InramningDet här tycker jag är en fin bild, med en härlig känsla. De vita möblerna ser fräscha ut mot den gråblå väggen. Färgerna är milda och lätta att vistas i. Vitt, pastellfärger uppblandat med naturtoner ger en behaglig känsla.


Rummet är ganska stort och rymligt,men i det här rummet ser det ut som bordet och stolarna balanserar på en mycket liten yta. Mattan man har använt under bordet är alldeles för liten för att skapa balans och harmoni i rummet. Här skulle man antingen kunna ta bort mattan helt, men det kan ge en lite läskig känsla med vita möbler på ett vitt golv. Det ger ingen förankring och känns inte jordat. Den bästa lösningen är att tänka i öar när man inreder, särskilt med olika funktioner i samma rum. I det här fallet hade en större matta gett matplatsen en helt annan tyngd. Mattan kan ses som en inramning till möblerna, och lyfter fram olika delar. Tänk på att en matta under en matplats ska vara såpass stor så att inte stolarna dras ut förbi mattan, och balanserar på kanten - nästan så att de tippar över.


Mindfulness

Lektion 10 - Olevda ögonblick


"Varje ouppmärksammat ögonblick är ett olevt ögonblick. Varje stund som jag inte upplevt gör det troligare att jag inte upplevt nästa stund, att jag genomlever den höljd i tanketomma automatiskt utförda varnor istället för att leva i, av och genom medveten närvaro."
Jon Kabat-Zinn


Det här tycker jag är en intressant lektion, och något att verkligen fundera kring. Hur många olevda ögonblick har vi i våra liv? Hur mycket gör vi utan att vara medvetna och närvarande i det vi gör? hur många stunder av livet är vi verkligen där? Som de säger i reklamen "livet är dagarna du minns", och för att minnas dom måste du vara närvarande när det händer. Och det behöver inte vara just en semesterresa som ger dagar du minns, även en vanlig torsdag kan innehålla flera ögonblick som ger bestående minnen.

Njuta av livet

På mitt nya jobb är jag ledig en dag i veckan. Jag hade först tänkt ta fredagar som ledig dag, för att få långa helger, men ändrade mig sedan till onsdagar. Det är jag så glad för. Att jobba i två dagar, och sen ha en dag ledigt mitt i veckan ger veckan lite extra guldkant.


Idag är alltså min lediga dag denna veckan. Då jag rider på tisdag kvällar känns det som ledigheten börjar redan då. Sen startar jag onsdagen med att åka på morgonyoga. En skön start på dagen, och skönt att komma igång.


Här i Göteborg skiner solen, så jag flyttade ut i trädgården och tänkte blogga i solen, men det var ingen bra idé :) Såg ingenting på skärmen. Så jag busade och lekte med mina våryra katter en stund istället. Efter lunch ska jag åka in till stan där jag har en timmes massage inbokad.


I tvättmaskinen körs nu en omgång med vårkläder som jag tagit ner från vinden. Senare ska det inventeras och se vad som ska behållas, vad jag ska göra mig av med, och om det blir några nya inköp.


Att ta ett avbrott mitt i veckan är något som stressforskare rekommenderar för att minska stressen och ta sig tid för återhämtning. Jag kan bara hålla med. Det är enormt skönt att arbeta två dagar i sträck för att sedan bryta av med en ledig dag, sen två dagar igen och sen helg. Lagom mycket och balans mellan arbete och vila, njutning och nöje:))


Veckans tips

Vårsolen har äntligen kommit. Gör något kul denna vecka.


- Gör dig själv vårfin. Tona håret eller gör slingor. Den här tiden på året känner man sig oftast som gråast och blekast. Gå till frisören och få en ny färg. Ta kort på dig själv när du gjort dig riktigt fin


- Att överraska sig själv är inte så lätt - men så roligt. Det krävs lite planering, men det går. Skriv lappar med positiva budskap och lägg i fickorna på vinterkläderna när du packar undan dom för säsongen. Det är så roligt att hitta något i fickan när det börjar bli höst igen. Ett år hittade jag en hundralapp som jag glömt bort att jag lagt där.


- Vårdammet yr omkring hemma. Gör rent i bokhyllan, och dammsug alla böcker. Köp en fin vårblomma och ta in ny energi i hemmet


- Gå ut. Ut och n jut av våren, värmen, solen och allt som vaknar till liv igen. Ta en långpromenad eller en cykeltur

Mindfulness

Den senaste forskningen inom kognitiv neurovetenskap visar att det är möjligt att förändra hur hjärnan arbetar och även dess struktur genom att träna medveten närvaro.
Hjärnan förändras i sin struktur hela tiden, genom våra upplevelser, tankar och influenser från omgivningen. Detta ger oss en enorm möjlighet att påverka våra liv i en positiv riktning genom att välja positiva influenser. Vi kan välja att ta in sådant som stärker oss, att göra positiva saker som lyckoforskningen har visat får oss att må bättre. Dina val påverkar dig, både fysiskt och psykiskt.


Mindfulness ger oss en fördjupad kontakt av här och nu. Det påverkar även hjärnan rent fysiologiskt. att ha kontakt med nuet genom en medveten närvaro ger ett rikare liv, då vi är fokuserade på det som händer här och nu, istället för att vara fokuserad på det som redan har hänt, eller som kommer att hända längre fram. Det är i nuet vi lever våra liv, och där vi kan påverka.
Matrapport

Då har vi testat det första receptet från Linas matkasse, vilket var fisk. Dottern sa först att hon inte skulle äta något alls, men jag tyckte att hon skulle iallfall testa innan hon avfärdade det. Ge det en chans. Så hon tog en liten bit av fisken med dill- och pepparrotssås, potatis och vänskapssalladen (som bestod av strimlad vitkål, grovrien morot, finhackad röd paprika, purjolök och en varm dressing - supergod!!). Salladen gillade hon inte, men det gjorde däremot jag. Så god. Tog om och om igen. Däremot frågade hon om hon fick ta mer fisk när hon ätit upp sin bit :) Så fisken fick godkänt ändå till slut :) Tyvärr glömde jag att ta egen bild på maten, men hittade denna bilden på felicia6.blogspot.com som också prenumererar på Linas matkasse


Riktigt gott var det, och jag ser fram emot resten av middagarna. Imorgon ska vi laga viltskavspanna med skogschampinjoner och tagliatelle. Veckans snabba maträtt, som jag väljer då jag ska bort snabbt igen efter jobbet.


Vardagslyx

Efter att ha hört så många positiva omdömen och erfarenheter, både från kompisar och från arbetskamrater bestämde jag mig för att testa Linas matkasse. En provvecka kostar 499 kr, och för det får jag middag i fem dagar á fyra portioner. Då vi bara är två i vår familj innebär det matlådor till mig att ta med till jobbet, och kanske en del portioner som fryses in till annat tillfälle då det är skönt att bara plocka fram något och värma

Igår kväll kom vår första leverans, och det kändes onekligen väldigt lyxigt att bara plocka upp alla matvaror och fylla kylen, utan att ens behöva gå hemifrån. Och allt som jag plockade upp såg fint och fräscht ut. En del råvaror hade jag nog inte handlat på eget initiativ, men det som lockar mig mest med att testa Linas matkasse är just att få lite ny inspiration och använda andra ingredienser än jag brukar göra.


Idag står det kolja med dill- och pepparrotssås på menyn. Usch det äter inte jag, var dotterns första kommentar. Vi får väl se hur det blir med det :)


Är det många av er som har erfarenhet av att få middagen hemlevererad med färdiga recept för veckan? Vad tycker ni om det?

Ljuspunkter

I lördags var jag i en av mina favoritbutiker, Gröna Bönan i Billdal. Jag gillar den butiken för den är så charmig. På ganska liten yta har de blommor, frukt, grönsaker, delikatesser, choklad, teer, ost, kläder och inredningsprylar. Där gillar jag att gå omkring och botanisera. Vi stannar ofta där på lördagar när dottern är på väg till sina gitarrlektioner och köper frukt eller tomater som mellanmål. I lördags hann jag precis in innan de stängde. De supertrevliga tjejerna som driver affären sa att det varit helt galet med försäljning av uteblommor i helgen. Solen sken, och trots inte alltför många plusgrader värmde den ändå ganska skönt. Då blir det rusning till handelsträdgårdar och planskolor för inköp av härliga vårblommor.


Själv tänkte jag tanken när jag tittade ut på mina bruna, vissnade ljung och andra höstblommor som såg ledsna ut, men hann inte iväg i helgen. Men snart ska jag plantera påskliljor, penseér och andra vårblommor och njuta av en helt annan utblick från vardagsrumsfönstret. Som små solar ska de få stå på mitt bord.Lyckostrategi nr 7

Den sjunda lyckostrategin är att lära sig att förlåta.


Alla har vi motgångar av olika slag i livet, och en del av dom handlar om  att vi blir kränkta, sårade eller angripna av någon annan människa. Det kan handla om förolämpningar, att bli sviken eller att bli lämnad. Det kan vara av fysisk, sexuell eller känslomässig art. När något sådant händer oss har vi ofta en av två strategier - antingen att försöka undvika personen eller att försöka hämnas. Att använda sig av dessa strategier ger inget positivt, även om känslan av hämnd kan kännas skönt just då. Men i längden gör det oss olyckliga och kan skada eller förstöra både oss själva och våra relationer.


Att förlåta någon innebär inte att man måste försonas och återuppta relationen med den person vi förlåter. Det innebär inte heller att vi rättfärdigar, tonar ner, accepterar, urskuldar eller förnekar den skada som vi har upplevt. Förlåtelsen innebär inte heller att vi glömmer det som har hänt. Vi vet att vi förlåtit någon när tankarna och viljan att skada personen i fråga har minskat, önskan om hämnd har minskat och viljan att göra henne gott har ökat.


När vi förlåter någon gör vi det för vår egen skull, och inte för den som har kränkt oss. Det finns mycket forskning som visar att det är läkande att förlåta människor som har sårat, förolämpat, mobbat och kränkt oss. Det kan tyckas svårt att tänka i dom termerna, men ju mer man håller fast vid sin ilska och bitterhet så skadar du dig själv mer än den du hatar. Människor som kan förlåta är mindre hatfyllda, deprimerade, fientliga, oroliga och arga. Det har lättare att kunna känna empati med andra. I en nära relation är det lättare att återuppta intimiteten om man kan förlåta oförätter som begåtts.


Av alla lyckostrategier är förlåtelsen den som är svårast att tillämpa. Någon annan har tillfogat oss skada, och det kan kännas svårt, och ibland omöjligt, att förlåta. Men kom ihåg att du gör det för din egen skull, för att inte låta den personen som har skadat dig fortsätta att skada dig genom din bitterhet, ilska och hat.


Det finns flera strategier du kan använda på egen hand, men du kan också vända dig till en psykolog och bearbeta dina händelser innan du känner dig redo att förlåta.


Ett sätt att på egen hand försöka släppa taget om ilskan, bitterheten och skuldbeläggning är att skriva ett förlåtelsebrev, men inte skicka iväg det. Beskriv hur du blev kränkt eller sårad. Skriv ner hur du hade velat att den andre personen hade betett sig istället. Avsluta brevet med att du förlåter personen. Det kan ta emot att skriva ett sådant brev. Att förlåta kräver både ansträngning, viljestyrka och motivation, ocjh är något vi kan öva upp. Känns det svårt, så börja gärna med att skriva ett förlåtelsebrev gällande en mindre allvarlig kränkning, något som inte sårat så djupt.


Känner du fortfarande att det tar emot, att handlingen är oförlåtlig, att det gör för ont för att ens kunna tänka på förlåtelse - kontakta någon att prata med, tex en psykolog

En hjälpande hand

Den här helgen hade jag tänkt att bara vara hemma och fixa lite, städa, tvätta, stryka, handla - ja, allt sånt som jag låg efter med då jag i princip bara varit hemma korta stunder de senaste två veckorna. Kvällarna har varit fyllda med roliga föreläsningar, inspirerande nätverksträffar och aktiviteter. Jag tycker om att ha roliga saker inbokade men det måste vara balans. Jag tycker även om att vara hemma, och kan ibland bli en riktig hemmakatt. Så denna helg var bokad för att fixa sådana saker plus en trevlig tjejmiddag i lördags kväll.


Hur blev det då? Jo, det var barnmarknad i helgen där vi brukar sälja sånt som vi har vuxit från så i fredags kväll var det dags att lämna in alla prismärkta saker. Där ser dottern ett par saker hon vill köpa, så jag går upp tidigt på lördagen för att stå och köa utanför i drygt en timme. När marknaden öppnar lyckas vi få tag i en av de två sakerna vi ville köpa. Den andra var redan såld! Fast vi var först in. Någon av arrangörerna hade köpt den Adidasjacka dottern spetsat in sig på.


Efter den starten på dagen följde jag dottern hem till sin pappa. Han flyttade till ny bostad i helgen, och plötsligt är jag mitt i en flytt


Tanken var inte alls att jag skulle vara delaktig i flytten men när jag ändå var där tänkte jag att jag kunde bära över en kartong till det nya stället, några meter bort. Och så en till, och en till, och en till.... Så blev det eftermiddag och jag hade burit lådor hela dagen.


Idag ville dottern ha min hjälp med en sak så jag gick över. Där möttes jag av en trött, utsliten, lättirriterad person som efter flera veckors slit var helt slut. Jag sa åt honom att åka iväg och göra något annat några timmar så skulle jag och dottern fixa lite och packa upp lådor. Låda efter låda packade vi upp, organiserade kläder, sängkläder, handdukar, böcker, köksprylar så det såg riktigt bra ut när jag gick därifrån.

Så av min planerade hemmahelg blev inte så mycket, men det känns skönt att kunna hjälpa till. Städat blev det iallafall hemma tidigt i morse. Nu ska jag ta och mysa i soffan med mina katter och njuta av en hemmahelg. Solsidan är slut, men jag är nyfiken på den nya kortserien Stockholm Båstad, med Peter Magnussom som jag gillar. Den börjar ikväll så den ska jag varva ner till. Hoppas ni har haft en bra helg alla rara människor!


Morgonstund har guld i mund

finns det ju ett ordspråk som heter


och jag tycker om att vakna tidigt, och känna att jag har hela dagen framför mig. Och jag brukar vakna tidigt av mig själv, även på helgerna, men jag blev inte helt glad i morse när katterna började springa runt och jama som tokiga redan vid tjugo över fem! Lite längre än så hade jag tänkt att sova en lördag morgon, även om jag har lovat dottern att jag ska åka iväg tidigt och köa till barnmarknaden så att hon kan få de sakerna hon spanade in i går kväll att hon vill ha: en gitarr med nylonsträngar för 100 kr och en rosa Adidasjacka med tillhöranda byxor för 90 kr. Då jag är morgonpigg av mig brukar vi vara först i kön och kan springa in och få det vi vill ha, så håll tummarna för att det blir så även denna gång :)


Det spritter i kroppen

Åh vad jag har börjat få vårkänslor senaste veckan. Solen skiner och snön har smält bort. På vissa ställen har de sopat undan gruset och det är så fint när astalten ligger rensopad och torr.


Nu längtar jag efter att gräset ska bli grönt, att träden börjar blomma och att få börja pyssla och göra iordning i trädgården. Jag tog fram mina övervintrade krukor med pelargoner häromdagen så de ska placeras ljust igen och se om det kommer något i år. Åh, vad härligt att få plocka fram utemöblerna igen och tillbringa dagar utomhus. Det känns att jag blir fylld av energi i hela kroppen - ljuset och värmen. Glöm inte att i helgen ställer vi om klockan till sommartid, och kvällarna blir ljusa ännu längre. Jag älskar alla våra årstider, men våren är den som jag längtar mest efter.


Frestelser

Jag jobbar i Kungsbacka. I Kungsbacka, väldigt nära min arbetsplats ligger Freeport. Där finns det flera outletbutiker. Jag kör förbi där varje dag på vägen hem, men har inte stannat till där någon gång än. Idag firade vi en kollega som går i pension, så eftermiddagen var lite uppsluppen med massor av folk, god mat, gott fika, mycket prat och gick hem lite tidigare. Då kan jag stanna till på vägen hem och bara kika in i Odd Molly butiken och se vad de har för vår och sommarkläder tänkte jag....


Hm, hur smart är det att gå in i en butik som brukar ha mycket kläder som tilltalar mig...bara för att titta?? Och ska man inte köpa något ska man definitivt inte prova några kläder heller, och absolut inte Odd Molly då det mesta sitter väldigt bra på tycker jag. I butiken hängde en kanonfin jeansjacka i det mjukaste jeanstyg jag någonsin känt. Ett exemplar kvar. I min storlek. Den fick följa med mig hem, då jag länge tänkt köpa mig en ny jeansjacka då jag inte riktigt gillar den jag har som är stel och inget skön att ha på sig. Den åker nu ut.


På ett ställ hängde också en underbar blåvit sidenklänning som var nedsatt till endast 399 kr. Prova, prova....det lättaste, mjukaste silke man kan tänka sig och väldigt användbar. Den fick också följa med hem. Sen såg jag en supersnygg wrap i benvitt och lila. Så vacker på, så underbara detaljer, kanonfina ärmar och bra pris. Den fick också följa med hem, så nu behöver jag nog inte några fler vårkläder :) Har inte tittat på kläder på länge, men idag blev det tre nya inköp.


Man ska inte gå i affärer bara för att titta, och definitivt inte prova om man inte tänkt köpa. Men jag är nöjd med mina nyinköp. En av dom åker på redan imorgon då jag ska på tjejmiddag ;)


Lyckostrategi nr 6

Den sjätte lyckostrategin handlar om hur man hanterar stress och motgångar. Det passar bra som fortsättning på torsdagens föreläsning. Eva pratade en del om att motgångar kommer vi alla att stöta på, på olika sätt och olika mycket, men motgångar är en naturlig del i livet. Det blir inte alltid som vi har tänkt oss att det ska bli. Det händer saker som ställer alla våra planer på ända. Det händer även traumatiska saker. Hur mycket vi än försöker skydda oss kommer det hända saker som gör ont i själen.


Hur vi hanterar smärta, sorg och lidande dvs vilka copingstrategier vi använder påverkar i allra högsta grad vårt mående. Negativa händelser och situationer händer alla, och det kan handla om situationer som är allt från påfrestande till traumatiska. Vi har olika sätt att hantera kriser på. Det kan handla om att försöka lösa problemet dvs vara probleminriktad. Där används olika problemlösningsstrategier. Ett annat sätt är att vara mer känsloinriktad och arbeta med de känslor som situationen väcker, kanske med hjälp av terapi.


Det finns olika typer av krishanteringsstrategier.


En av dom är att skriva av sig. Att skriva om otäcka eller traumatiska händelser kan vara läkande. Forskning har visat att det har många positiva effekter att skriva om traumatiska upplevelser. Skrivandet hjälper oss att förstå, acceptera och reda ut det som har hänt. Den som genom sitt skrivande kan finna en mening i det som har hänt har också färre och mindre smärtsamma tankar och funderingar kring händelsen.


En strategi att hantera smärtsamma upplevelser är att prata om den. Det kan vara med en nära vän eller det kan vara med en professionell person som tex en psykolog.


En tredje strategi handlar om att ifrågasätta dina negativa tankar. När det händer något dåligt översköljs vi ofta av negativa tankar och känslor som förvärrar din ursprungliga känsla. Dessa tankar kommer ofta automatiskt och är överdrivet pessimistiska, förvrängda och negativa. Beskriv vilken typ av motgång du har drabbats av, identifiera dina negativa tankar som uppstått på grund av problemet, skriv ner konsekvenserna av problemet dvs hur du mår och vad du gör, ifrågasätt dina negativa tankar och fundera på om det kan finnas andra orsaker. Att fundera på alternativa, mer positiva, orsaker till en händelse eller ett problem kan få dig på bättre humör och gör att du kan samla kraft till att bli mindre orolig och ha mer förtröstan. Det handlar om att konfrontera sina negativa tankar istället för att låta dom ta över kontrollen

Rachel Zoe och Lindex

Rachel Zoe är nog den mest kända stylisten för tillfället. Hon stylar flera Hollywoodkändisar och har sitt eget TV-program. I vår samarbetar hon med Lindex där hon har valt ut sina favoriter från vårens kollektion och stylat dom på sitt sätt.
Den här klänningen tycker jag är riktigt söt
Jeansshorts har nästan blivit en del av basgarderoben den varma årstiden och går att kombinera på hur många olika sätt som helst. Själv brukar jag inte använda högklackat till, utan snarare ett par sköna sandaler. Stilen känns avslappnad och skön, men tröja där man visar magen gjorde jag på 80-talet så den stilen hoppar jag nog över nu när den kommer tillbaka :)

Nätverk

För mig är nätverk och nätverkande en viktig del, av flera olika skäl. Jag är med i flera olika nätverk. Med jämna mellanrum har dessa nätverk seminarier och föreläsningar. Dessa föreläsningar ger mig så mycket inspiration och energi. Dels lär jag mig alltid något nytt på varje föreläsning och dels blir jag påmind om sådant jag redan vet. Men jag har också märkt att något som är utmärkande för föreläsarna är att de bjuder mycket på sig själv och kryddar med en rejäl dos humor. Skratt är något som höjer lyckokänslan enormt mycket, vilket ger en extra dimension till dessa tillställningar. Den sista, och en viktiga aspekt är den sociala biten. Att träffa människor är något som jag tilltalas av. Ibland är det främmande människor som jag pratar med en stund, och ibland, som ikväll, träffar jag någon jag känner men inte sett på ett tag. Oväntade möten är roligt.


Ikväll har jag alltså varit på en nätverksträff igen i ett nätverk för kvinnligt ledarskap. Grant Thornton har ett nätverk för kvinnliga ledare på flera olika orter i Sverige. I Göteborg hade de ikväll bjudit in Eva Hyllstam DanielssonHon är NLP coach ( jag har märkt att många av de föreläsare som jag har lyssnat på genom åren har en coachutbildning). Hon startade sitt första företag när hon var 21 år gammal, och vid 25 års ålder tog hon över det som idag är Sveriges största kontorshotell. Hon höll ett roligt och inspirerande föredrag, och det som fastnade hos mig är att våga göra saker fast man kanske inte riktigt behärskar det man gör. Säg ja till saker, gå utanför dina gränser - och var envis. Ge inte upp om det kommer bakslag. Det gör det nämligen för nästan alla.


I morse på väg till jobbet lyssnade jag på radio som vanligt, och Sofia Wistam sa något som också fastnade hos mig. Hon hade varit i Sälen med familjen och såg hur hennes fyraåring blev euforiskt glad när han äntligen klarade av att åka i liften själv för första gången. Den känslan får barn uppleva många gånger - första gången man klarar av att simma, första gången man klarar att hålla balansen när man lär sig cykla osv.


Som vuxen är det mer sällan man upplever den känslan, och det är viktigt att fortsätta lära sig nya saker, och återigen få känna den där känslan av glädje och stolthet av att klara något.


Ett citat från kvällens föreläsnin som jag skrev upp var "Det är inte för att saker är svåra som vi inte vågar, det är för att vi inte vågar som saker blir svåra". Så våga gå utanför ramarna, gå utanför dina gränser, pröva nya saker. Bli som ett barn på nytt och upptäck världen!!

Vem är mördaren?

Ikväll har jag varit på en riktigt rolig grej. Vi hade årsmöte i ett nätverk för kvinnliga företagare som jag är medlem i. Årsmötet var på ett ställe som heter Beachen i Göteborg


Beachen är ett så häftigt ställe. Där finns en sandstrand och en stark värmande "sol" som blir upp till 34 grader varmt. Där finns en strandbar och trädgårdsmöbler. Det känns som om man är på semester. Jag har varit där en gång förut, mitt i smällkalla vintern tog vi en timme i solen och värmen. Hur skönt som helst.


Ikväll var alltså vårt årsmöte där. Själva årsmötet var snabbt avklarat, och sen var det middag, mingel och trevligheter. Ikväll hade de bokat ett par timmar med Mordgåtan. Alla blev vi tilldelade varsin karaktär, idel "kända namn" som Victoria Silversked, Stefan Spillberg - vilka var de två som blev mördade under kvällen. Där fanns också Paris Stillton, Bröd Pita, Amfetamina, Mary Katt och Aslee Olsen, Pat Swayze, Kourtne Löv för att nämna några. Själv fick jag rollen som badboy Charlie Sheep. Det började med att två av gästerna på festen blev mördade. Sen skulle vi, samtidigt som vi spelade våra rollkaraktärer, försöka lista ut vem som var mördaren. Vi fick varsin lapp med lite instruktioner gällande vår karaktär. Min karaktär var inte så svår att spela - det handlade om affärer, pengar, Armanikostymer, tjejer, hästar, spel och vara allmänt en badboy. I slutändan lyckades vi faktiskt lista ut vem som var mördaren.Det var en mycket rolig kväll med många skratt, och ett bra sätt att umgås. Jag rekommenderar verkligen att ni testar en sådan kväll tex på jobbet, med gänget, på möhippan eller helt enkelt när ni vill göra något kul tillsammans.


Chill Norway

Det är många som har tagit Chill Norways till sitt hjärta, och jag ser ofta kläder från den norska duon på olika bloggar, men själv har jag inte fallit alls för deras kläder. Jag gillar mjuka, sköna kläder men det är något med designen som inte har tilltalat mig riktigt....tills jag såg den här


Den här vill jag ha i vår. Så snygg med sina kvinnliga detaljer, och färgen är underbar. Kolla in hur fin den är i ryggen också

 

 


Lyckostrategi 5

Den femte lyckostrategin är att vårda dina relationer


Forskning har visat att lyckliga människor är bra på att vårda sina relationer, både till vänner, familj och i kärlek. Man har funnit att vi blir lyckligare av att ha vänner och en kärlekspartner, men att lyckliga människor även har större chans att hitta både vänner och en partner. Att satsa på att vårda sina relationer ger dig mer positiva känslor. Dessa känslor höjer din lyckokänsla vilket bidrar till att du drar till dig fler bra relationer, vilket får dig att må bättre. Det blir en uppåtgående spiral

Människan är en social varelse, och vi behöver relationer till andra, och känna att vi har en samhörighet med andra människor. Något av det värsta som kan hända en människa är att bli utesluten ur gemenskapen. Våra sociala relationer fyller många funktioner, inte minst att ge stöd. Detta stöd kan vara praktiskt, känslomässigt eller för att ge inrormation. I vänskapsrelationer finns alla typer och de går åt båda håll. Forskning har visat att människor med starkt socialt stöd är friskare och lever längre.


Hur gör man då för att stärka sina relationer? Det finns många olika sätt. Välj en och börja redan idag


Att ta sig tid! Detta är den viktigaste aspekten i alla typer av relationer, oavsett om det handlar om kärleksrelationer eller vänskapsrelationer. Relationer behöver få ta tid för att överleva. Lever du i en kärleksrelation, så har forskning visat att en av de viktigaste delarna i lyckliga, långa äktenskap är att makarna tar sig tid att prata med varandra mycket. Det har visat sig att lyckliga par ägnar mer än fem timmar mer på att prata med varandra än andra par. Ta dig lite extra tid med din partner, varje vecka och helst varje dag. Visa din uppskattning och uttryck tacksamhet. Prata med varandra på morgonen, fråga vad den andra ska göra under dagen, när ni sen kommer hem på kvällen - ta en stund till att knyta an igen. Det behöver inte ta mer tid än femton minuter, men låt det vara fritt från stress och ta er tid att lyssna på varandra. Det kan vara enkla saker som att ta en promenad tillsammans (har man hund måste den ju ut), ta något att dricka, varva ner tillsammans innan ni börjar med vardagsbestyren.


Finns det barn i familjen kanske man måste schemalägga några timmar varje vecka för att få tid tillsammans, skaffa barnvakt, ses och ät lunch någon dag eller vad som passar er. Skapa tid som bara är er där ni kan prata eller göra något tillsammans. Det bästa är att uppleva något tillsammans, tex en utflykt, laga mat ihop, läsa högt för varandra, gå på något sportevenemang - något där ni kan dela upplevelsen. I en tidigare relation jag haft bestämde vi en kväll i veckan som var vår kväll, och så turades vi om att planera vad vi skulle göra då. Det positiva med det är att båda kan välja saker man gillar och den andra får en chans att testa nya saker.


En annan strategi är att uttrycka beundran, tillgivnehet och uppskattning. Forksning har visat att i lyckliga äktenskap så finns det fem positiva yttranden för varje negativt som tex kritik elle tjat. Gör det till ett mål att öka de positiva känsloyttringarna. Visa mer tillgivenhet, kanske genom att tala om hur mycket du tycker om din partner, fysiskt eller genom att göra snälla saker. Uttryck även beundran och tacksamhet direkt till varandra. Ofta kan vi säga till andra hur stolta vi är över vår partner, men är dåliga på att säga det direkt till henne eller honom. Att få beröm gör en glad, men kan även inspirerar också. Du kan träna på att respektera och värdesätta din partner på flera olika sätt. Skriv ner några av de egenskaper som gjorde att du först föll för din partner. Tänk sedan på minst en händelse som är kopplad till varje egenskap för att illustrera den. Skriv om enb ra period i er relation tex när ni först träffades, när ni blev kära eller när ni gått igenom något tillsammans. Nästa steg är att tänka på något som din partner gjort som gjorde dig arg eller besviken och skriv sedan ner olika förklaringar till att din partner gjorde så som inte handlar om dåliga karaktärsdrag tex missförstånd, stress eller något annat. En sista övning är att skriva ner mål och värderingar som du och din partner har gemensamt.


En tredje strategi till att vårda dina relationer är att glädjas åt varandras framgångar. Det som skiljer bra relationer från dåliga är inte hur partnern reagerar på varandras besvikelser och motgångar, utan hur de reagerar på framgångar. Hur reagarar din partner när det händer något positivt för dig? Glad för din skull? Hur reagerar du själv när det händer din partner något bra? Positiva saker som händer andra kan väcka avundsjuka, svartsjuka och oro. Att uppriktigt bli glad för någon annans skull och stötta ökar intimiteten och närheten. Du kan själv bestämma hur du ska reagera vid goda nyheter, även om det kräver en del träning. Du kan bestämma dig för att visa intresse och entusiasm. Tala om det, fira goda nyheter - uttryck ditt stöd.


Två andra viktiga aspekter på lyckliga kärleksrelationer är hur man hanterar konflikter och att man gör gemensamma drömmar, mål och ritualer, att stötta sin partner i olika roller och respekterar varandras intressen och livsdrömmar, även om man inte alltid delar dom.


Att vårda sin vänskapsrelationer bygger på ganska lika strategier

* ta dig tid och visa intresse för andra människor. Hitta något gemensamt att göra som hjälper till att ni får tid tillsammans tex att träna ihop, gå en kurs ihop, laga mat tillsammans en gång i veckan eller något annat som passar er


* kommunicera, berätta personliga saker, dela tankar och känslor. Det ökar närheten i relationer, särskilt mellan kvinnor. Du måste ocksåp ta dig tid att lyssna på dina vänner när de vill dela med sig av sina tankar och känslor. Uttryck även din beundran och uppskattning


* var lojal och uppmuntrande. Precis som i en kärleksrelation är det viktigt att stötta, hjälpa och bekräfta vänners framgångar. Försök att inte bli avundjuk utan låt din vän glänsa. Nästa gång är det din tur


* försvara dina vänner när de inte är närvarande, bevara hemligheter, återgälda tjänster är andra saker som ger näring åt en vänskapsrelation


I alla relationer är det viktigt med fysisk närhet - kramas mer :) Det gör oss lyckligare, ger bättre hälsa och stärker våra relationer. Stor kram till er alla

Mindfulness

Lektion nr 9 - Hemma


"Att vara närvarande är långt ifrån trivialt. Det är kanske världens svåraste uppgift. Glöm det där "kanske". Det är världens svåraste uppgift - iallafall att bevara sin närvaro. Och det är den viktigaste uppgiften. När man blir närvarande märker man det genast, man känner sig genast hemma. När man är hemma, kan man släppa taget, vila i sitt varande, vila i medvetenhet, i själva närvaron, i sitt eget sköna sällskap."
Jon Kabat-Zinn 

Lyckostrategi nr 4

Den fjärde lyckostrategin du kan välja är att göra snälla saker. Att hjälpa andra är inte bara något som den som blir hjälpt har glädje av, utan även hjälparen .

Om denna strategi är något som du känner passar dig, är det ett par saker som är viktiga att tänka på. Forskning har visat att tajmingen är viktig. Du bör alltså tänka igenom vad du vill göra, hur ofta och hur mycket. Om man gör för lite har det ingen särskild effekt. De flesta av oss är lite lagom snälla till vardags, och om du väljer strategin att vara snäll mot andra, måste det vara något som utmärker sig från den vanliga vardagssnällheten. Det får inte heller vara för mycket så du känner dig trött, överansträngd, arg och kanske utnyttjad. Forskning har visat att det kan vara lagom att välja en dag i veckan till att vara extra snäll och under den dagen göra en god gärning av ny och speciell art, dvs annorlunda mot det du normalt gör, alternativt tre till fem små gärningar.


En annan aspekt är att det är viktigt med omväxling, dvs variera sina goda gärningar. Att alltid göra samma goda gärningar gör att effekten av att känna lycka avtar då vi vänjer oss. För att kunna variera sina goda gärningar krävs kreativitet och lite ansträngning. Om du har ont om pengar, eller andra resurser - ge bort tid. En annan idé är att överraska någon du känner med något extra tex en utflykt, en present, ett brev, en hemlagad middag.


En tredje variant är att varje vecka göra lite mer av något som inte faller sig naturligt för dig, något som kräver en extra tanke och ansträngning att göra. Det kan vara att vara trevlig mot telefonsäljare, att visa tacksamhet till busschauffören, tacka en förbipasserande. Ett fjärde sätt att vara mer snäll är att träna på att öka din medkänsla. Sätt dig in i andra människors situation, lev dig in i deras problem och se världen ur deras perspektiv. Erbjud dig att hjälpa någon som har det svårt. Det kan även stärka din tacksamhet .


Gör varje vecka någon god gärning som du inte berättar för någon, och utan att förvänta dig något tillbaka.
Men att vara snäll mot andra får samma effekt som ringar på vattnet - de sprider sig. Mottagaren blir glad och förvånad och din omtänksamma handling kan få henne att själv göra en god gärning mot någon annan, som i sin tur hjälper någon annan. Viktigt är dock att komma ihåg att du ska bara göra snälla handlingar mot andra om det inte är på bekostnad av ditt eget välbefinnande. Du ska göra det av egen fri vilja, och inte känna dig tvingad att göra det. Att inte kunna säga nej är något som många har svårigheter med, och det kan leda till en känsla av att bli utnyttjad. Så välj denna strategi för att öka din lycka och ditt välbefinnande om det passar dig.


Lite exempel på snälla gärningar är att hjälpa någon med läxorna, passa barn åt någon, utföra någon extra hushållssyssla, att hjälpa någon med en uppgift, bjuda någon på mat, att ta sig tid att verkligen lyssna på någon, donera pengar, hälsa på någon som är ensam. Möjligheterna till att göra snälla gärningar är obegränsade. om du ser dig omkring kommer du upptäcka att det finns tillfällen att göra något gott för någon annan överallt. Den goda gärningen behöver inte vara storslagen eller komplicerad.Härliga Österlen

Vårt första stopp när vi kom till Österlen var Hylkegården. En kanonmysig gammal skånelänga som är omgjord till en affär med kläder, inredning, teer, choklad, antikviteter och en kaffestuga med hembakat bröd och goda pajer


De har också fina smycken, väskor och skor med märken som tex Friis company

Riktigt så här grönt var det inte nu, men våren hade kommit ganska långt

Både gulsippor och snödroppar blommade överallt. Vid husväggen värmed solen sköntSen checkade vi in på den mysiga Gnalövs gård där de började med bed & breakfast förra sommaren. Vi var de enda gästerna och blev väldigt positivt bemötta av ägaren JosefinEn kvällspromenad innan läggdags. För en annan som bor i en större stad är det så ovanligt med det kompakta mörkret som blir på landet. Så härligt att gå ut och titta på stjärnorna och den enormt stora fullmånen. Sen sov vi gott i våra sköna sängar.

Söndagen tillbringade vi med att gå på visning, titta runt i området huset ligger, gå omkring vid badsjön, titta ut över ängar och hagar. Konstigt nog blev det inte ett enda foto taget den dagen ;) Alla foton är tagna av dottern, och hon lämnade kvar kameran i bilen.


Tack för att du finns

Jag är så tacksam för att ni finns. Det är så roligt att ni är såpass många som har hittat till min blogg. Det gör mig glad att ni hittar någon som inspirerar er av det jag skriver.

 

Och du, kom ihåg att du är fantastisk!!! Hoppas ni alla får en härlig vecka!


Trädgårdslust

I helgen fick jag sådana härliga vårkänslor då solen värmde oss nere på Österlen. Nu vill jag börja leva utomhusliv. Dessa trädgårdsbilder har jag sparat i min inspirationsmapp.


Trädgård med vita blommor tycker jag om. Vita blommor känns så fräscht ihop med det grönaEtt växthus med en skön schäslong ser inbjudande ut


Dusch på miniyta

Nu har vi äntligen tittat på huset vi funderar på att köpa, och även om det var litet kändes det väldigt ljust och luftigt. Bra gjort på  bara femton kvadratmeter tycker jag.


En sak som jag funderat på under hela resan hem är hur man ska lösa det där med dusch på minimal yta. Ett alternativ är en utedusch, som jag skrivit i tidígare inlägg. Toalettutrymmet är 1,10 meter gånger 1,70 meter så inte ens två kvadratmeter är avsatt till hygienutrymme. Men på andra ställen där varje kvadratcentimeter är av betydelse har de lyckats klämma in alla funktioner på väldigt liten yta, tex på båt, i en husbil, hytten på färjan.


Ett exempel på hur man löst det på en båt

 Smart utnyttjande av utrymme på en husbil, svängbart handfat som blir en dusch. Kanske kan vara något :)


Är det någon av er som har smarta ideér på hur man kan få plats med både toalett, handfat, lite förvaring, dusch på den lilla ytan som är avsatt till toalett i det lilla pyttehuset?


Trött, men glad

Vilken helg vi har haft. I Skåne var det vår!! :) Solen sken och värmde gott mot husväggen, gulsippor och snödropparna blommade överallt. Vi har kört runt och tittat på alla våra favoritställen. När dottern för över alla bilder till datorn kommer jag lägga ut en del här, men just nu känner jag att det vore skönt att ta en stund härBehöver en skön stund med avkoppling innan det är dags att börja den nya veckan. Man blir rätt trött av att köra bil ett antal timmar, 34 mil är det från stugan hem till oss.

Weekend

Idag är dottern och jag på väg ner till Österlen


 

Vi gillar verkligen Österlen, det öppna landskapet, ljuset och havet i fonden vart man än vänder sig. Och anledningen till att vi åker ner dit en helg i mars (vilket kanske inte är den mysigaste månaden att åka dit) är at vi ska ta en titt på det lilla huset och se om det kanske blir ett köp. och en liten sommarstuga att åka till vid andra tidpunkter på året. Kanske redan till påsk och ta del av konstrundan.

 

I helgen ska vi bo på Gnalöv Bed & Breakfast. Jag tyckte det verkade trevligare att bo på en gård på landet än ett hotell inne i stan. Men innan vi åker dit ska vi göra ett besök på ett av våra favoritställen, Hylkegården. Där har de en affär med en blandning av vackra kläder, fina inredningssaker, teer, smycken mm mm i ena delen av en gammal bondgårde. En avdelningen är för antikviteter, så även det gamla höloftet. I en annan del av gården har de en mysig servering. Jag vet inte hur många gånger vi var där i somras när vi var på Österlen. Köpte äpplekaka med vaniljsås, satt i trädgården, dottern läsandes gamla nummer av Kalle Anka och jag gamla nummer av Lantliv. Dit ska vi idag :) I eftermiddag ska vi titta närmare på området där stugan ligger, för att sedan i morgon gå på visning.


Så ser vår helg ut. Hur ser din helg ut?

 

Katter är bra....ibland....

Efter inlägget häromdagen med foton på våra underbara katter har jag fått flera kommentarer om hur härliga katter är, och visst är de det. För det mesta. I onsdags kväll när jag kom hem möttes jag i hallen av två superkeliga katter....i nästa stund ser jag en av mina nyköpta tulpaner ligga på hallgolvet, helt demolerad. Tusentals bitar såg det ut som.


I köket stod resten av tulpanerna fint i sin vas, ungefär så här


 

Ett dygn senare, då är vi framme vid igår kväll, går jag ut i köket strax innan läggdags. Det första jag ser är en avgnagd tulpan på golvet, sen flyttar sig blicken upp på köksbordet. Där står en vas....med tulpanstjälkar, men inte en enda blomma kvar. Runt om på bordet ligger en hel hög med avgnagda blommor med ca 2 cm stjälk kvar.

 

Jag var inte så glad just då, men idag skrattar vi åt det :) Knäppa katter. Så blommor har ett kort liv hos oss...och det beror inte på min misskötsel.

 

Jag älskar katter och har haft katt i många år, men jag älskar även hundar. I mitt vuxna liv har jag faktiskt haft hund fler år än vad jag haft katt.

 

 


Lantlig trend

Den lantliga inredningstrenden har varit populär ganska länge, men ser man på tidningsfronten verkar det vara en trend som är på uppåtgående. En av mina favorittidningar är Lantliv


Det är en tidning som jag tycker har en estetiskt tillalande layout, vackra hem, sköna trädgårdar, superhärliga modereportage, lockande recept och kryddat med riktigt inspirerande resereportage. Det är en ren njutning att läsa varje nummer.

 

I affären idag såg jag att Allt i Hemmet (som länge var min favorittidning när det gäller inredning - och som börjar kännas bra igen) kommit ut med ett specialnummer om det lantliga livet

 
Till det kommer Sköna Hems nya satsning Sköna Hem Country Life som kommer finnas i butik i slutet av april


Vad är det som gör att vi är så många som tilltalas av den lantliga stilen? Jag tror det finns många möjliga förklaringar till det. Den lantliga inredningsstilen påminner oss om äldre tider där livet var enklare och mer här-och-nu. Stilen har mycket naturmaterial och ger en trygg känsla. Jag tror att så som samhället har utvecklats de senaste 20-30 åren har vårt behov av att ha lugna, trygga oaser ökat, och hemmet har blivit en ännu större källa till det.


Jag tror även att den enklare livsstilen, som tex simple living-rörelsen, är en del av det. Hjulen snurrar för snabbt, valen och intrycken är för många överallt. Fler människor väljer att flytta ut från städerna, ut på landsbygden och leva nämare naturen. För många innebär det också att inte leva större än vad man behöver och att inte samla på sig mer prylar än vad man behöver. För mig känns den lantliga inredningsstilen gedigen, trygg, harmonisk och livsbejakande.


Lyckostrategi 3

Den tredje lyckostrategin är att undvika grubblerier och att sluta jämföra sig med andra.


Många gånger tänker vi för mycket, vi ältar och grubblar över innebörder, orsaker, konskevenser, känslor och problem. Ändlösa tankar som inte leder någonstans. Att tänka och grubbla för mycket kan leda till att främja negativa tankemönster, hämmar problemlösningsförmågan, försvagar motivationen, försämrar koncentrations- och initiativförmågan, ledsenhet fördjupas och dröjer sig kvar längre. När man kör fast hjälper det inte att tänka tankar som varför, hur eller tänk om. Forskning har visat att människor som ältar problem när de är ledsna eller upprörda oftare känner sig maktlösa, självkritiska, pessimistiska och negativt inställda i allmänhet.


Positiva människor har en förmåga att slappna av och helt gå upp i aktiviteter som ger dom energi, vilket drar medvetenadet bort från grubblerier. Alla råkar ut för bakslag, konflikter, sjukdom, att bli avvisade, att misslyckas någon gång i livet. Det är oundvikligt, och en del av livet. Skillnaden är hur vi hanterar dessa situationer. Som du säkert hört massor av gånger - det är inte hur du har det, utan hur du tar det som är viktigt. För att bli lyckligare måste vi lära oss av med den dåliga vanan att älta och grubbla så mycket över både små och stora bakslag och inte låta dessa bakslag påverka hur vi ser på oss själva och våra liv. Att tänka för mycket tär på våra psykiska krafter, och läcker energi.


Att jämföra sig med andra kan vara positivt såtillvida att det kan vara inspirerande och motiverande att ha förebilder, men ofta är det skadligt att se vad andra har och inte jag. Att andra är smartare, rikare, friskare, snyggare, bättre osv. Att jämföra sig uppåt, dvs att andra är bättre eller har mer än jag kan göra att vi känner oss underlägsna, nedstämda och får sämre självkänsla. Att jämföra sig nedåt dvs att någon annar har det sämre än jag kan ge skuldkänslor, hanterande av andra människors avundsjuka, bitterhet och missunnsamhet. Ju mer vi jämför oss med andra desto mer ökar sannolikheten att vi hittar ogynnsamma jämförelser, då det alltid finns någon som har det bättre, är rikare, är snyggare osv och ju känsligare man är för jämförelser desto mer ökar risken för negativa känslor.


Man kan inte vara avundsjuk och glad samtidigt. De som ofta jämför sig med andra går omkring med en känsla av att vara hotad och osäker. Lyckliga människor jämför sig inte med andra och låter inte andras prestationer påverka deras uppfattning om sig själva. De blir glada när andra människor lyckas med något och nedslagna när andra misslyckas. Olyckliga människor tappar istället sugen när det går bra för deras vänner, istället för att bli glada för deras skull och kanske bli motiverade. De känner också lättnad istället för medkänsla när det går dålig för deras vänner.

Det är lätt att fastna i grubblerier. Man känner lätt att man måste reda ut alla tankar, men det blir ofta värre om du grubblar. En metod för att sluta grubbla och älta är att först göra dig fri, sen gå vidare och till sist undvika framtida fällor.


Först måste du göra dig fri, och ta dig loss från ältandet. Du måste sluta tänka för mycket och jämföra dig med andra. En metod är att göra något annat. En aktivitet som uppslukar dina tankar att du inte kan grubbla. Gör sådant som gör dig glad, lugn, road eller stolt. Positiva känslor. Se en rolig film, läs en fängslande bok, gör något fysiskt, sätt på en glad och medryckande låt, träffa en vän. De positiva känslorna som detta ger kan hjälpa dig att komma ur dina grubblerier. En annan metod är att du tänker Sluta när tankarna dyker upp. Du kan skapa en strategi att när du känner att tankarna far iväg till grubblerier att du säger till dig själv ett klart NEJ eller SLUTA. Försök bryta de negativa tankarn och tänk på något annat som vad du behöver handla till middagen, vad du ska göra imorgon, planera för något framöver - kanske en semesterresa.


En annan strategi är att ha någon att prata med när tankarna dyker upp. Ibland kan det räcka med att få höra sig själv uttala tankarna man har för att inse att problemen inte är så stora som de kanske först verkade. Men det är viktigt vem du väljer att prata med så det är någon som inte dras in i dina grubblerier och förstärker de negativa tankarna så du mår ännu sämre utan kan hjälpa dig att se saker objektivt. Det är också viktigt att inte alltid prata om negativa saker, grubblerier och oro då det kan leda till att människor drar sig undan då de inte orkar att alltid lyssna på negativa tankar varje gång ni pratar med varandra.


En annan metod är att skriva av sig sina tankar och sin oro, vilket hjälper till att skapa struktur och få en överblick.


Om dina grubblerier och oro beror på verkliga problem är det viktigt att hitta kraften att lösa dom. Tänk ut vilka steg du behöver ta för att hitta en lösning, och gör något. Att bara komma igång, och ta det första steget kommer både förbättra ditt humör och öka din självkänsla. Ibland behöver vi hjälp för att komma igång, men tveka inte att be om hjälp isåfall. Att bara sitta och vänta på att något ska hända eller att någon ska erbjuda sig sin hjälp brukar sällan leda någonstans.


Att sätta stopp för grubblerierna är viktigt, och ett första steg kan vara att identifiera vad som triggar igång de negativa tankarna. Gör en lista på olika situationer som tex platser, tider på dagen, tider på året, olika människor som får tankarna att sätta igång. Om du ser ett mönster och lär dig identifiera vilka triggers du har, undvik dessa situationer.


För mig har alltid havet haft en lugnande inverkan, och när jag känner att mina tankar far iväg brukar jag åka iväg till havet och titta ut över horisonten. I det sammanhanget blir jag medveten om hur liten jag är i det stora hela, och hur små mina eventuella problem är i ett större sammanhang, vilket gör det lättare att släppa tankarna. Pröva dig fram vad som funkar för dig! Och behöver du professionell hjälp, tveka inte att boka tid hos en psykolog för samtal.Längtar hit...

I måndags började jag mitt nya jobb, och den här första veckan har jag arbetat alla dagar. Framöver kommer jag vara ledig på onsdagar. Att börja ett nytt jobb är spännande och roligt, men med alla nya människor, nya arbetsuppgifter, nya rutiner, nya datasystem ja, alla nya intryck är jag så trött i huvudet när jag kommer hem.


Men ikväll har dottern och jag haft en riktig energiinjektion. Efter en god middag som vi avslutade med en bit cheesecake från favoritkondiset hamnade vi i en hög på golvet där vi har pratat, skrattat, busat och haft jättekul. Riktiga gapskratt ger så enormt mycket glädje.


I morse hörde jag att det var 15-20 grader vid Medelhavet så jag fick en sån längtan efter att åka tillbaka hit - till Venedig
Canal Grande

 Inte de snyggaste skorna, men har man bokat ett par timmars gående sightseeing får man klä sig så man klara av det också :)


Gömställen

Har man två härliga, busiga katter som vi har brukar man kunna hitta en katt på alla möjliga, och omöjliga, ställen i hemmet. Ett urvalTvå söta vänner delar handfatetTvå katter i blompappretKartonger är spännande leksakerHaha, tänker på den där TV-reklamen där de gömmer sig på olika ställen på hotellrummet. Undrar om någon ser mig nu??

Elaka ögat glimmar under täcket
En mjuk och söt katt bland halsdukar, mössor och vantar. Är säkert skönt att ligga på :)


Mindfulness

Lektion 8 - Kontakt


"På samma sätt som ett par skor skyddar våra fötter, kan mindfulness, när den används vid kontakt med något som dyker upp i kropp och själ, eller när någonting händer oss, antingen det är hotande eller lockande, skydda oss och andra från en hel del lidande..."
Jon Kabat-Zinn

Lycklig

Ikväll känner jag mig lycklig, på ett nästan euforiskt sätt. Jag har varit och ridit, som jag alltid gör på tisdagkvällar. Ikväll var det hoppning på schemat. För ett antal år sedan skadade jag mig rätt ordentligt när jag försökte rida en häst jag inte kände alls över ett hinder som var väldigt mycket högre än vad jag hade ridit innan. Hästen vägrade hoppa och kastade av mig mitt i hindret så alla stockar flög åt alla håll. Efter den incidenten och skadan blev jag rädd. Rädd för att rida. Rädd för hästar. Och framförallt rädd för att hoppa. Jag slutade rida och red inte på många år. Men förra våren kände jag att jag ville ta upp ridningen igen, och det har jag varit så glad över att jag gjorde. Det ger mig jättemycket.Men hoppningen har jag fortfarande varit rädd för, och inte gillat hopplektionerna. Jag har antingen ringt återbud till de lektionerna, eller om jag varit där, hoppat något hinder med klappande hjärta. Men ikväll hoppade jag alla hinder, och det gick bra! Först hoppade jag ett hinder, sen två, sen en kombination av tre hinder...och jag gjorde det flera gånger. Det gick så bra, och för första gången på många år var det kul att hoppa. När man rider på ridskola byter vi häst var tredje, fjärde gång, och jag känner ingen av hästarna riktigt bra. Men den hästen jag red ikväll har jag ridit två lektioner innan, och jag kände redan förra lektionen att jag litade på henne. Att jag kände mig trygg med henne. Samspelet med hästen gör så stor skillnad. När jag känner mig trygg med henne, slappnar jag av, spänner mig inte, vilket gör att jag rider bättre, och hästen litar mer på mig. En god cirkel har skapats.


Jag är så glad idag att jag åkte på lektionen, och att jag vågade göra något som jag varit så rädd för - och att det gick så bra!
Har du något som du varit rädd för att göra, och som skulle ge dig en så härlig lyckokänsla när du vågar göra det trots din rädsla, att du vågar gå utanför din komfortzon? Kom ihåg att mod är inte frånvaron avrädsla, utan att göra det trots att du är rädd. Idag känner jag mig stark!

Tips!!

Hållerdu på att rensa och röja hemma bland barnens urvuxna saker. Lämna in dom på en barnmarknad och tjäna pengar på det du ändå rensar bort. Jag brukar lämna in saker varje vår och varje höst, och det blir faktiskt en ganska bra peng av det.Om du är på jakt efter saker till barn i alla åldrar, är denna marknad perfekt. Oj, vad mycket leksaker vi har fyndat här genom åren, och köpt billiga skridskor, och massor av kläder till superbra priser och.....


Kom gärna och kolla!NÄSTA BARNMARKNAD

Lördag 26 mars  kl. 9.00-14.00

Eklandaskolan i Mölndal

 

Kom och fynda på vår välbesökta marknad!!!

Här finns allt du behöver för ditt barn till otroligt låga priser!

 

Vill du vara med och sälja?

Inlämning av fräscha pris och nummermärkta kläder och prylar fredag 25/3  

kl. 18.30-19.30. Begränsat antal nummer för er som önskar sälja så först till kvarn gäller...

 

Utförlig info om du önskar sälja:

du får ett nummer via mail. Ta ca 5 cm maskeringstejp, skriv det nummer du fått, ringa in numret och skriv ditt pris på samma tejpbit. (som en prislapp). Markera upp allt du önskar sälja med dessa “prislappar” och kom med dina redan förmärkta saker ”i god tid” till Eklanda skola på fredagen 19.00-20.00. Du lägger själv ut kläder i storleksordning och prylar utifrån anvisade skyltar. Tag med galgar till ytterkläder då hängställningar finns. Vi tar sedan hand om marknaden under lördagen och du själv kan komma tillbaka på lördagen 18-19 och hämta ett kuvert med den förtjänst som du gjort (minus 30 %) Du väljer själv om du vill ta tillbaka det som inte har blivit sålt. Det som lämnas kvar kommer packas ner under lördagskvällen och skickas vidare till välgörande ändamål.

 

Du tjänar 70% (vi tar 30%, vi gör jobbet åt dig).

 

Förslag på vad som kan säljas:

Kläder, skor, leksaker, vagnar, små barnmöbler, bilstolar, spel, cyklar, pulkor, skridskor, filmer, babysaker, böcker, inlines, hjälmar, ute-leksaker, mammakläder och mycket mer (allt som har med barn att göra från nyfödd till tonåring). Vi tar ej emot stora möbler.

                    Det är stor efterfrågan på leksaker och prylar!

 

Det går endast att få nummer via mejl.

 

 

 

       Mailadress:          rebeccasjoling@yahoo.se

 


Lyckostrategi 2

Den andra lyckostrategin är att vara optimistisk och tänka positivt. Optimistiska strategier är tex att se saker från den ljusa sidan, att lyfta fram det som blev rätt istället för det som blev fel, att hellre fria än fälla, att ha en ljus syn på sin framtid. Både att ha en optimistisk livssyn och uttrycka tacksamhet innebär att försöka se det positiva i varje situation. Skillnaden är ,att vara optimistisk innebär både att uppskatta nuet, det förlutna OCH våga tro på en positiv framtid.

Både tacksamhet och optimism betyder olika saker för olika människor. Att vara optimistisk innebär inte att tänka att allt är perfekt och problemfritt, utan att vara medveten om att trots olika saker som händer ha en ljus livssyn, välja att se det positiva istället för det negativa. Att livet kan gå upp och ner, men till slut kommer allt att ordna sig.Vissa forskare definierar optimism med att ha en förväntan på en positiv framtid, andra utifrån hur vi förklarar olika saker vi råkar ut för. Den som tillskriver negativa händelser till yttre händelser yttre, övergående och specifika faktorer till skillnad mot inre, konstanta och genomgripande faktorer är optimistik. Optimism ger motivation och lättare att ta initiativ. Forskning har visat att optimistiska människor är envisa och jobbar på även i svåra stunder, de sätter upp fler mål och är mer framgångsrika inom många områden.
Några olika sätt för att börja med en optimistisk strategi


1. Skriv dagbok där du beskriver din bästa tänkbara framtid. Fundera hur du vill att ditt liv ska se ut om ett, fem eller tio år. Visualisera en framtid där allt har blivit exakt som du önskar. Skriv ner vad du ser framför dig. Ägna 20 minuter om dagen åt detta. Du kommer att inse att du har makten att bestämma hur din framtid ska bli. Att skriva ner din bästa framtid hjälper dig att organisera, samla och analysera dina tankar. Du kommer bättre förstå dina proriteringar, känslor, motiv, vem du innerst inne är och vad du vill få ut av ditt liv. Om du skriver ner dina livsmål kommer du också att anstränga dig att uppnå dom. Att tänka positivt om framtiden ökar chansen att det kommer bli som du tänker.2. Skriv dagbok över mål och delmål. Identifiera långsiktiga mål och bryt ner dom i delmål. När negativa tankar dyker upp, försök komma på andra scenarior och tänkbara lösningar. Hämta motivation och energi genom att tänka på andra situationer då du har lyckats.3. Identifiera hindrande tankar. Försök ersätta en automatisk negativ tanke med en mer optimistisk. Skriv ner dina hindrande tankar och fundera på olika sätt att omtolka dom. Fundera på om det går att tolka situationen på något annat sätt, om det kan komma något gott ur den, om den innebär möjligheter för dig, vad du kan lära dig för framtiden och om den gjorde dig starkare på något sätt?


Att bli mer optimistisk handlar om att träna sig på att se tillvaron ur ett mer positivt perspektiv. Det går att lära sig att bli mer optmistisk. Ju mer du övar dig i positivt tänkande, desto lättare kommer det bli att hitta positiva aspekter. Efter ett tag kommer de positiva tankarna komma automatiskt och blir till en vana, som allt vi tränar på.


Att vara optimistisk handlar också om hur man väljer att se på tillvaron. Världen är både hemsk och grym, men samtidigt underbar och rik. Båda är sant, och du väljer vilken sanning du vill ta till dig. Att vara optimistisk handlar inte om att förneka negativa händelser, utan att välja att se det positiva i varje given situation.

Veckans tips

Här kommer lite tips du kan göra i veckan:


* Plantera om alla krukväxter. Ljuset har kommit tillbaka, våren är på ingång, växterna sätter fart igen och mår bra av att planteras i ny jord och kanske en större kruka


* Håll språkkunskaperna vid liv. Köp, eller låna, en engelsk, fransk, tysk (eller det språk du vill träna på) tidning med artiklar som intresserar dig. Vill du köra mer avancerat - låna en bok på det språk du vill träna


* Skriv en lista över dina önskemål för det närmaste året, men gör också en tioårslista. Vad vill du uppnå med ditt yrkesliv? Vad har du för drömmar? Vad hindrar dig från att förverkliga det du vill?


* Gör något du inte vågar av rädsla för att skämma ut dig. Sjung högt när du går på gatan, hoppa på ett ben, börja prata med en okänd människa. Att gå utanför din komfortzon kommer göra dig gott!


* Ge dig ut i naturen och se hur allt börjar vakna till liv efter vintern. Se hur många vårtecken du kan hitta. Kanske vill du krama ett träd eller hålla i stenar, eller kasta macka vid en sjö - ta in naturen så mycket du kan och pröva dig fram vad som passar dig.

Lyckostrategier

Det finns ju flera myter om vad som gör oss lyckliga, som jag skrev om häromdagen, men det finns forskning som visar vad som faktiskt funkar, vad vi kan göra för att bli lyckliga. Jag kommer skriva om dessa lyskostrategier här på bloggen och det känns väl lämpligt att börja med lyckostrategi 1 :) Jag kommer skriva om tio olika lyckostrategier som forskningen har visat ökar vår lyckokänsla. Du behöver inte göra alla tio strategier, utan välj en strategi som passar dig, vilka sidor du vill kompensera för, dina starka sidor och din livsstil. Men kom ihåg att ge en strategi lite tid innan du bestämmer dig för om det är något för dig eller inte.


Vårt sätt att tänka om oss själva, omgivningen och om andra människor betyder mer för hur lyckliga vi känner oss än vad våra objektíva levnadsomständigheter gör. Lyckostrategi nr 1 handlar om att uttrycka tacksamhet. Tacksamhet kan vara en mängd olika saker, uppskattning, att fundera över det överflöd man lever i, att tacka någon som hjälpt en, tacka Gud, att vara glad över det man har. Tacksamhet är en motvikt till negativa känslor som avundsjuka, girighet, oro, fientlighet och irritation. Forskning har visat att människor som är konsekvent tacksamma är lyckligare oc hmer energiska och optimistiska än andra. De upplever även oftare positiva känslor. De är ofta även mer hjälpsamma, mer empatiska, mer andliga, mer förlåtande och mindre materialistiska. Forskningen har dock inte kunnat visa att det är tacksamheten som orsakar detta, eller om det är så att när vi är mer positivt lagda har vi även lättare för att känna tacksamhet.

Att träna sig på att uttrycka tacksamhet ger oss många positiva effekter.


1. Det hjälper oss att njuta av livet. Om du kan uppskatta och glädjas över olika saker kan du få mer tillfredsställelse och njutning ur dina nuvarnade livsomständigheter.


2. Självkänslan blir bättre. När du inser vad andra människor har gjort för dig, och hur mycket du själv har uppnått känner du dig tryggare och mer kompetent.


3. Tacksamhet motverkar stress. Förmågan att uppskatta liver som det är kan vara ett bra sätt att hantera även svåra stunder


4. Tacksamhet främjar till ett moraliskt levnadssätt. Tacksamma människor hjälper andra, gör snälla och omtänksamma saker, återgäldar andras snälla handlingar och är mindre materialistiska


5. Tacksamhet hjälper till att bygga och stärka relationer. När vi inser hur viktiga och värdefulla våra vänner och familjemedlemmar är behandlar vi dom bättre, vilket skapar en god cirkel


6. Tacksamhet fungerar som ett motmedel mot negativa jämförelser med andra. Om du är tacksam för det du har kommer du bry dig mindre om vad andra har, och är därmed mindre avundsjuk


7. Tacksamhet motverkar negativa känskor. Det kan förhindra eller förminska känslor som ilska, bitterhet och girighet


8. Tacksamhet hjälper oss att motverka lyckotillvänjningen. Vi människor vänjer oss snabbt vid nya omständigheter och händelser, även positiva och känslan av välbehag och lycka minskar snabbt. Att uttrycka sin tacksmahet motverkar detta fenomen


Du kan uttrycka tacksamhet på flera olika sätt, ett sätt är att skriva tacksamhetsdagbok som jag skrivit om tidigare. Skriv ner mellan tre och fem saker du är tacksam för. Det kan vara båda triviala saker som lite större saker. Ett sätt kan vara att skriva ner saker du är bra på, vad som gör att du trivs där du bor, mål du har uppnått, fördelar du har i livet, relationer som är viktiga, människor som bryr sig om dig, som har hjälpt dig. Bästa effekt får man om man gör en sån lista en gång i veckan. Jag har valt söndagar som min tacksamhetsdag.


Ett annat sätt att uttrycka din tacksamhet är att varje dag reflektera över något du är tacksam för och som du normalt tar gör givet. Att ha någon du talar om vad du är tacksam för kan också vara ett bra sätt. Du kan även uttrycka din tacksamhet direkt till en människa du är tacksam för, via telefon, brev eller direkt till personen i fråga. Det kan vara en förälder, vän, släkting, tränare, lärare, handledare - någon som har gjort något för dig som du är tacksam för. Det kan även vara någon du inte känner tex en författare, brevbäraren, en politikerSolsidan

Det var länge sedan ett TV-program engagerade så många människor och resulterade i så många diskussioner som Solsidan. Efter varje avsnitt ser jag flera kommentarer bland mina Facebook-vänner, hör kommentarer på jobbet, bland vänner och läser om på bloggar.


Är du ett Solsidanfan? Vilken är din favoritkaraktär? Alla karaktärer är skruvade, men min favorit är nog ändå Johan Rehborg som Fredde.


Ikväll visas även Bröllopsfotografen på TV. En film som jag tänkt se, men inte har sett än. Så ikväll blir det en TV-kväll för mig


 


To do listFör några dagar sedan skrev jag om hur mycket jag älskar att göra listor. För mig är det också ett stöd för minnet, så jag inte glömmer bort något. När jag har mycket småsaker som jag ska göra, kan jag känna mig stressad just över att jag kanske glömmer bort något. Att då skriva ner allt på en lista gör att jag kan koppla av. Minnet behöver inte längre belastas med alla saker. De finns nedskrivna. Att skriva listor är också ett sätt för mig att skapa struktur och få klarhet i mina tankar.  En av mina favoritbloggare www.fengshuiblogg.blogspot.com skrev ett inlägg just om listor. En viktig aspekt hon tar upp är att inte känna sig stressad över sakerna som står på listan.


Känner du dig stressad över att det är för många punkter kan du antingen prioritera dina olika arbetsuppgifter, en del kanske tom kan strykas. Ett annat sätt är att inte sätta någon deadline för dig själv. Du vet att du ska göra en uppgift, när du har tid över. Det kanske tar en vecka, eller kanske flera veckor, men när du har skrivit ner något har du även gjort dig själv medveten om att det är något du tänker göra. En sak som står på min lista som jag kommer göra någon dag snart är att putsa och fetta in mina skor och stövlar. Det känns inte som någon brådska så jag stressar inte upp mig över det, men har jag tid över så kan jag påbörja projektet.


En annan sak som jag tycker är viktigt, är att inte bara skriva "att-göra-listor" som innebär någon form av arbetsuppgift. Skriv även listor över dina drömmar, vad vill du göra i livet, vad vill du uppleva, vilka drömmar har du? Skriv ner dom, gärna i listform. Denna typ av lista har inte heller någon deadline men innebär att du sätter ord på tankar och drömmar du har. Gör dig själv medveten, och kanske det blir första steget mot något nytt.

I min fina leopardbok har jag många olika typer av listor. Jag har en aktuell att-göra-lista där jag stryker de sakerna jag har gjort, och där jag skriver upp nya saker jag kommer på ska göras. Jag har listor över olika förändringar jag vill göra i mitt hem, rum för rum. Jag har önskelistor för födesedag och jul för flera år tillbaka. Det är ganska roligt att se hur dotterns önskelista såg ut för en sex,sju år sedan :)


En sak som jag kan tipsa om är att även göra en ha-roligt-lista. Vilka saker tycker du är roligt att göra? Om du vill fira och unna dig själv något - vad vill du göra då? Jag och dottern har skrivit en gemensam lista där vi har skrivit upp saker vi tycker är kul att göra tillsammans. Om vi har lust att göra något någon dag, och inte riktigt kommer på vad kan vi kolla på listan vi har gjort och få ideér därifrån. Där står bla spela badminton, femkamp på Liseberg, spela laserdome, rida islandshäst, göra manikyr, pyssla, gå på afternoon tea (alternativt baka själva), gå på universeum, skriva serier, åka till badhuset. Vi kan säkert komma på fler saker att lägga till på vår lista.


Vilka saker vill du skriva på din ha-roligt-lista? I veckan ringde en vän till mig och frågade om jag hade något bra tips på vad man kan göra en vanlig gråtrist torsdag i mars  på egen hand när man tagit ledigt några dagar från jobbet. Min första tanke, och som står överst på min alldeles egna ha-roligt-lista, var en dag på Art garden spa.
Här kan jag tänka mig att tillbringa en ledig dag för mig själv. Först yoga, sen bada lite och sen en skön massage för att avsluta dagen med en härlig måltid och titta ut över havet.


Har du några bra idéer att dela med dig av om vad man kan göra en vardag när man tagit en ledig dag från jobbet??

Seriematlagning

Med lite planering och med lite effektivitet i köket har jag på ungefär en timme gjort fyra middagar. Att ha så mycket mat klar inför veckan känns väldigt skönt. Jag behöver inte fundera på vad vi ska äta, och jag behöver inte lägga massa tid i köket när vi kommer hem, trötta, hungriga och ibland i tidsbrist innan vi ska iväg på en aktivitet. Veckan som kommer är jag borta en kväll och kommer hem sent. Med mat redan förberedd och klar kan dottern själv fixa middag.


Jag sover aldrig länge, inte på helgerna heller. Jag vaknar av mig själv någon gång mellan sex och sju på morgonen. Sen brukar jag ligga kvar i sängen en stund och gotta mig åt att det är helg, och att jag kan ta det lugnt. Vid halvåttatiden brukar jag gå upp, sen fixar jag frukost och njuter av den länge. Trots att jag tar det väldigt lugnt är jag helt klar vid tiotiden. Vid den tiden har oftast inte dottern vaknat än, ingen annan är heller vaken, så den tiden är perfekt att använda till att vara effektiv och slippa arbete vid annat tillfälle.


Nu hade jag en hel del råvaror i kylskåpet som jag var tvungen att göra något av. Då jag åt på restaurangskolan vid två tillfällen förra veckan fanns det en del kvar som planerats gå åt. Så med lite planering och effektivitet lyckades jag vara klar med fyra middagar till klockan elva. Mycket hackande och skärande först, för att sedan ha fyra rätter puttrande på spisplattor och i ugnen.


Den första rätten jag gjorde var grekisk kyckling. Jag strimlade två kycklingfiléer och la dom i en ugnsfast form. Sen strimlade jag vad jag hade kvar av soltorkade tomater, tog en halv burk kalamatioliver och tärnade ner fetaost. In i ugnen på 175 grader i 30 minuter. Efter ett tag hällde jag på matlagninsgrädde. Det blev supergott med lite pressad potatis på.


Eftersom kycklingen krävde längst tillagningstid och väldigt lite förberedelstid började jag med den. Sen brynte jag köttfärs i en stekpanna och började med nästa rätt.


Av köttfärsen gjorde jag en gulaschsoppa med lök, köttfärs, tärnad potatis, buljong, krossade tomater och kryddor. Detta fick koka i en stor kastrull på spisen ca 15 min, eller tills potatisen är genomkokt.


Sen började jag strimla grönsaker, oj vad jag hackade och hackade, men det blev två olika rätter av det. Dels en pastasås som är dotterns favorit
Såsen består av hackad röd paprika, färska champinjoner, bacon och creme fraiche med tomat och basilika. När det är middagsdags är det bara att koka pasta så är det klart.


Den sista rätten blev ratatuille, som är användbart till så mycket - som tillbehör till kött tex kyckling, som en vegatarisk pastasås eller min favorit, strimla ner smal chorizo i grönsaksröran. Min ratatuille gör jag med en hackad lök, två paprikor i olika färg, en strimlad zucchini, en strimlad aubergine, krossad tomat, vitlök, salt med röksmak. Det får sen stå och puttra på spisen tills alla grönsaker är mjuka
Så under den tiden när många fortfarande ligger och sover, fixade jag veckans middagar. Att ta en stund på söndagen till att fixa inför kommande vecka är ett smart sätt att använda tiden. Med lite framförhållning är inte arbetsinsatsen så stor heller. För min del innebar det ungefär en timmes arbetstid med att hacka och bryna, sen var det bara tillagninstiden kvar, då maträtterna skötte sig själva :)Skönhet

Jag tittar på Nyhetsmorgon med Tilde de Paula där de hade en diskussion om skönhetsoperationer med anledning av Anna Bäséns  nya bok "Allt du behövet veta om skönhetsingrepp". Anna Bäséns är medicinjournalist och har tittat på skönhetsingrepp och gjort research i skönhetsbranschen för att kunna skriva sin bok. En sak som förvånade mig är att det inte finns några regleringar inom branschen. Det är lättare att starta en skönhetssalong som gör olika typer av kosmetiska ingrepp än vad det är att starta restaurang. Det finns inte heller någon nedre åldersgräns för när man får göra skönhetsoperationer. Inte i lagen iallfaall, men praxis är att seriösa aktörer använder 18 år som åldersgräns. Men som i alla lukrativa branscher finns det aktörer som är mindre seriösa.
Med tanke på vad jag skrev igår om lyckomyter känns det relevant att fortsätta diskussionen om skönhet.. En av lyckomyterna är att skönhet ger lycka, vilket forskningen har visat inte alls stämmer. Då är det ganska sorgligt, tycker jag, att 125.000 svenskar varje år genomgår någon form av skönhetsoperation. För en del har det säkert effekt. Forskningen har visat att oavsett om du är objektivt vacker eller inte, höjs lyckokänslan om du själv tycker att du är vacker. Men för många som genomgår en operation blir det en besvikelse att de inte mår bättre efter än vad de gjorde innan. Att ändra utseendet i sig har i de allra flesta fallen ingen långvarig effekt på lyckonivån.


En 17-årig tjej de intervjuade uttryckte det väldigt bra när hon sa att vi har alla komplex för något, och om vi fixar något komplex så hittar vi snart något nytt att ha komplex för. Det handlar om hur du värderar dig själv. I USA är de mer extrema än vad vi är i Sverige, men ofta blir det så att det som händer i USA kommer till Sverige förr eller senare. Jag tycker det var chockerande siffror att 12.000 ungdomar i USA, mellan 13 och 19 år, varje år tar botoxinjektioner . Hela den skönhetshets som finns i samhället idag gör att ungdomar blir de största förlorarna, speciellt tjejer.


Vad tycker du om skönhetsoperationer? Vad är ok att göra och när går det för långt?

Röj- och rensa tips

Hur ser det ut i ditt badrumsskåp? Detta är en ofta en plats där allt möjligt samlas, och har något väl kommit in får det stå kvar, oavsett om det används eller inte. Dags att ta en ordentlig titt i ditt badrumsskåp och se vad som egentligen gömmer sig där. Vad brukar du använda? Vad behöver du?


Börja med att rensa ut sådant som är gammalt. Smink och hudvårdsprodukter har inte en evig hållbarhet, faktum är att det mesta är gammalt efter ett år, och en del saker som tex mascara efter bara tre månader. När du rensar badrumsskåpet gå då igenom sådana saker som necessär och sminkväska också.


Och handen på hjärtat, den där superbra krämen du fick en gång - använder du den? När du ändå håller på att rensa i badrumsskåpet, passa då på att torka av och göra rent överallt. När du är klar har du ett rent skåp som bara innehåller saker du använder och behöver. Det kanske inte finns så mycket kvar? Kanske du inte ens behöver ett klassiskt badrumsskåp för att förvara de saker du vill behålla? Ofta gör vi saker av gammal vana, utan att fundera närmare på om det passar oss eller inte. När vi flyttar in i en ny bostad sitter det ofta ett spegelskåp över handfatet, och där ställer vi in våra badrumsartiklar. Du kanske hellre vill ha någon annan typ av förvaring. Fundera på hur du vill ha det samtidigt som du rensar, kanske vill du ändra om när du ändå håller på.


I mitt badrumsskåp ser det ut så här


Detta är min och dotterns gemensamma skåp, så vi har varsin tandkräm och varsin deo. Jag har rensat, men jag vet att det finns fler saker jag kan rensa ut, eller börja använda ;) Det står en liten flaska Listerine jag fick i en kampanj. Det ska vara bra för tänderna, men jag tycker det smakar för starkt och därför använder jag det inte - den kan åka ut med andra ord. Jag har två olika värmeserum för håret. Bra för att skydda håret mot solen eller mot värmen från fönen. Jag använder det sällan, och det behövs bara några droppar. Då behöver jag kanske inte två stycken - en kan åka ut.


Jag är ganska dålig på att smörja in mig efter jag har duschat, ändå har jag två stora och en liten bodylotion. En har en skimrande effekt vilket jag tyckte lät läckert att ha på sommaren, en är en vanlig HTH-lotion som jag fått i en goodie-bag på en föreläsning. Kanske räcker med en av dom?


Jag har ganska lite smink, då jag inte använder så många produkter, men även där finns det några ögonskuggor och kajalpennor som aldrig används. De kan åka ut.


Så även om jag har ganska lite saker i mitt badrumsskåp och rensar emellanåt finns det fortfarande saker kvar att rensa ut. Vissa saker, som är bra, har jag svårt att rensa bort, även om jag inte använder dom. Men vilken nytta gör de när de aldrig används, oavsett hur bra det är?? Men nu när jag konstaterat att de bara står där utifall att, för att de ska vara bra, så åker de ut nu!! Vilka saker har du svårt att rensa bort?


Mer vardagsmatslyx

Ännu en gång denna veckan har jag varit och ätit en lyxig trerätterslunch på restaurangskolan. Jag hade ett möte på skolan på förmiddagen och tänkte att det passar ju bra med lunch där igen. Oftast behöver man boka bord för att få plats, men jag hade tur och de hade ett bord ledigt. Jag fick frågan om vilken restaurangskola man kunde äta så billigt på, och jag var på Elof Lindälvsskolan i Kungsbacka, men de har samma pris på Burgårdens restaurangskola i Göteborg, och kostar nog ungefär samma på andra restaurangskolor runt om i landet. Där jag åt kostade det 80 kr för två rätter, och 85 kr för tre rätter. Klart jag slog till med tre rätter igen.


Dagens lunch bestod av en förrätt

västerbottenpaj med löjrom, hackad rödlök och en klick gräddfil.

Till varmrätt valde jag gratinerad rödspätta med räksås, grönsaker julienne och pommes duchesse, och till efterrätt valde jag mellan blåbärs - och basilikaparfait med äppleknäcke eller cheesecake med chokladtak och mangosalsa. Cheesecaken vann den matchen.

 

Att äta så god mat till ett så bra pris är verkligen vardagslyx, och något jag kommer unna mig vid fler tillfällen. Jag kommer ju vara ledig en dag i veckan framöver, och då ska jag passa på att ta långlunch ibland och njuta av god mat, fint upplagt i vacker miljö utan att behöva betala fina-gatan-priser.

 


Facebook

Är det fler än jag som är aktiva på Facebook av er som läser? :) Ja, jag anade nästan det. Det roliga är att Facebook på ett sätt blir en spegling av våra liv, även om vi endast väljer att lägga upp vissa delar av vårt liv. På Facebook finns också en mängd olika applikationer man kan använda. Jag läste idag på www.lyckobloggen.se , som är en blogg där svenska lyckoforskare skriver om både sin egen forskning kring lycka, och internationell forskning.


På Facebook finns det en lyckoindex som bygger på de statusuppdateringar folk gör på sina sidor, . än så länge enbart från amerikanska uppdateringar. Lyckoindexet använder sig av en algoritm som letar efter ord knutna till positiva och negativa känslor och kategoriserar sedan statusuppdateringarna efter dessa.

Fler fredagar tack!

 I linje med andra studier visar indexet att vi är som lyckligast under semestern, på fredagar och helger. Och att måndagen är den dag som vi ogillar mest


Detta kan utläsas utav vad Facebookanvändare skriver på sin statusuppdatering olika dagar i veckan. Är det så att vi inte vill jobba eller kan det vara så att det är när vi är lediga vi har tid att göra alla de där sakerna som faktiskt är vetenskapligt bevisat ökar vår lycka: ta sig tid för njutning, vårda våra relationer, hjälpa andra, vara i naturen, vårda vår kropp mm mm??


Myter om lycka


Det finns flera myter om vad som gör oss lyckliga. Dessa myter blir ett hinder för ökad lycka då vi har föreställningar om vad som kommer göra oss lyckliga, som inte stämmer. Tyvärr är det ofta sådana saker som vi har fått höra om och om igen att vi behöver för att bli lyckliga.


Forskning har visat att hur lyckliga vi känner oss beror till 50 % på vår grundnivå, dvs personlighet och det genetiska arvet, till 40 % på medvetna handlingar och bara 10 % beror på omständigheter! Ändå lägger vi ner så mycket möda, energi och tankar på att förbättra våra omständigheter. Det positiva med forskningen är att så mycket som 40% av hur lycklig du känner dig kan du själv påverka genom ditt agerande och de val du gör.


Den första lyckomyten är att lyckan är något som vi måste hitta, och att vi kan nå den genom att uppnå vissa saker och skapa rätt omständigheter tex få drömjobbet, köpa det huset man vill, gifta sig med sin själsfrände. Men även om du skulle uppnå dessa saker blir du inte lyckligare av det. Lycka är inte något du finner eller upptäcker, utan den finns inom dig. Lycka är ett sinnestillstånd som du uppnår genom att förändra ditt sinne, hur du uppfattar dig själv och världen.


Den andra lyckomyten är att vi blir lyckliga om vi förändrar våra levnadsomständigheter. Hur många har inte tänkt "jag blir lycklig om...." eller "jag blir lycklig när...". Hur många går inte och drömmer om något som måste hända för att de ska uppleva lyckokänslor eller som går och längtar tillbaka till tider som har varit. Men förändringar i levnadsomständigheterna kan vara positiva och trevliga, men de gör inte särskilt mycket vår vårt välbefinnande på sikt.


Den tredje lyckomyten är att antingen är man lycklig eller så är man inte det. Tanken då är att det är något man är född med, att det är genetiskt betingat och inget man kan påverka. Men forskningen har visat att det går att lära sig att bli lycklig genom att göra medvetna handlingar som ökar lyckonivån. Så mycket som 40% beror på handlingar man gör


En lyckomyt är att pengar och ägodelar gör oss lyckliga och det är något som vi har lärt oss om och om igen, genom reklamen inte minst. Om jag bara har den där prylen blir jag lycklig, eller om jag tjänar mer pengar blir jag lyckligare. Men varken pengar, prylar eller större bostadsyta har någon effekt mer än för stunden. Visst är det då synd att så många människor strävar efter just detta - mer pengar och mer prylar och tror att de ska bli lyckliga då. Forskningen har visat att en materialistisk livssyn inte gör människor lyckligare, men inte nog med det , utan det är även en stark indikation för olycka. Ju mer saker vi äger, desto mer äger sakerna oss - och vår tid. Det tar tid att tjäna ihop pengar för att skaffa sig saker, det tar tid att skaffa sakerna, det tar tid att ta hand om sakerna och det tar tid att oroa sig över att bli av med sakerna.
En annan lyckomyt är att man är lyckligare om man är vacker, att skönhet ger lycka. Att objektivt sett bli vackrare har ingen effekt på hur lycklig man känner sig, att däremot tycka själv att man är vacker är en annan sak. Att tycka om sig själv ger alltså en högre lyckokänsla. Det finns forskningsbelägg på att lyckliga människor uppfattar allting i livet på ett mer positivt sätt, vilket även gäller för sitt egna utseende. Allt fler människor förändrar sitt utseende idag genom plastikkirurgi, men kosmetiska förändringar ger inte någon varaktig effekt på lyckan.


Det är ironiskt att många inriktar sig på att förändra sina levnadsvillkor för att känna sig lyckliga när forskningen visar att det inte gör dig lyckligare. Det finns mycket forskning som visar att metoden att försöka bli lyckligare genom att förändra levnadsomständigheterna inte fungerar mer än kortvarigt. Detta beror på lyckotillvänjning. Att flytta, få ett nytt jobb, gifta sig - dessa omständigheter ökar lyckan, men bara ett kort tag. Vi vänjer oss vid positiva förändringar som mer pengar, ny bostad och ägodelar, skönhet, hälsa osv och ganska snabbt går lyckonivån tillbaka till den vi hade innan förändringen.


Kontentan av ovanstående forksning är att sluta sträva efter saker som inte påverkar lyckan nämnvärt, men komma ihåg att du kan påverka din lycka genom olika handlingar. Jag kommer skriva om dessa olika handlingar och strategier du kan använda för att öka lyckan. En del har jag redan skrivit om som du hittar under fliken psykologi.Tänkvärda ord

Läs texten. Läs den igen, långsamt, och ta in varje mening. Vad innebär det egentligen? Detta är en bra sammanfattning på flera olika dimensioner av lyckoforskningen.


Hitta något du tycker om att göra, och gör det ofta
Livet är för kort för att slösas bort med att göra saker du inte tycker om eller trivs med.
TV är vår största tidstjuv. Titta mindre på TV och du får mer tid till att göra det du tycker om, och som ger dig glädje.
Njut av nuet. Ha inte för bråttom. Njut av maten du äter - med alla dina sinnen.
Upptäck nya saker. Var nyfiken. Döm inte ut något, eller någon, för snabbt. Ge det en chans och se vad du tycker.
Ta hand om dina relationer. Dela med dig till andra - av din tid och din kraft. Att hjälpa andra får dig själv att må bättre.


Mindfulness

Lektion 7 - Gå ur vägen för dig själv
 
"Det paradoxala är att du bara kan förändra dig själv eller världen om du för ett ögonblick år ur vägen för dig själv, och överlämnar dig, förtröstar i att låta saker och ting vara som de redan är, utan att sträva efter någonting alls."
Jon Kabat-Zinn

Lev i stunden

Alltför ofta glömmer vi bort att stanna upp, leva i stunden och njuta av nuet. Att kunna njuta av stunden är något som är centralt för att känna tillfredsställelse med sitt liv. Jag har ofta sett människor som glömmer bort att hitta glädjeämnen i vardagliga stunder, och lever för semester och andra lediga dagar. Vi behöver roliga saker att se fram emot då förväntan är en härlig känsla, men det är ännu viktigare att kunna stanna upp och njuta av den stunden som är nu! Där är mindfulness ett bra redskap och ett bra sätt att lära sig vara i nuet mer och ta in omvärlden med alla sin sinnen.


Just nu har jag haft mycket fokus på den lilla stugan vi blivit intresserade av, och nästa helg ska vi äntligen åka dit och ta en ordentlig titt. Den ligger några timmars bilresa från där vi bor, och här hittade jag en bild på den lilla badsjön som finns i närheten.


 


Veckans tips

Behöver du pigga upp dig lite, pröva att göra något av följande, eller alla saker under kommande vecka. Att göra något roligt varje vecka, eller helst varje dag är något som ökar lyckonivån enligt forskningen


- skriv en lista över allt du kan vara tacksam för, oavsett hur din nuvarande situation ser ut. Även klyschor som "jag är frisk" räknas. Du kommer upptäcka att det finns mycket att vara glad över


- ta en långutflykt med en vän. Boka in er på ett vandrarhem eller låna en stuga och njut av att ni har all tid i världen till promenader och prata


-klä dig på ett sätt du aldrig brukar göra. Testa en ny stil


- skriv av alla bra musiktexter du har och gör en diktsamling med alla bra sångtexter du har i din samling. ibland förstår man inte alls vad de menar med texten, men ibland kan man hitta några riktiga guldkorn


- du har jobbat en del med att lära känna dig själv. Be någon annan berätta om sitt liv för dig. Be gärna någon äldre person som har lite perspektiv på livet berätta, och be gärna om kloka råd när ni ändå träffas. Om du har mormor eller farmor i livet, intervjua dom och be dom berätta sin livshistoria


- baka kanelbullar, bröd eller små goda kakor. Njut av den härliga doften av nybakat. Bjud hem några vänner på fikaLycka

Det är roligt att se att lycka och forskningen kring vad som gör oss lyckliga och får oss att må bra har fått så stort genomslag. Nu kan man läsa om lycka lite överallt. På TV går just nu serien Jakten på lyckan, och idag kom det för mig oväntade att IKEA har ägnat hela sitt senaste nummer av IKEA Family Live, deras inredningstidning, åt lycka. På framsidan står med stora bokstäver "Vad gör dig lycklig?" och hela tidningen genomsyrar lyckan. I inredningsreportagen har man frågat människor som bor där vad som gör dom lyckliga, och man har även tagit del av forskningen och skrivit om lyckofakta.


tyvärr hittade jag ingen bild på nya numret. Det kom i posten idag, och finns säkert på alla varuhus för den som är intresserad av att läsa. Dessa lyckofakta har man med

 

nr 1. Klottra dig lycklig. Kreativitet gör oss lyckliga. Utnyttja din kreativitet och skriv ner dina ideér i ett block

nr 2. En studie visar att människor som har husdjur är mindre benägna för depression

nr 3. Färgexperter associerar gult med välbefinnande. I feng shui ger det eldenergi till rummet och används i mörka rum för att kompensera för brist på naturligt ljus.

nr 4. Tidskriften British Medical Journal har rapporterat att lycka kan spridas från en person till en annan i sociala nätverk. En studie från 2008 kom fram till att lycka tycks spridas via nära relationer som vänner, syskon, partners och grannar

nr 5. Upptempomusik frigör serotonin som ger lyckokänslor

nr 6. Känner du dig trött? Ta en powernap. En studie på japanska män visade att en 20 min lång tupplur på eftermiddagen hade positiva effekter på deras mentala förmåga och självförtroende


Dessa lyckofakta knyter an till olika reportage i tidningen. Inredningarna som visas har också olika lyckoteman.


Lycka är....vårens blomsterprakt
Lycka är....ett lugnt liv på landet
Lycka är....nya kombinationer
Lycka är....flödande kreativitet
Lycka är....att följa dina drömmar
Lycka är....att vara ute i det gröna
Lycka är....att fånga dagen
Lycka är....att öppna sig för andra
Lycka är....allt på rätt plats
Lycka är....att göra skillnadRolig, om än lite oväntat, att företag som IKEA inspireras av lyckoforskningen


Balans

I feng shui strävar vi efter att få balans och harmoni. Att skapa balans mellan yin och yang är en central del i feng shui. Allt i universum kan delas in i yin och yang.


                                
              
Yin representerar det feminina och natt, fuktig, böjd, bakom, neråt, låg, mörk, kall är alla olika aspekter av yin.
Yang representerar det maskulina och dag, torr, rak, framför, uppåt, hög, ljus, varm är aspekter på yang.


Om man tänker på dygnet så är natten när vi sover en yinperiod. Det är mörkt, svalt, tyst vilket alla är aspekter av yin. På morgonen går solen upp och nattens passiva yin övergår i dagens aktiva yang. Sol, varmt och aktivitet. Under eftermiddagen går solen ner och dagen övergår i kväll, och går tillbaka till yinenergi. Likadant kan vi se i årstiderna där vintern är yin, med vila där allt i naturen hämtar krafter för att på våren väckas till aktivitet av solen, yang


I inredning känns det harmoniskt när det finns en balans mellan yin och yang. Även former är antingen yin eller yang. Yangformer är raka, höga, hårda med skarpa hörn, medan yinformer är mjuka, rundade, låga. Varken det ena eller det andra är bra för sig. Det behövs en balans mellan yin och yang för att skapa harmoni. I inredning blir det harmoniskt när man blandar raka linjer med mjuka, böjda. När man blandar höga möbler med låga. Tänk dig ett rektangulärt bord med en skål i mjuka former på det. Då blir det balans mellan yin (det böjda) och yang (det raka)


Färger kan också delas in i yin och yang. Kalla, svala, lätta färger är yin, medan varma, fylliga, eldiga färger är yang. Yinfärger behövs för att ge lugn och ro och yangfärgerna behövs för att ge energi och uppmana aktivitet. Om du funderar på hur du använder de olika rummen hemma, om det är mest yinkvalitet som tex i sovrummet eller om det är mest yangkvalitet som tex i köket där många aktiveter sker, ofta på samma gång. Använd färger och former för att förstärka det du vill att rummet ska förmedla. I ett sovrum använder du kanske milda färger och mjuka former.

8 mars

Idag är det flera saker som uppmärksammas. Om vi ska börja med att vara lite seriösa så är det internationella kvinnodagen idag


Idag uppmärksammas kampen för jämställdhet, kvinnors rätt till lika lön, våld mot kvinnor - ja kvinnors kamp ur många olika perspektiv.

 

Idag är det också semledagen, eller fettisdagen som den egentligen heter. Idag har jag inte ätit någon semla, men jag tror det blivit tre hittills i år. Gott!

På radion i bilen på vägen hem fick jag också lära mig något nytt, som iallafall inte jag hade hört innan. Det är pannkaksdagen idag också. Så där har ni middagen färdig - pannkaka med semla till efterrätt :)

                        


Vardagslyx

Idag har jag varit på utbildning hela dagen. En utbildning i hälsofrämjande samtal som var mycket intressant och givande. Föreläsningen var på en gymnasieskola och på lunchen hade vi bokat bord på restaurangskolan. Åh, vilken lunch!!


                        


Jag valde jordärttskockssoppa med musslor till förrätt, lammrostbiff med björnbärssås till varmrätt och en helt ljuvlig chokladmousse med marinerade bär till efterrätt. En helt igenom sagolik måltid. Och allt detta till det facila priset av 85 kr!! Ja, jag har ätit mat som hade platsat på vilken finkrog som helst, för under en hundralapp. Detta kallar jag vardagslyx.


Så nu har jag bestämt med några väninnor att vi om några veckor tar en ledig dag, bokar in en lunch på resturangsskolan och njuter av en fantastisk måltid och en härlig långlunch med massor av tjejsnack. Ett tips om ni har möjlighet att ta en långlunch en vardag. En långlunch behövs för det kan ibland ta lite tid, men det är skönt att ta tid på sig.Härligt med årstider

Satt och surfade på nätet för att kolla mer uteduschar. Ramlade in på en sida med ett soldattorp för uthyrning. Så här beskrev de årstidernas gång vid huset. Det är precis så jag tänker när det gäller en stuga.


"Det är mars och snön har smält bort. Iförda varm stickad tröja och halsduk tar vi vårens första kopp kaffe i solen bland pingstliljor och tulpaner. Snart ska hela gräsmattan vara blå av små underbara scillor och snart står alla äppelträden i full blom.

Under fruktträden dukas snart långbord och midsommar avnjuts med sill, nubbe och flaggan i topp. Jordgubbar från grönsakslandet pryder gräddtårtan. Spelmän inbjuder hela bygden till dans kring stången ett stenkast från torpet. På morgnarna står man i uteduschen bakom stugan, mitt i naturen och spanar efter rådjur och älg. Hästar på skogspromenad passerar torpet dagligen. Bondauktioner, loppisar och kulturhistoriska rundvandringar avlöser varandra. I fjärran hörs klockorna från den medeltida kyrkan som en påminnelse om arbetsdagens slut.
När sommaren går mot sitt slut är det kräftpremiär och surströmmingsskiva. Kvällarna har blivit lite kyligare och värmande eld från vedspis och öppna spisen sprakar hemtrevligt. Utanför fönstret smyger rådjur förbi bort över ängen och mot solnedgången. Trädgårdens rabatter har fått kraftigare höstfärger och i skogen finns ett helt skafferi av svamp och bär.

Så kommer vintern och varm glögg värmer frusna händer efter mysiga skogspromenader. Sommarens arrangemang har bytts mot snölyktor. Tomten skymtar runt husknuten. Under härliga vinterdagar görs eld upp på åkern i ett frostnupet landskap. Nyåret kommer och cirkeln är sluten."


På tal om stuga var jag en sväng på IKEA idag. Bara för att titta och se på deras praktiska lösningar för små utrymmen. En sån här soffa/säng/förvaring har jag alltid tyckt är ett smart val på liten yta, så den hade jag tänkt mig i stugan.
Jag provsatt och provlåg och bestämde mig för att den ska vi ha om det blir stugköp. Så går jag tio meter till. Där håller de på att plocka ihop precis en sån som skulle ner till fyndavdelningen sa dom. Jag är intresserad sa jag - vad kostar den? De brukar sätta ner den med 35% svarade killen (ord pris 3.595 kr). Jag körde ner den i två delar genom hela varuhuset. Kommer fram till fyndavdelningen och säger till killen att nu får du ge mig ett bra pris på denna. Han satte 200 kr!!!  Det kunde jag ju inte säga nej till, så nu har jag en soffa/säng och då måste det ju bli ett rum att sätta runt soffan också :) 95% rabatt - det kallar jag fynd!!


Men jag hittade även mer inspiration när det gäller uteduscharVisst ser det härligt ut att duscha här bland alla gröna växter.

Bilder från Styleroom, Sköna Hem
Åh, vilken helg!

Vilken härlig vårhelg vi har haft i Göteborg. Det behöver inte vara många plusgrader för att vårkänslorna ska börja spritta runt i hela kroppen. Det räcker med lite sol som värmer så vaknar lusten att vara ute. Igår var jag faktiskt ute och krattade löv i trädgården och rensade upp lite efter vintern


Massa torra löv och torrt gräs blev det. Solen värmde så gott så efter avslutat jobb placerade jag mig här istället:Och jag tror solen tog rätt bra där mot husväggen för senare på eftermiddagen kände jag att huden i ansiktet stramade lite och sved lite grann (trots dagkräm med solskyddsfaktor)

På blombänken var det mest bruna och torra kvistar, men när jag tittade närmare på några krukor som står på hyllan under så hittade jag dettaKrukorna med lökväxter som krokus och påskliljor har fått knoppar!!! Vilket härligt vårtecken. Trots att de stått på en hylla där de inte får någon sol alls har de så sakta börjat komma upp. Nu fick de direkt flytta fram i solljuset så jag kan se hur de växer 

 

 


Listor

Jag älskar listor. Jag älskar att göra listor, och jag älskar att stryka över saker jag har gjort som står på mina listor. Jag älskar att strukturera och genom att göra listor strukturerar jag alla saker som far runt i mitt huvud. Jag skriver listor över vad jag ska göra, listor över vad jag ska handla, listor över vad jag behöver/vill köpa till mitt hem och listor över vad jag vill förändra - ja, man kan skriva listor över det mesta


 

Idag tex hade jag tänkt hinna med mycket, med det var så många olika saker som stred om min uppmärksamhet, och dagen bara flöt iväg utan att mycket blev gjort alls. Och när det är många olika saker som ska göras är det lätt att bli stressad över att kanske glömma bort något. Då satte jag mig ner och listade allt. Dels får jag en överblick över allt som ska göras, får en struktur och när sakerna står nedskrivna på en lista behöver jag inte hålla allt i huvudet - vilket innebär mindre stress. Det bästa av allt är att när jag väl skrivit ner allt blir det faktiskt gjort också. Då är det bara att beta av en sak i taget på listan. Och det är så härligt att få stryka en sak när man är klar. Så nu ska jag gå och stryka på listan...och kanske ta tag i något mer innan jag tar kväll :)


Sommarvacker

Den  här tunikan har jag lagt upp bild på tidigare. Den är så vacker, från Odd Molly förstås. Mästarna på vackra och kvinnliga kläder. Jag kan se mig själv i denna i sommar med mina ljusa
 caprijeans och ett par fina sandaler på fötterna när jag och dottern far runt i sommarsverige.Så fina detaljer. Även om det är vår och sommarkläder som lockar nu, och vi är rätt trötta på vintern, måste jag bara visa en av de vackraste kapporna ever. Den har jag trånat efter hela vintern, men den är inte riktigt i min budgetklass. Odd Molly den också förstås.
Av alla fina kläder som kom från OM i höstas och i vintras, var det denna jag fastnade för direkt, men insåg också i nästa andetag att den inte skulle hitta hem till mig. Kanske om jag kan hitta den till ett bra pris på Tradera att den kan bli min till nästa höst.

Friggebods-inspiration

Mina funderingar kring att ha en friggebod som sommarstuga fick mig att kolla runt på nätet och se hur andra har gjort. Och vilka härliga sommarstugor jag hittade!! 15 kvadratmeter räcker till mycket om man planerar noggrannt. Jag och dottern har inte helt bestämt om vi vill ha det lantligt inrett eller mer i New England stil.


Men kolla här vad snyggt det kan bli:

Dessa bilder är hittade på Style Room där QuteCat har inrett sin friggis till ett underbart sommarhem inrett helt i en stil jag gillar. Mycket av dessa ideér är sådant som redan snurrat i mitt huvud. Här är en mysig version av våningssängEtt härligt lantligt kök. med tygförhängen istället för dörrar

Att inreda altanen till ett vardagsrum utomhus ökar boendeytan radikalt och något jag också tänkt göra
Om man använder friggeboden som sommarstuga kan man ju räkna med att åtminstone många dagar är tillräckligt fint väder för att leva utomhusliv. Härlig inspiration till hur man kan inredan altanen till både matplats och vardagsrum


Lulu Carter och tom Bertling har inrett en friggebod till boende och de gjorde så här:En avdelning i mitten mellan vardagsrum/sovdel/matrumsdel och en liten hall där man komme in. Alla möbler kommer från IKEA
På ena sidan avdelningen finns matbordet, som är ett slagbord. Vill du se exakt hur de har gjort finns det på TV 4 Play som ett inslag på Förkväll.När det inte finns plats för kök inomhus kan man göra ett utomhuskök. Ganska mysigt med köksplats både ute och inne tycker jag

 

Ytterligare friggebodsinspiration. Så här kan det bli när en arkitekt planerar sin egen familjs sommarboende på femton kvadrat och varje millimeter är noggrannt planerad för att rymma sovplats för fyra personer, förvaring och tvättplatsPlats för en dubbelsäng

Med en härlig utsikt från sängen
Våningssäng för barnen
som blir ett mysigt krypin med känsla av koja, vilket jag tror många  barn uppskattar
Vilket fint handfatAllt i Hemmet, som länge var min favorittidning bland inredningstidningar. Jag har varje nummer ända sedan tidningen startade, men nu håller jag på att riva ur allt jag gillar och sen slänga tidningarna. Alla nummer från flera år tillbaka tar plats. Så här tänker de att man kan inreda en friggis och ändå få plats med alla funktioner, sova, mysa, äta, kök, toalettFriggebodar är populärt, och så här tänker sig Ernst att det skulle kunna se ut
Vilken inspiration jag fick av att söka på nätet. Jag gillar alla men den första som helt genomgående var inredd i New England stil var min favorit, vilken är din? Vad tror ni blir bäst - lantligt inrett, femininit med vitt och rosa/lila som accenter (kan det passa två tjejer? ;) eller marint inrett i New England stil med vitt, sandfärgat, marint?


Tänkvärda ord

              

Rikedom är för mig inte pengar, utan just allt det där man har som gör en glad och som inte går att köpa för pengar.

 

Söndag är tacksamhetens dag hos oss. Idag tänker jag på de saker jag är tacksam för som jag inte kan köpa


- Jag är tacksam för att solen skiner idag, och igår,vilket fyller mig med vårkänslor och glädjen över att ljuset och värmen är på väg tillbaka


- Jag är tacksam för att jag är frisk och att jag har två armar jag kan kramas med, och två ben som kan ta mig överallt dit jag vill


- Jag är tacksam för att jag lever i ett land där vi har frihet, demokrati och ett system som ger trygghet


- Jag är tacksam för att jag har världens ljuvligaste dotter


- Jag är tacksam för att jag har ett hem, där jag verkligen trivs och kan hämta kraft


- Jag är tacksam för att jag har flera lediga dagar där jag kan göra vad jag vill, innan jag börjar på mitt nya jobb


- Jag är tacksam för den vackra natur jag har precis utanför dörren där jag kan gå ut och insupa våren - och det ska jag göra idag! :))


Vilka saker är du tacksam för, som du kanske tar för givet till vardags?

 


Mindfulness

Lektion 6 - Sin egen fånge

"Varje  gång vi grips av något - av önskningar, av en känsla, av en impuls, idé eller åsikt som vi inte undersöker - blir vi i praktiken genast fångade av våra invanda handlingsmönster. Det kan vara vanan att dra sig undan eller distansera oss i depression eller sorg, eller genom att vi exploderar och "kidnappas" av våra känslor, som när vi faller huvudstupa in i rädsla eller vrede. Sådana ögonblick åtföljs alltid av att kropp och själ drar ihop sig."
John Kabat-Zinn

Vår i luften

Idag har vi haft vårkänslor. Hela familjen har varit ute i solen idag, och fått totalt fnatt :) Det är någonting med de första värmande solstrålarna som får en att bli lite smågalen.


Vi åt frukost ute i trädgården!


Några trädgårdsmöbler har jag inte fått upp ännu, så det blev frukost på en bricka på marken, och så satt vi på trätrappan på varsitt fårskinn. Att äta ute kanske var lite väl optimistiskt, men med fleecemorgonrock, ullsjal, UGGs och handledsvärmare på ,vid husväggen, var det iallafall lite,lite skönt :)


Även katten hade vårkänslor tror jag. Oj, vad han for runt, fram och tillbaka, upp och ner för trädet. Inte stilla en sekund

 Fast vid havet var det fortfarande en del is kvar, och blåste riktigt kallt om man inte var i lä
Men strålande sol från en klarblå himmel, och ljuset....ljuset som får en att verkligen vakna till. Vårljuset är så speciellt 

Inomhus har påskliljorna börjat blomma och ger en välbehövlig färgklick


Utedusch

Funderar på om en utedusch skulle kunna vara något:
En fin duschhörna. Beskrivning finns på palandet.se

 Utedusch och utekökKanonfin utedusch i teak från Bruka. Den här tycker jag är finast, och sen kan man bygga upp kring den så som de har gjort i första bilden. Skönt att duscha utomhus


Fler bilder från stugan

Här kommer lite fler bilder från stugan vi funderar på att köpa. Den är liten, bara 15 kvadratmeter, men tillräckligt för två personer med plats för ett litet vardagsrum, en liten köksdel, toalett och sovloft. Trädgården däremot är stor och jag tänker att trädäcket blir ytterligare ett rum sommartid. I min tanke är vädret bra de flesta dagarna av semestern :))
Utedäcket. Till vänster i stugan är soffan med bord och kamin. Direkt till höger är stegen upp till sovloftet och under det den lilla köksdelen. Längst bort ligger toaletten. Tänk att inreda altanen så det blir som ett rum med olika funktioner; laga mat, äta, ligga och slappa och läsa

Köksdelen är inte helt klart. Där ska det in ett kylskåp och en bänkspis. Framför skåpen funkar det nog bra med draperier, och slippa dörrarSkönt att bara kunna gå direkt ut. Katterna skulle nog trivas där :)Sjön med badplats i närheten
Så vad tror ni? Kan det funka för mig och dottern att tillbringa semester och långhelger där? Hon får sovloftet och så köper vi en bäddsoffa där jag får sova. Trädgården är nästan 1100 kvadratmeter så där kan man tillbringa en del utomhustid. Sen har vi ju hela det område i Sverige som vi älskar runt omkring, med massor av härliga utflyktsställen. Tankarna yr runt i huvudet just nu....

 


Veckans tips

* Bestäm dig verkligen för att lägga in minst en fysisk aktivitet i veckan, efter någon månad kan du utöka till två gånger i veckan. Gör inte det klassiska misstaget med att gå ut för hårt, med fem pass första veckan. Gör ett pass och var nöjd med att du har kommit igång. Att gå ut för hårt gör ofta att man lägger av inom tre veckor.


* Be din chef och dina kollegor att de berättar för dig vad de tycker du är bra på. De kanske tycker det är genant till att börja med, då många har svårt att ge beröm. Berätta att du behöver lite uppbackning och uppmuntran. Sug åt dig deras positiva omdömen. Skriv gärna ner dom så du kan gå tillbaka till dom när du känner dig trött, sliten, stressad och ur balans


* Köp ett avslappningsband och lär dig slappna av. Träna dig i att djupandas och att slappna av i hela kroppen


* Släpp loss din kreativitet! Köp vattenfärger, kritor, färgpennor (har du barn har du förmodligen allt detta hemma redan) och sätt igång. Släpp loss din kreativitet och måla precis det du känner för. Du behöver aldrig visa ditt alster för någon, om du inte vill.


* Gå på en konstutställning, vernissage eller ett konstmusem. Köp en katalog eller gå på en guidad visning och lär dig mer. Jag har planerat ett tag nu att gå på fotomuseum med dottern, som blivit så fotointresserad, men än har vi inte kommit iväg. Det bästa är att skriva in det i kalendern så man verkligen kommer iväg

              

Gör en positiv bok

Nyheterna översvämmas oftast av hemska, tragiska händelser. Ta en paus från nyheterna ett tag. Ransonera hur mycket elände du låter släppas in i ditt medvetande. Du missar inte så mycket genom att ta en vecka utan nyheter i tidningar eller på tv.


                                              
             

Försök istället att samla in så många positiva och glada nyheter som möjligt istället. Be familj och vänner att klippa ut positiva nyheter som de hittar i lokaltidningar eller på andra ställen. Samla ihop dom och klistra in dom i en anteckningsbok att ha och titta på när du känner dig nere, och påminn dig själv om att det händer roliga, fantastiska saker i världen också. Det finns en motvikt mot allt elände som vi oftast får rapporterar


Har du flyt?
Den positiva psykologin innehåller flera delar:


* lycka

* välbefinnande

* positiva känslor

* optimism

* tacksamhet

* flow

* personliga styrkor

* förlåtelse

* positiva tankar

* värderingar


Flow är ett begrepp som introducerades av Mihaly Csikszentmihalyi. Det innebär att vara totalt absorberad av något man gör, så uppslukad att man glömmer tid och rum. Man är så upptagen av det man håller på med att allt annat saknar betydelse. Tiden går fort och livet känns bra.


Flow kan man uppleva i många olika situationer tex spela tennis, när man seglar, när man rider, när man spelar musik, när man skriver, när man målar, när man pysslar, när man löser korsord - ja i alla möjliga situationer. Men för att uppleva flow får inte uppgiften vara för enkel, men inte heller för komplicerad. Det ska innebära en utmaning, men den ska vara genomförbar även om det innebär en rejäl ansträngning av förmågan. Det måste vara balans mellan svårighetsgraden och ens skicklighet. En för lätt uppgift gör att man blir uttråkad. En för svår uppgift innebär att man blir stressad och nervös. Det måste även gå att se resultat av det man gör, man behöver en direkt återkoppling för att flow ska uppstå.


Varje stund av flow gör att vi känner oss mer levande och lite mindre uttråkade. Kreativa sysslor ger ofta upphov till flow. Men vad som ger flow varierar från individ till individ. En del upplever flow när de kör bil, andra när de städar eller stryker kläder. Olika hobbies kan ge upphov till flow. Att odla flera intressen ger flera chanser att uppleva känslan av flow.


Tonåringar som ofta är i flow är mer optimistiska, har större självförtroende och är lyckligare än jämnåriga. En viktig sak som förälder är att ge sina barn chansen att odla flera olika intressen.


Att välja bort TV, och istället lägga mer tid på olika intressen, som ökar stunderna med flow, är ett sätt att uppleva mer lycka.


Börja med att tänka efter vad som ger dig tillfällen att uppleva flow. Se till att lägga in tider i din almanacka då du får möjlighet att få fler av sådana tillfällen. Lär dig nya saker, och öppna upp för nya möjligheter till flow.


Sommarstuga

Sitter och tittar på sommarstugor, och hittar en som faktiskt ligger i min prisklass och på ett ställe i Sverige som jag älskar. Huset är litet och enkelt, men fungerar bra för vår lilla familj. Imorgon är det jag som ringer till mäklaren och tar reda på lite mer information.


Vad tycker ni?


 
Sunda vanor

Det finns något som utmärker människor som mår bra, och lever ett hälsosamt liv.

De:

- sover tillräckligt - varje natt
- äter gott och nyttigt
- röker inte
- dricker måttligt med alkohol
- motionerar varje dag
- håller sin vikt
- undviker stress och tar sig tid för återhämtning
- gör något roligt - varje vecka

Rutiner är viktiga för att vi ska må bra, vilket innebär att äta på bestämda tider, gå och lägga sig vid samma tid varje kväll och att röra på sig varje dag. Att få motion varje dag behöver inte vara svårare än en promenad om dagen. Om du promenerar en timme om dagen kommer du att börja sova bättre, gå ned i vikt utan att gå på diet och du kommer börja längta efter nyttigare mat; mer frukt och grönt och mindre socker.


Om du vill börja leva ett sundare liv, börja med att titta på dina dagliga rutiner


- hur mycket sover du per natt?


- känner du dig utsövd när du vaknar?


- äter du fem gånger per dag, dvs frukost, lunch, middag samt två mellanmål?


- äter du frukt varje dag?


- äter du grönsaker till varje måltid?


- motionerar du varje dag, och isåfall hur länge?


- hur mycket alkohol dricker du per vecka?


- röker du?


- gör du något roligt, varje vecka?


Är det någon del i dina dagliga rutiner som du skulle vilja ändra på? Behöve du ändra på något i din livsstil för att må bättre?

En vinterdag

En härlig vinterdag ute på sjön med fårpälsen med för att värma rumpan, och en termos med varm soppa, smörgåsar och hemgjort godis i ryggsäcken.


 

Le!

Det lättaste sättet att påverka människor är genom att le. Le och du kommer genast att uppfattas som trevlig och tillgänglig, om leendet kommer från hjärtat.


Ta en dag och le mot alla du träffar. Försök få ögonkontakt med de du möter och le en aning mot alla. Du får en härlig känsla i kroppen, och människor du möter blir glada. Förvänta dig inget tillbaka, bli inte ledsen om inte alla ler tillbaka mot dig.
En helg för dig själv

Så här när vi står på gränsen till vinterns slut, och ljuset börjar så sakteliga komma tillbaka är vi många som känner oss trötta och slutkörda. Det är dags för att ta hand om dig själv, och din kropp. Boka in en hel helg för att borsta, massera, smörja, putsa dig själv. Där du får sova, äta nyttigt, återställa vätskebalansen - en må-bra-helg för dig själv helt enkelt!


Förebered hemma genom att boka av allt annat kommande helg, snygga till hemma genom att plocka undan skräp, bädda med rena sängkläder, vädra, tvätta morgonrock och sköna mjukiskläder så allt är förberett. Gör rent i badrummet, häng fram rena handdukar, se till att du har bomull, kleenex och bomullspinnar hemma. Sätt in doftljus. Köp hem god och fräsch mat, mycket frukt och grönt, mineralvatten, fruktdrycker och teer. Bunkra upp för olika hembehandlingar: rengöringskräm, peelingkräm, eteriska oljor, badolja, ansiktsmask, ansiktsvatten, fuktkräm, kroppslotion, handkräm, fotkräm, hårinpackning, borstar, svampar, fotfil och manikyrset. Du behöver inte åka iväg på spa för att ha en fantastiskt skön helg och bli ompysslad från topp till tå.


Fredag kväll:
Börja med att rena kroppen från smuts, gifter och stress. Eftersom reningsprocessen gör dig trött är fredag eftermiddag en bra start, så du kan sova så länge du behöver på lördagen. Börja med att bada i salt. Ett saltbad är rena avgiftningskuren. Tappa upp 35-gradigt vatten i badkaret. Tillsätt 250 gr epsomsalt, sk engelskt salt och 250 gr havssalt. Ligg i badet i 20 minuter. Använd inte tvål då det stör saltets inverkan. Drick ordentligt då kroppen svettas en del. Ett saltbad gör dig trött och dessutom svettas kroppen rejält, vilket är en del av reningsprocessen. Ta det lugnt när du kliver ur, och klappa huden torr.Ansiktsrengöring
- ta bort ögonmakeup med en oljefri lotion. Badda lätt och dra inte i huden runt ögat
- gör rent ansiktet med rengöringslotion
- ta bort döda hudceller med en lätt ansiktspeeling, antingen med aha-syror eller peelingkorn
- ta en ångkur genom att tappa upp ljummet vatten i handfatet. Lägg en handduk över huvudet och håll ansiktet  
  över handfatet, andas in ångan och känn hur porerna öppnar sig. Kläm försiktigt ut pormaskar
- lägg en ansiktsmask. En lermask är effektiv som djuprengörare.
- lägg en ögonkräm på huden kring ögonen.

Nu är du säkert trött och dags att varva ner för kvällen.


Lördag:

Efter fredagens reningsbad behöver du sova tills du vaknar av dig själv. Vakna mjukt och ta det lite lugnt. Men att ta det lugnt innebär inte bara att sova. En promenad före frukost ger kroppen tillfälle att vakna i lugn och ro. Promenera i en halvtimme i lagom takt. Försök att inte tänka på något särskilt utan låt tankarna frigöra sig och ta in naturens helande kraft.

Fixa fötterna
- börja med ett fem minuters uppmjukande fotbad i 34 till 38 grader
- torka fötterna noga, särskilt mellan tårna för att undvika fotsvamp
- klipp naglarna. Följ tåns kant och klipp nageln ganska rakt för att inte få nageltrång
- fila bort förhårdnader lätt och försiktigt.
- smörj in fötterna med en fotsalva eller fotkräm. För maxeffekt trä på en plastpåse på varje fot och sen en 
  tjock strumpa över


Ägna dagen åt någon lugn och avkopplande aktivitet, yoga är perfekt. När det börjar bli eftermiddag är det dags för ett bad igen, men idag är det mer avkoppling som är i fokus. Skapa stämning i badrummet med ljus. Blanda i några droppar eterisk olja i vegetabilisk olja och hälli badkaret. Lägg en fuktgivande ansiktsmask, en finmosad avokado är ett bra alternativ till en färdig ansiktsmask. Lägg dig i badet och dra djupa andetag genom näsan. Andas in i fyra sekunder och andas ut lika länge. Slappna av i alla muskler. Spänn varje muskel i taget och slappna sedan av. Ligg i badet i max 20 minuter. Efter badet mår huden bra av att få fukt, så smörj in kroppen med en fuktgivande lotion. Massera när du smörjer in dig. Använd fingertoppar och handflata och massera kroppen i sektioner.

Efter badet är det dags att motionera insidan. Ett skratt är som motion för kroppens inre organ. Välj en komedig som du tycker om och njut av kvällen.


Söndag:

Nu är du renad och utvilad. Nu är det dags att komma igång och höja energinivån. Blås liv i dagen genom att börja med en morgonpromenad i raskt tempo. Planera in en halvtimmes intensiv dans under dagen. Det frigör endorfiner och ger dig ny energi. Sätt på bra musik hemma och dansa loss, eller gå på tex ett zumbapass.


Efter dansen är det dags för en dusch. Passa då på att peela kroppen och få bort döda hudceller. Massera in peelingen med en kroppsvante och gnid i små cirkelrörelser. Duscha svalt och smörj in dig efteråt. Drick mycket vatten för att ersätta kroppen för det den gör sig av med när cirkulationen ökar.

Nu har du snart gått igenom hela kroppen under din sköna helg. Ägna en stund åt håret också. Börja med att massera hårbotten. Passa på när du tvättar håret. Knåda med fingertopparna framifrån pannan och bakåt mot nacken. Tvätta försiktigt med ett milt shampo. Skölj i kallt vatten. Arbeta in en hårinpackning, svep in håret i en handduk och låt den sitta i 20 minuter. Skölj med kallt vatten från duschen.


Sista steget på denna helg är manikyr. 
- massera naglar, nagelband och fingertoppar
- använd samma peelingkräm som du hade i ansiktet för att peela naglarna. Var aktsam om nagelbanden
- klipp naglarna rakt av och slipa till kanterna med en fil. Fila i en rikting, uppåt och framåt - inte fram och tillbaka
- måla först med ett lager ofärgat basecoat
- måla med färgat lack i tre drag - sida, mitten, sida. Börja med lillfingret och gå mot tummen
- lägg ett lager ofärgat lack som skydd.
Tada - dags att varva ner och när du vaknar imorgon känner du dig som en ny människa :) Att unna sig en spaweekend behöver inte kosta dyra pengar, och du behöver inte ens åka bort. Du kan göra det mesta hemma - på egen hand. Hoppas du får en riktig skön helg och pyssla om dig själv! 

Må bra-tips

Är du sugen på att börja leva ett sundare och hälsosammare liv, och har bestämt dig för att börja röra på dig? Vill du lyckas så hoppa inte bara snabbt på den senaste trendigaste träningen. Gör först en analys av vem du är:


Gillar du att träna inomhus eller utomhus? Är du en gruppmänniska eller individualist? Vill du ha fart eller lugn och ro? Vill du att träningen ska stimuelar ditt intellekt, eller vill du koppla bort hjärnan när du tränar? Vilka av de träningsformer som du har testat gillade du, och vilka tyckte du inte alls om? Vilka gav resultat?


Låt svaren vägleda dig när du väljer träningsform. För min del har jag hittat en kombination som passar mig:


Ridning


 

Yoga
GolfDansa, tidigare har jag dansat salsa, som är så roligt, men nu blir det mest zumba på gymet
Detta är min träningsmix, och så naturligtvis promenader, fast inte i samma omfattning som när jag hade hund


 

Hur ser din träningsmix ut? Vad passar för dig? Vad tycker du är roligt? Utgå från dig själv och vad som passar dig, din personlighet, dina förutsättningar och vad som passar in i ditt liv. Kanske tycker du att det är roligt att göra något tillsammans med dina barn. Dottern och jag har börjat spela badminton. Egentligen inte som träning, utan för att det är kul och vi har roligt ihop. Att vi även rör på oss samtidigt är bara en extra bonus :)


Tonåringar på nätet - tips
Ikväll är det en viktig föreläsning för alla föräldrar på Fässbergsgymnasium i Mölndal. Föreläsningen heter "Lär känna den värld som våra ungdomar kallar vardag"


Vet du vem ditt barn pratar med på nätet, eller vad ditt barn får uppleva framför skärmen både på skoltid och i det egna hemmet? Inte? Du är inte ensam om den saken. Vi vuxna är vana att det är vi som lär ut och visar våra barn och unga nya områden i livet. Internet är ett område där det är tvärtom.


Mats Andersson från Netscan ger en föreläsning som är en resa där de vanligaste ungdomssajeterna besöks. En upplevelse som både skrämmer, förvånar och upprör.


Netscan startades 2004 i Malmö av Mats Andersson med mål att sprida kunskap om vad som sker under ytan på svenska ungdomssajter. De utbildar lärare, skolelever, föräldrar, polisen och anställda inom kommunen i ett ämne som många känner till men inte riktigt förstår vidden av.


De föreläser och upplyser om ungdomssajter vuxna som vill komma i kontakt med barn och ungdomar i sexuellt syfte använder. Netscan har samarbete med Polisen, Rädda Barnen, Ecpat samt många andra organisationer och myndigheter, som alla jobbar för barnens väl och trygghet i samhället.Har du barn eller tonåringar, och har möjlighet att ta dig till Fässbergs gymnasium ikväll, 18.30-21? Det är gratis och kräver ingen föranmälan.Rör på dig
Vår kropp är gjord för att användas, inte att sitta still hela dagarna som vår "moderna" livsstil ofta innebär. Kroppen behöver vila, men den behöver även rörelse. Att motionera behöver inte innebära att du tar på dig speciella träningskläder och åker iväg till närmaste gym. Du behöver inte ens vara särskilt sportig för att motionera. Promenader är ypperlig motion, med eller utan stavar, ensam, med hunden eller med en vän. Min mamma promenerar varje dag med två av sina grannar. Kanonbra, dels får de röra på sig varje dag, de får frisk luft, de får sol som är så nödvändigt för att få D-vitamin och solen ger oss även energi, samtidigt som de får socialt umgänge och en trevlig pratstund. Det är bättre att umgås med sina vänner på det sättet än att sitta ner och fika tillsammans (som jag oftast gör med mina vänner :))


Har du svårt att komma igång med att röra på dig - skriv in det i kalendern. Boka gärna tid tillsammans med en vän, så peppar ni varandra. Trettio minuter om dagen räcker för att ge positiv effekt på hälsan. Har du väl fått in vanan att röra på dig kommer du bli beroende av det. Under alla år jag hade min hund gick jag ofta ut på långpromenad även om hunden inte var hos mig just då. På semestern ville jag gärna promenera. Jag var så van vid att vara ute varje dag.


Om du inte gillar att gå ut i alla väder finns det trevliga motionssätt att göra inomhus. Här hemma funderar vi på att skaffa Wii. Det finns Wii Sport med olika sportgrenar där man tävlar mot varandra, men också Wii Fit. Löpband att ha hemma har jag sett flera olika varianter av i sportaffärerna. Kanske du kan ta en promenad inomhus och titta på ditt favoritprogram på TV samtidigt :)


Onsdag morgon innebär alltid yoga för mig. Ett skönt sätt att börja dagen på :)Färginjektion

För att väcka vårlusten ännu mer kan du använda friska, sprudlande färger i hemmet. Starka färger ger energi och livsglädje. Det räcker med någon eller några detaljer i en härlig färg för att hela rummet ska få en extra kick


 

Dessa stråväskor i pigga, härliga färger kommer från Tine K. Ställ en på golvet. Du kan ha en växt i den, eller kanske förvara tidningar du ska läsa, eller handarbetsmaterial. Vilket du än väljer att använda väskan till kommer den fylla ditt hem med energi


1 mars = vår

Idag är det första mars, och officiellt ska ju våren vara här nu, men jag har inte sett tillstymmelse till vår idag. Har ni?


Hittade den här bilden på nätet och den var så fin, så den lånar jag idag :)


Jag gillar vintern, och tycker vi har haft en otroligt fin vinter i år, precis som förra året...men...nu räcker det. Nu vill jag ha mer av det här istället

 


Men visst märks det ute att våren är på väg! Igår eftermiddag körde jag dottern till hennes sånglektioner, och då tänkte jag på hurpass mycket ljusare det har blivit ute. För inte så länge sen var det mörkt när vi åkte dit, och igår var det fortfarande ljust när vi åkte hem därifrån. 

 


Röja och rensa-tips

Att röja och rensa hemma behöver inte betyda att det bara är stora projekt man ska ge sig på. Även att rensa i det lilla ger resultat.


Mitt tips idag är att rensa bland dina teer. Om du är som jag, är det några tesorter som är favoriter och några som i stort sett aldrig dricks.


 

Det är spännande att testa nya tesorter, men en del av de man köper blir aldrig några favoriter. Här hemma har jag några gröna teer som luktade så gott i affären, men som inte alls smakade lika gott sen. Det kan kännas svårt att slänga något som knappt är använt.

Sortera bort de du inte tycker om!! Har du svårt för att slänga, fråga om någon vän eller arbetskamrat vill ha. Jag tog med mig en del tesorter till jobbet som jag rensade ut hemma, ställde dom på bordet i fikarummet och skrev en lapp att det var fritt fram att ta. Några timmar senare var alla borta. Det som inte jag tycker om, kanske någon annan tycker om.


Fira

Här skriver jag inlägg om att ta tillvara alla tillfällen att fira, och så är det först när jag nu på morgonen läser en annan blogg som jag inser att jag har namnsdag....eller jag hade....IGÅR


Ja, ja jag får väl fira idag istället då :)))Mitt enklare liv

Jag lovade att jag skulle komma med en rapport på vilket sätt jag har gjort mitt liv enklare på senare tid.


- minska sin privata konsumtion

Ja, jag handlar mycket färre saker numera, och tänker efter mer innan jag köper något. Jag vill inte köpa fler sakers om det sedan visar sig att jag knappt använder. Däremot kanske jag inte spenderar mindre pengar än innan, utan jag väljer med omsorg det jag köper. Istället för att handla flera billiga saker som kompensation för det jag egentligen vill ha, köper jag idag färre saker men med bättre kvalitet. Och jag köper det jag vill ha direkt.
 

- minska sin arbetstid

Ja, jag kommer att gå ner i arbetstid från heltid till 80% och väljer då att vara ledig en dag i veckan. Den dagen kommer jag att ägna mig åt morgonyoga, och sen vad jag känner att jag har behov av just då.


- ta fler mobil- och internetfria pauser

Mobiltelefonen använder jag inte särskilt mycket ändå. Jag skickar mest sms från den, och ringer så lite som möjligt, så där blir det inga förändringar. Datorn tillbringar jag en del tid vid, och när jag börjat blogga har den tom ökat. Men numera surfar jag runt väldigt lite.


- titta mindre på tv

TV har varit min akilleshäl, och något jag kan dra ner på betydligt. I mitt hem har ofta TV:n stått på i bakgrunden, även om ingen har tittat. Nu har jag börjat stänga av TV:n när det inte finns något jag vill se, och njuter av tystnaden. Vissa kvällar sätter vi inte på TV.n alls och spelar spel eller läser istället. Att gå så långt som att inte ha någon TV alls kommer jag nog inte komma till, men att börja stänga av TV:n emellanåt är en bra början. Att rationalisera bort en del onödigt TV-tittande är en annan, men jag tycker fortfarande om att varva ner på kvällen med en stunds TV-tittande 


- få mindre reklam

Detta var det första jag började med. Jag tröttnade på att få sådana mängder med reklam i brevlådan, varje dag att jag satte upp en skylt med Reklam nej tack, och får inte ens IKEA-katalogen längre :) Dels tyckte jag det var sådant resursslöseri med dessa mängder reklam, och dels kände jag mig stressad över att inte hinna läsa eller åtminstone bläddra igenom all reklam som kom. Jag missar säkert en del bra erbjudanden när jag inte får reklam längre, men det kan jag leva utan. Jag ska ju dra ner på inköp också :)


- byta och låna saker istället för att köpa nytt

Byta saker är jag dålig på, men jag har inget emot att handla seconhand, vilket blir som en byteshandel, då jag själv lämnar in mycket saker på second hand. Däremot lånar jag gärna saker, och biblioteket är en guldgruva. Vi var där senast igår, lånade nya böcker och tidskrifter. Ibland hyr vi film billigt. Saker jag använder sällan och som kostar en del att köpa lånar jag gärna tex häcksax


- rensa upp hemma

Jag tycker om att röja och rensa, och hemma hos oss är det en pågående process. Jag har röjt överallt. Varenda skåp och låda har gåtts igenom, men då börjar jag på andra rundan. I första omgången var det en del saker jag har svårt för att rensa, och varje gång jag går igenom mina saker är det fler saker som åker ut. Böcker och musik är två saker jag har svårt att rensa bort. Skönlitteratur åker ut nästan på en gång jag läst färdigt dom, men alla fackböcker är det värre med. Vackra trädgårdsböcker, inredningsböcker och annat som jag bara bläddrar i ibland, men jag blir hårdare. Sparar bara dom jag verkligen gillar och resten åker iväg till loppis. Men CD-skivor är nästa område som jag ska gå igenom lite mer.


- flytta till en annan bostad

Jag har bott på samma ställe i elva år nu, och har aldrig trivts så bra någon annanstans som jag gör där jag bor nu, så att flytta är inte aktuellt just nu. Men jag har en dröm om ett litet hus med lantligt läge, nära havet, men inte för långt från stan och skulle det dyka upp ett sådant objekt till rätt pris, är jag redo att flytta. Men tills dess bor jag bra där jag bor


- hitta ett nytt arbete

Ja, jag slutade min projektanställning vid årsskiftet och kommer börja ett nytt arbete i mars, men då på 80%


- köpa fler ekologiska produkter

När jag handlar numera blir de mer och mer ekologiska varor, tex mjölk, ägg, pasta, te, kött ibland, grönsaker. Ekologiska produkter som är bättre för oss människor, bättre för miljön och bättre för djuren känns som en självklarhet för mig, men det får inte kosta för mycket. Vissa varor skiljer sig priset lite väl mycket på och då väljer jag fortfarande det billigare alternativet.


- få mer tid till personlig utveckling

Jag har alltid tagit mig tid för personlig utveckling. Att utvecklas är en del av vårt liv, och en stor del av mitt arbete som psykolog. Jag läste någonstans att det inte finns någon yrkesgrupp som går så mycket utbildningar som psykologer, och jag väljer gärna att gå utbildningar eller läsa böcker som handlar om utveckling av mig själv, lära känna mig själv bättre, men också att lära mig mer som jag kan ha nytta av i mitt arbete. Jag vill också lära mig mer inom olika områden som intresserar mig, men som inte har någon anknytning till mitt arbete, iallfall inte i dagsläget


- skära ner på antalet engagemang i sin kalender

Jag har inte för mycket engagemang, och har aldrig haft egentligen. Jag försöker boka in något roligt varje vecka, att ha något att se fram emot. Ibland kan det kännas som det blivit för mycket tid borta, och för lite tid hemma för att bara vara, men då struntar jag i saker som jag har bokat in och stannar hemma om det är känns som det är vad jag behöver mest. Men, jag är en hemmakatt och behöver ha lite saker inbokat för att ta mig hemifrån


- vara mer ute i naturen

Jag njuter av att vara ute i naturen, och under de tolv åren jag hade hund var jag ute och gick i skogen varje dag, och vid havet regelbundet, men nu när jag inte har hund längre blir det inte lika självklart att komma ut på samma sätt. Jag mår bra av att vara ute, både i skog, med öppna fält och vid havet. En del av min dröm om attbo i ett litet hus handlar om att komma närmare naturen. Att naturen blir en del av mitt liv. Öppna vidder tycker jag om, och jag tror att jag någon gång i mitt liv kommer flytta till Skåne, eller åtminstone skaffa mig en sommarstuga i Skåne


- tillbringa mer tid tillsammans med sina barn och sin familj

Jag tillbringar mycket tid med min dotter, och tycker om att göra saker med henne. Vi har roligt tillsammans, och skrattar mycket ihop. En av de sakerna jag skrev i min målsättning för 2011 är att göra mer saker tillsammans med henne. Vi spelade badminton förra helgen, och det var väldigt roligt. Det kommer vi boka in fler gånger.Jag kände att det vi gjorde ofta ihop var att gå i affärer och sen fika. Jag vill hitta nya saker att göra tillsammans, som inte innebär shopping 


- ha billigare semestrar och mer lediga dagar

Delvis. Att göra semestrarna billiga är inget mål i sig. Jag vill njuta av livet, och i det ingår även en del saker som kostar pengar, men jag vill även kunna hitta nöjen som inte kostar något alls, elle som är billiga. När det gäller semester och lediga dagar varvar jag friskt, billigt och dyrt. Jag läste ett resetips om att ha "randiga veckor" vilket innebar att varannan dag äta billigt, fixa något på hotellrummet och varannan dag kosta på sig lite lyxigar och lite bättre mat. Jag lever nog ett randigt liv :)


- förenkla hushållsarbetet och de dagliga rutinerna

Då jag är enda vuxna i vårt hushåll, och har varit så i elva år, är jag van vid att göra det mesta själv. För att hinna med och orka med allt har jag nog redan förenklat så mycket som går. Jag tycker om att ha det rent omkring mig, jag plockar undan saker direkt när jag använt dom. Var sak har sin plats, vilket gör det enkelt att hitta, och går snabbt att plocka undan. Jag vill ha rent på golven, så dammsugning är viktigt. Däremot bryr jag mig inte så mycket om det är lite damm här och där. Det kan jag leva med. Jag skriver lista över vad som ska handlas, och emellanåt skriver jag matlista för två veckor i taget. Att ha en plan över vad vi ska äta de närmaste dagarna är skönt, och jag behöver inte fundera på mat så ofta. Det innebär också att allt vi behöver finns hemma.Mindfulness

Lektion 5 - Meditation

"Meditation är ett sätt att vara, inte en teknik.
        Meditation handlar inte om att föröska komma någon annanstans. Det handlar om att låta dig själv vara precis där du är och som du är, och även om att låta världen vara precis som den är i just denna stund."
Jon Kabat-Zinn

Lycka är att vara nöjd

Mycket av reklamen bygger på att göra oss missnöjda med det vi har, att vi ska vilja ha mer saker. Eller byta ut det vi har till något nytt, något bättre. Men shopping ger oss inte någon långvarig glädje. Det korta lyckoruset när du har köpt något nytt går snabbt över, och för att få uppleva det igen behöver du köpa något nytt igen. Och igen.


Gnäller vi för mycket idag? Är människor mer missnöjda än nöjda? Har du lättare att se det du inte tycker är bra, istället för att vara glad, tacksam och nöjd med det du har. Klagar du på saker omkring dig. Att sluta gnälla har blivit ett mål för många. Det finns tom ett speciellt anti-gnällarmband att köpa. Du sätter det på ena handleden och när du gnäller eller klagar över något får du byta till andra handleden. Tanken är att inte behöva byta handled. Hur länge skulle du kunna ha på dig ett sådant armband utan att behöva byta handled?bloglovin
RSS 2.0