av böcker. För att göra soffan mer inbjudande lägg dit ett par kuddar och en matchande pläd. Om rummet är helt i vitt som på bilden arbeta med olika material som ändå ger en viss färgskillnad. Ett alternativ är annars att välja en accentfärg på kuddar och pläd. Att använda några mer exklusiva material på enstaka ställen ger hela hemmet än känsla av hög standard och kvalitet, så satsa gärna några extra kronor på tex pläden och köp en fin moharipläd. De finns i de ljuvligaste nyanser. Soffbordet ska inte vara belamrat med saker men ett par böcker i större format, ett fat med frukt, en bricka med fina ljus eller en vas med snittblommor är dekorativt.

SovrumSovrummet är hemmets mest privata rum. I normala fall är det ett rum som gäster oftast inte tittar in i, men vid en visning är det många som tittar i i ditt mest personliga rum. Sovrummet är även det rum där vi återhämtar oss och hämtar kraft. Därför ska intrycket vara vilsamt och gärna mysigt. Sängen är den centrala möbeln. För att göra sängen så inbjudande som möjligt, tänk hotellbäddning i flera lager. Först några större kuddar längst in mot väggen eller sänggaveln, sedan ytterligare ett par kuddar och sist en kudde längst fram. Bädda med fina bäddtextiler, gärna vita. Nästa lager blir som på bilden ett överkast, men bara i sängens fotände. Ett alternativ kan vara en härlig pläd eller en fuskpälspläd. Matcha med mattor på golvet.,det ger en mjukare känsla, och vid sängen vill man gärna ha något mjukt att sätta fötterna på. Ett alternativ till matta kan vara en fårskinnsfäll.
Rensa bland småsaker, men även bland tavlor och fotografier som hänger på väggen. Välj ut en större tavla som passar in i inredningen alternativt ett vackert tyg som är lätt att hänga upp på väggen och ger en fin färgklick. Vilka färger som ska användas i sovrummet är en smaksak, men jag föredrar lugna naturfärger som vitt, beige och brunt. Enligt Feng Shui är blått en vilsam färg och passande i sovrum. Grönt är också en lugnande färg. Belys rummet med lampor på sängborden och några ljuslyktor.

BadrumNär du ska styla eller inreda ditt badrum, tänk spa. Här är en plats för njutning, och vi vill inte bli påminda om vardagens stressiga morgondusch eller tvätt av smutsiga kläder. Byt ut gamla utnötta, sladdriga handdukar mot nya fräscha - gärna vita eller i en färg som passar färgsättningen i badrummet. Även duschdraperiet ska vara fräsch, och kan bytas för en billig peng. Om du inte har lika fint golv som på bilden. lägg ut en eller flera snygga mattor. För att understryka spakänslan, ha några vackra glasburkar framme som är fyllda med badsalt eller badkulor. Fina badaccessoarer som en borste i trä eller en fin tvålkopp med en ny tvål kan också vara ett trevligt inslag. Låt gärna några värmeljus vara tända för att ytterligare förstärka känslan av spa och avkoppling. Till sist är en fin blomma pricken över i, en grön växt eller en orkidé.Sådär har vi gått igenom hemmets samtliga rum. Med en ganska liten insats och även en ganska lite peng har vi gett hemmet ett helt annat intryck. Alla rummen är ljusa, luftiga och inbjudande. Vid en försäljning brukar en bra styling kunna ge upp till 10% högre pris än utan styling. En av de viktigaste bitarna inför en försäljning är att rensa och röja bland alla saker. Detta ger ett mer harmoniskt hem. Det är synd om det är först vid en försäljning som man tar sig i kragen och gör alla dessa utrensningar. Om man vill ge en potentiell köpare ett intryck av ett harmoniskt och tilltalande hem kan man fråga sig varför man inte vill ge sig själv samma möjlighet.

Så styla ditt hem som om det vore dags för försäljning och se ditt hem med nya ögon, och njut av rena, fria ytor.

Hoppas ni har gillat tipsen som jag har i detta inlägg. Fler tips med utgångspunkt från Feng Shui kommer framöver. Förutom att vara leg psykolog är jag även utbildad stylist och tänkte ha en del inlägg om färg och stil när det gäller kläder, om intresse finns. Vilka färger passar mig bäst? Hur kombinerar jag färger på bästa sätt? Hur använder jag kläder och kläders snitt för att framhäva mina bästa drag? Detta är några frågor som det kommer svar på framöver.


BokslutSå här när vi fortfarande bara kommit ett par veckor in på det nya året kan det vara bra att göra ett bokslut över det gångna året. Vad var bra? Vad var mindre bra? Vad hände egentligen under 2010?

Själv brukar jag i början av januari ta min kalender och sen skriva ner de stora sakerna som hände månad för månad. Dels för att påminna mig själv om allt bra som faktiskt har hänt under ett år (ja, minnet börjar svikta utan påminnelser *s*) och när jag skriver ner och sparar kan jag senare gå tillbaka och när jag påminner mig om en rolig händelse som kanske hände i februari förra året kan jag återigen uppleva den och de positiva känslorna som jag kände då, och därmed få dubbel glädje av händelsen.

En annan aspekt som jag tycker är viktig, där historian hjälper till, är att när jag är färdig med förra årets sammanfattning, med dess toppar och dalar, planera framåt. Nyårslöften tycker jag inte om. Det känns oftast som något som jag måste disciplinera mig själv till för att kunna genomföra, och oftast handlar det om förbud, saker jag ska sluta med tex röka, äta godis, slappa osc. Istället vill jag att tanken om det kommande året, som än så länge ligger som ett blankt blad framför mig, ska vara positiv. Hur vill jag att 2011 ska vara? Vad vill jag skriva vid årets slut har varit mina toppar under 2011? (Dalarna är det kanske svårare att förutse, men om jag själv styr mitt liv dit jag vill kanske jag kan undvika några blindskär, och när något inträffar stå bättre rustad för att klara av dom)

Mina personliga toppar för 2010 var alla resor jag gjorde under 2010, både längre och kortare, ensam och tillsammans med min dotter och också alla underbara människor jag träffade och lärde känna under året. Några av dessa är jag övertygad om kommer att bli nära vänner under kommande år.

Det jobbigaste som hände under 2010 var när vi för ett år sedan lät vår älskade hund få somna in, 12 år gammal. Även om det kändes mest barmhärtigt att slippa lidande för honom när ålderns krämpor började bli fler och fler är det alltid jobbigt att säga adjö till en älskad vän.

När jag blickar framåt för 2011 har jag skrivit:

* äntligen starta min blogg där jag ska skriva om att må bra till kropp och själ och skapa balans i livet - vilket jag nu har gjort

* börja skriva en bok i samma ämne - titeln är klar

* utbilda mig mer inom områden som intresserar mig

* utveckla mina relationer med vänner

* hitta nya roliga saker att göra tillsammans med min dotter

* fortsätta att röja och rensa hemma och skapa utrymme för nya saker att ta plats

Detta var ett axplock av de sakerna jag skrivit ner som mål, eller önskningar för 2011.

Hur ser dina önskningar ut?

Tulpanens dagIgår var det tulpanens dag och jag köpte en bukett tulpaner som står på köksbordet. Köp en bukett blommor, eller flera, och placera ut i hemmet. Levande blommor ger bra energi i hemmet, men vissnande och slokande blommor ger tvärtom stagnerad energi, enligt Feng Shui som är en flera tusen år gammal kinesisk filosofi.

En bukett blommor hemma ger också en möjlighet att ta in en bit av naturen, och vid denna tid på året är det så härligt att skapa en förkänsla av den kommande våren genom att köpa en bukett tulpaner, en kruka pärlhyacinter och några kvistar av tex körsbärsblomma eller några björkkvistar.

Idag är det grått, grått, grått ute. Hela blickfånget från mitt fönster är inbäddat i grått och ett lätt duggregn faller. Snön, som var så vit och fräsch när den bäddade in allt i mjuk bomull i torsdags, ser redan solkig och trist ut, så inne är det skönt att ha en färgklick och tänka att snart, snart är det vår ute.


Njut av solen

            Att vistas i naturen är något som ger energi alla årstider, men är det någon gång vi verkligen behöver komma ut en stund mitt på dagen och tanka solljus och låta naturens lugnande energi omge oss, så är det under vinterhalvåret.

Jag har precis varit ute och gått en lång promenad och njutit av solen och all gnistrande snö som bäddat in hela landskapet i mjuk bomull.


Människa och djur

                                           


För att må bra, både till kropp och till själ, är det viktigt att hitta stunder i vardagen där man kan gå helt upp i det man gör. För det flesta människor är någon typ av hobby en riktig guldstund varje vecka tex att sjunga i kör är något som skänker många människor stor glädje.

För mig är det samvaron med djur som får mig att ägna mig åt mindfulness, dvs gå helt upp i nuet och vara totalt fokuserad. Ikväll har jag varit och ridit, och känslan att jag lilla människa kan få ett så stort och mäktigt djur som en häst ändå är att samarbeta med mig är en härlig känsla. Och att sedan efter avslutad ridning pyssla om och kela i stallet. Det är lycka och vardagsgkädje för mig.

Vad är era små oaser i vardagen när ni kan tanka energi?

Allt mellan himmel och jord

Välkomna till min blogg!

Jag som skriver här är leg psykolog, och i bloggen kommer jag varva djupare inlägg med mer ytliga. Variationen kommer vara stor: allt från psykologi, där jag är mycket intresserad av den nya vågen av positiv psykologi till mode, framförallt med fokus på mitt favoritmärke Odd Molly, inredning, feng shui,yoga, enklare liv och att hitta en balans i livet med hjälp att hitta guldkorn i vardagen.

Min förhoppning är att ni här ska kunna hitta saker att ta till er, att njuta av, skratta åt och bli inspirerade av.


Välkommen till min nya blogg!


bloglovin
RSS 2.0