Bloggtips

Jag har hittat en blogg som jag tycker skriver väldigt bra om att leva ett enklare liv, vara sparsam, kunna dra ner på sin arbetstid och sådant som intresserar mig.
 
 
Han som skriver har fokus att kunna sluta arbeta vid 42 års ålder genom att investera pengar han sparar i aktier och sedan kunna leva på avkastningen. Även om man inte har det målet, eller den möjligheten att spara så mycket som de gör varje månad (30.000 kr) så kan alla ta del av deras riktigt bra tips.
 
 
Du hittar bloggen här http://frivid42.com/

En evighetsmaskin


Kortare arbetstid

Gång på gång konstaterar forskare inom olika områden att vi borde arbeta mindre än vad vi gör. Den senaste är Roland Paulsen som i sin forskning konstaterat att vi är väldigt många som på våra arbeten ägnar oss åt "tomt arbete " dvs att tex surfa på nätet, ta rökpauser, samtal med kollegor om privata saker, uträttar privata ärenden osv. Du kan läsa mer här http://www.va.se/nyheter/2014/11/06/roland-paulsen/
 
 
Han menar på att lönearbetet inte är så centralt längre. Att vi kanske behöver tänka om när det gäller arbetet. Den tekniska utvecklinge har gjort att vi inte behöver arbeta så mycket som tidigare, samtidigt som den faktiska tiden på arbetet har ökat. Vad gör vi då på jobbet? Jo, ganska mycket tomt arbete. Enligt hans förslag kanske vi ska tänka om så att tex hyra och kostnad för kollektivtrafik tas bort så behovet av pengar minskar. Politiskt sett är arbetslösheten en viktig fråga, men tänker man kanske fel där?
 
 
 
 
Även andra forskare har lyft upp det här med arbetstiden. Jörgen Larsson som är forskare i Göteborg, och har skrivit boken Rik på riktigt, har tittat på arbetstid och konstaterat att arbeta 75% passar oss bättre än den nuvarande normen med 100 %, som någon en gång har bestämt är lika med 40 timmar i veckan.
 
 
Även lyckoforskare, dvs de som forskar i positiv psykologi har konstaterat att det är andra saker än arbete som ger oss tillfredsställese med våra liv. Att göra något meningsfullt är en viktig del, men det behöver inte vara ett avlönat arbete, utan att arbeta med olika sorters välgörenhet kan ge mycket större livstillfredsställelse. Med mindre arbetstid och mindre behov av pengar frigörs tid för att ägna sig åt tex välgörenhet.
 
 
Vilka tankar väcks hos dig när det gäller olika forskningsrapporter som behandlar ämnet arbete och tid?

Vinterhem

Här kommer en liten bildkavalkad på mitt Skånehus där jag tillbringat första advent och gjort det lite julfint. Jag ville också ta bilder från samma vinklar som de tagna av mäklaren.Roligt att se hur annorlunda huset ser ut nu :)
 
 
 
Vardagsummet har både gjorts fysiskt varmare med en stor ullmatta på golvet och yllefiltar i soffan. Jag har också använt varma färger som ger en psykologisk värme. Forksning har visat att vi upplever ett rum som flera grader varmare när det är inrett i varma färger.
 
 
 
I kaminen eldar jag flitigt, och i hörnet har en liten TV hamnat. Den har inbyggd DVD så vi kan titta på filmer.
 
 
 
Min säng står fortfarande kvar i vardagsrummet och fungerar även som en soffa till
 
 
 
Matrummet innan adventspyntning
 
 
 
Och rummet efter pyntning.
 
 
 
Köket, helt ostylat :)
 
 
 
I fönstren hänger två stjärnor jag fyndade på loppis för 20 kr. Även adventsstaken är ett loppisfynd för samma peng.
 
 
 
Sovrummet på övervåningen
 
 
 
 
 
 
Här skulle min säng vara men nu är det istället en gästsäng här
 
 
 
Här ser ni skillnaden mellan vita väggar och de träfärgade som var när vi flyttade in. Färgen tog slut så fortsättning med målning blir under julledigheten.
 
 
 
 
 
 
Utsikten från fönstret på bilden ovanför. På kvällarna drar jag ibland fram fåtöljen och bara sitter och tittar på den vackra stjärnhimlen utanör
 
 
 
Jag älskar kvällarna i huset, då jag tänder ljus och eldar i kaminen
 
 
 
Och även om jag länge tänkte att jag inte skulle ha någon TV gillar jag ändå att krypa upp i soffan och titta på vissa TV-program, tex gillade jag årets upplag av Så mycket bättre och på torsdag börjar Jul med Ernst

bloglovin
RSS 2.0