Alternativa julklappar

Igår fick jexag nya numret av HSB:s medlemstidning. Där finns den en sida där läsare får skicka in sina bästa tips med det temat som gäller just den gången. Det är den bästa sidan i hela tidningen tycker jag.
 
 
Temat denna gången var alternativa julklappar, och jag tycker flera av tipsen var riktigt bra:
 
 
* Vinnaren: Ge bort matvaror, ett fint skrivet recept plus förslag på datum när ni ska laga maten tillsammans. Maten får gärna vara lite extra speciell för personen ifråga. Två presenter i en - god mat och umgänge
 
 
* Frukostgott - Gör egen müsli tex med havregryn, linfrön, sesamfrön, pumpafrön, mandlar, solroskärnor, torkad frukt, russin och rosta med kanel i kokosolja. Lägg müslin i en vacker burk och du har en personlig och nyttig julklapp
 
 
* En må bra dag - lyxig frukost på sängen, promenad, spabehandling hemma med varmt bad och massage avslutad med en lyxig middag, antingen hemma eller på restaurang
 
 
* Svängig skiva - gör en egen skiva med musik du gillar
 
 
Har du några tips på alternativa julklappar som inte är prylar? Ger du någon julklapp i år där du inte köper något, varken nytt eller bagagnat, utan ger en annan typ av present?
 
 
Min dotter visade en del som stod på hennes önskelista - bla prenumeration på en tidning, gåva till WSPA, ettårigt avtal om att endast handla ekologiska varor. Roligt tycker jag när hon inte önskar sig materiella saker :)

På rätt plats :)

Hemma igen, så som jag trivs bäst - i myskläder, uppkrupen i soffan (vi köpte en ny soffa för några månader sen) med en kopp te, en clementin, datorn, något att läsa och en katt i närhetjagen. Så njuter jag av livet, och imorgon är det ledig dag, stallet, ridning, byta till vinterdäck, promenad förhoppningsvis i solsken, biblioteket och sen yoga med en vän.

Udda fågel

Jag är egentligen en liten hemmakatt och trivs med att vara hemma på kvällarna. Jag rör mig mest mellan hemmet, jobbet, yogasalen, stallet och Ica-affären. Där har ni mitt spännande lyxliv ;)

Men ibland behöver man bryta rutinerna och hur mycket jag än gillar att vara hemma, klappa katter, pyssla lite, ligga i soffan och läsa så beger jag mig ut på äventyr ibland.

Ikväll är jag på Gasellgalan där Dagens Industri korar det snabbast växande företaget i länet. Det ät föreläsningar, mat, dryck och mingel. Då jag är här själv får jag många möjligheter att observera och något som slår mig är vilken anonym grå massa alla affärsmän är. Här är bara ett mörkt hav av kostymer runt mig så jag känner att jag sticker ut i min rödvita Odd Molly-klänning och inte har anammat näringslivets dresscode.

Måste man klä sig på ett visst sätt för att signalera att man är duktig? Hur kan man minnas alla dessa människor som ser ut att vara klonade från samma person. Jag minns bättre någon som sticker ut och är annorlunda. Vad tänker ni om det?


Julens färg?

Vilken färg är julens färg? Jag tycker det har ändrats de senaste åren. Förr var rött den färgen vi mest förknippade med jul, med grönt som accentfärg.
 
 
I takt med att den vita, lantliga stilen har slagit igenom tycker jag mig se att julen blivit mer vit. I inredningstidningar och på bloggar ser jag många som fortsätter med sin vita inredningsstil, även till jul. För att skapa värme, och mer intressanta kontraster i inredningen används mycket grönt i form av naturmaterial från skogen - granar, enris, mossa, vita hyacinter med gröna blad. Det blir en väldigt krispig och fräsch känsla.
 
 
 
 
 
 
 
Själv kan jag tycka att det blir lite kalt, och lite kallt med bara vitt och gröna kvistar. Jag vill ha rött till jul! Men jag börjar också gå mer mot det vita, och har en rödvit jul.
 
 
  Ungefär såhär ser det ut hemma hos mig i jul :))
 
 
 
 
I inredningstidningar ser jag exempel på färgstarka, och pastelliga jular, men för mig ger det ingen julkänsla.
 
 
 
Om jag inte hade valt en rödvit jul, med inslag av mycket grönt hade jag nog gått åt en mer naturfärgad jul. Det passar mitt hem och min person.
 
 
 
 
 
 
 
Färgerna är milda och dämpade, i en brunbeige färgskala, med inslag av svart. Materialen är ull, fårskinnsplädar, kvistar från skogen.
 
 
 
 
Paketen inslagna i brunt papper, omknutna med hampasnören. Överlag en ganska lågmäld och behaglig miljö.
 
 
Vilka färger tycker du är jul? Hur dekorerar du ditt hem till jul? Du får gärna länka i kommentarerna om du vill visa hur det ser ut hemma hos dig, eller exempel på vad som tilltalar dig.
 
Samtliga bilder är hittade på nätet, på olika sajter och används i syftet att illustrera de olika julstilarna.

Lyxliv ;)

Den senaste veckan har jag känt mig som jag lever lite lyxliv :) Förra söndagen var jag på en härlig brunch på Onsala Herrgådr, som jag blev bjuden på av en kompis :)
 
 
Så har jag varit på uppdrag en dag denna vecka, och så på konferens på mysiga Gottskär Hotell där restaurangen och loungedelen var mycket vackert inrett i New Englandstil som jag gillar, med utsikt över havet. Maten var fantastiskt god, och nyttig.
 
 
I fredags var jag ute och åt lunch med en jobbarkompis, vilket känns lyxigt för mig då jag antingen har med mig matlåda till jobbet eller äter på en skola.
 
 
Idag har det blivit lite ändrade planer. Vi hade bokat brunch och dagspa hela eftermiddagen jag och några kompisar för att fira en kompis som fyllt 40, men nu på morgonen meddelade hon att hon blivit sjuk, så nu blir vi en mindre skara som ska bege oss hit
 
 
 
 
 

Sträva efter perfektion

Sträva efter perfektion? Är det något vi människor har som ett inneboende behov? En grupp jag jobbade med i veckan lyfte upp den frågan. Flera var av den åsikten. Att människan alltid eftersträvar att förbättra med tanken att uppnå perfektion.


Jag tror snarare att tanken om perfektion, att uppnå det perfekta, är en social konstruktion som samhället har skapat.


Det är många som idag går runt och mår dåligt för att tiden inte räcker till för att uppnå det perfekta livet. Det perfekta livet, som det framställs bl.a. i media innefattar en bra karriär, ett lyckligt äktenskap, välartade barn, ett vackert inrett och skött hem, en välskött och vacker trädgård, en uppdaterad och välfylld garderob, ett rikt socialt liv, en krets nära vänner, sova minst sju timmar per natt, ett hälsosamt liv med mat lagad från grunden, träning, intellektuell stimulans och att hänga med.


Puh, det finns inte en möjlighet för någon människa att lyckas med allt detta. Resultatet av att ha sådana ideal är ständig stress och även ett ständigt misslyckande. Hur mår man då?


Istället för att bli påverkad av medias bild av det perfekta livet, stanna upp och fråga dig vad som är viktigast för dig, vad ger dig mest livstillfredsställelse och fokusera på det istället för allt annat. Är det en bra relation som är viktigast, låt då också relationen få ta plats.


Det perfekta livet är en myt som inte finns.


Idag har det kommit många motrörelser till bilden av det perfekta livet tex simple living. Men även där kan man fråga sig om det kan gå för långt? Finns det även ideal där som skapar stress? Kan man leva det perfekta enkla livet? Självklart finns det inget som är perfekt, men skapas det ouppnåeliga ideal där också?


Utflyktstips

Runt Göteborg finns det många vackra platser dit jag gärna åker på utflykt. Några av mina favoritställen som jag gärna återkommer till har det gemensamt att det ligger på en vacker plats med fin natur som lockar till promenader, gamla vackra byggnader, café eller restaurang där jag kan koppla av efter promenaden med en fika eller lite mat, på flera ställen finns även små butiker med inredning.
 
 
Först ut bland mina favoritställen är Stora Holms Säteri, som ligger på Hisingen, väldigt naturskönt men ändå nära stan.
 
 
Aktuellt   Omgivning   Omgivning   Verksamheter på gården
 
 
Ett annat favoriställe är Freadals Trädgårdscafé i Åsa. De har precis bytt ägare så jag tror att butiken är nedlagd men café och restaurang finns kvar. Miljön är mysig i en gammal gård väldigt nära havet.
 
 
startsidan
 
cafe
 
 
 
Runt Göteborg finns det även en del slott som jag tycker om att åka till, bla Nääs Slott
 
 
Här är det oerhört vackert att promenera, och vatten omgärdar hela området. Stenbyggnaden är det gamla stallet, och här finns också en ridklubb så det finna många hästar runtomkring. I caféet har de soppbuffé nu på hösten, och ibland också viltbuffé. I området finns även byggnadsvård, ateljé och flera andra gamla byggnader,
 
 
Åker jag åt ett annat håll kommer jag till Gunnebo Slott
 
 
Köksträdgårdarna med café. Här har de ekologisk marknad på hösten, julmarknad nu i adventstider, midsommarfirande, utomhusteater på sommaren. Jag och dottern var här en kväll och lärde oss binda buketter av blommor vi plockade i trägården här på bilden.
 
 
Ett annat fint slott är Tjolöholms Slott söder om Kungsbacka
 
 
I det lite mindre huset brevid slottet bor en arbetskamrat till mig :)
 
Här har de skördefest, julmarknad, afternoon tea, konserter, utställningar (just nu en utställning med kläder och rekvisita från Fanny & Alexander).
 
 
På Onsala Herrgård var jag och åt brunch i söndags
 
 
 
Det ligger väldigt vackert precis vid havet, och efter lite mat kan man promenera ett par timmar längs med havet ut mot Gottskär.
 
 
Ja det var några utflyktstips från mig på ställen jag gillar runt Göteborg :)
 

Nyttig mat på enkelt sätt

Det behöver inte vara så svårt att börja äta nyttigare. Det börjar redan i affären med att göra nyttigare val - avstå från socker och snabba kolhydrater, för att istället köpa hem mer frukt och grönsaker, ägg, fisk och gärna välja ekologiska alternativ.
 
 
Jag lånade boken Kvinnorna som slutade banta på biblioteket
 
 
 
Den hittade jag på hälsohyllan, och boken är fylld med hälsotips. En del som jag gillade var ett kort avsnitt med sju enkla, och nyttiga lunchrätter, som man lätt kan göra själv och ta med sig till jobbet.
 
 
1. Ta två skivor surdegsbröd. Bred cream cheese på underdelen, lägg på lite strimlad sallad, ett par skivor rökt lax och ett par rödlöksringar. Lägg på överdelen. Drick citronvatten till och ät en liten fruktsallad med keso till efterrätt. Avokado kan också vara gott till
 
 
2. En färdiggrillad kycklingklubba, helst utan skinn. Servera med 1 dl kokt bulgur som du blandar med hackad tomat, en halv hackad rödlöl och lite persilja. Drick vanligt kranvatten till, smaksatt med färska eller frysta bär och ät en liten druvklase och en liten bit ost till dessert
 
 
3. Täck en tallrik med en eller flera olika salladssorter (själv älskar jag babyspenat och ruccola). Skiva en halv avokado och lägg på. Dela ett hårdkokt ägg, skiva en tomat, lite majs, gurka och en citronklyfta. Toppa med 2 dl skalade räkor. Ringla över 1 msk senapsvinägrett som du gör själv av olivolja, vitvinvinäger, fransk senap och kryddor. Drick vatten och ät en skivad apelsin pudrad med lite kanel som avslutning
 
4. Fräs en skivad gul lök och ett par hackade vitlöksklyftor i en tjockbottnad kastrull. Häll i 1 dl röda linser och rör runt. Tillsätt 5 dl grönsaksbuljong, ekologisk utan härat fett, en burk hela tomater och två tärnade potatisar. Till det kan du äta en bit grovt bröd och även klicka lite turkisk yoghurt på soppan. Drick vatten till och avsluta med ett skivat äpple
 
 
5. Kolla vad du har i kylen av grönsaker och kokta kalla potatisar. Fräs grönsakerna tex broccoli, champinjoner, purjo och en skivad potatis i lite smör eller rapsolja. Häll över en blandning av 2 ägg, 2 msk vatten, salt och peppar. Stek på svag värme. Servera omeletten med en skivad tomat och lite klippt persilja. (Omelett är den ultimata snabbmaten där man kan använda rester). Drick vatten och avsluta med en säsongsfrukt tex jordgubbar om det är sommar, citrusfrukt på vintern.
 
 
6. Lägg 100 g kokta eller konserverade bönor på en tallrik, 5 kalamataoliver, 50 g fetaost, 1 skivad tomat samt några råa rödlöksringar. Droppa lite olivolja och rödvinsvinäger över och bönsalladen är klar. Ät en skiva surdegsbröd till om du vill. Måltidsdrycken är som vanligt vatten, men du kan piffa upp det med några frysta lingon eller blåbär och avsluta med en kiwifrukt
 
 
7. Lägg upp 100 g tonfiks i vatten, 1 dl fullkornspasta tex skruvar och 1 kokt ägg i klyftor och fyll sedan halva tallriken med grönsaker. Droppa lite senapsvinäger över. Drick vatten med en skiva citron eller lime, och avsluta med en halv skivad banan med kanel.
 
 
Här var exempel på sju enkla och snabba lunchrätter som man tom kan fixa iordning på jobbet om man inte fått med sig matlåda hemifrån på morgonen. För ett hälsosamt liv är det viktigt att äta ordentligt, och lunchen är ett viktig mål.
 

Torr hud

Ett första vintertecken för min del är att huden börjar kännas torr, och lite stram. När det blir kyligare ute, blåsigt och varm torr luft inomhus tar huden lätt stryk och behöver mer fukt. Man kan använda en ren produkt som olivolja, fungerar jättebra och jag använder gärna det till torra händer och fötter, men till ansiktet vill jag gärna ha något annat.
 
 
I många produkter ingår palmolja, och jag hittade detta på nätet
 
 
Vad har svenskt margarin, pepparkakor, amerikansk skräpmat och ICAs egna varor gemensamt? Jo de använder sig av billig olja som kallas för palmolja eller ibland för vegetabilisk olja. Varje dag skövlas regnskog för att ...skapa odlingar där palmolja kan framställas, bland annat vår kusin orangutangen får sätta livet till när deras miljö jämnas med marken. 
 
Företag i Sverige som använder sig av Palmolja:     
 
(Nestle)      Barilla      Beiersdorf (nivea)      Ben & Jerry’s      Biotherm      Body Shop      Chanel      Clinique      Colgate      Dove      DrOetker      Eldorado      Elizabeth Arden, Inc.      Estee Lauder Inc.      Eucerin      Euroshopper      Garnier      Haribo      Heinz      Herbal Essences      Hershey      ICA      Kellogg’s      Kraft Foods     L’Oreal      Lancome      Lumene      Mars/Masterfoods      Mary Kay      Maybelline      McDonald’s      Neutrogena      Nivea      Oil of Olay      Palmolive      Procter & Gamble      Quaker      Revlon      Revlon      Sephora      Shiseido      Smashbox      Storck      Unilever      United Biscuits      Vanish      Vaseline      Wrigley’s
 
Där finns ju flera märken som jag brukar använda, och eftersom jag vill leva mer miljövänligt har jag bestämt mig för att bojkotta produkter som inte är ekologiska, är testade på djur (där tyckte jag ju Body Shop var bra) och som inte använder palmolja. Har du bra produkter att tipsa om, som inte är jätteyrt, kommentera gärna!!
 
 
Annars finns det ju flera naturliga, billiga sätt att hålla huden frisk och fräsch:
 
 
* Sov ordentligt då det är under nattsämnen som hudcellerna reproduceras
* Ät varierad och bra mat med mycket frukt och grönt som innehåller massor av antioxidanter som motverkar fria radikaler, vilket påskyndar hudens åldrande. De frukter och grönsaker du äter bör vara ekologiska så du slipper olika miljögifter och bekämpningsmedel
* Drick mycket vatten som renar och återfuktar kroppen inifrån, även huden :)
* Se till att få frisk luft och lagom med motion
* Sluta röka
* Undvik socker och snabba kolhydrater. Socker påskyndar åldrandet då det bryter ner kollagenet i huden
 
 
 
 

Årets julklapp

Jag hörde på TV imorse att årets julklapp i år är råsaftscentrifugen, som ligger helt i linje med det nya hälsotänket som många anammat. Jag har en råsaftscentrifug, som jag fick gratis när jag frågade om någon hade en som de inte använde. Vi var nyfikna att pröva och ville göra frukt- och grönsaksjuicer när vi skulle detoxa.
 
 
Och visst är den bra, men det går åt väldigt mycket frukt eller grönsaker för att bli ett glas. Det är många delar som ska rengöras efter användning, vilket gör att vi inte använt den så ofta som vi hade trott. Därför är jag glad över att jag inte köpt en, utan fått en gratis för att testa om det är något för oss.
 
 
 
Nånting som jag tycker borde bli årets julklapp är en brandvarnare och en brandsläckare till alla hushåll!. Jag måste erkänna att jag inte har en brandsläckare, men nu har jag sett en som är både snygg och praktisk.
 
 
 
En Firephant. En ny form av brandsläckare som har blivit prisbelönt.Släckaren har tilldelats designpriset "red dot:best of the best". Målet är att man ska tycka att den är så snygg att man vill ha den framme gärna fäst på väggen som en inredningsdetalj.
 
 
Den här vita tycker jag är snygg och den skulle jag kunna tänka mig att ha på väggen. Viktigt att tänka på brandsäkerheten såhär när det börjar bli dags för adventsljus (jag har en gång varit med om att det fattat eld i en ljusstake, som sedan spred sig till bordet. Otäckt!). Kolla brandvarnaren så att batterierna fungerar. Byt gärna i samband med att du tar fram adventssakerna varje år, så vet du att de fungerar. Ta iallafall för vana att kontrollera mins en gång om året.

Väder

I Sverige är vädret ofta ett stort samtalsämne. Vi pratar gärna om vädret idag, och prognoser för kommande sommar, kommande vinter, nästa vecka etc. Vädret styr oss ganska mycket, och samtidigt är det något vi inte kan göra något åt. Iallafall inte styra vad det kommer vara för väder nästa vecka eller nästa månad. Däremot kan vi vara med och påverka hur klimatet överlag kommer vara framöver, genom att göra genomtänkta val som är gynnsamma för miljön.
 
 
Våra kvällstidningar tycker också om att skapa stora rubriker och spå väder för både sommar och vinter lååååångt i förväg.
 
 
I expressen spår man tex att kommande vinter kommer bli en riktig vargavinter, med extremt väder med mycket snö och arktisk kyla, som kommer hålla i sig länge.http://www.expressen.se/gt/varningen-risk-for-extrem-vinter-i-sverige/
 
 
 
 
Att vi bor i ett nordligt land där vi varje vinter får kallt och snö verkar glömmas bort från år till år, iallafall i södra delen av Sverige. Varje år när snön och kylan kommer är det som en överraskning "va, kommer det snö här". Hur denna vinter kommer bli kan vi inte veta ännu, men det är bra att varje år så här på senhösten förbereda för vinter - byta till vinterdäck på bilen (ska jag göra nästa vecka), se över vinterkläder och se om det behövs ny mössa, halsduk, vantar, vinterstövlar (det som behövs för att hålla en varm oavsett väder), kolla över huset för att se om något behöver göras innan vintern, kolla att man har verktyg för snöröjning eller om det behöver införskaffas.
 
 
Om man är förberedd så klarar vi också både mycket snö och kallt. Jag gillar att vi har olika årstider i Sverige, och att varje årstid är annorlunda än den innan. I Göteborg kan vintern ibland vara förvillande lik en kall, blåsig och regnig höst, så jag välkomnar snö och kyla - en riktig vinter :)
 
 
Tänk på allt roligt man kan göra i snön - åka skidor, åka skridskor, pulka, bygga snögubbar, göra snölyktor, pulsa fram i en helt tyst skog med snötäckta granar för att sedan komma in i värmen, tända i brasan om man har någon (det ska jag definitivt ha i mitt nästa boende!!) värma soppa, ta på sig myskläder och njuta av att känna värmen sprida sig i kroppen.
 
 
Vintern är en tid för vila, både för naturen och för människan. Det är en tid präglad av yin. För att skapa balans behövs det mer av yang, vilket vi instinktivt gör i våra hem inför den mörka årstiden. Vi väljer varma färger som rött, orange, tänder ljus, lägger fram ullfiltar och fårskinnsfällar - allt detta tillhör eldelementet. Vi bonar gärna in oss, men glöm inte att vi behöver dagsljus, sol, så se till att dra undan gardinerna och låt det svaga vinterljuset få leta sig in i rummen. Se även till själv att vara utomhus en stund mitt på dagen för att tanka solljus.
 
 
Och glöm inte bort att njuta av också denna årstid :))

Köttfri måndag

Idag äter vi svenskar i snitt ca 83 kilo kött per person på ett år. 1950 var den siffran 50 kilo. Vi har alltså ökat mängden kött väldigt mycket under de senaste decennierna. Enligt FAO:s rapport Livestock´s Long Shadow svarar världsproduktionen av kött för 18 procent av de växthusgaser som släpps ut.
 
 
Så både för miljön skull och för vår egen hälsa har vi börjat äta mer grönsaker och mer vegetariska rätter. Som ett led i detta ville jag lära mig mer om vegetarisk matlagning och lånade på biblioteket boken som heter Köttfri måndag.
 
 
 
 
 
Jag läste boken i fredags och är helt såld på den. Så många recept som tilltalar mig, och så många recept det är i boken. Det är uppdelat på 52 veckor med en frukost per vecka, en matsäckslunch, en lunch, något tillbehör eller snacks, middag och efterrätt. Denna boken känns så använbar så den ska jag köpa ett eget exemplar av.
 
 
Jag gillar struktur, och att göra en veckoplanering över maten underlättar både planering och inköp. Det brukar också vara snällt mot plånboken.
 
 
På min favoritblogg Lev mer på mindre hade hon detta som bas för sin veckoplanering. Att få in minst två vegetariska dagar per vecka tänkte jag testa. Förra veckan blev det mer :) Idag, då vi har köttfri måndag, består middagen av purjo- och potatissoppa. Jag älskar verkligen soppa, och i helgen har jag ätit både jordärtskockssoppa och blomkålssoppa :)
 
 
 
Måndag:  vegetariskt (soppa)
Tisdag:     kött av kyckling eller kalkon
Onsdag:   vegetariskt
Torsdag:   fisk
Fredag:    kött (färs)
Lördag:    Vegetarisk mat
Söndag:    kött (gryta / stek)
 

Stressa julen

I fredags startade julmarknaden på Tjolöholms Slott strax söder om Kungsbacka igång. Då jag jobbar för kommunen hade vi gratis entre den dagen och då jag var i närheten på ett jobb kikade jag in på vägen hem (och köpte världens godaste saffransmuffins).
 
 
De hade gjort jättefint, med massor av försäljare, granar, ljusslingor och julmusik, men jag fick ändå ingen känsla. Jag ser överallt hur man startat med julen, läser bloggar som julpysslar, dricker glögg, köper julklappar, har satt in en gran, dekorerat med tomtar - och jag tänker - det är bara november!!! Mitten av november dessutom!!
 
 
För min del börjar julen till första advent. Innan dess är det höst. Men jag könner hur jag dras med av andras stress att sätta igång julen så tidigt, fast jag inte vill. Sa senast igår att vi måste köpa luciagrejer i tid, innan de tar slut. I affären står flera och river och sliter i lucialinnen, och jag tänker sen - det är en månad kvar till lucia. Det är ingen panik!!!
 
 
Nej, jag lutar mig tillbaka och njuter av hösten ett tag till, och vi börjar förbereda förberedelserna för jul :) Funderar på vilket julgodis vi vill göra, vad vi vill baka, vilka julmarknader vi vill gå till osv. Nästa helg ska vi baka lussekatter för det vill jag ha till första advent, men i övrigt får julen vänta till sin tid.
 
 
<3 man måste inte ha en STOR gran <3
funkar lika bra med en liten på ett bord......
ph. http://www.maleviksrosentradgard.blogspot.se/
 
Så här såg det ut på bloggen maleviksrosentradgard.
 
 
 
 
Så här såg det ut på bloggen Fyra årstider idag.
 
 
Jag har full respekt för dem som älskar julen så mycket att de inte kan vänta med att få sätta igång med julskapandet. Det viktigta är att jag vet hur jag vill ha det, och att inte dras med i julhetsen och bli stressad av att "alla andra redan har satt igång". Till advent går jag "all in". Då åker tomtar, ljusstakar ja allt fram och så njuter jag av det i en månad och till nyår packar jag ihop allt igen. En månad om året har jag jul :)

Bloggträff

Jag har aldrig varit på en bloggträff, men nu har jag bokat in mig på min allra första :)
 
 
 
 
Programmet såg intressant ut, och det ska bli spännande att träffa en del bloggare, vars blogg jag har läst länge :)
 
 
Program
 
12.30 Samling med något lättare att äta och mingel hos utställare
Utställare
-
 
13.30  Föreläsning av Lotta  med bloggen - Fyra årstider
Från Blogg till bok.
 
Vi kommer att få ta del av en massa fina inredningstips och höra hur hon gått från att starta en blogg till att bli professionell stylist, fotograf och nu  har hon även skrivit en egen bok i ämnet.
 
14.15 Föreläsning med  Catarina Hurtig -
Från journalist högskolan i Göteborg till en egen bok.
 
Säkert får vi höra lite om prinsessor , prinsar och grodor
 
15.00 kaffe med något lite att äta. Mingel och shopping hos utställare.
 
15.45 Modevisning
 
16.15 vinstregnet börjar
16.45 förflyttning till Yoga anläggningen och byta om.
 
17.00
Avkopplande och energigivande Yoga pass
 
Fritt att bada i vedeldade bastuar , gå en promenad i den vackra naturen eller ta en drink i baren.
Avslut för dagbiljetten!
 
19.30
Tre rätters middag med förstklassiga närproducerade råvaror i fantastisk herrgårdsmiljö
Mingel och barhäng
 
Söndag
frukost mellan 8-10 i fantastisk herrgårdsmiljö
Hemresa

En tid av mycket gåvor

I början av denna vecka fyllde jag år, och i samma veva var det även Fars Dag, och julen börjar göra sig påmind och därmed vad folk önskar sig i julklapp och vad som ska köpas i år. (Börjar inte det där med julen tidigare och tidigare? Förut har de iallafall väntat till efter mig födelsedag, men nu hade både skyltning och prat om jul varit igång ett bra tag innan jag fyllde år)
 
 
På min nya favoritblogg Lev mer på mindre hade hon också funderingar kring det här med gåvor i veckan, då hon hade en vän som precis fyllt jämnt (och det brukar ju betyda gåvobekymmer för många - "vad köper man egentligen till någon?")
 
 
Jag tyckte om hennes resonemang. För de allra flesta av oss är det ju inte fler saker vi behöver (snarare färre) och när det är något vi verkligen vill ha kan vi naturligtvis önska oss just det (eller köpa det själva) men något som fler och fler börjar lida brist på är tid. Tid tillsammans. Tid att göra något roligt eller njutbart. Tid för samtal. Så hon skrev att när hon själv snart fyller jämnt önskar hon sig tid:
 
 
"...de som tycker om mig ger mig av sin tid. Att de gör mitt fyrtionde år roligt hela tiden. Att de tar sig tid att umgås med mig -prata och skratta.

Jag skulle helt enkelt bli tokglad om någon gav mig följande:
-Nästa lördag kommer jag och hämtar dig kl. 10 på morgonen och så åker vi på en roadtrip tillsammans. Vi åker och tittar på helt sjuka saker och så skrattar vi och äter medhavd matsäck.
-På lördag får du och Jenk snoffsa till er, då vill vi bjuda på parmiddag. Utan barn!
-Jag vet ju hur mycket du tycker om att filosofera kring livet. Jag bjuder dig med på en spännande föreläsning och sedan efteråt tar vi en drink och pratar vidare.
-Vad gör du ikväll? Jag hämtar dig om en halvtimme. Kom hem till mig, jag har samlat ihop några roliga människor så talar vi hela natten.
-Skall vi gå en vandringsled tillsammans nästa vecka?
-Om en timme hämtar jag dig så åker vi på bio tillsammans.
-Jag vet att du gärna vill lära dig att brodera i ylle. Skall vi lära oss tillsammans. Jag ger dig och mig en kurs tillsammans.

Eller något annat. Folk frågar vad jag vill ha när jag fyller. Jag har jättesvårt att komma på något som jag behöver. Så ge mig tid."
 
 
Detta året har en av mina närmaste vänner också fyllt fyrtio och det vi gjorde då var faktiskt att ge henne tid i present. När hon fyllde år tog vi med oss kassar med mat, vin och även köksredskap till henne och lagade iordning en trerättersmeny som vi åt tillsammans. Dessutom har vi till nästa helg bokat in en hel söndag på ett spa, där vi ska börja med att äta brunch och sen tillbringa några timmar tillsammans på spaavdelningen.
 
 
Men om man nu faktiskt vill ge en fysisk sak till någon i present, eller om de har önskat sig något specifikt, kommer frågan in - är det ok att ge begagnade saker i present? Min spontana reaktion på det är "javisst, självklart" men så tänker jag på hur jag reagerade för ett antal år sedan då min dåvarande sambo fick en sak i julklapp av sin bror som han själv använt först. Varför ger han bort begagnade saker tänkte jag då. Var inte det lite snålt?
 
 
Nu har det ju hänt en hel del sedan dess, och idag ser jag på saken på ett annat sätt. Bara för att något har använts betyder ju inte det att inte funktionen finns kvar. Om jag tex önskar mig en brödrost som någon annan har rostat bröd i och sen kommit på att de faktiskt inte använder apparaten så mycket som de trott, så är ju inte funktionen för mig annorlunda än vad den hade varit om de köpt en ny apparat som fortfarande låg i sin kartong?
 
 
Att handla julklappar och presenter på second hand har många fördelar: det är bra miljötänk, du har möjlighet att hitta helt unika saker, det kostar inte så mycket mm. Den enda nackdelen jag kan se är att det kan ta tid att hitta precis det där man letar efter. Min dotters pappa har pratat om att han vill läsa Zlatans bok, och den kom ju ut för ett tag sedan och skulle säkert gå att hitta second hand någonstans. Problemet är bara att jag inte vet var, och kanske skulle behöva leta igenom flera olika affärer eller antikvariat för att hitta just den, istället för att gå till bokhandeln där jag säkert vet att den finns.
 
 
En del saker kan vara svårare än andra att både ge bort, och att få, begagnade, medan vissa saker är mer accepterat?
 
 
Hur ser du på begagnade saker i present? Finns det saker du inte skulle kunna tänka dig att ge bort begagnat, eller att få? Vilka saker är lättast/mest accepterat att köpa second hand och ge bort?

Ekoutmaningen

På Facebook har det skapats en sida som heter Ekoutmaningen, där de varje vecka lägger upp en ny ekoutmaning. Bra initiativ tycker jag :)
 
 
Det som finns där än så länge är dessa:
 
Utmaning 1: Välj enbart ekologiska bananer och ekologiskt kaffe
Utmaning 2: Byt ut så många mejeriprodukter som möjligt till ekologiska när du handlar.
Utmaning 3: Fika ekologiskt. (Finns det bra tips på ekologiska cafeér någonstans runt om i landet?)
Utmaning 4: Köp ekologiska ägg
Utmaning 5: Köp ekologiskt godis
Utmaning 6: Prata med personalen i mataffären du brukar handla och be dem ta in en eller flera ekologiska varor som du saknar i deras sortiment.
 
 
Det är ett steg i att leva ett enklare liv: bättre mat av bättre kvalitet som också är bra för moder jord. Vi köper idag ekologiskt så mycket som möjligt, men det har skett succesivt. Börja med att byta ut några saker mot ekologiska alternativ, förslagsvis en avdelning i taget i affären. Kanske ni gör som jag - börjar i mejerihyllan, för att sedan gå vidare till andra avdelningar.
 
 
En sak som jag börjat fundera på nu är att hitta en ekologisk frisersalong i Göteborgsområdet. Alla tips tas tacksamt emot :)
 
 
Vilka ekoutmaningar skulle du vilja lägga till listan (så långt de nu har kommit)
 
 
Vill du vara med i informationsflödet från denna facebooksida hittar du den här: https://www.facebook.com/#!/Ekoutmaningen?directed_target_id=0
 
 

 

Äkta vara?

Häromdagen stod jag i mataffären och tänkte köpa kesella för en höstig efterrätt med ugnsbakade äpplen och päron med olika sorters nötter hackade tillsammans med lite smör. Till detta tänkte jag att det vore gott med vanilj, och ville välja ett nyttigt alternativ. Tänkte då på vaniljkesella.
 
 
Då tittade jag på innehållsförteckningen och såg detta:
 
 
Kvarg (pastöriserad mjölk och grädde, syrningskultur, ystenzym), socker 12,5 %, vatten, majsstärkelse, naturlig arom, förtjockningsmedel (pektin), naturligt färgämne (betakaroten), syra (citronsyra), vanilj.
 
 
Kesella Vanilj 7,5% 250g Arla
 
 
Jag tyckte det var en lång innehållsförteckning, med en del tvivelaktiga saker, så jag tog en burk vanlig kesella och tittade på den, och där var innehållsförteckningen betydligt kortare:
 
 
Pastöriserad mjölk och grädde, syrningskultur, ystenzym.
 
 
Då undrar jag varför det behövs vatten, majsstärkelse, naturlig (?) arom, förtjockningsmedel, naturligt färgämne, syra och vanilj för att gå från vanlig kesella till en med vaniljsmak?
 
 
Foto: En tumregel som gör det enklare att välja bättre mat.
 
 
Så det slutade med att jag köpte vanlig kesella, och så blandade jag i lite vaniljsocker i hemma (ännu bättre vore naturligtvis att skrapa ur en vaniljstång och blanda med kesellan)
 
 
När jag tittar på "smaksatta" produkter så ser jag samma sak. Plötsligt blir innehållsförteckningen väldigt mycket längre. Ju kortare innehållsförteckning ju bättre produkt, för en bra produkt behöver inte massa tillsatser.
 
 
Är detta priset vi konsumenter har fått betala för att vara lite bekväma, eller lata? Keso kan vara gott att äta som mellanmål, och innehåller bra proteiner, men ibland kanske jag är trött på den vanliga smaken och sträcker mig efter Keso feta/oliv istället men då får jag plötsligt en hel del annat "på köpet":
 
 
Cottage cheese (mjölk, grädde, syrningskultur, salt, löpe), fetaost av får- och getmjölk 9 %, vatten, gröna oliver 2 %, stärkelse, salt, vitlök, naturliga aromer, konserveringsmedel (kaliumsorbat), oregano, emulgeringsmedel (E471), surhetsreglerande medel (natriumcitrat).  Salt 1,2 %
 
 
Då gör jag mig hellre besväret att köpa keso som bara innehåller just keso och så kan jag själv smula ner lite fetaost och hacka några oliver.

Något är möjligt!

Åh vad länge sedan jag skrev ett inlägg nu :) Vissa saker har löst sig, tex bankkortet som visade sig hade gått ut och banken hade missat att skicka ut ett nytt. Förra fredagen var det ju 1 november och då mitt korts giltighetstid gick ut i oktober blev det några dagar utan i stort sett några pengar alls, då kortet inte fungerade varken i affärer eller i bankomat. Och hur mycket kontanter brukar man gå runt med i dag? Inte mycket för min del iallafall, men det löste sig snabbt när nya veckan kom och jag gick till banken. Nytt kort och allt är som vanligt igen :))
 
 
Datorn däremot verkar vara död och utom räddning
 
 
I veckan var jag en sväng till ett av mina favoritställen - biblioteket. På mitt bibliotek har de två avdelningar som jag återkommer till igen och igen, hälsohyllan och en hylla med litteratur kring miljö.
 
 
Där hittade jag senast en liten bok som fångade mitt intresse:
 
 
 
 
I boken skriver hon om sin resa mot ett enklare liv, med självförsörjning. Hon skriver om odling, djur, misslyckanden, njutning och även om jag inte gillade allt hon skriver så tyckte jag mycket om boken, och kan rekommendera den för er som också försöker hitta nya förhållningssätt.
 
 
Att leva ett enklare, och grönare, liv är för mig en process där varje steg, och varje förändring leder vidare till nya saker. För mig började det med att jag rensade hemma, slutade i stort sett att shoppa, gick ner i arbetstid, äter sundare och handlar ekologiskt så mycket det går.
 
 
Nästa steg som känns naturligt för min del är att förändra mitt boende, leva närmare naturen, vilket också ofta är billigare :) Där vill jag själv odla mer av det jag äter, även om jag inte har som mål att bli helt självförsörjande.
 
 
På baksidan av boken står det så bra att det är kanske inte möjligt, eller ens något man eftersträvar, för alla att göra så stora förändringar som hon själv har gjort, men något är möjligt för alla.
 
"Boken vill lyfta fram att var och en har möjlighet att öka sin förståelse för ekologiska sammanhang och på samma gång få en ökad livsnjutning. Allt är inte möjligt men något!

Vi får följa en storstadsmänniskas väg bort från meningslös och tråkig konsumtion till sensuellt liv i naturen. Allt det vackra, spännande, otroligt roliga som det för med sig att producera sin egen mat genom odling och djuruppfödning tas upp. Vi får följa med i alla praktiska detaljer från mulltoa till kalvningar, från trädfällning till ruvande kalkoner, från rabarber till morötter.
 
 
 

Bekräftelse :)

Jag skrev just ett långt inlägg med alla saker jag råkat ut för i veckan där datorn blivit kapad av ett virus och inte funkar, bankkortet inte funkar vilket innebär inga pengar och ingen mat till mig.


Och vad hände med det inlägget? Det blev en rubrik och resten försvann. Så ser min vecka ut :)


Skitvecka


bloglovin
RSS 2.0