Drömhus

Jag och dottern har formulerat hur vårat drömhus ser ut. Vi bor på en gård utanför en större stad (gärna Göteborg där jag trivs väldigt bra, men Skåne fungerar också bra). Vi har ett fint bostadshus med några uthus där vi kan driva olika verksamheter, en affär med inredning och kläder, ett trädgårdscafé, en kursverksamhet med psykologisk inriktning (där jag kan få användning av min specialistutbildning inom arbetslivets psykologi samt sådana saker jag skriver om på bloggen). Där ska även finnas ett uthus där dottern kan inreda en fotostudio och kunna arbeta med sin kreativ projekt. Vi vill även att det ska finnas stall där vi kan ha häst.


Igår satt jag och kollade på Hemnet på vad det finns för gårdar till salu i området just nu. Om jag hade haft några fler miljoner hade jag köpt detta. Detta ligger väldigt nära vårt drömhus :)

Nytt smultronställe

Igår tillbringade jag hela dagen på stranden, och det känns lite i skinnet idag. Det sämsta med att åka ensam till stranden är att ingen kan smörja in solkräm på ryggen. Aj....


Att bo i Göteborg gör att det finns många underbara badplatser att välja på. Variationen är stor - klippor, sandstränder eller gräsmatta. I början av säsongen gillar jag att åka till sandstränder, men efter ett tag blir jag så trött på all sand jag drar med mig hem så då väljer jag hellre någon solvarm klippa någonstans.


Igår åkte jag till Åsa havsbad, som ligger några mil söder om Göteborg.
Åsa tillhör ju Kungsbacka kommun, och häromdagen när jag åkte förbi turistbyrån hämtade jag kommunens sommarbroschyr. Där läste jag om ett trädgårdscafé med en inredningsbutik som låg i Åsa. Dit tänkte jag bege mig någon dag, och efter stranden tog jag en kort åktur dit. Oh my, vilket mysigt ställe!! Jag älskar såna små smultronställen, dit man kan göra utflykter. Tyvärr var inte kameran med till stranden, så detta är bilder på det urmysiga stället  som jag hittade på nätet. Det är nya ägare sedan ett år tillbaka, och nu är det ännu mysigare än vad det ser ut på bilderna. Varje onsdag från kl 17 har det grillafton och på fredag after work med enklare maträtter som tex lasagne och ett glas vin. Igår åt jag en helt fantastisk hallonpaj och strosade sedan runt ett bra tag för att ta in allt vackert. Affären, dekoren, trädgården med dammen....om ni är i Göteborg eller Halland rekommenderar jag ett besök på Freadals Trädgårdscafé.


Sommar och sol = stress???

Igår kom äntligen solen och värmen tillbaka till Göteborg efter flera veckor med halvdant väder. Jag jobbar denna vecka också innan jag går på semester, men efter jobbet igår åkte jag till stranden och fick en förkänsla av semester :) Idag har jag, som vanligt, min lediga dag, så idag blir det hela dan på stranden


Förra veckan satt vi några stycken på jobbet över lunchen, och diskuterade väder (antar att vi inte är ensamma om det ;)) och en tjej uttryckte att det var rätt så skönt när vädret bara var sådär halvbra, för det var mycket lugnare. När det var riktigt fint väder blev hon stressad. Då finns det så många "måsten", man måste iväg till stranden för att ta tillvara varje uns av solsken, och kan inte bara ligga kvar hemma på soffan och läsa en bok utan att få dåligt samvete. Och för att dra iväg till stranden ska man packa en god matsäck till hela familjen, för att sen dra med sig massor av saker för att tillbringa en dag. På kvällarna måste man grilla, och för egen del gillar jag att äta grillat, men det är rätt jobbigt att ha mat att passa både på grillen och inne i köket. På sommaren ska man även vara social och umgås mycket. Detta var argument som hon förde fram om varför sommaren känns stressig och sämre dagar samt hösten är mycket lugnare.

 

Känner ni igen er i den beskrivningen? Är sommaren en stressig period?

 


Midsommar

Jag hoppas att ni alla har haft en härlig midsommar. Min datauppkoppling fungerade inte alls på hela helgen, så det var tur att jag hade förberett några inlägg så det inte blev helt tyst här på bloggen i flera dagar :)


För vår del bytte vi ut traditionellt midsommarfirande med dans runt stången, små grodorna, sill, nubbe och jordgubber mot något helt annat.....

Nämligen en heldag på Liseberg med åkband runt handleden flängde vi runt i alla möjliga åkattraktioner. Min absoluta favorit är Balder, som vi åkte ett par gånger.

Men denna gången fick den bra konkurrens av radiobilarna. Oj, så roligt det var att åka omkring och krocka varandra, och ett tips för er som tänkt bege er hit: Banditbilarna kändes som de gick lite fortare än de andra då det gick att åka ikapp andra bilar med dom :))


Mer lättstädat

Ett lättstädat kök:


* inga mattor gör det lättare att dammsuga och våttorka golvet


* så lite saker som möjligt på köksbänkar och ovanpå skåp


* svampar och rengöringsmedel lätt åtkomliga


* korgar i skafferiet som lätt går att lyfta ur. Sortera bland matvaror och förvara det som hör ihop tillsammans


* bricka under burkar och flaskor som står framme gör det enklare att torka av köksbänkenEtt lättstädat badrum:


* vägghängd toalett och handfat gör färre krökar som samlar damm (tråkigt nog bor jag i en hyresrätt där de inte tänkte på de sakerna när de byggde. Där finns det massor med krökar och utanpåliggande rör som är riktiga dammsamlare)


* en matta som går att tvätta i maskin


* duschdraperi


* förvaring som tex korgar för shampoflaskor och annat som står frammeEn lättstädad hall:


* gott om förvaring


* skohylla som samlar alla skor på ett ställe. Gärna som även kan användas som sittbänk


* dörrmatta som stoppar upp det mesta gruset


* bara de saker som hör till säsongen och som används dagligenEtt lättstädat vardagsrum:


* avtagbar klädsel som går att slänga i tvättmaskinen


* vägghängda bokhyllor och skåp


* hjul under möbler gör de lätta att flytta när du dammsuger


* lite prydnadssakerSköna sommardagar

Många börjar sin semester idag, så här efter midsommar. Själv arbetar jag denna vecka också, sen börjar min semester. Eftersom vi har bokat en resa till Frankrike i början av september kommer vi tillbringa sommarens fyra semesterveckor mestadels på hemmaplan, med en del utflykter.


Men jag skulle kunna tänka mig att tillbringa några semesterdagar liggandes här och vaja skönt i skuggan och läsa. Förra veckan hade vi sommarlunch på jobbet och vår chef hade inhandlat ett antal pocketböcker och alla fick välja varsin bok att läsa i sommar. Jag valde 100-åringen som klev ut genom fönstret och försvann, då jag fått den rekommenderad av så många människor, men ännu inte läst den.


 
Då jag bor nära havet hoppas jag även på att tillbringa en del dagar på stranden, sola, bada, spela strandspel med dottern och bara promenera längs havet

Oavsett var du bor, om du har semester eller inte, om du ska åka bort eller tillbringa sommaren hemma hoppas jag att ni alla får en underbar, avkopplande och skön sommar :)


Lycka - ett mått på utveckling

I flera länder runt om i världen, bla Storbrittannien, Frankrike, Bhutan och nu senast i Kina ingår lycka som ett viktigt mått på landets framgång. Tillväxt mätt i BNP tappar mark, och är numera inte det enda måttet på ett lands välmående, utan de bedöms även efter om de får medborgarna att känna sig lyckliga.


Att väga in lycka som en framgångsfaktor är något som flera länder uttryckligen strävar efter. Lycka har blivit en del av politiken. Men än så länge är det inga svenska politiker som pratar om lycka som ett mått på Sveriges utveckling. Undra hur lång tid det kommer ta innan även Sveriges politiker förstår att ekonomisk tillväxt inte är allt, utan även medborgarnas välmående och tillfredsställelse med livet är viktigt.Feng Shui och personlighet

Grunden i feng shui är att sträva efter balans och harmoni, både i den yttre världen och i den inre. För mig som psykolog, och som har läst en hel del om personlighetspsykologi, är det mycket intressant att se på personlighet med feng shui-glasögonen på.


Enligt feng shui, och andra gamla kinesiska läror, sägs det att hela universum är uppbyggt kring de fem elementen; trä, eld, jord, metall och vatten. Så även vi människor. Grundtanken är att dessa fem element ska vara i balans med varandra, och när de är i balans upplever vi större harmoni. Varje element har en inneboende energi, och när du studerar de fem elementen märker du säkert att du dras mer mot ett element, och att du har mer egenskaper förknippade med det elementet.


Trä

Träenergin är riktad uppåt och framåt. Tränenergin är som starkast på våren, då allt i naturen ska väckas till liv. Den är även förknippad med tidig morgon. Träelementet är piggt, energiskt. Allt växande symboliserar träelementet, och behöver du mer kraft och energi är skogen rätta stället. Grön färg är också kopplad till detta element.


När träelementet är i balans ger det just en energikick, vital, alert, aktiv, målmedveten och med framåtanda, men blir det ett överslag av trä kan du bli irriterad, otålig, hetsig. När träelementet saknas, eller får för lite utrymme, händer inte mycket alls. Känner du igen dig i träelementet är det viktigt att få utlopp för det aktiva genom motion, men glöm inte bort att det även behövs vila för att skapa balans
 

Eld
Eldenergin är utåtriktad, glädje, lek, mod, passion med en puls i livet. Den får oss att släppa loss, ha roligt och ta för oss i livet. Om eldenergin behöver förstärkas tänk ljus, tänd lampor, stearinljus, använd färgen röd eller lek med djur. Alla dessa saker symboliserar eldelementet. Om det blir överslag av eldelement kan det bli för mycket av allt roligt, allt skratt, all lek. Då behöver det balanseras upp med lugna aktiviteter och färger. Långa, lugna promenader, meditation, mjuka färger som inte pockar på uppmärksamhet


Jord

Jordelementet står för lugn och stabilitet. En jordpersonlighet är omhändertagande, lugn med en stark förankring. Hösten och eftermiddagen är jordelementets tid. Livet saktar ner. Om jordenergin blir för dominerande kan vi stagnera, ha svårt att komma igång, bli grubblande och lite vemodiga. Precis som våren och hösten är varandras motsatser, är trä och jord detsamma. Blir jordelementet för tungt kan det lättas upp med mer av träelementet. Behöver vi däremot mer av jordenergin för att känna trygghet och stabilitet är öppna ytor, som åkrar, ängar, öppna landskap rätta ställen att söka sig till. Brunt, beige, dova gula färger är färger som hör till jordelementet.


Metall

Metallelementet är en energi som får oss att bli fokuserade. Det är även förknippat med ordning, struktur, sätta gränser, koncentration. Om du behöver mer av metallenergin är berg och färgen vit förknippade med detta element. Om metallelementet får för stort utrymme kan du däremot bli väl rigid, kontrollerad och inåtvänd. Behöver du bryta den dominansen är det bra att föra in mer av eldelementet.


Vatten

Vattenelementet har ett flöde, en flexibilitet, rör sig fritt och har en mjuk rytm. Ställen i naturen med starkt inslag av vattenelementet är hav, sjöar, bäckar - ja, alla vattendrag. Du kan även ha vatten hemma om du behöver mer av denna energi, genom att ha akvarium, vattenfontän eller använda svart eller mörka färger, speglar eller glas. Får du för mycket av vattenenergin kan det få dig att tappa fotfästet, eller ge upphov till osäkerhet och ångest.


Elementen påverkar varandra och du kan förstärka ett element genom att tillföra ett annat elementet, men du kan också reducera ett elements påverkan genom att tillföra annat element

Trä ger näring åt eld
Eld ger näring åt jord
Jord ger näring åt metall
Metall ger näring åt vatten
Vatten ger näring åt trä

Men du kan även reducera kraften hos ett element

Trä kapar jord
Eld kapar metall
Jord kapar vatten
Metall kapar trä
Vatten kapar eld

Skön start på dagen

Denna vecka bytte jag ut mina vanligtvis lediga onsdag mot en ledig torsdag, för att få lite längre sammanhängande ledighet över midsommar.


På mitt gym bjuder de på frukost på torsdagsmorgnar, men då jag brukar arbeta då har jag aldrig varit där. Men idag hade jag bestämt mig för att pallra mig dit. Där stod en härlig frukostbuffé uppdukad, med tre olika sorters mörkt bröd, pålägg, färska grönsaker, yoghurt, fil, müsli, kaffe, te, äppeljuice, apelsinjuice och så färsk frukt. Ananas i skivor, vattenmelon och annan melon. Jag älskar ananas och melon så det blev en riktig brakfrukostEfter lite lättare träning hade jag plockat med mig alla attiraljer som behövs för en lång stund i duschen och bastun. Mjukstart på dagen. Hann även in på ICA och handla på vägen hem...innan dottern ens hade vaknat :)


Jag tycker om att vara uppe tidigt, så man hinner med en del på sina lediga dagar

Äkta lycka ;)

Ibland krävs det inte så mycket för att vi ska uppleva lycka ;)


Walk in closet

Att ha en klädkammare man kan gå in är så härligt, dels för att på ett överskådligt sätt kunna organisera sina kläder och dels för att man faktiskt kan inreda även klädförvaringen till ett härligt och lite lyxigt rum. Att ha en walk in closet är något många tjejer drömmer om, särskilt om man tittar runt bland olika bloggar. En del visar upp sina nyinredda och andra skriver om sina drömmar om att någon dag ha en egen walk in closet. Jag har faktiskt förmånen att ha en liten klädkammare i min lägenhet. Den har hittills både varit förvaring för alla mina kläder, men också för all sköns andra saker som egentligen inte alls hör hemma där. Jag har rensat ordentligt bland alla mina kläder, och håller på att göra iordning den till just en sån där skön plats att starta dagen på.


Här kommer lite inspiration från alla möjliga hörn

Lyxa till vindsutrymmet med blanka guldiga tapeter, tjock mjuk heltäckningsmatta, en skön plats att sitta på och så förvaring för kläder, skor och väskor - ett ställe för en vuxen prinsessa :)
Troligtvis världens mest kända walk in closet - Carries
Pernilla Wahlgren har en stor härlig walk in closet
Välorganiserad
Även en mindre klädkammare kan bli en fantastisk walk in closet, som ger en lite lyxig, glamourös känsla. Bilden från Simplicity, som är feng shui konsult
Ikeas variant
Möblera även i walk in closeten med detaljer som förhöjer känslan. En sån provdocka funderar jag på att skaffa till mig där jag kan prova olika klädkombinationerOm man inte har en befintlig klädkammare eller en liten skrubb, eller kanske ett helt rum att göra iordning till en walk in closet kan man ändå försöka skapa samma känsla.


Eller avdela en del av sovrummet till en mini-wic :)

Inspiration från Leila

På Leilas hemsida kan man hitta recept på bla cheescake, key lime pie, cupcakes, blåpärspaj och en hel del till.


I hennes böcker är recepten naturligtvis huvudsaken, men jag älskar även att titta på de fantastiska bilderna. Böckerna är faktiskt lika roliga att bara läsa, även om man inte tänker baka något. Eller vad sägs om dessa underbara bilder

Förra årets favoritjulgodis hämtade vi från Leilas bok A piece of cake, och det var så gott så det finns redan uppsatt på årets lista

En fika i trädgården, med en doftande ljummen paj...mmm så gott

Lycka

Så sant. Jag har tidigare skrivit flera inlägg om olika lyckostrategier du kan använda för att känna mer lycka, glädje och livstillfredsställelse. Och precis som med allt annat du vill lära dig, och förändra, så krävs det en vilja. Viljan är det som får dig att fortsätta även de dagarna då det kanske känns lite motigt. Att ändra en vana, eller lägga sig till med en ny vana, tar ca tre veckor. En av lyckostrategierna handlar om att tänka positivt. Inte att blunda för det som är svårt eller det som är jobbigt i livet, men att hitta de saker som alltid finns som man kan vara tacksam för. Vilka glasögon vi väljer att sätta på oss och vilka saker i livet vi väljer att fokusera på påverkar lyckonivån.


Mera Leila :)

Om du, som jag, gillar Leila, kan nu följa henne till Frankrike i hela tretton avsnitt. Första programmet är i morgon på TV4+ kl 21.00. Jag älskar hennes böcker, och den absolut godaste morotskakan som jag någonsin ätit kommer från hennes bok A piece of cake.

Hennes eget kök är supermysigt tycker jag. Där skulle jag kunna flytta in direkt....och hoppas på att bli lika duktig på att baka, sylta, laga mat och allt annat som hon gör så galant, både i TV och i sina böcker :)

Den här bilden gillar jag med redskap hängandes i taket och våningsfat skulle jag kunna ha hur många som helst, fyllda med frukt, goda kakor och även dekorationEtt bakbord med marmorskiva, ett cremefärgat bulligt kylskåp från Smeg, öppna hyllor fyllda med husgeråd ger alltihop en skön, lite lantlig känsla. I mitt drömkök finns även en gammal vedspis, en öppen spis man kan elda i kyliga vinterdagar, en skön kökssoffa alternativt window seat att krypa upp i och så förstås ett stor bord där man kan samla vänner på middagar. Lite Leila, lite Monika Ahlberg när det gäller maten....och så jag :)Tankens kraft


Inga sommarkatter!!

Skolavslutningarna har varit i hela landet, och alla skolbarn har nu sommarlov. Midsommar är på fredag, och efter det börjar många sin semester. Kanske åker ni iväg till landet och tänker tillbringa några sköna sommarveckor där. Barnen tjatar om att få ha djur, vilket de flesta barn vill. Kanske ger du efter för barnens tjat och tänker att ni kan ha en katt de veckorna ni bor på landet. När sommaren lider mot sitt slut är det många katter som inte förstår vad som har hänt. Under flera veckor har de haft trygghet, kärlek, omtanke, fått mat och haft några som har brytt sig om dom. Plötsligt är allt det borta. Om ni skaffar en kattunge på 8-12 veckor (den ska vara 12 veckor innan den tas från mamman, men alla följer inte det) är den fortfarande en mycket liten unge några sommarlovsveckor senare. Den har inte en chans att klara sig på egen hand. Skaffa inga djur om ni inte kan ge den ett permanent hem! Katter är inga gosedjur, och om ni inte har möjlighet att ge katten ett riktigt hem - låt även bli att ge den ett sommarhem. Min önskan är att det inte fanns något som kallas "sommarkatt".


Det föds så många oönskade kattungar, så ni som har katter boende hos er, ta er "omaket" och den förhållandevis lilla kostnaden och låt veterinären kastrera både honkatter och hankatter. Våra två älskade katter är två kattungar som hade tur. Någon hittade dom och lämnade in dom till ett katthem, där vi sedan adopterade dom. Men det är bara en bråkdel av alla lämnade katter som har den turen. Vår lilla Maxi har fått sitt namn för någon hittade henne på ICA Maxis parkering när hon var superliten. Jag har hört olika bud, men någonstans mellan fyra och sju veckor gammal var hon då. Vår kattpojke Figaro är en annan hittekatt, som bara var några veckor äldre när han och hans syster hittades.


Små kattungar är bedårande söta, mjuka och fluffiga som dom är, men dom behöver ett riktigt hem. Jag har även hört att det börjar bli vanligt med sommarkaniner, som sedan släpps ut när sommaren är över. De har inte en chans att klara sig.

Vill barnen klappa och gosa med katter, kan man besöka katthem. Volontärerna, som gör ett kanonjobb, har mycket att göra med skötseln, och hinner inte gosa med djuren så mycket som de skulle behöva. Därför är besökare ofta välkomna, som kan ge av sin tid och sin kärlek. Vi var och hälsade på katthemmet där våra katter kommer från, i Lerum, strax efter vi hade fått hem våra katter. Där hade de en kull med kattungar som bara var fyra veckor gamla. De hade hittats i ett dike. De behövde vänjas vid människor och behövde mycket kel och omsorg. Gissa var dottern befann sig hela besöket?Visst är de bedårande söta, men vill du ha en katt - ge den ett permanent hem. Ett hem där den kan få kärlek, omsorg och ett bra liv. Året runt!


Sommarklänningar

Sommar, sol, ljumma vindar - då är en klänning det perfekta plagget. Här är några fina från Indiska

I lördags var jag och dottern på Tjejmarknaden i Lerum. Vi lämnade in en del kläder och skor till försäljning, och vi fyndade och hade med oss en del nya saker hem. På det hela taget gick det i stort sett jämnt upp ekonomiskt. Men för 400 kr fick vi massor med nytt; jag köpte en ljust,ljust rosa sjal från Ester Elenora, en turkos tunika från Bondelid, två fina solklänningar i trikå (perfekta att ha till stranden eller riktigt varma sommardagar) och en fin blågrön tunika. Dottern fick två kjolar från Nolita (en vit och en svart), en ljusbeige mönstrad sjal, en beige tunika, en rosa virkad tunika, en vit kjol, en mönstrad trikåkjol i klara färger, en ljusrosa klänning och en blommig antecknings- och adressbok. Allt detta för bara 400 kr totalt.


Tyvärr blev inte marknaden så välbesökt som arrangörerna hade hoppats på. Synd tycker jag, då det fanns massor av fina saker att fynda, både kläder, accesoarer, böcker, hårvård - ja massor av saker som tjejer använder och gillar. Att handla second hand är bra både för den privata ekonomin och för miljön.

Lättstädat

Mer städtips! För att få ett lättstädat hem finns det en del saker att tänka på:


* ha luft mellan möblerna så det blir lätt att ta sig fram


* ha avtagbara textilier på de stoppade möblerna som soffa och fåtölj, och använd bara textilier som du kan tvätta själv i tvättmaskinen hemma. Undvik kemtvätt.


* Ha så få mattor som möjligt


* Ha gott om förvaringsutrymmen och låt varje sak ha sin plats så det går snabbt att plocka undan


* Släng eller ge bort sånt du inte behöver

Kärlek

Tack alla ni som läser min blogg. Antalet läsare ökar stadigt, vilket gör mig så glad. Att skriva en blogg som ingen läser är ju inget roligt. Det är ni läsare som gör att det blir en blogg. Jag är så glad och tacksam att ni är såpass många som tycker om det jag skriver.


Kärlek till er!Hästhoppning

I eftermiddag har jag varit på ridskolan, och varit funktionär på regional hästhoppning. Det var första gången jag var funktionär och jag var stationerad mitt på banan. Där har jag hjälpt till att bygga hinder, lyfta upp bommar hästarna river och flytta material.


Det var verkligen roligt att vara med. Mycket fart, och en del incidenter som hände.

När jag kom hem fixade jag lite mat och parkerade mig i soffan. Min lilla Maxi-tjej hoppade upp i knät, la sig skönt tillrätta, högljutt spinnande tills hon somnade. Det är bland det mest sövande som finns, så gissa om det är någon mer som är nära att somna.....gäsp

 


Tänkvärt


Välj din njutning

Livet består av en mängd val. Vad vill du ha? Varför har du gjort de val du har gjort i livet? Varför har du valt det arbete du har, den bostad du har, den partner du lever med? Ibland funderar jag på hur mitt liv hade sett ut om jag valt annorlunda vid några av de stora vägskälen i mitt liv, men jag kommer fram till att jag är oerhört nöjd med mitt liv som det ser ut nu. Trots det är tanken kittlande att leka med.


Att välja något innebär per automatik att något annat väljs bort. Hur vet man att man har gjort rätt val? Det är svårt att veta det på förhand, men det är viktigt att reflektera över vad de val man gör och vilka önskningar man har. Vart vill du i livet? Hur vill du att ditt liv ska se ut? När du vet mer om dig själv är det lättare att känna när det blir rätt.


Vad behöver du för att må bra? Vilken är din njutning? Hur vill du spendera din tid? Att göra en sak i taget, och vara närvarande i det du gör är centralt i mindfulness. Att kunna göra det, innebär att du behöver reflektera över dina val och vad du behöver. Kanske du kan göra en lista över saker du vill göra, och prioritera vad du vill och kan göra nu. Allt behöver inte göras just nu. En del saker kan skjutas på framtiden. Låt var sak ha sin tid, och var närvarande i det du gör.

Härliga Mallis med 4good

Jag har tidigare skrivit om den fantastiska resan till Mallorca jag åkte på i slutet av april tillsammans med 120 andra tjejer. Resan arrangerades av 4good tillsammans med Ving. Vill du få en liten känsla av hur härlig en sådan resa är kolla in denna länk
http://vimeo.com/channels/199254#23898756


Med på resan var en underbar tjej, Jenny Puronne Jansson. Sprudlande och härlig, och en fantastiskt duktig fotograf. Hon gick omkring med kameran hela tiden, och lyckades fånga hela resan på bild, och har gjort ett suveränt kollage av en bråkdel av alla bilderna hon tog. Om ni tittar noga ser ni mig med på en bild med en katt i knät. En stackars hemlös katt behövde få tanka lite kel och kärlek och parkerade sig i mitt knä en stund, högljutt spinnande :)


Civil olydnad...eller förmåga att bryta regler :)


Pottery Barn

Pottery Barn har så fina saker. Jag älskar att gå och titta i deras affärer när jag är i USA. Stilen tilltalar mig. Tyvärr finns det, än så länge, inga affärer i Sverige, men titta in i deras webbutik


 
Lycka är att ha katt

I en gammal tidning från februari (håller på att läsa ikapp tidningar jag inte har hunnit med tidigare) läser jag en intervju med Hanna Hellquist, som var programledare för TV-programmet Jakten på lyckan tidigare i år. I programmet skulle hon prova olika vägar till lycka. Hon provade lyckomat, skratterapi, välgörenhet, simma med delfiner och mycket. mycket mer.


På frågan vad som gör henne lycklig svarar hon bra jobb, vänner och katt. Sociala relationer är viktigt för oss, för vårt välmående. Det visar alla forskning. Människan är en social varelse, som inte mår bra av att vara avskuren från relationer med andra. Så den punkten är viktig.


Bra jobb då? Ja, forskningen har visat att det är viktigt att känna att man har ett mål och en mening med livet. Arbetet kan vara en väg för att uppnå det. Arbetet innebär oftast även ett viss mått av relationer. Att trivas på sitt arbete, med sina arbetsuppgifter och med sina arbetskamrater tror jag är en viktig del i att känna välbefinnande och livstillfredsställelse.


Lycka är att ha katt. Ja, att ha djur tror jag också ökar känslan av välmående. Katt, hund eller häst är de djuren jag tycker mest om. Att ha mina två katter innebär att jag aldrig är ensam. Att klappa en katt som mjukt trycker sig mot en, spinner och lägger sig väl tillrätta i knät ger mig lyckokänslor. Likaså att stå i stallet och klappa hästen över den mjuka mulen, känna den varma andedräkten puffa i handen och se hur hästen njuter av att bli klappad är också ett sånt tillfälle. Både för djuren och för oss ger klapparna en dos av måbrahormonet oxytocin. När vi klappar ett djur går även hjärtrytmen ner och vi blir lugnare och mer avstressade.

Mina små lyckopiller ;)


Vanliga inredningsmissar

1. Naket och kallt. För att ge värme åt rummet behövs det textilier i form av mattor, gardiner, kuddar och filtar


2. För mycket saker. Ta inte bort rymden genom att fylla varje kvadratmeter med saker. Luft mellan möbler och saker gör att rummet känns större. Rensa, och se över vad du verkligen behöver - och tycker om.


3. Avskalat och opersonligt. Ett avskalat hem innebär inte superminimalistiskt. Det ska synas vilka som bor i hemmet. Foton, böcker, reseminnen visar din personlighet


4. Vitt, vitt, vitt... Hemmet behöver kontraster. Vitt är en bra färg, men använd gärna färg som komplement. Vill du inte ha färger använd isåfall olika texturer. Olika material ger olika färgåtergivning.


5. Glömt belysningen. Ett av de vanligaste misstagen är att man har för få ljuskällor. Det räcker inte med bara en taklampa. Det behövs punktbelysning och mysbelysning också. I ett vanligt vardagsrum behövs minst sju ljuskällor. Använd lampor att belysa saker i rummet du tycker om


6. Spretigt. Eklektisk innebär en blandning av olika stilar. Det kan vara väldigt charmigt och personligt, men det kan även bli för spretigt. Fråga dig själv hur du vill använda rummet, hur du kan åstadkomma det och är det svårt att få till det på egen hand - fråga om råd. Använd gärna feng shui.


7. Var personlig. Tänk inte allt för mycket på rådande inredningstrender. Det är ditt hem och det ska spegla dig, ditt liv och din personlighet och behöver inte se ut som alla hemmen i olika inredningstidningar. Fråga gärna om råd, men ta bara till dig av de tips du känner funkar för dig och strunta i resten. Det är du som ska bo i ditt hem, och det är viktigt att du trivs där.

Nöjeskontot

Att leva ett nerväxlat liv ska inte behöva innebära att man lever ett tråkigt liv, även om man ibland behöver ha lite långtråkigt då det ofta ger en kick för kreativiteten.


Hur ser din nöjesbudget ut? Vad är nöjen för dig? För några år sedan innebar det för min del att jag gick ut på krogen med några vänner, betalade inträde, något att dricka och sen taxi hem. Ibland var det kul, men ofta stod det inte i paritet med vad kvällen kostat. Numera är jag sällen ute på krogen, men de gångerna jag gör det är det ofta väldigt roligt.

Nöje kan vara att bjuda hem vänner. I lördags när jag var hemma hos vänner, grillade och tävlade i musik var absolut något som jag räknar in på nöjeskontot. Kvällen innan var jag ute på en kvällspromenad och valde att titta förbi en vän jag inte träffat på ett tag, och det slutade med att vi satt flera timmar på hennes balkong och drack vin tills det blev för kallt. Då vandrade jag hemåt i sen kvällning. Det är ett billigt nöje.


Jag älskar att bjuda hem vänner, på middag, på fika (eller afternoon tea :)) på ostbricka och vin. Men hur gör man om man har dåligt med pengar och inte har råd att bjuda på så mycket? Knytkalas! Åh, vilka härliga fester jag har varit på som har haft knytkalas, och vilka underbara bufféer det kan bli.


"Att växla ner handlar om att ta ansvar för sitt liv och sin tid. Att välja hur och vem du vill umgås med" skriver Karin Lilja i sin bok Växla ner. Det tycker jag är en viktig fras i boken. Det är du själv som bestämmer vad du vill prioritera, både vad det gäller tid och vad det gäller pengar. Hon skriver om att vägra tvångsfesta, och tar upp after work med arbetskamrater, släktmiddagar och annat du kanske gör av tvångskänsla. Det är din tid, och det är dina pengar du betalar med för en fredagsöl du kanske inte ens vill ha, och det är du själv som har ansvaret för vad du väljer att göra.


Själv tycker jag after work är ett perfekt nöje. Ett sätt att träffa vänner under avslappnade former, tidigt fredag kväll. Det är ofta bra priser i baren och i Göteborg slåss krogarna om after work besökare och nästan varje bar har en buffé med mat de bjuder på, så här är det ett mycket prisvärt nöje. Dessutom slutar after work oftast medan det fortfarande är tidig kväll, iställer för tidig morgon som ett besök på en nattklubb ofta blir. Så för mig är after work ett bra nöje.

Det finns även en hel del nöjen som är billiga, och ibland tom gratis. När jag studerade och hade väldigt lite pengar älskade jag att läsa små annonser i lokaltidningar som kom i brevlådan gratis. Där hittade jag ibland intressanta utställningar, konserter och andra billiga nöjen. Bor du i Göteborg med omnejd kan du gå på mängder med billiga konserter på Liseberg hela sommaren (och denna sommar har de lyckats fantastiskt väl med artistutbudet tycker jag)


Har du bra tips på nöjen som inte spräcker en tight budget som du vill dela med dig av?

Härliga hus

Vid det här laget har ni väl märkt vilken stil på hus jag gillar :) New England, vita trähus, gärna med spröjs på fönstren och om jag får drömma så ska det helst ligga strax bakom en sanddyn med nära till havet. En skön och avslappnad inredningsstil som inbjuder till umgänge och en skön livsstil


Barfotatid
Att gå barfota är inte bara skönt utan också bra för hälsan, säger forskare. Jag älskar att gå barfota på olika underlag. Jag är en taktil person, och tycker om att ta på saker, känna på saker. Även fötterna mår bra av att känna olika sorters ytor.


När jag ska bada åker jag gärna till Hovås Havsbad. Där finns det både gräs, sand, klippor och trä. Redan när jag kommer dit tar jag av mig skorna. Går över gräset mot badplatsen. Gräs kittlar så skönt under fötterna. Solvarma klippor möter fötterna sedan. Varma, men inte heta. Sen kommer sanden som ibland är så varm att den nästan bränns under fötterna. När jag legat och solat en stund vill jag gärna röra på mig. Då tar jag en promenad på trädäcken och bryggan.


En del gillar även att gå barfota på trottoarer och asfalt, och tom springer barfota. Själv föredrar jag ställen som inte är fulla med skräp och kanske vassa saker. Men passa på att låta fötterna få frihet under sommaren, och gå barfota så mycket som möjligt.

Att bo

Bilen tar en stor del av vår disponibla inkomst, liksom maten, men för många är den absolut största utgiftsposten boendet. Att bo kan vara hur dyrt som helst. Boendet har för många blivit en viktig del i status och en del av att bygga upp sitt personliga varumärke och visa vem man är. Boendet kan också vara en viktig del i livskvaliteten.


Men hur vi bor, och framför allt var vi bor, påverkar i stor utsträckning möjligheten att växla ner. Att bo i ett fint område, eller att bo på stor yta kostar pengar, men även den arbetstid det tar att tjäna ihop till dessa pengar. Hur viktigt är boendet för dig?

Var du bor påverkar dina boendekostnader enormt. För egen del, som bor i Göteborg, märker jag när jag tittar runt på Hemnet att jag börjar bli fartblind för priserna. Om jag ser något som har en prislapp under två miljoner refererar jag till det som billigt. Det är billigt då de flesta huspriserna ligger en bra bit över två miljoner, de allra flesta över tre miljoner, och många över fyra miljoner. Men, om man väljer att gå en bit utanför storstäderna ser prisbilden helt annan ut. Om det inte är en relialitet att byta bostadsort, av olika anledningar, kanske det går att hitta billigare områden i den stad du bor, alternativt ett mindre boende.


Ett sätt att få billigare boende, är att gå igenom alla fasta kostnader. Finns det billigare elavtal? Har du mer utrymme än du behöver, men vill inte flytta kanske det går att hyra ut en del av bostaden.

Veckans tips

Solen är det absolut bästa naturliga desinfektionsmedlet, så passa på denna årstid att häng ut saker då vi förhoppningsvis har mycket sol i hela landet. Solstrålarna och solens värme dödar bakterier och ohyra tex kvalster.


Häng ut täcken och kuddar, sängöverkast och filtar, madrasser, mattor, tyg med fläckar då solen även bleker fläckarna, kläder, skor (ta ut sulorna och öppna dom för solens strålar). Om du har möjlighet är det även bra att låta torka tvätten utomhus. Har du ingen trädgård eller balkong, häng ut täcken och filtar genom fönstret och känn dig lite sydländsk :)Att resa

Våra absolut vanligaste resor är vardagsresorna, till och från jobbet, handla, köra barn osv. Att ha bil kostar pengar, ganska mycket pengar, och att köra bil kostar väldigt mycket pengar idag. Bensinen är hutlöst dyr. Här finns det mycket pengar att spara.


Först och främst kan du fundera över om du behöver en bil (eller om ni kan klara er med en bil om ni har flera i familjen). Kan du göra dig av med bilen sparar du massor av pengar. För min del är det inget alternativ. Jag har ett par mil till jobbet och åker bil dit, men bilen är även en frihet för mig. Men om du kan strunta i att ha bil, och åka kollektivt istället så gör det. Men om du har kvar bilen, kan du börja tänka på hur du använder den. Hälften av alla bilresor som görs är under fem kilometer. En tredjedel är kortare än tre kilometer. Planera dina bilfärder, och passa på att göra fler ärenden när du ändå är ute och kör.


När det gäller vardagsresorna finns som sagt mycket pengar att spara, men så finns det ju även andra typer av resor. De roliga resorna. Att resa bort, semester. Att lämna hemmet och åka någon annanstans, få nya intryck, träffa människor, uppleva saker är fantastiskt. Och genom att åka bort ibland, uppskattar jag mitt hem ännu mer. Jag älskar att resa, men det är så härligt att komma hem igen.


Resor behöver inte alltid vara så långt borta för att ha den effekten. Såg på TV häromdagen då de pratade om semester och semestertips, alla fantastiska ställen vi har i vårt vackra land. Då jag bodde i New York på 90-talet och arbetade på Scandinavian Tourist Board slog det mig vilket fantastiskt land vi har, och vilken variation. Här finns massor att uppleva. Köp, eller låna, boken Upplev Sverige och få mängder av tips.


 

En form av minisemester är att åka på utflykt. Jag älskar utflykter. Det behöver inte vara så långt borta, det räcker med en dag, eller några timmar, den är billig. Gör utflykter i ditt närområde. Gå gärna till turistbyrån i din stad, eller i en grannstad, och ta reda på allt som finns i närheten.


Om du tycker om att resa längre bort, se andra länder och andra kulturer men lever ett nerväxlat liv - fundera på hur du kan göra det biligare. Kan du byta bostad med någon? Det finns många organisationer där du kan byta din bostad mot en bostad i ett annat land, kanske ett hus i Provence? Kan du hyra billigt? I skrivande stund sitter jag och tittar efter billiga flygresor till Nice och funderar på att hyra en lägenhet billigt av en bekant.


Fundera på hur du vill lägga dina pengar? Vill du göra någon längre resa, eller föredrar du flera korta resor under året? Vad prioriterar du? Alla är vi olika, men en sak har vi gemensamt och det är att vi har begränsade resurser. Hur vi sen prioriterar att använda våra resurser växlar från person till person. Det ena är inte mer rätt än det andra, men ta dig tid att fundera på vad som är viktigt för dig. Hur vill du ha det?


Skapa drömmar

Att drömma, både på natten, men framför allt genom vakendröm, dvs att dagdrömma är oerhört intressant. Genom dina drömmar kan du utforska vad du egentligen vill och skapa riktning i ditt liv.


Sätt dig ner och fundera på vad du vill göra om fem år, var vill du bo, vad vill du arbeta med, hur vill du tillbringa din tid, vad gör du på din fritid? Gör en detaljerad beskrivning om hur du vill ha det då. Hur ser din drömframtid ut? Gör den så detaljerad du kan, och skriv i nutid som om du beskriver en faktiskt verklighet. Börja gärna med att beskriva hur det ser ut fem år framåt, och ta med så mycket detaljer som möjligt. Gå sedan bakåt, ett halvår eller ett år i taget. Hur ser ditt liv ut om fyra år? Vad gör du, vad gör familjen? Beskriv era dagar, miljön, aktiviteter så detaljerat du kan.


Genom att skriva ner dina drömmar, skapar du utrymme för att de ska realiseras. Du gör dina drömmar mer konkreta för dig själv, och även om du inte hela tiden arbetar medvetet för att uppnå dom, finns dom med dig. Våga uttrycka vad du innerst inne önskar.


Vackert sommarhem


Sommar i Bohuslän är något speciellt. Alla mysiga små fiskelägen och husen som klättrar på klipporna. Bakom träväggar kan man ana små trädgårdar bland de trånga gränderna.


Gullholmen är ett så mysigt lite fiskeläge där ingen biltrafik är tillåten. Människor kör omkring på flakmopeder, och hela stället andas svensk sommar. Nästan så det känns som man är med i en reklamfilm :)


Det här är sommar för mig.....och hade gärna haft en liknande stuga att tillbringa lata sommardagar i, gå ner till havet, fiska krabbor som man sedan slänger tillbaka, promenera runt på bryggan för att till sist sätta sig i kvällssolen och njuta av ett glas kallt vitt vin och kanske en grillad fisk, alldeles färsk
Om man lever ett nerväxlat liv kanske en egen stuga är en ouppnåelig dröm, men bor man i Göteborg kan man hoppa på någon av skärgårdsbåtarna och med sitt vanliga gamla lokaltrafikskort åka ut till både södra och till norra skärgården.

Jag och och dottern brukar åka på dagsutlflykt till Hönö Klåva åtminstone någon gång under sommaren

Annars finns klassiska Brännö Brygga med dans i solnedgången, och om man vill lägga till några kronor på nöjeskontot kan man ta en båt med stor skaldjursbuffé ut i skärgården, som gör ett kortare stopp i Brännö, tillräckligt för att hinna dansa några danser :)Havssalt

Jag har aldrig varit särskilt förtjust i mycket salt i maten, och brukar normalt sett använda väldigt lite salt i min matlagning. Men något som jag verkligen fastnat för är havssalt. Mmm, vad gott det är.


Bregott med havssalt.

En god måltid behöver inte vara så komplicerad. En tomatsoppa med lite lätt sting i och en skiva färskt, gott bröd. Behövs inget pålägg utan bara att bre smöret på ett färskt gott bröd. Voilá! Enkelt, snabbt, gott och billigt. Bra mat helt enkelt

Eller mörk choklad med havssalt. Älskar det

 


Växla ner

I sin bok, Växla ner, skriver Karin Lilja om nerväxlingens matematik;
"Skapa tidsutrymme så att du kan göra något som skapar ännu mer tidsutrymme. Av detta tidsutrymme kan du göra något som i sin tur skapar ytterligare tidsutrymme"


Hon ger även exempel på hur det rent konkret kan gå till. Genom att tex sälja bilen behöver man inte arbeta lika mycket för att betala den. Man kan då arbeta mindre. Vet du hur mycket bilen kostar per månad om du räknar med alla kostnader? Hur många timmar per vecka behöver du arbeta för att få in dessa, skattade, pengar?

Om du arbetar mindre tjänar du mindre, men då du har lägre utgifter blir dina ekonomiska ramar ändå lika stora. Då du får ett större tidsutrymme kan du välja att cykla till jobbet istället för att åka bil. Du får då motionen gratis och slipper lägga pengar på ett gymkort. Där sparar du in även dessa pengar, och behöver inte lägga arbetstid för att tjäna in pengarna det skulle ha kostat.

 

Att göra en mindre förändring ger inte så stor ekonomisk vinst, men då man lägger ihop alla små förändringar blir det en stor effekt. Genom att göra vissa förändringar i vardagslivet ökar de ekonomiska förutsättningarna för att tex gå ner i arbetstid


 


Veckostädning

Det var flera av er som efterlyste mer städtips, och här kommer lite tips på veckostädning:


* Plocka undan saker varje dag, och låt alla saker ha sin egen plats så ser det mer städat ut, och det går lättare att komma åt överallt när det är dags för veckostädningen


* Dammsug alla golv


* Damma av alla vågräta ytor som bord, fönsterbänkar, hyllor och torka av det som står på (detta gör jag inte en gång i veckan, men om du vill och orkar så gör det ditt hem renare)


* Våttorka golven i kök och badrum (när jag ändå är i gång så våttorkar jag alla golven, men kök och badrum är viktigast)


* Skrubba av handfat, badkar och toalett


* Byt lakan i sängen (bör göras minst en gång varannan vecka)


* Byt handdukar, kökshandduk och disktrasa (disktrasor kan du köra i diskmaskinen)


* Torka av spisen och diskbänken ordentligt


* När du ändå är i städtagen ta en titt i kylskåp och skafferi och rensa bort matvaror som blivit för gamla


* Töm papperskorgar och bär ut soppåsenEtt enklare liv

Simple living, att leva ett enklare liv, att leva på mindre pengar och mindre konsumtion har blivit en ökande trend. Tanken om att växla ner, eller downshifta, föddes i USA i slutet av 1990-talet. Flera böcker har kommit ut på svenska om att leva ett enklare liv, några tips är "Rik på riktigt" av Fredrik Warberg och Jörgen Larsson "Lev enklare" av Gisela Linde eller "Simple living" av Gitte Jörgensen. Jag har nyligen läst "Växla ner" av Karin Lilja för tredje gången.I boken berättar Karin på ett personligt sätt, och med exempel ur sitt eget liv, hur man kan växla ner inom olika områden som boende, mat, nöjen och motion. Det finns en mängd konkreta tips om hur du kan växla ner ditt liv.
Jag gillar hur boken är upplagd med olika rubriker som Att köpa, Att ha, Att bo, Att ha kul osv. En del av de saker hon skriver om är svårt för vem som helst att applicera, då alla inte har den typen av arbete där man kan frilansa och arbeta hemifrån. Men även om du har ett vanligt arbete, med vanliga arbetstider och på en vanlig arbetsplats finns det mängder med tips att ta med sig i andra delar av livet. Jag tänkte skriva om dom jag gillar bäst här på bloggen.


 

Att växla ner kan man göra på många olika sätt, antingen på alla områden av livet, eller så väljer man de delar som passar ens liv bäst. Själv är jag oerhört nöjd över att jag gått ner i arbetstid, och numera arbetar 80% och valt att vara ledig varje onsdag. Det ger mig livskvalitet och en oerhört skön känsla av att vara ledig mitt i veckan.

På vilket sätt har du växlat ner?

 


Meditativ lek

I Göteborg idag skiner solen, men det är ingen vidare värme, bara 16-17 grader och så denna blåst som vi ju i och för sig är ganska vana vid, men blåsten gör det ännu svalare.


Katterna var ute i trädgården och jag gick ut för att klappa lite på dom. Kände att solen hade värmt trägolvet så det var riktigt skönt. Satte mig på det varma träet, såg ett grässtrå som var rejält långt. Plockade av det och började föra det fram och tillbaka över gräset och trätrallen till båda katternas förtjusning. De tyckte det var jättkul att jaga gräset och försöka fånga det. Fram och tillbaka, fram och tillbaka. Just lugna, repetetiva rörelser är väldigt meditativt och vi hade en lång skön stund i solen katterna och jag. Nere vid marken kom inte blåsten åt och solens strålar värmde skönt. La mig ner en stund på trätrallen och bara njöt av tillvaron.


Andra lugna, repetetiva rörelser du kan göra som är som balsam för själen och lugnande för hjärnan är att rensa ogräs, stryka kläder, klappa ett djur eller kanske qi gong.

En lugn, meditativ dag är precis vad jag behöver idag. Både fredag kväll och lördag kväll har varit sociala, och jag behöver balans mellan att vara social och att vara för mig själv. Lördagar är alltid en mer hektisk dag och för att få balans låter jag söndagar vara en lugnare dag. Snart är det dags för en promenad i solskenet.


Älskade söndag

Åh, vad jag älskar söndagar. För mig är söndagar en riktig njutardag, en dag att ta det lugnt. Inget inplanerat, vakna i lugn och ro. Ta dagen som den kommer. Inga måsten.


Igår städade jag hemma, men hann inte med att tvätta så några maskiner med lakan och handdukar körs idag. Söndagar är för mig en dag då jag kommer ikapp. Kommer ikapp mig själv genom att ta det lugnt. Kommer ikapp med sådant jag inte riktigt hunnit med under veckan. Stryka brukar jag göra på söndag kväll. Tycker det är skönt att stå en timme med strykning. För mig är det meditation.


Jag klappar lite på katterna och pysslar lite i trädgården. En alldeles underbar dag.Att köpa och att ha

En central del i ett nerväxlat liv är att dra ner på konsumtionen. Början till att leva ett enklare, nerväxlat liv är att se över allt man köper och ställa sig frågor som Kan jag handla smartare? Behöver jag det här?


Den största miljöboven i Sverige är faktiskt all mat vi slänger bort. Nästan en fjärdedel av all inhandlad mat åker i soporna. För en tvåbarnsfamilj innebär det ca åttatusen per år. Som bara kastas bort. Att titta över den nödvändiga konsumtionen, dvs matinköpen är en bra början. Börja veckohandla, och handla efter inköpslista så du undviker impulsköp. Sluta kasta bort åttatusen per år, på mat du köper men som ingen äter.


"Att ta makten över dina inköp är grunden för all nerväxling". Smaka på den meningen igen - att ta makten över dina inköp är grunden för all nerväxling. Det är du själv som fattar besluten. Att handla med barnen med brukar bli en dyr historia, så det bästa är att handla utan barn.

Kläder är en annan stor utgiftspost och vi svenskar handlar kläder för mer än sextio miljarder kronor varje år. Det är en stor industri. Om man dessutom lägger till skor och accessoarer blir det tretton miljarder till. Här finns det mycket pengar att spara in på om du vill leva ett enklare liv. Ett sätt är att handla second hand. Det behöver inte betyda att du klär dig i omoderna kläder. Idag finns det nästan nya kläder att hitta till bra pris på tex Tradera.

Reor kan vara luriga där du kan handla mer än vad du har tänkt, och ibland varor som du efteråt inte kan förstå hur du kunde köpa, bara för att man tror att man gör ett fynd. Reor är kanonbra för att köpa sådant du ändå hade tänkt köpa, men inbjuder lätt till impulsköp.


När du handlar kläder är det bättre att köpa bra kvalitet, som är lite dyrare, än att köpa billiga saker av sämre kvalitet. Det svider lite när du handlar, men om du tar hand om dina saker på ett bra sätt håller dom länge, och blir billigare i längden.


Ibland kanske du inte ens behöver köpa det du behöver. Finns det någon du kan låna av? Går det att hyra istället för att köpa? Kan du byta tjänster med någon?


Att äga saker kostar både tid och pengar. Boendet ska städas, huset ska underhållas, bilen ska repareras osv osv. Det tar tid att sköta och underhålla saker, och ofta kostar det pengar också. Har du för mycket saker? Är det sakerna som äger dig, istället för tvärtom? En bra början är att börja rensa bland det du redan har. Finns det saker du kan använda på ett annat sätt? Finns det saker du kan göra dig av med? Hur tar du hand om saker du äger? Det är en bra investering att putsa skorna, klacka om dom i tid, laga hål medan de är små. Tar du väl hand om dina saker håller de längre och du behöver inte köpa nytt.

Vinnare

Jag tycker om att tävla, jag gillar frågesporter och jag älskar musik - så music quiz låter som något för mig :)


 

Igår kväll hade ett par av mina vänner sin årliga Music Quiz tävling. Förra året var jag inte med, då jag var på Ullevi och såg Green Day, så jag såg fram emot årets tävling. Vi delades in i tävlande par, och så började första kategorin - Sweden Rock. Attans att jag inte läst på vilka årets artister var, men starten gick bra, och vi låg i delad ledning efter första omgången. Sen smattrade det till med olika kategorier; 90-talets partylåtar, melodikryss, syntlåtar och det allra senaste. Efter alla fem omgångar var klara, och allt var rättat - stod jag som segrare!!


Så rolig kväll, och de hade arrangerat det så bra. Mitt i tävlingen bröt vi för lite korvgrillning och fylla på depåerna. Det går åt mycket energi att lyssna på så mycket musik :)Mer fina kläder

Odd Molly pre-fall kollektion har precis släppts. Mitt favoritplagg är klänning. Ett enda plagg och jag är färdigklädd. Är det lite kyligt är det bara att komplettera med en snygg kofta, kavaj eller kanske en jeansjacka.


Min garderob behöver ingen påfyllning. Jag gillar den som den är precis nu, men det finns några plagg som jag är lite tveksam till och som troligen kommer sorteras bort och säljas. Jag vill inte knö in för mycket kläder, och ska några nya inköp leta sig in måste något som redan finns där rensas bort. Antalet ska inte bli fler än vad de är just nu.


Men, om det vore aktuellt med några nya inköp gillar jag dessa klänningarSöt, men troligtvis oerhört dyr Den här skulle jag kunna tänka mig att ha på mig på julafton i år ;) Fast kanske lite tidigt att börja tänka på jul...till kräftskivan kanske....
Gillar den även i denna ljusa färgställningHöstkläder

Jag förstår av väderrapporten på TV att det finns ställen runt om i landet som idag har sol och nästan 30 grader. Göteborg är inte ett av de ställena, utan här är det grått, typ tretton grader och ska komma mängder med regn idag. Då sitter jag och tittar på höstkläder ;) Odd Molly har ett par fina plagg i sin kommande höstkollektion, speciellt den bruna koftan gillar jag mycket


 


Städutrustning

När det gäller städutrustning finns det en basnivå, dvs vad man behöver för att göra rent överallt i hemmet, men man kan också lyxa till det lite med olika produkter som inte hör till basnivån, men som ändå gör städningen lite enklare. Sen kan man även ha lustutrustning, vilket innebär saker som väljs till största delen för att de ger glädje och njutning. Kan man njuta av att städa? Ja, faktiskt kan man göra det mer njutbart.


Till lustutrustning hör tex en hink i härlig färg, rengöringsmedel som man väljer för att de har vackra förpackningar och härlig doft, fina förkläden, snygga gummihandskar. Saker man använder till städning kan också vara vackra.


Lyxutrustning är saker du egentligen inte behöver, men som förkenklar städningen tex att ha en dammsugare på varje våningsplan om du har flera våningar hemma, en städvagn med allt samlat som du bara drar fram när det är dags att städa.


Vad tillhör då basutrustningen? En dammsugare med alla olika sorters munstycken är en förutsättning för att få bort damm, sand, smulor och annan smuts. En sopborste är bra som komplement, men en dammsugare tillhör basen. Trasor att dammtorka med och torka diskbänk och badrum med, vilket innebär att du behöver ett par stycken. Själv gillar jag mirakeltrasor. Svampborste att skrubba med. En gammal tandborste är kanonbra att komma åt med där det är trångt. Jag använder även en tandborste till att göra rent tangentbordet till datorn. En toaborste till toaletten. Hinkar, gärna en stor och en liten. Rengöringsmedel: såpa, allengöringsmedel, fönsterputs (eller använd diskmedel), badrumsrengöring. Fönsterskrapa till fönstertvätt.


Jag gillar Maison Belle, som både har vackra flaskor, luktar gott och är ekologiskt :)

 


Fredag snart ;)


Fredagsmys...visst är det ett härligt ord.  I vår familj brukar det ofta innebära att vi äter taco först och sen något gott för att umgås på kvällen, antingen se en film eller sjunga med till Så ska det låta, eller bara sitta och prata. Sällskapsspel är ett roligt sätt att samlas och göra något roligt tillsammas hela familjen. Hur ser ert fredagsmys ut?

Drömhus

Åh, vilket fint hus jag hittade på nätet. Skärgårdshus i vitt trä med en skön, harmonisk inredning det är något att drömma om


 

 Om inte ovanstående hus faller i smaken, med pool, härlig verande och vardagsrum med hänförande utsikt kanske nästa hus är bättre. Det är inrett av Simon Davies från inredarduon Simor & Tomas som vi känner igen från flertalet TV-program Sjäv kan jag tänka mig vilket som helst av dessa två hus, om jag ändå för önsketänka lite :) Ett vitt trähus nära vatten, helst havet, med en inredning i New England stil, med lite inslag av lantlig stil - där är mitt drömhus. Det ska ligga lite lantligt, men inte så långt från stan. När jag känner för lite mer puls, människor, stadsbrus, restauranger, affärer, nöjen ska det vara enkelt att hoppa på bussen och ta del av allt det. Ta del av det på mina villkor, när jag vill. Men det lugna, sköna livet och njuta av vacker omgivning, naturen och djur vill jag ha som min vardag. Hästar, katter och hundar, ett bostadshus, en skön trädgård, några mindre uthus på tomten där dottern vill ha en fotostudio och där både människor och djur mår bra av att vara.


Sådär - nu har jag skickat ut min önskan ut i cyberrymden :)

 

 


Utflykter

Åh, så skönt det har varit med några dagars extra ledigt kring Kristi Himmelsfärd och nationaldag. Vi har passat på att göra en del utflykter. Först åkte vi några dagar till Örebro, där jag är uppväxt och där min föräldrar fortfarande bor. Jag flyttade från Örebro för drygt tjugo år sedan för att bosätta mig i den stora staden Stockholm, för att några år senare flytta vidare till västkusten och Halmstad, och för sjutton år sedan blev Göteborg min nya hemstad och där har jag blivit kvar.


Som tonåring tyckte jag mest att Örebro var en lite småtråkig stad, men nu, som vuxen uppskattar jag staden desto mer, och kan se att det är en väldigt vacker stad.


Vi besökte Smultrongården som sagt, där vi shoppade och fikade i deras mysiga trädgård. Jag var också och besökte Karlslunds herrgård och tittade mig omkring vid stallet, ridhuset, köksträdgården, utomhusteatern, själva herrgården, såg flera brudpar och tog en promenad längs med Svartån


 Centrala Örebro är också jättefint, med Svartån som flyter tvärs igenom stan och med Örebro Slott mitt i stan

En kort promenad från centrum och Stortorget och man kommer till Stadsparken, som för några år sedan fick pris som Sveriges vackraste park

I utkanten av parken ligger Wadköping, med flera kvarter av gamla trähus. Supermysiga gränder med hantverkare och café


Tillbaka i Göteborg igen, och idag har det varit skolavslutningEfter skolavslutningen åt vi jordgubbstårta för att sen bege oss på utflykt igen (jag älskar utflykter :)). Denna gången styrde vi kosan till Fritsla tyglager utanför Kinna först. En inredningsaffär i tre våningar lockar två inredningsintresserade tjejer, som dessutom håller på att göra om dotterns rum till ett tonårsrum.

Vi köpte lite små inredningsdetaljer som en väggklocka, en tavla och en kudde. På vägen hem bestämde vi oss för att köra små, slingrande vägar och njuta av utsikten och det underbara sommarvädret. Klockan tickade på och vi bestämde oss för att stanna till på Skårs Gård, utanför Kungsbacka för att äta middag.

Där åt vi en god middagsbuffé med läckra kakor efteråt, njöt av kvällssolen, klappade gårdskatten och spelade fotbollsgolf. En skön dag, och en bra början på ett långt, härligt sommarlov. Jag kommer ihåg från när jag var i samma ålder som dottern, då sommarlovet kändes oändligt långt så här i början. Massor av veckor som sträcker ut sig framför en, fyllda av sol, bad, lek, äventyr....kanske så vi vuxna ska tänka också när det gäller våra semesterveckor?


Balkong- och terasstips

* Gör en behovsanalys. Fundera på hur du vill använda din balkon eller terass? Vill du ha plats för stora middagar och socialt umgänge, eller vill du ha en plats för dig själv där du kan sitta med ett glas vin och en bok? Möblera inte för andra, eller så som du tror att "man ska ha det", utan utgå från dig själv och dina behov


* Undvik plotter. Istället för att dutta med massa småsaker, satsa på stora, tydliga saker tex några stora krukor med rejäla plantor i


* Plantera något oväntat. Ett träd i kruka är perfekt för att få höjd, och ett mindre träd passar även på balkongen. Vilken sort du väljer beror på smak och vilket väderstreck du har din balkong eller terass


* Plantera kryddväxter och annat ätbart som tex tomater


* Satsa på textilier för att få det mer ombonat. Förutom stolsdynor kan du ha en matta, kuddar, vaxduk. Sätt färg eller välj något diskret mönster


* Våga vara personlig. Välj något som sticker ut, och gör din uteplats eller balkong personlig och inte som alla andra.

Livsnjutaren Ernst

Jag läser en intervju med Ernst Kirschteiger, som har en skön inställning till livet tycker jag. Ett citat från intervjun " Man ska inte krångla till saker. Det är viktigt att ta sig tid att njuta i vardagen och göra saker som man vet att man mår bra av".


Bra sagt Ernst :) Se också till att få mycket barfotatid i sommar. Att känna olika underlag under fötterna är ett sätt att njuta av enkla saker.

 


Shopping

I helgen har jag shoppat, fast inte något till mig själv. När vi var på Smultrongården i helgen köpte jag ett ljuvligt rosa överkast i lapptäcksteknik som dottern ska ha i sitt rum
Vi köpte även en fin kruka och kanna med rosa blommor från Miljögården. De ska också vara på dotterns rum. Sen fick hon ett rosa linne från Haust som kommer bli jättefint i sommar. Men alla sommardagar är det tyvärr inte fint och soligt väder. Då hennes gummistövlar från en billig affär återigen spruckit och jag fick reklamera dom, tröttnade jag på dålig kvalitet, och beställde ett par dyrare stövlar, som förhoppningsvis kommer hålla bättre.


Det är en så härlig duvblå färg på dessa stövlar


Veckans tips

Här kommer flera tips du kan testa kommande vecka


- Planera in en utflykt till helgen med någon kompis. Gärna en utflykt med övernattning där ni kan passa på att ha riktigt långa samtal


- Skriv en insändare om något du engagerar dig för, blir upprörd över eller bara vill framföra din åsikt. Skicka in den till en tidning


- Åk ut till havet, eller till en sjö om du inte har hav nära. Ta en lång promenad och njut av vinden i håret och, förhoppningsvis, solen i ansiktet. Om solen inte skiner, ta på dig ordentliga kläder och åk ut till havet ändå. Det är så härligt att ta en lång promenad vid havet även om regnet piskar ner. En fördel med det är att man är ganska ensam där då. När jag hade min hund älskade jag att åka ut till havet sådana dagar. Han kunde springa runt som han ville utan att störa andra


- Ha storstädning hemma. Kasta bort minst tre kassar gammalt skräp, papper eller kläder du sorterat ut. Fundera även på om du vill göra några större förändringar hemma. Behöver det målas om, vill du ändra färg, kanske en fondtapet, vill du möblera om, behöver du byta ut några möbler, kanske vill du hänga om tavlor. Att förändra hemma, även om det bara innebär att du flyttar om möbler, ger ny energi


- Le mot fem okända människor.

Lev i nuet

Visst är detta en härlig klocka, som påminner om att det enda vi faktiskt har är just detta ögonblick. Det ögonblick som händer nu, och om du inte är närvarande så missar du det.


För att njuta av livet, måste du vara närvarande när det händer.

 

Idag har jag varit på ett av mina favoritställen - Smultrongården utanför Örebro. Där kan man shoppa kläder, massor av härlig inredning och fika. Perfekt utflyktsmål för er som är i närheten.

Så här beskrivs det på orebrotown.com, där de listat det både under uppleveser och under shopping.


Smultrongården är en inredningsbutik med café några kilometer norr om Örebro. I ett hus från 1700-talet har en miljö skapats där besökaren kan handla i lugn och ro på landet.

På Smultrongården hittar du varumärken som SIA, Miljögården, Himla, House Doctor, Madam Stoltz, Green Gate, Västergården, Pilgrim, Pearls of Passion m fl. Det finns även ett stort sortiment av kläder från Odd Molly.
På övervåningen finns ett café och när vädret tillåter är även utomhuscaféet öppet.

Öppettider:
Onsdag-torsdag kl 10.00-18.00
Lördag kl 10.00-15.00

Gissa om jag shoppat något???


Accentfärger

Accentfärger är alltid klara färger., och det är de färgerna som skapar variation i garderoben.


Exempel på accentfärger är:


- rött
- cerise
- gult
- grönt
- kornblått
- lila
- orange


       


           


Gemensamt för dessa färger är att de med sin klarhet och sina färger drar uppmärksamhet till sig.. Vi lägger snabbt märke till fäger som gult, orange och rött. Detta gör även att vi lättare tröttnar på dom, än vad vi gör med mer dämpade färger, som i basfärgerna svart, grått, brunt, beige, marinblått. Vill du verkligen synas - använd olika accentfärger tillsammans. Härligt färgstarkt, och ibland är det precis vad vi behöver.


Vill du uppdatera din garderob, satsa på att köpa toppar, strumpbyxor och accesoarer i olika accentfärger. Det är inte så stora investeringar, och du kan satsa på nya trender i säsongens accentfärg till en relativt liten peng.D


Basgarderob

När du ska bygga upp din garderob är det bra att börja med basen. Din basgarderob är grunden för att skapa en hållbar garderob. Den består av basplagg i neutrala färger, som du kan använda om och om igen. Kombinera gärna ihop kläder i basfärger som svart, grått, brunt, beige, marinblått med härliga accenter.


En basgarderob innebär även att du med endast ett fåtal plagg kan variera din klädsel på ett enkelt sätt. Det är också lösningen på garderobsproblem som att du inte har "något att ha på dig" (hur många känner igen sig i det?)


En basgarderob kan innehålla:

* Jeans, minst ett par som sitter perfekt. Är du jeanstjej och ofta går klädd i jeans kan du investera i 1-2 par till,
   gärna i olika färger
* 2-3 par andra byxor. Om du väljer att lägga dina byxor på jeansen, välj minst ett par svarta byxor som passar
   till allt
* 1 långärmad svart topp
* 1 långärmad vit topp
* 1 kortärmad svart topp
* 1 kortärmad vit topp
* 1-2 skjortor/blusar
* 1-2 tjockare tröjor/koftor
* 1 kavaj (tillsammans med ett par snygga jeans och vit skjorta blir du representabel, om inte situationen kräver
   matchande dräkt eller kostym
* 1-2 klänningar per säsong
* Ytterplagg för olika årstider
* 1 par vardagsskor/stövlar per säsong
* 1 par finskor
* 1 veckas uppsättning underkläder och strumpor (du behöver inte mer än så)
* Fritidskläder för motion, friluftsliv etc.

Sedan kan Du komplettera med färgglada toppar, tunikor, kjolar, scarf's, smycken och andra detaljer. När du har din basgarderob kan du även komplettera med lite udda kläder, något som ger dig din personliga stil.


Ser min egen garderob ut så här? Ja, om man tar en snabb titt in i min garderob ser det inte ut som om det finns några direkt basplagg där, utan där hänger en del klänningar (en del från Odd Molly) med volanger och kvinnliga detaljer, men tittar man lite noggrannare så ser man att alla basplaggsdelar finns där. Det är de plaggen som jag kan använda dagligen utan att de känns tråkiga, och sen variera med de mer uppseendeväckande kläderna


Tillskott i kassan

För tre månader sedan, medan det fortfarande var full vinter ute, såg jag en liten, liten annons i lokaltidningen om en stiftelse som skulle likvideras och alla medel skulle delas ut som stipendier till förmån för barns fritid och sociala hälsa.


Jag skickade in en ansökan, som jag lämnade in absolut sista dagen. Efter det glömde jag bort den. Tills de ringde igår och berättade att styrelsen beviljat min ansökan! Ett välkommet tillskott i kassan, och eftersom pengarna ska gå till barns fritid och sociala hälsa kommer det komma dottern till godo.


Jag har tidigare sökt en hel del stipendier, speciellt under min studietid. Det finns massor med fonder där ute, som ofta har väldigt få sökande till stipendieutdelningar. Det är ett utmärkt sätt att få tillskott i kassan. Har du kollat om det finns några stipendier du kan söka???Mera musik

Ikväll står detta heta artistpar på Lisebergs scen
Jag måste säga att Liseberg har hottat upp sig rejält när det gäller artister denna sommar, eller vad sägs om Veronica Maggio (som jag var på förra veckan), Petter och September (som jag tänker se ikväll), Hanne Boel (spelar imorgon kväll), Eric Gadd, Oscar Linnros, Tove Styrke, Lustans Lakejer, Pernilla Andersson vilket är de artister som jag tänker gå och se.


Sedan finns det några artister som jag antar kommer dra storpublik, men som jag inte ämnar se; Danny, Eric Saade.


Allt detta för enbart kostnaden av vad ett Lisebergskort kostar. Det blir inte många kronor per konsert. Ett bra initiativ tycker jag, då konserter ofta är väldigt dyra. Jag har varit och sett både U2 och Green Day på Ullevi de senaste åren, och de biljetterna kostade kring 700 kr.Välmående smittar

För att fortsätta på gårdagens inlägg läser jag idag om en engelsk undersökning som visar att barnen är lyckligast när mamma är glad och tillfreds. Mammans välmående smittar av sig på barnen, och nästan hälften av barnen i undersökningen att det är svårare att känna sig lycklig när mamma är missnöjd, medans hur pappan mår inte påverkar barnen lika mycket.


Så alla mammor, som får dåligt samvete mot barnen när ni tar hand om er själva, pysslar om er själva, tar er tid för att göra saker ni mår bra av och tar egen tid är det det bästa ni kan göra - både för er själva och för familjen. Kanske den tanken kan få det dåliga samvetet att skingras. En mamma som är glad, mår bra och känner sig nöjd med livet får också barnen att må bättre.bloglovin
RSS 2.0