Lyckostrategi nr 4

Den fjärde lyckostrategin du kan välja är att göra snälla saker. Att hjälpa andra är inte bara något som den som blir hjälpt har glädje av, utan även hjälparen .

Om denna strategi är något som du känner passar dig, är det ett par saker som är viktiga att tänka på. Forskning har visat att tajmingen är viktig. Du bör alltså tänka igenom vad du vill göra, hur ofta och hur mycket. Om man gör för lite har det ingen särskild effekt. De flesta av oss är lite lagom snälla till vardags, och om du väljer strategin att vara snäll mot andra, måste det vara något som utmärker sig från den vanliga vardagssnällheten. Det får inte heller vara för mycket så du känner dig trött, överansträngd, arg och kanske utnyttjad. Forskning har visat att det kan vara lagom att välja en dag i veckan till att vara extra snäll och under den dagen göra en god gärning av ny och speciell art, dvs annorlunda mot det du normalt gör, alternativt tre till fem små gärningar.


En annan aspekt är att det är viktigt med omväxling, dvs variera sina goda gärningar. Att alltid göra samma goda gärningar gör att effekten av att känna lycka avtar då vi vänjer oss. För att kunna variera sina goda gärningar krävs kreativitet och lite ansträngning. Om du har ont om pengar, eller andra resurser - ge bort tid. En annan idé är att överraska någon du känner med något extra tex en utflykt, en present, ett brev, en hemlagad middag.


En tredje variant är att varje vecka göra lite mer av något som inte faller sig naturligt för dig, något som kräver en extra tanke och ansträngning att göra. Det kan vara att vara trevlig mot telefonsäljare, att visa tacksamhet till busschauffören, tacka en förbipasserande. Ett fjärde sätt att vara mer snäll är att träna på att öka din medkänsla. Sätt dig in i andra människors situation, lev dig in i deras problem och se världen ur deras perspektiv. Erbjud dig att hjälpa någon som har det svårt. Det kan även stärka din tacksamhet .


Gör varje vecka någon god gärning som du inte berättar för någon, och utan att förvänta dig något tillbaka.
Men att vara snäll mot andra får samma effekt som ringar på vattnet - de sprider sig. Mottagaren blir glad och förvånad och din omtänksamma handling kan få henne att själv göra en god gärning mot någon annan, som i sin tur hjälper någon annan. Viktigt är dock att komma ihåg att du ska bara göra snälla handlingar mot andra om det inte är på bekostnad av ditt eget välbefinnande. Du ska göra det av egen fri vilja, och inte känna dig tvingad att göra det. Att inte kunna säga nej är något som många har svårigheter med, och det kan leda till en känsla av att bli utnyttjad. Så välj denna strategi för att öka din lycka och ditt välbefinnande om det passar dig.


Lite exempel på snälla gärningar är att hjälpa någon med läxorna, passa barn åt någon, utföra någon extra hushållssyssla, att hjälpa någon med en uppgift, bjuda någon på mat, att ta sig tid att verkligen lyssna på någon, donera pengar, hälsa på någon som är ensam. Möjligheterna till att göra snälla gärningar är obegränsade. om du ser dig omkring kommer du upptäcka att det finns tillfällen att göra något gott för någon annan överallt. Den goda gärningen behöver inte vara storslagen eller komplicerad.Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0