Att resa

Våra absolut vanligaste resor är vardagsresorna, till och från jobbet, handla, köra barn osv. Att ha bil kostar pengar, ganska mycket pengar, och att köra bil kostar väldigt mycket pengar idag. Bensinen är hutlöst dyr. Här finns det mycket pengar att spara.


Först och främst kan du fundera över om du behöver en bil (eller om ni kan klara er med en bil om ni har flera i familjen). Kan du göra dig av med bilen sparar du massor av pengar. För min del är det inget alternativ. Jag har ett par mil till jobbet och åker bil dit, men bilen är även en frihet för mig. Men om du kan strunta i att ha bil, och åka kollektivt istället så gör det. Men om du har kvar bilen, kan du börja tänka på hur du använder den. Hälften av alla bilresor som görs är under fem kilometer. En tredjedel är kortare än tre kilometer. Planera dina bilfärder, och passa på att göra fler ärenden när du ändå är ute och kör.


När det gäller vardagsresorna finns som sagt mycket pengar att spara, men så finns det ju även andra typer av resor. De roliga resorna. Att resa bort, semester. Att lämna hemmet och åka någon annanstans, få nya intryck, träffa människor, uppleva saker är fantastiskt. Och genom att åka bort ibland, uppskattar jag mitt hem ännu mer. Jag älskar att resa, men det är så härligt att komma hem igen.


Resor behöver inte alltid vara så långt borta för att ha den effekten. Såg på TV häromdagen då de pratade om semester och semestertips, alla fantastiska ställen vi har i vårt vackra land. Då jag bodde i New York på 90-talet och arbetade på Scandinavian Tourist Board slog det mig vilket fantastiskt land vi har, och vilken variation. Här finns massor att uppleva. Köp, eller låna, boken Upplev Sverige och få mängder av tips.


 

En form av minisemester är att åka på utflykt. Jag älskar utflykter. Det behöver inte vara så långt borta, det räcker med en dag, eller några timmar, den är billig. Gör utflykter i ditt närområde. Gå gärna till turistbyrån i din stad, eller i en grannstad, och ta reda på allt som finns i närheten.


Om du tycker om att resa längre bort, se andra länder och andra kulturer men lever ett nerväxlat liv - fundera på hur du kan göra det biligare. Kan du byta bostad med någon? Det finns många organisationer där du kan byta din bostad mot en bostad i ett annat land, kanske ett hus i Provence? Kan du hyra billigt? I skrivande stund sitter jag och tittar efter billiga flygresor till Nice och funderar på att hyra en lägenhet billigt av en bekant.


Fundera på hur du vill lägga dina pengar? Vill du göra någon längre resa, eller föredrar du flera korta resor under året? Vad prioriterar du? Alla är vi olika, men en sak har vi gemensamt och det är att vi har begränsade resurser. Hur vi sen prioriterar att använda våra resurser växlar från person till person. Det ena är inte mer rätt än det andra, men ta dig tid att fundera på vad som är viktigt för dig. Hur vill du ha det?


Kommentarer
Postat av: Lotta Östergren

Hej hej vad trevlig dina poster verkar vara. kommer med all säkerhet läsa din blogg lite mer. =) Hoppas du har en kul vardag :)

2011-06-27 @ 15:58:58
URL: http://jade.se/reseerbjudanden

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0