Alla älskar Knyttet

Skriv en lista med de fem personer som är viktigast i ditt liv!


Om du är som de flesta kvinnor så står där barnen, partnern, bästa vännen, föräldrar och kanske någon mer. Vem skrev du först? Vilken plats på listan gav du dig själv? Finns du överhuvudtaget med på listan?




Många kvinnor har svårt att prioritera sig själva, och ibland sätta sig själv och sina egna behov främst. Många får dåligt samvete då de väljer att göra något för sig själva. Dåligt samvete för familjen, dåligt samvete för att de inte ställer upp för bästa vännen som behöver prata, dåligt samvete för jobbet då de tar ledigt en dag för allt jobb som någon annan måste göra, dåligt samvete för att de säger nej till någon annan. Men ibland måste du säga nej till någon annan och någon annans behov, för att kunna säga ja till dig själv.


Om inte du tar hand om dig, vem gör det då? Jag har suttit i många samtal med människor som tänker så här, både professionellt och privat. Det är främst kvinnor som är så vana att sätta alla andras behov först, att de får dåligt samvete om de någon gång sätter sina egna behov främst.




Att vara omtänksam och hjälpsam är bra egenskaper. Att hjälpa, stötta och finnas där för någon annan som behöver är positivt, men bara så länge det inte sker på din egen bekostnad. Tänk på samma sätt som på flygplan - först måste du sätta på dig själv syrgasmasken för att sedan kunna hjälpa någon annan. Det är på samma sätt i livet. Du måste först se till att du mår bra, annars har du snart inget kvar att ge till någon annan.


Så ta en egodag och gör någon bara för dig själv. Något som ger dig energi. Det kan vara att yoga, pyssla i trädgården, åka på spa, vandra i skogen, åka ut till havet, måla - eller vad som får dig att koppla av, varva ner och tanka ny energi. Och låt inte det dåliga samvetet följa med dig. Tänk på att när du tar hand om dig själv, så hjälper du även andra - indirekt.


Ha en riktigt skön dag!




Symboler

Vad omger du dig med för symboler, hemma och på jobbet? Vårt sinne påverkas av allt vi har omkring oss, och vi har symboler som vi på ett omedvetet plan påverkas av. Titta dig omkring och se vad du har för prydnadsföremål, tavlor, böcker och annat, och se vilka budskap du får av dom?


Har du saker omkring dig som stärker dig, och det du vill uppnå med ditt liv?


Igår var det Mors Dag och jag fick denna underbara yogagroda av min dotter. Den har nu fått en hedersplats, precis brevid mina tomatplantor som än så länge får vistas inomhus. Grodan står precis vid utgången till uteplatsen och jag ser den varifrån jag än är i vardagsrummet. Den påminner mig om att grunda i mig själv, ta mig tid för avkoppling och meditation. Att varje dag ta en stund att bara vara.



Semestertid

Snart är semestern här. Om några veckor slutar skolorna runt om i landet, och sen är det bara någon vecka kvar så är det midsommar. Efter midsommar är det många som börjar sin semester. Om en och en halv månad börjar jag min semester. Kanske du också? Även om det inte är så långt kvar kanske det känns trögt de sista veckorna. Vintern har varit lång, maj har inte varit särskilt solig och varm på de flesta håll. De sista veckorna innan semestern kan kännas väldigt långa, men genom att ge dig själv små avbrott i vardagen känns det lättare.


- Lek turist i din egen stad eller i din närhet. Gör en minisemester på hemmaplan i helgen. Besök museum du aldrig varit på, finns det något slott i närheten kan du gå på en guidad visning. Gör iordning en härlig picknick och sök upp en vacker park





- Ordna en fest med vännerna. Bestäm ett land som tema, och laga antingen maten själv, beställ från en restaurang eller ha knytkalas. Läs på om landet, dess seder och bruk


- Börja varva ner de sista veckorna innan semestern börjar. Många kör på i full fart ända fram till semestern, och använder sedan den första semesterveckan till att försöka gå ner i varv. Börja varva ner i tid, så du kan använda semestern till avkoppling.


- Känns det som det är för långt kvar till semestern. Ta ledigt en dag, eller ta ut komp och sluta vid lunch någon dag. Boka in tid för avkoppling, kanske massage, ansiktsbehandlning, manikyr eller pedikyr, eller bara ett besök på ett spa för bad, bastu i lugn och avkopplande miljö



Mindfulness

Lektion 15 - Varje stund


"Att varje stund vila i närvaro handlar om att överlämna sig till sinnena, i kontakt med det inre och yttre landskapet som en  helhet utan skarvar, och därför också i kontakt med hela livet som framträder i sin helhet i varje stund och på varje plats där vi råkar finnas, i vårt inre eller i yttervärlden."
Jon Kabat-Zinn

Sovmorgon

Mmm, härliga söndag. Jag älskar söndagar när man inte har något inbokat, inga tider att passa. Då man kan ligga länge i sängen, läsa, mysa tillsammans, prata, busa för att sen gå upp och äta en lång frukost. Kanske baka scones, som vi gör idag, och äta dom varma med smältande smör, en bit ost och god marmelad.


 

 


Grilla

Ikväll hade jag ju tänkt något i denna stilen


Härlig sommardag, sol, värme i luften. Sätta igång grillen. Igår köpte jag kött som jag tänkte grilla idag. I veckomenyn från Linas matkasse för några veckor sedan fanns det ett recept på en supergod mangosalsa som jag tänker göra igen: två tomater, en halv gurka, en röd paprika, hackad rödlök, tinad mango med lite olja, vitvinsvinäger, salt och peppar. Gott, fräscht, fruktigt - både till grillat kött och till en chorizo.


Så vaknar jag upp till ytterligare en dag med kallt, blåsigt och enligt prognosen regn - så det blir nog att grilla i grillpanna istället. Gott det också, men inte riktigt, riktigt vad jag ville

 


Veckans tips

Det var länge sedan jag skrev något veckans tips, men här kommer några tips på hur du kan få kommande vecka att bli lite roligare, lite trevligare och kanske göra något nytt


- Läs en poesibok. Många kan hitta tröst i dikter när de känner sig sorgsna. Välj en bok av en författare du har hört talas om men aldrig läst och en av en för dig helt okänd poet. Fråga på biblioteket - en helt fantastisk inrättning. Det finns så oerhört mycket böcker att välja på, och är det något du vill läsa som inte finns, fyller du bara i en lapp med önskemål om att de ska köpa in den. Två veckor senare finns den att hämta. Vi har gjort så med två nyutgivna böcker senaste månaden.


- Gör en ettårsplanering. Fundera på hur du vill att närmaste året ska vara. Använd pennor i olika färger, och använde en färg till det du behöver göra, en annan färg för det du måste, en tredje färg för det du vill och en fjärde färg för det du skulle må bra av att göra. Fundera sen på hur du kan öka utrymmet för de saker du vill göra och som du skulle må bra av att göra.


- Köp riktigt vackra och väldoftande blommor och ställ vid sängen. Varje gång du vaknar på morgonen möts du av blommor som ger njutning både åt ögat och näsan


- Iintervjua dina föräldrar, eller mor- och farföräldrar. Använd gärna en bandspelare. Du får lära dig massor om dina närmaste som du kanske inte visste, och kan ställa de där frågorna du alltid velat veta


- Ring två personer du nästan förlorat kontakten med, fast du egentligen inte ville det. Flytt, byte av jobb, få barn - ja det kan komma massor av saker i vägen. Försök boka in ett möte redan denna vecka. Gör gärna en aktivitet du inte brukar göra - spela badminton, bowla, paddla kanot, spela biljard. Pröva något nytt!


 - Gå igenom din sommargarderob, och försök hitta nya kombinationer. Behöver du köpa något nytt. eller klarar du dig med det du har? Kanske du bara behöver piffa upp din nuvarande garderob med några nya accessoarer. Testa dig fram och lek lite. Pröva saker du inte tror passar ihop. Du kanske blir förvånad och ser hur du kan "shoppa loss" i din egen garderob, och ge den ny energi, bara genom nya kombinationer

Yoga

Nästa helg, 3-5 juni, är det stor yogamässa på Svenska Mässan i Göteborg. Det är den första stora yogamässan i Skandinavien, och den passar både för erfarna yoginis som för nybörjare som vill testa yoga. Har du möjlighet och är intresserad, kolla gärna in deras hemsida för hela programmet http://yogagames.org/Default.aspx.




Det var mycket roligt att se att med bland instruktörerna är flera av mina absoluta favoritinstruktörer, varav flera instruerar på mitt gym och som jag regelbundet tränar för. På bilden Johanna Andersson


Städa

Just nu är jag väldigt mycket inne i städtankar. När jag var på biblioteket igår följde två böcker om städning med mig hem




Jag tycker om att läsa om olika städtips, och hur man kan göra städningen roligare, bättre och mer effektiv.


Till denna affär har jag tänkt ta mig snart, Fritsla tyglager. Där har de tre våningar med möbler, inredningsdetaljer, tyger och massor med härliga saker bla ett stort sortiment av Maison Belles rengöringsmedel.




Om man åker till Fritsla från Kungsbacka är det dessutom en väldigt vacker väg att åka, med många små mysiga cafeér på vägen vilket gör att det är ett fint utflyktsmål

Integritet



Integritet är precis vad orden ovan säger - när det du tänker, säger och gör stämmer överens. När du har integritet och de olika delarna stämmer överens har du även goda förutsättningar för att vara lycklig. När något felar, när du inte gör det du säger att du ska göra och det du tänker att du ska göra - då mår inte själen bra. När du gör saker utan att tänka efter, när tankarna inte hinner med - då känner du dig troligtvis stressad.


Att skapa balans i livet handlar även om att skapa balans hos dig själv.


Affirmationer är ett bra sätt att använda dina tankar på ett positivt sätt. Denna tavla funderar jag på att köpa och hänga på en vägg i mitt vardagsrum




Lycka är inte ett slutmål, precis som jag skrivit om i ett tidigare inlägg. Lycka är ett sätt att integrera olika lyckostrategier i ditt vardagliga liv. Att välja  de lyckostrategier som passar dig, och att göra de olika delarna till en vana. Då blir lycka ett medvetet val i ditt liv.

Städning som träning

Har du svårt att hinna med allt du vill göra, svårt att både hinna med att sköta hemmet och sköta om dig själv. Svårt att hitta tiden att ta dig ut och springa eller ta dig till gymet för att träna.


Förena nytta med nöje, eller få ut två saker av samma insats. Forskare i Australien har kommit fram till att städning är lika bra för hjärtat som att gå på gym eller att motionssimma.


Gör städningen rolig genom att använda bra städredskap, rengöringsmedel som luktar gott, bra musik, tänk att du inte bara städar utan att du faktiskt tränar också - samtidigt....och ge dig själv en belöning när du är klar.

Avstressande veckoslut

Helgerna är för många hektiska dagar. Det är projekt som ska avslutas, besök, olika aktiviteter som ska göras. Samtidigt är helgen den tiden då vi behöver gå ner i varv och få återhämtning från vardagens stress. Här kommer några tips för att få ett avstressande veckoslut


- Förbered i god tid. Börja några dagar före veckoslutet och titta över planeringen


- Planera. Skriv en lista på allt du behöver göra för att få ett lyckat veckoslut: gör shoppinglistor på det du behöver handla hem, aktivitetsplaner och annat du behöver förbereda. Leta fram så du har allt du behöver tillgängligt. Förbered med musik som får dig i rätt stämning, och även med kläder som inbjuder till avkoppling.


- Delegera. Om din planeringslista har blivit för lång, och känns helt omöjlig - ta bort och skär ner till vad som faktiskt är möjligt att genomföra. Skär bort onödiga uppgifter, och delegera. Dela ut olika uppgifter till olika familjemedlemmar.


- Ta en femtonminuters avkoppling minst en gång varannan timme under helgen. Hitta en lugn plats och ligg eller sitt bekvämt. Låt tankarna vandra och gör gärna en avslappningsövning. Tänk på andningen, fokusera på dina andetag.


- Avsätt tid för egen tid tex ta ett bad på fredag kväll. Tillåt dig att ligga länge i badkaret, sätt på musik, dämpa belysningen och tillåt dig att bara vara. Tänk på saker som får dig att må bra.


- Under helgen, avsätt även tid för en promenad. Använd alla dina sinnen och registrera detaljer som du vanligtvis inte lägger märke till tex ljud, färger, former. Var närvarande i stunden.



Stärkande tankar

Det blir alltid som du tänkt dig, är både ett talestätt och titeln på en bok av mentala coachen Olof Röhlander. Visst kan det låta klichéartat, men det ligger så mycket sanning i det.


Dina tankar har alltid rätt. Om du tror att du kommer klara något, gör du det också. Precis som när du tror att du inte kommer klara något. Dina tankar blir din sanning.




Tro på dig själv, och din förmåga och du ökar dina chanser att verkligen lyckas många gånger om.

Naturens under



Visst är detta en häftig bild! Naturen överträffar sig själv

Sommar, sommar, sommar

Här är det inte några jättesommarlika känslor när jag lyfter blicken och tittar ut genom fönstret, men jag längtar efter såna här dagar




Tänk en varm sommardag som tillbringas på stranden. Blått hav så långt ögat kan nå, och fötterna borrar ner sig i solvarm sand. Om jag hade möjlighet hade det varit rätt så mysigt att sova utomhus, men den här placeringen av sängen känns lite oskyddad, och jag undrar om man skulle sova så gott där.




Yoga utomhus, och hälsa solen med solhälsningar är betydligt skönare än att stå inne i en sal på gymet




En mysig trädgårdshörna där man kan slå sig ner med ett glas kallt vitt vin i solnedgången och njuta av de vackra blommorna och lugnet som kommer mot kvällningen

Igenkänning?



Nemi är en serie som ganska ofta lyckas sätta huvudet på spiken när det gäller ett antal mänskliga företeelser. I denna seriestrip kommenterar hennes kompis att hon har det så stökigt. Nej, jag har bara jättemycket grejor kontrar Nemi med då. Du får kasta nåt, säger kompisen. Då får Nemi stora skälvan och säger Nej, nej, nej. Allt jag äger har ett stort affektionsvärde. Okej, men vad är det här för grejor, frågar kompisen och håller upp något oidentifierbart. Ingen aning, svarar då Nemi.


Känner du igen dig själv i detta? Håller du fast vid saker i tron att de har affektionsvärde för dig, utan att kanske egentligen veta vad det är för saker, eller vad de ska användas till. Jag känner igen lite av det när dottern och jag ska rensa ut bland hennes saker. Vi har en minneslåda där vissa saker ska få sparas, men ibland svämmar den över alla brädder. För ett tag sedan bestämde jag att det var dags att gå igenom lådan och se vilka saker som egentligen betydde tillräckligt mycket för att sparas på, och ganska mycket sorterades bort då.


Vilka saker har egentligen tillräckligt stort affektionsvärde för att försvara sin plats, och vilka kan du rensa bort??

Rusande tankar

Det finns åtskilliga studier som visar vilka hälsofördelar mindfulness, och meditation för med sig. Att vara närvarande i nuet. Att stanna upp och fokusera.





Något som kan vara svårt, särskilt i början, är att låta tankarna passera när de dyker upp. Om du har sett filmen Eat, pray, love har du sett hur svårt Julia Roberts har i början att sitta still, inte göra något och hur tusentals tankar invaderar. Ett vanligt argument till att sluta försöka meditera är just känslan av ett ständigt misslyckande när det gäller att låta tankarna passera.


Åsa Nilsonne, professor i medicinsk psykologi vid Karolinska institutet, och som brukar kallas drottningen av mindfulness i Sverige, liknar hjärnan vid en muskel och att när vi för tillbaka uppmärksamheten till andningen vid meditation tränar vi hjärnan på samma sätt som vi tränar andra muskler i kroppen när vi går till gymet.Hon har även skrivit böcker om mindfulness som är intressanta att läsa.


Och när det gäller att bygga upp andra muskler har vi förståelse för att det tar tid, och vi låter det få ta tid. Varje gång vi lyfter hanteln bygger vi upp muskeln lite till. När det gäller mindfulness, och meditation, är det precis samma sak. Det tar tid att vänja hjärnan vid den sortens aktivitet, eller rättare sagt icke-aktivitet. Ge dig själv en chans. Ge inte upp om du har svårt att släppa de tankar som dyker upp. Börja meditera korta stunder, och bygg upp muskeln. Sen kan du succesivt öka tiden.


Årets sommarstad

Websajten reseguiden.se har låtit sina läsare rösta fram vilken stad som är årets sommarstad, och för fjärde året i rad blev det.... Göteborg!! Jätteroligt att jag bor i det som anses vara Sveriges bästa sommarstad, fast jag hade nog själv satt några andra städer före Göteborg. Jag älskar Göteborg och det finns massor att göra här, men på sommaren gillar jag städer som är mer typiska sommarstäder.


 



I omröstningen lät man sedan läsarna rösta på vad det var som var bäst med Göteborg, och så här svarade dom

Liseberg 13% 
Skärgården 63% 
Utelivet 12% 
Kulturkalaset 3% 
Annat


Bland läsarna har sol och bad blivit en allt viktigare faktor 

Resten av listan ser ut så här. Två trender kan ses, dels att Hjo har klättrat upp från plats 44 till plats 7. Det gör mig väldigt nyfiken. Vad är det som lockar i Hjo? Jag har varit där och tyckte det var en mysig liten trästad vid Vättern, men det är inget jag överhuvudtaget funderar på när jag planerar semester. Vad gör man i Hjo? Om det är någon av er som vet får ni gärna skriva en kommentar :)


En annan trend är att de större städerna i Halland ligger högt på listan. Halmstad har jag bott i, och det är en helt underbar sommarstad med långa sandstränder och ett riktigt bra uteliv. Varberg ligger på lagom avstånd från Göteborg, och är också en stad som blommar upp rejält sommartid. Falkenberg har en superfin sandstrand som jag ibland kör ner till för att bada. 

Listan över de hetaste sommarstäderna (förra årets placering inom parentes)

1 (1)      Göteborg

2 (2)      Stockholm

3 (4)      Varberg

4 (3)      Visby

5 (5)      Halmstad

6 (7)      Helsingborg

7 (44)    Hjo

8 (12)    Malmö

9 (6)      Ystad

10 (9)     Kalmar

11 (13)   Falkenberg

12 (10)   Västervik

13 (14)   Karlskrona

14 (15)   Borgholm

15 (11)   Lysekil

16 (8)     Strömstad

17 (18)   Karlstad

18 (22)   Båstad

19 (21)   Norrtälje

19 (26)   Ängelholm

Källa: Reseguiden.se


Vilka har iPhone??

Det görs undersökningar om det mesta, och en rolig undersökning gjord i England som jag läste om visar att hela 20% av iPhoneanvändarna lever på kredit, med ständigt övertrasserade konton, vilket är dubbelt så många mot de som har andra typer av mobiltelefoner.


Vad beror det på? Det svarar inte undersökningen på, vilket egentligen vore mer intressant isåfall att undersöka. Min högst personliga teori är att iPhone har blivit något man "måste" ha i vissa kretsar, precis som andra sorters märkesvaror. Det signalerar att man hänger med, och visar även tillhörighet. Många av dessa märkessaker är dyra, och de byts dessutom ut snabbt mot andra, nya saker man måste ha för att visa att man är med. Det gör att man bygger mycket av sin identitet på att ha rätt prylar, och det kostar pengar. För en del är det så viktigt att man använder pengar man inte har själv för att köpa sig den identiteten man vill ha.




Veronica Maggio

Ikväll spelar Veronica Maggio på Liseberg och jag strax bege mig dit. Jag gillar henne, och hennes låtar. Hennes spröda röst och suveräna texter. Är ni i Göteborgsområdet så börjar hon spela ikväll kl 20 på Stora scenen



Freuds arv

Alla har hört talas om Freud, och för mig själv, som psykolog, har han varit en självklar del av min utbildning. Men, precis som i allt annat, går det även trender inom psykologin. Och när jag läste till psykolog var Freud ganska "ute" och psykoanalysen inte något som man pratade särskilt mycket om. Det gjorde att Freud, och hans teorier fick en oväntat liten del av våra fem års studier av psykologi.


Under det senaste decenniet har det varit KBT som varit i fokus, men på senare tid har pendeln börjat svänga och psykoanalysen börjar bli populär igen.

 

I senaste numret av LevaPS har man uppmärksammat detta och listat tio saker som för majoriteten av oss känns som självklarheter idag, men som vi faktiskt kan tacka Freud för.

 

1. Att vi styrs av det omedvetna. Enligt Freuds teorier har vi tre medvetandenivåer, dels det som vi är helt medvetna om, och det vi är omedvetna om, men han har även en tredje nivå: det förmedvetna. Det som vi nästan är medvetna om, som precis är utom räckhåll men som vi är på väg att bli medvetna om. Modern hjärnforskning stöder Freuds tankar om det omedvetna, genom att det mesta som sker i hjärnan är omedvetet för oss.

 

2. Det hjälper med samtal. Att samtal är läkande och att genom att få prata om våra problem, sätta ord på dom och få dela dom med någon är ett arv från Freud. Att prata om sig själv, sina upplevelser både nu och som barn hjälper oss att lära känna oss själva på djupet.

 

3. Drömmar avslöjar ditt omedvetna. Drömmar kan vara ett sätt att lära känna sig själv, och drömtolkning används som en del i psykoanalysen.

 

4. Det du säger visar vem du är. Freud menade att det inte finns något som heter felsägningar, utan det du säger avslöjar ditt omedvetna, precis som i drömmar

 

5. Oidipuskomplexet är en del av Freuds teori, vilket innebär att den lilla pojken är förälskad i sin mamma och vill ta sin pappas roll

 

6. Ambivalens, innebär att vi både vill något och inte vill något, på samma gång. Vi kan både älska och hata en person samtidigt, känna både kärlek och aggressivitet. Att vi samtidigt kan ha motsatta och motstridiga känslor inför något är idag en självklar sak.

 

7. Människan är komplicerad och inte perfekt. Människan är sårbar, bräcklig och har brister, men vi är bra ändå.

 

8. Narcissister. Freud satte först ord på att det fanns människor som var så upptagna med sig själv att de inte hade förmåga att se någon annan än sig själv.

 

9. Den viktiga barndomen. Enligt Freud har barndomen en avgörande betydelse för vår personlighetsutveckling. Vi har alla olika bagage med oss i livet, händelser som har präglat oss. Vi är en produkt av vår omgivning, och enligt Freud var miljön viktigare än arvet, vilket också innebär att det finns möjlighet till förändring.


10. Barn är viktiga. På Freuds tid räknades inte barnen som egna människor, med egna rättigheter, men Freud lyfta fram barnen och det är viktigt att lyssna på barns berättelse.

 

 

 


Var rädd om livet

En liten inblick i mitt arbete som psykolog:


Igår eftermiddag hände en tågolycka i kommunen jag arbetar i. Det hände mitt på eftermiddagen då många människor, både barn och vuxna är i området. Det innebär att många människor blev vittne till olyckan. Då kallas jag som psykolog in för krissamtal. Det kommer min arbetsdag bestå av idag.


Det får mig att tänka på livet. Livet är så skört och kan snabbt förändras. Man går hemifrån på morgonen och skiljs åt för att bege sig till sitt arbete, till sin skola. När eftermiddagen kommer och alla människor är på väg hem igen kan det för någon familj hänt något som gör att livet aldrig blir detsamma igen. Olyckor händer snabbt, och är tyvärr något vi inte kan skydda oss mot helt.


Så ta hand om dom som står er nära. Var rädd om stunderna ni har tillsammans. Krama dom du tycker om, och låt dom förstå hur viktiga dom är för dig. Skiljs inte åt som ovänner. Ta tid att prata om svårigheter och försök lösa konflikter och skiljs åt med en kram istället.


Var rädda om er!



Mindfulness

Lektion 14 - Helhjärtat


"Livet är enastående intressant, avslöjande och hänförande när vi ställer upp helhjärtat och uppmärksammar detaljerna"
Jon Kabat-Zinn

Rensa bort skräp

Är du en person som har mycket saker överallt? Mer än vad du behöver och än vad du använder?


Om du tänker att du ska åka bort i ett par veckor, på semester eller på kurs, kan du inte ta med dig alla dina ägodelar. Du väljer ut de saker du tycker mest om, och som du har mest användning för. Du packar ner kläder som matchar och ger många klädkombinationer. Du kanske har ett skrivbord som svämmer över av olika saker. Ett rörigt skrivbord kan göra det svårt att hitta viktiga saker. Ett rum som är rörigt och skräpigt är inte en avkopplande plats. Ett skräpigt och rörigt liv blir kaotiskt och stressigt.





Avsätt ett par timmar, varje vecka. Gå igenom dina ägodelar och sortera in dom i någon av dessa högar:


1. Använd


2. Reparera och använd


3. Arkivera med etikett


4. Gör dig av med dom


Högen som du ska göra dig av med - gör det direkt. Högen med saker som ska repareras - skjut inte upp det, utan åtgärda på en gång. Skjut inte upp sådant som att sy i en knapp eller lämna in kläder till kemtvätten. Gå igenom posten varje dag, och tänk i samma banor. Det som tar mindre än två minuter att åtgärda, gör du direkt. Det som ska arkiveras, sättas in i pärmar och liknande - gör det på en gång. Samla inte på dig saker på hög. Det är bara stressande.

Mors Dag 29 maj

Glöm inte bort att fira mamma nästa söndag :)




Fick denna fina bild i mail från favoritmärket Lexington som påminnelse. Tips på fina saker hade de också, och dessa tre skulle gärna få flytta in hos mig:



Jag behöver en ny morgonrock och rosa är en så härlig färg.




Älskar den här typen av kuddar. Den skulle passa bra i min trädgård (eller i sommarstugan, som jag ännu inte har)



En fin strandväska, eller övernattningsbag

Så fint Leila

I senaste numret av Family Living är Leila Lindholm med i ett hemma-hos reportage. Jag gillar henne - hennes matlagningsprogram, hennes kokböcker, hennes tidning (som försvann rätt snabbt, tyvärr) och även hennes inredningsstil. Den här stilen gillar jag, New England möter det lantliga.





Detta skulle kunna vara en bild från Lexingtons reklam :) Som jag för övrigt älskar och aldrig kan se mig mätt på




Vilket härligt, inbjudande rum. Där skulle jag vilja slå mig ner i en av de sköna fåtöljerna, välja en intressant bok från bokhyllan, dricka ett glas vin (eller en kopp te går lika bra :)) och sitta i solen från fönstret och bara njuta

Ladda energi

Måndag morgon, helgen är slut, men vad använder du veckosluten till? Använder du dom för att koppla av, ladda batterierna och ha roligt? Kanske du gör färdigt arbete du inte hunnit under veckan, städar och gör alla de där sakerna som finns kvar sen veckan som gått? Eller sjunker du ihop och är halvdöd hela helgen? Du kan få ut mer av din helg och samtidigt ladda med ny energi, och mota bort stress.





- När fredagen kommer är det lätt att bara sjunka ihop i tv-soffan, men gå ut och roa dig istället. Att gå ut på fredag kväll (istället för lördag) får helgen att kännas längre. Det är också snabbaste sättet att flytta fokus från arbete till avkoppling. Men kom inte i säng för sent, runt midnatt är lagom så du ändå får tillräckligt mycket tid för att sova ut.


- Sov inte för länge på morgon. Att hålla sig till ungefär samma sovtider bidrar till att bevara energinivån, och du mår bättre


- Se till att klara av de nödvändiga hushållssysslorna tidigt på lördag förmiddag. Bestäm vad som behöver göras, sätt av en viss tid till att göra det och när den tiden är slut, slutar du också! Resten av helgen är din och är till för din avkoppling och återhämtning


- Lämna bort barnen några timmar en av dagarna. Kanske mormor eller farmor gärna vill ha sitt barnbarn några timmar. Under tiden kan du få tid att ägna dig åt dig själv, kanske träna, ta en stärkande promenad eller bara få några timmar i badrummet i fred


- Klä dig i glada färger. Färger du omger dig med påverkar ditt sinne mer än du tror - gult, rött och organge är varma färger som ger energi, och är även färger som ögat uppfattar snabbt. Blått och grönt är svala, lugnande färger som inte är så påträngande. Vilken färg behöver du mer tillskott av?


För att få en helg som ger energi är det även viktigt att tänka på vad du äter. Ät lätta måltider som är rika på näringsämnen - frukt, råa grönsaker, nötter, frön, fisk, kyckling

Tacksamhet

Vilka lyckostrategier funkar bäst för dig?


Är tacksamhet något som passar dig?

 


Window seat

Om det blir flytt till hus för mig så småningom, eller ännu hellre att jag bygger hus (ja, inte just jag själv som byggare då :)) vill jag ha en sån här härlig bänk vid ett fönster. Varje gång jag ser en sådan bänk i ett inredningsreportage hajar jag till. Jag har alltid tyckt det verka så mysigt att ha en sittplats vid fönstret, med en mjuk dyna och fullt med sköna kuddar. Där kan man sitta och titta ut över trädgården, läsa en tidning, ta en kopp te eller bara sitta och prata med den som lagar maten.




Gillar även lampan i den här bilden, både färgen och formen. Den här lite smutsiga, milda rosa färgen har jag snöat in på och vill ha in i mitt hem.

 


Ensam är inte stark


Längtar nästan till hösten :)

När jag ser Odd Mollys lookbook för höstens kollektion är det nästan, fast bara nästan, som jag längtar till hösten. Jag älskar alla årstider och jag njuter verkligen när hösten kommer, men först vill jag ha en varm och skön sommar. Sen gillar jag höstens kläder bäst. När solen fortfarande värmer, men luften är högre och klarare. Lite kyla i luften kan kännas och man börjar plocka fram ullkoftor och kanske en ullsjal. Det är en härlig tid. Och den blir ännu härligare med vackra kläder.


 


Femte nyckeln: vanan

Den femte, och sista, nyckeln till att framgångsrikt få en bestående förändring är att göra lyckostrategierna till en vana. Det krävs beslutsamhet och hängivenhet för att uppnå en varaktig lycka. Ansträngningen är störst i början, precis som vid alla andra tillfällen när vi ska lära oss något nytt, men minskar efter ett tag, när vi har gjort det nya beteendet såpass ofta och mycket att det blir en vana. Något vi gör automatiskt.


Vanor är något vi utför utan att först aktivt fatta ett beslut att vi ska göra något. Det är inte medvetna handlingar, man bara gör dom. Vanor blir till genom upprepning och genom övning


När det gäller lyckostrategierna är målet att skapa vanor som sporrar till lyckoaktiviteter tex som får oss att bli tacksamma, att förlåta, att njuta, att se positivt på saker - helt enkelt att göra positivt tänkande och positiva beteenden till en vana. Däremot bör vi undvika att göra lyckoövningarna på exakt samma sätt varje gång. Då blir övningen enformig och vi blir tillvanda. Där kommer den andra nyckeln in; tajming och variation.



Jäntelagen

Jantelagen känner de flesta till, men känner du till Jäntelagen??


1. Du ska tro att du är något


2. Du ska tro att du är lika god som alla andra, och att alla andra är lika goda som du


3. Du ska veta att du är lika bra som andra. Om du vet att du gör ditt bästa, kan du uppskatta den som är bättre


4. Du ska tro att du är lika klok som alla andra, ibland klokare


5. Ibland vet du mer än andra


6. Du är inte förmer än andra, men du är enastående som alla andra


7. Du duger till mycket


8. Skratta åt dig själv och din värld - det gör dig fri


9. Du ska tro att många bryr sig om dig


10. Du ska tro att du kan lära andra en hel del och lära av dom


Varför? För att du är någon - en som behövs!!!


Jag tycker att vi överallt byter ut den gamla dammiga Jantelagen till den nya, mycket fräschare Jäntelagen :)



Levnadsregler

Jag har en liten fin anteckningsbok som jag fick av dottern i födelsedagspresent för några år sedan. Den är så fin så där vill jag bara skriva fina saker.  Där hittade jag idag en sak som jag skrev ner för några år sedan - Levnadsregler, som jag hittade i en bok. Jag gillade dom, och skrev ner dom för mig själv. Tänkte dela med mig av dom till er :)


1. Få aldrig panik. Stanna upp, andas djupt, tänk


2. Ingen tänker på dig. Alla andra tänker på sig själva, precis som du gör


3. Ändra aldrig frisyr eller hårfärg före ett viktigt möte


4. Ingenting är vare sig så dåligt eller så bra som det verkar


5. Gör mot andra så som du vill att de ska göra mot dig


6. Nästan ingenting spelar någon roll. Om du blir upprörd över något - fråga dig själv "Spelar det här någon roll?"


7. Det är bättre att köpa en enda dyr sak som du verkligen tycker om, än flera billiga som du gillar litegrann


8. Nyckeln till framgång är att kunna komma igen efter motgångar


9. Var ärlig och snäll


10. Köp bara kläder som du vill dansa i


11. Lita på dina instinkter, men inte på dina fria fantasier


12. När du drabbas av en katastrof, kolla först om det är en katastrof. Gör så här
     a. Tänk "äsch vad fan"
     b. Se det från den ljusa sidan. Om inte det funkar - skratta åt det
     c. Om ovanstående inte hjälper kan det röra sig om riktig katastrof. Se då punkterna 1-5


13. Förvänta dig inte att världen ska vara trygg och rättvis


14. Ibland måste man bara hänga med


15. Ångra ingenting. Kom ihåg att du inte kunde ha gjort annorlunda eftersom du är du, och världen ser ut som 
     den gör. Det enda du kan förändra är nuet, men lär dig av det förflutna

Aktivitetsstress

Förra veckan skrev jag ett inlägg om informationsstress. Jag hade varit på en halvdags utbildning på kommunen, där bla vår informationsstrateg gick igenom allt vi borde hålla oss uppdaterade med. All information som sköljer över oss, alla beslut vi hela tiden måste fatta för att göra olika sorters val (som då helst ska grunda sig på en genomgång av de olika alternativens för- och nackdelar) och allt vi bör, och vill, hålla oss uppdaterade med, fick åtminstone mig att känna mig stressad. Och jag har förstått att jag inte är ensam om det.


En annan typ av stress, som jag också tror många känner igen sig i, är aktivitetsstress. Det handlar bla om alla aktiviteter familjens medlemmar ägnar sig åt. I vår familj har vi haft en ganska bra balans när det gäller aktiviteter. Dottern har haft musiklektioner måndag eftermiddag och lördag. Själv rider jag på tisdagar. Har det varit andra saker som har dykt upp, tex helgresor har vi valt att missa någon av aktiviteterna och istället gjort något annat. Förra terminen var det värre då dottern ville göra fyra olika saker. Jag tycker det är mycket att vara uppbokad såpass mycket varje vecka, men hon ville testa. Efter några månader insåg hon också att det blir för mycket. Vi är en liten familj, och har inga svårigheter att pussla ihop våra aktiviteter. Annat har jag sett i familjer med flera barn, där veckans aktivitetsschema innebär ett evigt pusslande, att försöka få ihop olika barns aktiviteter som ofta är samtidigt, men på olika ställen.





Vid denna tiden på året är det en annan sorts aktivitetsstress som sätter in - alla avslutningar och sammankomster. Det är uppvisningar och avslutsfester var och varannan dag. Även där ser jag flerbarnsfamiljer som flänger mellan dansuppvisningar, vårfester på dagis, teaterföreställningar mm mm.


En aktivitetsstress som jag själv känner av ibland, är allt roligt jag vill göra. En av mina lyckostrategier är att njuta av livet. Jag tycker om att boka in roliga saker med jämna mellanrum och njuter av att ha något roligt att se fram emot. När jag var på rundresa i kommunen i veckan fick vi sommarens program på de olika ställen vi besökte - och det var massor av roligt som händer i sommar -  teaterföreställningar, slottsvisning, hästuppvisning - ja, varje ställe har ett digert program. Då kunde jag känna av lite av den stressen Stess  över att försöka få en överblick på allt kul som händer och se vad som passar vår familj, vad vi vill göra och hur mycket vi vill göra.....


Ibland är ju det bästa av allt- att bara vara. Stanna hemma och njuta av lugnet och tystnaden. Av att inte ha tusen planer, och en fulltecknad almanacka. Att ha en full almancka stressar, även om mycket av det som är inbokat är roliga saker. Några enstaka roliga saker att kunna se fram emot ger glädje, men för mycket, även av det goda, blir bara jobbigt.


Denna sommar har vi ingenting alls inbokat. Inga semesterplaner. Inga resor inbokade. Vi tänker ta dagen som den kommer, och se varje dag vad vi har lust till. Och skulle det bli så att alla semesterdagar tillbringas hemma så är det helt ok. Bara vi tar oss tid för varandra. Spela badminton på gräsmattan. Ta med picknickkorgen till stranden. Spela minigolf i kvällsvärmen. Grilla och umgås med vänner.



Motivation, ansträngning och engagemang

Den fjärde nyckeln till bestående lyckoförhöjning genom lyckostrategierna är, som vid all annan typ av förändring, motivation, ansträngning och engagemang. För allt vi vill åstadkomma gäller det att vara målmedveten och att anstränga sig.


1. Du måste bestämma dig för att du vill bli lyckligare
2. Du måste ta reda på hur du ska gå tillväga
3. Du måste anstränga dig, varje vecka eller tom varje dag
4. Du måste ha ett långsiktigt engagemang


Du första två är relativt lätta. Du bestämmer dig för att du vill något, och tar sedan reda på hur du ska göra, kanske genom att läsa en bok, eller gå en kurs, eller på något annat sätt.


Men för att det ska kunna bli en förändring är det det tredje och det fjärde steget som är de viktiga. Utan handling blir det ingen förändring. Du måste alltså anstränga dig, göra något nytt, göra något annorlunda, för att få till en förändring. Sedan måste du fortsätta att göra det, dag efter dag, för att bibehålla förändringen. Det blir med andra ord en förändring i livsstilen som krävs.  Om du inte gör det blir det en kort förändring, som kanske håller i sig en dag, en vecka eller kanske en månad, men i längden blir det ingen förändring.




För att orka göra en förändring behövs det motivation - en vilja och inspiration att åstadkomma något. Motivationen är en förutsättning för att ha ett långsiktigt engagemang. Ibland sviktar motivationen, och det är då stödet från omgivningen är så viktigt. När du är motiverad känns det intressant, utmanande och roligt att ta sig an ett nytt projekt, att börja med tre olika lyckostrategier för att öka lyckonivån i livet. Ju mer motiverad du är, desto mer anstänger du dig, och utan ansträngning blir det inget resultat. En enkel ekvation.

Ljust & fräscht

Igår kväll började jag läsa den omtalade boken Ljust & fräscht
.



Jag har läst halva boken, och fått mig många goda skratt, och nickat igenkännande. De har på verkligen lyckats pricka in den inredningsfeber som råder i Sverige idag. En del saker är så träffsäkra så man nästan sätter kaffet i halsen (inte för att jag dricker kaffe, men ni förstår vad jag menar hoppas jag :))


Idag ska tex alla lägenheter stylas innan de ska säljas, även en ordinär etta i förorten stylas på samma sätt som alla andra lägneheter. Och det är samma dyra saker som ska ställas dit, vilket gör att likriktningen är total.


Deras iakttagelse om att det viktigaste i dagens hem är att det är ljust och fräscht, vilket gör att de öppna planlösningarna florerar överallt. Väggar slås ut, kök och vardagsrum blir ett enda stort rum, utan tanke på att det kanske är en övergående trend, precis som att alla skulle ha gillestuga med mycket furu, mörka färger och en mysig, murrig känsla på 70-talet. Vem vill ha en sådan gillestuga idag?


Läs gärna boken, och reflektera över hur vår syn på boende och inredning har förändrats bara på de tio senaste åren.


Boken har jag lånat på biblioteket. Om inte ditt bibliotek har den boken du vill låna, fyll i ett önskemål om inköp av just den boken. Det gjorde jag, och det tog inte ens två veckor innan jag fick ett meddelande från mitt bibliotek om att nu fanns boken att hämta. Våra bibliotek är en helt fantastisk inrättning. Faktaböcker som jag inte är helt säker på att jag vill ha som referenslitteratur och återgå till om och om igen, brukar jag först låna och läsa. Om den sedan platsar bland de böcker jag vill kunna återkomma till, kanske det blir ett inköp efter det. Ibland lånar jag bara om boken igen. Allt för att minska onödiga inköp och onödiga saker i mitt hem.

Stöd från omgivningen

Den tredje nyckeln för att lyckas hålla kvar dina högre lyckonivåer är stöd från omgivningen.


Alla människor ingår olika sociala nätverk och olika gruppkonstellationer. Ofta behöver vi samarbeta för att uppnå våra mål. Vi behöver även ibland få hjälp av andra för att orka hålla ut för att nå de mål vi har satt upp. Socialt stöd är en viktig nyckel för att lyckostrategierna ska fungera. Hjälp och uppmuntran från människor omkring oss är viktigt, särskilt från de som står oss nära.


Vänner och familjemedlemmar kan hjälpa dig att ge förslag på hur du kan variera dina lyckostrategier, och kanske även göra dig uppmärksam på att du kanske är för rutinartad. De kan ge dig både praktiskt och känslomässigt stöd. Vid alla typer av förändringar, eller att arbeta mot att uppnå uppsatta mål ger det sociala stödet motivation och vägledning.


Ibland kan det vara bra att söka sig till nya grupper med människor. Människor som strävar mot samma mål som du själv. På så sätt kan ni stötta varandra i er utveckling, och ert arbete att komma närmare målet, oavsett om det handlar om viktminskning, bättra ekonomin, sluta dricka eller arbeta mot att må bättre i livet och känna större livstillfredsställelse.



En underbar arbetsdag

Idag har jag haft en helt fantastisk arbetsdag. Jag började ett nytt jobb, i Kungsbacka kommun, för två månader sedan. Alla nyanställde i kommunen får gå en utbildning som heter Ny i kommunen för att lära sig mer om hur kommunen fungerar och ser ut. Den är uppdelad på två gånger, och idag var andra gången. Då skulle alla vi som nyligen börjat arbeta i kommunen få en guidad busstur runt kommunen.


Först åkte vi till ett naturreservat, Fjärås Bräcka


Vi serverades kaffe och fralla, och fick möjlighet att gå omkring och titta lite. När man står högst upp på åsen ser man havet åt ena hållet, och en stor insjö åt andra hållet. Väldigt vackert ställe.

 

Sen packade vi in oss i bussen igen, och begav oss till nästa utflyktsmål: Tjolöholms Slott



Ett vackert Arts and Crafts slott, några mil söder om Göteborg. Där fick vi en guidad visning av slottet




Imponerande hall


Som kontrast till det vackra 1800-talsslottet, åkte vi sen vidare till en liten by, som är bevarad från 1700-talet.



I Äskhults by arbetar man så mycket som möjligt med samma metoder som man gjorde förr, bla har man en museebonde anställd, som brukar gjorden med samma redskap som förr i världen dvs hästar




Resan runt i kommunen slutade på Skårs Gård, där vi åt, gottade oss i solen och tittade i den fina gårdsbutiken. En del shoppade även litegrann, men inte jag.







En superhärlig arbetsdag, och ett jättefint initiativ av kommunen tycker jag. Jag fick så mycket nya tips om ställen att besöka, fina utflyktsmål och aktiviteter som händer på olika håll. Och att jag fick möjlighet att vistas så mycket utomhus under årets hittills varmaste dag är jag oerhört tacksam över. En fin dag som avslutades med en trevlig fika med en fd arbetskamrat och kollega.


Tajming och variation

Den andra nyckeln för att behålla en högre lyckonivå är tajming och variation.


Att förändra sina levnadsomständigheter tex genom att få högre lön, byta jobb, flytta till ny bostad höjer lyckan, men bara kortvarigt. Vi blir ganska snabbt vana vid den nya standarden och är snabbt tillbaka på samma lyckonivå som innan förändringen. Detta kallas lyckotillvänjning, och man kan även bli tillvand vid de aktiviteter som man utför. Därför är det viktigt att inte fastna i samma mönster och i samma rutiner när det gäller de lyckoaktiviteter man väljer att göra. Lyckostrategierna bygger på tajming, tex att man bestämmer sig för att varje söndag skriva ner vad man är tacksam för och inte göra det varje dag. Eller att man väljer strategien att tänka optimistiskt när man känner sig något nedstämd, eller då man ska göra något. Det är viktigt att bestämma hur ofta och hur länge du ska göra en viss övning, för att undvika att tillvänjning, då effekten avtar.




Tillämpa de strategierna du väljer så ofta, eller så sällan, att den förblir meningsfull, positiv och känns fräsch. I ett experiment har man tex funnit att den som valde att göra fem goda gärningar varje måndag upplevde en större lycka av det, än den som spred ut sina fem goda gärningar på fler dagar. Men alla människor är olika, så pröva dig fram vad som funkar för dig.


Ett annat sätt att hålla lyckostrategierna fräscha och undvika lyckotillvänjning är att variera. Genom att variera strategierna kan du få dom att fortsätta att vara effektiva. Variation motverkar tillvänjning. Genom att variera sig upprätthåller du intresse och motivation. Om du tex väljer olika saker att vara tacksam för varje vecka håller du strategien fräsch, och du blir inte uttråkad av att skriva samma saker varje gång.


Utmaningen ligger i att dels låta lyckostrategierna bli en naturlig del i vardagen, en rutin och en vana, men samtidigt variera hur du tillämpar strategin. Du kan också växla mellan olika strategier. Du kan även använda flera strategier samtidigt.

Trädgårdsdagar

Igår tog jag en bloggfri dag, då jag tillbringade dagen på Liseberg för att ta en titt på Trädgårdsdagarna. Vädret var helt fantastiskt och det fanns så mycket vackert att titta på.




Duktiga floriststudenter hade gjort möbler av blommor







På andra ställen hade man byggt upp små trädgårdar, inspirerade av Italien, Amerika, Kina och vår svenska skog. På många ställen fanns det även små trädgårdsanläggningar med årets tema: Älvor och troll. Och precis som alla andra år fanns det mängder med utställare, med mer eller mindre, vackra utställningstält. Många växter inhandlades och jag fick gå ut och ställa en del i bilen för det blev tungt att bära. Att gå sista dagen kan vara en bra idé. En del utställare ville inte ta med sig masor av växter hem och dumpade priserna rejält, eller vad sägs om pelargoner för 10 kr/st.



Jag köpte bla fem tomatplantor, som får tillbringa nätterna inomhus någon vecka till.


Jag köpte även en kruka med physalis. De ska visst odlas på samma sätt som tomater. Ska bli spännande att se vad det blir av dom




Grilla

Ikväll ska jag grilla, eller rättare sagt, vi grilla. Detta är det bästa med att bo som jag gör - i ett radhusområde. Vänner bor på nära håll, och det kan snabbt och enkelt bli en grillkväll med en mindre, eller en lite större grupp människor. Alla tar med sig lite av varje, vad de har hemma och så blir det ett hopkok av allt möjligt.


Ett enkelt och lättsamt sätt att umgås....och så är det nära hem när det börjar kännas att det är dags att dra sig tillbaka :)


Ett tänkvärt citat

"Lyckan består snarare av små trivsamheter och njutningar som inträffar varje dag än av stora, lyckliga tilldragelser som kommer sällan"

Benjamin Franklin



Långvarig lycka

Medvetna handlingar står för hela 40 % av vårt välbefinnande. Det kan vi själva styra över genom våra handlingar. Att använda sig av en, eller flera lyckostrategier, är en sådan medveten sak vi kan göra för att känna oss mer tillfreds med livet.


Utmaningen är att ligga kvar på den högre lyckonivån som du har uppnått genom att använda lyckostrategierna. Det finns fem nycklar till långvarig lycka, som är vetenskapligt belagda.





Den första av dom är positiva händelser. Alla lyckostrategierna fungerar på det sättet att de skapar många lyckliga stunder och återkommande positiva känslor som tex glädje, entusiasm, nyfikenhet, frid, intresse, energi, stolthet, spänning, förtjusning - ja de är upphov till flera olika positiva känslor. Återkommande positiva känslor är det som kännetecknar lycka.


Samtliga tolv lyckostrategier har möjlighet för dig att uppleva en ständing påfyllning av positiva ögonblick. Det är de små stunderna där du upplever lycka och positiva känslor som tillsammans skapar ett lyckligt liv och ett liv med hög tillfredsställelse. Detta har forskning visat i mängder av studier. Det är de vanliga dagarna, vardagen, som är det livet mest består av. Visst kan du fortsätta att njuta av större händelser som utlandsresan, bröllopet, den stora festen, men glöm inte bort att det är konsten att hitta glädjeämnen alla de andra dagarna som utgör stommen. Det andra blir en krydda. Att ha händelser att se fram emot, tänka på, planera för, minnas efteråt är också viktiga ingredienser i ett lycklig liv, men de är just bara en krydda.


Så den första, och en otroligt viktig nyckel, till en högre livstillfredsställelse är att ge sig själv möjligheten att känna positiva känslor ofta. Om du tittar närmare på de tolv olika lyckostrategierna så ser du att du genom att använda de som passar dig bäst, för ett ständigt pågående flöde av positiva känslor.

Tänkvärt

Kikade in på en av mina favoritbloggar idag, http://mittlivplandet.blogspot.com/. Jag älskar Ann-Charlottes blogg. Den är så vacker, och hon tar fantastiska bilder på sitt kanonfina, lantliga hem som jag skulle kunna flytta in i på stört. Utan att ändra något alls.

Där läste jag ett mycket tänkvärt inlägg, som handlar om bloggandet och hur svårt det är att vara bloggare. Man ska vara mycket, men inte för mycket. Jag kopierar hennes text, för det var så bra skrivet redan, att jag inte kan göra det bättre ;)


"Att vara bloggare måste nog vara ett av de svåraste jobben i världen..skriver jag nu lite ironiskt...du ska gärna blogga ofta, men du får inte uppfattas som du har mycket att göra och sitter vid datorn allt för mycket och inte har något liv. Du ska ha mycket fint att visa, men inte för mycket så folk blir avundsjuka. Du ska gärna vara äkta, men inte för äkta så att det blir konstlat. Du ska gärna fota fina bilder, men inte för fina för då kan det vara stylade och redigerade och inte kännas äkta.

Du får gärna inspirera andra, men inte för mycket för då kan det reta andra som inte har samma möjligheter. Du får gärna vara vacker och snygg, men inte för mycket för då kan andra bli avundsjuka ( nu behöver jag inte oroa mig över det *ler*). Du får gärna ha det bra ställt, men inte för mycket för då kan du uppfattas som rik. Du får gärna vara huslig, men inte för mycket för då kan det kännas som man inte gör annat än bakar. Du får gärna vara......"


Jag har funderat på att börja blogga om det som intresserar mig, dvs att må bättre på olika sätt och få mer energi och glädje i livet, men jag hörde om så mycket mobbing på nätet. Populära bloggare som ofta fick elaka kommentarer och påhopp, vilket fick mig att dra på det ganska länge innan jag började blogga.


Nu har jag tur, för ni är helt underbara alla mina läsare, och jag har bara fått positiva och peppande kommentarer.


Tack till er alla! Ni ger mig glädje och energi bara genom att ni är med mig här :) Ha en riktig toppendag!





Informationsstress

Känner du av informationsstress? Det är en ganska ny form av stress i det informationssamhälle vi lever i idag.




Idag har jag verkligen känt av det fenomenet. Jag har varit på kurs och fått veta mer om kommunen jag arbetar för. En av föreläsarna var vår informationsstrateg som visade alla sidor med information om vad som händer i kommunen, på alla plan, och som vi som anställda bör uppdatera oss på regelbundet - helst varje dag. Redan där kände jag av stressen över allt jag "ska" hålla mig ajour med.


Dels är det alla nyheter som gäller företaget man arbetar på, och för mig som är anställd i en kommun är det ett stort företag där det händer mycket hela tiden. Sen har jag min profession. Som leg psykolog ligger det i mina åtaganden att hålla mig uppdaterad på forskning inom flera olika områden.


Sen har jag även de områden som intresserar mig, men som inte ingår i mitt arbete, bla det jag skriver om på bloggen. Där bedrivs det mycket forskning idag, och jag vill gärna läsa om vad som händer inom mina intresseområden.


När jag kom hem från jobbet tog jag in posten, och idag var det ett antal tidningar som kom. Inga tidningar jag prenumererar på, utan tidningar jag får ändå, för att jag är medlem någonstans - facktidningen, en tidning för bostadsföreningen (där jag står som kontaktperson), en från ridsportsförbundet, en från Sembo osv osv. Jag vill gärna ta del av nyheter inom olika områden. Men ibland blir det för mycket. Hjärnan orkar inte ta in mer information.


Då tog jag tag i rensning hemma istället. Trots att jag rensar regelbundet, och blivit mycket mer restriktiv med shopping än tidigare, finns det alltid massa saker att rensa ut. Nu passar jag på att rensa ut kläder som ska säljas på tjejmarknaden jag tipsade om igår, och så ska jag lägga ut en del möbler och annat på nätet. Just nu känns det som hela hemmet lider av förstoppning, så det ska bli skönt att bli av med massa saker. Tyvärr är inte marknaden förrän i juni, så en del saker får parkera på vinden så länge. Men bara tillfälligt.


Jag ska även passa på att hänga om lite tavlor. Behövs ny energi i hemmet :)

Njut av våren

Trots att de senaste dagarna varit någor kyliga. gå ut och njut av våren ocb naturen som vaknar till liv igen, explosionsartat i år. Metereologen på vädersändningen i morse sa att vi hade sommar och majvärme i april, och nu i maj har vi fått aprilväder. I Göteborg igår hade vi först nollgradigt och det snöade i ett par timmar, stora fina snöflingor som jag hade njutit av i december, men som kändes så fel nu. Sen övergick det i hagel och till sist i solsken. Det gjorde att ridningen igår kväll faktiskt kunde göras utomhus i solnedgången, vilket var fantastiskt.


Men oavsett vilket väder det är dag för dag, så har naturen nu vaknat så gå ut och njut all blomsterprakt som finns på alla nivåer.


 

 





















Alla bilder i detta och i det förra inlägget är fotograferade av min fina dotter


Håll kvar lyckan

Om du har valt några lyckostrategier som du tycker passar dig, och gjort övningar i några veckor, så har du förmodligen även ökat din tillfredställelse över livet i stort och också din lyckonivå. Jag har skrivit om tolv olika lyckostrategier, men det är inte meningen att du ska arbeta med alla tolv, utan välj 3-4 stycken som passar dig bäst.




För min egen del har jag valt dessa fem strategier


Lyckostrategi 1: Att uttrycka tacksamhet


Att stanna upp regelbundet och tänka på allt jag är tacksam för har hjälpt mig att känna mig mer tillfreds med det lilla i livet. Att tänka på alla saker som finns att vara tacksam för är bra, men det är ännu bättre att sätta de tankarna på pränt i en tacksamhetsdagbok. Jag pratar också om att jag är tacksam för många saker. Idag är jag tex otroligt tacksam att min projektanställning på Arbetsförmedlingen inte förlängdes så jag började mitt nya jobb, gick ner i arbetstid från heltid till 80% och att jag valde att förlägga min arbetstid så att jag är ledig varje onsdag. Det är bland det bästa jag har gjort :))




Lyckostrategi 2: Att vara optimistisk och tänka positivt


Jag är en sån person som alltid tänker att det ordnar sig, det kommer bli bra. Jag tycker om att bygga upp ljusa historier om framtiden.
 

Lyckostrategi 4: Att göra snälla saker


Att göra snälla saker och att hjälpa andra får oss att må bra. Jag känner ofta den känslan i mitt arbete som psykolog. Dagar då jag känner att jag haft ett riktigt bra möte med en annan person, ett bra samtal och att det jag gör faktiskt gör skillnad för en annan människa känner jag mig nästan euforisk på väg hem från jobbet. Jag känner mig lyckligt lottad som har ett arbete där jag får känna de känslorna. Utanför arbetet försöker jag göra snälla saker mot andra, en del som mottagaren inte vet om och annat för mina nära. Att stödja olika sorters välgörenhet är en självklarhet för mig. Jag känner speciellt mycket för djur som är utsatta, och stödjer organsationer som WSPA (World Sociation for Protection of Animals), Forska utan djurförsök, WWF.


Lyckostrategi 5: Att vårda sina relationer


Relationer är en viktig del i vårt välbefinnande. Människan är en social varelse, ett flockdjur, och vi mår bäst när vi har fungerande sociala relationer och när vi är en del i en gemenskap. Jag har börjat ha en annan inställning och en annan attityd till mina relationer än vad jag har haft tidigare, och jag känner att flera av mina relationer har förbättrats. Jag har även öppnat mig för nya möten och att bygga nya relationer. Jag trivs med att ha tid för mig själv och varvar det med att göra roliga saker med olika vänner.


Lyckostrategi 9: Att njuta av livet


Oj, vad jag njuter av livet. Vad är njutning kan man fråga sig? För min del kan det vara vad som helst. Idag, på min lediga dag, har jag haft flera stunder då jag har njutit av livet. Lämnade in bilen på verkstad i morse och tog en härlig promenad till gymet för att träna ett pass yoga på morgonen. Luften var kylig men solen värmde ändå litegrann. På vägen hem promenerade jag förbi affären för att köpa kattmat. Köpte även en ask jordgubbar och satte mig i solen utanför i en mjuk, svart fåtölj som hade alstrat värmen under förmiddagen och njöt av solskenet och de söta jordgubbarna. När jag sedan gick vidare hade de precis varit och klippt gräset. Jag gick långsamt förbi och njöt av doften av nyklippt gräs. Jag promenerade förbi stallet och gick in och pratade med några trevliga tjejer där, och klappade lite på hästarna. När jag kom hem var jag lite frusen och tog en lång, varm dusch för att sedan landa i soffan och gosa med katterna. Detta är en historia med några timmar av mitt liv där jag hittat flera tillfällen att njuta av livet. Den bästa lyckostrategin enligt mig :)





Lyckostrategi 12: Att ta hand om din kropp


Jag tar hand om min kropp genom lagom mycket motion, och där jag valt motionsformer som är roliga. Ridningen är en fantastisk form av motion. Yoga är en underbar motionsform där jag tränar styrka, smidighet och ger kroppen utrymme för avkoppling. Promenader och golf är sköna komplement. På Mallorca var jag tom med och sprang på morgonen. De som känner mig förstår hur stort det var :) Jag älskar att promenera, men jag har aldrig varit en springande person.


Detta är de fem lyckostrategierna som jag har valt, då de passar mig, min personlighet och mitt liv bäst. Vilka har du valt?


När du har ägnat lite tid och eneri åt de lyckostrategierna du har valt och vill hålla kvar lyckan finns det även olika sätt du kan hålla kvar lyckan. Det som forskningen har visat fungerar är ett antal nycklar; positiva känslor, tajming och variation, stöd från omgivningen, motivation, ansträngning och egagemang, vanan.


Jag kommer presentera dessa fem nycklar närmare i kommande inlägg.

Min fina, fina dotter

Min kära dotter, som hjälper mig med allt det tekniska med bloggen :) Tack för det mitt hjärta!






Mindfulnessövning

Här kommer en enkel mindulnessövning du kan göra hemma, eller på arbetet.


Sätt dig på en stol, och se till att du sitter bekvämt. Slut ögonen och försök att fokusera på ett sinne i taget. Om du börjar med hörseln - vilka ljud hör du? Sitt en stund med slutna ögon och enbart fokusera på de ljud du hör. Då upptäcker du säkert att det finns ljud i din omgivning som du inte reflekterar över i vanliga fall. Hur påverkar dessa ljud dig? Är de avslappnande, irriterande, uppiggande? Reflektera en stund över hur dessa ljud får dig att känna?




När du har suttit minst ett par minuter, helt fokuserad på hörseln - byt fokus och byt sinne. Koncentrera dig på känseln. Hur känns stolen du sitter på? Hur känns materialet den är gjord av? Är den mjuk eller hård? Hur känns kroppen när du sitter i stolen? Avsätt några minuter och var helt fokuserad enbart på känseln.


Nästa sinne du kan fokusera på är lukten. Hur luktar det där du är? Kan du förnimma några lukter? Är det behagliga eller obehagliga dofter? Kan du beskriva doften?





Smak kanske är svårare att fokusera på, om du inte vill smaka på stolen :) Synintryck får vi ofta alldeles för mycket, men om du öppnar ögonen - vad är det första som möter din blick? Titta dig sakta omkring i rummet, och låt blicken vila på de föremål som finns i rummet. Hur påverkar dessa föremål dig? Är det föremål du blir glad av? Lugn av? Ledsen av? Finns det föremål som får dig att må dåligt eller som ger en obehaglig atmosför - plocka bort dom. Låt det vara luftigt, eller ersätt de med föremål som ger dig positiv energi.

Glada kossor

Efter att ha sett Arlas reklam om betessläpp med vårystra kossor bestämde dottern och jag oss för att besöka närmaste gård nu i helgen när de skulle släppa ut sina kor på sommarbete.


I vanliga fall när man ser kossor så står de mest helt stilla i hagen och idisslar, men oj, vilken fart det var på dom nu. Fulla av vårkänslor dom också :)


Mycket folk hade slutit upp för att se när kossorna springer ut i hagen



Första kossan som rusade ut, hoppandes och skuttandes, bockade sig som en häst och sparkade bakut, hette Jenny. Det var verkligen roligt att se kossorna bete sig som ystra unghästar.



De fortsatte att rusa vilt runt i hagen. De var så många kossor så det nästan blev trafikstockning :)



Några av kossorna började stångas med varandra.








En fin ko njuter av det saftiga gröna gräset. Lycklig över att få bli utsläppt i solen, vinden och friheten :) Har ni möjlighet att åka och titta på ett betessläpp i närheten - gör det. Det var så roligt att se kossorna och vi skrattade högt av att se dom :)


Rensa och tjäna pengar

För ett tag sedan skrev jag om den mycket populära barnmarknaden på Eklandaskolan i Mölndal. En av de tjejerna som startade den marknaden tar nu konceptet ytterligare ett steg och startar en tjejmarknad.


Passa på att rensa i garderoberna hemma och lämna in de sakerna du själv inte har användning för och tjäna pengar på dom.


Du kan även passa på att fynda sådant du behöver till ett bra pris, och samtidigt göra en insats för miljön genom att handla secon hand.


Vill du sälja saker måste du kontakt Rebecca via mail och få ett försäljningsnummer.


TJEJMARKNAD

Tjejer, Kvinnor, Damer, Ladies

Lördag 18 juni  kl. 9.00-14.00

Aspenässkolan, Lerum

Kom och fynda på vår VINTAGE, second hand-marknad!

    

    Här finns allt du kan tänkas behöva till otroligt låga priser

    i storlek x-small och uppåt!

                                

                                   Vill du vara med och sälja?

Inlämning av fräscha pris och nummermärkta kläder och prylar fredag 17/6  

kl. 18.30-19.30. Begränsat antal nummer för er som önskar sälja så först till kvarn gäller...

 

Utförlig info om du önskar sälja:

Du får ett nummer via mail. Ta ca 5 cm maskeringstejp, skriv det nummer du fått, ringa in numret och skriv ditt pris på samma tejpbit. (som en prislapp). Maskeringstejp, målartejp och frystejp (vilket är ungefär samma sak) vill vi att ni använder som "prislapp". Skall det fästas på påsar, fäst då först en tejpbit och sedan en "prislapp" på den, då blir det lättare att ta av i kassan.Vi måste på ett lätt och smidigt sätt kunna ta av "prislappen" i kassan och att den sedan  fäster på en plastficka.  Markera upp allt du önskar sälja med dessa “prislappar” och kom med dina redan förmärkta saker ”i god tid” till Aspenässkolan på fredagen 18.30-19.30. Du lägger själv ut kläder i storleksordning och prylar utifrån anvisade skyltar. Tag med galgar till ytterkläder då hängställningar finns. Vi tar sedan hand om marknaden under lördagen och du själv kan komma tillbaka på lördagskvällen mellan  18-19 och hämta ett kuvert med den förtjänst som du gjort (minus 30 %) Du väljer själv om du vill ta tillbaka det som inte har blivit sålt. Det som lämnas kvar kommer packas ner under lördagskvällen och skickas vidare till välgörande ändamål.

                     Du tjänar 70% (vi tar 30%, vi gör jobbet åt dig).

 

Förslag på vad som kan säljas:

Kläder, skor, väskor, sportsaker, smycken, sjalar-halsdukar, mössor, vantar, böcker, mammakläder m.m. Allt som vi tjejer kan tänkas behöva!!!

                    

                       Det går endast att få nummer via mejl.

 

 

 

       Mailadress:            [email protected]

            Hälsningar Petra & Rebecca

 


Feng Shui

Det åttonde, och näst sista, området vi ska titta lite närmare på är området för kunskap och personlig utveckling.




Det området ligger direkt till vänster sett från huvudentren. Det här är området som symboliserar undervisning, lärdom, personlig utveckling och självkännedom.


Börja med att rensa i det här området. Ta bort prydnadssaker du inte gillar. Är det present från någon så är det ok att rensa bort presenter. Det betyder inte att du är otacksam, utan tvärtom att du låter saken gå vidare till någon som tycker om och uppskattar den. Gamla skolböcker är inget att spara. De håller dig kvar i den du var tidigare, inte den du är nu. Har du påbörjat utbildningar eller kurser men inte avslutat dom? Ta då bort allt du har kvar från det. Det hindrar dig från att påbörja nya, och ger dig även intryck av att du inte kan klara att sluföra något. Trasigt kontorsmaterial rensas bort.


Skapa ett område som utstrålar positiv energi, och som främjar ny kunskap. Om du funderar på att gå en utbildning eller kurs, förvara gärna broschyrer om det i det här området. Du kan även förvara böcker om personlig utveckling, aktuella läroböcker, studiematerial, instrument eller annat kursmaterial.

Trädgårdsintresserad?

Är du intresserad av trädgård och bor i Västsverige, eller befinner dig i Göteborg nästa helg är årets bästa trädgårdsmässa på ingång. 6-8 maj är det trädgårdsdagar på Liseberg.





Här kan du både handla blommor, fröer och få råd om växter, se härliga blomsterutställningar, handla trädgårdsdekorationer och mycket mer. Vill du åka karuseller är hela nöjesfältet öppet.






Mindfulness

Lektion 13 - Kontakt

"På samma sätt som ett par skor skyddar våra fötter, kan mindfulness, när den används vid kontakt med något som dyker upp i kropp eller själ, eller när någonting händer oss, antingen det är hotande eller lockande, skydda oss och andra från en hel del lidande..."

Jon Kabat-Zinn

Lycklig av att shoppa?




Det finns många studier som visar att shopping inte ökar vår lyckonivå mer än bara tillfälligt. För att få långvarig lycka är inte shopping en strategi som fungerar.


Men nu har man i en taiwanesisk studie funnit att för vissa personer kan faktiskt shopping öka lyckan. Enlig den studien har det visat sig att shopping både kan öka välmåendet och livslängden. Men bara för en del av befolkningen. Hoppas du nu att du tillhör den delen? ;)


Studien har genomförts på ensamstående män och kvinnor över 65 år, och de har sett ett tydligt samband att de som shoppar oftare lever längre, framförallt när det gäller männen.


Enligt forskarna finns det flera faktorer som påverkar. Främst tror man att det är den sociala faktorn som spelar in. Ensamstående, äldre människor som inte längre har ett yrkesliv mår bra av att hälsa på och småprata med vänner och bekanta i affären. Det har även visat sig att bara genom att titta på människor så känner man sig mindre ensam.


Ytterligare några teorier kring resultatet är att människor som går och handlar ofta äter bättre och fräschare mat. Att gå och handla innebär även att man kommer ut och rör på sig.


För dessa individer ger det alltså flera hälsofördelar att gå och handla ofta, och flera av dom har man konstaterat ger en ökad lyckokänsla; de får fler sociala kontakter, underhåller relationer, de rör på sig mer och de äter bättre.


Feng Shui

Området direkt när du kliver in genom dörren symboliserar Karriär. Den ligger med andra ord i hallen.




Det här området handlar om framgång i arbetet, dina karriärutsikter, dina ambitioner och dina drömmar. Många ser hallen som det stora problemområdet i hemmet, och i många hem är det rörigt i hallen. Hur ser det ut hos dig? Att ha skräphögar och röra här kan hindra dig i din karriär. Börja rensa i detta område, även i arbetsrummet om du arbetar hemma, även om det inte ligger inom detta baguaområde. Gör dig av med allt som påminner om gamla arbeten, negativa utlåtanden, gamla dokument, gamla broschyrer och allt som signalerar att du inte lyckas.


Tvärtom är detta ett område där du ska få en känsla av att du är duktig och bra på vad du gör. Förvara en aktuell meritförteckning, positiv feedback från din chef, förvara dina visitkort. Vill du börja en ny karriär - lägg symboler för företag du vill jobba på, platsannonser med intressanta arbeten, bild på tex pilot om du vill bli pilot. Du kan även förvara böcker som handlar om arbete här.

Ha en mindful dag

Ta en dag som idag och försök vara närvarande i nuet i allt du gör under dagen. Använd alla dina sinnen och känn hur olika saker doftar, hur de smakar, hur de känns mot huden, hur de låter och hur de ser ut.


 


Börja dagen med att mjukt sträcka på dig i sängen och låt din kropp vakna av solens strålar. Själv vaknar jag på ett underbart sätt varje morgon. Jag vaknar aldrig av klockan som ringer, utan av mig själv och så fort jag vaknar hoppar en mjuk, spinnande katt upp i sängen och vi har en kelstund.


När du ska äta frukost, försök vara närvarande och känn hur apelsinjuicen smakar idag. Är den söt, eller lite mer syrlig? Är den len eller hur känns den mot gommen? Hur doftar brödet? Vilken temperatur har kaffet?


Njut av duschen, tvålens doft, vattnets temperatur och känslan av vattnet mot kroppen. Gå ut idag och ta in allt det vackra som börjar vakna ute i naturen. Denna tiden är den vackraste tiden, när allt vaknar till liv igen. Jag kom hem igår efter fem dagar utomlands, och slogs av vad mycket som hade förändrats på bara fem dagar. Alla träd var gröna, gräset hade fått en frisk grön färg (och är dags att klippa för första gången)


Försök att ha en mindful dag där du fokuserar på nuet i allt du gör. Skulle dina tankar fara iväg på annat, bli inte arg eller irriterad på dig själv, utan låt bara tankarna fara vidare och för tillbaka ditt fokus mot nuet. Det är lätt hänt att tankarna far iväg mot annat. Själv hann jag bara in i duschen idag innan tankarna for iväg om att jag måste göra deklarationen idag, att jag ska kolla kalendern vad som är inbokat imorgon, att jag måste se till att alla räkningarna blir betalda i tid, då jag varit borta i veckan. Om du får sådana tankar, bli bara medveten om att du tappat fokus och för varsamt tillbaka dina tankar till nuet.


Var du än är i landet - ha en härlig, mindful dag idag!

bloglovin
RSS 2.0