Nedkopplad

De senaste dagarna har jag levt helt nedkopplad. Det har inte varit ett medvetet beslut utan mest blivit så. Bara tanken på att ta fram datorn och slå på den har väckt olust i kroppen, så den har fått stå instängd i garderoben i flera dagar.
 
 
Jag vet att om jag väl sätter igång datorn så går det ofta flera timmar på att läsa olika bloggar jag tycker är intressanta, Facebook (även om jag är helt ointresserad av vad mina vänner har för sig, så följer jag ett antal intressanta grupper som tex frivillig enkelhet, trädgårdsvänner, vi som har höns, självhushållning mfl), hitta intressanta länkar med artiklar som jag klickar mig vidare till.
 
 
Och jag har inte haft någon lust till att spendera så mycket tid vid datorn. Jag har velat göra andra saker istället. Vara ute i trädgården och vårpyssla, istället för att läsa om andra som gör det. Vara iväg på olika aktiviteter som yoga, vattengympa och ridning. Läsa böcker istället för artiklar på nätet.
 
 
Men nu blev suget för starkt så jag tar en kort stund och uppdaterar mig. För att sedan bädda ner mig i sängen en stund till och läser i min senaste bok. Katterna och jag har lastat in oss i bilen och förflyttat oss 30 mil bort till huset på landet i Skåne. Här duggregnar det idag så det bli elda i kaminen, äta sopppa och läsa bok idag. Kanske också måla en vägg eller två.
 
 
Hur tillbringar du en lördag så här efter vårdagjämningen och vi har vår, oavsett vad vädret säger just idag? :)

Vad är en perfekt dag?

Den tanken funderar jag lite på när jag läser dagens inlägg på bloggen frivid42.com, som har som mål att kunna sluta jobba när han fyller fyrtiotvå år.
 
 
Här är hans funderingar:
 
  • Tid för mig själv - jag gillar att umgås med andra men vill även ha en del egen tid för att läsa, lyssna, skriva och tänka. Skulle jag jobba hemifrån skulle jag vilja ha en egen ”arbetsplats” där jag kan vara.
  • Natur/utomhus aktivitet – det är viktigt för välbefinnandet att komma ut varje dag (även om vädret inte är så inbjudande) det kan vara en skidtur, cykel, promenad, simma i en sjö, sitta på en stol i solen.
  • Fysisk aktivitet – detta kan många gånger kombineras med utomhusaktiviteten men om man har gjort något mindre aktivt utomhus kan man ju även ”träna” inne t ex en regnig novemberkväll.
  • ”Jobb” – Vill göra något nyttigt, det kan vara att hugga ved eller att laga mat. Det kan vara att förbereda och genomföra en föreläsning. Eller skriva ett blogginlägg. Inte ett reguljärt arbete men något att leverera.
  • Umgänge – Även om jag uppskattar tid för mig själv så gör den tiden att jag i ännu högre grad uppskattar tid med andra. Att sitta och fika tillsammans eller ta en promenad. Att gå på bio eller titta på film. Att leka med barnen. Det är skönt att vara ensam och skönt att vara tillsammans.
  • Omväxling – som jag beskrev i mina tidigare inlägg om  2750 timmar så ser jag fram emot att mitt liv efter 42 ska kunna präglas av frihet, dock inte sysslolöshet. Jag tror att nyckeln till detta är omväxling och att ingen dag är den andra lik. Att hoppa in och jobba som lärare enda dagen, Hugga ved dagen efter och hjälpa till att anordna ett evenemang någon annan gång. Allt detta som är en jobbigt arbete i för stora doser blir kul omväxling när man kan välja fritt.

Hur ser din perfekta dag/vecka ut? Är det någon aspekt som är viktigare för dig? Eller är det just balansen som är viktig

 

 

Jag kan hålla med om allt som han skriver, men för min del behöver inte alla delar finnas under en och samma dag, men utspritt under en vecka vill jag ha alla dessa bitar.

 

 

Sen vill jag lägga till arbete och umgänge med djur, att göra något kreativt, ha meningsfulla diskussioner om något djupare ämne och så naturligtvis äta gott. Att njuta av mat är viktigt för mig. Det behöver inte vara något avancerat eller ens tillagat alla gånger. Jag kan njuta jättemycket av en god och saftig apelsin. Men så lägger vi ganska mycket pengar på mat i vår familj, som kan jämföras med frivid42 som har en matbudget på 3000 kr per månad för en familj på fyra personer. Vi har en matbudget som är något mer än det för två personer, varav den ena bara bor på halvtid.


Sevärd film - The lie we live

https://www.youtube.com/watch?v=ipe6CMvW0Dg&feature=player_detailpage
 
 

Ungdomar, arbete och pengar

När jag pratar med min dotter hemma, som är 16 år och går i åk 9 blir jag rätt ofta bestört när hon pratar om hur andra jämnåriga, tex i hennes klass yhar det när det gäller pengar och motkrav. Min dotter är duktig på att laga mat och får laga middag hemma några gånger i veckan och plocka ur diskmaskinen när det är diskat. Det är ungefär det hon gör när det gäller hemarbete. När det gäller månadspeng har vi bestämt att hon får barnbidraget.
 
 
Nu till min fundering. Hon säger att hennes klasskamrater inte gör något alls hemma. De behöver inte laga mat eller hjälpa till. De allra flesta får dessutom mer pengar än vad hon får. Och när det är födelsedag får de dyra presenter. Hon berättade om en tjej som fått märkeskläder för ett värde av 5000 kr på sin födelsedag nyligen, samtidigt som hon gjort "dumma saker" som gjort att hon fått utegångsförbud.
 
 
Jag undrar hur det blir med den uppväxande generationen om de är vana vid att få mycket pengar, dyra saker utan att behöva göra något alls i gengäld. Inte behöva arbeta för att få pengar, utan bara får. Jag hävdar att jag tycker det är helt vansinnigt med presenter för 5000 kr, oavsett vem det är till eller vad man har för ekonomi i familjen. Jag tycker inte födelsedagspresenter eller julklappar ska vara så dyra. Jag tycker också att ungdomar ska hjälpa till i hushållet med det de kan göra.
 
 
Jag tänker att vi vuxna uppfostrar våra barn till ett slit- och slängsamhälle där man får saker hela tiden, utan att behöva göra något. För ett antal år sedan vet jag en kompis till mig, som var ensamstående med tre barn och inte en jättefet ekonomi, som köpte en ganska dyr mobiltelefon till sin dotter i födelsedagspresent som hon önskat sig. Den grävde ett djupt hål i hennes hushållskassa, och var egentligen dyrare än vad hon tyckte var ok. Dottern blev glad, men inte långt senare slängde hon den i ansiktet på sin mamma och menade att det var en gammal modell, och att hon ville ha en ny mobil.
 
 
Jag skulle gärna vilja ha lite feedback från er som läser, både som har ungdomar själv, som är unga, som har vuxna barn eller som inte har barn alls (alla har vi ju varit tonåringar någon gång :)).
 
 
Vad är rimligt att ha i fickpengar? Vad ska de pengarna räcka till? Vad är rimligt att ungdomar gör när det gäller hushållsarbetet? Vad tycker ni är rimligt när det gäller presenter? Hur har ni gjort i er familj, eller vilka tankar får du när du läser mitt inlägg?

Enkelhetens lov

Eller konsten att njuta av livet, och alla de stunder i vardagen som tillsammans utgör våra liv.
 
 
Onsdag. Ledig dag. Vaknar tidigt. Väcker dottern. Sätter oss i soffan och äter frukost i mörkret med ett tänt ljus på soffbordet. Börjar dagen lite lugnt. Åker till stallet. Inte varit där mycket sedan förra vårterminen. Så roligt att återse alla igen, både människor och hästar. Sist i kön får jag ta den hästen som blev kvar när alla andra har valt.
 
 
Men det är helt ok för min del, för jag råkar gilla den hästen som ingen annan har valt idag. Piri-Piri. En gammal dam. Lite stel i början, precis som jag, men ju längre lektionen går desto mjukare blir vi båda och vi avslutar lektionen på ett skönt sätt. Njuter av att vara tillbaka. I stallet, och i sadeln. Det här vill jag ju göra oftare. Hur ser nästa vecka ut? Är jag ledig onsdag då också? Jag vill börja varje morgon här, eller iallafall ett par gånger i veckan. Fikastund i klubbstugan. Te, smörgås med ost och gurka och skönt prat om allt möjligt.
 
 
Solen skiner. Vårkänslor som spritter runt i kroppen. Glädje. Väl hemma njuter jag av en lång varm dusch. Katterna har också vårkänslor så efter duschen går vi alla ut i trädgården. Njuter av solen mot väggen. En kopp te till. Börjar rensa bland alla gamla böcker som nu ska få åka iväg till loppis. Rensa, rensa, rensa - bort med allt som inte fyller någon funktion eller som inte ger mig någon glädje.
 
 
Ut i solen igen, på en promenad. Letar efter vårtecken och blir så glad när jag ser vårblommorna med sina färgglada huvuden sticka upp bland vissna gamla blad.
 
 
Tömmer kylskåpet och gör mat av det som finns. Här ska inget förgås utan alla små slattar av olika saker tas tillvara. Till en sen lunch blir det pannkaka av det sista ägget och en skvätt mjölk som har gått ut. Blir jättegott. Till middagen planerar jag att använda den skrumpna halva squashen som gömmer sig längst in tillsammans med några tomater, sallad, bönröra, ett halvt äpple, sallad, polkabetor och fetaost. Sen börjar det vara tomt i kylskåpet och dags för att fylla på snart.
 
 
Dagen avslutas med ett yogapass, gos med katter och läsa del i boken Lycka på allvar som ligger på nattduksbordet och är en av de böckerna jag lånade vid senaste biblioteksbesöket.
 
 
En enkel dag med massor av livskvalitet för mig :)
 
 
 
 
 

Camino

En tidning som har funnits ett tag, men som jag nyligen har upptäckt och lånat några nummer av på biblioteket är Camino. Det är ett kooperativt mediaföretag som sprider berättelser om en grönare, godare och skönare framtid.
 
 
Varje nummer har ett speciellt tema, och så massor av intressanta artiklar. Nu vill jag ju läsa alla nummer som har kommit ut, vilket är 37 stycken.
 
 
Hade jag bott i närheten av Stockholm hade jag bokat in 9 mars för deras hållbarhetsdag, men jag får hålla mig här nere i Göteborg istället och läsa.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Här är en intressant debattartikel jag hittade på deras hemsida.

Leder en enklare livsstil till social katastrof?

    Förra veckan kunde vi läsa om hur H&Ms vd Karl-Johan Persson uttalade sig kring att minskad konsumtion skulle leda till social katastrof. Många blev såklart upprörda over detta uttalande och hävade att det konsumtionssamhälle vi lever idag skapar social katastrof och att rikta om samhället i en mer hållbar riktning skulle snarare kunna vara den enda vägen mot ett mer hållbart socialt samhälle 

Jag sitter och förbereder “mitt” pass till Caminos stora hållbarhetsdag, där jag ska diskutera med några företag hur de kan förhålla sig till en verklighet och en framtid där folk kräver enklare liv, vill ha minimalistiska livsstilar och bättre kvalitet.

Låt oss ponera att Karl-Johan Persson har rätt, att det faktiskt skulle bli social katastrof om folk shoppar färre saker. Ja, det är många som håller med honom och kämpar emot en utveckling där vi konsumerar mindre prylar. En del kämpar för att göra masskonsumtion “mindre dåligt” för miljön, men inte revolutionera den. ..

Men vad gör vi om det faktiskt är så att människor på allvar kommer sluta konsumera lika mycket, börja leva enklare och mer minimalistiskt? Om det nya idealet blir att behålla sina saker länge och lappa och laga? Tänk om det är en utveckling som inte går att stoppa? Tänk om det är en realitet alla företag kommer stå inför om 5-10 år?

De smarta företagen är förberedda på detta, de arbetar på olika sätt med att behålla sina kunder efter shoppingtillfället genom att hjälpa dem att reparera sina jeans, som i fallet Nudie, att ge med några lagningar hos skomakaren när man köper skon, som hos People People, eller genom att hyra ut saker istället för att sälja dem. Det finns så många sätt företag kan arbeta med den här utvecklingen, ändå är det relativt få som gör det idag. Jag är mycket väl medveten om att många stora företag arbetar med återvinning av kläder, med mer hållbara material etcetera, men den stora problematiken är fortfarande att affärsidén i grunden handlar om motsatsen till minimalism:  att kränga så mycket grejer som möjligt, billigt. Så länge affärsidén inte ändras, kan företaget inte på allvar räknas som hållbart. Jämför det med företag som Patagonia som skriver “Don´t buy this jacket if you don´t really need it”. Kommentar överflödigt.

Jag undrar, som så många andra, hur det kommer att se u tom 10-20, när min tvååring är redo för arbetslivet. Kommer vi fortfarande att “gå på stan och shoppa” som ett lördagsnöje? Kommer vi fortfarande ha en längtan efter att förnkela våra liv, men känna att vi sitter fast i ett ekorrhjul där vi måste arbeta övertid för att kunna konsumera?

Jag hoppas verkligen att den nya generationen, den som turligt nog hela tiden kommer efter den gamla, har med sig lösningar på dessa utmaningar. För vi på Camino är väldigt övertygade om att människor är trötta på dagens shoppinghysteri, på komplexa liv med miljoner beslut som ska fattas, uppdateringar och backups som ska genomföras och val som ska ses över. Jag skulle vilja se förenkling som ett samhällsmål. Att politiker och företag hjälper konsumenter att få enklare liv, där det finns mer tid för familj, vänner och till engagemang i stora frågor. Det finns många saker som går att göra för att förenkla om man nu menar allvar med att man vill ha upplysta, medvetna och engagerade medborgare. Det här med alla "fria" val, kanske inte var en sådan jättebra idé trots allt, eftersom vi ändå inte orkar välja.

Jag hoppas ha ännu mer lösningar och vägar framåt att komma med efter vår stora hållbarhetsdag på måndag, en heldag av inspiration och diskussion på temat… Hoppas vi ses där.


Billig renovering

Jag har läst om Anders tidigare men när jag såg denna artikel i tidningen Land, som för övrigt verkar ha blivit en väldigt intressant tidning på senaste tiden med mycket läsvärt, blev jag oerhört inspirerad till att försöka fixa till mitt hus så billigt som möjligt.
 
 
Tänk att det finns så mycket saker och material som man kan få gratis, eller så billigt att det nästan är gratis, bara man har lite tålamod, vet var man ska leta och vågar fråga.
 
 
Skärmavbild 2015-02-27 kl. 17.03.42

 

Anders renoverade hela huset nästintill gratis – nu bor han kostnadsfritt i 13 rum och kök!

av annika boltegård | foto hans wessberg, rebecka johansson
 
Rucklet renoverades till ett drömhem för en spottstyver! Hemligheten? Anders Krasse använde enbart material som andra hade slängt!  Nu bor han gratis i 13 rum och kök.

Det är svårt att tro att Anders fina, vitmålade hus i västgötska Mårdaklev, var ett risigt ödehus för fem år sedan. Det var boningshuset på en gammal gård som stått öde i 28 år. – Jag köpte en hel gård för 330 000 kronor, det är helt otroligt, säger han.

0093

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Anders hade letat efter ett billigt hus i en naturskön miljö där han kunde starta sin drömverksamhet inom naturturism. – Jag ville hitta ett nytt sätt att leva utanför ekorrhjulet av höga bostadslån och heltidsarbete, förklarar han.

Tröttnade på konsumtionssamhället

Anders var bränd av räntechocken i början av 1990-talet då kostnaderna för familjens huslån rusade i höjden. – Det var fruktansvärt. Plötsligt ökade den rörliga räntan med 28 procent. Hela ekonomin rasade och jag vet människor som tog livet av sig på grund av detta, säger han.

Något sådant ville han aldrig vara med om igen. Upplevelsen fick honom också att känna en trötthet över hela konsumtionssamhället och slöseriet med naturresurser. – Man behöver bara titta på vad folk kommer med till återvinningscentralen Vissa slänger soffor de köpt för ett par år sedan bara för att de har fel färg, och liknande.

NYTT BADRUM av begagnat material. Det felfria, ett par år gamla bubbelbadkaret fick han för några hundralappar "för att modellen blivit omodern"

ÅTERBRUK! Allt i Anders hem är saker han fått, hittat eller köpt rekordbilligt!”

Anders beslöt sig för att renovera sitt nya hus helt genom att återbruka sådant som andra kasserat. På facebook skrev han att han gärna tog emot tips om begagnat byggmaterial som folk ville skänka bort. – Det gick över förväntan. Många var glada över att slippa frakta bort det själva, så jag fick många tips, berättar han.

”Tur att jag lever ensam”

Han fick också vara lite ”om sig och kring sig” och spana efter pågående byggprojekt där det kunde vankas färskt byggskrot. – Ja, jag övade upp mitt ”recycleöga” och uppfattade snabbt när någon renovering var på gång i trakten. Jag började stanna till och berätta om mitt projekt. Först var det lite pinsamt, men folk var positiva, så det gick över, säger han.

NYGAMMALT BADRUM! Det felfria, ett par år gamla bubbelbadkaret fick han för några hundralappar "för att modellen blivit omodern"

NYGAMMALT BADRUM! Det felfria, ett par år gamla bubbelbadkaret fick han för några hundralappar ”för att modellen blivit omodern”

Sakta men säkert blev huset renoverat både ut- och invändigt. Med betoning på sakta, för Anders beslut att bara använda kasserat material är motsatsen till en ”quick fix”. – Det är nog tur att jag lever ensam. Alla skulle inte stå ut med att bo i månader i halvfärdiga rum i väntan på att rätt sorts material ska dyka upp, säger han.

RUM FÖR FEST Vackert festrum inrett med återbrukat och skänkt.

RUM FÖR FEST! Vackert festrum inrett med återbrukat och skänkt.

Nu står huset klart och Anders har nu noll i boendekostnader. Det får han genom att hyra ut huset till grupper av ekoturister, både svenska och utländska, under perioder då han själv är bortrest. Anders lever snålt och jobbar extra som hälsopedagog, till mat- och respengar. – Man får tjäna ett basbelopp skattefritt på uthyrning av sitt hus. Det motsvarar mina boendekostnader på runt 42 000 per år. Så jag bor helt gratis i 13 rum och kök, säger han.

Så billigt renoverade Anders sitt hus!

* Rummen kostade mellan 0 och 1 500 kronor att renovera, måla, tapetsera och inreda. * Det stora badrummet på nedervåningen kostade 2 200 kronor. Det mindre badrummet 617 kronor. * Köket kostade 500 kronor. * Vardagsrummet kostade noll kronor. Till och med väggfärgen var gratis, i form av slattar som blivit över. * Totalsumman blev nära 25 000 kronor när det gäller huset. * Till det kom cirka 30 000 kronor efter ROT-avdrag för el, rörmokeri, schaktning, grävning och anläggning av gräsmatta och gårdsplan. * I princip alla möbler är skänkta, kostnad noll. * Tapeter och färg köptes rekordbilligt från byggvaruhusens fynd- och utförsäljningskorgar.

Anders 5 bästa tips

1. Berätta för vänner, bekanta och folk i trakten att du är intresserad av sådant som de inte vill ha. En facebookgrupp kan också bra där folk tipsa om saker de tänker slänga. 2. Våga fråga efter överblivet eller kasserat material vid byggen eller när du ser att privatperson håller på att renovera. De flesta blir glada över att slippa åka till tippen själva. 3. Vitvaror som kasserats kan vara fynd, med bara kosmetiska fel. Kolla efter defekta varor på byggvaruhus eller begagnade hos privatpersoner som bygger om köket, med mera. 4. Öva ditt ”recycleöga”. Till slut kommer du automatiskt att se minsta spår av renovering eller bygge i landskapet. Samt upptäcka skadat eller kasserat gods utanför byggvaruhus, återvinningscentraler, företag med mera. 5. Fynda i realådorna i byggvaruhusen efter fjolårets tapeter, utgående färg och billiga verktyg med mera.


Drömmen om ett växthus

Jag har tidigare skrivit att jag skulle vilja ha ett växthus på min tomt. Just här vill jag att det ska stå
 
 
 
Mellan odlingslådorna och tvättlinorna vill jag ha mitt växthus. Strax utanför ska stängslet vara som ser till att katterna inte springer ut på vägen. Utanför stängslet ska jag sedan ha några fler fruktträd. Där finns idag ett äppleträd och ett par plommonträd. Något mer äppleträd och bigarråer vill jag ha. Framför växthuset vill jag ha en liten uteplats där man kan ta en fika och njuta av solen. Inne i växthuset ska det finnas två sköna rottingfåtöljer och ett litet bord tillsammans med odling av tomater, gurka, paprika och några mer exotiska växter.
 
 
Precis på den gräsplätten har det stått växthus tidigare. Men växthus är rätt så dyrt så när vi såg att Willab Garden hade en tävling där man skulle skriva en vårdikt för att vinna detta växthus: Green Room på 10,1 kvadratmeter skrev min duktiga dotter ett bidrag åt mig att tävla med. Tävlingen gick ut igår så nu hålle vi tummarna.
 
 
 
 
Hennes fina dikt, som vi hoppas blir vinnar bidraget:
 
 
Prunkande växter och blommande träd
Fåglar som pickar i åkerns gyllene säd
Glittrande sjöar och en ljusare dag

Lökar och frön av alla dess slag
En skinande himmel och sandalklädda fötter
Pilen vid grinden breder ut sina rötter
Rankorna klättrar upp för min fasad
Perennerna, nu åter får sina blad
Den sista strålen ljus, så sent på kvällen
Är ett av livets alla fantastiska tillfällen
Ett tillfälle att ta hand om det vi har
Ett tillfälle att inse hur naturen är dyrbar
Se plantan som lever av ljus och jord
Lyss till fågelsångens alla hoppfulla ord
Orden, de talar om en grannare tid
Där vinterns hårda grepp har ersatts av frid
Plantan, den bliva så livfull och grön
Blomman slår ut, så brokig och skön
Skyddad från blåsten av rutornas glas,
Jag planterar och vattnar i hissnande extas
Låter jorden flöda genom öppna händer
Och tänker på vikten av att ta var dag i sänder
 
 
Hon har ju vana att vinna tävlingar hon ställer upp i. Sin ipad vann hon i en novelltävling, Lindt choklad hade en tävling där man skulle göra en tavla av förpackningsmaterial som hon vann en massa choklad. Senare i vår ska hon ut i Europa för att tävla för Sverige i europiska mästerskapen i vetenskap. Göteborgs-Posten gjorde ett reportage om henne som ni kan läsa här: http://www.gp.se/nyheter/vastsverige/molndalharryda/1.2621810-musikelev-tar-landslagsplats-i-naturvetenskap?fb_ref=Default
 
Så håll tummarna med oss att det blir vi som vinner ett växthus :)
 
Kan ni se hur fint det skulle kunna bli?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

bloglovin
RSS 2.0