Så mycket bättre

Såg ni säsongsstarten av Så mycket bättre i lördags? Vad tyckte ni?
Jag har minskat rejält på mitt TV-tittande, men detta är ett program jag gillar. Däremot inte dottern, som sätter sig vid datorn istället när det börjar.


Men här är ett TV-program som har de kvaliteter jag har efterlyst - det är positivt och man mår bra av att se det. Deltagarna är trevliga, stöttar varandra och de verkar ha roligt tillsammans. Samtidigt får man ta del av några av våra mest kända och folkkära artisters historia. I lördags var det en märkbart rörd Tomas Ledin som fick lyssna till de andra artisternas tolkningar av hans låtar. Ett varmt och kärleksfullt program tycker jag, och en välbehövlig motvikt till alla andra program med olika grupper, som snarare går ut på att någon ska röstas ut varje avsnitt.


I veckan kommer två program till som jag tänker se, båda två på onsdag kväll. Först är det säsongsstart av Berg flyttar in, där hon är på besök hemma hos Jesper Parnevik i Florida. Då Jesper är gift med Mia, som är en gammal vän till mig från tonårstiden i Örebro, ska det bli jätteintressant att se deras liv i USA :)


Efter det följer säsongsstarten på Kalla Fakta, som denna vecka handlar om hur säkerheten på våra förskolor egentligen är, och för mig som är psykolog inom förskola och grundskola är det ett viktigt och intressant ämne. En del av mitt arbete handlar om att handleda förskolepersonal.


Så, där är tre TV-program som jag tänker bänka mig framför denna vecka ;)) Jag kommer inte välja bort TV:n helt, men att bli medveten vad jag tittar på, och inte bara slentrianmässigt tillbringa flera timmar om dagen framför TV:n är ett första steg. Att medvetet välja vad jag vill titta på. En annan aspekt är att fundera kring hur jag påverkas av de programmen jag ser. Därför har jag valt bort alla mordprogram, som är otaliga varje vecka, och väljer program som är intressanta, informativa, som väcker frågor, som får mig att må bra eller som engagerar.

100 sätt att rädda världenEn intressant, och viktig bok, som jag hittade på biblioteket sist jag var där, 100 tips på hur du kan leva mer klimatsmart. Här kommer några exempel jag gillade:


- Köp kvalitet. Shoppa få men bra saker som håller länge. Köp inget som inte ser ut att gå sönder snabbt. Köp inget du riskerar att tröttna på. Släng bara uttjänta saker. Var beredd på att betala mer, men mycket, mycket mera sällan. Det är ett stort resursslöseri med allt som köps, och så gott som omedelbart går sönder, för att sedan slängas.


- Se en älg. Välj att ekoturista på hemmaplan. Det finns spa i var och varannan fjälldel, gourmetkockar och kvalitetsmärkta arrangörer av ekoturism. Även på närmre håll finns äventyr och avkoppling. Ta bussen till ett trevligt vandrarhem, paddla i närmaste vattendrag, gå längs kusten och se var du hamnar.


- Ät en älg. Skogen är full av ekologiska djur som fött upp sig själva utan kraftfoder, konstgödsel, traktordiesel och uppvärmda lokaler. Lär dig därför att tillaga vilt.


- Sporta grönt. Jogga hellre iväg från hemmet än ta bilen till gymmet. På samma sätt är längskidåkning mindre energislukande än utförsåkning i pistade backar, orientering är resursmässigt skonsammare än golf, fotboll snålar mer med resuserna än ishockey.


- Ät hummer. Ät krabba. Ät musslor. Ät fisk. Njut av havets delikatesser, men gör det med förstånd. Rovfiske hotar många arter, så var försiktig med att välja bla torsk, tonfisk, haj och hälleflundra.


- Låt din trädgård vara lagom. Sköt trädgården miljövänligt, se över förråden med bekämpningsmedel. Fundera på om de verkligen behövs. Fundera över din maskinpark. Måste du ha alla dessa saker som viner och tjuter? Kan du göra en del manuellt, med handjagad gräsklippare, häcksax och sekatör? Prova att byta inställning. Det andra kanske uppfattar som vildvuxet kan du benämna som en fristad åt fjärilar, småfåglar, igelkottar och andra djur.


- Var inte standby. Stäng av de elektriska prylarna som inte används.


- Tvätta och diska smart. Fyll maskinen innan du kör den. Välj ekonomiprogrammet. Överdosera inte. Välj en lägre temperatur.


- Sänk temperaturen. Sänker du värmen med två grader, sparar du 140 kilo koldioid...och 1.500 kronor!


- Bejaka årstiderna. Ät jordgubbar på sommaren, kåldolmar på hösten, svenska äpplen på vintern och nässelsoppa på våren. Vandra på våren, bada på sommaren, paddla på hösten och åk skidor på vintern. Att vända på årstiderna, oavsett om det gäller mat eller aktiviteter ger en ökad förbrukning av fossila bränslen.


- Planera dina inköp. Ta inte bilen i onödan när du ska handla. Handla mer sällan, eller ta cykeln (eller gör som jag - stanna vid mataffären på väg hem från jobbet ;))


- Vägra direktreklam. Det går åt stora mängder träd, tryckfärg och energi för att tillverka och distribuera all direktreklam. Sätt en nej tackdekal på brevlådan så slipper du 50 kg årlig reklam. Ringer du även till Nix addressat slipper du även adresserad reklam.


- Undvik plast. Plast görs mest av råolja och naturgas. PVC-plast innehåller även mjukgörare, ftalater, som kan framkalla cancer, vara hormonstörande, påverka levern och störa fortplantningsförmågan. Välj naturmaterial istället som också åldras vackrare, tex glas, läder, trä, bomull (ekologisk), ull


- Drick kranvatten. Sverige har ett av världens godaste kranvatten. Tappa kranvatten i en tillbringare, lägg i några gurkskivor, apelsinskivor, frysta hallon, myntablad. Enkelt, gott, vackert, billigt och mycket mer miljövänligt.


- Använd biblioteket. Att låna böcker, skivor eller filmer är resurssparande på alla sätt, även för miljön :))


- Må bra. Din hälsa är viktig, både för dig själv, men även ur miljösynpunkt. Sjukvården slukar stora resurser. Genom att äta rätt, röra på dig är enkla sätt att hålla sig frisk. Din hälsa påverkas mer av vad du gör varje dag, 110 vakna vardagstimmar än de två timmer per vecka du tillbringar på gymmet.


- Städa som förr. Använd gamla beprövade metoder som tex ättika eller citronsyra för att ta bort beläggningar på taoalett eller kakel, vinäger för att ta bort bläckfläckar, diskmedel för att rengöra fönster,  såpa för ugnen. Du klarar dig väldigt bra med bara diskmedel och såpa. Ta även för vana att använda sopborste ibland så slipper du ljudet av dammsugaren  samtidigt som du sparar ström.


- Konsumera mindre. Långeneriglampor, ekokläder, A-klassade vitvaror, kravmärkt kaffe etc är jättebra men det bästa sättet att spara på miljön är att helt enkelt konsumera mindre! Inte köpa nya kläder hela tiden, även om de är gjorda av ekobomull, inte köpa ny bil ideligen, även om det är en miljöbil, inte skaffa en dator till även om den är miljömärkt. Den 24 november är "En köpfri dag", men inför flera köpfria dagar i veckan!


- Reparera. Laga istället för att köpa nytt.


- Köp begagnat. Att gå på loppis, handla på auktion, kolla på nätsajter som Blocket är ett bra sätt att återanvända saker.


- Respektera och observera. Du är en del av naturen. Besök en nationalpark eller ett naturreservat, så att du kan säga ifrån nästa gång någon vill exploatera och ta bort grönområden. Fundera även på hur du bäst smälter in, tar del av, uppfattar och uppskattar naturen.


- Vänj barnen vid naturen. Bygg kojor, paddla, tälta, vandra, plantera buskar, spika fågelholkar, bo till fladdermusen, hus till igelkotten, skaffa en utflyktsplats dit ni går och fikar. Vänj barnen vid att vara ute. Vänj dem vid att naturen är värd att vara i och värd att bevara.


Detta var några av de 100 tipsen som jag gillade, och som är lätta att ta till sig. Dessa tips ligger väl i linje med både Simple living, Feng Shui och Mindfulness ;)) 


Hemma har jag även denna bokenTitta ut genom fönstret!

En av de bästa sakerna med att åka bort några dagar, är känslan av att komma hem igen. När vi har varit borta ett tag, även om det bara är ett par dagar, är det lättare att se på vårt hem med nya ögon. Vilka saker tycker jag om hemma? Vilka saker vill jag flytta på? Är det något som känns överflödigt och som jag kan ta bort?


Även själva omgivningarna och utsikten från fönstren kan ses med nya ögon, och uppskattas mer. Det är så lätt att bli hemmablind, att dels inte se vilka förändringar som hemmet skulle må bra av men också att uppskatta det vi har.


Så ta en stund, titta ut genom fönstret. Vad ser du utanför? Ta dig tid att ta in och uppskatta din utsikt. Titta på hur den ändras under dagens lopp och med de olika årstiderna. Jag har tidigare skrivit om att jag älskar att sitta i min kökssoffa och titta ut på fåglarna utanför. Precis utanför fönstret har jag ett träd, där jag älskar att se knopparna slå ut på sommaren, se skatorna försöka bygga ett bo (fastighetsskötaren är där och tar bort det innan det är klart, men de är envisa och börjar om igen och igen), hur löven ändrar färg på hösten och hur trädets kala, mörka grenar avtecknar sig mot himlen. Jag älskar att se hur solen lyser upp husgaveln på ett hus i närheten, hur molnen mörknar strax innan regnet kommer.


Försök att verkligen ta in allt som du ser. Vad tycker du mest om? Ljuset, utsikten, att se människor gå förbi, se molnen på himlen???

En sådan här utsikt hade jag gillat, och så hästar som går i hagen ;)

Dottern är med och tävlar

För ett par dagar sedan skrev jag om att jag ogillar tävlingar där man måste gilla på facebook och prenumerera på nyhetsbrev - det höll dottern inte med om, och tjatar på mig om att hon ska få delta genom att lägga upp en bild här på bloggen, och eftersom jag är världens bästa mamma ;) så får hon det:

 
Bilden togs igår i trädgården.

Tävlingen finns på: http://www.tonerlagret.se/
och: http://kandy.se/2011/october/tavling-vinn-en-fotoskrivare.html#comment

Ödesdag?

Igår ringde en kvinna och var intresserad av att komma och titta på kattungarna i eftermiddag, då de bestämt sig för att skaffa katt. Jag vet inte om de är intresserade av en eller två katter, men de ska titta på våra charmtroll idag. Då kattungarna är ca 14 veckor nu skulle de i princip kunna flytta redan idag.


Även om vi har försökt hitta nytt hem till katterna i några veckor, bev det så påtagligt i morse att de kanske flyttar mycket snart, vilket väckte starka känsor hos oss som tagit hand om dem i tio veckor nu. Det blev även en dramatisk morgon, då mammakatt plötsligt hoppade över staketet mellan kök och hall och det blev ett riktigt bråk mellan alla vuxna katter.


 

Lilla Louis är en av de två kattungarna som söker nytt hem. Hon är tokig i vatten och älskar att fånga vatten i diskhon...då hon ofta blir dyblöt ;))

En av de grå ungana ska stanna hos oss, men den andra söker nytt hem 

Ny träning

Nu ska jag iväg och pröva burlesque dansklass för första gången


 

Inte iklädd liknande kläder dock, utan mina vanliga träningskläder ;)) Hoppas passet är roligt.


Ett liv med enkelhetJag vet att många av er som läser bloggen är intresserade av att börja leva ett enklare liv, ett liv som ligger i linje med Simple Living, med Feng Shui, och kanske det första steget är att börja rensa i röran hemma.


På en amerikansk blogg om simplicity läste jag några bra tips på att värna om ett enklare liv, och några enkla tips att ta till sig. Kanske något av dessa kan vara något för dig?


* Gå upp tio minuter tidigare på morgonen, och börja dagen med att stretcha kroppen, en stunds yoga eller bara en stund i tystnad istället för att stressa ut genom dörren


* Ta en digital paus för att undvika att bli överväldigad av all information som sköljer över oss


* Istället för att ge dig in i en hetsig diskussion, gå ut och ta en promenad och bli lite lugnare till sinnes innan du säger något


* Ta tag i det som bekymrar dig istället för att låta din oro färga hela dagen. Att skjuta upp saker som är besvärliga gör bara att vi måste dras med den jobbiga känslan längre. Ring det där obekväma samtalet, ta itu med den där jobbiga arbetsuppgiften osv så mår du bättre under resten av dagen


* Tillåt dig själv att bara ta det lugnt ibland och bara vara


* Ät mat som får din kropp att må bra


* Gläds åt det du faktiskt har åstadkommit, istället för att slå på dig själv över de saker du ännu inte har gjort, som kanske står kvar på att-göra-listan. Komplettera den med en har-gjort-lista så du får se allt du har åstadkommit och inte bara fokuserar på det som är kvar, eller det som inte blivit gjort


* Välj ensamhet i tystnad ibland istället för allt brus och ljus som ständigt omger oss


* Gå ut och njut av naturen


* Minska din garderob och se hur kombinationsmöjligheterna plötsligt ÖKAR då du faktiskt får en bättre överblick över vad du har, och bara behåller plagg du gillar :)).


Tjuvstart

Igår kväll tjuvstartade dottern och jag julen ;) Hon har sagt hemma ett tag nu att hon längtar efter julen, och i skolan har de börjat träna till luciatåget (som hon ifos inte ska vara med på) och sjöng några jullåtar medan jag lagade middag.


Vi blev så inspirerade att vi stod och skrålade högt i köket på de luciatågssångerna vi tycker är vackrast, och på första plats hamnade:


Det strålar en stjärna


När vi sjungit igenom alla fina låtar vi kunde komma på själva, satte jag på en spellista med julmusik på datorn, där det fanns både traditionella julsånger och lite modernare varianter. Där kom två låtar på första plats.


Walking in a winter wonderland


Fairytale of New York  (för den lite tuffare julen ;))


För att öka på julstämningen lite mer drack vi julmust till ;)
Och där kommer den årligen återkommande frågan, vilken smakar bäst? Jag köper alltid Apotekarnes, oavsett vad olika testpaneler kommer fram till, precis som jag alltid köper Blossas lättvinsglögg. De är godast enligt mig :)


När vi skrålade och sjöng som mest i köket slog det mig att det finns några saker som vi delar, dottern och jag, och alltid har gjort som gör oss glada. När jag sedan har tagit del av massor av forskning inom lycka och välbefinnande kan jag bara konstatera att flera av de sakerna återkommer där också


- Att sjunga. Vi sjunger ofta, mycket och gärna. Det låter bättre när dottern sjunger, som tagit sånglektioner ett par år nu, men det viktigaste är glädjen. I Gretchen Rubins bok har hon som en av sina resolutioner att sjunga på morgonen för att börja dagen på ett positivt sätt.


- Att läsa. Vi läser mycket båda två. Redan när hon var liten läste jag mycket högt för henne från alla möjliga böcker, och hon har tagit fasta på det själv och är en riktig bokslukare nu. De flesta av hennes vänner läser inget alls, men hon säger ofta att det är så roligt att ta del av alla möjliga världar, genom litteraturen. Och jag kan bara hålla med :)


- Att omge sig med djur. Vi har alltid haft ett litet zoo omkring oss, med hund, kaniner, katter. Forskning visar att vi blir lugna av att klappa djur, hjärtslagen och pulsen går ner, må-bra-hormonet oxytocin utsöndras vid beröring, så att omge sig med djur är rena lyckopillret


- Att leka. Vi har ett lekfullt sinne och larvar oss en hel del. Att kunna bibehålla barnasinnet och kunna leka och skratta är viktiga delar för att känna glädje.


Där är fyra bitar som vi fyller vår vardag med, som jag tror bidrar mycket till vår glädje och vårt välbefinnande!

Feng Shui hus

Jag såg ett hus som byggdes för ett par år sedan, där hela huset är både utformat och inrett efter Feng Shui principer.
Entre och hall är viktiga utrymmen då livsenergin, chi, kommer in i huset här. Placeringen av trappan till andra våningen är också en viktig aspekt. Att placera trappan mittemot dörren gör att energin rusar för snabbt. Här har man därför valt att göra en svängd trappa.

Inom Feng Shui är det inte själva inredningsstilen som är intressant, utan hur möblerna är placerade, att få med alla fem elementen, att arbeta med kontraster enligt Yin och Yang och att använda symboler för att förstärka det man vill ha mer av i sitt liv. En annan mycket central del är att undvika röra. Ett rörigt yttre ger ett rörigt inre! I denna familj har man valt en modern stil, både på hus och på inredning.

Ett skönt och avkopplande sovrumDen här bilden tycker jag om, och jag skulle kunna kopiera känslan rakt av i mitt sovrum. Dessa färgtoner är milda och inte så ansträngande eller påträngade för sinnet att leva med. Brunt, beige, vitt är behagliga färger.


I sovrummet är det viktigt att inte använda för starka färger. Sovrummet är ett rum för sömn och kärlek. Enligt Feng Shui är detta ett av de absolut viktigaste rummen i hemmet, tillsammans med hallen. Här hämtar vi kraft och tankar energi. Ändå är det många gånger ett eftersatt rum, och ett rum där all möjlig röra kan samlas. Kanske för att det är ett privat rum, och ett rum som inte andra ser? Mitt "sovrum" är ju ganska offentligt då det är en hörna av vardagsrummet, så här är jag noga med att det är ordning och reda. Men inte enbart för att gäster ser det, utan mest för min egen skull.


Enligt Feng Shui är sovrummets placering i hemmet viktigt, och det bör placeras på en plats där det är lugnt, där det inte är så mycket liv och rörelse. I tvåvåningshus är sovrummen oftast placerade på ovanvåningen :) I sovrummet är även sängens placering viktig. Den ska stå med stöd för ryggen, och gärna med en gedigen sänggavel. Man ska kunna ha uppsikt över både dörr och fönster från sängen, för att känna sig trygg. Sängbord på vardera sida av sängen ger ytterligare stöd.


Färgsättningen är viktig. Den ska hjälpa till att ge en lugn känsla i rummet, och lämpliga toner är alla färger som ligger nära vår hudton. Beige, aprikos, ljust rosa, brun och också vit är lämpliga färger. Möblerna bör också ha mjuka, rundade hörn så inga vassa sängbord :) Undvik röra i rummet, och förvara helst ingenting under sängen. Låt luften, och därmed livsenergin, chi, flöda fritt i rummet utan att stanna upp vid högar med bråte.

Att vara tacksam

En amerikansk helg som vi i Sverige har anammat de senaste åren är Halloween, som är sista helgen i oktober. Jag tycker det är en ganska rolig helg för att lysa upp i höstmörkret, särskilt när man har mindre barn som gillar att klä ut sig, ha spökfest eller gå runt i grannskapet för "trick-or-treat"En annan amerikansk helg, som jag introducerade i vår familj förra året, som jag tycker är ännu finare är Thanksgiving. I år infaller Thanksgiving i USA 24 november.Att samlas med familj eller vänner, vilket inte behöver vara många (förra året var det dottern och jag ;)) och äta något gott tillsammans och fundera på vad som har hänt under det gångna året som jag vill uttrycka min tacksamhet för, tycker jag är en fin tradition som jag önskade blev mer uppmärksammat i Sverige än tex Halloween.


Vad tycker ni - är Thanksgiving en helt igenom amerikansk tradition och inget för oss, eller kan det vara en fin tradition även för oss med att uttrycka sin tacksamhet? Och man behöver inte äta kalkon, vi gjorde kyckling och det gick lika bra det ;))

På tal om amerikanska seder på hösten, så gillar jag denna bilden väldigt mycket. En stor veranda vill jag ha på mitt hus, och dekorera med pumpor på hösten. Löven behöver man inte ha så bråttom att krattta upp. De är fina där de ligger!

Hem & Villa eller Bo Utomlands

Idag, tom söndag, drar två mässor igång parallellt i Göteborg, dels den stora Hem & Villa mässan och samtidigt en mässa om att köpa bostad utomlands.


Årets Hem & Villa mässa har tema Nära naturen, med inslag som Trädgårdsfrossa, Ekologi, Naturlig Inredning, Älskade Trä, Färgskalor och Det personliga uttrycket.
Själv tänkte jag bege mig till mässan i helgen och inspireras ;) Kanske någon av er ska dit?

På mässan i Sundsvall för några veckor sedan var Irene, med bloggen Harmoni i hemmet med och hade en monter med Feng Shui. Det ska bli intressant att se om någon har Feng Shui inriktning i Göteborg....

Tävlingar på bloggar

Vad tycker ni om tävlingar på olika bloggar? Är det positivt eller negativt att kunna vara med och tävla om olika saker?


På en av mina favoritbloggar, www.fengshuiblogg.blogspot.com skrev Irene häromdagen ett inlägg om att rensa bland bloggar, som resulterade i mycket feedback från läsare. En av de saker hon skrev om gällde just tävlingar på bloggar


"En annan sak är detta med tävlingar på bloggar... det är jättekul med tävlingar ( speciellt för den som vinner :-) ) men jag har ärligt talat lessnat på detta och ids inte längre gå in på butikssidor för att svara på en fråga, skriva varför jag gillar ett visst företag ( som jag kanske aldrig handlat av ens ;-) ) för att få chans att vinna en pryl som jag antagligen inte ens behöver. Det är ju smart marknadsföring förstås, men det blir lite som det där med stämpelkort och "elfte pizzan gratis", jag betalar hellre den där elfte pizzan om jag nu så gärna vill ha den."


Jag hålller helt med i det hon skriver, och för mig aktualiserades detta när jag idag gick in på en annan av de bloggar jag tycker om att följa och såg följande tävling


"Om du vill vara med och tävla gäller
1 Gilla xxx på facebook om du har facebook
2 Anmäl dig till xxx nyhetsbrev HÄR
3 Om du har blogg, länka med någon av bilderna till xxx"


Sådana tävlingar orkar jag inte ens vara med i. Det tar för mycket energi från mig att överhuvudtaget delta i tävlingen, och själva deltagande innebär, i detta fallet, att mina e-mail ökar i antal då företaget vill skicka ut sina nyhetsbrev, med varor som inte intresserar mig.


Igår när jag öppnade min mail hade jag fått tolv mail från olika företag där jag inte avbeställt deras nyhetsbrev. Det tar alldeles för mycket tid och energi från mig, så jag tog den extra tiden där och då och avbeställde alla nyhetsbrev, förutom från något företag där jag tycker att deras information kan vara användbar för mig.


Så, min fråga till er är - är ni intresserade av att delta i tävlingar på bloggar eller är det för krångligt och för energikrävande?


De tävlingar jag har haft här på bloggen hittills har handlat om saker som jag har haft hemma, men som jag inte har användning för och därför lottat ut till er. Är den typen av utlottning intressant?

Ett passionerat liv

En sak som lyckoforskningen pratar mycket om. som stärker lyckan och tillfredsställelsen med sitt liv, är att skapa flow och hitta något som fyller en med passion.


När tycker du att livet är som bäst? När har du stunder då du njuter med både kropp och sjä, och känner dig levande och uppfylld med det du gör? Sådana stunder är stunder med flow, som är små glimtar av passion. Du kan själv skapa fler sådana stunder, och själv framkalla dem oftare.


Passion upplever du när du hittar något du verkligen brinner för. En del av er vet direkt när ni läser detta vad ni brinner för, vad som får era hjärtan att klappa lite fortare - andra känner sig kanske lite frågande. Då är första steget att försöka väcka passionen vid liv, och pröva olika saker för att se vad som fångar dig. Passion innebär att vilja något så pass mycket att du kan ge dig hän och att envist fortsätta, att inte ge upp.


För att få en känsla för vilka saker som väcker din passion kan du också börja bli mer uppmärksam på de stunder när du går helt upp i något, och glömmer tiden. Vad är det du gör då? Alla har sådana stunder, mer eller mindrer ofta, och om du blir medveten om vad som försätter dig i tillstånd av flow har du börjat få lite mer koll på vad du passionerat ägnar dig åt.

Du kan också pröva att skriva en passionsdagbok där du varje dag svarar på frågorna

- vad är det som fått mig att känna att jag växt som människa idag?


- vad har fått mig att krympa som människa idag?


- när har jag känt mig som mest levande idag?


- uitfrån dessa svar - vad vill jag fokusera på imorgon?


Tanken bakom dessa frågor är att börja reflektera över din vardag, samtidigt som de sår frön till nya tankesätt, att sätta dig själv och dina tankar i rörelse. Du börjar ställa nya frågor till dig själv, och börjar uppmärksamma vad som faktiskt fyller dig med glädje, energi och passion :))

Olyckliga barn?


En nyligen publierad UNICEF-rapport visar att brittiska barn är mindre lyckliga än barn från många andra länder, däribland svenska barn.


Enligt rapporten tror man att en stor anledning till detta är att konsumtionssamhället är mer extremt i Storbrittannien. Föräldrarna har långa arbetsdagar, är borta från hemmet mycket och överöser barnen med prylar och presenter för att försöka kompensera för brist på tid. Men det barnen helst vill ha är mer tid med sina föräldrar och inte ännu mer prylar.


                       


Föräldrar överöser de brittiska barnen med presenter för att kompensera för sina långa arbetsdagar. Men barnen vill hellre ha mer tid med sina föräldrar, än fler prylar. Enligt rapporten vet föräldrarna egentligen att den konsumtion de håller på med är meningslös, och att den inte får den effekt de önskar, men de har svårt att motstå köphetsen från bla reklamen. I Sverige är reklam riktad till barn förbjuden, men i praktiken är det mycket reklam som ändå vänder sig till barnen, och barnen har ännu svårare att stå emot reklamens lockrop. Även svenska barn har ett överflöd av leksaker. För några år sedan hade man konstaterat att svenska barn har 537 leksaker var. Undrar hur många av dem som används?


Igår var dottern och jag en sväng till Frölunda Torg, som blivit ett gigantiskt stort köpcentrum. Vi skulle till bokhandeln och köpa en ny almanacka för 2012, och en fin anteckningsbok som jag ska ha som min tacksamhetsbok. Dottern ville även kika in på Panduro. Men bara en kort stund efter vi gått där blev vi enormt trötta båda två - alla ljud, alla människor, allt som pockade på uppmärksamhet, alla prylar som bjöds ut överallt. Ett överflöd som vi båda två kände tröttade oss. I en klädaffär blev jag också ganska äcklad när jag såg hur många plagg de hade där, också!, med äkta päls. Jag tänker bara på att där hänger ett djur, och där hänger ett till osv och skulle inte vilja ha plagg dekorerade med äkta päls överallt. Så det var skönt att komma hem, äta mat, rester av en äpplepaj och spela spel istället ;)


Förenkla träningsrutinerAll forskning kring lycka och ökad livstillfredsställelse visar att fysisk träning är en viktig del i att må bra. Men ibland är det svårt att hitta tiden till att träna med jobb, hem, barn, familj. Men det finns sätt att förenkla sin träning också. Här kommer några tips:


* Yoga är underbart både som träning, avslappning, stretching och meditation, men om du inte vill ge dig iväg till en träningsstudio finns det bra yoga DVD för inspiration att träna yoga hemma.


* Promenader kräver ingen utrustning, inga tillkommande kostnader, och du kan göra det var som helst och när som helst.


* Löpning är också en träning som du kan passa in i ditt livsschema. Det enda du behöver är ett par bra skor, och sen tänka på att börja långsamt. Varva löpning i fem minuter med fem minuters promenad. Om du är nybörjare och tycker att löpning i fem minuter låter som tortyr, minska tiden, kanske till en minuts löpning. Lyssna på din kropp, och tillåt kroppen att sakta bygga upp muskler och kondition


* Hemträning. Det finns massor av DVD-filmer med olika träningstyper. Välj något som passar dig. Men du behöver inte alltid göra hela programmet, utan anpassa efter vad som funkar för dig. Fem minuter om dagen är bättre än inget :)


* Gör något roligt. Sätt på den bästa upbeatlåten du vet och dansa runt hemma, ensam eller tillsammans med barnen. Även att leka kan vara bra träning :)Att träna behöver inte innebära dyra medlemsskap på ett gym, eller speciella kläder, eller tider att passa. Du kan träna, eller röra på dig, på ett sätt som passar in med tanken om simple living.


Detta året fick jag ett väldigt bra pris på mitt gym, då de gav mig ett felaktigt pris, som var mycket lägre än det faktiska priset, med motiveringen att de blivit uppköpta och hade specialerbjudande. Jag tackade för erbjudandet, och när de några veckor senare insåg att de gjort fel fick de stå för det, så mitt medlemsskap på gymet är oerhört billigt just nu. Till nyår kommer det gå upp till det ordinarie priset och då jag upptäckt att det enda jag gör där är yoga, tror jag inte att jag kommer förlänga mitt medlemsskap, utan fortsätter att yoga hemma (fast på lördag ska jag testa en dansklass - burlesque ;))


På vilket sätt kan du förenkla dina träningsrutiner??

Lyckomanifest

Nyligen har BBC formulerat ett lyckomanifest för att försöka öka det psykiska välbefinnandet hos invånarna i en hel stad.


En hel del av dessa punkter känner vi igen från vad lyckoforskningen har kommit fram till fungerar och ger ett ökat välbefinnande, sen fungerar inte alla saker på alla människor.


* Bli fysiskt aktiv. Motionera en halvtimme om dagen tre gånger i veckan


* Räkna upp dina glädjeämnen. Tänk efter varje kväll vad du känner dig glad och tacksam för. Försök att komma på minst fem saker


* Samtalstid. Prata ostört med din partner eller bästa vän en timme varje vecka


*Plantera någonting. Utnyttja din trädgård, en balkonglåda eller en kruka. Håll växten vid liv!


* Skär ner på ditt TV-tittande till hälften (intressant råd från ett tv-bokag;))


* Le mot och säg hej till någon du inte känner. Gör det varje dag


* Ring till en vän. Ta kontakt med en vän som du inte har sett på länge och föreslå att ni ska träffas


* Se till att skratta gott minst en gång om dagen


* Unna dig något extra varje dag. Ta dig tid att verkligen njuta av det hör "lilla extra"


* Var snäll och hygglig i vardagen. Gör en god gärning för någon varje dag
Detta var det lyckomaifest som BBC formulerade. Fundera på hur ditt egna lyckomanifest skulle se ut, och gör en egen lista över saker som ökar ditt välbefinnande :)

Drunknar du i papper?

Det papperslösa samhället som man pratade om när datorerna gjorde intåg i våra liv har verkligen inte infriats. Tvärtom är det lätt hänt att känna att man nästan drunknar i alla papper som flödar in konstant.


Det bästa sättet att ta hand om pappersmängden är att till att börja med minska inflödet av papper, tex genom att sätta upp en lapp som säger Nej till reklam, säga upp tidningsprenumerationer (alternativt dela dagstidning med grannen) för idag har alla tidningar även en webupplaga om man vill läsa. Ett annat alternativ är att skippa nyheter då det mest handlar om negativa saker som har hänt.

I en del tidningar finns det någon artikel som är intressant, som man vill spara, men istället för att spara hela tidningen kan man klippa ut det man är intresserad av och spara i en pärm. På så sätt samlar du även allt du är intresserad av, och slipper läsa en massa som inte intresserar :)


Räkningar, papper från banken, Försäkringskassan, Skatteverket, lönespecifikationer, viktiga kvitton och sådant som bör sparas är det också bra att organisera i en pärm. Jag har en pärm för viktiga papper, ett hemarkiv där jag sparar betyg osv samt några inspirationspärmar med allt från inredning till intressanta artiklar, resereportage mm. Att organsiera det som ska sparas på ett överskådligt sätt och sen slänga resten är ett sätt att minska papper i hemmet.


Det bästa är att varje dag närdu öppnar posten direkt sätta in papper där de hör hemma, men om du har en hög med papper som är osorterade, och sen avsätta en stund varje dag och få ordning på dessa.

Var dig själv!

Jämför dig inte med andra. Var den bästa person du kan vara! :)

Garderobstips

Ett bra tips, som kommer från organisationsmästaren Peter Wahl, är ett väldigt enkelt sätt att se vilka kläder i garderoben som faktiskt används och vilka som bara hänger där som utfyllnad ;)


Vänd alla galgar åt fel håll i garderboen, och varje gång du har använt ett plagg vänder du tillbaka galgen i rätt läge. Sedan bestämmer du ett datum, tex sex månader framåt, eller när säsongen är slut. Efter detta datum är det lätt att se vilka kläder man har använt och vilka som kan rensas bort.


Personligen tycker jag att detta är ett riktigt bra tips för att verkligen se om man använder alla kläder i den utsträckning man tror, men sex månader låter som en lång tid. 2-3 månader tycker jag är lagom. Har jag inte använt ett höst- och vinterplagg innan januari känns det som att det plagget inte har något i min garderob att göra alls.


I en effektiv garderob används alla kläder regelbundet. Det enda undantaget jag gör är för vissa specialkläder, som tex en fin festklänning, då jag inte går på fester så ofta. Men när jag gör det vill jag helst slippa gå ut i affären och leta efter något, utan bara ta något jag har i garderoben, så jag har tre klänningar till sådan tillfällen; en svart riktig nyårsklänning med tyll och glansigt tyg, en röd som är användbar till julfester, födelsedagsfester och liknande tillställningar och så en gråblå med paljetter på livet och volanger. Den har jag använt på nattklubb, men med en kofta över fungerar den även på hemmamiddagar. Det är min festgarderob ;))


Pengar...eller livet?

 

I Ann-Christin Grammings bok Köp inte den här boken skrev hon om en amerikansk bästsäljare, som är en handbok för hur man systematiskt minskar sitt beroende av lönearbete och i större utsträckning lever det liv man själv vill leva, Your money or your life. Jag blev intresserad av att läsa boken, och har satt upp den på min "att-läsa-lista" ;)


Målet med boken är att läsaren ska bli finansiellt intelligent, och boken ställer frågor som:


- Hur mycket är tillräckligt mycket pengar?


- Tillbringar du tillräckligt mycket tid med vänner och familjen?


- Är du pigg när du kommer hem från jobbet?


- Har du möjlighet att ägna tid åt de saker du vill?


- Om du skulle bli uppsagd från ditt jobb, skulle du se det som en möjlighet?


- Är du nöjd med vad du har tillfört världen?


- Har du slutit fred med dina pengar?


- Reflekterar ditt jobb dina värderingar?


- Har du tillräckligt mycket kapital för att klara dig som arbetslös eller sjukskriven under sex månader?


- Är ditt liv helt? Passar alla pusselbitar, jobb, utgifter, förhållanden, värderingar ihop?


Ett citat från boken som jag gillar:


"I grund och botten tror vi att vi måste arbeta för att betala räkningarna - men vi spenderar mer än vad vi tjänar på mer än vad vi behöver, vilket gör att vi måste arbeta för att tjäna pengar som vi kan spendera på fler prylar."


Detta är en bok som jag helt klart vill läsa själv!


Allt för hälsan

 

10-14 november går mässan Allt för Hälsan i Stockholm, och jag ska dit. Det är nordens största mässa när det gäller hälsa och är uppdelad i fem kategorier

 

Träning & Motion - handlar om all möjlig träning, kostupplägg, träningsredskap, träningspsykologi, ledarskap. behandlingar, rehabträning

 

Kropp & Själ - Att må bra handlar inte bara om att äta och träna rätt. Hur vi trivs med våra relationer och vardagen spelar en minst lika viktig roll. Psykologi, välbefinnande, föräldraskap, sex och samlevnad, ung hälsa, mental träning.

Kost & Energi- Mat som får oss att må bättre, kosttillskott som bidrar till mer energi, vanliga läkemedel, naturläkemedel, GI-mat, stenålderskost, viktminskning, egenvård. De flesta vet att allsidig och varierad kost är bra för kroppen. Men ibland räcker varken tiden eller orken till.


Behandling & Relax-
Akupressur, taktil stimulering, zonterapi, massage, shiatsu, kiropraktik, naprapati, osteopati, hudvård, tandvård. Tack vare både klassiska och nya spännande former av behandlingar får både kropp och själ vad som behövs.


Naturlig Skönhet -
2009 års nya avdelning Naturlig Skönhet som sorterade under området Behandling & Relax blev en riktig hit. Därför ligger Naturlig Skönhet i år som ett eget område i mässan. Här samlades företag inom hudvård och behandlingar som ger rådgivning till både kvinnor och män i olika åldrar. Örter, botaniska oljor, ekologiska och näringsrika produkter etc.


Visst låter det som en spännande mässa ;))


Äkta kärlek

Att bli älskad av ett djur är bland det bästa som finns. En så villkorslös kärlek är svår att uppleva mellan människor.

Härär två fina texter som vänner lagt upp på Facebook. Jag blev alldeles tårögd när jag läste dem, och vill dela dem med er. (Alla katter är förresten fortfarande kvar hos mig, och letar fortfarande efter nya, kärleksfulla hem. Vill du, eller känner du någon som gärna vill ge våra små älsklingar ett nytt hem, maila mig på
ansi_72@hotmail.com)

En bonde hade några valpar som han måste sälja. Han målade en skylt med texten ” 4 valpar till salu” och satte upp den på gärdet. Medan han höll på med det så kände han någon som tog tag i hans jacka. Han vände sig om och såg in i ögonen på en liten pojke. ” Ursäkta ” sa pojken, ”jag vill gärna köpa en av valparna”. ”Javisst” sa bonden medan han torkade svetten ur pannan. ... ”Dom här valparna har............... en fin stamtavla och föräldrarna är väldigt dyra”. Pojken slog ner blicken ett ögonblick, så grävde han djupt i fickan och drog upp en handfull med småmynt och sa, ”jag har 2 kronor räcker det” ? ”Vi kan väl gå till inhägnaden och titta på valparna” sa bonden och visslade på dom.” Kom Dolly” ropade han och tiken kom springande med dom fyra valparna efter sig. Den lille pojken pressade ansiktet mot nätet och tittade ivrigt. När valparna närmade sig fick pojken se ytterligare en valp, mindre än de andra, som chanslöst försökte följa efter de andra snabbare valparna. ” Den vill jag ha” sa pojken och pekade på den lille eftersläntaren. Bonden satte sig på knä bredvid pojken och sa ” lille pojk, den vill du väl inte ha, han kommer aldrig att klara av att springa och leka som dom andra valparna”. Den lille pojken gick en bit ifrån inhägnaden, böjde sig ner och kavlade upp byxbenet. Då såg bonden att pojken hade stålskenor på sidorna av benet och fäst i en specialgjord sko. ” Du förstår” sa pojken och tittade upp på bonden, ”jag springer inte heller så bra och han där förstår säkert”. Bonden fick tårar i ögonen, böjde sig ner och plockade upp den lille valpen. Försiktigt la han den i pojkens famn. ”Hur mycket kostar den” frågade pojken. ”Ingenting” svarade bonden, ” Du förstår, ingen behöver betala för äkta kärlek”.


 
Our 14-year-old dog Abbey died last month. The day after she passed away my 4-ye......ar-old daughter Meredith was crying and talking about how much she missed Abbey. She asked if we could write a letter to God so that when Abbey got to heaven, God would recognize her. I told her that I thought we could so, and she dictated these words:

Dear God,

Will you please take care of my dog? She died yesterday and is with you in heaven. I miss her very much. I am happy that you let me have her as my dog even though she got sick.

I hope you will play with her. She likes to swim and play with balls. I am sending a picture of her so when you see her you will know that she is my dog. I really miss her.

Love, Meredith

We put the letter in an envelope with a picture of Abbey and Meredith and addressed it to God/Heaven. We put our return address on it. Then Meredith pasted several stamps on the front of the envelope because she said it would take lots of stamps to get the letter all the way to heaven. That afternoon she dropped it into the letter box at the post office. A few days later, she asked if God had gotten the letter yet. I told her that I thought He had.

Yesterday, there was a package wrapped in gold paper on our front porch addressed, 'To Meredith' in an unfamiliar hand. Meredith opened it. Inside was a book by Mr. Rogers called, 'When a Pet Dies.' Taped to the inside front cover was the letter we had written to God in its opened envelope. On the opposite page was the picture of Abbey & Meredith and this note:

Dear Meredith,

Abbey arrived safely in heaven. Having the picture was a big help and I recognized her right away.

Abbey isn't sick anymore. Her spirit is here with me just like it stays in your heart. Abbey loved being your dog. Since we don't need our bodies in heaven, I don't have any pockets to keep your picture in so I am sending it back to you in this little book for you to keep and have something to remember Abbey by.

Thank you for the beautiful letter and thank your mother for helping you write it and sending it to me. What a wonderful mother you have. I picked her especially for you. I send my blessings every day and remember that I love you very much. By the way, I'm easy to find. I am wherever there is love.

Love, God
Tillhörande: Djurambulansen
En hemlös man tar hand om en hund, eller är det kanske tvärtom..... :)

Energi

Idag har jag arbetat med arbetslagsutveckling hela dagen. Jag älskar den typen av uppdrag, som ligger helt i linje med det jag är mest intresserad av inom psykologin.


Det är så roligt att jag i mitt nuvarande arbete får jobba med sådana saker, men när jag är på väg hem efter en hel dag känner jag också hur mycket energi det tar. För att en sådan dag ska ros iland ger jag mycket av mig själv, och det är jag som driver dagen framåt.


 

En rolig dag, men nu måste jag tanka lite ny energi, så mat, något gott att äta efteråt och så köpte jag med mig en ny kvällstidningsbilaga om hästar och ridning.

 

Fredagsmys!

 


Så mycket bättre

De senaste månaderna har jag känt att TV-program som jag tidigare tittade på med behållning, inte längre lyckas fånga mig. Jag sätter fortfarande på TV:n för att se Arga Snickaren, Lyxfällan, Grey´s Anatomy som tidigare var favoritprogram alla tre, men 10 minuter in i programmet känner jag att det finns andra saker som ger mig mer....och så tar jag upp min bok och läser istället ;)


Men ett TV-program som jag verkligen gillade förra hösten, som gav en rejäl dos feelgoodkänsla var Så mycket bättre, och nästa lördag är det premiär för årets säsong.


 

I år är det Tomas Ledin, Timbuktu, Lena Ph, Eva Dahlgren. E-type, Michael Wiehe, Laleh som deltar. Det ska bli spännande att se om årets upplaga är lika bra som förra årets. Sköna September fick ju en dunderhit förra året med Petters låt Mikrofonkåt, och blev känd för en större grupp människor, vilket märktes tydligt när jag var och såg henne på Liseberg i somras. Det var en mycket blandad publik i alla åldrar. Kanske det blir någon ny superhit i år?


Förvaringstips

På Martha Stewarts hemsida kan man hitta en mängd smarta förvaringstips. Här är några jag gillar;
Tomma glasburkar är perfekta att förvara saker i. Själv har jag en burk för skruvar, en för mindre spikar, en för pärlor och här förvaras fröpåsar till nästa vår då de ska ner i marken :)
Har du många fjärrkontroller till alla apparater? Samla ihop dem och förvara dem i en burk, eller en liten vas. Fjärrkontroller är inte särskilt vackra saker, men på detta sätt blir förvaringen snyggare, och du behöver aldrig mer leta efter någon fjärrkontroll, då du vet var de finns.
Har du lite kallt och dragigt på golvet? Sätt fram en korg med raggsockor eller mjuka tofflor som dina besökare kan låna, och slipper frysa om fötterna när de besöker dig :) Själv går jag mest hela tiden runt i tofflor eller raggsockor hemma vintertid, och då har jag inte ens särskilt kallt hemma hos mig, men golven brukar vara kalla.
För att undvika dropp och att skor eller stövlar blöter ner och förstör golv denna årstid, som kan innebära en hel del regn, sätt skorna på en plåt så samlar du upp vattnet.
Har du överbliven buljong, eller hemkokad fond? Frys in dem i muffinsformar för att sedan förvara i fryspåsar, vilket gör det lätt att ta fram det du behöver. Jag brukar frysa in grädde i istärningslådor, och även rödvin som blir över, för att sedan kunna använda det i matlagning.

Harmoniskt kökDen här bilden har legat i min inspirationsmapp ett tag, och jag gillar verkligen detta kök. Det känns harmoniskt, och precis så som jag vill ha mitt kök, förutom det vita golvet.


Jag älskar vitmålad pärlspont på väggarna. En gammaldags vedspis att göra upp eld i på morgonen vill jag ha. Köket är ljust och känns fräscht. Det vita är dominarande i köket, vilket räknas till metallelementet, men de bruna möblerna ger en välbehövlig kontrast, och står även för jordinslag i köket. Däremot är jag inte så förtjust i vita golv, då jag hellre vill ha ett golv som jordar, gärna ett plankgolv här.


Eldelementet är representerat både av den faktiska elden, belysningen och i färgen på blommorna. Det gröna representerar träelementet, men även bordets och skåpets material. Vatten finns i glasvaserna, men även i den svarta färgen på stenen vid vedspisen, som troligen är granit.


Spegeldörrar gillar jag. I mitt vardagsrum vill jag gärna ha New England stil med stora, pösiga, sköna soffor som inbjuder till avkoppling, men i köket vill jag ha en lantlig känsla.

Gärna med ett diskställ och korgar i trådteknik och en del zink, som står sig väldigt fint mot det gröna.

Motivation

Ett sätt att hålla motivationen uppe är att sätta mål för vart du vill komma. Man brukar säga att målen ska vara SMARTA, vilket betyder att de är


Specifika - för att fatta vart du ska och varför
Mätbara - så att du kan mäta målet, och också vet när du har nått det ;)
Accepterade - så att du är motiverad att arbeta mot målet
Realistiska - så att det blir lätt att se möjligheten att nå fram
Tidssatta - med en tydlig start och slutpunkt. Sätt en deadline när det ska vara klart


Många glömmer detta när de sätter upp mål. Men det måste finnas ett svar på frågan VARFÖR? Om du inte vet svaret på den frågan, är det svårt att hitta motivationen för att arbeta mot målet.

Du kan sätta mål i ditt arbete, men du kan även sätta mål för ditt privatliv. Kanske du vill sluta ditt arbete och göra något helt annat, kanske du vill gå ner i vikt, kanske du vill rensa i röran hemma, kanske du vill leva ett liv med bättre balans, kanske du vill starta en blogg, kanske du vill bli ekonomiskt oberoende, kanske du vill skriva en bok???


Kanske du redan har försökt, och sen gett upp? Oavsett vilket ditt mål är, skriv ner det. Skriv ner vad du gör när du har uppnått ditt mål och hur du känner dig då. Förenkla gärna, och försök skriva ner ett eller några enstaka ord som beskrivning. Hur känns det när du tittar på det ordet? Vad betyder det för dig? Du kan även göra en längre, målande beskrivning av hur ditt liv ser ut när du har nått målet och se vilka känslor som väcks hos dig när du gör det. Sen svara på frågan "Hur gärna vill du uppleva detta?" 

Göra höst

Jag tycker om alla årstider, då jag tycker att varje årstid har sin charm, men det är något särkilst med hösten. Jag gillar när en ny årstid börjar och jag, mitt hem, min garderob, min trädgård, min mat förändras lite för att passa den nya årstiden. (Dottern börjar prata om längtan efter julen, men det vill jag vänta med en månad till ;))


Hemma har jag gjort höst, både inne och ute

När hösten kommer vill jag ha mer textilier, gärna tjockare och i mörkare färger. Fårskinn passar nu, tycker jag. Sommaröverkastet är utbytt mot den tjocka, fluffiga, mjuka fuskpälsen som både jag och katten gillar att ligga på.


 

I soffhörnan är sommarens jeansblåkuddar utbytta mot mörkare beige och en fluffig vit kudde. Mattan kommer ev att bytas ut, men jag vill inte ha för mycket överslag avjordelementet, som redan finns mycket av i mitt vardags- sovrum.

 Det mörknar tidigare på kvällarna, så då tänder jag i lyktorna och myser några timmar innan läggdags.
Ute har trädgårdsmöblerna plockats ihop, sommarblommor åkt på komposten och flammande ljung står för färginslagen. Dessa är placerade så de syns även inifrån då jag inte är ute i trädgården så mycket längre.
Kärleksört och höstastrar strålar ikapp med ljungen, och utelyktan tänds för att ge ett skimmer åt trädgården i skymningen.


Om någon månad är det dags att låta hösten övergå i vinter, vilket för mig först innebär julens alla ljus och traditionella färger av rött och grönt, och naturligtvis äkta gran och alla andra dofter som hör till. Efter jul byts det ut mot mer frostigt vintervitt.


Djurens språk

Enligt många folktraditioner har djuren olika visdom att lära oss, och då jag senaste veckan har träffat på flera vilda djur man väldigt sällan träffar på, var det intressant att se vad de olika djurens väsen har för betydelse.


Det första djuret vi träffade på var den lilla skadade pärluggleungen, och enligt en liten bok som heter Djurens Språk betyder ugglan: Gör bruk av din egen visdom. Min gåva till dig är att föra din visdom och tradition vidare. Visdom och tradition kan föras vidare genom tex tal eller skrift.Nästa djur vi träffade på var en räv. Rävens budskap är att lita helt och fullt på dig själv och dina förmågor. Din gåva är att ha ett kreativt sinne. Räven lär oss att aldrig tvivla på oss själva. Ett kreativt sinne hittar alltid en lösning. Min gåva till dig är att lita på dig själv.Igår kväll på väg till bilen för att köra till stallet var jag nära att trampa på en mörk groda som hoppade mitt framför mig. Så här står det om grodan: Gläds åt allt det goda i livet, bejaka livets glädjeämnen. Uttryck din glädje och du gläder andra. Livets höjdpunkt är nu. Din gåva är att känna glädje och meningsfullhet.

Köp inte den här boken

 

Och ja, jag följde uppmaningen och lånade den på biblioteket ;)

 

Boken är skriven av Ann-Christine Gramming, eller egentligen är det ett utdrag från hennes blogg där hon skrev om sitt ettåriga köpstopp under 2007. Jag har läst bloggen då det begav sig, men ville läsa det igen och det blir en annan upplevelse att läsa den i bokform bla i sängen än att sitta vid datorn.

 

Under ett års tid bestämmer hon sig för att bara handla det som är nödvändigt, och avstå från allt annat tex kläder, skor, restaurangbesök, bio, fika, uteluncher, leksaker,böcker osv. Om det är något som är nödvändigt skall det helst köpas begagnat, eller ännu hellre om det går att få gratis då någon annan kanske rensat hemma tex i garderoben.

 

I boken har hon skrivit upp vad som räknas som nödvändigheter, och en del saker kan kännas lite märkliga tex alkohol, samtidigt som barnens kalas inte får kosta något.

 

På det hela taget en intressant bok, i dagboksformat, där man får följa hennes tankar och ibland är det svårt för henne att stå emot köplusten. Ibland ångrar hon sitt köpstopp, men resonerar mycket intressant om vad vi behöver, egentligen. Hon skriver även en del tänkvärt kring hur vi använder vår tid. Ska vi arbeta massor för att tjäna pengar att köpa saker för, eller ska vi använda tiden till att leva???


Affordable luxury

Idag har jag haft en riktig "lyx"-dag. Morgonen började med ett lagom ansträngande yogapass, sen hem och ta en dusch, för efter det skulle jag åka med en kompis och äta lunch på restaurangskolan. Hennes dotter har precis börjat på gymnasiet där och idag skulle hon arbeta i restaurangen och servera.


 

Massa gott att välja mellan på menyn, och trots att rätterna inte är så många är det ändå svårt att välja. Jag började iallafall med en jordärtskockssoppa som var helt ljuvligt god, oc de små baconbitarna var perfekta som kontrast till den lena soppan, som även innehöll ett överraskande inslag av trattkantareller. En gudomlig början.

 

Sen följde den helstekta biffraden med palsternackspuré, madeirasky och potatisgratäng. Jag slog även till med ett glas rött vin så här mitt på dan en onsdag ;)

 

Avslutningen på lunchen blev en vaniljcheesecake med kanel och rödvinskokta päronbitar.


 
Maten var supergod, i klass med vilken restaurang som helst, som hade tagit betdligt högre priser på det vi åt. För detta plus ett glas vin och en kopp te betalade jag 120 kr!! Verkligen prisvärt, och gav ändå en känsla av att lyxa till det. Kan bara rekommendera ;)
Och min väninnas dotter klarade jobbet galant! Hit går vi tillbaka flera gånger :))


Mycket mätt och lite småtrött hämtade jag upp dottern, som denna vecka bor hos sin pappa, för ett tandläkarbesök som bara tog tio minuter. Efteråt botaniserade vi länge på biblioteket och har en hel hög med böcker med oss hem, så nu blir det soffläge med en bok.


En perfekt ledig dag! ;)


Mod är att utmana sina rädslor

Ja, min definition av att vara modig är att utmana sina rädslor och göra saker som vi är rädda för. En vän till mig var rädd för djupt vatten, och som ett led i att bemästra den rädslan tog hon dykarcertifikat och man kan väl säga att hon utmanade sin rädsla med råge.


 

Igår var det tisdag, och som vanligt på tisdagskvällar hade jag ridlektion. Denna gång stod det dessutom hoppning på schemat. Som jag berättat tidigare innebär ridningen oerhört mycket för mig, dels kontakten med ett så vackert djur, den mäktiga känslan av att samarbeta och när det funkar är det en enorm kick. Utöver det blir det en stund av flow då jag går helt upp i det jag gör och tänker inte på tiden eller omgivningen. Mitt fokus är helt på hästen och det vi gör.

 

Men, det finns ytterligare en dimension i det hela. För tjugo år sedan, lite drygt, red jag och älskade att vara i stallet och mina ridlektioner var heliga. Jag längtade hela veckan efter nästa lektion, åkte på ridläger, hyrde häst och ville rida så mycket som möjligt. Sen var jag med om en hoppolycka och blev rädd. Jag slutade rida, och när jag började igen var jag oerhört rädd. Hela förra året kände jag rädslan börja komma när jag satt i bilen på väg till stallet. Hjärtat dunkade, fjärilarna fladdrade i magen, munnen blev torr och jag var oerhört nervös. Men jag övervann min rädsla och åkte dit iallafall, och efter varje lektion kände jag bara en enorm glädje. Det var den känslan som fick mig att fortsätta, att åka dit varje vecka trots min rädsla. Men hopplektionerna gillade jag inte. Jag var med någon gång, fast oftast avbokade jag de lektionerna och red en annan gång istället.

 

Men i slutet av förra terminen började rädslan släppa, och jag upptäckte att jag inte kände på samma sätt längre när jag åkte till stallet. Jag kände lugn och förväntan där jag tidigare bara känt mig nervös. Igår var det då hoppning, och inte ens då var jag rädd. Men då jag skulle hoppa det absolut sista hindret på lektionen innan vi skuller sluta, ramlade killen före mig av sin häst rakt i hindret, och olusten dök upp igen. Jag valde att inte hoppa mitt sista hopp, utan jag ville gå därifrån med den goa känslan jag hade av att hela lektionen gått bra för mig.

 

Innan jag satt av sa min ridlärare att jag ridit väldigt bra. Åh, vad glad jag blev, och så lycklig när jag körde hem. Och rädslan är borta ;)


Underskattad mat

Under min studietid upptäckte jag soppan som maträtt. Soppa är många gånger lite bortglömd och underskattad som mat.


Synd tycker jag, då det är lätt att koka ihop en soppa, den är ganska billig, går snabbt att göra och går att variera med massor av olika råvaror. Denna vecka ska jag ha soppvecka och mina favoriter är:


* Tomatsoppa (som står på menyn idag)


* Potatis- och purjolökssoppa (som jag först tyckte lät oerhört tråkig, men som är supergod)


* Gulaschsoppa, gärna med en klick gräddfil


* Fisksoppa


* SKaldjurssoppa (på Koster åts det en del havskräftor och skalen användes sedan för att koka ihop fond av, och lördagens lunch blev kräftsoppa. I min frys sparar jag räkskal tills det blir tillräckligt mycket att koka räksoppa av)


 

* Jordärtskockssoppa - jag har aldrih lagat det själv, men mums så gott det är ;)


* Löksoppa ska jag testa i helgen och få användning för all lök jag har hemma


* Majssoppa blev jag bjuden på förra hösten, och istället för krutonger användes poppade popcorn
Det finns massor med andra soppor jag vill testa. Har du något favoritrecept får du gärna dela med dig ;))


Skapa ett enklare liv

Att skapa ett enklare liv innebär att du gör utrymme för att göra det du verkligen vill göra med din tid. Att göra det du älskar.


Ibland är det svårt att tänka i termer av enklare liv när hemmet svämmar över, dammsugaren står framme för att försöka hinna med att städa av någon gång, tvätten hopar sig i tvättkorgen, för att inte tala om det som redan är tvättat och måste in i skåp och kanske också strykas innan. På jobbet hopar sig uppdragen och almanackan börjar vara fulltecknad nästan fram till jul.


Ja, ni vet kanske vad jag menar. Ibland är det svårt att hitta det där lugnet även om viljan är stark. Men det finns en del tips att ta till för att ändå kunna skapa tid att göra det du verkligen vill göra, och inte bara hålla sig flytande.


Ett första steg i att förenkla hemarbetet är att PLANERA. Även om det låter präktigt och tråkigt underlättar det enormt mycket att ha en planering.


Börja med att göra en veckomatsedel så behöver du inte varje dag fundera på vad ni ska äta på kvällen. Allt finns dessutom hemma och om något måste tas upp från frysen görs det på morgonen, så allt är klart för middagen när ni kommer hem.


För att kunna se till att allt finns hemma är det superbra att ha en inköpslista när du veckohandlar. På den listan kan du skriva upp dels det som behövs specifikt till veckans måltider, men också mer sällanköpsvaror som behöver kompletteras med.


En annan sak som underlättar och förenklar är att rensa i röran och skapa mer utrymme hemma. Dels är det skönare för själen, men det gör också att städningen går både fortare och lättare. Resultatet blir att du lägger mindre tid på städning. Få bort så mycket saker från golvet som möjligt. De saker som skall behållas organiseras på ett bra sätt, och inte ha massor av saker stående framme som samlar damm.


När man är hemma är det lätt hänt att massor av tid går åt till att titta på TV, sitta vid datorn, uppdatera på Facebook och kolla mail. Jag vet själv att ibland har nästan hela kvällen redan gått när jag är klar med dessa saker. Bestäm dig för att stänga av elektroniken och fokusera på det du vill göra, när du vill få något gjort.


Att ta hand om dig själv är en viktig del i att skapa mer energi och ett sätt är att försöka få tid att vara ensam varje dag, kanske du vill meditera 20 minuter, eller bara få tid att lyssna till dina egna tankar.


Försök även få tid för att röra på dig varje dag. Det behöver inte innebära att åka till gymet eller en organiserad träning, utan en promenad på 20-30 minuter varje dag räcker. Åh, vad jag saknar min hund som gjorde att jag kom ut och promenerade ett par timmar varje dag. Men 20 minuter kan vara en stund på lunchen, på väg hem från jobbet eller en stund på kvällen.


Ta dig tid att fundera på om du verkligen använder din tid till att göra det du vill göra, eller om du slösar bort din tid på sådant som egentligen är oväsentligt och oviktigt för dig?? Fundera på vad du vill fylla din tid med, och börja göra något av det som DU önskar.Maison Belle

På många inredningsbloggar läser jag om Maison Belle, och jag ser även på bilder att många använder den serien.


Jag hör enbart positiva omdömen om denna rengöringsserie som är helt ekologis och gjord på eteriska oljor med helt underbara dofter. Nu kommer Maison Belles "Christmas Clean" och jag är sugen på att testa. Den doftar apelsin/kanel och den doften vill jag fylla mitt hem med från mitten av november och framåt :))
Och när jag ändå äri farten är jag sugen på att testa flera av de andra delarna också.
Rent överallt med ekologiska produkter som dessutom luktar gott - i mina öron låter det som en superbra kombination. Det enda som har gjort att jag inte testat dem ännu är priset. Det kostar en bit över hundralappen, och jag blir lite snål när jag står där och tittar på dem, men nu ska jag slå till. Ett enklare liv handlar inte om att bara handla billiga saker, utan saker som man tycker om och ger ett mervärde. Jag tror dessa gör det. Har du testat, och vad tycker du isåfall om dessa produkter?

KärlekAtt ha djur ger så mycket kärlek att det är svårt att beskriva i ord. Ett djurs villkorslösa kärlek och den trofasthet en hund, en katt, en häst kan uppvisa har mer än en gång berört mig oerhört starkt.

Äventyr på Koster

Åh, vad härligt jag har haft på Koster.Supergoa tjejer, varav hälften var nya bekantskaper.


Vi anlände Koster på lördag förmiddag, och redan på båten på vägen ut börjar lugnet sprida sig i kroppen med utsikt över kobbar och hav. Jag spanade efter säl, men såg tyvärr ingen.

 

Efter lite frukost, eller snarare lunch för oss som stigit upp halv sex på lördag morgon, begav vi oss ut på promenad på ön.
Tanken var att vi skulle plocka svamp, men redan nere vid stranden började vissa plocka snäckor,stenar och drivved. En underbar dag på alla sätt.Svamp däremot hittade vi inte särskilt mycket, lite trattkantarell och någon näve gula kantareller, men vårt svampletande fick ett abrupt avslut när vi sprang på den här lilla krabaten
Mitt i skogen satt denna lilla pärluggla. En liten unge som skadat vingen. Vi ringde och kollade vad vi skulle göra för att hjälpa den, men tyvärr visade det sig att den var för svårt skadad att den blev tvungen att avlivas. Pärlugglor är oerhört sällsynta så det räknas som statens vilt, vilket innebär att polisen måste ta hand om den. Vi ringde polisen i Strömstad som fick möta upp färjan och ta hand om den stackars lilla uggleungen.
Senare på kvällen gick vi ner till restaurangen vid hamnen för att äta hummer. När vi precis satt oss vid bordet kommer ägaren och säger att det satt en räv utanför. Vi sprang ut och där på sandstranden satt räven och tittade på oss. En man gick ner på stranden, satte sig på huk och sträckte fram handen. Räven gick fram och nafsade honom på fingrarna. Så nära en räv har jag aldrig varit förut.
En äventyrlig dag med mycket närkontakt med vilda djur!


Hösttips


* Blommor finns det inte så mycket kvar av i naturen, men bege dig ut på en promenad och plocka in andra vackra saker som tex en sten, en gren, vasstrå, granris - ja, det finns mycket vackert att använda antingen som det är, eller för att skapa något av


* Sängen är extra viktig nu när det börjar bli kallare och mörkna tidigare. Tvätta allt; tcke, kuddar, bäddmadrass och överkast. Köp nya om du behöver. Torka av sängen och sängbord. Vädra och släpp in ny luft och energi. Titta på vad du har på väggarna i sovrummet och vad du omger dig med när du sover. Skapa ett rogivande sovrum.


* Ordna klädbytarkväll med ett gäng tjejer. Byt, sälj, köp - och förnya garderoben utan att betala massor av pengar. Det du inte använder längre kan vara precis vad din kompis letar efter. Troligtvis har ni även en roligt kväll samtidigt!


* Gå på en utställning, museum eller vernissage. Vidga dina vyer och testa något du aldrig testat förut, kanske det finns något litet specialmuseum i närheten av där du bor.


* Försök förstå och sätta dig in i en religion - låna böcker på biblioteket, besök ett religiöst center eller prata med någon som är anhängare av tex buddhism, islam, judendomen och försök förstå deras sätt att se på religion


* Planera för att undvika stressiga morgnar. Duka ett vackert frukostbord kvällen före, ladda kaffebryggaren, köp hem god frukost, lägg fram kläder kvällen innan. Allt för att skapa en lugn och stressfri morgon och ge dig själv en bra start på dagen.


Härliga höst!


Avresa

I helgen kommer jag befinna mig här;


 

På Koster, Sveriges västligaste bebodda öar, med ett gäng tjejer och ha tjejhelg ;) Där ska vi äta gott, dricka vin, plocka svamp och det blir säkert ett riktigt tjatter kan jag tänka mig. Sex tjejer är redan där, som åkte dit igår, och jag och en tjej till kommer dit idag då vi jobbade igår :)

 Ha en underbar helg alla, oavsett vad planerna för helgen är! Ta det lugnt och bara njuta, rensa hemma, umgås med familj och vänner - ta vara på nuet!


Förstärk med kontraster Färger som ligger mittemot varandra i färgcirkeln kallas för kontrastfärger. Om man använder dessa färger brevid varandra har de den effekten att de förstärker varandra. Exempel på kontrastfärger är rött-grönt, blåviolett-gult, turkos-orange.


Dessa kontrastfärger kan man använda både i inredning och i kläder för att låta färgerna ge varandra en extra skjuts. Du kan även använda dessa kontrastfärger för att ytterligare förstärka dina egna naturliga färger på hy, hår och ögon. Mina ögon är tex den gråblå färgen som synes på bilden. Om jag vill förstärka min ögonfärg använder jag den färgen som ligger mitt över färgcirkeln, vilket i mitt fall är den blekt citrongula. Ett annat tips på att låta ögonen sjunga lite extra är att upprepa ögonfärgen. Jag gillar tex att använda jeansblått eller blågrått på överdelar, vilket upprepar min ögonfärg.

Min hårfärg är från början ljusblond, men med åren har det mörknat till en ljust brun (som jag ljusar upp med slingor). För att förstärka min hårfärg och ge den lite extra stuns använder jag den klarblå färg som är kontrastfärgen. Denna blåa färg tycker jag är speciellt snygg på sommaren med lite solbränna. Och när jag tittar närmare på den färg som bäst beskriver min hårfärg skulle det även kunna vara färgen på solbränd hud ;))

Min hudfärg är beige med lite rosa dragning, då jag har mestadels kalla färger. Den färg som bäst lyfter fram hudfärgen för mig, och får alla vi svenskar som har den hudfärgen, är en härlig blågrön färg. För några år sedan köpte jag en underbar halterneckklänning i linne i den här färgen, som jag alltid kände mig vacker i. Tyvärr har den krympt i fukten på vinden, hm...eller nåt ;)) för den kommer jag inte i längre, så den har fått gå vidare till loppis där någon person med några kilo mindre än vad jag har i nuläget kan få känna sig fin i den.


Att använda kontrastfärger, både i kläder och i inredning, gör det hela lite mer spännande. Titta på färgcirkeln och se var den färg du vill förstärka ligger och sen hittar du kontrastfärger på rakt motsatt sida. Lycka till!


Säg nej!
Får du ibland dåligt samvete för att du sagt nej till något? Säger du ja till saker du egentligen inte vill bara för att inte såra någon? Slår du bakut på dig själv för att tillmötesgå andra?


Träna på att säga nej, tack!


Nej, tack som svar kräver inga förklaringar eller att du slösar bort din dyrbara tid på något du inte vill göra. Oftast känner du instinktivt om du vill göra något eller inte, och om du inte vet det direkt be att få återkomma, och ge sedan ditt svar; tack, men nej, tack!


För ett enklare liv, och ett liv där du lever efter dig själv och dina egna behov, säg adjö till;


* Att slösa med din tid. Tid du spenderar med någon du egentligen inte vill träffa eller till saker du egentligen inte vill göra, som tar dyrbar tid du istället hade kunnat spendera med människor du bryr dig om och med saker som fyller ditt hjärta med glädje.


* Att slösa med din energi. Om du känner att du har lite energi kanske det är så att du tillbringar tid med att göra saker som inte ger dig något tillbaka. Om du arbetar med något du brinner för, och känner en passion för, fyller det dig med glädje och energi. Motsatsen gäller förstås också - om du ägnar dig åt något som inte stämmer med dig, din person och dina värderingar fylls du istället av negativa känslor


* Att slösa med dina pengar. Tänk efter om du lägger dina pengar på det du vill göra, eller om du lägger pengar på saker du känner dig socialt tvingad att göra, tex köpa present du egentligen inte vill (till släktingar, insamling till arbetskamrater för det ena och det andra osv). Presenter uppskattas när de ges av egen vilja, och för de allra flesta människor är det inte dina gåvor som är det viktigaste, utan din närvaro.


Mer Project Happiness

Här kommer en utförligare beskrivning av boken The Happiness Project, som jag varmt rekommenderar för den som vill lära sig mer om lyckoforskning, och kanske bli inspirerad till ett eget lyckoprojekt.


I boken har författaren, Gretchen Rubin, fokuserat på ett område varje månad under ett helt år, och under dessa månader fokuserat på olika delar för att försöka bli lyckligare och mer tillfreds med sitt liv.I januari börjar hon med att försöka skapa mer energi, då hon tänker att det är avgörande för att hon ska orka med alla nya saker hon ska föra in i sitt liv under året. Det hon gör då är att skriva upp olika saker hon ska göra för att få mer energi; lägga sig tidigare på kvällarna och få mer sömn varje natt, träna mer med promenad eller löpning varje dag, rensa och röja i hemmet då yttre kaos ger inre kaos och tvärtom ett yttre lugn ger även ett inre lugn, ta tag i olika surdegar som äter upp energi och göra klart ofärdiga projekt och till sist agera mer energist. Fake it til you make it som blivit ett populärt begrepp - och faktum är att det fungerar!


Februari månad blir en månad med fokus på kärleken och relationen, och hennes åtaganden denna månad blir att sluta tjata, att inte förvänta sig beröm och uppskattning för det hon gör hemma och bli sur när det inte kommer, att välja sina strider och lära sig att gräla på rätt sätt dvs på ett konstruktivt sätt, att inte dumpa sina negativa känslor och händelser på sin man utan hitta andra att prata med om det finns behov och slutligen att under månaden agera kärleksfullt och därigenom visa sin kärlek och uppskattning. Hon bestämmer sig även för att en vecka ska hon vara extra snäll.


Mars månad ägnas åt arbetet och hennes bestlut där innefattar att starta en blogg och lära sig allt det för med sig i bla teknik, att uppskatta misslyckanden för utan misslyckanden ibland kan man inte heller lyckas då misslyckanden dels ger nya erfarenheter men visar även att vi vågar pröva oss fram, att be om hjälp och inte bli så stolt att man fastnar i "kan-själv-tänket", att arbeta smart och att uppskatta nuet.


April ägnas också åt relationer, men denna månad åt föräldraskapet och där bestämmer hon sig för att inte vara så tungsint, utan att börja sjunga på morgonen för att börja dagen med bra stämning, att bekräfta barnens känslor som verkliga och inte vifta bort dem, att skapa en skattkista över positiva familjeminnen och att göra tid för projekt och skapande tillsammans med barnen.


I maj är det dags att skapa mer tid för lek, och få en mer lekfull fritid, där hon börjar med att hitta mer roliga saker genom att inventera vad hon faktiskt tycker är roligt att göra (vilket kanske inte alls är det som alla andra tycker, utan det är viktigt att vara trogen mot sig själv även om det går tvärtemot vad de flesta andra roas av), ta sig tid att vara larvig och lekfull, att göra nya saker och lära sig något nytt då hjärnan mår bra av den utmaningen och att starta en samling av något.


Juni är det dags att fokusera på vänskapsrelationerna och skapa tid för vänner. Hennes mål denna månad är att komma ihåg födelsedagar, att vara generös, att faktiskt dyka upp och vara med på sammankomster, att inte skvallra och att lära känna tre nya vänner under månaden.


Juli är det dags att syna pengarna i sömmarna och se om det går att köpa lycka, och hon kommer fram till att spendera pengar på olika områden som är viktiga för att förbättra livskvaliteten och att det är viktigt att inte vara dumsnål, att köpa nödvändiga saker och att använda de saker man har hemma och inte spara till ett senare tillfälle som inte kommer och till slut att ge upp något.


I augusti fokuserar hon mer på det inre genom kontemplation. Hon läser memoarer från olika katastrofer för att sätta sitt eget liv i ett större perspektiv, hon skriver tacksamhetsdagbok och hon imiterar en spirituell mästare.


September månad är vigd för att söka efter passion, och hennes stora passion handlar om litteratur, så hennes resolution denna månad är att skriva en roman, att skapa tid, glömma resultatet och istället fokusera på processen och nuet och att lära sig en ny teknik.


I oktober handlar det om mindfulness och att vara uppmärksam. Hon mediterar, försöker stimulera hjärnan på nya sätt, för matdagbok för att bli mer varse om ätandet.


November fokuseras på attityder genom att skratta högt, bestämma sig för att ha ett gott uppförande, ge positiv feedback och att hitta en plats för att skapa lugn.


Till sist i december månad är det dags att göra allt detta hela tiden, fokusera på alla delar. Hon kallar det för Boot Camp Perfect. Hon tittar även tillbaka på året som har gott och ser vilka saker har fungerat bra, och vilka har fungerat mindre bra.


En del av dessa saker fungerar säkert bra för de flesta. Andra är mer specifikt utformade efter hennes personlighet, intressen och behov - men boken är bra och jag ser fram emot att läsa den igen på svenska ;))

SkördefestEn av de bästa sakerna med hösten är alla härliga svenska grönsaker och rotfrukter. Passa på att njuta ordentligt :)


Visst är den här bilden härlig! Tyvärr har jag i år missat två skördefester i Göteborgsområdet, då jag istället behövde lugn och ro hemma, rensa mer bland alla mina saker :) Men förra året på en skördefest smakade jag för första gången på polkabeta, som du ser på bilden. En grönsak som för mig bara gått spårlöst förbi i grönsaksdisken i affären, men som var riktigt god, tunt hyvlad med lite olivolja på och så en smula flingsalt. Testa :)

Leva med mindre
Att förenkla, rensa i röran och leva med färre saker är en process, som tar olika lång tid för olika människor. Låt det få ta tid. Du har inte samlat på dig alla saker på någon vecka, så bli inte frustrerad över att det inte är färdigt på en gång. Börja med ett rum, gå igenom alla skåp, lådor, ytor och rensa där. Den känslan av både lycka och lugn det frigör hjälper dig att fortsätta, i din egen takt, med hela hemmet. Några tips på vägen;


*   Gör dig av med en låda från vinden eller källaren
*   Om du har saker du inte kan bestämma om du vill göra dig av med, lägg undan det ett tag och se om du    saknar det. Om inte är det dags att göra sig av med den
*  Gör iordning en låda eller kasse där du kan lägga saker du sorterar ut som ska skänkas till loppis
*  Frigör en yta där du inte förvarar något alls. En tom hylla eller en tom låda ger en känsla av att du kan släppa in nya saker i ditt liv
*  Öppna posten direkt när du kommer hem och bestäm direkt om det ska slängas, sättas in i en pärm eller besvaras


*  Låt inte saker bli stående på köksbänken som du inte använder ofta
*  Rensa bland dina böcker
*  Har du smycken du inte använder - sälj dem, speciellt om det är förlovnings- eller bröllopsringar från en tidigare relation
*  Välj en hatt eller mössa du gillar att använda i vinter. Gör dig av med resten! Kanske skänka till hemlösa inför vintern, även halsdukar, mössor etc
*  Har du träningsredskap hemma du inte använt på flera månader? Dags att göra sig av med det dåliga samvetet


*  Ge bort accesoarer och smycken du aldrig använder, och som inte betyder något för dig
*  Gör dig av med köksattiraljer du aldrig använder, även om de är delar av ett set. Behåll bara det du använder och behöver
*  Rensa i garderoben och njut av att du faktiskt får fler kombinationsmöjligheter med färre plagg
*  Sluta jämföra dig med andra. Du behöver inte en sak bara för att "alla" andra har


*  Gå igenom minnessaker, och se om de fortfarande känns viktiga att spara. En del kanske har tappat sin betydelse
*  Sluta handla saker!! (den viktigaste punkten för ett enklare liv med färre saker)
*  Gå igenom dina mail och rensa bland alla medlemsutskick du får, ofta efter att kanske ha handlat vid något tillfälle. Avsluta dem du inte vill fortsätta få.
*  Hitta en bra loppis dit du kan skänka det du rensar ut. Själv har jag valt katthemmets loppis för att stödja hemlösa katter
* Har du en "skräplåda" hemma där allt möjligt åker ner? Rensa i den. Bestäm dig sedan att alla dina saker ska få en bestämd plats där de hör hemma och att inte skapa fler skräphörnor eller skräplådor*  Gå igenom dina juldekorationer och gör dig av med de du inte vill använda i år
*  Rensa bland dina CD-skivor.
*  Behåll inte saker "bara-utifall-att" eller "bra-att-ha-saker"
*  Rensa bland kokböcker. Skriv av favoritrecept i en egen anteckningsbok och gör dig av med kokböcker och recept som inte inspirerar
*  Köp inte nya förvaringsmöbler för att kunna förvara saker du ändå inte använder


* Lär känna människor som tänker likadant som du och som också vill prioritera ett enklare liv. På Facebook har jag startat Simple Living nätverk
*  Hur vill du ha det med julklappar i år? Börja prata med familjen redan nu, och bestäm hur ni vill göra i er familj och vägra dras med i den köphets som snart startar inför julen
*  Sluta förknippa saker med personer du fått eller ärvt något från. En sak är en sak, och inte något med en själ. Tacka för gåvor, men gör dig av med det med gott samvete om det inte blir använt
*  Kan du bo på mindre yta? Kanske du märker att du inte behöver så stor yta när du äger färre saker
*  Pröva att bo på en båt eller i en husvagn ett tag och se hur bra livet funkar trots väldigt få prylar


*  Ta upp saker i ditt hem och ställ dig frågor "Använder jag detta?", "Älskar jag detta?" Om svaret är nej - gör dig av med det
*  Njut av den tid, energi och yta du frigör genom att omge dig med färre saker
*  Om det är trasigt - laga det!
*  Ta bort allt från ditt skrivbord som du inte arbetar med just nuTill sist: Prioritera alltid människor före saker 
 


Rensa garderoben

När årstiden ändras, och det är dags att flytta ut sommargarderoben och förvara den någon annanstans tex på vinden i en tyggarderob eller nerpackad i lådor (eller både och som jag har ;)) och plocka fram de tjockare kläderna inför kallare årstider, (i morse fick jag skrapa rutorna på bilen för första gången denna höst så kylan är på ingång) passa då även på att rensa bland dina kläder.

När sommarkläder och sommarskor ska packas ner, kolla om det är något du inte har använt denna sommar. Om du inte använt det detta året, är chansen att du vill använde det nästa sommar ganska liten. Kolla också om det är skor som har blivit så slitna att det är dags att kasta. Kanske finns det kläder du vill ha kvar, men som behöver lagas. Passa då på att göra det innan du packar ner dem, så de är färdiga att använda nästa vår när du packar upp dem igen.


Samtidigt som du går igenom sommarkläder och rensar bland dem, är det även ett ypperligt läge att titta igenom höstkläder, skor, stövlar, jackor, halsdukar, sjalar, vantar, mössor - ja allt du använder under hösten och vintern. Även här är det läge att se över vad du vill behålla,  vad som kommer att användas och ta bort det som är överflödigt. I helgen rensade jag bort halsdukar och mössor som har legat till sig ett tag, och som jag insåg aldrig kommer användas mer. Även stövlar ska få sig en genomgång, både mina och dotterns.


Jag vill leva med färre saker totalt sett i mitt hem, och kläder har på något sätt ackumulerats under åren. Nu är det dags att gå igenom vilka saker jag faktiskt tycker mycket om, och vilka saker som bara har fått stanna för de är ju ändå rätt snygga, de är praktiska osv men som inte används. Jag har tex två västar - en rosa och en vit, för jag gillar båda färgerna. Men det blir oftast den vita jag använder då den passar till allt. Det innebär att det är dags för den rosa att flytta ut, även om jag gillar den. Känner du igen dig i detta?


Höst och vår, i samband med säsongsbyte i garderoben är det ett kanontillfälle att samtidigt rensa och undvika den typen av uppsamling som jag har haft i flera år. I vår familj, dvs jag och dottern, har vi även ett ganska stort antal svarta stövlar, i olika modeller och olika klackhöjd. Där ska det också rensas ordentligt!!

Preppy
Både när det gäller inredning och när det gäller kläder finns det två stilar jag gillar, nästan lika mycket och försöker kombinera ihop. Inredningsstilen som kallas New England, med härstammning från östra USA passar väl in med den preppy klädstilen som jag gillar. Lite collegeaktiglook från amerikanska östkusten. Jättesnyggt, även för barn, och en stil jag försökte få dottern att gilla när hon var yngre, dock utan framgång.


Den andra stilen jag gillar är den vita, danska, lantliga inredningsstilen, som också passar bra med mina kvinnliga Odd Molly-kläder. Dessa två inrednings- och klädstilar är mina favoriter, och genom att kombinera dem skapar jag en personlig stil som passar mig :)

Budgetalternativ för preppystilen hittar du bla på Zara, och lite dyrare från tex Ralph Lauren.
TV-serien Gossip Girl gillar jag (även om de nog mest har tonåringar som målgrupp ;)). Där är de hela tiden väldigt välklädda, och ett bra exempel på preppylooken.


Även på catwalken i år har det funnits många exempel på preppy kläder. Dessa kläder är tidlösa och passar alltid, men vissa år är de mer trendiga, så denna höst finns det mycket att hitta i affärerna om du gillar denna stil.

Fattigdom?

Vad är fattigdom och vad är rikedom? Är det så enkelt att definiera som vi har trott??Vad sägs om det här påståendet; Fattigdom är inte att äga lite, utan att sakna mycketVad ligger i den meningen egentligen? Att oavsett hur mycket pengar och ägodelar man har kan man känna sig fattig, samtidigt som man kan känna sig rik även om man har väldigt få ägodelar. Det beror på hur vi själva ser på det. Valet finns alltid där.

Jag har träffat människor som rent objektivt skulle anses som rika, men då de hela tiden jämför sig med andra som har mer, och hela tiden befinner sig i tävlan om vem som har mest. Tror ni den personen känner sig rik???

Är rikedom verkligen pengar? För mig är det rikedom att ha ledigt idag, kunna äta en lång frukost, kela med katterna, prata med dottern utan stress och själv bestämma hur denna dag ska se ut. Just idag har jag valt att arbeta i eftermiddag med ett uppdrag i min egna firma.


Vad är rikedom för dig?


Är du medlem??

Hos min favoritbloggare, Irene med bloggen Feng Shui - harmoni i hemmet läste jag igår ett inlägg om ett fenomen som jag själv råkade ut för så sent som i söndags. Inlägget är från en krönika, pubicerad redan 2000, men kanske ännu mer aktuellt idag, 11 år senare.

"Är du medlem?
Överallt stöter jag på frågan. Om jag skall flytta pengar på banken, köpa en soffa på Ikea eller handla en doftgran på OK.
- Är du medlem?
- Har du medlemskort?
- Är du kund här?
Den sista frågan är ganska fruktansvärt korkad. Om jag står i luckan på banken med en kölapp, vad ser jag ut som då?"

"Något som liknar medlemsskap är VIP-kort och klippkort typ "du-får-elfte-pizzan-gratis". Jag gick med i alltihop. For som en stolle mellan butikerna för att uppfylla minsta reklamnyck.
- Köp en video här och du får hyra tio filmer gratis i Kramfors, hämta nyckelringar till barnen på Lantmanna och suga mjukglass på busstationen tisdagar udda veckor under sommarperioden juni-augusti, industrisemestern undantaget - kan ej kombineras med andra erbjudanden.
Ett tag hade jag VIP-kort för att köpa linsvätska!!
Livet bestod av att uppfylla löjliga kriterier och medlemma sig. En samhörighet som inte hade något annat syfte än att kunden blev livegen företaget.

Jag har för mig att medlemmar ringer till varandra ibland. De träffas. Och de grillar korv. Jag tror jag skall ringa OK och föreslå ett helgläger. Vi kunde sitta i Aspnäs och byta kvitton.

Det handlar inte om gemenskap. Det handlar om att tvinga oss till ett mönster.
Var noggrann när du väljer din tillhörighet. Välj varsamt.
Vem skall få DEJ som medlem? Det finns bara en som du. Du är inget kollektivt kolli. Du är underbar.

Numera svarar jag stolt i kassorna:
- Neej, jag är inte medlem.
Vilken frihet. Jag är själv. Jag kan. Jag behöver inte kryssa mellan butikerna, inte pricka för och hålla fram, inte bevisa.
Priset är den elfte pizzan.
Den kan jag vara utan."


I söndags var jag i en djuraffär för att titta på en större klätterställning till mina katter, och såg att de hade väldigt bra pris på en riktigt bra kattsand, och kattsand går det åt en hel del när man har sex katter ;) så jag tänkte passa på att köpa. I kassan fick jag frågan om jag var med i deras kundklubb, för då skulle jag få det 80 kr billigare. Vad bra, tänkte jag, ännu billigare. Då visade det sig att det bra priset de tryckt upp stort enbart gällde om man var medlem i deras kundklubb. Jag gillar inte att vara medlem i massa kundklubbar, som dessutom skickar ut massmail hela tiden.


När jag sorterade ut bland mina kort åkte både H&M kort, Lindexkort, Kapp-Ahl kort, Coop kort, Skopunkten kort mm mmm ut. Plånboken blev så tjock att den knappt gick att stänga med alla dessa kundkort i kreditkortsformat som slängs efter en så fort man vill handla något i en affär. Affärer som jag bara handlar i någon gång ibland, och får rabattkuponger hela tiden, vilket ofta gör att man funderar om det kanske är något man behöver köpa. Iallfall jag tycker det är mycket skönare att själv välja var jag vill handla, och när! Och plånboken känns mycket mer lätthanterlig utan alla dessa "medlemskort".

Kattkalas
Häromdagen fick katterna en riktig kattlyxdag - först färsk strömming, sen grädde på ett fat. Mmmm, det gillade dem ;) Även katter behöver få lite vardagslyx :)


Total lycka

Ikväll har jag haft en lång stund av total lycka! Jag har ridit, som vanligt på tisdag kvällar, och för mig är det en stund som ger mig så mycket lycka. Först pyssla om hästen, göra iordning för ridning och i väntan på att få komma in i ridhuset klappa, kela och gosa med hästen och man ser hur mycket han njuter av det.


Sen, under själva, ridningen har jag så totalt fokus på min häst och vad vi gör att jag knappt är medveten om de andra i gruppen. Det är flow-stunder för mig. Underbart!


När jag kom hem idag och stod länge och njöt av en varm dusch fixade dottern iordning kvällsfika och dukade upp i vardagsrummet så vi kunde fika tillsammans innan läggdags - en riktig mysstund.


I mitt jobb som psykolog möter jag människor som har allt man kan tänka sig materiellt sett, och ofta mer än så, men som har stora svårigheter på andra plan och som mår ganska dåligt. Det får mig även att stanna upp och verkligen uppskatta det jag har. För mig är det djuren och min dotter som skänker mig så mycket glädje varje dag! Total lycka ;)Spara inte!!

Är du en sådan som sparar saker du har "till ett bättre tillfälle"? Vill du inte använda saker av rädsla att det ska ta slut? Sparar du ditt finaste porslin till ett extra festligt tillfälle? Sparar du kläder till att användas när det är något speciellt som händer?


Vill du inte använda av din härliga handkräm av rädsla att den ska ta slut?


Jag läste någonstans om någons mormor, och när hon hade dött hittade de en dyr fin parfym, troligtvis en present från någon, som hade stått på hennes sovrumsbyrå i alla år, men fortfarande var oöppnad. Hon hade sparat den, vilket resulterade i att hon aldrig fick använda den alls.


Använd det du har! Spara inte till ett annat tillfälle! Ibland hör jag dottern resonera att hon inte vill använda sitt pysselmaterial av rädsla att det ska ta slut. Men vilken glädje ger saker när de ligger i olika byrålådor och skåp och är oanvända?? Nej, använd slut på det du har, och vill du ha mer finns det säkert att köpa mer. Och om det inte finns, har du iallafall kunnat njuta av det du har, istället för att spara det till ett tillfälle som kanske aldrig kommer.The Happiness ProjectSå har jag då läst klart boken The Happiness Project, där Gretchen Rubin bestämmer sig för att under ett års tid testa olika teorier för att bli lyckligare. Hon har ett tema varje månad, och under det temat ett antal föresatser som hon ska hålla sig till under månaden.


"Dagarna är långa, men åren är korta" är en fras som återkommer flera gånger under loppet av året, och det kan vi nog alla känna igen oss i. Veckorna verkar mest bestå av måndag och fredagar som vi konstaterat på jobbet, och årstiderna kommer och går snabbt.


"Tiden går och jag fokuserar inte tillräckligt på de saker som betyder mest" tänkte Gretchen och bestämde sig för att lägga ett år på projekt lycka


Hon läser mycket litteratur (som även är hennes största hobby och passion) både vetenskapliga studier, filosofi, skönlitteratur, religion för att ta reda på vad som gör människan lycklig. Hennes slutsats blir bla sova mer, träna, kramas, gräla på rätt sätt, skaffa fler vänner, inte skvallra, utmana sig själv, städa garderober, leva i nuet, skriva tacksamhetsdagbok, meditera och utöva skrattyoga. Hon prövar även meditation, skrattyoga och hypnos, men tycker inte att det är något för henne.


En av de viktigaste delarna för henne blir att yttre ordning skapar inre lugn, och hon rensar och rensar för att sedan organisera det som blir kvar, och blir så till den milda grad överbevisad över vilken skillnad det gör att bli av med sin röra att hon enträget försöker få sina vänner att anamma samma sak.


Jag gillar boken. Den är tydlig, fullspäckad med tips där Gretchen delar med sig av sina erfarenheter, både positiva och negativa. Hon påpekar dock att alla har sin egen resa, sitt eget lyckoprojekt och inget projekt är det andra likt. Men från Gretchens erfarenheter finns det mycket positivt att hämta.


Jag kommer köpa den här boken när den kommer ut på svenska i november, för här känns det som att det finns massor med saker att komma tillbaka till, igen och igen.Ta tag i surdegar!
Har du surdegar som du ständigt skjuter upp och som aldrig blir klara?? Du vet, de där tråkiga sakerna som du kanske tom flera gånger i veckan tänker att du borde göra, men aldrig gör. Tänk vad mycket energi det tar att hela tiden bli påmind om saker du inte har gjort, saker som hänger över dig.


Istället för att låta dessa saker fortsätta stjäla din energi - gör ett ryck och beta av en del av dessa surdegar och du ska se vilken lättnad det är, för att inte tala om hur mycket energi som frigörs!!


Denna helgen har jag stängt av mobilen och ägnat helgen åt att bli av med en del av mina surdegar. När jag äntligen gör dessa saker, märker jag ju hur snabbt flera av dem är åtgärdade, ändå har jag låtit de vänta länge, ibland i flera månader. Men i helgen har jag flyttat på tavlor, sorterat ut från vinden och slängt saker i den stora containern som står på vår gård just nu, lagat kläder med hål i, sytt i knappar i kläder som tappat knapp, sorterat ut bland tidningar, flyttat om saker hemma, gjort en månadsbudget, sorterat bland papper. Ja, jag hann med det mesta som jag hade tänkt göra. Några saker kvar, men det betar jag av allt eftersom under veckan.


Vilka surdegar har du? Vilken av dem skulle ge dig mest energi om den försvann? Börja med att åtgärda den! Har du andra saker som egentligen inte tar mer än några minuter att göra (som tex sy i en knapp, flytta en tavla osv) gör en varje dag under veckan, så har du snart betat av listan.Manic MondayI bilen på väg till jobbet idag spelade de Manic Monday med The Bangles. Nostalgitripp för mig som var tonåring när den låten var populär. Upp med ljudet och skråla med så högt jag bara kunde, en bra början på dagen ;)

En guldgruva

Som jag skrivit tidigare är biblioteket en riktig guldgruva för alla oss som älskar böcker! Både dottern och jag tillhör den kategorin, och vi kan lätt fördriva en timme i en bokhandel och bara titta i böcker. Så när vi ska till biblioteket bara för att lämna tillbaka lånade böcker, brukar det sluta med att vi bara ska titta lite och sen har vi med oss flera kassar hem ;)


Speciellt gillar jag när personalen ställt fram böcker i olika konstellationer. Sist vi var där i förra veckan hade de ett ställ med vackra inredningsböcker, och dessa två små (eller nåja, böckerna är riktigt stora ;)) pärlor fick följa med mig hem. Så vackra! De här kan man titta i många gånger fram och tillbaka för att ta in alla vackra hem och alla vackra fotografier.


Den ena boken heter Lev Vackert, och bara den uppmaningen fångade mitt intresse ;)) Där följer författarna året med olika teman. Helt ljuvlig. Den andra boken är mer traditionellt uppdelad i olika rum som hall, kök, badrum osv.Bravo IKEA ;)
Jag gillar den här bilden; snygg stol, härlig brasa, fårskinn, ljus, en kopp te - höstkänsla. Styling som känns ganska olik IKEA

Sötisarsom fortfarande letar hem!Trollerikonster

Idag fick jag Charlie Söderbergs senaste krönika på mail, som jag tyckte var så bra att jag publicerar den i sin helhet här på bloggen;

Livet är som Joe Labero

Publicerat av Charlie Söderberg fredagen den 7 oktober 2011

I min ungdoms dagar så drygade jag ut studiebidraget som gatuartist. Det innebar att jag åkte runt på fester, marknader och festivaler och uppträdde med jonglering, balanskonster, eldslukning och lite trolleri. Idag kom jag att tänka på att den träningen säkert har varit nyttig för mig på flera sätt än jag först tänkt. Den mest uppenbara nyttan är att jag är tämligen orädd att stå och prata inför publik, men den nyttan som jag tänkte skriva lite om idag, kallas på trollkarlsspråk för ”missdirektion”. Det har nämligen slagit mig på sistone att livet är en riktigt skicklig trollkarl och den som kan se igenom tricken troligen får ett enklare och kanske även rikare liv.


Låt mig illustrera med en historia från Klas Hallberg (i mina ögon Sveriges tveklöst främsta föreläsare). Jag läste en historia han beskrivit om två flugfiskare som stod vid älvkanten och fiskade när det plötsligt kom en panikslagen man flytande nedför älven. Fiskarna vadade ut och räddade den tacksamme mannen upp på stranden. Innan de ens han ta upp fiskespöna igen så kom det ytterligare en man farande nedför det strömma vattnet och återigen fick fiskarna kasta sig i till räddning.


De hade knappt tagit sig flåsande upp på strandbanken innan ytterligare en stackars hjälplös man kom flytande nedför forsen. Den ene fiskaren gjorde sig redo att hoppa i igen, medan den andre övergav honom och började gå längst strandkanten. Den övergivna fiskaren blev ursinnig och började ropa på sin fiskarkollega att denne var en okänslig och egoistisk lurk som plötsligt slutat hjälpa till att rädda folk, men fiskaren svarade: – Fortsätt du att försöka rädda så många du kan. Själv tänker jag gå och stoppa killen som står och puttar i alla dessa människor.


Om du upplever att du har negativa resultat i livet som återkommer, eller om du har positiva resultat som uteblir eller kommer för sällan, så beror det troligen på något som händer ”uppströms”. Livet är en skicklig trollkarl som allt som ofta får oss att titta på allt annat än det som egentligen spelar någon roll. Det får oss att desperat stå och stirra på den knutna handen där myntet kommer att försvinna, istället för att titta vad trollkarlen gör med den andra handen.


Grunden i magi handlar om ”missdirektion” och jag undrar om inte grunden i livets gåtor är densamma. Vi luras att titta på resultaten istället för att titta på det som verkligen påverkar resultatet… och det gör att vi allt som oftast ligger steget efter. Vi är så att säga mentalt inte där det egentligen händer.


Överväg möjligheten att en av de saker som hindrar dig mest från att ha ett ännu rikare liv redan idag är, att du inte kan se vad som egentligen skulle göra störst skillnad, utan istället fokusera på att ta hand om de resultat som kommer från dessa hemliga, dolda platser. Nu är den bästa nyheten att de vare sig är särskilt hemliga eller särskilt dolda egentligen. Precis som jag (tack vare mina ungdomssynder) mycket sällan luras av en magiker. Så skulle du kunna se mer av det som pågår i ditt liv mitt framför ögonen. Tricket ligger i var du tittar.


Så mitt råd till dig är följande. Se till att med jämna mellanrum stanna upp och ställ dig själv frågan ”Vad är det för resultat i mitt liv jag vill förändra?” och följdfrågan ”Om vi förutsätter att jag idag inte tittar på rätt ställen, vad vore ett annat ställe att leta på för att hitta ledtråden till hur man förändrar resultatet?


Det gör mig ont att se hur hårt vi människor kämpar med samma hopplösa problemformulering om och om igen när bra hjälp finns att få runt hörnet. Jag vet inte hur ofta jag hör människor säga saker i stil med:

”Jag tror jag är för lat för ett bygga mig rikedom”
”Jag har inte disciplin nog att gå ned i vikt”
”Jag är inte modig nog att förändra mitt liv”


Det är en knuten hand som de stirrat på ibland i flera år medans gåtans lösning ligger helt öppen halvvägs upp i rockärmen.

//Charlie


Fredagspyssel

Istället för att sitta i soffan och bara glo på TV, sitter jag i kökssoffan med en kopp te och lite fredagspyssel. Jag sitter och går igenom ett antal nummer av Lantliv, som nu ska lämna mitt hem, men innan dess klipper jag ut inredningar som inspirerar mig, resereportage som jag vill spara och annat som jag tycker är intressant. Ibland blir det en hel artikel med ett helt hem jag klipper ut, ibland är det en bild som känns harmonisk och tilltalande. Ibland bara några ord som talar till mig. Dessa sätter jag sedan in i olika pärmar.


En del av bilderna och orden använder jag till att göra collage med. Igår var jag på en föreläsning som hette Att leva med attraktionslagen, och det är precis vad jag gör :) Just nu är det ett hus på landet som jag vill ha, så jag klipper ut bilder på hus som ser ut som jag gillar, och i omgivningar som tilltalar mig. Dessa gör jag sedan collage av och sätter upp på väggen vid datorn. Sedan visualiserar jag mig själv (och dottern naturligtvis ;)) boendes i ett sådant hus och i sådan miljö ;) Får se hur lång tid det tar innan jag antingen hittar ett hus att köpa, eller att hyra. Som en arbetskamrat påminde mig om i veckan. Man kan även hyra hus....

 


Sätt guldkant på vardagen

Lycka finns inte i materiella saker, och även om det är bra att ha roliga saker att se fram emot, kanske en resa någonstans är det ändå vardag de allra flesta dagar på året. Ett sätt att njuta mer av livet är att försöka sätta guldkant på dessa vardagsdagar. Här kommer några förslag;


* Har du möjlighet att sätta in en braskamin eller vedspis så ger det en hög mysfaktor förutm att det är en värmekälle. I mitt nästa boende ska jag ha möjlighet att ha eld i en brasa ;))


* Att njuta av doften och smaken av hembakat matbröd är en vardagslyx som är enkel att göra


* Duka vackert även till vardags! Använde ditt finaste porslin och glasen på fot. Tänd ljus på bordet då det skänker lugn åt måltiden och gör den extra festlig


* Sitt tillsammans i familjen en stund på kvällen, summera dagen och låt alla få berätta lite om sin dag. Kanske att var och en får berätta om det bästa på den dagen som har varit


* Ha minst en kväll i veckan som är helig, familjens egna dag då alla familjemedlemmar är tillsammans. I många familjer är det fredagskvällar ;)New England

En inredningsstil jag gillar är New England. New England kallas ett område i östra USA som omfattar delstaterna Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island och Vermont. Områden där de första nybyggarna från England började bosätta sig. En stor del av området ligger nära kusten, så det förekommer en del nautiska inslag i stilen.


Inredningsstilen kännetecknas av vita, eller ljusa väggar, och ofta mörkbruna möbler, även om det börjar komma en hel vitmålade trämöbler också. Rottingmöbler, amerikanska flaggan, stjärnmönstrade kuddar och filtar är några inslag som ofta ses i denna stilen.


Andra sätt att få in en känsla av New England i inredningen är att sätta upp en vitmålad väggpanel, gärna med liggande brädor. Ett alternativ är randiga tapeter.


För att bryta mot de ljusa väggarna passar det med ett mörkbrunt trägolv, lite av båtgolvskänsla. Sittmöblerna ska vara stora och inbjuda till avkoppling, antingen i tyg eller mörkbrunt gammalt läder. Naturmaterial och gärna lite rufft trä passar bra in till stilen.Ett företag som har mycket inredning i New England stil är Newport. Tänk Ralph Lauren, Gant, Lexington så får du en känsla av stilen.
                     
                        

Fina ljuslyktor passar bra till stilen ;))

Inredning från Newport

Inredning i New England-stil från Newport

    

Regn, regn, regn.....

Oj, va det regnar i Göteborg idag. Det bästa med det är att jag kan ha mina svarta Hunter ;))


Vad jag gillar dessa gummistövlar! Det är de skönaste jag någonsin haft och det känns nästan som att jag studsar fram i dem. Tidigar har jag bara haft billiga gummistövlar från tex Coop, Skopunkten, Din Sko men då de alltid gick sönder efter bara en säsong och jag fick reklamera, tröttnade jag på billiga stövlar och satsade på ett par klassiska Hunter. Superdyra för att vara gummistövlar tycker jag, men om de håller bra kvalitet och jag kan ha dem i många år blir det ändå billigare än alla dessa slit-och-släng stövlar.

 

Jag har läst på en del bloggar att de absolut inte använder sina Hunter i skogen, utan då har de andra stövlar. Dessa har mer blivit "finstövlar" som används även när solen gassar mitt i sommaren. Så använder inte jag mina stövlar. Gummistövlar använder jag när det regnar och är vått ute, och självklart måste de även kunna användas när jag går i skogen. Annars fyller de ju inte den funktionen jag vill ha av ett par gummistövlar.

 

Ett knep att hålla de fina och blanka är att smörja in dem med olivolja emellanåt. Det gör även att gummit inte torkar ut och spricker :))


Köpa lycka??

Kan man köpa lycka? Blir man lyckligare av att ha pengar? Nej, säger de flesta forskare, om man med det menar saker vi köper. Men om vi använder pengar till att köpa oss tex njutning kan vi bli lyckligare av det vi kan köpa för pengar.

I boken The Happiness Project har författaren ägnat ett kapitel, och en månad, åt att se om det går att köpa lycka för pengar. Hon har tagit reda på vad forskare har kommit fram till, och testar sedan själv. Hon har kommit fram till  sju sätt som pengar faktiskt kan köpa lycka;


* För att stärka relationer tex att besöka en släkting, ordna en fest för vänner eller på något annat sätt som gör at du stärker dina sociala band


* För att bekämpa gräl och konflikter i äktenskapet tex köpa städtjänst, betala en tonåring för att klippa gräsmattan eller tvätta bilen. Att betala någon annan för att göra saker som ofta leder till bråk om vem som ska göra kan vara en bra investering


* För att förbättra din hälsa tex köpa ett gymkort (om du därmed också använder det och faktiskt går till gymet och tränar, i byrålådan gör det ingen nytta), köpa en iPod om det gör att det blir lättare för dig att komma ut på promenad eller löppass eller någon annan investering som förbättrar din hälsa


* För att ha roligt tex att lägga pengar på en rolig upplevelse, gärna något som du kan ha tredubbel glädje av, både att se fram emot, att göra och att minnas


* För att öka den ekonomiska tryggheten genom betala av skulder eller öka på sparandet


* För att köpa bättre och nyttigare mat tex ekologiskt och närproducerat


* För att göra skillnad för någon annan, antingen genom att hjälpa någon du känner eller stödja välgörenhet som känns viktig för dig


Genom att använda pengar på dessa sätt så ökar faktiskt lyckonivån, så på ett sätt kan man säga att man kan köpa lycka för pengar, men inte genom att köpa materiella saker.


Det författaren själv valde att spendera pengar på, som var viktigt för henne var: att ha mer kontakt med familj och vänner, för att förbättra hälsa och energinivån, skapa en harmonisk känsla i hemmet, att arbeta mer effektivt, att ta bort källor till uttråkning, irritation och äktenskapliga konflikter, att stödja välgörenhet och att ha upplevelser som källa för utveckling och en känsla av att växa som människa.


På vart och ett av dessa områden valde hon att spendera pengar, eller göra inköp som passade för de olika områdena tex köpa gymkort, ha ett party, köpa bra pennor för arbete, stödja välgörenhet, köpa fina förvaringsboxar för att spara familjeminnen.


Jag kan se olika sätt där jag använder pengar på ett sätt som ökar min känsla av lycka och tillfredsställelse; jag lägger pengar på hälsa, njutning och ha roligt genom att tex rida, ha gymkort, gå på massage. Jag använder pengar till olika välgörenhetsorganisationer som stödjer djurens välfärd. Jag använder pengar för att kunna umgås med familjen mer tex genom att ge min mamma en tågbiljett till Göteborg i september, åka på min systers bröllop i november och till mamma i december (är man utspridda över halva landet blir det en del resande för att ses). Jag lägger pengar på att göra roliga saker tillsammans med min dotter. Det var några exempel på aktiva utgifter, dvs utgifter som ger mig glädje och energi tillbaka.


Hur spenderar du dina pengar för att öka din lycka? 

Tystnad

Tänk så tyst det kan vara när man är själv hemma, alla sex katterna ligger och sover och själv ligger jag i soffan och läser.


 

Jag njuter av tystnaden, inga ljud som stör, men efter ett tag kan det också kännas lite trist. Då är det skönt att få höra ett "mjau" och tass,tass från dotterns rum där de små kattungarna far fram i jakt på en leksaksmus. Att prata lite med en katt som spinner högt av njutning när jag klappar den är behagliga ljud. Ljud som får hemmet att kännas levande.

Ibland har jag TV:n på även när jag inte tittar, bara för att få höra röster som pratar, men jag har mer och mer börjat njuta av tystnaden. En kväll utan att TV:n sätts på alls. Men än är jag inte redo att stänga av alla teknik, alla skärmar, utan någon kontakt med någon utanför hemmets väggar känns för avskärmat för min smak.


Roliga saker att se fram emot

Enligt lyckoforskningen är det bra att ha lagom mycket roliga saker att se fram emot, men det är viktigt att ha balans mellan aktivitet och vila, och inte klämma in för mycket i almanackan!


Just nu har jag flera roliga saker att se fram emot, med lagom mellanrum. I går när jag kom hem från ridningen hade jag fått en rolig inbjudan på sms. En väninna bjöd in ett helt gäng med tjejer till deras sommarstuga på Koster nästa helg för en skaldjurshelg i Bohuslän. Promenera, plocka svamp, äta hummer, dricka vin och så massor av tjejsnack. Självklart blev jag glad och tackade genast ja :)


 

Denna helg har jag en riktigt lugn helg framför mig, på egen hand. Jag ska klippa häcken inför hösten och plantera höstblommor. Nu har pelargonerna börjat se tråkiga ut, och då är det dags att byta ut dem. Så länge de blommar vackert har jag inte hjärta att ta bort dem, även om de känns lite off-season.


Framöver kommer det också en del kul att se fram emot, 21-22 oktober är det Delikatess- och Chokladfestival i Göteborg. Dottern och jag var på det förra året, åt massor av choklad naturligtvis och var på chokladprovning. Där blir det favorit i repris i år :))


I mitten av november fyller jag år, och då ska jag åka en helg till Stockholm och bla gå på den stora Allt för Hälsan mässan och få massor av ny inspiration när det gäller hälsa. Samtidigt gifter sig min lillasyster så jag ska på bröllop också, med medeltidstema och jag som älskar att klä mig i medeltidsklänning och flytta mig tillbaka i tiden, så det ser jag fram emot. I december ska jag även åka till Örebro, besöka mysiga Smultrongården och äta julbord hos mamma. Även det ser jag mycket fram emot.


Däremellan har jag flera luftiga helger, med plats för att bara vara, eller att kunna vara spontan :) Känns som det är en härlig höst och vinter på gång i år!

 


Ta hand om dig!

Ibland behöver vi dagar att bara pyssla om oss själva, ägna en dag åt att bara njuta! En sådan dag har jag idag. Det blåser rätt rejält ute, och jag började som vanligt med yoga på morgonen.


 

Idag var det ett riktigt bra yogapass, som öppnade upp bröstet och fick skulderbladen att närma sig varandra, vilket för en person som sitter mycket vid datorn hela dagarna var väldigt välbehövligt. Hela kroppen känns lätt.

 

I affären sedan köpte jag en god fiskgratäng till lunch, hos fiskhandlaren. Efter lunch har jag bokat in massage, och bestämde mig för att gå i plyschkläder hela dagen. En mjukisdag helt enkelt, osminkad och ofixad. Senare ikväll ska jag tappa upp ett varmt bad med mycket skum och en härligt doftolja, kanske med lavendel som är avslappnande. Kropp och ansikte ska få sig en scrub och få bort det sista av sommarens solbränna. Håret ska få en inpackning, och så ska jag läsa i boken The Happiness Project, som är riktigt bra och inspirerande.


Maten jag äter idag är genomgående nyttig. Yoghurt med liten mängd socker till frukost, fiskgratäng till lunch, och sen ska jag göra torsk med dill- och pepparrotssås till middag. Cashewnötter till snacks och så har härliga satsumas kommit i affären, och jag har bunkrat upp :)) Blir jag hungrig ikväll blir det sockerfritt rågbröd med kokt ägg.


En spadag, kan man säga, fast hemma, betydligt billigare än att åka iväg till tex Varbergs Kurort som är mitt favoritspa. På köpet får jag massor av härligt gos med alla sex katterna :))


Vad gör du för att pyssla om dig själv?


Fyra årstider - mitt liv på landet

Så heter en av mina favoritbloggar. Jag blir så inspirerad av att läsa om hur Ann-Charlotte på tre år har gjort stora förändringar i sitt liv. För tre år sedan började hon blogga om sitt stora intresse, inredning. Hon kunde inget om datorer, inget om fotografering, men hon lärde sig. Då hon har ett öga för det vackra och är duktig på att stajla fina bilder har hon fått många uppdrag att fotografera och stajla för olika inredningstidningar.


Hon startade eget företag, och har fullt upp med det, tack vare sin blogg. Ni hittar den här http://mittlivplandet.blogspot.com/


Så här skrev hon idag, vilket jag tycker passar så bra in i min livsfilosofi om ett enklare liv. Ge en upplevelse, gärna något att göra gemensamt, istället för massa prylar! Strunta i köphetsen nu till jul, och låt december bli en tid för avkoppling, njutning och gemenskap istället!!!


"Sedan måste jag berätta att jag har gjort världens bästa grej idag..jag har bokat julbord för  vår familj, mina föräldrar (skilda, men vi umgås alla), syskon och syskonbarn . Det blir min julklapp till dem. Vips så slapp jag tid att springa i affärer och vi får en kväll istället tillsammans att prata och umgås. Är det inte det julen går ut på? Nu behöver jag bara tänka julklappar till barnen och de önskar sig få saker men stora. Nu är det långt kvar till jul, men i december tänker jag ta semester från företag och köpstress. Då ska jag banne mig göra allt som jag älskar till hundra procent.
Förr gillade jag det där med att springa i affärer, nu gillar jag njuta...gå i affärer på mina villkor. Kanske köpa lite fina blommor , titta lite osv. Att köpa klappar för köpandet skull..det har jag slutat med."

Hos oss kommer det inte bli så mycket julklappar i år. Dottern vet redan vad hon får, då vi ska åka till New York tillsammans, men några paket att öppna kommer det att bli också, och det får hon inte veta vad det är ;))

Annars vill jag att det ska vara en tid då vi julpysslar, pyntar, bakar, gör julgodis, myser, spelar spel, tittar på film, umgås med vänner, går på julkonsert. Springa runt i affärer i jultid är inte så mysigt. Förr gillade jag att titta på julskyltningen, men den börjar ju så tidigt numera att det tappat sin tjusning. För ett 15-tal år sedan brukade vi gå och titta på skyltningen i stan, och sen gå till en söndagsöppen bar och dricka glögg och äta pepparkakor. Då var det en mysig tradition.

Hur vill du ha det i december inför julen?? Trots att det bara är mitten av oktober, knappt, så är det dags att börja fundera på hur du vill ha det, så du inte dras med av den allmänna hetsen, utan kan fira jul så som du vill.

Kanelbullens dag....mums ;))

Idag är det helt legalt att äta så många kanelbullar du bara orkar, för idag är det kanelbullens dag ;))

  

Hembakade eller köpta?? Det beror på hur mycket tid du har. För mig kan det vara avkoppling att baka, knåda degen och låta tiden flyga iväg. En stund av både mindfulness och flow. Men just nu är de slut i frysen och idag har jag ingen lust att baka, men kanske det blir en bulle till eftermiddagsfikat på jobbet ;)

Varför tänka på lycka?

Forskning inom positiv psykologi har visat att lycka, eller egentligen subjektivt välbefinnande som det kallas när man vetenskapligt studerar lycka får dig att må bra, men inte bara det, utan det ökar kreativiteten, gör att vi blir bättre på problemlösning, förbättrar vårt immunförsvar för att bara nämna några av alla de positiva effekter det har.


Och det bästa av allt, 40 % av vår lycka kan vi påverka själva genom aktiva val dvs vad vi gör och vad vi tänker :)


Öka pengaflödetDet finns många bra tips på hur man kan öka pengaflödet. Här hittade jag några:


  • Sälj det du inte behöver. Rensa och sälj ut det du har på vind och källare på Blocket eller liknande.
  • Sök stipendier. En klassiker som fortfarande funkar. Det finns pengar som ingen ansöker om. www.stipendier.se
  • Jaga högre ränta. Ta dig tid att hitta ett sparande som genererar mer pengar.
  • Smartlata lösningar. Hitta sätt att förverkliga drömmar utan att det behöver kosta så mycket. Drömmer du om att resa mycket kan du till exempel byta semesterbostad med någon i ett annat land.
  • Täna på dina intressen. Lista tio saker du gillar att göra, och fundera över hur du skulle kunna tjäna pengar på dem.
  • Vad hindrar dig? Fundera på vad du vill göra och vad som hindrar dig från det. Det är inte alltid pengarna som är den egentliga orsaken till att man inte förverkligar sina drömmar. Men de är en väldigt bra ursäkt, många gånger.
  • Ge inte bort din tid. Lägg energi på sådant du kan tjäna pengar på.

Kaffe och choklad
De som dricker 2-3 koppar kaffe per dag minskar risken att drabbas av depression med 15 %, visar ny forskning. Om man dricker mer än fyra koppar minskar risken med 20 %. Då det inte finns liknande samband för koffeinfritt kaffe tror forskarna att det är koffeinet som har den positiva effekten. Så ni som är kaffedrickare kan tänka att ni hjälper er psykiska hälsa ;) Själv är jag enbart tedrickare.


Däremot tycker jag om choklad! Och även chokladätande och depression har det forskats på, men där visade det sig att de som åt mycket choklad hade fler depressionssymtom. Men studien säger inte vad som är orsak och verkan i det. Kan det vara så att vi äter mer choklad när vi är deppiga, att vi tröstäter mer då??


Balans i tillvaronVilka saker är viktigt för dig? Hur ser ditt sk livshjul ut? Om du rangordnar vad som är viktigt för dig, och sen funderar på hur det ser ut idag på en skala från 1 till 10 på alla de områdena?


Hur fördelar du din tid? Är det de saker som du tycker är viktigast som också får mest av din tid och din energi? Lägger du för mycket tid på saker du egentligen inte tycker är viktigt? Är det något område som idag får låga värden, men som behöver mer av din tid och din energi?


Är det något område som skriker efter mer uppmärksamhet?


Lyckoforskning har visat att våra relationer är bland det viktigaste för att vi ska må bra, och att vårda relationer är väl investerad tid. Vilka relationer är viktiga för dig? Lägger du tid på relationer som inte ger dig något, eller som tom äter upp din energi? Vilka relationer skulle du vilja utveckla mer?


Forskning har även visat att det är viktigt att känna meningsfullhet. Ett område där det kan komma fram är i våra arbeten. Har du ett arbete där du känner att du gör något meningsfullt? Arbetar du ideellt med något som ger dig mening? På vilket sätt kan du skapa mer mening i ditt liv?


Att oroa sig för ekonomin är något som verkligen äter upp energi. Har ni sett TV3:s Lyxfällan någon gång kan man nästan genom TV-rutan känna vilken lättnad det är för dem när de börjar få grepp och struktur när det gäller ekonomin. Hur ser det ut för dig? Har du koll på hur mycket pengar som går igenom dina händer varje månad (eller via kreditkortet)? Har du någon budget? Har du marginaler? Hur ser ditt sparande ut? Skulle du behöva hjälp med att få ordning på ekonomin? Ta tag i det idag.

Älska höst

Så vackert det är när naturen flammar upp och är som mest intensiv precis innan allt dör. Sorgligt tyckte dottern, men en del av den naturliga livscyklen. Jag gillar att vi i vårt land har fyra riktiga årstider, där varje årstid har sin charm. Vintrar i Göteborg där det mest är råkallt, regnigt och horisontell blåst har inte så mycket charm, men de senaste åren har vi haft kallt och mycket snö, så som vintrar ska vara, och även det är charmigt ;)

 Någon har visst tröttnat på sommaren och det eviga grillandet ;))


Höstskörd och mys ;)

Efter en lååång dag på filmfestivalen med många bra kortfilmer, varav fyra vann pris, bestämde vi oss för en riktig klassisk söndagsmiddag med plommonspäckad fläskkarré, potatis och gräddsås.


 

Då jag fick massor av äpplen av en arbetskamrat häromdagen skulle det också göras massor av gott av dessa.

 Medan karrén stod i ugnen kokade vi äpplemos med vanilj, som vi sedan åt som tillbehör. Den blev riktig god, och superenkel. Bara skära 1 kg äpplen i mindre bitar, häll på 2 del vatten och låt sjuda i 30 min. Ha sedan i 1,5 del strösocker och lite vaniljsocker. Har du vaniljstång hemma (vilket jag inte hade) kan du istället låta den koka med äpplena för vaniljsmaken.


Och en klassisk söndagsmiddag måste ju avslutas med efterrätt, så då blev det äpplepaj med vaniljsås ;)

Jag hade även tänkt göra äpplechutney men tiden räckte inte riktigt till det idag, så det får bli senare i veckan. Mmm, känns lyxigt att fylla frysen med massa hemgjort med enbart naturliga råvaror.


Frame Filmfestival

 

Idag ska dottern och jag på filmfestival ;) Hon har, tillsammans med en annan tjej, gjort en animerad kortfilm med lerfigurer som har blivit utvald att vara med på Frame Filmfestival, som är en filmfestival för unga filmare upp till 26 år.


Min superduktiga, ultrakreativa tjej är med här också :) Det finns ingen ände på allt hon gör, och jag är naturligtvis en stolt mamma idag, så hela eftermiddagen ska vi se filmer och sen blir det prisutdelning ;)


                                       


Inflyttning

Det är inte bara saker som flyttar härifrån, ibland händer det också att saker flyttar in ;)


Igår stannade dottern och jag på ett av våra favoritställen på väg till hennes pianolektion. I Billdal, strax söder om Göteborg finns en mysig liten affär som heter Gröna Bönan. De har en mix av allt möjligt; blommor, arrangemang, frukt, grönsaker, delikatesser, teér, snygga kläder tex en del tunikor och sjalar, inredningsdetaljer, väskor - ja, allt möjligt i en charmig blandning. Det är väl det som idag kallas livsstilsbutik ;) Jag gillar den lilla butiken och på lördagar brukar vi stanna till där och köpa några frukter, lite choklad, en blomma och ibland fika i cafeét som ligger vägg i vägg, och från i våras har samma ägare.

Dottern gillar ju att fotografera och hade kameran med sig och tog bilder. De gillades av ägaren som tänker använda en del av hennes bilder på hemsidan, som ni hittar här http://gronabonan.wordpress.com/category/grona-bonan/.


Att leva ett enklare liv innebär inte för mig att inte handla alls, utan att handla mer medvetet och då föredrar jag sådana här butiker en bit utanför stan än att gå i stora shoppingcenter och handla i butikskedjor.
Sen blev det fika i cafeét med macarons och morotskaka ;)
 

Men då solen gassade, termometern visade på nästan 18 grader varmt valde vi att sitta ute mot söderväggen och gotta oss ;)

I lilla Billdal finns det flera affärer jag gillar. På väg mot musikskolan ligger en liten inredningsaffär, som ska byta ägare, så de sålde ut allt till 50 % och en del till 70 %. Där stannade jag, och gjorde ett par inköp ;)


Det finns även två riktigt bra klädaffärer, Christina O som någon av er läsare också tipsat om. De säljer bla mycket från Cream. Det finns även en klädaffär som heter MG, med märken som Rabens Saloner, Day och lite annat. Trevlig affär i en gammal trävilla. På Nordgården, som numera bytt ägare och blivit enbart privathus, fanns det en mysig inredningsaffär som heter Nordgårdens Linnea. Affären finns kvar, men ligger numera på annan adress i Billdal, lika fin, men med mindre mysiga omgivningar tyvärr.


Så, vad fick följa med mig hem då??

Jo, två rustika tekoppar (fast det står caffe latte på dom ;)) men för mig blir det tekoppar. Jag ville ha nya, lite större och rustikare tekoppar än de jag hade, och de här hade ett riktigt bra pris. Jag köpte också en Ester Elenorasjal som jag tittat på tidigare. Den var det 20 % på, och jag slog till på den sista de hade. Snygga glasunderlägg till soffbordet har jag också tänkt länge att jag ska köpa, och just dessa har jag tittat på. Nu var det 50% rabatt. Sen slank det ner en liten marmeladburk med jordgubbs- och champagenmarmelad. Vardagslyx ;))


Så nu har det även blivit lite påfyllt i skåpen här hemma ;)


Livskvalitet

Igår var jag nere i Åsa på jobb på eftermiddagen. Åsa ligger ca fyra mil söder om Göteborg, och havet är närvarande var man än går i det lilla samhället.


Igår hade vi en härligt solig dag med temperaturer som nästan närmade sig sommartemperatur. På morgonen var det inte så varmt, så jag klädde på mig ett vitt, broderat sommarlinne underst med jeans och ett par Converse på fötterna. Ovanpå det tog jag en Odd Molly Lovely Knit i ull och sen en tunn jeansjacka över det. Det var rätt lagom klädsel kände jag när jag gick ut. På eftermiddagen gassade solen dock såpass mycket så först åkte ullkoftan av. När jag sedan, efter jobbet, tog en promenad längs med havet åkte även jeansjackan av.


Där gick jag, i bara sommarlinnet, över klipporna, en lätt bris blåste, solen glittrade i havet och värmde skönt. I en liten vik mötte jag plötsligt ett lämmeltåg av människor i badrock och badkläder som var på väg ner för att ta sig ett dopp och sen basta i den närliggande bastun. Det fick mig att tänka på livskvalitet.

Vilken livskvalitet de hade i livet, bo nära havet, naturen, tystnaden, möjlighet att bada året runt (om man nu gillar iskallt vatten ;)), samhörighet.


När jag strosade runt bland husen kunde jag se mig själv och dottern boende där, eller på en liknande plats. Jag började tänka mig vårt liv då.


Fredag eftermiddag, på väg hem från jobbet slinkar jag in i saluhallen och köper med mig något gott till fredagsmys och kanske en bukett blommor. Maten ska vara god, utan att behöva en längre stund av tillagning. Hemma möter katterna mig med jamande och kel. Sen får de gå ut i vår helt inhägnade trädgård och njuta av höstluften. De älskar att ha gott om yta att springa runt på, buskar att gömma sig i och mindre träd att klättra upp i. De njuter av livet. Dottern och jag äter vår mat, pratar om veckan som varit, gör planer för helgen och har det allmänt mysigt. Efter middagen lägger vi oss i soffan, ser en film vi valt tillsammans - en rolig film som lockar till många skratt. När filmen är slut stänger vi av TV:n, myser lite med katterna och gör oss iordning för att gå och lägga oss innan vi blir för trötta. Hon lägger sig i min säng en stund och ligger och pratar innan hon går till sitt rum. Jag plockar upp min bok och läser något kapitel innan jag är så trött att jag släcker lampan och somnar. Brevid mig i sängen ligger två svart/vita katter och spinner högt.


På morgonen vaknar jag som vanligt ganska tidigt (men inte klockan fem som Figaro vill att jag gör - varje morgon, även lördagar!). Det är lite disigt ute, men jag tar på mig sköna kläder och skor och ger mig ut på en promenad ner till havet. Jag går längs med sandstranden och upp på klipporna. Utåt havet blåser det lite mer och jag drar jackan lite tätare omkring mig, men njuter av lukten av salt och lite droppar från havet som blåser upp när vågorna slår mot klipporna. På vägen hem ser jag några vackra stenar som jag tar med mig hem. De kan få bli dekoration i trädgården.


När jag kommer hem gör jag en kopp te och går ut i trädgården en stund. Maxi, Figaro och Kiwi (den kattungen vi ska behålla) följer glatt med mig ut. Där sätter jag mig på trappan och tittar på dem när de jagar vissna löv som blåser runt. Nu är det höst på riktigt. Några träd är helt kala, men på andra flammar det av vackra höstfärger. I helgen ska jag gräva lite i trädgården och plantera ljung och andra höstblommor i krukor. Jag går tillbaka in och börjar förbereda en härlig frukost/brunch med nybakade scones, äggröra, bacon, juice, ännu mer te. Då dottern vaknar betydligt senare än mig är det frukost för henne och lunch för mig, som redan varit uppe flera timmar ;) Jag tänder i vedspisen i köket. Den ger en skön värme, men jag älskar att lyssna på ljudet när veden sprakar och doften av björkved. Den påminner mig om morgnarna i köket hos farmor och farfar när jag var barn. På eftermiddagen går vi upp i skogen och ser om vi hittar några kantareller, så vi kan göra kantarelltoast lite senare. På vägen hem slinker vi in på det mysiga trädgårdscafét/butiken som har höstmarknad.


På kvällen kommer några vänner över. Vi lagar en enkel middag tillsammans, dotterns och min specialitet - pepparkakssoppa, som egentligen är som en vanlig gulaschsoppa fast med pepparkakskryddor i. Mustig och god. Till efterrätt blir det äpplepaj. Efter maten tar vi fram ett spel, och spelar i lag, vuxna mot barn, eller familjevis (vilket brukar vara till dotterns och min fördel då hon är så duktig på det mesta ;)). Det blir en rolig kväll med mycket prat och skratt. Där och då bestämmer vi att vi även i år ska ha en adventsfest med julklappsspel då det blev så lyckat förra året. Vi skapar en egen tradition :)


Söndagen blir en dag med att pyssla hemma, både inomhus och utomhus. Solen skiner och på eftermiddagen tar jag en långpromenad längs med havet. Jag går förbi en vän som bjuder in mig på fika. Dottern är iväg med kompisar hela dagen, men på kvällen landar vi båda två hemma och förbereder för en ny vecka.


Veckan som kommer ska bli rolig, och jag ser fram emot den. Måndag och tisdag ska jag arbeta med arbetslagsutveckling, vilket alltid är så givande. Onsdag är jag ledig och har som vanligt yoga på morgonen för att senare på dagen njuta av massage. Jag har en hel "ta-hand-om-mig-själv-dag". Torsdag har jag handledning hela dagen, och det gillar jag. Det är så roligt att få vara en del av att hjälpa människor att växa och utvecklas. Fredag är en ledig dag denna veckan och jag har bokat in lunch med en vän, och sen ska vi ut i skogen och rida islandshäst. Fort går det när hästarna töltar fram genom skogen. Helgen är en arbetshelg då jag ska ha ännu en kurs med Balans och harmoni i livet. Tio entusiastiska människor som under hela helgen ska arbeta med verktyg till att leva ett liv med harmoni i kropp, själ och hem. Det ger mig så mycket energi att arbeta med människor på det sättet, även om det även tar på krafterna. Veckan avslutas i lugn och ro ensam hemma med katterna och läsa en stund.


En sån vecka är livskvalitet för mig - njuta hemma, umgås med familj och vänner, äta gott, nära till naturen, nära till havet som jag kan titta ut över i evigheter utan att tröttna, mysa med djuren, pyssla i trädgården, vackra gårdsbutiker och trädgårdscafeér där jag gärna stannar till, arbeta med det jag brinner för, känna meningsfullhet, vara med när människor växer och utvecklas.


Lite av det ska jag försöka få till denna helg ;)) Livskvalitet är den upplevda känslan av att leva ett gott liv.


Vad är livskvalitet för dig?

bloglovin
RSS 2.0