Hur lite är tillräckligt?

När det gäller att förenkla sitt liv funderar många i banor som "hur mycket behöver jag?". Om man istället vänder på tankegången och funderar på "hur lite behöver jag för att må bra och ha den livskvalitet jag vill ha?"
 
 
Det har jag gjort idag. Jag har i räkneexemplet utgått från att jag har avvecklat mitt boende i Göteborg, vilket jag inte kan göra än på ett tag, av flera olika anledningar, men inom ett par år har jag tänkt att bo helt och hållet i mitt hus i Skåne.
 
 
 
 
 
Jag har funderat på vad som är viktigt för mig gällande livskvalitet - och kommit fram till att det är viktigt för mig att äta bra ekologisk mat, ha mina djur, ha möjlighet att rida speciellt när jag får mer fritid, ha min bil som ger mig frihet och i huset är det en förutsättning för bussen går bara fyra turer per dag, några hundralappar per månad på nöjen och några hundralappar i månaden på inköp av olika saker. Kläder behöver förnyas, saker till hemmet behövs ibland så helt och hållet köpfri klarar man inte i längden. Jag har inte räknat med några kostnader för semester eller sparande. Däremot har jag räknat med kostnader för lån, som för mig i dagsläget är 4.500 kr per månad. Där ingår då nästan 2.000 kr per månad för mina studielån. Efter sex års studier på högskolan har jag idag drygt 200.000 kvar i studielån. I kostnaden ligger också huslån och ett mindre billån.
 
 
Planen är att när jag flyttar till mitt hus i Skåne permanent ska det mindre lånet vara avbetalt. Då skulle jag kunna leva gott utifrån de förtutsättningar som jag har räknat med här för 11.500 kr/månad utan att behöva göra avkall på något som ger mig njutning och livskvalitet.
 
 
Jag skulle bo bra, äta bra, ha gott om tid, ha både pengar och tid för mina hobbies, ha mina djur, ha lite pengar varje månad för nöjen och kultur, kunna gå ut och äta någon gång ibland, ha kvar min bil men resa mindre, men med sådan här natur behöver jag inga resor :)
 
 
 
 
 
Nu har jag ju lite andra förutsättningar än vad många andra har. Efter mina sex års universitetsstudier har jag ett ganska bra avlönat jobb, och med kostnader på 10.000 - 12.000 kr skulle det räcka med att arbeta 40 % dvs två dagar i veckan. Om jag dessutom kan arbeta dessa dagar som konsult i mitt egna företag så tjänar jag mer per timme än när jag är anställd, men har då inte samma trygghet eller det sociala kittet som föjer med en anställning med bra arbetskamrater.
 
 
Där är min plan för de närmaste åren :)
 
 
Den här artikeln inspirerar mig, publierad i deFacto i 2013:
 

Downshifta – att värdera frihet och tid högre än lönearbete

Denna intervju publicerades i deFacto nr 2 2013

Kalle är en av få personer jag känner som på allvar gjort det som många miljöpartister och söderhipsters talar om: att downshifta, växla ner i arbetstid (och inkomst) för att kunna ägna sig åt det man vill. Kalle jobbar i nuläget en till två dagar i veckan i ett eget företag och lever ett gott liv på ca 6000 kr i månaden. Jag tog en pratstund med Kalle för att ta reda på hur han lyckats med denna omställning, vilka för- eller nackdelar det finns med att leva med en så begränsad budget samt vad han har för tips för andra som skulle vilja göra samma sak.

Karl_hulten_porträtt

 

Berätta lite om dig själv.

Jag är 36 år gammal, bor med sambo och en dotter på 1 år i Johanneshov utanför Stockholm. Uppväxt i Nacka och har bott större delen av mitt liv i Stockholm. Intresserad av att vara ute i naturen på olika sätt, till exempel paddla kajak, åka skidor, cykla eller fotvandra.

Jag är lite av en sökare, har bland annat jobbat som journalist, pressekreterare för Miljöpartiet, PR-konsult, författare och forskarstuderande. Jag har dock alltid känt mig låst av att så stor del av min energi gått till arbete och så lite till att göra det jag vill vad gäller friluftsliv, umgänge med familj eller att få tid till att förkovra mig i olika ämnen.

Varför har du valt att ”downshifta”?

Jag tycker om att kunna spendera de flesta dagar som det faller mig in och värderar tid och frihet högt. Frihet att kunna göra det jag för tillfället är intresserad av. Jag gör många saker av miljöskäl som att sopsortera och kanske i viss mån undvika att köra bil, men att downshifta hade jag gjort oavsett om det var miljövänligt eller ej.

Jag har också kommit att inse att jag inte vill ha en hög position och att jag inte blev lyckligare av att köpa saker. Snarare kände jag att något skavde varje gång jag var tvungen att ägna mig åt arbetsuppgifter som inte kändes meningsfulla. Jag tror att många känner en stor tillfredsställelse i arbete men samtidigt tror jag många tycker att det tar för stor del av vår tid. Att downshifta handlar för mig om att jag värderar min tid och frihet högre än lönearbete och att jag inte är beredd att sälja så mycket av den tid jag har. Jag vill hellre disponera den efter eget huvud.

När kom du fram till detta? Hur började du?

Efter att jag studerat klart ägnade jag mig under två till tre år med att leta mig fram mellan olika anställningar men upptäckte att jag ganska snart tappade intresset. Jag tror insikten kom på allvar när jag jobbade på PR-byrå där jag gjorde en ganska snabb karriär. Jag insåg helt enkelt att det inte blev roligare av att jag fick högre lön och nya titlar, när jag ändå var tvungen att lägga tid på uppgifter som jag inte var intresserad av. Det var lite av en kris varje gång jag lämnade ett arbete.

Hur tog du då de första stegen?

Jag har inte gjort det särskilt medvetet, utan snarare bara gått över till att göra det som är roligt. Efter mitt arbete på PR-byrån hade jag en stor buffert, jag hade lagt undan en och en halv årsinkomst på banken. Redan då hade jag börjat med att rensa upp min ekonomi, betala av studielån och bygga upp en buffert. Det var först senare som jag började bli intresserad av ”minimalism” och insåg att om man inte konsumerar så mycket behöver man inte heller jobba 40 timmar per vecka.

Vilka förändringar har du genomfört?

Det jag framför allt har gjort är att minska utgifter snarare än att öka mina inkomster. Och se till att det arbete jag gjort varit det som gett mest kronor per timma.

Jag har också lämnat livet som anställd och jobbar nu med flera olika inkomstkällor som egen företagare. Det handlar om att skära ner så mycket att man klarar sig på att arbeta en till två dagar per vecka. Men det är förstås en stegvis process som kan ta några år. Jag lever på ca 6000 kr i månaden där ungefär 1200 kr går till bilen, 2800 går till hyra och el, 1500 kr går till mat samt 500-1000 kr till olika övriga utgifter.

Om man ska downshifta på riktigt så hjälper det mycket om man slutar vara konsument och i stället blir en ”producent”. Att själv laga sin cykel till exempel. Eller att tillverka en egen grill av ugnsgallret från spisen i stället för att köpa en engångsgrill på Konsum. Ju mer pengar människor har desto mer hjälplösa är de i allmänhet. De som har allra mest pengar är ofta ganska inkompetenta eftersom de köper sig lösningar på alla problem. Vill man downshifta så löser man problem som uppstår istället för att köpa sig lösningar. Man får komma över sin bekvämlighet och rädsla inför att lära sig nya saker. Om jag köper något så är det oftast second hand, men det kan gå månader utan att jag köper en enda pryl.

Vad har varit svårt/lätt?

Det är en utmaning att andra inte lever så här. Att våga gå sin egen väg och bryta mot normer tar tid och kraft. Frestelser dyker alltid upp. Jag har själv till exempel tidigare varit väldigt frälst i ny teknik, och jag har fortfarande en dragning till det. Omgivningen sätter ofta en subtil press på att man borde jobba mer. När man har ett fast arbete så blir man uppmuntrad på olika sätt. Det märks tydligt på alla ”gillar” på Facebook när någon fått ett nytt jobb. Men ingen ”gillar” att du bara jobbar två dagar i veckan. Snarare har jag ofta blivit motarbetad i min livsstil från min omgivning och blivit ifrågasatt. Det är vanligt att möta attityden att man inte tar tillvaron på allvar och att man inte tar ansvar när man inte jobbar heltid. Man får helt enkelt ingen bekräftelse på att man ”gör rätt”.

En annan utmaning är att det sociala umgänget ofta kostar pengar om man bor i en storstad. Mycket umgänge är inriktat på att gå ut på restauranger, fik eller klubbar. Man får jobba medvetet med att styra in umgänget på former som inte kostar, till exempel picknick eller middagar i hemmet. Det finns alltid alternativ. Man kan förstås äta ute ibland, men man måste ha koll på kostnaderna.

Jag tycker ändå att man ganska snabbt upptäcker att man kan leva ett väldigt gott liv utan stora kostnader. Mycket av det man spenderar pengar på ger inte särskilt mycket extra livskvalitet. Men det innebär förstås en begränsning i möjligheterna till konsumtion. Det är fullt möjligt att resa, men inte att köpa den senaste tekniken en gång i halvåret, man får använda den tills den går sönder. Man kan inte handla kläder varje månad. Man kan inte ha en ny bil.

Vad finns det för fördelar eller nackdelar med denna livsstil?

Fördelarna är stora om man värderar oberoende, kreativitet och frihet. När jag jobbade 8-5 så hade jag ingen frihet alls eftersom min energi och tankeutrymme togs i anspråk. Nu har jag möjlighet att vara med min dotter så ofta jag vill och ändå få tid till annat som att vara i naturen.

Många undrar om det inte känns otryggt att inte ha en fast anställning och en hög inkomst. Min trygghet är att jag har en buffert som jag skulle klara mig på i ett och ett halvt år. I och med att man lär sig att klara sig på väldigt lite blir man på sätt och vis mindre sårbar. Det kan faktiskt innebära en större trygghet än en hög inkomst! Jämför till exempel med personer med höga lån och månadskostnader, som skulle drabbas mycket hårdare än mig om till exempel räntan steg.

Vad tror du är anledningen till att så pass få väljer att arbeta mindre?

Jag är säker på att väldigt många skulle leva så här om det fanns en kritisk massa. Som det ser ut i dag krävs det en hög grad av oberoende och att man tvingar sig själv att gå utanför samhällets normer och myter om det goda livet. Många vill nog egentligen dra ner på arbetstiden, men att leva upp till förväntningar och normer väger tyngre. De vill känna sig som en del av ett sammanhang och där är arbetet ett sätt.

Andra kanske skulle känna sig vilsna utan den identitet som de får genom sitt arbete. Kanske är det så att vi har en djupt rotad arbetsmoral i samhället, som är svår att gå emot.

Avslutningsvis, har du några rekommendationer du skulle vilja ge andra som vill ”downshifta”?

Rent konkret: starta ett sparkonto där du sätter in större delen av din lön. Hur stor buffert man behöver för att känna sig lugn är förstås individuellt, men själv har jag 1,5 års utgifter på banken som buffert. De tre största kostnaderna i vardagen är oftast boende, transporter och mat. För att lyckas måste man hitta strategier för att minska dessa. Se listan bredvid för fler tips.

Det svåraste med att downshifta är dock att våga bryta normer. Det kräver ett visst mått av oberoende att bryta ny mark och man får ingen bekräftelse på att man gör rätt. Därför måste man våga lita på sitt eget omdöme och sina egna värderingar. Sök kontakt med andra som tänker i liknande banor och inspireras av varandra. Fokusera på vad som är målet: att göra det du vill med ditt liv.

Reporter Thomas Drost

Kalles tips till dig som vill ”downshifta”

 • Spara ihop till en buffert.
 • Betala av eventuella skulder, skaffa inte nya (som bostadslån).
 • Flytta till en mindre bostad inom cykelavstånd från där du bor.
 • Sälj bilen och börja cykla (vi har visserligen bil, men kommer att sälja den)
 • Lär dig laga din mat själv och ta med matlåda.
 • Sluta köpa nya saker och sälj av allt du inte använt under det gångna året.
 • Säg upp mobilabonnemanget och fasta kostnader som till exempel prenumerationer.
 • Hitta roliga saker att göra som är gratis, det finns massor om du börjar leta.
 • Flytta ihop och förlova dig. Det halverar många kostnader.
 • Dela saker med dina grannar.
 • Hitta ett jobb där du kan jobba deltid.
 • Börja lösa problem med huvudet i stället för med plånboken.
 
 
 
 
 
 
 

Vad är status?

Arbetslivet idag verkar vara i en stor förändringsfas. Vad är status idag egentligen?
 
 
På Jobbsafari hittar jag en lista över de tio mest övervärderade jobben. Jobb som i många år haft hög status. Jobb som många suktar efter. Men jobb som ofta inte lever upp till förväntningarna.
 
 

Ditt drömjobb kan i själva verket vara en halvtrist historia präglad av stress, press och oinspirerande arbetsuppgifter. En amerikansk karriär-site har därför undersökt vilka jobb som inte lever upp till våra förväntningar.

Vissa jobb har bättre rykte än andra, men ofta lever bilden av dem inte upp till verkligheten. Av den anledningen utser den amerikanska karriär-siten CareerCast varje år de mest övervärderade yrkena och 2013 toppas listan av jobb i reklambranschen.

 

1. AD/Copy: Den hårda konkurrensen om kunder, uppgifter och den medföljande stressen gör reklambranschen till en av de mest övervärderade karriärvägarna du kan välja. Samtidigt är branschen pressad, så det finns inte så många jobb att slåss om.

 

2. Kirurg: Det krävs många år av utbildning och vidareutbildning för att bli en god kirurg. Samtidigt utsätts du dagligen för en högre stressnivå än i något annat yrke.

 

3. Börsmäklare: De stora svängningarna på marknaden och den allmänna instabiliteten har gjort jobbet som börsmäklare både mindre attraktivt och mer stressande.

 

4. Kommunikations-/pressansvarig: Krävande kunder, klienter och medier tär hårt på den som ska vara företagets röst och ansikte utåt. Dessutom spottar universiteten varje år ur sig fler kommunikationsutbildade på en redan mättad arbetsmarknad.

 

5. Företagsledare/senior manager: Dina beslut berör i stort sett alla aspekter av företaget, så allt blir synat i sömmarna och stress och ansvar går ofta hand i hand.

 

6. Eventkoordinator: Det är som en examen varje gång du arrangerar ett event och du är inte mer värd än resultatet av din senaste tillställning. Utöver det är lönen inte särskilt hög och jobbet är ofta kantat av svåra arbetsförhållanden.

 

7. Arkitekt: Bostadsmarknadens kollaps och den stagnerande utvecklingen i byggsektorn har kraftigt begränsat arkitekters möjligheter. Dessutom får du ofta slåss mot dålig arbetsmiljö, om du har tur att få in foten på en arkitektbyrå.

 

8. Pilot: Arbetar du som kommersiell pilot så har du ett av de mest stressiga jobben, enligt CareerCast. Samtidigt är du hänvisad till en uppsjö av regler och på en arbetsmarknad med dystra framtidsutsikter.

 

9. Advokat: I USA har det blivit svårare för juridikutbildade att hitta jobb efter studierna. I Sverige är det inte lika dystert, men verkligheten som advokat är inte lika spännande som i amerikanska tv-serier.

 

10. Datorprogrammerare: Allt fler amerikanska företag sänder nu sina programmeringsuppdrag

 

Något som verkar vara gemensamt för alla tio jobben är hög stress, en osäker arbetssituation med höga krav, och säkert också många arbetstimmar.

 

Samtidigt läser jag en artikel i DN för några dagar sedan där man skriver om att välmående och balans har blivit nya statusmarkörer.

 

 Bra balans mellan arbete och fritid, och att ha upplevt mycket i livet är det som ger mest status, enligt en ny undersökning. En fin bil och att ha de senaste tekniska prylarna däremot, hör till det som rankas lägst.

Det är de mjuka värdena som dominerar när uppfattningen om vad som ger status pejlas i en undersökning från bemanningskoncernen Manpower Work Life. Materiella tecken på framgång som till exempel ett sommarställe utomlands verkar inte vara det som lockar.

–  Tidigare var det vanligt att förknippa status med klassiska attribut som en fin titel eller dyr bil. Nu upplever jag att det både på arbetsmarknaden och i hela samhället är saker som balans i livet och att ha ett bra liv vid sidan av jobbet som värderas högst, säger HR-direktör Monica Längbo på Manpower group.

Det ställer också nya krav på arbetsgivarna, menar hon. De kan bidra till att de anställda får en bra balans mellan arbete och fritid.

– Det kan handla om att se till att personalen går hem när arbetstiden är slut och att själv vara en bra förebild och visa att man tycker att ett rikt liv utanför arbetet är något viktigt, säger Monica Längbo.

Att ha ett arbete med hög status i samhället är inte något som prioriteras särskilt högt, om man ska döma av undersökningen. Fyra av tio anser att det är ganska eller mycket viktigt att ha ett jobb som ger hög status. Sex av tio tycker inte att det är viktigt.

Men bedömningarna varierar mellan olika yrkesgrupper. Den största andelen som tycker att det är viktigt med ett högstatusjobb finns inom pr och reklam, 50 procent. Strax efter kommer de som arbetar med ledarskap eller inom forskning och utveckling, följt av personer inom ekonomi och finans, där 43 procent svarar ja på frågan om det är viktigt med ett jobb som ger hög status.

Men det är alltså andra värden som hamnar i topp när de tillfrågade får pricka för fem saker som de helst vill ha eller uppnå. På andra plats, efter balans mellan arbete och fritid och många upplevelser, kommer att vara en bra förälder och att vara lyckligt gift.

I arbetslivet blåser nya vindar, konstaterar Monica Längbo.

– Det är tydligt att många värdesätter ett bra liv utanför arbetet. Vi märker också i rekryteringsarbetet att man i dag frågar allt mer om företagets värderingar, om hur relationerna är på arbetsplatsen. Man lockar inte talanger bara med en bra deal.

Lönen är inte oviktig, men är inte självklart den faktor som väger tyngst, påpekar hon.

– Jag har erfarenhet av att personer har valt att gå ner i lön, för att få ett jobb man mår bra av. Man värnar mer om sig själv och sitt välmående i dag, säger hon.

Framgång på jobbet kommer inte heller i första hand som svar på frågan vad som anses vara statusfyllt i umgängeskretsen. Där kommer allmänbildning högst på listan, tätt följt av att vara intelligent och att ha upplevt mycket i livet.

 

Det är tydligt att det är andra saker än arbete, lön, status som blivit viktigare för en allt större del människor. Jag ser ju också själv att vi som vill leva ett enklare liv med mindre jobb, mindre konsumtion, mer tid till det som är viktigt i livet, mer tid till relationer och hobbies, tid att bara vara blir fler och fler.

 

Det är lite synd dock att inte arbetslivet har hängt med i samma utsträckning. På de jobbannonser jag ser är det i regel bara 100%-iga tjänster som erbjuds. Men tänk om jag vill arbeta 50 %, eller kanske 60, och någon annan vill arbeta mindre, kanske två dagar i veckan, vilket blir resterande 40 % av en heltidstjänst. Kan man tänka sig att två personer kan dela på en tjänst och fördela arbetstiden som det passar bäst? Varför ska normen fortfarande vara att man ska jobba sk heltid. Och vem säger att 100% arbete = 8 timmar per dag, 5 dagar i veckan?


Behovspyramiden

Global change starts locally!
 
Som psykolog är jag ju väl bekant med Maslows behovstrappa. Men denna pyramid gillar jag verkligen. Detta är ju en grundpelari i att leva ett enklare, och samtidigt mer miljövänligt liv.
 
 
Innan du köper något nytt kolla först vad du redan har!! Jag har både hört, och sett människor som har flerdubbelt av många saker av den enkla anledningen att de har så rörigt, och dålig koll, så de vet inte VAD de har och inte VAR de har sina saker. Att ge varje sak en speciell plats är ett enkelt sätt att råda bot på det.
 
 
Om du har behov av något, som du inte redan har hemma, borde det första steget vara att se om du kan låna det av någon annan. Detta är speciellt applicerbart på saker du inte använder så ofta. Måste du äga en egen högtryckstvätt för att tvätta altangolvet en gång om året? Saker man användet ofta brukar vara enklast, och smidigast, att ha nära. Jag skulle tex ha svårt att inte ha en egen dammsugare. Den använder jag relativt ofta (även om jag faktiskt föredrar att sopa golven ett par gånger om dagen, vilket gör att jag inte behöver dammsuga så ofta).
 
 
Att byta saker med varandra är vi överlag lite dåliga på, men för mig är det ett ganska svårt steg, för det förutsätter att jag har något som du behöver, samtidigt som du har något som jag behöver. Det brukar sällan sammanfalla. Däremot gillar jag sådana saker som tex klädbytardagar där jag lämnar in de saker jag inte vill ha längre, precis som flera stycken andra gör. Sedan kan jag välja där om det är något jag behöver. Jag gillar även bokbytarklubbar som bygger på samma princip. Då behöver inte dina och mina behov matchas mot varandra, utan vi är en större grupp som byter saker med varandra.
 
 
Loppisar gillar jag. Där finns det många saker som är både billigt och unikt. Att tillverka egna saker är jag lite dålig på, men vill gärna bli bättre. Jag blir imponerad när jag tex ser Sommar med Ernst där de själva tillverkar mycket av det de använder. Här behöver jag bli bättre och det handlar framförallt om att lära mig. Mitt nästa projekt blir att sticka ett par benvärmare och en väst jag såg i tygaffären. Jag har inte stickat något sen jag var tonåring, men jag känner att det är en avkopplande hobby (tror jag iallafall :))
 
 
Först som sista steg, högst upp i toppen, kommer att köpa något nytillverkat i affären.
 
 
Vad gillar ni pyramiden?

Tacksamhetstisdag

Det finns en intressant grupp på Facebook som heter Frivillig enkelhet - mer med mindre, som ni hittar här https://www.facebook.com/pages/R%C3%B6gla-by-utanf%C3%B6r-Ystad/166368390071148?ref=ts&fref=ts#!/groups/280402018813546/?fref=ts
 
 
Där skriver de i dagsläget 167 medlemmarna om intressanta tankar, artiklar eller videoklipp som har med ett enklare liv att göra.
 
 
Där har jag också hittat några nya bloggar att följa, som alla handlar om att leva ett enklare liv och med mer ekologisk intriktning. Bla hittade jag denna bloggen http://www.ekostil.se/ där Tanja delar med sig att alla möjliga ekologiska och miljövänliga tips.
 
 
Där har hon något hon kallar för Tacksamhetstisdag där man listar tre saker varje tisdag som man är extra tacksam för. Det tänkte jag haka på. Så idag är jag tacksam för dessa tre saker:
 
 
1. Att jag har hittat ett jobb jag trivs med och där jag kan arbeta mindre, men ändå ha en bra inkomst. Detta gör att jag är ledig en dag i veckan (Det absolut bästa valet jag någonsin gjort var att gå ner i arbetstid!!)
 
 
2. Att jag kan vara ledig en dag i veckan innebär att jag kan ta ledigt fredag ena veckan plus måndag veckan därpå, vilket innebär en långhelg. Det har jag gjort denna helgen, vilket gjorde att jag kunde åka ner till mitt fina hus i Skåne
 
3. Vilket leder mig fram till den tredje saken jag är så tacksam för denna tisdag - nämligen att jag hittade detta hus som ligger på en sådan fantastiskt vacker plats. Jag mår så bra av att vara där. Andningen blir lugnare, hjärtat slår långsammare och jag bara njuter. Jag är också tacksam för att det har varit så fint väder i helgen, vilket har inbjudit till både trädgårdsarbete plus häng men också till promenader i vår vackra by men även längs med havet. Underbart!
 
 
 
 
 
 

Ett annat tempo

Efter åtta dagar hemma åkte jag ner till mitt hus i Skåne igen. Idag har jag åkt in till stan, Ystad för att göra lite ärenden.


När jag går längs huvudgatan så långsamt inser jag att här är ett helt annat tempo. För även om jag går mycket långsamt, strosar fram, kör jag ändå om folk. Här kan de verkligen flanera, njuta av den höstiga luften, solen, sitta och ta en fika, prata med människor man möter. Här finns ingen stress. Ingen verkar ha bråttom.


Skönt med lite folk, men nu ska jag ta en promenad längs havet och sen hem igen. I ett behagligt tempo.


TV on demand

Jag har slutat titta på TV!!
 
 
Eller rättare sagt: jag har slutat titta på TV-apparaten. Det går ju ändå så få riktigt bra program. Program som ger mig något mer än kanske lite underhållning och distraktion för stunden.
 
 
Men det finns guldkorn i TV-utbudet. De ser jag på Play. Där kan jag själv bestämma VAD jag vill se, NÄR jag vill se det. Jag kan se gamla program. Jag kan se om program igen som jag tycker är bra.
 
 
De senaste dagarna har jag tex sett några avsnitt av en tidigare säson av Sommar med Ernst för att få lite inredningsinspiration till mitt nya hus. Jag tycker om hans inredningsfilosofi, som ofta stämmer väldigt bra med tankarna i Feng Shui.
 
 
Jag och dottern har titta på Världens bästa skitskola, som jag tycker är en mycket bra serie där den svenska skolan granskas. Den serien är gjord av UR.
 
 
 
 
UR har också gjort en annan bra serie - De obekväma. Där har bla Underbara Clara figurerat. Jag såg avsnittet när det visades på TV. Ikväll såg jag om det. Många intressanta tankar som hon tar upp, både när det gäller att leva ett enklare liv, downshifta, och om politik, feminism. Jag gillar Clara och hennes blogg är en av de jag läser regelbundet och blir inspirerad av.
 
 
Avsnittet hittar ni här  http://urplay.se/Produkter/180676-De-obekvama-Underbara-Clara
 
 

På upptäcktsfärd

Katterna har verkligen njutit i fulla drag av livet på landet. Både av att ha en större yta att röra sig på, mer gräsmatta, träd att klättra i, buskar att gömma sig i men också av nya utrymmen att utforska.
 
 
En stilstudie :)
 
 
 
Figaro klättrar upp i den gamla hyllan i verkstaden. Notera den lilla röda grillhinken som är den enda grillen vi har använt. Vi grillar så sällan så vi har inget behov av en stor.
 
 
 
 
 
 
Först lät jag luckan upp på lofter vara öppen, vilket de tyckte var väldigt spännande, men det kändes inte som en säker plats att vara på så jag stängde luckan och de fick nöja sig med trappen
 
 
 
 
 
 
 
När nyfikenheten, upptäckarlusten och lekfullheten stillats är det skönt att bara vila på de svala stenplattorna
 
 
 
 
 
 

Vikten av etikett?

Downshifting, simple living, mimimalism, frivillig enkelhet - ja, kärt barn har många namn. Ibland kan jag fundera på hur viktigt det är att sätta en etikett på det man gör. Är det viktigt att sätta ett namn?
 
 
Själv tänker jag inte riktig i de banorna även om säkert alla dessa etiketter hade fungerat. Mitt fokus är att leva ett enklare och lugnare liv med fokus på hälsa och miljö.
 
 
Det har medfört att jag arbetar mindre, shoppar mindre, rensar kontinuerligt för att skapa ett harmoniskt hem, väljer att köpa ekologisk och ren mat som ofta blir vegetarisk, att jag successivt byter ut även andra saker mot ekologiska alternativ, att jag vänder mig mot en långsammare livsstil och vill att saker ska få ta tid och inte känna stress.
 
 
Det innebär också att jag väljer bort en hel del saker, men det känns inte som någon uppoffring för min del. Jag brukar kalla mig själv för en social enstöring. Jag älskar att vara med andra människor och jag får energi i umgänget med andra, men jag älskar också att vara för mig själv och jag kan lätt vara helt själv en vecka utan någon annan att prata med än katterna utan att känna mig ensam.
 
 
Alla dessa saker gör att jag skulle kunna sätta vilken som helst av dessa etikeketter, men det känns inte viktigt för mig. Det viktiga är att jag gör hälsosamma val som får min kropp och min själ att må bra. Och gärna göra val som också är bra för miljön. Då är jag nöjd.

Leva över sina tillgångar

Det är inte bara för oss enskilda individer som det är viktigt att tänka på hur vi lever, vad vi konsumerar och att inte leva över våra tillgångar.
 
 
Hela vår jord lever över sina tillgångar, eller rättare sagt vi västerländska länder konsumerar i överflöd vilket gör att vi idag har använt upp jordens alla naturtillgångar för detta år. 19 augusti! Så de fyra och en halv månad som är kvar på detta år lever vi på övertid - över våra tillgångar. Vi lever på kredit. Och vem kommer få betala för det? Våra barn, och våra barnbarn som inte längre kommer ha en jord att leva på. Vi måste börja tänka om. Leva enklare. Konsumera mindre. Äta annorlunda. Börja tänka annorlunda!
 
 
Världsnaturfonden har en del information om Overshoot Day:
 
 

Idag är det Overshoot Day – dagen då vi konsumerat upp jordens resurser för i år!

På knappt åtta månader har vi förbrukat jordens årsproduktion av ekologiska resurser och därmed överskridit naturens budget för i år. Idag den 19 augusti är det Overshoot Day, och dagen infaller tidigare är någonsin förr. Under resten av året lever vi alltså över jordens tillgångar.

Vi skulle behöva drygt 1,5 jordklot för att matcha människans konsumtion – och om alla skulle leva som vi i Sverig...e skulle vi behöva drygt 3 planeter.

Hur kan vi då vända denna trend? Politisk vilja behövs för att få fart på omställningen mot ett resurseffektivt samhälle och bygga hållbara städer. Genom att byta till och investera i förnybara energikällor som sol och vind slipper vi förorenande utsläpp som tär på hav och skogar och riskerar skenande klimatförändringar.

Du som privatperson kan göra skillnad till exempel genom att äta mer vegetariskt och välja produkter från väl förvaltade källor, som FSC-certifierat trä och MSC-märkt fisk.

Har du fler tips? Berätta i kommentarsfältet!

Fakta: Bakom Overshoot Day står organisationen Global Footprint Network som samarbetar med WWF. Varje år beräknar forskarna konsumtionens belastning på naturen. Under större delen av historien har naturens resurser använts i en takt som rymts inom jordens globala budget, men i mitten av 1970-talet bröts en kritisk gräns. 1987 inträffade Overshoot Day 19 december och 2013 den 20 augusti.

Foto NASA

Idag är det Overshoot Day – dagen då vi konsumerat upp jordens resurser för i år!

På knappt åtta månader har vi förbrukat jordens årsproduktion av ekologiska resurser och därmed överskridit naturens budget för i år. Idag den 19 augusti är det Overshoot Day, och dagen infaller tidigare är någonsin förr. Under resten av året lever vi alltså över jordens tillgångar.

Vi skulle behöva drygt 1,5 jordklot för att matcha människans konsumtion – och om alla skulle leva som vi i Sverige skulle vi behöva drygt 3 planeter.

Hur kan vi då vända denna trend? Politisk vilja behövs för att få fart på omställningen mot ett resurseffektivt samhälle och bygga hållbara städer. Genom att byta till och investera i förnybara energikällor som sol och vind slipper vi förorenande utsläpp som tär på hav och skogar och riskerar skenande klimatförändringar.

Du som privatperson kan göra skillnad till exempel genom att äta mer vegetariskt och välja produkter från väl förvaltade källor, som FSC-certifierat trä och MSC-märkt fisk. 

Har du fler tips? Berätta i kommentarsfältet!

Fakta:
Bakom Overshoot Day står organisationen Global Footprint Network som samarbetar med WWF. Varje år beräknar forskarna konsumtionens belastning på naturen. Under större delen av historien har naturens resurser använts i en takt som rymts inom jordens globala budget, men i mitten av 1970-talet bröts en kritisk gräns. 1987 inträffade Overshoot Day 19 december och 2013 den 20 augusti.

Foto: NASA


Förvaring på nytt sätt

15 Genius DIY Bathroom Storage Ideas

 

From where to put those extra rolls of toilet paper, to creative ways to  store cosmetics brushes, we’ve scoured the web for some of the very best DIY  bathroom storage ideas, none of which will break the bank. So go ahead, add a  little bit of sanity back into your bathroom, and turn it into the sanctuary it  deserves to be.

 

7b23cd5b38e77064a827c1f3fa4e4145 15 Genius DIY Bathroom Storage Ideas

Photo Vida Our Fifth House

1.Instead of shelving, hang baskets.

Need a place to put those extra rolls of toilet paper or small hand towels?  Why not hang wicker baskets on the wall, to mimic shelves.

vanity33 15 Genius DIY Bathroom Storage Ideas

 

2. Dress up knickknacks with trays.

It is inevitable that bathrooms get taken up with knickknacks, everything  from perfume bottles containers of cotton swabs. Dress up the ordinary placing  these items on a tray, which you can even put on top of a toilet.

2befbeb858c0dcd02cd5c67d8a0bfa75 15 Genius DIY Bathroom Storage Ideas

 

3.Need a place for cosmetics brushes? Why not mason  jars.

Need a place to store cosmetic brushes? Why not hang mason jars on the wall,  which can hold everything from cotton swabs to blush brushes, effortlessly.

27162403972638749suIN7OHnc

 

4. Wood cubes are great for DIY storage.

Another great place to store toilet paper, and rolled towels, is in wood  cubes, easy to fit in small bathrooms.

115264071683505676_8mzwz7IO_c

 

5. Hang wall cubes to create more storage.

Sponges, creams, and toothbrushes, will all fit in cubes that you can hang on  the wall of your bathroom to create extra storage.

a5c6a91ef52cd9fb 2 15 Genius DIY Bathroom Storage Ideas

 

6. Ceramic planters can play double duty in the  bathroom.

You might have pigeonholed ceramic planters for use in your garden, but they  also are a great bathroom storage solution.

BC11_05-Third-Floor-Bathroom-FM-0172_s4x3_lg

 

7. Vintage tins make for great storage containers.

Looking for cute and inexpensive storage containers? Why not opt for vintage  tin containers with fun slogans.

Click-Pic-for-18-DIY-Bathroom-Storage-Ideas-Magnetic-Strips-for-Medicine-Cabinet-Bathroom-Organization-Ideas

 

8. Use magnetic strips for easy access to small bathroom  essentials.

Constantly looking for a place to store everything from small scissors to  bobby pins? Why not opt for magnetic strips that you can place everywhere from  your walls to inside your medicine cabinet.

Click-Pic-for-18-DIY-Bathroom-Storage-Ideas-Recycled-Toothbrush-Holders-Bathroom-Organization-Ideas

 

9. Hang caps to store your toothbrushes.

Toothbrushes are one of the toughest things to store in a bathroom. Why not  hang caps on your wall so you don’t have to stuff toothbrushes into your  medicine cabinet.

Click-Pic-for-18-DIY-Bathroom-Storage-Ideas-Vintage-Ladder-as-Towel-Rail-Bathroom-Organization-Ideas

 

10. Hang your towels on a ladder.

Instead of ordinary towel racks, use a ladder as a fun bathroom storage  solution.

DBCR409_Wine-Barrel-Bathroom-Storage_s4x3_lg

 

11. Add circular hanging storage to your bathroom.

From rolled towels to cosmetics to toilet paper this is a great DIY bathroom  storage idea.

f0b2c1f4f57848b7b2be070830217be6 15 Genius DIY Bathroom Storage Ideas

 

12. Add a fun cabinet into your bathroom.

Instead of just any storage for your bathroom, why not opt for a colorful  cabinet to both decorate and organize your space.

f64bd49a0e5e1c28b02b4cbb6f3cae73 15 Genius DIY Bathroom Storage Ideas

 

13. A stepping stool can play double duty.

From storing towels to knickknacks, who would have thought that an ordinary  old stepping stool could look so chic in a bathroom?

Original_Toni-Hammersley-organized-linen-basket_s4x3_lg

 

14. Organized bins are the perfect storage solution.

Sometimes all it takes to have a well decorated bathroom is perfectly  organized bins like this, all labeled so that everything has its place.

 

15. Hang storage shelving on rope.

Hanging shelves on a rope? This is a great idea for a bathroom, and means you  can even hang storage over your  toilet.

 

Likasinnade

En sak som jag tycker är viktigt när man vill göra en förändring i sitt liv, oavsett om det handlar om att ändra sina matvanor, sluta röka, träna, leva mer miljövänligt eller leva ett enklare liv, sk downshifting, är att omge sig med människor som vill samma sak. Som har samma mål. Då kan man peppa varandra, och även inspirera varandra.
 
 
Jag hittade en Facebookrupp som heter Frivillig enkelhet och via den hittade jag till bloggen Ensammammadownshiftar där en ensamstående mamma med två halvstora söner bestämde sig för att livet går ut på mer än att bara jobba och stressa. Hon jobbade redan deltid, 80 %, på sin lärartjänst men gick ner till 50% för att få mer tid tll barnen och till livet.
 
 
Jag tycker det är oerhört inspirerande att läsa hennes blogg. Många anser ju att det där med att downshifta och leva enklare är ett privilegium för en välavlönad medelklass, och inget som gemene man skulle kunna göra, och definitivt inte en ensamstående mamma (vilket ju jag också är). Själv jobbar jag också 80% idag och tycker att det är det bästa jag har gjort, att gå ner från heltid till 80 % men jag har som mål att på sikt också arbeta ungefär halvtid.
 
 
Ett av hennes intressanta inlägg är en lista där hon skriver om olika saker hon gör för att pengarna från sin halvtidstjänst ska räcka till en familj på tre personer. Många bra spartips, som känns mer seriösa och lättare att ta till sig än en del tips från TV:s senaste satsning Superspararna där de kommer med tips som att sno salt, peppar, ketchup, toapapper från tex McDonalds eller att alltid bajsa på jobbet för att på så sätt spara in 244 kr på ett år.
 
 
Läs mer på Ensammamammandownshiftar här http://ensammamammandownshiftar.blogspot.se
 
 
Så här sparar jag pengar - 55 råd och tips till en blivande downshiftare
 
1. Jag har satt en klisterlapp på dörren "All reklam undanbedes vänligt men bestämt."
2. Jag går inte i affärer mer än absolut nödvändigt.
3. Jag struntar fullständigt i modets nycker.

4. Storhandlar ca två gånger i veckan. Obs! Köp BARA det du behöver
5. Jämför priser
6. Har kort till mina stambutiker. Det innebär att jag får bonus baserat på vad jag handlar för resp rabatt på vissa varor. Men inte för många kort - bara två, nämligen till handlaren runt hörnet och närmsta stormarknad.
7. Köper aldrig tidningar. De enda tidningar jag läser i pappersform är dem jag ärver av väninnor, tandläkarens väntrumslekyr och gratistidningar. Övrigt läser jag på nätet.
8. Köper aldrig olästa böcker. Jag kollar soprummet för där har vi en hylla där folk lägger diverse prytlar som är hela men som de inte behöver längre. Ofta innehåller den fem till tio böcker. Sedan handlar jag på Röda Korsets second hand-butik  och är stammis på biblioteket.
9. Hyr aldrig filmer. Jag har en tendens att glömma lämna tillbaka dem i tid och sen står man där med det dubbla priset, ca 60 kronor - när man kan köpa nya för 33 kronor stycket. Vi lånar på biblioteket och handlar begagnat och i vissa fall köper nya.
10. När pojkarna eller jag behöver nya kläder börjar jag med att kolla på lokala Röda Korset, därefter loggar jag in på tradera. Enbart i nödfall köper jag nyproducerat.
11. Vi köper aldrig shorts, utan istället klipper jag av jeans som blivit för korta och/eller fått hål på knäna.
12. Jag skäms inte för att tacka ja till en kasse begagnade barnkläder.
13. Jag köper aldrig kakor. Jag bakar och fryser in. Har alltid något i frysen ifall man inte hinner eller får oväntat besök.
14. När jag blir bortbjuden tar jag ofta med mig en hembakad kaka eller limpa istället för att köpa en chokladask eller blommor.
15. Om någon frågar om vi ska ta en fika på stan eller äta ute, bjuder jag hem dem istället.
16. Jag äger ingen bil. Det finns inget så kostsamt som en bil. Bensin, skatter, försäkring, reparationer, besiktning...
17. Jag cyklar till jobbet i ur och skur.
18. Vi åker sällan på semester utan försöker ha kul med vänner och bekanta här hemma och gör dagsutflykter i närområdet.
19. Om vi åker på semester håller vi oss till Skandinavien och bor på vandrarhem.
20. När vi är på dagsutflykt eller semester tar vi alltid med egen matsäck.
22. Vi äter aldrig på restaurang.
23. Jag går inte på gym utan min cykling ger mig den vardagsmotion jag behöver.
24. Jag deltar i Svenska kyrkans gratis körverksamhet istället för att betala dyrt för någon cirkel hos studieförbunden.
25. Jag har inga boendelån.
26. Jag betalar mina räkningar i tid.
27. Jag behöver inte göra dumma impulsköp eftersom jag sällan är stressad.
28. Jag köper inte kaffe i automaten på jobbet utan tar med egna tepåsar.
29. Jag går gärna med udda strumpor ifall det gått hål på hälen på den ene.
30. Jag sparar alla papper med blank baksida att göra anteckningar på.
31. Jag unnar mig sällan godis.
32. Jag slänger inget som inte är uttjänt.
33. Jag lappar mina jeans (inte pojkarnas eftersom de växer ur sina så fort).
34. Jag syr i nya knappar vid behov.
35. Jag syr igen sömmar som gått upp i allt från blusar till påslakan.
36. Uttjänta t-shirtar funkar som golvtrasor ett litet tag.
37. Jag tar alltid med mig egna tygpåsar när jag ska handla.
38. Fd bröd- och fruktpåsar kan man slänga sopor i.
39. När jag är trött och/eller ledsen tröstar jag mig med att lägga patiens istället för att äta en chokladbit eller köpa en ny klänning.
40. Vårt hem är mysigt, personligt, funktionellt och någorlunda städat - inte modernt eller särskilt stilfullt.
41. Jag har släppt principen om att handla ekologiskt - det blir för dyrt.
42. Jag har minskat på mina bidrag till hjälporganisationer.
43. Vi har ingen hemtelefon utan bara mobil.
44. Jag pratar sällan i telefon, utan mailar eller smsar hellre.
45. Jag använder menskopp.
46. Min skönhetsvård sköter jag i mitt hem istället för att gå på dyra salonger.
47. Istället för dyra skönhetprodukter använder jag mig ofta av sånt man hittar i var mans kylskåp.
48. Istället för att gå på bio på fredagkvällen, spelar jag och pojkarna ibland Monopol eller annat brädspel.
49. När jag köper färska kryddor med rötter sätter jag dem i jorden i en liten kruka som jag placerar i köksfönstret. Med lite tur växer det upp mer.
50. Jag håller liv i julstjärnor och julkaktusar året om
51. När det är dags för julklappar eller födelsedagspresenter ser jag vad jag kan hitta i mina gömmor eller köper begagnat. Till pojkarna blir det ibland också något riktigt fint som de faktiskt behöver. I julas bakade jag kakor som jag sen cyklade runt med till vänner och bekanta.
52. Om jag ser något riktigt bra och billigt som skulle kunna passa som present till någon köper jag det och sen lägger jag det i en banankartong som jag placerat längs upp i garderoben till ett passande tillfälle. Min presentgömma.
53. Jag sparar på elen genom att låta fryst mat tina i kylskåpet, släcka lampor i de rum som står tomma, och genom att se till att dator, cd-spelare m.m. står så lite som möjligt på stand-by.
54. Jag äger ingen dammsugare utan sopar istället. Dock uppstod problem en gång när det kommit skräp i brandvarnaren som satte igång och pep alldeles förskräckligt. Då fick jag låna grannens dammsugare.
55. Jag använder inte elvispen förutom i nödfall. (Dvs när gästerna står och stampar i farstun och jag är inte färdig med maten än eller när jag ska göra maräng). Istället häller jag grädden i en glasburk och skakar tills den uppnått önskad konsistens.

Smarta tips

I helgen hittade jag ett nytt spännande engelskt TV-program där en inredare, med några medarbetare, skulle hjälpa människor att inreda sina hem utan någon egentlig budget alls. De skulle alltså hitta gratissaker, fixa till de och inreda flera olika rum.
 
 
Oerhört inspirerande tycker jag både ur rent ekonomisk aspekt, då ett enklare liv ofta innebär mindre arbetstimmar och därmed också en lägre inkomst, men framförallt ur en miljömässig aspekt. Att inte springa iväg till närmaste stora kedja för att leta möbler, utan att tänka till ett snäpp till. Med lite fantasi, kreativitet och händighet kan allt återanvändas på olika sätt.
 
 
I de två avsnitten som jag har sett har de tex förvandlat ett halvt badkar till en läsfåtölj och tagit en gammal kundvagn och gjort om den till stol.
 
 
http://www.svtplay.se/video/2056944/inred-med-loppis/avsnitt-2
 
 
 
Inred med loppis - Avsnitt 2

Ny inspiration

Nu är semestern slut. Sex och en halv vecka har jag tillbringat i vårt hus på landet. Tillvaron har varit randig, vilket för mig innebär att jag har varvat dagar då jag bara har varit i huset, legat i trädgården och haft det skönt för att nästa dag åka iväg på utflykt någonstans i närområdet.
 
 
Tillvaron har varit randig också på så sätt att jag har blandat aktiva dagar då jag har grävt, rensat, sågat, tagit bort buskar och varit aktiv med dagar då jag bara har såsat runt, legat och läst en bok, sett en filmm klappat katter, tagit en lugn promenad osv. Och för mig har det varit en perfekt semester.
 
 
På Österlen har jag också hittat två nya inspirationskällor när det gäller att leva ett enklare liv med en miljövänlig inriktning. Ett ställe heter Ecotopia. Ni hittar deras hemsida här http://www.ecotopia.se/sv/. Väldigt trevliga och inspirerande människor som driver detta ställe, som de beskriver som ett kunskapscenter för medskapande av en hållbar framtid. På den guidade visningen berättade de om sin vision om att bli självförsörjande och leva ett ekologiskt liv rakt igen. Ekologiskt bygge, kretslopp, odlingar, bin, vatten, energi mm mm. Så intressant så jag tänker fortsätta att lära mig mer. Snart har de en föreläsning och workshop om hur man anlägger en skogsträdgård, som beskrivs så här:
 
 
Skogsträdgården som på liten yta producera allt som är livsviktigt: Livsmedel, foder till djuren, medicin, energived och byggmaterial. Den är central inom permakulturen just för att den på en liten yta kan skapa mycket att äta i ett ekosystem som är i balans samtidigt som den ökar den biologiska mångfalden. I skogsträdgården odlar du frukt- och nötträd, träd för bygge, ved att elda med, bärbuskar, örter, grönsaker och kryddor. Husdjur som kor, höns, pärlhöns, getter etc. integreras i systemet som är tredimensionellt. Det är anlagt i olika våningar eller på olika nivåer.  Tyngdpunkten läggs på fleråriga frukter och extensiva ettåriga grönsaker.
 
 
Ett annat mycket inspirerande besök gjorde vi en dag på Mandelmanns Trädgårdar. Vilket underbart ställe, Odlingar, djur, beteshagar, fantastiskt landskap, god vegetarisk mat - ja skönt för alla sinnen.
 
 
 
Gustav och Marie Mandelmann i Rörum har också skrivit en bok som heter Självhushållning på Djupadal som är intressant läsning för alla självhushållaraspiranter.
 
 
 
 
Att jag vill bo på landet med milsvid utsikt, odla grönsaker och ha djur är något som har blivit ännu tydligare. Det ska bli spännande att följa livet på landet vid alla årstider.
 
 
Trots att jag hade med mig den stora systemkameran blev det inte mycket fotograferat alls. Några dåliga mobilbilder blev det dock :)
 
 
Så här ser utsikten ut från min trädgård
 
 
 
 
Odlingsbäddarna, som i år inte har fått så mycket planterat då vi fick tillträde mitt i sommaren. Att hänga tvätt utomhus är en sådan skön vardagslyx tycker jag
 
 
 
 
Även katterna har njutit i fulla drag av lantlivet
 
 
 
 
 
 

bloglovin
RSS 2.0