Värmande i höst

Om man ska tro modevisningar och modereportage i tidningar blir ponchon superhet i höst. Ett plagg som är både snyggt och användbart, utomhus så här i början av höstsäsongen och senare i vinter kanske inomhus. På mitt jobb är det rätt kallt på kontoret och det kan vara skönt att dra på sig något värmande när jag sitter vid datorn och skriver.


 

Ponchon kommer i massor av varianter och i olika färger. Alla kan hitta en som passar.

 Om du själv har varma färger på hy, hår och ögon, kanske rött, kastanjebrunt, guldblont hår passar du bäst i varma färger på kläder. Varma färger som tex beige, brunt, rost, grönt (som i denna poncho)


Odd Mollys variant av poncho denna höst. Inte riktigt i min smak. Men den hade varit fin att kombinera med denna klänning, som jag gillar


 

Om du har kalla färger tex svart, grått, askblont hår passar du bäst i kalla färger som svart, grått, marinblått, pastellfärger.

 


Den här mörkgråa från Odd Molly gillar jag. Den hade passat perfekt med kläder jag redan har. Själv har jag kalla färger, och är enligt färganalystermer en sommar så den här mörka gråa är den mörka basfärg som passar mig bäst.


 
Den här rosa från Love Forever gillar jag också, och den finns även i en ljusare grå.


Du duger!! Du är bra!!!


En annan aspekt med att vara nöjd. Händer det att du känner att du inte är tillräckligt bra? Att du borde vara lite mer - av nåt iallafall? Och hon där är så lyckad, smal, glad eller vad det nu kan vara som du känner dig avundsjuk på. Sluta jämföra dig med andra. Du duger som du är!!


Har du svårt att komma igån, skapa dig ditt drömliv och satsa på dina mål? Tro på dig själv! Du är tillräckligt bra. Du kommer att lyckas! Bara du har bestämt dig för det, och det är något du vill göra för dig själv och för din egen skull. Inte för att någon annan tycker det, eller för att du vill hålla jämna steg med någon annan eller jämför dig med någon annan. Bara för din egen skull!!


Händer det att du tittar dig själv i spegeln och tänker - åh, vad sladdrig den där magen är, och rumpan ska vi inte tala om och gäddhänd börjar det bli på armarna. Sluta med det!! Se istället de vackra ögonen, det glada leendet, den smala midjan, de vackra händerna. ALLA har något som är vacker och är värt att lyfta fram. Lyft fram det som är vackert hos dig!!

Att vara nöjd

"Var nöjd med
Allt som livet ger
Och allt det som du kring dig ser..."


Baloo vet vad som gör oss lyckliga :)

 

På mitt inlägg igår om att det finns så många val att göra, och att det kanske finns för mycket att välja på även när det gäller hälsa och välmående fick jag en kommentar som jag vill spinna vidare på.

 

Lyckoforskningen har hittat tolv strategier som det har visat sig ökar vår livstillfredsställelse och i kommentarer las det till en trettonde: förnöjsamhet!


Jätteviktigt tror jag, att känna att man är nöjd med det man har och allt som livet ger, som Baloo sjunger ;) Idag är det så många som aldrig känner sig riktigt nöjda med något, som alltid vill ha mer, som strävar efter mer. Många sitter där sedan och har fått allt, skaffat sig allt, gjort allt - och känner sig ändå inte nöjda och lyckliga. Vad är det som felar??


Att ha mål att sträva efter är en av de tolv lyckostrategierna, och jag tror att det är viktigt att ha något att sträva efter, något man vill uppnå. Men när man har kommit dit är det viktigt att stanna upp, njuta av det man åstadkommit och känna sig nöjd! Jag var på en föreläsning för något år sedan med Kajsa Bergqvist som handlade om att sätta mål. Den föreläsningen kändes ganska olustig och lite sorglig på något sätt. Hon hade verkligen uppnått alla mål hon föresatt sig, men aldrig känt sig nöjd med det, eller njutit av sin framgång utan hela tiden direkt satt ett nytt mål. Stanna, uppskatta det du har och känn dig stolt över det du har åstadkommit - sen, så småningom är det dags att sätta nya mål.


Att vara nöjd handlar också om att vara nöjd med det man har, att inte hela tiden skaffa sig nya saker. Saker kan aldrig fylla ett tomrum. I morse var jag och handlade (ledig idag ju :)). På väg ut stannade jag till och tittade i Lindex skyltfönster för att se om det kom några nya snygga höstkläder, men så slog det mig - jag behöver inget nytt, jag är nöjd med det jag har. Vilken skön känsla!!! Tidigare har jag älskat att gå och kolla i affärer, utan att vara ute efter något speciellt. Bara tittat och sett om jag hittat något jag gillade. Det gjorde jag ju oftast och ett nytt plagg fick följa med hem. Nu har jag en annan shoppingstrategi. Jag har bara kläder jag gillar, och använder, i min garderob. När jag ser att det är något som fattas, alltså något jag behöver komplettera med, ger jag mig ut och köper det. Men det är sällan något som behövs, så det har blivit väldigt lite inköp nu på flera månader. Det som har inhandlats har mest varit skor. Jag är nöjd!!


Är du nöjd med det du har? Om inte, vad kan du göra för att känna dig nöjd? Förnöjsamhet tror jag är viktigt, både från ett personligt perspektiv med en större tillfredsställelse med livet, men också ur ett globalt perspektiv. Vi behöver inte nytt och mer, mer, mer hela tiden. Vi har det väldigt bra som vi har det :)))


Hoppas ni får en fantastisk dag! Kram till er alla ♥


Äntligen börjar höstterminen :)

Äntligen har ridningen börjat för hösten igen, eller egentligen var första gången redan förra veckan, men förra tisdagen blev allt upp och ner för mig då vi plötsligt stod med fyra katter till att ta hand om. Sent på kvällen, när jag kom hem från första ridpasset beslutade vi på stället att vi skulle ta med oss katterna hem, istället för att grannen skulle se till att de "försvann".


Men efter en vecka med de små missarna börjar de bli en del av vår vardag :) Så idag kunde jag fokusera på den härliga ridningen helt och hållet.


 

Idag hade vi dubbellektion på ridningen. Efter att ha regnat rejält på väg hem från jobbet, sken solen från en blå himmel när det blev dags att rida. Ridbanan var totalt vattenfylld så där gick inte att vara. Då red vi ut i skogen istället. Vilken härlig avslutning på dagen. Vi såg harar och ett par rådjur, travade och galopperade i skogen, för att sedan ha en teorigenomgång och till sist ta lite tid att pyssla om hästarna för natten.

 

Som ni märker tar djur en stor del av mitt liv, och jag njuter av varje sekund. Djur och barn är så berfriande härliga att vara tillsammans med. De är ärliga, oförställda och man får så mycket tillbaka! Glädje för mig :))


För många val?

Som jag skrivit om tidigare här på bloggen ökar alla val vi ska göra hela tiden. Det personliga ansvaret för att göra "rätt" val börjar tidigare och tidigare i ålder. Vilken förskola ska vi välja så vårt barn får bästa möjliga förutsättningar? Vilken typ av pedagogik passar bäst? Vart ska vi bo? Vilken husläkare ska vi välja? Vilket elbolag ger både det bästa priset för oss och är bäst för miljön? Vilken mobiloperatör ska jag välja som ger de bästa priserna för just mig? Vart kan jag hitta de bästa försäkringarna? Osv, osv, osv.... Känner ni igen er??


När det gäller olika metoder för att må bättre, både fysiskt och psykiskt blir vi hela tiden översköljda med nya metoder. Hur var det nu - var det GI eller LCHF som funkade bäst? Hur skulle jag nu göra för att må lite bättre psykiskt och känna större tillfredsställelse i livet?  Var det metoden jag läste i den boken, eller i den tidningen som skulle passa mig bäst?


Det låter ju bra när vi har mycket att välja mellan. Då borde det någonstans finnas en metod som passar mig. Men i praktiken blir det ofta så att när det finns för mycket saker att välja mellan så gör vi - ingenting!!


Det blir för mycket att sätta sig in i, och hur kan jag veta att jag valt "rätt". I den djungel av beslut som ska fattas hela tiden, och alla dessa val blir det lätt för mycket. När det finns så många olika strategier att välja på för att leva ett lyckligt liv, blir det allt svårare att faktiskt också praktisera någon av dom.
När det gäller att leva ett lyckligare liv, eller kanske rättare uttryckt, känna en större tillfredsställelse över sitt liv finns det några strategier som det har visat sig i vetenskapliga studier har effekt.


Sonja Lyubomirsky, författare till Lyckans verktyg och professor i psykologi har i sin forskning kunnat konstatera att det finns tolv lyckostrategier som faktiskt fungerar. Det bästa är att välja ett par av dom och praktisera dom. Kanske det varit enklare att komma igång om de var färre?

1. Uttrycka tacksamhet
2. Tänka positivt
3. Jämför dig inte med andra
4. Var snäll
5. Vårda sociala relationer
6. Lär dig härda ut
7. Lär dig förlåta
8. Sträva efter flow
9. Njut av livets glädjeämnen
10. Sätt upp mål och sträva dit
11. Utöva religion eller andlighet
12. Ta hand om din kropp


Måndag -veckans bästa dag?

På Facebook läste jag en vän som tänkte göra måndagen till veckans bästa dag, och bad om tips på vad hon kunde göra.
Vilken bra idé tänkte jag. För många är måndagen en tung, trist dag då veckan startar med allt jobb framför sig. Men våga bryta trenden och gör måndagar till en dag att se fram emot. Att ha ett jobb som det är roligt att gå till är ju ett sätt att börja :)) Men om du nu inte har ett jobb som du älskar, och för tillfället inte har någon möjlighet att ändra på jobbet, vad kan du göra då?


Dessa förslag hade hon fått:


* duka vackert med finporslin


* ordna sovmorgon


* se till att göra klart allt på söndag kväll, packa väskor, planera matsedel osv så måndagen löper smidigt


* mjukstart med lång frukost, träna och sen ta tidig lunch och gå hem redan kl 15 :) ta en kortdag med andra ord


* baka


* utnyttja känslan av att en gammal vecka är över och en ny börjar, som är ren, orörd och med alla möjligheter öppna


* träffa ett gäng kompisar, laga mat ihop och dricka lite vin en måndag kväll och göra det regelbundet - en måndagsklubb helt enkelt


* lägga in ett gott träningspass


Har du några andra förslag på hur du kan göra måndagar till veckans bästa dag????Tankens kraft

Vet du att det du tänker mycket på blir också det du drar till dig??? Ofta lägger vi mycket tid, och kraft, på att tänka på att det som vi inte vill ha: tex att vara ensam, att ha dålig ekonomi och mycket skulder, att ha en dålig relation. Har du tänkt på hur lätt det är att tänka i termer av inte. Att tänka på allt det som är dåligt, och som vi vill ha mindre av i vårt liv, och i en del fall inte alls. Ändå lägger vi så mycket tid och energi att tänka om dom sakerna.


Enligt lagen om attraktion attraherar vi sådant vi tänker mycket på. Det vi skickar ut i universum genom våra tankar kommer också att manifesteras i våra liv. Då är det ju väldigt dumt att tänka på allt det vi inte vill ha. För tyvärr räknas inte det där lilla ordet inte. Det blir istället så att du tänker på skulder, ensamhet, trångboddhet, dålig relation eller vad det nu är för saker du tänker på, som du inte vill ha i ditt liv.

I somras hörde jag ett sorgligt exempel, om en kille som tatuerat in, med kinesiska tecken, frasen "jag vill inte leva ensam". Åh, vad jag tyckte synd om den killen som tom ristat in det på sin kropp.


Om du tänker på alla de saker du inte vill ha så kan du istället vända på resonemanget. Om du inte vill ha något, så vad är det då du vill ha???


Om du inte vill leva ensam, kan du istället formulera det som att du vill leva ett liv i kärlek.


Om du inte vill ha så mycket skuldet, kan du formulera det som att du lever ett liv i överflöd.


Om du inte vill bo i det där trista området du bor i, formulera istället var du vill bo, hur det ser ut där osv.


Alla "inte-tankar" går att vända till vad du vill ha istället. Lägg din tid, din kraft och din energi på att tänka på vad du vill ha, istället för allt som du inte vill ha. Det funkar - jag lovar :))

Veckans tips

Hur gärna vi än vill intala oss att det fortfarande är sommar, att augusti faktiskt är en sommarmånad så är det höst i luften och här i Göteborg blåser det och regnar och känns som en riktig höststorm. Men det finns massor med saker att göra så att livet känns minst lika gott som under semesterveckorna.


Veckans tips är:


* Piffa till hemmet, prova att droppa några droppar av din favoritparfym i dammsugarpåsen, eller använd en god doftolja. En härligt sätt att få hela hemmet att dofta gott


* Köp ett styrketräningskort. Yttre styrka ger även inre kraft! Kroppshållningen förbättras och du föreygger ryggproblem. Mer muskelmassa ökar även förbränningen, även när du sover, och gör det lättare att hålla vikten. Bara fördelar :)


* Ibland tycker du säkert väldigt synd om dig själv, och kanske känner du redan att höstdepressionen är på väg. Läs dödsannonserna en dag och få lite perspektiv på livet. Läs alla verser och skriv gärna upp i en liten bok de du tycker är särskilt vackra. När du ändå håller på att skriva - skriv även ner några saker du är tacksam över


* Ordna en kräftskiva - även om ni bara är några stycken är det härligt att äta kräftor, sätta på sig fåniga hattar och skråla massa snapsvisor


* Ta en rejäl promenad och njut, oavsett vilket väder det är.


* Köp dig något riktigt gott och lyxigt att äta. Gör iordning extra fint, duka fint även om du är ensam eller om ni bara är familjen. Att sätta sig vid ett fint dukat bord gör hela måltiden extra trevlig. Även om du bara äter en kvällssmörgås kan du piffa till det lite extra, genom att skära grönsakerna vackert, lägga upp de fint och njuta långsamt.Mindfulness

Lektion 19 - Uppkopplad dygnet runt

"Med våra mobiltelefoner och bärbara datorer kan vi numera stå i kontakt med alla och envar när som helst. Samtidigt löper vi risken att aldrig få kontakt med oss själva."
Jon Kabat-Zinn"Det är verkligen en radikal kärlekshandling att bara sitta ner i stillhet en stund för sig själv."

Tacksam

Idag känner jag en så enormt stor tacksamhet över att jag är så tillfreds med mitt liv. Just nu lever jag det liv jag vill göra, och jag är så tacksam över allt jag har.


Jag skulle kunna räkna upp allt jag är tacksam för, men idag väljer jag att istället känna tacksamhet för hela mitt liv. Eftersom jag känner att jag har allt jag vill ha, vill jag så gärna dela med mig av allt jag har till andra, hjälpa andra. Det känns som mitt överflöd av glädje och lycka rinner över och jag vill dela med mig till världen, både i stort och i smått.


By the way, hur många timmar på en dag kan man klappa katt?? :) Den här dagen har bara flugit förbi, klappat en katt här, pysslat om en annan katt där, fixat åt en tredje katt där, klappat en fjärde som kröp upp i knät osv osv - hela dagen. Dottern kom och hjälpte mig så vi kunde ge katterna den tredje dosen avmaskningsmedel. Jag är så oerhört tacksam över att jag har henne i mitt liv, och allt hon hjälper mig med. Världens bästa tjej!!! (som kommer få en egen presentation framöver)Larvigt stort

Vi bor i en tvåa på sjuttiotvå kvadratmeter, alltså ett sovrum, ett vardagsrum, ett kök och så en stor hall och ett relativt stort badrum. Vi trivs jättebra i vårt hem och tycker att det är ganska bra planerat.


Men, en sak som jag reagerar på är hur de tänkte när de gjorde köket. Eftersom det är en tvåa med ett sovrum antar jag att lägenheten är tänkt till antingen en person. eller två vuxna men absolut inte en familj.


Men frysen är anpassad för en familj, eller för någon som gillar att hamstra. Jag är inte en sådan person, utan jag vill ha ett flöde i min frys precis som överallt annars. Jag vill inte ha saker liggandes längst in i frysen, utan att ha någon aning om vad som gömmer sig där. Alltså skulle jag klara mig galant med bara en liten frys.


Så här tomma gapar hyllorna i frysen hos mig


 

Som ni ser är det ganska tomt, och totalt onödig yta att kyla ner. Just nu är det i och för sig mer tomt än vad det brukar vara. Det brukar finnas någon glassbytta, lite frysta bär, mer bröd (som just nu är väldigt lite kvar av), någon eller några rester, något kött som jag hittat till bra pris. Just ni finns det bara två torskfileér som blev kvar från Linas matkasse, lite rökt bog som också blev kvar plus grytbitar de hade extrapris på i affären och som jag tänkte göra något gott av någon dag.

 

 

Men i ett tvåpersonshushåll räcker det med några hyllor för att frysa in is, grönsaker, mat, glass och bröd. När vi får köpa loss våra lägenheter och ombilda till bostadsrätt ska kyl och frys bort och nya, energisnåla och betydligt mindre ska inhandlas.


Hur ser det ut i din frys? Vet du vad som ligger där längst in? Kanske dags att göra en rensning bland dina matvaror? Passa även på att rensa i kylskåp och skafferi när du är i farten :))


Katt-rapport

Mamma katt, som vi har döpt till Celine, och hennes tre ungar som döpts till Kiwi, Grodan och Louisiana har fått flytta in till värmen och tryggheten. Nu bor de i dotterns rum.
Tre små nyvakna yrväder
Ute och rör på sig, och oj vad det kan gå undan även om de trillar omkull ibland då benen inte är helt hundra stadiga hela tiden.
Jätteduktig mamma katt som jag tror inte är så gammal själv. Väldigt liten, tunn och mager är hon.


Hon har ätit massor av mat nu i ett par dagar, men idag kom en reaktion i magen då det kanske blev för mycket mat på kort tid, och magen klarade inte riktigt av den omställningen. Nu håller iallafall både hon och ungarna på att avmaskas. Nästa vecka ska Celine till veterinären för att kolla sina ögon som rinner väldigt. Tror hon har en ögoninfektion.Lilla Louisiana är så söt när han försöker fånga en plastmorot och biter i den :)
En prasslig tunnel med skojiga band och leksaker i lockar alla tre ungarna.
Men efter vilda lekar är det skönt att komma tillbaka till tryggheten hos mamma - dia en stund och sen sova, tätt, tätt ihop
Min gissning är att ungarna är runt fem veckor gamla, och som ni kanske förstått bestämde vi oss för att ta hand om hela familjen tills de är gamla nog att hitta nya hem. Är det någon som är intresserad av någon av katterna - hör gärna av er till mig ansi_72@hotmail.com


Det är så roligt att ha de små ungarna här hos oss, och jag är så glad att grannen av någon anledning ringde på just hos mig (vi har aldrig pratat med varandra tidigare. vi bor på samma gård, men i olika hus), och det känns skönt att kunna hjälpa dom och ge dom ett bra liv. Vad du ger ut får du tillbaka, är min livsfilosofi! Och jag älskar djur :)))

 


Älskar mitt jobb

Igår hade jag en helt fantastisk arbetsdag. Jag tillbringade hela dagen på supermysiga Säröhus, där jag höll i en teambuildingdag för ett arbetsteam.


Konferenslokalen på andra våningen hade den här fantastiska utsikten


Bordet för åtta personer mitt i rummet och så fönster åt två väderstreckLite grått på morgonen, men underbar utsikt över havet åt båda håll. När jag satte gruppen i arbete och de skull arbeta med olika enskilda övningar passade jag på att njuta av utsikten :))


Framåt dagen kom även solen fram


Innergården med ett vattenfall som rinner ner mot huset och samlas upp i en damm med guldfiskar i. Jag funderade på om de anlitat en Feng Shui konsult när de anlade trädgården :))
Det enda jag inte gillar är sådan här plattor med engelsk sjösten, populära på 80-talet


Jättehärlig fikabuffé med smörgås, massor av pålägg, kakor och färsk frukt tre gånger under dagen, plus en kanongod lunch. Middag behövdes inte på kvällen kan jag tillägga :)Jättevacker miljö där jag älskar att konferera. En trappa ner finns det även ett spa där man kan koppla av om man ligger över en eller flera nätter. Men jag var här på en dagskonferens och sedan bar det av hemåt. Jag älskar att ha sådana här dagar, men då det är jag, och min planering som bär upp hela dagen, med olika övningar och föreläsningar där jag ger mycket av mig själv var jag så trött när jag kom hem att jag hade kunnat somna redan vid åtta på kvällen.


Anspänningen för dagen, en förkylning i kroppen som bara blivit värre för varje dag plus den plötsliga omställningen att ta hand om en hemlös katt och hennes ungar och oro för hur jag ska ordna det på bästa sätt tog ut sin rätt och jag var tröttare än på länge både torsdag och fredag kväll. Behöver en riktig yinhelg för att komma i balans igen.

 

 


Att följa sin dröm

En av mina favoritbloggar är Fyra årstider - mitt liv på landet. Det har varit så roligt att de senaste åren följa hennes väg att ett steg i taget närma sig sin dröm och att arbeta med det hon brinner för.


Läs hennes fina inlägg här http://mittlivplandet.blogspot.com/2011/08/personligt.html#comments


 

Så härligt att läsa om en person som vågar ta chansen...och lyckas :))


Orkidé


Orkideér är populära blommor, och visst är de vackra!! Men de har även andra positiva egenskaper, vilket gör att de är väldigt bra ur Feng Shui synpunkt.


Vanliga växter använder syret i rummet, vilket gör att om du har många krukväxter i sovrummet kan det kännas som om växterna använder upp allt syret men det gör inte orkidén. Så orkideér är inte bara vackra. De är även bra för hälsan :))


Vilken färg du ska välja beror bla på vilket element du behöver förstärka i rummet. Vitt tex representerar metallelementet....

....medan en röd-rosa-lila ger mer eld åt rummet

Höstplanering

Det kom ett så underbart mail från en av er läsare. För ett tag sedan skrev jag om min planering och önskan om hur min höst skulle se ut. Jag frågade er hur er höst såg ut, vad ni ville göra i höst, och det kom ett långt, underbart mail från en trogen bloggläsare. Jag frågade om jag fick lägga ut delar av mailet på bloggen, då jag tyckte att hennes tankar kring hösten var så härliga.


# Hamnbageriet i Varberg >


# Plocka mer snäckor vid havet.
 

# Åka upp till Spiken och äta nyrökt sik och spela bangolf.
 

# Ströva runt Munkängarna i Kinnekulle samt passa på och fika vid den fina utsikten. Plocka lite skiffer (om man nu får det, vet inte hur det är med det).


# Besöka "öppna trädgårdar" också vid Kinnekulle.


# Titta på trädgården på Läckö Slott.


# Besöka Ellen Key's hem.


# Plocka trumpetsvamp (snart dags)
 

# Ta en heldag på Kosteröarna.


# Fika eller ta ett glas vin vid Villa Sjötorp vid Lyckorna i Ljungskile samt strosa i hamnen.


# Besöka Jakriborg utanför Lund (tack för tipset, hade hört om det men glömt av det)


# Body, mind, soul i Kungsbacka (tack igen)


# Besöka "Deutsche Bäckerei" i Gustavsfors (Värmland) när vi har vägarna åt det hållet 


# Besöka Pelargonmuséet.


# Besöka halloncaféet (får väl bli nästa år, lite sent på säsongen nu)


# Bondens Marknad.
Visst låter det som en underbar höst med mycket livsnjutarkvaliteter, tycker jag. Halloncafeét tyckte jag lät helt underbart, så jag googlade på det och hittade något som heter Halloncafeét Bodarpsgården i Trelleborg. Jag vet inte om det var det som avsågs men det skriver iallafalla jag upp på listan över ställlen värda att besöka :))

Hur ser din lista ut över vad du vill göra i höst? Du får jättegärna dela med dig här i kommentarerna eller maila mig på ansi_72@hotmail.com om du vill dela med dig :)


Röj och rensa i städskåpet

Jag fortsätter med inspiration till det som många anser vara tråkig förvaring. Ja, den kanske är tråkig, men ändå så viktig. Det är här vi sätter ribban för hela vårt hem, om du tänker efter. Det är här du förvarar de saker som ser till att ditt hem är rent, fräsch och fungerar som det ska. Om du tänker på städskåpet som hemmets sambandscentral kanske det inte uppfattas som så tråkigt längre? :)


När du öppnar ditt städskåp hur känner du det då? Blir du inspirerad att städa och göra rent i ditt hem, eller får du nästan huka dig så att inte allt som är intryckt där ska ramla över dig?? Att städskåpet blir någon sorts uppsamlingsplats för allsköns bråte är inte ovanligt.


För att få ordning i ditt städskåo behöver du börja med att ta ut allt, för att se vad som verkligen gömmer sig där inne. Nästa steg blir att torka ur hela skåpet med vatten och rengöringsmedel. Skåpet ska vara rent och fräscht innan du börjar sätta tillbaka saker.


Vilka är de viktigaste sakerna du förvarar i städskåpet, och också de som tar störst plats? För de allra flesta är det dammsugare,strykbräda (själv förvarar jag min i klädkammaren) och skurhink med mopp. Utgå från dom och tänk på att det ska vara lätt och smidigt att komma åt dom och plocka fram dom vid behov. Sätt alltså inte dom så att du måste plocka ut massa andra saker innan du kan få fram dammsugaren tex. Det blir alldels för krångligt när du ska städa.


Vad behöver mer förvaras här? Sätt upp hyllor, trådkorgar, krokar för det som du ska förvara här.

Så här har jag gjort i mitt städskåp. På nedersta hyllan står mopphinken och en vanlig plasthink där jag förvarar städattiraljer som trasor, fönsterskrapa osv. På nästa hylla står dammsugaren och verktygslådan, lätt tillgängliga när jag behöver dom. Bakom verktygslådan förvarar jag tomma papperskassar som jag använder när jag ska handla eller när jag packar ihop saker som ska till loppis. På insidan av dörren har jag två enkla påsförvaringar från IKEA. I den ena ligger påsar som passar som soppåsar. I den andra ligger andra typer av påsar. Över påsförvaringen har jag satt en trådkorg på insidan av dörren där jag förvarar tex specialshampo för fårskinn. På insidan av skåpet hänger en annan trådkorg där jag förvarar en flaska Ajax och såpa. Det behövs inte mer rengöringsmedel än så. På vänstra sidan har jag två små vägghängda hyllor (de var många fler när jag flyttade in, men jag har tagit bort flera stycken då jag inte behövde fler) Där förvarar jag tex batterier, extra glödlampor, skruvar och spikar i små glasburkar. Dessa glasburkar är perfekta att förvara småsaker i och samla allt på samma ställe så de inte dräller omkring.

Ovanför dessa två hyllor hänger ett medicinskåp som också fanns där när jag flyttade in. Det blir nästa sak som åker ut, för som ni ser har jag inte särskilt mycket i det. En febertermometer, några huvudvärkstabletter, plåster, några medel som ska lindra myggbettsklåda (som jag aldrig använder så de kan rensas bort). Dessa saker tänker jag samla i en fin liten burk när jag kommit på vad jag vill ha.Om man ser i affären kan man tro att man behöver massor av olika rengöringsmedel, men det räcker med ett par stycken. Fyll inte städskåpet med en massa olika rengöringsmedel. Det tar mycket plats, är ofta starka kemikalier och för det mesta totalt onödiga! Samla gärna de olika medel du använder, antingen i en trådkorg som jag, eller i en hink som är lätt att plocka fram när det är dags för städning.

Låt städskåpet bli en plats som inspirerar till att hålla ditt hem rent, och inte en förvaringsplats för all möjlig bråte du inte vet vart du ska göra av. Den bråten som kanske är kvar när du bara ställt in de saker du behöver och använder, är det dags att rensa upp bland och mycket av det kan du säkert slänga, ge bort eller sälja :)))

Höstpicknick

Bara för att dagarna blir lite kyligare och den riktiga sommarvärmen är över för i år, glöm inte bort att det är härligt att äta utomhus alla årstider. Det är bara annan typ av mat som passar för att packa ner lite kyligare dagar. Kanske det också behövs en filt att värma sig med.Den här kokboken om picknick gillar jag. På mitt kokboksstöd brukar jag alltid sätta fram en inspirerande kokbok som handlar om årstiden vi har just nu. Vintertid brukar det stå någon härlig vinterbok :) Denna bok är lite annorlunda än andra böcker. Här har författaren gjort små berättelser kring varje picknick, som för övrigt alltid har ett tema. Det är olika picknick hon själv varit på under åren. Grekisk, gökotta, engelsk osv. En helt underbar bok som jag inte är säker går att få tag på längre, men på antikvariat kan man fynda.
Le pique-nique Francaise med massa goda franska rätterEn annan härlig inspirationsbok för picknickÄven favoriten, Monika Ahlberg har skrivit en bok med picknick-recept för alla tillfällenBedårande söta


Här gjordes det snabbt iordning en tillfällig bostad till den lilla kattfamiljen som jag så plötsligt och oväntat blev ansvarig för. Mamma katt, som vi kallar Celine, fick en transportbur med en fårskinnspäls där hon kan ligga lite ostört när hon vill vara ifred från sina ungar. Där ser hon ut att trivas bra :) Annars ligger på hon på stolsdynan som jag lagt på min solsäng. I lådan bor ungarna som är ca 4 veckor gamla. Över alltihop la jag en presenning för att skydda dom från regn. Här ser hon ut att ha det gott!
Och i lådan busar de tre små ursöta, ulliga små kattungarna. Hur kan någon överhuvudtaget tänka tanken att bara sätta ut dom någonstans att antingen svälta ihjäl eller bli uppätna av någon annat djur. Fy!!!!Brottningsmatcher

Denna lilla sötnos föll dotterns klasskamrat för direkt och ska hem och kolla med föräldrarna om det kanske kan bli en katt om sådär en 7-8 veckor.
Den här katten kallar dottern för Grodan, då han ser ut som en groda då han står på bakbenen och sträcker sig upp mot lådkanten och piper :)

 Söting!!!


Två glada tjejer med varsin liten ulltott
Hm, risken finns att vi båda två kommer kära ner oss i katterna innan det blir dags för dom att flytta till ett nytt hem. Vi har iallfall bestämt att de får bo hos oss tills det är dags för ungarna att flytta. Så igårkväll fick de flytta in och bor numera i dotterns rum


Höstinspiration

Fina kläder för hösten
Från Gina Tricot: tighta svarta fuskskinnbyxor, kombinerat med vitt och kamel. Snygg och klassisk färgkombination som ändå känns ny, Överaxlarna en stor sjal eller en poncho.
Underbara Ester Elenora. Älskar stilen på deras bilder. Snyggt, men ändå skönt avslappnat i lager på lager. Klänningar, sjalar, stickade mössor, stickad kofta, leggings eller smala byxor nedstoppade i stövlar. Snyggt.
Mer Ester Eleonor i en tuffsöt kombination. Spetsklänning kombinerat med tuffa accesoarer som leopardscarf, slitna jeans och grova stövlar. Tänk samma klänning med svarta strumpbyxor och högklackat, kanske med någon maffigt silversmycke - och du är redo för fest.
Den här sjalen från Ester Elenora har jag fingrat på två säsonger, men inte köpt. Jag är glad att den kommer i årets kollektion också, för i år ska jag slå till på en, frusen som jag är vintertid.Stickade koftor att ha över klänningar, över tunikor, till jeans är användbart höst och vinter. Att klä sig lager på lager hjälper även till att hålla värmen. Denna är från Cream.Denna kofta från Love Forever, i antingen vintervit eller denna beiga färg gillar jag. Lite hippieinspirerad. Men materialet är acryl så för min del får den hänga kvar där på provdockan och vara vacker :)Naturmaterial ska det vara, och den här västen blev jag grymt sugen på. Tibetanskt lamm och ursnygg, men dyr. 2999 kr kostar den.


När du tittar på bilder från olika klädföretag, eller i modereportage i tidningarna - tänk inspiration!! Även om det är kläder du gillar, behöver du inte springa ut i affären och köpa det. Kanske du redan har plagg i garderoben som du kan använda på ett nytt sätt och få fram samma stil utifrån det du redan har.

Frågor och svar

Fråga:


I vårt hem har vi övervägande modern stil; svart, vitt, grått, lite brunt. Trägolv överallt, lite accenter i form av t ex grönmönstrade gardiner i köket, en fruktskål i trä, grön ryamatta osv.

Jag har under flera år låtit bli att ha levande växter hemma eftersom jag inte har lyckats hålla liv i dem. Så det slutade med att jag har några konstgjorda växter i stället.
Men nu börjar jag bli sugen på riktiga växter igen och jag har förstått att de för in positiv energi i hemmet (om man lyckas ha dem utan att de vissnar...;)
Jag gillar verkligen t ex ljusrosa pelargoner men de funkar väl inte nu under höst och vinter? De ska väl övervintra mörkt då?

Har du några tips på fina växter, som gärna får vara lättskötta, som funkar bra den mörkare delen av året och som såklart ska föra in positiv chi i vårt hem ?


Svar:


Ja, det stämmer att levande, välskötta växter ger positiv energi i hemmet, men bara om de ser ut att må bra. Halvvissna växter gör ingen glad och ger inte heller någon positiv chi, snarare tvärtom.


Men levande växter är bättre än konstgjorda på flera sätt. Möbler och byggmaterial idag gör vår luft inomhus mycket sämre, med plaster, lim och lacker sprider de giftiga ämnen i hemmen. Många växter, tex benjaminfikus kan rena luften från de skadliga gifterna. Luften renas genom att växten tar upp och neutraliserar koldioxiden i luften via bladen.


Växter kan även användas för att öka luftfuktigheten och göra inomhusklimatet bättre även på det sättet. Forskning har visat att förutom att neutralisera gifter från våra möbler kan de även förbättra luften kring tex datorer. Så att omge sig med levande växter i hemmet är bra från många synpunkter.


Estetiskt kan man använda växter som rumsavdelare, som en fokuspunkt i rummet eller som prydnad. Det är bättre då att inte dutta med växterna. Satsa på någon stor växt, och placera dom gärna i grupp.


Sett ur Feng Shui synpunkt står växterna för träelementet, och i dagens inredningar med mycket vitt, kanske med accenter i svart är det ofta just trä- och jordelementen som saknas, eller är underrepresenterade.


Men träelementet är också i färgen, grön, som ni har en del av hemma. Även trämaterial i golv och prydnader för in träelementet i inredningen. Så i ditt fall kanske det inte främst är för att balansera elementen som du skulle må bra av att föra in växter i inredningen, utan kanske för din egen känsla och för att de förbättrar inomhusmiljön.


Så, vilka växter ska man då välja? Rosa pelargoner är ju kanonfint, men en sommarväxt. Precis som du skriver övervintras de på ett mörkt, svalt ställe till nästa vår. Men det finns massor med andra växter att välja mellan som både är fina, lättskötta och dokumenterat bra för miljön.


Flera klassiska gröna växter:

Fågelbobräken
Aloe Vera
Ampellilja
Banddracena
Gullranka
Benjaminfikus
Murgröna
Svärmorstunga
Fredskalla
Aralia
Palm

Andra bra sorter som är extra tåliga, friska,  som inte kräver någon särskild skötsel, och överlever att man glömmer bort att vattna regelbundet. (Låter väl bra ;))


Novemberkaktus
Paradisträd och andra succulenter dvs bladen fylls med vatten
Bromelia


Höstblommande krukväxter:


Krysantemum (finns i massor av olika färger)
Orkidé
Gerbera


Hoppas du fått tips på lite olika växter att ta in, som funkar även i höst, så kan du tänka dina rosa pelargoner till våren igen :))


Katthem

Naturligtvis kunde jag inte vara delaktig i att grannarna satte ut de stackars, ursöta kattungarna någonstans, så ett snabbt beslut fattades sent igår kväll, och just nu bor den lilla kattfamiljen i min trädgård.


Maxie och Figaro är inte glada över att inte få gå ut, och jag kan inte ta hand om dom, tyvärr. De är så söta, men är nog bara a 4 veckor gamla.


Nästa lördag åker vi på semester och innan dess behöver jag hitta ett hem åt dom, antingen ett permanent eller ett tillfälligt.


Kan du, eller känner du någon som vill - hör av dig till mig!


Foton på sötingarna kommer :)

Akut hjälp behövs!!!!

Idag kom min granne tvärsöver gården och ringde på dörren.


En katt, en hemlös katthona, har fått ungar under deras altan. De är ca 5-6 veckor gamla. Tre stycken, varav två är grå och en är svart.


Mina grannar avskyr katter och om jag inte hittar ett jourhem till dom, någon som kan ta hand om den lilla kattfamiljen i några veckor tills ungarna är gamla nog att få nya hem, kommer dom ha ihjäl kattungarna. Och inte på något humant sätt, utan de tänkte sätta ut ungarna i en kartong någonstans för att självdö.


Är det någon som är djurvän, har ett stort hjärta och har möjlighet att ta hand om denna lilla kattfamilj i 5-6 veckor????


Lämna en kommentar eller maila mig på ansi_72@hotmail.comSommarkänsla

Vilken underbar bild! Vilket underbart hus! Ett sådant här sommarhus skulle jag kunna tänka mig. Öppna dörren och ha sandstranden direkt utanförVardagslyx

Vardagslyx är hembakta cupcakes, en kopp te, duka vackert med våningsfat och tända ljus och sen bara - njuta!


 


En egodag vid havet

Min fotograferande dotter och jag åkte ut till havet för att njuta av solskenet, ta en promenad längs med havet och hon ville fota. Vad jag inte visste var att hon tänkt att jag skulle bli fotoobjektet för dagen :))


 


Lite lek :)Tänk att jag faktiskt blev riktigt nöjd med en hel del bilder, även om några blev sådana som fick raderas direkt ;)


Lyckades faktiskt fånga fotografen med min lilla kamera ocksåDet är så vackert längs med denna promenad, Gamla Säröbanan som går hela vägen från Göteborg ut till Särö.Höstgarderoben

Nu börjar det bli dags att se över höstgarderoben, och göra en inventering över vad du har kvar sen förra året och vad som eventuellt behöver kompletteras med. Gör gärna en lista på de plagg som du vid din genomgång ser behöver kompletteras med så när du beger dig ut på stan så vet du exakt vad du är ute efter. På så sätt undviker du impulsköp, som ofta blir felköp, och lägger istället dina pengar på det du helst vill ha, och som du behöver.


Jag tog ner några av mina höstkläder från vinden och hängde ut dom för vädring.
Mjuk flanell från Odd Molly, både i en tunika och i en klänning, en enkel svart klänning i trikå från Gina Tricot plus en mönstrad klänning på svart botten från Kapp-Ahl. Alla dessa var favoriter förra hösten/vintern och kommer säkert användas flitigt även i år. Till det har jag gärna tjocka stickade koftor, i beige, grått, rött.


 

När du gör en garderobsplanering för höst- och vintersäsongen finns det några saker att tänka på;

 

- välj vilka basfärger du vill ha, välj två stycken som går att kombinera med varandra tex svart och grått, marin och kamelbeige eller de färger och färgkombinationer du tycker om och passar i


- när du väljer färger är det bra att veta om dina egna färger är kalla eller varma, och välja färger som passar med dina egna färger


- när du vet om du själv har varma eller kalla färger vet du också vilken metall som passar dig bäst. Guld passar bäst till varma färger, och silver till kalla. Håll dig till den metallen som bäst lyfter fram dina egna färger och välj den genomgående i smycken, klocka, skärpspännen osv


- när du har bestämt dig för vilka basfärger du vill satsa på är det dags att fundera på vilka accentfärger du vill använda för att liva upp garderoben. Själv satsar jag på rödskalan; rött, rosa, plommon


Om du har svårt att veta vilken stil du gillar, och hur du bygger upp en garderob där kläderna passar med varandra - kolla gärna i kataloger och tidningar. Klipp ut och gör collage på stilar och outfits du gillar. Titta sedan på vad du klippt ut och se om du hittar en röd tråd i vad du dras till. Är det en klassisk stil, sportig, romantisk, mycket stickad, vilka färger, vilka material, vilka sammansättningar av stilar? Där kan du även få tips på nya sätt att sätta ihop kläder.


Med nya sätt att variera de kläder du har, behöver du inte ha mycket kläder för att känna dig ny. Om du alltid använder plagg i exakt samma kombinationer tröttnar du snabbare.Mindfulness

Lektion 18 - Verkligen här


"Vanligtvis ser vi det vi vill se, inte det som faktiskt finns framför ögonen på oss. Vi ser, men vi kanske inte förnimmer eller förstår. Vi kanske behöver stämma vårt seende, precis som ett musikinstrument, för att öka dess precision, känslighet, omfång. Vi borde sträva efter att se saker och ting som de verkligen är, inte som vi vill eller fruktar att de ska vara, eller bara det vi blivit socialt betingade att se eller känna"
Jon Kabat-Zinn

Bakluckeloppis

I söndags åkte dottern och jag iväg på vår första bakluckeloppis, men inte för att sälja. Vi håller på att plocka i ordning allt vi tänkt göra oss av med. Vi sorterar hela tiden ut saker. En del hittar sin väg till vinden, där de får stå ett tag. Men när de har stått där för länge utan att användas är det dags att göra sig av med det. Ibland kan det vara bra att ha saker sparat och "shoppa" hos sig själv när det är dags att göra om. Men nu vill jag göra rent hus i förrådet.


Denna söndag var mest till för att se hur det gick till, kolla vilken tid man är tvungen att vara där för att få en plats osv för att sen nu på söndag åka tillbaka med bilen fullpackad med saker.


 

Många bilar hade hittat dit, och det var en och en halv fotbollsplan full med säljare. Enligt min granne som jag sprang på bland alla försäljare nästan dubbelt så många säljare än vad det var för två veckor sedan. Kanske för att solen sken och marken var torr :))

 

Även om vi inte var ute efter något särskilt kan man alltid hålla ögonen öppna för fynd, och visst var det några saker som fick följa med oss hem :)
En rosa- och vit randig matta till dotterns rum. 60 kr kändes överkomligt, och dottern har innan uttalat en önskan om en rosa matta i sitt rum som vi håller på att byta färgskala i. Tidigare ville hon ha det lite mer tufft med svart och vitt, men nu svänger pendeln tillbaka till rosa, vitt, blommigt, tjejigt. Denna matta passade perfekt in.

Två nya matskålar till katterna, från Bruka Design. Dessa tittade jag på i en affär inne i stan så sent som förra veckan. Där kostade de 90 kr/st. Här fick jag båda för en tia.
Och en ny tesil för 4 kr. En liknande hade de på Indiska för ett tag sedan, men den var slut när jag kom dit. Denna fungerade alldeles utmärkt, och så är den vacker att se på. Två flugor i en smäll. Då åker mina halvbra ut. Det räcker med en tesil.


Nästan stor

Tänk att idag börjar min "lilla" tjej i sexan. Snart tonåring. Vart tog alla åren vägen? Tycker inte det var sååå länge sedan hon började skolan. Första klass, som hon hade längtat så efter. Och nu nästan lika lång som mamma och börjar i åk sex, störst på skolan.Semester är slut, sommarlovet är slut. Även om kalendern säger augusti, vilket är en sommarmånad, så känns det att hösten är här. Temperaturen säger omkring tjugo grader ute, men det är ändå höstkänsla i vinden. I kroppen lurar den första förkylningen på länge och ja- hösten är här :) Men jag som älskar hösten välkomnar den med öppna armar. Nystart och en energikick!

Frågestund

Idag tänkte jag att ni som vill fråga mig något - om psykologi, om personlig utveckling, om något annat av det jag skriver om här på bloggen - eller om ni har frågor om mig ska få fråga fritt :)


Maila gärna era frågor på ansi_72@hotmail.com så publicerar jag frågor och svar här på bloggen senare.Tillit
En viktig del i Feng Shui är att ha tillit till att livet kommer ordna sig på bästa sätt. Ibland grubblar vi mycket och länge på olika saker, men ibland är det bästa att släppa taget om funderingar och låta livet vägleda en istället. Ha tillit på att det blir på bästa sätt. Bästa sätt är kanske inte alltid det som du själv tror. Ibland kan livet överraska med att hitta en ännu bättre lösning.

Småförvaring

Något som har en tendens att flyta runt hemma, och orsaka röra är alla dessa småprylar som man har. Ordna bra förvaring och en plats där de hör hemma så blir det mycket enklare att hålla ordning. Sätt upp ett nyckelskåp på hallväggen, eller krokar där du förvarar alla nycklar, så behöver du inte leta efter några nycklar längre. Märk gärna upp nycklarna också så du vet var de går :)


 

I skafferiet har jag en liten korg där jag samlat alla små bakattiraljer, som bakformar, strössel, karamellfärg, kokos, nötter, kristyr osv. När det är dags att baka är det bara att plocka fram korgen och allt finns samlat.

 

 

För några år sedan fick jag en delikatesskorg från Harrods av min systet. Den var fylld med läckerheter som lemon curd, te, bisquits, marmelad, choklad och säkert mer saker som jag inte kommer ihåg. En perfekt present och jag njöt av alla godsaker. När allt var uppätet fanns dessa två burkar kvar, som absolut var för fina för att inte ta tillvara. I den fyrkantiga teburken förvarar jag alla mina tändsticksaskar och tändare. Allt på samma ställe, och enkelt att hitta när jag behöver. I den runda burken förvarar jag diskmaskinstabletter. Mycket snyggare förvaring än kartongen de kommer i från affären :))

 Att förvara olika torrvaror i glasburkar ser mycket trevligare ut än de tråkiga kartongerna man köper dom i. Jag förvarar tex kakao, teer, müsli, pasta, mjöl, socker i olika burkar.


Förvaring är a och o för att slippa röra, efter du har rensat bort allt onödigt och sådat du inte använder. Tänk efter hur du kan ordna förvaringen på ett praktiskt sätt, allt som hör ihop samlat på samma ställe, men även på ett estetiskt tilltalande sätt.


Gott av äpplen

Nu när det är skördetid för äpplen, passa på att göra massor av gott. Har du turen att ha egna äppleträd är det ju bara att gå ut och plocka. För oss som inte har tillgång till egna äpplen finns det två möjligheter, antingen får du gratis av någon snäll vän eller kollega som har mer än de hinner göra av med (snällt!) eller så kan du köpa svenska äpplen till bra pris i affärerna nu, eller direkt av odlare om du har någon i närheten.


Äpplepaj

6 st äpplen
150 gr smör
3 dl havregryn
2 dl socker
½ dl sirap
1 ½ dl vetemjöl
2 tsk kanel

Sätt ugnen på 175 grader.
Skala äpplena, kärna ur och skiva dem.
Lägg dem i smörad pajform och strö över kanel.
Smält smöret i en kastrull. dra bort den från värmen och blanda i resten av ingredienserna och
fördela det över äpplena.

Grädda i 30 minuter till fin färg.
Servera med glass eller vaniljsås


Äpplemos

Ingredienser

Ca 1kg oskalade äpplen, 1/2 dl vatten och 6 dl socker.

Skala, kärna ur och skär bort skadade delar av äpplena. Lägg dem i kallt vatten efter hand så de inte blir bruna. Häll bort vattnet, lägg äpplena i en kastrull och häll på 1/2 dl vatten .

Koka äpplena på medelvärme och rör ofta så att de inte fastnar i botten. De är klara när de är mjuka. Tillsätt sockret, smaka av. Koka upp igen och se till så att sockret löser sig.

Kör smeten i mixer till du fått ett fint och jämt mos. Häll i burkar, glasburkar om det ska förvaras i kylskåp, kanske frysa in till senare och då lämpar sig plastburkar bättre. Låt moset svalna innan du sätter på lock och ställer i kyl/frys.
Äpplechutney


4 portioner

4 äpplen
1 gul lök
1 röd chilifrukt
2 tsk färsk riven ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl äppelcidervinäger
2 dl farinsocker

Chutney är gott till det mesta.
 
  1. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i mindre bitar. Skala och hacka löken. Kärna ur och finhacka chilin.
  2. Blanda alla ingredienser utom sockret i en stor gryta. Sjud 10 minuter tills äpplena mjuknar. Tillsätt sockret och sjud ca 30 minuter utan lock tills det är en ganska fast massa.
  3. Rör då och då. Häll upp i rena burkar och förvara i kylskåp.Mod

"Det är inte för att saker är svåra som vi inte vågar, det är för att vi inte vågar som det blir svårt"


" Mod är inte frånvaro av rädsla, utan att göra någonting trots rädsla"


Har ni hört de citaten förut?? Och vet du vad, de är sanna :)


 

Det som många gånger hindrar oss från att utvecklas är trygghet! Trygghet innebär att ha kontroll, att inte råka ut för några överraskningar, iallafall inga obehagliga överraskningar.


"Man vet vad man har, men inte vad man får" - är också ett välanvänt uttryck. Vill man ha roligare, bättre och utvecklas i livet handlar det om att utmana tryggheten, att inte ha kontroll. Att inte kunna förutsäga vad som kommer hända, men att vara förvissad om att oavsett vad som händer kommer du klara av det. Det kan bli jobbigt ibland, men det kan också bli fantastiskt.


Att våga förändras handlar även om att ha tillit till sig själv. Tillit till att om det blir jobbigt, kommer du att hitta de resurserna som krävs för att orka och ta dig igenom det. Men även tillit till att du kommer att lyckas. Det blir annorlunda, och det kommer bli fantastiskt bra!


Mod behövs för att ta risker och ta sig ut i det otrygga ibland, gå utanför din komfortzon. Mod är bra, och med bara lite mod kan du börja testa nya saker, säga vad du verkligen tycker, säga nej till saker du egentligen inte vill och JA till saker du vill göra!


Mod behövs för att ta ett steg framåt, och mod behövs för att lita på dig själv. Mod behövs för att utvecklas.
 

Mod betyder inte att vi är orädda, utan att vi vågar göra det vi är rädda för.

Lycka

 

Hur vill du leva ditt liv?

Vad gör dig lycklig och får dig att må bra?


Kan man leva ett liv som är både lyckligt, meningsfullt och moraliskt?


De stora livsfrågorna är - hur ska jag leva mitt liv?


Beng Brülde, en av Sveriges främsta inom lyckoforskning menar att det går att leva ett liv som är både lyckligt, meningsfullt och moraliskt på samma gång. Han delar in det i tre stora livsfrågor.


1. Det lyckliga livet


Vår strävan är ibland att bli lyckligare, men även bättre hälsa och att bli mer lyckad dvs framgångsrik. Lycka beskrivs ofta som eufori, som sinnesfrid, som subjektivt välbefinnande, som livstillfredsställelse. I forskning om lycka är det de sista två man brukar mena med lycka.


Kärlek, vänskap, arbete och en aktiv fritid är viktigare än hälsa och utseende. Det är även viktigt att rikta uppmärksamheten åt rätt håll och fokusera på det positiva, tacksamhet, distraktion eller medveten närvaro. Att fokusera på fysiologiska strategier spelar också in. Det kan handla om stresshantering, spänningsreduktion, fysisk träning.


2. Det moraliskt goda livet


I korthet handlar det om att inte skada andra, att göra gott i det lilla, men även i det stora


3. Det meningsfulla livet


Har jag, eller kan jag finna, en livsuppgift? Vad är det som gör ett liv meningsfullt?


Livets innehåll har betydelse för upplevelsen av lycka, och även där är det tre viktiga komponenter


- relationer är värdefulla, så även meningsfulla verksamheter och projekt,
  värdefulla mål, aktiviteter som du både vill ägna dig åt för dess egen skull och som ger dig möjlighet att
  bruka och utveckla dina förmågor


- det är viktigt att ha enhetliga och sammanhängande liv, som är begripliga och har en röd tråd, att finna ett
  cenralt livsmål som man brinner för


- det är viktigt att ingå i ett större socialt sammanhang, i en större social enhetEtt meningsfullt liv levs med medveten närvaro, på ett autentiskt sätt där vi lyssnar på vår egen inre röst och följer den.


 


Hjärnans behov

Hjärnan har behov av tre saker:


- sömn


- struktur


- ha kul


 

Idag blir fler och fler människor diagnostiserade med utmattningsdepression, utbrändhet som vi kallar det. Hjärnan blir utmattad av för lite sömn, för lite struktur och för lite kul.

 

Att sova en stund på dagen, sk powernap ca 20 min räknas som friskvård!!! Har ni vilorum på jobbet? Lägg dig ner en stund och låt hjärnan koppla av helt. Men högst 20 min, annars blir du trött och mosig. En kortare stunds sömn mitt på dagen ger en extra energiskjuts. Utöver det behöver vi sova 8 timmar per natt. De allra flesta av oss sover för lite, inklusive mig själv. Jag kommer i säng framåt halv elva på kvällen, somnar vid elva och så ringer klockan vid sex. Det blir bara sju timmar och det är egentligen för lite för de allra flesta. Men när jag är ledig och klockan inte ringer vaknar jag ungefär vid den tiden av mig själv, och ofta vaknar jag innan klockan ringer även på vardagar, men jag har som mål att komma i säng senast klockan tio på kvällen och sova senast halv elva för att utöka min sömn med åtminstone en halvtimme.


Hästsport??

Det här inlägget hör väl inte hemma i någon av de kategorier jag skriver om, men detta är något jag funderat på.


I tidningar och sportsändningar på TV får ridsporten väldigt lite utrymme. För ett tag sedan vann en Kungsbackatjej, som dessutom var debutant i världseliten, hopptävlingen i Scandinavium på Gothenburg Horse Show. Det nämndes på sportsändningarna, men i övrigt är det ganska tyst om alla tävlingar i hoppning, dressyr, fälttävlan som pågår runt om i landet hela tiden.


Däremot trav får mycket utrymme, både i tidningar och i TV. Varje morgon när jag slår på TV för att se Nyhetsmorgon börjar de med en travsändning, på lunchen visar dom trav och tidningarna har tom travbilagor.


 

Det jag funderar på är om trav i första hand är en hästsport, eller om det främst handlar om spel? Är det själva sporten i sig som är intressant för så många, eller är det möjligheten att vinna pengar? Skulle travsporten få så stort utrymme och så mycket intresse om man tog bort spelmöjligheten, och det bara blev en tävling?

 

Överhuvudtaget tycker jag att det är lite märkligt att TV visar så mycket spel under dagen, varje dag - travet, triss, Keno-dragning, och kanske något mer som jag inte kommer på just nu. Jag ifrågasatte igår vår tendens att njuta av att se blod och våld på TV, både i kriminalserier och sjukhusserier, men även att visa och uppmuntra till spel ställer jag mig frågande till. För de allra flesta människor innebär spelande, med intentionen att vinna pengar, att de förlorar pengar. Ett fåtal vinner mycket pengar, men de allra flesta förlorar mer än de vinner, betydligt mer, och för ganska många människor innebär spelandet att de förstör sina liv.

 

Vad tycker ni - är trav en sport eller en spelform???


Rensa papper

Idag har jag rensat bland papper och räkningar i min ekonomipärm. Det blev ganska många papper som sorterades ut :)


 

När du rensar hemma, glöm inte ställen som pärmar, arkivmappar osv. Papper väger inte så mycket, och själva pärmen tar lika stor plats, oavsett om det är mycket eller lite papper i. Men känslan av att göra sig av med gamla saker, sådant som inte är relevant längre, är oerhört skön, oavsett hur stora eller små sakerna är.

 

Att rensa bland dina papper frigör energi, och jag tänker att när jag rensar bland mina ekonomipapper ger jag utrymme till nya saker att hända som gäller min finanisella status. Rensa bort gamla saldobesked, räkningar, kontoutdrag, försäkringsbesked som inte gäller längre, papper från Försäkringskassan, Skatteverket mm som är gamla. Min ekonomipärm har jag organiserat med ett indexregister, A-Ö, och har olika rubriker på varje. En av dom kommer snart bli mycket tunnare. Ett av mina två CSN-lån är slutbetalat till årsskiftet!! Det ska bli skönt att sortera bort alla papper som har med det lånet att göra, och frigöra både energi och resurser till något helt annat :))


Balans - kontraster


För att skapa balans behöver vi arbeta med kontraster, i inredning, i kläder, i livet.


I inredning är det viktigt att inte glömma bort kontrasterna. Kontraster gör att detaljer framhävs, och ger ögat en chans att stanna upp och upptäcka detaljerna. För mycket saker i samma färg, tex allt i vitt, gör att allt flyter ihop. Kontraster gör också en inredning mer spännande och intressant. Kontraster kan vara färger, ljust mot mörkt, men också i material och i former. Mjukt mot hårt, runt mot kantigt, mörkt mot ljust, rustika material mot blanka. Kommer ni ihåg hur tankegången är med yin och yang? De första varianterna av varje motsatspar har yinkvaliteter och det andra har yangkvaliteter, tex mjukt är yin, hårt är yang. Vi behöver båda dessa aspekter för att få en harmonisk miljö.


 

Även när det gäller kläder kan du tänka likadant. Det är när du blandar material, former och färger som det händer något. Tex att blanda ett par blanka byxor med en stickad tröja, spets med tweed, feminint med maskulint. Arbeta med kontrasterna.

 

Även i livet behöver vi kontraster. Jag såg just ett inslag om New York på morgonnyheterna, och kände en sådan längtan dit. Vi åker ju dit nästa vår. Samtidigt känner jag en längtan tillbaka till Skåne, till vidderna, öppenheten. Kontraster.


Färgpsykologi blåttBlå färg förknippas med fridfullhet, lugn, kreativitet och harmoni. Den associeras med vatten, svalka och oändlighet, och kopplas ihop med stillhet och lugn. Titta ut över ett lugnt hav och du känner hur stillheten fortplantar sig i din kropp.


Blått är också en färg som ses som pålitlig, lojal och något man kan lita på. Därför är det en färg som ofta används av banker (det är ingen slump att bankomaterna är blåa), män i maktposition, men även av polisen, flygpersonal - ja vill du inge förtroende och pålitlighet är blå, och då helst de mörkare färgerna som marinblått en bra färg att använda. Nyckelord är stabilitet, förtroende, intelligens, lojalitet.


Den blåa färgen räknas till de kalla färgerna och en överanvändning av blått kan framträda som kallt eller likgiltigt, men i Europa och Syd- och Mellanamerika förknippas färgen också med hälsa.


Undersökningar visar att blå är den populäraste och mest älskade färgen i hela världen. Fråga runt i din bekantskapskrets om se om det stämmer där :) Men faktum är att de flesta, faktiskt mer än hälften, av alla loggor har något blått i sig.


Det var dyrt och svårt att framställa blå färg, vilket gjorde att den räknades som ädel och gudomlig. Därför blev det också en färg som användes av kyrkor, överklass och kungliga familjer.


Eftersom kulören var så kostsam och svår att framställa, fick den status som ädel och gudomlig och blev av den anledningen en kulör för kyrkor, överklassen och de kungliga, speciellt ju mer dragning mot lila den hade.

Rensa i plånboken

Tillhör du dom som har en plånbok som knappt går att stänga, men där innehållet mest består av gamla kvitton och olika kort?


Ta en kvart och gå igenom det du har sparat i plånboken. Själv brukar jag ta emot kvitton i affären och lägga ner i plånboken, men jag går ofta igenom mina kvitton. Slänger de jag inte behöver spara, och de jag vill ha kvar för ev reklamation sparar jag i en burk. I plånboken behöver de inte ta upp plats. Börja med dina kvitton och se vilka du kan slänga direkt, och de som behöver sparas - hitta en annan förvaringslösning för dom. Plånboken är inte förvaring. Här ska det vara ett flöde. Kvitton är ett tydligt tecken på pengar som lämnar dig, alltså energi på väg bort från dig. Det är inte lämpligt att fylla plånboken med tecken på att pengar försvinner bort från dig. Här vill du ge utrymme för att få in pengar. Se även över hur din plånbok ser ut, är den sliten? Det kanske är dags att skaffa en ny. För min del är det dags för en ny. När jag precis köpt denna fick min lilla buskatt tag på den där den förvarades nattetid. När jag kom upp på morgonen låg den på golvet, och tydligen hade den blivit misstagen för ett lämpligt byte för den var full av kloavtryck och märken efter små kattänder :) Dags för en ny!


Hur många kort går du omkring och bär runt på? Jag brukade ha massor i min plånbok. De fick knappt plats. När jag tittade närmare på dom visade det sig att de allra flesta var från olika butiker, kundkort på olika klädkedjor som jag knappt handlar på, så alla dom sorterades bort.

 

Kvar blev de kort jag använder regelbundet; bankomatkortet, ICA-kortet, tankkortet, lånekortet och mitt årskort på Liseberg.

 

De övriga åkte ut!! Vilka kort använder du, och vilka ligger där av gammal vana och tar plats? Dags att gå igenom dina kort också och ta bort de du inte använder. Vill du inte göra dig av med dom helt - lägg dom isåfall i en burk där du kan ta fram dom när du vill använda dom. Men tänk på hur du använder dina kundkort på olika affärer- Handlar du där bara för att du ska få bonus? Finns det du ska köpa billigare någon annanstans? Isåfall blir det dyrt att vara lojal mot en butik bara för att du har deras kundkort!

 


Vad väljer du att se på TV?

Om du tittar på TV-tablån för en vecka, på alla de kanaler som vi numera kan se, även utan parabol, kan man tydligt se att något vi människor fascineras över, och tycker är underhållning är - mord!!!


Så många kriminalserier det går på TV. Den ena avlöser den andra; Navy CIS, Hawaii 5-0, CSI, Medium - och allt vad det heter. Titta i en TV-tablå och räkna efter hur många liknande program det visas per vecka.


Är det underhållning att titta på mord, misshandel, incest, våldtäkt? Fascineras vi av de sakerna för att de ligger så långt från vår egen verklighet? Eller för att det visar människan i sin grymmaste form?


Jag har själv gillat kriminalserier, speciellt serier som CSI där själva mordet redan begåtts, och fokus ligger på kriminalteknikernas arbete för att säkra spår och hitta mördaren. Men när jag tänker mer på det - vill jag fylla mitt sinne med detta? Hur får det mig att må att se mord efter mord?


 

Jag försöker leta i TV-tablån för att se om det finns några feel-good program. Program som lyfter mig, som får mig att må bra, som får mig att känna positiva känslor - och helt ärligt, hittar jag inte många sådana program. Har du tips på program som lyfter fram det positiva i människor får du gärna tipsa mig :)

 

Hur kommer det sig? Är mord en större business? För ärligt talat - hur många olika serier kan de fortsätta göra med exakt samma upplägg, samma tema - och vi fortsätter att titta?


Modeinspiration


Hittade en lista på H&M Life som jag tänkte dela med mig av. Dom har listat några av 'de bästa modefilmerna någonsin':


Annie Hall, 1977

Diane Keatons maskulina kläder (hon lånade Ralph Laurenkläder från Woody Allens garderob) är fortfarande en av de starkaste unisex-lookarna någonsin.


Bonnie och Clyde, 1967

Filmen om två gangsters, med Faye Dunaway och Warren Beatty i huvudrollerna, blev ett alternativ till den tidens rådande hippiegarderob. Faye Dunaway – otroligt stilig i varenda scen – visade att basker och pennkjolar alltid ser toppen ut.


American Gigolo, 1980

Richard Geres garderob kom från Giorgio Armani och stilen innebar en ny riktning för herrmodet. Mer belevat, mer avslappnat.


En enda man, 2009

Om Mad Men var den mest omtalade 60-talsskildringen så var Tom Fords En enda man den mest idealiserade. Designern-som-blev-regissör tog all sin modekunskap och gjorde 60-talet till det härligaste av alla decennier.


Grey Gardens, 1975

Catwalken refererar ofta till denna dokumentär om två släktingar till Jackie Kennedy. Beale-kvinnorna bor i Grey Gardens i Hamptons i en slags förlorad värld. Men det är deras obrydda relation till mode och kläder – tröjor används som turbaner eller kjolar – som gjorde modevärlden så väldigt förtjust.


Frukost på Tiffanys, 1961

Audrey Hepburn som Holly Golightly är förmodligen en av 1900-talets allra mest ikoniska lookar – liten svart klänning och pärlhalsband. Själva definitionen av chic.


Barry Lyndon, 1975

Om du bara ska se en film som utspelar sig på 1700-talet som din modeinspiration, se den här. Supermodellen Marisa Berenson spelar den kvinnliga huvudrollen.


Sex and the City, 2008

Den första filmen om Carrie och tjejerna är omöjlig att inte ta med här. Fylld med haute couture-bröllopsklänningar, New York-stil och högklackade skor sammanfattar den en era.


Clueless, 1995

Alicia Silverstone spelar Cher i den här roliga komedin. Hon har en app som låter henne styla sig själv, långt före iPhonen ens var uppfunnen. Och hennes stil handlar helt om skotskrutigt möter high school-knästrumpor.


Susan var är du, 1985

Madonna skapade helt sin egen stil under 80-talet och i Susan var är du förvandlade hon den till en hitfilm.


Vilka av dessa filmer har du sett? Jag har sett Susan var är du, Clueless, Sex and the City, American gigolo. Jag tror jag har sett Breakfast at Tiffanys på TV någon gång för länge sedan, men de Audrey Hepburns look i den filmen så ofta refereras till, och Audrey Hepbrun som en av 1900-talets stora modeikon, vore det roligt att se den igen.Utemöbler

Så här på sensommaren kan det vara läge att titta över alla saker utomhus. Vilka saker har inte använts under denna sommaren? Är det något som är trasigt och behöver bytas ut? Finns det saker du kan rensa bort?
Gå igenom utemöbler, redskap som krattor, spadar osv, olika medel (själv har jag ett gammalt lusmedel som åker ut nu), vattenkannor, krukor och sortera bort sådant som är trasigt och som inte fungerar.


Sådant som är helt, men som du själv inte har användning för kan du skänka bort. Förbered redan nu för nästa sommarsäson. Olja in möbler och tvätta rent krukor och redskap innan du ställer undan dom så håller dom sig fina längre.

Stanna upp....

Många gånger är vi någon annanstans i tankarna än där vi är rent fysiskt. Vi stannar inte upp och njuter av de otaliga underbara tillfällen livet erbjuder. Istället är vi på väg till nästa ögonblick, planerar, analyserar, tänker på vad vi ska göra sen. Vi glömmer att stanna upp och njuta av nuet.

Tillåt dig själv att stanna upp, vara närvarande i det du gör. Använd alla dina sinnen för att ta in upplevelsen med hela din kropp. Mindfulness är ett utmärkt redskap för att göra detta, men allt vad mindfulness handlar om har du redan inom dig. Det gäller bara att stanna upp och få tillgång till allt du redan har.


Njut av nuet!

 


Njut av livet och må bättre...

.... är titeln på en bok, skriven av Marguerite Walfridsson som jag för ett tag sedan såg i affären Body, Mind, Soul i Kungsbacka. Jag blev nyfiken på den och skrev upp den på min lista över litteraturtips. Igår lånade jag den på biblioteket.
Och det är en underbar liten pärla till bok. Marguerite beskriver vardagens stunder av lycka. Att upptäcka det som finns nära, runt omkring oss och som hjälper oss att njuta av tillvaron och må bättre.


Boken är indelad i kapitel som Doften, Maten, Väntan på våren, Musiken, Tystnaden, Hälsan, Dansen osv. Där skriver hon personliga betraktelser om saker som, om vi tar oss tid att upptäcka dom, ger livet en extra dimension. Själva kärnan i mindfulness.


Utdrag ur kapitelt om doft:


"Doft är som musik, musik är som doft. Lika omedelbar, lika stämningsspande. Doften når vårt innersta ofta utan att vi vet om det eller lägger särskilt märke till den.
   Doften vägleder oss i tillvaron. Det gäller bara att vara öppen för den, för alla dofter, för de finns ständigt omkring oss. Det gäller att lägga märke till de signaler näsans receptorer skickar vidare till hjärnan."


Vidare;

" När vi är små går vi ofta på näsan som en hund som läser av sin miljö. Därför minns vi också många barndomsdofter så väl. Lukten av jordkällare, strandens våta, dyiga lukt eller tångdoften, fräscht jodaktig eller vidrigt rutten och jäsande. Vi minns lukten av våta nytvättade trasmattor på tork, vedbodens terpentinrika doft, resedablomman i mammas rabatt, den nyfångade fisken, myrens doft av pors och skvattram. Lök, jordig potatis och persilja i köket."

En underbar liten pärla till bok och konsten att njuta av livet.

Njuta med alla sinnen

I onsdags eftermiddag åkte jag och dottern upp på stan, tänkte kolla lite på Göteborgs Kulturkalas, titta efter nya höstkläder åt henne och så njuta av en lyxig fika på Le pain francaise.


Av en impuls bestämde jag mig för att visa henne en av mina favoritrestauranger i stan, SoHo, för jag tycker så mycket om stämningen där. Det är en av de vackraste restauranger jag varit på. Jag tror inte att saker händer bara av en slump.


Det här är vad jag såg på väggen när vi kom in.


 

I tisdags var jag i en underbar affär i Kungsbacka med inriktning på våra fem sinnen, och de fem elementen. Denna restaurang har också filosofin att ett restaurangbesök ska tilltala alla våra sinnen.

 Synen; se vackra inredningsattiraljer, inspirerande böcker, fina färger och mönster, fotografisk konst, vackert porsling och glas och till sist vackra möbler. Allt detta inspirerar!
Hörseln; mjuka jazztongångar, människor som skrattar, en sked som rör om i en kopp och stunder av total tystnad.
Doften; blommor i en vas, espresso med varm mjölk, doftljus, teér, kryddor, vin - mmm dofter är en viktig del av restaurangbesöket och smakupplevelsen.
Smaken; en bit av varmt bröd, mjuk bourgogne, cheesecake, mörk choklad som smälter på tungan....mmm, poetiskt beskrivet
Känseln; silkets mjukhet, ett varmt teglas, mjuka sofftyger, rustikt träI restaurangen finns en del inredd med mörkt trä, mjuka soffor, orientaliska mattor, levande ljus
I en annan del är det ljust, vita trämöbler, mycket växter med en känsla av uterum

Dottern hittade lite nya kläder på stan också :)


 

Ljus leder upp för trappstegen från den mörka, ombonade delen till den ljusa "verandan".

 

Även om du äter middag hemma, försök tänka på samma sätt som denna restaurang har gjort. Hur kan du involvera alla dina sinnen i måltiden? För att träna upp dina sinnen, kan du fokusera på ett sinne i taget. Synen är för många ett dominerande sinne. Blunda och fokusera på vilka dofter du kan urskilja, vad hör du? Är ni flera försök gissa er till vad ni äter och se vilken smak olika ingredienser har när ni inte har synen som hjälpmedel? Eller försök, som i Sveriges mästerkock, att utifrån smak se vilka ingredienser som ingår i olika rätter eller bakverk? Det är ett bra sätt att öva upp smaklökarna.


Att använda alla dina fem sinnen är en viktig del i mindfulness. Njut av dina måltider på ett mindfullt sätt.


Det kom ett mail....

Det kom ett mail, hela vägen från New York. Från svenska Helena som hittat till min blogg :)) Hon är astronom, bor och arbetar i min favoritstad New York. Hon målar också och skickade med en länk till sin hemsida, http://www.mariposas.se/gallery/gallery_stars.html


Underbara målningar i olika teman. Mina favoriter i varje kategori var dessa
Vilket fantastiskt ljus. Älskar ljusets spel bland trädkronorna. Dottern tycker om att ta sådana foton och den här tavlan ger mig samma känsla av lätthet

 Stilla och vilsam
Hjärtan är ju mina favoritform, och den här tavlan känns magisk
Vilka färger, vilken explosion, vilken hetta - eld...i rymden. Makalös.


Jag blir så glad när ni läsare hör av er. Det gör att ni blir personer för mig också, inte bara en siffra i besöksstatistiken. Det känns mer som jag skriver för er, personer som blivit bekanta för mig, och inte bara för mig själv eller för någon anonym person, utan till Theresé, Beatrice, Yve, Maria för att bara nämna några av er som kommenterar mina inlägg. Och så till dig Helena som skickat ett så fint mail till mig. Ni gör mig så glad!

Kram till er! ♥


Rensa bland musiken

Mina skivor har länge varit min akilleshäl och något jag har haft jättesvårt att rensa bland, och sortera bort någonting. Alla vinylskivor gjorde jag mig av med för några år sedan, och det sved lite då. Jag hade en hel del skivor, varav några ansågs som rariteter och svåra att få tag på bla The Runaways Live in Japan.


Det sved just när jag var i affären och sålde dom, men sen har jag inte saknat dom något nämnvärt. Ändå har jag haft svårt att gå på nästa del, CD-skivorna. Jag hade alla CD-skivor jag köpt sedan början av 90-talet. En del av dom har jag nog inte lyssnat på de senaste 15 åren. Ändå har det varit svårt att rensa bort dom. Men nu har jag börjat, och för några veckor sedan sorterade jag bort mer än hälften.

 Det här är en del av de skivor som finns kvar. Jag ska gå igenom dom en gång till, och se om det finns fler skivor som jag faktiskt är färdig med, och varit rätt länge :)) Efter utsorteringen blev det bara tre, av tio hyllor, som var fyllda i CD-pelaren, så den åkte också ut. Ser lite konstigt ut med en hylla som bara är halvfull.

Efter en utsortering till ska de skivor som jag vill spara förvaras i några av lådorna i denna byrå som står i hallen. Den är min lilla "altare".

Där står en ängel (jag gillar änglar) och så två värmeljusstakar som dottern och jag gjorde när vi hade en pysselkväll. De är väldigt lätta att göra. Vi tog två tomma, diskade glasburkar (tror den ena är en gammal sillburk och en marmeladburk). Vi valde ut ett par fina servetter (änglar :)) och klistrade på dom för att sedan lacka över. Vanlig decoupageteknik. Innan lacket hade torkat strödde vi på glitter i guld, silver och rött. Enkla och fina. Brevid står ett ljus som dottern gjort till mig. Där står det MAMMA och hjärtan ♥♥

Ovanför hänger en tavla som dottern gjorde för flera år sedan, och som jag tycker mycket om.Städa, städa varje fredag.... ;)

Här hemma har änglarna fått ganska tjocka tofflor senaste tiden :) Det märks att jag var borta i helgen och sen varit borta på kvällarna denna vecka. Och med två katter i hemmet, vars päls verkar sitta vääääldigt löst, och som dessutom vill bli klappade hela tiden så hårstråna yr omkring, så kunde jag i morse konstatera att "oj, vilken hög med svarta katthår det låg här" och "oj, vilken dammtuss det kom fram där".


Ikväll har jag haft en skön hemmakväll och farit runt med dammsugaren. Den städning jag gillar allra bäst är att dammsuga. Dels blir resultatet så tydligt. Undanplockat, inga saker som ligger framme och så nydammsugna golv så känns hemmet fräscht och rent. Om det då ligger lite damm på någon hylla gör inte så mycket. Det totala intrycket är iallafall att det är städat. Dessutom gillar jag att höra rassel, rassel i dammsugarröret när grus och damm flyger in i dammsugarens innanmäte. Det blir så konkret.

Och medan jag höll på dök jag in i städskåpet för att leta efter ett större grenuttag. Det slutade med att jag rensade bort en hel del elsladdar som låg i den lådan, och som jag inte har en aning om vad de går till. Då åker dom ut, och skulle det behövas en elsladd någon gång i framtiden får jag skaffa en då :)

VSH

 

I senaste numret av Your Life är en intervju med Filippa Reinfeldt. Det pratas mycket om Michelle Obama, men jag tycker vår first lady är minst lika vacker, på ett naturligt sätt.

 

En sak hon nämner i artikeln är att hon skriver in VSH i sin almanacka - vilket är en förkortning av Vad Som Helst. En underbar idé tycker jag.

 

Strecka upp tider i din almanacka och frigör tid där du kan göra precis vad du har lust med, kan följa spontana infall och få värdefull tid för dig själv. Har du familj och många "måsten" mår du ännu bättre av att även vika timmar i kalendern enbart för dig själv. Gör dessa tider till riktigt värdefulla timmar, som inget kan rucka på. När tiden blir för tight är det ofta tiden för att vårda kroppen och själen som får vika först. Gör tvärtom! Låt dessa tiden bli heliga tider!

 


Bygg vackrare städer

I förrgår fick jag tips av min vän om en spännande stad i Skåne - Jakriborg. En nybyggde medeltida Hansastad mitt på Skånes slätt. Två bröder fick en idé om att bygga en vackrare stad. De hade några hektar före detta industrimark strax utanför Lund och där har de byggt upp denna stad.


När jag sökte mer information på nätet såg jag att denna stad, eller egentligen by, med ca 3500 invånare, hånas av många arkitekter. Varför det, undrar jag? Själv skulle jag mycket hellre bo i en stad som tar tillvara gamla vackra byggnadssätt och där inte allt är stål, glas och betong.


Den här staden ska jag titta närmare på nästa gång jag åker till Skåne.


 

Mindfulness

Lektion 17 - Ingen kontakt


"Det är så lätt att betrakta utan att se, lyssna utan att höra, äta utan att känna smaken, förbise den fuktiga jordens doft efter regnet, eller rentav röra vid andra utan att märka de känslor vi sänder och tar emot. När vi ska tala om dessa alltför vanliga tillfällen då vi förbiser det som kan kännas eller uppfattas, antingen det gäller ögon, öron eller andra sinnen, använder vi just uttrycket ingen kontakt."

Dagens lunch

Idag, på min lediga dag, började jag morgonen med yoga. Idag var det ett yogapass med mycket eld så jag var ordentligt uppvärmd när jag åkte hem.


Till lunch idag gjorde jag en av maträtterna från Linas matkasse; Ljummen pestopasta med rökt bog och bacon


 

Den var jättegod, och innehåller pasta, färsk broccoli, röd spetspaprika, torkad oregano, rökt bog, gurka, machésallad, bacon, röd pesto.

 

Det blir även fredagens matlåda till mig, och dottern får med sig en portion imorgon till sin kurs där hon ska göra animerad film.

 


Höstmys

En, av många, saker jag verkligen gillar med att bo i Sverige är att vi har fyra olika årstider, var och en med sin charm. Jag gillar verkligen alla årstider!


Nu när sommaren går mot sitt slut, och vi närmar oss nästa årstid, hösten är det härligt att dekorera hemma med ljus, ta in naturen och krypa upp i soffan med en bok i mysiga kläder och en kopp te.


  

Men även vintern är en fin årstid tycker jag, speciellt de senaste två åren när vi har haft så mycket snö. Titta bara på dessa bilder jag hittade i datorn, som dottern tog förra vintern. Visst är det vackert?

 


 Och där är ju jag, uppe i vår skog vid toppen till pulkabacken :))


Symboler och budskap

Vikten av positiva symboler i hemmet har jag skrivit om förut. Hemma hos mig finns det små budskap lite här och där. En del ser man tydligt som min stora, fina tavla om Happiness, andra är det först när man ser sig omkring lite närmare som man upptäcker.


Dessa två stenar ligger på en bänk hemma hos mig,

 

Den här fick jag av mina underbara arbetskamrater, som jag träffade igår, när jag slutade på mitt förra jobb vid årsskiftet. Det blev en symbol för hur vi har upplevt tiden vi arbetat ihop och att vår vänskap är inte slut, bara för att vi inte arbetar ihop längre, utan den fortsätter. Tack för att ni finns!
Den här stenen hittade jag på katthemmets loppis, där vi brukar lämna in massor av saker när vi har rensat hemma. Budskapet på den stämmer så väl med min syn på livet. Livet är ett äventyr, dvs fyllt med lek, glädje, skratt och nya upptäckter.


Tänkvärt

 

Många tänkvärda ord på denna skylt, men en som jag tycker är viktig att ha med sig är "without action you aren´t going anywhere".

 

Det spelar ingen roll hur mycket god intention du har, utan att verkligen agera blir det ingen effekt. Jag har hört Olof Röhlander föreläsa om att det alltid blir som du tänkt dig, och det är sant att vi skapar vårt liv utifrån våra tankar. Tankens kraft är oerhört stark.

 

Men, det behövs en faktisk handling för att få en förändring. Om du tex tänker att du vill gå ner i vikt är det först när du snör på dig skorna och faktiskt ger dig ut och tar en promenad, regelbundet, som du kommer märka en förändring.

 

Om du tänker att du är trött på ditt jobb och skulle vilja göra något annat, är det först när du börjar läsa platsannonser och faktiskt skickar iväg ansökningar som du ger dig själv en chans till förändring. Bara tankar brukar ofta stanna vid det - bara tankar.

 

Ofta räcker det med att vi sätter igång, gör ett första litet steg mot det vi önskar oss och vill ha för att sätta igång. Vill du tex bli mer social och få fler vänner kan det första steget vara att börja prata lite med någon på ditt jobb, expediten i affären, någon som väntar på bussen på samma hållplats som du. Tanken är inte att just den personen ska bli din vän, utan bara att börja träna på att göra något annorlunda, och söka kontakt med andra människor. Att sätta dig själv i rörelse mot det du önskar.

 

Alla förändringar har börjat med ett första steg. Det steget kan vara stort, eller det kan vara litet. Oavsett hur lång resa du vill göra börjar den med ett första steg. Vilka förändringar vill du göra? Vad drömmer du om? Vilka steg kan du ta för att komma närmare din dröm?


"Tråk"-förvaring

Med den inspirerande rubriken vill jag få dig att fundera på hur du förvarar allt som ska återvinnas? Vi förvarar en hel del i hemmet, som är på väg ut. Hur mycket plats låter du det ta i ditt hem? Har du en organiserad förvaring även för tidningar, glas, kartonger, glödlampor, batterier - ja allt som vi numera återvinner och sorterar på olika ställen.


 

Ett ställe som kanske glöms bort när det gäller att röja och rensa är under diskbänken. Här är det ofta saker av mer tråkig karaktär som förvaras, och kanske därför inte ägnas någon större tanke. Men sett ur feng shui synpunkt är det ett oerhört viktigt ställe att hålla rent på. Här är energin inte bara stagnerad, utan tom sunkig. Att hålla rent här är viktigt så att inte dina möjligheter i livet bokstavligt talat ska spolas bort.

 

Jag ser på bilden att det är dags för mig att skura sophinken igen (men jag bjuder på den bilden, så ser ni att här är det inte perfekt heller :)) Soporna tömmer jag ofta. I hinken bakom förvaras mjölkkartonger, plast och annat som ska till vår miljöstation.

 

I en plastback (som går lätt att diska i diskmaskinen emellanåt) förvaras glödlampor i en stor glasburk och batterier i en liten mindre. Då jag varken har en dagstidning eller får reklam (skylten med Reklam - nej tack gjorde att min ingående post minskade med 60-70%) har jag inte så mycket som ska till pappersåtervinningen, men det som väntar på att tas dit förvarar jag i en tidskriftssamlare.

 

Här finns fortfarande gott om plats, där jag kan ställa tex flaskor och burkar som ska pantas i väntan på att jag ska till affären.


Kvinnlig shopping

För flera år sedan läste jag en krönika om hur shoppinhjärnan fungerar som jag tyckte både var rolig och klockren, så den rev jag ur och sparade i min inspirationspärm. Så här lyder den:

"Jag har två hjärnor. Min ena hjärna är en rationell, välplanerad och stabil sak i yllegrått som jag är rätt stolt över. Den är den hjärnan som en gång i tiden fattade både det där med derivata och andragradsekvationer, hjälpte mig att lyckas bra på högskoleprovet och fortfarande minnas fragment av franska fraser från gymnasiet.


Sedan har vi min andra hjärna - shoppinghjärnan. Den som forskarna inte upptäckt än, men som jag vet finns där; ett litet, rosa, fluffigt och väldoftande bihang mitt i min frontallob. Shoppinghjärnan aktiveras regelbundet. De mest aktiva dagarna infaller märkligt nog oftast just kring löneutbetalningar.


Den här lilla rosa rackaren är impulsivt charmig men har ett tydligt manipulativt drag. Den måste hållas i schack.


Shoppinghjärnan använder ord och uttryck som "unna mig", "äh vad fan!", sista-minuten-resa, njuta, snyggt, coolt, "ett glas till tack", fynd och "för en gångs skull" - och den vill alltid beställa in dessert.


Att tygla shoppinghjärnan är den rationella hjärnans jobb. Tyvärr lyckas den stora grå ofta inte särskilt bra. För trots att den grå ska vara så himla smart så rår den inte riktigt på den här slipade lilla rosa filuren.


Den rationella hjärnan talar ofta om sparkonto, pensionsförsäkring, praktiskt, slittåligt, långsiktigt, amortering - och tjatar ständigt om att det är dags att kontakta vår elleverantör (vem det nu är?).


Upplagt för konflikter alltså. Så här kan det låta när de två hjärnorna går på stan.


Shoppinghjärnan, SH: Jag bara måste, måste, måste ha de där skorna!!!


Rationella hjärnan, RH: Men du har ju redan ett par svarta med hög klack. Två par till och med!!


SH: Men inte med just en så där liksom insvängd smal klack och inte i mocka. Snälla, snälla, snälla!


RH: Fast du använder ju inte ens de där svarta skorna du redan har. Du trivs ju inte i högklackat.


SH: Men de där, med just den där insvängda, smala klacken, skulle jag trivas i och använda. Jätte-jätte-jättemycke!


RH: Hur bli det med det där super-regnstället till sonen då, det för 970 kronor som ligger undanlagt på Polarn o Pyret?


SH: Ja, ja. Men det finns nästan likadant på H&M för 398 kronor. (En stunds tystnad) Vänta nu....om jag köper det på H&M istället för det på PoP så har jag ju tjänat.....572 kronor! Och då fattas det bara 127 kronor till de här fantastiska skorna. Fatta! 127 kronor för ett par underbara skor som de här. Ett superfynd! Jag tar dom (Skickar impuls till högerhanden att langa fram kontokortet)


RH: Men.....


SH: Så, då var det kontokortat, namntecknat och klart. Puss på er nya skorna! (Ljudligt smackande på skokartongen) Ska vi inte ta och belöna oss med en latte på det där mysiga fiket nu?


RH: Men....


Shoppinghjärnan mot rationella hjärnan: 1-0. Lätt seger för den rosa. Igen. Och nya skor till mig!"

Andra exempel på hur shoppinghjärnan fungerar:

"Titta - jag har sparat 1534 kronor!"


Så ligger det egentligen till: Jag har köpt kläder, som jag egentligen inte behöver, för 1534 kronor på halva-priset-rea ) och jo, en del passar faktiskt nästan också)


" Och allt det här sminket och necessären fick jag gratis"


Så här ligger det egentligen till: Gratis och gratis....Jag var ju i och för sig tvungen att köpa den där ansikskrämen för 489 kronor, trots att jag har  den från ACO som fungerar bra. Och sedan var jag tvungen att köpa något mer för att kunna nå upp till bonustaket på 500 kronor och då var det billigaste (som jag i och för sig inte behövde) en ögonfransböjare för 159 kronor


Krönikan är skriven av Malin Kaldo och publicerades i Amelia för många år sedan. Är det någon av er som känner igen resonemanget? Brukar det var den rationella hjärnan eller shoppinghjärnan som får sista ordet för dig?

Vänner är rikedom

Att vårda sina relationer är en av de lyckostrategier jag har skrivit om här tidigare på bloggen, en av de tolv som har vetenskaplig uppbackning om att det påverkar vår lyckonivå positivt, och en av de fem lyckostrategier jag har valt att anamma i mitt liv.


Ikväll har jag haft en sådan kväll. Mina fantastiskt underbara jobbarkompisar på mitt förra jobb, två tjejer som fick mig att känna mig som en i gänget redan första dagen jag började där, och som gjorde hela den tiden vi arbetade tillsammans (en dag i veckan i ett och ett halvt år) till veckans bästa dag. Nu var det några månader sedan vi sågs sist, men ikväll hade vi bokat in en träff på Le pain francaise i Göteborg för middag, fika och massor av snack.


 

 

Själva caféet har de gjort jättebra tycker jag, med små mysiga bås, sammet i olika färger och överlag en gemytlig stämning. Att det finns så mycket gott att välja på att äta, både varm mat, sallader och bakverk gör det till ett av mina absoluta favoritställen i centrala stan.

 

 

Att gå ut såhär en vardagkväll efter jobbet, äta god middag och träffa vänner är bästa vardagslyxen. Kom hem på ett strålande humör och fortsatte krama dottern och klappa katter ;)


Fem element - fem sinnen

Idag var jag i en fantastisk affär i Kungsbacka, Body Mind Soul. Affären drivs sedan december 2010 av Monica Thengberg. Monica är i grunden sjuksköterska, men hennes intresse för kinesisk medicin och de fem årstiderna; trä, eld, jord, metall och vatten fick henne att öppna denna sinnenas affär där allt i affären har med välmående att göra.


Affären är uppdelad i olika sektorer, choklad, teér, lakrits, italienska delikatesser, doftljus, musik, böcker.


 

På väggarna runt om i affären finns de nio ledord som är Monikas tanke bakom både butiken, och i livet, tex Glädje, Njuta, Meningsfullhet,Inspiration
Böcker om bla feng shui finns brevid härlig avslappnande musik, passande för bla meditation och yoga. Den 18 oktober kommer Agneta Nyholm Winqvist, grundare av Nordic School of Feng Shui och författare till flera böcker om feng shui och nu även wabi sabi.


Bakom själva butikslokalen finns behandlingsrum för massage och andra kroppsbehandlingar.

 I hela butiken finns visdomsord att ta till sig, som här på väggen "Open your senses - all is connected"


Detta är inte bara en butik utan en upplevelse för alla sinnen. Här anordnas dessutom olika aktiviteter under hösten, bla workshops om de olika årstiderna och de element som är kopplat till varje årstid, provsmakningar av äpple, choklad, kaffe, kryddor mm
Även skyltfönstret visar det element som är förknippat till innevarande årstid. Just nu är det sommar, vars element är eld. Snart kommer sensommar, med sitt element jord för att sedan följas av höst och metallelementet och sist vinter med vattenelementet. När året börjar igen kommer våren, och träelementet. Allt enligt traditionell kinesisk medicin, vilket i stora drag är det samma som inom feng shui.


I skyltfönstret ser ni även mig ;))


I butiken köpte jag en present till en fantastisk vän jag träffade idag. Hon fyller år på måndag och jag ville ge henne en liten present, men att ge bort saker finns inte för min del. De allra flesta av oss har redan för mycket saker och behöver inte fylla på med mer. Däremot är presenter som man på något sätt förbrukar ett bra sätt. Det kan tex vara som jag köpte idag en rosor och chokladtvål samt ett par hjärtformade chokladhjärtan med budskap :) En annan bra idé kan tex vara biobiljetter, middag, en resa, en upplevelse.


Denna affär är verkligen värd ett besök! Kolla in deras hemsida för mer information www.bodymindsoul-mt.com


4 good kväll i Göteborg

Jag har skrivit om företaget 4good förut här på bloggen. Två energiska, sprudlande tjejer som har som motto att sprida glädje och solsken omkring sig ordnar inspirationsföreläsningar i Stockholm, Göteborg och Malmö med jämna mellanrum. Där har de en mängd intressanta föreläsare som delar med sig av sina upplevelser, kunskaper och liv. Det var också det företaget som ordnade den underbara resan till Mallorca i våras.


Nu är det snart dags för höstens första inspirationskväll i Göteborg, och temat är Eat, love, live.Ny 4goodkväll om att äta & leva lite enklare den 22/9 i Göteborg!

Vi kickstartar hösten genom att tänka Back to Basic vad gäller kärleken, livet och maten. Färre omvägar och mer rakt på sak helt enkelt. Kom! Inspireras till mer livsglädje av en av Sveriges i särklass bästa föreläsare – Lou Rossling, peppas till mer innerlighet av kärleksprofeten och poeten Bob Hansson och bli gladare i matlagning av Lotta Lundgren, författare till coola kokboken Om jag var din hemmafru. Kvällens Sunshine Story berättas av Lotta Bäckström som, efter en livsavgörande stroke, började laga mat i sitt 15 kvm stora kök och idag driver ett av Göteborgs populäraste cateringföretag - Himla Gott!


LOU ROSSLING

Lou Rossling är en av Sveriges mest anlitade inspirationsföreläsare och föreläser för över 30 000 personer om året. Hon nominerades tillkunskapspriset 2009 och 2003 utnämndes hon till Årets talare -  det förstår vi! Hon pratar om förnuft och känsla, kärlek och intuition på ett alldeles ovanligt begåvat sätt. Hennes långa erfarenhet som förskollärare har lärt henne att se på livet med barnens perspektiv och den kunskapen förmedlar hon vidare till oss. Lou är författare till boken Tänd dina stjärnögon som handlar om hur vi som barn tror på en framtid där allt är möjligt. Hur vi som barn ser på livet genom lysande stjärnögon. Som vuxna låter vi oss begränsas av måsten och gamla vanor. Men det behöver inte vara så. Precis som barn kan vuxna se på livet med glädje och tillförsikt. Lou stärker vårt självförtroende och vår förmåga att ta ansvar över vårt liv, våra val och våra relationer. Klok som en bok är hon – ja, vi är såå glada för att Lou ska vara med!

Bob Hansson
Kärlek – hur fan gör man? Så heter en av författaren Bob Hanssons böcker och på det temat peppar han oss till mer innerlighet under 4goodkvällen. Kärleksprofeten och poeten Bob påminner oss om att det är närmare till kärleken än vad man kan tro. Att det inte behöver vara så krångligt. Han är sällsynt klok, energisk och en rejäl vitamininjektion in i den svenska lagomheten. Han har uppträtt tusentals gånger på allt från rockfestivaler till reklambyråer, föreläser och jobbade bland annat som sidekick i SVTs Babel i jakten på Sveriges kärlekspoem till prinsessan Victoria. Bob har skrivit ett flertal böcker - senast utkom boken Vips! Så blev det liv. Äntligen är han hos oss på 4good ; )

Lotta Lundgren är stjärncopywritern som hoppade av reklambranschen för att skriva om mat, prata om mat och laga mat. Idag är hon en av våra mest etablerade matprofiler och aktuell med två kokböcker, Jordens Bästa Käk och Om jag var din hemmafru, och i september leder hon andra säsongen av tv-serien Landet Brunsås tillsammans med Henrik Schyffert och Erik Haag. Det är lätt att älska Lottas orädda, rockiga inställning till både mat och nya utmaningar. Kom och hör henne berätta hur man gör både livet och matlagningen lite roligare.


Lotta Bäckström

För tio år sedan levde Lotta Bäckström ett stressigt liv. Hon var ensamstående mamma till Cecilia, nu 17 år, hade svårt att få ekonomin att gå ihop och hade en usel relation till sin dotters pappa. Hon jobbade så mycket hon orkade och gick med ständigt dåligt samvete över allt hon inte hann eller orkade med. Samtidigt älskade hon att vara i farten, hade många vänner hon umgicks med och ställde alltid upp för andra. En sensommardag satt hon på cykeln på väg någonstans när det small till i huvudet och hon kände en brännande smärta runt ena örat. 32-åriga Lotta hade fått en stroke. Detta blev hennes vändpunkt i livet. Hon fick tänka om. Hon startade cateringföretaget Himlagott från sitt kök på 15 kvadrat i Linnéområdet i Göteborg – för att det var det enda hon kunde göra: att jobba hemifrån. Det en ledde till det andra. Företaget växte, idag har hon skrivit två kokböcker, tävlat med sina chokladdesserter i Frankrike, lagat mat i Malous TV4 och gör uppskattade matreportage. Hör Lotta prata om mat och om livet – här kommer en solskenshistoria med guldkant!

för att anmäla dig gå in på http://www.4good.se/lectures/eat_love_live__goteborg


Tid:
Torsdag 22 september 2011 kl 18.30-21.15 (dörrarna öppnas 18.00)
Plats: Radisson Blu, Södra Hamngatan 59, Göteborg
Pris: 395 kr inkl moms för privatperson. 495 exkl moms för företag.
I priset ingår föreläsningar, vin, goodiebags och överraskningar!


Jag har tidigare hört Lou Rossling prata på en konferens och hon är verkligen värd att lyssna på.  Kokboken "Om jag var din hemmafru" har jag bläddrat i och det ska bli roligt att höra hennes historia. Roligast av allt är ändå att lyssna på kvällens solskenshistoria, där det alltid är någon med lokal förankring som har vågat ta steget, vågat göra något nytt i livet.


Har du aldrig varit på någon av 4goodskvällar kan jag verkligen rekommendera dom. Du kommer få en fantastisk kväll, med så mycket smittande glädje och energi. Kanske ses vi där???


I Malmö har dom en föreläsningskväll 13 september, och i Stockholm 19 september.


Bra service

Något som får mig att må bra är när jag träffar på människor som i sitt yrke ger det där lilla extra. När man känner sig extra omhändertagen.


Just nu fick jag ett sådant tillfälle. Förra veckan var jag på polisstationen för att skaffa nytt pass till dottern. Vi fick vänta ganska länge på vår tur, men det var ok för vi träffade en trevlig dam i luckan som hjälpte oss med allt för passet. Det skulle ta max fem arbetsdagar, vilket är bra mycket kortare tid än förr i tiden. Och bra då vi om ett par veckor åker till Frankrike.


Trots att vi var där på onsdag eftermiddag, fick jag redan på fredag eftermiddag ett sms om att passet var klart att hämta ut. Wow, vilken service!! Två arbetsdagar och det var klart. En eloge till passavdelningen!

Färgernas psykologi - lila

Allt vi har omkring oss påverkar oss, en del saker på ett medvetet plan, annat är vi mer omedvetna av. Vår omgivning påverkar oss i vaket tillstånd, men även när vi sover. Därför är det så viktigt att fundera på vad vi omger oss med för saker. Det är en av grundtankarna inom feng shui.


De färger vi omger oss med påverkar oss på olika sätt. Alla färger sjunger på sin egen frekvens, och en del färger kan vi känna instinktivt hur vi påverkas av dom. Vi blir tex glada och upprymda när vi ser något rött, gult förknippar vi med solen osv. Men genom att lära dig mer om på vilket sätt de olika färgerna påverkar oss, kan du själv använda färger för att få in mer av något du kanske saknar. Du kan även använda färgpsykologin när det gäller valet av dina kläder. När jag arbetat som färg- och stilrådgivare har jag bla arbetat med företagsledare och politiker, och där väljer man olika färger utifrån vilket intryck man vill att omgivningen ska få av en. Det kan du också göra! Genom att veta mer om färger, och dess psykologiska inverkan, kan du låta färgerna arbeta för dig.


Eftersom jag skrev om lila häromdagen, tänkte jag börja med den lila färgen. I vanliga fall brukar man börja med grundfärgerna, blått, gult och rött. Alla färger är blandningar av dessa grundfärger i olika kombinationer; och styrkan och klarheten i färgerna påverkas av hurpass mycket vitt eller svart som läggs till.

Lila är en färg som associerar till bla visdom, andlighet, värdighet, kunglighet. Den är lite mystisk och lite magisk. Det är en färg som ofta används av kreativa människor  då den också representerar kreativitet och sjävständighet. Den sägs även stärka självkänslan.


Lila räknas till de kalla färgerna, och har en lugnande inverkan. Den uppfattas även som elegant.


Så om du vill känna en större självsäkerhet, lite mer kreativ och elegant är lila en bra färg på kläder, eller kanske mest på accesoarer. Som färg på en aftonklänning är den superb. I hemmet kan lila ge en extra dimension, kanske som en fondvägg i ett arbetsrum eller i detaljer i inredningen.Yin och Yang helg

I feng shui är nyckelorden balans och harmoni. Alla åtgärder man gör har den grundtanken, att skapa balans och harmoni i livet. En central del i feng shui är yin och yang, och att skapa balans mellan yin och yang.


Yin och yang symbolen står för den bästa balansen mellan olika kvaliteter. Det innebär balans mellan kallt och varmt, mjukt och hårt, ljust och mörkt, manligt och kvinnlig, dag och natt etc. I inredningen är det viktigt att sträva efter balans mellan de olika kvaliteterna och kontrasterna, men även i livet.


Yin står för det mörka, mjuka, tillbakadragna och beskrivs med ord som svagt, litet, stillsamt, kallt, fuktigt, kvinnligt. Yang står för det ljusa, hårda och utåtriktade och beskrivs med ord som är kontraster till ying-begreppen; starkt, stort, aktivt, varmt, torrt, manligt.


Yin och yang samspelar med varandra och har lika stort utrymme i symbolen. Det symboliseras av två likvärdiga fält, och i varje fält finns en liten kärna av dess motsats. Den totala symbolen symboliserar helhet, perfektion, balans och harmoni.


För att uppleva harmoni behöver yin och yang vara i balans, i vår inredning, men även i vårt liv. Alla har vi en blandning av yin och yang i oss, men ofta dominerar den ena, och för att skapa balans behöver vi tillföra mer av den kraften som är svagast representerad.


Typiska yangmänniskor är driftiga, framåt, energiska och skulle, utifrån elementen beskrivas som eldmänniskor. De älskar fart, liv, rörelse, men om de inte balanserar sin yangenergi kan de bli spända, lättirriterade och få utlopp för yangenergin på ett destruktivt sätt. De behöver balansera sin starka yangpersonlighet med mer yinaktiviteter, som att ta en lung promenad, yoga, vila, meditera - ja helt enkelt ta det lugnt.


Typiska yinmänniskor är lugna, fantasifulla, omtänksamma, men med för mycket yinenergi kan de lätt bli deprimerade, energilösa och grubblande. De behöver balansera yinenergin med mer aktivitet, dvs yangenergi som att springa, dansa och lyssna på glad och pigg musik, umgås med vänner.


För egen del brukar jag dela upp mina helger i en yangdag och en yindag. Det har jag gjort länge, långt innan jag kunde något om feng shui. För mig kändes det naturligt och något min kropp och min själ behövde. När jag lärde mig mer om feng shui vet jag varför. Vi behöver balans mellan de olika energierna. Lördagar är ofta min yangdag, med aktiviteter inbokade och då jag är ute och flänger på olika saker, kanske jag träffar vänner eller gör något på kvällen. Söndagar däremot är min yindag. Då vill jag ta det lungt, inte ha något inbokat, inga tider att passa, bara ta dagen som den kommer, äta en lång frukost. Vara för mig själv.


Då får helgen balans för mig. Balans mellan aktivitet och vila, balans mellan socialt umgänge och vara för mig själv, balans mellan skratt och tystnad.


Hur brukar dina veckor, och dina helger se ut? Ofta är det yininslag många människor behöver mer av. Jag har flera i min omgivning som har svårt för tystnad, stillhet och varandet. Då är det ofta just det som behövs.


Manlig shopping

För några år sedan var jag och åt brunch med en manlig vän, och ett par av hans vänner, och fick en ganska intressant erfarenhet av manlig shopping. Jag har shoppat med män innan dess, men aldrig i grupp förut.


Efter maten är det någon som föreslår att vi ska gå och shoppa, och de frågar om jag vill följa med. Visst, säger jag, gå i affärer är kul, även om det inte finns något för mig i herraffärer.


De stegar iväg till en affär som ligger långt bort från de vanliga affärsgatorna. Sprider snabbt ut sig i affären, under fullständig tystnad. Jag går och tittar lite förstrött.


Efter att lite snabbt ha kollat på kläderna som hänger där, fortfarande under total tystnad, säger han plötsligt till expediten - jag tar de där jeansen, den skjortan och den tröjan som passar till, den där pikétröjan, den där skjortan, det där skärpet och två par strumpor. Klart! Inte ett endaste plagg har provats, inget har diskuterats eller funderats på. Fram till kassan och upp med kortet och betala de tusentals kronor som dagens inköp kostat.


Tio minuter efter vi äntrat affären har alla handlat klart, och är ute i solskenet igen. Jaha, vart går vi nu, säger jag. Äh, nu går vi till en bar och tar en öl säger dom.


Men, men...säger jag. Vi skulle ju shoppa och ser lätt förvirrad ut. Tio minuter i en affär är inte vad vi kvinnor kallar shopping :)Mysig känsla

Nyhetsbrev_Fall11_huvudsäng.jpgText_Fall11_huvudsäng.jpg
www.lexingtonshop.com www.facebook.com


A

Drömmen om Skåne

Inom fem år kommer jag bo med den här utsikten
Gärna med en allé upp till husetOch djur utanför fönstret
Böjande kullar som möter en blå himmel. En liten bit längre bort lockar havet, och på lagom avstånd finns både Malmö och Köpenhamn när längtan efter storstad blir stark.


Där, på landet, bor dottern och jag i vårt hus. Jag arbetar med kurser i psykologi, personlig utveckling, grupp- och organisationsutveckling och feng shui. Dottern har fått sin fotostudio och sin inspelningsstudio. Sommartid har vi ett trädgårdscafé och en liten butik med inredning och kläder. När hösten kommer åker vi ner till Sydfrankrike och gör lite nya inköp. Vi lever ett liv nära naturen, där djur har en självklar del, både utomhus och inomhus.


Vi lever i harmoni och balans.


Vilken är din vision?

Gå utanför din komfortzon
Antingen kan du fortsätta att göra saker så som du alltid har gjort, och livet kommer fortsätta på samma sätt som det alltid har gjort, inga förändringar.


Eller så kan du börja att göra nya saker, på nya sätt. Att gå utanför din komfortzon, och göra något som känns lite pirrigt, får dig att växa och utvecklas som människa. När du börjar göra nya saker - kommer även nya saker föras in i ditt liv, vilket kommer ge nya resultat.


Bestäm dig för att denna veckan göra något som väcker lite pirr i magen. Börja lite smått, och slå inte på stora släggan direkt med något som snarare ger ett surr i magen. Börja med det lilla, och se vad som händer. Vad ligger strax utanför din komfortzon för dig - kanske är det att ringa det där samtalet som du skjutit upp för det känns lite för nervöst, kanske är det att hålla ett tal på en middag när allas blickar är på dig, kanske är det att testa en helt ny aktivitet, kanske är det att prata med en främling??


Vad som är precis utanför din komfortzon, som väcker pirr i din mage vet bara du, och det är olika saker för olika människor. Bestäm dig för att denna vecka göra minst en av dessa saker.


När du har gjort det får du gärna dela med dig av din upplevelse, antingen här som en kommentar eller maila mig på ansi_72@hotmail.com och berätta, så kan du bli nästa gästbloggare ;)

Panda - Kizz

Den här bilden tyckte jag var så gullig :))Vårmode

Nu när jag i flera dagar har laddat för höst, inte minst här på bloggen, eller i Skåne i helgen då det verkligen var höstlikt - sitter jag här nu och tittar på lite kläder från Odd Mollys visning s/s 2012.Igår morse såg jag intervjun med Karin, chefsdesigner på Odd Molly, på Nyhetsmorgon. Hon berättade mer ingående om deras tankar bakom märket, att vi ska le, må bra och vara oss själva. Hon pratade också om att Per Holknekt "lovat" henne att de någon gång skulle få designpris när de drog igång klädmärket för ett antal år sedan, och 2008 vann de Guldknappen. Jag tycker om OM:s kläder för ibland är de lite knasiga, de är färgglada, de är kvinnliga - de är helt enkelt livsbejakande, och det behövs, tycker jag


Lite exempel på vårens kollektion
Sidenklänningar är de enormt bra på. Jag har använt en av mina massor i sommar. Sval, skön, silkesmjuk :) Underbar färg i denna och jag älskar färgkombinationen cerise och turkos - det slår gnistor om den
Mycket stickat och virkat kommer till nästa sommar. Något annat som jag tycker OM är jättebra på är just stickade koftor, men också klänningar. Den vita korta hade jag kunnat tänka mig, men då med något på benen :))

Skön avslutning

Som en skön avslutning på denna helg, och som lite kontrast till den något kylslagna lördagen bestämde jag mig för att ta ett långt, varmt bad. Strax innan jag skulle hoppa i badet ringde det på dörren, och det var dags för veckans leverans av matvaror från Linas matkasse.


Stackars killen som levererade. I Göteborg ikväll öser verkligen regnet ner, stora, tunga, blöta regndroppar smattrar i hög fart mot rutorna. Den stackarn var alldeles drypande blöt från huvud till tå. Kassarna blev blöta, hans adresslapp med alla leveranser och portkoder blev så blöt så den nästan var oläsbar. Men han var på gott humör och vi skrattade åt eländet innan han begav sig vidare för ytterligare ett par timmars leverans.


Så här såg det ut i mitt kök när jag plockat upp veckans godsaker


 

 Kylskåpet fulladdat för veckans middagar, och behöver bara kompletteras med lite mjölk och frukostvaror.


Veckans meny lyder så här:


* Torsk i folieknyte med färskpotatis och kokta grönsaker


* Vitlöksmarinerad rostbiff med färskpotatissallad


* Couscoussallad med fetaost och grillad aubergine


* Ljummen pestopasta med rökt bog och bacon


* Bbq-marinerad kyckling med rostade grönsaker


Alla rätter låter väldigt goda tycker jag, och recepten ser inbjudande ut. Frågan är bara vilken rätt vi ska börja med? Ibland är det med saker jag inte tycker så mycket om, som bönor som ofta är i den vegetariska rätten. Då tar jag med dom till jobbet och ger till en tjej där. Hon blir glad, jag blir glad och varorna kommer till användning. Win-win :)) Ibland känner jag inte alls för att göra den rätten som är föreslagen, utan gör något helt annat av råvarorna.


När den stackaren droppat bort från min port, la jag mig i ett varmt skumbad. När kroppen var varm och huden uppmjukad tog jag en sval dusch med peeling både för kropp och ansikte. Smörjde in mig med shea butter. Brukar inte smörja in mig så ofta, men den krämen luktar så gott och huden känns så mjuk efteråt. Passade även på att fila fötterna och ägna lite omtanke åt dom. Det blev helt enkelt en hemma-spa kväll. Hela denna helg har andats livskvalitet och jag är så nöjd!


Inspirerande tavlor

Fritsla Tyglager har fått in nya fina tavlor, och den med Office rules vill jag ha på mitt kontor på jobbet som jag håller på att göra iordning. Foton är från hennes blogg.
Bra pris var det på dom också, de höga i plåt kostar 295 kr och de lite större i canvas 395 kr. Måste nog ta en sväng till Fritsla snart igen :)) Härliga budskap på dom allihop, och jag kan tänka mig massor av ställen där dessa skulle passa.

 


Min höstplanering

Saker jag vill göra i höst:


- åka tillbaka ner till Skåne och titta närmare på Tenngården och se om det kan bli ett bra ställe för mina kurser- åka till Stockholm med dottern och hälsa på en vän från vårens Mallorcaresa


- låta yogan få ta mer plats i min vardag


- fortsätta ridningen, men nöja mig med en gång i veckan plus kanske någon helgritt på islandshästar som komplement. Funderade ett tag på att utöka till två ridlektioner per vecka, men gillar inte att boka upp mig för mycket.


- vara funktionär på fler ridtävlingar och ha mer tid till att pyssla om hästarna, när det funkar för mig med allt annat


- forsätta hitta på roliga saker med dottern


- åka till Stockholm på min födelsedag och gå på årets stora hälsomässa - Allt för hälsan som är i november


- ge mig själv en spaweekend i födelsedagspresent, troligen på Varbergs kurort som jag älskar. När man ger sig själv en födelsedagspresent får man precis det man vill ha :)


- ett besök i Örebro hos lilla mamsen


- fortsätta att utveckla nya vänskapsrelationer med fantastiska människor jag mött under det senaste året :))


- ha en tjejmiddag hemma hos mig


- ta mig mycket tid att bara vara, gosa med katter, mysa med dottern


- fortsätta att förkovra mig inom mina intresseområden


- vara ute i naturen så mycket som möjligt


Ja, så ser min höstplanering ut. Hur ser din ut? Vad vill du fylla dina dagar med? Mm, jag ser fram emot hösten :)Sann livsglädje

Nu är jag hemkommen efter min helg i Skåneland, och landat här hemma, gosat med katter, packat upp och ätit. Kvällen ska avslutas med ett varmt bad och något intressant att läsa :)


Jag såg fram emot en helg på vackra Österlen och en grillkväll, men fick så mycket mer än vad jag någonsin hade kunnat ana. Som jag skrev tidigare ändrade sig ju vädret dramatiskt under min resa söderut. Halvvägs fick jag tänka om hur dagen skulle spenderas, för att sedan behöva tänka om igen när regnet stod som spön i backen. Tur jag är flexibel ;)


Efter jag hade inhandlat en skön fleecejacka så jag slapp frysa blev nästa anhalt att leta upp ett mysigt lunchställe.


Jag gick till en uteservering, som turistbyrån hade rekommenderat, och åt deras goda shoppinglunch som bestod av kycklingfilé, ugnsstekt potatis, en superb sås och goda picklade grönsaker. Till det beställde jag en granatäpplecider (det var ju ändå semester ;)) och satt där rätt länge och njöt, tittade på folk, fransmän, danskar och svenskar i en salig blandning.

 

Ystad är en väldigt vacker stad tycker jag, med sina medeltidshus, smala gränder och det ena huset vackrare än det andra. Jag gick in i fina affärer som sålde hantverk, inredning och kläder lite huller om buller. Charmigt.

 

 Den här affären gillade jag. Den heter Kharma och sålder massor av spännande saker, buddhafigurer, asiatiska saker, hudvård mm. Utanför hade de denna pallen i lila och flera mattor på vägen in, också i lila. I färgpsykologin (som jag kommer skriva flera inlägg om framöver) är lila en färg för andlighet och en färg för kungar. Den passade bra i denna affär och kändes välkommnande med tre ryamattor som visade vägen in :)


Sen strosade jag runt i stan, hittade en chokladbutik och ett hantverkskollektiv. Pratade med massor av trevliga affärsinnehavare, men köpte inget mer. Själva stan är också värd att lägga tid på, så trots duggregnet strosade jag runt bland husen.


En trång gränd, Apgränd, där stockrosorna vällde ut från båda sidor och lämnade tillräckligt mycket utrymme för en person att passera.


Sen åkte jag till den bed & breakfast där jag bokat ett rum för natten. Där möttes jag av denna syn
Ankor, gäss, hönor, en kalkon och en påfågel som spatserade runt fritt på vägen, gården, ängen och i åkern.

De flockades runt bilen, och under bilen ligger en svart katt, som är en vildkatt men som är född i närheten och har hållit sig på gården de senaste nio åren. Han var så kelig, mager och med ett sår på bröstet. I morse blev jag sittande en timme på gården med en kopp te och en spinnande katt i knät, tittandes ut över åkrarna som böljade så långt ögat kunde se. Så härligt avkopplande, och en lisa för själen. Ägaren till gården kom förbi och sa att han aldrig sett katten ligga i knä på någon så länge någonsin förut. Det förvånar mig inte. Det har alltid varit så för mig, katter och hundar tycker om mig, och jag har ofta fått höra att katten inte gillar människor i vanliga fall, samtidigt som den ligger i mitt knä och spinner. Jag antar att jag har en energi omkring mig som de känner av och känner sig trygga med. Den här katten fick mitt hjärta att smälta. Den behövde kärlek och kel. Hade gärna tagit hand om honom! När jag efter en timme, eller mer, försökte lyfta bort honom för att åka vidare försökte han ta sig upp i mitt knä igen när jag stod upp. Lilla kisse :)


När kvällen kom hade regnet äntligen slutat, och jag begav mig till grillfesten. Oj, vilken samling människor. Så mycket energi, så mycket glädje, så fantastiska människor jag lärde känna där (och några som jag träffat förut). Människor som lyfter en på alla tänkbara sätt och som är härliga att omge sig med.


Alla människor skulle få ha sådana i sin närhet, som ger så mycket, som har en sådan positiv inverkan på en.


När jag bokade övernattning i Skåne var det två bed & breakfast jag valde mellan. Jag var fortfarande väldigt nyfiken på det andra stället, Tenngården, så jag åkte dit på vägen hem. Och där satt några från kvällen innan och åt frukost. De hade bokat rum där. Ett underbart ställe, och jag kände direkt att atmosfären där stämmer in med mina tankar, så där kommer det bli fler besök, och kanske också där jag kommer ha kurs när hela kursplaneringen är klar.

Frukostrummet och samtal med ägaren, MarieRummen var inredda i olika stil, varav mina favoriter var detta "Provence"
Och detta, "New England"


I bilen på vägen hem var jag fylld med inspiration, både av kvällen innan med alla inspirerande människor, den vackra naturen och samtal med ägaren till Tenngården, så den fyra timmar långa bilresan hem gick som en dans. I huvudet på vägen hem formulerade jag dels planeringen för kurser som jag kommer hålla framöver, med Balans i livet som tema; Balans i själen, balans i kroppen och balans i hemmet, så när jag kom hem var det bara att skriva ner alla ideér som nu ska finslipas lite. När kursinnehållet är klart kommer ni, mina bloggläsare, få ta del av det först :)

När jag kom hem skrev jag också ner min vision för hur jag lever mitt liv om fem år. Då har jag köpt mitt drömhus i Skåne och lever ett liv närmare naturen.


Allt som allt, en livsbejakande helg fylld med inspiration och glädje! Mitt hjärta sjunger!!!


Vad gör dig lycklig?

Jag såg den frågan på en internetsajt och gick in och läste vad folk hade svarat. Frågan ställdes 2009, men det här svaret tycker jag på ett bra sätt sammanfattar lyckokänslan som ibland kan komma över oss, utan att vi har någon logisk förklaring till det :)


"Lycka är ett stort ord.För mej är det inget man jagar. Jag tänker efter när jag kände Lycka senast-- det jag kallar Lycka.= fullständig harmoni. tror det var när jag var på väg hem i bilen. Körde ganska fort, såg solen lysa på de guldskimrande löven, i bilradion spelades något jag tyckte om. Alltså : inget särskilt hände. Ändå: Kom en sådan otrolig känsla av LYCKA som ej går att förklara med ord."Naturmaterial

Det första steget för att få bättre ordning hemma är att röja och rensa. Att gå igenom alla skåp, lådor, hyllor ja, allt hemma och bestämma dig för om det är saker du tycker om och använder, eller om de ska rensas ut. Om du bestämmer dig för att det är dags att rensa ut något, är det också viktigt att du ser till att det lämnar hemmet och inte hamnar i källaren eller på vinden. Kasta om det är trasigt, eller skänk till någon välgörenhetsorganisation om det är helt och fräscht och någon annan kan ha nytta av det.


De saker som du däremot bestämmer dig för att du ska behålla, och det ska vara saker du tycker om, som du blir glad av att titta på, som ger dig positiva vibrationer, som används och som inte är trasiga.


När du är färdig med din utrensning, vilket kan ta tid, är det dags att ordna bra förvaring för dessa saker. Alla har vi något område där vi har svårare att rensa än andra. Kanske du behöver göra rensningen i flera omgångar innan du har kommit fram till det du egentligen vill spara. Men låt det ta den tid det tar.


Grunden till ett harmoniskt hem är bra förvaringslösningar för de saker vi har.
Korgar ger ett gediget inslag i inredningen, och tillhör jordelementet. Har du mycket vitt, som tillhör metallelementet och kanske en del svart, som tillhör vattenelementet behöves lite jord för att förankra hemmet. Själv tycker jag att rotting och korgsaker ger en "snäll" känsla till ett rum. Dessa korgar kan du använda till förvaring av ved, tidningar, garner eller ha i trädgården.


Rektangulära rottingkistor kan svälja mycket förvaring. Hos oss har vi tyger i en rottingkista, och ovanpå den älskar vår lilla kattprinsessa att ligga och sova. En sådan kista kan tex användas att lägga smutstvätt i. Badrummet är ett rum som mår bra av att få lite mer jord för att balansera upp vatten och metall, som ofta är de dominerande elementen i ett badrum.

Kanske en skänk med flera små lådor kan hjälpa dig att organisera din förvaring? Det viktigaste när det gäller förvaring är att tänka "var sak på sin plats". Om varje sak i hemmet får en tillhörighet, ett ställe där det hör hemma så blir det aldrig rörigt. Det går fort att plocka undan när man är klar, för man vet vart det ska. Detta underlättar även för barnen. Det som ofta leder till röra är alla dessa sake som bara flyter runt, som inte har någonstans där de hör hemma. Ordna en speciell plats till alla saker du bestämt dig för att spara.

Ett annat exempel på förvaring i flera små lådor. Dessa numrerade skulle tex kunna passa i ett barnrum
Ett förvaringsområde för en korg, ved, men jag trodde först när jag såg bilden att det var raggsockor :) och har man många raggsockor i familjen kanske det behövs en så stor korg. Hemma hos mig har jag en mindre modell av en korg där jag förvarar våra sockor.


Inom feng shui förespråkar man naturmaterial i alla saker vi har omkring oss. Naturen är snäll mot ögat, mot sinnet och för våra kroppar. Saker gjorda av naturmaterial påverkar oss inte negativt som fabriksgjorda saker som ofta innehåller olika kemikalier. Detta gäller både för kläder, textilier och för möbler. Använd naturmaterial så långt som möjligt.
Kärleksförklaring till New York

Åh, denna fantastiska kärleksförklaring till New York fick mig att minnas hur det var när jag bodde där i början av 90-talet, och till våren ska jag åka dit med dottern. Känslan när man kommer mot Manhattan och ser skylinen blir man aldrig trött på, oavsett hur många gånger man har sett den. Och själva känslan när man går i stan är nästan som man är med i en film, för alla miljöer är så välbekanta från alla filmer man sett genom åren med New Yorks gator som fond.


Från Aftonbladet:


 
"New York blir aldrig gammalt

KRÖNKIA/PER BJURMAN

Det är över 35 grader och fukten sveper in hela kroppen i ett veritabelt bandage av varmt klibb och lägenheten, som stått tom under varenda en av juli månads knakande värmeböljor, går knappt att vistats i förrän a/c:n fått jobba för full maskin i ett halvt dygn och soporna nere på 38:e gatan stinker och råttorna, några stora som taxar, flyr upp ur de kokande kloakerna och sex veckors post ska gås igenom och Wall Street har panik och Elaine's finns inte mer och jetlaggen får ögonlocken att hänga som regntunga markiser.

 

Men ändå.

 

Det är precis samma euforiska kick som vanligt att komma tillbaka till New York City.

 

Redan i taxin in från Newark, genom norra New Jerseys slitna och suggestiva industrilandskap, fylls bröstkorgen av lycklig iver och när vi styr upp ur Lincoln Tunnel och kastas ut i Manhattans kaos börjar pulsen rusa igen.

 

Man kan tycka att jag efter snart sju år borde ha vant mig, att jag borde lärt mig att se på min hemstad utan så våldsamt uppspärrade ögon varje gång vi möts.

 

Men det är det som är grejen:

 

New York blir aldrig gammalt, New York blir aldrig vardag, New York blir aldrig något man vänjer sig vid och kan ta för givet.

 

Så trots värme och trötthet och råttor och allt det andra slänger jag bara in väskorna i lägenheten – sen måste jag ut och känna på det igen. Bli del av eftermiddagsvimlet. Smaka energin, uppleva elektriciteten.

 

Och det är precis som det ska när jag långsamt tar mig nerför tredje avenyn. Bilförarna ligger på tutorna i trängseln vid infarterna till Midtown Tunnel och en som fastnar i en korsning får ett par högljudda ”fuck you, asshole” av en äldre judisk man som får ziczacka sig över övergångsstället. På uteserveringen vid sydstatssjappet Duke's har ett gäng unga Wall Street-typer slagit sig ner för att försöka bekämpa värmen och medan servitrisen fyller bordet med iskalla Heineken kränger de av sig kavajerna och ler lustfyllt mot det sprakande myllret på trottoaren. Plötsligt kommer en brandbil brölande norrifrån, en kvinna som står och väntar vid 35:e får en hastig kyss av en man jag tror är hennes hemlige älskare och från bageriet på hörnan kommer en ljuv, varm doft av nybakat.

 

Det är så verkligt som det kan det kan bli och ändå, som vanligt, precis som i en film.

 

Sent om kvällen, när jetlaggen slutligen tvingat mig till reträtt, ligger jag i sängen och ser från kudden hur Manhattan glittrar i mörkret och bortom finansskraporna längst när på sydspetsen, ovanför Frihetsgudinnan, hänger en stor, tjock fullmåne.

 

Det är den som lyste på fantastiske Vincent Gardenia i ”Mångalen” och den säger att jag är hemma nu."


Från sol till regn

Så det kan bli ibland. Vaknade imorse till klarblå himmel och strålande sol. Härligt tänkte jag, och packade det sista, inkl strandväska och baddräkt. Tänkte ta mig ner till Skåne så fort som möjligt och lägga mig på en härlig sandstrand någonstans innan vidare färd på grillfest.


När jag började närma mig Halmstad kom det en del moln på himlen, men solen sken fortfarande. I höjd med Helsinborg var det helt mulet och när jag hade två mil kvar till Ystad kom regnet ;( Jag hade klätt på mig en turkos långklänning med en kortärmad turkos kofta över när jag åkte, och sandaler på fötterna. Några mil längs med motorvägen kom jag på att jackan jag tänkt ta med mig hängde kvar hemma.


Vad göra nu? Det första jag fick göra när jag kom fram var att gå in i en sportaffär och köpa en fleecejacka för att inte frysa något förfärligt. Hittade en härlig knallcerise jacka, så sen gick jag omkring i den mysiga staden och förgyllde den regngråa dagen med turkos klänning, cerise jacka och en limegrön kasse :)


Nåja, vädret är inte alls vad jag hade tänkt, men skönt att komma bort på en minisemester iallfall. Sån tur var packade jag iallafall ner ett par jeans, så det får bli jeans och fleecejacka på grillfesten. Har tagit en del bilder på de vackra omgivningarna iallafall som jag lägger upp så fort jag kan koppla upp min egen dator (den här har jag lånat på den bed & breakfast där jag ska sova i natt)

Vad vill du göra??

Nu, medan det ännu är sommar (även om man ibland kan tvivla mellan regnskurar och stormbyar) och innan hösten sätter igång på riktigt, är det dags att börja fundera på hur DU vill ha det i höst?? Vad vill du göra om du kan bestämma helt och hållet själv?


När höstens aktiviteter kör igång kanske det är för sent att hinna, orka eller kunna ändra kursen, just då. Så ta dig tid nu innan och fundera på vad som får dig att må bra.


Numera dimper det inte ner så många kurskataloger i brevlådan som det gjorde förr, då de finns på nätet. Men jag gillade när de kom med posten och sitta och titta vilka intressanta kurser det finns. Kanske det är någon kurs som passar dig? Kanske du vill lära dig dreja, ta skepparexamen, lära dig ett nytt språk, dansa orientalisk dans,  trädgårdsdesign, fotografering, datakunskap eller något helt annat? Det finns massor med kurser inom olika områden.

Jag såg till och med en tjej som hade lagt upp denna kursen på sin blogg ;)

Men faktum är att utmana sig själv och lära sig nya saker är en väg som forskning har visat ökar lyckokänslan. Hjärnforskare har också visat att om vi fortsätter att lära oss nya saker håller vi hjärnan i fin form, även när vi blir äldre. Hjärnan behöver användas och utmanas.


Fundera också på vad som passar din personlighet och ditt liv? Kanske du inte trivs med att binda upp dig vid en speciell tid, samma tid, samma dag, varje vecka. Jag har alltid haft svårt för det, men med ridningen fungerar det bra då jag tycker det är så roligt. Kanske det passar dig bättre att ha mer frihet? Eller, tvärtom, du kanske mår bäst av att ha en viss tid inbokad för att komma iväg?


Trivs du bäst med att göra saker på egen hand, eller tillsammans med någon vän? Behöver du mer aktivieter i ditt liv, eller behöver du mer lugn och ro, "bara-vara-tid"? Hur är det med barnens aktiviteter? Har dom mer saker än vad familjen orkar med, kanske någon aktivitet får vänta till nästa termin och även dom får mer tid att bara vara och hänga med kompisar. Många barns liv är idag otroligt uppstyrda av olika aktiviteter. Vissa nästan varje dag i veckan. Behöver de bli skjutsade till sina aktiviteter, eller är de stora nog att börja ta sig dit för egen maskin?


Fundera tillsammans på hur ni vill ha det när skola, dagis, jobb drar igång igen i full fart. Var ni stressade i våras? Vad kan ni göra annorlunda i höst för att minska stressen? Vilka behov har ni?

Mat för en kylig dag

När det blivit lite kyligare ute är det gott att värma sig med en soppa. I vår familj älskar vi soppa och äter det relativt ofta, men löksoppa har jag faktiskt aldrig gjort, även om jag flera gånger tänkt att jag ska göra det. 

Löksoppa är en klassiker som är enkel att laga och dessutom billig. Detta recept är hämtat från Modern fransk husmanskost. Den ska jag testa i höst :)

Ingredienser:
4 portioner
8 gula lökar
½ dl olivolja
1 liter stark hönsbuljong (el veg)
2–3 tsk salt och generöst med svartpeppar
4 skivor dagsgammal baguette
2 dl riven comtéost, alternativt emmentaler

 

Gör så här:
Skala och skiva lökarna tunt. Hetta upp oljan i en stor gryta och bryn löken lätt utan att den bränns vid. Sänk värmen och bräsera löken under lock på låg värme i cirka 30 minuter.
Häll i buljong och låt sjuda ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
Fördela soppan i ugnssäkra soppskålar. Lägg i en brödskiva och toppa med ost. Gratinera soppan i mitten av ugnen, 225 grader, i cirka 3 minuter. 

 


Packar

Även om jag tycker det är roligt att resa bort brukar jag skjuta upp packningen till sista stund. Jag tycker inte om att planera långt i förväg vad jag vill ta med mig, så det blir sent kvällen innan eller på morgonen innan jag åker.


Något som däremot alltid har färdigpackat är min necessär.


 

Där har jag små reseförpackningar av shampo, balsam, duschcreme, tandkräm och en tandborste som jag bara har på resor. På så sätt behöver jag aldrig fundera på om jag har allt, och den delen av packningen är redan klar :)


Feedback

Tack för er feedback och era kommentarer på min förfrågan tidigare idag. Om jag sammanfattar de kommentarer jag fått hittills ligger röja och rensa högt på listan över uppskattade inlägg, och det kommer mera....mycket mera ;)


Feng shui ligger ju i linje med att rensa i sitt hem. Med mindre prylar skapas mer energi, och den energin kan du påverka med vad du omger dig med. Det kommer att komma mycket mer om feng shui framöver, både ren information om feng shui, inredning kopplat till feng shui och hur jag använder det i mitt liv.


Psykologi och personlig utveckling finns det också efterfrågan på, och vilken tur att det är mitt favoritämne ;)


Jag hoppas att ni hänger med mig här på bloggen in i höst också! Kram till er alla, och ha en underbart skön fredagskväll. Nu ska jag fixa en sen middag, lite fredagsmys för mig själv, och sen packa för helgens resa!Ladda för höst

Idag när jag var i affären såg jag att årets upplaga av Amelia Höst hade kommit, så den var jag ju tvungen att köpa :) Jag har tre nummer sedan tidigare och varje höst plockar jag fram dom och frossar i allt härligt man kan göra på hösten. Jag älskar höst! Ja, inte dagar när det bara regnar och regnar, men andra höstdagar :)
Så jag har legat ute i solstolen i den härliga kvällssolen och läst om hösten :)


I årets tidning skriver dom tex om svampplockning, höstpyssel, mat och höstens mat med goda grytor och soppor är suverän, skördetid och höstmarknader, bakning, böcker, filmer, rensa och organisera förvaring (ni hör vad roligt det är att läsa va ;)), stiltips inför hösten, hemma-spa, hur man sätter guldkant på vardagen, höstfiske på Västkusten och andra resor.
Ja, ni hör ju hur mycket roligt och mys man kan ha på hösten ;))


Och så har jag gjort något jag inte brukar göra -löst korsord, och som ovan korsordslösare började jag med Kantarellkrysset, som var markerat som lätt. Lite hjärngymnastik håller sinnet ungt ;)

Men det gick så fort, så jag gick på det som var Medel, och där körde jag fast. Men, vilken härlig känsla när man lyckas lösa något klurigt.


De andra tre tidningarna väntar jag nog några veckor till innan jag tar fram. Nu ska jag ju till Skåne och ha lite mer sommar först

Modevecka

Denna vecka är det modevecka i Stockholm där modet för nästa vår/sommar visas. Nu när vi börjar ställa in oss på att höstkläderna är på intåg är modebranschen redan framme vid nästa sommar, och lägger beställningar på vad de tror att vi kommer handla då. Jag hörde att både klädbranschen och skobranschen hade sålt mycket sämre i juli i år än vad de räknat med. Kanske är det så att vi är flera som tänkt till och insett att det inte är mängden kläder i garderoben som avgör om du är välklädd eller inte.


Personlig stil är något som består över tid, medan mode har mycket kortare livscykel. Igår hade Odd Molly visning på sin kommande sommarkollektion.Jag gillar Odd Molly (nähä, det har ni inte fattat än va ;)), men jag tycker deras kläder är såpass tidlösa att jag inte känner något behov alls av att ha kläder från den senaste kollektionen. Jag har köpt några plagg som jag verkligen gillar (och två felköp som ska säljas på Tradera) och de kan jag ha länge. Skulle jag tröttna på något plagg lägger jag ut det på Tradera, och kanske köper något nytt, men det kan vara från vilken kollektion som helst. Och är det en äldre kollektion kan jag antingen köpa det till bra pris på Tradera, eller på outleten.


På en blogg jag läser som är helt inriktad på Odd Molly hade hon redan förbokat tio plagg från höstens kollektion och tänkte köpa några till. Jag kan förstå att man vill ha det senaste om man är så fokuserad på ett märke, men samtidigt kan jag inte det. Jag tycker ibland att det inte är så stor skillnad mellan de olika kollektionerna. Odd Molly har sin stil, kläderna är inte trendiga utan mer tidlösa vilket gör att åtminstone jag har svårt att se om något kommer från denna vårens kollektion, eller förra årets eller kanske förrförra årets. Kläderna är vackra, och det räcker för mig.

Mer att se fram emot ;)

21-23 oktober är det dags för Choklad- och delikatessfestival i Göteborg. De firar 5-årsjubileum så i år blir det nog något alldeles extra. Dottern och jag var på det förra året och lärde oss massor om choklad...och åt ännu mer choklad i alla möjliga former ;)Förfrågan

Ni ger mig så mycket positiv feedback i era kommentarer, och alla kommentarer gör mig så glad :)


Nu har bloggen varit igång i snart åtta månader, och närmare 700 inlägg har det blivit under den tiden. Nu vill jag veta vilken typ av inlägg ni tycker är roligast att läsa?


Hur ska jag fortsätta utveckla bloggen på bästa sätt?


Vad tycker ni är bra i bloggen?


Vad tycker ni är dåligt?


Vilken frekvens på inlägg tycker ni är lagom? Senaste tiden har jag skrivit väldigt mycket inlägg då jag har huvudet fullt med inspiration och saker jag vill skriva om? Är det för mycket?


Vad vill ni se mer av?Lite avslagen dag

Idag skulle jag egentligen inte ha varit på kontoret alls, då planeringen var att jag skulle ha en teambuildingdag på mitt favoritställe för konferenser - Säröhus. Sedan jag började jobba igen efter semestern har jag planerat och finslipat dagen och i början på veckan var allt klart. Dagens program var spikat, alla övningar utvalda och utskrivna, alla föreläsningar förberedda, och jag såg fram mot en dag med ivriga människor på en fantastisk plats, en ljuvlig miljö och jättegod mat.


Och igår fick jag ett mail att en av deltagarna fått influensa och lunginflammation och de var tvugna att skjuta upp den dagen till ett annat datum längre fram.
Så är livet ibland. Det blir inte alltid som man tänkt sig. Det kan bli bra ändå, men en stund kan man unna sig att känna besvikelsen när det inte blev som man tänkt sig. Sen är det dags att ladda om, och fördelen med att jag inte är på teambuilding nu är att jag kan vara med på ett möte jag annars missat :)

05.00

05.00 i morse behagade min älskade lilla kisse, Figge pigg, att vakna och han nöjer sig inte med att tyst gå omkring för sig själv. Nej, han måste väcka alla andra också och går omkring och "pratar" ljudligt "urr, urr, mjau, urrrrrrr, mjauuuuu" osv, konstant, utan avbrott och ganska högt. Omöjligt att sova då!


När han låter på det sättet vill han antingen ha mat (han är ett riktigt matvrak och är konstant hungrig) eller gå ut (oftast nu denna årstiden) eller ha uppmärksamhet, sällskap och bli klappad. En halvtimme försökte jag säga åt honom att det fortfarande var tiiiiidiiiigt och att jag ville sova en stund till och kunde han vara så snäll och vara T Y S T! Han köpte inte det ;)


Så jag fick till slut pallra mig upp, släppa ut honom i trädgården. Då tystnade han direkt, jagade småkryp, spanade på fåglar, åt gräs och var ganska nöjd med livet. Till skillnad mot mig.

Så här fungerar kroppen under dygnet

.

04.00-05.00 Din kroppstemeratur är som lägst

04.00-05.00 Maximalt med melatonin i din kropp

05.00:   Din kropp går på lågvarv, dygnets lägsta.


06.00:   Kaloriförbränningen är som bäst.

11.00:   Går man till sängs nu får man dygnets kortaste sömnperiod.

16.00:   Kroppstemperaturen är som högst.

17.00:   Aktiviteten som högst.

Kvällen:   Aktivitetshormonet adrenalin minskar . Melatonin utsöndras och vi blir dåsiga.

23.00:   Bäst chans att få en sammanhängande sömn


Så min naturliga klocka var långt ifrån inställd på att vakna 05.00 i morse :)


Reese Whiterspoon och Lindex ;)

Söta Reese Whiterspoon som jag alltid gillat verkar så varm och down-to-earth. Hon är modell för Lindex höstkampanj. Kolla in videon på Youtube :) Några riktigt sköna höstlooks. Själv blev jag förtjust i den röda, stickade klänningen. Ska kolla in den, och vilket material den är gjord av när den kommer i affärerna. Jag vill ju att det ska vara så mycket naturmaterial som möjligt i mina kläder.


http://www.youtube.com/watch?v=GLkr6t4xStY&feature=player_embedded

Regntunga skyar

Över Göteborg är det regntunga skyar idag. Mörkt är det inomhus också, så jag kan tända ljus och mysa :) Hela dagen idag har det varit lite höstkänsla. Mysigt på sitt sätt, men lite tidigt än tycker jag. Ett tag till vill jag ha sommar innan hösten börjar.


Men ikväll får det gärna regna. Då behöver jag inte vattna i trädgården, utan jag kan sitta inne och läsa min nya bok Leva med feng shui av Agneta Nyholm WinqvistNya härliga recept

Oj, nu märks det hela tiden att semestern är slut för de allra flesta. På söndag kommer den första leveransen av Linas Matkasse efter sommaruppehållet. Jag ser fram emot massor med nya spännande recept.

Om du är intresserad av att testa Linas Matkasse kan du nu för endast 499 kr för den första kassen inklusive fruktkasse (ord pris 749 + 109 kr) få en leverans och se om det är något för dig. Skriv in koden K754838, så de ser att det är via mig ni fått erbjudandet.


Jag tänkte visa er ett exempel på recept som är med i nästa veckas receptblad


A Medel: Torsk i folieknyte med färskpotatis och kokta grönsaker


1. Om du grillar ute, tänd grillen. Sätt annars ugnen på 225 grader.
2. Koka 900 g färskpotatis. Vill du koka morötter och haricots verts ihop med potatisen, välj en rymlig kastrull.
3. Riv fyra ark aluminiumfolie, ca 30x30 cm. Portionera ut 500 g torskfilé på arken. Fördela totalt 1 tsk salt,
2 krm svartpeppar och 4 msk olja jämnt över de fyra arken.
4. Strimla ½ knippe knipplök tunt. Skiva 2 tomater. Finhacka ½ kruka persilja. Fördela lök, tomat och
persilja över fisken. Vik ihop fiskpaketen och grilla på grillen i ca 10-15 minuter beroende på hur varm grillen
är, eller stek i ugnen i ca 15 minuter.
5. Tvätta ½ knippe knippmorötter och dela dem på längden. Koka morötterna och 150 g haricots verts i
potatisvattnet de sista tre minuterna. Ringla gärna lite olja och balsamvinäger över grönsakerna och
krydda med lite salt och svartpeppar.
6. Servera fiskpaketen med färskpotatis och kokta grönsaker

Roliga saker

Att ha något roligt att se fram emot ger så mycket glädje, flera gånger om. Dels förväntansglädje, sen glädje när man gör det och sen dessutom glädjen att se tillbaka och minnas.


Jag gör ibland en återblick i min kalender för att se vilka roliga saker jag faktiskt har gjort. På det sättet påminner jag mig själv om allt roligt jag har gjort för att förgylla vardagen.


Januari:


* Först och främst startade jag denna bloggen i början av januari, som ger mig så mycket glädje varje dag. Tack vare dottern blev den verklighet


* Jag bjöd hem några väninnor på ostbricka och vin och för att uppdatera oss lite med allt som hänt i livet. En mycket trevlig tjejkväll ;)


* Jag var hos en väninna och spelade sällskapsspel, tillsammans med våra döttrar


* Jag hjälpte min dotters pappa att rensa, rensa, rensa och bli av med massor av grejer (ja, jag tycker det är roligt att rensa ;))


* Jag var på Säröhus och hade en skön och avkopplande dag för mig själv, för att sedan gå på en intressant föreläsning på kvällen tillsammans med en väninna


* Jag bjöd hem några fd arbetskamrater på tjejmiddag till ännu en supertrevlig tjejkväll


* Jag var ute och åt middag på restaurang med en annan fd arbetskamrat (jag slutade på mitt förra jobb vid årsskiftet)


Det var mina guldkorn för januari i år


Februari:


* Jag tog en ledig dag och pysslade om mig själv med ansiktsbehandling och manikyr


* Det viktigaste denna månad var ändå dotterns födelsedag!!! ♥♥♥ Kalas flera gånger om, för familj och för vänner


* Jag upptäckte ett nytt, mysigt utflyktsställe för fika, promenad och en härlig inredningsaffär - Stora Holms Säteri


* Jag och dottern tog med oss kameran till havet och ut i skogen. En del av vår fotosession har jag visat här på bloggen


* Dottern och jag upptäckte ett nytt roligt sätt att motionera tillsammans - badminton. Oj, så mycket skratt det blev


* Jag var på en inspirerande föreläsningskväll med 4good och lyssnade på Morgan Alling och Mia Törnblom. Dessa kvällar ger alltid en sådan energikick. Kan rekommendera nästa inspirationskväll i Göteborg som är 22 september med temat Eat, Love, Live där man bla kan lyssna till Lou Rossling, Lotta Lundgren som skrivit den underbara kokboken "Om jag var din hemmafru". Kolla in deras hemsida www.4good.se


* Jag var på en lockande, och mättande, matmässa - Passion för mat. Så mycket god mat :)

Mars:


* Jag började mitt nya jobb i Kungsbacka


* Dottern och jag åkte en helg till Österlen, som var väldigt vackert även vintertid. Vi bodde på en bed & breakfast (tänk att det finns så många prisvärda, små mysiga bed & breakfast runt om i landet)


* Jag var på en årsstämma med ett kvinnligt företagarnätverk där vi fick lösa en mordgåta


* Jag var på en föreläsning med ett annat kvinnligt företagarnätverk, åt god mat, lyssnade på en inspirerande föreläsare och sprang på en bekant jag inte träffat på länge. Roligt :)


* Jag var på tjejmiddag med mina fd arbetskamrater hos bästaste I


* Jag njöt av en helkroppsmassage på Gilda Beautyschool


Och så var mars slut. Våren gjorde äntligen sitt intåg


April:


* Jag var på en föreläsning om lycka med Bengt Brülde, igen med bästaste supertjejen I (som jag vet läser här och som jag ska träffa nästa vecka. Längtar dit - saknar dig!)


* Då jag tänker vara handledare för en psykologstudent i höst blev jag bjuden på middag för blivande handledare av Göteborgs Universitet tillsammans med andra blivande handledare. Först fick vi en föreläsning av en av mina favoritlärare från universitetet


* Påskafton tillbringade jag hos en ny, kär vän som jag träffade på en resa förra hösten, till Djerba, i hennes underbara hus ute vid havet


* Som avslutning på månaden åkte jag till Mallorca med 4good där jag träffade 120 glada tjejer. Vi drack cava, gjorde utflykter och det blev den absolut bästa resan jag varit på. Nästa vår åker jag igen!!! Nya bekantskaper som blev en kick-start på våren


Maj:


* Den första dagen i månaden åkte jag och dottern och tittade på betessläpp på en bondgård, och de vårystra kossorna var väldigt roligt att titta på. Det blev många skratt :)


* Trädgårdsdagar på Liseberg med fantastiskt väder och mycket inspiration. Köpte en del blommor till trädgården och flera tomatplantor (som nu är överfulla med tomater)


* Dottern hade sånguppträdande på ett par olika ställen under maj, och även en musikal. En stolt mamma!


* Utekvällar blir det inte så många för mig numera, men i maj gick jag ut med två tjejer från mitt förra jobb. Dansade, pratade, drack vin - en jättehärlig kväll!

Juni:


* Dottern och jag åkte och hälsade på lilla mamma, och vi passade på att göra ett besök på Smultrongården med fika i deras trädgård och lite inköp till dotterns rum som nu ska bli mer tjejigt. (Blir nog ett besök snart igen, så nu vet du det mamma ;))


* Vi åkte även till Fritsla tyglager, där jag inte varit tidigare, men vars blogg jag följt ett tag. Några saker till hennes rum blev inhandlade även där


* Jag var på den årliga Music Quiz-kvällen med grillning hos vänner, och som extra krydda vann jag den tävlingen


* Vi lämnade in en del saker till försäljning till den första Tjejmarknaden och sålde bra för att vara första gången, och fyndade en del saker riktigt billigt. Jättenöjd med den dagen!


* Jag var funktionär på min första hopptävling på ridskolan. En jobbig (dvs tungt med alla hinder som skulle byggas om och bommar som lyftes under dagen = träningsvärk dagen efter :)) men en så rolig dag så jag på studs skrev upp mig som funktionär till nästa tävling


* Midsommarafton tillbringade vi på Liseberg. Roligast av allt var att krocka med varandra med radiobilarna och den hisnande känslan att åka Balder


* Jag upptäckte ett nytt smultronställe utanför Åsa - Freadals trädgårdscafé, genom Kungsbacka kommuns sommarbroschyr och gjorde sommarens första, men absolut inte sista, besök där. Där sprang jag på en härlig tjej som jag tidigare arbetat ihop med


Juli


* Semester hela månaden :)))


* Dottern var på musikläger, Music Factory, i Skara i en vecka och på avslutningsshowen sjöng hon sin egenkomponerade sång. Ett stolt modershjärta höll på att svämma över!


* Vi blev medbjudna till att kolla på seglingstävlingar i Marstrand. Solen sken, en god lunch bjöds det på, som sedan följdes upp av en grillkväll i en trädgård på Marstrand. Ytterligare ett oväntat möte blev kontentan av den kvällen. I en liten grupp satt en tjej jag träffade på resan till Djerba förra hösten. Jag älskar oväntade möten


* Många härliga baddagar på olika stränder runt om Göteborg med omnejd


* Min goa fd arbetskamrat M som jag sprang på på Freadal föreslog en lunch på stan. Inspirerande samtal


* Dottern och jag turistade i Göteborg och på ett par dagar avverkade vi Slottskogen, Botaniska Trädgården, Paddan, Universeum


* Med härliga M till Freadal igen för middag i trädgården och trubadurafton. Början på en fantastisk vänskap :)


* Ännu en härlig dag med en min kära vän med hus vid havet blev det. Det är en så skön, avspänd vänskap, och en så härlig miljö så det blir alltid en heldag när jag åker dit :)


* Årets första golfrunda, på egen hand


Augusti:


* Tillbaka på jobbet, men håller kvar semesterkänslan med att sola och bada efter arbetet


* Grillfest med grannarna på gården


* Årets första 18-håls golfrunda med trevligt sällskap


Och augusti är inte slut än. Det jag har att se fram emot är en kväll nästa vecka med mina två kära fd arbetskamrater som ger mig så mycket positiv feedback och go energi. Längtar efter er! I helgen åker jag dessutom till Skåne för att gå på grillfest hos Charlie Söderberg och bo på ännu en bed & breakfast. Nästa helg åker dottern och jag till Skara Sommarland, då hennes pappas jobb har en tradition att bjuda på det till sina anställda med familj varje sensommar. Vi ska också på vår första bakluckeloppis och sälja allt jag har rensat ut hemma. Sen när vi går in i september åker vi till Frankrike.


Om jag tittar tillbaka på första halvåret kan jag sammanfatta mina guldkorn med egen tid för att pyssla om mig själv, roliga stunder med dottern, många härliga middagar och sammakomster med vänner, små resor och utflykter, inspirationsföreläsningar och mässor, nya smultronställen för utflykter och olika nätverk.


Så ser min guldkorn i vardagen ut. Hur ser dina ut?

Leende smittar
Leende smittar av sig. Ser du en glad människa som skrattar eller ler, börjar nästan automatiskt dina muskler i ansiktet också att le. Att skratta och le ger känslor av glädje. Om du ler mot någon blir den personen mer positivt inriktad mot dig, du får bättre service, blir själv gladare och glädje i sig är också smittsamt. Kom in i ett rum där alla är glada, skrattar och ler, och det är svårt att själv fortsätta sura.


Själva smileyansiktet skapades 1963, som en gul knapp med två svarta prickar som ögon och en uppåtvänd kurva som mun. Den användes av ett stort försäkringsbolag som en del i en kampanj för att få upp arbetsmoralen, och blev en stor hit.


När jag spelar golf har jag en peg med ett smileyansikte på som jag brukar använda. När jag sätter ner den i marken och lägger bollen på, ler den till mig och jag ler tillbaka. Den får mig att tänka positiva tankar, vilket gör att chansen att spelet ska gå bra är mycket större. Tänk att en så liten tecknad symbol kan få så positiva effekter.

Tänk då vad ett riktigt leende kan göra!! :)

Vad är framgång?Denna bild fick mig att fundera lite kring framgång, och vad som egentligen är framgång?


Den översta bilden är kanske sinnebilden av en man i karriären, som vi ofta förknippar med framgång. Sitter i bilköer på väg till jobbet. Lägger säkert mycket tid på att ta sig till och från jobbet. Tillbringar mycket tid överhuvudtaget med arbete. Kanske inte ens kopplar av på semestern, utan är alltid nåbar för "akuta situationer" och de har en tendens att bli rätt så många. Med karriär kommer ett högavlönat jobb och den prestigen och statusen som följer med. Med en viss position i arbetet kommer även tankarna på att man ska visa sin framgång genom materiella saker, som att bo på "rätt" ställe, köra "rätt" bil, semestra på "rätt" ställen etc. Ofta beskriver vi den personen som framgångsrik. En vän från min ungdom, som jag hade kontakt med på Facebook, har "lyckats" utifrån dessa perspektiv och har idag en topppostion i ett multinationellt företag. Jag tyckte han beskrev det bra. I 40-årsåldern började han fundera kring om det han jobbade med gjorde någon skillnad för någon, om han bidrog med något. Om han egentligen skulle ha jobbat med något mer meningsfullt. Men så sammanfattade han det hela med att det skulle vara svårt att byta inriktning nu, då han satt fast i "den gyllene buren" och med den livsstilen han hade ordnat åt sig och sin familj utifrån hans "framgång" i arbetet.


Mannen på den nedre bilden ser glad och sorglös ut. Han verkar inte stressad, utan har mycket tid att "bara vara". Kanske han, som jag, inte arbetar heltid utan tar sig tid med andra saker i livet, fritidsintressen, familj och relationer. Kanske han inte har ett arbete som ger samma status socialt sett, men är han mindre framgångsrik?


I ett samtal jag hade nyss på jobbet diskuterade vi dessa frågor. Vad är livskvalitet? Vad är framgång?


Vad tycker ni? Vad anser ni vara "framgångsrikt"?

Walk in closet

Av en händelse, via en annan blogg, ramlade jag in på Chloé Schutermans blogg. Chloé är 12 år gammal, och dotter till Nathalie Schuterman som har en exklusiv klädbutik med samma namn i Stockholm. Alla som har sett Solsidan har sett den butiken :))


Hon hade lagt upp bilder på sin nya garderob.


Den är jättefin, och varje fashionistas dröm förstår jag, men jag kan ändå inte låta bli att tänka att det är väldigt mycket kläder för en 12-åring. Här är det inget simple living :)


Om man tänker på att de allra flesta av oss använder 20 % av våra kläder 80 % av tiden kan man fråga sig om man behöver så mycket kläder. När det gäller min egen dotter, som är lika gammal, så har hon en bråkdel av den klädmängden och ändå är det samma favoriter som används ofta. Precis som det är för de flesta av oss.


Själv försöker jag dra ner ännu mer på mängden kläder i min garderob, så bara favoriterna blir kvar. Det som hänger där ska också användas, regelbundet. Vissa typer av kläder tycker jag att det är ok om de inte kommer ur garderoben så ofta tex festkläder om man inte går på fest så ofta.


När jag arbetat som färg- och stilrådgivare brukar jag tipsa om att göra en liten garderobskapsel när det gäller kläder, som går att variera med varandra. Det gäller även för festkläder. En festgarderob som funkar på de allra flesta tillställningar kan tex vara en cocktailklänning, som fungerar på middagar, ut på dans, gå på teater osv. Det kan också vara en lite finare kjol, kanske en långkjol, som man kan kombinera med en tunn, fin blus, en glittrig topp, ett korsettliv (så det blir som en balklänning), kanske ett par byxor i festligt material som också går att kombinera med ovanstående toppar och om man tycker om att ha kavaj kan det kompletteras med en kavaj i tex ett brokadtyg. Med den garderobskapseln har man kläder som går att kombinera på olika sätt till olika typer av evenemang och tillställningar. Allt från bröllop, 50-årsfest, fest på jobbet, besök på teatern eller operan, gå ut och dansa, restaurangbesök, nyårsfest etc. Att få en inbjudan i brevlådan till en fest är roligt, men att springa ut i affärerna i panik och hitta något att ha på sig resulterar ofta i ett impulsköp som aldrig blir använt igen.

När det går för långt
Riktigt så långt har det väl inte gått, men det är viktigt att barnen också är delaktiga i familjens ekonomi, naturligtvis med tanke på hur gamla dom är. Att lära barnen att hushålla med pengar är viktigt för deras framtida relation till pengar.


Jag har träffat tonåringar som inte har en susning om vad saker kostar, vilka utgifter som är normalt i en familj, hur mycket pengar som finns över efter boende och andra räkningar är betalda, som vill ha dyra fritidsintressen som tex en egen häst utan att ha någon aning om hur mycket en häst kostar. Att lära barnen hur mycket en normal inkomst är, efter skatt, vad boende kostar, el osv och hur mycket som går till mat varje månad och sedan hur mycket som finns över för hela familjens behov tror jag kan reducera en hel del tjat om olika dyra saker.


Får de månadspeng, lär de att spara en del av den, att inte alla pengar behöver spenderas till sista kronan. Att det är skönt att själv kunna spara ihop till något dyrare som man vill ha.


Sovrum
Enligt feng shui är sovrummet det viktigaste rummet, och ett av de rummen, tillsammans med hallen, som är bäst att börja i när du ser på ditt hem med feng shui-glasögonen på.


I sovrummet tillbringar vi mycket tid, och det är här vi samlar kraft efter dagen och låter kroppen, och själen, återhämta sig. Elektriska prylar som TV och dator hör inte hemme i sovrummet. Inte heller olika saker som har med arbete att göra. Om du har sådana saker i ditt sovrum, börja med at ta bort dom och du kommer säkert att sova bättre. Även när vi sover påverkas vår kropp av det vi har omkring oss.


En annan viktig aspekt är sängens placering. För att känna trygghet när du sover är det viktigt att sängen är så placerad att du kan ha uppsikt över dörren från sängen. Att ha uppsikt bakåt ger en större känsla av trygghet. Jämför med vilken stol du väljer instinktivt på en restaurang. Att sitta med ryggen utåt upplevs som mer utsatt och otrygg. I feng shui kallas den plats som upplevs som tryggast för kraftposition. I detta sovrum undrar jag vad dörren till vänster om sängen är för dörr. Är det ingången till rummet har inte sängen den optimala positionen. Om det däremot är dörren till en klädkammare är det ok.


Sängen behöver även stöd på sidorna för att kännas trygg. I detta sovrum har man satsat på symmetri och har likadana sängbord och likadana lampor på båda. Det är viktigt att stödet är likvärdig på båda sidor, men det behöver inte innebär att man har precis likadant. Bara det är en jämn balans mellan sidorna så är det bra. Här har man också valt att ha runda bord, vilket är bra då inga vassa hörn, sk shar chi, riktas mot någon som ligger i sängen och sover. Runda bord upplevs som snälla och harmoniska.


Den viktigaste möblen i hemmet är sängen. Köp den bästa säng du har råd med. Här tillbringar du fler timmar än någon annanstans i hemmet, och det är även här du hämtar kraft för att börja en ny dag på bästa sätt. Bädda sängen med sänglinne i naturmaterial. Vilka dekorationer du väljer att omge dig med spelar också roll. Här är ett bra ställe att sätta upp tavlor eller ha andra föremål som symboliserar kärlek. Däremot är det inget bra ställe att placera barnens teckningar eller tavlor som speglar sorgsenhet.


Kan du se vilka saker som representerar de olika elementen?

Shoppingrunda

Idag har jag varit på ett stort shoppingcentrum med dottern för att titta efter nya höstkläder till henne.


Inga kläder blev inköpta, men jag fick betala 10 kr för att gå på toaletten! Jag tycker det är lite konstigt att ett shoppingcenter, som vill att människor ska komma dit och vara där länge och spendera sina pengar i affärerna inte har den servicen att de har toalett som är gratis!


Det var de första kronorna jag spenderade :) Sen ville dottern visa en borste på Kick´s hon tittat på tidigare och ville ha, i bambu och med vildsvinsborst. Den kostade ungefär samma belopp som vi hade ett presentkort på (en födelsedagspresent) så en borste i naturmaterial kändes som ett bra köp.


På vägen ut slank vi in i bokaffären. Både dottern och jag älskar att gå och titta på böcker, men den här gången skulle vi bara ha en av böckerna i Shopaholic-serien som hon har plöjt igenom, och en bok saknades. Det blev dessa som inhandlades


 

Fyra böcker skrivna av Sophie Kinsella, vilket var alla de böckerna dottern har kvar att läsa av den författaren. Två av dom har jag haft tidigare, men sålt vidare och två är nya för mig också.

 

Det var resultatet av en eftermiddag med shopping :) Böcker och en hårborste :))


Veckans tips

Har du fortfarande semester, eller har du börjat jobba igen? I min bekantskapskrets började de sista att arbeta idag, och för många är semestern slut.

Veckans aktivitetstips:


* Fundera över vad du kan göra för att minska din stress när jobbet snart kör igång i full fart igen. Kanske en kurs i yoga eller meditation passar dig? Kan du ändra något på jobbet som minskar stressen? Kanske du, som jag, vill gå ner i arbetstid för att få mer tid över till resten av livet. Fundera på hur DU vill ha det innan allt kör igång på full fart igen.


* Ha en nyttig vecka, och försök äta sunt hela veckan. Frossa i färska grönsaker, frukt och bär. Titta ut recept och pröva nya sunda rätter. Testa gärna något du aldrig brukar äta, kanske vegetariskt??


* Har du några semesterdagar kvar? Åk bort på en minisemester. Det behöver inte vara så långt borta, och behöver inte bli så dyrt. Boka in dig på ett vandrarhem någonstans. Själv är jag nyfiken på att åka till Vendelsö utanför Halland där en vän till mig tillbringade en helg på vandrarhemmet. Kommande helg åker jag till Skåne, med en övernattning. Att komma bort en stund kan ge nya perspektiv på saker. Och sen är det så skönt att komma hem igen :) När du kommer hem kanske du ser ditt hem med nya ögon.

* Är det första dagen på jobbet? Samla ihop några kollegor och ha en återföreningsfika. Ta tid på er och uppdatera er efter en tids frånvaro från varandra. På mitt jobb börjar pedagogerna sina arbeten igen imorgon, och då är i stort sett alla tillbaka på jobbet. Då blir det tårtkalas :)


* Säg några vänliga ord till dig själv då och då, gärna högt!


* Ha en kulturdag. Välj mellan att läsa en intressant bok, gå på konsert eller besöka någon utställning. För att utmana dig själv, vilket också ökar lyckan, pröva att göra något du inte brukar göra. Gå till kyrkan på konsert, gå och se en utställning du i vanliga fall inte hade valt, gå på ett vernissage och titta på konst. Var öppen för nya upplevelser. Kanske du hittar något nytt spännande, om inte har du iallfall fått lite variation och lärt dig något nytt :)

Mindfulness

Lektion 16 - Autopilot


"Vi använder vår uppmärksamhet så selektivt och slumpmässigt att vi ofta inte ser det som finns framför ögonen på oss eller ens hör de ljud som kommer till oss genom luften och uppenbarligen når öronen. Samma sak kan man säga om våra andra sinnen. Det kanske du har märkt"
Jon Kabat -Zinn

Träning gör dig smart

Ny forskning har visat att träning, och då menar de konditionsträning, gör oss smartare. Motion ger ett ökat blodflöde i hjärnan, speciellt i de främre delarna. I USA har man vid en skola testat att eleverna fick träna kondition på morgonen när de kom till skolan, flera gånger i veckan. Eleverna klarade sen nationella proven bättre än innan de tränat.


I Sverige har man tittat på värnpliktiga, och det visade sig att killar som har bra kondition i 18-årsåldern presterar bättre på intelligenstester än sina mer stillasittande kamrater. De gjorde test på relationen på cykeltestet och test som mäter logisk förmåga, och det fanns en starkt korrelation mellan kondition och IQ. De som hade bäst kondition i 18-årsåldern gick även vidare till högre akademiska studier i högre grad.

Konditionsträning kan du göra på flera olika sätt - ut och springa, cykla, simma eller bara ut och ta en rask promenad. Intensiteten bör vara såpass hög att du har svårt att föra ett normalt samtal, så en social promenad med grannen på kvällen räcker nog inte :)

Alla får en högre hjärnkapacitet efter att ha motionera, men framför allt för barn har det effekt.

Att träna i ett måttligt tempo ökar kognitionen, hjärnans uppfattningsförmåga, med fem till tio procent. Det rekommenderas att barn tränar 20 minuter och vuxna i en halvtimme för att uppnå en förbättrad tankeförmåga.


Då kan man ju undra hur de tänker när det gäller gymnastiken i skolan. Vore det inte bättre för barnen att ha idrott oftare och passen behöver inte vara så långa.


För mycket?

I detta kök är det ett viss överslag av metallelementet


 

Den vita färgen representerar metall, precis som de rostfria köksmaskinerna. Men, tittar man närmare på bilden kan man se att alla element finns med, även om det är metall som dominerer.


Det mörka träbordet ger tyngd åt rummet, ger en varmare känsla och blir en fokuspunkt. Det ger även jord åt inredningen, precis som det rutiga tyget på stolarna. Om du istället tänker dig ett vitt bord i detta kök hade de vita färgerna smält ihop med varandra som en tjock dimma, och de enskilda detaljerna svårare att urskilja. Metallelementet hade då även blivit helt dominerande. I mitt tycke är golvet för ljust. Det är inte helt vitt, men vitoljat. Jag hade föredragit ett riktigt plankgolv i detta rum.


Gröna växter, både i fönstret och i ljuskronan ger träenergi. Ljusen ger eld. Vatten finns det naturligt i ett kök, men även glaset i vitrinskåpen ger vattenenergi. Att bryta av skåpen med vitringskåp gör också sitt till för att lätta upp raden av köksskåp. Ett sätt att minska metallelementets dominans är att föra in mer eld. Eld smälter metall, enligt feng shui, så mer eld tonar ner metallens energi. Eldelementet återfinns i alla typer av ljus, både elektrisk ljus, stearinljus och solljus. Även eldstäder naturligtvis så hade detta varit ett äldre hus hade det säkert funnit en gammal vedeldad ugn, vilket hade gett rummet mycket eldenergi. Husdjur, och allt som kommer från djur såsom päls, ull, fjädrar, ägg osv är också bra val för att få in mer eld. Tavlor och prydnader som föreställer djur, människor eller någon form av ljus förstärker också eldelementet. Eldens färger är röd-gul-orange och formen är trianglar eller allt som är pyramidformat.

I detta rum hade man kunnat sätta in starkt rosa blommor istället för de vita, eller välja rosa hortensior i fönstret istället för murgröna. Vad skulle du vilja lägga till för att föra in mer av eldelementet?


Golfkväll

Idag har jag varit ute och spelat golf. Jag var lite tveksam till om vi skulle gå ut först, då väderprognosen sa - regn! Och att spela golf i regn är inte kul. Men jag lät mig övertalas och vi åkte ut. Jag är så glad att jag sa ja, fast jag var nära att säga nej, för oj vilken fantastisk kväll det blev.


 

Solen sken och temperaturen var helt perfekt för en golfrunda.

 

Puttar på 18 hålet. Hur gick själva spelet då? Sådär, men det är inte det som är det viktigaste. Trevligt sällskap, underbart väder, vacker natur, gå ner i varv och så några riktigt bra slag här och där. Då är jag nöjd! :)


Hej, jag heter Maxie!!

"För ett tag sedan gjorde matte en presentation av min odräglige "bror" här på bloggen, och så har hon gjort en presentation av sig själv, så nu tyckte jag att det var dags för mig att få lite utrymme här!
Maxie heter jag, och mitt namn fick jag för jag hittades på en parkering till ICA Maxi när jag var riktigt, riktigt liten. Man kan ju tro att man är ganska ensam om det namnet, men matte känner en tjej som också har en kattjej som heter Maxi, och även hon blev hittad på en ICA Maxi-parkering, fast någon annanstans. What´s the odds? Hur många katter finns det egentligen på ICA Maxi?


Men jag hade tur och någon snäll person tog hand om mig, och jag fick flytta till ett katthem. Att vara på ett katthem passade inte mig, även om det var ett superbra katthem. Jag vill ha mycket uppmärksamhet, kel, gos och kärlek och på katthemmet var det mycket konkurrens om det. En av volontärerna där blev förälskad i mig, och jag fick flytta hem till henne. Men hon hade redan en katt, som inte alls tyckte om att jag flyttade dit och försökte göra livet surt för mig. Så efter några månader fick jag flytta tillbaka till katthemmet.

När mina mattar kom dit och tittade på katter visste jag direkt att det var hos dom jag skulle bo. Nu gällde det bara att övertyga dom om det också. Dom var där för att titta på en annan katt, men för att visa vilken snäll och fin katt jag var hoppade jag direkt upp på axlarna och la mig där och spann och spann och tryckte hela min kropp mot ansiktet. Och inte kunde dom motstå det :)

Så nu fick jag äntligen en permanent hem. Ett hem där jag skulle få stanna. Visst hade de hund där, och en annan katt tog dom också med sig hem, som dom kallar för Figaro. Men det gjorde inget. Jag fick ett nytt hem där jag kunde få massor av kärlek...och sköna ställen att sova på.

Min "bror" är lite jobbig ibland, speciellt när han är uttråkad och springer efter mig och biter mig på ryggen. Men när jag får jaga honom är det mycket roligare.


Ibland är han riktigt snäll, och tvättar mig på huvudet. Då tycker jag om honom, och spinner gott.

Ibland måste jag dela sovplats med honom, och jag föredrar att ligga i mattes säng själv.

Matte brukar säga att jag är världens sötaste, snällaste, vänaste katt. Och det vet jag :) En egyptisk prinsessa brukar dom kalla mig för.


Jag gillar att leka med alla roliga leksaker som finns överallt, speciellt små möss. Då tar jag sats och jagar mitt byte och slänger runt det i hela rummet. Oj, vad det går undan.


 

Men annars tycker jag bäst om att kela. Jag brukar gå efter min matte och jama och titta på henne med mina stora ögon tills hon tar upp mig i knät och klappar mig. Då mår jag bra!


Förra veckan upptäckte jag ett farligt monster i badrummet. Jag rusade ut för att varna matte, men dom skrattade bara (det var våra bikinis som låg i blöt Maxie, inget monster). Nåja, man kan aldrig vara nog försiktig. Även om de försökte övertyga mig om att det inte var något farligt höll jag mig borta från badrummet några dagar. Sen närmade jag mig det försiktigt igen, redo till snabb reträtt, men då var det som vanligt igen. Puh, vilken tur! 

Allt som hamnar på golvet tycker jag är spännande. Finns det något man kan ligga på, eller ännu hellre krypa in i, då är jag där.

 Så, nu börjar presentationen av familjen vara komplett. För även om min "bror" var först ut här på bloggen vet vi ju alla att jag är den snällaste av oss två, och smartast :)

Nej, vad tröttande det var att blogga! Dags för mig att ta en liten tupplur igen. Matte gjorde iordning en myshörna, och visst är den mysig. Här ligger jag ofta.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz "


Fira

Idag har dottern nått sitt mål med 300 visningar på sin låt hon har skrivit och som ligger på Youtube, http://www.youtube.com/watch?v=LI_NdIn0fZo.


Så ikväll ska vi fira med prinsessbakelse :))
Fira dina framgångar!! Njut av att du har uppnått ditt mål. Stanna upp en stund och känn glädjen.

Herr kantarell

I min trädgård växer det upp små svampar i gräsmattan. Jag plockade bort dom igår. Undra om de går att äta :) Nej, det får nog bli kantareller för min del

 

Tyvärr har jag inga "kantarellögon" så för mig får det bli att handla dom på torget eller i butiken. Mmm, vad gott med en kvällssmörgås med smörstekta kantareller. Det får det bli ikväll :)


Röra

En av de viktigaste delarna i feng shui och för att skapa ett harmoniskt hem är att rensa i röran. Då kan man ju fråga sig vad som är röra :)


Röra kan vara många olika saker, först och främst allt det vi inte tycker om, behöver eller använder. Jag har skrivit en del tips hur du sorterar tex i din garderob, och visat på vad jag rensat ut hemifrån mig.
Röra är också alla saker du har som är trasiga eller oavslutade. Har du tex handarbete som du har påbörjat, men inte blivit klar med räknas det till röra. Laga det som är trasigt, eller gör dig av med det! Allt som är trasigt stjäl energi. En del av de är lätt att åtgärda tex att sy i en knapp. Det tar inte många minuter att göra, ändå skjuter vi upp det. Du vet att det ska göras, och varje gång du tänker på det utan att göra det stjäl det energi från det. Ofta lägger vi mer tid på att tänka på vad vi ska göra, än vad det tar att faktiskt göra det. Gå runt i ditt hem och se vad som behöver åtgärdas. Är det saker som tar mindre än fem minuter att göra - åtgärda det direkt. Är det saker som tar längre tid - skriv ner de på en lista och börja åtgärda en efter en. Stryk på listan tills du har betat av allt. Visst känns det skönt :)


Röra tar energi, stjäl uppmärksamhet och påverkar vårt mående. Ett bra motmedel mot stress är att röja och rensa. Det ger en harmonisk miljö som är skönare att vistas i. Att rensa ut saker som räknas som röra kommer ge dig mer energi till andra delar av ditt liv.


Röra blir det även när det är oorganiserat. Tänk ut hur du kan organisera dina förvaringsutrymmen på bästa sätt. Förvara saker som "hör ihop" på samma ställe så blir det enklare att hitta, och tar även mindre plats. Småsaker är bra att förvara i burkar eller lådor så finns de samlade. Hemma hos mig har jag tex ordnat allla bakattiraljer som kommer i små påsar tillsammans i en större låda. Där återfinns brödkryddor, bakdekorationer, bikarbonat, karamellfärg och annat jag använder när jag bakar. I en fin burk från Harrods (som var för fin att slänga när innehållet var tömt) förvarar jag alla tändsticksaskar. När jag behöver en tändsticka vet jag precis var de finns.


Röra blir det också när du försöker trycka in för mycket saker på en liten yta. Många saker, även möbler, behöver luft omkring sig för att komma till sin rätt. Hemma hos mig känns det aningen trångt mellan soffan och skrivbordet för katternas klöspelare står där. Jag har testat att ställa den på andra ställen, men de föredrar att ha den där. De använder den för att hoppa mellan soffa och skrivbord, och för att ligga och sova på, men ändå vara nära. Helst skulle jag vilja placera den någon annanstans, men där får jag kompromissa lite när det gäller luftighet.


Vill du läsa mer om hur du rensar i röran, rekommenderar jag Karen Kingstons bok Rensa i röran.
Men det finns även andra böcker på samma tema
Rensa, röja och förändra av Mary Lambert har jag i min bokhylla och den har jag haft mycket nytta av. Den finns bla på Adlibris.

Naturfärger

Naturfärger är vilsamt för både öga och hjärna att omge sig med. De brun-beiga färgerna representerar jordelementet enligt feng shui. Jordelementet finner du även i tegel, kakel och allt som är gjort av keramik, konst som föreställer öppna fält, fyrkanter eller rektangulära former. Det är en samlande nedåtriktad energi. Den står för stabilitet, medkänsla och sensualism. Men för mycket jordenergi kan också innebära att du känner dig trött och har svårt att ta initiativ, få något gjort.


Det behövs balans mellan elementen för att det ska uppstå harmoni.Det är lätt att bo i sådana här miljöer. Det finns inget som pockar på uppmärksamhet. Ändå kan man få in alla element i inredningen. Gröna växter ger träenergi, glas ger vattenenergi, den vita färgen representerar metallelementet och all typ av belysning, oavsett om det är lampa eller ljussken representerar elden. Eldenergin är mer påträngande och kan lätt bli tröttsam om det blir för mycket, så det räcker ofta med ett litet inslag för att få tillräckligt mycket eldenerig i rummet. På detta bordet skulle man också kunna tänka sig ett fång röda tulpaner.
Detta sovrum är inbjudande för vila. Det röda draperiet och blommornas färg ger tillräckligt med eld åt denna miljö. Men även pälsen räknas till eldelementet, då allt som kommer från djur ger eld. Samtidigt ger det tyngd och en kontrast till de vita sängkläderna. Det är typ en sådan filt jag byter till när det blir höst i min sänghörna.En inbjudande sitthörna. Kan du se vad som representerar de olika elementen? Saknas något element?En mindful morgon

Är du tillbaka på jobbet efter semestern? Vill du hålla kvar lugnet du hade under semestern, men känner att stressen börjar komma tillbaka? Unna dig en morgon i total närvaro. Börja direkt när du vaknar och njut av varje syssla du gör. Fokusera på det du gör och gör en sak i taget.


Att möta stunden som den är och ha ögonblick i full närvaro gör dagen levande. Unna dig en mindful frukost även en måndagmorgon innan du ska iväg till jobbet. Kanske det innebär att du får gå upp en kvart-en halvtimme tidigare. Det är värt det. Använd dina sinnen, och upplev det du gör. Lyssna på hur det låter när du häller i grynen i kastrullen för att koka gröten, smaka på smörgåsen.


 

Börja redan i sängen när du vaknar, genom att ligga kvar en stund och följ din andning, långsamma och djupa andetag. Gör en sak i taget. Duka fint och var närvarande i det du gör. Ställ fram ett ljus, känn dofterna, gör iordning kaffet och lyssna till hur det låter. Känn känslan i armen när du skär brödet - är det skillnad mot när du skär tomaten? Även en enkel måltid kan bli en riktig höjdare om du ger dig själv chansen att fokusera på känslan.


Att göra tråkiga sysslor roliga

 

Dottern tycker jag är lite knäpp som tycker det är roligt att tömma kattlådan. Men jag ser det som att vaska guld, brukar jag säga till henne. Jag öppnar locket på deras kattlådehus och ser en hög med sand. Ingenting mer. Men när jag kör ner spaden och vaskar bort sanden hittar jag både det ena och det andra. Precis som att vaska guld :) Det gör det hela lite mer spännande. Hur mycket ska jag hitta den här gången??

 

I affären hittade jag ceriserosa hundbajspåsar. Färgen gör mig glad varje gång jag plockar fram rullen.

 

På vilket sätt kan du göra tråkiga sysslor lite roligare??


Hur du uppfattar saker du gör beror på hur du tänker kring det. Om du suckar och tycker det är tråkiga "måste-sysslor" så blir det också tråkigt. Och det är ändå inget du slipper ifrån att göra. Diska behövs, städa behövs osv. Om du tycker det är tråkigt att städa tänk då på att du vårdar ditt hem och gör det mer harmoniskt att leva i. Om du tycker strykning är tråkigt, tänk då att du får en stund för dig själv, med dina egna tankar. Kan du komma på andra sätt att göra "måste-saker" lite roligare genom att vända på dina tankar och hitta det positiva i sysslan?


Sprudlande glad

Åh, vad det bubblar i magen av glädje så här på morgonen. Varför då, kanske ni undrar? För jag blir så glad att ni är så många som har hittat till min blogg, och att ni gillar det jag skriver, och att ni återkommer - dag efter dag! Och att ni dessutom verkar sprida det vidare och rekommendera min blogg till vänner, för varje dag när jag kollar på besöksstatistisken så har dagen slagit besöksrekord :)))


När jag startade bloggen i januari var jag så glad att 20 personer hade hittat hit och att det var någon som faktiskt läste det jag skrev. Och nu är ni många, många fler!


Tack!! Ett stort, ödmjukt tack! Det gör mig så glad!


Ha en fantastisk dag idag!!! Det tänker jag ha :) En bra start på en underbar dag!Bedårande kappor

Odd Molly är mästare på att designa kvinnliga kläder som man alltid känner sig fin i. Ytterplaggen är inget undantag.


Detta är förra höstens kappa. Man ser ut som en rysk prinsessa i den. Fin, men lite för prålig, med påsydda paljetter som glittrar längs med hela framsidan. Tokdyr var den också, även om jag har sett den på outlet till halva priset.


Detta är årets kappmodell


 

Pälsdetaljerna finns kvar och dekorerad är den också, men inte lika övermåttligt som förra årets. Har ingen aning om vad priset ligger på, men jag kan tänka mig att den är tokdyr den också. Jag använder sällan kappa, och har tre vinterjackor jag gillar redan, en vintervit kortare kappa från H&M som är bedårande söt, en marinblå ulljacka från Odd Molly och en rosa parkas, också från Odd Molly.


 

Vintertid har vi svenskar en tendens att klä oss i mörka färger. Man ser mycket svart och grått ute på människor. Enligt feng shui är vintern en yintid, då allt vilar. Svart och grått är också yinfärger. För att balansera upp årstidens yinkvalitet behöver vi mer yangfärger. Visst blir man glad av att klä sig i tex knallrött som lyser upp en blek vinterdag! Förra hösten köpte jag en röd kappa till dottern, som är blond. Varje gång hon har på sig den och vi går ut någonstans stannar folk upp, och hon har fått hur många komplimanger som helst!! En fd kollega till mig hade en ceriserosa dunjacka. Varje gång jag såg henne i den färgen lyste hon upp bland alla andra murriga färger.


Jag gillar rosa, men med tanke på ovanstående kanske jag skulle ha valt denna färgen istället :)


 

Vilka färger väljer du på dina ytterkläder i höst och vinter?

 


Ta dig tid!

Jag har tidigare skrivit om Click to give, sajten man kan klicka in på och för varje gång du klickar så skänks en skål mat till fattiga och svältande i världen, eller om du klickar in på Click to give, the Animal Rescue Site ges det mat till hemlösa djur.


Oavsett hur bråttom jag har, har jag aldrig så bråttom att jag inte hinner gå in och klicka på dessa sidor. Har jag tid att gå ut på nätet har jag tid att göra en så liten, enkel och gratis sak för att hjälpa andra.


 

Klicka här, http://www.thehungersite.com/clickToGive/home.faces för att hjälpa till att skänka mat du också. Varje klick ger en skål mat


Torka tvätt

Finns det något härligare än att hänga ut sin tvätt och låta den få torka i solen och vinden på sommaren? Att bädda med nytvättade lakan som doftar underbart av sommar.


Jag tittade lite på olika torkställningar och anordningar. Det vanligaste är väl ändå den klassiska torkvindan. Jag hade en sådan tidigare i trädgården, men tyckte den tog upp för mycket värdefull plats, även när den inte används, så den åkte ut. För ett tag sedan hängde jag upp ett vanligt snöre mellan ett träd och väggen så jag kan hänga ut åtminstone ett lakan, eller strandhanddukar, för torkning, men letar efter en användbar idé.
En sån här utsikt hade varit gott också :)
Det här tyckte jag var en bra idé. Torkställning som fästs direkt på väggen, och blir nästan som en konstinstallation på samma gång. Speciellt om man har tvätt som är så här färgkoordinerat :)Kanske en sådan här torkställning från IKEA kan funka bra. Den fästs direkt på väggen, och går att fälla ner när den inte används och tar då väldigt liten plats, men för att hänga lakan är den för smal.


Någon som har en bra idé att dela med sig av?

Trädgårdsbod

Oavsett om man har en stor eller liten trädgård så är det en del saker som inte är så vackra, men som behövs för trädgårdsarbetet. Då kan det vara bra att ha en liten bod att samla redskap, säckar med jord och lecakulor, tomma krukor etc. Allt har sin plats och man slipper se saker ligga framme.


Den här boden gillar jag, och en sådan vill jag bygga i min trädgård. Nu är jag ju inte så händig att jag fixar det själv, men jag får försöka få tag på en snickarkunnig, hjälpsam person som kan bygga en åt mig ;))
Där kan jag hänga in krattor, spadar, gräsklippare, häcksax på krokar på väggen, förvara jordsäckar på golvet och krukor och små saker på hyllor.


Älskade Skåne

I helgen ska jag åka till Skåne då jag är bjuden på grillfest hos en person som många känner igen från TV, och som har köpt en gård utanför Ystad.


Jag har bokat in mig på denna mysiga bed & breakfast efter att ha läst massor av lovord om det på nätet, Brantås Rum & frukost
På gården har de massor med olika djur; höns, gäss, påfåglar, katter och hundarUnderbar utsikt över böljande fältAlla bilder är från deras hemsida, men jag återkommer med egna bilder efter helgen :) Det ser väldigt skönt ut där och nu håller jag bara tummarna för att vädret är på min sida också. Sola och bada på de långa sandstränderna i Skåne lockar mig. Får förlänga semesterkänslan ända in i september då det bär av till södra Frankrike :)

Presentation av mig

Igår fick jag en kommentar om att det önskades en presentation av mig :) Det kommer komma upp en kortare presentation av mig som en by-line så småningom. Jag är ju inte så duktig på det tekniska så det överlåter jag åt dottern att göra :)


Men vem är då jag som skriver här? Jag är leg psykolog sedan några år tillbaka. Jag har alltid varit intresserad av psykologi, men började min yrkesbana inom det ekonomiska området, med inriktning på marknadsföring. Jobbade som säljare några år. Vid sidan om det arbetet utbildade jag mig även till färg- och stilrådgivare och startade ett eget företag. Jag älskar att hjälpa människor att hitta det bästa hos sig själv. Med tiden kände jag att jag vill gå på djupet och valde att påbörja en låååång utbildning till psykolog.


I samma veva blev jag ensamstående med min dotter, så det var ett ganska tufft beslut att våga mig på att börja plugga på universitetet vid drygt trettio års ålder och dessutom veta att det skulle bli kärvt ekonomiskt i många år framöver. Redan tidigt i utbildningen kände jag att jag ville arbeta med det friska hos människor, istället för att bota det sjuka. Då var det ännu så länge ingen som hade forskat på vad som får människor att må bra, men när den positiva psykologin kom något senare var det precis vad jag letat efter. Tidigt kände jag även att jag var intresserad av vad som händer när människor kommer tillsammans med andra människor, så gruppsykologi fördjupade jag mig mer inom och det blev mina specialområden.


Sedan i våras arbetar jag deltid hos Kungsbacka kommun, där jag får använda mina kunskaper inom grupp- och organisationspyskologi och så har jag även ett företag vid sidan om. Bloggen är något som vuxit fram i mina tankar under en längre tid och i julas sa dottern att hon skulle hjälpa mig att starta upp en blogg. Sedan januari skriver jag här om de bitarna som intresserar mig.
För ganska många år sedan kom jag i kontakt med feng shui och det blev ytterligare en sak som jag genast kände passade mig. Att vi blir påverkade av allt vi har omkring oss känns för mig som en självklarhet, vår miljö, våra hem och att vi genom feng shui kan göra vår miljö som ett sätt att må bättre och förstärka de delar av vårt liv som vi vill utvecklas inom. Att röja och rensa har jag alltid gjort :) Det är kul att rensa och organisera sina saker!


När jag testade yoga för ett femtontal år sedan var det en träning som passade mig. Att både träna fysiskt och mentalt blir så mycket mer än att bara träna kroppen. Mindfulness kom in som en naturlig del av det.


Jag har fått frågan ibland om jag alltid är så glad, och det är jag naturligtvis inte jämt. Jag har haft svårigheter i mitt liv som alla andra, men jag har en positiv syn på livet och vill ta del av livets alla små glädejämnen. Livet består mer av vardag än av helg, semester eller fest så att hitta glädje och njutning i vardagen är för mig oerhört viktigt.


Där har ni de delar jag vill att denna blogg ska handla om; psykologi, personlig utveckling (utöver min psykologiutbildning har jag gått mängder med andra utbildningar inom personlig utveckling), feng shui, mindfulness, simple living, stilråd och annat som jag under åren kommit fram till får mig att må bättre.


Jag är 44 år gammal (i mina bästa år ;)) och bor i Göteborg med min dotter. Vi bor i en hyreslägenhet, två rum och kök på drygt 70 kvadrat. Att leva med djur är för mig en självklarhet och något som också skänker mycket glädje. Att resa gillar jag, både långt bort men även i mitt närområde. Jag försöker skapa balans i mitt liv. Balans när det gäller tid för mig själv, tid för familj, tid för jobb, tid för vänner men även när det gäller balans på ett djupare plan.


Min förhoppning är att jag kan dela med mig en del av det jag själv upptäckt genom åren, genom egna upplevelser, utbildningar och allt jag tagit del av från andra mycket kunniga och inspirerande människor. 


Var snäll mot dig själv

Att vara snäll mot dig själv är oerhört viktigt. Många gånger är vi mycket tuffare mot oss själva än vad vi någonsin skulle vara mot någon annan. Vi talar om för oss själva att vi är "dåliga" som inte klarade av att stå emot frestelsen av att äta något vi bestämt oss för att inte äta, att vi är" värdelösa" som inte klarar av något, att vi är "tjocka" när vi ser oss i spegeln även om vi är helt normalviktiga. Istället för att tänka att det är fel på dig, och på din kropp, tänk att det är fel av tillverkaren som inte gör kläder som passar en normal kvinna :)


Varför gör vi så? Man kan säga att vi är våra egna värsta fiender. Och hur mår du när du matar dig själv med negativa tankar och negativa beteckningar av dig själv? Inte så värst bra! Var snäll mot dig själv. Vad skulle du säga till en vän som kanske gjort ett misstag? Jo, du skulle peppa henne, säga att det inte var så farligt, att det går bättre nästa gång och att hon är fantastisk ändå!!


Tänk om du kunde säga dom orden till dig själv också, istället för att slå på dig själv.


 

Långtidsfrisk??

Man pratar ofta om långtidssjuka i media, men många av oss kan beskrivas som långtidsfriska. Vad utmärker en person som är långtidsfrisk?


* Du trivs bra med din livssituation


* Du gillar ditt arbete och skulle rekommendera dina vänner att arbeta på din arbetsplats


* Du upplever att du blir sedd och bekräftad, både hemma, på jobbet och bland vänner


* Du har få kroppsliga besvär. Du har ett bra immunförsvar - kanske för att du trivs med livet??


* Du får anstränga dig för att klara dina arbetsuppgifter, men upplever det som positivt och utmanande


* Du är sällan nedstämd och sover bra


* Du oroar dig inte så mycket för din hälsa, men söker råd för hur du kan hålla dig frisk. Din hälsa är viktig för dig


* Du tror på framtiden


Känner du igen dig i den beskrivningen? Bra, då mår du bra. Din hälsa och ditt välbefinnande befinner sig på topp.


Om du inte känner igen dig kanske det är så att du känner dig pressad på jobbet som dessutom ständigt ökar. Det blir svårare att koppla av och samla kraft på fritiden. Alla måsten och krav gör att självförtroendet vacklar, och du känner att du inte klarar av det. Då är det dags att bryta den trenden. På vilket sätt kan du förändra dina vanor? Går det att göra förändringar på jobbet? Kanske du behöver ta kontakt med vården för att få stöd och hjälp innan du går in i väggen.

Skönt under :)

Något som vi inte alltid tänker på när vi väljer kläder är hur viktigt det är med vad vi har under kläderna.


Till vardags är det bästa för kroppen bomull närmast huden, gärna ekologisk bomull. Syntetplagg är inte bra att gå i varje dag, då det behöver vara luftigt för att slippa åkommor som tex svampinfektioner.

Ibland kanske vi vill ha specialunderkläder som inte ger några skarvar eller för att de ger en snygg silhuett. Det finns massor av underkläder för att stödja och ge support. Detta är inget för varje-dags-använding, men kan funka vid speciella tillfällen, eller någon gång ibland. Om jag har tex en stickad klänning eller en festklänning som inte är vid kan jag tänka mig en sådan här.

Kanske vill du känna dig lite lyxig och lite flärdfull och då finns det massor av snygga spetsunderkläder att välja på. Själv har jag mest det till fest då jag vill känna mig fin, inifrån och ut. Till vardags däremot är det bomullskläder som gäller :)


Något många kvinnor delar är att de har fel storlek på BH:n. Det vanligaste är att den har för stort omfång runt bröstkorgen och att kuporna är för små. En BH är ju meningen att den ska ge stöd för brösten. Gå gärna till en bra underklädesaffär med kunnig personal och prova ut vilken storlekt som passar dig bäst. Kolla sedan vad du har hemma i byrålådan och gör dig av med gamla sladdriga, urtvättade BH:s som inte ger dig det stöd du behöver.


Att unna sig det bästa är ingen lyx, utan ett sätt att visa dig själv att du är viktig och att du tar hand om dig!!!

Tacksam!!

Det var ett tag sedan jag skrev en lista över vad jag är tacksam för, så här kommer listan för förra veckan:* Först och främst är jag så otroligt tacksam att ni är så många som har hittat hit till min blogg. För varje dag så ökar besökarantalet och jag blir lika glad varje morgon när jag ser på statistiken :) Det är så otroligt roligt att blogga och jag har så mycket idéer om vad jag vill skriva om. TACK!


* Jag är tacksam för att den oerhört sköna sommarvärmen hittade hit till Göteborg förra veckan och jag kunde njuta av solen varje dag :)* Jag är tacksam för att jag nu är ledig varje onsdag så jag kunde förlänga semesterkänslan med en heldag på stranden med dottern och vattnet var varmt och vi skrattade massor


* Jag är otroligt tacksam för att jag har världens bästa och goaste dotter! Älskar dig!! ♥♥♥♥♥


* Jag är tacksam för att jag har ett jobb som jag tycker det är roligt att gå till


* Jag är tacksam för min lilla trädgård som ger mig extra rum på sommaren för att grilla, läsa och bara njuta


* Jag är tacksam att jag lever i ett land där det varken förekommer krig eller svält!!!!


Fikadags ;)

Bullbak...

Knåda degen...

 Baka ut bullarna...
Nygräddade och fina....
En stolt bagerska väntar på att få äta....så nu blir det fika :)


Den översvämmade hjärnan

Känner du så här ibland? Som om det blir overload i hjärnan.

Torkel Klingberg, neuroforskare, har skrivit en intressant bok om den översvämmade hjärnan. Informationsteknologins framsteg har gjort att dagens människa varje dag utsätts för ett myller av intryck och valmöjligheter. Vi måste ta ställning till massor av saker hela tiden. Informationen sköljer över oss, och med den nya teknologin är möjligheterna oändliga.


Ett exempel är att vi idag ser lika många ansikten på en dag som cromagnonmänniskan gjorde under ett helt år!


Boken Den översvämmade hjärnan används på neuropsykologiutbildningen som kursbok, men är skriven på ett lättillgängligt sätt. Den tar upp hur arbetsminnet fungerar, IQ och varför människan blir smartare för varje generation, även om vissa forskare påstår att det har vänt och dagens ungdom inte klarar av att fokusera på något så länge då de är vana vid korta informationssnuttar. Att tex sitta vid datorn, lyssna på musik och se på TV samtidigt hör jag många som gör idag. Informationen blir snuttifierad och fragmenterad.Bilar 2

Dottern och jag tänkte gå på bio, igen :) Denna gången ska vi se Bilar 2. Frågan är bara om vi ska se den i 3D eller inte? Någon som har sett den?


 

Vi älskade den första filmen, som kom 2006. Överhuvudtaget gillar vi animerad film båda två. I fredags kväll visade de en dokumentär på TV bakom kulisserna hos Pixar med anledning av deras 25-årsjubileum. Mycket intressant att se hur det går till att göra en animerad film.

 

 

Denna gången handlar filmen om Bärgar´n och är en spionhistoria som tar de runt jorden.


Bakning pågår ;)

 

I bakgrunden ser ni lite av det jag sorterat ut från barskåpet idag. Bäst före-datum var -09 hmm.... :)

 

Snart blir det kanelbullar :)))


Röja och rensa

Något som kanske glöms bort när du rensar i garderoben, är alla plagg som förvaras på annat ställe.


Det kan handla om nattkläder som nattlinne, pyjamas eller morgonrock, som du kanske förvarar i sovrummet eller i badrummet. Vantar, mössor, sjalar, tjockare sockor förvarar jag i hallen i en påsförvaring på väggen. Den behöver gås igenom med jämna mellanrum och varje gång hittar jag saker som kan sorteras bort.


I en låda i hallgarderoben (där jag förvarar ytterkläder och stövlar) har jag en låda med enormt vackra sidensjalar. De är som små konstverk, och rätt så dyra. Jag fick dom en gång av en kvinna jag lärde känna på en mässa där vi båda två ställde ut. Hon sålde dessa sjalar och gav mig ett antal prover. Jag använder aldrig sidensjalar, men de har jag inte haft hjärta att göra mig av med då de är så vackra. Några gav jag till dottern som hon använde mycket när hon klädde ut sig. Nu är den tiden förbi, och det börjar bli dags för dom att gå vidare till någon som även uppskattar att ha dom på sig.
Min morgonrock, som jag för länge, länge sedan fick gratis från en bokklubb (på den tiden då jag var medlem i bokklubbar och köpte nya böcker ofta) kastade jag ut för ett tag sedan, utan att ha någon ny att använda. Hittills har jag klarat mig bra utan, då det varit så varmt och till hösten köper jag en ny. En som jag själv har valt ut :)

Fortsättning städning

Idag fortsätter jag städningen, med fokus på köket. Då det är här vi lagar mat och äter är det viktigt att hålla detta rummet rent.


Göra rent ugnen är inget särskilt roligt jobb, men måste göras emellanåt om ugnen ska vara fräsch. Så idag gör jag rent ugn, fläkt, micro och torkar ur kylskåp. Köksskåpen och dörrarna får sig också en avtorkning.Det bästa, och mest miljövänliga, sättet att göra rent ugnen är att använda outspädd såpa, detta universalmedel som funkar för att göra rent det mesta :)

Smörj in hela ugnen inuti med outspädd såpa och värm upp ugnen till 100 grader. Stäng sedan av den och låt den svalna. Sedan är det bara att torka ur den med en våt trasa. Det mesta förångas och försvinner och det andra lossnar och blir lätt att få bort.


Det kan bildas lite rök, men sätt på fläkten och öppna fönstret så försvinner den. Det kan även lukta, men det är ingen fara. När du ändå håller på att göra rent ugnen passa då på att göra rent gallret och plåtar också, så är hela ugnen toppfräsch och redo att användas.


Här blir det bakning i eftermiddag, antingen kanelbullar eller cupcakes (eller kanske både och ;)) Gott med hembakat fika och en bra belöning efter avslutad städning.


 


Förvaringslösning

Fick tag i ett gammalt nummer av Vi i Villa. Jag bor ju i hyresrätt så den kommer inte automatiskt till mig, utan endast till villaägare. Ibland kan man dock hitta saker som är intressant även för icke-villaägare :)
I detta nummer delar Henrik Schyffert med sig av sitt bästa förvaringstips: Släng grejorna. På riktigt. Släng det!!!!

Tänk vad mycket klokhet det ligger i det tipset. Precis som Gretchen Rubin säger - du behöver inte massa nya förvaringslösningar. Det enda du behöver är ett antal sopsäckar och kartonger för packa ner saker -och göra dig av med dom!! Nu tycker inte jag att man ska slänga hela saker som fortfarande fungerar. Det finns alltid någon annan som kan ha användning för det. Skänk dom till någon vän (om de har uttryckt att de behöver just en sådan sak, annars låt bli. Bli inte av med ditt skräp genom att tvinga det på någon annan) eller skänk till loppis.


Problemet idag är de allra flesta av oss har för mycket saker! Det är när sakerna blir för många, som de har en tendens att bre ut sig och till slut ger problem med förvaring.


Shopping detox

Modejournalisten Sofia Hedström var med på Nyhetsmorgon idag, tillsammans med en designer, vd:n för Fairtrade och marknadsansvarig för Moderådet. De pratade bla om ekologiskt och hållbart mode. Varje år köper vi svenskar 24 kg textilier. 24 kg - varje år!!! Antingen blir garderoben proppfull, eller så är det väldigt stor rotation på kläderna!?
Trender kommer och går snabbt, många designers nöjer sig inte med en höst- och en vårkollektion utan släpper sex kollektioner per år då de tjänar mer pengar på det, nya kläder fylls på i affärerna varje vecka. Det är lätt att handla, och handla för mycket. Klädindustrin står för en stor miljöpåverkan, så att börja tänka mer hållbart när det gäller allt från produktion till konsumtion av kläder är oerhört viktigt.


Sofia Hedström tröttnade på modehysterin och skrev boken Modemanifestet, som jag nämnt tidigare här på bloggen. Där genomgick hon en shoppingdetox där hon inte handlade några nya kläder alls på ett helt år.
Ett helt år är en lång tid, men på deras Facebooksida har de ett schema för en månadslång detox som man kan börja med. Jag tycker den är så bra så jag tar den i sin helhet därifrån:


DETOXEN

Låt inte din garderob gå upp de där 24 kilona som genomsnittsgarderoben gör varje år. Få användning för kläderna du redan har och anta årets största modeutmaning. Testa den stilsmarta shoppingdetoxen - 30 dagar utan shopping.

Dag 1-4
...
VI VET VAD VI ÄGER
Sex likadana par jeans, ett oräkneligt antal besläktade fodralklänningar, samt fem identiska koftor som avslöjar de senaste fem årens obligatoriska septemberinköp vittnar alla om din okunskap om din garderob. Glamourösa walk in closets i all ära, men om du inte vet vad du äger spelar varken garderobens storlek eller dess innehåll roll. Det är dags för en inventering. Ta ut alla plagg, skor och accessoarer och placera dem i högar i kategorier som till exempel t-shirts med bandtryck, sommarsandaler och träningskläder. Sortera direkt bort alla plagg som inte passar på grund av storlek eller känslomässig historia. Klänningen som du bar på första dejten med din före detta partner som visade sig ha en fallenhet för bigami, hamnar i borthögen precis som toppen som visar bilringen som aldrig kommer att tränas bort. I borthögen hamnar även alla vardagsplagg som du inte burit på två år. Tyvärr, du kommer inte att bära dem igen. Ytterplagg och festkläder kan du ge ytterligare tre år, men om du inte burit dem de senaste fem åren hamnar även de i borthögen.

Hur många plagg hamnade i borthögen? Lägg dem åt sidan till dag 25.

Ta en bild på ditt livs största shoppingmisstag som en påminnelse om vad du inte vill uppleva igen.

Dag 5-8
VI KAN VÅR STIL

Om du vill maximera din stil är det dags att sluta ligga på latsidan genom att följa klonande klädtips. I stället måste du börja träna din egen klädkänsla genom att ställa dig frågor som ”Vad gillar jag?”, ”Vilka kläder får mig att må bra?” och ”Vilka plagg får min kropp att se snygg ut?”. Om frågorna känns för svåra kan du börja med att fundera över vilka färger du känner dig bekväm i och sedan gå vidare till material och mönster som du gillar. Alla har en inre klädkänsla och därför kan ingen tala om för dig vad du ska ta på dig. Du vet helt enkelt bättre än alla stilexperter – men bara när du är ärlig mot dig själv och verkligen tar på dig det som speglar den du är.

Samla bilder på dig själv i kläder du gillar. Fundera på vad du oftast tar på dig när du vill känna dig snygg på en dejt eller vilka kläder som ger dig självförtroende på ett jobbmöte. Fråga dig själv vad det är som gör att du trivs så bra i just de kläderna.

Prova att klä dig i ditt favoritplagg tre dagar i sträck. Var kreativ och kom på nya kombinationer som gör att plagget anpassas till de situationer du befinner dig i.

Dag 9-12
VI TRENDVÄGRAR
Om du fyller din garderob med de senaste trendplaggen kan du också räkna med att plaggen kommer att vara ”omoderna” om några månader. I förlängningen får de dig att må dåligt eftersom du inte har någon relation till dem. Du är med stor sannolikhet fast i trendhjulet och tänker bara på stil för stunden. Trender är nämligen något vi följer, medan det personliga och unika modet är något vi skapar. När vi kan vår egen stil är det enklare för oss att förhålla oss till trender.

När du inventerade garderoben hittade du otrendiga plagg som du gillar. Forma din egen stil och ägna fyra dagar åt att bära plagg som för stunden inte syns i modemagasinen. Om du inte vet vad som syns i magasinen kan du klä dig som vanligt.

Dag 13-16
VI MOTSTÅR SHOPPINGLUSTARNA
Shopping är en väldigt dyr form av terapi. Den bör därför ses som en kreativ möjlighet att förädla klädstilen snarare än en känslomässig ventil för miserabla jobbdagar och misslyckade förhållanden. Möjligheterna som erbjuds i shoppingparadisen kan kännas som en distraktion vi behöver för stunden, men efter garderobsrensningen vet vi att många av plaggen som hängt med oklippt prislapp i garderoben till slut hamnade i borthögen, utan en enda användning. Shopping är inget fritidsintresse. Att besöka samma butiker helg efter helg handlar inte om ett klädintresse utan om en trygg rutin som förvandlat shopping till en dålig vana.

Besök din favoritbutik och gå därifrån utan att ha köpt något. Hur kändes det?

Rädda en kompis från shoppinggatan genom att engagera henne i en alternativ aktivitet som en fika.

Dag 17-20
VI FÖRSTÅR KLÄDKONSEKVENSERNA

Alla kläder har ett ursprung. Råmaterial odlas, vävs till tyg och sys till kläder som till slut når butiken. Eftersom alla kläder är märkta med tillverkningsland vet vi att allt sker långt borta och även om det är lätt att avskärma sig från misär i världens avkrokar vill vi stilsmarta inte att våra kläder ska vara laddade med skuld. Modebranschen är en bransch som vi konsumenter har dålig insyn i. Under 2000-talet har vi tagit för givet att kläder bara ska kosta några hundralappar. När en topp kan reas ut för samma pris som en pizza finns det all anledning att vara orolig över hur plagget egentligen har kommit till. Varje gång du känner dig som en vinnare för att du har fyndat ett billigt plagg kan du tyvärr räkna med att någon annan förlorat.

Kan du föreställa dig att någon av dina vänner jobbar på fabriken där dina kläder tillverkas? Om du svarar nej så är det varken stilsmart eller mänskligt att fortsätta handla företagets produkter. Utöva din modemakt genom att bojkotta butiker med kläder som framställts under tvivelaktiga arbetsförhållanden.

Gå igenom garderoben igen. Den här gången tittar du på Made In-lapparna. I vilket land är flest av dina kläder tillverkade?

Gå till din favoritbutik och fråga butiksbiträdet om de har några kläder sydda i Sverige och om de har kläder som är märkta med några officiella ekologiska symboler.

Dag 21-24
VI ÄLSKAR VÅRA KLÄDER

Vi har uppfostrats att tro att antalet plagg är viktigare än kvaliteten. För att verkligen kunna uppskatta mode behöver vi tänka om. Oavsett din garderobs storlek är det nödvändigt att känna till alla plagg du har, men också känna för dem. Under garderobsinventeringen rensade du bort alla plagg du inte använt de senaste två åren. Nu behöver de som är kvar din omtanke.

När vi känner våra kläder så ser vi deras potential. Utslitna plagg kan leva vidare i någon annan form i stället för att klassa dem som skräp.

Organisera plaggen så att de har det bra, kläderna trivs bättre hängandes på galgar än liggandes skrynkliga i byrålådor. Tvätta alla plagg som behöver en uppfräschning, smutsiga och svettiga kreationer är nämligen inte lika älskvärda som rena. Laga trasiga fållar, sy i knappar som hänger. Visa att du bryr dig.

Förnya och förändra dina plagg med hjälp av ett av våra tre recept.
Dag 25-29
VI ÄR EN DEL AV DET KLÄDSAMMA KRETSLOPPET

I Sverige köper vi i genomsnitt 24 kilo textilier per år, en siffra som tyvärr tenderar att öka och därför ger oss allt allvarliga problem med stilskräp. En trendig topp förvandlas i värsta fall till miljöskadligt avfall på bara några veckor. Men soptunnan är inget alternativ för stilskräp. Vi stilsmarta tar ansvar och hittar andra hem för våra avlagda kläder.
Nu när du fått ordning på din stil med hjälp av garderobsinventering bör du vara vaksam så att garderoben inte blir okontrollerat överfull igen. Tillämpa principen ”en ut, en in” vid varje nytt klädtillskott. Det tvingar dig att ta konsekvenserna när du upptäcker att ett plagg inte längre platsar i garderoben.

Utse en arvtagare. Fråga dig själv vem som skulle kunna gilla kläder som du längre inte använder och ge bort dem till en främling eller någon som du känner.

Fira att du nästan är klar med den stilsmarta shoppingdetoxen genom att anordna en klädbytarfest. Dina vänner har garanterat kläder som du suktar efter samtidigt som dina gamla paltor kan förgylla någon du tycker om.

Skänk kläderna som blir över till en organisation som tar hand om kläder eller sälj plaggen och skänk pengarna till en stilsmart organisation."

Jag skrev om boken på bloggen i våras, nämligen i april. Då blev jag så inspirerad att jag tänkte strunta i att handla något mer detta året. Hur gick det?


Nja, sådär får jag väl säga. Några nya inköp har hittat in till min garderob. Det här är vad jag köpt sedan april:

* en grönmönstrad Desigualklänning i superskön bomull inhandlades på deras outlet på Mallorca i april


* Odd Molly grandma coat köptes i en bekants affär med 50 % rea i maj


* en vit virkad väst från Container köptes också i maj. Tänkte den kunde piffa upp några basplagg i garderoben


* i juni var jag på en tjejmarknad, en loppis med saker som bara vände sig till tjejer och där köpte jag några saker mycket billigt: en turkos Bondelid-tunika, en blågrön topp med smock för bara tio kronor och en rosa Ester Elenora sjal för fyrtio kronor


* en rosa Alchemistry tunika från Odd Molly köpte jag på Freeports outlet med 50 % rabatt, som nästan helt betalades av ett tillgodokvitto jag hade där. De använder inte öppet köp där blev jag varse en gång tidigare i år, utan fick tillgodokvitto när jag lämnade tillbaka en klänning som spruckit i sömmen


* en blåmönstrad klänning för 99 kr som jag visade på bloggen för ett tag sedan. Ett rätt onödigt köp som inte behövdes egentligen, men jag gillade klänningen som jag tyckte satt väldigt bra på mig. 


* en ny bikini på rea. Den förra inhandlades för ett par år sedan på Ellos rea


Så mina klädinköp från april till augusti blev åtta stycken plagg. Därutöver har jag köpt några skor som behövde kompletteras; ett par nya gummistövlar då de gamla spruckit, ett par Converse, ett par ballerinaskor, ett par kilklacksskor och ett par Primeboots. Efter förra sommaren slängde jag i stort sett alla mina sommarskor som då var slitna och hade gjort sitt så i år behövdes nya sommarskor.


Men när jag tänker framåt mot hösten känns det inte som det är något direkt som jag behöver, så iallafall i augusti kommer jag inte köpa något nytt, och framåt september kan jag tänka mig ett par tjocka stumpor :)


Däremot får jag lite shopping tillsammans med dottern, som till skillnad från mig, behöver nya kläder då hon växt ur sina höst- och vinterkläder från förra året.Snart höst ;)

Nåja, ett tag till får det gärna vara sommar, men jag gillar hösten och jag gillar höstkläder. Jag tycker höstens mode är det bästa på hela året. Visst tycker jag om att gå i tunna sidenklänningar eller luftiga bomulls dito på sommaren, men hösten när man får ta på sig tjocka tröjor, halsduk, grova strumpor, stickade klänningar, ulljackor det tycker jag både är snyggt och skönt.


Beige och vitt tycker jag är fint. Det är mjuka, milda färger som harmonierar fint med varandra. Då jag är lite frusen av mig gillar jag att ha tjocka strumpor över mina strumpbyxor och dessa kan jag tänka mig till hösten. De kommer från Odd Molly, och jag kan tänka mig att kombinera dom så här

 Jag har en sådan ullkofta i jeansblått och vitt som jag använder väldigt mycket. I normala fall brukar jag inte köpa två av samma plagg, fast i olika färgställningar, men den här kan jag tänka mig. Matcha den med en benvit klänning och strumporna i samma färgställning och så mina bruna Primeboots på fötterna, eller ett par mörkbruna snörstövlar med högt skaft.

Den här klänningen tycker jag representerar allt som är fint med Odd Mollys kläder. Kvinnlig med vackra detaljer.


Städa

Idag trotsade jag solen och stannade inne hela dagen för att städa :) Sommartid när vädret ropar på mig att vara ute i solen brukar det bli städningen som kommer lite i skymundan.


Men idag skjutsade jag iväg dottern med några vänner till Liseberg, och så hem och städa. Damma, dammsuga, torka golv, plocka i ordning....


 

... och så blev det lite mer saker utrensat. Böcker och skivor har alltid varit min akilleshäl och något jag tidigare har haft svårt att rensa bort. Men när man väl gjort det första gången, går det lättare och lättare och idag åker dessa ut.

 

Jag har alltid gillat att organisera och ordna hemma. Förvaringsmöbler har jag alltid älskat. Men så har jag ju även gillat att röja, rensa och göra mig av med saker (utom just böcker och skivor då ;)) så jag brukar skämta om att "Undra varför jag envisas med att köpa nya förvaringsmöbler. Jag rensar ju så mycket så sen finns det ju inte mycket kvar att förvara".


Så i takt med att jag rensar minskar även behovet av möbler för förvaring av saker. En bokhylla har redan åkt ut, den andra är på väg och ska bytas ut mot något mindre. Nu åker även CD-hyllan ut. Det är för många hyllor som gapar tomma efter att jag rensat bort skivor jag aldrig lyssnar på. En del av dom, som tex Bruce Springsteen, köpte jag en gång för många år sedan, då det var något man "borde ha" i sin skivsamling även om jag inte gillade honom speciellt mycket. Köp aldrig något ni inte gillar eller tom älskar själv bara för att "det är så det ska vara"!!


Loppis!Vid den här tiden på året finns det massor med loppisar runt om i landet. På många ställen anordnar dom bla bakluckeloppis :)


Loppis är även ett bra sätt att bli av med överflödiga saker i hemmet som du själv inte behöver eller vill ha längre. Så passa på att röja och rensa :) Men glöm inte det viktigaste - att även få bort sakerna ur hemmet! Själv tänkte jag vara med på mitt livs första bakluckeloppis, troligen nästa söndag.

Min sovhörna ;)

Compact Living a la moi :)


Att sova i vardagsrummet är egentligen inget som rekommenderas enligt Feng Shui läran, men för många människor är det verklighet. Rummen räcker inte till för eget sovrum till alla i familjen. Vill man dessutom bo billigt kan det vara bostadsytan man tullar på. För vår del flyttade vi in i området vi bor idag för 11 år sedan, då min dotters pappa och jag separerade. Jag ville väldigt gärna bo just här då området är som en liten trädgårdsstad med skogen direkt utanför. Stan ligger ganska nära, och även havet.


Vi blev erbjudna en tvåa och jag tackade ja. I början tänkte jag att det var en tillfällig lösning, då jag egentligen sökte en trea. Men jag trivdes så enormt bra här, och började dessutom ganska snart min fleråriga psykologutbildning och ville inte dra på mig dyrare boendekostnader. När dottern var liten delade vi sovrummet, men då hon blev större och behövde större yta för leksaker, lek och kamrater flyttade jag ut min säng i vardagsrummet. Där har jag sovit gott länge nu :)


För att göra det till ett rum-i-rummet har jag delat av med en oblekt linnegardin från tak till golv, samt målat väggarna i en mörkare färg än i resten av rummet.

 
För att ge en ombonad känsla har jag bäddat med textilier i flera lager.


Sängen står i hörnet som är längst bort från fönstren, och till vänster om gardinen står soffan. Denna hörna i bortre högre hörnet sett från ingången till rummet, som enligt baguan är området för kärlek och relationer passar bra för sängens placering. Jag har även tavlor med kärlekstema på väggarna. Härifrån har jag även uppsikt över ingången till rummet, och även altandörren.
Om man ser på min sovhörna med feng shui glasögon finns alla element representerade. Väggens färg, linnegardinen, kuddarna och sängkappan representerar jordelementet med sina bruna och beiga färger, eldelementet representeras av lampan, fårskinnsfällen och de röd-orangea färgerna i tavlan, de vita sängkläderna representerar metallelementet. Vattenelementet finns också med, dels med den svarta färgen på lampan och krukan, men även i vågmönstret på filten. Träelementet återfinns i den gröna växten. Vintertid byts filten ut mot en i "päls".
Då jag inte har någon sänggavel på sängen (det skulle ta för mycket plats) men ändå vill ha stabilitet bakom ryggen har jag två stora kuddar lutade mot väggen. De fungerar även bra som ryggstöd när jag vill halvligga i sängen och läsa. På golvet har jag en fårskinnsfäll då det är skönt för fötterna när jag går upp på morgonen.

Nya sängbordet är förvaring för pocketböcker och tidningar som jag gärna läser en stund innan jag ska sova. Tidigare hade jag ett annat, runt bord här men det fick flytta till myshörnan istället då jag vill ha plats för böcker nära min sovplats.


 

Däremot vill jag inte ha så mycket saker på själva bordet. En blomma, en lampa och ett glas vatten räcker.


Compact Living

Compact Living dvs att bo bra på en liten yta är något som de flesta av oss har gjort någon gång i livet, antingen i första lägenheten, som ofta är liten, eller om vi bor i innerstan i en storstad. När jag tex bodde i New York bodde jag i en studio med allt i samma rum plus en liten hall och ett badrum.
Sen skaffar vi gärna större boende, men visst kan det vara skönt att även som vuxen leva på en mindre yta. Det innebär att det inte står några tomma oanvända rum fulla med överblivna saker som man inte vet var man ska göra av.

Det innebär också att man måste prioritera och bara ha kvar saker man verkligen tycker om och använder. Om ytan är begränsad så går det inte att spara på allt, "utifall-att" ;)
Ett exempel på att dela av en del av vardagsrummet till sovplats.

Hur mycket bostadsyta behövs egentligen? Kan du tänka dig att bo på mindre yta och säkert också till en billigare månadskostnad?


Mitt första hus jag köpte var ett jättefint arkitektritat hus. Jag föll för de stora sällskapsrummen, vardagsrum och matsal med stora spröjsade fönster och dörrar ut mot altanen och trädgården. Men huset var stort, 250 kvm, och vi bodde bara två personer där. Min sambo var dessutom borta på jobb hela veckan och jag var själv i det stora huset (tillsammans med hunden). Rummen på övervåningen var jag bara i när de skulle städas. Det var ett alldeles för stort hus för oss, och när rum inte används lagrar de stagnerad energi.


Som syns på bilderna kan även compact living se ut på många olika sätt, och även fast du bor på liten yta kan du uttrycka din personlighet och få fram den stilen du trivs med bäst, oavsett om det är väldigt avskalat som Shakerstilen eller lantligt ombonat.


Vill du få tips på hur du kan organisera och möblera på liten yta kan jag rekommendera ett par böcker som visserligen har några år på nacken, men som kan ge bra tips.
Denna bok har stått i min bokhylla i massor av år, men nu sorterar jag ut den. Den finns även att låna på biblioteketSommarfrukost

Mmmm, dagens frukost är inspirerad av en god vän. Yoghurt med acaciahonung, nektarin och valnötter. Fräscht, gott och nyttigt - som ett Kinder-ägg ;)

När dottern vaknar sedan blir det brunch :) Sköna lördag!

Bra självförtroende

Igår skrev jag olika sätt att träna upp självförtroendet, och här kommer några punkter som kännetecknar en person med bra självförtroende:


* Du tror på dina värderingar och är beredd att försvara dom inför andra. Du känner dig säker på dig själv. Du handlar efter eget omdöme. Du vågar också ompröva det du tror på, om någon har bra motargument som övertygar dig


* Du är lyhörd för andras behov


* Du slösar sällan tid på att oroa dig över vad som kan hända imorgon. Du sörjer inte heller över spilld mjölk


* Du tacklar problem även när du vet att du kan misslyckas


* Du tar emot beröm utan falsk blygsamhet. Du vågar även berömma andra


* Du känner dig likvärdig med andra människor. Inte överlägsen eller underlägsen.


* Du accepterar att du har mänskliga behov och impulser. Du vågar visa ett register av känslor, alltifrån att vara arg, ledsen, rädd till att vara glad eller kärleksfull


* Du står emot andras försök att dominera dig. Du försöker inte heller dominera andra


* Du har inget behov av att roa dig på andras bekostnad. Men du har barnasinnet kvar och vågar leka. Du har flera starka intressen.


* Du växlar mellan att vara ledare och medarbetare beroende på situationen. När din kompetens och erfarenhet för det lämpligt tar du ett ledarskap, i andra fall avstår du och låter någon annan ta den positionen. Du styrs inte av prestige.

Maria Montazami

Den av svenska Hollywoodfruarna som totalt charmat Sverige är ju Maria Montazami. Hon är ödmjuk, varm, charmig, lite vimsig, rolig och det går helt enkelt inte att inte tycka om henne.


Hennes framträdande i Vingreklamen är helt fantastisk tycker jag :) Hennes klassiska repliker, som vi brukar köra med hemma, "det ger en känsla av.....kallt" :)))


 

Eller i nya reklamfilmen då hon står på golfgreen i högklackat och "slår bollen lite lätt" så den flyger iväg. Det är roligt och det är oerhört charmigt.

 

 

 


På tal om LCHF


Kommer ni ihåg den här kampanjen från mitten av 70-talet från Brödinstitutet (tänk att det fanns ett institut som arbetade bara med bröd ;))


På en LCHF blogg läste jag att det blir förbud mot att slänga ut vitt bröd i vattnet för att locka dit karpfiskar i Hampshire i England. Förbudet motiveras av att det vita brödet ger fiskarna tarmproblem och gör dem feta.


Forskare har konstaterat att det är dåligt för deras tarmsystem, bidrar till övervikt och gör dem allmänt sjukliga. 2008 larmade kungliga brittiska fågelsällskapet om att det var olämpligt att utfodra fåglar med bröd och sedan dess har flera lokala myndigheter förbjudit matning med bröd till änder.


Mer om denna nyhet (på engelska) kan du läsa här i The Telegraph.


2011 - ett spännande år

Calendar for July 2011

 

July

Sun

Mon

Tue

Wed

Thu

Fri

Sat

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 I år har juli fem fredagar, fem lördagar och fem söndagar. Det händer bara en gång vart 823 år!!


I år kommer vi också få några intressanta datum, 1/1/11, 1/11/11, 11/1/11 och 11/11/11 (då fyller jag år ;))


Något annat intressant är om du tar de två sista numren på det året du är född och lägger till hur gammal du blir i år.


För alla på hela jorden kommer talet att bli 111 !!


Semester överskattat?

Idag läste jag Charlie Söderbergs krönika på Balansekonomis hemsida, och han tar upp ett ämne som jag tycker är viktigt, nämligen semester. Eller rättare sagt, vilket liv lever vi om vi endast lever för 4-5 veckors sommarsemester? Vad är livet om 48 veckor är en lång pina för att sedan försöka skapa allt på några futtiga sommarveckor? Läs och begrunda http://www.balansekonomi.se/2011/08/05/rikedom-ar-att-inte-ha-semester/Träna ditt självförtroende

Jag fick för ett tag sedan boken Instruktionsboken till livet, men det var först i veckan nu som jag har öppnat och läst den. Där fanns några guldkorn bla gillade jag detta tips på hur du kan bättra på ditt självförtroende och bygga på självförtroendebanken på ett konkret sätt.

1. Tänk på dina styrkor
Öva dig på att notera dina styrkor och förtjänster. Skriv kontinuerligt upp dina styrkor i ett block, ett papper för varje vecka. Du lär dig att själv aktivt upptäcka bra saker du gör. Du kommer även lättare upptäcka bra saker som andra gör :)


2. Älska din nästa så som dig själv
Den som är generös mot sig själv är även generös mot andra. Motsatsen gäller också! Så träna dig på att se dina positiva sidor och att tycka om dig själv. Som övning kan du och dina vänner berätta för varandra om era goda sidor.


3. Tala om vad du vill och vad du hoppas på
Tala om hur du vill ha saker och ting för att ge andra en möjlighet att ta ställning till dina önskemål. Du gör det möjligt för andra att ställa upp för dig och de behöver inte gissa sig till dina behov. Ett bra sätt är att börja meningen med tex "jag sätter värde på att....", "jag tycker om att.....", "jag njuter mest när du....." - om du talar om vad du vill ha är det större chans att du får det som du vill ha och behöver. Och andra får en chans att hjälpa dig. Tänk på att du även gör en god gärning för andra, då hjälpa andra är viktigt för lyckokänslan.


4. Gör dig synlig
Sitt inte bara och vänta på en chans utan använd din förmåga. Erbjud dina krafter. Om du har erfarenhet av något och själv tycker du behärskar något - visa det! Bli inte rädd för att kanske kan finnas någon som möjligen är ännu bättre. Du är du - och du är bra!!


5. Ta risker
Våga pröva något nytt!! Tillåt dig själv att vara lite tafatt i början (det här är svårt för mig som gärna vill kunna, behärska och gärna vara bra på något -direkt :)) Även att misslyckas är ok, för det är då du lär dig! Fråga om det är något du inte förstår eller är osäker på. Genom att tänja dina gränser, gå utanför din komfortzon utvecklas du.


6. Tala högt och tydligt
Träna dig i att tala högt och tydligt. Om du talar lågt och otydligt utstrålar du osäkerhet. Då kanske andra inte lyssnar på dig, eller tar dig på allvar, även när du har något viktigt och något värdefullt att säga. Något jag märkt att många kvinnor gör är att skratta lite osäkert efter de sagt något. Är du en av dom så försök att bli medveten om det och träna bort det. Det gör att du både känner dig osäker och förmedlar det till andra.


7. Tala om det som intresserar dig
Ett sätt att träna upp självförtroendet är att själv bestämma samtalsämne. När du talar om något som verkligen intresserar dig är du engagerad och det kan smitta av sig på omgivningen, vilket kan leda till intressanta samtal. Du stärker ditt självförtroende genom att inte sitta tyst, och vänta på att någon anna ska börja prata.


8. Se till att komma till tals
Se till att få tala till punkt, om det du talar om är viktigt för dig. Ge utrymme för repliker, men låt inte någon annan ta över och börja prata om något annat än det du vill ha sagt. Höja rösten, luta dig framåt är två bra knep för att visa att du inte talat klart. Du kan också, på ett lugnt och icke aggressivt sätt, påpeka att du vill tala till punkt utan att bli avbruten.


9. Säg nej när du behöver det
Har du svårt att säga nej? Det kan bero på att du är konflikträdd och rädd för att människor inte ska tycka om dig. Du kan vara rädd för att såra någon. Öva dig på att säga nej på ett vänligt, men bestämt, sätt. Träna på att börja säga nej när det gäller saker som inte är så viktigt, bara för att träna på att faktiskt säga nej, om du har svårt för det i vanliga fall.


10. Låt ingen sätta sig på dig
Stå upp för dina rättigheter! Reagera om du blir illa behandlad! Att tiga och hoppas på att det blir bättre funkar inte. Inte heller att folk själva ska förstå att de gör dig illa och sluta med det. Tala om hur du känner dig och hur du upplever situationen. Och det är ingen annan än du själv som kan avgöra om du blir sårad eller tar illa vid dig!! Det är din upplevelse!


11. Tala inte illa om folk
Att tala illa om andra bottnar ofta i ett behov av att hävda sig själv, som i sin tur bottnar i låg självkänsla. Att prata illa om någon anan, för att själv känna sig bättre är inget som stärker självförtroendet. Det förgiftar även stämningen i en grupp med skitsnack. Leta istället efter något som stärker dig själv. Hitta positiva saker hos dig själv, och hos andra. Om det behövs, säg det direkt till den det berör istället för att prata bakom ryggen.


12. Sluta gnälla och klaga
Istället för att använda dina krafter till att gnälla och klaga på saker, använd de till att åstadkomma en förändring och en förbättring av det som irriterar dig. När du klagar över något - fundera på vad du kan göra för att ändra det som inte är bra istället. Ofta är det så att du faktiskt kan göra något åt det. Inte alltid, men tillräckligt ofta för att det ska vara värt att sluta klaga och istället handla.


13. Ta emot beröm
Beröm är oftast ärligt menat, och våga ta till dig beröm du får. Visa din glädje och stolthet. Säg tack, det räcker. Många människor har svårt att ta emot beröm och komplimanger. Träna dig i det, så kommer det även att förbättra ditt självförtroende.


14. Våga visa förtroende
Du kanske inte kan lita på alla, men troligen fler än du tror. De som vågar lita på andra visar samtidigt förtroende. Att få förtroende får människor att växa. Att lita på andra kan innebära att du någon gång blir besviken eller känner dig lurad, men i de flesta fall är förtroende en bra grogrund till glädje och vänskap.


15. Tala aldrig nedsättande om dig själv
Tala aldrig på allvar nedsättande om dig själv, din person och dina egna prestationer! Det undergräver verkligen ditt självförtroende. Ibland försöker vi förekomma kritik genom att själva påpeka sina fel och brister, men det ger ingen positiv effekt.


16. Erkänn när du gjort fel
Stå för det du gjort. Ibland gör vi, eller säger vi olämpliga saker. Du är inte mer än människa, och ibland gör vi fel. Att erkänna när man gjort något fel stärker självförtroendet, och är också ett bra sätt att närma sig den personen man felat mot. Att ta emot en ärligt menad ursäkt kan reparera många relationer.


17. Vårda din fysik
Självförtroendet påverkas av din egen uppfattning om din kropp och hur du upplever ditt utseende. Att vårda dig själv är ett sätt att stärka ditt självförtroende. Att äta bra mat, röra på dig, förbättra din kondition, pyssla om dig själv är olika sätt att vårda dig själv på. Alla människor är vackra!! Bara en sådan sak som att klä dig i färger som passar dig och framhäver dina egna färger, eller i kläder som är skurna på ett sätt att det visar fram det vackraste hos dig kan göra en enorm skillnad. Även om kläder, mode, hår kan kännas ytligt är det ett oerhört bra sätt att stärka självförtroendet. Att gilla det man ser när man tittar sig själv i spegeln är viktigt för självförtroendet.

Rabens Saloner

Rabens Saloner är ett klädmärke som gör fina, avslappnade kläder. Speciellt sommartid tilltalar den typen av kläder mig. De ser enkla ut, men är otroligt välskurna. Jag har en klänning som är helt underbar när det är varmt ut. Luftig och superskön.


 
 

 


Sällskap

Så här ser det ofta ut hemma hos mig ;)


Jag sitter vid skrivbordet och bloggar, och brevid mig ligger en liten sällskapssjuk katt och spinner. Mysigt!Också träning ;)

Ikväll passade jag på att gå ut och klippa häcken, eller en del av den. Jag har ganska mycket häck runt min trädgård, både på framsidan och på baksidan.


Då jag klipper häcken med en vanlig häcksax blir det bra träning för armmusklerna :) För att det inte ska bli för jobbigt brukar jag dela upp häcken på tre etapper; en på framsidan och två delar på baksidan. Varje år tänker jag att jag ska köpa en elektrisk häcksax för det är rätt jobbigt att klippa. Men så är jag klar, tänker att det där var bra för mina triceps, och så blir det ingen häcksax ;) Ett par gånger per år ska den klippas också.


I häcken bor det någon typ av kryp som biter rätt rejält så nu kliar det över hela armarna och benen. De blir nog lite sura när jag klipper i deras bo :)

 


Hälsa

Vad är hälsa egentligen? Hälsa definieras ofta som avsaknad av fysisk sjukdom, men även som ett psykiskt och socialt välbefinnande. Det handlar alltså mycket om att må bra - till kropp och själ.


Må bra till kropp och själ är precis vad jag har kallat min inspirationspärm. Där har jag under tio års tid samlat alla möjliga artiklar som handlar just om att må bra, fysiskt och psykiskt.


Men hur du mår beror också mycket på hur du förhåller dig till livet. Om du gör saker du inte vill, tänker tankar du inte vill tänka, känner känslor du inte vill känna, hamnar i konflikt med dig själv och har en ohälsosam livsstil kommer du sannolikt att må dåligt. Om du däremot har en hälsosam livsstil, gör saker du vill göra och som du tycker är roligt, tänker positiva tankar, när du känner som du vill göra och även har någon att dela med dig av dina känslor till och har balans i livet på alla sätt - kommer du troligtvis även att må bra!


I Sverige sitter vi allt mer still. Att vara fysiskt aktiv är något vi måste planera och göra tid för. I vårt arbetsliv sitter vi allt mer still. Allt för mycket stillasittande minskar syreupptagningen, blodtrycket höjs, musklerna försvagas. Effekten blir att vi blir ännu tröttare och allt eftersom tiden går försämras vår fysik.


Läste ett intressant citat i en bok " En man funderade över varför dagens ungdom inte längre pallar äpplen. Hans analys var att de inte äter lika mycket frukt, vistas mest inomhus, är för klumpiga för att klättra i träd och inte har ork att springa från en 60-års gubbe." En intressant analys! Förr var fysisk aktivitet något som förekom naturligt i vardagslivet.


Fysisk aktivitet kan vara att sporta, enskilt, i grupp, lagsport, på gym eller vad du tycker om att göra. Att röra på sig ska vara roligt. Då blir det också av att göra det. Det ska ge energi på flera plan. Själv har jag valt ridning och yoga på vinterhalvåret och en del golf sommartid.
Gruppträning är bra om du blir mer motiverad av att ha andra omkring dig. Kanske en vän som peppar dig att gå med. Då blir träningen även ett tillfälle för social samvaro.
Kanske du njuter mer av att vara ensam med dina tankar. Löpning kanske passar dig?
Lagsport där det även finns ett tävlingsmoment och där du kan få uppleva stark kamratanda kanske är det som du behöver för att uppleva njutningen i att röra på dig?
I ridning tränas blans annat styrka, kondition, hållning, balans och koordination, vilket ger en allsidig träning.
Simma är en skonsam träning som passar även de som har övervikt, ont någonstans i tex leder


Alla dessa är träningsformer i mer organiserad form. En del har du en fast tid varje vecka, tex vid lagsportsträning eller ridning. Andra kan man bestämma mer fritt tex simma eller ut och springa.


Men glöm inte bort att fysisk aktivitet behöver inte innebära att du ägnar dig åt en viss idrott. Du kan även få en hel del motion och röra på kroppen genom andra aktiviteter också.
Ta en cykeltur med familjen, eller kanske med vännerna. Cykla till något trevligt mål och kanske ha en picknick där, eller till stranden....
....där det finns många chanser till lek som också innebär motion tex beachvolleyboll


Ta en promenad i det tempot som passar dig.
Att ha hund innebär att man får mycket "gratismotion" då man inte tänker på att det faktiskt blir många timmars promenad i veckan
Ut i naturen, vandra i fjällen, plocka svamp eller bara upptäcka nya vackra ställen.


Att leka med barnen utomhus är ett jättebra sätt att få fysisk aktivitet och samtidigt ha roligt tillsammans. Och alla årstider lämpar sig bra :)Projekt Lycka

Jag skrev om boken Projekt Lycka för några dagar sedan, som jag blev väldigt nyfiken på att läsa. Kastade mig iväg till biblioteket, bara för att få beskedet att den inte kommit ut på svenska än. Men den är på väg :) Jag lånar alltid en bok som intresserar mig på biblioteket först, och om det sen visar sig att det är en bok som jag vill ha och fördjupa mig mer i, och kanske ha som referenslitteratur så köper jag den. Jag har dragit ner otroligt mycket på mina böcker hemma, och mer kommer det bli framöver. Tänkte slänga ut den sista bokhyllan också och ordna förvaring som tar mindre plats, då bara halva bokhyllan är fylld med böcker numera, och rensar jag lite till så kanske det blir ca en tredjedel.


Tillbaka till boken. Gretchen Rubin är en vanlig tvåbarnsmor i USA som en dag bestämde sig för att bli lyckligare.


 


Egentligen borde hon ha varit fullkomligt tillfreds med livet. Hon var gift med en bra karl, hade två välartade barn, ett vackert hem och flyt i karriären, så egentligen borde livet vara rätt så bra, men något fattades - känslan av verklig lycka.


I SvD berättar hon i en intervju hur det hela gick till. Under ett år levde hon efter en blandning av lyckoteorier från både vetenskapsmän och popkulturpersonligheter, bla  Plutarchos, Benjamin Franklin, lyckoforskaren Martin Seligman, Dalai lama och Oprah. Hon tog till sig vad de alla uttalat och forskat om för att sedan koka ihop det till en ny livsstil. Efter flera månaders gedigen research visste hon vad som borde höja lyckonivån: sova mer, träna, kramas, gräla på rätt sätt, skaffa fler vänner, inte skvallra, utmana sig själv, städa garderober, leva i nuet, skriva tacksamhetsdagbok, meditera och utöva skrattyoga.


Men hon upptäckte också att det kräver både ansträngning och planering att bli mer lycklig. Att träna mer, äta bättre, gå till sängs tidigt och knyta nya kontakter kräver planering.


Ordning och reda hemma är inget som tagits upp i den vetenskapliga litteraturen, men var ändå något som återkom på många andra ställen, så hon testade även det och säger själv att efter att rensat massa hemma att yttre ordning skapar inre lugn. Inom Feng Shui är detta ingen ny kunskap, utan något man förespråkat länge. Karen Kingston säger tex i sin bok Rensa i röran med Feng Shui att ett av de bästa botemedlen mot oro och stress är att röja och rensa.

Gretchen konstarerar också att nyckeln till mer lycka när det gäller ordning och reda i hemmet inte är att köpa massa nya förvaringssaker, förvaringsboxar etc, utan att det enda man behöver är sopsäckar :) Rensa, röja, göra sig av med saker är det som ger mer lycka på organisationsfronten. Att omge sig med mindre saker helt enkelt. I intervjun säger hon " Jag städade just ur min garderob igen och skänkte bort en massa kjolar som jag ändå inte använder. Problemet är att vi är dåliga på att slänga saker. Min glesa garderob gör mig faktiskt lycklig.


De tre största förändringarna i livet efter lyckoprojektet har blivit fler vänner, mer sömn och mer sång.Några lyckotips från hennes projekt:


Köp lycka: Att pengar inte kan köpa lycka är fel. Några av de bästa sakerna i livet kan köpas för pengar. Men spendera vist: köp gymkort, resor och sådant som bidrar till lycka.


Låt solen gå ner över din vrede:
Att klaga och ventilera ilska fungerar inte. Det gör dig bara mer arg och irriterad.


Läs litteratur om katastrofer och tragedier:
Det sätter livet i perspektiv, hjälper dig att leva i nuet och vara tacksam. Rubin frossade i cancerbiografier och böcker om jordbävningskatastrofer och påstår att det gjorde henne lyckligare.


”Fake it till you feel it”:
Att uppträda som om man vore lycklig gör dig lycklig. Le när du inte har lust, och du känner dig gladare.


Strunta i att bli organiserad:
Att känna att man har kontroll är en hörnsten för att vara lycklig. Men köp inte organisationsprylar som ska hjälpa dig att hålla ordning. Soppåsar är allt du behöver. Släng, skänk och rensa bort.


Lägg ner korta kramar:
Kindpussar i luften eller en kort kram när man träffar bästa vännerna har ingen effekt. Kramar måste vara minst sex sekunder långa för att må bra-hormonerna serotonin och oxytocin ska få effekt


Jag är otroligt nyfiken på denna bok. Lyckoprojekt är nog något vi kommer få se mer av framöver, där männsikor testar olika lyckostrategier för att se vad som funkar, för dom. Kanske du är intresserad av att göra ett eget lyckoprojekt???


Njuta av livet

Idag har jag haft en riktig livsnjutardag. Lediga onsdagar är det bästa jag gjort. Så skönt att få en extra "semesterdag" så här när den riktiga semestern är slut.


Började dagen med ett yogapass, för att sen åka hem och väcka dottern. Vi packade bilen full med mat, badattiraljer och flera uppblåsbara badleksaker.


 

I havet var det 22 grader varmt. Då trivs jag :) Så idag har jag legat och guppat runt på vågorna i en sån här blommig luftmadrass och bara njutit.

Hoppas ni alla också har haft en skön sommardag! Tanka så många sköna stunder som möjligt att spara i minnet till hösten


Ännu mer som försvinner härifrån :)

Så, nu är snart en av de sakerna jag lade ut på Blocket nyligen avhämtade.
Den här rottingfåtlöjen är underbart skön, men den får tyvärr inte plats hos mig när jag har gjort om lite hemma. Den har stått på vinden ett tag och väntat på att jag skulle köpa ett fritidshus, men nu blev det ju inget köp nere på Österlen, och inget annat som är inom synhåll. Så nu får den lämna mig, och när det väl blir dags för en stuga räknar jag med att det dyker upp en annan rottingstol jag vill ha :)


Någon som behöver ett hemmakontor?

Kompakt litet hemmakontor från Kinnarps säljes också.

Rensa och röja

Att rensa och röja bland sina ägodelar skapar både ett renare hem, men det ger även massa ny energi. Enligt Feng Shui är det bland det absolut första steget att göra. Rensa och göra sig av med sådant man inte använder, inte tycker om eller som är trasigt. Kvar blir bara saker som man gillar, som ger en glädje och som används.


Att rensa bland sina saker är inget man gör en gång, och så är det klart. Det är en pågående process. Men en sak du kan göra för att underlätta är att tänka över när du vill köpa något - "Är det här något jag behöver?", "Är det här något jag tycker om?", "Kommer jag använda detta?" Det kanske gör att dina inköp, och därmed införseln av saker hemma minskar. En annan sak är att tänka på att det inte bara är saker som kommer in hela tiden, utan att det även går saker ut. Att det blir ett flöde. Om något nytt hittar vägen hem till dig, är det kanske dags att något annat får flytta.
Ibland kan det kännas helt oöverstigligt att börja rensa. Vart ska jag börja??? Irene Wangborg, som både driver bloggen Harmoni i hemmet på www.fengshuiblogg.blogspot.com och har ett företag som heter Wangborgs hem, är certifierad feng shui konsult och hon har gjort ett fantastiskt rensningsformulär där man dag för dag kan följa ett schema. Det innebär att du varje dag rensar i ett speciellt rum, och steg för steg tar dig igenom hela hemmet. Hon har även mycket bra lösningar och ideér för förvaring av det som du vill ha kvar. Det är strukturerat och oerhört välgjort.


För att beställa formuläret, gå in på hennes hemsida, www.wangborgshem.se. Det kostar bara 125 kr och är väl investerade pengar för att få ordning på allt som gömmer sig hemma i skåp och lådor. Kika även in på hennes underbara blogg. En stor inspirationskälla :))

 

Klädkammare

Klädkammare kallades det förr, och står det fortfarande på husritningar, men walk in closet har blivit betydligt trendigare att kalla det för. I vilket fall som helst tycker jag att det är oerhört skönt att ha en större garderob, som man kan gå in i. För att ge en lyxigare känsla, och göra det mer rumslikt kan man inreda klädkammaren, och inte bara använda den till förvaring

Efter att jag har rensat ordentligt bland mina kläder har de reducerats rejält. Nu hänger alla kläder bara på en, av tre, klädstänger, vilket ger en luftigare känsla. Kläderna kan antingen sorteras efter färg, vilket jag hade förut. Det ger en mer enhetlig känsla, med de ljusa först och sen mörkare och mörkare ju längre in mot väggen kläderna hänger. Men jag tyckte att mina tunikor och blusar "försvann" bland alla klänningar, så jag delade upp dom. Närmast dörren hänger blusar och tunikor, efter färg och efter dom hänger mina klänningar, också dom sorterade efter färg. Allar längst in hänger några fåtal kjolar som överlevt rensningen och bakom dom några festkläder. De används sällan så de får hänga längst in.Under klädstången har jag placerat vita, enkla byråar från IKEA. Där förvarar jag linnen, tunna koftor, mina jeans och i en låda lite annat smått och gott som jag behöver, men som inte är så vackert att se på. På golvet har jag lagt en ganska tjock rund matta. Det gör att det är mjukt och skönt att gå in här. Under mattan ligger ett fult plastgolv, som jag så småningom tänker byta ut mot ett trägolv istället. Väggarna här inne är gipsskivor som är helt obehandlade. Jag har tänkt spackla och sätta upp en fin tapet, men innan det blir gjort har jag satt in vikskärmen från IKEA för att ge en mer ombonad känsla. En sak som inte är sååå fin här är katternas transportbur. Men jag vill ha den nära till hands och här var enda platsen den fick plats. Min lilla kattjej tycker även om att gå in och lägga sig här ibland :)
På en del av väggen har jag förvaring för skärp och för sjalar. Som ni ser har jag en förkärlek för gråblå och jeansblå sjalar :) men har även några rosa.Att använda möbler i klädkammaren gör också att det blir mer av rumskänsla. Jag har ett skåp, som egentligen är ett badrumsskåp med frostad glasdörr. Det har tre hyllor. På en av hyllorna ligger alla våra handdukar. De är inte många nu efter utrensning. Bara de som hänger i badrummet, några strandhanddukar, ett par handdukar för träning och så kökshandddukar. På ett hyllplan förvarar jag mina träningskläder och på det sista olika specialkläder som ridkläder och golfkläder.
Ovanpå hyllan förvarar jag mina smycken. Några hängande....
.... och några i en vacker rosa glasskål
Och mina broscher i en lotusskål.


 Den här fina emaljskylten hittade jag på Fritsla Tyglager när vi var där för några veckor sedan, och jag tyckte den passade bra som dekoration i klädkammaren,På insidan av dörren hänger krokar. Där kan jag hänga fram kläder när jag på kvällen bestämmer vad jag ska ha på mig dagen efter, eller när jag ska packa för en resa. Där hänger jag även upp kläder när jag har strykt dom, innan de får sin plats på stången. Här är ett urval av mina tunikor i rosa toner.Den här virkade västen från Container gillar jag att använda för att piffa upp en enkel klänning, eller för att variera. Spetskanten är så fin tycker jag.
Ett urval av mina klänningar i blå toner.
Ovanför klädstängerna finns det hyllor. Här förvarar jag säsongskläder som inte används för tillfället, och som jag inte vill hänga upp på vinden. Väskor får även en bra plats här. Men ibland dyker det upp sådant som inte hör hemma här ;)


Glädjas åt det lilla

Igår damp senaste numret av Drömhus & Trädgård ner i brevlådan. Det är en av mina favorittidningar, och en av två jag prenumererar på.


Oftast tycker jag hela tidningen är bra, fina hem, underbara inredningar och massor av tips. Men det är två saker jag verkligen gillar i den och det är krönikorna. Dels Pernilla Månssons krönika (som för övrigt är en gammal skolkamrat). Jag älskar hennes underfundiga sätt att skriva om hem- och trädgårdslivets mödor.


Jag gillar även chefredaktörens krönika i början av tidningen. Igår skrev hon om sin vän G, som hon lärt sig massor av livsnjutarknep av. Det stämmer så väl med mina egna tankar om att sätta guldkant på vardagen och lära sig njuta av det lilla.


"Att glädjas åt stora tekoppar och snygga påslakan, lyxig kola och pingisbord i vardagsrummet. Att det är värt att gå upp i gryningen för att ha picknick i soluppgången. Att man ska äta kalaspuffar till frukost om man blir glad av det. Eller dricka vin till köttbullarna för att förgylla en grå måndag i november. Att ett vackert hem är viktigt. Inte viktigast. Men vardagsviktigt."


 
Augusti

Tänk att jag faktiskt missade att vi gick över från juli till augusti igår. I almanackan står det fortfarande juli :) En del tänker att sommaren är slut när juli är slut, men ofta är faktiskt augusti bättre vädermässigt. Havet är dessutom varmare då det hunnit bli uppvärmt, vilket gör det skönare att bada.


I augusti kommer också kräftorna. Mmmm, så gott, men kräftskiva var det nog flera år sedan jag var på sist. I slutet av augusti börjar alla aktiviteter dra igång igen, och jag längtar.Återanvänding

För ett tag sedan sågade jag ner ett av träden i min trädgård, men en stubbe blev kvar. Katterna älskade att vässa klorna på den, och hellre där än på möblerna inne. Funderade på hur jag skulle kunna göra den lite snyggare...och vips, så fick den en ny funktion som piedestal :) Satte dit en kruka, fastsatt med skruv så den inte åker ner och planterade en blomma.


Dags att klippa mina grästuvor ;) Fast i gräsmattan växer så fina violer här och där. Synd att klippa bort dom.


 
Åh, vad jag älskar min lilla trädgård. Det blir som ett extra rum på sommaren, eller faktiskt som två då jag har delat in trädgården i olika funktioner fast den är så liten. En del är den sociala delen med trädgårdsmöbler och grill. En annan del är mer privat med en solstol och mina odlingar.


Information är bra :)

En vän till mig hade lagt upp denna bild på Facebook och jag tyckte den var så rolig så jag vill dela den med er också.


Visst är det bra att de informerar, bara så man vet :))Städa köket
Varje dag:


* diska


* torka av köksbänkar och spis om det är kladdigt eller om du spillt


Veckostädningen:


* gör rent alla köksbänkar och torka även under saker som står framme


* gör rent spisen


* torka av dörren på kyl och frys


* töm sophinkarna och skölj ur dom


* dammsug och våttorka golvet


Månadsstädning:


* torka ur kylskåpet, torka av hyllorna, släng ut mat som blivit för gammal


* gör rent spisen och ugnen


* torka av köksluckor, speciellt runt knoppar och handtag


* frosta av frysen


* våttorka golvet noggrannt

Drömliv
När jag var och solade och badade i helgen hade jag ju med mig Kajsa Ingemarsson & Karin Nordlanders bok Drömliv. Jag tyckte om boken, speciellt första halvan kände jag att jag låg och nickade instämmande i stor sett hela tiden.

De börjar med att skriva att för att skapa sig sitt drömliv behöver vi skapa ett grundackord i livet av lycka. Det innebär inte, som ni som följer min blogg redan vet, att vara perfekt eller att försöka leva upp till hur man "ska vara", inte heller att ha den rätta bostaden, den rätta bilen, den rätta karriären. Att skapa ett grundackord i livet av lycka innebär inte att det går att köpa för pengar. Precis som lyckoforskningen konstaterat bygger det på att känna och uttrycka tacksamhet, att uppskatta de små sakerna i livet, att skapa meningsfullhet och att bygga relationer.


Sen skriver de vidare att nästa steg är att få kontakt med sin själ. Sinnet dvs känslor och tankar är viktiga, men det är själen som vägleder oss. Själen talar till oss genom vår intuition. Vår magkänsla. Ofta känner vi blixtsnabbt ett budskap när någon frågar oss om vi vill följa med på något, om vi ska välja mellan något eller fatta ett beslut. Det svaret är själen som förösker säga något, genom vår intuition. Brukar du lyssna på din magkänsla?


För att kunna skapa dig ditt drömliv måste du våga drömma. Drömma stort, utan begränsningar. Vad längtar du efter? Vad drömmer du om? Vad skulle du vilja göra i ditt liv? Om du tänker så, utan att försöka vara realistisk, eller fundera på vad ska andra tycka, det går ju inte osv, utan bara låter dina drömmar få ta form. Vad händer då? Att först låta drömmarna få ta form i sina tankar, sina känslor och skapa sig bilder av dessa drömmar, kanske skriva ner dom är ett första steg. Nästa steg är att börja dela med sig av sina drömmar, berätta för människor omkring dig. När du berättar vad du drömmer om, vad du skulle vilja göra blir det dels mer konkret för dig, du får även människor som kan stötta dig och kanske tom kan hjälpa dig att genomföra en dröm.


I andra halvan av boken tar de upp hur vi ska kunna fortsätta att ha kvar vårt grundackord i livet baserat på lycka, även i livets mörka stunder. Vi kommer alla ha tider som är svårare och jobbigare än andra. Så är livet. Det kan handla om skilsmässa, sjukdom, arbetslöshet, död, depression eller något annat som händer som gör att livet blir mörkare. Där skriver de återigen mycket om att vara i kontakt med sin själ för att kunna ta sig igenom dessa perioder. Jag gillar i och för sig det de skriver, men som psykolog har jag lite andra tankar kring livets svåra perioder än vad de har.


Överlag kan jag rekommendera att läsa denna bok. Den väcker en del tankar om vilket förhållningssätt man har till livet. Den bygger mycket på olika välkända coachingsstrategier, men även forskning kring positiv psykologi, och i och med att de hela tiden delar med sig av sina egna livserfarenheter, svåra och lätta, gör det boken mer levande.

Härligt

Mmmm, en sådan här terass hade jag gärna haft till mitt hus :) Nära till salta bad.

Eller en matplats direkt på stranden. Möblerna kommer från Artwood som jag tycker har så vansinnigt snygga grejerMer utrensat

Passade på att rensa lite mer i helgen. Gick igenom köksskåpen och hittade ytterligare några saker jag kunde rensa bort.


Rensade bort mitt våffeljärn, då det börjat gå sönder. Men jag tycker även att det är för stort och tar upp nästan en hel hylla, och något som jag bara använder kanske 1-2 gånger per år är inget jag vill ska ta upp för mycket plats i mina köksskåp. Får se om det blir något mer våffeljärn. Dottern är inte så förtjust i våfflor och själv kan jag äta våfflor 1-2 gånger per år på något café istället.

 

Rensade även bort min vita servis som jag har haft i 30 år. Vit servis är en bra basservis och jag har använt den jättemycket, men senaste tiden har den bara stått på en hylla då jag har köpt nya Matteus tallrikar i en härlig rosa färg, och andra rustika benvita tallrikar med havstema som jag gillar mer. Nu får någon annan glädje av dom istället.

 

Och ser ni den gråvita saken/kannan som står längst fram. Den köpte jag i Tunisien förra hösten. Varför köper man så konstiga saker när man är på semester, som känns så bra och roliga där, men helt fel när man kommer hem? Denna ska iallafall blanda olja och vinäger till dressing. Jag har aldrig använt den :)

 

Här tittar vi på när de tillverkar sina lerfigurer, och här står jag och prutar på kannan :)
Totalt onödigt köp som nu åker ut.


bloglovin
RSS 2.0