Sockerfri månad

På morgonen i bilen på väg till jobbet brukar jag lyssna på radio, och Morgongänget här i Göteborg gillar jag. Denna veckan har de pratat mycket om Sockerfri oktober, som är en utmaning de ska börja med till helgen.


Att ha en månad helt utan socker är en bra start för att äta mindre socker. Att undvika godis, glass, choklad, kakor, läsk etc är ett första steg.
Men sen tillkommer allt dolt socker som vi kanske inte alltid tänker på. Socker som finns i bröd, juice, yoghurt, skinka, leverpastej, färdigmat osv. Kolla på innehållsförteckningen och om du vill äta sockerfritt en månad ska det vara max 10 g kolhydrater per 100 g, gärna ännu mindre.


När jag kollade deras nystartade sida på Facebook har de förslag på vilka regler som ska gälla under hela oktober månad.

1 En frukt om dagen är OK. Frukt innehåller inget raffinerat socker...
2 Två glas vitt vin / helg. Vill man ackumulera dricka 8 glas en helg är det OK...
3 Godis, läsk, kakor, bullar, kexchoklad m.m. är självklart no no.
4 Läs på alla produkter och kolla sockerinnehållet. I princip allt innehåller socker.
5 Upplev hur det känns att smaka på en kaka eller godisbit efter en månad. Du kommer att få en chock :-).


Det där sist kan jag intyga när jag förra våren åt enligt LCHF en period. När jag sedan tog en bit mjölkchoklad var det så äckligt sött att jag var tvungen att spotta ut det, och jag är i normala fall en riktig chokladälskare.

Att stå emot

Som jag skrivit här på bloggen förut har jag nyligen startat ett nätverk på Facebook för alla oss som vill leva ett enklare liv, och vill ha andra att diskutera med. Nätverket hittar du här: http://www.facebook.com/pages/Simple-living-n%C3%A4tverk/153001898124749?sk=wall&filter=1#!/pages/Simple-living-n%C3%A4tverk/153001898124749

Där skrev en tjej häromdagen ett inlägg, eller egentligen en fråga som jag tyckte var så intressant så jag spinner vidare på den här på bloggen.


Hennes fundering var hur andra tänker och agerar i motsättningen mellan att leva ett enklare liv, att vara nöjd med det man har och med habegäret som sätter in när man ser alla fina saker överallt. Saker som man egentligen inte behöver, men som pockar på uppmärksamhet.


Min egen strategi för att bekämpa det habegäret är att inte gå i affärer mer än om jag är ute efter något speciellt. När det gäller kläder tittar jag inte ens på vad som kommer längre. Jag är fullt nöjd med det jag har i min garderob nu, efter ett par års omstrukturering. Numer älskar jag allt som finns där, och det är betydligt färre saker än för ett par år sedan. Men, jag vet också att om jag börjar titta på allt fint som kommer in i affärerna blir jag troligen sugen på att köpa saker. Så för min del är det enklaste att sluta titta ;)


Vilka strategier använder ni för att stå emot habegäret när det sätter in???? Fortsätt gärna diskussionen här på bloggen, eller logga in på nätverkets sida och skriv en kommentar där....eller varför inte både och ;))


Förändring
Att förändra något kan ibland kännas lite motigt. Ofta krävs flera försök innan förändringen är ett faktum. Ta tex alla de som slutat röka. De flesta har inte klarat det på första försöket, utan det har behövts ett försök, sen ett misslyckande, sen ett nytt försök tills man till slut står där som en fd rökare.


Det är så förändringar sker. Men det är inte alltid vi är medvetna om det. Att misslyckas med något innebär inte att sluta försöka. Att misslyckas innebär att du är ett steg närmare målet. Det gäller bara att inte ge upp. Försök igen.

Ett annat exempel är att leva ett enklare liv, eller betala av sina skulder. Om ni har sett programmet Lyxfällan på TV3 så har de ofta flera år framför sig att leva med en tight budget för att några år framöver vara skuldfria. Ibland känns det tungt och motigt, men det ligger i förändringens natur. "Ja visst gör det ont när knoppar brister.Varför skulle annars våren tveka?" som Karin Boye skriver i sin dikt. Det viktiga är att inte ge upp, även om det kanske ibland är precis det man känner för att göra.

Men, precis som när sommaren går över i höst, kommer den där första känslan av att förändringen är på väg. Om du är uthållig och inte ger upp, kommer den där dagen då du känner att det är närmare till målet än att gå tillbaka till det som var innan. Ditt gamla liv, och dina gamla vanor försvinner mer och mer i fjärran, oavsett om det är skulder, rökning, gå ner i vikt, sluta stressa, rensa i röran, leva ett enklar liv du vill nå.


Ett bra sätt att påminna sig själv när det känns tungt är att skriva ner alla små förändringar du har gjort för att nå slutmålet, tex när du hittade på en annan aktivitet istället för att gå och shoppa, när du la undan pengar för att betala av en skuld, hur mycket du har gått ner sedan du först började din viktminskning eller vad nu ditt mål är. Att påminna sig själv om de förändringar som faktiskt redan har skett hjälper till att motivera för att nå det slutgiltiga målet.


Ett av mina mål när det gäller förändring har varit att sluta röka, och nu har jag inte rökt en enda cigarett på flera månader. Jag slutade röka varje dag för ett par år sedan, men hade svårt att sluta feströka, men sedan några månader tillbaka har jag avstått, och har även klarat sådan situationer som tidigare var svåra att motstå, tex när en kompis frågade om jag också ville ha en cigarett när de skulle röka eller när jag druckit ett glas vin och mitt sällskap har gått ut och rökt. Men jag har inte känt något sug. Jag är närmare att vara en icke-rökare än att vara en rökare :)


Ett annat av mina mål är också att leva ett enklare liv, och jag har inte köpt något nytt klädesplagg på flera månader, förutom några nya par trosor. Jag såg en snygg, enkel, svart klänning i affären som jag funderar på att köpa. Men, till skillnad mot förut avvaktar jag och analyserar mitt behov av just en sådan innan jag köper, och när jag skjutit upp inköpet ett tag så blir svaret oftast att "nej, den där behöver jag inte".


Vad är ditt förändringsmål?

Tillhörighet

Att tillhöra en grupp, och bli accepterad av gruppen är något av det mest grundläggande för oss människor. Vi har behov av att känna tillhörighet, och utan det utvecklas vi inte. Man har sett tex barnhemsbarn som tom dör i brist på annan mänsklig kontakt.
Just tillhörighet är något jag funderar mycket kring i dagarna. I en grupp, oavsett om det är vänner eller i arbetet, går vi igenom olika faser. En av dessa faser handlar just om tillhörighet där vi ställer oss frågor som Vill jag tillhöra den här gruppen? Får jag tillhöra den här gruppen? Vad innebär det att välja denna gruppen, och vad innebär det att välja bort den här gruppen?

HöstmarknadÅh, denna helg hade jag gärna varit i Örebro. Det är höstmarknad på mysiga Smultrongården, och jag hade gärna varit där. Ute på landet i en fantastisk miljö, både den närmaste omgivningarna med hästar i hagen och inomhus i själva Smultrongården. Där finns så mycket vackra saker som är helt underbart att bara gå omkring och titta på. Utöver det ett mysigt fik med hembakat smaskigt att äta på.


Och så, om inte detta var nog, höstmarknad (som jag älskar) med en massa specialerbjudanden. Ni som är i Örebro med omnejd - passa på i helgen med ett besök."Vad som händer under höstmarknaden är följande:

Torsdag 10-18 Florist på plats hela dagen och gör buketter samt krukuppsättningar.

Lördag 11-16 Representant från Våga smycken.

Lördag 14.30 Kransbindning med tips

Söndag 3 gånger under dagen Kransbindning med tips

Alla dagar: Matbloggerskan Victoria Lindberg bjuder på smaktips i lekstugan, to 11-18, fr 10-17, lö 12-16 sö 12 - 16


Vi har ännu inte klart med alla erbjudanden.
Klart just nu är:

ALLA ytterplagg 20%

Chill Norway barn 25%

Våga smycken, handla för 200:- få gåva värde 129:-

Erbjudanden på de olika smaksakerna i lekstugan

Köp någon pajform från Gerbera - få den bakad med äppelpaj i

Kl 18-20 torsdag 20% på alla ljus

I Fidelis fik: paprika/löksoppa, bröd, äppelpaj & vaniljsås m kaffe 89:-

Lite av det som blir."

Tvivel och otillräcklighet


Har du någon gång känt att du inte riktigt räcker till? Att du inte har tillräcklig kompetens, eller att du inte riktigt hinner med allt?

 

En sådan känsla har jag idag. Då gäller det att försöka återfå fokus och fundera på vad det är som är viktigt för mig. Vad vill jag med mitt liv? Vad vill jag med mitt arbete? Vilka saker är viktigt för mig att lära mig? Vad vill jag vara bra på? Och sen välja bort resten. Att inte tänka på vad andra förväntar sig, eller vad andra tänker om en. Att kunna stå upp och vara stolt över den jag är, och det jag är bra på. Sen kanske det inte är riktigt vad andra har tänkt sig. Men det här är jag!


Mer energi

Nu har jag läst litegrann i boken The Happiness Project av Gretchen Rubin, och jag gillar den, mycket. Hon bestämmer sig för att ta ett år och försöka bli lyckligare. Hon funderar mycket innan hon börjar, och bestämmer sig för att fokusera på en sak varje månad. Sen går hon systematiskt tillväga och tar reda på så mycket som möjligt av vad vetenskapen, filosofin, populärvetenskapen osv har kommit fram till.


Varje månad har ett tema, och det är väl genomtänkt vilken ordning de ska komma i också. Hon börjar i januari (varför börjar alltid sådan saker i januari? Det gjorde även Det du önskar kan du få. Man kan väl lika bra börja första oktober som första januari!!) med att fokusera på att öka energin. Hon tänker att det är en bra start för det kommer behövas energi för det året hon har planerat.


När hon väl bestämt sig för att börja året med att öka energin, kommer nästa fundering - hur gör man det? Hon landar iallafall i några saker;


- Lägga sig tidigare på kvällen och få mer sömn. De allra flesta av oss sover för lite, och lider av konstant sömnbrist.


- Träna mer, eller bättre som hon uttrycker det. Förutom att springa några gånger i veckan börjar hon promenera, varje dag


- Rensa i röran - slänga och organisera. Den här delen gillar jag ;) Och hon kommer också fram till vilken energiboost det är att börja röja hemma och göra sig av med allt som bara ligger och skräpar och fyller upp vårt utrymme, både fysiskt och psykiskt


- Ta tag i saker man skjutit upp. Att göra färdigt och bli av med surdegar har också en energihöjande effekt. Jag har några jag borde ta tag i. Hon skrev en lista på allt som skulle göras. Den blev fem sidor lång, med små och stora saker. Sedan började hon beta av sakerna på listan. Superbra idé!


- Agera mer energisk. Vi tror ofta att vårt beteende beror på våra känslor, när det ofta är tvärtom - våra känslor är beroende av vårt beteende. Så om vi börjar bete oss på ett sätt som att vi redan känner på det sätt vi vill känna tex gladare, mer energisk osv så kommer också de känslorna öka.


Jag gillar det sätt hon varvar vad hon själv tänker, vad hon vill uppnå, vad hon faktiskt gör och hur det påverkar henne med forskningsresultat.


Klart läsvärd bok som jag kommer återkomma till här på bloggen. Den finns att få tag på nu på engelska, och i november kommer den ut på svenska.

 


Onsdag

Jag älskar ju mina lediga onsdagar, men just denna onsdag innebär faktist jobb, eller rättare sagt kommer var fjärde onsdag framöver innebära arbetsdag då det blivit bestämt att våra psykologmöten måste hållas på onsdagar! Men det gör inte så mycket. Då kan jag samla på mig lite övertid som jag sedan kan ta ut mellan jul och nyår ;))


En härlig dagAtt det är höst kan jag se när jag tittar ut genom fönstret, för björkarna precis utanför börjar vara mer gula än gröna, men det är en fantastiskt vacker dag ute. Solen strålar, värmen har kommit åter (och i slutet på veckan har man lovat 20 grader, eller tom drygt det)


Så passa på att gå ut på lunchen och tanka solsken ;)

31.600 kr/kg

Ja, det blev kilopriset på de första humrarna på Göteborgs Fiskeauktion i morse. Hummerfiskepremiären var igår morse och de första humrarna såldes idag.


För 31.600 kr/kg hoppas jag att de som äter dessa humrar tar sig tid att njuta av denna dyrbara delikatess :))Mer sömn

Näe jag börjat stänga av TV:n på kvällarna har jag märkt att jag blir trött mycket tidigare. Ungefär en timme tidigare än när jag satt och slötittade på TV och zappade mellan olika kanaler för att se om det fanns något jag kunde tänka mig att titta på.


 

Numera har jag bara på TV:n när det går något jag verkligen vill se, annars stänger jag av den och kanske läser en bok i stället. Men att jag blir trött mer naturligt visar för mig bara vilken effekt TV:n med ljud och det blåaktiga ljuset har på hjärnans vakenhet. Att titta på TV innan vi somnar gör det svårare för hjärnan att koppla av, och sömnforskare säger att vi ska stänga av TV:n minst en timme innan vi ska sova så hjärnan kan varva ner och vara fri från intryck.

 

Jag kan  bara hålla med!


Lyckoprojekt

Nu har jag äntligen fått tag i denna bok på biblioteket, The Happiness Project
Jag ska hämta den idag efter jobbet, och den får nog följa med mig när dottern har sånglektion. Då sitter jag utanför och väntar. Då ska jag börja läsa denna bok ;) Lycka!

Simple living och Feng Shui

I helgen fick jag en kommentar som fick min hjärna att spinna vidare. Ofta är det era kommentarer som sätter igång tankar hos mig, vilka resulterar i ett nytt inlägg.


I kommentaren stod bland annat "Kan ibland känna mig udda i att tänka feng shui, välja bort sånt som inte är viktigt, kämpa för att få mer lugn och ro, mm."


Är det fler av er som känner igen er i detta?? Helgen som har varit spåddes bli en riktig shoppinghelg. Lönefredag för de flesta, hösten har kommit, vi har kommit ikapp efter att kanske ha överspenderat under semestern, så nu spådde handlarna att det skulle bli riktig köprusch i affärerna. För många är en lördag i ett shoppingcenter ett nöje, så även för mig tidigare.


Men så började jag känna mig övermätt på alla prylar och blev trött i hela kroppen av att gå i affärer och fylla sinnet med mer saker man kan köpa. Blev ibland även lite äcklad över alla prylar som hela tiden fylls på i affärerna.


Feng Shui är något jag varit mycket intresserad av i över tio år. Trots det har jag också haft för mycket prylar hemma. Jag tror det blev mycket så under tiden jag pluggade. Jag hade dåligt med pengar och kunde inte köpa dyra saker. Då köpte jag istället fler saker på rea och fyllde min garderob med "reafynd" från bla Lindex. Det var kläder som jag kände att de dög, fast jag egentligen ville ha något annat, men som jag inte hade råd med. Nu har jag lärt mig att det är bättre att avstå från kvantitet och låta de där billiga sakerna få hänga kvar i affären, och istället köpa färre saker men bättre kvalitet och saker jag verkligen vill ha. Det har resulterat i att jag har betydligt färre saker hemma, men det jag har ger mig glädje att använda. Jag tycker om mina saker, tycker de är vackra att se på, ta på och blir glad av dem.


Att leva efter simple living och Feng Shui innebär inte att leva asketiskt, utan att leva medvetet. Att välja sånt som verkligen ger något. Det innebär att dekorera hemmet med färre saker, men de dekorationer vi väljer ska tala till oss på ett positivt sätt. Har du färre saker framträder även de sakerna du tycker om mycket bättre. I röra försvinner de i det allmänna virrvarret.


Simple living innebär också att själv välja hur du använder din tid. Vi behöver balans och lugn och ro, lika väl som vi behöver aktivitet och energi. Men många människor fyller sina almanackor med för mycket saker, och glömmer stillheten. Denna helgen var det bokmässa i Göteborg, och jag hade tänkt gå dit. Men jag kände att det jag behövde denna helgen var att bara ta det lugnt. Vara ensam, ta hand om mitt hem, ta hand om mig själv, njuta av hösten. Så jag valde bort bokmässan med alla intryck och människor, och njöt av en underbar helg med mina katter. Då blev jag även glad när en vän oväntat dök upp igår eftermiddag för en fika och en pratstund.


Så för att återgå till kommentarem - att välja bort sådant som inte är viktigt är nödvändigt för att kunna leva ett autentiskt liv. Ett liv där du själv bestämmer och gör medvetna val. En så enkel sak som att fika med vänner kan vara en sådan sak. Mina vänner vill gärna träffas över en fika, men istället för att vara hemma hos någon gå ner på fiket i närheten. Jag tycker inte att det ger mig så mycket att betala 25 kr för en kopp te och sitta och titta ut över en parkeringsplats. Dessutom tycker jag att det oftare blir bättre samtal när vi sitter hemma. Djupare och mer nära. Jag älskar att gå iväg och fika på café, men då gärna ett café som ger mig ett mervärde tex ett trädgårdscafé med vacker miljö eller ett café i en vacker byggnad. Något som ger mig en extra dimension till fikastunden, och naturligtvis gott att välja på ;)

Rapport köpfri vecka

Veckan som har gått hade jag bestämt skulle bli en vecka totalt utan shoppin. Hur gick det då? Nja, sådär måst jag erkänna. I fredags tog kattmaten slut. De äter rätt mycket och det går åt en del när man har sex katter ;) Så då var jag ju tvungen att pallra mig ner till ICA, och väl där slank det ner lite mjölk, yoghurt och ägg också. Alla dessa behövdes fyllas på. Men så åkte det även ner lite fredagsgodis....och igår var jag ute på långpromenade i den härliga solen. Och då köpte jag en Magnum glass och satt i solen och njöt av. Hade totalt glömt bort att det var köpfri vecka. Det slog mig senare på kvällen.


Överlag gick det ändå ganska ok, men tänk vad mycket saker jag kom på under veckan som jag behöver. Men jag vill sålla bland det jag köper, så jag skrev ner de sakerna jag kom på på en lista för att få en överblick. Sen kan jag prioritera bland dessa saker, och se vad jag faktiskt behöver och vad jag mest har lust till :)


Mer utrensning

Igår när jag städade hittade jag fler saker att rensa bort :)


 

Den här salladsskålen i trä insåg jag att jag aldrig använder. För ett tag sedan hittade jag en skål som jag älskar. Jag gillar verkligen Gerberas porslin, som är lite rustik i stilen, och när jag hittade en skål till 50 % köpte jag den, och det är den jag använder jämt. I en familj med två personer känns inte två salladsskålar så nödvändigt :) Och salladsbesticken i bambu åker också ut, tillsammans med dotterns urväxta grytvante och lite annat smått.


När jag gick igenom lådan med gardiner, då jag ska ta bort sommarens spetsgardiner hittade jag även några som jag inte använder längre, så de får också följa med till loppisen.


Om du känner för att rensa hemma en härlig höstsöndag som denna, kommer här lite förslag på ställen du kan börja:

- gardiner och dukar som aldrig används (som jag gjorde). Du kanske har ändrat stil, eller färgsättning, eller helt enkelt tröttnat - rensa bort :)


- udda sängkläder - när du sover ska du unna dig det bästa du kan, och udda sängkläder hör inte dit. Själv har jag sparat två i en fotpall där jag även förvarar extra täcke och kudde för övernattande gäster, vilket oftast är mamma ;)


- udda handdukar. Har du reklamhanddukar och andra som du har fått gratis? Byt ut de till en uppsättning mjuka, fluffiga handdukar. Badrummet är också ett ställe där du bör unna dig det bästa du har råd med. Både för öga och för kropp gör det mycket att ha fina handdukar, som passar ihop och är sköna för kroppen.


- träningsredskap du inte använder. De ger bara dåligt samvete varje gång du ser dem, och får dig att tänka "jag borde....". Bort med dem!


- vaser och blomkrukor som bara göms i ett skåp någonstans. Låt någon annan få glädje av dem, och fylla dem med blommor vilket ju är deras uppgift. Du behöver sällan mer än ett par vaser, om det inte är så att du fyller jämnt snart :)


Det var några tips där du kan börja titta, och säkert finns det saker du kan rensa bort. Själv njuter jag varje gång jag öppnar en låda eller ett skåp och ser att det inte är fullproppat med saker. Det ger en lugn känsla åt själen, samtidigt som jag ger livet utrymme att fyllas med något nytt!

 


Världens bästa tjej

För flera veckor sedan bestämde jag mig för att göra en presentation av dottern också här på bloggen. Alla andra familjemedlemmar, både tvåbenta och fyrbenta har redan presenterats :) Men så ställdes hela livet på ända och vi fick fullt upp med att ta hand om en utmärglad katt och hennes tre kattungar, så det skjöts fram.


Men här kommer den nu - världens bästa tjej:

Dottern, som jag kallar henne på bloggen, heter Miranda och är snart tonåring. Hon är en så fantastiskt inspirerande tjej att vara med. Ända sedan hon var liten har kreativiteten runnit starkt i hennes ådror. Det har pysslats och ritats och fixats med allt möjligt. När hon som treåring ritade en teckning på förskolan blev förskolelärarna så imponerade av hennes teckning, så de visade den för alla de andra avdelningarna. Hon har också en härlig inställning av att allt är möjligt, envis och uthållig på ett sätt som hon inte har fått från mig :)) När jag sagt någon gång att det inte är någon idé att fortsätta, det kommer inte att gå ändå, har hon ändå enträget fortsatt - och hon har lyckats!! Så nu får jag bita ihop om mina mer negativa tankar.
Här har vi bakat morotskaka och hon har gjort marsipandekorationerna själv :)


Hon är en tjej med stort mod och stor integritet. Hon går sina egna vägar, och vill inte göra som alla andra bara för att det är lättast att göra så. Hon är modig, och säger ifrån när hon tycker något är fel. När vi var på Borås Djurpark, hon var ca fem år gammal och vi kom till björnarna, var det tomt där sånär som på två pojkar, några år äldre än henne. De stod och kastade sten på björnarna. Hon for fram och läste lusen av dem och frågade vad sjutton de höll på med. Hon ställer upp för andra, människor och djur. Hemma har vi haft ett litet zoo under hennes uppväxt :) Här har funnits hund, tre katter, två kaniner som alla sprungit runt med varandra i vår lilla lägenhet. I henne har man en lojal vän, som alltid ställer upp när man behöver, även om det ibland inneburit att hon själv hamnat i knipa.
Med vänner på födelsedagsfika på härliga Norrgården
Skolavslutning

Hennes kreativitet har tagit sig olika uttryck genom åren, men nu är det främst inom musiken och fotograferingen de får utlopp. Musiken har varit ett stort intresse i flera år. Hon sjunger jämnt, har tagit gitarrlektioner och nu pianolektioner. Flera somrar i rad har hon varit på Music Factory i Skara på sommarläger där hela veckan har ägnats åt musik. Hon skriver även musik själv, och för er som inte redan har sett hennes låt på Youtube finns den här http://www.youtube.com/watch?v=LI_NdIn0fZo Hennes första mål var att få 300 visningar på den. När det målet uppnåddes firade vi, hon och jag. Nästa mål är 500 visningar, och just nu är det drygt 400 :) Så snart blir det dags att fira igen! Hon har flera låtar i byrålådan som jag väntar på ska bli klara, då jag tycker de är riktigt bra. Skrivandet kommer också fram i noveller och berättelser hon gärna skriver.

Förra julen var den enda önskningen pengar för att kunna köpa sig en riktigt bra kamera, och många foton här på bloggen är fotograferade av henne :)
Så självklart fick hon rätt mycket pengar, och sen skjöt hon till lika mycket av egna pengar hon sparat ihop av månadspengar och av att sälja jultidningar, och i mellandagarna inköptes önskekameranHon är en person med stort hjärta, som både människor och djur känner av

Vår hund, Gaston som tyvärr inte finns med oss längre, vakade över henne som liten bebis och såg nog henne som den minsta i vår flock, som behövde skyddas :)
Hon är en person det är härligt att vara med. Oftast glad och vi skrattar mycket tillsammans. Hon tycker jag är världens barnsligaste mamma, men det tar jag som en komplimang :))
Puss på dig hjärtat ♥ Jag är så stolt över dig!!

Underbar dag :)

En sån härlig dag jag har haft. Gått hemma i myskläder hela dagen. Städat och återtagit mitt hem :) Dammsugit, torkat golv, dammat lite här, klappat katter och med sex stycken blir det några kelstunder under dagen, rensat en låda där och plockat bort grejer i ett skåp här. Trots att jag körde iväg en hel del grejer igår har jag sorterat ut ytterligare saker idag.


Och sen tacos för mig själv och några chokladpraliner. På TV visar de Mama Mia, en film som tom forskarna har kommit fram till är ett glädjepiller :))


 

En skön dag med en skön avslutning. Ska läsa lite i min bok senare också. Mmm, en sådan här dag behövde jag!


1870 kr
Ja, så mycket inbringade mina saker som stod och drällde i hallen häromdagen:)) Igår kväll var jag och lämnade in dem på barnmarknaden. Sen sköter de all försäljning under dagen och det enda jag behöver göra är att åka dit på kvällen och hämta min förtjänst, plus om jag ev vill ta med mig något tillbaka hem. Att slippa stå hela dagen och sälja själv kostar naturligtvis. De som anordnar marknaden tar 30 % , men gör också mycket jobb för att ordna det på ett tilltalande sätt, och drar även dit massor av kunder. En timme innan de öppnar på morgonen börjar folk köa.


Så för min del blev det 1309 kr efter deras del på drygt 500 kr var avdraget. 1300 kr för saker som mest stod på vinden och skräpade! Skönt att bli av med sakerna,  och pengarna åker in på New York-sparkontot :)) Till våren åker dottern och jag till New York!!! Min favoritstad!


Hur mycket pengar har du står och skräpar i vindsförråd, i källaren, i skåp och lådor hemma? Tänk vad mycket roligare saker man kan göra för de pengarna efter att man röjt undan. Och livet är så mycket enklare och så mycket lättare när saker rensats bort och det är luftigt på hyllor och i skåp.

Kakeldekor

Att sätta upp kakeldekor är ett snabbt och billigt sätt att förnya både i badrummet och i köket. Bor du som jag i hyresrätt så är det ofta det enda alternativet att piffa upp det tråkiga vita standardkaklet som sitter överallt. I vår lägenhet var det redan uppsatt kakeldekor både i kök och i badrum. I köket är det några enstaka plattor med köksmotiv som grönsaker som jag gillar.


I badrummet sitter det en bård med delfiner, som börjar bli till åren och har börjat lossna i kanterna. Då det inte går att ta bort de på ett snyggt sätt är jag nu på jakt efter något annat att sätta över.


Det här var ett mysigt sätt att använda kakeldekor tycker jag, där dekoren även har ljushållare. Spakänsla med alla ljus tända när man ligger i badet ;)

 

När det gäller kakeldekor finns det massor att välja på. Jag vill gärna ha en ljus, beige färg då jag håller på att ändra om de blå färger jag haft i badrummet tidigare till något mer vilsamt.

 

Kanske dekorplattor som ser ut som mosaik. Vill man däremot ha färg och mönster finns det mängder

 


Den här rosen gillar jag, men inte som en hel bård utan kanske som en enstaka platta lite oregelbundet återkommande för att bryta det vita

 


Vinn Odd Molly jacka

På en annan av de bloggar jag brukar läsa, House of Philia, såg jag just att hon har en utlottning där man kan vinna en av Odd Mollys höstjackor


 

Suveränt pris tycker jag, och allt man behöver göra är att skriva en kommentar om varför man gillar Odd Molly. Just nu var det 484 kommentarer, och två som vinner ;) men vill du pröva lyckan gå in på www.houseofphilia.blogspot.com


Entré

Att arbeta med Feng Shui i hemmet innebär att skapa en ljus hemmiljö där vi kan fylla oss med kraft och energi. Energin i hemmet kommer in från entrén, vilket gör entrén, ytterdörren och hallen till något att ägna extra energi och tanke bakom.


Det är det första som möter dig själv varje dag du kommer hem, liksom dina besökare, så här ska du samla upp energin som sedan fortsätter in i resten av hemmet.

Börja med att se hur det ser ut på utsidan. Hur ser närmiljön ut? Är entrén till huset tydlig? Det är viktigt att ingången till trädgården (om du bor i hus) är välmarkerad och välkomnande. Entrén bör också vara väl upplyst. Det är också viktigt att entrén till din bostad är vacker året om. Samla inte skräp eller trädgårdsredskap precis vid entrén. Förvara inte heller soptunnan i närheten av entrén. Försök att hitta en annan plats att ställa den, och så kan du ställa fram den just den dagen den ska tömmas.


Utsmyckningar av olika slag passar bra tex en  vacker sten, trädgårdskonst (själv är jag väldigt förtjust i sådan glasbubblor som sitter på en metallstång :)) eller något annat som du tycker är vackert.


Så här ser min entré ut just nu:

När man bor i hyresrätt kan det vara svårt att påverka hur entrén ser ut, men jag har tur då högra sidan är en liten uteplats som hör till min lägenhet, så här pysslar jag :) Andra sidan, som tillhör grannen, brukar jag strunta i att titta på. Där står ofta ett par cyklar och hela platsen är fylld av maskrosor. Här har jag bra belysning, både i form av en lampa på väggen och en ljuslykta som jag tänder när jag väntar besök. Entrén är vänd mot öster så här är morgonsol, men resten av dagen ligger det i skugga. De röda pelargonerna lyser upp och för även de med sig eldelementet. De blommar fortfarande väldigt fint, men när de ger upp för i år planterar jag rosa ljung här. Trädet i krukan är en forsythia som blommar med gula blommor tidigt på våren. Den mår inte så bra just nu, så jag ska klippa ner den och se om den mår bättre till våren. Annars ska den bytas ut. I urnan, som har samma färg som ytterväggen, har jag några kvistar trollhassel som jag tänkt hänga kristaller i. Kristaller för mig sig vattenelementet.. Trä och jord finns det naturligt massor av i trädgården :)) Metallelementet är i minoritet just nu, men den vita blomman och materialet i ljusluktan är metall. Jag gillar även dekorationen på väggen.

Till höger är min lilla uteplats (har en större på baksidan med västerläge :)). Där står ett litet bord och två stolar, så jag kan sitta här ute och dricka morgonte i solen. Jag har även placerat ett fågelbord här, så både katterna och jag kan sitta inne i köket och titta på fåglarna när de äter maten. En dag hade en liten hasselmus bestämt sig för att det var en bra bostad :) Gräsmattan tar sig inte så bra här då det är en häck strax till höger om bilden, så här är planen att göra ett trädäck. Längst in har jag en dynlåda där vi förvarar våra uteleksaker som krocket, badminton, boccia, boule, frisbee mm


När energin kommit in genom ytterdörren är det viktigt hur du tar hand om den i hallen. Hallen bör vara ljus, om du har dagsljus här är det bra. Om inte, och du inte kan göra något åt det, som i min hyreslägenhet, är det viktigt att använda belysning för att göra hallen ljus och välkomnande. Är det något ställe du bör börja med att rensa och ta bort röran så är det i hallen. Hur ser det ut när du kommer hem? Är det högar med skor och väskor överallt, jackor som hänger lite varstans. Vilken känsla förmedlar det? Börja med att ta bort det som inte behövs eller används, och ordna sedan bra förvaring åt de saker som ska vara kvar. Att säsongsförvara skor och ytterkläder någon annanstans än i hallen är en bra början.


Försök skapa en så välkomnande känsla som möjligt. Det första du ser när du kliver in genom dörren bör vara något vacker. Väggen du ser när du kliver in i ett rum kallas för power wall. Kolla vad du har på din power wall? Kanske är det dags att ändra där? En vacker blomma, en tavla som tilltalar dig, foton på familjemedlemmar eller en vacker skulptur är några förslag.


Det är vikigt att du inte låter hallen bli en "sambandscentral" med saker som alltid är på väg någon annanstans. När jag städar brukar jag börja städa i hallen, för när hallen är ren känns hela hemmet så mycket renare :))

En helg i ensamhet

Efter några mycket hektiska veckor, med kattfamilj som flyttade in helt oplanerat, vilket har inneburit en hel del arbete och anpassning av hela hemmet både för mig, dottern och inte minst för de två katter vi redan hade och deras ankomst gjorde även veckan innan vår Frankrikeresa till en orolig vecka med hur vi skulle få ihop allt och ordna kattvakter till sex katter.

Efter hemkomst har det varit intensivt på jobbet och förra helgen hade vi besök. Efter de senaste fyra veckorna är det så skönt att vakna till en helg helt för mig själv, ja och så katterna förstås :) Figaro vaknar ju alltid tidigt, men då jag också tycker om att börja dagen tidigt steg jag upp klockan sju. Började dagen med att greja i trädgården någon timme. Det är så skönt att vara där tidigt på dagen, då det är tyst och inga grannar är uppe än. Plockat undan lite och satt upp nytt staket så katterna inte går utanför trädgården. Senare i dag ska gräset klippas för sista gången i år. En del krukor ska rensas och sommarblommor kastas.


Detta blir en helg att komma i kapp och ta hand om mitt hem. Att ta hand om hemmet och vårda sakerna vi äger är också ett sätt att ta hand om oss själva. Nu ska hemmet städas invändigt :)


Jag började igår kväll med att köra iväg allt som skulle säljas på barnmarknaden. Bilen blev så proppfull att jag knappt fick plats själv. Tur att jag inte skulle köra så långt för sikten var i stort sett obefintlig åt alla håll utom framåt :)) Känns så mycket lättare här hemma när jag blev av med allt som stod och väntade på att bli bortforslat. I helgen ska jag också upp på vinden och se om jag ska köra iväg lite mer saker till katthemmets loppis och så organisera det som ska vara kvar.


En helg helt i min smak ;)) Kommer solen fram ska jag nog också ta mig iväg till havet och ta en långpromenad. En helg i solitude med avkoppling och röjande....Favoritbloggar

Jag läser ett antal bloggar varje dag, men det finns två som sticker ut från de övriga och är mina absoluta favoriter. Båda två är certifierade Feng Shui konsulter. Den ena verkar i norra Sverige medan den andra är bosatt i södra Sverige.


Irene, med bloggen Harmoni i hemmet visar mycket bilder från sitt eget hem och kopplar det till sina kunskaper inom Feng Shui. Hon skriver också en del om att leva ett enklare liv. Hon bor i en stuga på landet utanför en större norrländsk stad. Hon är även utbildad massageterapeut. Hennes blogg är den första jag läser varje dag, och hon är en stor inspirationskälla för mig. Hennes blogg hittar du här, http://fengshuiblogg.blogspot.com/
En typisk bild från hennes blogg där hon visar sitt kök i stugan med, som alltid, en slående text till. Jag kan verkligen rekommendera er att titta närmare på hennes blogg. Har ni inte upptäckt den tidigare har ni mycket intressant läsning framför er ;)


Min andra favoritbloggare är Jannice, med bloggen Simplicity, som ni hittar här http://blogg.addsimplicity.se/. Hon är också certifierad Feng Shui konsult, men också utbildad inom färg- och stil på samma ställe som jag utbildade mig för snart femton år sedan. Hon har också utbildat sig inom inredning, och hennes blogg är även den en stor inspirationskälla för mig. Hon skriver om sitt eget nyrenoverade hem, med Feng Shui glasögonen på, men visar även en del bilder från andra ställen med tankar kring inredning. Hon skriver även hon på ett sätt som talar direkt till en.
En bild från hennes blogg från hennes underbara hem som ofta förekommer på bloggen. Kika in ;)

Mer katter ;)

Så söta de är de små missarna ;)


 Här har mamman, Celine, fortfarande problem med sina ögon på grund av att hon är så mager och utmärgladSå här fina är hennes ögon nu, efter fyra veckor med mat (och en del extra fett i form av smör och grädde :))


Mindfulness

Lektion 21 - Nuets rikedom


"Det finns ingen annan tid än nuet. Fast vi tror det är vi inte "på väg" någonstans. Det kommer aldrig att finnas en rikare stund än just denna. Även om vi kanske intalar oss att någon framtida stund kommer vara mer behaglig än just den här, kan vi faktiskt inte veta det. Med vad framtiden än må bringa, kommer den inte att vara vad du väntar dig eller vad du tror, och när den kommer är dn också i NUET. Också den kommer vara ett ögonblick som det går lätt att förbise, lika lätt som det här."
Jon Kabat-Zinn

Sociala medier

På Nyhetsmorgon i morse pratade de om sociala medier, och främst då om Facebook


 

Vad tycker du om Facebook - är det något positivt som berikar ditt liv, eller är det något kravfyllt som skapar stress???

 

Jag är mycket mindre på Facebook nu än tidigare, då jag faktiskt tycker att det är ganska stressande, men intressant att höra vad ni tycker?

 


Organisera mer

Ett bra sätt att undvika röra är dels att låta varje sak ha sin plats och att sedan organisera förvaringen på ett bra sätt.


Så här har jag gjort i en av byrålådorna i hallen där jag förvarar mina leggings och strumpbyxor. Då jag ofta har klänning är det plagg jag använder ofta. Om jag la ner alla lösa i lådan hade det snabbt blivit rörigt. Men då jag istället köpte en typ av insats (på IKEA) där jag lägger två strumpbyxor tillsammans i varje fack blir det genast mer överblickbart och jag undviker röra.Belöning

Nu när jag har varit duktig och fixat massor idag är det dags för lite belöning ;) Igår kväll bakade jag en kladdkaka, som dottern dekorerade med florsocker. Då jag bestämt mig för att inte handla något alls denna veckan, och blev chokladsugen blev det till att baka något istället av råvaror jag hade hemma.


Och det finns kaka kvar till idag, så en kopp te och en kaka blir ett bra avslut på en bra dag ;)Älskade höst

Den härliga hösten är här. Jag älskar hösten och det finns många bra anledningar att älska höst

1. Luften är hög och klar vilket gör det lätt att andas djupa andetag. Härligt!


2. Nu finns en chans för nystart. Det är på hösten, efter en lång sommar, vi känner en lust att göra förändringar i vårt liv. Lär dig något nytt, våga vara kreativ och välj en kurs från höstens alla kurser som du vill lära dig, lär dig dreja, ta skepparexamen så du själv kan segla båten nästa sommar, lär dig ett nytt språk (själv vill jag lära mig franska då jag älskar Frankrike, lär dig måla eller spela ett instrument. Gör något bara för dig själv!


3. Det är mysigt. Kryp upp i soffan med en skön filt, tänd ett (eller flera) ljus, fixa en brasa om du har turen att ha en öppen spis, gör en kopp gott te, läs en bok och ät chokladpraliner (långt kvar till nästa sommar:))


4. Höstens kläder är så mysiga. Speciellt innan det blivit riktigt kallt. Svep in dig i sköna sjalar, stickade tröjor och ge dig ut på en långpromenad.


5. Om det regnar kan du stanna inne och bara pyssla om dig själv. Ta ett varmt bad, fixa tånaglarna och se en bra film.


6. Ta tillvara allt naturen ger. Skördefester och marknader finns det överallt om du inte odlar själv, eller vill ge dig ut i skogen och plocka svamp. Laga mustiga grytor, gör äppelmos och goda grönsaksröror. Frossa i alla härligheter som är i säsong nu!


7. Naturen är så vacker i sina sprakande höstfärger, innan den går in i vinterns vila


Vilka är dina anledningar till att älska hösten?

Min hall just nu ;(

Så här ser det ut i min hall just nu. Ingen inspirerande syn att vakna upp till, och inger ingen harmonisk känsla.

Detta är saker vi har rensat ut de senaste veckorna plus sådant jag hämtat från vinden som vi har sorterat ut tidigare. Det är blandat kläder, leksaker, böcker mm främst sådant dottern vuxit från, men även andra saker. På lördag är det stor barnmarknad på Eklandaskolan (ett bra tillfälle att fynda saker till barn i alla åldrar) och där ska vi sälja dessa saker.


Men, först måste jag prismärka allt :(( Ett väldigt jobb! Jag hade egentligen tänkt vara borta hela kvällen på en inspirerarande föreläsning med 4good, men då allt detta måste vara prismärkt och klart till fredag kväll och jag blev upptagen med annat igår och alltså inte ens har börjat än, får jag nog tänka om, och vara hemma och fixa med allt detta ikväll. Det ska bli skönt när alla dessa saker lämnar vårt hem ;))

Kattkavalkad

Här kommer en kavalkad av bilder på de söta kattungarna, som nu har hunnit bli ca nio veckor. Om tre veckor är de tillräckligt stora för att flytta. En av de grå ska få stanna hos oss, men de andra två behöver nya hem. Är det någon som kan ge dem ett bra, kärleksfullt hem kontakta mig på ansi_72@hotmail.com


 

 


Enkelhet

Mer som inspirerat mig från boken Hejdå Ekorrhjulet. Själva boken är indelad i olika kategorier; Kampen om tiden, Kampen om konsumtionen, Byta spår. Det är intressant att läsa om människor som har hoppat av en framgångsrik karriär och gett sig ut på en lång seglats eller driver ett café eller har ett shoppingfritt år, men det som tilltalar mig mest i boken är ändå de olika kapitlen som handlar om forskning.


Pernilla Jonsson har skrivit en avhandling där hon ville fånga bilden av de som valt ett enklare liv och lära sig mer om om de som på olika sätt väljer att delvis ställa sig utanför konsumtionssamhället.
Bland de hon träffade var det främst tiden, att få utrymme för sig själv, vänner och familj som ansågs som lyx. Det var även viktigt att minska miljöförstörelsen, och att bli medveten om sina köpvanor och påverka sin konsumtion. Många av människorna i hennes avhandling hade en högre utbildning och gillade kultur som konst, musik, teater, var politiskt engagerade och hade stort socialt umgänge.


Ett allt stressigare arbetsliv bidrar till konsumtionssamhället, där en lång arbetsdag gör att vi pga tidsbrist värmer något fördiglagat i micron istället för att laga mat från grunden. Att vi slänger saker när de blir trasiga och köper nya, istället för att laga. Simple living handlar inte om att totalt ta avstånd från konsumtion, utan att handla lite mindre och annorlunda, handla ekologiskt, rättvisemärkt, närproducerat.


Simple living handlar inte om att leva asketiskt och avstå från livets njutningar, utan att få möjlighet att umgås mer med familj och vänner, få tid till att läsa en bok, laga en god middag och leva mer efter sina önskemål om ett gott liv.Så gott och så nyttigt ;)Blåbär är något av det nyttigaste vi kan äta. Vanliga blåbär som vi kan gå ut i skogen och plocka helt gratis är fullproppade med nyttigheter. De är rika på antioxidanter av typen antocyaniner som tros kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, skydda hjärnan mot onödigt åldrande och förebygga olika sjukdomar. Blåbär innehåller också flera andra vitaminer och många mineraler bl.a. kalcium, magnesium, kalium, fosfor, C-vitamin, järn och B-vitamin. Dessutom finns nyttigt betakaroten i blåbär.


Forskning har också visat att det kan påverka hjärnan genom att förbättra både minne och koncentrationsförmåga. För bästa effekt är det bra att äta en relativt stor mängd till frukost, antingen om du väljer att göra en god blåbärssmoothie till frukost eller ha på blåbär på frukostgröten. Eller göra som jag, äta blåbär med mjölk. Mmmmm ;)


Onsdag=yogamorgon ;)

Ledig onsdag innebär som vanligt yoga på morgonen med Monika Björn


 

Så skönt med en ledig dag mitt i veckan. Då min ena buskatt, Figaro, gärna tycker att kl fem är en bra tid att starta dagen och springer runt och jamar tills jag inte ens kan låtsas sova längre börjar dagen ändå tidigt. Men då yogan börjar först kl nio har jag redan hunnit läsa en stund i sängen, pyssla om alla sex katter och gett de mat, tömt lådor och själv ätit en lång frukost och plockat lite bland alla saker. Det gör jag hela tiden vilket gör att det aldrig blir rörigt någonstans hemma hos mig :)

 

Hoppas ni också har en härlig morgon, så här mitt i veckan. Att det är höst på riktigt nu märks både ute där det regnar, och inomhus där jag hittar torra löv lite överallt som följt med in. Men jag gillar det :) Kanske dags att locka undan lite i trädgården till helgen och göra höst även där.Hejdå ekorrhjulet

Senast lästa bok för mig är Hejdå Ekorrhjulet där Thomas Lerner har intervjuat ett gäng människor som har valt att på olika sätt leva ett enklare liv.
Det är intressanta människor vi får möta i boken, men också ett antal forskare inom området tex Bodil Jönsson som väl nästan alla svenskar vid det här laget vet har skrivit boken Tio tankar om tid :)


En av de intervjuer som berörde mig mest är med psykolog Mats Alvesson, som har skrivit boken Tomhetens triumf. Han forskar kring människors köpbeteende. Han talar om att frihet ofta jämställs med konsumtion och att ju flera konsumtionsmöjligheter det finns desto större skulle friheten bli. Enligt hans mening är det tvärtom då själva konsumerandet kräver att man accepterar en ofrihet i arbetslivet. Konsumtionens följder tex inköp, underhåll av prylar och användandet av dem kräver en massa tid.


Han menar också att bakom den grandiosa fasaden bakom varumärken lurar tomhetens triumf. Han delar in det vi köper i två grupper - den socialt oberoende och den socialt laddade konsumtionen. Den som är socialt oberoende handlar om saker som  toalettpapper, värme i bostaden, potatis medan den socialt laddade konsumtionen handlar om möbler, kläder, bilar. Saker som vi väljer för att visa vilka vi är. Det är när vi handlar saker där upplevelsen påverkas av vad andra tycker och vad andra redan har skaffat sig. Det intressanta blir då inte vad man äger, utan hur man ligger till i förhållande till andra. Då köper vi mer och mer och försöker hålla jämna steg, eller helst steget före grannar och vänner. Konsumtionshetsen ökar.


Enligt honom är det viktigt att förstå mekanismerna bakom detta konsumtionsspel och vara nöjda med det vi har. Det kommer alltid finnas någon som har en finare bil, nyare mobiltelefon med fler funktioner, en större villa etc och om vi ger oss in i det sociala spelet kommer både vi och miljön att bli förlorare.


Intressanta tankar som jag tar till mig. Visst är det så att mycket av det vi handlar också handlar om en sorts identitet. Jag tror ju inte att det enbart handlar om kvalitet när jag nu sitter här i min jeansklänning från Indiska, en Odd Molly-kofta och svarta Hunter gummistövlar. Visst blir jag påverkad av allt jag har omkring mig, precis som de flesta. Jag tror dock att jag väljer dessa saker för att jag tycker om dem och för att jag har användning för dem. Men visst kan jag funderar när jag tittar på denna jeansklänning från Odd Molly och tycker den är jättefin.
Men någonstans inom mig protesterar hela mitt väsen mot att köpa en jeansklänning för drygt 2900 kr. Då är den jag har på mig idag från Indiska minst lika fin :)) Sen gillar jag mycket av Odd Mollys kläder och när jag handlar färre plagg kan jag kosta på mig dyrare plagg som jag verkligen älskar, men där går det en smärtgräns.


Hur tänker du om socialt laddad shopping???

Ett enklare liv

Sofia Sivertsdotter är coach och på sajten driftig. nu delar hon med sig av sina 10 bästa tips för ett enklare liv

1. Ge bort allt du inte använder eller som någon annan har större nytta av
än du. Sikta på att ha max en extra av allt du äger.2. Släng ut teven och använd tiden till att bygga på en meningsfull vision.3. Köp aldrig något som inte känns 100 procent rätt.4. Rensa din kalender, ditt skrivbord och ditt liv och välj kvalitet framför kvantitet5. Gå upp en timme tidigare på morgonen och använd tiden till meditation eller träning.6. Boka in en stund varje kväll för stillhet och reflektion och fundera på hur du kan göra klokare val och prioriteringar under morgondagen.7. Säg nej till reklam, telefonförsäljare, nyhetsbrev och så vidare – allt som du inte aktivt väljer och som inte gynnar dig och världen.8. Välj varje morgon de tre viktigaste ingredienserna under dagen och håll dig till dem no matter what.9. Be alltid om att få fundera när du står inför valmöjligheter och sov på saken om du har möjlighet.10. Fokusera bara på det som är allra viktigast för dig och lita på att om du gör det så kommer du att kunna bidra mer till andra.


Dags för sydligare breddgraderFåglarna flyr vårt land med kyligare nätter till varmare breddgrader. Kanske följer med, iallfall några dagar :)

Leva enklare

Både enligt Feng Shui och enligt Simple Living förespråkar man ett enklare liv, så tillvida att vi mår bättre av att ha färre materiella saker omkring oss. Det vi väljer att ha omkring oss ska dessutom vara saker vi tycker om och använder. Köper vi färre saker har vi råd att köpa bättre kvalitet, och kanske det vi allra helst vill ha, utan att behöva göra kompromisser.


På Facebook har jag nu startat ett nätverk som ni hittar om ni söker på Simple Living nätverk. Där är min tanke att vi alla som är intresserade av ett enklare liv kan göra inlägg, skapa debatt, tipsa varandra, dela med sig av erfarenheter. Det är några som redan har hittat dit, och sprid gärna tanken om nätverket vidare! Blir vi många kanske vi även kan ordna fysiska träffar.

Har du svårt att hitta nätverket genom att söka, klicka på denna länk http://www.facebook.com/messages/?action=read&tid=id.250846138291032#!/pages/Simple-living-n%C3%A4tverk/153001898124749

Det är aldrig för sent!Jag hör ibland människor som säger "det är för sent", "jag är för gammal" etc men det är aldrig för sent att göra något nytt. Aldrig för sent att ta en ny väg i livet, att lära sig något nytt, att börja läsa på universitetet, att börja träna, att börja leva det liv man vill leva!!


Däremot är det alltid för tidigt att sluta!!


I dag hörde jag en intervju med Kari Martens på radio. Han är en lite halvtokig man som nästa vecka ska göra en tiodubbel Iron Man. En Iron Man består av att simma 3,8 km sen direkt cykla 18 mil och sen direkt efter det springa ett helt maraton. Detta gör de tio dagar i sträck och gör alltså tio Iron Man i rad. Puh, jag blir trött bara av att höra det :))

Men det intressanta är att han började träna först när han var 40 +. Då vägde han drygt 100 kg och orkade inte jogga ens utan att få så ont i knäna att han knappt kunde gå hem. Men succesivt har han tränat och byggt upp sin kropp så han idag inte bara gör en Iron Man, utan tio på raken.


Nu är det ju inte just Iron Man alla behöver göra. Skönt va ;) Men det är aldrig för sent att börja ta hand om sig själ, till kropp, till själ och leva det bästa liv du kan göra!!

Ont om tid?Har du ofta ont om tid? Alla har vi 24 timmar per dygn, så på den punkten är livet helt rättvist. Alla har vi lika många timmar per dag och lika många dagar per vecka. Om du upplever att du har ont om tid beror det oftast på att du trycker in för mycket saker, och försöker hinna med så mycket som möjligt. Är det rätt saker du fyller ditt liv med?


Även om du fyller dina dagar med precis det du vill göra kan det ändå hända att det är för mycket i agendan. Glöm inte bort att skapa tomrum ibland. Tomrum som du inte fyller med massa "måsten", men inte heller med för mycket roliga saker. Även roliga saker kan upplevas som stressande, om det blir för mycket. Vi behöver en balans mellan roliga saker att se fram emot, och tomrum som vi inte redan har intecknat, utan kan ta dagen som den kommer.


I simple living är det fyra ideal man strävar efter; materiell enkelhet, en god gemenskap då relationer är något av det viktigaste för vår mentala hälsa och något som även lyckoforskningen har funnit stärker oss och ger oss positiva känslor och upplevelser, att göra det man älskar att göra vilket ger oss fler upplevelser av flow samt att kunna leva i nuet.


Så om jag sammanfattar det på mitt sätt blir det färre saker, mindre röra, satsa på att utveckla relationer, fler stunder av flow och fler stunder av mindfulness :))) Precis vad denna bloggen handlar om!


Materiell enkelhet

En mycket central del i Simple living, eller frivillig enkelhet om vi ska använda svenska, är att ifrågasätta alla inköp.


Många av oss ägnar helgerna åt att shoppa. Shopping har blivit ett nöje, ett tidsfördriv, som vi ägnar oss åt i stora shoppingcenter (jag har själv gjort det massor av gånger). Men allt köpande innebär att vi samlar på oss massor med saker. Dessa saker måste sedan förvaltas, förutom att lägga tid på att köpa in sakerna, måste de lagras någonstans och vi ordnar förvaringslösningar, som i sin tur genererar nya inköp. Saker flyttas runt, och vi lägger tid på att hålla ordning. Alla olika saker måste även underhållas och vårdas. Detta gäller kläder, som tvättas, stryks, organiseras, flyttas runt, skänks bort eller slängs i slutet av livscykeln, men det gäller även sportutrustning, bilar, bostäder (här är det skönt att ha en hyresrätt då underhållet bara består av vanlig städning), båtar - ja allt vi äger!


           


Om vi köper färre saker och därmed äger färre saker lägger vi mindre tid på att sköta och dessa saker, men även mindre tid för att tjäna ihop de pengar de kostar först i inköp och sedan i underhåll. Att leva enklare, med mindre antal saker gör att vi kan få mer tid för att göra det vi verkligen vill göra.


Så med tanke på söndagens inlägg med frågan om du idag gör det du vill göra, kan det vara värt att börja fundera på om du arbetar mer än vad du egentligen vill för att köpa massa saker som du sedan lägger tid på att förvara, vårda och underhålla? Kanske du kan ta bort en del av det materiella och gå ner i arbetstid och välja att använda din tid till annat?Nätverk för simple livingNu har jag startat ett nätverk för Simple living på Facebook, http://www.facebook.com/pages/Simple-living-n%C3%A4tverk/153001898124749#!/pages/Simple-living-n%C3%A4tverk/153001898124749


Vill du vara med? Här tänker jag att vi kan skriva om tips och olika sätt att dela med sig av ett enklare liv. Välkommen in i vårt nätverk :))

Höstinventering

Utöver de vanliga kläderna är det dags att se över höstens värmande accesoarer. Vad vill du ha för att värma dig den här hösten?


Att det blivit inne med något på huvudet tycker jag är en bra trend. När jag var ung var det töntigt att ha mössa, vilket gjorde att jag en kall vintermorgon som 19-åring förfrös mina öron. Inget bra!


Nu finns det massor av snygga mössar, hattar, kepsar att välja bland
Själv föredrar jag en stickad mössa, då jag älskar stickat. Men en söt hatt, gärna i filttyg kan jag också tänka migFör riktigt kalla dagar kan det vara skönt med en pälsmössa, fast jag föredrar ju fake päls istället för riktig

Något att värma halsen med behövs också

Den här halsduken var väldigt grovstickad, undrar vilket nummer på stickorna de har använt ;))


Jag gillar virkade sjalar
Och i år har jag bestämt att jag ska köpa den här underbara, mjuka sjalen från Ester Elenora. Jag funderade fram och tillbaka (läs i två år) på vilken färg jag ska ha. Den finns i ljust brun, grå eller rosa, och nu har jag bestämt att det kommer bli den här gråa

På händerna föredrar jag skinnhandskar när det blir kallare, men då jag ofta har 3/4 dels ärm på mina kläder är det skönt att förstärka med handledsvärmare
Sen är det bara att komplettera med sköna strumpor och benvärmare :) Det är detta jag gillar med hösten. Påklädd i lager på lager med mycket stickat. Snyggt, värmande och mysigt.


Till fest kan man också använda stickat ;) Jag har själv haft handledsvärmare till festklänning för att inte frysa under middagen. Det gick jättebra då de gick i ton med klänningen.
Den här bilden gillar jag då jag har den rosa tunikan i min garderob. Med en fin underklänning och tjocka längre strumpor kan jag använda den även i höst :)
Och här hittade jag ju en bild på mig från i vintras ;)

Hjälp!

Vad behöver du hjälp med?


Kanske behöver du hjälp med att skapa ett större nätverk?, Kanske behöver du hjälp med att tänka ut en affärsstrategi, hitta ett nytt jobb, få någon att passa ditt barn eller arrangera en fest? Kanske behöver du hjälp med att rensa i röran hemma då det blir för övermäktigt att göra det själv? Kanske behöver du hjälp med att se hur du kan skära bort oväsentliga saker i ditt liv, och leva ett enklare liv?


Kanske behöver du praktisk hjälp? Då forskning visat att något som får oss att må bättre, och uppleva en större tillfredsställelse med våra liv är att hjälpa andra så gör du faktiskt en god gärning mot andra att be om hjälp, och att ta emot den hjälp som erbjuds. För några dagar sedan blev jag erbjuden ekonomisk hjälp för att köpa mat till de små kattungarna hemma. Min första spontana tanke var "Nej, men det kan jag väl inte ta emot...". Men sen tänkte jag att här var någon som ville hjälpa till, och varför skulle jag vara den som gjorde att personen inte kunde ge sitt stöd och sin hjälp. Då tog jag tacksamt emot den hjälp som erbjöds för det kostar en del att föda upp tre kattungar och en helt undernärd liten kattmamma.


Gör en lista med tio personer som du kan be om hjälp- och gör det!!!


Öppna upp

 

Ändra ditt sätt att tala och kommunicera med andra människor. Istället för att säga ”ja, men….” ändra till att säga ”ja, och….”. Om någon föreslår något du kanske inte helt tycker om sådär direkt – istället för att stänga kommunikationen med ett ”ja, men….” säger du ”ja, och….”. På det sättet bjuder du in till att tillsammans hitta en kreativ lösning på hur ni kan tillgodose allas behov. Att kommunicera på det sättet har en stor inverkan på relationer med både familj, vänner, kollegor då ”ja, och….” öppnar upp för ett kreativt samarbete!


God morgon nya vecka ;)

En ny vecka innebär en ny start. Jag hörde på radio förra veckan en intervju med den norska ägaren till Choice Hotels, som bla bygger om posthuset i Göteborg till ett fashionabelt hotel för ca 1,5 miljarder :)) Han älskade måndagar för de innebär start på något nytt.


Så starten på denna nya fräscha vecka som ligger framför oss börjar här i Göteborg med en hel del sol, vilket ökar lyckokänslan direkt.


Något annat som kan öka lyckokänslan är att skratta!  Forskning har visat att skratt är bra för oss på många olika sätt. Vi blir mer kreativa, det stärker självkontrollen och framförallt hjälper det till att minska stress och gör det även lättare att återhämta sig från stress.


Men även i vardagen kan det stärka oss, så titta på något roligt klipp på Youtube, ta en glad fika med dina arbetskamrater med mycket skratt och börja denna nya vecka på ett stärkande sätt.


Nystart?

Är det så du känner såhär på söndag kväll? Känns det motigt att gå till jobbet igen imorgon bitti? Kanske är det dags att fundera på om du sysslar med det du vill syssla med?

 

Har du gjort ett eget, aktivt val till det arbetet du har idag, eller har det mest varit tillfälligheter och slumpen som gör att du arbetar där du är idag?  Har du "råkat" hamna någonstans och sen blivit kvar där?

 

Vad skulle du vilja göra om du fick välja fritt själv? Vilket arbete skulle få dig att känna annorlunda på söndag kväll när du tänker på kommande arbetsvecka? Eller är det inte arbetet i sig som du bör se över? Kanske behöver du se över hur mycket du arbetar - kanske du skulle må bra av att gå ner i arbetstid?

 

Själv arbetar jag med något jag verkligen gillar, och när jag gått ner i arbetstid till 80% och fått en ledig onsdag varje vecka har jag hittat det som fungerar bäst för mig. Vad är det ulimata för dig???


Trött men tacksam

I helgen har jag haft besök av min mamma, och det är alltid roligt när hon kommer på besök :) Att ha besök boende i några dagar blir man dock lite trött av :) I natt har jag dessutom sovit väldigt lite då en av mina katter har hållt mig vaken med jamande till sent i natt och sen började igen tidigt i morse.

Trots att ögonlocken känns som de är i nivå med hakan känner jag en stor tacksamhet denna söndag kväll;


* Jag är tacksam att vi fått möjlighet att ta hand om dessa katter i några veckor, och hoppas vi hittar fantastiska hem till dem när de är redo att flytta om ca fyra veckor


* Jag är otroligt tacksam att den lilla kattmamman, Celine, börjar bli mycket bättre. Hon var så mager när hon kom hit, på gränsen till utmärglad. Hon är fortfarande mager, trots fyra veckors intensivt ätande, men hennes päls har blivit bättre och framförallt hennes ögon. Hon höll dem helt stängda när hon kom hit och det rann väldigt från dem. Nu rinner det inget alls och hon har stora, öppna ögon. Det gläder mig så att se att hon mår bättre


* Jag är oerhört tacksam att en barmhärtig samarit erbjöd sig att bidra till katternas mat och uppehälle. Stort tack till dig, du anonyma hjälpare. Det värmer mitt hjärta!!


* Jag är tacksam över en härlig helg tillsammans med min mamma och min dotter. Två viktiga personer i mitt liv ♥♥


* Jag är tacksam över att det finns hjälpsamma människor! I morgon kommer en bekant och hjälper mig att hägna in trädgården så att katterna kan gå ut utan att springa bort


* Jag är tacksam för att jag har hela kylen full med mat, och inte behöver åka till affären på en hel vecka. Skönt :)Varm eller kall?

För att hitta de färgerna som passar dig bäst kan du börja med att titta på din hårfärg, ögonfärg och tonen på din hy. Har du varma guldiga färger i håret? Eller kanske varmt bruna färger med inslag av rött? Har du cendréfärgat hår med kallare askblonda slingor?


Är dina ögon kallt blå, gråblå eller varmt nötbruna? En varm hudton har en gyllene grundton medan en kall hudton har mer rosa inslag.


Om dina egna färger har varma inslag, passar du bäst i varma färger även på kläderna. Här är exempel på varma, klara färger som passar bäst för en person med ljusa, varma färger, som enligt färganalys kallas för vår. Tänk dig de färger du ser i naturen på våren så får du en bra bild av vilka färger som passar. Klart ljusgrön som björkens första löv, klart gult som påskliljor, klart varmt röd som tulpanerna.

 

Om du däremot har kalla ljusa färger, vilket kallas för sommar (som jag har) så passar du bäst i kallare, mer dämpade ljusa färger. Tänk dig en varm sommardag när alla färger har lite dis i sig. Rosa som malvorna, himlens ljusblå, de mer mättade grågröna färgerna.


 

Ibland hör man människor säga att de inte kan ha tex rött, men alla människor kan ha rött. Det gäller bara att hitta den nyansen av rött som passar dig bäst. Har du varma färger i dig själv passar du bäst i en gulröd färg, medan om dina egna färger är kalla passar du bäst i en blåröd färg.


I min färgpalett kan jag hitta nyanser av alla färger. Om du ser på paletten så passar även alla färger ihop, så utifrån de färger som jag klär i bäst, kan jag plocka ihop ett par som passar perfekt ihop i tex ett mönstrat plagg.


Något som alltid funkar, och som får alla människor att stråla, är att ha kläder i samma färg som dina ögon närmast ansiktet :) Prova får du se vilken effekt det blir! Det innebär också att dina ögon lyfts fram.

En ljus varm färgskala till vänster och en ljus kall färgskala till höger.


Åby Stora Pris

Den här helgen är min mamma på besök, och idag hoppas vi på soligt och fint väder (och även lite tur). Det är Åby Stora Pris, och då min mamma blivit väldigt travintresserad brukar hon komma hit och hälsa på denna helg varje år.


Det är en av Sveriges största travtävlingar under året. Mycket publik och en härlig stämning, något av en folkfest med utegrillar och stim. Jag är inte en travfantast, men brukar tycka att det är roligt att vara där. Detta blir tredje året i rad som vi är där, och vi har alltid haft tur med vädret. Strålande höstsol, något gott att dricka, kanske en grillad korv och så spela en tjuga på plats ;)

 


Lycklig?

 

Att göra saker på samma sätt som du alltid har gjort kommer leda till att du får samma resultat som du tidigare har fått. Vill du förändra något måste du börja göra nya saker, eller göra saker på nytt sätt!

 

Vill du bli lyckligare pröva någon av de lyckostrategier jag skrivit om tidigare, kanske att föra tacksamhetsdagbok, kanske att hjälpa någon, kanske att hitta sysselsättningar som försätter dig i en känsla av flow.


Så vacker!!!

Har ni sett vilken oerhört vacker väst! Jag har skrivit om denna tidigare och jag blir bara mer och mer förtjust i den ju mer jag tittar på den. Den är både söt och lite tuff på samma gång. Den här skulle jag kunna tänka mig att utöka min höstgarderob med, men den kostar en bra slant tyvärr.


Så snygg till ett par slitna jeans, min svarta skinnjacka och svarta mc-boots eller över en söt klänning. Härligt fårskinn i kläder


Mer saker flyttar ut....

Åh vad skönt det är när stora saker försvinner från mitt hem. Den senaste tiden har jag ju rensat så mycket bland alla mina böcker, och bara behållit en del fackböcker som jag gillar och återkommer till emellanåt. Då behövdes ju inte de stora bokhyllorna längre, och i veckan var en kille här och köpte dom båda två.
Redan innan den senaste utgallringen var det ganska glest mellan hyllorna. För bara några mnader sedan hade jag två sådana hyllor fulla med böcker. Tidigare har jag tyckt att böcker skänker en mysig och ombonad känsla i ett rum, och gillat bibliotekskänslan, men nu vill jag minska på intrycken och böcker som jag inte kommer läsa igen har rensats bort. Känns skönt på alla sätt att bli av med dom, och dessutom få några hundralappar för dom ;)

Fårskinn fixar hösten

I tidningsstället hittade jag en relativt ny tidning som heter Fixa Höst. Jag har sett tidningen i affären tidigare då den kommer ut varje årstid. Nästa nummer Fixa Vinter kommer i mitten av november.
Men eftersom jag älskar hösten kastade jag mig över den tidningen :) I den finns ett reportage om en trädgård i nordvästra Skåne som jag gillar. De har gjort trädgården i flera olika rum, varav ett är Eldrummet. Där har de en öppen brasa där man kan sitta och värma sig men även grilla. Runt eldplatsen har de ställt soffor och lagt fårskinn i för att värma rumpan. Den bilden inspirerar mig mycket, och en sådan plats skulle jag vilja ha i min kommande trädgård. Den nuvarande är för liten. Då skulle jag väl sätta eld på hela huset :)


Men fårskinn tycker jag om att använda. Det ger i sig eldelement då allt som kommer från djur, eller avbildar djur räknas till eldelementet enligt Feng Shui. Jag tycker också det ger en värme till rummet bara av att titta på. Hemma hos mig har vi flera fårskinn, placerade på golv och på soffor.


Ett sätt att fixa höst inomhus (tidningen handlar om trädgården och utomhus) är att jobba med textilier, gärna i mörkare och lite dovare färger. Vi vill göra det mer ombonat när hösten kommer, och fårskinn är en sak man kan använda för att få den effekten. Titta bara på dessa härliga bilder hur man kan använda fårskinn utomhus och inomhus.     

En av få saker jag vill ha denna höst, och sätter upp på min önskelista både till födelsedagen i november och till jul är nya tofflor i fårskinn då mina gamla börjar bli väldigt utslitna. En ny morgonrock står också på den listan ;)

Använd dina styrkor

En del av positiv psykologi är att fokusera på det som fungerar bra, och få det att fungera ännu bättre. Alla har vi i vår personlighet styrkor och svagheter. Ett bra sätt att lyfta fram det positiva hos varje individ är att identifiera och lyfta fram våra styrkor. Det är ett bra sätt att lyfta självförtroendet och självkänslan och ger ökat välbefinnande. Det kan även hjälpa dig att nå de mål du sätter upp för dig själv.

www.authentichappiness.org finns det ett test som kallas för VIA Survey of Character Strength som kan hjälpa dig hitta dina styrkor. VIA står för Values in Action. Testet är på engelska och tar ca 40 min att göra. Under fliken Questionaries hittar du detta test och flera till.


Att arbeta på att utveckla dina starka sidor, det man redan är bra på, gör att du fördjupar din kompetens inom dessa områden och dina styrkor kan även hjälpa dig att komma över olika svårigheter eller hinder som kommer i din väg. Att fokusera på de svaga sidorna och försöka utveckla dom ger inte en lika positiv effekt. Det är alltid bättre att fokusera på det som redan är bra, och försöka utveckla det till att bli ännu bättre!


Människor som känner till sina styrkor, och använder dom, mår bättre och presterar även bättre har forskning visat.


När jag gjorde testet blev mina topp fem styrkor;


* Entusiasm och energi

* Nyfikenhet och intresse för världen

* Tacksamhet

* Älskar att lära

* Uppskattning av det som är vackert och "excellence"


Dessa styrkor ska jag arbeta vidare med att utveckla. Vilka är dina styrkor?

Äntligen höst - eller??

Jag har skrivit ett tag nu att hösten är här, men det är nog egentligen nu sista veckan som hösten är här på riktigt! I Göteborg har vi haft årets första höststorm. Katja har dragit förbi och oj, vad det har blåst. Dagarna är lite kyligare och sommarkläder och sommarskor har till slut defintivt rensats bort för i år, och stuvas undan i väntan på nästa vår.

När jag kommer till jobbet på morgonen är det fortfarande lite mörkt i rummen och tända ljus står lite överallt. Mysig start på dagen :)


Men det största tecknet på att hösten är här på riktigt är att vi åter igen går in i R U T I N E R!!! Och det är först denna veckan som allt är som det ska, dvs dottern har sina sånglektioner på måndagar, jag har min ridning på tisdagar, onsdagar är lediga dagar som jag alltid börjar med yoga på morgonen, på lördagar har dottern i och för sig bytt ut sina gitarrlektioner mot pianolektioner men det är samma tid, samma plats och samma lärare :) Veckorna följer samma mönster nu när alla aktiviteter är igång igen.


Träden börjar lite smått skifta färg till sina sprakande höstfärger, men än är vi inte riktigt där. Åh, vad jag älskar den här årstiden. Och även om våren och sommaren är underbara finns det något som är absolut bäst på hösten - modet!! Kläderna!!


Vad tycker du är det bästa med hösten??

Mindfulness

Lektion 20 - Lediga stunder

"Tänk om vi inte skulle kontakta någon under våra "lediga" stunder? Tänk om vi kunde inse att det faktiskt inte finns några lediga stunder? Tänk om vi skulle ta kontakt med den som finns här och nu, inte någon annan långt borta? Tänk om vi skulle kontakta oss själva för en gångs skull och ta reda på vad vi håller på med? Tänk om vi skulle ta kontakt med våra egna känslor, också i stunder då vi känner oss avstängda, överbelastade, uttråkade, distanserade, rädda eller deprimerade, eller känner behovet att göra bara en sak till?"
Jon Kabat-Zinn 

Senast lästa bok

 

Jag har just läst klart Det du önskar kan du få av Noelle Oxenhandler. Noelle är skribent och skriver om sitt år där hon på olika sätt försöker få sina innersta önskningar uppfyllda. Hon får rådet av en vän att önska sig något och att önskningar kan få saker att hända. Hennes önskningar handlar om att hitta ett eget hus, ett som hon äger istället för hyr (det är min önskning också!!)


En annan önskning är att träffa en man, en livskamrat (jag kan skriva under på den önskningen också :))


Hennes tredje önskan är att hitta ett andligt sammanhang att tillhöra. Hon skriver månad för månad om vad hon gör och vad som händer, och helt otroliga saker händer henne.


Noelle är väldigt kunnig, har studerat filosofi på universitetet och i boken väver hon in filosofiska resonemang med religion på ett intressant sätt, men ibland lite för mycket för min smak. Jag föredrar de bitarna där hon skriver om sig själv, sitt liv och vad som händer med hennes önskningar. 


Boken är lättläst, med ett poetiskt flytande språk - ändå har det tagit mig längre än vanligt att läsa ut boken. Den är absolut läsvärd, och kanske är det så att jag behöver ta tid på mig när jag läser den :) Kanske det är dags för mig att konkretisera mina önskningar mer ;)

Köpfri vecka

Nästa vecka har jag tänkt att ha en köpfri vecka. En vecka där jag inte tänker spendera ett enda öre. En vecka där plånboken inte kommer öppnas en enda gång, och därmed lika gärna kan ligga hemma när jag går hemifrån. Varken pengar eller kort ska användas.


Det finns de som har köpfri månad, ja tom ett helt år utan att shoppa, men deras regler då är att de får köpa nödvändiga saker, men inget annat.

 

Jag tänkte ha en vecka där jag inte ens köper en liter mjölk. I helgen ska jag göra en veckomatsedel för närmaste vecka och köpa det jag behöver till det, plus mat till katterna (det går åt massor med sex katter i hushållet).

 

Är det någon som vill vara med?

 


Mångfald???

Jag funderar lite på varför det hela tiden startar nya TV-kanaler - när de visar samma typ av program i varje kanal??


I TV4 visar man i höst årets upplaga av Idol, vilket man gjort ett antal år i rad nu. Samtidigt har man nyligen kört igång programmet Sveriges bästa röst i trean, och nu ser jag reklam för att någon annan kanal söker deltagare till ett program de kallar The Voice där bla Carola ska hitta Sveriges nästa sångstjärna.


 

Tre väldigt lika program samtidigt i tre olika kanaler - är det det som är mångfald? Är det därför det startas nya TV-kanaler? Så att de ska kunna sända likadana program flera gånger om? Hos mig, som har alla kanaler via ComHem ingående i hyran, har jag nu 11 svenska kanaler plus några utländska som tex Eurosport och MTV. När jag kollar utbudet på dessa kanaler är det ofta samma program, något omstöpt, som visas. Och trots att jag har 11 kanaler är det ofta så att när jag någon gång bestämt mig för att ta en stund i soffan och titta på något - finns det inget intressant att se!


Då är det bra att ha ett litet DVD-bibliotek där jag kan välja en film jag tycker om och titta på när jag vill. Där ligger bland annat Allt för min syster, som vi ännu inte har sett. Vänner som sett den har sagt att den är så sorglig och att de grät floder. Vi har inte riktigt varit på humör för att gråta massor än, så den kanske säljas utan att vi sett den. Har du sett den? Vad tyckte du om den?
Jag gillar Cameron Diaz, men då väljer jag hellre en film som The Holiday som också ingår i mitt lilla bibliotek då jag gillar filmer som får mig att må bra.
En varm film med stort hjärta. Den finns för bara 49 kr på cdon.com såg jag just. Ett tips för den som vill se en riktig feelgood-film.


Vinnare i tävlingen

Nu har jag dragit en vinnare i tävlingen där vinsten var en träningstopp från Röhnisch, antingen en svart eller en vit och vinnaren blev:


Anna-Lena Boström ;)


Hon skrev så här om varför hon tränade:


Träning har för mig blivit ett sätt att få tid för mig själv och samtidigt satsa tid på mig själv. Jag blir en mycket trevligare fru och sambo när jag mår bra både i kropp och själ.


Jag tycker det är en så bra motivering; att både få tid för sig själv och bli en trevligare person för sin omgivning!


Grattis Anna-Lena! Maila mig din adress så kommer tröjan på posten; ansi_72@hotmail.comÖverlag handlade era kommentarer om att få bra hälsa, orka med allt som livet innehåller, må bättre till kropp och själ, få energi, förebygga ohälsa, kunna sova gott, få mer energi. Ja, vilka hälsokickar motion ger :)


Tre skäl att vara glad - just nu?
Ibland har man bara en sån där dag då allt går snett. Då man är irriterad över i stort sett allt, snäser om det är någon som säger något "fel" eller kommer för nära. En sådan där dag med för lite sömn, då man är trött och säger saker till någon som man sedan ångrar. Ja, du vet -en sån dag!

Vad gör du när du har en sådan dag?


En sak du kan göra är att fundera på tre saker du är tacksam för - just nu!


Det kan vara vad som helst, men så här ser min lista ut för igår kväll, som var en sådan dag för mig


* Jag var tacksam för en stunds mysande i sängen med en av mina katter, mina lyckopiller ;) (som ibland också kan vara de som orsakar sömnbrist och dåligt humör)

* Jag var tacksam för att jag hade ett hem att mysa i när vinden och regnet ven utanför

* Jag var tacksam för att jag hade någon att dela kvällen medVilka tre saker har du att vara glad och tacksam för - just nu??


Optimera din garderob

Har du, som jag, börjat känna att du har för mycket kläder i garderoben, och kanske har saker som sällan, eller aldrig blir använda? Ibland gör du felköp och garderoben är uppbyggd av en massa misch-masch, men det finns olika sätt att tänka som hjälper dig att optimera din garderob.


* Köp bara en av varje sak, dvs en handväska, ett par solglasögon, en enkel svart klänning som fungerar i alla sammanhang. Om du är som många kvinnor, inklusive mig själv, har du flera handväskor i garderoben (själv har jag tre olika svarta), flera par solglasögon men använder bara favoriterna (så hade jag det i flera år, men nu har jag ett par hemma och ett par i bilen).


* Basfärger. Dina basplagg bör vara i någon basfärg som komplementerar dina egna färger. Basfärg kan vara svart, grå, marinblå, brun, mullvad, beige - beroende på vilka färger du själv har.


* Mixa! Att bara ha basfärger blir tråkigt, så blanda upp neutralerna med accentfärger som passar dina egna färger. Blanda även olika stilar. Det är i kontrasterna det händer spännande saker :)


* Känn dig fin i det du har på dig! Klä dig efter din kroppstyp, men även efter din livsstil. Fundera på hur ditt liv ser ut? Behöver du mer vardagskläder? Arbetar du på ett ställe där du behöver klä dig mer strikt? Är du ofta ute på olika evenemang och behöver kläder för det? Köp den bästa kvalitet du har råd med. Det är bättre att ett plagg som sitter riktigt bra än att ha flera lite halvdana plagg som inte smickrar dig och din figur. (Det är bra feng shui också ;)) Bry dig inte om vilket märke det är. Du är inte en levande reklamtavla. Men om du hittar ett märke som du känner dig fin i, och som klär dig - stick with it.


* Uttryck dig själv!! Stråla som den stjärna du är! Fundera på vad som får dig att må bra. När du träffar människor är det dig de ska se, inte dina kläder. När du strålar struntar man i vad du har på dig. Dina kläder förstärker, men det är dig man ser.* Räkna på kostnaden. Hur mycket kostar ett plagg om du räknar på hur många timmar du behöver arbeta för att tjäna ihop till vad plagget kostar? 1 timme? En halv dag? En hel dag? Hur mycket är det värt för dig att jobba för att kunna köpa just det där plagget? Ett annat sätt att räkna är att räkna ut kostnade per användning. Hur mycket kommer du använda plagget? Är det varje dag under hela vinterhalvåret som det kan bli med en bra vinterjacka, då är ett högre pris försvarbart om det innebär en högre kvalitet och ett plagg som håller längre.


Detta är några tips på hur du kan optimera din garderob så att du med tiden har en garderob där du älskar varje plagg som hänger där, använder varje plagg - och alltid har något att ta på dig :))Sista dagen

Idag är sista dagen för att vara med i tävlingen och vinna en träningstopp från Röhnisch! Jag har fått in flera bra anledningar till varför ni tränar, men kanske finns det någon mer därute som vill vara med och delta?? Det enda du behöver göra är att lämna en kommentar, där du talar om varför du tränar och så är du med i utlottningen. Om du dessutom länkar från din egen blogg får du dubbla vinstchanser :)
Det du kan vinna är alltså en träningstopp i stl M, antingen en vit eller en svart.

Ett lyckligt liv

De tre grundpelarna i ett lyckligt liv, enligt Martin Seligman som grundade den positiva psykologin och i mer än ett decennium har forskat kring lycka, är en balans mellan njutning, engagemang och meningsfullhet.


Om det råder obalans mellan dessa delar kan det leda till ohälsa. Att bara hänge sig åt njutning blir i längden ganska tomt och tråkigt. Att alltid ge till andra och inte unna sig själv att koppla av och njuta leder till martyrskap och även utbrändhet. Vi behöver känna att det vi gör är meningsfullt, vi behöver också något som vi känner oss engagerade i och som ger oss möjlighet att uppleva flow. Vi behöver även stunder av avkoppling och njutning.


Hur ser balansen mellan njutning, engagemang och meningsfullhet ut för dig? Är det någon del som är mer dominerande än de andra? Är det någon del som är underrepresenterad och behöver påfyllning? Skapa flow

Att regelbundet hamna i tillstånd av flow har visat sig inverka i mycket hög grad på vårt välbefinnande. Flow definerias som en situation där du blir totalt uppslukad och engagerad i något, i såpass hög grad att du tappar tidsuppfattning. Det kan vara genom skapande, arbete, läsa en bok, utöva en sport, använda kroppen i något utmananade. Det är olika för olika människor så detta är bara exempel. Du vet bäst i vilka situationer du helt går upp i något.

Men förutsättningen för en flowupplevelse är att det råder balans mellan graden av utmaning i det du gör och din förmåga att klara av det. Är det för lätt blir du uttråkad, är det för svårt blir du stressad. Men när det finns balans, så att du måste anstränga dig precis på gränsen av din förmåga och då klarar av uppgiften, då kan du nå flow. 


Andas....En så "enkel" sak som andning kan hjälpa oss på många olika sätt. De allra flesta andas bara med övre delen av lungorna, sk bröstandning. Det gör att vi inte få i oss tillräckligt mycket syre. Försök att djupandas, lägg en hand på magen, andas in och räkna till två, håll andan och räkna till två, andas ut och räkna till två. Andas så några gånger. Då känner du hur magen höjer och sänker sig i takt med dina andetag. Då bukandas du, och förutom att kroppen får mer syre i varje andetag blir du lugnare av att andas på det sättet.


Om du känner att du börjar bli stressad över något, sätt dig och djupandas på det sättet några gånger. Andas in, andas ut..... En enkel meditation att börja med är att sätta dig bekvämt och sedan fokusera på din andning i några minuter. Tiden kan du sedan utöka och försök komma upp i tjugo minuter av fokuserad djupandning per dag, och att kontinuerligt under dagen andas med hela lungorna.

Never ending story ;)

Igår rensade jag lite hemma - igen ;) Den här gången tittade jag igenom mina krukor och vaser som står i ett skåp. Då jag sällan köper nya blommor numera (katterna äter upp dom ;)) så används inte mina krukor så mycket. De vita fick jag gratis på en loppis, och jag tycker de är fina, men om de inte används så är det ju ändå ingen som kan se dom, så nu får de flytta till någon som kanske också planterar något i dom ;)


 

Några burkar åker också ut. De har stått uppe på ett köksskåp och har inte varit i vägen, men då jag inte använder dom finns det ingen anledning att spara dom. Nu, efter ett och ett halvt år, åker min älskade hunds matburk ut. Han finns kvar i mitt hjärta, men alla prylar som borste, kloklippare osv sorterar jag bort nu. Blir det en hund igen i framtiden köper jag nya saker då :)


Vildingar ;)Så söta när de sover tätt ihop


Den svarta och en av de grå söker nytt hem, helst ihop. De är så söta tillsammans och kattungar behöver sällskap. Två katter är dessutom både roligare, och enklare, än att ha en. Är det någon som är intresserad av att adoptera dessa sötingar, eller känner någon - maila mig på ansi_72@hotmail.com

Allt är roligt att leka med, även en gammal papperspåse :)

Och klättra på mig är mycket roligt
Eller så kan man bita lite på varandra
Eller försöka bita på stackars mamma
Mamman, som vi kallar för Celine, har problem med ena ögat så i veckan blir det veterinärbesökJaga varandra är det roligaste som finns. Inte lätt att fota dessa sötnosar för de är inte stilla många sekunder förutom när de sover :)

TV-duell

Efter två kvällar borta och en del rensande och flyttande på saker här hemma, tänkte jag lägga mig på soffan och se på TV ikväll.


Nu är frågan.....


Mia Skäringar på SVT kl 21.45 med showen "Dyngkåt och hur helig som helst" som jag tyvärr inte hade möjlighet att se live i Göteborg....


 

....eller en lättsam, romantisk komedi på TV 4 som jag inte har sett, men har tänkt att se

 

 
Eftersom Mia även visas på SVT Play så lutar det åt att det blir film för mig ikväll :) Lite god choklad är inhandlad, och en kopp te med surdegsbröd och rökt skinka ska föregå den. Känns som en välbehövlig kväll helt allena :)


Utgång 40 + och så ett IKEA-besök

Numera går jag nästan aldrig ut. För sådär en fyra år sedan, vilket råkade sammanfalla med min 40-årsdag kände jag mig så trött på utelivet. Same, same but different typ. Det kändes som det var samma prat, samma händelser som upprepades även om det var nya människor man pratade med. Så jag slutade helt enkelt att gå ut, mer än after work och liknande.


Men igår kväll var jag ute med en fd arbetskamrat. Kände mig trött efter jobbet, med massor av städning och tvätt att ta hand om efter resan. Med sex katter i hushållet blir det smutsigt, och även om jag haft hjälp av fantastiska vänner med att ta hand om katterna när vi var borta var det en hel del städning att göra. Torsdag kväll var jag även borta på en föreläsning om NLP (Neuro Lingvistisk Programmering) med en väninna, så jag var kluven till att gå ut fredag kväll.


Men jag bytte snabbt om och sen till en bar i stan för att mötas upp. Efter någon timme gick vi vidare till en nattklubb som hade 30+ party och dansade. Kl ett var jag hemma! ;) En cider och tre timmar ute, sen kände jag att det var dags att gå hem. Och ändå hade jag huvudvärk när jag vaknade imorse och känner mig trött och seg...


Varit en sväng på IKEA idag, men det blev inte mycket handlat. Det jag tänkte köpa hade de inte ens, så det blev en ny lampskärm och en mindre bokhylla. Har rensat bland mina böcker så från att ha två 80 cm breda hyllor, som är två meter höga, räcker det nu med en 40 cm som är en meter hög ;)


Då passade jag på att bläddra i nya katalogen, som jag inte sett ännu då jag undviker reklam


 

Men efter att ha tittat i årets katalog, undrar jag om de bytt inredare. Varje bild och miljö kändes rörig, och som om de försökt pressa in så mycket saker som möjligt i varje rum. Inte harmoniskt och inte inspirerande! Kände att jag ville skala av massor i varje rum. Visst är det bra att ta till vara på de kvadratmeter man har, men det här kändes bara rörigt!


Härliga Frankrike

Sitter och tittar på bilder från härliga Frankrike. En sak som jag verkligen gillar med Frankrike är hur fransmännen lyckas att göra något som skulle kunna vara så fult, till något vackert och en skönhetsupplevelse. När vi kom till Nice hade vi bokat en hyrbil. Massor av bilar hyrs ut varje dag och de står i stora parkeringshus i flera våningar. Men istället för att vara stora gråa komplex, har de byggt fina broar mellan husen, planterat palmer, satt skön belysning och spelar klassisk musik. Det kändes inte alls som något trist parkeringshus utan var vackert!! Något att ta efter!


Vi hann med massor på våra tre dagar (och fyra nätter) i Frankrike. Efter diverse snurrande och letande efter rätt lägenhet och parkeringplats, uppackning osv så kom vi äntligen ut i den mysiga staden Vence för att äta middag.
Härligt att sitta på en, av otaliga, uteserveringar i en smal medeltidsgränd och njuta av att det var varmt klockan tio på kvällen och att jag hade på mig för mycket kläder :)
Dottern däremot hade anpassat klädseln efter klimatet, linne och jeansshorts, hennes uniform på resan :))Första kvällen delade vi på en pizza. Mmm, det är ju så här en pizza ska smaka :)
På morgonen när vi vaknade gick vi ner till den närmaste Boulangerie och köpte nybakade croissant och supergoda surdegsbaguetter. (Det tog vi med som lunch också en annan dag och åt med bara vatten till - så gott var brödet :))
Frukosten dukades upp på altanen med bröd, yoghurt, juice, te, färsk frukt och så något som vi alltid köper på våra semestrar - Nutella :)
Första dagen regnade det lite så då passade vi på att åka till Grasse, och kolla en av de tre parfymfabrikerna som finns där, och köpte med oss chokladparfym (!!), cederträolja och en sorts solid parfym som man ska sätta under värmeljus så sprider det sig en väldoft i rummet.


Men regnet slutade och solen visade sig lite grann och vi åkte till Cannes
Där promenerade vi naturligtvis på strandpromenaden La Croisette och lekte filmstjärnor :)Så läckert med pirer ut i havet med sköna solstolar. I Cannes åt vi även lunch, men här är rätt så dyrt. Stranden i Cannes är jättefin, men för att bada åkte vi vidare till Antibes som kändes lite lugnare.


Andra dagen hade vi redan bestämt att vi skulle åka till Nice och gå på antikmarknad. Där är alltid antikmarknad på måndagar
Mysigt att gå omkring i Nice gamla stad och tittade på allt de sålde, men det enda som lockade oss var faktiskt gamla rostiga nycklar :) Hade jag däremot haft en lägenhet i närheten fanns det några stolar, utesoffa och kristallkronor som jag tyckte var fina


Sen var vi naturligtvis tvungna att promenera även på Nice strandpromenad, Promenade de Anglais
Stora vågor som gjorde att människor blev helt doppade på en gång, och ibland slogs omkull av vågornaMen då jag inte är så förtjust i klippstranden i Nice åkte vi vidare till Cap Ferrat för dagens bad. Oj, vilka hus, vilken utsikt - så fantastiskt vackert. I viken låg det massor av båtar förtöjda, tillsammans med två stora kryssningsfartyg


 

Efter badet åkte vi till den medeltida byn St Paul de Vence, konstnärsbyn. Ett av de mysigaste ställen jag varit på. En lisa för själen.Här stannade vi och gick runt i de mysiga gränderna ganska länge, tills det blev mörkt då vi åkte hem, satte oss på terassen med varsin kopp te, lite kex, Nutella och massor av tända ljus och spelade en omgång Alfapet - där jag fick stryk :((

Tredje och sista dagen hade vi bestämt att vi skulle åka upp i Alperna och leta reda på ett ställe som jag fått rekommenderat av en arbetskamrat och som även beskrivs som en av Provence bästa pärlor. Vi slingrade oss upp för berget på smala vägar och hoppades på att vi inte skulle få möte någonstans. Efter ganska lång tid hittade vi till slut äntligen rätt. Strax efter byn Gilette stannade vi vid Pont de Cerise. Nu var vi i The Canyons i Provence. Så här hade vi tänkt oss att det skulle se ut:


Men då ska man nog vara där tidigare på året. På hösten har mycket av vattnet dunstat bort och när vi kom dit var det lite grundare, brunbeige vatten. Inte riktigt vad vi tänkt oss, men ändå rätt mäktigt. Och vägen dit i sig själv var värd trippen! Men från där vi parkerade bilen var det 2 km rakt ner till ravinens botten - och sen var det ju två kilometer UPP också! Puh, vad jobbigt det var :) Men bra träning.


Trötta och svettiga funderade vi på om vi skulle åka till Medelhavet och bada igen, eller ytterligare en gång till den mysiga byn St Paul de Vence, och det senare vann. Första gången vi var där stängde alla affärer och gallerier strax efter vi kommit dit, men nu strosade vi runt och tittade på konst; målningar, skulpturer och allt möjligt fantastiskt.


På väg hem till Vence låg molnen rätt lågt och vi var nästan över molnnivå

På det hela taget en underbar resa där vi hann med otroligt mycket på bara några dagar, och väldigt varierat - glamourösa storstäder, små bergsbyar, bada i Medelhavet vid mindre stränder i ett par badorter, vandra i Alperna. Det enda jag inte helt gillade var att det var sjukt mycket bilar överallt, jobbigt att köra, lite svårt ibland att hitta parkering som i sin tur var svindyrt. Men att ha en bil ger frihet att åka vart man vill, när man vill och gjorde att vi hann med att se mycket. Annars fungerar det kanonbra med lokala bussar också.


Nu ska jag hålla kvar den sköna semesterkänslan när vi går in i hösten här i Göteborg. Idag ska jag till Liseberg och något de kallar "Livat på landet". Ingen aning om vad det är, men låter intressant. Imorgon är det skördefest på Gunnebo Slott, Jordens Mat med massor av ekologis mat. Dit ska jag :))Enkelhet
Simplicity, eller simple living, kan vara svårt när allt omkring oss ropar "Mer", Mer", Köp mer", "Du behöver mig för att känna dig lyckad". Men att leva med mindre öppnar upp en väg till det som är viktigt i livet, tystnad, närhet, relationer, möjlighet att tänka klart.


I går på väg hem från jobbet, vilket tar ca 20 minuter med bil, lyssnade jag på radio. På den tiden hann jag höra reklam för Linas matkasse (som jag själv har), ett annat företag som levererar matkassar samt ett företag vars reklam började så här "Klockan är kvart i fem, dagis stänger och du är sen...känner du igen dig? vi kan ordna barnpassning och dagishämtning". Företag som erbjuder liknande tjänster har exploderat i antal senaste tiden, och avdrag för hushållsnära tjänster har ju bidragit till det. Visst är det bra att det finns möjlighet att köpa vissa tjänster som man kanske inte vill göra själv, men om man väljer att arbeta så mycket att man inte hinner hämta barnen i tid på dagis, utan betalar någon annan för att göra det, vilket i sin tur innebär att man måste använda en del av de pengarna man tjänat in för att betala för den servicen känns det som något är väldigt snett! Då hade det varit bättre att inte arbetat den där sista timmen, eller hur lång tid det nu tar att tjäna ihop kostnaden för barnvaktsservicen, och istället hämta sina barn själv. Allt hänger ju ihop!

Vad tänker ni om detta? Det vore roligt att höra era synpunkter.

Härliga kuddarEn somrig bild, mitt i hösten :) Att mjuka upp en sittplats med kuddar ger både ett härligt intryck för ögonen och är skönt för kroppen. Men välj dina kuddar med omsorg. De ska helst vara gjorda av naturmaterial, och passa in i ditt hem. Själv är jag inte typen som köper massor av nya kuddar hela tiden, och de som jag inte längre tycker passar in gör jag mig av med. Är du en person som gärna byter kuddar efter årstid kanske du vill spara ett mindre lager. Att byta textilier är ett snabbt, lätt och relativt billigt sätt att förnya ett rum, men ibland kanske det inte är nya kuddar som behövs - utan istället att rensa bland prylarna för att skapa ny energi :) 


En sån här kudde i grått fårskinn vill jag ha i den nya soffan på mitt rum på jobbet :)

Njut!Ta tillvara alla stunder av njutning som livet erbjuder. Njut av mat, dryck, dofter, solen, husdjur, en härlig utsikt, solen som skiner, beröring, kramar, vackra konstverk, vacker musik. Att lära sig njuta med alla sinnen är en del av att känna större livstillfredsställelse och en större lycka i livet.


När vi var i Frankrike var vi bla i Grasse, där de tillverkar parfym och jag köpte en parfym som de sa var gjord för tonåringar :) Den doftar blommor och choklad. Den har jag på mig nu och njuter av doften med varje andetag.Simple living-nätverkI en kommentar till ett äldre inlägg efterlystes Simple living-nätverk i Sverige. I Danmark verkar det förekomma frekvent, men är det någon som vet några nätverk i Sverige och hur man kommer i kontakt med likasinnade så tipsa gärna. Om ni inte vet något existerande nätverk, kanske det är dags att dra igång ett? :)

Någon som är intresserad av att vara med, diskutera, kanske träffas, utbyta erfarenheter och tips?

Energitjuvar

Har du mycket energitjuvar i ditt liv? Att det finns människor som suger ur energi har vi väl alla upplevt. Människor, som efter du har tillbringat några timmar tillsammans med, känner dig helt dränerad på energi. Människor som inte ger någon påfyllning, utan bara tar. Dessa människor bör du undvika. Ditt liv är för dyrbart för att lägga tid på människor som får dig att må dåligt.

Men visste du att energitjuvar även kan vara prylar, papper och andra materiella saker? När du har för mycket prylar omkring dig blir du också dränerad av energi. Röra suger verkligen musten ur dig. Att ha projekt som ligger som inte är färdiga, och som du inte gör färdigt, är en annan viktig energitjuv. Bestäm dig för hur du vill göra med dessa projekt - färdigställa eller göra dig av med? Saker som är trasigt hemma är andra saker som suger energi från dig varje gång du tänker på att du ska åtgärda.


För att frigöra energi behöver du rensa bland papper, prylar och relationer.

Härlig höstkänslaDen här bilden gillar jag. Det är från ett hus till salu i Skåne. Men idén är lätt att ta efter. Rustikt stengolv, enkal trämöbler, djurskinn (jag hade helst valt grått fårskinn) värmer rumpan när det börjar bli lite kallt. Gamla, lite slitna blomkrukor eller blekt trälåda. Plantera höstblommor, kanske lägga ut en eller ett par stycken pumpor och sen en ljuslykta och du har ett fint stilleben och en härlig plats att njuta av höstsolens värmande strålar. Är det kyligt i luften, svep in dig i en varm filt, så kan eftermiddagsfikat intas mot husväggen ytterligare ett par månader :)


Detta är också från samma hus. Insidan tilltalade inte mig lika mycket som utsidan.Viva la France ;)

Usch, det var inte roligt att landa i ett grått, regnigt och relativt kallt Göteborg igår. Ville helst sätta mig på ett plan tillbaka till soliga och härliga Frankrike. Mina egna bilder har jag inte laddat över till datorn ännu, men för att få återuppleva känslan igen tittade jag på foton på den mysiga lägenheten vi hyrde. Kan varmt rekommendera både den och hela området. Ljuvligt!
Sängen i ena hörnan där jag sov. Dottern sov i bäddsoffan.
Hallen in till den trettio kvadratmeter stora (lilla) lägenheten
Köket och utgången till terassen, med utsikt över takåsar och bergen i fonden. Kolla golvet. Underbart med klinkers på alla golv. Så skönt för fötterna att gå på.
Här satt vi på morgnarna och åt frukost, matade duvorna med brödsmulor och tittade ut över bergen
Vackra omgivningar

Påminnelse tävling

Vill du vinna en träningströja till höstens träningar???
För att delta i utlottningen av en träningströja från Rönisch i stl M behöver du bara skriva en kommentar om varför du tränar och vilken färg du vill ha om du vinner. Vill du ha ytterligare en chans till vinst, länka på din blogg så får du dubbel vinstchans :))


På måndag nästa vecka drar jag vinnaren!

Våga drömmaNär du tänker din bästa möjliga framtid - våga drömma, våga känna efter vad du verkligen vill göra, utan att censurera dig och tänka på vad som är möjligt, eller hur du ska kunna genomföra det. Dröm :)

Din bästa möjliga framtid!!?Sätt dig ner en stund, kanske 20 minuter, och skriv om din bästa möjliga framtid. Vad är det bästa som kan hända dig på olika områden i livet?

Hur skulle du känna dig när du vaknade på morgonen?


Hur skulle dina dagar se ut, hur skulle du känna dig och hur skulle du tänka?


Hur fungerar dina relationer? Hur ofta träffar du dina vänner? Vad gör ni?


Hur ser dina dagar ut när du har ditt absoluta drömjobb? Hur skapar du balans mellan arbete och återhämtning?


Vad innebär det för dig att ha god hälsa och vara tillfreds med kroppen?


När man i en studie lät människor skriva i 20 minuter om sin bästa framtid under fyra dagar i rad ökade deras välbefinnande direkt efter att de skrivit och höll i sig i flera veckor efteråt!Men det är viktigt att du faktiskt gör det, alltså skriver ner din bästa framtid. Det räcker inte med att bara tänka det i huvudet. Skaffa dig en fin anteckningsbok och gör olika skrivövningar. Tänk vilken bank med positiva, glädjande saker du skaffar dig när du samlar allt i en liten bok :)

Underbara Smultrongården

Åh, vad jag älskar höstmarknader. Denna ljuvliga årstid! Och något mer jag älskar är Smultrongården i Örebro (som för övrigt äger lägenheten i Frankrike där vi just varit - återkommer med bilder :))


Så när man kombinerar ihop dessa två, så blir det helt underbart

Så för er som är i närheten av Örebro, passa på att njuta av en i mitt tycke helt ljuvlig affär i lantlig miljö som dessutom har ett café med jättegoda saker att smaska på. Eva, som äger Smultrongården, håller just nu på att göra en kokbok som jag ser fram emot att läsa framöver :)

HÖSTMARKNAD 29 SEPT - 2 OKT.
TO FR 10-18 LÖ SÖ 10-16

Mera Leila

För alla er, som precis som jag, älskar Leilas kokböcker, men framförallt hennes bakböcker kommer nu ytterligare en. Nästa månad är det dags :))
Visst ser den härlig ut!!????Slettvoll

Bara njut av vackra vardagsrum från underbara Slettvoll.Ljust, fräscht, harmoniskt och balanserat. Den vita färgen är metall, de gröna växterna trä, ljuslyktan på golvet eld, bordets bruna färg jord ocg alla de vackra fönstren vatten. Symmetri, både när det gäller lamporna i fönstret och växterna på var sida om fönstren.. Ljuvligt.Ljusa soffor, skön avkopplande känsla, symmetri skapar harmoni och balans i detta rum. Visst ser det inbjudande ut att bara slänga sig ner i soffan med en kopp te, mysa framför brasan och titta ut genom de vackra fönstren. Ett sådant här vardagsrum vill jag ha :))


Omge dig med positiva saker

Jag tycker om att ha saker som ger positiva budskap omkring mig, saker som ger positiv energi och sköna vibbar. Det kan vara en tavla med ett vackert budskap, det kan vara en diskret text på ett nyttoföremål, det kan vara en symbol som har en positiv betydelse för mig, det kan vara något vackert minne.


Den här kudden skulle jag kunna tänka mig att ha hemma. Den passar in färgmässigt i mitt hem, och jag gillar budskapetCream

Som ni vet gillar jag ju Odd Mollys kläder och har en hel del i min garderob. Ett annat märke jag gillar är danska Cream. Jag tycker överhuvudtaget att danskarna är mycket duktiga på design, både i kläder och inredning.


Den här höstkoftan från Cream tycker jag är jättefin, och något jag ska titta närmare på. Någon mer längre kofta har jag tankar på att utöka min höstgarderob med, frågan är bara vilken färg jag har mest glädje och nytta av. På hösten och vintern använder jag gärna en kofta över klänningar för att hålla mig varm.

 

Hela den här bilden är harmonisk och vacker tycker jag. Milda färger som känns behagliga, längre kofta med en klänning eller underklänning under, volanger, långa strumpor (fast på mig har de alltid en tendens att kasa ner och är inte så sköna, men snyggt :)) och lite grövre kängor. Älskar hela bilden!

 


Höstmys

Har ni märkt hur ofta jag använder ordet mys när jag skriver om hösten? ;) Det jag älskar med denna årstid är bla att den är som gjord för att mysa, med tända ljus, med långa middagar med värmande soppor och grytor, med inredning i varma toner och värmande material som ull, bomull, fårskinn.

 

Den här bilden från Lexington tycker jag är så härlig. Passa på att göra iordning din säng ordentligt nu för att riktigt kunna gotta in dig och sova länge i sköna textilier. Tvätta täcken och kuddar, satsa på sköna bäddtextilier, sköna inbjudande kuddar, kanske en ny bäddmadrass. Sovrummet är det viktigaste rummet och sängen din allra viktigaste möbel. Det är här du hämtar kraft för resten av livet. Det är här din kropp, ditt sinne och din själ får återhämtning. Det är här din livskvalitet börjar, så satsa på naturmaterial och den bästa kvaliteten du har råd med. Syntetmaterial bör du undvika så långt det är möjligt i allt du har omkring dig, men i sängen är det ännu viktigare. Här har huden direktkontakt med de material du omger dig med i sömnen, och du tillbringar mycket tid här. Ge dig själv en bra start på dagen genom att ge dig själv en lugn och rogivande sovmiljö (på den här bilden hade jag gärna tagit bort en del av röran som är runt omkring sängen, på vägge och på golvet, men själva sängen och bäddningen ser inbjudande ut)


Tävling

I helgen gick Tjejmilen i Stockholm och nu när hösten kommer är det många som vill komma igång med träning efter en kanske något slapp sommar, med mycket gott att äta och dricka.


I min tävling kan du nu vinna en perfekt löpartröja i stl M, antingen i svart eller vitt. Jag har fått två tröjor och behöver inte fler träningströjor, så jag lottar ut en av dom till er.


Den vita är provad, men inte använd och den svarta är inte ens uppackad. För att ha en chans att vinna behöver du bara lämna en kommentar och skriva om varför träning är viktigt för dig, så har du en lott. Vill du ha ytterligare chans att vinna så lägger du till en länk från din blogg så får du två lotter. Enkelt va :)

Skriv också vilken färg du vill ha!

 

Vinnaren dras om en vecka, dvs måndag 12/9


Vatten i trädgården

Vatten i trädgården kan innebära att använda sig av mörka färger, som svart och mörkt blått. Det är på det sättet vatten är representerat i min trädgård, med en del svarta krukor och svarta stolar, men jag skulle gärna vilja ha en fin fontän, som sätter vattnet i rörelse. Jag tycker alla dessa tre är fina, och något jag ska fundera på att installera till nästa sommar, oavsett var jag bor då :))


Lavendelrike

Åh, nu är jag i Provence!! Jag ska köpa med mig flera påsar med lavendel som sedan ska placeras ut i byrålådor med underkläder, dukar, tröjor och lite annat. Det luktar så gott och påminner om sommaren :)Kärlek

Idag vill jag skicka kärlek till er alla. Jag är så glad och tacksam för varenda en av er som hittat hit till min blogg, som gillar det jag skriver och som fortsätter läsa :))) Det är så roligt, och era kommentarer gör mig så glad. Ofta ger ni mig även inspiration till ett nytt inlägg utifrån vad ni skriver till mig. Era kommentarer får mina tankar att spinna vidare...


 

Här är min fina hjärtsten som jag hittade på gatan i Båstad. Den påminner mig om en skön, avkopplande, alldeles underbar höstsemester för några år sedan. Den påminner mig även om min älskade hund som var med mig p åden resan. Han och jag promenerade i timmar varje dag, på stranden, på stan, vid Hovs hallar, i skogen, på ängarna och bara njöt av höstsolen och alla vilda djur vi såg överallt. På kvällarna låg vi i stugan, han på golvet och jag i soffan och läste, sen gick vi ut i natten på en kvällspromenad i månskenet och tystnaden. Sådana dagar vi alla behöver ibland, för att tanka energi och bara vara.

 


Packning pågår

Nu håller jag på att packa för fyra dagar i Frankrike


 

För att inte ta med mig för mycket kläder tänker jag i termer av garderobskapsel, vilket innebär att plaggen ska kunna gå att kombinera med varandra. Nu gillar jag ju klänningar så det blir mycket klänningar som får följa med :) 

Att resa i väljer jag ett par korta vita jeans, en mönstrad trikåtröja inköpt i Barcelona för några år sedan, Odd Mollys jeansjacka och marinblå mockaloafers.

Resten av packningen går i färgerna blått och vitt, med en mönstrad tunn klänning i olika blåa toner, en vit klänning i bomull med lite blått i, en marinblå tunn kofta. Alla de plagg går att använda på olika sätt. Till det bryter jag av lite med min grårosa klänning från Rabens Saloner då den är helt underbar att ha på sig om det är riktigt varmt, men med leggings och jeansjacka fungerar den bra även när det är lite kyligare. Jag lägger också ner min röda trikåklänning som är ett loppisfynd för tio kronor. Den perfekta strandklänningen. Utöver det lägger jag ner en mysdress som är så skönt att dra på sig på kvällen, jackan fungerar även om det blir lite kyligt på kvällen. Med ett par vita sandaler, blåa mockaskor och gympaskor är jag klädd för alla typer av aktiviteter och väder. Funderar på att lägga ner ett par jeansshorts och ett linne också för ev hiking.


 


Förändring

Att förändra något i sitt liv kan kännas som ett stort steg, som något skrämmande. Men kom ihåg att förändringar behöver inte vara så stora för att ge ny energi! Och vill du göra större förändringar kan du alltid börja med en liten förändring och se hur det känns.


 

Du kan gärna börja med att flytta om möbler och saker hemma. Få igång energi som kan ha stagnerat i hörnen. Vill du inte flytta möbler pröva med att titta igenom dina prydnadssaker, byt plats på saker, ta bort något, sätt dit något nytt, något oväntat. Nu börjar du fylla ditt hem, och ditt liv, med ny energi. Vad kan du mer göra för att börja röra dig i den riktning du vill? Kanske prova på någon helt ny hobby, kanske börja en kvällskurs, kanske lära känna nya människor. När du börjar göra nya saker i ditt liv, börjar också nya saker komma till dig, nya erbjudanden - och vem vet, kanske ett litet steg kan leda till större förändringar med tiden.

 

Något som har förändrat sig hemma hos mig, alldeles av sig sjäv är den fina rosa rosen jag köpte för ett tag sedan. Jag köpte den för att den rosa färgen passade så bra in i min trädgård med milda pastellfärger. Så här ser den ut nu...

 Inte alls mild rosa längre, utan klarröd. Den bidrar med mycket eld i den hörnan av trädgården :))


Fin förvaring

Jag gillar att samla olika saker jag vill ha kvar i fina burkar. När allt som dräller omkring hemma som inte används eller behövs är utrensat är det dags att se över hur de saker som ska vara kvar förvaras. Det finns massor med fina burkar man kan använda. I ett tidigare inlägg visade jag burkar jag använder för att förvara maskindiskmedel och tändsticksaskar.


Dessa fina burkar förvarar jag tvättmedel i, fast jag har två vita som jag har märkt med White och Colour :)

Men jag funderar på om jag gillar dessa bättre? Zink är snyggt och formen gör att de är mer lättplacerade på tex en vägghylla

Jag är på jakt efter en snygg låda att förvara alla skoputsgrejer i. Tidigare har jag haft en vit skokartong, men vill gärna ha en låda som pryder sin plats och samtidigt är praktisk. Dessa har jag tittat på

Bruka har flera fina burkar och lådor för olika typer av förvaringKanske en speciell till den fyrbenta vännens mat

Denna burk skulle kunna passa att förvara städmedel och städtrasor i

Fin förvaring för plåster, och lite roligare plåster än vanliga Salvekvick som jag brukar använda


De här franska plåtlådorna i olika färger och mönster tycker jag är fina, och finns i massor av olika varianter.


Jag som tänkt ta bort den fula plastlådan som finns i städskåpet som medicinskåp, då jag har så lite där har tittat efter annan fin förvaring. Vad tycker ni om dessa?

Mer vardagslyx

Efter en lång arbetsdag och en hel del pysslande med alla katter, ska jag nu slå mig ner i soffan med dottern och dricka en kopp te. Och då kan man ju passa på att lyxa till det lite :)


 

Tidigare i veckan köpte jag detta te, Champagnete lät väl lyxigt? Gott är det också, så nu ska jag njuta av en kopp champagnete, en chokladbit och mysa med dottern. Lyx en vanlig torsdagkväll!


Vardagslyx

Nu är det skördetid i trädgården och det känns så lyxigt att gå ut i trädgården på eftermiddagen när jag kommer hem från jobbet och plocka ihop det som är moget. Här är dagens skörd av tomater, både gula, oranga och röda samt de physalis som är mogna.


 

Lyxigt, och så smakar de godare när de fått mognat sakta i solen mot husväggen ;)


bloglovin
RSS 2.0