Rädd att rensa bort saker?

Många gånger håller vi fast vid de saker vi har av rädsla, men olika typer av rädslor


* Rädsla att om du gör dig av med något så kommer du även att glömma det fina minnet förknippat med en viss sak. Men vet du vad, varken dina minnen eller människor du älskar finns i saker. Om du absolut inte helt vill göra dig av med något som är förknippat med en person eller en händelse, men inte har plats för tex stora skrymmande möbler eller andra saker som inte används, kan du ta ett foto av saken och göra en fin tavla av det. På så sätt kan du njuta mer av minnet än om du stänger in saken i en kartong som du aldrig öppnar. Sen kan det finnas vissa saker som man faktiskt vill spara, så gör en liten minneslåda där du kan spara vissa, särskilda minnen, men låt det inte bli mer än en låda. I min låda ligger tex några skolkataloger från gymnasiet, journalen från när min dotter föddes och ett par saker till. That´s it!



* Rädsla att du någon gång kommer behöva just den där saken. Är du en sådan som sparar allt möjligt, utifallatt? Men fundera lite på vad du faktiskt använder, och se att du har mycket mer saker än vad du någonsin använder. De flesta av oss använder bara 20 % av allt vi har, 80 % av tiden. Om du blir mer medveten om vilka saker du faktiskt använder, blir det lättare att göra sig av med allt det där som bara tar upp utrymme i skåp, lådor, förråd, garderober. En del har också flera av samma sak, men använder bara den som de tycker bäst om. Själv hade jag tex två osthyvlar, men äter sällan ost och då väljer jag helst den ena av dem. Det innebar att den andra mycket väl kunde rensas bort. En läsare kommenterade för ett bra tag sedan om att de hade flera korkskruvar men valde alltid en av dem, kanske de andra kunde rensas bort? Hur många behöver du egentligen av olika saker?



* Rädsla för att ha slösat pengar på saker som sedan bara rensas bort.  Har du gjort felköp? Har du köpt dyra saker som du aldrig använder kan det kännas som att bara kasta bort sina pengar genom att göra sig av med den saken, men genom att behålla dem fortsätter du att slösa både tid, pengar och energi på något som du aldrig använder. De pengar du har lagt ut för inköpet kommer inte tillbaka bara för att du behåller det! Gör dig av med det och sluta känna skuld för att du "slösat" dina pengar. I bästa fall kan du sälja det på tex Blocket och Tradera och få tillbaka en del av pengarna. Att göra sig av med felköp är bättre än att ständigt bli påmind om att man spenderat sina pengar på ett tokigt sätt, och sen blir man mer medveten om att ta hand om sina pengar fortsättningsvis och kanske tänker sig för innan man gör ett nytt inköp.


* Rädsla för att det kommer ta massor av tid att rensa. Ibland fortsätter man att skjuta upp rensandet av två skäl - man vet inte vart man ska börja och man är rädd för att det kommer ta massor av tid. Ja, har du samlat på dig massor av saker under en längre tid, kommer det också att ta tid att rensa. Men, det kommer också att frigöra massor av energi när du startar, så även om det kan kännas trögt i början så blir det roligt när man börjar känna resultaten. Om du inte vet vart du ska börja, ta ett rum i taget. Hallen är ett viktigt rum då det är där energin kommer in i hemmet, och det är det första du ser varje dag när du kommer hem så detta kan vara ett bra rum att börja rensningen i. Sovrummet är viktigt för vår återhämtning. Om sovrummet är belamrat med massor av prylar kanske det påverkar din sömn negativt. Då kan det vara läge att börja rensa i sovrummet.



Kommentarer
Postat av: jeanette sandelin

så härligt med alla dessa tips! du fömedlar inspiration och smittar med din glädje.

jag slänger något varje dag. städar ett litet område extra noga varje dag... så skönt och befriande.

nu väntar jag bara på få gå ut med övervikten till sophuset också :)

kram//

2012-01-17 @ 14:34:24
URL: http://jeanettish.blogspot.com
Postat av: Helena

Jättebra inlägg! :)

2012-01-17 @ 17:19:35
URL: http://helenamnet.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0