Balans mellan elementen

En viktigt del av en Feng Shui analys är att titta efter balans mellan de fem olika elementen. Ett harmoniskt hem och ett rum som är behagligt att vistas i har balans mellan elementen. Om något element dominerar starkt och något annat fattas kan det kanske vara svårt att sätta ord på vad det är, men rummet känns inte helt harmoniskt att vistas i.


 

Här är ett lantligt korridorkök som jag tycker är helt underbart på många sätt. Fina fönster med fantastiskt ljusinsläpp, men om man börjar titta på elementbalansen kan man se att det är ett stort överslag på metallelementet (vitt, grått, pasteller, runda former är metall). Det mörka golvet tillhör vattenelementet (svarta, mörkt blå färger, böljande former är vatten) vilket i sig inte är idealiskt för golv. Att gå på vatten känna instabilt :)

 

Den röda färgen tillhör eldelementet (eldfärger som rött, orange, gult, ljus i alla former, triangelform, levande varelser som människor och djur samt allt som kommer från djur tillhör eldelementet). När det gäller eldelementet räcker det med ganska lite för att rummet ska kännas balanserat. I detta rummet är det röda i mattan och i bokstäverna tillräckligt. Man skulle också kunna tänka sig en skål med röda äpplen eller ett par röda pelargoner i fönstren.

 

I detta rum saknas två element, vilket gör att det trots att det är riktigt fint inte känns balanserat. Det behövs mer jord, som kan vara i form av terrakottakrukor i fönstret, en träskärbräda på bänken eller en träbänk hade passat bra. Ett annat element som saknas är träelementet, som representeras av gröna färger, uppåtgående former och växter. Här skulle det göra en stor skillnad med att sätta dit några gröna växter i terrakottakrukor för att få till de saknade elementen.


 

I denna bild av ett annat kök med vitt som dominernade färg har man bättrat på elementbalansen genom att ha ett trägolv, vilket jordar hela rummet samt några trädetaljer som också ger jord åt rummet. Den gröna kryddväxten ger liv genom sitt träelement. Ett fat med tomater hade gett lite mer eld åt rummet, som nu bara finns i lampan.

 

I eftermiddag ska jag iväg på min första Feng Shui konsultatiom som övning på kursen, vilket ska bli riktigt spännande och roligt ;)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0