Dags igen.....


Jaha då var det dags igen. En av de små kattungarna har plötsligt blivit stora damen och börjat löpa för första gången. Sån tur var fick jag en tid för kastrering redan imorgon.


Det har ju visat sig att alla ungarna är honor vilket innebär en större kostnad för kastrering då det helt enkelt är en större operation så nu hoppas jag att de två återstående väntar ett tag med att bli könsmogna för kastrering, vaccination, öronmärkning och chippning kostar nästan tvåtusen per katt.


Får se hur mycket sömn det blir inatt för lilla Kiwi går och låter hela tiden i sin jakt på en lämplig pojkvän. Synd för henne att det bara finns en kille här, och han är kastrerad ;)


Njuter av livet :)

Idag njuter jag av livet på alla sätt. Morgonen började bra med ett återbesök hos veterinären inbokad för Celina, och det läker bra. Hon mår bra och äter som vanligt igen (fast lite surare mot de andra katterna tycker jag nog att hon är, men hon är nog inte helt återställd än)


Sen begav jag mig till Kungsbacka trots ledig dag och skulle testa yoga på ett ganska nyöppnat ställe, Yogaroom, där alla anställda i kommunen fått träna gratis hela februari under devisen Friska Februari, vilket jag missat tills denna vecka, så idag var verkligen sista chansen :) Jag testade en, för mig, ny yogaform som handlade mycket om linjerna och att göra alla ställningar så anatomiskt rätt som möjligt. Efter yogapasset blev det även lunch på samma ställe. De serverar goda vegetariska rätter, och en hel del raw food.


Solen gassar och flera besökare satt på utsidan och njöt av solen mot husväggen, men själv åkte jag till Säröhus för att jobba en liten stund (läs: ringa och få feedback på min Feng Shui-konsultation jag gjorde förra helgen), fika och kanske ta ett bad.


Efter jag är färdig här (ja, jag bloggar från deras dator ;)) så tänkte jag stanna till i stallet, hälsa på hästarna och titta på de riktigt duktiga ryttarna när de får en privatlektion (alltid kan jag snappa upp något).


En riktigt härlig dag, och jag njuter i fulla drag och tycker det är det bästa jag gjort att ha en ledig dag så här mitt i veckan!

Åh vad jag gillar!

 

Åh vad jag gillar den här bilden! Känslan av lite morgondimma som ligger kvar över hagarna samtidigt som solen går upp. Allén som ramar in den lilla grusvägen som längst fram svänger, och vad finns bakom nästa krök? När jag promenerar på sådana här vägar är jag alltid så nyfiken på vad som finns om jag går fram till kröken så jag går ofta mycket längre än vad jag tänkt från början för jag vill se vad som finns sen, längre fram.

 

Precis en sådan här väg skulle jag kunna tänka mig att ha fram till mitt lilla röda hus med en stor inhägnad trädgård för alla katter att springa omkring i. Jag vill ha hagar med djur i närheten så när jag går ut på en promenad så kan jag se hästar, kor eller får (fast helst hästar ;))


Badrum

När det gäller badrum är det viktigt att här känna sig bekväm och skyddad. Här är en plats för både återhämtning och en plats för renhet. I Feng Shui sammanhang säger man att det är risk för att chi blir sunkig i badrum. Här är det viktigt att hålla rent i avloppen (även om rengöra dem inte står högst på min lista över saker som är roliga att göra). Det är också viktigt att toalettstolen är stängd så att inte energin, chi, försvinner ut och ens chanser mer eller mindre spolas iväg.


Även i badrummet är det viktigt att tänka på balansen mellan de fem elementen. Vattenelementet är ju av naturliga skäl redan ordentligt representerat men även metallelementet i de flesta badrum. Detta då många badrum har vitt kakel och vitt porslin och den vita färgen står för metallelementet.


För att få balans vill vi föra in de övriga tre elementen; jord, trä och eld. Om du använder blåa handdukar blir det ännu mer överslag av vatten, då blått tillhör vattenelementet, medan tex beiga handdukar kan vara ett sätt att tillföra jord. Även saker tillverkat av trä tillhör jordelementet.
I detta badrum tillför träbänken och trädetaljerna jordelement. Brädornas uppåtgående mönster tillhör träelementet, men här skulle det göra en stor skillnad genom att tillföra en grön växt.


Eldelementet är något vi inte behöver så mycket av. Här skulle några tända ljus få representera elden, eller så kan man använda eldfärger som rött, cerise, klart gul eller klart orange på en liten accent, kanske några fina burkar med shampo, hårinpackning etc i någon av dessa färger. Det skulle räcka med det lilla för att få balans mellan alla fem elementen.

Att organisera sina saker

Oordning hemma kan delvis bero på att du har för mycket saker, så första steget är att rensa bland dina tillhörigheter. Steg två är sedan att organisera de sakerna som blir kvar.


För att kunna rensa är det viktigt att du tittar på varje sak du har, varje klädesplagg, varje pappersark, varje pryk och fråga dig själv - Använder jag den här? Tycker jag om den här?


Behåll bara saker som är viktiga för dig just nu, som du använder regelbundet och som du tycker om. Saker som var viktiga en gång i tiden eller som kanske kommer att behövas någon gång i en oviss framtid. Några enstaka saker kan sparas i en minneslåda (jag har tex sparat några bebiskläder).


När du har sorterat färdigt, och gjort dig av med allt det som bara fyller utrymme men som inte används (och hos vissa kan det vara ganska mycket saker) är det dags att börja organisera. Ett bra sätt är att föra ihop liknande föremål med varandra tex har jag satt ihop alla bakingredienser i en korg i skafferiet. När det är dags att baka är det bara att plocka fram korgen.


När du har gjort olika kategorier med saker där du sätter ihop saker som för dig hänger ihop, och det kan vara olika för olika människor hur man tänker där, ska varje sak ha en bestämd plats, vilket gör det lätt att hitta och lätt att städa undan.

En dag av vänskap

Jag kan lätt tillbringa en hel helg ensam, och njuta av det. Jag kan njuta av att kunna ta dagen som den kommer, själv bestämma vad jag har lust att göra för stunden. Jag kan njuta av att bara vara hemma och fixa lite, gosa med katter och bara vara.

 

Men lika mycket njuter jag av att tillbringa tid med vänner. Denna helgen har erbjudit både och, och sådana helger gillar jag bäst. Igår möblerade jag om på dotterns rum, och tycker det blev riktigt bra. Mer vuxet. Som nybliven tonåring passar det bra.

 

Idag har jag först varit på matmässan i Göteborg, Passion för mat, tillsammans med en arbetskamrat från mitt förra jobb. Vi åkte tidigt på förmiddagen, vilket var bra, för då var det inte så mycket folk. Vi har frossat i fisk, musslor, gårdskött, dillkött på kalv, risotto, italienska delikatesser, frukt, choklad, ostkaka och mycket, mycket mer. Åh så mätt jag var när vi åkte därifrån. En härligt god lunch ;)

 

Då vi var där rätt så tidigt var klockan bara drygt ett när vi var klara, så senare på eftermiddagen mötte jag en annan vän på Gröna Bönan för en fika deras sista öppetdag och det blev ett par timmars samtal om arbete, framtiden, drömmar, planer vilket var väldigt givande.

 

Relationer, vänner, är en av de viktigaste bitarna till ett lyckligt liv enligt lyckoforskningen. Att ha människor att dela allt med, både glädje och sorg, prata om sina drömmar, dela upplevelser så hur mycket jag än njuter av ensamheten så är jag glad för de vänner jag har i mitt liv. ♥

 


Försmak av sommaren ;)

Idag har jag varit på Ikea och kompletterat två ben till dotterns tv-bänk ( jag vet inte vad jag tänkte när jag var där sist och bara köpte två ben ;))

De hade börjat bygga upp balkong- och utomhusmiljöer. Åh vilken sommarkänsla jag fick :) De hade fått in en riktigt fin hylla för balkongen om man vill odla på flera våningar. Odling på liten yta.


Fredagsmys

Nu har jag städat nästan hela lägenheten (delar av vardagsrummet kvar där det låg så många katter och sov gott så jag ville inte väcka dem med dammsugaren) och sängkläderna är bytta.
Min favoritblomma hortensia står för den enda färgklicken i mitt naturfärgade hem.

 

I köket står maten förberedd och ikväll blir det majskyckling med ugnsrostad potatis och rotfrukter (som jag kryddar med den vansinnigt goda kryddan Sourcream som jag köpte på Smultrongården). Efter middagen ska jag poppa lite popcorn i riktigt smör och se en film. Fredagsmys ;)

 

 


Sorgligt....

Ja, jag tycker det är sorgligt när mina favoritställen stängs ett efter ett. För något år sedan försvann ett av mina favoritställen för att fika och göra en mysig utflykt då stället såldes och gjordes om till privatbostad.


Denna helgen går ett annat favoritställe i graven, Gröna Bönan i Billdal med deras supermysiga affär som är en kombination av grönsaker, frukt, delikatesser, blommor, kläder, inredning och med ett mysigt café. På söndag är sista öppetdagen och sen ska huset rivas och byggas ett nytt där det kommer bli bostadsrätter.


Jag tycker det är så sorgligt när mysiga ställen med lite sliten charm rivs för att lämna plats till anonyma nybyggen. Är ni sugna på att fynda så reas allt ut under fredag, lördag och söndag.


VÅR ;)

Nu är det vår i luften. I veckan har våren officiellt kommit till Malmö, om man går enligt SMHI:s definition. De menar att det är vår när dygnsmedeltemperaturen är stigande och över noll grader i minst sju dygn i följd, förutsatt att dessa infaller efter den 15 februari.


Så enligt den meteorologiska definitionen har vi inte vår riktigt än i Göteborg, men det känns iallafall så ;) Det är 6-7 plusgrader på dagarna och solen skiner. Sen blir det kallare igen på nätterna, så det är väl därför våren inte kommit helt än.


Men så här ser det ut i trädgården just nu


 

Och det här ger iallafall mig vårkänslor ;)


Leva som man lär

Jag har flera gånger skrivit här på bloggen om att regelbundet gå igenom sina saker och bara omge sig med saker man tycker om, och som ANVÄNDS regelbundet. Själv har jag haft svårt att rensa vissa saker, som tex böcker och skivor men jag har tagit det lite i taget, och kört i väg massor av kassar till loppis.


Men en sak som jag fortfarande har lite svårt att kasta bort - mat! Men idag följer jag mina egna råd och när jag öppnade frysen föll min blick på påsen med frysta pitabröd som var med i Linas matkasse för rätt så länge sen. Jag äter ganska lite bröd överhuvudtaget och detta var inte gott. När jag värmt det i ugnen, enligt anvisning på förpackningen, blev det bara hårt och nästan oätligt.


Jag har ändå haft svårt att kasta det, då jag inte gillar att kasta mat. När jag fått burkar eller tetrapack med saker jag inte gillar i matkassen har jag tagit med det till jobbet och gett till en arbetskamrat som gillar sådant som jag inte gillar. Win-win för oss båda :)


 

Men denna påse åkte i soporna nu, och det känns skönt att även göra sig av med matvaror som jag testat, inte gillat och vet att jag inte kommer äta igen. Då kan jag tänka mig att även slänga mat ;)


Rapport från katthemmet ;)

Ja mitt hem är nästan som ett litet katthem nu, med sex olika katter, och delat upp dem i olika rum.¨


Så här ser det ut just nu:


 

I soffan ligger en av de små kattungarna (som nu börjar vara ganska stora ;))

 

På soffans armstöd ligger en annan. Den tredje kattungen ligger i min säng och sover.

 

 

I fåtöljen har en annan katt lagt sig bekvämt tillrätta för att sova hela kvällen. I hallen står en kattbur där en femte katt har hittat ett mysigt litet bo.

 

Och instängd i dotterns rum befinner sig lilla Celine, som till min lättnad faktiskt har ätit lite idag. Tre dagar utan att hon ätit eller druckit något, men i morse åt hon pyttelite tonfisk, och i kväll har jag fått i henne lite till när jag handmatade henne med kattmat. Jag hoppas att det är början på hennes väg tillbaka.

 

 

Hon går runt i sin krage och försöker stryka sig mot mig hela tiden, men kragen är i vägen. Stackarn. Men om allt går som det ska kan vi ta bort den om några dagar.


Sjuk av oro

Den hemlösa lilla kattmamman jag tog hand om i höstas har varit hos veterinären och blivit kastrerad, men hon har inte återhämtat sig så som hon skulle göra, så nu är jag så orolig.


Hon har inte kommit igång med att äta eller dricka sen operationen, och det är även svårt att få i henne den smärtstillande medicinen de skickade med. Idag har jag varit tillbaka hos veterinären och fått en spruta i nacken istället för att spruta in medicinen i munnen. Jag har även köpt dyr mat som är extra näringstät, men då hon inte äter något alls spelar ju inte det någon roll.


Om jag inte får i henne mat under kvällen måste hon tillbaka till veterinären i morgon förmiddag för att tvångsmatas. De sa det att det är inte bra för katter att vara utan mat. De går då in i något som kallas för anorektiskt tillstånd där de tappar all matlust och det kan vara mycket svårt att få dem att börja äta igen. Då måste de tvångsmatas en gång i timmen.


Puh, så just nu går all min kraft och energi åt att ta hand om henne, och bloggen blir lite lidande.

Fettisdagen

Idag är det semledagen ;) Unna dig en semla till fikat och njut med gott samvete!Rensningstips

Tycker du att det är svårt att bestämma vad som ska rensas bort och vad som ska sparas?


Ett bra tips är att bara spara sådant du använder regelbundet, sådant du tycker om och sånt som får dig att må bra. Om även det känns för svårt att starta med kommer här lite tips på sådant som du med gott samvete kan göra dig av med ;)


* Gamla papper som inte längre fyller någon funktion- gamla tidningar, böcker och artiklar som du inte längre läser. Har du inte läst något i dem senaste året kan du lätt göra dig av med dem. Skulle du behöva information som finns där, går allt att hitta på nätet idag
- kopior på dokument
- produktreklam, kataloger etc. Behåll ev den senaste om du tror att du kommer att köpa något från dem, annars släng dem
- gamla kvitton, kontoutdrag, räkningar, deklarationer etc. En del av dem behöver du spara ett visst antal år av skatteskäl, men kolla vad som gäller för olika saker och behåll inte saker längre än nödvändigt
- rabattkuponger
- gamla tidtabeller
- inbjudningar och gamla gratulationskort
- garantier och servicekontrakt som har gått ut, eller när du har gjort dig av med apparaten.
- bruksanvisningar kan ofta hittas på nätet och behöver inte ta plats hemma
- gamla försäkringsbrev
- olästa tidningar
- visitkort från människor du inte kommer ihåg vilka de är
- matrecept som du inte använder regelbundet
- fotografier av dålig kvalitet eller foton som du inte tycker om


*Saker i förråd och på vinden som du inte använder- textilier som blivit förstörda tex gardiner, mattor, sängkläder, stoppade möbler och kläder plus sådant du inte använt de senaste två åren
- gamla babysaker om du inte planerar att skaffa fler barn
- gamla hushållsapparater och elektroniks utrustning
- trädgårdsattiraljer du inte använder eller som är trasiga tex trädgårdsslangar, krukor, trädgårdsredskap, möbler
- målarfärg som har torkat. Behöver du spara den där slatten som blev över eller räcker det med att skriva upp färgnumret om du behöver bättra på någon gång?
- Anteckningsböcker och kurslitteratur från tidigare utbildningar


*Saker i badrummet

- mediciner som har gått ut
- halvtomma flaskor med shampo, balsam etc eller produkter som har öppnats men som sen inte används
- nagellack, pincetter, saxar, nagelklippare som du inte använder eller som är dåliga
- gamla tandborstar. Kom ihåg att tandborsten bör bytas ca var tredje månad.
- tandkräm, salva eller något annat i tuber som är söndertryckta


*Saker i skåp och garderober- kläder som inte längre passar!!!
-kläder, handdukar, sängkläder med fläckar eller som har gått sönder (eller som du inte använder)
- skor som klämmer. Du kommer inte använda dom igen hur dina dom än är!
- strumpor, sockor, strumpbyxor med hål i
- alla typer av plagg som tappat sin elasticitet eller där resåren inte längre fungerar
- allt som är trasigt med som det inte blir av att laga (Oops där har jag några saker som har hänt länge, men som jag ska ta tag i någon helg när jag inte har så mycket annat inplanerat. Lätt åtgärdat egentligen!)
- allt som du har mer än en av men där du bara använder favoriten, tex sjalar, halsband, skärp
- städutrustning du inte har använt senaste året


*Saker i köksskåpen- kantstötta tallrikar, glas, muggar
- sådant du har dubletter av, tex korkskruv, osthyvel
- grytor, pannor, köksredskap du inte tycker om eller använder
- fula uppläggningsfat och annat, även om du har fått det i present. Du ska bara omge dig med saker du tycker om!!
- överflödiga glas, muggar, karaffer etc. Hur många behöve du egentligen?
- överflödiga burkar
- hushållsapparater du sällan eller aldrig använder. Behöve du en popcornmaskin? Bakmaskin? Glassmaskin? Hur ofta använder du sakerna som tar plats i skåpen?
- saker i skafferiet du inte har använt senaste året och sådant där bäst-före-datum har varit


*Saker i vardagsrummet- böcker som du inte längre har något nöje av att läsa
- DVD eller inspelade filmer du inte tittar på
- CD-skivor och kassetter som du sällan eller aldrig lyssnar på
- möbler som du inte tycker om, eller som inte fyller någon funktion
- gamla tidningar, TV-bilagor, dagstidningar
- spel som du spelat så många gånger att du tröttnat, kan alla frågor eller där det fattas delarDetta är några tips på sådant du kan börjar med att sortera bort då de bidrar till röra på olika ställen i hemmet. Att sortera bort och göra dig av med dessa saker kommer ge en känsla av att hemmet blir lättare. Sen kanske du vill gå igenom alla utrymmen en gång till och börja titta även på andra saker. Lycka till!


Balans mellan elementen

En viktigt del av en Feng Shui analys är att titta efter balans mellan de fem olika elementen. Ett harmoniskt hem och ett rum som är behagligt att vistas i har balans mellan elementen. Om något element dominerar starkt och något annat fattas kan det kanske vara svårt att sätta ord på vad det är, men rummet känns inte helt harmoniskt att vistas i.


 

Här är ett lantligt korridorkök som jag tycker är helt underbart på många sätt. Fina fönster med fantastiskt ljusinsläpp, men om man börjar titta på elementbalansen kan man se att det är ett stort överslag på metallelementet (vitt, grått, pasteller, runda former är metall). Det mörka golvet tillhör vattenelementet (svarta, mörkt blå färger, böljande former är vatten) vilket i sig inte är idealiskt för golv. Att gå på vatten känna instabilt :)

 

Den röda färgen tillhör eldelementet (eldfärger som rött, orange, gult, ljus i alla former, triangelform, levande varelser som människor och djur samt allt som kommer från djur tillhör eldelementet). När det gäller eldelementet räcker det med ganska lite för att rummet ska kännas balanserat. I detta rummet är det röda i mattan och i bokstäverna tillräckligt. Man skulle också kunna tänka sig en skål med röda äpplen eller ett par röda pelargoner i fönstren.

 

I detta rum saknas två element, vilket gör att det trots att det är riktigt fint inte känns balanserat. Det behövs mer jord, som kan vara i form av terrakottakrukor i fönstret, en träskärbräda på bänken eller en träbänk hade passat bra. Ett annat element som saknas är träelementet, som representeras av gröna färger, uppåtgående former och växter. Här skulle det göra en stor skillnad med att sätta dit några gröna växter i terrakottakrukor för att få till de saknade elementen.


 

I denna bild av ett annat kök med vitt som dominernade färg har man bättrat på elementbalansen genom att ha ett trägolv, vilket jordar hela rummet samt några trädetaljer som också ger jord åt rummet. Den gröna kryddväxten ger liv genom sitt träelement. Ett fat med tomater hade gett lite mer eld åt rummet, som nu bara finns i lampan.

 

I eftermiddag ska jag iväg på min första Feng Shui konsultatiom som övning på kursen, vilket ska bli riktigt spännande och roligt ;)


Skapa energi

Idag har jag en dag utan några åtaganden, utan några måsten och utan några tider att passa. Sådana dagar behöver jag för att må bra.


I natt har det blivit lite si och så med sömnen då alla katter på olika sätt har bidragit till att jag varit vaken, men främst för att jag har en honkatt som löper och jamar konstant. Tycker synd om henne som just nu bara har fokus på att hitta en snygg kattkille och få en ny kull ungar. Mat och sömn är inte lika viktigt. Så för min del blev det bara några timmars sömn.


Men jag har ägnat dagen åt att plocka undan hemma, städa bort smuts, göra rent i alla rum, tömma sopor och gå med saker till återvinningen. Allt sådant gör mig lugn. Jag njuter av att göra det i min takt, att låta det få ta tid. Det ger både mig och mitt hem ny energi.


Golven gör jag rent med vanlig grön såpa, och jag tycker det luktar så gott i alla rum.

 

Nu när städningen är klar, ska jag lägga mig här med en kopp te och nya numret av Drömhem & Trädgård. Igår strålade solen från en klarblå himmel och det var vårkänslor i luften. Idag har det regnat hela dagen, så en innedag passar perfekt.

 

 

Senare idag ska dottern och jag avsluta dagen med att se tredje delfinalen av Melodifestivalen. Följer ni alla delfinaler? Vad tycker ni om årets omgång? Ikväll ska det bli roligt att se vad Björn Ranelid hittar på :) Innan dess ska vi rensa lite bland alla våra baksaker och göra lite hemlagat godis. Marsipan, choklad, minimarshmallows, hasselnötter kan väl bli något gott av ;)


Glädjen i att leva med mindre

På en amerikansk blogg jag brukar läsa; Be More With Less läste jag idag två härliga historier om glädjen i att rensa hemma och göra sig av med massor av saker.


http://www.bemorewithless.com/2012/incredible-clutter-transformations/#comments


Läs dessa underbara historier om två helt olika människor som bestämde sig för att leva med mindre röra. Den första killen började med att räkna alla sina saker, och kom fram till 8748 saker i sitt hem. Målet var att gå igenom allt och göra sig av med alla saker han inte använde eller tyckte om, på 30 dagar. I slutändan hade han 3841 saker kvar! Han gjorde sig av med mer än hälften av alla sina saker, som ändå bara bidrog till röran.


Det område som överraskade honom mest var köket, där han kunde rensa bort över 600 saker. Det ställe som han tyckte var roligast att rensa var i garderoben och i byrålådorna, där han rensade bort 321 saker.


Om du har tänkt att börja rensa hemma hos dig kan det vara en rolig idé att första räkna hur mycket saker du har, för att sedan se hur mycket saker som blir kvar när det bara är saker som är hela, som används och som är omtyckta som blir kvar.


Inspirerande läsning!

När hjulen snurrar för fort

De senaste veckorna har jag känt att allt runt omkring mig blir lite för mycket. Just nu fungerar balansen lite sisådär, och emellanåt kan det bli så.


Jag har en ganska splittrad tjänst med uppdrag på alla möjliga håll, samtidigt som jag tar en del privata uppdrag. Jag arbetar, som anställd, fyra dagar i veckan och jag går också just nu en ganska mastig kurs som är en del i specialistutbildningen. Den går en hel dag varannan vecka, sen är det några tusen sidor litteratur som ska läsas och en examinationsuppgift som ska göras.


För några veckor sedan startade jag även Feng Shui utbildningen, där jag ska göra en del uppgifter till nästa kurstillfälle.


Ovanpå allt detta kom de två små kattungarna tillbaka till oss för en vecka sedan då deras nya ägare blivit allergisk, så nu har vi sex katter hemma, som inte kommer överens så bra, så vi får hålla isär dem i olika rum. Jag har mat åt dem på tre olika ställen och tre kattlådor. Jag tycker jag tillbringar massor av tid med att fylla på mat, byta vatten, tömma lådor, fylla på sand, sopa upp sand som hamnat brevid (massor) och dammsuga upp katthår, samtidigt som de är så keliga och vill ha tid var och en. Igår när jag kom hem på eftermiddagen har dessutom mamma katt börjat löpa igen och har jamat hela natten, och nu är hon beredd på att ge sig ut och få nya ungar. Ringde till veterinären och bokade tid för kastrering, men fick en tid först på tisdag så fram tills dess får jag stå ut med hennes jamande.
Just nu känner jag mest för att bara vara, men har lite svårt att komma ner i varv då jag har så många uppgifter som hänger över mig. Det bästa för att få balans i tillvaron är att inte ha för mycket inbokat i kalendern, se till att det finns luft mellan åtaganden, och just nu känns det som jag har för lite luft.


Så även om jag försöker leva efter devisen Balans i livet är det ibland så att det fallerar, men jag vet att detta bara är övergående. I maj är båda mina utbildningar klara, och det blir mindre av saker som hänger över mig att göra så fort det blir en lucka i tid.Hemaltare

Någonstans i hemmet kan du arrangera ett litet hemaltare, kanske i baguaområdet för Frid och balans, som är placerat i centrum av hemmet.


På ett hemaltare kan du arrangera saker som har betydelse för dig, kanske några ljus, en andlig förebild om du är troende, en Buddhastaty, ett fotografi eller en vacker växt.
Detta är från Tine K:s hem. Hemma hos mig har jag en liten byrå med en staty av en ängel, två ljuslyktor som vi själva har gjort med decoupageteknik där vi har använt servetter med änglamotiv och över det hänger en tavla som min dotter har gjort. Den står i centrum av vårt hem och gör mig glad varje dag jag kommer hem.


Ett hemaltare ska ge frid och en känsla av glädje.

En underbar dag

Vilken härlig dag vi har idag. Några plusgrader, snön smälter lite och solen värmer för första gången på rätt länge.


Tror jag ska köpa mig en semla och en kopp te och sen sätta mig vid en husvägg och bara njuta ;)


Rensa, rensa, rensa

Den första åtgärden om du vill göra ditt hem mer harmoniskt är att börja rensa. De allra flesta av oss har alldeles för mycket saker. Dessa saker hämmar energiflödet i hemmet och kan lätt göra att energin stagnerar. Att röja och rensa bland alla saker hemma frigör energi och är också ett bra botemedel mot stress :) Att ha ett lättare hem med färre saker, som alla är älskade och används ger en skön harmonisk känsla.


Det finns flera alternativ med vad du ska göra med det du rensar bort; kasta, ge bort, sälja, ev förvara någon annanstans (men oftast är det inget bra alternativ)


Att rensa bland alla saker ger dig massor tillbaka:


* Utrymme för de saker du verkligen använder och tycker om


* Tid du sparar genom att slippa leta igenom röran av saker, varav de flesta är sådant du inte använder, för att få tag på det som du verkligen behöver


* Du sparar pengar som det kostar både att förvara och att underhålla sakerna, och om du säljer det du inte har användning för får du in pengar du kan använda till något roligare


* Tillfredsställelse genom att dela med dig av saker du inte längra har användning för. Saker du inte använder kan vara precis vad någon annan har behov av!Fungerande saker är dumt att slänga, så fundera på vad du kan göra istället;


* Ge till välgörenhet. Själv ger jag alla min utsorterade saker till katthemmets loppis, men det finns massor av organisationer att välja mellan. En del kan även hämta saker så du behöver inte köra dit dem själv


* Ge till en vän, men kolla först att det är något de verkligen behöver så du inte lastar över dina saker på någon annan och att de bara blir stående där


* Sälj själv, antingen på loppis eller genom någon internetsajt som Tradera eller Blocket. Det kan finnas mycket pengar att tjäna ;) Attraktionslagen

Attraktionslagen fungerar oavsett om vi vill eller inte och fungerar så att det vi fokuserar våra tankar och vår energi på är också det vi drar till oss. Då kan man ju använda det för att få något bra ;)


Det behöver inte alltid vara storslagna, livsomvälvande saker utan fungerar i det lilla också. Idag tex på väg hem från jobbet kom jag på att jag var tvungen att stanna till vid affären för att köpa kattmat och kattsand (det går åt en hel del sådant nu när det är sex katter igen) men var trött och ville hem snabbt, så jag tänkte att det fick bli en snabb sväng, in och sen ut igen. När jag kommer till affären åkte precis den bilen som stod på parkeringen närmast ingången ;)


Efter middagen åkte jag iväg till stallet för ridlektion. Idag skulle vi få nya hästar, och jag funderad på vilken häst jag ville ha och kom fram till att jag ville ha Kalle, en mysig häst jag inte haft på rätt länge. Jag kände mig även trött i huvudet och stressad så jag ville helst ha en häst som gick lektionen före vår så jag kunde sitta och ta det lugnt en stund. När jag kom till stallet kollade jag listan och vem stod uppsatt på mig - jo, Kalle OCH han gick lektionen före, precis som jag önskat ;)


Ibland kan du behöva uttrycka det du önskar till andra i din omgivning för att få det du vill ha, kanske finns det någon i din närhet som kan hjälpa dig. På en utbildning jag gick för något år sedan kallade dem det att avisera. Om du aviserar din önskan, dina behov kanske någon du inte alls väntat dig kan hjälpa dig. Läste tex på min favoritblogg idag att hon nämnt för sin frisör att hon var ute efter ett månbord och det visade sig då att frisören hade precis ett sådant att sälja :) Var inte rädd för att berätta för människor om det är något du drömmer om, något du vill uppnå.


 

Själv nämnde jag för någon vecka sedan, när jag hade kurs, att jag var ute efter ett hus i lagom storlek för två personer, och genast fick jag veta om ett hus i området där en av damerna bodde som var till salu och som inte kommit ut till någon mäklare än. Jag ska se om det kan vara något för oss ;)


Alla hjärtans dag

 

Firar ni Alla hjärtans dag? Idag fick vi gelehjärtan av en kollega på jobbet. Jättegulligt, och så har jag fått några fina sms från familj och vänner. Själv har jag inte nämnvärt uppmärksammat dagen på något särskilt sätt, mer än att jag köpte en Nutella till dottern i affären som hon ville ha (i vanliga fall är det bara på semester vi köper det, men hon fick än bara idag ;))

 

Förra året köpte vi gelehjärtn och stod utanför Ica Maxi och gav till människor som passerade förbi och önskade dem en härlig Alla hjärtans dag


Att skapa sin egen lyckaLåter det provocerande?

Ja, ibland är det så enkelt att man bara bestämmer sig. Tanken kan påverka mer än vad vi är medvetna om. Många gånger kan vi välja hur vi vill se något, och hur vi vill tolka det som händer. Ser du glaset som halvtomt eller halvfullt? Är du nöjd med det du har, eller suktar du hela tiden efter någon annat, något mer?

Ibland, men inte alltid naturligtvis, kan det vara så enkelt att man bara bestämmer sig för att se världen på ett positivt sätt, och bestämma sig för att vara glad. Vi kan lura kroppen genom att låtsas vara glada och le, och kroppen tror att det är på riktigt och börjar producera gladhormoner som faktiskt får oss att bli glada på riktigt.


Sommarfräscht

När det gäller inredning är det två företag som får mitt hjärta att klappa lite fortare, och har precis en sån stil som jag gillar; Lexington och Artwood. Jag älskar deras reklambilder, både för inspiration och för detaljer.


I Artwoods katalog för våren föll jag för dessa bilder, så sommarfräscht :)


 

Jag gillar kombinationen av vitt (som är metall) och mörkbrunt (som är jord). De gröna växterna ger spritsighet till rummet. Enligt Feng Shui representerar de träelementet. De blåa inslagen ger en sommarfräsch känsla, och enligt Feng Shui är detta vatten.

 

Det enda element som saknas i inredningen är eldelementet, förutom när lamporna är tända, då eld är all sorts belysning, både elektrisk och levande. Även allt som kommer från djur, tex en fårskinnspäls tillhör eldelementet. Men om man tänker att detta är ett sommarhem så finns det mycket eldelement från solens sken dagtid ;)

 

 Fina rottingmöbler som skulle passat bra tex i ett inglasat uterum eller kanske i sommarstugan
Och så bilder från Lexingtons vårkatalog. Skön, avkopplande och inbjudande känsla. Precis som jag vill ha i mitt hem, som ska vara en oas att längta hem till, ett ställe för mig och mina nära att vila, hämta kraft och umgås.


Idag är ingen vanlig dag...

För idag fyller dottern 13 år!!!!


 

Vi pratade om det igår kväll och 13 känns så stort, jämfört med 12. Tonåring. Tänk att min lilla tjej redan är 13 år. För 13 år sedan, en riktigt snöig vinterdag låg jag på BB vid den här tiden med kraftiga värkar och några timmar senare kom världens underverk (i mina ögon iallafall).

 

Jag är så stolt över min lilla (stora) tjej. Hon är fantastisk på massor av sätt, och som jag skrivit några gånger tidigare hade inte den här bloggen funnits om det inte varit för henne :) Jag är superdålig på teknik, men hon fattar allt och fixar till nya designer och allt möjligt.

 

Det är så roligt att prata med henne. Hon är lite annorlunda än många andra 13-åringar. Häromkvällen satt hon flera timmar vid datorn och läste om Tjernobyl, Harrisburg, kärnkraft, avfall och allt möjligt inom samma område som intresserar henne. En annan dag var det Marie Curie hon var nyfiken på. E-ämnen har varit ett annat intressant område.

 

När hon blir stor vill hon bli sångerska, fotograf och forska om miljö. Jag tror hon kommer att lyckas vad hon än väljer så småningom.

 

Nu blir det iallafall kalas i dagarna två. Idag blir det familjen och imorgon kommer tjejkompisarna på tjejmiddag med thailändsk mat.

 

Familjen förresten utökades igår med två till :) De små katterna som flyttade till nytt hem i höstas kom tillbaka igen pga allergi, men det blev ingen sockersöt återförening utan de fräste åt varandra, och kattmamman ville inte alls ha tillbaka sina ungar. Så nu har vi som ett katthem hemma med olika katter i varje rum som inte vill vara tillsammans. I köket är de två nykomlingarna. I dotterns rum mamma katt och ibland hennes kvarvarande unge, och i resten av lägenheten de gamla katterna som nu har bott här i drygt tre år. Så här är det full fart just nu :)


Mindfulness

Lektion 24 - Minnas


"När vi märker att sinnet har glidit bort från uppmärksamhetens fokus, vilket kommer ske gång på gång - oavsett om vi fokuserar på andningen, olika kroppsförnimmelser, på känslan av kroppen som helhet, eller det vi ser, hör eller känner, eller på tankarnas ström, vad vi än uppmärksammar - utan att bedöma eller fördöma, då observerar vi helt enkelt det vi tänker på i samma stund som vi minns vårt ursprungliga fokus, exempelvis andningen, och inser att vi inte haft kontakt med det på en stund."
Jon Kabat-Zinn

Lycka till - om balans i livet

Ja, så heter boken jag precis har läst ut


Boken har stått i bokhyllan rätt så länge, utan att ha blivit läst, men idag när jag varit hemma hela dagen har jag rensat lite i min bokhylla. Fem böcker rensades ut direkt, då jag insåg att jag var färdig med dem för länge sen.

 

Två lite tunnare böcker som jag inte läst ännu plockade jag fram för att läsa, varav denna var den ena. Boken är riktigt bra med temat ett enklare liv, ett långsammare liv och med mycket som rimmar med min blogg. Det var nog därför jag skaffade den en gång i tiden, men så har det dykt upp andra böcker som har pockat på min uppmärksamhet mer. Men jag kan rekommendera denna bok, som har många intressanta tankar om arbetsliv kontra fritid, chefsskap, karriär och med många frågor att ställa sig själv om vad som är viktigt i livet och hur du vill leva ditt liv. Denna bok hittade jag på rean på ICA MAxi, men den finns säkert på många bibliotek.

 

Den andra boken jag ska ge mig i kast med är lite på samma tema, Glädjen i att arbeta hemma - Livskvalitet både i arbetet och privat.


Så här står det på baksidan "Boken vänder sig till dig som har börjat eller tänker börja arbeta hemifrån på hel- eller deltid". Jag har ju en anställning på 80 % där jag valt att vara ledig en dag i veckan, men jag har också ett eget företag vid sidan om där jag arbetar med lite olika psykologuppdrag, såsom att göra utredningar, arbeta med arbetslagsutveckling och där jag tänker arbeta mer mot privatpersoner i samma anda som denna blogg, med att hjälpa människor till att må bättre i vardagen, hitta en balans som ger harmoni och välmående, så delvis arbetar jag hemifrån. Ska bli spännande att se om jag får några användbara råd från denna boken ;)


Bra tips för vassa hörn!

På min favoritblogg Feng Shui i hemmet, http://fengshuiblogg.blogspot.com/ har Irene ett riktigt bra tips idag för att komma tillrätta med vassa hörn.


Enligt Feng Shui representerar vassa hörn Sha Chi, vilket även kallas för giftpilar. Vassa hörn är både symboliskt fel då de känns hotfulla och de kan även rent fysiskt göra en illa om man råkar slå i ett hörn, så i hemmet vill vi ha mjukare former, och rundade hörn.


Men ibland hittar man tex ett bord som man gillar och som passar ens behov, men där hörnen är vassa. Vad göra? Jo, du kan såga till hörnen själv och runda av dem.


För att få en bra form på hörnen har Irene använt en vanlig femkrona som mall. Det ger en liten rundning åt hörnet, vilket ger en mycket behagligare och mer harmonisk känsla i rummet.


Väl värt att testa, och tack för tipset Irene ;)


Äntligen onsdag ;)

Ja, äntligen innebär min lediga onsdag att jag faktiskt också är ledig. De senaste veckorna har det legat möten och andra saker där det förväntats att jag ska vara med, så det har inte varit någon ledig onsdag på länge.


 

Då jag känner mig lite krasslig blev det ingen yoga idag på morgonen. Jag hade istället bokat tvättstuga, men kände inte för att ge mig ut i kylan så tidigt så det blev istället att gosa runt med katterna (som för övrigt blir två till i morgon då de små kattungarna som flyttade till nytt hem tidigare i höstas kommer tillbaka pga allergi, så om någon har ett bra hem till två halvvuxna katter så hör av er, antingen som innekatter eller i ett härligt hem på landet).Så istället har jag legat och läst i Katrin Zytomierskas bok Dags att bli smal då jag tänkt starta med LCHF under våren. Jag har testat tidigare och mådde väldigt bra av den maten, och på senare tid har jag ätit alldeles för mycket socker. Min mage mår inte bra av det och det har också resulterat i ett antal oönskade kilon som jag vill bli av med. Hur var boken då? Ja, hennes text är väl sådär, ganska stötande bitvis men ändå intressant att följa hennes resa att bli av med 33 kg efter graviditeten, men recepten verkar riktigt lockande, så här ska bunkras med bra saker, vilket innebär att det mesta i mitt skafferi åker ut. Ut med mjöl, socker, ströbröd, alla pastasorter, kex, müsli - ja, och sen blev skafferiet rätt så tomt :)


För en stund sedan stängde jag in mig i badrummet och bestämde mig för att ha en enkel spadag, helt på egen hand. Mina katter älskar att titta på vatten så de brukar alltid vara med mig i badrummet, men nu fick de snällt stanna utanför. Jag tände några Yankee Candle ljus som luktar lavendel, började med att skrubba ansiktet för att sedan fortsätta in i duschen och skrubba kroppen, tvätta håret och göra inpackning. Efter duschen fila fötterna, klippa naglar, raka bort kroppshår och så avsluta med att smörja in kroppen med sheabutter. Känner mig som en nyponros nu :)


Och klockan är bara elva ;) Hela dagen ligger framför mig som ett oskrivet blad, och jag kommer göra det jag har lust med. Tror jag ska ta mig till blomsteraffären och köpa några nya, fräscha krukväxter och få mer vårkänsla här hemma!

 


Månens effekt

Fullmåne - påverkas du av det?

Det är mycket som påverkas av månens cykler. Tidvattnet, med ebb och flod känner de flesta till, men forskarna har också visat på att det föds flest barn vid fullmåne och även sjukdomar ökar. Människor söker sig i högre grad till sjukhus och vårdcentraler under fullmåne. Gikt, astmaanfall, psykiska problem, blödningar, skador orsakade av bett från djur har också visat sig vara vanligare under fullmånens inverkan. Det har även ansetts att både antalet brott och antalet självmord ökar.


Många får svårt att sova när det är fullmåne, och i morse blev jag varse att jag också påverkas, fast jag inte sett sambandet tidigare. Min ena katt brukar för det mesta hoppa upp i min säng och lägga sig vid mina fötter när jag går och lägger mig, kelar en stund och somnar sen. Men någon kväll då och då är han extremt kelig, vill ligga nära, kryper upp och lägger sig på bröstet och kan sedan ligga där och spinna länge, länge. Jättemysigt tycker jag, men sen visar det sig att de mysiga kvällarna byts ut mot helt omöjliga nätter då han har svårt att sova, springer omkring oroligt, jagar den andra katten och biter henne och förstör min nattsömn. Jag ligger och vrider och vänder mig och har överlag svårt att sova.


När jag ser tillbaka så inser jag att dessa nätter sammanfaller med när det är fullmåne, så precis som många människor så påverkas även djuren av månens kraft.


Handla på ett nytt sätt

Att leva ett enklare liv innebär att shoppingen dragits ner till ett minimum. Jag inser att jag behöver inte så mycket prylar, och gör mig hellre av med saker än köper något nytt. Shopping som hobby eller som tidsfördriv är något som många gillar, och speciellt kvinnor.


Jag har också varit en av dem då jag tyckt det varit roligt en lördag att gå i shoppingcentret eller åka upp på stan, inte på jakt efter något särskilt utan bara "titta lite" vilket ofta inneburit att något följt med hem. Något som jag inte ens visste innan att jag ville ha. På så sätt har både hem och garderob fyllts på, utan en medveten strategi, och mycket pengar har lagts på dessa impulsköp. Ibland har dessa impulsköp också visat sig vara riktiga felköp som knappt använts alls. Men - nu har jag börjat shoppa på ett nytt sätt.


* Om jag går i affärer, kollar modetidningar eller inredningstidningar gör jag det mest för att få ideér, inte för att jag är ute efter något att köpa. Men genom att titta i tex inredningstidningar eller en tur på IKEA någon gång ger mig input på hur de satt ihop möbler, placerat möbler, använt olika färger, hur de skapar arrangemang osv. Om man går i en affär och är ute efter nya sätt att se på saker är det viktigt att vara disciplinerad och inte handla något. Om man har svårt för det är det bättre att hålla sig borta från affärer, och kanske titta på bilder istället för att få nya ideér.


* Dessa ideér använder jag sedan för att se på vad jag redan har hemma. Hur kan jag använda dessa saker på ett nytt sätt? Placera någon annanstans än jag först tänkt på? Att flytta på möbler, tavlor, göra arrangemang av olika saker man redan har hemma kan ge hela hemmet en helt ny energi, utan att det inneburit några nya inköp!


* Om det är något jag vill köpa skriver jag upp det på en lista, och sedan lägger jag listan åt sidan ett tag för att se om det var något jag verkligen behöver eller om det bara handlade om en impuls som går över, något jag ville ha just då, men som vid närmare eftertanke är något jag klara mig lika bra utan. På så sätt har jag undvikit många impulsköp, och det jag handlar (för jag köper nya saker ibland ;)) är något som jag valt medvetet, något som gör skillnad i mitt hem, i min garderob eller för mig personligen.


För min del har det inneburit en mer medveten shopping, och på klädfronten har det bara inhandlats ett enda klädesplagg det senaste halvåret, men den klänningen har jag redan använt vid ett flertal tillfällen.
Bild från Lexington, vars miljöer jag gillar mycket. Där kan jag njuta av att titta på bilderna och sen kan jag försöka återskapa själva stämningen med det jag redan har hemma :))

Tacksam!

Idag håller jag själv kurs hela dan och när jag kom på morgonen gick jag till cafeterian för att köpa en kopp te. Under helgen har en förkylning blossat upp och jag behövde något varmt för halsen.

När jag står där inser jag att plånboken är helt tom. Inte en enda liten krona ligger där och skramlar. En kopp te kostar bara fyra kronor, som känns som ett för litet belopp att använda kortet till, och de tar inte heller kort så den tanken kan jag snabbt släppa.

Jag frågar om jag kan ta en kopp te och betala efter lunch vilket jag får ok för. Då kommer en städerska in och betalar mitt te! Så gulligt tycker jag och blir jätteglad. En för mig helt okänd person hjälper mig genom att betala för mig. Jag blir glad, hon blir glad över att kunna göra något gott för någon annan.


Tänk vad lite det behövs egentligen för att sprida glädje ;)


Våren är här ;)

Okej, kanske inte riktigt utomhus :) Kung Bore har verkligen slagit till runt om i landet, och denna vecka har det varit riktigt kallt, men inomhus kan våren starta precis när du vill själv.


Jag har satt in pärlhyacinther i köket, både blåa och vita, och de ger en så härligt spritsig vårkänsla


 

 
Lökväxter överhuvudtaget signalerar vår. Dessa tillsammans med några kvistar björkris i en kruka och kanske en bukett tulpaner så kan du blunda för snön och kylan utomhus, och njuta av vår ;)


Feng Shui kurs

Nu har det gått tre dagar på min Feng Shui kurs och vi har fullt upp med chiriktningar, kraftpositioner, yin och yang, de fem elementen, baguan, den tidiga himlens bagua och den sena himlens bagua. Vi mäter currylinjer och Hartmanlinjer och det är så intressant allting, men dagarna är fullbokade.


Hemma ikväll var jag ju "tvungen" att rita upp en planlösning över vår lägenhet och mäta var currylinjerna går, och det verkar som de har tänkt till när de byggde vårt hus för de löper till stor del precis vid väggarna :)


På kursen har vi också fått veta att de övningskonsultationerna vi ska göra ska bestå av två hemkonsultationer (och jag har fått massor av svar från er och jag räknar med att göra dessa två under februari månad) men mellan block två och block tre ska det göras en trädgårdskonsultation, en företagskonsultation och en på en mer allmän plats.


Så nu är jag på jakt efter någon/några som vill ha en trädgårdskonsltation eller en företagskonsultation gjord senare i vår, troligen i april. Lämna en kommentar eller maila mig på ansi_72@hotmail.com om du är intresseradVill du bli lycklig en dag, drick en flaska vin.
Vill du bli lycklig en månad, skaffa dig en kvinna.
Vill du bli lycklig hela livet, skaffa dig en trädgård.

                                Kinesiskt ordspråk
Vad kommer du ångra?

En sjuksköterska som arbetat med många människor i slutskedet av sitt liv, där hon har samtalat mycket med dem har gjort en sammanställning över de vanligaste sakerna människor ångrar i sitt liv, och som de önskar att de gjort annorlunda om de fått leva om sitt liv.


1. En önskan om att ha haft mod att leva sitt liv efter eget huvud, istället för efter vad andra förväntat sig av en var det allra vanligaste. Vid livets slutskede var det många som såg tillbaka och insåg att de realiserat väldigt få av sina drömmar. Vilka drömmar vill du förverkliga?


2. En önskan om att inte ha arbetat så hårt. Detta var vanligast bland män, där varenda man hon vårdat uttryckt detta. De ångrade att de missat så mycket av barnens uppväxt medan de satsat så mycket tid och energi på arbetet. Genom att leva ett enklare liv kan man välja bort en del av arbetet och istället välja sådant som ger lycka i det långa loppet.


3. En önskan om att våga uttrycka sina känslor. Många höll tillbaka sina känslor för att inte stöta sig med andra och som följd kände de både bitterhet och ångerfullhet.


4. En önskan om att hålla kontakten med vänner. Genom livet, med alla sina "måsten" är det lätt att tappa kontakten med vänner, men i slutändan är det relationerna som är det viktigaste i livet.


5. En önskan om att tillåta sig själv att vara lyckligare. Många insåg inte förräns i slutet av livet att lycka är ett medvetet val. En rädsla för förändring gjorde att man stannade kvar i det välkända och familjära istället för att våga ta steget, kanske pröva sina drömmar, skratta, vara mer lekfull.


Livet är ett val, och det är DITT liv, ditt val. Välj medvetet, ärligt och med klokhet. Välj lycka och glädje.Brrrrr.....

Vad kallt vi hade här i morse. Minus 12 grader är mycket här i Göteborg men ingenting mot vad det var i Norrland som hade minus 40 grader igår.

Hur kallt har ni runt om i landet?


Budgettips

Början av året kan det för många vara kärvt ekonomiskt, julen och nyår kanske blev dyrare än tänkt, decemberlönen kom före jul vilket gör att den ska räcka många långa veckor och i januari kommer dessutom oftast en hel hög med räkningar, då alla dessa räkningar man bara betalar en gång om året kommer då.


I senaste numret av HSB-tidningen har de mängder med bra budgettips:


* Kasta aldrig några middagsrester som tex köttfärssås, pyttipanna eller annat. Värm dem och klicka ut på knäckebröd eller ett gott mjukt bröd, toppa med ruccola och du har en god lunch. (Eller gör som jag när köttfärssåsen inte räcker till en hel middag - gör varma mackor :))


* Vårda det du har. Var aktsam och vårda det du har, att sköta om hälsan och tänderna, vara rädd om kläder, skor, möbler och annat som du redan har lagt ut pengar på, tex genom att regelbundet putsa skorna, impregnera och klacka om i tid. Om man sköter om och aktar det man har behöver man inte köpa nytt :)


* Spara in pengar på bensin genom att cykla eller gå (Tyvärr inget jag kan göra i dagsläget då jag har tre mil till jobbet och dessutom åker runt en del i mitt jobb)


* Ta med matlåda till jobbet. (Sparar mycket pengar och något jag gör varje dag!)


* Rensa! Gör en rejäl röjning i skåp, lådor, vind, förråd och sälj på Tradera eller Blocket. 


* Se över de små utgifterna. Ofta är det de små utgifterna som ställer till det i hushållsekonomin som tex godsi, fika, tidningar, latte etc


* För kassabok och gör en budget. Skriv alla inköp i en kassabok och redan efter någon månad kan du se vart pengarna tar vägen. Gör sedan en budget och se vart du vill att dina pengar ska gå, nu när du har fått koll. Kanske du vill ändra på något?


* Utvärdera avtal och abonnemnang. Genom att kritiskt granska telefonilösningar, elavtal, försäkringar, bredbandsavtal etc kan du ofta spara rejält med pengar. Kanske du inte behöver någon fast telefon? Är du dubbelförsäkrad? Kan du byta till ett förmånligare abonnemang? (Själv funderar jag på om jag behöver den fasta telefonen. Det är ju nästan ingen som ringer längre, mellan vänner är det mest sms numera och korta samtal kan jag göra med mobilen. Denna månad betalade jag 1.500 kr för media dvs fast telefon, mobil, bredband, TV-licens och det känns som alldeles för mycket pengar)


* Gör smarta inköp. Kolla i möbelaffären när de säljer sina visningsmöbler. Då kan du köpa nästan nya saker till halva priset. Second hand, Blocket eller Tradera är också bra ställen att leta efter om du är ute efter att köpa något. (Själv köpte jag en dagbädd på IKEA för 200 kr som i nypris kostar 3000 kr på deras fyndavdelning :))


* Inför köpstopp! Det bästa sättet att spara pengar är att inte handla något mer än det du absolut behöver som tex mat, transport, boende. Hur långe klarar du att ha köpstopp? En månad? Ett halvår? Eller kanske ett helt år? Pengarna du sparar kanske du lägger i en buffert för oförutsedda utgifter, eller kanske du vill spara till något speciellt, kanske en resa? 

Mer klokheter från Charlie :)

Charlie Söderberg skriver alltid tänkvärda och bra krönikor, men en del av de är riktiga pärlor, precis som denna:


"Har ni tänkt på att, för varje år som går, verkar det nya året mindre och mindre nytt? Det ter sig som det där med nytt år är en illusion som mest uppstår i almanackan, medans livet självt maler på i samma hjulspår oavsett om det står 2011 eller 2012. Universum har ingen nyårsafton.


Annat var det när man var mindre och gick i skolan. Då var det påtagligt så att ett läsår tog slut före midsommar och ett nytt började i augusti. Förändringar skedde då tydligt och stegvis i vårt liv, men det man tar för ”naturligt” är i själva verket en struktur, en struktur som designats för att bidra med något i vårt liv. Många av oss har förlorat den strukturen och därmed också förlorat det den bidrog med.


Ämnet för dagen är alltså att möjligheterna med att tydligare starta och att tydligare gå i mål. Jag tänker så här: Livet är fullt! Du har fullt upp i ditt liv med att vara den du är och göra det du gör. Nya beteenden och nya resultat har ingen naturlig plats i vårt liv. Fenomenet fungerar i många sammanhang, i hemmet till exempel. Om man har ett rum som av någon anledning blir helt tomt (någon kanske flyttar ut) så tar det verkligen inte lång tid innan det blir fullt med annat. Om man har ett rum som redan är fullt möblerat så kan det se likadant ut i 20 år. Min poäng är att om det finns plats för förändring så kommer förändring ske, finns det ingen plats för förändring så kommer den heller inte att ske.


Tillhör du dem som firat nyår men som ärligt talat inte känner att det skulle vara något nyare med 2012 än med 2011 så kanske du har missat grundregeln: Innan man startar nya spel så måste man avsluta de pågående.


Det finns få saker som inspirerar mig så mycket som just den här mekaniken, men detta till trots så samlar jag på mig en massa uppgifter, utmaningar, spel och projekt som jag glömmer att stänga allt efter att tiden går. Därför ser jag alltid till att stänga minst 20 saker i livet innan något nytt startas på allvar och om ni bara kunde ana hur mycket kraft det ger mig in i varje nytt projekt!


Här kommer ett utdrag ur min egen lista på avslutningar som jag sysselsatt mig med de senaste 20 dagarna. (Jag har tagit bort ca hälften för att inte hänga ut någon annan än mig själv):


Gå till doktorn på hälsoundersökning (jag kallar det 10 000 mila service)
Ge fötterna en rejäl omgång kärlek
Boka tid hos tandläkaren
Gå igenom alla Primus kläder så att inget trasigt eller för litet finns kvar
Gå igenom alla papper och släng tills bara 3 pärmar återstår i livet
Frosta av frysen
Kolla alla brandvarnare i huset
Säg upp abonnemanget i bokklubben
Gå igenom hela mailkorgen så att inget ligger och slaskar
Gör en rejäl årsavstämning på ekonomi
Gå igenom alla försäkringar
Bjud grannarna på middag


Som ni ser är ingen uppgift särskilt stor eller märkvärdig och alla är snabbt lösta, men i mitt fall har många av dem på ett mer eller mindre omedvetet sätt tagit plats i mitt huvud i många månader… det har inte mitt huvud plats med under 2012. Du kanske tänker att detta har väldigt lite med ekonomi att göra… men där har du fel. Jag vet att jag inte bara tjänar tid och energi på att göra detta, jag tjänar också rejält med pengar på det!


Härom dagen var jag ute och åt middag med ett 20-tal av våra kursdeltagare och de frågade mig vad mitt 2012 skulle handla om. Jag beskrev det som ett ganska stillsamt år med inte så mycket nytt skapande utan snarare ett år av att vårda och skörda allt nytt som skapades under 2011, men jag avslutade med en brasklapp. Det enda som jag är helt säker på är att det kommer att hända något helt oväntat i mitt liv under 2012. I någon form kommer min värld och mina förutsättningar att förändras. Jag har ingen aning om vad det är, men jag känner det på mig. När väl det UFO:t landar i min trädgård så skall äppelträden vara tillräckligt hårt beskurna för att UFOT:t ska få plats!


Den som har ett fullt vitrinskåp har inte plats för nya gåvor
Den som har en full kalender har inte plats för nya vänner
Den som har en full bokhylla har inte plats för nya visdomar
Den som har fullt i glasåtervinningen har inte plats för nya fester
Den som har ett fullt huvud har inte plats för nya tankar
Den som har fullt på skrivbordet har inte plats för nya affärer
Den som har en full anteckningsbok har inte plats för nya insikter

Jag ska aldrig mer bli full!

/ Charlie Söderberg"


Ljuset är tillbaka :))

Har ni märkt de senaste veckorna att ljuset har kommit tillbaka!! Helt plötsligt registrerar jag att det är ljust när jag åker till jobbet på morgnarna, solen är på väg upp och himlen färgas vackert rosa. Jag behöver inte längre sätta på heljuset för att se vägen framför mig.


Likadant på eftermiddagen då det fortfarande är ljust när jag är på väg hem. Den skillnaden att det inte är mörkt både när man åker hemifrån och när man kommer hem gör att livslusten tar ett extra skutt. Att dessutom se solen under dagen gör underverk för humöret ;)

bloglovin
RSS 2.0