Homestaging

Hela helgen har jag hjälpt en vän att röja lägenheten inför kommande försäljning. När röjning och rensandet är klart ska jag hjälpa till att styla hemmet inför visningen.

Homestaging är ett fenomen som började dyka upp i början av 2000-talet. Det innebär att man innan man ska sälja sin bostad gör den så tilltalande som möjligt för en tänkt köpare.

Tipsen som används för att visa hemmet från sin bästa sida vid en försäljning fungerar lika bra för att göra hemmet harmoniskt och inbjudande också för den som inte står i begrepp att flytta. Genom att rensa i röran och göra hemmet ljust och luftigt skapas ett trivsamt hem.


Hallen

Hallen är det första som möter en potentiell köpare, men också dig om bor i hemmet. Därför är det viktigt att hallen ger ett bra första intryck. Det ska kännas välkomnande när man öppnar dörren. Börja med att rensa bort allt som ligger framme tex skor på golvet, jackor och väskor som hänger på väggen. Töm hallen och se hur väggarna och golven ser ut. Behöver det målas? En ljus färg är bra på väggarna och ökar ljusflödet. Hallen är i många hem mörk och utan naturligt dagsljus. Om golvet är fint behövs kanske ingen större matta, utan det räcker med en snygg dörrmatta. En klädhängare bör finnas i en hall och en eller ett par snygga jackor kan hänga framme som dekoration. En spegel gör rummet större och känns naturlig i hallen. Samla lösa föremål som tex halsdukar, vantar, mössor i enhetliga korgar. En sittplats för att lätt kunna ta av och på skor är skönt. Här har man satt in en korgstol för att följa upp temat med korgar. Ett alternativ kan vara en pall eller en låda med förvaring under.

KökKöket ska i första hand inspirera till matlagning. Börja med att ta bort allt som står på köksbänkarna tex micro, kaffebryggare och alla andra pryttlar som har en tendens att samla sig på sådana ytor. När allt är bortplockat känns köket mycket rymligare och fräschare. När allt är bortplockat är det också mycket lättare att göra en grundlig städning. Ta bort kylskåpsmagneter och alla lappar som brukar hänga på dörren.
När alla prylar är bortplockade så ta in saker som har med matlagning att göra och dekorera köksbänkarna med. Några krukor med färska kryddörter, ett bokstöd med en snygg och inspirerande kokbok, en skål med frukt eller ännu hellre tilltalande grönsaker, flaskor med fina oljor och vinäger, några flaskor vin, en skål med flingsalt, några fina burkar. Om det finns öppna hyllor i köket så är det bäst att använda enhetliga burkar. Några ljus för stämningen är fint, men jag skulle hellre använda några fina ljuslyktor än en kandelaber. Diskbänken och kranen putsas så de blänker. Nu känns köket som en härlig plats att skapa de mest delikata måltider.

VardagsrumVardagsrummet ska kännas inbjudande och harmoniskt. Här slappar vi och umgås, både med familj och vänner. Målet är att skapa ett vardagsrum som känns trivsamt och stämningsfullt. Även här är det bra med att börja med att röja och rensa bland alla småsaker som samlats här. Ta även bort skrymmande möbler och udda småmöbler som ofta inte fyller någon funktion.
Sätt upp tunna gardiner som släpper in maximalt med ljus, och häng även gardinerna brevid fönstret. Detta skapar dels en illusion av större fönster, men ökar även ljusflödet. Sortera gärna böckerna i bokhyllan efter färg. Det ger ett enhetligt och harmoniskt intryck. Glöm inte att bokhyllan även är ett utmärkt ställe att placera enstaka vackra prydnadsföremål i. Det ger ett luftigare intryck än om hela bokhyllan är fylld av böcker. För att göra soffan mer inbjudande lägg dit ett par kuddar och en matchande pläd. Om rummet är helt i vitt som på bilden arbeta med olika material som ändå ger en viss färgskillnad. Ett alternativ är annars att välja en accentfärg på kuddar och pläd. Att använda några mer exklusiva material på enstaka ställen ger hela hemmet än känsla av hög standard och kvalitet, så satsa gärna några extra kronor på tex pläden och köp en fin moharipläd. De finns i de ljuvligaste nyanser. Soffbordet ska inte vara belamrat med saker men ett par böcker i större format, ett fat med frukt, en bricka med fina ljus eller en vas med snittblommor är dekorativt.

SovrumSovrummet är hemmets mest privata rum. I normala fall är det ett rum som gäster oftast inte tittar in i, men vid en visning är det många som tittar i i ditt mest personliga rum. Sovrummet är även det rum där vi återhämtar oss och hämtar kraft. Därför ska intrycket vara vilsamt och gärna mysigt. Sängen är den centrala möbeln. För att göra sängen så inbjudande som möjligt, tänk hotellbäddning i flera lager. Först några större kuddar längst in mot väggen eller sänggaveln, sedan ytterligare ett par kuddar och sist en kudde längst fram. Bädda med fina bäddtextiler, gärna vita. Nästa lager blir som på bilden ett överkast, men bara i sängens fotände. Ett alternativ kan vara en härlig pläd eller en fuskpälspläd. Matcha med mattor på golvet.,det ger en mjukare känsla, och vid sängen vill man gärna ha något mjukt att sätta fötterna på. Ett alternativ till matta kan vara en fårskinnsfäll.
Rensa bland småsaker, men även bland tavlor och fotografier som hänger på väggen. Välj ut en större tavla som passar in i inredningen alternativt ett vackert tyg som är lätt att hänga upp på väggen och ger en fin färgklick. Vilka färger som ska användas i sovrummet är en smaksak, men jag föredrar lugna naturfärger som vitt, beige och brunt. Enligt Feng Shui är blått en vilsam färg och passande i sovrum. Grönt är också en lugnande färg. Belys rummet med lampor på sängborden och några ljuslyktor.

BadrumNär du ska styla eller inreda ditt badrum, tänk spa. Här är en plats för njutning, och vi vill inte bli påminda om vardagens stressiga morgondusch eller tvätt av smutsiga kläder. Byt ut gamla utnötta, sladdriga handdukar mot nya fräscha - gärna vita eller i en färg som passar färgsättningen i badrummet. Även duschdraperiet ska vara fräsch, och kan bytas för en billig peng. Om du inte har lika fint golv som på bilden. lägg ut en eller flera snygga mattor. För att understryka spakänslan, ha några vackra glasburkar framme som är fyllda med badsalt eller badkulor. Fina badaccessoarer som en borste i trä eller en fin tvålkopp med en ny tvål kan också vara ett trevligt inslag. Låt gärna några värmeljus vara tända för att ytterligare förstärka känslan av spa och avkoppling. Till sist är en fin blomma pricken över i, en grön växt eller en orkidé.Sådär har vi gått igenom hemmets samtliga rum. Med en ganska liten insats och även en ganska lite peng har vi gett hemmet ett helt annat intryck. Alla rummen är ljusa, luftiga och inbjudande. Vid en försäljning brukar en bra styling kunna ge upp till 10% högre pris än utan styling. En av de viktigaste bitarna inför en försäljning är att rensa och röja bland alla saker. Detta ger ett mer harmoniskt hem. Det är synd om det är först vid en försäljning som man tar sig i kragen och gör alla dessa utrensningar. Om man vill ge en potentiell köpare ett intryck av ett harmoniskt och tilltalande hem kan man fråga sig varför man inte vill ge sig själv samma möjlighet.

Så styla ditt hem som om det vore dags för försäljning och se ditt hem med nya ögon, och njut av rena, fria ytor.

Hoppas ni har gillat tipsen som jag har i detta inlägg. Fler tips med utgångspunkt från Feng Shui kommer framöver. Förutom att vara leg psykolog är jag även utbildad stylist och tänkte ha en del inlägg om färg och stil när det gäller kläder, om intresse finns. Vilka färger passar mig bäst? Hur kombinerar jag färger på bästa sätt? Hur använder jag kläder och kläders snitt för att framhäva mina bästa drag? Detta är några frågor som det kommer svar på framöver.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0