Frågor och svar

Fråga:


I vårt hem har vi övervägande modern stil; svart, vitt, grått, lite brunt. Trägolv överallt, lite accenter i form av t ex grönmönstrade gardiner i köket, en fruktskål i trä, grön ryamatta osv.

Jag har under flera år låtit bli att ha levande växter hemma eftersom jag inte har lyckats hålla liv i dem. Så det slutade med att jag har några konstgjorda växter i stället.
Men nu börjar jag bli sugen på riktiga växter igen och jag har förstått att de för in positiv energi i hemmet (om man lyckas ha dem utan att de vissnar...;)
Jag gillar verkligen t ex ljusrosa pelargoner men de funkar väl inte nu under höst och vinter? De ska väl övervintra mörkt då?

Har du några tips på fina växter, som gärna får vara lättskötta, som funkar bra den mörkare delen av året och som såklart ska föra in positiv chi i vårt hem ?


Svar:


Ja, det stämmer att levande, välskötta växter ger positiv energi i hemmet, men bara om de ser ut att må bra. Halvvissna växter gör ingen glad och ger inte heller någon positiv chi, snarare tvärtom.


Men levande växter är bättre än konstgjorda på flera sätt. Möbler och byggmaterial idag gör vår luft inomhus mycket sämre, med plaster, lim och lacker sprider de giftiga ämnen i hemmen. Många växter, tex benjaminfikus kan rena luften från de skadliga gifterna. Luften renas genom att växten tar upp och neutraliserar koldioxiden i luften via bladen.


Växter kan även användas för att öka luftfuktigheten och göra inomhusklimatet bättre även på det sättet. Forskning har visat att förutom att neutralisera gifter från våra möbler kan de även förbättra luften kring tex datorer. Så att omge sig med levande växter i hemmet är bra från många synpunkter.


Estetiskt kan man använda växter som rumsavdelare, som en fokuspunkt i rummet eller som prydnad. Det är bättre då att inte dutta med växterna. Satsa på någon stor växt, och placera dom gärna i grupp.


Sett ur Feng Shui synpunkt står växterna för träelementet, och i dagens inredningar med mycket vitt, kanske med accenter i svart är det ofta just trä- och jordelementen som saknas, eller är underrepresenterade.


Men träelementet är också i färgen, grön, som ni har en del av hemma. Även trämaterial i golv och prydnader för in träelementet i inredningen. Så i ditt fall kanske det inte främst är för att balansera elementen som du skulle må bra av att föra in växter i inredningen, utan kanske för din egen känsla och för att de förbättrar inomhusmiljön.


Så, vilka växter ska man då välja? Rosa pelargoner är ju kanonfint, men en sommarväxt. Precis som du skriver övervintras de på ett mörkt, svalt ställe till nästa vår. Men det finns massor med andra växter att välja mellan som både är fina, lättskötta och dokumenterat bra för miljön.


Flera klassiska gröna växter:

Fågelbobräken
Aloe Vera
Ampellilja
Banddracena
Gullranka
Benjaminfikus
Murgröna
Svärmorstunga
Fredskalla
Aralia
Palm

Andra bra sorter som är extra tåliga, friska,  som inte kräver någon särskild skötsel, och överlever att man glömmer bort att vattna regelbundet. (Låter väl bra ;))


Novemberkaktus
Paradisträd och andra succulenter dvs bladen fylls med vatten
Bromelia


Höstblommande krukväxter:


Krysantemum (finns i massor av olika färger)
Orkidé
Gerbera


Hoppas du fått tips på lite olika växter att ta in, som funkar även i höst, så kan du tänka dina rosa pelargoner till våren igen :))


Kommentarer
Postat av: Therése

Tack Ansi! Det blir till att gå till blomsteraffären och kika lite med din lista i handen.

Kram Therése

2011-08-24 @ 16:14:27
URL: http://mychoice-tess.blogspot.com/
Postat av: balansilivet

Vad roligt :) Hoppas du hittar blommor du gillar, och som är tåliga. En annan blomma jag kom att tänka på, som klarar "allt" är en blomma som brukar kallas för ungkarlsblomma :) vi har haft den på jobbet och jag har en i dotterns rum. Den överlever det mesta :))

2011-08-25 @ 08:34:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0