Feber, och en orolig mamma

I morse vaknade dottern äntligen feberfri. Så skönt tänkte jag, då är det på väg åt rätt håll. Men nu ligger hon nerbäddad i sängen och febertermometern visar 39 graders feber, för åttonde dagen i rad. Några dagars feber har vi väl alla någon gång då och då, men åtta dagar i rad med så hög feber känns inte alls bra. Om febern inte ger med sig under helgen får det bli sjukhuset på måndag.


Nyårsmiddag får jag äta själv, när jag tar en paus från att ligga i hennes säng, pyssla om och titta på TV:n medan hon slumrar.


Stackars liten! Hela julen, jullovet och fortfarande dålig. I morgon börjar ett nytt år och jag håller tummarna för att febern ger vika då.

En förmiddag i köket

För att balansera upp min frånvaro från köket och matlagning den senaste veckan har jag idag tillbringat flera timmar i köket med att laga mat :)


Det började med att jag hade en hel liter mjölk i kylskåpet som var oöppnad, men där bäst-före-datum redan hade varit. Vad göra? Jag kan ju inte tänka mig att bara hälla ut alltihop, utan på något sätt skulle det tas tillvara. Så jag bestämde mig för att göra ugnspannkaka :) En halvtimme i ugnen för den, och under tiden skar jag upp allt för att göra boeuf bourgogne igen till nyårsmiddag. Lite drygt en halvtimme tog det att skära och bryna allt, och sen in med grytan i ugnen i en och en halvtimme. Medan den stod där och kokade ihop sig förberedde jag dagens efterrätt, och det blir favorit i repris - creme brulé. Svängde ihop några bollar med fågelmat också av margarin och havregryn. Sist jag gjorde det festade skatorna loss ordentligt och åt upp allt på ett par timmar, så denna gången fryser jag det först så det räcker ett tag. De flög iväg med stora bitar av bollen.


 

Dottern ligger i soffan och tittar på film, och var feberfri i morse för första gången på en vecka, så det blir en lugn nyår för oss med god mat, mys och säkert ytterligare en film lite senare ;)

 

Att ta tillvara på mat är något jag tycker är viktigt. Vet ni att vi slänger ungefär en fjärdedel av all mat vi bär hem från affären! Att ta tillvara det vi handlar är viktigt, både för den egna ekonomin (matkostnaderna tar en stor del av den disponibla inkomsten) men också för miljön. För några år sedan gav jag mig sjäv en julklapp, 100 sätt att ta rädda maten, en bok jag verkligen rekommenderar!

På tal om att handla mat var jag i min ICA-affär för att handla nyårsmat, och det är lite roligt att se vad likriktade vi är när det gäller nyårsmat. Att handla på eftermiddagen dagen före en storhelg är inte att rekommendera. Många hyllor gapade helt tomma. Det lite dyrare nötköttet som oxfilé och ryggbiff var helt slut, potatisen var helt slut, vaniljglass helt slut och många andra hyllor som gapade tomma. Efter det åkte jag till Systembolaget och tänkte köpa en halvflaska bubbel för att skåla med, men de hyllorna var också helt tomma. Det enda som fanns kvar var någon flaska Bollinger, som kostade flera hundra för en halvflaska, så jag får skåla i Sprite ikväll tillsammans med dottern :))


Gott Nytt År!

 

Jag önskar er alla bloggläsare ett gott slut på 2011. För mig har 2011 inneburit en hel del positiva saker, dels startat denna bloggen, dels börjat ett nytt jobb, samtidigt som jag arbetar en del i mitt egna företag. 2011 har även inneburit många möten med nya människor, både nära och längre bort, som inspirerar mig på många olika sätt. På det stora hela har det varit ett riktigt bra år :)


Jag ser med glädje fram emot ett nytt år, och tror att 2012 kommer innebära ännu mer positiva händelser och energier, bla ska jag ju gå min efterlängtade feng shui utbildning! Mina förhoppningar inför det nya året är också att jag hittar mitt drömhus och flyttar under året och hittar en bostad som passar mig, dottern och våra katter ännu bättre än vårt nuvarande boende, där vi har trivts enormt bra i snart 12 år. Dags för förändring :)


Ring ut det gamla, och ring in det nya!


 

Nyårsafton innebär ju ofta fyrverkerier, och visst är det vackert med ett välregisserat fyrverkeri, men av två anledningar avstår jag från fyrverkeri.

 

Det första är med hänsyn till djuren, både våra tamdjur och de vilda. Jag har haft hund i tolv år och nyår, och dagarna kring nyår var alltid hemska. Många nöjer sig inte med att skjuta raketer enbart vid tolvslaget, utan flera dagar innan hände det titt som tätt att någon skjöt iväg en raket. SJälva nyårsafton gick det knappt att gå på promenad. Han var så rädd och strök omkring och plötsligt smällde det en raket, även om klockan bara var elva på förmiddagen. Jag tycker synd om alla oerhört rädda djur, en del panikslagna, så fyrverkerier avstår jag från.

 

Den andra anledningen är fyrverkeriernas inverkan på miljön, både när det gäller innehållet i själva pjäserna, men också hur det påverkar närmiljön. Flera veckor efter nyårsafton är det oerhört skräpigt i vårt område med utbrända fyrverkeripjäser som blir stående kvar, då ingen plockar undan efter sig när de smällt klart.

 

Jag hörde på TV att Falkenbergs kommun infört att man måste söka tillstånd för att få smälla raketer. Det tillståndet skulle sökas några dagar i förväg, och kostade 700 kr. Ett bra initiativ tycker jag. Hittills var det en enda som sökt tillstånd. Undra om det är många där som kommer ha fyrverkeri utan tillstånd i natt :)


Min inspiration

För ett tag sedan fick jag en fråga i en kommentar om vad som inspirerar mig, och jag inspireras av allt möjligt omkring mig.Jag inspireras tex av böcker jag läser. Så här ser en del av min bokhylla ut just nu


 

Jag läser en del böcker om feng shui, lycka, simple living, inredning, kläder och styling, men också om ridning, ekonomi och annat som intresserar mig. För ett tag sedan läste jag ett inlägg hos Irene, med bloggen Harmoni i hemmet om att hon reducerat sina böcker så att de nu var under 60 stycken. Oj, vad mycket tänkte jag när jag läste det. Jag tyckte 60 böcker lät mycket och eftersom jag rensat bort flera lådor med böcker och gjort mig av med två stora bokhyllor och tycker jag har så få kvar, räknade jag efter hur många jag har. 89 fackböcker som står i min lilla bokhylla. Sen så har jag 12 romaner som står i mitt sängbord, varav sju av dem är pocketböcker. Några av dem har jag läst en gång, men tyckte så mycket om att jag vill läsa dem igen innan de åker iväg till loppis. Så totalt sett har jag 101 böcker hemma, just nu. Så 60 var inte så mycket ändå ;)) Jag vet att jag kan reducera mina böcker ytterligare, då några står olästa, och jag vet att jag inte kommer behålla dem efter jag läst dem. "Problemet" är bara att jag lånar mer intressanta böcker på biblioteket som jag hellre läser, eller beställer nya böcker på Adlibris, men jag ska få tummen ur och läsa böckerna för att sedan skicka dem vidare. Under 100 böcker ska jag ha, och kanske jag också kommer ner i 60 så småningom :)Något annat som inspirerar mig är olika bloggar. Jag har rensat ganska hårt bland de bloggar jag läser, men det finns några som jag har kvar då de inspirerar mig så mycket. Dessa är:


* Harmoni i hemmet, av feng-shuikonsulten Irene Wangborg http://fengshuiblogg.blogspot.com/


* Simplicity,  av en annan feng-shuikonsult, Jannice Wistrand http://blogg.addsimplicity.se/


* Fyra årstider - mitt liv på landet för härlig lantlig inredning och sköna tips http://mittlivplandet.blogspot.com/


* En dansk Odd Molly blogg, för Anette tar så fina foton och visar så fina Odd Molly kombinationer http://www.inspireme-today-oddmolly.com/


* Så läser jag några amerikanska bloggar om Simple Living, där det finns otroligt många bloggar om att leva ett enklare liv. Vilka jag läser växlar lite.Jag blir också inspirerad av olika tidningar, där jag läser tidningar om hälsa tex PS, Leva (som numera är en och samma tidning), Hälsa, Må Bra. Inredningstidningar har alltid varit en stor passion där jag läst de flesta i omgångar men de jag läser nu är Lantliv, Drömhem & Trädgård, Mitt liv på landet (ny tidning som jag älskar), Tove Hem & Trädgård.


Inspiration kommer också genom möten med människor, i samtal jag har med vänner, arbetskamrater och människor omkring mig, också från kommentarer här på bloggen. Det har hänt ett flertal gånger att en kommentar från er läsare har satt igång tankar hos mig som sedan har resulterat i ett eller flera inlägg här på bloggen.


Så inspiration kommer från många olika håll ;) Men kanske detta kan vara några tips till er därute som är intresserade av att på egen del hitta mer att läsa om feng shui, simple living, lycka eller andra saker som intresserar er.


Tack för alla era kommentarer om vad ni vill läsa om här på bloggen, och det verkar som den blandning jag har idag tilltalar er, så jag fortsätter i samma stil, och kanske utvecklar lite också ;)


Skapa rymd

Oavsett om du bor litet eller om din bostad är av större mått är det viktigt att skapa en rymlig känsla. Speciellt viktigt är det förstås om du bor på liten yta. Det svåra med compact living är just att få till många funktioner på en begränsad yta, men några tips för att skapa rymd är:


* Istället för vanliga dörrar som kräver utrymme, använd istället drapeier eller skjutdörrar som tar mindre plats


* Istället för att ha skåp ståendes på golvet häng upp dem på väggen. Fri golvyta ger en luftigare känsla


* Speglar, rätt använda, kan ge illusion av större yta


* En viktig del är att inte övermöblera, eller överpynta. Satsa på saker som du verkligen tycker om, och gärna möbler som kan ha flera funktioner


* Stora mönster kräver en större yta då de blir mer påträngande. Satsa istället på enfärgat eller småmönstrat


* Låt ljuset flöda in, och undvik för stora växter i fönstret eller gardiner som täcker fönstren för mycket. Vill du ha gardiner prova att hänga dem utanför fönstret så att de bara täcker den yttersta delen


* Ljusa färger förstorar och mörka förminskar. Vill du att en yta ska kännas större, använd ljusa färger. Vill du däremot skapa en mer intim, mysig känsla ska du använda dovare och mörkare färger. Blanka ytor reflekterar ljus vilket också ger en illusion av större yta. Men akta dig för att använda för mycket vitt och blankt, då båda dessa representerar Metallelementet, även på små ytor är det viktigt att ha balans mellan elementen


* Arbeta med ljus. Rätt placerad ljusarmatur på olika nivåer i rummet är att föredra framför tex en taklampa


Stormbyar och regn

Oj, vilket väder vi har haft den här hösten. Stormarna har avlöst varandra runt om i landet. På vissa håll har det även blivit översvämningar. Många hushåll har varit utan ström i flera dagar. I Göteborg blåser det stormbyar idag och regnet piskar mot rutan. Perfekt dag för att fortsätta städa med andra ord ;)


 

Känns hemmet lite avslaget och stagnerat finns det tre saker att göra för att få in ny energi:

 

1. Börja med att rensa bort allt sådant som du inte använder, inte tycker om eller som är trasigt. Lägg det i fyra högar: Behålla, Sälja, Ge bort, Slänga. Sånt som du tycker om och använder ger dig glädje varje gång du använder det så det behåller du naturligtvis. Sånt som du inte själv använder kan vara precis vad någon annan letar efter. Är det värt lite pengar försök lägga ut det på Blocket eller Tradera. Om du inte vill sälja, eller tycker det är värt arbetet för de pengarna du kan få in, så kommer du till nästa kategori - Ge bort. Antingen kan du ge bort saker till vänner, eller så skänker du det till välgörenhetsloppis. Den sista högen är sådant som är trasigt, eller överhuvudtaget oanvändbart och det är bara att slänga i soporna eller lämna till återvinning.


2. Att flytta om på saker, och låta saker hitta nya platser i hemmet är ett annat sätt att skapa ny energi. Pröva med att möblera om, flytta tavlor, göra stilleben av dina prydnadssaker, ändra om i köksskåpen.


3. När du är i farten med att rensa och flytta saker kommer städlusten, och även om du inte väljer att göra de första två punkterna kan du gå direkt till städningen. Att städa bort smuts, vädra och göra rent fönster är ypperliga sätt att få in ny energi i hemmet :))


Vardagslyx

Vardagslyx denna veckan har absolut varit att jag inte behövt laga någon mat på i stort sett hela veckan. Trots det har jag ätit god hemlagad mat både till lunch och till middag.


Trots att vi inte är så många som äter jullunch hos mig på julafton vill jag ha alla rätter jag tycker om, traditionell julmat, och en del av dem är det bara jag som äter, så det blir en del rester. De första dagarna var det bara att plocka på alla rätter och äta en jultallrik. Sen har jag komponerat olika snabba rätter utav det som varit kvar.


Gårdagens lunch bestod tex av en äggröra och de sista skivorna av rökt lax.


 

I frysen finns dessutom några portioner fisk med pepparrots- och dillsås och köttfärssås, så någon dag till kan det gå utan matlagning :)

 

Att ha färdig hemlagad mat att ta till när tiden, orken eller lusten att stå i köket och laga mat inte finns det är verklig vardagslyx för mig! Och den senaste veckan har jag ju haft fullt upp med att rensa och att ta det lugnt ;)

 


Sköna ledighet

Nu har jag varit ledig i en vecka, och oj vad jag har varvat ner ;)


 

Sedan julafton har jag inte haft på mig något annat än morgonrock, myskläder eller ridkläder. Så skönt att ta en paus från att göra sig i ordning, välja kläder, fixa hår, sminka sig - även om jag gillar det i vanliga fall.

 

Den här veckan har jag ägnat åt att rensa, massor ;), flytta om möbler, ändrat om i köksskåpen och flyttat saker, städat, tagit hand om sjuk dotter, läst böcker, tittat på film, gosat med katter, flyttat om på vinden och rensat lite där. Dessutom har jag sparat ihop igenridning av de ridlektioner jag missat under hösten, så denna veckan har inneburit hela tre ridpass :)


Så jag har gått från att mysa runt i morgonrocken länge, till att ta på mig myskläder när jag städat, rensat osv till att hoppa i ridkläderna när jag varit i stallet nästan varje dag denna veckan. När jag sedan kommit hem från stallet har det varit dags för en skön dusch, och så myskläderna igen ;)


Men idag ska jag eventuellt bege mig ut bland folk och följa med en vän till IKEA. Jag har länge funderat på att köpa en hög, smal hylla där jag kan förvara mina stövlar, men min bil är för liten för att få in en tvåmetershylla i, så jag får passa på att följa med då någon som har en kombi ska dit.


Oj, vilket år

11/1 2011 (11 är mitt turtal, då jag är född 1111, och alla tal som 11,22,33 osv räknas som mästartal :)) skrev jag mitt första inlägg här på bloggen, som såg ut så här:


Välkomna till min blogg!


Jag som skriver här är leg psykolog, och i bloggen kommer jag varva djupare inlägg med mer ytliga. Variationen kommer vara stor: allt från psykologi, där jag är mycket intresserad av den nya vågen av positiv psykologi till mode, framförallt med fokus på mitt favoritmärke Odd Molly, inredning, feng shui,yoga, enklare liv och att hitta en balans i livet med hjälp att hitta guldkorn i vardagen.

Min förhoppning är att ni här ska kunna hitta saker att ta till er, att njuta av, skratta åt och bli inspirerade av.Det var tack vare min dotter som bloggen blev av. Hon är mycket duktigare på det tekniska än vad jag är, och hade redan startat två egna bloggar, en om mode och en om foto, bara elva år gammal. Jag hade tankar om vad jag skulle vilja skriva om, men var rädd att en blogg skulle sluka för mycket tid. Hon hade frågat mig ett antal gånger om inte jag också skulle starta en blogg, men jag hade sagt nej. Vid denna tiden förra året hade jag precis fått besked om att jag skulle bli arbetslös vid årsskiftet, och när hon frågade igen tänkte jag att "ja, jag vill starta en blogg och skriva om allt det som intresserar mig" så hon fixade design och allt runt omkring det till årsskiftet. Men det dröjde nästan två veckor efter bloggens start innan jag skrev mitt första inlägg.


Även om jag hade tankar om vad jag ville fylla bloggen med, blev starten lite trevande. Vad ska jag skriva om? Är det någon som är intresserad av att läsa det jag vill skriva om? Vill jag skriva även om ingen vill läsa?


Och nu har det gått snart ett år sedan bloggens start, och detta är mitt 1061 första inlägg sedan dess ;) och ni läsare har stadigt ökat under året, så det finns iallafall några där ute som är intresserade av att läsa om det jag vill skriva om :)


När jag startade bloggen var det många kategorier jag hade tänkt skriva om, men med tiden har det utkristalliserats att det jag är mest intresserad av är att skriva om att leva ett enklare liv, simple living, att rensa och röja i hemmet, feng shui och lyckoforskning. De andra kategorierna blir det sporadiska inlägg av, tex om matglädje, vardagsglädje, mindfulness. Just att hitta glädjen i vardagen är något jag är mycket intresserad av. Våra liv består mest av vardagar, och det gäller att göra dessa dagar till bra dagar, att hitta glädje och njutning även i det lilla.


Så, jag har två frågor till er - för det första, vilka är dina tips på att hitta just den där viktiga vardagsglädjen, att hitta de små guldkornen som gör vardagarna lite roligare.


För det andra - vad vill ni fortsättningsvis läsa om här på bloggen? Jag har lite tankar om utveckling för nästa år, men vill gärna veta vad ni vill läsa mer om?Vad drömmer du om?

Nyår och höst är två tidpunkter under året då det känns naturligt med nystart, och så här på årets sista vecka kan det vara läge att fundera på vad du vill ha mer av nästa år.


Vad drömmer du om? Vad vill du ha mer av i ditt liv? Gör en lista där du skriver ner vad du vill göra, vad du vill lära dig, vart du vill åka, vilka människor du vill ha omkring dig, vad skulle göra ditt år till ett bra år?


När du skriver din lista, tillåt dig själv att drömma lite och inte bara skriva ner saker som är realistiska och genomförbara, utan gå på din känsla. Om en känsla som kommer upp är att byta jobb, gräv lite djupare i den känslan. Vad skulle du vilja göra? Vad krävs för att göra det? Kan du göra något direkt för att få den känslan? Kanske anmäla dig till en kurs, eller börja göra något nytt?


Om en annan dröm är att åka till något särskilt ställe, skulle du vilja uppfylla den drömmen eller är det en dröm du faktiskt helst vill behålla som en dröm? Alla drömmar kanske inte behöver realiseras, utan bara drömmen kan göra oss gladare, att fantisera. Men om det är en dröm du vill förverkliga, kan du göra något för att komma den drömmen närmare? Vi har tex bestämt för länge sedan att vi ska till New York senare i år, och det började jag spara till för över ett år sedan. Kan du börja med ett månatligt sparande för att om något, eller ett par, år kunna realisera din dröm? Vill du lära dig mer om resmålet, kanske finns det böcker på biblioteket att låna eller någon som har en föreläsning om sin resa dit?


Om en dröm är att lära sig ett nytt språk, finns det någon kurs du kan anmäla dig till?


Men börja först med att göra din lista, helt förutsättningslöst. Vilka saker skulle du älska att göra? Vad skulle berika ditt liv? Kanske du inte kan, eller vill, göra alla dessa saker under 2012, men det ger dig en känsla av vilka drömmar du har. Nästa steg är att titta vad vill du börja med direkt.


Kanske tycker du bättre om att arbeta med bilder, istället för att skriva. Gör då ett collage med bilder och citat som tilltalar dig. Jag gjorde ett sådant för några år sedan, och där finns bilder på ridning, golf och yoga, men även salsa som jag inte dansat på några år. Det vill jag ta upp igen, då det är en så glädjerik dans.


Mina drömmar


En dröm som jag har realiserat under året som har gått är att gå ner i arbetstid, när jag började mitt nya jobb i mars.


En annan dröm är att rensa bland mina saker, skala av och leva ett enklare liv med mindre materiella saker. Det vill jag fortsätta med under 2012.


En tredje dröm jag har realiserat under 2011 är att starta denna blogg, som ger mig enormt mycket, så den ska jag fortsätta att utveckla under kommande år.


Två drömmar som jag är på väg att realisera är att jag äntligen kommer certifiera mig som Feng Shui-konsult. Det är något jag velat göra i tio års tid, men inte haft ekonomiska möjligheter till, men i februari börjar jag kursen :)


Under kommande år ska jag också börja hålla kurser med Balans i livet som tema, Harmoni i kroppen, harmoni i själen och harmoni i hemmet är tanken att den ska heta. Jag håller på att göra en helgkurs från fredag kväll till söndag kväll, där jag kommer gå djupare in i de områden som jag delvis skriver om här på bloggen.


Jag ska åka tillbaka till New York. Jag har inte varit där sedan jag bodde där i början av 90-talet, men denna gången tar jag med mig min tonåriga dotter och visar henne en stad jag älskar.


Jag vill lära mig franska. Det är ett vackert språk och jag älskar landet.


Jag vill lägga mer tid i stallet, och göra yogan till något jag gör i min vardag, och inte behöver gå till gymet för att få till.


Jag vill fortsätta att skala av och rensa hemma, så jag är nere i tillräckligt mycket saker för att klara mig, men inte mer. Allt som jag har ska vara saker jag använder och tycker om.


Denna lista är inte statisk. Det kan komma till fler saker på listan, och kanske även något försvinner därifrån, men så här ser min lista ut just nu. Hur ser din lista ut?

Rensa inför det nya året

För min del börjar julen redan till första advent, då jag går all in och dekorerar med tomtar och allt. Jag njuter av juldekorationen varje dag fram till julafton, men efter det börjar julen kännas lite trött. Så redan på juldagen plockade jag bort tomtarna. Däremot finns det andra juldekorationer som jag tycker är fint att ha kvar ett tag till, speciellt de som lyser upp i mörkret.För ett tag sedan läste jag ett citat från Plaza Interiörs chefredaktör hos min favoritbloggare Irene, med bloggen Harmoni i hemmet, som tilltalade mig mycket. Jag gillar inredning och läser ett flertal inredningstidningar (även om jag har reducerat dem enormt, så numera är det bara två-tre jag läser regelbundet) men Plaza Interiör har jag av någon anledning aldrig läst. Nåväl, chefredaktören beskrev sin familjs nyårsritual där de ägnar dagen åt att rensa. De rensar i lådor, i garderober, bland pappershögar och gör sig av med allt gammalt. Jag tycker det är ett suveränt sätt att avsluta det gamla året och börja det nya, fräscht och med ny energi.


Jag rensar regelbundet, men jag ska ta efter deras ritual. Idag ska jag upp på vinden och organisera om lite där, och det kommer med all säkerhet innebära att något kommer rensas bort därifrån. Jag har även en del kläder i garderoben som jag är lite trött på och känner mig färdig med, som ska ut på Tradera.Där jag helst skulle vilja rensa är i dotterns rum, men där måste ju även hon vara delaktig så det blir en låda i taget, eller ett skåp i taget med ganska lång tid däremellan, men det går framåt även där :)Idén med att lämna allt gammalt som man inte har användning för bakom sig och gå in i det nya med lättare bagage tilltalar mig, och att lämna plats för både ny energi och nya händelser.

Mellandagsrea

Idag börjar årets största rea - mellandagsrean. Ska ni ut i affärerna och leta efter fynd? Jag brukar tycka att det är jobbigt att trängas med alla människor, och köpa saker man kanske inte hade köpt annars, bara för att det är bra pris.


Men i år hade vi tänkt ge oss ut och köpa lite nya kläder till dottern, men då hon fortfarande har över 39 graders feber blir det istället en lugn dag hemma, se på film, mysa, vila. Och de kläderna hon behöver, tex ett par nya jeans får vi köpa till fullpris en annan gång. Det går bra det också :)Min känsla

Så här skulle jag kunna tänka mig att tillbringa jul- och nyårshelgen - i en stuga vid vatten med snö utanför. Jag gillar Lexingtons stil. Den känns varm, ombonad, mysig, inbjudande och välkomnande. Det är en enkel stil men inte för avskalad. Det är en stil som både inbjuder till samvaro men också för att njuta i stillhet på egen hand.

 

Här skulle jag kunna tänka mig en tur ut på sjön, åka skridskor om isen bär, eller åka en tur med skidor eller bara en promenad, för att sedan tända i öppna spisen när man kommer in, göra något varmt att dricka, antingen slänga sig i soffan med en bok om man är ensam, eller spela spel om vi är flera.

 

Jag gillar vekligen deras stil, och det är en livsstil de säljer i sin reklam. Jag har inte så mycket saker från Lexington, några frottéhanddukar och en stickad, tjock polotröja (som passar perfekt sådana dagar :)) och en t-shirt som jag har gått omkring i hela dagen idag, tillsammans med mjukisbyxor och fårskinnstofflor - ja, jag skulle passa perfekt in i denna bilden idag. Om jag tittar på deras kollektioner är det inte så mycket varje enskild pryl jag gillar, utan helheten. Jag har deras böcker, som jag tycker är rätt dyra då de är en sammanstälning av tidigare reklamkampanjer, men samlar även på varje ny reklam som kommer.


Den här stilen har jag gillat länge, och försöker få till samma känsla i mitt eget hem - ombonat och inbjudande

 


Världens bästa skitskola

Juldagen - långledig - och så sitter jag och tittar på ett program på TV om skolan. Utbildningsradion har gjort en programserie i fyra delar; Världens bästa skitskola och jag har tittat på sista delen om de som av olika anledningar hoppar av skolan. Undersökningar har visat att hur det går i skolan påverkar ens fortsatta liv på så många olika områden.


 

En mycket bra programserie och en viktig debatt efteråt. Det vore bra om alla politiker ser den. Är du intresserad finns den att hitta på UR Play (TV-tablå är visst helt uråldrigt - allt finns på Play numera ;))

 


Dagen efter....

Mmm, detta är en av årets mysigaste dagar tycker jag. Inga måsten, inga tider att passa, själva julfirandet är över och idag är en dag då man kan mysa runt hemma, i nya fårskinnstofflorna, och njuta av sina julklappar.


Dottern är med sin pappa hos farmor och farfar, så jag har hemmet för mig själv så jag ska läsa ut min julklappsbok, som jag faktiskt fick från mitt fackförbund :) Jag låg och läste halva natten och har några kapitel kvar. Sen ta på mig något mjukt och skönt och ta en promenad för att sedan bara värma på rester från igår. Det finns tom efterrätt kvar :) Igår valde vi att gå ifrån jultraditionerna när det gällde efterrätten och gjorde vår favorit, creme brulé.


Jag tror dottern får en mysig dag också, och hoppas hennes feber har gått ner, då hela släkten med syskon och alla kusiner sovit över. Juldagen brukar de ägna sig åt att leka med julklappar, spela spel, umgås, äta julmatsrester och ha en skön dag.

 

Så idag blir det verkligen en dag i enkelhetens tecken :) Och den här lilla gosingen, fyra månader gammal, har lagt sig bekvämt tillrätta i mitt knä medans jag läser. En underbar dag!
Tittar på mig när jag knäpper på kameran...
..men lägger sig snart tillrätta igen...
... för att somna om tills jag flyttar på honom när det är dags för mig att gå och få lite mat :)


Jul

Trots feber och sjukdom blev det julafton hos oss också ;)


Lite julmat går ner iallafall, men godisbordet i hörnet får jag nog ha för mig själv :))

 

 

Och mer godis i julklapp (undra om det är någon som vet att jag älskar choklad ;)) plus ett par nya tofflor, en jättesöt figur i tovad ull som dottern har gjort och en digital köksvåg så jag kan laga efter alla sorters recept.


Med feberrosiga kinder öppnas årets största julklapp, ett digitalpiano med stativ så det kan bli mycket övande på pianot under kommande år.


 

Det går knappt att ta ett foto här hemma utan att någon katt också fastnar på bild ;)


Hoppas ni alla haft en riktigt bra jul! Nu ska det bli skönt att slänga sig i soffan med en bok och en hög med chokladpraliner, både köpta och hemgjorda.

 


Favorit

Nu är vi, tillsammans med några miljoner runt om i Sverige, bänkade framför Kalles Jul, och min favorit som jag aldrig tröttnar på är denna...


 

Vilken är din favorit?


GOD JUL

Ja, så var det då julafton. Vad är det som symboliserar jul för dig? Är det julmaten, julklapparna, Kalle Anka på TV kl 15, midnattsmässa och julotta?


 

För mig är det dels alla förberedelser under hela december, med julmarknader, julmusik, glögg, pynta hemmet, Lucia, göra julgodis som är det härligaste. Men inte att stressa. Det jag hinner med, det gör jag och resten klarar vi oss utan. Jul blir det i vilket fall som helst.

 

För mig är julen också en stund av samvaro, men också tid för tystnad, vila och att bara ta det lugnt. Jag firar alltid julaftonskvällen för mig själv, då dottern åker med sin pappa till hans släkt. Många tycker det låter sorgligt att vara ensam på julafton, men jag njuter av min julaftonskväll med mina djur, massor med julgodis och en bok att läsa. Julen är flera dagar lång och för mig innebär det också en längre tid att vara ledig, ta dagen som den kommer, åka pulka i backen om det är ett snörikt år, promenader i skogen eller runt i området och njuta av alla julprydnader och ljus.

 

Så, stressa inte idag. Den "perfekta julen" finns inte, och maten smakar gott även om det saknas något. På vårt julbord saknas revbenen i år, för de var slut i affären, men vi klarar oss gott med det som ändå finns :)

 

Ta dig tid att njuta och känna julfrid!

 


Tomorrow´s Christmas Day...

...eller iallafall julafton :)


Idag är det uppesittarkväll, men innan dess har dagen gått i mysandets tecken.


En lång frukost med morgonrock och raggsockor till mitt på dan ;) sen en sväng till mataffären för att komplettera sånt som inte blev inhandlat igår, till veterinären där det även inhandlades julklapp till katterna (leksaker och godis med kattmynta som de är helt tokiga i ), en liten dans med dammsugaren och så valde vi att spara julmaten till imorgon och har ätit tacos ikväll.


Tyvärr har dottern fått feber och ligger i soffan och mår inte så bra, så vi håller tummarna för att hon mår bättre imorgon.

 

 


Naturligt julpynt

 

Den här dekorationen gillar jag :) Antingen gör man en själv av gratis kottar från skogen...eller om man inte är så pysslig av sig finns den att köpa på House Doctor. Sätt sen i en fin ljusslinga och det blir en kanonfin dekoration på trappräcket som här, eller kanske runt en spegel.


Mer för djuren

En annan organisation jag stödjer är WSPA, World Society for Protection of Animals, och jag fick en julhälsning från dem:


God Jul och Gott Nytt År önskar vi på WSPA Sverige!
 
Under året som gått har vi tillsammans med er gjort framtiden ljusare för många behövande djur runt om i världen. Bland annat har björnar räddats från ett plågsamt liv i fångenskap, tusentals hundar har vaccinerats mot rabies, och ännu fler djur av olika slag har fått hjälp i samband med naturkatastrofer.
 
Vi har nu funnits i Sverige i drygt ett år och vill tacka alla er djurvänner för ert intresse och engagemang för vårt arbete. Tack vare er kan vi fortsätta arbeta för en värld där djurvälfärd respekteras och djurmisshandel har upphört!

 
Det finns över 500 miljoner gatuhundar runt om i världen, och det enda sättet att minska antalet är att kastrera och registrera dem som finns. Kanske har några turen att hitta ett nytt hem någonstans och få ett bättre liv. Jag stödjer denna organisation.


Även här kan man påverka och göra skillnad, bara genom att skicka ett mail. Denna länk går till Sveriges miljöminister och vill påverka så att alla lantbruksdjur får det bättre, inte bara i Sverige utan i världen, då majoriteten av alla djur inom livsmedelsproduktionen hålls instängda i trånga utrymmen under hela sina korta liv, utan att kunna röra sig fritt, andas frisk luft eller känna solljus - sånt som ska vara självklart för alla levande varelser.


http://e-activist.com/ea-action/action?ea.client.id=24&ea.campaign.id=12881


En julklapp som gör skillnad

Att stödja olika organisationer som jobbar för djurens välfärd är för mig en självklarhet då jag tycker att alla djur ska få ha ett värdigt liv.


En av de organisationer jag stödjer är Forska utan djurförsök. Om man gräver lite i vad djurförsök innebär så mår iallafall jag illa över hur vi människor använder djuren, oftast helt i onödan. Det har även visat sig att djurförsök sällan har den nyttan för människor som det ibland lyfts fram, då vi reagerar olika på olika ämnen. Det finns många andra alternativ idag, istället för de plågsamma djurförsöken.

Såg du Kalla Fakta om botox och djurtester? Att varje tillverkningssats av botox testas i grymma djurförsök kom som en chock för många. Nu diskuteras djurförsök som aldrig förr på arbetsplatser, skolor och på nätet.


Visste du att det används 2 800 djur i försök i Sverige varje dag? Bästa sättet att hjäpa försöksdjuren är att stödja Forska Utan Djurförsök.


Du kan antingen skicka ett sms till 72980, och välja hur mycket du vill skänka, eller sätt in pengar på deras pg 90 70 90-5


Om du väljer sms, texta:

GIFTFRI50
för att skänka 50:-
GIFTFRI100 för att skänka 100:-
GIFTFRI200 för att skänka 200:-


Du kan också hjälpa till genom att skriva ett färdigt brev till de ansvariga i USA som funderar på att börja använda chimpanser igen i djurförsök. Dessa chimpanser pensionerades från sitt liv som försöksdjur för tio år sedan, men hotas nu att återigen användas för djurförsök.


http://www.forskautandjurforsok.se/aktuellt/schimpanser/protestera.php


Klickar du på denna länken kommer du direkt till ett färdigt brev du kan skicka iväg till USA:s Department of Health

Dan före dan före dopparedan!

Nu är julen snart här, och jag börjar min julledighet idag och börjar inte jobba igen förrän 2 januari. Men i morse blev det ändå ingen sovmorgon, då dottern slutade skolan idag. Det knorrades lite att behöva gå upp så tidigt för att vara i skolan i en och en halv timme, bara för avslutning, men nu har jullovet börjat :)


Idag julfixas det för fullt. Morgonen tillbringades i mataffären för att avklara alla julmatsinköp. Väldigt skönt att kunna åka dit vid halvniotiden på morgonen. Knappt en människa i affären och det gick fort trots att jag tog god tid på mig.


Idag ska det bakas rågsiktskakor, som vi av tradition har vår julskinka på. Jag bakar dessa en gång per år och det är till jul. Ingen av oss kan tänka oss att äta skinksmörgås med något annat bröd :)


 
Sen har jag gjort det lätt för mig, vilket av utbudet att döma jag inte är ensam om, och köpt en färdigkokt skinka som bara ska griljeras, så ikväll blir det årets första skinkmacka.


När mörkret faller ska vi göra en annan jultradition, gå på Jul på Liseberg. Det är mysigt att gå där med alla lampor i träden, de små marknadsbodarna, skridskobanan, getterna, fåren och de andra djuren. Tydligen är det många som åker hit till Göteborg vid denna tid på året för att besöka Jul på Liseberg, för oss tar det ca en kvart att ta oss dit :) Dottern fick ett guldpass till Liseberg i somras, så vi har fri entré och är det något hon vill åka så ingår det också. Julmusik spelar de överallt och så brukar det alltid bli en våffla när vi är där :)Jul med Ernst

Ikväll, 20.00 på TV4 är del två av årets upplaga av Jul med Ernst. Såg ni förra avsnittet? Vad tyckte ni om årets program?

Själv kände jag inte lika mycket "mmm, vad bra" som tidigare år. Kanske för att många av tipsen inte tilltalade mig. Jag kommer inte göra egen korv (som jag inte gillar) eller baka skådebröd, eller bygga ett bakbord. Men jag gillade hans utomhusdekorationer. Han pratade även om förra årets fågelmat, som han gjorde en annan variant på i år, och förra årets bollar med margarin, havregryn och nötter gjorde jag flera gånger till fåglarna förra året och kommer göra i år igen. Jag hoppas det kommer något inspirerande i kvällens avsnitt.
Det här enkla jularrangemanget gillar jag. Ingrid Marie äpplen passar så bra till jul, och ett  sånt här gammalt baktråg är jag på jakt efter. Är det någon som har ett som ni vill bli av med - hör gärna av er till mig så köper jag det ;)


Det jag gillar med Ernst är att han använder enkla material, från naturen, och gör något fint av det.

Shopping i Göteborg

Carola har visst varit ute och storshoppat i en av mina favoritaffärer i Göteborg, för de tillfällen då jag är ute efter något nytt. Det är en mysig liten affär som inte ligger precis vid de stora shoppinggatorna. De brukar ha trevliga kundkvällar med jordgubbar och bubbel, eller glögg och pepparkakor vid denna tid på året.
Fast så här mycket har jag aldrig shoppat. Man kan undra om det är julklappar, eller till henne själv ;)


Sköna sovrum

Sovrummet är det viktigaste rummet, och är det ett rum hemma som du ska fokusera på för att göra det ombonat och komfortabelt är det sovrummet. Många gånger kan det vara ett rum man inte ägnar mycket tid eller tanke på. "Jag ska ju ända bara sova där" verkar många tycka, så det är inte så viktigt. "Jag tillbringar ju ändå ingen vaken tid där". Men vår kropp och vårt sinne tar in vår omgivning även i sömnen, och vi påverkas av allt omkring oss. Då vi måste ha vila och återhämtning för att kunna leva, blir sovrummet ett oerhört viktigt rum.


Här har jag hittat lite bilder på sovrum jag gillar :)
Sovrummet behöver inte vara ett stort rum. En skön säng, fina textilier, ett sängbord, en lampa, någonstans att hänga av sina kläder kan räcka. Här har man julpyntat i den danska stilen - ljust, vitt och med pastellfärger istället för det röda och gröna.
Sovrum från Lexington. Textilier i flera lager ger en ombonad känsla. Den runda mattan bryter av mot sängbordens mer kantiga former. En skön fåtölj att sitta i.
Ett riktigt romantiskt och kvinnligt sovrum med volanger, smutsiga pasteller, trägolv, en ljuslykta, rosor på ett slitet träbord. Jag gillar känslan i detta sovrum.Snö!!!

Vaknade i morse och det var faktiskt snö ute! Inte så mycket, men på dessa breddgrader har vi inte sett så mycket snö alls denna december, så det är roligt även med det lilla. Det ligger ett tunt, tunt lager på gräsmattan, och lite på träd och tak runt omkring.


Tyvärr har det nog smält bort när dagen är slut, men lite mer julkänsla blir det på en gång det kommer lite vitt på marken ;)

Vad är egentligen minnen?

Då jag de senaste veckorna har haft samtal med ett par närstående om att rensa bland alla sina saker, och fått kommentaren "Men jag kan ju inte rensa bort det. Det är ju minnen". Det har fått mig att fundera en hel del kring det här med minnen.


Var sitter minnena egentligen? Är det i sakerna vi omger oss med? Behöver vi saker för att minnas? Ibland kan saker, eller ännu hellre bilder, vara stöd för minnet. När vi sitter och tittar på foton kommer vi ihåg stunder som vi kanske inte tänkt på på länge. Bilderna väcker minnen hos oss.


Visst kan saker förknippas med minnen, men inte i så stor utsträckning som många tror, eller gör det till. Det här lilla trollet står hemma hos mig. När jag ser det tänker jag på min farmor. Hon var en sån där människa som var omtyckt av alla, människor som djur. Hon var varm och med så mycket kärlek och omtanke.Det roliga med detta lilla troll är att det var jag som gav henne denna som julklapp en gång när jag var liten, då den var precis som hon - en stor kattälskare. Hon hade alltid katt boende hos sig, men även hela grannskapets katter kom dit, fick lite mat och lite kel. Så fort den katten som bodde hos henne inte fanns längre, var det någon annan katt som var snabb till att flytta in. I hennes hjärta fanns det plats för alla.


Men inte behöver jag några saker för att minnas henne. Hon finns i mitt hjärta. När jag tänker på henne minns jag alla morgnar då jag kom ner från sovrummet på övervåningen, satte mig i köket och hörde knastret och doften från björkveden som brann i vedugnen. Kanske därför jag så gärna själv vill ha en vedugn i mitt kök. Jag minns doften och ljudet, och det kändes varmt och tryggt. Vårt starkaste sinne, och som vi har svårt att värja oss mot är doftsinnet. Det gör att dofter snabbt letar sig upp i den delen av hjärnan där våra minnen är lagrade.


Hon bakade även världens godaste kringlor, och den smaken är ett minne för mig. Min farmor köpte alltid glass från glassbilen som stannade en bit bort, och jag och min syster sprang alltid in när vi kom dit och vår första fråga, vilket mamma tyckte var så pinsamt, var om det fanns glass :) Farmor gräddade alltid ett helt fat med plättar till oss, och serverade hemgjord hjortronsylt. Varje gång jag äter hjortronsylt påminner det mig om henne. Minnen kan också sitta i smaker.


Naturen är också något jag starkt förknippar med henne. Näst efter vi hade frågat efter, och fått, varsin glass sprang jag runt hemma hos henne och tittade efter om det kommit några nya blommor sen vi var där sist. Vi var också ofta ute och gick i skogen, gick på spångar över myrar, plockade bär och blommor. Något vi ofta gjorde tillsammans var att spela Fia med knuff. Minnen sitter även i situationer, händelser och saker man gjort.


Så det är egentligen inte i de saker vi samlar på oss som de flesta minnen sitter. Det är i dofter som berör, smaker vi minns, ljud som påminner om något vi har hört förut och situationer. Detta är några av de minnen jag har av min farmor, men det finns massor mer, men inget av det är knutet till saker!

Godaste julgodiset

Detta är ett måste att göra till jul om man gillar sötsaker, Leilas Rocky Road

600 g mörk kvalitetschoklad 70 % 
2 påsar dumlekola 
2 nävar minimarshmallows 
3 dl salta jordnötter 
1 dl skalade pistagenötterMin första julklapp

Idag fick jag min första julklapp för i år, hemgjord müsli, av min psykologkandidat. Vad glad jag blev!


Och helt i min smak!


Och jag kan intyga att den var riktigt god. Tack Johanna!

 


En vit jul

För mig är det en självklarhet med en vit jul, så till vida att den inte innehåller någon alkohol. Jag anser att julen i första hand är barnens stora högtid. Långt innan jul börjar de räkna ner dagarna, och ser med spänning fram emot att jultomten ska komma. Men för var fjärde barn har julen varit en obehaglig upplevelse pga alkohol.


Hos mig dricks det alkoholfri glögg, ingen snaps, ingen julöl, utan julmust till maten och inga drinkar efter julmaten.


Därför tycker jag IOGT:NTO har en riktigt bra kampanj där man skriver på ett kontrakt om en vit jul, där ingen alkohol dricks under de tre juldagarna.

Det här är vit jul

Många barn känner oro inför julen. Inte för att tomten ska ge fel julklappar, utan för att han vinglar så konstigt.

Alkoholkonsumtionen är i dag hög bland vuxna runt om i landet. Runt 385 000 barn växer upp i Sverige med föräldrar som har ett riskfyllt drickande. När mammas kramar plötsligt känns annorlunda, när fasters skämt blir omöjliga att förstå eller när morfar luktar så konstigt, då står inte längre julen för en trygg gemenskap.

Vi vill göra skillnad – vill du?

Vi vill få fler vuxna att avstå alkohol under julhelgen och genomför även en rad alkoholfria aktiviteter för barn och ungdomar runt om i landet.

Ställningstagande

Ta ställning du med och skippa alkoholen i år! Om du kan lova att avstå alkohol över 2,25% under julafton, juldagen och annandagen räknas det som ett ställningstagande. Även om du själv inte kommer att fira jul tillsammans med barn så kan du göra ett ställningstagande i solidaritet med alla de barn som förtjänar en Vit Jul. Ta ställning du med, klicka här!

Även företag kan ta ställning, klicka här för att läsa mer om det.

Aktiviteter Det ska vara kul med jul! När skolor och fritidsaktiviteter stänger under julen försvinner ett andningshål för många barn som lever i familjer med ett risk- och/eller missbruk.

 Vit Jul genomför en rad roliga aktiviteter runt om i landet där alla barn är välkomna – de som verkligen behöver det och de som bara vill komma iväg och ha roligt. Klicka på Sverigekartan på startsidan och se vad som händer i just din kommun!


Långkok

Jag gillar att laga mat, speciellt på söndagar. Då kan jag tillbringa flera eftermiddagstimmar i köket, laga mat och kanske baka något eller fixa någon god efterrätt. Jag tycker det är avkopplande.


Något som passar bra en söndag i december är ett långkok. Idag bestämde jag mig för att laga beuf bouirgogne. Jag har inte handlat på länge, och gillar att försöka få ihop god mat på det jag har hemma. I frysen låg en bit högrev, bacon och rödvin infruset i istärningslådan (ett bra sätt att ta tillvara en vinslatt som inte blir uppdrucken!) Vitlök har jag alltid hemma, och det enda jag behövde komplettera med var champinjoner.


Långkok är egentligen lättlagat. Det tar en kort, intensiv stund i köket för att hacka, bryna och fixa iordning allt. Sen sköter det sig själv, 1½ timme senare kunde jag avnjuta något av det godaste jag någonsin lagat. Och under tiden fylldes lägenheten med ljuvliga dofter.

Under tiden tänkte jag fylla på min präktighetskvot och frosta av frysen. Så tom som den är just nu var länge sedan den var, så det passade bra att frosta av. Det som fanns där rymdes i en kasse! Men nu kan det fyllas på inför jul och nyårshelg. I veckan kommer det bla att bakas bröd och saffranskaka :)


När isen började smälta lät det så lustigt så jag hade sällskap i köket :)
Är man bara en liten bebis är allt nytt oerhört spännande


 Och vattnet som droppade gick alldeles utmärkt att slicka i sig ;)

 

 


Stolt!

Som jag skrev tidigare är jag otroligt stolt över min dotter. Hon är duktig på så mycket, och imponerar på mig ständigt. Hon är duktig på att sjunga, hon skriver egna låtar, hon fotograferar, det är hon som fixar allt på datorn åt mig och utan henne hade det aldrig blivit någon blogg alls :)


I förra veckan var det julkonsert med musikskolan och hon sjöng Gläns över sjö och strand, så vackert!


Det var bra som genrep till audition som var nu i veckan för att söka in till musikklass till nästa läsår. Hon gjorde en bra insats, som hon själv var nöjd med, så nu håller vi tummarna att det blir ett positivt besked i januari.

 

 

 

När vi hade klätt färdigt granen var hennes tanke att vi skulle ta julfoto med den lilla kattungen. Han fick en röd rosett runt halsen, som passade oerhört bra till hans grå färg, men den lyckades han ta av sig på nolltid. Sen fick vi snabbt som ögat ta ett foto då han inte gillar att vara still någon längre stund (vilka galna ögon han fick ;)       4 månader är han nu, och då går livet antingen i full fart, eller så sover man :)


Så den röda rosetten blev ett armband i stället och så här kul har vi när den lille sätter fart ;)


Att dela med sig

Sådär, då är årets julklappar som vi skänker till utsatta barn klara. På Gothia Towers i Göteborg har dem de senaste åren samlat in julklappar för att dela ut till barn som tex tillbringar julen på kvinnojourer, på barnhem, eller på annat sätt inte har möjligheter att fira en jul så som den ser ut för majoriteten av oss.


I år blev det en ganska stor hög med julklappar, totalt 21 st (och då dottern kommer hem kanske det blir några stycken till) och i paketen ligger böcker, Barbiedockor, gosedjur, leksaksservis mm och paketen är märkta för om de passar bäst för en flicka eller för en pojke, och vilken ålderskategori det är lämpligt för så de kan matcha paketen till rätt barn.


Bland våra paket finns saker som vi har rensat ut, och en del av dem är knappt använda och några är tom aldrig öppnade ur sin förpackning. En del är saker vi har fått i present, men aldrig använt. Insamlingen är för barnen, men för några år sedan var det någon som hade gett en present och märkt "Till en trött mamma". Det tyckte jag var ett bra initiativ så jag har några sådan paket med, mest böcker. Att få en present att öppna på julafton tror jag är något vi alla tycker om, oavsett ålder!


Så nu bär det iväg till Gothia och den stora tomtesäcken ;)


Älskade hem!

Åh, vad jag trivs i mitt hem! Jag mår bra här. Mitt hem är en plats där jag kan koppla av, njuta och bara ha det skönt. Jag älskar mitt hem och något man älskar tar man hand om. Igår ägnade jag hela förmiddagen till att städa. Jag tycker inte det är så jobbigt att städa, nåja att damma tycker jag inte är så kul, men resten av städningen gillar jag. Att vårda mitt hem är en del i att ta hand om mina ägodelar.När jag rensat bort massor har jag bara de saker jag gillar kvar, och de vill jag ta väl hand om.


I samband med städningen flyttade jag runt en del möbler och mindre saker, ställde saker på nya ställen. Att ändra om lite ibland är ett sätt att få qi, livsenergin, att flöda och hindrar stagnation. När jag var klar kokade jag en kopp te och tog den sista lussekatten och satte mig i fåtöljen. Jag hade flyttat på den lite innan så jag kunde se hela vardagsrummet därifrån, inklusive den tända granen, men också se ut i trädgården och den stora granen utomhus. När jag satt där i tystnaden och filosoferade kom en av mina katter och hoppade upp i knät och la sig. Mina katter är keliga, men är inga knäkatter så det var en oväntad händelse, men så mysig. En halvtimme, en timme - jag glömde bort tiden - satt vi där och njöt.


Så här ser årets gran ut, bara röda kulor, ljus och lite glitter. På stolen bakom granen ligger en av katterna och sover. Att ha gran när man har katt kan vara en utmaning, och i år har vi ju även en liten kattunge, men det har gått ganska bra. Än så länge är det bara tre kulor som de har tagit ner och lekt med, och allteftersom dagarna i december går, desto högre upp hamnar kulorna :)


Det är lustigt för senaste veckan har jag gått och tänkt på hur bra jag har det, hur nöjd jag är med mitt liv just nu. Jag har ett arbete där jag får jobba med de sakerna jag tycker är roligt, jag arbetar lagom mycket och är ledig en dag i veckan, men har ändå en relativt bra inkomst vilket gör att vi har råd att leva så och ändå ha utrymme för att sätta guldkant på livet, jag har jättebra arbetskamrater, jag har mitt lilla företag där jag tar en del uppdrag då och då vilket ger mig en extra möjlighet att vidareutveckla mig själv ( i vår ska jag gå en utbildning jag drömt om länge, men inte haft de ekonomiska möjligheterna att gå tidigare), jag har min blogg och alla er fantastiska bloggläsare som ger mig enormt mycket, jag har ett hem där jag varje dag går omkring och njuter och känner hur jag trivs.


Och mest av allt, jag har en helt underbar dotter som ger mig så mycket glädje, och som jag är otroligt stolt över! Vi har våra djur, som kräver en hel del arbete, men som också ger så mycket tillbaka.

I am blessed!


 

Ett enkelt jularrangemang, kulor på ett glasfat med några grankvistar

 


Välstånds- eller fattigdomsmedvetande?

I fattigdomsmedvetande finns en undermedveten rädsla att inte tro att man ska få det man behöver i livet. Det gör att man har svårt att släppa taget om saker man skaffat sig, oavsett om man använder det eller inte.


Har ni någon gång tänkt tankar i stil med "nej, den där saken kan jag inte göra mig av med, tänk om jag kommer behöva just en sådan längre fram, bäst att spara utifall-att"?


Eller tankar som "om jag ger bort den här saken förlorar jag ju massor av pengar, nej det är bättre att spara den" och så blir det ytterligare en sak som sparas i förrådet för att spara till ett senare tillfälle. Om du tittar i dina förråd, hur många saker finns sparade där som du har haft liknande tankar om innan du placerade prylen där, på obestämd framtid?


En form av fattigdomstänkande är att spara saker "för sämre tider", och inte lita på


Motsatsen till fattigdomstänkandet är välståndstänkande. Det innebär att du har tillit till att du kommer ha allt du behöver. Det kommet inte gå någon nöd på dig! Det innebär också att du tänker om dig själv att du är värd att ha det bästa, och nöjer dig inte med något sämre än det du skulle kunna ha.


Välståndstänkande innebär att man omger sig med saker man tycker om, man kan lätt göra sig av med materiella saker då man dels inte tillskriver saker någon känslomässig betydelse och dels att man vet att om behovet av en sak man gör sig av med någonsin uppstår igen, kommer man att finna det. Det innebär också att man bara använder hela saker, och gör sig av med sådant som är trasigt (alternativt lagar det) då det är fattigdomstänkandet som gör att man inte unnar sig saker som är hela och fungerandeAtt ha ett välfyllt kylskåp eller en skål med färsk frukt signalerar välstånd, och är bra även ur symbolisk synpunkt. Ställ gärna en stor skål med frukt eller en härlig blomma i välståndshörnet i din bostad för att locka in mer av den energin till ditt liv.Vilken av dessa tankar känner du igen dig själv i? Styrs du mest av ett fattigdomstänk eller av ett välståndstänk? Ett sätt att börja fylla ditt liv med mer av välstånd är att börja göra dig av med saker du har samlat på dig genom åren, och inte vågat göra dig av med. Saker där du kanske har tänkt "ja, men den där jackan var ju så dyr, inte kan jag göra mig av med den". Men kostnaden fick du i samma stund du köpte den. Att ha den hängandes i garderoben utan att använda signalerar bara till dig vilket misstag det var att köpa den i första läget, och att du förlorat de pengarna. Om du gör dig av med den slipper du bli påmind om det, samtidigt som du kan se det som att du inte förlorar något, utan att du är generös och ger det till någon annan, gratis elle till ett bra pris. Plötsligt får du positiv energi istället för att binda negativ energi.


Har du, som jag själv har gjort, sparat saker på vinden för att du tänker använda det i någon avlägsen, obestämd framtid? Gör dig av med det och känna hur skönt det känns att inte binda energi vid oanvända saker. I ett program av Lyxfällan såg jag en kvinna som hade hela sitt förråd proppfullt med nyköpta saker hon tänkte ha i sin sommarstuga, som hon sparat på i många, många år utan att det blivit något sommarstugeköp. De sålde alla dessa saker, och hennes känsla av befrielse var påtaglig, även genom TV-rutan.

Julstäda köket

Om du tar lite varje dag när det gäller städningen så blir det inte så betungande. Gammeldags storstädning inför jul tycker jag känns förlegat och dessutom massa merjobb vid en tid på året då det finns så mycket annat att prioritera. Om man tycker om att göra en riktig storstädning tycker jag att det är lagom att göra det när de första vårsolstrålarna skiner in och visar allt damm. Vid denna årstid är det mörkt större delen man är hemma, och med tända mysljus märks det inte så mycket om det inte är topprent precis överallt ;)


Däremot i köket tycker jag att det är läge att fokusera städningen inför julen.


Måndag: Städa ur kylen, kolla datum på allt, släng allt gammalt och torka rent. Gör plats för allt julgodis och julmat som ska in :)Tisdag: Rengör alla köksapparater, micro, kaffebryggare, vattenkokare ( dessa kan man koka ur med lite ättika, men glöm inte koka ett par ggr med rent vatten sen)
Onsdag: Rengör sophinken och under diskbänken. Detta är ett område som ofta glöms bortTorsdag: Rengör diskhoar ordentligt, skrubba med tandborste i hålen. Torka ovanpå saker, om ni har utrymme ovanpå kyl frys och överskåp.Fredag: Dan före julafton och och då ska det bara njutas, äta en skinksmörgås och några chokladpraliner och umgås :) Städningen får vänta tills efter jul!
 

För att få lite extra skjuts på städningen är det härligt med juldoft. Jag har precis införskaffat detta härliga rengöringsmedel från Maison Belle
Den luktar ljuvligt, är ekologisk och det behövs bara lite för att göra rent. Sånt gillar jag!

Vad kan man göra när det bara regnar och regnar?

Det finns vissa bloggar som innehåller så mycket intressanta och matnyttiga inlägg att man kan läsa alla gamla inlägg om och om igen, utan att tröttna, och hela tiden ta till sig något nytt, beroende på att livet och världen konstant förändras. När jag läste ett inlägg för ett år sedan kanske det inte talade till något inom mig, men ett år senare kan det vara högaktuellt.


En sådan blogg är Irenes blogg Harmoni i hemmet, http://fengshuiblogg.blogspot.com/


Där hittade jag ett så härligt tips om vad man kan göra en regnig dag, och med tanke på att det i södra Sverige har regnat utan måtta de senaste veckorna, tänkte jag att det kunde passa bra, så jag snodde ideérna rakt av (hoppas det är ok Irene ;)). Häromdagen åskade det och blixtrade här så man kunde nästan tro att det var augusti istället för december :)


Saker att göra en regnig dag:


* Rensa plånboken från gamla kvitton m.m.

* Städa datorn ( rensa bilder, dokument, mail etc. )

* Gå igenom pärmarna med papper... kanske kan något kasseras?

* Rensa bokhyllan

* Rensa bland dvd's och cd's

* Röja upp på vinden/i källaren

* Städa barnens rum

* Städa garderoben

* Se den där filmen som Du tänkt se så länge...

* Gå igenom tidningshögen

* Ta en lång, skön promenad

* Läsa en bok

* Skriva ett brev till en vän

* Baka ( ok, det kostar Dig ingredienserna ;-) )


Det finns mycket härligt att göra, som inte kostar något alls! En skön känsla när jag shoppar så lite numera är att om jag tar ut pengar och lägger i plånboken, så ligger de länge där, utan att ta slut. Det är en skön känsla :) Så ta en paus i julförberedelserna, och ev julklappsshopping och gör något helt gratis!

Jul-TV

Nu när det bara är en dryg vecka kvar till jul finns det många jul-TVprogram att välja på. Jul med Ernst har blivit en tradition för mig att titta på. Premiären är 19 december
Från förra årets julprogram tog jag med mig tipset om att lätt göra fågelmat själv, med margarin och havregryn. Gjorde flera sådana bollar förra vintern.


Just nu småtittar jag lite på Tinas Julkök på TV4. Leila brukar också ha någon form av julprogram, likaså Pernilla Wahlgren, så om man vill se när de fixar julmat och julstämning på TV finns det mycket att välja mellan.Vinsten med att rensa

Jag vet att det är många jag känner som läser min blogg; familjemedlemmar, släktingar, vänner och jag får en del feedback från er om att min blogg och där jag skriver om hur jag rensar och röjer bland mina saker även har inspirerat er till att börja rensa hemma. Senast igår fick jag ett mail från min pappa där han skrev att de också börjat rensa hemma efter att ha läst min blogg. Det glädjer mig att höra om era rensningar! Det inspirerar mig, lika mycket som jag inspirerar er!!


Vilka vinster kan man tänka sig att man får när man börjar rensa? Ja, för egen del känner jag ett större lugn och en större harmoni när det är färre saker som pockar på min uppmärksamhet, och att det är färre saker som fyller mitt medvetande. Det är också otroligt skönt när det är luftigt i skåp, lådor och inte minst på vinden ;) Vinden kan annars lätt bli det där stället man samlar saker man rensat ut från hemmet, men inte helt gör sig av med. Och det är först när saker har lämnat hemmet helt och hållet som det ger energivinster! Så istället för att spara de där sakerna som du tänker att "den där är ju väldigt fin" men sällan använder för det finns andra saker du tycker mer om, och använder istället - gör dig av med den! Det känns skönare för dig själv, samtidigt som det kan glädja någon annan som kommer använda saken mycket. Alla saker förtjänar att användas, annars fyller de inte sitt syfte.


På vinden är det också lätt att spara dessa saker "ja, men den här är ju så fin, den får bara inte plats någonstans". Känner ni igen den? ;) Själv sparade jag dotterns gamla TV-bänk på vinden i flera år, då jag tänkte att den skulle kunna passa bra i en sommarstuga, som jag närde en dröm om någonstans i bakhuvudet. Men det där fritidshuset kom aldrig i vår väg, och det känns skönt att göra sig av med de sakerna som sparats, till ingen användning.


Karen Kingston säger att ett av de bästa botemedlen för oro och stress är att röja och rensa. Gretchen Rubin skriver i sin bok Projekt Lycka om hur hon startade första månaden med att göra olika saker för att skapa mer energi. En av de sakerna hon skriver en hel del om är hur hennes lyckokänsla ökade när hon rensade i hemmet! Hon läste massor av litteratur om lyckoforskning, och konstaterade att forskningen har missat den biten, då de inte någonstans nämner att livstillfredsställelsen och lyckonivån ökar i takt med att man rensar ut gammalt bråte hemma. Till bråte räknas allt som inte används, inte är omtyckt, som är trasigt eller som sparas för att "det är bra att ha"
Kanske inte så drastiskt, men det ligger mycket i dessa ord ;)

Rensa i datorn

Ett ställe där vi lätt bara ackumulerar mer och mer saker är i datorn. Jag tycker om att rensa även här. Min jobbmail rensar jag regelbundet och vill inte att det ska vara mer än max en sida. Finns det mail jag behöver spara så sparar jag dem i speciella mappar, likaså med mitt privata mailkonto.


Jag har nyligen även rensat bland de bloggar jag läser, och bloggar som mest handlar om shopping och där de visar upp nyinköp var och varannan dag har jag rensat bort då de inte stämmer med min livsfilosofi. Däremot har jag hittat några nya bloggar som skriver om saker som inspirerar mig.


På datorn lägger jag en del hemsidor bland favoriter som jag regelbundet återkommer till, men för att göra det mer överskådligt har jag även här samlat dem i mappar. Jag vill att det ska se luftigt ut när jag öppnar upp.
Numer när vi fotar digitalt och laddar över till datorn samlas det lätt massor av foton i datorn. Även om de inte fysiskt tar någon plats är det bra att regelbundet se över och rensa så att det bara finns aktuella bilder, som är omtyckta och som du tittar på. Annars kan du deleta :)


Musik lyssnar jag numera endast på i bilen eller på datorn hemma, så även här krävs det en regelbunden rensning så att det bara är aktuell musik som ligger i biblioteket.


Spelas det spel på datorn blir det lätt så att de ligger kvar bland programmen, även om spelet inte spelas längre. Ta en stund och se vad som ligger på hårddisken och ta bort de program du inte längre behöver. Även om det inte gör någon skillnad för din fysiska miljö, gör det skillnad mentalt, och dessutom brukar datorns prestanda öka efter att du rensat bort gamla program :)

Harmonisk morgon

Vad skönt det är att börja dagen i harmoni. I natt har jag sovit gott, inga katter som har väckt mig mitt i natten, inga katter som har slagits så de tjuter, utan två mysiga hårbollar har sovit lugnt i min säng.


Jag vaknade långt innan klockan ringde och då dagen börjar harmoniskt flyter allting på så lätt och så snabbt, och plötsligt är jag klar att bege mig till jobbet fast klockan är bra mycket tidigare än normalt.


Ett sätt att skapa en lugnare och mer harmonisk morgon är att förbereda så mycket som möjligt kvällen innan. Jag hade redan hängt fram kläder jag tänkte ha idag, packat väskan och tittat igenom vad som händer under dagen och tagit fram det jag behöver. Att slippa stress på morgonen är mycket värt.


Hoppas ni får en bra dag idag! ♥En lugn förmiddag

Ännu en vecka då jag hoppar över att åka till yogan på min lediga dag. Jag älskar yogan, och den gör gott för mig, men de senaste veckorna har jag inte alls känt för att åka dit. Jag har mer känt för att mysa runt hemma länge på förmiddagen, pyssla lite i hemmet, gosa med katter än att åka iväg till gymet och gå på yogan. Kanske det har med att göra att det är så mörkt på morgnarna, och jag åker iväg till jobbet när det är mörkt alla andra vardagar, så det är skönt att inte behöva göra det på mina lediga onsdagar.


Jag ligger kvar lite längre i sängen, kanske läser litegrann i en bok, tar på mig den gosiga morgonrocken, myser med alla mina fyra katter en bra stund, äter frukost länge och ser hur det till slut ljusnar ute. Det är vardagslyx för mig.


En annan vardagslyx är att vara hemma när dottern kommer från skolan. Idag kommer hon hem redan till lunch, så jag ska snart grädda pannkakor till oss. Hon slutar tidigt idag för efter lunch ska hon på sin första audition, då hon sökt in till musikklass till hösten. Håll alla tummar att det går bra för henne och att hon kommer in i den klassen hon vill gå, och ha massor av musik på schemat varje vecka (och så kanske mamma sparar lite pengar på att det inte behöver bli lika många lektioner på musikskolan då ;))


Namaste!Vinnare av Rensa, röj och förändra

Oj, vilka bra rensningstips jag har fått från er :) Och vilka bra tips alla ni läsare har fått, som en hjälp att börja rensa hemma. Kanske ni behöver rensa hemma innan jul, för att få plats med nya julklappar. Speciellt i barnens rum brukar det vara ganska fullt, och det är ofta dem som får mycket nytt till jul.


Eller så har ni några dagar av lugn och ro efter jul, kanske är ni lediga i mellandagarna, och då passar det bra att börja röja hemma. Ett skönt sätt att avsluta det gamla året och börja det nya.

Vinnaren av boken blir CrimsonAnna som jag tycker hade ett suveränt bra tips:


Mitt tips är att inte se det som att man förlorar eller gör sig av med saker, utan att man skickar ut dem i kretsloppet igen, där de kan bli till glädje för någon annan. Jag önskar att den som sålde mina röda skor till mig visste hur mycket glädje jag har av dem.


Jättebra tips Anna! Hör av dig till mig med din adress så kommer boken på posten, ansi_72@hotmail.com


Mindfulla attityder

Jon Kabat-Zinn var den som tog mindfulness till västvärlden i slutet av 70-talet. Mindfulness bygger på zenbuddhismen där medveten uppmärksamhet är centralt.


I mindfulness finns det sju attityder som hjälp för att leva ett mer närvarande liv. Dessa attityder kan tränas, men inte tvingas fram. Det är i de vardagliga situationerna vi får möjlighet att odla dessa attityder.


1. Icke dömande


De flesta av oss är snabba på att värdera, döma och jämföra. Vi tycker om att sätta saker i relation till varandra, som vilken är större, snyggarem fulara, bättre. Vi värderar ofta oss själva också, ofta genom att nedvärdera oss själva. En del av mindfulness är att registrera, men inte döma det som finns omkring oss.


2. Tålamod


Tålamod handlar om att förstå att saker och ting måste få utvecklas i sin egen takt. Ha även tålamod med dig själv. Om du kommer på dig själv med att ha svårt med den första attityden, registrera men inte döma, ha då tålamod med dig själv.


3. Nyfikenhet


Att se på världen med nyfikenhet och ett öppet sinne gör världen så mycket roligare, intressantare och mer omväxlande. Tänk dig att du är ett barn som upptäcker allt för första gången. Var lite barnslig och tillåt dig själv att göra saker som tex kasta snöbollar, åka pulka, hoppa i hoppborgen - ja allt som får världen att bli lite roligare. Nyfikenhet är motsatsen till blasé.


4. Tillit


Mindfulness tränar oss i att ta hand om oss själva. Det handlar om att stänga av autopiloten och verkligen uppleva livet, känna smaker, dofter, beröring. Det gör att vi blir mer medvetna om vad vi mår bra av, och vad vi tycker om. Det gör att tilliten till oss själva ökar, och tilliten till livet. Ingen vet vad livet har att erbjuda i morgon, eller dagen efter det, men ju mer tillit vi har desto mer kan vi släppa kontrollen och bejaka det som livet erbjuder.


5. Icke strävande


Mindfulness tränar oss i att ha ett icke strävande förhållningssätt. Ofta har vi ett mål i det vi gör. Vi är inställda på att prestera, nå fram, nå målet och glömmer att resan ofta är målet. Det är allt det där som händer på vägen som gör livet intressant. Att allt för ihärdigt sträva mot ett visst mål är det lätt att missa allt som händer och hindrar dig från att vara i nuet.


6. Acceptans


Mindfulness handlar om att acceptera det som sker, och att acceptera sig själv och andra precis som de är. Det handlar också om att vara öppen för att livet är föränderligt. Allt förändras hela tiden, och att acceptera att det är så gör det lättare att möta de förändringar som sker, utan rädsla. En del av acceptans är också att sluta vara kritisk mot dig själv.


7. Släppa taget


Att släppa taget handlar både om att släppa taget om tankar, ideér, berättelser om oss själva, orättvisor, minnen, relationer, men också om att släppa taget om våra tillhörigheter. Ett sätt att börja träna på att släppa taget är att gå runt i ditt hem och fundera hur det ser ut hemma. Vilka saker har du framme? Vad säger dem dig? Sparar du på saker för de kan "vara bra att ha"? Har du mycket minnessaker eller gåvor du egentligen inte tycker om står framme?Av dessa sju attityder är det ofta så att någon av dem har vi lite lättare för, och någon av dem svårare. För min del är det framförallt tålamod jag behöver träna mer på. Jag vill att saker ska hända på en gång, och jag vill gärna att jag ska vara duktig på något direkt när jag börjar, och har sällan tålamod att träna, träna och träna för att bli bättre. Ta golfen tex - jag gick en tredagarskurs för att ta grönt kort, för de där man gick en gång i veckan tog för lång tid. Sen ville jag helst inte tillbringa massa tid på den tråkiga rangen och träna, utan direkt ut på banan och spela, och där ville jag helst spela bra direkt. Jag är bra på att säga till andra att övning ger färdighet, men jag har svårare att säga det till mig själv.


De två attityderna jag har lättast för är nyfikenhet och släppa taget. Jag är nyfiken av mig, och tycker livet är spännande. Jag testar gärna nya saker, och tycker nya erfarenheter är roligt. Min dotter har ofta sagt att jag är världens barnsligaste mamma då jag älskar att göra barnsliga saker som att gunga, sparka i löv, åka pulka (vilket jag numera får göra själv då hon inte gillar det längre, stor som hon börjar bli :)) och andra "barnsliga" saker som jag mer anser vara livsbejakande.


Att släppa taget är något som rimmar väldigt väl med Feng Shui, och något som jag blir bättre och bättre på.


Få pengarna att räcka längre än till jul

December månad är en månad med många utgifter. Dels vill vi "unna" oss lite extra när det drar ihop sig till jul, dels handlar vi julklappar för ofattbara summor totalt sett i Sverige och så julmat, gran, nyår på det så rinner pengarna snabbt iväg. Dessutom är det ofta i slutet av december en del årliga räkningar ska betalas, årsavgifter och andra större utbetalningar, som man kanske inte alltid har tänkt på att de utgifterna också kommer ovanpå julen.


Banken tipsar ofta om hur du kan få pengarna att räcka längre, och här är några tips jag tycker om


1. Starta julkonto. Har du inte ett julkonto, starta ett efter helgerna. Ordna en automatisk överföring varje månad av en tolftedel av nästa års julkostnad. Ett skönt sätt att slippa ta hela den extra ekonomiska bördan på decemberlönen. Sprid ut det över året som kommer december kännas lättare nästa år.


2.
 Planera julklappsköpen. Fundera igenom vad du tänkt köpa till var och en. Kanske är ni flera som kan gå samman och dela på kostnaden för några julklappar. Kanske kan ni även strunta i julklappar mellan förslagsvis de vuxna. Ett roligt alternativ är att spela julklappspelet med en julklapp för ca 50 kr. Ett billigt och mycket roligare alternativ


3.
 Handla på nätet och i outletbutiker. Kanske kan du hitta julklapparna som barnen önskar sig på blocket.se istället för att köpa nya i leksaksaffären eller i sportaffären. Jämför priser på Pricerunner och spar tid och pengar genom att handla på olika webbplatser och outletbutiker.


4.
 Ge bort en tjänst. Istället för att köpa julklappar kanske du kan ge bort någon tjänst, som barnpassning, hundvakt eller snöskottning. Är du bra på något hantverk är det alltid kul att ge bort något som man tillverkat själv.


5.
 Starta ett månadssparande. En annan bra och ekonomisk julklapp är att starta månadssparande för barnen eller barnbarnen. Även om barnen inte alltid önskar sig det när de är yngre, är det uppskattat med ett kapital när de blir lite äldre.

Aktivitetstips

Vill du göra något annat denna veckan och helgen än att köpa julklappar, gå på julmarknad, fixa jul hemma?


* Försök att klämma in några lugna stunder varje dag. Samla dina tankar, även om det kanske bara blir fem minuter då du sitter tyst och stilla med tända stearinljus. Att titta in i den brinnande lågan är en bra meditation


* Sök upp ett ställe där du kan sitta ostörd och fundera en stund. Kyrkan kan vara en bra plats, oavsett om du är troende eller inte. Annars är naturen en källa till stillhet. Själv tycker jag om att sitta och titta ut över vatten


* Ansträng dig att säga något extra vänligt till minst två personer en dag


* Bestäm dig för att lära dig spela en enkel melodi på ett instrument du aldrig spelat förut. Att utmana sig att lära sig något nytt är bra för hjärnan


* Gå igenom din ekonomi för det kommande året genom att se hur det varit under året som gått. Gör en budget. Gör ett månadsschema där du prickar in vilka räkningar som kommer när så slipper du stå där en månad med massor av räkningar och inga pengar. Gör ett överslag hur mycket dina räkningar kostar utslaget per månad och gör en automatisk överföring på den summan till ett räkningskonto. Du betalar lika mycket varje månad, vilket gör att vissa månader blir det överskott på kontot som täcker upp för de månaderna då räkningarna hopar sig


* Julklappar - köp en till dig själv :) Ge dig själv något du vill ha! Min julklapp till mig själv blir ett spabesök på Varbergs kurort i slutet av januari, och dottern får följa med :)


* Lär dig tre rätter utantill där ingredienserna inte kostar mer än tio kronor per portion


* Ta fram skridskorna från vinden och låtsas att du är en isprinsessa. Har du inga egna brukar man kunna hyra vid skridskobanan. Är det kallt ute kan du åka utomhus, vilket jag tycker är roligast, annars går det bra med ishallen också


Positivt för miljön

Även om det ibland kan kännas som att miljöarbetet globalt sett går väldigt långsamt, och funderingar kring om de miljökonferenserna de har gör någon skillnad känns det ändå hoppfullt när jag läser detta:


* Sopbergen minskar. Sopor som vi inte kan återvinna eller bränna upp har minskat från 920.000 ton i Sverige 1999 till 63.000 ton 2009. Orskaken är ökat medvetande, punktskatter på avfallsdeponering och förbud mot deponering av organiskt avfall


* Torsken åter. 2005 var torskbeståndet i Östersjön endast 66.000 ton. Idag är det 200.000 ton. Man kan även se att vattnet blir mindre grumligt, att blåstången växer på samma djup som på 40-talet, att yngel av både gädda och aborre ökar


* Mindre svavelutsläpp. På 1980-talet släppte Sverige ut 500.000 ton svaveldioxid. Under 2009 var det 30.000 ton. Minskningen beror på bättre rökgasrening och övergång till mer svavelfattig olja.


* Klimatframgång. Målet för det svenska klimatarbetet var mellan 2008 och 2012 att minska utsläppen med minst fyra procent, och den är redan uppe i 17 procent


* Pilgrimsfalken ökar. På 70-talet fanns det endast 15 pilgrimsfalkspar i Sverige, vilket berodde på olika miljögifter. Idag är det såpass många så man räknar stammen som livskraftig.


Källa: Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen

Ett bra julklappstips är att ge bort en naturupplevelse. På www.naturensbasta.se/presentkort kan du köpa presentkort som kan avändas till tex fjällritt, hundspannsäventyr, vandringar, ugglesafari och presentkortet gäller under ett helt år.Sankta Lucia....

 

Hoppas ni får en fin och stämningsfull Lucia, med massor av härlig musik, oavsett om ni har barn som lussar på förskolan/skolan eller om ni ser Lucia på TV, eller kanske i någon kyrka i närheten. Jag tycker Lucia är en fin tradition, som ger mig mycket julstämning.


Rensningstips

Imorgon, Lucia, drar jag vinnaren av boken Rensa, röj och förändra men redan nu kan du ta del av de rensningstips jag fått:


1. Mitt bästa rensningstips är att alltid ha en "loppislåda" ståendes någonstans hemma. Det kan vara en påse eller just en låda i vilken man lägger saker som ska skänkas bort. När den är full tar man med den till Erikshjälpen/Myrorna/lokal loppis/annat ställe man skänker till. De flesta av de saker jag rensar ut är sådant som fortfarande är i brukbart skick, men som jag inte använder längre. Att ha en "loppislåda" ståendes gör att det blir lättare att rensa ut lite i taget, då sakerna får ett "hem på väg ut", så att säga :) Och det är lätt att bära iväg med sakerna när lådan/påsen är full.


2. Tänk "en sak in, en eller två saker ut".


3. Att bara börja och ta sig lite tid är en god start! Att tex ta 10 minuter varje dag och rensa bort det du ej gillar( till att börja med) Jag brukar ge bort tex böcker som jag läst o ej vill ha kvar.


4. Bästa rensningstipset är att bjuda över sin förslagvis storasyster om man har en... Hon ska säga: -Släng sakerna. Skiten äger dig.


5. Bästa "röjningstipset" är att göra det jag gör nu. Nämligen att möblera om lite grand och se om man kan få en än större Feng -Shui sfär hemma.När man flyttar och stökar så blir det lättare att fortsätta "röra om" och sortera/ ge vidare sådant man inte längre behöver eller tycker om! Man får förhoppningsvis både ett mer harmoniskt och ett renare hem (för man kommer igång med att städa också!)


6. Plocka ut precis allt får ett rum, rensa och ställ/lägg sedan bara tillbaka det du verkligen vill ha och tycker om.


7. Mitt tips är att inte se det som att man förlorar eller gör sig av med saker, utan att man skickar ut dem i kretsloppet igen, där de kan bli till glädje för någon annan. Jag önskar att den som sålde mina röda skor till mig visste hur mycket glädje jag har av dem.


8. Mitt bästa tips är att rensa med någon kompis ( som inte är lagd åt det nostalgiska hållet) då kompisen kan hjälpa till och stötta när "tuffa" rensningsbeslut ska tas!


9. Mitt bästa röj- och rensa tips är att läsa bloggar för inspiration. Sedan röja i 15 minuter och ofta. Då blir det gjort. Sakta men säkert istället för inte alls :)


Jättebra rensningstips som har kommit in!!
Vill du också ha chansen att vinna denna bok, behöver du bara lämna en kommentar med ditt bästa rensningstips och så utser jag en vinnare imorgon!


En grön jul

På tåget hem igår läste jag senaste numret av SJ:s egna tidning Kupé. Där hittade jag bra tips om hur du kan göra julen mer ekologisk. Ur klimatsynpunkt är jul- och nyårshelgerna en dålig tid, då vi shoppar för mycket, åker mer bil, handlar mer mat varav mycket slängs, elljus överallt som är tända många timmar per dygn, 200 ton julklappspapper. Det är mycket som bidrar till slöseri av naturens resurser, men det går att tänka till lite och göra julen lite mer ekologisk.


1. Julklapparna. Köp färre julklappar, välj några få meningsfulla julklappar. Handla second-hand. Ge bort upplevelser, eller en tjänst. Ge välgörenhetsgåvor, eller medlemskap i någon miljöorganisation. Du kan även ge bort något som går att äta, gärna ekologiskt eller hemmagjort. Men undvik att köpa leksaker av PVC-plast då de innhåller ftalater och andra miljöfarliga kemikalier.


2. Julpapper. Återvinn, genom att samla ihop snören och omslagspapper och släng i återvinnsstationerna, men inte i tidningsbehållarna. Om det är vackra snören och papper som går att använda igen, kan du spara dem till något annat tillfälle.


3. Granen. Vilken gran är bäst för miljön, äkta eller plast? Svaret är en vanlig svensk gran, då en ädelgran kräver mer konstgödsel och bekämpningsmedel. Men allra sämst är plastgranen, som dels ofta innehåller ftalater, som mjukgörare, och dessutom transporteras långt då de allra flesta tillverkas i Asien. När julen är över slänger du granen på kommunens uppsamlingsställe så återvinns den till värme.


4. Ljusen. Sätt timer på julbeslysningen så den inte står tänd hela dagen, men tänds när du kommer hem. Köp ljus som är gjorda av stearin och inte av paraffin, som tillverkas av bla palmolja. Mycket regnskog skövlas för att odla oljepalm. Byt till långenergilampor överallt. Återvinn värmeljusbehållaren som metall. 300 miljoner används varje år!


5. Städningen. Undvik kemikalier och välj miljömärkta rengöringsmedel, som såpa, ättikssprit och citronsyra.


6. Pynten. Gör eget pynt av tex apelsiner, nejlikor, pepparkakor, kottar, tallris och annat material från skogen. Köp inte julsaker med gömda batterier som lätt glöms bort och hamnar i soporna, istället för att återvinna.


7. Julbordet. Laga mer själv. Handla kravmärkt och ekologiskt. Satsa på säsongens frukt och grönt, tex svenska vinteräpplen eller grönkål istället för tomater. Köp ekologisk skinka. Undvik jätteräkor, tonfisk och den akut utrotningshotade ålen.

Underbara Smultrongården

Varje gång vi är på besök i Örebro åker vi även ut till ett av mina favoritställen, Smultrongården. Någon mil norr om Örebro har innehavaren Eva skapat sitt drömställe. Här ute bor hon i ett jättefint vitt trähus, och på tomten har hon Smultrongården.I en gammal röd stuga, med en tillbyggnad, hittar man ett riktigt smultronställe. Små, små rum med inredning, smycken, kläder och ett café med hembakade godsaker. Överallt lyser ljus upp, och i ett rum sprakar en öppen spis.
Det finns mycket vackra saker här, och miljön är så mysig. Jag kan gå runt jättelänge och bara titta på allt vackert för att sen....
...njuta av kakbuffén. Alla kakor bakas på plats och till skillnad från caféer inne i stan med överpriser är det väldigt överkomligt i pris här. En bit kaka kostade 25 kr och en julmust 10 kr. Sånt gillar jag :) Morotskakan som vi valde var dessutom en av de godaste vi ätit.
Uppe på den tillbyggda balkongen satt vi
Där uppifrån kunde vi se ner både i affären, och när de bakade kakorna :)
Oj då, där står ju jag med plånboken i högsta hugg, jag som inte shoppar något längre :) Vad är det jag köper?
Jo, en strut med Åre Chokladfabriks God Jul-blandning och en Sour Cream krydda som jag tänkte ha på egna chips och i kall sås till stekt fiskfilé :) Bara ätbara saker! Eva, som driver Smultrongården, äger också lägenheten i Frankrike vi hyrde några dagar i september. Snacka om att leva sitt drömliv!
Jag älskar att åka hit, då miljön är så härlig. Utanför gården ligger hästhagarna och sommartid kan man inta fika i trädgården. För er som har vägarna förbi Örebro rekommenderar jag ett besök här. Och även om de har hur mycket vackra saker som helst, behöver man ju inte köpa något för att njuta, om det inte är något särskilt man behöver!Att leva i nuet

Vilken dag är det?" frågade Puh
”Det är idag," svarade Nasse.
”Min favoritdag!" sa Puh.”


Att leva i nuet är att göra varje dag till en favoritdag. Njut av den stunden som är nu! Visst är det härligt att längta efter något, och roligt att minnas vackra stunder, men det är bara idag och i nuet du kan påverka.


Tid för umgänge

Denna tiden på året, med början första advent och med kulmen under jul- och nyårshelgerna är en tid för umgänge. Det är glöggfester, julfester på jobbet, jul med familjen och nyår med vänner.


För min del är det skönt att ha tid att träffas och äta gott tillsammans eller bara umgås lite opretentiöst, kanske spela något spel tillsammans.


Idag har jag varit hos mamma i Örebro. Vi skulle vara sexton personer och äta julbord. Bara att ordna sittplats åt sexton personer i ett mindre radhus var imponerande, och sen all mat därtill! De flesta som var där idag har jag inte träffat tidigare, men roligt med nya bekantskaper.


Låt julen och tiden innan jul bli en tid för samvaro, och träffa både gamla och nya vänner. Låt inte denna tid försvinna i ett töcken av stress, för att försöka få till den "perfekta julen". Det perfekta är ändå ouppnåeligt, och att sätta den nivån på sina förväntningar bäddar bara för både stress och besvikelse. Låt det vara tillräckligt bra, och fokusera istället på människorna.


Idag har vi ätit massor av god mat, och en del utav det får även följa med mig hem, och jag kan njuta av rester imorgon ;)


 

Inspiration till att rensa i röran

Glöm inte bort utlottningen jag har angående denna fantastiskt inspirerande bok för att komma igång med att rensa i alla skrymslen där hemma
Jag lottar ut den då jag har dubblett och det räcker ju med en ;) Allt du behöver göra för att vara med i utlottningen är att lämna en kommentar med ditt bästa röja och rensa tips. Jag tänkte sammanställa alla era tips sen så att även ni som inte vinner boken ska få lite rensningstips så här till jul och mellandagarna.

Dragning av vinnaren sker på Lucia, och vem vet, kanske en blond liten dotter dyker upp som Lucia och utser en vinnare ;) och lussar för mig med glögg, lussekatter och pepparkakor. Julgranen ska iallfall tas in till Lucia. Det är tradition hos oss, då vi vill njuta av julgranen ett tag innan jul, för efter jul tycker jag en del av charmen med julpynt försvinner. Då vill jag istället ha nyårsfräscht!

Orolig energi

Oj, vad det har blåst här i natt. Jag hör vinden riva och slita i trädet och buskarna utanför. Jag hör det inte, men jag kan tänka mig att den försöker rycka loss trädgårdsgrinden från sina fästen.


Samtidigt vaknade mina katter vid halvfem. Den stora och den lilla katten har jagat varandra runt, runt i rummet. Allt detta ger en splittrad och aktiverande yangenergi på den tiden av dygnet som är mest präglat av yin, då kroppen behöver vila och återhämtning.


Klockan fyra på morgonen är den tiden då vi sover som djupast, och också den tiden där dessa oroliga energier påverkar oss som mest. Stormbyar och nerfallna träd låter inte så bra heller då jag senare i dag ska ut och åka tåg med SJ, och gärna vill vara framme i tid :)Mysterium

Idag har jag varit och både lämnat in en del bortsorterade saker men även sålt en del. Jag började med att åka till två skivhandlare med en kasse CD skivor, varav jag fick sålt hela tre stycken ;) resten kunde jag kasta sa dom.

Sen hade jag en låda med inredningsböcker, kokböcker och lite annat. På första stället sa han bara att kokböcker kommer det ut en i veckan i Sverige så det ville han inte köpa.

Det fick mig att börja fundera kring detta fenomen. Det kommer ut ungefär en kokbok i veckan, alltså mer än 50 kokböcker per år. Vi svenskar lägger även oerhört mycket pengar på att renovera kök, köpa köksprylar och överlag göra iordning våra kök.

Samtidigt talar siffror från handeln om att försäljning av snabbmat och färdigmat ökar. Årets julklapp är dessutom färdiga matkassar hemlevererade med recept eller så gott som färdiglagade.

Vi lagar med andra ord mindre och mindre mat i våra fina kök. Då undrar jag - vem köper alla dessa nya kokböcker som fortsätter att välla ut på marknaden? För det måste vara bra försäljningsiffror på dem, annars hade bokförlagen slutat producera.

En liten reflektion från mig mitt i rensandet ;)


Favorit

Jag är inte en person som är särskilt förtjust i knäckebröd, men jag har hittat ett märke som jag verkligen gillar


 

Wilmas knäckesticks är ekologiska, och finns i flera olika smaker. Denna har ett sting av chili som jag gillar, och så ekologiska sesamfrön. Formen skiljer sig också åt från vanliga knäckebröd, och de kallas knäckesticks. Jag äter dem som tilltugg till soppa, till en kopp te på kvällen, som breadsticks medan jag lagar mat, eller bara när jag är småsugen på något :)


Gretchen Rubins bästa lyckotips

Jag läste en intervju med Gretchen Rubin, författare till boken Projekt Lycka, och hon beskriver sina tio bästa lyckotips


1. Köp lycka: Att pengar inte kan köpa lycka är fel. Men lägg dina pengar på sådant som bidrar till långsiktig glädje, som gymkort, resor och upplevelser med familj och vänner. (Kan vara något att tänka på när ni funderar ut julklappar till nära och kära. Irene, med bloggen Harmoni i hemmet hade ett bra inlägg om julklappstips http://fengshuiblogg.blogspot.com/2011/12/mina-julklappstips-2011.html#comment-form)


2. Låt solen gå ner över din vrede: Att ventilera din ilska fungerar inte, tvärtom gör det dig bara mer arg och irriterad. Det är meningslöst att gnälla på folk i din omgivning. Acceptera att den enda du kan förändra är dig själv.


3. Fake it ´til you feel it: Le även när du inte har lust för att le och du kommer automatiskt känna dig gladare


4. Yttre ordning leder till inre ro: Men köp inte dyra organisationsprylar som ska hjälpa dig att hålla ordning, soppåsar är allt du behöver. Rensa, skäng och skänk bort allt du inte behöver (Precis i samma anda som Feng Shui. Behåll bara det du tycker om, använder och behöver. Gör dig av med resten. Och jag kan intyga att det ger ett lugn ända in i själen)


5. Läs litteratur om katastrofer och tragedier: Det sätter ditt liv i perspektiv och hjälper dig att vara tacksam (Detta är ett råd jag hoppar över, då jag inte tycker det är förenligt med min strävan efter ett mer harmoniskt liv. Att läsa om andras tragiska livsöden ingår inte där, även om jag förstår vad hon menar med den tanken)


6. Lägg ner korta kramar: Kramar måste vara minst sex sekunder för att få må bra hormonet oxytocin att utsöndras7. Kräv inte det bästa: Nöj dig oftare med något som är tillräckligt bra istället för att hela tiden sträva efter perfektion


8. Bli inte för djup: Börja med grunderna, sov tillräckligt mycket, ät regelbundna måltider, rör dig - därefter kan du satsa på meditation och mantran om du känner för det


9. Gör något som får dig att växa: Starta en blogg, skriv en bok, lär dig franska eller vad som är utmanande för dig. (Mitt nästa projekt blir nog att lära mig franska och att lära mig fotografera, tillsammans med dottern :))


10. Få bättre och starkare relationer till din omgivning: Träffa dina vänner oftare och knyt även nya kontakter


Förmiddagsfika ;)

Eller elvakaffe som det kallas för...men jag gillar ju inte kaffe, utan föredrar te. Till dagens fika, som består av en hembakad lussekatt, har jag valt julmust för att få den där rätta julkänslan :)


 

Glasassietten som lussekatten ligger på har jag fått av min mamma för många år sedan, när hon rensade. De har överlevt varje rensning jag gör, för jag använder dem relativt ofta. Varje gång vi äter tårta använder jag dessa tallrikar, och när vi fikar till att lägga kaka på, eller när katterna ska få en skvätt grädde då använder jag dem också. Jag tycker om dem, så de kommer nog få stanna ett bra tag till :)


Restips

Nu kommer den tiden på året då vi reser som allra mest. Många reser till släktingar, nära och kära över julen. Det är även många som bestämmer sig för att lämna Sverige över jul- och nyårshelgerna och fira in det nya året i varmare länder.


Själv ska jag till min mamma i Örebro och fira advent, med julbord då julafton firas hemma i Göteborg. Oavsett vilket färdsätt du föredrar; tåg, buss, bil eller flyg finns det en del saker att tänka på som gör resandet lite lättare. Själv gillar jag att åka tåg, och vi väljer alltid tåget när vi åker till Örebro. Dels för att det är smidigt (hmm, om SJ fungerar som det ska och det inte blir massa förseningar som det blivit de senaste vintrarna) och så är det miljövänligt, och så ger det oss tid att umgås under de tre timmarna resan tar. Vi spelar spel, pratar och läser.


* Packa inte med dig så mycket saker, och om du flyger och inte vill vänta vid bagagebandet välj en mindre väska som fungerar som handbagage.


* Ta med dig något att äta. Dels blir det betydligt billigare än att köpa på flygplats eller på tåget, dels kan du välja nyttigare alternativ och inte minst, om det blir förseningar behöver du inte sitta hungrig som en av mina Facebookvänner fick göra igår då tåget stannade någonstans halvvägs, och tog betydligt längre tid än beräknat.


* Vid resor sitter vi ofta ganska länge. Ta dig tid att sträcka på dig och strecha kroppen. Detta är ytterligare en fördel med tåg jämfört med bil. Jag kan resa mig, gå runt lite utan att resandet behöver stanna upp :)


* Stressa inte. Låt resan ta den tid det tar. Detta är speciellt viktigt om du åker bil. När det är många människor ute och reser, och alla vill fram så fort som möjligt, är stressade och kör för fort ökar risken för olyckor. Jag tycker alltid det är så tragiskt när jag läser om alla som dör i trafiken i jul, på väg till släkten och familjen. Blir det förseningar, låt inte det stressa dig. Ta det som en extra tid att bara vara, andas och ta det lugnt. Kanske det ger en chans till en stunds mediation, eller en stunds vila?Mina resväskor börjar bli slitna och kommer snart behöva bytas ut. Dessa gillar jag. Modesty Blaise har alltid varit min favoritseriefigur. På många sajter där man ska ha ett nickname är hon mitt alter ego. Hon pryder även min disktrasa :) Jag gillar att hon är en tuff, självständig tjej som klarar sig i svåra situationer, till skillnad från många tjejer i filmer och serier, som ofta framställs som våp. Jag gillar även att hon inte är självständig att hon inte har någon med sig, utan har sin partner Willy och att de hjälps åt att oskadliggöra the bad guys. Dessa resväskor skulle också stå ut bland andra de gångerna de ligger på ett bagageband och lätta att upptäcka ;)

Värdefullt

När jag började mitt nya jobb tidigare i år innebar det även att jag gick ner i arbetstid från heltid till att arbeta 80 %. Ekonomiskt sett innebär det att jag får 5.000 kr mindre netto varje månad. 5.000 kr är rätt mycket pengar, och om jag arbetade heltid skulle jag ha råd till mycket mer än vad jag har idag.


Men en sån här ledig onsdag påminner mig igen om hur värdefull denna lediga dag är, och att det inte går att mäta i pengar. I morse kunde dottern och jag äta en lång frukost i lugn och ro. Tända ljus på bordet och sitta i kökssoffan och prata och inte bry sig om att klockan tickar iväg. Onsdagar är även dotterns favoritdag då hon i skolan enbart har estetiska ämnen; musik, bild, slöjd, så det är en positiv stämning redan från start. Och även om hon skulle kunna gå till skolan för egen maskin tar jag på mig myskläder och kör henne så vi får mer tid tillsammans hemma innan det är dags att ge sig av. När jag släpper av henne i skolan bestämmer vi att jag ska hämta henne där när hon slutar klockan två, och att vi då ska åka iväg till en musikaffär och titta på olika pianon, då hon önskar sig ett piano i julklapp.


Att ha möjlighet att vara med henne är något jag värdesätter, och är så glad att hon fortfarande tycker det är roligt att vara med mig, trots att hon snart är tonåring. Den tiden vill jag ta vara på, och det är härligt att kunna vara med sina barn så mycket som möjligt. När hon gick på dagis pluggade jag. Hon var två år när jag började läsa till psykolog. Då skoldagarna på universitet inte är så långa, då mycket bygger på hemarbeten, var hon sex timmar per dag på sitt dagis. Jag lämnade henne till morgonsamlingen klockan nio och hämtade henne direkt efter mellanmålet klockan tre. Lagom långa dagar tyckte jag. Och under de sex år jag studerade levde vi på väldigt lite pengar. Jag tror jag hade ungefär 11.000 per månad för oss två, och av de pengarna tog vår hyra ungefär hälften. Lägenheten vi bor i är ganska dyr, men vi trivs här och värdesätter att skogen ligger precis utanför dörren. Ändå kändes det som vi hade en enorm livskvalitet. Vi hade en bil, som för mig innebär frihet, vi åkte på semester då jag sökte fondpengar för att kunna komma iväg någonstans på sommaren, vi hade naturen nära, vi hade våra djur och vi hade tid att bara vara, att leka tillsammans på eftermiddagen flera timmar innan det var läggdags. Tid som jag idag tänker tillbaka på med glädje, och är så glad att jag hade möjlighet att göra den prioriteringen, trots att jag var ensamstående.


När jag började arbeta ökade ju också vår disponibla inkomst markant, och det var skönt att ett tag kunna köpa det jag ville ha. Men nu är jag mätt på att handla, och numera shoppar jag i stort sett ingenting alls. Det jag lägger en hel del pengar på är våra aktiviteter. Själv rider jag en gång i veckan, vilket ger mig enormt mycket glädje. Jag har ett gymkort, men förra veckan tog jag beslutet att avsluta det till nästa år. Detta år fick jag ett grymt bra pris på mitt gymkort, men till nästa år skulle det kosta 2.000 kr mer och då jag endast går på yogapass tänker jag att jag kan lika gärna yoga hemma. Dotterns stora intresse är musik, och hon går på musikskola två gånger i veckan. Den ena gången tar hon sånglektioner och den andra pianolektioner. Detta kostar också en del, men jag ser ju vilken glädje det ger henne och hur hon sprudlar efter varje lektion.


Jag tänker att dessa kostnader är investeringar i vårt välmående och att det ger oss glädje och energi tillbaka. Detta är kostnader jag tycker är värda något, till skillnad mot ytterligare ett nytt klädesplagg eller ytterligare något nytt till hemmet, eller ytterligare någon teknisk pryl. Och då jag dragit ner på shoppingen till nära noll (jag har visserligen köpt några nya underkläder och liknande men det räknar jag som förbrukningsvaror) finns det utrymme i vår budget till dessa aktiviteter trots en löneminskning med 5.000 kr netto.Att leva med mindre

Jag tycker att jag alltid varit ganska bra på att rensa bland mina prylar, och har regelbundet rensat bland kläder, leksaker, böcker och en del annat. Men vissa saker har jag inte ens reflekterat över. De har alltid funnits där, och jag har sett det som så självklart att de alltid ska finnas där så jag har inte ens ställt mig frågan om de ska stanna eller inte.


Men senaste året har jag börjat rensa på ett helt annat sätt hemma. Jag har verkligen ifrågasatt varje pryl och ställt mig frågan om jag tycker om saken, om jag använder den och, det viktigaste av allt - om jag använder den tillräckligt mycket för att den ska få fortsätta ta plats i mitt hem.


När jag ställt mig dessa frågor har svaret ibland förvånat mig, och många saker som jag tidigare tagit för självklart att de ska finnas i ett hem har en efter en rensats bort. Ut med våffeljärnet, som jag bara använde någon gång per år, ut med grillpannan som jag bara använt vid några enstaka tillfällen, bort med båda bokhyllorna och bara spara referenslitteratur som jag bläddrar i med jämna mellanrum, bort med de flesta CD-skivor, bort med porslin jag aldrig använder osv osv.


Häromdagen slog det mig vad skönt det är att öppna ett skåp, eller en låda, och att där bara finns saker jag regelbundet använder och tycker om. Det finns inga andra saker som pockar på uppmärksamhet. Inga onödiga saker att välja mellan. Det ger mig glädje och en tillfredsställelse. Jag är nöjd över det jag har.


I garderoben tex hänger inte någonting som jag inte tycker helhjärtat om. Det är betydligt färre kläder än tidigare, då jag rensat ganska mycket och inte köpt någon nytt på ett bra tag. Men, eftersom jag har färre saker blir det lättare för mig att få en överblick, och jag behöver inte använda tid till att välja mellan massor av överflödiga saker.


Min rensning är inte klar, och den blir aldrig klar. Det är en evig process, och saker som jag tycker om och använder idag kan jag om några månader känna mig färdig med, och därmed göra mig av med.


Däremot kommer jag aldrig komma ner på så minimalt med saker att jag inte behöver någon förvaring alls. Igår var jag på visning på huset jag visade på bloggen häromdagen, och den saknade helt förvaring. Två lådor i köket var allt som fanns, ingen garderob, inget städskåp, ingen hall med förvaring för jackor och skor. Även om jag rensar och bara behåller det som har en funktion och ett syfte behövs det bra förvaring för dessa saker.

Rensa bland musik

Ikväll har jag rensat bland min musik, först bland mina CD-skivor där jag rippade över det jag ville ha kvar til ldatorn istället för att spara CD-skivorna. Har ni också köpt skivor där ni gillar en eller ett par låtar? Det har jag, flera stycken. Så istället för att ha kvar en massa skivor har jag lagt över det jag gillar, och CD-skivorna åker iväg till en andrahandsaffär för musik senare i veckan, och kanske de inbringar några kronor :)


När jag gått igenom alla skivor, så fortsatte jag och tittade på vad som ligger på datorn i musikväg, och rensat bland hela musikbiblioteket. Ett hästjobb att göra då jag lagt över en hel del där.


Men, inspirerad av The Happines Project, bestämde jag mig för att bara gå på det jag gillar, oavsett vad det är för musik och vad det är för artist. En del, mer creddiga artister som jag inte känner så särskilt mycket för raderades. Den musik som nu är kvar på datorn, är musik som speglar mig, vem jag är, och vad jag gillar.


Och en hel del av dem är oerhört ocreddigt ;) Nanne tex, som jag tycker är en riktig vitaminkick att lyssna på. Musiken hamnade där i första läget för att dottern gillade henne när hon var yngre, men då jag lyssnat på massor av låtar tillsammans med henne har jag också börjat gilla flera av dom, tex Välkommen du sköna sommaren som vi har dansat till en regnig midsommar runt en stor växt i vardagsrummet, och fått riktigt skön sommarkänsla trots tio grader ohch spöregn utanför fönstret.  Det är bara hur man tar det som räknas :)En minut för välmående

Ta en minut och....


* Ge en kram till någon du tycker om, eller kanske till någon som ser ut att behöva en kram :) Tänk på att när du kramas minst 30 sek utsöndrar kroppen må-bra-hormonet oxytocin och ger en glädjeboost


* Ring en vän du inte träffat på ett tag och planera in en heldag, kanske en simtur i simhallen och så bada bastu för att få upp värmen


* Boka tid för massage, kanske en klassisk helkroppsmassage eller en ayurvedisk yogamassage. Mjuk beröring har visat sig i forskning gör oss både gladare och lyckligareSköna Söndag :)

Åh, vad jag älskar söndagar. En skön dag då jag inte har några tider att passa, inget särskilt inbokat, utan kan ta dagen som den kommer.


Började söndagen med att vara duktig, dammsuga och tvätta lakan och handdukar. Jag brukar göra det varannan söndag. Då jag vill minimera lakan och handdukar i mina skåp tvättar och torkar jag dem på förmiddagen för att sedan använda samma igen. På så sätt slipper jag ha mer än någon extra i skåpen :)


När tvätten är klar är det skönt att tända ljus och ha en spa-stund i badrummet, och torka sig med rena fluffiga handdukar.


Sen ett besök på julmarknad med glögg och fika med en vänEn sådan här ljusställning skulle jag kunna tänka mig, men då jag inte har någon plats för en sådan fick den stå kvar, men fin är den tycker jag
Hade jag haft en större trädgård hade jag velat ha ett växthus, både för odling och för sköna sittplatser
Fint med en liten julgran i kruka, om man inte har plats för en stor. Ser ni tavlan på väggen "Happiness does not depend on outward things, but on the way we see them" Så sant!!
På Nyblom & Kolléns outlet har de julpyntat med lite tomtar, men även med gamla bruksföremål. Det gillar jag. Där hade de fina ripsmattor för 200-250 kr, vilka normalt kostar ca 600 kr. Just nu fanns det flera olika motiv i rött och vitt, men även i andra färger. Jag vill ha en i beige och vitt, men det kommer inte in förrän i februari, så jag får vänta till dess


Fint att pynta med granris utomhus, kanske några röda äpplen och en ljuslykta och det blir ett fint jularrangemangHär inne i orangeriet är det i vanliga fall café men nu under julmarknaden såldes det hantverk här. Men vet ni vad jag handlade? Ingenting! Jag provade några handledsvärmare som jag funderade på att köpa, men insåg att behovet inte var så stort. 
Så efter en härlig dag, då jag även fått rensat lite på vinden medan jag väntade på att tvätten skulle bli klar, och trevligt möte med en vän värmer jag nu lite glögg och ska sätta mig och rensa lite gamla skolpapper från en pärm och sen sätta in lite utrivna inredningsreportage med julinspiration :))


Här ser ni även en av mina juldekorationer - kottar i en kruka :) Jag gillar att plocka in massor från naturen att dekorera med, och så lite rött, lite tomtar och lite ljus - voilá julstämning överallt.


Gör en god gärning i jul


Funderar du på vad du ska ge släkten i julklapp i år? Tänker du skicka julkort som hälsning till nära och kära? Då kan du både beställa fina kort, och presenter på www.raddakatten.se


http://www.raddakatten.se/webshopny.html

Rädda Kattens Julkort 2011 

 

Tänk vad ett år går fort, känns som vi nyss knåpade med förra årets julkort!
Vi är lite sent ute i år med våra julkort för det har varit många akuta kattärenden som tagit vår tid och uppmärksamhet; kattungar, sjuka katter och katter som har behövt nya stödhem. 2011 har varit ett tufft år för oss och det som berört de flesta av oss mest var nog alla de tama kattungar som har blivit lämnade ute i kylan för att dö, och många av dessa gick inte att rädda. Veterinärerna gjorde vad de kunde och det tog hårt efter varje samtal från veterinärerna.

 

Men det har också varit många solskenshistorier med katter som äntligen fått ett livslångt och tryggt hem. Eslövskatten Gandalf är ett gott exempel, som efter över 11 år som hemlös äntligen får fira sin första jul inomhus i värmen hos en matte som älskar honom trots hans sjukdom och dåliga syn. Vi har tagit hand om kattmammor som kunnat uppfostra sina ungar inomhus, dumpade och vilse kattungar som lille Felix som hittades ensam på ett koloniområde, mager, svag och väldigt sjuk. Men även friska tamkatter som lämnats till veterinären för avlivning, dessa ligger idag och sover i ett tryggt hem.


De senaste dagarna har det varit nattfrost på bilrutorna. Vintern är en obarmhärtig tid för hemlösa katter då de inte bara kämpar mot svält, trafik och olyckor utan även mot den bitande kylan. Våra julkort hoppas vi ska kunna rädda kattliv i vinter, eller rättare sagt, vi vet att de gör det. Så om du inte redan inhandlat dina julkort till nära och kära, beställ gärna våra och bidra till en bättre jul för många behövande katter!

 

10julkort för 55 kr
20 julkort för 105 kr
30 julkort för 150 kr


Glöm inte att meddela oss adressen dit du vill att julkorten ska skickas och om du önskar ett särskilt motiv. I år pryder kattungarna Bente, Dorothea och Marley våra julkort.


Eftersom vi är en ideell förening behöver vi ha din betalning innan vi kan skicka ut julkorten, vårt pg är 302628-3, ange ditt namn, adress och antal julkort så vet vår kassör vad din inbetalning avser!

Du gör din beställning till mejladress: kassor@raddakatten.se


God Jul i förhand och tack för din omtanke! : )
M v h  Rädda Katten

 

 

 Jättefina kort, och all vinst går till att hjälpa hemlösa katter

 

 

Handgjort bokmärke 25 kr/ st (Artnr 1-8, se nedan)

 

        

 

Våra bokmärken är handgjorda och levereras med snöre och pärlor. De humoristiska citaten får alla kattälskare att dra på smilgroparna!

Den laminerade ytan skyddar bilden och är lätt att torka av vid behov.

 

· Laminerat

· Handgjort

· Med snöre och pärlor

 

Artnr 1: "Det finns ingen snooze-knapp för en katt som vill ha frukost" Tillfälligt slut

Artnr 2: "En katt är en gåta utan lösning"

Artnr 3:"Hundar kommer när man ropar på dem. Katter tar emot meddelandet och ber att få återkomma"  Tillfälligt slut

Artnr 4:"Jag har hört att det skulle vara svårt med katter och dressyr. Det är det inte alls, min dresserade mig på tre dagar" Tillfälligt slut

Artnr 5: "Katter förstår vartenda ord vi inte säger"

Artnr 6: "Katter kan med matematisk exakthet beräkna precis var de ska sitta för att vara mest i vägen"

Artnr 7: "Om katter kunde tala skulle de låta bli"

Artnr 8: "Vill du ha ständig sysselsättning? Då ska du försöka få din katt att sitta vackert"


bb 


Jultips

I nya Amelia Jul (som fö inte stod mycket intressant i) hittade jag en intressant artikel. Strax norr om Kolmården, utanför Norrköping, har en man startat en tomteby. Där finns ingenting att köpa, och det kostar ingenting att gå in där.

Varje kväll mellan Lucia och julafon kan man besöka tomten i skogen. På skogsvägen dit hänger det ljus som lyser upp vägen. Väl framme lyses hela stället upp av stearinljus då det inte finns någon el. "Tomtens hus i skogen" har funnits i 13 år, fast jag har aldrig hört talas om det innan. Under åren har det byggts stall, nissarnas sovsal, nissarnas skola där man kan få lära sig både att göra och att slå in julklappar, en kyrka och en fyr som lyser upp i mörkret på väg till verkstaden. Där finns också en återvinningsmaskin för krigsleksaker och barnen kan även lämna sina nappar till tomten.

Håkan Tornell, som startade tomtebyn, upprörs över hur vi ser på julen idag, och kommersen som blivit runt julen, och tomtebyn startades lite som en protest mot detta. Att besöka tomtebyn är helt gratis, och Håkan arbetar ideellt för att få tomtebyn att gå runt. 14.000 besökare hittar hit varje år, och jag skulle kunna tänka mig att åka hit :)

Det låter jättemysigt, oavsett hur gammal man är. En jul i enkelhetens smak, och en köpfri jul :)


Husletning

Detta är ett annat hus jag kikar på, och är intresserad av att titta närmare på


Jag gillar huset, och även om det är litet kan det fungera för två personer precis som det ser ut idag, och sen finns alltid möjlighet att bygga ut det, eller bygga en gäststuga på tomten. Huset ligger i ett område strax utanför Kungsbacka som jag gillar. Området är starkt präglat av hästar och det ligger hästgårdar precis överallt runtomkring. Jag vill gärna bo nära hästar, dels för jag tycker det är mysigt och ger en trygg känsla med hästar betandes i närheten och dels för jag gärna vill att hästar och ridning ska få mer plats i mitt liv, fast helst utan att det tar större utrymme i min budget. Ridning är en dyr hobby, och jag skulle gärna hjälpa till att sköta och rida en häst i närheten och få mer ridning varje vecka, fast inte nödvändigtvis på ridskolan.


Här ser ni mitt collage jag gjorde för ett tag sedan om mitt drömhus.
Kan detta hus stämma med mina drömmar? Enda nackdelen, som alltid i Göteborgsområdet, är att det är ganska dyrt för de få kvadratmeterna huset är. Tittar man i andra delar av Sverige kan man hitta bra hus för bara några hundratusen. Kanske det är dags att fundera på att flytta till en annan del av vårt land? Ja, kanske så småningom, men inte i nuläget. Jag trivs så bra här, så för tillfället är inte det aktuellt.


Inspiration till att rensa

Ibland får jag höra historier från er läsare om hur mina inlägg om mitt rensande hemma och när jag gör mig av med överflödiga saker inspirerar er till att börja rensa hemma hos er. Jätteroligt! Jag hör också om att tanken på att börja rensa i sin röra känns överväldigande, då man inte riktigt vet var man ska börja.


Ta det i din egen takt, och bryt ner det i mindre delar så det inte känns så tungt som det kanske gör när du tänker på allt som finns samlat genom åren. Kanske du börjar i ett rum, eller i ett skåp, eller med någon särskild kategori som tex fotografier, blomkrukor och vaser eller något annat. Börja där, och känn hur skönt det känns när det är färdigt på ett ställe. När det är färdigrensat där brukar mer energi frigöras och du vill fortsätta någon annanstans.


Om du tar det ett steg i taget, och låter det ta den tid det tar har du snart gått igenom hela hemmet :) Och ofta mycket fortare än du trodde från början.


Det finns en del böcker om att rensa i röran. Jag beställde för ett tag sedan en ny bok av Mary Lambert, Stora boken om att röja och rensa, då jag aldrig tröttnar på ämnet :)

Men då boken kom såg jag ju att det inte alls är nytt textmaterial, utan en sammanfattning av två tidigare böcker, Befria rummet och Rensa, röj och förändra, som jag ju redan hade i bokhyllan :)


Jag behöver ju inte två böcker med samma textinnehåll, så då tänkte jag lotta ut Rensa, röj och förändra med 101 steg till ett bättre liv till någon av er läsare, som en julklapp ;)


För att delta i utlottningen vill jag bara att du skriver en kommentar, och delar med dig av ditt bästa rensningstips, så att alla som läser får inspiration till att rensa i jul - även ni som inte vinner boken.


Känns det som en bra deal? Istället för att fylla på hemmen med massor av nya saker i juletid, tänkte jag inspirera er till att göra er av med lite saker istället.


Vinnaren dras på Lucia, så ni har några dagar på er att lämna en kommentar och delta i utlottningen, så kommer boken på posten lagom till att läsa till jul, och kanske ägna lite tid i mellandagarna åt att rensa och röja hemma :)

Istället för julmarknad

Planen för idag var att åka till mysiga Stora Holms Säteri och gå på julmarknad. Men ute blåser det så mycket att min grind håller på att blåsa sönder, och regnet vräker ner, så jag har ändrat mina planer lite :)


 

Så istället för att bege mig ut i blåst och regn stannar jag inne och myser, tar en lussekatt, kanske värmer lite lättvinsglögg, juldekorerar lite, tittar efter om det finns mer saker att rensa bort (det gör det! :)) och läser en bok.

 

Det kommer ge mig mer julstämning än att gå runt på marknad i ett väldigt ojuligt väder :)

 


Julen är här ;)

Nu har det blivit jul här på bloggen. Min duktiga dotter har hjälpt mig att göra en ny, lite juligare design på bloggen. Jag är så glad över hennes hjälp, och att hon är så duktig med att fixa allt det tekniska, sånt som jag inte förstår någonting av :))


Tack hjärtat! ♥

Utrensat

 

Så, då har den gamla TV-bänken flyttat! Skönt att bli av med de sakerna som bara står på vinden och tar plats, men som inte används. Och för att bli av med det snabbt, satte jag en annons under Skänkes. Hon som var här och hämtade det blev glad...och jag blev glad! Win -win :)

 

Tänk på att dina gamla grejer kanske kan glädja någon annan, och att göra något gott för någon annan ökar din lyckokänsla. Samtidigt får du det luftigare hemma i skåp, lådor och förråd, vilket även det ger ett lugn och en harmoni som ökar tillfredsställelsen. Snacka om vinnande kombination ;)


Det goda livet

Idag har jag varit på nätverksmöte för psykologer från hela Västsverige. Vi brukar ha sådana möten ungefär en gång i halvåret, och det är så givande att träffa psykologer från andra kommuner. Roligt, intressant och lärorikt.


Den sociala biten är också viktig, och idag avslutade vi mötet med att dricka massa varm och god glögg :))


 

Åh, vad gott det är med glögg, i sällskap. Värmer jag det själv hemma och tar en kopp är det aldrig riktigt lika gott som i sällskap med andra.

 

Om någon timme kommer ett par och hämtar en gammal TV-bänk som står på vinden. På Facebook finns det grupper där man kan lägga ut saker man vill skänka bort gratis, eller om det är något man söker. Där la jag ut TV-bänken för några dagar sedan, och idag åker den till ett nytt hem. Den kommer göra sig så mycket bättre där, än på min vind :)

 

Har du saker du kan rensa bort, som kan bli ett bra julklappsfynd för någon annan? Jag kommer lägga ut två saker på Blocket här nu i veckan. En hel liten servis från när dottern var liten, med allt man kan tänka sig som säkert kommer göra någon liten tjej glad. Dessutom ska vi sälja en hel låda med Bratz. Är det någon som är intresserad av dessa saker så hör av er innan annons på Blocket åker ut, ansi_72@hotmail.com eller lämna en kommentar på bloggen.


Kitchenwiz - Så gott som klart

Förra veckan var dottern och jag på en spotting via www.spotandtell.se där vi skulle få testa årets julklapp, färdig middagsmat från ett lokalt företag i Göteborg.


Kitchenwiz - Så gott som klart är lite annorlunda än andra middagsleveranser som tex Linas Matkasse som vi har haft innan. Maten är redan förberedd av en kock så långt det är möjligt, för att sedan bara göra det sista hemma själv i köket.


På spottingen förra veckan blev vi väldigt bra mottagna av Helena och Per som driver Kitchenwiz. Vi började med att smaka av årets löjrom med tillbehör och dricka lite vin :)


 

 

Mmm, så gott. Lite kul var det också när vi tittade på broschyren de tryckt upp angående kvällen, och jag hittade utdrag från min blogg där :)

 
Denna kväll var även en fiskhandlare och en charkuterist inbjudna för att lära oss mer om fisk och kött. Kitchenwiz har nära samarbete med olika leverantörer för att kunna erbjuda mat av högsta kvalitet, ekologiskt och närodlat, tex fick vi veta att lådorna leveras på tisdag eftermiddag för att på måndagen fångas fisk utanför västkusten, som på tisdag morgon säljs på fiskauktionen och senare under dagen lagas de iordning för att sedan samma eftermiddag levereras ut till kunder. Mycket färskare fisk än så går knappt att få, om man inte själv köper direkt av fiskaren :)Vi fick också lära oss att filea fisk, och testa på för dem som ville. Inte jag ;)


Sedan hade de lagat iordning alla tre rätter som ingick i matkassen förra veckan för oss att provsmaka. Där fanns kyckling med svamp och rödvinsås, moussaka och sesampanerad lax.Kycklingen med svamp och rödvinssås fick högsta betyg av dottern, som var den som gjorde att vi slutade med Linas matkasse, då det var mycket mat hon inte gillade. Det här gillade hon däremot, tom så mycket att vi tog med oss en extra portion hem, som hon åt efter skolan dagen efter. Själv gillade jag alla tre rätterna, men laxen var ljuvlig, så där tog jag med mig lite extra hem vilket fick bli matlåda till jobbet :)


Maten kommer förberedd och färgkodad, så allt som hör till samma rätt har samma färg. Enkelt, och smidigt så tom barnen kan fixa middagen :)


En trevlig kväll, med god mat, men det var inte slut där. Nej, denna vecka fick vi testa veckans mat, så vi började med veckans fiskrätt
som var rimmad torsk med dragonsenapssås, syrade röbetor med äpple samt vildris. Denna rätt gillades av alla i familjen, och två vuxna och ett barn åt sig ordentligt mätta på en leverans för tre personer, plus att det blev så mycket över att det räckte till lunch till mig till dagen efter. Sånt gillas!


Dagen efter åt vi sherrymarinerad fläskytterfilé med potatis- och rotslleripuré, kummin- och svartvinbärskål samt salviasås. Med maten kommer en utförlig beskrivning hur man ska göra iordning maten, och här skulle filén bakas klart i ugnen, vilket gjorde den väldigt saftig och god.


 


Dagens måltid, som också var den sista, bestod av kalvfärsbiffar med tomat, oliver och kapris, pasta med citroncremé och ruccola.


Så vad tyckte vi då om denna matjänst?


Om jag ska börja med det jag tycker är positivt är det:


* Det är betydligt mer flexibelt än många andra middagsleverantörer då det går att få en kasse för 1-6 personer, där de flesta konkurrenter bara har för fyra personer. Det går också att få det anpassat efter tex glutenallergi. De sakerna är ett stort plus tycker jag


* Det går snabbt att få maten på bordet. Max 15 minuters egen tid är tanken, och det har funkat bra för oss. Någon rätt tar längre tid innan det är helt klart, men då klarar den sig själv i ugnen eller på spisen för att sedan bara kunna servera


* Maten är god, fräsch, ekologisk och närproducerad. Fyra bra saker på samma gång!


* Det är lätt att fixa till maten då allt är förberett så långt det är möjligt, vilket gör att även barnen kan fixa middagen för hela familjen


Om jag ska lyfta fram några saker som jag tycker är negativt är det:


* Jämfört med tex Linas matkasse är det en ganska dyr tjänst, ca 85 kr per portion blir priset vid leverans till fyra personer


* Det blir dyrare per portion ju färre personer som ingår i hushållet, och i detta sammanhang har jag svårt att se varför, då all mat lagas samtidigt och sedan packas till olika kunder för avhämtning på ett antal avhämtningsställen. Det borde gå att göra maten till samma pris per portion oavsett om man är en familj på fyra, eller om man är ensamstående


* Det är många plastbyttor som är med i varje leverans, och för mig som vill leva mer miljömedvetet känns det fel att slänga så mycket plast. Det borde kunna gå att göra något slags retursystem där man lämnar tillbaka burkarna när man hämtar ny mat, så burkarna kan återanvändas till packning igen


* Snabbheten och bekvämligheten gör att jag saknar chansen att själv förkovra mig i matlagning och lära mig nya recept och nya tips. Jag önskar att det fanns recept medskickat så jag kan laga någon rätt själv hemma, om man hittar någon ny favorit. Rödvinssåsen skulle dottern kunna äta många gånger till :)


Men allt som allt, är jag positiv till konceptet och tycker detta är ett utmärkt alternativ till både barnfamiljer, som till singelhushåll, som till 55+ par som vill äta god, vällagad mat men som inte vill lägga massor av tid på vardagsmatlagningen på egen hand.


Mitt betyg blir ♥♥♥♥ och med några justeringar skulle det bli full pott! Julinspiration

Varje år vid den här tiden tycker jag om att läsa om andra hem, och dels få inspiration till mitt eget julpyntande, men också för att öka julkänslan och känna den där magiska stämningen inför julen, som inte bara barnen känner :)

Här har jag tidningar jag gillar, någon är från år och några har jag sparat från förra året.


Ett annat alternativ är att klippa ut reportage du gillar och samla i en speciell julpärmJulklappstips

Jag gillar att åka på spa emellanåt. Tid för avkoppling, njutning, vila, meditation, god mat, vacker miljö - ja, ett spabesök tilltalar alla mina sinnen. Och mitt favoritspa är Varbergs Kurort, som vunnit flera priser som bästa spa i norra Europa, Sveriges bästa spa mm.

Det ligger så fint, precis vid havet, med strandpromenaden in till Varberg precis utanför, så jag brukar ta en promenad in till stan, eller ta en runda stavgång runt i området


Just nu har de ett riktigt kanonerbjudande


Boka 2012 för endast 500 kr/natt!
Vi tar på oss tomteluvan lite i förtid och bjuder på en 24-timmarskampanj! Under 24 timmar öppnar vi för bokning av övernattning inkl. frukost för 500:-/rum! Bokningen ska gälla 2012, max en natt och två rum kan bokas per person.


Detta erbjudande fick jag i mail här på morgonen, som jag snabbt nappade på och har bokat en söndag-måndag i januari. En härlig julklapp till mig själv :))

 

Så nu ser jag fram emot ett par dagar med yoga, vattengymnastik, promenader, god mat, massage och tid framför brasan med ett glas vin :)Kanske är det en julklapp även till dig, eller till någon närstående?

Åtta vägar till lycka

 

Var kommer inspirationen från att skriva inlägg, undrade någon. För min del är det i stort sett allt runt omkring mig som inspirerar mig. Det kan vara ett samtal med någon, något jag läser i en tidning eller i en bok, alla fantastiska bloggar jag läser kan också inspirera mig, era kommentarer kan sätta igång nya tankar i mitt huvud som leder till ett nytt inlägg.

 

Idag läste jag tex ett inlägg på bloggen The happiness project. Ja, Gretchen Rubin, som har skrivit boken med samma namn, har också en blogg där hon skriver om lycka och om sitt lyckoprojekt. Hon håller samtidigt på att skriva på sin nästa bok, Happier at home som jag ser fram emot att läsa nästa höst.


I ett inlägg skriver hon om de åtta vägar till lycka, som hon har kommit fram till genom alla studier kring lycka hon gjorde när hon startade sitt projekt, och utifrån egna erfarenheter. Jag tyckte de var så bra så jag delar med mig till er av dem.


1. För att bli lyckligare måste du må bra, må dåligt och känna rätt, i en atmosfär som präglas av utveckling


2. Ett av de bästa sätten att göra dig själv lycklig, är att göra andra lyckliga.
   Ett av de bästa sätten att göra andra lyckliga, är att vara lycklig själv


3. Dagarna är långa, men åren är korta


4. Du är inte lycklig om du inte själv tycker du är lycklig


5. Du kan bara bygga ett lyckligt liv som är grundat på din egen person och den du är, det du tycker om


6. Den enda person du kan ändra på är dig själv


7. Lyckliga människor gör andra människor lycklig, men du kan inte räkna med att göra någon annan lycklig, och du kan inte räkna med att någon annan ska göra dig lycklig


8. Nu är nu


bloglovin
RSS 2.0