Avkoppling

Sådär, hemma igen efter vår spavistelse :) Vi har varit på Varbergs Kurort, och haft ett fantastiskt dygn.
Vi åkte ner på söndag förmiddag och var framme vid lunchtid. Kön till receptionen var lång, då vi kom när alla som skulle hem var på väg att checka ut. Så vi ställde in vår väska i bagagerummet så länge, gick till lunchbuffén och åt lite för att sedan bege oss ut i det härliga vintervädret, gick på sandstranden och hade sönder den tunna isen som två barn ;)


När vi började bli lite frusna var det dags att gå in igen, och nu fick vi vårt rum direkt. Och det var inte vilket rum som helst vi fick, utan en svit!! Kök, vardagsrum och sovrum - med fyra stora fönster direkt ut mot stranden, havet och strandpromenaden. Vi var supernöjda (och ännu mer då jag hade slagit till på ett specialerbjudande de hade precis före jul där ett dubbelrum med frukost kostade 500 kr för två personer :))


Sen följde ett antal timmar med diverse skön avkoppling, klassisk svensk massage, bad i varmvattenpoolen, ångbastu, bubbelpool och sen yogaavspänning, som är en mycket lugn yoga.
Skönt avspända och rosiga var det dags för middag, men då middagsbuffén på hotellet inte lockade oss båda begav vi oss in till stan och letade upp en härlig italiensk restaurang, med prisvärd mat som vi båda var helnöjda med.


Tillbaka på kurorten parkerade vi oss i varsin stor Howardfåtölj framför brasan, och där satt jag i två timmar, utan att läsa eller göra något. Eld är fantastiskt för meditation, att titta in i elden väcker något primitivt i oss och är fascinerande.


Måndag morgon började med ett nytt yogapass, följt av vattengympa och sen en långpromenad längs med havet in till Varbergs fästning och tillbaka, för att sedan på nytt sjunka ner i dessa underbart sköna fåtöljer och njuta av brasans sken.


Jag kan verkligen rekommendera Varbergs Kurort. All personal vi träffade var oerhört trevliga och serviceinriktade. Vi hade missat att frukosten slutade serveras en timme tidigare på vardagar, men de fixade ändå till en riktigt maffig frukost till oss. Massören ansträngde sig lite extra för att göra massagen riktigt bra, i restaurangen fick vi ta efterrätter gratis efter vår middag på annat ställe, trevliga instruktörer på passen, ett mycket bättre rum än vad vi hade väntat oss. Ja, allt blev riktigt bra och jag är sugen på att boka en ny tid snart :)


Att åka på spa är något som tilltalar alla mina sinnen. Det var jättehärligt att ta med sig dottern på en spahelg, men jag åker också gärna själv. Då blir det mer tid till eftertanke och att gå in i sig själv. Under helgen har jag fått mycket av vatten- och eldelementet, men även en del av de andra elementen. Det har varit en skön balans mellan aktivitet och vila.Feng Shui för själen

Tanken med Feng Shui är att skapa balans, vilket i sin tur gör tillvaron mer harmonisk. Här i Sverige har Feng Shui mest fokuserat på hemmet. Att skapa balans mellan elementen, yin och yang och göra våra hem harmoniska att vistas i.


Men läran om Feng Shui går mycket djupare än så, om omfattar egentligen hela livet, och även i andra sammanhang kan man använda tankarna i Feng Shui om livsenergin, chi, de fem elementen, symboler, yin och yang osv.


I vårt samhälle idag är det ofta ett stort överslag av yangenergin, med liv, rörelse, ljud mm där allt går snabbt. För att skapa balans och harmoni är det viktigt att inte glömma bort att vi även behöver yinenergin, med vila, avkoppling, tystnad, tid för reflektion och egna tankar.


Idag ska jag ha fokus på både kropp och själ då jag ska åka på spa med dottern. Vi har varsin massage inbokad, sen blir det en promenad längs med havet, bad och bastu, lugn yoga, sitta framför brasan och bara vara för att sedan avsluta dagen med en god middag, låta både kropp och sinnen få vila och ta det lugnt.Skjuta upp saker

Brukar du skjuta upp saker som ska göras? Jag är expert på det. Jag gör mycket, men en del saker är jag expert på att skjuta upp. Vad hände då? Jo, det där som jag vet att jag borde göra, men inte gör, ligger i mitt huvud och mal och mal, stjäl massor av energi.


Nu har jag just tagit itu med en sån där sak som jag skjutit upp i flera veckor. Jag tyckte det verkade jobbigt att göra, men i själva verket skjöt jag upp det för jag var inte säker på hur man gör och var rädd att jag skulle fastna någonstans mitt i och inte veta hur jag skulle fortsätta. Men nu kände jag att jag var tvungen att göra det och vet du vad....det tog mig fem minuter. 5 minuter!! Sen var det klart, och jag har gått i veckor och skjutit upp det.


Vad trodde jag då? Att det skulle lösa sig av sig själv? En sak som både blir en fördel men också en nackdel med att bo själv är att jag också får göra allt själv, även sådant jag helst hade sluppit som att rensa avlopp, byta däck på bilen, borra i väggarna (jag är inte så förtjust i elverktyg). Fördelen är att jag till slut, efter att ha skjutit upp det i evigheter, måste ta tag i det själv om det ska bli gjort och det får mig att växa som människa och få ett större självförtroende. Jag kan själv :)


Jag har ett antal saker som jag skjutit upp ett bra tag. Nu tänker jag göra en lista över de sakerna och sen beta av dem en efter en. Några ska jag börja med redan idag, nämligen att åka iväg och ta ett nytt foto till mitt körkort som går ut om några veckor, och köpa ny lampa och torkarblad till bilen. Sen får jag väl läsa i instruktionsboken hur man gör när man byter dem ;)


Vad har du för saker som du skjuter upp? Välj en av de sakerna som får dig att må sämst över att det inte blir gjort och gör det i helgen :)

Vardagslycka

Ibland är det de små, små sakerna som fyller en med glädje. I morse blev jag så lycklig när jag kom ut till bilen och jag såg alla andra bilar runt omkring isiga och kalla, men inte min. Igår kväll kom jag nämligen ihåg att koppla in kupévärmaren och ställa timern så när jag kom ut var bilen lagom varm och alla rutor isfria :)


Det var med ett leende på läpparna jag for iväg till jobbet. En bra start på dagen, och en liten vardagssak som gav mig lycka!

Att planera sin garderob

Det kom en kommentar när jag skrev om att rensa och organisera i garderoben för ett tag sedan, som jag tänkte spinna vidare på.


"Det låter så lätt när du skriver om tex garderoben. Tänker på min garderob. Där finns några plagg som jag verkligen gillar, en del som känns ok och en hel del som jag "bläddrar" förbi varje gång. Det finns också några plagg i väntan på att jag ska bli smal ;). Jag har svårt att hitta min stil och veta vad jag vill ha."


Så ser det ut i många garderober. Kom ihåg att för de allra flesta är det bara 20% av det som finns i garderoben som användes kontinuerligt, 80 % av tiden. De flesta av oss har plagg vi verkligen gillar, trivs i och känner oss vackra i, en del som är ok men inte mer (jag har några sådana plagg kvar men ska ta bort de också). Sen finns det de plaggen som vi i stort sett aldrig använder, plaggs om bläddras förbi varje gång och då kan man undra varför man behåller dessa plagg!! Det kan vara av sentimentala skäl, man har fina minnen när man har använt just det plagget, det kan vara plagg som en gång passade som man gärna vill komma i någon gång igen eller plagg som man betalat dyrt för och därför har svårt att göra sig av med, även om det inte används.


Många har också svårt att hitta en röd tråd bland sina plagg. Själv bestämde jag mig för några år sedan att jag ville ha en garderob där varje plagg som fanns där skulle vara sånt som jag älskade och som jag kände mig fin i, alla andra skulle bort. Jag har dragit ner på antalet plagg enormt mycket, köper mycket mindre än tidigare, men de plagg jag köper gillar jag verkligen. Efter ett par års rensande och med större medvetenhet om vad jag köper är jag äntligen där. Men det är inte statiskt, jag har idag några plagg som jag känner är ok, men eftersom de endast är ok ska jag rensa bort dem. Vissa plagg tröttnar man på efter ett tag och känner sig färdig med och då är det dags för dem att plockas bort.


Så här ser min vintergarderob ut just nu, mycket tunikor och klänningar som jag använder med jeans, leggings eller strumpbyxor. Det är min stil, som jag trivs i.


Men hur kommer man dit då? Här kommer några tips.


1. Börja med att göra en garderobsinventering. Vad finns där inne egentligen? Ta ut allting och passa på att rensa. Ta bort trasiga och urtvättade kläder, ta bort sådant som är fel storlek. Är det plagg du hoppas på att kunna använda när du gått ner några kilo kan du spara dem någon annanstans än i garderoben, men handen på hjärtat - när du väl nått din målvikt då vill du säkert köpa något nytt och inte ta på dig något från en tidigare period om det inte är ett riktigt favoritplagg. Lägg en hög med kläder som behöver lagas, sy i knappar, tvättas eller på något sätt åtgärdas innan de kan användas.


2. Börja bygga upp en basgarderob. Färgskalan bland basplaggen bör vara i färger som vi inte tröttnar på så snabbt och som inte är så iögonfallande. Dessa färger är vitt, beige, marin, grått, brunt och svart. För att få en garderob som går att kombinera välj två basfärger för höst/vinter och två för vår/sommar. För att veta vilka färger som klär dig bäst kan det vara värt att investera i en färganalys för att undvika felköp. Jag har själv milda kalla färger och i min garderob finns bara sådana färger, vilket gör att jag dels lyfter fram mina egna färger och att alla plagg i min garderob är i en färgskala där allt passar ihop. När jag utbildade mig inom området för femton år sedan hade jag tex stickade plagg i lejongult (som var trendfärg just då) och insåg direkt varför jag aldrig kände mig fin i det plagget. Det funkade ju inte med mina egna färger!


3. När du har rensat i garderoben ska du hänga tillbaka de plagg du gillar och använder, men bara dem. Även i garderoben är det bra att hänga kläderna efter färg. Det blir lättare att hitta kläder och betydligt lättare att sätta ihop olika kläder. Det är även skönt för ögat när det blir mer harmoniskt. Häng gärna kläderna på trägalgar då de mår bäst av naturmaterial, och det ser även mer enhetligt ut med galgar i samma färg.4. När det gäller att hitta sin egen stil, kan du göra det i två steg. Dels är det bra att ta reda på vilken kroppsform du har och vilka linjer på kläder som passar dig bäst. Detta kan man göra antingen genom att kosta på sig en stilanalys hos en konsult, eller genom att försöka läsa sig till och se vad man känner igen sig i. Finns det någon del som du vill framhäva och hur gör du då? Finns det någon del du inte är helt nöjd med? Det finns massor av sätt att visuellt ändra hur ögat uppfattar kroppen och får dig att se längre ut, bredare, smalare, längre hals etc. En andra sak att göra är att ta reda på vilken stil du gillar. Titta i modetidningar, kataloger och klipp ut stilar som tilltalar dig. Se om det finns något som sammanbinder dessa bilder. Är det färger, material, stil? Där har du en ledtråd om vad du gillar. Sen kan du se vad som passar din livsstil, både i jobbet och privat. Om du tex arbetar på en förskola kanske du behöver kläder som är praktiska och hållbara, men de kan ändå vara snygga. Arbetar du på kontor finns det kanske en dresscode på jobbet du måste anpassa dig till, men du kan ändå göra det personligt så du trivs i dina kläder.


Kläder är roligt, och alla människor är vackra. Det gäller bara att hitta hur man lyfter fram sitt bästa jag, använda kläder i färger som får dig att stråla, i snitt som är smickrande för din figur, i en stil som du trivs med och känner dig vacker i. Det är inte så svårt som det kanske kan verka, men ibland tar det några år att bygga upp den garderoben som du vill ha.


Ibland kan det även vara väl investerade pengar att ta hjälp av någon, att undvika felskären och att lägga pengar på felköp. För att ha en välfungerande garderob innebär inte att du har massor med plagg, utan att det i garderoben som går att kombinera med varandra och som får dig att må bra när du har på dig dem. Kläder som på något sätt får dig att må dåligt är det dags att göra sig av med!!

Talangjakt

Min duktiga dotter har spelat in en låt där hon sjunger och spelar på sitt nya piano, som ligger på en sajt där de har Talangjakt.


Kolla in länken http://visadintalang.se/bidrag-423, rösta gärna om ni vill ;)
En tonåring som valt ett enklare liv

På en av mina favoritbloggar från USA, Life on purpose - be more with less, lästa jag häromdagen ett så bra gästinlägg från en tonårskille, Chase Miller, som bor i OC i Kalifornien. Detta är ett område som är präglat av materialism, märkesvaror och en snabb livsstil. Jag tycker hans inlägg var så bra att jag lägger in det här i sin helhet. Kanske kan det inspirera även våra svenska tonåringar att tänka till en gång när det gäller prylar och vad man "ska" ha.


"Everything I own fits in a suitcase, except my surfboards. I love country music and the freedom that comes from owning very few things. My name is Chase Miller and I am a minimalist teenager.

My journey of minimalism began 3 years ago at the beginning of summer. I had just finished school for the year and decided it was time to clean out and re access what I owned. I was sick of seeing my closet full of stuff I didn’t use and clothes I didn’t wear. I made a goal of selling or donating everything that I didn’t use or that wasn’t important to me.

The biggest motivation for me came from reading the various Minimalist blogs. The writers had something I wanted; being content and happy with what you have. You could tell through their articles that they were truly enjoying life with less; not because they had to, but because they wanted to.

It wasn’t that my room was packed full of stuff. In fact I was already the cleanest person in my family; but my way of looking at life changed. I didn’t want to be tied down by what I owned or always be focused on having the latest or greatest. There is something freeing about knowing you could easily pack up and move if needed; that you could travel the world and not worry about your possessions.

It took time to change my way of thinking and downsize what I own. I will be the first to admit that it did not happen overnight, but over time I started to realize how little I needed.

This was my action plan:

  • Clean Sweep – I took everything out of my room and only put back things I used on a regular basis. Everything else got donated or sold on Craigslist.
  • Simplified my Clothing – got rid of clothes with big logos because I didn’t want to be a walking advertisement. I then bought solid colored T-Shirts and basic jeans, which make up a large majority of my wardrobe.
  • Daily Choice – Everyday I make a choice to focus on what I have, rather than what I want and in reality don’t need.

I think the biggest misconception about minimalism is that you essentially live with nothing; from your most treasured possessions to your clothes, everything goes. It’s the complete opposite, its merely being content with less. I am the only minimalist in my family. While they have been very supportive, they tend to hang on to stuff for longer. Personally I don’t mind as I realize minimalism is a personal choice and not for everyone.

Minimalism hasn’t affected my relationships with friends, as I don’t really talk about it. However, many people do notice and make comments about how clean my car is. My parents love the fact that I am a minimalist because they never have to ask me to clean my room or anything of that nature.

How I am different than the average teenager:

  • I buy clothes without emblems or logos because I do not feel the need to be a walking advertisement
  • Traveling is easier because I usually just bring a carry on with everything I need for the week
  • I am not going to a high cost university even though I was accepted because I have decided against taking out student loans. Instead, I plan to take advantage of the great community colleges that are in the surrounding areas.
  • I have more money to spend on important items or experiences because I am not constantly buying unneeded things.

Minimalism shapes your future by helping you focus on the right things in life. I think the biggest thing for me is spending time on things that are important; things like traveling, spending time with friends and capturing life through photography."


Inspirerande läsning :))


Vilken respons ;)

Tack alla ni läsare! Vilken positiv respons jag har fått på gårdagens inlägg om feng shui konsultationer, som jag behöver göra som ett led i min utbildning.


Ni är många som har mailat, och det är jätteroligt att få sådan kontakt med er som läser min blogg varje dag! Jag ska gå igenom alla mailen och se var ni bor. Mitt urval för konsultation kommer i detta läge handla mycket om var ni befinner er rent geografiskt (vilket gör det lättare för mig att ta mig dit) men det kan även bli aktuellt att göra en konsultation utifrån fotografier, och då spelar det ju ingen roll var ni bor.


Nästa söndag har jag mer information om konsultationerna och jag kommer kontakta er var och en som har hört av sig!


Det ska bli så roligt att göra dessa konsultationer ;)

Sovrum med snedtak

Många hus, både äldre och nyare, är vad som brukar kallas 1½ plans hus, vilket innebär att ovanvåningen har snedtak. På ovanvåningen brukar oftast sovrummen vara placerade.


Enlligt Feng Shui är det direkt ogynnsamt att placera sängen under snedtaket, vilket är väldigt vanligt att man gör. Energin trycks nedåt och att ha taket nära huvud ger en tryckande känsla och ofta en sämre sömn . Ett snedtak kan ha olika mycket lutning och om inte lutningen är så skarp blir problemet mindre, men kvarstår dock, medan ju skarpare lutning på taket desto mer tryckande blir känslan.
Här kommer taket väldigt nära kroppen, och även i sömnen reagerar kroppen på omgivningen. Om man vaknar mitt i natten och sätter sig upp finns det stor risk att man slår i huvudet i väggen.Vad kan man då göra om man har ett sovrum med snedtak?


Det finns mycket man kan göra. Det första är att se om det går att placera sängen någon annanstans i rummet och tex använda väggen under snedtaket till förvaring.


Ett annat alternativ är att bygga ut väggen så att sängen kommer lite längre från taket. Det stjäl lite golvyta, men kanske man på något fiffigt sätt kan använda det utrymmet till förvaring istället.


Om man använder ljusa färger blir inte känslan lika tryckande som om man använder mörka färger, så måla taket vitt eller använd en ljus tapet.


Ha gärna en låg säng, istället för en med höga ben

Här har man byggt ut väggen och fått ett smart ställe att ha böcker och annat man vill ha nära sängen och slipper därmed ha nattduksbord.


Feng Shui konsultation?

Oj, vad tiden springer iväg snabbt ibland. I höstas anmälde jag mig till vårens certifieringsutbildning i Feng Shui hos Nordic School of Feng Shui, något jag velat göra i tio år, men först nu har möjlighet att göra, och i nästa vecka börjar kursen! Det ska bli så roligt.


Men, vi ska även göra flera konsultationer som en del av utbildningen, först två stycken och senare i vår ytterligare tre. Är det någon av er bloggläsare som är intresserad av en gratis feng shui konsultation i utbildningssyfte så kontakta mig, antingen genom att lämna en kommentar med kontaktuppgifter eller mail mig på ansi_72@hotmail.com


I första hand kommer jag ta uppdrag i Västsverige, men då jag är ute och rör på mig i landet ibland kan det även fungera i andra delar av landet, speciellt i Skåne eller i mellersta Sverige.Tänkvärt

"Oavsett om du tror att du kan eller tror att du inte kan
har du rätt!"


/Henry FordTankens kraft är stark. Var medveten om vilka tankar du sänder till dig själv. Vad tänker du om dig själv? Hur ser du på din egen förmåga, dina egna möjligheter? Tror du att du kommer lyckas, eller tror du att du kommer misslyckas?Sortera bokhyllan

Nu när jag har rensat ut mängder av böcker (jag har säkert kört iväg ett par hundra böcker till loppis) och reducerat dem till tre smala hyllor och en lite större har jag även organiserat om i min bokhylla.


 

Tidigare hade jag böckerna sorterade efter ämnesområde och inom ämnet efter författare. Det gjorde det lätt för mig att snabbt hitta den boken jag letade efter. Men nu när böckerna inte är så många vill jag hellre ha det enhetligt och lugnt och har sorterat efter färg istället.


Jag har utgått ifrån färgcirkeln i min sortering


 

Men böckerna ska reduceras ännu mer. Nästa gång jag går till biblioteket och lämnar tillbaka låneböcker har jag bestämt mig för att inte titta efter nya böcker och komma hem med en hel kasse igen. Jag har ett flertal böcker i bokyllan som jag inte läst ännu, och som jag tror att jag kommer sortera bort när jag väl läst dem, plus att jag har några som jag vill läsa om så den närmaste tiden ska jag bara läsa böcker från min egen bokhylla för att sedan se hurpass mycket mer som kan sorteras bort och åka till loppis. En del böcker vill jag kunna gå tillbaka till, och använder dem som uppslagsböcker eller som rena inspirationskällor, och så länge de fortsätter att kännas inspirerande får de stanna.


Nyheter dygnet runt

Idag startade TV4 den första svenska nyhetskanalen som sänder direktsända nyheter dygnet runt

Jag undrar då -behöver vi verkligen ha nyheter precis hela tiden???? Nyheter brukar vara likvärdigt med natrukatastrofer där många människor dör, krig där många människor där, terrordåd där många människor dör etc etc. Nyheter brukar oftast vara likvärdigt med negativa händelser runt om i världen.


Behöver vi verkligen en kanal som matar oss med dessa nyheter hela dygnet? Jag tycker det snarare är så att vi borde dra ner på nyhetsflödet. Vad gör det med oss människor att ständigt bli matad med våld, ondska, död och annat som brukar fylla nyhetsprogrammen? För det är väldigt sällan Nyheterna brukar innebära positiva, stärkande och upplyftande inslag.

Lyckopris


Global Happiness Organisation har för första gången delat ut lyckopriser. Timbuktu får pris som Årets Svenska Lyckofrämjare 2011 främst för sin insats att öka människors stöd till välgörenhet genom sitt TV-program Musikhjälpen, men också för sina egna insatser i Afrika. Forskning har visat att välgörenhet är positivt både för mottagare men också för den som gör gott för andra, vilket gör att många människor har fått ökad glädje.

Men även ett mer negativt pris har utdelats, nämligen Årets Svenska Lyckoförvirrare där priset gick till Kissie.
I sin blogg, med 170.000 läsare om dagen, lägger hon stort fokus på utseende, shopping, strävan efter karriär och mer pengar. Inga av dessa saker är lyckobringande enligt forskning. Deras önskan är att hon ska lära sig mer om vad som ger ett mer långsiktigt välbefinnande, så hon får en utbildning i positiv psykologi. 


Fullträff

För några veckor sedan fick jag ett mail från Linas Matkasse, då vi pausat våra kassar rätt så länge (mest för att dottern inte gillade maten). Men denna gången såg veckomenyn god ut, plus att vi skulle få en fruktkasse gratis om vi bokade en matkasse.


 

Dottern knorrade när jag talade om att jag aktiverat Linas Matkasse igen, men oj vilken god matvecka vi har haft. Vi började med två thailändska rätter - först limeströsslad lax med en sås av kokosmjölk, ingefära, vitlök, sambal oelek, lime som var supergod (en portion finns kvar i frysen som jag kan äta denna vecka) och sedan kyckling med jordnötssås, som dottern tyckte var så god så vi gjorde samma rätt en gång till i helgen.

 

Båda dessa rätter var riktigt goda och gick verkligen hem hos oss. Sen följde en rätt som visserligen var god, men lite lam efter de två thailändska, köttfärslimpa med kokt potatis och steklök. Veckan avslutades med en god köttgryta med krossad tomat, timja och apelsin. Idag gjorde jag den vegetariska rätten, som dottern helst ville slippa, och jag måste erkänna att denna veckan var varenda rätt en fullpoängare. Idag åt jag ugnsrostade grönsaker med fetaost och en sallad på kronärtskocka, tomat och salladslök. Mmmm, så gott och en portion blir morgondagens lunch ;)


Bo på landet ger hälsa

I senaste numret av Livet på landet, som för övrigt är en ganska ny tidning som jag fullkomligen älskar då den skriver om allt som jag tycker om, skriver de om att livet på landet gör oss friska. Det finns massor av forskningsrapporter som visar på det.


1. Du lever längre. En brittisk studie visar att du genom att bo i en lantlig och mer fridfull miljö lever två år längre än genomsnittet. En annan studie visar att om du bor i en storstad förkortar luftföroreningarna livet med ett halvår i snitt.


2. Du blir sällan deppig. Flertalet studier visar att man löper mindre risk att drabbas av flera psykiska sjukdomar som depression, ångest och schizofreni om man bor på landet. Orsaken tros vara att man slipper typiska storstadsfenomen som buller, trängsel, trafik och en del annat, samtidigt som naturen och lugnet på landet främjar det psykiska välbefinnandet. Vi mår bra av att vara nära naturen helt enkelt.


3. Ditt hjärta mår bättre. I storstäder finns det både buller och högre halter av luftföroreningar med många olika partiklar i luften, vilket har visat sig ökar risken för både högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar medan tystnaden och lugnet på landet är mer hälsosamt.


4. Din hjärna mår bättre. I en ganska ny studie visade det sig att människor som bodde på landet klarade av stress bättre än stadsmänniskor. Under studien, med ökade stressmoment, magnetröntgade man samtidigt hjärnan och det visade sig att hos stadsborna förekom en ökad aktivitet i amygdala, som aktiveras vid stress, hot och fara. Intressant är också att man kunde se samma förändringar i hjärnan som hos psykiskt sjuka. Staden, med allt vad det innebär, ger med andra ord förändringar i hjärnan.


5. Du kan äta nyttigare. Det är lättare att få tag på närodlad och ekologisk mat på landet, nära producenterna, eller så kan man odla själv. Man kan även ha egna djur som hönor eller ha nära till skog och sjöar där man kan fiska, jaga, plocka svamp eller bär.


6. Du blir lyckligare. I en undersökning, gjord av LRF Lantbrukarnas Riksförbund, visade det sig att boende på landet, kanske det främst var bönder som svarade det framgår inte helt tydligt, var lyckligare än genomsnittet och mer nöjda med sitt kärleksliv och familjeliv.


7. Dina barn mår bättre. På landet är det lättare för barn att leka utomhus i naturlig miljö, som tex i skogen. Man skriver också om att det finns teorier att den stora ökningen av uppmärksamhetsstörningar hos barn idag kan förvärras av för lite lek i naturlig miljö.
Ja, det bekräftar ju bara att min önskan om att hitta ett liknande hus som på den översta bilden, gärna med en liknande utsikt som på den nedre är hälsosamt och bra för både mig och dottern ;) Om det dessutom innebär att vi kan leva ett enklare liv, med mindre ekonomiska "måsten" så stärker det än mer den hälsosamma aspekten. Det tråkiga är att det är svårt att göra det i Göteborgsområdet för här finns det inte hus i den prisklassen som gör det möjligt med ett enklare liv. Däremot har jag hittat flera intressanta hus i rätt prisklass i Skåne, så min plan att så småningom flytta till Skåne kan också ge bättre ekonomiska möjligheter till ett liv med Simple Living.


 

Tidningen Livet på landet startades förra året och har kommit ut med 4-5 nummer, vilka jag gärna går tillbaka till och bläddrar i. Det är så inspirerande att läsa om människor som har tagit steget och skapat sitt drömliv på landet. LRF, som ger ut tidningen, beskriver den så här:

I tidningen Livet på landet får du möta spännande människor som älskar livet på landet. Några av dem har länge letat och till slut hittat sitt drömställe, andra drömmer och längtar fortfarande. På landet finns framtiden och många möjligheter till ett nytt liv, kanske med ett eget företag hemma på gården. Det kan du läsa om i tidningen.
Livet på landet är också en praktisk tidning som innehåller massor av gör det själv-tips för hela familjen: Stick- och virkbeskrivningar, snickartips, roligt pyssel och byggnadsvård.


Våra läsare vill ha ett skönare liv i ett lugnare tempo närmare djur och natur. De gillar att arbeta i trädgården, umgås med djuren och fixar gärna med hus och hem. Att baka och att laga mat är också något som våra läsare gillar så tidningen innehåller alltid härliga recept.

 


Förändring

Jag är en sån där person som gillar att ha struktur och koll på allt. Det blommade ut under alla de åren jag pluggade och vi var tvungna att klara oss på väldigt lite pengar. För att få koll på våra utgifter började jag föra kassabok på alla inköp, och gjorde sedan en budget för att se om vi använde pengarna på det som vi helst ville.


För att dels få koll på hur mycket som gick under posten Kläder och skor, men även få lite koll på hurpass mycket jag verkligen använde de kläderna jag köpte, började jag skriva upp alla kläder jag inhandlade. Så i min ekonomipärm har jag lista på alla plagg jag har köpt sedan 2007 ;)


När jag summerar året 2011 kan jag se att under en period efter jag var färdig med skolan och började arbeta och få en riktig inkomst har jag förändrat min garderob, och börjat bygga upp en garderob som består av färre plagg, men plagg som jag verkligen gillar. Kläderna har också kostat betydligt mer per plagg än vad de gjorde tidigare, men de flesta av mina kläder gör mig glad varje gång jag använder dem. Jag känner mig fin, bekväm, varm men om något plagg inte uppfyller mina krav, eller om jag mot alla odds skulle tröttna på det, åker det antingen till loppis eller så lägger jag ut det på Tradera.


Min garderob består i dagsläget av saker jag gillar, där jag i princip kan gå in på morgonen med lampan släckt och ögonen slutna och ta vilket plagg som helst, och det skulle kännas bra att använda. Det har tagit lite tid att bygga upp den garderob jag vill ha, men någon gång under våren kände jag att jag var där, så från att ha spenderat någonstans mellan 2000 och 3000 kronor per månad på kläder har jag under andra halvåret 2011 endast lagt i snitt 150 kr per månad på klädinköp, vilket i praktiken innebär en fleecejacka som jag mer eller mindre blev tvungen att köpa då jag åkte till Österlen i augusti. Jag åkte från ett soligt och varmt Göteborg till ett regnigt och iskallt Skåne, och hade inget varmt med mig. Ett inköp till har det blivit under hösten, och det är min rosa Ester Elenora-sjal som jag älskar och använder varje dag. Den inhandlades på rea i en butik som skulle byta ägare, och var ett inköp jag tänkt på länge (typ två vintrar innan det blev av ;))


Numera är det bara något enstaka plagg som jag kompletterar med, men samtidigt vill jag sortera bort något om något nytt flyttar in så att antalet klädesplagg inte ökar. Just nu har jag ett par kläder på väg ut;


* en Odd Molly Lovely Knit kofta jag känner inte riktigt passar mig, som ska ut på Tradera


* en jeanskjol som åker iväg till loppis


* en Odd Molly tunika som jag tröttnat på


* en träningstopp jag fått gratis men aldrig använder

Let it snow, let it snow, let it snow.....

Jaha, då kom snön till slut även till Göteborg ;) I morse hörde jag väderleksrapporten säga att det ska komma en decimeter snö här idag, och det ska bli vitt även här. En stund senare började de första snöflingorna dala och nu yr snön ner.


Kanske det blir så mycket att vi kan göra en snögubbe


 

Eller kanske plocka ner pulkan från vinden och ge sig ut i backen här brevid (fast det får jag väl ta med mig mina vuxna vänner på då dottern inte alls gillar det längre, men det är tur att jag har vänner som är lika barnsliga som jag :))


Igår kväll var jag ute med mina arbetskamrater och bowlade och åt fajitas vilket var riktigt roligt. Ikväll ska jag hem till en vän i närheten och fika och kanske spela spel. Idag var tanken att bege mig till det stora shoppingcentret för att ta nya foton till körkortet. Men när snön yr ner får bilen stå på parkeringen idag, och så känner jag mig inte så fin idag, och ett nytt körkort ska jag ju dras med i tio år så då vill jag att fotot ska vara bra, så det får bli en dag i kommande vecka istället.


Idag ska jag njuta av snön. Det är så vackert när himlen är vit, och snöflingorna yr omkring och allt blir vitt, vitt, vitt. Nu när julen är slut och alla (nåja de allra flesta iallafall) har plockat ner sina julbelysningar är det härligt när snön lyser upp i mörkret.


Skridskor utomhus tycker jag är mysigt, men i en ishall förtas mycket av känslan

 

 Men då är det ju en fördel om sjön är plogad :) Här är en bild från förra vintern då vi tänkte göra en skridskoutflykt. Fårskinnsfällen var med, soppa i termosen, smörgåsar och hemlagat godis, skridskor och hjälm....och så var inte isen plogad när vi kom dit utan det var ett tjockt lager med snö, så skridskoturen fick bli en promenad istället, men fika i snön blev det ändå :)


Ofrivillig rensning ;)

Ibland händer det saker man inte riktigt räknat med :) I natt blev jag väckt vid fyratiden av världens brak. Jag hörde hur något gick i tusen bitar mot golvet och for upp ur sängen, tände lampan, och fick se den lilla kattungen på väg upp på en hylla.


På vägen dit hade hon råkat välta omkull en häststaty i lera jag hade stod på hyllan, som jag tyckte mycket om, och inte hade några planer på att rensa bort. Men nu låg den i bitar på stengolvet och hade inte en chans så det var bara att sopa upp smulorna och tänka att var sak har sin tid ;)


Så ibland är det inte jag själv som rensar hemma, utan jag har fått god hjälp av ett par katter!

Utsatta djur
Har ni hört talas om VOOV?
Det står för Veterinär omtanke om våldsutsatta

Om inte, läs detta längre ner! Helt fantastiskt att detta finns för utsatta kvinnors husdjur!

Vet ni hur vanligt det är att även djuren blir utsatta i dåliga misshandelsrelationer?
MYCKET VANLIGT desvärre!
Det finns män som hotar sina kvinnor med att döda (och även gör det framför kvinnans ögon!), ta ifrån dem deras kära husdjur och mycket annat hemskt, för att komma åt kvinnan!


Detta är VOOV!
Vision
Ett jämställt samhälle fritt från våld.


Syfte

Föreningens syfte är att underlätta uppbrottet från den våldsutövande parten för kvinnor/män som lever med våld i nära relation. Föreningen uppnår detta genom att erbjuda tillfällig bostad för den våldsutsattes sällskapsdjur under tiden som personen lever på skyddad adress där det inte är möjligt att ta med sällskapsdjur.

Föreningen
VOOV är en ideell förening som bildades 2009 av veterinärer och veterinärstudenter i Uppsala. Vi har organisationsnummer 802446-8160. Under 2011 startade VOOV ett projekt med stöd från allmänna arvsfonden för att sprida verksamheten nationellt.

 

Hur arbetar VOOV? 
VOOV samarbetar med socialtjänst, polis, länsstyrelsen och föreningar/organisationer som kommer i kontakt med våldsutsatta personer. Den våldsutsatta kan alltså inte själv ta kontakt med VOOV utan all kontakt går genom någon av de ovan nämnda aktörerna. VOOV har tillsammans med polisen utarbetat dessa riktlinjer för arbetet för att säkerställa alla parters säkerhet och integritet.


Utöver vårt samarbete med kvinnojourer och brottsofferjourer jobbar vi aktivt för att nå ut och få kontakt med föreningar som arbetar med våld i samkönade relationer och män som utsätts för våld i nära relation.

VOOV är en ideell förening i Uppsala som drivs av veterinärer och veterinärstudenter med syfte att hjälpa våldsutsatta personer att ta sig ur en våldsrelation. Nästan alla de skyddade boenden som finns i Sverige idag saknar möjlighet att ta emot husdjur. VOOV försöker att förmedla en jourplats åt djuret under tiden personen har behov av skyddat boende.
 
Förutsättningen för att VOOV ska ta hand om ett djur är att personen aktivt har påbörjat att ta sig ur relationen. Kontakten med VOOV förmedlas via socialtjänst, polis, kvinnojourer och brottsofferjourer.

 

Vill du stödja vår verksamhet?

VOOV är en ideell förening utan vinstintresse. Vi får stöd från sponsorer och privatpersoner.

Föreningen fick 2009 ett stipendium från Stockholms djurvänners förening och 2011 har föreningen beviljats stöd från Allmäna Arvsfonden för att kunna starta upp verksamhet på fler orter i landet.

Vill du som privatperson eller ditt företag stödja vår verksamhet tar vi emot ekonomiska bidrag till vårt konto:
 
Swedbank Clearingnummer:
8381-6 Kontonummer: 914 405 856-8

 

En väg till ett lyckligare liv?

På en amerikansk favoritblogg läste jag ett så bra inlägg som jag modererat lite och skickar vidare till er, kära läsare, Livets checklista :)


Låt 2012 bli ditt bästa år hittills genom att:


* Ta reda på vad som verkligen är viktigt för dig! Skapa tid för reflektion regelbundet och fråga dig själv vad som är viktigt för just dig, just nu! Vad vill du göra? Vad får dig att må bra?


* När du väl vet vad som är viktigt för dig - lägg tid på att göra det! Att spendera mer tid på sådant som känns viktigt, som får dig att må bra, som får dig att känna glädje är det som du bör lägga din tid på. Ibland låter vi tiden bara rinna iväg, slötittar på TV, surfar runt på Internet och så har dagen/kvällen bara runnit iväg. Visst kan man göra det också, ibland, men när du vet vilka saker som känns viktigt för dig, kommer du också vilja lägga mer tid på att göra dessa saker.


* Fokusera på det som gör skillnad i livet. Om du har stora problem i livet, som tex att du vantrivs på ditt jobb, att du är i en relation som får dig att må dåligt eller annat som påverkar din hälsa som kraftig övervikt, felaktigt ätbeteende, beroende av olika slag är det viktigt att du försöker lösa detta, kanske genom professionell hjälp.


* Lägg fokus och energi på att förbättra dina relationer, då forskning visat att relationer är oerhört viktigt för vårt välmående och vår känsla av livstillfredsställelse


* Var varsam om dina pengar. Kanske är det dags att tänka över hur du spenderar pengar? Att försöka leva på mindre pengar, och konsumera mindre, ger många gånger en större frihet. En frihet att välja vad som är viktigt för dig, kanske gå ner i arbetstid om tid är vad som är rikedom för dig (Om du har möjlighet. Jag vet att för många är det ingen realistisk möjlighet då de redan lever på miniminivå)


* Pröva något nytt. Håll igång hjärnan genom att inte fastna i gamla rutiner hela tiden, som kan vara nog så skönt, men ibland måste vi gå utanför vår komfortzon för att utvecklas. Det finns så mycket som är roligt, bara man vågar pröva, och det är först när du prövat något som du vet om det är något för dig, eller inte ;)Överflöd och rikedom

Vad är överflöd och rikedom för dig? Många gånger tror jag de flesta av oss tänker i termer av pengar, men rikedom kan vara så mycket mer.


 

I söndags fick jag 1,5 kg frukt gratis och att fylla våningsfatet med färsk frukt (och hälften tog jag med till jobbet och fyllde fruktskålen där) ger mig en känsla av överflöd. Jag har dessutom ställt fruktfatet i området för Rikedom i köket, enligt Baguan. Denna vecka frossar vi i frukt. Dottern har olika perioder med vad hon vill äta till frukost, och just nu är det fruktsallad som gäller, så att få så mycket frukt gratis passade ju perfekt  ;) Så i morse åt hon fruktsallad till frukost, medan jag hellre vill ha varmt på morgonen. Men efter morgonens yogapass passade det perfekt med en stor skål fruktsallad.

 

Rikedom kan vara att få äta sig mätt av god mat varje dag, det kan vara att ha en stor bukett fina blommor på bordet, det kan vara att få ha en ledig dag att göra precis vad man vill med, det kan vara att ha fina vänner som alltid finns där, både i sorg och i glädje. Rikedom behöver inte alltid innebära pengar!


I min lägenhets Baguaområde för Rikedom har jag min arbetsplats och en bokhylla med de böcker jag älskar att läsa (många Feng Shui böcker ;)). Jag har även satt upp mitt collage som symboliserar huset jag vill flytta till. Jag har några fotografier på dottern i olika åldrar, för hon är min stora glädje i livet. Jag har också satt dit en skål i glas med mönster i blått (som representerar Vattenelementet både i material och färg). I den skålen har jag samlat mynt, både svenska och utländska. För mig symboliserar det resor till andra länder, då jag älskar att resa. Till våren ska dottern och jag bege oss västerut, till USA. Hon fyller 13 år i februari och jag har länge lovat henne en New York-resa i födelsedagspresent. Vi funderar dock på om vi ska åka en vecka till New York, eller om vi ska ta tio dagar och åka på en kombinationsresa, med NY, San Fransisco och LA. Jag har bott i NY, men har aldrig varit i Kalifornien. Vi får se vad det blir. Idag fick jag också veta att min fantastiska yogainstruktör håller på att planera en yogaresa i september, troligen till Mallorca. Det lät som en skön inledning på hösten och något jag gärna vill åka med på. Sen fullkomligt älskade både dottern och jag Frankrike, och den mysiga lilla lägenheten i Vence vi hyrde förra hösten och vill gärna åka tillbaka igen. Så resor är rikedom för oss, i lagom dos.


När du vidgar begreppet rikedom - vad innebär det för dig då? Och fundera på vad som är viktigt för dig! Alla har vi olika uppfattning om vad som ger ett rikt liv. Det du tycker är viktigt är också där du ska lägga din energi, Prioritera det som är viktigt för dig, oavsett vad andra tycker och tänker.


Idag har jag ett rikt liv, med yoga på morgonen och sen hämta dottern vid skolan när hon slutar för att sedan bege oss till biblioteket och låna lite nya böcker. Vi ska också åka en sväng och kolla var en fritidsgård ligger. Hon såg att de anordnar sportlovsaktiviteter som är precis i hennes smak, tjejband och fotografering!


Rädd att rensa bort saker?

Många gånger håller vi fast vid de saker vi har av rädsla, men olika typer av rädslor


* Rädsla att om du gör dig av med något så kommer du även att glömma det fina minnet förknippat med en viss sak. Men vet du vad, varken dina minnen eller människor du älskar finns i saker. Om du absolut inte helt vill göra dig av med något som är förknippat med en person eller en händelse, men inte har plats för tex stora skrymmande möbler eller andra saker som inte används, kan du ta ett foto av saken och göra en fin tavla av det. På så sätt kan du njuta mer av minnet än om du stänger in saken i en kartong som du aldrig öppnar. Sen kan det finnas vissa saker som man faktiskt vill spara, så gör en liten minneslåda där du kan spara vissa, särskilda minnen, men låt det inte bli mer än en låda. I min låda ligger tex några skolkataloger från gymnasiet, journalen från när min dotter föddes och ett par saker till. That´s it!* Rädsla att du någon gång kommer behöva just den där saken. Är du en sådan som sparar allt möjligt, utifallatt? Men fundera lite på vad du faktiskt använder, och se att du har mycket mer saker än vad du någonsin använder. De flesta av oss använder bara 20 % av allt vi har, 80 % av tiden. Om du blir mer medveten om vilka saker du faktiskt använder, blir det lättare att göra sig av med allt det där som bara tar upp utrymme i skåp, lådor, förråd, garderober. En del har också flera av samma sak, men använder bara den som de tycker bäst om. Själv hade jag tex två osthyvlar, men äter sällan ost och då väljer jag helst den ena av dem. Det innebar att den andra mycket väl kunde rensas bort. En läsare kommenterade för ett bra tag sedan om att de hade flera korkskruvar men valde alltid en av dem, kanske de andra kunde rensas bort? Hur många behöver du egentligen av olika saker?* Rädsla för att ha slösat pengar på saker som sedan bara rensas bort.  Har du gjort felköp? Har du köpt dyra saker som du aldrig använder kan det kännas som att bara kasta bort sina pengar genom att göra sig av med den saken, men genom att behålla dem fortsätter du att slösa både tid, pengar och energi på något som du aldrig använder. De pengar du har lagt ut för inköpet kommer inte tillbaka bara för att du behåller det! Gör dig av med det och sluta känna skuld för att du "slösat" dina pengar. I bästa fall kan du sälja det på tex Blocket och Tradera och få tillbaka en del av pengarna. Att göra sig av med felköp är bättre än att ständigt bli påmind om att man spenderat sina pengar på ett tokigt sätt, och sen blir man mer medveten om att ta hand om sina pengar fortsättningsvis och kanske tänker sig för innan man gör ett nytt inköp.


* Rädsla för att det kommer ta massor av tid att rensa. Ibland fortsätter man att skjuta upp rensandet av två skäl - man vet inte vart man ska börja och man är rädd för att det kommer ta massor av tid. Ja, har du samlat på dig massor av saker under en längre tid, kommer det också att ta tid att rensa. Men, det kommer också att frigöra massor av energi när du startar, så även om det kan kännas trögt i början så blir det roligt när man börjar känna resultaten. Om du inte vet vart du ska börja, ta ett rum i taget. Hallen är ett viktigt rum då det är där energin kommer in i hemmet, och det är det första du ser varje dag när du kommer hem så detta kan vara ett bra rum att börja rensningen i. Sovrummet är viktigt för vår återhämtning. Om sovrummet är belamrat med massor av prylar kanske det påverkar din sömn negativt. Då kan det vara läge att börja rensa i sovrummet.Härlig vardagslyx

Vilken lyxig morgon jag haftidag, en helt vanlig vardagstisdag. Vaknade tidigare än klockan (som stod på sex) och låg i sängen en halvtimme och vaknade till på ett mjukt sätt. I sängen brevid mig låg en varm katt som lojt sträckte på sig för att sedan krulla ihop sig igen.


Tassade ut i köket vid sextiden och istället för att göra vanlig vardagsfrukost, gjorde jag äggröra och bacon med tropisk juice innan jag gick in och väckte dottern. Sen stängde vi in oss själva i köket, tände de stora ljusen på köksbordet (och då är det lugnast om inga katter är i närheten) och unnade oss en lång frukost en helt vanlig vardag. Efter den varma frukosten njöt vi även av färsk frukt. En morgon utan stress och med tid till prat och mys. Känns som en väldigt lyxig början på dagen ;)Var lite barnslig ;)

Att vara lite barnslig och göra saker som barn njuter av kan även få dig, oavsett vilken ålder du är, att känna mer glädje.


Min dotter har alltid sagt att jag är världens barnsligaste mamma, vilket jag alltid tagit som en komplimang (fast numera är det nog inte alltid menat som en komplimang när hon snart är tonåring ;))


Jag har alltid tyckt det varit minst lika kul att göra olika saker som hon tex gunga så högt jag kan och se vem som kan hoppa längst, eller ge sig ut i pulkabacken och susa ner så fort man vågar, eller hoppa i vattenpölar, eller sparka i en hög med höstlöv. Åh så mycket roligt det finns att göra!


När hon var mindre kunde jag på ett enkelt sätt följa med henne och roas av att hoppa i hoppborgen, eller följa med henne in i leklandet då hon inte ville vara där själv. Nu när hon är tonåring vill jag fortfarande gunga och göra barnsliga saker, men numera får jag göra dem själv ;)


Att släppa fram barnet i sig tror jag är en viktig del i att uppleva glädje, och något som vi vuxna skulle göra lite oftare. Köpa såpbubblor när våren kommer och gå ut och blåsa ett helt gäng som seglar iväg mot himlen, ta med sig en boll ut och studsa, känna vinden i håret när du gungar så högt du kan.


Vilka barnsliga saker njuter du av?Må bra tips

I helgen har jag läst Från singel till självbo av Kicki Biärsjö där hon beskriver sin resa från att desperat söka en partner till att vara nöjd med att leva själv, och olika sätt att förgylla vardagen och  med tips för att både lära känna sig själv och må bra.

Första halvan av boken tycker jag är sådär. Hon har ett väldigt målande, poetiskt språk som nästan går till överdrift emellanåt, tycker jag. Jag tycker det blir lite för mycket när man använder metaforer, och målande beskrivningar i varje mening, istället för att använda ett enklare språk som är mer rakt på och tydligt.I första delen av boken beskriver hon alla år när hon ville vara som alla andra, följa normen och träffa en partner, flytta ihop, skaffa barn och allt det där, men som aldrig hände. Jag kan känna igen mig i mycket av det hon skriver, som levt själv i mer än ett decennium nu, hur omgivningen har svårt att hantera att man bor själv, och är nöjd med det. Är man singel borde man ju vara på jakt! Ofta när man träffar folk man inte träffat på ett tag, även ganska ytligt bekanta, så blir första frågan "Hur är det med kärlekslivet då?" Det är tydligen ok att fråga en singel det, men man frågar ju aldrig de som levt ihop i många år hur det är med kärlekslivet. Hon beskriver också hur omgivningen försöker para ihop en med alla möjliga (och omöjliga) de känner som också är singlar. Jag känner också igen mig i hur vänner har middagar som man inte blivit bjuden till, och i efterhand får höra att det bara var par där, och då passar man ju inte in. Men trots att jag känner igen mig i mycket av det hon beskriver ligger det ändå en lite bitter underton i den första delen av boken som gnager lite när man läser.


Andra halvan är däremot väldigt livsbejakande. Någon gång på färden kommer hon underfund med att hon har det väldigt bra som hon har det, att hon trivs med sitt eget sällskap, att hon faktiskt gillar att bo själv, och hon myntar uttrycket självbo. Jag känner igen mig i mycket av det hon skriver här också. Men sen kommer det bästa på hela boken. Hon beskriver ett antal olika övningar hon gjort för att lära känna sig själv, komma underfund med vad hon vill, och vad hon inte vill, vad som får henne att må bra. Dessa tips tycker jag är så bra, och fungerar oavsett om man är singel eller i en parrelation, så jag tänker dela med mig av dem här:


1. Det första hon gör är att göra en önskelista över hur hon vill att livet ska vara om hon själv får bestämma. Där skrev hon ner allt från hur mycket hon ville sova, äta och röra på sig, till vilka människor hon önskade att få umgås med, och hur. Hon skrev hur hon ville äta, hur hon ville att hennes arbete skulle vara, vilka slags kläder hon ville ha, var hon skulle bo, hur hon ville ha det hemma och hur hennes ekonomi skulle vara.


2. Det andra hon gör är att kontakta banken och går igenom sin ekonomi, och får hjälp med att ordna upp den, med buget, sparande i fonder och koll på debet och kredit.


3. Det tredje hon gör är att bestämma sig för hur hon vill ha det när hon blir gammal, och anmäler sig till ett ålderdomshem och fyller i en blankett om hur hon vill ha det, om hon då inte är så redig att hon kan berätta det. Hon förbereder också hur hon vill att hennes begravning en gång i tiden ska vara, och tar ställning till om hon vill donera organ eller inte.


4. Hon börjar föra tacksamhetsbok, där hon varje dag skriver ner allt hon är tacksam för. I boken beskriver hon så fint om en liten hemlös hund från ett varmt land som hon tog med sig hem till Sverige, Teddy, och hur han lärde henne om tacksamhet. Han var så glad för allt hon gjorde. Efter många år som hemlös och fått klara sig själv var han lycklig, och tacksam, över att ha ett hem, att få vatten, få mat och han visade det ofta. Att ta hand om ett hemlöst djur ger så oerhört mycket.


5. Hon är medlem i Anonyma klubben, som jag skrivit om tidigare, och arbetar som volontär med välgörenhet, vilket lyckoforskningen har visat ger mycket livsglädje och meningsfullhet.


6. För att ta reda på vad som var meningsfullt för henne, skrev hon en Vill/Vill inte-lista där hon listar olika saker tex Jag vill lyssna till andra människor, Jag vill lägga mig klockan tio så att jag känner mig utvilad då jag vaknar, Jag vill inte trötta ut mig, Jag vill inte köpa dyra presenter för att mottagaren ska tycka om mig, Jag vill inte le med munnen då känslan inte ler


7. Hon har en pärm hon kallar för "Mysigt" där hon klistrar in tex program från teaterföreställningar, servetter från restauranger eller programblad från föredrag för att göra så att upplevelserna varar längre. På sin födelsedag tar hon fram pärmen och minns året som varit och alla mysiga stunder. Det kan även innebära att plocka ett löv eller en sten för att minnas en fin stund.


8. För att ta reda på vad just hon behövde för att må bra skrev hon ner tillfällen då hon mått bra och analyserade vad det var som gjorde det, dels för att kunna skapa flera sådana stunder, men också för att se vad hon skulle kunna göra för att klara av jobbiga situationer.


9. Hon beskriver sin käraste ägodel (förutom hunden) som är en "Hurrapärm". I den samlar hon allt som är betydelsefullt för henne, tex har hon bett sina vänner att skriva ner vad de ansåg att hon hade att komma med, vad hon var bra på, vad som var hennes starka sidor och sparat i sin pärm.


Ja, detta var ett axplock från den senare delen av boken, som är fullmatad med hur hon har gjort för att skapa sig ett gott liv, och jag tycker det är så mycket ideér att ta efter så andra halvan av boken rekommenderar jag att läsa, oavsett om du är singel eller inte ;)

Åh, vad det är roligt att städa ;)

Blir du provocerad av ovanstående kommentar?


En del tycker man är lite konstig om man faktiskt gillar att städa, men har jag rätt städgrejer och har ordentligt med tid tycker jag att det är riktigt roligt. Idag har jag gått runt med min nya Maison Belle Spring Clean och skurat och torkat och städat. Med fyra katter i huset blir det en del kringströdd kattsand och katthår som ligger, så en gång i veckan måste det till en riktigt ordentlig städning, och det är så skönt när hemmet är rent igen.


Idag har jag dessutom, som det rätt ofta kan bli i samband med städning, rensat, flyttat grejer och donat. Jag älskar att organisera saker och att hitta nya lösningar. Idag åkte äntligen den fula vanliga standardgarderoben som stod i vår lilla hall, som ligger innanför den stora med entrén, där vi förvarade ytterkläder, stövlar och väskor ut. Jag tänkte att det som vi hade där kunde få plats i klädkammaren tills jag hittat en lösning som passar bättre än garderoben. Vad luftigt det blev när det stora åbäket åkte ut. Jag vill ha en hög smal hylla för alla stövlar och en stång för jackor och kappor med ett vitt linnedraperi som döljer det hela. Inga fler dörrar som slår i varandra, vilket ofta hände med badrumsdörren och garderobsdörren.


Samtidigt blev det också en del utrensat, då jag varje gång jag flyttar runt saker, hittar något som jag inte längre behöver. Idag åkte dessa saker ut:


* En röd sammetskavaj, som av någon anledning har "krympt" i garderoben ;)


* Två svarta hattar, som jag förvissor gillar, men då jag har hittat en underbar benvit stickad mössa som jag alltid använder när jag har något på huvudet har dessa inte blivit använda på länge


* En gammal cykelhjälm


* Ett set för chokladfondue, som man fick gratis från Anton Berg


* Några kläder som dottern har vuxit ur


Inte tillräckligt mycket saker för att bege mig in till stan och lämna på loppis, så jag lägger det i en kasse så länge som jag ställer undan, och varje gång jag rensar bort något lägger jag det i kassen, och när det blivit en full kasse, eller flera, så åker jag in och lämnar sakerna.


Vårgarderob

Även om vi bara är i mitten av januari börjar vårkläderna komma i affärerna, vårkatalogerna har kommit och det kan vara dags att fundera på hur du vill ha din garderob i vår. Dags för en inventering med andra ord.


Även om det kan kännas lite tidigt att handla kläder som inte kommer att användas på flera månader kan du titta runt i katalogerna, kanske i butikerna för att se vilken stil som tilltalar dig. Precis som man i inredningssammanhang gör sk moodboards för att skapa en känsla över hur ett rum ska se ut, kan du skapa en moodboard över vilken klädstil du känner att du dras till.


Inventera sedan och se vad som redan finns i din garderob. Rensa ut sådant som är för smått, som inte passar, som är trasigt eller urtvättat, sånt du tröttnat på och se vad som blir kvar. Prova plaggen och se om de sitter bra och passar din kroppsform. Se sedan om kan se en genomgående röd tråd bland de kläderna du vill behålla.


Är det färgerna som känns bra? Är dessa varma eller kalla? Är det snittet på kläderna som känns smickrande? Vilken snitt är det isåfall? Är det en speciell stil du känner att du trivs i?


Om du efter inventeringen ser att garderoben behöver kompletteras med något så vet du precis vad du är ute efter när det blir dags för köp, och du slipper göra felköp. Skriv gärna en lista att ha med i plånboken.
Jag såg den här bilden på en walk-in-closet. Vilken glamourkänsla det blir med guldtapeten :) Och många skor, för många för min smak, men alla är vi ju olika :)


Vårkänslor

I dessa bilder från Greengate gillar jag atmostfären, den vårliga känslan, hur man integrerar växter till en harmonisk helhet.

Precis den här känslan gillar jag; milda naturfärger som vitt i olika nyanser, beige, brunt, grått, grönt, milt rosa. Inga starka färger, inget som pockar för mycket på uppmärksamhet utan nyanser som känns vilsamma för ögat och för själen.
Att lägga till smutsiga milda pasteller som den rosa och den ljusblå färgen gillar jag, och den här soffhörnan ser väldig inbjudande ut (även om den enligt Feng Shui är felplacerad med stora fönster bakom ryggen, alltså ingen trygg placering). Pioner är mina favoritblommor. Hela denna bilden känns så försommarljuv.

Tänkvärt

Ofta är det rädsla som håller oss tillbaka, rädsla som inte får oss att växa som människor, fånga våra drömmar och göra det vi vill göra. Rädslan för att misslyckas, men även rädsla för att lyckas, rädsla för vad andra ska tänka, rädsla för att ångra sig, rädsla för att ha fel, rädsla för så många olika saker.


Vilka saker skulle du vilja göra i ditt liv, om inte rädslan höll dig tillbaka?

Glädjen i att rensa

I boken Ordning och reda inifrån och ut av Julie Morgenstern som jag håller på att läsa hittade jag följande berättelse från en av hennes kunder:


"När jag städade bort röran, frigjordes på något magiskt och kanske till och med mirakulöst sätt en massa kreativ energi inom mig. Första kvällen efter det att jag hade avslutat min vårstädning i firman satt jag på mitt kontor och bara stirrade. Det var ofattbart hur stimulerande det var att titta på "rena ytor". Det fanns ställen mina ögon kunde vila på, och mitt sinne kände sig åter hemma på den plats där jag tillbringar de flesta av mina vakna timmar."


Med allt som hela tiden pockar på uppmärksamhet och påverkar våra sinnen, även om vi inte alltid är medvetna om det, så behöver vi rena ytor, där ögonen kan få vila, tystnaden så öronen får vila. Det är först när vi rensar bort saker vi blir medvetna om hur mycket brus vi omger oss med i vanliga fall, och vad skönt det är när det bruset reduceras. Då kan det även frigöra massor av energi, som kan användas på en mängd olika sätt. Kanske vaknar kreativiteten och du får lust att skapa, kanske att du på allvar börjar fundera på vad du verkligen vill med ditt liv, kanske du bara låter kroppen och dina sinnen få vila och njuter av det.

Nattligt drama

Oj, vilket drama vi har haft här i natt. Våra fyra katter är innekatter, men får gå ut i trädgården som jag har nätat in. Figaro njuter mycket av att vara ute, och brukar sitta i buskarna och titta på vad som händer. I går kväll satt han på trappsteget vid altandörren, jag kunde se honom från soffan där jag låg och läste. Tänkte jag skulle läsa klart ett par sidor till och sen släppa in honom.


Men när jag öppnade dörren hade han tagit sig ut på något sätt. Först tog det ett tag att lokalisera honom, men han låg och tryckte under grannens altan. En timme tog det att locka fram honom, men när jag sen skulle bära in honom fick han panik, rev mig i handen så jag tappade taget och han for iväg vettskrämd.


Det bästa stället han hittade att gömma sig på, där han kände sig lite trygg var under en bil, där han efter en stund kröp upp i motorrummet. Där låg han, jamade skräckslaget och högljutt, men vägrade komma fram hur mycket jag än lockade. Jag hade sprungit ut barfota i träskor och inte mycket kläder på mig, och efter två timmar utomhus började jag känna mig väldigt frusen.


Men jag kunde ju inte lämna min älskade lilla katt, totalt panikslagen helt ensam, men sprang snabbt in och tog på mig mer kläder och sen var det en lång väntan, och försök att få fram honom. Efter fem timmar, strax efter ett i natt när det varit tyst och lugnt ett bra tag och jag lockade med lite skinka fick jag till slut fram honom. Men jag är fortfarande helt nedkyld.


 

Här är han liten kattunge, men idag en stor och fin hankatt på drygt tre år gammal. Man skulle ju kunna tro att han, med gårdagens hemska erfarenhet färsk, skulle tycka att det är skönt att vara i hemmets trygga vrå, men det första han gör på morgonen är att stå jama om att bli utsläppt, men idag blir det till att vara inne för honom.

 


Ljuset kommer tillbaka ;)

Har ni märkt att ljuset är på väg tillbaka? Det slog mig i eftermiddags, efter en hel dag med regn och blåst lättade det framåt eftermiddagen och när jag åkte hem från jobbet strax efter fyra var det fortfarande ljust ute! Det var ett bra tag sedan det inträffade, så det känns verkligen som ljuset är på väg tillbaka igen. Härligt!


Hemma har det också blivit ljusare, och jag välkomnar våren
Min lilla Ferdinandkatt som gillar att lukta på blommorna :) Förra gången jag köpte tulpaner var det en av de andra katterna som på ett dygn hade bitit av alla blommor och kvar i vasen stod det bara stjälkar med blad... Hoppas de klarar sig bättre denna gången. Det är något visst med pastellfärgade krispiga tulpaner. De ger vårkänsla på en gång.


 

Hon är så söt, den lilla kattungen, som vi först trodde var en han :)


 

I köket har vi fortfarande vinterkänsla, men de juliga röda textilierna har bytts ut mot ljusare färger i vitt, beige och grått.

 

 


Min tidningshörna. Tidningar, tillsammans med böcker, har varit en akilleshäl för mig att rensa bort. Jag har sparat massor av inredningstidningar, ända sedan Allt i Hemmet startade i slutet av 90-talet har jag sparat varje nummer, Lantliv har jag också haft ett par årgångar, Hus & Hem hade jag några riktigt urgamla tidningar. Det värsta är att de har legat på lite olika håll i hemmet, men nu samlar jag ihop alla tidningar på samma ställe och sen ska jag gå igenom dem och se om det är något jag vill klippa ut och spara i min pärm. En snabb titt i en tidning, som var 12 år gammal i morse, visade att mycket av det som fanns i den tidningen inte kändes aktuellt för mig längre, men några reportage tilltalade mig fortfarande. På så många år har jag hunnit ändra smak något ;)


Vardagslyx

Vardagslyx är att göra sådana uppgifter som kan kännas tråkiga och som man kanske helst skjuter upp, lite roligare. Ett ypperligt sätt att göra detta på är att tänka på den miljö man befinner sig i.
Tänk att stå i denna tvättstugan och hantera tvätten, stryka och vika ihop.
Fina detaljer och fin förvaring för tvättmedel, klädnypor och andra attiraljer. Detta ser inte ut som många grovkök/tvättstugor, men det går att göra även dessa miljöer mer harmoniska och tilltalande att vistas i.

Garderobsexperiment

Denna vecka gjorde jag en inventering i min garderob, och när jag räknade efter bland mina tunikor, tröjor och klänningar har jag, trots stora utrensningar, såpass mycket kläder kvar att jag skulle kunna ha olika kläder varje dag i ett par månader. Men i min garderob, som i de flesta andra, finns det vissa favoritkläder som används ofta och andra som används mer sällan. För att få lite koll på vilka av mina kläder som jag oftast bläddrar förbi när jag ska välja kläder har jag bestämt att jag bara får ha varje plagg en gång, och sen hänga undan det i en egen "avdelning" i min klädkammare. På så sätt blir det tydligt vilka kläder som jag av olika anledningar använder för sällan för att de ska få ta utrymme i min garderob.


 

Kläderna till vänster är de jag använt denna veckan, två mjuka flanellkläder från Odd Molly, en plyschklänning av samma märke samt en jeansklänning från Indiska.

 

Idag var det många saker som fick lämna mitt hem, som jag samlat på mig vid utrensningar under julen, en flyttkartong och tre stora papperskassar med grejer åkte iväg till katthemmets loppis. Bland dessa fanns det en del utsorterade klädesplagg.

 

Idag åkte jag upp på stan, och det blev tydligt vad sällan jag är på stan numera. Jag såg en jättemysig liten fransk affär och brevid den en fin blomsteraffär. Åh, nyöppnade tänkte jag, och gick in den franska affären och frågade hur länge de hade varit där. 10 år svarade han ;)) Så mycket för nyöppnat haha, men blomsteraffären var iallafall nyöppnad. Det jag hade tänkt köpa idag var Maison Belle Spring Clean. Det absolut bästa rengöringsmedlet enligt mig, och det tog lång tid innan jag testade något av detta märke, men jag är helt såld. Luktar gott, är ekologiskt, rengör allt, snygg flaska som kan stå framme.
Det blev också ett klädesplagg inhandlat, det första på ett halvår :)


 

Jättehärlig klänning i skönaste flanell till halva priset. Färgen är mjukt rosa med inslag av blått (mina färger :)) och det fanns två kvar, en i en storlek för liten och en i en storlek för stor, men då jag provade den större av dem satt den perfekt. Så kan det vara med Odd Mollys storlekar. De är inte så konsekventa.

 

Så detta är vad jag har på mig imorgon :) Dagens outfit!


Slow - lev livet långsammare

Så heter boken om ett långsammare liv som jag just läst. Av olika anledningar har den blivit stående i min bokhylla ganska länge sedan jag köpte den, och nu när jag läst den kan jag inte förstå varför det tog så lång tid. Den är helt underbar!


 

Den är gedigen, på så sätt att Carl Honoré har tagit sig till olika ställen i världen och intervjuat människor som på olika sätt deltar i Slow-rörelsen. Slow Food har många hört talas om, och det var där Slow-rörelsen startade, i en liten by i Italien. Man tröttnade på att allt bara gick snabbare och snabbare, snabbmatskedjor slogs upp överallt. Mat, som ska vara en njutning, hade för många blivit något som skulle klaras av snabbt. Istället tänkte man att mat skulle få ta tid, både att framställa dvs både grödor och djur skulle inte stressas att växa snabbare än normalt, det skulle vara ekologist och närproducerat. Maten skulle också få ta tid att laga till, och framför allt skulle själva måltiden få ta tid. Att njuta av god, vällagad mat i trevligt sällskap är inget man gör snabbt.

 

Men Slow-rörelsen handlar om så mycket mer än bara om mat. I boken tar man upp städer, kropp och själ, medicin, sex, arbete, fritid, barn - allt blir bättre om man tar det långsamt. Snabbt är inte bäst.


Slow Cities, eller Citta Slow, är något som intresserar mig. I Sverige finns det en enda stad som har uppfyllt alla de 55 kriterier som en Citta Slow måste uppfylla.


För att kunna vara med i  nätverket av Citta Slows runt om i världen, får kommunen ha högst 50.000 invånare. Utöver det måste de uppfylla kriterier inom sex olika områden; miljö, infrastruktur, stadsplanering, lokal produktion, gästfrihet och information/engagemang.
1. Miljö
I en Cittaslow utför man kvalitetskontroller av luft och vatten. Man har en plan för kompostering och återvinning. Man talar om att stoppa ljusförorening (neonskyltar), man har en plan för att minska oestetisk och stötande reklam, man uppmuntrar och belönar olika initiativ med alternativa energikällor.2. Infrastruktur
I en Cittaslow ska det finnas rekreationsområden, grönområden med offentliga toaletter (gratis). Det offentliga rummet ska vara handikappanpassat. Man vill skapa ett medborgarkontor för att öka tillgängligheten och ett offentligt forum för att diskutera och fånga upp olika lösningar och idéer för "det goda livet". Man strävar efter anpassade öppettider bland de lokala handlarna.
3. Stadens kvalitet (Kvalitet på stadsplaneringen)
Ta fram en plan för att bevara stadens särprägel och dess historiska byggnader. Man vill uppmuntra varlig renovering med miljömässigt byggnadsmaterial. Staden ska präglas av planteringar av vackra och väldoftande växter. Arbeta för interaktiva verktyg på webbplats som möjliggör direkt kontakt mer politiker och tjänstemän. Främja bredbandsutbyggnad, distansarbete och arbetspendling. Tekniken ska vara ett redskap för "det goda livet".
4. Lokala produkter
En Cittaslow stödjer lokalt odlade livsmedel och har en klar ekologisk inriktning. Man uppmuntrar möten mellan producenter och konsumenter via marknadsplatser. Man uppmuntrar lokala produkter och lokalt hantverk som hotas av att glömmas bort, utrotas eller försvinna. Man vill öka utbudet av lokal mat via skolbespisning och lokala restauranger. I skolan har man smaklära på schemat.
5. Gästfrihet
Man uppmuntrar till en allmänt välkomnande attityd. Man strävar efter ärlighet i marknadsföringen av lokala evenemang eller produkter. Man vill ha en plan för utbildning av lokala turistguider. Tydligt utmärkta turistleder, informativa turistbroschyrer med information om lokala evenemang. Och turistmenyer med lokala råvaror till turistpriser. Man gynnar och uppmuntrar alla initiativ av Cittaslow karaktär.
6. Engagemang
Den absolut viktigaste punkten. Underifrån- och utifrån-perspektivet! Man arbetar för en ökad medvetenhet bland alla invånarna om Cittaslow, speciellt riktad till alla ungdomar och till skolor.

(Källa: Wikipedia)I boken besöker Carl Honoré en amerikansk stad som är uppbyggd enligt Citta Slow, och för mig låter det som ett fantastiskt ställe att bo på.


Det är så mycket intressant i denna bok, som jag tänker läsa om - kanske på samma sätt som en intervjuperson i boken hade gjort - läst ett kapitel i månaden, vilket hade gjort att det tagit över ett år att läsa ut en bok, men det gav tillfällen till att verkligen reflektera över varje kapitel och fundera på alla nyanser. Det ska jag göra med denna bok :) Ett kapitel i taget nu när jag läst hela (jag är ju så nyfiken och lite otålig så jag sträckläser ju gärna böcker, men många vinner på att gå tillbaka till och låta läsupplevelsen få ta tid) och verkligen fundera kring mina egna tankar och känslor om de olika områden. Rent spontant så väckte boken mycket gensvar hos mig!

Min favorit

Ikväll började ridningen igen för terminen, och jag blev så glad när jag blev tilldelad min favorithäst


 

Brasse är en så fin häst tycker jag, och den jag trivs bäst med att rida. Lektionen gick bra, fast han försökte bita mig när jag skulle spänna sadelgjorden, men i övrigt har vi haft några mysiga timmar. Det bästa av allt är att jag kommer ha honom nu de närmaste veckorna :)))


Att få det man vill

Attraktionslagen har jag ju skrivit om några gånger här på bloggen. Jag tänkte ge er ett exempel på senaste gången attraktionslagen har fungerat för vår familj ;)


Före jul var dottern på audition till att börja högstadieklass med specialinriktning på musik. Det var audition hela dagen och det var rätt många killar och tjejer de skulle träffa, för att sedan plocka ut 10-11 stycken. När vi åkte därifrån sa jag till henne att verkligen tänka sig hur det skulle kännas om hon redan gick där på skolan, och jag kommit och hämtat henne efter en vanlig skoldag och vi var på väg hem. Själv tänkte jag starkt att hon redan gick där.


Att inte bara tänka "jag vill" utan att verkligen försöka föreställa sig känslan att det man vill ska inträffa redan är verklighet, att man redan lever den drömmen man har, levandegör ens önskan på ett helt annat sätt.


För mig var det självklart att hon redan gick där, och idag fick vi antagningsbesked. På mail, och beskedet var i en bifogad fil. Det tog ett tag innan det kom upp på skärmen, men jag kände att det var inga tveksamheter. Och när jag såg meningen "Vi är glada att erbjuda dig en plats i profilklass med inriktning musik" var det en så stor glädje.


När jag själv åkte hem från intervjun till det jobbet jag har idag, tänkte jag på ett liknande sätt, och kort därefter ringde de och erbjöd mig jobbet :)


Attraktionslagen fungerar! Skicka ut dina drömmar och dina önskemål i universum. Tänk dig sedan hur det känns när din önskan har blivit verklighet.


Så nu är det dags för firande i familjen igen ;)Oj då - vad hände här?

I helgen rensade jag bort några böcker som har lyckats undkomma alla mina andra rensningar. Det var böcker som jag tänkte att jag skulle läsa om innan jag skickade dem vidare, men när jag tog mig en närmare titt på dem i helgen insåg jag att jag har ingen lust alls att läsa om dem!


 

Det gemensamma temat på dessa böcker är människor som är stressade, som inte hinner med allt de vill fylla sin tid med, som arbetar för mycket, som har problem i sina relationer. Allt var negativa saker som jag inte kände att jag vill spilla min tid till att läsa. Det stämmer inte alls in i min livsfilosofi, även om jag en gång för ett antal år sedan tyckte att dessa böcker var bra. Ens preferenser kan ändras över tid :)

 

Efter jobbet idag åkte jag förbi biblioteket. Jag hade ett antal böcker hemma, varav några skulle vara tillbaka i veckan så jag tog med mig alla, lämnade tillbaka de jag läst klart och lånade om några som jag inte kände mig klar med än. Dessutom hade jag skrivit en lista över böcker jag skulle titta efter, och jag trodde att några av dem kanske inte ens fanns på biblioteket, men de hade alla på min lista, och nästan alla fanns inne dessutom. Jag gillar att läsa och det är ett nöje som jag fått min dotter att uppskatta hon också. I böcker kan man förflytta sig till andra världar, lära känna olika människor eller helt enkelt förkovra sig inom olika områden. Varje gång jag är på biblioteket för att lämna tillbaka böcker upptäcker jag nya intressanta böcker som jag aldrig hört talas om innan. Så också idag, så det blev en full kasse med hem.

 

Idag fick jag även en avisering angående några böcker som jag köpt, och hämtade upp dem på vägen. Så mitt soffbord ser ut så här just nu ;)

 

 

Tre böcker ut, och tretton stycken in! Men det är bara två som jag köpt, de andra är biblioteksböcker. För tillfället läser jag boken Slow, som jag haft ståendes i bokhyllan ett tag, men inte läst, men oj vad jag gillar den boken, som jag tänker återkomma till i ett annat inlägg. "Problemet" är bara att när jag kommer hem med så många böcker, som alla intresserar mig, så får jag svårt att bestämma mig vilken jag ska börja med; Ranvita la Cours bok Elsk ditt hjem (som jag fått rekommenderad av min favoritbloggare) eller Camilla Hentschels bok Feng Shui rum för rum eller en bok som heter Ordning och reda inifrån och ut (japp, tröttnar aldrig på att läsa liknande böcker ;)) eller kanske en roman av John Grisham Julfritt?


Ett angenämt problem, som jag ska fundera lite på, medans jag bläddrar lite i böckerna för att se vilken som talar till mig mest just nu. Senare ikväll ska jag iallafall fortsätta läsa Slow :)


Matinébio :)

Vi går inte sådär jätteofta på bio, men eftersom vi får biobiljetter lite då och då kommer vi iväg oftare än vad vi hade gjort annars.


Nu såg vi att dottern har två biljetter som går ut nu i januari, så i eftermiddag ska vi iväg på bio, och se New Years Eve

Jag vet inte så mycket om handlingen, men det är många stjärnor som spelar i den, och samma regissör som gjorde filmen Valentines Day, som vi tycker om. Där är det många olika historier som går parallellt samma dag, och jag tror att denna film har samma upplägg.


I vilket fall som helst är det rätt mysigt att gå på eftermiddagsbio och det fortfarande är rätt tidigt så man kan tillbringa kvällen hemma ;)

 

 


Året som gått

För några dagar sedan rensade jag bort min kalender för 2011, men först gjorde jag en sammfattning av vad som har hänt under året, månad för månad. Jag tycker om att göra en sorts bokslut över det året som precis har varit.


Jag börjar det nya året med att skriva ner vilka mål jag har för året, vad jag vill ska hända, vad jag vill göra och hur jag vill att året ska bli. Så nu när 2011 var slut tog jag fram den jag hade gjort i början av januari. Den innehöll ganska många punkter, 15 stycken, och jag kunde konstatera att 11 av dem hade jag gjort fullt ut, ett par hade jag gjort lite av och det var bara två av punkterna som jag inte hade gjort alls.


Min målskrivning för 2012 blev hela 18 punkter, och det är möjligt att det kommer läggas till fler. Där ingår bla att satsa mer på utbildningar under året, och jag ska ju gå en Feng Shui utbildning i vår, och är även intresserad av att gå en veckas sommarkurs i positiv psykologi i London, som jag ska kolla lite närmare på. Bland dessa punkter finns också att börja skriva på min bok ;) Jag vill även lära mig mer om fotografering och under året ska jag köpa mig en ny kamera och börja lära mig lite mer, vilket också sammanfaller med en av mina andra punkter, som är att göra mer roliga saker tillsammans med dottern, som ju är väldigt fotointresserad, och kan säkert lära mig massor :)


Sen finns det en del saker på min lista som är mer privat, men att skriva ner vad man önskar och vad man vill uppnå ökar möjligheterna att det blir så. Dels så fokuseras min energi på vad jag vill uppnå, men det påminner även mig själv om vad det är jag vill och jag gör aktiva handlingar för att uppnå det.


Vad vill du att 2012 ska innehålla?

Förebilder

Att arbeta med symboler för att manifestera det man vill uppnå eller ha mer av i livet, att använda Attraktionslagen helt enkelt, är något som man också använder inom Feng Shui.


Baguan är uppdelad på åtta olika områden, som tillsammans bildar den nionde - Helhet och balans. Dessa åtta områden är Välstånd/Rikedom, Framgång, Kärlek/Relationer, Familjerelationer/Hälsa, Kreativitet/Barn, Kunskap/Självkännedom, Livsväg/Karriär, Stöd i livet/Vägledning.


Är det något av dessa områden som du inte är helt nöjd med? Om det finns mycket skräp samlat inom ett visst område i hemmet påverkar det även det området i livet, så en start är, som alltid, att börja rensa. Är det något område du vill ska förbättras kan du använda symboler för att stärka just det området.


Om det tex är mer välstånd du vill ha kan du använda symboler för välstånd - en välmående växt tex penningblad, en välfylld fruktskål eller något som för dig symboliserar lyx och välstånd. Inom Feng Shui är välstånd inte enbart pengar, utan det kan handla om god hälsa, vänner - ett gott liv helt enkelt.


Är det inom området relationer du vill förstärka kan du använda parsymboler, tänk tvåsamhet - två kuddar, två nattduksbord, två ljus, en tavla med två personer osv. Detta kan du göra oavsett om du är singel och vill träffa någon, eller om du redan har en relation du vill förstärka.


Stöd i livet/Vägledning handlar om att få det stöd vi behöver i livet, kanske i form av mentorer eller av förebilder. Jag hörde precis ett bra exempel på detta. Småkronorna vann precis VM-guld i hockey, och i en intervju berättade de att de hade en bild av Mats Sundin i omklädningsrummet. Mats Sundin har varit med och vunnit tre VM-guld och ett OS-guld med Tre Kronor. En bra förebild som säkert hjälpte dem på vägen mot sitt VM-guld ;)Drömmar

Eva Lindström-Ejderholt är en gammal barndomsvän till mig som är journalist på Nerikes Allehanda, och är ansvarig för deras helgbilaga Latte. Där skriver hon varje vecka en krönika (jag älskar att läsa chefredaktörers krönikor i alla tidningar :)) och den här krönikan tycker jag var så bra, så jag delar med mig av den till er:


Förra nyårsafton gav jag mig själv ett löfte: att springa halvmaraton. Det är 2,2 mil och jag såg framför mig hur jag sprang alla de där metrarna, kilometrarna, milen innan jag passerade mållinjen med ett leende som aldrig tog slut.
Fast det blev inte så.
...
Jag vet inte varför, bara att jag till slut inte ens öppnade de peppande mejlen som administratörerna av Stockholms halvmaraton skickade ut till oss anmälda.
Nu tror ni förstås att jag satt hemma och grämde mig den där dagen när jag egentligen borde ha besegrat Stockholms gator.
Men det gjorde jag inte.
För även om jag inte sprang mina dryga två mil i går, så slog jag mitt personliga längdrekord förra året. 15 kilometer runt området där jag bor och med en liten vattenflaska och några några Nonstop i fickan som näringstillskott.
Och jag tänker snarare se det som en seger istället för den inställda halvmaran som en förlust.
Jag tänker att det är så man kan se på hela livet – att glädja sig över det man har fått, istället för att sörja det man har förlorat.
Nu är nytt år och julledigheten är över. Jag sprang varannan dag så länge jag var ledig och bara halsontet ger med sig ska jag ut igen.
Och nyårslöftet?
Att springa Halvmaran, förstås.
Man behöver ju inte ge upp sina drömmar bara för att de inte slår in precis när man har tänkt sig.

Att ta risken

Att skratta är att TA RISKEN att verka dum
Att gråta är att TA RISKEN att verka sentimental
Att ta kontakt med någon annan är att TA RISKEN att bli engagerad
Att visa känslor är att TA RISKEN att visa sitt rätta jag


Att visa upp sina ideér och drömmar inför andra är att TA RISKEN att förlora dem
Att älska är att TA RISKEN att inte bli älskad tillbaka
Att leva är att TA RISKEN att dö
Att hoppas är att TA RISKEN att bli besviken
Att försöka är att TA RISKEN att misslyckas


Men RISKER måste tas, eftersom den största faran i livet
är att aldrig våga TA RISKEN
Den som aldrig TAR RISKEN, gör ingenting, har ingenting och är ingenting


Kanske undviker man lidande och sorg,
men man kan helt enkelt inte ta lärdom, känna, förändras, växa och leva utan att TA RISKER


Fjättrad av sin övertygelse blir man en slav, till priset av sin frihet
Bara den som TAR RISKEN är fri


 

Våga ta steget att följa dina drömmar!


Nyfiken på...

I senaste numret av LevaPS läste jag en artikel om en familj som valde att leva ett halvår utan teknik, och som därigenom återupptäckte intressen som legat i dvala då det är så lätt att ta till TV, dator med internet, iPhone osv när man inte vet vad man ska hitta på.


De har skrivit en bok om sitt experiment som jag sätter upp på min läsalista. Då jag inte vill köpa massor av böcker ska jag kolla efter den på biblioteket, och om den inte finns där be dem köpa in den :)


 

En annan bok jag gärna vill läsa, som jag bläddrade lite i när jag var i bokhandeln senast är denna

 

 

Jag gillar tanken, att man inte är singel i väntan på att träffa "den rätte", att singelskapet kan vara något självvalt och något som man trivs med. Författaren har gått från att tidigare letat efter någon till att njuta av sitt eget sällskap. Jag gillar tanken, och vill läsa mer.


Vårkläder

Nu när jag städat bort julen, och börjar plocka in lite mer av vår (och här i Göteborg känns det inte alls som att det faktiskt är vinter, just idag är det lite kallare, runt noll, men vi har haft 7-8 grader varmt rätt länge, och med sol på det som igår känns det som vår ute också ;)) tittar jag på lite söta vårkläder.


Troligen kommer jag inte skaffa mig några nya kläder i vår, då jag tror jag har det jag behöver, men en del söta saker hittade jag i Odd Mollys vårkollektion.


 

Dessa virkade handledsvärmare är helt bedårande söta tycker jag, och då jag gärna har trekvartsärm på tunikor och klänningar är det skönt att kunna ha något som värmer nedre delen av armen om det är kallt, men jag har redan två så jag behöver inte fler


 

Puderrosa gillar jag, och Odd Mollys sidenkläder är så sköna mot huden, så en sådan här skulle jag kunna tänka mig att komplettera garderoben med, och både använda som underklänning eller faktiskt också som klänning med en kofta över. Söt.

 


Fin också i lite starkare rosa, som gör sig så bra mot solbränd hud.
Den här virkade dressen känns väldigt mycket 70-tal. Söt, men oerhört svårburen. Nu är glada julen slut, slut, slut....

...granen har vi kastat ut, ut , ut


 

Japp, nu åkte granen ut. Vi hade gjort varsin smällkaramell med godis som vi skulle ha när vi hade julgransplundring, men vi hade redan plundrat den i veckan som gick ;)

 

Men nu åkte granen, och allt julpynt ut, och oj vad ljust det blev i vardagsrummet, och så mycket plats! Passade på att städa, byta kuddar i soffan till vita kuddar för att få in mer av ljuset. I all den energin som jag fick av att städa blev det också en del utrensat, bla en del kläder

 

 

Det känns skönt att bli av med julen nu, tycker jag, även om det enligt många är jul till Tjugondag Knut, dvs nästa helg. Men nu känner jag mer för ljus, den första spirande vårkänslan. Så i helgen ska vi ut i skogen och ta med lite björkris in, och istället för mossa som dekoration till ljusen ska vi binda krans av björk. Tallriset kändes gammalt, trött och färglöst så det åkte också ut, och där blir det några fina kvistar istället, kanske de har japanskt körsbärsträd i blomsteraffären. Det är så vackert tycker jag.

 

Jag känner också för lite krokus, pärlhyacinther och snödroppar i krukor. Jag byter ut mina rödrutiga julgardiner, till ett par andra som faktiskt också är julgardiner, men går i vitt och beige med mönster av hjärtan och änglar. Det är mina vårgardiner, på sommaren vill jag ha ännu ljusare och tunnare så då blir det vita spetsgardiner, och på hösten grön- och vitrutiga. Det är bara i köket jag byter gardiner. I vardagsrummet får de vita linnegardinerna hänga året runt, bara att ta ner och tvätta någon gång.


Några större gröna växter ska det även bli i vardagsrummet. Gröna växter representerar träelementet, vars årstid är våren. Det står för växande och spirande, precis vad jag känner för nu när julen känns dammig. Det enda julpyntet som jag vill behålla ett tag till är ljusslingan som vi hade i granen. Jag vet bara inte vart jag ska placera den ännu, men det är så fint på kvällen med de små ljuspunkterna, så det vill jag ha kvar. Kanske att jag draperar det längs med gardinstången och ramar in fönstret.

 


Livsenergi

För att skapa ett harmoniskt och balanserat hem, där det känns skönt att vara är det viktigt att energin kan röra sig i hela hemmet. På kinesiska heter energi qi, vilket är den benämningen som används inom Feng Shui.


Inom Feng Shui är energin, qi, ett centralt begrepp. Det finns både dålig och bra qi, och syftet med Feng Shui är att eliminera den dåliga energin och fylla hemmet med bra energi.


Energin kan bli trög, vilket beror på att vi samlar på oss bråte som blockerar energin och hindrar den att flöda. Det kan handla om övermöblerade rum, överfulla skåp och lådor, trånga rum som gör att det är svårt att röra sig, tidningshögar, sopor, tomma kartonger. Det bästa för att få bort trög energi är att börja rensa. Röj i skåp och lådor, töm papperskorgar och sophinkar ofta, ha inte överfulla rum utan ge energin möjlighet att röra sig.

Qi kan även bli unken, vilket kan uppstå när vatten står still. Ni vet hur det luktar när vatten står stilla en längre stund, som tex i en blomvas eller i ett vattendrag. I badrummet är det lätt att qi blir unken, i golvbrunnar och avlopp (själv ska jag ta och rensa avlopp i helgen, inget jag ser fram emot men jag har märkt att det är dags). Sophinken och toaletten är andra områden där qi lätt blir unken, och det är viktigt att hålla rent på dessa ställen, och även att stänga toalettlocket :)


Stillastående qi blir det i områden som inte används (ytterligare en anledning till att inte bo i för stora hus ;) Över huvudtaget i områden där det sällan rör sig någon blir energin stillastående, i korridorer, i förråd, men även i hörnen.


Stillastående, trög och unken energi är i ena änden av spektrumet, men energin kan även gå för snabbt. Rusande qi talar man om i Feng Shui där energin rör sig för snabbt, tex i långa korridorer, mellan dörrar och fönster och här behöver energin istället bromsas upp tex genom växter, en möbel, belysning - något som gör att energin stannar kvar.


I ett överbelamrat rum kan energin bli orolig. Det finns för många saker som pockar på uppmärksamhet. Röra kan också ge upphov till orolig qi.


Vassa och kantiga saker ger upphov till vass qi. Istället för vassa hörn på tex bord ger det en mer harmonisk känsla med rundade hörn. Runda former överhuvudtaget känns tryggare än vassa och spetsiga. Därför bör tex knivar aldrig placeras synliga i köket!


En annan form av negativ energi är nedåtgående qi. Nedåtgående qi kan komma från tex tunga, hängande föremål, takbjälkar, hyllor eller tunga tavlor, trappor, snedtak.


Det här var exempel på negativ energi, som man kan åtgärda på olika sätt. Det finns även olika sätt att föra in en positiv energi, att stärka qi i hemmet. En första sak att tänka på är hur entré och hall ser ut. Finns det blockeringar här är det svårt för energin att överhuvudtaget ta sig in i hemmet. Men det finns också olika saker man kan tänka på som stärker energin


* Ljuset är viktigt. Både naturligt ljus från fönster och belysning är viktig ljuskällor. Den absolut starkaste energikällan är solen, men att arbeta med artificiellt ljus är också viktigt. Andra sätt att förstärka ljuset kan vara med speglar, levande ljus, eldstäder.

* Rörelse och liv är centralt. Rörelse kan vara så mycket, en gardin som fladdrar i fönstret, en mobil som snurrar i taket, en vattenfontän, glas eller kristaller som återger solljuset, djur och människor naturligtvis (tänk vad mycket rörelse jag har hemma överallt med fyra katter som springer runt :)). Rörelse uppstår också när vi flyttar om saker, när vi rensar och gör om.


* Ljud är också en form av rörelse. Ljudvågor som rör sig i rummet. Tänk vad vi blir påverkade av ljud. Musik tex kan både vara avkopplande och uppiggande.


* Att använda naturmaterial är stärkande för qi, levande växter, vackra blommor i en vas, stenar, snäckor, drivved


Sen finns det ju de vanliga chiförhöjarna; rensa, röja, städa och vädra så ny luft fyller hemmet ;)


Själv ska jag förbättra energin i mitt hem i helgen genom att dels rensa avloppet, slänga ut granen och tallkvistarna och bli av med det stillastående vattnet. Istället ska jag släppa in ny energi genom att tvätta fönstren i vardagsrummet för mer ljus och köpa nya, fräscha blommor bla årets första tulpaner :) Nu är julen slut för oss och den första vårkänslan ska få infinna sig!

Det du tänker drar du till dig....

Det finns ett talesätt som heter "Where intention goes, energy flows". Det är precis på samma sätt med dina tankar. Det du tänker drar du till dig.


Redan när jag gick på gymnasiet förstod jag den tanken, även om jag inte kunde formulera den på det sättet. Jag insåg att om jag gick in till ett prov med inställningen "det här kommer aldrig gå" så gick det inte så bra heller, men om jag gick in till ett prov, och hade pluggat precis lika mycket, med inställningen "det här kommer gå bra, jag kommer kunna svara på de här frågorna" så gick det också bra. Jag förstod inte att det var attraktionslagen, men jag använde den ändå ;)


Det du fokuserar på är också det som kommer hända. När jag åker och handlar, eller någon annanstans, brukar jag försöka tänka att det är självklart att jag ska hitta en parkeringsplats, även på ställen där jag vet att det kan vara svårt, och för det mesta brukar det också finnas en, utan alltför mycket letande.  För att få positiva saker att hända i livet, och nya möjligheter att öppna sig, så bör du ha en positiv inställning och förvänta dig att det ska hända positiva saker.


Jag hör en del människor tänka "nej, det är ingen idé att förvänta sig något, då blir jag bara besviken, det är bättre att redan från början vara inställd på att det inte kommer att gå". Hur tror ni att det går då? Tyvärr gör den inställningen att det troligen inte kommer gå så bra, och så får man bekräftat att det var lika bra att inte ha några förväntningar. Det blir en självuppfyllande profetia, som gör att nästa gång är man ännu mer benägen att tänka likadant, och återigen förstöra sina chanser för en positiv utgång.


Nej, tänk tvärtom. Förbered dig på att fira dina framgångar. På en utbildning jag gick för något år sedan fick vi tipset att alltid ha en flaska champagne i kylskåpet just för att kunna fira sina framgångar. Ibland kanske det är just det att man vågat ta chansen, vågat ta ett första steg mot något man vill göra som är framgången. Och väl värd att fira med ett glas champagne ;)

Hemmamys

Dottern har varit sjuk sedan dagen före julafton, med 38-39 graders feber i tio dagar. I måndags kunde läkare konstatera att det rörde sig om lunginflammation och hon fick antibiotika. Idag var första feberfria dagen, så idag har vi rensat, bakat kladdkaka, spelat Buzz (Playstation) och bara haft en lugn dag. Det tar på krafterna med så hög feber i så många dagar.


Synd för henne att hela jullovet gick åt till att ligga hemma och vara sjuk, men vi har fått mycket tid tillsammans :)

Flera saker ut - en sak in ;)

Oj, vad vi har rensat nu på förmiddagen. Dottern har rensat på sitt rum, med början i en bänk och på golvet ligger nu flera högar. En hög kan vi slänga direkt, en hög ska sparas och en hög (som är störst) med saker vi ska sälja. De sakerna får ett tillfälligt boende på vinden tills det är dags för marknaden i mars.


Själv har jag gjort en utsortering i min garderob och gjort mig av med ett antal tjocka stickade koftor och tröjor, som jag visserligen gillar, men som det aldrig blir av att jag använder då det finns andra kläder jag tycker mer om. Även i garderoben går 80/20 regeln att applicera, dvs att vi använder 20% av våra saker 80 % av tiden.


Ni vet hur det är - man sträcker sig gärna efter ett favoritplagg, och det är de som används, tvättas och används igen, medan andra plagg väldigt sällan får komma ut och luftas utan verkar ha bosatt sig i garderoben :) En del av dessa gör jag mig nu av med, och skänker till loppis. Det räcker med en tjock utetröja tex då jag väldigt sällan använder sådana numera.


Men igår fick även en sak flytta in här :)


 

Jag hade ett jobbmöte i stan igår eftermiddag, och då jag sällan är inne i stan passade jag på att gå in i en av mina favoritaffärer på väg hem, Lilla Soffbutiken. Den har numera växt och är ganska stor. Jag gillar att gå runt där och bara titta på saker, insupa atmosfär och hämta inspiration. Jag har tex tapetserat en av mina vardagsrumsväggar med en tapet jag såg första gången där :)

 

Denna skylten tyckte jag om, fin text tryckt på juteväv. Då jag såg priset trodde jag först de hade felmärkt den, för jag hade räknat med att den kostade betydligt mer. 35 kr kostade den så den fick följa med mig hem och sitter numera i hallen där jag ser den direkt när jag kommer hem på dagarna.

 


Tillit - till livet, till att allting kommer ordna sig, till att det jag önskar kommer gå i uppfyllelse. Tålamod framförallt är något jag behöver träna mig i att bli bättre på. Det är den delen av mindfulness jag har svårast för. Jag vill gärna att saker ska hända N U, genast, på en gång och har svårt att vänta. Vänta på att de frön jag sår idag kommer bära frukt, så småningom, i rätt tid.

 


Utrensat

Idag är det faktiskt inte jag som har rensat bort saker, utan dottern :) Det är roligt att se när andra blir inspirerade till att ta tag i sin egen röra. Men i detta fallet var det snarare jag som uppmanade henne att titta igenom sin underklädeslåda och sortera bort allt som hon inte använder, dvs sånt som är för smått, sånt som är obekvämt eller annat som av någon anledning inte blir använt.


När jag sen kom hem på eftermiddagen låg en liten hög med saker som sen kunde gå direkt i soptunnan. Skönt att få en överblick över hur mycket som verkligen används, och då också kunna se om det är något som behöver införskaffas. Nu är lådan luftig, och vi kunde snabbt konstatera att nya strumpor behöver inhandlas :)


I morgon ska hon gå igenom hyllor på sitt rum, och där ska saker sorteras in i fem kategorier:


1. Sånt som ska behållas, som används och som är omtyckt


2. Sånt som kan slängas direkt - papper som har sparats, saker som slängts ner i en låda till "senare" osv


3. Sånt som hon vill spara som minne, men som inte behöver förvaras på rummet, utan kan läggas i minneslådan på vinden (som för övrigt inte får bli för omfångsrik)


4. Sånt som ska säljas (två gånger per år anordnas en barnmarknad där vi bor där allt för barn i alla åldrar säljs. Vi är stamkunder där ;) Tidigare fyndade vi billiga leksaker, skridskor osv, men numera lämnar vi enbart in saker till försäljning)


5. Sånt som ska skänkas tex till julklappsinsamling i december (tex oöppnade saker som hon fått i present eller felköp som aldrig blivit använt, men som ändå är fint)Vindens kraft

Oj, vad stormen Emil slog till över Göteborg i natt! Även om jag bor i ett stort och stabilt hus har jag hela natten kunnat höra hur stormen river och sliter i allting utanför mina fönster. I vindbyarna har det visst även varit orkanstyrka.


När vinden blåser så hårt river den runt energin ordentligt, och både jag och djuren har haft svårt att koppla av och sova gott. Så idag blir det en lite halvtrött dag.


Det har varit ovanligt många stormar denna vinter. Är det en normal variation eller klimatpåverkan som är orsak?

En liten bok om Feng Shui

Nalle Puh är en söt liten björn, som vid första anblick kan verka lite dum, men som ofta har stora klokheter att säga om livet.


Det finns en liten bok om Nalle Puh och Feng Shui som är helt bedårande.

I denna lilla bok sätts Nalle Puh och hans vänner in i Feng Shuis principer på ett lättsamt sätt, som alltid med Nalle Puhs klokheter. Här får man lära sig mer om hur man skapar balans mellan yin och yang och hur man lever i harmoni med naturen.


Ett enklare liv?

Vad menas med minimalism egentligen? En definition kan vara att bli av med det som är onödigt, att lämna plats för det som verkligen ger glädje. Att istället för kvantitet satsa på kvalitet.


Genom att rensa och frigöra energi får vi mer plats till det som är viktigt, till det som ger glädje. Att göra sig av med onödiga saker gör också att stressen minskar.


Det finns fyra grundläggande ideér om ett enklare liv


1. Första steget handlar om att inse att du redan har tillräckligt!

Detta är den första insikten som slår de flesta som vill leva ett enklare liv, mig med. Att inse att vi faktiskt har det vi behöver redan, och mer därtill. Om vi skriver en lista på vilka saker vi behöver för att leva ett fungerande liv skulle den listan inte bli så lång. Lägg sedan till en del saker som ökar vår bekvämlighet, även om de inte räknas som absolut nödvändiga, så inser vi att en hel del saker som fyller våra hem inte fyller några behov.


2. Gör dig av med de saker som du inte använder och inte behöver!Nästa steg blir att titta över vilka saker du har hemma som du faktiskt inte använder, och som inte fyller några behov. Det mesta av det som du inte har använt det senaste året, eller de senaste åren för sådant som används sällan kommer du troligen aldrig att använda igen, och skulle behovet någon gång längre fram uppstå går det att låna från någon, hyra eller kanske köpa igen.


3. Sluta köpa nya saker som du inte behöver!


Tredje steget för att leva ett enklare liv med färre prylar är att sluta ta in nya saker. Om du köper något nytt, tänk en sak in - en sak ut. Ett sätt att minska sin konsumtion är att vänta några veckor innan man köper något, och se om det bara handlar om lusten att köpa en sak eller om det faktiskt är något som behövs (Jag bestämde mig för att inte köpa fårskinnsvästen, även om den är till halva priset och är hur fin som helst, för jag behöver den faktiskt inte och vet inte hur mycket den skulle användas :))


4. Ta hand om det du redan har!


Det fjärde steget är att vårda de saker du har, vilket förlänger dess livslängd. Varje sak ska även ha sin egen plats i hemmet, ett ställe där den hör hemma. Om alla saker har en bestämd plats blir det lättare att städa undan, och direkt ställa tillbaka det du har använt på rätt plats. De sakerna du har kvar ska vara sådant du använder, gärna ofta, som du blir glad av och som du tycker om. Saker man tycker om tar man också väl hand om ;)
Tid kontra pengar

Tid är pengar, finns det ett talesätt som heter, och de allra flesta i vårt land byter sin tid mot pengar, genom sitt arbete.


Hur mycket är din tid värd? Hur mycket kostar det dig att arbeta? I boken "Rik på riktigt" presenterar de ett intressant sätt att beräkna vad man faktiskt tjänar per arbetad timme. Om du räknar med de kostnader du har för att arbeta, tex arbetsresor (egen bil kostar då betydligt mer än vad tex bussen gör), pengar du lägger ner på kläder för arbetet, lunch ute varje dag etc. När du fått fram alla kostnader som är en följd av arbetet kan du dra bort den kostnaden per månad från din nettoinkomst per månad dvs när skatten är dragen. Dela sedan den summan med antalet arbetstimmar per månad och du får fram vad du i realiteten har i lön!


För att kunna konsumera innebär det att du måste byta bort mer av din tid, dvs arbeta mer för att tjäna mer pengar. Då kan du också räkna ut hur mycket av din tid du måste byta bort för att kunna köpa det du suktar efter, tex så vill jag ha en fårskinnsväst jag tycker är så snygg. 3.000 kronor kostar den, och det finns inte ens på kartan att jag köper den. Nu är det rea, halva priset, 1.500 kr. Hur många arbetstimmar måste jag då byta bort för att kunna köpa den? Är det värt det? Vill jag ha en dyrare pryl kanske det kostar lika mycket som en veckas semester tillsammans med dottern - vad prioritetar jag då?


Börjar man tänka så när det gäller både tid och pengar, blir kanske valen lättare, och många gånger kanske prylar räknas bort.


Tid är vår tids lyxvara, att ha tid för sig själv, tid för sin familj, tid för sina vänner, tid för att hinna med sina fritidsintressen osv. Ett sätt att få den tiden är att dra ner på konsumtion. Jag har tex valt att arbeta fyra dagar i veckan, istället för fem, för att få tid för andra saker jag värdesätter i livet. Men det innebär ju också att jag valt bort en del konsumtion.

Jag har tex inte köpt ett enda nytt klädesplagg på hela hösten, då jag är nöjd med det jag har. När jag köper något köper jag hellre något dyrare saker, med förhoppningsvis bättre kvalitet, men framförallt kläder jag inte tröttnar på, utan som jag gillar att använda om och om igen :)


På min Facebooksida, Simple Living nätverk, som jag startade för att dela tips, ideér och erfarenheter av ett enklare liv, ställde jag för ett tag sedan frågan om vilka saker man tycker att det är värt att lägga pengar på.
Svaren jag har fått har handlat om bra mat, ekologisk mat, ekologisk hud- och hårvård, upplevelser, någonstans att bo plus bil, friskvård med massage och yoga.


Vilka behov vi har och vad som är viktigt är ju individuellt. Själv läggar jag gärna pengar på tex ridningen då det ger mig så mycket glädje.


Vad lägger du pengar på, och vilka saker väljer du istället att avstå från?

Var är det störst röra?

Har du svårt att veta vart du ska börja rensa? Ta ett varv i hemmet och skriv ner på vilka ställen du har bråte som har samlats. Titta efter vart det är värst och bestäm dig för att börja där.


Rörigt, och fullt med bråte kan det bli vart som helst i hemmet, men det finns vissa ställen som är vanligt i många hem, och som hindrar energin från att flöda fritt i hemmet.


* Bakom dörrar. Att förvara saker bakom dörrar gör att det är svårt att öppna dörren ordentligt, och gör att livskraften, chi, inte kan komma in på ett enkelt sätt. Att ta bort saker du förvarar bakom dörren är en bra start :)


* Garderober. Meningen med garderober är att vi ska förvara saker i dem, men ofta används garderober även till att förvara saker . Låt utrymmet ovanför garderoben vara luftig. Behöver du det utrymmet för förvaring? Titta istället igenom dina saker och se om du verkligen behöver allt. Kanske kan du, efter en utrensning få plats med dina saker i garderoben. Men även inuti garderoben blir det lätt att bråte samlas. Både klädsmak, och ibland storlek, förändras över tid. Kolla igenom din garderob och se om det som finns där passar den du är idag. Om du håller fast vid kläder som inte längre passar ger du dig själv ständigt negativa påminnelser. Gör dig av med dem, och låt de kläderna du har i din garderob spegla den du är idag. Alla är vackra, och kan framhäva sitt vackraste jag med rätt färger, i rätt snitt och i rätt storlek!!


* Under sängen. Om ytan är begränsad är det lätt att till utrymmet under sängen för förvaring, och här kan allt möjligt gömma sig. Men att låta utrymmet under sängen bli en förvaringsplats kan få negativa effekter bla på din sömn, så låt detta utrymme vara fritt.


* Saker som inte har något "hem", som inte har någon särskild plats där de förvaras blir lätt stående på golvet. Vanligt är tex att förvara saker i trappan på väg upp eller på väg ner. Hos mig är det lätt hänt att kartonger på väg någonstans, tex till vinden, återvinningen, jobbet blir stående på golvet i hallen. Men det är så irriterande att ha saker som står i vägen och som man måste kliva över, eller gå runt för att komma fram.


Vad räknas som bråte? Ja, några vanliga saker är högar med tidningar, överfull tvättkorg eller sophink, saker du inte tycker om eller använder, för små kläder, saker som är trasigt. Ofta smyger röran sig på utan att man riktigt märker det.Att uttrycka tacksamhet

Tacksamhet är en viktig ingrediens i ett lyckligt liv. Jag läste den här krönikan av Charlie Söderberg, som jag vill dela med mig av till er då jag tycker den uttrycker så mycket, i litet och i stort att vara tacksam för. Charlie är en fantastisk person, som kanske flera av er känner igen från Lyxfällan, där han var programledare i flera säsonger och som man numera kan se i Plus.


"TACK!


Jag vill inte att ni missförstår mig. Jag skriver inte detta för att klura i er någon bakslug insikt utan bara för att jag skulle vilja tacka livet självt, och brist på en högre makt att prata med, så tackar jag er istället. För vem kan bättre representera mitt liv än de nästan 20 000 människorna som tar av sin dyrbara tid för att läsa balansekonomis nyhetsbrev.


Tack, tack, tack!


Jag är så oerhört tacksam över det liv jag har och trots att jag precis som alla andra vaknar upp och kommer på nya saker (eller för all del även en del gamla) som jag skulle vilja förändra med mitt liv, så tänker jag idag slänga Jante över staketet (för jag sitter i trädgården) och våga står för hur bra jag faktiskt har det.


Jag är tacksam över det jobbet jag har. Tack för att jag som överenergisk säljare blev utslängd från tidningsbranschen en gång i tiden. Tack för att jag hade vänner som fick mig att se att lösningen inte var ett nytt jobb utan att skapa ett sätt att tjäna pengar på min passion. Tack Lennart som förvandlade mig från pratkvarn till coach. Tack för att jag hade det så trassligt som företagscoach i början och fick uppfinna andra sätt att nå ut på än de klassiska mötena. Tack för att Cecilia mer eller mindre tjatade hål i huvudet på mig om att jag skulle skriva en bok.


Tack för att Johan Staël von Hollstein inte passade i Lyxfällan och istället tipsade om mitt namn. Tack för de tuffa åren som gatuartist med David som lärde mig hur man fångar människor från såväl scenen som från TV-rutan. Tack Mathias som alltid står vid min sida när TV-vindarna blåser. Tack min kollega Pia som ständigt hittar nya lösningar och strukturer för att jag skall kunna göra mer av det jag brinner för och mindre av allting annat. Tack alla fantastiska coacher och handledare på Balansekonomi för hur ni varje dag förändrar människors liv. Tack ni som tittar, lyssnar, läser och besöker. Tack, tack, tack!


Jag är så tacksam över det livet jag har. Tack för att jag hade det tufft i skolan och tvingades uppfinna ett självförtroende som många andra bara drömmer om. Tack Anna som i Gymnasiet visade att någon kunde älska en blek benget som jag. Tack för att min familj alltid stått bakom mig och gett mig känslan att vad som än händer är jag aldrig mer än ett samtal från hjälp. Tack för att jag äntligen lärde mig hur pengar funkar och kunnat bygga en ekonomi som många fortfarande bara drömmer om. Tack för att jag följde med ut den där kvällen jag träffade Andrea.


Tack Andrea för att du hade modet att lämna allt för ett helt okänt liv med mig. Tack för allt stöd du gav mig när de flesta andra tyckte jag var en idiot. Tack för de sex åren av barnlöshet som gjort Primus till världens mest efterlängtade mirakel. Tack för alla stunder med Primus då han pekar ut alla osynliga drakar som tydligen gömmer sig i vår trädgård.


Tack för alla resor och hotellnätter i Balansekonomis- och TV:s tjänst, tack vare er blev Sverige litet och flytten till Skåne en bagatell. Tack för att jag varit sjuk nog i livet att uppskatta att vara frisk. Tack för att jag sett tillräckligt av döden för att uppskatta livet. Tack för en kall vinter som gör försommarens njutning så mycket större.


Tack för att jag verkligen, verkligen lyssnade den där gången jag fick frågan: ”Är du redo att de kommande fem åren göra det som 95% aldrig kommer att göra, för att om fem år ha det som 95% aldrig kommer att ha?


Tack, tack, tack!


Puh, det var skönt! Tack för det


Nu skall jag återuppta mitt liv som inspiratör till rikedom, redo?


Säkert har du som jag saker i ditt liv som du skulle vilja ha annorlunda. Ett problemfritt liv kallas nog för ”koma”!


Men kan vi inte trots det göra den här dagen till den stora tacksamhetsdagen? Vem vet, just det som du tror är ett problem idag kanske imorgon visar sig vara något att vara tacksam över. Jag träffade en kvinna igår som sa till mig att hennes högsta dröm var att jobba med det jag gör, men att hennes ekonomi idag var sämre än de flesta som deltog i Lyxfällan. Hon och jag bestämde att en dag skulle vi stå på scenen tillsammans och prata om hur vem som helst kan bygga sig ett rikare liv och den dagen kommer hon vara tacksam över sin ekonomiskt trassliga historia. Hon kommer vara tacksam för att hon med större påverkan än mig kan säga ”Kan jag göra det så kan du göra det!”

//Charlie
Ekonomicoach i Balansekonomi"


Rent och fräscht

Första dagen på det nya året, 2012. Allt känns nytt, rent och fräscht. Ingen vet vad det nya året för med sig, men visst känns det som att alla möjligheter finns där. Möjligheter att göra allt det där man alltid drömt om, göra förändringar om man vill det, vara nöjd med det man har och kanske börja se på livet och på sina saker med nya ögon.


I ett telefonsamtal jag hade igår fick jag höra att jag börjat bli lite väl fanatisk när det gäller att rensa. Jag funderade på det sedan, men jag känner mig bara så lättad att jag äntligen börjat ifrågasätta saker och ting. Det känns bara så skönt att börja fundera kring varje pryl jag omger mig med - Är detta något jag använder? När använde jag de sist? Är det något jag behöver? Är det något jag tycker om?


Att göra mig av med de sakerna jag inser bara står och samlar damm, oavsett om de är fina eller inte, utan att användas har också gjort att alla mina skåp och lådor börjar bli luftiga, och jag har organiserat om det mesta. Häromdagen slog det mig, när jag tänkte på det lilla huset jag var och tittade på för ett tag sedan men där det saknades förvaring, att nu när jag har rensat skulle jag få plats med i stort sett alla mina kökssaker i mitt vitrinskåp. Kanske jag inte behöver så mycket köksskåp som det är i standardkök? Kanske jag klarar mig med vitrinskåpet och några större lådor. Nya tankar, och nya sätt att se på saker.


Årets första dag har jag ägnat förmiddagen åt att tvätta sängkläder och handdukar. Skönt med renbäddad säng.


 

I eftermiddag ska jag också ägna mig åt lite spa hemma i badkaret ;)

 
Dottern känner sin mamma ;) Här har jag härligt badsalt med Hawaiianska blommor att ha i badet som jag fått i födelsedagspresent av henne. I år fick jag en ny skön morgonrock, och nya fårskinnstofflor. Hon vet att mamma njuter av att relaxa och ha det skönt ;) En ren och fräsch jag ska sen krypa ner i en ren och fräsch säng.


En härlig start på det nya året önskar jag er alla!!!


"Livet är inte dagarna....

........som passerar. Livet är dagarna du minns". Kanske har du sett reklamen med Mads Mikkelsen på TV. Men jag håller inte med om det.


Livet är ju alla de där dagarna som passerar, då kanske inte något särskilt händer. Dagar som ser ungefär likadana ut. De där dagarna som vi kallar för vardagar. Det är vardagar vårt liv består av mest, och sen kan vi krydda dem med semesterdagar, någon resa någonstans. Att ha något att se fram emot är viktigt.


Men det är inte bara på semesterdagar vi skapar minnen. Igår berättade jag för min dotter om den mysigaste nyårsafton jag har haft. Det var när vi var nyinflyttade i vår nuvarande lägenhet. Hon skulle snart fylla två år. Det var hon och jag och hunden som var hemma. Hon ville ha pizza till nyårsmiddag och vi åkte iväg till närmaste pizzeria. Stängd. Då åkte vi till en annan, som också var stängd. Då åkte vi in till stan och jag tänkte att vi ska hitta någon pizzeria som är öppen, och det gjorde vi till slut. Sen satt vi i en timme i köket och åt vår pizza och pratade. Hon somnade långt innan tolvslaget, och jag satt själv uppe en stund och såg på TV, men blev också trött innan klockan slog tolv, så jag kröp ner i sängen där hon låg och snusade gott. Nere i fotändan i sängen låg vår golden retriever, som var rädd för alla raketer. När klockan slog tolv låg vi tillsammans alla tre i sängen, och det var så mysigt. Det var ett enkelt nyårsfirande, och ett starkt minne hos mig.


Det är i vardagarna våra liv utspelas, och det vore väl tråkigt om de dagarna inte skulle räknas. Det vi kan försöka göra är att skapa mer guldkant på dessa dagar, göra saker som gör dem mer minnesvärda än vakna, åka till jobbet, hem och laga middag, titta på TV tills vi blir trötta och sen sova, för att dagen efter göra samma sak igen. Guldkant på vardagen kan vara enkla saker, som att ta sig tid att äta en lång middag, med fin dukning, tända ljus och tid för samtal. Det kan också vara att stänga av TV:n och göra något annat tillsammans, göra något kreativt, spela spel, bara prata med varandra.


Guldkant på vardagen kan vara så mycket små enkla saker som får oss att stanna upp och uppskatta dagen lite mer, för livet är faktiskt dagarna som passerar!Nyårslöften
Har du avgivit några nyårlöften i natt? Ofta handlar våra nyårslöften om saker vi ska sluta med, sluta röka, sluta äta godis, sluta vara så lat och börja träna etc. Ett vanligt nyårslöfte är att gå ner i vikt. Dessa löften utgår ofta från att vi inte är tillräckligt bra som vi är, att vi måste förändra oss, sluta  göra något som vi gör idag.


Tänk om du istället väljer löften som innebär att ta in mer positiva saker i livet, att börja göra saker som gör oss glada och lyckliga istället för att bestämma oss för att vi inte duger. Tänk om ditt nyårslöfte istället skulle vara att göra mer av det där som får dig att må så bra, tex att dansa, att måla, läsa böcker, att börja rensa hemma - ja vad det nu är som får dig att må bra och känna stunder av flow.


Vilken skillnad skulle det göra, att istället för att formulera dig negativt, att sluta, vända det till en positiv mening, börja med något?

bloglovin
RSS 2.0