En lisa för själen

Idag är det onsdag, vilket innebär min lediga dag ;) Det är så skönt att få ett avbrott mitt i veckan, men de senaste veckorna har jag arbetat även på onsdagar och den lediga dagen har försvunnit.


I vanliga fall brukar jag bege mig till gymet på onsdag morgon för ett yogapass, men idag vid frukost kände jag att det jag mest behövde var att vara hemma, komma i fatt lite med olika saker. Så istället för att bege mig iväg tidigt har jag gått i morgonrock ända fram till lunch, kelat med katter, och då jag har fyra stycken kan jag lägga mycket tid på det om jag vill. Den ena, Maxie, verkar väldigt lycklig över att jag är hemma för hon sitter och gnäller om att jag ska ta upp henne i knä och klappa henne så hon kan lägga sig tillrätta och spinna om och om igen. Jag är glad att jag kan ta mig den tiden, då det gör både henne och mig lyckliga.


Så hela förmiddagen har gått åt till att blogga, läsa bloggar, klappa katter, titta på hus på Hemnet, och fortsätta rensa i varje vrå i hemmet. Hela hösten har jag kört iväg massor av grejer till loppis, lass på lass med en fullastad bil. Ju mer jag rensar desto mer funderar jag på hur jag har kunnat köpa så mycket saker, och varför jag har sparat så mycket saker jag sällan, eller aldrig använder, och varför jag sparat saker som jag inte till hundra procent gillar?? Och då har jag alltid varit ganska bra på att röja regelbundet. Men det senaste året har jag tänkt på det här med att rensa på ett annat sätt än tidigare, och även rensat hårdare.


Så idag kommer jag köra iväg dessa två lådor, med blandade grejer. I bilen står redan tre fulla kassar med bla utsorterade julsaker, kläder, köksgrejer. Dessutom ska en matta som jag tröttnat på plus mina gamla golfklubbor åka iväg idag.

Trots att jag rensar och rensar, känns det inte som jag saknar något, och jag har fortfarande en hel del saker i mitt hem. När mamma hälsade på för några månader sedan var det bland det första hon frågade - om jag hade någonting kvar efter allt rensande, som hon läst om här på bloggen :))


Ja, jag har fortfarande saker kvar, och det finns säkert fortfarande en hel del saker jag kan rensa bort, och som åker iväg i nästa röjning. Grillpannan i köket som var en julklapp från mitt förra jobb har jag nog bara använt ett par gånger. Den ligger nära till att ryka snart :)

Rösta på bästa bloggen ;)

Nej, nej, nej - det är inte min blogg som är nominerad ;)


Däremot min favoritbloggare Irene, med sin blogg Harmoni i hemmet där hon skriver om Feng Shui. Har ni inte upptäckt den bloggen innan, bara "måste" ni kika in, http://fengshuiblogg.blogspot.com/ är adressen. Detta är den första bloggen jag läser varje morgon. Irene är otroligt duktig och skriver enormt inspirerande inlägg om Feng Shui, att rensa i röran, att leva ett enklare liv på alla sätt.


Hennes blogg är nu i final, bland tre bloggar, om titeln Sveriges Bästa Gröna Blogg 2011.


Rösta kan ni göra här www.enlagomdosgront.seAtt hjälpa andra


Att gå utanför sig själv och sitt eget liv genom att hjälpa andra, är något som lyckoforskningen visat ökar vårt välbefinnande. Vi mår helt enkelt bra av att hjälpa andra, både för att det gör någon annan glad och för att vi känner oss som bättre människor.


Bor du i Göteborgsområdet kan du under december månad hjälpa till att glädja hundratals barn genom att ge dem en julgåva. Dottern och jag har skänkt paket till denna insamling flera år i rad. Vi har för mycket prylar och när vi rensar ut bland saker hittar vi saker som inte ens är använda, inte ens öppnade som dottern har fått i present och liknande. Det finns även saker som är använda, men i väldigt gott skick, som hon har vuxit från. Dessa saker slår vi in i paket och ger någon annan liten flicka möjligheten att glädjas över pussel, böcker, gosedjur, dockor, spel, pärlor, utklädningskläder, lego mm mm.


Vill du också vara med att hjälpa? 1-23 december tas julklappar emot på Hotel Gothia Towers i Göteborg.

Julklappsinsamling

Hundratals barn tillbringar julen på kvinnojourer, barnhem och andra allmänna institutioner runt om i Göteborg. Tillsammans med Allwin hjälper Gothia Towers och Svenska Mässan för femte året i rad till att sprida julglädje bland dessa barn genom att samla in julklappar.

 

Den 1-23 december kommer en stor julklappssäck stå uppställd i Gothia Towers hotellobby dit du är välkommen med din inslagna julklapp. Vänligen märk paketet med vilken ungefärlig ålder den passar till samt flicka eller pojke.


På mitt nattduksbord

Jag var tonåring på 80-talet och Thåström, med Ebba Grön, Rymdimperiet och Imperiet var en stor del av min tonårstid. Jag hade varenda skiva och gick på varenda konsert i min hemstad, Örebro.


Jag kommer ihåg första gången jag såg, och faktiskt överhuvudtaget hörde talas om Ebba Grön. En kille på skolan, som gick i nian och jag gick i sjuan, ringde och frågade om jag ville gå med honom på konsert. Ja, det kan jag väl, svarade jag, vad ska vi se? Ebba Grön, svarade han. Är hon bra, frågade jag. Det är inte en hon, svarade han lite förnärmat. Nehe, men är han bra då, frågade jag igen. Då hörde jag i telefon hur han tyckte jag var rätt dum som inte hade en aning om vilka Ebba Grön var.


Vi gick iallafall iväg på konserten, och musiken fångade mig direkt, men det som verkligen gjorde intryck på mig var Thåström. Hans energi, utstrålning och intensitet på scenen. Killen var sedan länge glömd och jag stod längst fram vid scenen tills konserten var slut.


Så när jag såg den här boken på biblioteket fick den följa med mig hem. Det är inte en biografi, utan en samling av allt som har publicerats om Thåström och hans band genom åren. Intervjuer, skivrecensioner, recensioner från spelningar osv. Jätteintressant att läsa, även om inte alla artiklar tilltalar mig.

 

Biografier överhuvudtaget är intressanta att läsa (om det är personer som intresserar mig naturligtvis :)) och jag tror att det kommer ligga en hel del biografier under granen i år.


Den mest sålda biografin just nu är den om Zlatan, och den tror jag blir årets julklapp, om man ser till i hur många exemplar en enskild produkt säljs i.


Men det har kommit en del andra intressanta biografier också under året.
Apples grundare, Steve Jobs, som nyligen avled, tycker jag vore intressant att läsa om
Eller Patrik Sjöbergs omtalade bok


Närvarande i nuet

För att lyckas med något är det viktigt att helt vara närvarande i det man gör. Jag försöker vara medveten, och vara i nuet, istället för någon annanstans.


Men idag har jag fått ett exempel på hur viktigt det är att verkligen vara med i det man gör. Jag har varit och ridit ikväll. Och det gick inte alls bra. Jag fick inte till det helt enkelt, och kände mig lite ledsen. Förra gången bytte vi hästar, och det var andra gången jag red den jag hade idag. Jag funderade på om det kunde vara så att vi inte riktigt har lärt känna varandra än, och det var därför det inte riktigt gick idag.


Nja, delvis kanske, men nej, det var inte anledningen till ett dåligt resultat. Sen slog det mig - jag var inte riktigt med i ridningen ikväll. Jag var för trött för att riktigt kunna hänga ihop. Ibland hörde jag inte ens vad ridläraren sa när hon berättade om olika övningar, och kände oj då, vad ska vi göra nu?


Idag har varit en sån där dag då allt bara flyter på, utan något uppehåll mellan olika saker. Massor av möten på jobbet hela dagen, och jag fick till och med klämma in ett kortmöte på fikarasten. Skyndade mig iväg efter jobbet för att hämta maten som jag ska få testa denna veckan från Kitchenwiz - Så gott som klart, och så snabbt hem för att få färdigt då dottern och hennes pappa skulle komma på middag och testa maten.


Sen iväg till ridningen, då jag tänkte att hästen jag har nu går lektionen innan så jag behöver inte göra iordning honom, utan kan sitta i lugn och ro och kolla på lektionen innan. Så blev det inte så, utan jag fick snabbt borsta, kratsa hovar, sadla och tränsa.


När lektionen väl var igång var jag inte helt närvarande. Och sånt känner hästar direkt, och resultatet blev inte bra. Det var inte hästens fel, utan mitt. För att få ett bra resultat, oavsett vad det handlar om, är det viktigt att vara närvarande i nuet!

En känsla av olust

Idag efter jobbet begav jag mig till ett stort köpcentrum i närheten, där jag skulle in på Lindex och inhandla lite nya underkläder då jag rensat ut en hel del på den fronten senaste tiden. För någon vecka sedan damp det ner ett erbjudande om 30 % på underkläder på just Lindex, vilket passade bra :)


Så något trött efter arbetet stannar jag vid köpcentret på vägen hem för att prova ut rätt storlek, och även köpa ett par nya leggings samt ta en snabb titt i bokaffären efter intressanta julböcker.


Men oj, vad trött jag blir på alla saker. Behöver vi så här mycket affärer, och framför allt - behöver vi alla dessa saker som står högt och lågt. Tidigare har jag gillat att shoppa, att gå i affärer har varit ett nöje.


Nu blir jag trött nästa på en gång jag kommer in. Kände att jag bara snabbt ville prova ut rätt saker, och sen snabbt därifrån.


Men, det känns faktiskt rätt skönt att jag numera hittat andra nöjen som ger mig betydligt mer, än att gå och titta i affärer. Visst gillar jag fortfarande att handla ibland, men den mängden med saker som finns i de flesta affärer ger så många intryck för hjärnan att ta in och sortera, så jag blir mest bara trött. Och då slår inga shoppingsug till alls :))

Köp nu - betala i februari.....

.... har ni sett affärernas "erbjudanden" så här i jultid för att få oss konsumenter att handla ännu mer av saker vi inte behöver, för pengar vi inte har. Brukar du gå på det? Handlar du julklappar för mer än vad du egentligen har råd med?


Varje år ökar julhandeln, för varje år slås det nya rekord - så att många människor spenderar mycket pengar på att köpa julklappar är tydligt.


Men, det är inte värdet i presenten som räknas, och de allra flesta av oss, både barn och vuxna, har mer saker än vad vi behöver. Nu föreslår jag inte att barnen inte ska få några julklappar. Att både få och ge presenter är roligt, men inte när det blir så kravfyllt som det lätt blir till jul. Önskelistorna är långa, många julklappar ska inhandlas och affärerna ropar köp, köp, köp - har du inte pengar nu kan du köpa ändå och betala nästa år! Men hur roligt är det att betala för julklappar i februari. Vilken julkänsla ger det att veta att ekonomin blir förstörd bara för att köpa ytterligare en pryl, till någon som hade klarat sig minst lika bra, eller tom ännu bättre, utan den där prylen?

Julklappar kan också vara saker som inte kostar något alls, eller som är billiga. Det är tanken som är det viktigaste.


Några tips på billiga, uppskattade presenter:


* Nästan alla människor tycker om att gå på bio, teater eller något evenemang - så en biobiljett eller liknande är uppskattat av de flesta


* Något hembakat i en fin burk


* En "presentcheck" på tex barnvakt, fönsterputs eller något annat som du är bra på. Själv hade jag jublat av glädje över några timmars snickarhjälp och tyckt att det var en suverän julklapp


* Förbrukningsvaror som tex en fin tvål, badsalt (som du för övrigt också kan tillverka själv)


* Något gott ätbart, gärna en delikatess, men glöm inte bort beskrivning på hur den ska användas, annars blir det lätt något som blir stående då man inte vet hur och när den ska användas


* Hemstickade raggsockor, eller en trending poncho. Antingen är du duktig att sticka själv, eller så hittar man ofta sådant på olika julmarknader


* Även till barn kan man tänka till och ge något icke-materiellt. Även om barn älskar att öppna paket med nya leksaker kan det även för dem bli för mycket av det goda med paket på paket på paket i en aldrig sinande ström. Ett år gav jag min dotter en helg tillsammans med mig på familjespa på Kolmården. Vi hade en helt underbar helg tillsammans. Att ge barn en upplevelse tillsammans med föräldrar är uppskattat (och så något litet paket att öppna :))


* Även till barn är förbrukningsvaror en bra present. Gillar barnet att måla kanske en riktig målarduk med färg och penslar är en bra present. Om barnet gillar att bygga och skapa kan verktyg och en hög med bräder vara en perfekt julklapp. Har man skapande barn har pysselmaterial i alla dess former en strykande åtgång, och ett litet "pysselkit" är minst lika uppskattat som en dyr present från leksaksaffären.

Snabba tips för att skapa julkänsla

Att skapa julkänsla i hemmet kräver oftast inte en massa tomtar (även om jag tycker om att ha några stycken :)) utan du kan med ganska små medel skapa den där härliga, mysiga julstämningen.


Entrén är viktig då det är det första intrycket av ditt hem, både för dig och för besökare. Att skapa en välkomnande entré kan du göra genom att tex ställa ut en tänd lykta utanför dörren, kanske skapa ett julfint stilleben med granris, någon blomma, julgott till fåglarna, kanske några röda vinteräpplen. På dörren kan du sätta upp en julkrans. Det finns många fina att köpa, eller så gör du som vi gjorde i år - går ut i naturen och skapar en egen utifrån material du hittar. Du kan även sätta upp en fin skylt som önskar God Jul.


Nästa intryck är av hallen, så börja med att rensa och hålla ordning bland dina saker så är redan en stor del av jobbet gjort. Sen kan du bara lägga till en fin blomma och levande ljus så har du ökat julstämningen enormt.


För egen del är det köket jag julpyntar mest. Börja även här med att städa undan. Lägg på en röd duk, gör ett ljusarrangemang med tex blockljus på ett fat och lite mossa. Julgranskulor kan man använda på andra ställen än i granen. Jag brukar hänga upp ett par i fönstret, och sen samla massor i en skål. Även här gör material från naturen mycket för att skapa julstämning. Jag brukar sätta tallris i en urna, och klä in lampan med lummer. Dofter gör mycket för julen så några apelsiner med nejlikor med rött band runt stimulerar doftsinnet. I köket passar det även med en skål med frukt, eller någon fin julblomma.

I vardagstummet brukar jag ha granen och någon tomte, i övrigt inte så mycket mer. Jag lägger fram några inredningstidningar med julspecial, för att läsa  som inspiration. Doftsinnet är det som påverkar oss snabbast, men även hörseln är viktig. Har du en öppen spis - tänd en brasa. Då jag inte har det köpte jag en brasdvd ;)) och även om det inte är på riktigt så tycker jag ändå om att höra knastret från björkveden och se eldslågan, och  tycker även att det blir varmare i rummet ;) Att lyssna på välkända julsånger är ett annat sätt att öka julstämningen.


Det viktigaste för att skapa julkänsla är att hemmet inte är rörigt. Att pynta i ett rörigt hem är ingen större idé. I den allmänna röran syns inte julpyntet, om du inte använder mycket saker, vilket i sin tur mest ökar på känslan av röra. Om du håller ordning och har tomma ytor krävs det inte så mycket för att pyntet verkligen ska synas. Andra sätt för att känna julstämning är att:


* Besöka julmarknader (själv har jag tre inplanerade i år)


* Gå på julkonsert (jag brukar försöka få till någon under året, kanske ett luciatåg, en julkonsert med kända artister, eller som i år, gå på julallsång i Domkyrkan, och så har ju dotterns musikskola julkonsert)


* Titta på film med jultema (På TV igår gick Love Actually, själv har jag The Holiday, Grinchen och Polarexpressen hemma. Har du tips på bra julfilmer, så dela gärna med dig :))


* Köp, eller låna, en inredningstidning med julspecial för inspiration och julkänsla. Det finns även böcker om jul, julmat, julpyssel

Naturens pynt

I skogen hittade vi massor av material för att julpynta hemma med


Tallris, enris, några ormbunksblad, björnmossa, vitlav, några pinnar med lav på, snöbär, en bit bark från en björk som låg på marken var det vi hade med oss hem i kassen. Så härligt att ha hela skogen precis utanför dörren :) 

 

Tallris sätter jag i en kopparkittel i köket, och en del av tallriset ska det bindas krans av. Mossan ska användas i adventsljusstaken och för att lägga runt hyacinterna.
Enriset står i en Höganäskruka på köksbordet


Dottern, som för fullt håller på med kransbinderi. Sen ska här bakas lussekatter, värmas glögg och alla dofter gör att det blir julstämning (fast kanske först när det blir mörkt och vi tänder ljusen, för ute kändes det som det snarare var mars än en månad kvar till jul :))


 


Kransen är färdig :))


Och blev så här fin på dörren


Julen för mig handlar mycket om dofter; apelsiner med nejlikor, tall, gran, enris, glögg, pepparkakskryddor, hyacinter, kanelstänger och så på med massor av julmusik :))

 

 


Första advent


En härlig första advent önskar jag er ;)
Efter en mysig söndagsfrukost med äggröra, bacon, jucie och te där regnet strilat ner utanför hela morgonen är det nu uppehåll och vi ska bege oss ut i skogen och plocka tallris, enris, blåbärsris och material till dörrkransen.


Sen ska resten av dagen ägnas åt att pyssla, pynta och baka lussekatter :)

4 + 2 + 1,5

Ja så har min natt sett ut. Först fyra timmars sömn. Vi såg en film igår som jag inte orkade se klart, så vid halv tolv somnade jag.


Halv fyra börjar buskatten Figaro med sin show. Två timmar av högljutt jamande, låtande och bitande av min andra katt, Maxie. Jag vet inte hur många gånger jag flög upp ur sängen under dessa två timmar.


Men efter ett par timmar tröttnade han och somnade i handfatet, och jag kunde somna om när det äntligen blev tyst. En och en halv timmes sömn fick jag för vid sju vaknade han igen. Jamade som en tok vid altandörren och ville gå ut. Släppte ut honom och la mig igen. Men ute regnade det och blåste. Så snart stod han där och jamade igen, och ville in!


Sönderhackad sömn...som att ha småbarn ;) men när dottern var liten, för sådär en tolv år sen, var kroppen inställd på mindre sömn. Det är den inte nu.


Tur det är söndag. Idag tror jag att jag ska testa ett bortglömt nöje - sova middag ;)


Städmusik

Innan vi börjar med pyntandet hemma ska det först städas. Plocka undan, damma, dammsuga, torka golv och sen när det är rent är det roligare att ta fram pyntet. Här går vi all-in redan till första advent. Fram med allt pynt så vi kan njuta av det hela december. Julgranen tar vi in till Lucia.


För att göra städandet roligare är det skönt att ha musik på som ger glädje och energi. Den här har vi lyssnat på idag :)Adventspynta

Åh, vad jag älskar den här tiden på året. Månaden fram till jul, med alla julföreberedelser tycker jag om.


Förra söndagen var vi på julmarknaden på Tjolöholms Slott, som för oss blev starten för julförberedelser.


 

Överallt var det ljus, slottet var pyntat, massor med utställare som sålde hantverk av olika slag och en hel del mat. Våra inköp blev endast suveränt goda saffransmuffins, grönkål till jul, brända mandlar och sen lite julkransmaterial. När mörkret kom var det en häftig eldshow strax utanför slottet.

 

Inne på slottet kunde man lämna sin önskelista till tomten

 

 

Där fanns också en stor flygel, som dottern ville testa och spelade Für Elise, till de närståendes förtjusning

 

 

Igår tog jag ner lådan med julpynt från vinden. Tog ut allt som låg däri och sen började vi gå igenom vilka saker vi gillade, och vilka saker vi tröttnat på. Det mesta pyntet har minst 20 år på nacken insåg jag, och min smak är annorlunda idag än vad det var för 20 år sedan, så det blev en hel kasse med saker som åker till loppis i veckan. På vinden står fortfarande en låda med saker till julgranen som ska gås i genom en annan dag, men i min gran brukar jag bara ha röda kulor, ljus och lite glitter. Jag har även en låda med jultextiler som jag ska gå igenom. Förr bytte jag överdrag på soffan på vintern till rött, bytte gardiner både i vardagsrum och i kök, la in en julmatta i köket och bytte textilier i sängen. Numera nöjer jag mig med att byta gardiner i köket :)

 

Jag gillar att ha kvar mina naturfärger även till jul, uppiffat med lite rött och några tomtar. I övrigt julpyntar jag gärna med naturmaterial, som tallris, kottar, blommor, mossa, lummer osv och så ljus. Det ger en fin julstämning tycker jag!

 

Hej då tomtar och annat - nu får ni pryda någon annans hem till jul :))

 


En köpfri dag!

Nu på lördag, 26 november, är det En köpfri dag (Buy nothing day). Jag tycker själv ideén är kanon, som en påminnelse om att minska vår konsumtion.


Lördagen 26 november, precis efter lön och några veckor före jul, är det väl tvärtemot köpfest ute i de flesta butiker.


Forskning visar att det finns inget som säger att vi blir lyckligare av att spendera pengar på konsumtion, men det finns vissa undantag. Att spendera pengar på annat än materiella saker, som tex njutning, välmående, göra gott för andra för oss att må lite bättre. Att lägga pengar på att träna, få massage, rida är exempel på vad som gör mig lite gladare och lite lyckligare. Att däremot ofta tänka på vad man saknar, och på vad man skulle vilja köpa, att ha materialistiska värderingar och se sitt eget värde i de saker man har, är något som gör människor mindre lyckliga. Att vara nöjd med det man har ger en större glädje.


Själv planerar jag inte att shoppa något på lördag, men jag kommer att åka till ICA för att handla ingredienser för lussekattsbak, om jag inte hinner göra det idag :)
Visst är detta pepparkakshus, från ett hem i Sköna Hem underbart. Förra året gjorde vi vårt första pepparkakshus, och det var betydligt svårare att få ihop de olika delarna med det smälta sockret än vad jag hade trott. Och tålamod är inte min starka sida, så det hann bli några svordomar innan huset äntligen satt ihop. Vi får se om det blir något pepparkakshus i år. Då vill jag ha ett sådant här fint, med mycket kristyr ;)

Mer harmonisk

Tänk vad tid för vila, tid för återhämtning och få sova bättre kan göra för både humör och för välmående.


Igår efter jobbet åkte jag till apoteket och köpte avmaskningsmedel till alla katter, och den första var jobbigast att få i det lilla pillret, men de andra tre gick av bara farten, så nu är alla avmaskade.


Sen åkte jag till veterinären och köpte en doftutsöndrare som utsöndrar naturliga feromoner som ska göra katter lugnare och mer harmoniska. Kopplade in den i ett eluttag, och jag vet inte om den hade någon effekt, men min buskatt sov åtminstone en timme längre och var överhuvudtaget lugnare på morgonen.


En harmonisk start på dagen, och en mysig frukost med dottern gjorde att denna dag började med en helt annan känsla än gårdagens. Jag har fortfarande behov av mer sömn, men en bra start på dagen ger mer kraft och energi att hantera små missöden som alltid kan hända.


Hoppas ni alla har en bra fredag!Objudna gäster

Brukar du också få objudna gäster i form av alla dessa gratistidningar som kommer i brevlådan? Bara denna vecka har det i min brevlåda kommit två lokala gratistidningar, dotterns pappa sparar i HSB åt henne så då kommer deras tidning, eftersom jag rider på ridskola måste jag även vara medlem i Ridsportsförbundet och deras medlemstidning damp ner häromdagen.


Jag har ICA kort, vilket innebär att ICAs mattidning Buffé kom i veckan. Jag har IKEA Family kort och fick IKEAs tidning LIVE. Jag var på föreläsning häromdagen och en av sponsorerna var Ving, så i goodiebagen låg Vings tidning om olika resmål. Så är jag ju melem i fackförbundet och fick Psykologtidningen. Jag står som ansvarit för den bostadsförening vi bildade för några år sedan, men ännu inte fått köpa loss våra lägenheter som fortfarande är hyreslägenheter men tidningen Fastighet kommer till mig.


Puh, vad mycket som dräller in, som jag faktiskt inte själv har beställt eller bett om att få! Detta var de tidningar som kommit bara under den senaste veckan. Och inte en enda av dem har jag bett om att få. En del delas ut gratis till alla hushåll, även till oss som har skylt där reklam undanbedes, men de flesta kommer adresserat bara för att jag är medlem någonstans, eller finns registrerad hos avsändaren av någon anledning.


Tidigare kände jag att jag ändå "var tvungen" att läsa igenom det som kom, för att se om det fanns något intressant. Idag slängde jag dem. Olästa! Och det fungerade precis lika bra :)) Eller tom ännu bättre. Jag behövde inte använda min dyrbara tid för att läsa någon som jag inte har bett om att få.


Hur mycket inflöde av objudna gäster har du?

Obalans

Just nu har jag en stark obalans i mitt liv, och inte alls så som min blogg heter :) Ibland händer det saker som påverkar oss, och som leder till att balansen i livet försvinner. Förhoppningsvis är det bara tillfälligt och något som går att återskapa.


Det som gör att jag just nu är i obalans är att jag lider av konstant sömnbrist. Jag vet inte vad som har hänt med min ena katt, men han tycker klockan fyra på morgonen är en bra tid att börja dagen, och vill gärna involvera alla andra i detta. Då jag för det mesta släcker lampan och somnar någon gång mellan halv elva och elva, och så sätter han igång klockan fyra innebär det att jag får fem till fem och en halv timmes sömn. Varje natt missar jag två till tre timmars sömn med andra ord för att kroppen ska kunna återhämta sig. Klockan fyra springer han runt, jamar, låter, ger sig på den andra katten och biter henne så hon skriker högt. Och i det kaoset är det omöjligt för mig att fortsätta sova.


När jag sedan ger upp försöken till mer sömn och går upp så lugnar han sig, och efter en stund hittar jag honom i handfatet där han ligger och sover gott.


För min egen del börjar den här sömnbristen påverka mig. Dessutom har de senaste tre månaderna inneburit en ganska stor påfrestning då vi tog hand om den lilla kattfamiljen. Dels oron för den utmärglade kattmamman, sen försök att hitta nytt hem till kattungarna och oro över hur det kommer bli för dem. Utöver det känner jag mig ofri i mitt eget hem då de kvarvarande katterna inte drar jämnt och inte går att ha tillsammans. Det innebär att jag måste ha dörrar stängda, använda köket som en sorts "sluss" och om jag öppnar dörrarna har jag galler så de inte ska ryka ihop. Jag måste hela tiden tänka på hur jag rör mig, samtidigt som alla behöver mänsklig kontakt och kelstunder. Ibland önskar jag att de aldrig hade ringt på min dörr den där dagen i augusti, då jag tog mig an kattfamiljen och de blev mitt ansvar. Men då vet jag ju nu att de inte hade levt längre, så jag är ändå glad att de gjorde det. Jag får ibland höra att jag engagerar mig för mycket, och det kanske jag gör, men för mig är det viktigt att de alla mår bra!


Olika saker som dyker upp är hanterbara....bara jag får ordentligt med sömn, vilket jag inte fått på ett halvår. I morse när jag kom upp i köket ser jag att den lilla kattmamman har kräkts ordentligt, och i kräket ligger flera maskar. Nu måste alla fyra katter avmaskas, och jag börjar naturligtvis med henne....och så får jag inte i henne avmaskningsmedel hur jag än försöker. Det blir droppen. Trött, trött, trött och så funkar det inte :(


November månad har dessutom varit en månad fylld med olika engagemang och saker som är roliga att göra, men det har även inneburit mindre tid hemma än vad jag normalt sett brukar ha. Ikväll var egentligen tanken att jag skulle gå på en föreläsning som lät spännande "så här skapar du mer balans i tillvaron inför storhelgerna", men jag kände att jag är hellre hemma med dottern och börjar adventspynta lite smått. 


Men då dyker det upp en fikainbjudan till ikväll, som jag tackar nej till, då jag behöver vara hemma ikväll, men det är inte alltid lätt att tacka nej utan att få dåligt samvete. Ibland är det helt enkelt inte så lätt att få ihop balansen i livet, hur mycket man än vill och trots att man har alla verktygen. Ibland är det helt enkelt så att livet inte följer med.Mera fantastisk mat

Ikväll har jag den stora glädjen att återigen få delta i en spotting via Spot and Tell. Denna gången handlar det om vardagsmat, då jag och dottern ska få testa Kitchen Wiz- Så gott som klart, som finns strax utanför Göteborg. Det är ett företag som, precis som tex Linas Matkasse som jag haft tidigare, vill göra vardagsmatlagninen både roligare, nyttigare och lättare.

Så här presenterar de sig på sin hemsida, http://www.sagottsomklart.se/
"Efter tolv år som krögarpar på Råda Säteri och ett stort antal fantastiska fester har den kommit ikapp oss också – vardagen!En spännande utmaning för oss som vill satsa på bättre mat även i vardagen. Vi har funderat en hel del runt detta och sedan mars 2009 satsar vi på KitchenWiz. Härliga råvaror från lokala leverantörer, varierad och trend-smart mat samt service som underlättar både vardag och fest är självklara ingredienser för oss.

Pär Hamberger, köks- och kvalitetsansvarig, har lagat mat på professionell nivå i över 25 år, både i Sverige och utomlands. Med start i Frankrike på tvåstjärnig Michelin krog med intensiv fortsättning på toppkrogar i Kalifornien, konditorgesäll i Göteborg, kallskänkschef The Place för att som 30-åring ta över anrika Råda Säteri tillsammans med sin fru. Helena Hamberger, ansvarig övriga verksamheten har internationell utbildning inom administration, ekonomi och marknadsföring och bakgrund som sekreterare.
Jobb, barn, vänner, hus, trädgård och fritidsintressen. När, mellan ”måsten och läggdags”, ska man hinna och orka sätta sig in i näringslära, mattrender och larm om farliga tillsatser? Och tiden som inte riktigt räcker till för det vi gillar allra bäst – god mat och samvaro.

Magin? Kanske är det allt det där du får på köpet. Att vi har koll och att du kan slappna av.


Genom att förbereda vardagsmiddagen åt dig utan tillsatser eller konserveringsmedel vill vi höja matnivån hemma och ta bort lite av vardagsstressen. Alla rätter är lagade från grunden, vi har förberett måltiderna så långt som kvalitén tillåter.

Vår ambition är att du ska ägna högst 15 minuters aktiv tid i köket, observera dock att vissa recept kräver lite längre tillagningstid i ugnen då du kan ägna dig åt annat.


och menyn för kommande veckor

Vecka 48
Sherrymarinerad fläskytterfilé med potatis- och rotselleripuré, kummin- och svartvinbärsrödkål samt salviasås

Rimmad torsk med dragonsenapssås, syrade rödbetor och äpple samt vildris

Kalvfärsbiffar med tomat, oliver och kapris, pasta penne, citroncreme och ruccola


Vecka 47
Moussaka med tomat- och paprikasallad samt tsatsiki

Sesampanerad lax med "thai-remoulad", wokad kål och ris

Rosmarin- och vitlöksmarinerat kycklingbröst med spenat- och pecorinorisoni samt rödvins-och svampsås"Positiv energi

Jag tror att jag vid något tillfälle här på bloggen har skrivit om att jag sedan i våras arbetar inom skolan, i Kungsbacka Kommun.


Under den tiden jag har arbetat här har kommunen vunnit priser och fått utmärkelser för allt möjligt. Tidigare i höstas fick kommunen utmärkelsen Bästa skolkommun i Halland, och häromdagen blev Kungsbacka Årets Kvalitetskommun.


Att ta del av den positiva andan som finns i kommunen känns gott, och ger en positiv energi tillbaka. Det är roligt att vara en del av något som strävar efter utveckling och förbättring.


Resturangskolan som jag skrivit om några gånger dit jag går ibland för att unna mig riktig vardagslyx med en trerätters lunch för 85 kr har också vunnit pris som bästa restaurangskolan i Sverige.


Att vara en del i framgång, och en del i ett vinnande team ger positiv energi till alla som på något sätt är delaktiga, oavsett om det handlar om lagidrott, en arbetsplats eller något annat.


Idag har det firats med tårta på jobbet :))Fler bilder från Aveqia

Här kommer fler bilder från den fantastiska matlagningskvällen på Aveqia
Kvällen började med välkomstsskål med bubbel ;)

För att sedan samarbeta kring grytorna för att laga till de läckraste rätternaTrevliga människor i mitt arbetslag, bla en kokboksförfattare :)
Uppläggning inför servering och presentation av de olika rätternaMiddagen blev lång, och oerhört trevligHär syns jag i periferin på bilden, och snett mittemot mig sitter Robert Maglia
Den gudomliga efterrätten som jag blir helt lyrisk när jag tänker på fortfarande, en vecka efteråt. Denna rätt måste jag laga till själv hemma!

Hus eller inte hus? ;)

Tack alla ni för er feedback angående huset jag la ut igår.


Med tanke på priset var huset intressant för oss att titta närmare på, då det ligger långt under vad hus i Göteborgsområdet brukar säljas för. "Normala" hus är tyvärr inget som är möjlligt för oss, om jag inte vinner massor av pengar eller får något oväntat arv. Det är många miljoner det handlar om om man vill bo nära stan, och nära havet.


Huset är väldigt fint interiört. Litet men med möjlighet att anpassa för oss. Däremot, precis som du påpekat Irene :)) är läget något som jag aldrig kan göra något åt. Renovera, bygga ut, bygga om, inreda osv kan man alltid göra och förbättra huset, tom en dålig planlösning går ofta att ändra, även om det kan innebära stora kostnader.


Läget är däremot alltid vad det är. Och hade detta huset legat med ett lite tryggare läge, så som man talar om i Feng Shui som det optimala läget, med stöd bakom ryggen, stöd på sidorna och fri utsikt framåt hade jag haft en helt annan känsla för huset.


Jag har själv alltid tänkt när jag sett hus utslängt rätt på slätten att hur kan det kännas tryggt att bo där. Så med tanke på läget är detta inget hus som vi på allvar kommer överväga att köpa. Men jag ska ändå gå dit på visningen, för att själv få ett hum om vad man får för pengarna. Som med allt annat får man troligen vad man betalar för. Jag vill med egna ögon se hur man kan göra med 45 kvm. Idag bor vi på drygt 70 kvm, vilket jag tycker är lagom. Om vi går ner i bostadsyta - vad är det då vi måste tumma på? Förvaring naturligtvis, men vad kan vi leva med och vad kan vi inte leva med?


Detta är det första hus vi tittar på på väldigt länge. För några år sedan var vi ute och tittade på ett par hus, men fick snabbt ge oss i budgivningen då de stack iväg och blev alldeles för dyra.


Hade jag fått önska såg jag häromdagen ett hus som hade passat oss perfekt. Huset låg med en liten kulle med en dunge bakom, en parkliknande trädsamling till vänster där det en bit bort låg ett herrgårdsliknande hus. På höger sida ett annat lite mindre hus, och framför huset ängar med fri utsikt långt bort i fjärran. Ängarna var indelade i stora hagar, då herrgården fungerade som hästklinik. Att se hagar beta på ängarna är en utsikt jag skulle må bra av att ha från mitt köksfönster :)

Möjligt boende?

Jag ramlade över ett hus på Hemnet, som fångade mitt intresse av tre skäl; dels priset som var mer än överkomligt, 650.000 kr, dels att det är ett lantligt läge när Kungsbacka och dels att det är ett rött trähus med vita knutar och glasverande...precis som jag vill ha :))


Men jag vill gärna höra era synpunkter, både positiva och negativa, om detta skulle kunna vara ett fungerande boende för oss. Huset är på 45 kvm, vilket är rätt litet för två personer, men det finns en sovalkov i köket som rymmer en 160 säng plus att det går att öppna upp över vardagsrummet och inreda vinden till sovloft. Tomten är på drygt 1000 kvm. Visningen är på lördag så då ska jag ta reda på mer information, som tex om det går att bygga ut huset. Så här ser det ut i nuläget iallfall

 


Om man hägnar in tomten och skyddar mot vägar hade träd, buskar och ytan varit helt perfekt för katterna att leka runt på....och för två tjejer också ;)


Ett stort härligt lantkök med vedeldad spis, precis som jag vill ha ;)


Ett vardagsrum som i dagsläget känns alldeles för gult, men med vit färg på väggarna skulle kännas luftigt, och med en kamin, precis som jag vill ha ;)
Enbart dusch, och inget badkar, som är ett litet minus, men vi duschar betydligt oftare än vi badar (och dottern badar aldrig) så kanske det funkar med enbart dusch, som kanske kan kompletteras med badtunna utomhus så småningomSå, vad tror ni - kan detta vara något för oss eller inte? Ge gärna era synpunkter!


Olika typer av bråte

I boken "Projekt Lycka" -ja, nu har den kommit ut på svenska!- av Gretchen Rubin beskriver hon olika typer av bråte som jag tyckte var en bra kategorisering av allt vi samlar på oss. Gretchen inledde sitt år av att med olika projekt skapa sig ett lyckligare liv rensa i röran hemma. Hon valde det då hon förstod att ett rörigt hem slukar energi, och att börja rensa upp i röran var ett sätt att skapa energi för att orka ta sig an resten av projektåret.


Det första hon gjorde var att gå från rum till rum och inspektera och analysera vilken röra som fanns i de olika rummen hemma.


Det första hon konstaterade var vad hon kallar det nostalgiska bråtet, vilket innefattar allt vi klamrar oss fast vid från vårt tidigare liv, och den vi en gång var. I min låda av det som är på väg ut ur mitt hem har jag lagt mina svarta boots med nitar som jag köpte när jag bodde i New York i början av nittiotalet. Det var den jag var då, men inte den jag är nu. Dessutom passar de inte längre, så de rensas nu bort.


Nästa typ av bråte var sparbråte, vilket betyder saker vi behåller för att de är användbara, även om vi inte använder de själva. Användbara för någon, men inte för dig, innebär att det är dags att låta dem få gå tex till loppis där någon annan kan få chans att fynda och låta saker komma till användning.


Ett tredje sorts bråte kallar hon för fyndbråte. Det är allt sådant som har inhandlats enbart av det skälet att det var så bra pris på rea, även om det är totalt onödigt. Någon som känner igen sig?? :)


Närbesläktat till fyndbråtet är gratisbråtet. Det kan vara gåvor, ärvda prylar, presentartiklar som aldrig används. En sorts gratisbråte är presenter man får när man prenumerar på en tidning, handlar något på postorder och får en gåva "på köpet" eller när man går på en föreläsning och får goodie-bags med saker man inte efterfrågat själv. Saker du har fått, oavsett anledning och av vem, ska bara behållas om du faktiskt tycker om saken och använder den. Annars räknas det som bråte!


Ambitionsbråte är en femte typ av bråte. Saker dom du äger och har ambitionen att använda, men aldrig gör. Där tar hon upp exempel som limpistol (aldrig använt min, men den är bra att ha om man pysslar, inte bara har ambitionen att göra det ;)), silverbestick, finservis osv. Använd - eller låt någon annan använda!


Även ambitionsbråtet har en annan sida, nämligen ifrånväxta bråtet. Det kan vara sådant som man en gång har tyckt om, men med tiden ändrat smak, ändrat inriktning, men ändå behåller. Där fick jag en kommentar när det gäller julpynt. Har du ändrat stil och smak sedan julpyntet inhandlade för kanske 20-30 år sedan, rensa bort och ge bort och använd bara själv sådant du gillar idag, oavsett hur mycket eller hur lite det blir.


Hon tar även upp den obehagligaste av all bråte, ångerbråtet. Det är när vi har köpt något som vi ångrar, eller som blev helt tokigt, men istället för att erkänna att vi gjort ett dåligt köp, lämna tillbaka varan om det går, eller göra oss av med den direkt, behåller vi dem tills det känns som de har gjort sitt genom att stå på en hylla eller hänga i en garderob en tid för att sedan kunna göra oss av med den med något bättre samvete. Är det ett felköp och du inte kan lämna tillbaka, sälj det och få pengar för det eller skänk det till någon som faktiskt kan använda saken. Låt det inte samla damm ett tag först, för att rättfärdiga inköpet.


Ofta finns alla dessa typer av bråte i de flesta hem, men kanske är det någon av dem som du känner dig mest träffad av? Vilken sorts bråte känner du att du vill ge dig i kast med att göra dig av med först??

Ett enkelt och ett lyckligt liv
Bara en påminnelse så här i tid innan jul. Lyckoforskning har tydligt visat att det inte är i materiella saker, eller i position, eller i status vi hittar lyckan.


Däremot i relationer, att göra gott för andra och att vara nöjd med det man har är saker som skänker glädje och tillfredsställelse i livet. Att göra gott för andra kan innebära att tänka på andra som har det sämre och skänka en gåva. Själv skänker jag pengar till ett par organistationer som arbetar för djurens välfärd. Alla saker jag rensar ut går till katthemmets loppis, och så här i jultid skänker dottern och jag ganska många julklappar till barn i Göteborg som av olika anledningar har en tuff jul. Det kan handla om barn som tillbringar julen på kvinnojour, som har föräldrar som sitter i fängelse eller föräldrar som helt enkelt är för fattiga för att ha råd att ge sina barn julklappar.


Vi har ett överflöd av saker, och en del saker som dottern genom åren fått i present har aldrig ens öppnats. En del sådant skänker vi vidare till andra där våra saker kan skänka glädje till andra.


Tänk på att i Sverige har många barn för mycket saker för att hinna upptäcka och glädjas åt det de redan har. Vi behöver inte fylla på det överflödet med ännu mer saker. Visst blir barnen besvikna om inte tomten kommer med paket, och det är inte alls så jag menar, men det behöver inte vara sådana mängder! Många barn sitter nästan helt tomma när alla paket är öppnade då mängden är tröttande.


Till vuxna, som ofta själva kan skaffa sig det mesta de behöver, tycker jag att en upplevelse av något slag är perfekt, gärna något man kan göra gemensamt. På min önskelista står det två prylar; nya fårskinnstofflor, en ny sopborste i trä och sen kan jag tänka mig ett spabesök, massage eller gärna ännu en kväll på Aveqia med matlagning. Det var så roligt, så lyxigt och jag tog faktiskt med mig några tricks hem från kockarna som jag använde när jag lagade mat i helgen :)


Filmtips

Jag såg just på TV-tablån att en av mina favoritfilmer visas på Tv 3 ikväll, med start 22.00. Filmen är charmig, mysig och med lite lagom julstämning
Bra skådisar och en charmig historia där två personer pga av olika kärlekstrubbel bestämmer sig för att byta bostad med varandra över julhelgen. En av dem bor i ett stort glamouröst hem i USA, och den andra i en mysig cottage i England.


Den ska jag bädda ner mig i sängen och titta på, fast först måste jag bädda sängen då jag tvättat sängkläder idag och hann inte bädda innan vi åkte iväg på julmarkand, där vi för övrigt endast inhandlade ätbara varor :))


Det enda jag har att invända mot är att de visar filmen så sent en söndagskväll. Start 22.00 innebär att filmen är slut 00.15. Hm, då sover jag för länge sen, men jag har ju filmen på DVD och kan se den när jag vill :)

Osynlig röra

Röra kan ju naturligtvis vara för mycket prylar i ett oorganiserat kaos. Det är lätt att se, och även ganska lätt att börja röja upp i. Att rensa bland alla saker som gömmer sig i skåp och lådor är oerhört skönt och frigör energi.


Men har du tänkt på att röra även kan vara osynlig, att röra även kan vara icke-materiella saker? Ofta är det när rensning bland den fysiska röran har påbörjats, som vi blir medvetna om den andra typen av röra.


"Osynlig" röra kan tex vara en överfull kalender (som jag har haft senaste tiden) där även mycket roliga saker hindrar tanken och energin att flöda.


Ett annat exempel är mail. Att ständigt bli avbruten av plingandet som talar om att du fått ett mail stör. Bestäm dig för att kolla mail ett par gånger om dagen. Annars kan det lätt bli så att du tillbringar massor av tid att svara på mail, istället för att göra det du från början hade tänkt göra, tex skriva ett blogginlägg ;))


Andra exempel på osynlig röra är att ägna massor av tid att oroa sig, skvallra, ägna sig åt aktiviteter som inte ger en något tillbaka


Har du exempel på vad mer kan räknas som osynlig röra?


Snart advent

Vaknar upp till ett soligt och varmt Göteborg. Idag ska dottern och jag på julmarknad på Tjolöholms Slott, men så mycket julkänsla blir det inte när jag tom kan gå ut utan jacka :)


Innan vi åker ska jag se över mina julsaker. Se om något kan sorteras bort som jag tröttnat på, se om det är något jag saknar och vill förnya. Med åren kan ju stilen ändras och saker jag köpte för tjugo år sedan kanske inte riktigt är vad jag vill ha idag.


Innan advent är det även bra att se över sin adventsstake, se om alla ljus fungerar eller om det behöver kompletteras, fundera på vilka ljusarrangemang du vill ha. Förra året sorterade jag bort den adventsstaken jag har haft i alla år, och köpte istället en bricka i zink och nummer att fästa på ljusen. Så vill jag ha det i år också :)


Jag tycker det är fint med vitt och silver, men till jul föredrar jag ändå den röda färgen. Efter jul däremot brukar jag plocka in mer av det silverfärgade som jag tycker är så fint på vintern.

 En krans att sätta på dörren, eller kankse på väggen inomhus. Det tråkiga är att den blir fortare torr inomhus, och eftersom jag bor i lägenhet blir det inomhus även på min ytterdörr. Ett sätt att förlänga livslängden är att komma ihåg att spraya den med vatten emellanåt.
Ett sätt att göra jul- och adventsfint är att plocka in grenar från naturen. Jag brukar alltid gå en sväng upp i skogen och plocka lite granris att sätta i en Höganäskruka.

Lyktor är fint både inomhus och utomhus. En sådan här lykta på pinne skulle jag kunna tänka mig att ha i trädgården.
Att göra en välkomnande julentré skänker glädje både åt dig själv varje gång du kommer hem, och också för dina gäster och förbipasserande. Styling till denna entré är gjord av Minna Mercke Schmidt för Allt i Hemmet. I senaste numret av Livet på landet kan du läsa mer om henne, och hur hon förverkligade sin dröm om ett liv på landet och hur hon började arbeta med växter och blivit känd framförallt för sina kransar. Härligt att läsa om människor som har drömmar, som vågar ta steget att förverkliga dem och som lyckas. Livet på landet är en ny tidning, som kommit ut med fyra nummer, men som snabbt har blivit min absoluta favorittidning!
En annan sak som är viktigt för oss är att göra julgodis ;)) Nästa helg ska det bakas lussekatter och göras någon sorts julgodis, troligen något som innefattar marsipan, nötter och choklad, kanske även lite nougat :)


Har du barn kan det även vara bra att redan till första advent se över luciaattiraljer, kolla om lucialinne eller tomtedräkt fortfarande passar eller om det behövs större storlek. Kolla även om luciakrona och tärnljus fungerar, så slipper du stå där kvällen innan lucia och konstatera att du hade behövt köpa nya, och i affären är de slut sedan länge. 


Förbered för vintern

Vi har haft en lång varm höst i hela landet.  TV-meterologen sa häromdagen att det inte varit barmark över hela landet vid denna tid på året sedan de började mäta temperaturen.


Värmen har gjort att det är lätt att tänka att det är långt kvar till vintern, men redan till helgen ska den första snön komma i norra Sverige, och även i södra delen kan vintern komma plötsligt. Då är det bra att redan ha förberett sig :))Många klädaffärer rear ut vinterjackor då försäljningen av vinterprylar har gått trögt i år pga värmen. Behöver du en ny jacka är det alltså läge att fynda. Annars är det dags att plocka fram vinterjacka, mössa, handskar, halsduk, varma skor, underställ - ja allt som behövs när kylan plötsligt biter till.


Förbered även bilen med isskrapa, kupévärmare, byta till vinterdäck. Kör du mycket i snöiga delar och det finns risk att köra fast är det bra att ha en varm filt och en spade i bilen.


Hemma förbereder du dig genom att ta fram snöskyffel, spadar och det som behövs när snön kommer. Behöver du köpa nytt är det bra att göra det nu. Förra vintern var det stört omöjligt att få tag på en snöskyffel då alla var slutsålda.

Lyssna på din kropp

Som jag skrev tidigare i veckan har detta varit en hektisk vecka, med väldigt lite hemmatid. Förra helgen var jag i Stockholm och så var jag borta på olika saker i stort sett varje kväll denna veckan.


Igår var tanken att jag skulle gå med några vänner ner på den lokala pizzerian och lyssna på en trubadur som spelade där. Men när jag kom hem från jobbet kände jag hur trött jag var både i kropp och psyke, så istället kröp jag i myskläderna och gosade med katter. Jag får sprida mina gracer mellan de fyra katter som är kvar, och som dessutom inte kan vara tillsammans så jag växlade mellan att krypa upp i soffan i vardagsrummet och schäslongen i dotterns rum så att alla skulle vara nöjda. Medan den lilla kattungen låg i mitt knä och sov läste jag lite i min bok.


Redan strax efter nio var jag trött och bäddade ner mig i sängen och klockan tio var lampan släckt och jag sov.


När man tar sig tid att lyssna på kroppen talar den väldigt tydligt om vad som behövs, och för mig igår var det vila, lugn och sömn som prioriterades. Socialt umgänge får bli en annan kväll :)


Lyssna på vad din kropp, och din själ har behov av. Planer går att ändras. Det går att lämna återbud och det går att tacka nej, även till roliga inbjudningar om du egentligen har behov av något annat.

Idag har jag tagit en lugn förmiddag i mysig morgonrock, med kattmys och en härlig frukost. Nu ska jag stänga in mig själv i badrummet (brukar alltid vara katter med som älskar att kolla på vatten) tända doftljus runt om i badrummet och njuta av en lång, varm dusch för att sedan fortsätta dagen i makligt tempo :)


Uppdatering: Det blev ingen dusch, utan att varmt bad istället, med badsalt som jag fått av dottern i födelsedagspresent (hon vet vad mamma gillar :)). Ordet spa är en förkortning av salus per aqua, som betyder hälsa genom vatten. Det stämmer verkligen på mig. Jag njuter av vatten, oavsett om det är en dusch, ett bad i karet hemma, i en pool, i havet - ja att omslutas av vatten är välgörande för psyket. Nu puttrar en tomatsoppa på spisen och dagen ska gå i långsamhetens och enkelhetens lov. Min kropp och min själ skriker efter det sköna lugnet och tystnaden.

Utrensat och säljes ;)

Tidigare i höstas skrev jag om mina höst- och vinterjackor, där min favorit är den ljusrosa, Powder, jackan från Odd Molly. Nu säljer jag en i stl 1, dvs 36, om någon av er som läser här är intresserad innan jag lägger ut den på Tradera.


Den är använd, men i jättefint skick. Inga fläckar. Prisidé 1.850 kr. Lämna en kommentar med din mailadess eller maila mig på ansi_72@hotmail.com om du är intresserad. Jag vet att någon läsare hörde av sig i höstas och frågade vart man kan köpa en sådan här jacka, men den finns ju inte i butik längre då den är från förrförra säsongen.


Och ni behöver inte fundera på vad jag har på mig i vinter - en precis likadan, men i stl 2, dvs 38, som sitter bättre på mig ;))

 


Ångest och en stor klump i magen

Igår var vi och hämtade transportburen de små kattungarna använde när de flyttade till sitt nya hem för åtta dagar sen. Tanken var att de skulle bli innekatter i en stor lägenhet i stan, och det kändes bra.


Men igår fick vi veta att de funderar på att låta de bli utekatter. Mitt i innerstan! Med vägar och trafik överallt och nära den stora genomfartsleden. Åh, vad det högg till i mig, och det kändes så fel. Vi räddade livet på dessa små ungar, och valde ut vad vi trodde var en bra och trygg bostad. Vi hade sagt att de skulle vara innekatter, eller få gå ut i en trygg miljö. Ute i innerstan är så långt från en trygg miljö man kan komma!
Inställningen när jag sa att det deras planer inte kändes bra var att de är katter, de klarar sig. Åh, vad jag ångrade att de fick flytta dit. Igår kväll satt jag med en stor klump i magen, och nu vill jag ta hem dem igen, och börja om sökandet efter en bra och TRYGG miljö. Men kan jag det?

Snart advent

Nästa söndag är det första advent, och det känns skönt och roligt att börja förbereda för julen tycker jag. Jag älskar tiden från slutet av november fram till jul. Förberedelserna för julen är nästan bättre än själva julafton enligt min mening. Stämningen, pysslandet, bakandet ja allt ger en sån skön känsla i mörkaste december.


Något av det mysigaste är att besöka julmarknader, och runt om i landet har de redan satt igång.


Igår startade den stora julmarknaden på Tjolöholms Slott, utanför Kungsbacka och håller på tom söndag. Där har jag aldrig varit men ska besöka för första gången i helgen.
Andra julmarknader i Göteborg som jag vill besöka är Jul på Liseberg som håller på ända fram till jul. Vi brukar gå runt där, njuta av alla ljusen i träden, stämningen, kolla alla hantverksstånd, hälsa på djuren, värma oss vid brasorna och kanske någon gång att vi snörar på oss skridskorna :))


Helgen 3-4 december, alltså andra advent, är det traditionell julmarknad på Stora Holm Säteri, där bla Nyblom & Kollén har en outletbutik. Jag gillar miljön, med det lantliga, islandshästar i hagarna, servering i orangeriet, och traditionella hantverk till salu. Jag handlar inte så mycket på marknaderna utan insuper mest atmosfären.Vill du också ha en kväll på Aveqia?

Vill du också ha en liknande kväll som jag hade i tisdags på Aveqia i Göteborg?


Just nu kan ni på AVEQIA Göteborgs Facebook-sida tävla om VIP-platser för två personer till en matlagningskväll med AVEQIAs stjärnkockar. Deltar gör ni genom att berätta vad ni skulle vilja laga under kvällen och varför.


Aveqias koncept med aktiv matlagning, där man inte "bara" går ut och äter en gourmetmiddag, utan själv är delaktig att laga till den är en unik idé som jag tycker är helt briljant. De har även en restaurang i Stockholm, som för tillfället är stängd för renovering och ombyggnad, men som öppnar om några veckor igen. Till våren öppnar de även i London.


Att njuta

En av de lyckostrategier forskning har visat ökar vårt välbefinnande och vår lyckonivå är att njuta. Detta är en lyckostrategi som tilltalar mig :))


Men vad innebär då att njuta? Det finns ju många olika saker man kan njuta av, och olika människor har olika svar på den frågan.


Även om jag har ganska mycket inbokat under november månad är mycket av det sådant som ger mig njutning. Men balans mellan aktivitet och vila är viktigt för mig.


Så här ser min lista över olika saker som ger mig njutning ut, varav jag faktiskt ägnat mig åt alla den senaste veckan ;)


* Att få massage. Beröring gör att kroppen utsöndrar må-bra-hormonet oxytocin. Massage ger också en möjlighet till total avkoppling för mig. Jag brukar försöka boka in en timmes massage relativt regelbundet, och för att inte spränga min ekonomi väljer jag ofta elevbehandlingar på tex Axelssons eller Gilda Beautyschool. Någon gång per år försöker jag också komma iväg på spa över en natt och unna mig total avkoppling

* God mat. Att äta gott är ett av livets glädjeämnen tycker jag, och något jag njuter mycket av. Så för mig var gårdagskvällen en riktig höjdpunkt, men det behöver inte vara gourmetmat. Det viktigaste är att använda bra råvaror, sen kan själva maten vara ganska enkel. Choklad ingår också i denna kategori ;)


 

* Tystnad och sjävvald ensamhet. Att få vara själv och njuta av tystnaden är något jag uppskattar mer och mer. Jag älskar aktiviteter och att umgås med vänner, men jag behöver tiden helt för mig själv också. Idag vaknade jag tjugo minuter innan morgonyogan, så istället för att stressa iväg till det har jag njutit av en lång förmiddag i morgonrock, en varm dusch med tända ljus och sen krypa upp i soffan och njuta av nästa sak på min lista :)
* Att läsa. Men idag ska jag inte läsa en bok, utan den nya tidningen Fixa Vinter. En annan sak jag njuter av är våra olika årstider, och växlingarna i naturen. Vi har haft en underbar höst, men nu börjar det dra ihop sig mot vinter och jag ser fram emot det. I helgen ska vi på den första julmarknaden på Tjolöholms Slott och nästa vecka är det första advent.
* Glädje och skratt. Att umgås med vänner är något jag njuter av. Att skratta och vara glad tillsammans med andra ger massor av energi. Ikväll ska jag på en föreläsning jag ser fram emot Power of Passion där jag räknar med en hel del skratt, mingel och umgänge. På fredag blir det lite stillsammare umgäng med några vänner på pizzerian i vårt område där de har trubadur som spelar.

* Djur. Katter är så fantasiska djur, som ger mig massor av möjligheter till att utöva mindfulness och njuta med alla sinnen. Deras päls är så silkesmjuk att klappa, spinnandet är så rogivande och de är så enormt söta att titta på. Jag snusar gärna på deras päls och tycker de doftar så gott
Här är en något suddig bild på de två som har flyttat ifrån oss. Puss på er!


Detta är några av de saker jag njuter av. Vilka är dina njutningar?


Fantastisk kväll på Aveqia!

Oj, vilken fantastisk kväll det blev igår! Jag hade höga förväntningar på hur kvällen på Avegia skulle bli, och jag kan säga att de infriades med råge!!


Jag anlände lite tidigt, och vi fick stå utanför och vänta ett tag. Igår var premiärkväll så de ville att allt skulle vara perfekt innan de släppte in sina första gäster, dvs vi :)


Vi var 16 personer som skulle  delta under flera timmar med matlagning och ätande. Kvällen började bra, med ett varmt välkomnande av kockarna. Sedan bjöds vi på bubbel och tilltugg som var en rostad brioche med supergott kött och syltad lök. Då vi är i mitten av november fanns det en hel del julinslag på menyn.


 

Sen visades vi runt i de nyrenoverade lokalerna, som består av fyra kök med fyra arbetsplatser i varje kök, alltså totalt 16 platser för matlagning. Vi delades in i fyra grupper med fyra personer i varje grupp och skulle ansvara för varsin rätt.

Jag hamnade i gruppen som skulle laga till förrätt ett


Bräckt anklever med Ingrid Marie, brioche och mandelknäck. Gyllene stekta skivor av färsk anklever presenteras med en variation på det svenska vinteräpplet Ingrid Marie,salt mandelknäck och hemgjord brioche. Vi färgsätter med kryddig körvel och späda brysselblad och avslutar med ett nät av Ferran Adriàshonungspulver-Crumiel.


Min insats i rätten blev att göra kulor av äpplen, steka de lite mjuka i smör och socker, för att sedan bräsera äpplekulorna i äpplemust. Musten reducerades sen till en tjockare sås. Vi fick också lägga upp maten fint på faten, vilket var riktigt roligt, även om jag fick veta att jag inte gjorde exakt lika på varje tallrik :))


Denna rätt var god, och jag hade aldrig ätit anklever tidigare så det var intressant. Men jag gillar inte att de tvångsmatar ankorna för att levern ska bli stor och fet, så detta är inget jag kommer äta igen.


Förrätt två bestod  av matjessill med mandelcreme, äggsallad och dillchips. Matjessill serveras med en len crème på mandelpotatis och en fräsch sallad på ägg, äpple och färska örter. Små exploderande pärlor av picklad forellrom tillsammans med brynt smör och nyfriterade dill-och gräddfilschips ger klassikern en ny dimension. 


Denna rätt var suveränt god. Chipsen som serverades var så goda att hädanefter kommer jag aldrig mer köpa chips, med mängder av tillsatser, utan nu blir det till att göra egna chips :))Varmrätten, som bestod av knaprigt vildandbröst med rotsellerikräm, glöggkokta päron och en rödvins- och glöggsky var jättegod. Änderna steks krispiga på benet och ugnsbakas sedan på låg temperatur för att få dem möra och saftiga. Till brösten serveras en crème på rotselleri och söta tärningar av glöggkokt päron. Vi toppar rätten med en kraftig rödvins- och glöggsky och ett krisp på rivet vörtbröd, timjan och vitlök. 


Så många smaker, helt ljuvligt, men i mitt tycke blev middagens sista rätt, desserten, verkligen en grande finaleSaffransmunk med vaniljglass med julkonfekt och mjuk pepparkaka. En luftig nyfriterad munk får smak av saffran och serveras med en glass gjord på äkta vanilj och fylld av julens härligheter: kanderade nötter, choklad, apelsin, kola och mjuk pepparkaka.


När rätterna först presenterades tyckte jag att det var väldigt många olika ingredienser och smaker i denna dessert, men oj, den smakade himmelskt. En botten av kolasås (gjord på kondenserad mjölk) och en chokladtryffelsås gjord på Valhronachoklad och smaksatt med apelsin. På den låg den ljuvligt goda glassen fylld med kanderade nötter; valnötter, pistagenötter och någon nöt till som jag inte kommer ihåg just nu. Till det de friterade munkarna. Mmmm, det enda jag kunde anmärka på den rätten var att jag hade velat ha mer ;)


Själva matlagningen var rolig, och vi fick mycket kunnig experthjälp av riktigt namnkunniga kockar som Robert Maglia, Christian Pilups, Bertil Hammar och David Berggren som alla har jobbat på flera stjärnkrogar både i Sverige och utomlands och tävlat, och placerat sig, i flera olika kocktävlingar som Årets Kock och Bocuse d´or.


De var dessutom med under måltiden vilket gav oss fantastiska chanser att prata mat med toppskiktet inom svenska gastronomi.


En suverän upplevelse som jag är otroligt tacksam för att jag fick uppleva. Jag säger bara en sak - I´ll be back! De kommer ha kvällar för företag under vardagskvällar, där man kan ta med sina anställda eller kunder på en helt otrolig gemensam upplevelse, och på lördagar är det öppet för privatpersoner att beställa. Priset för en privatperson är 1195 kr, och då ingår mousserande vin och tilltugg när man kommer dit, vin under matlagningen, tre rätter med ett glas vin per rätt och så får man behålla sitt förkläde. Prisvärt tycker jag, och en perfekt julklapp eller present till någon istället för prylar som de flesta av oss ändå har för mycket av.

Mindfulness

Lektion 23 - Känn andningen


"Vi tänker inte på andningen eller på upplevelsen av andning, det är snarare så att vi känner andningen, seglar på andningens vågor likt ett löv på dammens yta, eller som vi drev i en gummibåt på havets eller sjöns stilla vågor, där vi känner andningens upplevelse, stund för stund för stund."

Jon Kabat-Zinn

En fullspäckad vecka

Här på bloggen förespråkar jag balans i livet, och en del av det är att hålla tomt i almanackan mellan olika åtaganden och ge plats för att bara vara.


Och denna veckan har jag själv egentligen klämt in för mycket saker. Imorgon kväll är det dags för den stora gourmetkvällen då jag ska laga gourmetmat med stjärnkockar. Det ser jag fram emot väldigt mycket, men det blir en helkväll där jag inte ens hinner mellanlanda hemma, utan åker till restaurangen direkt från jobbet.


Onsdag kväll är det dags för nästa 4good kväll i Göteborg, och de brukar alltid vara så sprudlande och fulla med energi så jag bokade in det för länge sen tillsammans med en vän, The Power of Passion är temat för den kvällen.


958

En 4goodkväll om lust, mod och drivkrafter! 16 november i Göteborg

Vad får dig att brinna, vad längtar du efter och vad blir du glad av att göra? Inspireras till mer driv i ditt liv av ett gäng kloka och passionerade doers.

Möt Emma Wiklund – supermodellen och skådespelerskan som gjorde en hejdundrande karriär-förvandling och blev styrelseproffs och egenföretagare med eget hudvårdsmärke, Annie Seel – rallyprinsessan som besegrar öknar och bergsmassiv på sin motorcykel efter livsmottona "Ingen minns en fegis" och "Det funkar!" och Sarah Lundbäck som upptäcktes som gatumusikant och nu rest jorden runt tre varv som framgångsrik artist och låtskrivare – en riktig askungesaga!

Kvällens Sunshine Story är från en av Sveriges mest framgångsrika simmerskor genom tiderna – Emma Igelström, som idag kan tacka sin extrema personlighet för sina framgångar men som numera också har lärt sig leva med de smällar det kostar på att aldrig vara lagom.

Hitta din passion och motiveras av eldsjälar som lever sin dröm på säsongens sista 4good-kväll!

KVÄLLEN ÄR TYVÄRR REDAN FULLSATT. NÄSTA 4GOODKVÄLL I GÖTEBORG BLIR DEN 9 FEBRUARI.


Det blir ytterligare en helkväll, men jag är iallafall ledig på dagen innan och hinner ha en hel dag med "bara-vara-tid". Att boka in sådan tid i almanckan är viktigt för mig för att fungera bra.


Torsdag kväll ska vi åka och hälsa på kattungarna i deras nya hem, och hämta hem transportburen de kom dit i. De var så rädda i början och ville ligga längst in i buren, tätt, tätt tillsammans och det fick de fortsätta att göra, så vi lämnade buren där så länge. Redan dagen därpå hade de gått ur därifrån och inte satt sin fot, eller tass :)) där efter det, så nu är det dags att hämta hem den. Det ger oss också en chans att se att de har de bra. Här hemma har kattmamman inte saknat sina ungar alls, vad det verkar som iallafall, men den lilla kattungen saknar sina syskon och lekkamrater.


Att vara borta hemifrån tre kvällar i rad är mer än vad jag brukar göra. Jag trivs hemma och behöver tid för att ladda batterierna med att gå och pyssla lite hemma, ligga och läsa och gosa med katter.

Fars Dag!

Idag är det alla pappors dag, och jag vill skicka min pappa en stor kram!


Du fastnade på en av mina bilder från bröllopet ;)) Det var så roligt att ses.

 


Det kom ett paket......

I förra veckan kom det ett paket till mig i posten. Vad är detta tänkte jag...har jag beställt något? - nej.


Har jag skickat in om en prenumeration och väntar på någon välkomstpresent? - nej.


Nyfiket öppnade jag paketet och inuti låg en present, från min favoribloggare Irene. Åh, vad jag blev glad och rörd. Tänk att man kan lära känna så fantastiska människor genom bloggandet! Och även om vi aldrig har träffats, Irene och jag, då vi bor i varsin ände av landet känns det som en själsfrände :) Det vore väldigt roligt att ses på riktigt snart ;))


I paketet låg en bok av Trinny & Susannah, som jag tycker gör fantastiskt bra TV-program, så det var verkligen mitt i prick till mig.


 

Tack Irene! ♥ Du förgyllde verkligen min dag!


Hem ljuva hem

Åh så härligt att vakna hemma i min egen säng. Katterna har saknat mig när jag varit borta och ligger kvar länge i sängen, på varsin sida om benen och springer inte runt och jamar som tokiga som i vanliga fall.


Jag sträcker mig efter min bok och ligger i sängen och läser ett par timmar, tills den ena katten fått nog och vill gå ut. Öppnar altandörren till den lilla trädgården och båda springer glatt ut. Ute är det tyst, inga grannar eller barn som vaknat än. Det är bara fåglarnas kvitter som hörs, och långt bort i fjärran några bilar.


Åh, vad jag älskar långa, tysta, sköna söndagsmorgnar. Grått och disigt ute, men det är så vackert. I trädgården blommar fortfarande en hel del blommor: ljung, kärleksört, höstaster, rosor (!!), lavendel och faktiskt också mina vita pelargoner.


Hoppas ni har en härlig morgon också ;)Ett härligt liv

Åker tåg tvärsöver landet. Den första delen av resan var dimman påtaglig över fälten.Så vackert! Nu lyser solen och i hagarna betar hästarna. Det är ju så här man ska bo,fast nära havet. Så nära att man kan ta en härlig höstpromenad på en öde sandstrand med vinden i håret. Hunden skuttar glatt omkring och flyger lyckligt ut i det iskalla vattnet för att hämta en pinne för att sen rulla sig i sanden.

När man sen kommer hem,tända i den öppna spisen,äta en skål varm soppa och ett gott bröd. Se skymningen komma och tända några ljus.


Jag tror att min flytt ut på landet blir snart för närheten till naturen och det enkla livet lockar mig mer och mer.


Jag älskar att vara i storstäder som Stockholm och New York med sin energi,sin puls och sina möjligheter men att besöka räcker för mig. Jag vill ha balansen mellan energi och vila.


Om man ser till de olika elementen i Feng Shui hade jag mer av eldelementet i min personlighet när jag var yngre. Jag älskade staden med allt den har att erbjuda och har bott både i Stockholm och New York, min favoritfärg var röd,jag var ganska otålig och hade mycket energi.


Nu har jordelementet fått mer utrymme och jag längtar efter utsikt över öppna landskap och böljande fält,jag inreder mitt hem i bruna och beiga toner,tålamod är väl fortfarande inte min starka sida men jag njuter mer av stillheten och av stunder av ensamhet.


Ett enklare liv = ett lyxigare liv!!

Va, kanske du tänker när du läser rubriken till detta inlägg. Vad menar hon med det?


Jo, jag menar det att när vi bestämt oss för att leva ett enklare liv, dra ner på konsumtionen, dra ner på prylar, sluta frosseriet i allt blir det istället plats för att omge sig med saker man verkligen tycker om.


Det ger utrymme för att verkligen njuta av de saker man har. Och det ger även en möjlighet att satsa på bättre kvalitet. Lyx kan vara att köpa en riktigt fin chokladpralin istället för en billig chokladkaka, köpa mat med kvalitet från saluhallen istället för många saker från billiga märken. Ett exempel är att på jobbet har vi pepparkakor från Eldorado, men när vi läste innehållsförteckningen var det ingen som ville äta längre. Lite senare samma dag var jag i saluhallen för att handla mat till middagen. Där fick jag smaka pepparkakor, som visserligen var dyrare än Eldorados, men innehöll bara naturliga råvaror och smakade himmelskt. Då köper jag hellre dem och äter färre pepparkakor, men njuter av dem jag äter.


Ett annat exempel är att jag har slutat köpa billiga kläder från de stora kedjorna. Jag har rensat ut massor från min garderob. Då jag nu köper nya kläder väldigt sällan kan jag satsa på kläder jag verkligen gillar, från märken som jag tycker om, tex Odd Molly men även andra i samma stil som Cream, Ester Elenora mfl. Jag har betydligt färre kläder i garderoben, men jag känner mig fin i vad jag än sätter på mig.


Så när vi slutar med frosseriet, inte tänker mängd utan istället kvalitet blir livet både lyxigare...och enklare :))Oj, vilken dag :)

I morse tog jag tåget upp till Stockholm, för vidare färd mot Stockholmsmässan och Allt om hälsa. Efter närmare fem timmar på mässan har jag fått två ryggmassagebehandlingar, en kinesologi, varit på föreläsning om yoga ochy meditation med Ulrika Norberg, varit på ett pass med vinyasayoga, prövat ytterligare en massage, fast en påklädd variant, testat min syn, testat hur mina ryggkotor är placerade och hur pass balanserad min kropp är, tittat på mängder med hälsosaker, köpt hälsotidningar, testat massor av olika ätbara saker......och säkert en massa mer som jag nu har glömt :))


Nu är kroppen trött så nu blir det att bädda ner sig i den sköna hotellsängen för imorgon bitti bär det av mot Uppsala och bröllop. Efter bröllopet med efterföljande lunch ska jag tillbaka till Stockholm igen och då fira min födelsedag :) Träffa en vän för en fika, titta i några av mina favoritaffärer och se om jag kan ha turen att få tag på någon restbiljett till Ljust och fräscht på Cirkus. Om det skulle visa sig vara helt fullsatt kan jag tänka mig att gå på bio och se Sarah Jessica Parker.


Och efter ett par intensiva dagar i huvudstaden bär det av hemåt igen på lördag. Skönt att åka bort några dagar, för då är det så himla skönt att komma hem igen ;)

Dags för kattflytt

Nu ska vi ta två av kattungarna i transportburen och köra dem till sitt nya hem. Förra veckan satte jag ut en annons på Blocket för att hitta ett nytt hem till två av dem, helst tillsammans. Jag hade nog inte så höga tankar att det skulle funka, då jag annonserat på andra ställen utan att få ett enda svar.


På ett dygn hade 400 människor tittat på vår annons. Många hörde av sig. De flesta ville ha en av katterna, men några var intresserad av att ta hand om båda. Då var det dags att träffa de intresserade och en sållning påbörjades. Nu har vi hittat något som jag tror blir ett bra hem för dem, och nu är det snart dags för avfärd.


Deras flytt innebär både glädje och sorg. Glädje naturligtvis att de får flytta tillsammans till ett bra hem, men det kommer kännas tomt här utan de två busarna. Det är de två som far omkring och leker mest. Nu har de bott hos oss i tolv veckor, det som bara skulle bli ett par dagar, och de har blivit en naturlig del av vår familj. Men kvar hos oss är den ena kattungen och så kattmamman. Jag hoppas, hoppas att hon och min Maxie kan lära sig att komma överens så hon kan stanna. Om inte, kommer det kännas tungt att lämna henne från oss.


 

 Snart 500!

Att fira sina framgångar, och när man uppnår sina mål är en viktig del i att må bra och lyckas. Dotterns första mål för videon hon la upp på Youtube i somras på sin egenkomponerade sång var 300. När det var uppnått firade hon och jag. Nästa mål sattes till 500 besökare, och nu är vi snart där så här förbereds för nytt firande ;)))
Vad är lycka?

Den nya forskningen kring lycka, den sk positiva psykologin är något som intresserar mig mycket, och som jag även skriver om här på bloggen en del.


Men ibland känner jag att ordet lycka inte riktigt förmedlar det budskap jag vill förmedla. På Lyckobloggen skriver de idag om begreppet lycka, och ser att problemet med ordet lycka är att många associerar det till tillfälliga lyckokickar eller lyckorus. Och det jag skriver om handlar om mer än det.


I forskning är det två sorters lycka man pratar om, dels hur nöjd man är med sitt liv i stort, vilket de kallar för livstillfredsställelse och dels hur man känner sig i enskilda ögonblick, vilket man då kallar för välbefinnande. Den forskning som finns kring lycka har mest fokuserat på den totala livstillfredsställelsen och hur nöjda vi är med livet som helhet.


Lycka kan även definieras som en känsla av varaktigt välbehag. Den här bloggen handlar om att trivas med sitt liv, att må bra, att känna livstillfredsställelse, välbefinnande, välmående och inte minst livskvalitet.
Vad är livskvalitet? Det kan innebära olika saker för olika människor. För mig är det tex livskvalitet att kunna ligga i hängmattan, som Ernst gör på denna bild, och bara koppla av i vacker natur. Det är livskvalitet för mig att ha tid att göra andra saker än bara jobba, även om känslan av att göra ett bra arbete är en del i livskvaliteten för mig. Det innebär också att kunna göra saker som jag tycker är roligt, som ger mig njutning, som ger mig avkoppling, att ha tid med min dotter, mina djur och träffa vänner. Det innebär att tillåta mig att njuta med alla sinnen. Att närma sig livet med ett mindfullt sinne där jag inte stänger ute något, utan känner smaker, uppskattar dofter, njuter av att se vackra saker, att jag tar in min omgivning genom huden, att njuta av musik.


Vad ger dig livskvalitet?

Diamanter och bilar?

Igår kväll var jag medbjuden på ett Mary Kay event av en fd arbetskamrat. Då jag inte träffat henne sedan jag slutade det jobbet vid årsskiftet följde jag glatt med, och det var verkligen roligt att ses.


Vad jag däremot tackat ja till att följa med på hade jag inte riktigt koll på. Jag har själv aldrig varit i kontakt med Mary Kay eller deras produkter. Deras skandinaviska huvudkontor ligger ganska nära där jag bor och lite nyfiken var jag på företaget, så ett event lät kul.


När vi kom dit bjöd de på fika, alla var väldigt tjusiga i sina små dräkter med kavaj i olika färger. Sen visade det sig att eventet handlade om att försöka värva nya fristående hudvårdskonsulenter. Själv är jag inte så förtjust i direktförsäljning på homeparties, eller hudvårdsklasser som de kallade det för, och jag är definitivt inte förtjust i multilevelmarketingorganisationer som bygger på att man ska värva nya konsulter som är organiserade i nivåer, och där man får bonus på allt de man värvat säljer för, och på så sätt klättra uppåt i organisationen (då får man även använda kavajer i olika färger som de förklarade som ett privilegium att gå från röd kavaj, till svart, till lila till den svartglittriga som bara ett fåtal fick använda).


Men det som mest av allt avgjorde att jag var på helt fel ställe för mig var att de försökte värva nya konsulenter med att tala om att man kunde förtjäna diamantringar och få bilar när man kom upp sig några nivåer. De tog upp en kvinna på scenen och berättade att hon minsann fått 23 diamantsmycken under sin tid på företaget, och 19 miljoner i bonus.
Nu är inte Mary Kay ensamma om denna typ av organisation. Jag har varit på liknande för tiotalet år sedan för andra företag. Men mig kan man inte värva till något med tal om diamantsmycken, bilar, tjusiga resor, seminarier där man får olika utmärkelser. Vem behöver 23 diamantringar? Ska det vara något att eftersträva?

Hur mycket är lagom?

En tanke som har slagit mig i helgen är - hur mycket är egentligen lagom? När jag håller på att rensa bland mina tillhörigheter och göra mig av med det jag anser vara överflödigt kommer den frågan upp.


Jag läste någonstans om någon som ville leva ett enklare liv, och levde efter principen "the beauty of one" dvs att enbart ha en uppsättning av allt som vi behöver - en tallrik, en mugg, ett glas osv för att inte dra på sig för mycket prylar. Det tycker jag låter både lite väl extremt, och lite väl tråkigt, men hur mycket saker behöver man egentligen??

Den frågan aktualiserades hos mig igår när jag skulle kolla alla mina höst- och vinterstövlar. En del av mina stövlar har stått på vinden i flera år, och har inte använts, men nu bestämde jag mig för att samla ihop alla och se vilka som skulle få stanns, och för vilka det var dags för en flytt. Och då kom frågan - hur många svarta stövlar behöver man egentligen? Hur många svarta stövlar behöver jag?


 

Några stövlar vet jag redan att det är dags för en flytt för. Ett par höga svarta i mocka har redan fått flytta. De har bott på vinden länge, och jag har inte kunnat göra mig av med dem, då jag kommer ihåg hur jag sprang runt på stan för att hitta exakt de stövlar jag letade efter. Men de hade inte blivit använda på minst sju år, så nu var det dags. De svarta bootsen med nitar var de dyraste stövlar jag någonsing köpt när jag köpte dem i början av 90-talet, då jag bodde i New York. De har varit riktiga favoritstövlar, men när jag hade de senast, för ungefär lika många år sedan, upptäckte jag att mina fötter vuxit någon halvstorlek, och de var alldeles för svåra att få på sig. Men av nostalgiska skäl har de fått stanna. På vinden, men slut med nostalgi nu.

De svarta lurviga Vagabondstövlarna köpte jag i en seconhandaffär förra året, fast de var en storlek för stora. Vi skulle på Liseberg och jag hade inga riktigt varma sköna stövlar att ha för att gå där i flera timmar i kylan. Men de åker ut nu, då de ju faktiskt inte är rätt storlek.

 

De övriga stövlarna, och stövletterna, använder jag allihop, mer eller mindre. Jag skulle gärna vilja ha bara ett, eller två par, men jag gillar alla och har svårt att bestämma mig för vilka som ska få flytta. Gummistövlar behöver jag ju, och så har jag ett par med hög klack, ett par med låg klack, ytterligare ett par med låg klack och så två ankelboots.


Och, förutom de svarta stövlarna har jag även stövlar i andra färger;
I den brunbeiga färgskalan. Fast de vita UGGsen är dotterns. Vi har samam storlek och kan låna av varandra.


Så nu är det dags för beslut - Hur många stövlar behöver jag? Hur många använder jag? Vilka ska få stanna och vilka ska få gå?


Jag har tänkt att köpa en hög, smal hylla och alla stövlar ska rymmas i den hyllan är tanken, så det måste gallras lite. Jag köper inget nytt, men det är svårt att sålla bland det jag redan har köpt, en del av dem för många år sedan, men som fortfarande används.


Gynning x 2

Denna helgen har Carolina Gynning och hennes mamma konstutställning på Hotel Gothia i Göteborg.


 

Carolina målar färgstarka tavlor, och hennes mamma gör skulpturer

 Så nu ska jag bara fixa färdigt med tvätten sen ska jag dit med en vän och titta på konst...och kanske det slinker ner en fika också :)Ett lättare hem ;)

Jag har rensat enormt mycket bland mina böcker. Tidigare hade jag två stora bokhyllor fulla med böcker. Nu är det reducerat till en liten hylla. Trots det hittar jag fortfarande böcker som kan sorteras ut, och igår sorterades dessa ut


Prismas stora inredningsbok och Prismas stora trädgrdsbok. Och visst stämmer titeln, för de är stoooora. Och tunga. 4,5 kg tillsammans! Jag förstår inte varför de gör böcker så stora och tunga. Det är svårt att hålla dem när man ska läsa. Det är svårt att få plats med dem i hyllan. Är det meningen att de ska ligga på soffbordet och ta plats jämnt??

 

I veckan var dottern och jag på stan, och klippte oss. För en gångs skull var vi enormt nöjda båda två när vi var klara. Mysigt att sitta i stolarna brevid varandra och bli klippt. Bra pris också då de har två för en. Efter frisörbesöket hamnade vi i bokhandeln, vi gillar ju böcker båda två. Jag hamnade bland kokböckerna och reagerade på att böckerna var så stora och tunga även där. Varför? Jag vill ha böcker som är lättillgängliga, och dessa stora klumpar är inte det.

 

Så nu åker dessa två ut, och jag ser ett par till som ska rensas ut. Jag ska bara läsa dem först ;))


Älska hösten!

Varmt och grått, grått, grått har det varit i Göteborg ett bra tag nu. En del på jobbet suckar över det gråa, men jag tycker det kan vara ganska mysigt :)
Men det finns massor du kan göra för att få en gladare och piggare höst;


* Tänk dig mysiga höstkvällar med tända ljus, antingen ensam eller i sällskap. Som igår efter jobbet när jag stannade till hos en vän några timmar. Vi satt i hennes kök, drack te, åt mackor, pratade och tände i öppna spisen. Då ska det vara lite grått ute så det blir extra mysigt inne :))


* Även om du längtar tillbaka till sommaren, acceptera det naturliga i livets cykler och vår biologiska rytm. Människan är skapad för att ha en lägre aktivitet under den mörka delen av året. Vi ska äta mer och sova mer. Följ din naturliga rytm.


* Alla känslor som vi har behöver vi ha. Det är viktigt att få uppleva hela spektrumet av känslor. Ibland är vi ledsna, och upplever sorg och nedstämdhet. Det är inget onaturligt tillstånd, som vi snabbt måste ta oss ur. Tvärtom, det är en del av livet, och en del av att vara människa. Det får oss att sakta ner tempot, ta det lugnt, reflektera och kanske göra förändringar. Även om det inte känns så när vi är mitt uppe i en kris, så innebär kriser också utveckling.


* Att vi behöver sova mer under hösten är viktigt att bejaka. Gå och lägg dig lite tidigare, men sov inte för länge på morgonen. Det är viktigt att få ta del av dagsljuset så gå gärna ut en stund mitt på dagen.


* Frukt och grönsaker är bra att äta som motvikt till den tyngre maten vi äter den kalla årstiden. Dessutom finns det ju mängder med fräscha svenska frukter och grönsaker nu mitt i skördetid. Ta vara på det!


* Även om det är mysigt att sitta inne och kura på hösten - gå även ut och upplev hösten! Även om det regnar är det skönt att gå ut en promenad. När jag hade min hund åkte vi ofta ut till havet även när det ösregnade. Det var härligt att ta på sig regnställ, gummistövlar, keps och lufsa runt i vattnet, och vi var ofta ensamma där också :)) Blir du blöt och kall är det skönt att ta en varm dusch efteråt, ta på sig torra kläder, göra en kopp te och känna sig som en ny människa. Eller så kan du göra som min vän igår - ta dig ner till en bastu vid havet eller vid en sjö, basta och sen bada i det iskalla vattnet. Jag får se om jag kanske gör henne sällskap någon gång. Jag vill ju helst att vattnet ska vara 20 grader innan jag badar, men jag kanske ska göra vinterbad en chans ;))

Attraktionslagen slår till igen ;)

På väg hem idag tänkte jag bänka mig i soffan med en bra film och bara njuta av en lugn hemmakväll. I tankarna gick jag igenom de filmer jag har, och bestämde mig för att jag vill se Marley & Jag som jag tycker är en helt underbar film. Varm. kärleksfull och visar vilken viktig plats i familjen en hund kan få.


Och så tittar jag på tv-tablån, och på SVT1 kl 22.00 ikväll visar dem - Marley & Jag. Har du inte sett filmen innan rekommenderar jag den varmt!Attraktionslagen, symboler och Feng Shui

Attraktionslagen handlar om att det vi fokuserar på drar vi till oss, oavsett om det är saker vi vill ha i vårt liv eller om det är saker vi inte vill ha i vårt liv. Om vi är medvetna om detta kan vi använda attraktionslagen för att få mer av det vi vill ha i livet.


Jag vill hitta ett hus på landet, som jag har skrivit om tidigare, som ligger ganska nära en större stad och jag vet precis hur jag vill att det ska se ut, både invändigt och utvändigt, precis som jag vet hur närmiljön ska se ut. För att förstärka min önskan om ett hus använder jag attraktionslagen.


I Feng Shui är symboler viktigt. Allt vi har omkring oss påverkar oss, och alla motiv, prydnadssaker osv som vi omger oss med har olika symboliskt innebörd. Även där kan vi, när vi blir medvetna om detta, använda symboler för att dra till oss det vi vill ha.


 

Jag gillar trähus med spröjsade fönster och gärna en glasveranda, antingen ett rött hus med vita knutar eller ett helvitt hus. Så jag har samlat hus jag gillar (klippta från tidningar) och gjort ett collage, som jag sedan har gjort en tavla av.

 

Denna tavla har jag hängt i närheten av mitt skrivbord, dels för att jag ser det ofta och dels för att detta är hörnet för Rikedom i mitt hem. I övre högra hörnet av tavlan har jag även en liten bild på en häst, då jag vill att hästar (och djur i allmänhet) ska få ta en större plats i mitt liv. I Kungsbacka ska de bygga en hästby med 10-15 hus samlade kring ett gemensamt stall, ridhus och hagar. Där skulle jag kunna tänka mig att bo ;) 


Mera mat - vardagsmat

Företaget Spot and Tell har för närvarande två olika spottings på gång i Göteborg. En spotting är en gratis upplevelse med väldigt olika inriktningar som, om man har tur, man kan bli utvald till att delta i om man lämnat en intresseanmälan.


De två som är på gång nu i Göteborg handlar båda om mat, och jag anmälda intresse för båda - och igår fick jag besked om att jag får vara med och delta i den andra också :))


Jag har tidigare haft Linas Matkasse, som jag skrivit om här på bloggen. Själv gillade jag det konceptet väldigt mycket; att få maten hemskickad, färdiga veckomenyer, slippa tänka ut vardagsmaten, men dottern var inte lika imponerad då hon tyckte det var mycket "konstig" mat som hon inte gillade. Så vi avslutade den prenumerationen. Men själva konceptet med inspiration till roligare vardagsmat gillade jag, och började kolla in andra företag, bla har ICA börjat med ICA-kassen för de som har ICA-kort.


Så när jag såg denna spotting kändes den helt rätt för mig,  då jag tidigare samma dag hade hållt deras broschyr i handen och läst om deras tjänst ;)) .....attraktionslagen??

Vardagsmat med Så Gott som Klart


Tycker du att det där med middag ibland känns lite jobbigt eller svårt? Du vill att det ska gå snabbt, det ska vara nyttigt, gott, och bestå av kvalitativa råvaror. Känns det som mission impossible?

 

”Tänk om man gjorde med vardagsmiddagen som man gör i restaurangköket – man förbereder maten, ”mise en place”, för att inför middagen bara behöva göra det allra sista.” Helena och Pär Hamberger, grundare Så gott som klart

.
Den 23 november bjuder Så gott som klart in till inspirerande och mysig Spotting där du får prova denna unika tjänst. Konceptet Så gott som klart är en prenumerationstjänst där du får hem 3 vällagade vardagsmiddagar med god och varierad mat. Idén bygger på att maten förbereds så långt det går så att du bara behöver ordna det allra sista i ditt kök hemma.


Under Spottingen ska vi få uppleva hur enkel tjänsten är och även smaka på det goda resultatet. Till detta bjuds det på god dryck. Med oss under kvällen finns både kött- och fiskhandlare på plats för att berätta om råvarorna, ursprung, styckningsdelar, fridlysta fiskar med mera. Vi kommer att få många bra tips och även på plats få se hur man styckar och tillreder olika sorters kött/fisk eller andra råvaror på bästa sätt.


Du som deltar på spottingen kommer även få testa på tjänsten veckan efter. Tre middagar kommer att levereras hem till dig (eller önskat utlämningsställe)  och vi är så klart nyfikna på att få ta del av din feedback, tankar och åsikter


Kitchenwiz Så gott som klart är en ny typ av prenumerationstjänst där du får hem 3 vällagade vardagsmiddagar med god, varierad mat för 255 kr/ person. Skillnaden mellan Så gott som klart och företag som levererar matkassar är att Så gott som klart levererar, köper in, lagar och förbereder middagarna precis som på restaurang,
utan tillsatser och halvfabrikat. Tanken är att du ska ägna högst 15 minuters aktiv tid i köket. Varorna hämtas ut på utvalda utlämningsställen i Göteborgstrakten. Det går även att beställa hemleverans av lådan, så att du sparar ännu mer värdefull tid! Vad skulle du göra med tiden som blir över?

.
Exempelmeny för vecka 43:

 • * Linguinipasta med strimlad biff, grönpepparsås, ruccola och parmesan
 • * Enbärsrimmad lax med jordärtskocks- och gräslökssås, kumminbräserad spetskål och anyapotatis
 • * Kalvfrikadeller i mild currysås med dill- och citronkokta morötter och ris


Så den 15 november är jag och lagar lyxig middag med gourmetkockar och den 23 november är jag här och får smaka god vardagsmat - det verkar som november kommer bli en månad i matens tecken :) Och bröllop, 40-årsfest och hälsomässa står också på programmet för månaden. Bröllopsfesten är i form av ett vikingagille med medeltidstema, även på maten. Det ska bli spännande.

.


Njuta av livet

När det gäller förmågan att koppla av och njuta av livet är katterna bra förebilder ;)


 

Här är det Maxie som sträcker ut sig på fårskinnsfällen i fåtöljen. Hon var ju bara 4-5 veckor när hon hittades ute helt ensam, och har inte fått vara med sin mamma tillräckligt länge. Det är nog därför hon är så förtjust i allt som är, eller påminner om, päls.

 


Jaga inte lyckan

På Lyckobloggen läste jag idag ett enkelt, men fungerande, recept på lycka


Ta hand om din kropp.
Våga komma andra nära.
Ta vara på din tid.
Fortsätt utforska och lära dig.
Använd dina styrkor, för att skapa något av värde för andra.


Så enkelt egentligen, och något vi alla kan göra. Ta hand om dig själv, vårda dina relationer och skapa nära band till några andra människor då människan är en social varelse, var medveten om hur du använder din tid så att du fyller din tid med saker och upplevelser som du själv har valt och inte slentrianmässigt fyller dina dagar med sådant som inte berikar dig, var nyfiken och lär dig nya saker så håller du hjärnan igång och till sist dela med dig till andra på det sättet som funkar bäst för dig. Hjälp andra praktiskt, ekonomiskt, känslomässigt.

 


Bio i november

Det är så mysigt att gå på bio, ändå kommer vi inte iväg särskilt ofta. Men nu kommer det en film som jag verkligen vill se; I don´t know how she does it med Sarah Jessica Parker i huvudrollen.


"Kate Reddy är finanskvinnan som har total kontroll över sin hedge-fond men ett smärre kaos på hemmafronten – där det finns en man och två barn som ska skötas om. Filmatiseringen av Allison Pearssons bästsäljare ”28 timmar på ett dygn” är lika kvick och full av one-liners som sin förlaga och i huvudrollerna ser vi New York-kvinnan nummer 1: Sarah Jessica Parker, Pierce Brosnan, och Mad Men-stjärnan Christina Hendricks. Livspusslet har aldrig varit lika roligt att lägga."


Boken filmen bygger på 28 timmar på ett dygn har jag hemma och har läst ett par gånger. Den gillar jag väldigt mycket, rolig och emellanåt hög igenkänning, så jag har stora förhoppningar om en bra film.

 
Svensk biopremiär är 11/11, men den helgen är jag redan fullboka då jag dels själv fyller år den dagen, samtidigt som min syster gifter sig, jag ska på Allt för hälsan-mässa i Stockholm, på lördagen har en vän 40-årsfest och den 15:e ska jag ju som en av tio utvalda gå på lyxig, exklusiv matlagningskväll. Men helgen efter, den 19:e blir det bio för mig :) Jag har en biobiljett kvar, och dottern fyra, så några gratisbiokvällar till har vi att se fram emot ;)


Lockande frukost

När jag var på biblioteket för några dagar sedan plockade jag upp några intressanta böcker om mat.


Så här står det i den ena, vilket lockade mig enormt:


"Det första du märker är fåglarnas kvitter utanför sovrumsfönstret. Solstrålarna letar sig trevande in mellan gardinerna. Du sträcker på dig och låter en djup gäspning syresätta kroppen ända ner i tårna. Du smackar nöjt och känner att det här är början på en fantastisk dag som ska invigas med en underbar frukost för att sätta färg på resten av dagen.
  Morgontidningen ligger och väntar i brevinkastet. Perkulatorn puttrar med nymalet kaffe och doften av de rostade bönorna sprider sig mellan rummen och får näshåren att krulla sig av förväntan. God morgon, sköna värld!
  Kräming yoghurt med hemmagjord granolamüsli toppad med färska bär, en lyxig äggröra med varmrökt lax med riven ingefära och mynta är några av morgonens val. En saftig blodgrape ligger grestande på tallriken i väntan på att du ska hugga in och njuta av det saftiga köttet. Nybakat bovetebröd, sprängfyllt med nötter och torkad frukt, sprider sin värme från kökshanddukan där de fått vila efter blott 20 minuter i ugnen. Det vattnas i munnen när du lägger upp de ljumma skivorna och serverar med lättsaltat smör, vällagrad ost och en saftig tomatskiva. Kanske kompletterar du med en smoothie blandad med färska bär för att fylla på vitaminreserven.
  Du vet att en bra frukost är en förutsättning för en hälsosam dag. Du njuter, medveten om att din lyxiga frukost hjälper dig att hålla vikten i schack, humöret på topp och blodsockerkurvan i balans. Du har receptet på en perfekt start på dagen."


Visst blir man inspirerad och lockad av texten :) Så skulle jag vilja börja varje dag, men till att börja med på helgerna. Vi njuter av en lång frukost på helgerna med hembakat bröd, bacon, äggröra, juice, te men jag ska nog prova några av dessa spännande recept nästa helg.


Boken jag hittade citatet från är GI Gourmet med olika kapitel om hur man kan laga festlig GI-mat som är lockande, oavsett om man är GI-fanatiker eller inte :)


 

Jag hittade även denna bok, som fick följa med mig hem. Den är helt nyutgiven och finns att köpa i bokhandlarna om man är intresserad av att äga den. Jag nöjer mig med att läsa :)
Jag försöker hålla mig till mat som är i säsong, men det finns alltid utrymme för förbättring, och jag gillar denna boken.


Lyxig matlagningskväll

För några år sedan startades ett företag som heter Spot and Tell, www.spotandtell.se, där man kan anmäla sig till olika aktiviteter, för att, om man blir utvald, skriva om det på sin blogg eller på Facebook. Jag är ju mycket intresserad av mat, och har tidigare varit med på två spottings, en med tapas och en med amerikanska pajer. Båda dessa var trevliga och goda tillställningar.


Men så läste jag om den senaste spottingen i Göteborg, som beskrevs så här:

"Nu har du chans att bli en av tio utvalda personer som får följa med på VIP-kväll hos AVEQIA i Göteborg! Välkommen till en lyxig kväll med aktiv matlagning där vi får chans att både laga och njuta av riktigt god mat och dryck. Under kvällen delas vi in i grupper där varje grupp, under ledning av gourmetkockar med erfarenhet från olika stjärnkrogar världen över, får ansvar för varsin rätt i en fyrarätters avsmakningsmeny. Samtidigt som vi lagar maten minglar vi, och njuter av gott vin. Hela kvällen är värd 2400 kr.
.

.
AVEQIA är en lyxkrog samtidigt som det är en upplevelse där gästerna själva lagar maten tillsammans med stjärnkockar.

Så här ser en Inspirationsmatlagningskväll ut:

 • -Ni anländer till AVEQIA och möts av bubbel och Amuse-bouche för att få en försmak på vad kvällen kommer att erbjuda.
 • -Efter en gemensam skål följer en presentation av kvällen samt menyn och dess innehåll.
 • -Sällskapet delas upp i grupper som ansvarar för respektive rätt.
 • -Tillsammans i grupperna lagar vi sedan en fyrarätters avsmakningsmeny samtidigt som vi småpratar, minglar och dricker vin – eller spännande alkoholfria alternativ.
 • -Våra gourmetkockar vägleder er genom hela matlagningen och förser er med ekologiskt hållbara råvaror av bästa kvalité.
 • -Väl till bords intar vi maten tillsammans med fyra passande kvalitetsviner – noggrant utvalda av AVEQIAs sommelier..

  t

Det här ingår:

-Mousserande och Amuse-bouche vid ankomst


-Fritt vin och alkoholfritt alternativ under matlagningen

-Fyra rätter

-Fyra viner (ett glas per rätt)

-Presentförkläde

-Värde 2400 kr/person inkl. moms.Och vet ni vad - de ringde precis och berättade att jag är en av de tio som ska få vara med på denna kväll. Åh, vad glad jag blev!! Jag ska få laga mat tillsammans med riktiga gourmetkockar, och äta en fantastisk middag, bara några dagar efter min födelsedag ;)) Snacka om en bra födelsedagspresent!! Vill du veta mer om Aveqia läs här www.aveqia.se En sådan upplevelsekväll är perfekt som present eller julklapp istället för att spä på vårt prylberg! Det här är verkligen allt i ett - en fantastisk upplevelse, en matlagningskurs, gourmetmiddag, gott vin, socialt. Jag kan inte tänka mig en bättre present!


Tid

Hur använder du din tid? Gör du saker utifrån en känsla av att du "måste" eller gör du det för att du själv vill? Vet du vilka tidstjuvar du har, och som dessutom stjäl av din energi?


Några enkla saker du kan göra direkt, som gör dig mer medveten om hur du använder din tid, och där du själv kan styra.


1. Brukar du läsa en bok från början till slut, även om du inte tycker den är bra? Vad skulle hända om du valde att sluta läsa en bok efter säg 100 sidor, om den ännu inte gripit tag i dig? Hur skulle du kunna använda den "insparade" tiden du annars hade lagt på att göra något som inte ger dig något tillbaka?


2. Hur många dåliga filmer har du sett klart? Varför har du gjort det? Jag var en gång och såg en film som jag tyckte var så dålig att jag gick ut och tog paus mitt i filmen. Vad gjorde jag sedan? Jo, jag gick tillbaka in i salongen och fortsatte titta på filmen som jag tyckte var riktigt usel. Varför? För att jag hade köpt biljett och betalat för den? För att jag trodde att den kanske skulle bli bättre sen, och jag skulle missa det bra om jag inte såg klart? Hade det varit idag hade jag gått därifrån och valt att använda min tid mer varsamt och gjort något annat som hade gett mig mer.


3. Tänker du att om man påbörjat något måste man även avsluta det? Har du någon gång börjat en kvällskurs, eller en universitetskurs, för att efter ett tag inse att du inte gillar kursen? Har du ändå gått klart? Det är ok att inte sluföra saker, även om du har betalat för det, om du inte tycker om att göra det du gör. Om ditt problem däremot är att du aldrig slutför något, utan alltid avbryter, behöver du träna på att faktiskt följa processen hela vägen i mål.


4. Brukar du jämföra dig med andra? Mäter du dig själv med hur du står dig mot andra? Vet du vad, det gör att du förlorar, varje gång då ditt liv kommer handla om tävling. Det kommer alltid finnas någon som är bättre, rikare, snyggare, smalare, har dyrare kläder, bättre bil, större hus, är mer framgångsrik eller vad det nu är du jämför dig med.
Varför använda din dyrbara tid till att läsa böcker du inte gillar, se filmer som inte ger dig något, gå kurser du inte tycker om, jämföra dig med andra och göra livet till en tävling när det finns saker du skulle kunna göra istället som får dig att må bra, som får dig att skratta, som får dig att njuta - som stärker dig själv?


Det är bara du som kan styra hur du använder din tid!

Rensa bland media

Håller du på att rensa i röran hemma? Du kan antingen rensa ett rum i taget, i din egen takt, vilket kan innebära en låda i taget, ett skåp i taget eller så rensar du enligt olika teman. Om du vill rensa bland allt som har med media att göra kommer lite tips här:


* Böcker som du har läst, och inte kommer läsa igen, speciellt romaner. Själv sparar jag fackböcker som jag vill återkomma till, medans romaner antingen går till vänner eller till loppis (numera köper jag inte romaner utan lånar på biblioteket)


* Musik som du inte lyssnar på längre. Kanske har du, som jag hade, ett antal skivor kvar från 80-talet som kanske åker fram någon gång på en fest när man blir lite nostalgisk, men annars aldrig lyssnar på? Det finns en ganska bra begagnatmarknad för skivor där du kan sälja det du inte lyssnar på längre själv. Har du CD-skivor är du bara gillar någon enstaka låt - rippa över dem till datorn, så har du låten kvar och kan göra dig av med skivan


* Spel som du har spelat så mycket att de inte är roliga längre, särskilt frågespel där du kan alla frågor (om du inte vill glänsa när du spelar med dina kompisar ;)) eller barnens spel som de har vuxit ifrån


* När du ändå lägger över låtar på datorn, passa på att rensa bland allt du har sparat där - musik, bilder, dokument, mail och glöm inte att tömma den digitala papperskorgen :)


* Mobiltelefonen behöver också rensas emellanåt. Ta bort bilder du inte vill behålla och gå igenom adresslistan och se vilka det är dags att rensa bort. Har du sparat nummer du aldrig använder kanske det är dags att ta bort dem, eller om du har nummer och inte vet vem det går till :)


* Numera har vi foton digitalt, men har du vanliga fotografier också passa på att rensa bland dem. De du vill spara sätter du in i fotoalbum, men foton som inte innebär glada minnen, suddiga foton, dubletter, människor du inte ens kommer ihåg namnet på osv är det dags att göra sig av med


* TV-spel och dataspel som inte används, som ni har tröttnat på eller vuxit ifrån kan säljas och glädja någon annan


* CD-rom skivor som aldrig används (hm, jag tror jag har något liggande som jag fick från en tidning en gång och tänkte använda, men som inte blivit av - dags för loppis för den)


* Tidningar du läst klart. Om det är någon artikel du vill spara - klipp ut den och sätt den i en pärm istället för att spara hela tidningen. Dels minskar det pappersmängden i ditt hem, och dels hittar du snabbare och lättare det du är intresserad av, istället för att behöva bläddra igenom alla sparade tidningar för att hitta det du letar efter


* Filmer som du har sett så många gånger att du kan alla repliker utantill, eller filmer du har sett en gång och inte tänker se om är det dags att göra sig av med. Du kan göra som jag har gjort - spara några favoriter som kan vara skönt att titta på när du är hemma och är sjuk, när du vill ta det lugnt eller bara vill sen en bra film. I helgen ska jag nog se om Marley & jag för jag tycker den är så bra, men dottern vill inte se den då hon tycker den är sorglig, och visst är det sorgligt när våra husdjur blir gamla och dör, men det är också en del av att ha husdjur, även om det är den jobbiga delenVill du förnya något inom detta område - titta på loppis! Där kan du hitta spel, böcker, tidningar, musik, filmer mm till väldigt bra priser

Mindfulness

Lektion 22 - Varje ögonblick är en korsväg

"Varje ögonblick i nuet är på sätt och vis en korsväg. Vi vet inte vad som kommer hända härnäst. Nuet är fyllt av möjligheter och tillgångar. Om vi är närvarande i nuet, kommer det helt natruligt tt påverka kvaliteten på nästa ögonblick. Om vi vill ta vara på framtiden är enda sättet att inse att varje ögonblick är en korsväg och vara medveten om att vår relation till nuet är avgörande för hur hela tillvaron, och vårt enda vilda och dyrbara liv, kommer att utveckla sig"
Jon Kabat-Zinn

Happier at home

Jag gillade ju verkligen Gretchen Rubins bok The Happiness Project, som kommer ut på svenska nu i november. Hon har valt olika lyckostrategier varje månad för att försöka skapa sig ett lyckligare liv. Vissa månader tyckte jag ar mer intressanta än andra. Jag läste den på engelska, lånad från biblioteket, men jag kommer köpa den på svenska när den kommer ut.

Hon har även precis skrivit klart sin nya bok, Happier at home, som kommer ut i USA i augusti nästa år. Där följer hon skolåret, september till maj (skolår i USA) med olika resolutioner varje månad för att öka lyckonivån hemma. Där finns rubriker som Prylar, Tid, Äktenskap, Inredning, Föräldraskap, Grannskap, Kropp, Nuet.


Den boken ser jag fram emot att läsa. Tråkigt bara att det ska vara så långa presstider så jag får vänta ända till nästa höst. Jag är ju sugen på att läsa uppföljaren direkt nu :))

Julhandel

Idag är det första november, och snart drar julhandeln igång ordentligt. Julhandeln spås, i år igen, att slå rekord. 1 % mer än förra året spås vi spendera på julklappar och annat som vi köper när det är jul.


Men, innan du dras med i den allmänna köpyran - fundera en gång till! Behöver vi verkligen alla dessa prylar? Behöver barnen ytterligare mängder av leksaker, som många gånger är sönder, eller som de har tröttnat på, bara några veckor efter jul?


Tänk efter innan vad som är viktigt för dig! Hur vill du spendera dina pengar? Vad är viktigt för att få julkänsla? Hur många julklappar klarar din budget? Hur mycket får julklappar till varje person kosta? Om du tänker efter innan är det lättare att hålla budgeten, och inte låta julen spräcka ekonomin.

 

Byter ni vuxna julklappar med varandra? Hur vill ni göra med det i år? Istället för saker kan man ge bort förbrukningsvaror som en god choklad, en lyxig bodylotion eller scrub, hemmagjorda saker eller en gemensam upplevelse. Vuxna har oftast allt de behöver, och mer därtill, så mer prylar behövs sällan, men att göra något tillsammans är trevligt och ofta mycket mer uppskattat.

 

Jag kommer inte köpa mycket julklappar alls i år. Dottern kommer naturligtvis få någon eller några julklappar och så startade vi en tradition med våra vänner förra året där vi träffades och spelade julklappsspelet där var och en köpte någonting för 20-50 kr som vi sedan spelade om. Och sedan brukar jag köpa en julklapp till mig själv (ofta någon god choklad och en bok - men säg inget...det är en hemlighet tills paketet öppnas ;))

 


Serendipity
Vad betyder serendipity? Det är när någon hittar något de inte hade väntat sig att hitta. Enligt Wikipedia är det ett av tio ord som har röstats fram som de svåraste engelska orden att översätta ;) Men enkelt uttryckt innebär det en lycklig olyckshändelse, eller kanske en förtjusanse överraskning :)


Ibland får vi sådana oväntade, men positiva överraskningar, och när de händer - njut och ta vara på stunden!!


bloglovin
RSS 2.0