Billig renovering

Jag har läst om Anders tidigare men när jag såg denna artikel i tidningen Land, som för övrigt verkar ha blivit en väldigt intressant tidning på senaste tiden med mycket läsvärt, blev jag oerhört inspirerad till att försöka fixa till mitt hus så billigt som möjligt.
 
 
Tänk att det finns så mycket saker och material som man kan få gratis, eller så billigt att det nästan är gratis, bara man har lite tålamod, vet var man ska leta och vågar fråga.
 
 
Skärmavbild 2015-02-27 kl. 17.03.42

 

Anders renoverade hela huset nästintill gratis – nu bor han kostnadsfritt i 13 rum och kök!

av annika boltegård | foto hans wessberg, rebecka johansson
 
Rucklet renoverades till ett drömhem för en spottstyver! Hemligheten? Anders Krasse använde enbart material som andra hade slängt!  Nu bor han gratis i 13 rum och kök.

Det är svårt att tro att Anders fina, vitmålade hus i västgötska Mårdaklev, var ett risigt ödehus för fem år sedan. Det var boningshuset på en gammal gård som stått öde i 28 år. – Jag köpte en hel gård för 330 000 kronor, det är helt otroligt, säger han.

0093

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Anders hade letat efter ett billigt hus i en naturskön miljö där han kunde starta sin drömverksamhet inom naturturism. – Jag ville hitta ett nytt sätt att leva utanför ekorrhjulet av höga bostadslån och heltidsarbete, förklarar han.

Tröttnade på konsumtionssamhället

Anders var bränd av räntechocken i början av 1990-talet då kostnaderna för familjens huslån rusade i höjden. – Det var fruktansvärt. Plötsligt ökade den rörliga räntan med 28 procent. Hela ekonomin rasade och jag vet människor som tog livet av sig på grund av detta, säger han.

Något sådant ville han aldrig vara med om igen. Upplevelsen fick honom också att känna en trötthet över hela konsumtionssamhället och slöseriet med naturresurser. – Man behöver bara titta på vad folk kommer med till återvinningscentralen Vissa slänger soffor de köpt för ett par år sedan bara för att de har fel färg, och liknande.

NYTT BADRUM av begagnat material. Det felfria, ett par år gamla bubbelbadkaret fick han för några hundralappar "för att modellen blivit omodern"

ÅTERBRUK! Allt i Anders hem är saker han fått, hittat eller köpt rekordbilligt!”

Anders beslöt sig för att renovera sitt nya hus helt genom att återbruka sådant som andra kasserat. På facebook skrev han att han gärna tog emot tips om begagnat byggmaterial som folk ville skänka bort. – Det gick över förväntan. Många var glada över att slippa frakta bort det själva, så jag fick många tips, berättar han.

”Tur att jag lever ensam”

Han fick också vara lite ”om sig och kring sig” och spana efter pågående byggprojekt där det kunde vankas färskt byggskrot. – Ja, jag övade upp mitt ”recycleöga” och uppfattade snabbt när någon renovering var på gång i trakten. Jag började stanna till och berätta om mitt projekt. Först var det lite pinsamt, men folk var positiva, så det gick över, säger han.

NYGAMMALT BADRUM! Det felfria, ett par år gamla bubbelbadkaret fick han för några hundralappar "för att modellen blivit omodern"

NYGAMMALT BADRUM! Det felfria, ett par år gamla bubbelbadkaret fick han för några hundralappar ”för att modellen blivit omodern”

Sakta men säkert blev huset renoverat både ut- och invändigt. Med betoning på sakta, för Anders beslut att bara använda kasserat material är motsatsen till en ”quick fix”. – Det är nog tur att jag lever ensam. Alla skulle inte stå ut med att bo i månader i halvfärdiga rum i väntan på att rätt sorts material ska dyka upp, säger han.

RUM FÖR FEST Vackert festrum inrett med återbrukat och skänkt.

RUM FÖR FEST! Vackert festrum inrett med återbrukat och skänkt.

Nu står huset klart och Anders har nu noll i boendekostnader. Det får han genom att hyra ut huset till grupper av ekoturister, både svenska och utländska, under perioder då han själv är bortrest. Anders lever snålt och jobbar extra som hälsopedagog, till mat- och respengar. – Man får tjäna ett basbelopp skattefritt på uthyrning av sitt hus. Det motsvarar mina boendekostnader på runt 42 000 per år. Så jag bor helt gratis i 13 rum och kök, säger han.

Så billigt renoverade Anders sitt hus!

* Rummen kostade mellan 0 och 1 500 kronor att renovera, måla, tapetsera och inreda. * Det stora badrummet på nedervåningen kostade 2 200 kronor. Det mindre badrummet 617 kronor. * Köket kostade 500 kronor. * Vardagsrummet kostade noll kronor. Till och med väggfärgen var gratis, i form av slattar som blivit över. * Totalsumman blev nära 25 000 kronor när det gäller huset. * Till det kom cirka 30 000 kronor efter ROT-avdrag för el, rörmokeri, schaktning, grävning och anläggning av gräsmatta och gårdsplan. * I princip alla möbler är skänkta, kostnad noll. * Tapeter och färg köptes rekordbilligt från byggvaruhusens fynd- och utförsäljningskorgar.

Anders 5 bästa tips

1. Berätta för vänner, bekanta och folk i trakten att du är intresserad av sådant som de inte vill ha. En facebookgrupp kan också bra där folk tipsa om saker de tänker slänga. 2. Våga fråga efter överblivet eller kasserat material vid byggen eller när du ser att privatperson håller på att renovera. De flesta blir glada över att slippa åka till tippen själva. 3. Vitvaror som kasserats kan vara fynd, med bara kosmetiska fel. Kolla efter defekta varor på byggvaruhus eller begagnade hos privatpersoner som bygger om köket, med mera. 4. Öva ditt ”recycleöga”. Till slut kommer du automatiskt att se minsta spår av renovering eller bygge i landskapet. Samt upptäcka skadat eller kasserat gods utanför byggvaruhus, återvinningscentraler, företag med mera. 5. Fynda i realådorna i byggvaruhusen efter fjolårets tapeter, utgående färg och billiga verktyg med mera.


Kommentarer
Postat av: Omedvetenellermedvetenkonsumtion

Vad kul att se att någon gjort såhär med ett helt hus!
Jag har också använt mig av mycket rester efter andras renoveringar - både gammalt material de rivit ut och nytt som blivit över. Eftersom mitt är så litet så har ofta deras rester räckt till för mitt behov :)
Och ja, så är det ju det där med att våga fråga! Här är det mest inom familjen, men behöver jag något så frågar jag runt först. Folk har ofta ganska mycket saker i sina gömmor.

Tack för din kommentar hos mig!
I dagsläget kommer jag inte dela med mig av några foton där, då jag valt att vara "anonym" så känner jag att det är lite för privat att lägga upp foton från mitt hem.
Men du får gärna maila mig så kan vi prata vidare där!

Ha det gott och lycka till med renoveringen av ditt hus!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0