Känsla av lyx

Att gå ut i trädgården och plocka solvarma, mogna, saftiga persikor direkt från trädet känns oerhört lyxigt


En bra kvinna.....

...reder sig själv :)
 
 
Det är en sådan tiltlfredsställelse att kunna fixa saker själv. Mitt självförtroende ökar när jag märker att jag kan klara saker på egen hand. Även sådant som är tungt och besvärligt.
 
 
Mitt på min tomt stod en stor gammal en. Risig och ful, och på bästa solstället på morgonen och kvällen. Den där ska ner tänkte jag direkt. Det är ett jättejobb sa någon till mig när jag visade. Äh, det kan väl inte vara så svårt tänkte jag, åkte till ÖoB i närheten och köpte den billigaste sågen. Och sen sågade jag, och sågade, och sågade. Det var en gammal en med många tjocka, höga stammar.
 
 
Men skam den som ger sig :)
 
 
 
 
Och nu ser det ut så här. En del grenar var så tunga att jag fick ta i ordentligt för att kunna släpa bort dem. Nu ligger det en stor hög med tjocka stammar på min parkering, som jag ska ta hand om.
 
 
Men tomten blev både ljusare och mer öppen nu när ljuset kan flöda bättre. När jag ändå är i farten med sågen sågade jag ner en del små träd längs med tomtgränsen för att få en bättre utsikt.

Tänka om...

Ibland blir inte saker riktigt som man tänkt och planerat. Då är det bra att vara flexibel och tänka om. Så fick jag göra i mitt hus när vi flyttade in.
 
 
 
I vardagsrummet står inte alls den vita Ektorpsoffan som jag hade tänkt. För den gick inte in genom dörren, eller rättare sagt var hallen för liten för att få in soffan genom. Så den står nu ute i brygghuset och väntar på att jag ska fatta ett beslut hur jag ska göra. Antingen åker den ut på Blocket igen, eller så tar jag ner en yttepyttevägg i hallen så jag får bort de fem centimeter som saknades för att soffan skulle gå in.
 
 
På övervåningen står inte alls min säng som jag hade tänkt. Istället står sängen nu i vardagsrummet och fungerar som både soffa och säng. Och det fungerar faktiskt riktigt bra. Denna sommar, Men sen vill jag ha ett riktigt sovrum och ett riktigt vardagsrum. Men tills dess ser vårt vardagsrum ut så här. Med soffans ryggkuddar plus stora kuddar funkar sängen riktigt bra även som soffa. Här kryper vi upp tillsammans på kvällarna och avslutar dagen med en film.
 
 
 
Soffbordet följde med precis som fåtöljen som jag har haft många år. Det lilla rökbordet köpte jag på auktion för många år sedan. Den rosa mattan köpte vi på en bakluckeloppis för några år sedan. På hyllan förvarar jag några spel. Det enda i möbelväg som saknas i vardagsrummet, ja förutom en soffa då :) är ett skåp där jag kan förvara just spel, dator, bärbara DVD:n. Sladden ni ser i fönstret är TV-antennen men vi har valt att inte ha en TV här.
 
 
 
 
 
 
 
Och katterna har hittat sina olika favoritplatser i huset. I gamla hus är ofta fönstren djupa och så är det även här. Det gillar katterna och det ligger nästan alltid någon katt i något fönster.
 
 
Blogguppdateringen har blivit lite dålig sista tiden och det beror på två saker. För det första är vädret så underbart härligt så jag är knappt inomhus något alls på hela dagen, och det andra är att jag använder mobilt bredband och det tar en evinnerlig tid att ladda upp bilder, men jag har tagit många bilder så det kommer mer när jag har mer tålamod att sitta och vänta på den långsamma datorn :)
 
 

Lantliv

Åh vad jag njuter av mitt stilla, lugna lantliv. Här går dagarna sin gilla gång. Oftast är vi hemma på förmiddagarna, äter lunch hemma och sticker sen iväg på någon utflykt. Det finns ju så otroligt mycket att göra här på Österlen.
 
 
Igår var jag dock hemma hela dagen, vilket var väldigt skönt. Pysslade i trädgården hela dagen. Eller pyssla låter ju som något lugnt och stilla. Jag krattade, sopade, bar tunga stenar och klippte ur både träd och buskar. Så idag har jag träningsvärk lite överallt :)
 
 
En liten stund satt jag stille i solstolen med ett glas kall rabarbersaft och läste några sidor.
 
 
 
Min odling ser ni i kurkorna bakom. Jag har inte velat plantera dom i odlingsbäddarna än för det är så mycket sniglar här. Måste förklara krig först :) 
 
 
Och gräva om lådorna och blanda ner lite kompost och gödsel. Kompost har jag massor men gödsel måste jag åka till handelsträdgården och köpa.
 
 
Tomater, squash och chili i krukorna. Men sen kunde vi inte låta bli att köpa några plantor jordgubbar och grönkål och så lite olika salladssorter. Ska bli spännande att se om de klarar sig från sniglarna. Vi satte upp grovt sandpapper högst upp på lådorna. Här ser ni också en del av inhägnaden jag har gjort så att inte katterna springer bort.

Meditationsstund

 
I ett hushåll finns det en del sysslor som man antingen kan tycka är tråkiga och hata att göra, eller tänka på dem som en stund av meditation. Hemma har vi diskmaskin, men här njuter jag av en stund vid diskhon. Diskstället hittade vi på IKEA efter att ha letat på flera ställen efter ett diskställ med bricka under. Det här tyckte jag var bra för det var ganska litet och nätt samtidigt som det har två våningar, en bricka under som dessutom har en del som går att dra ut när man har mycket disk. Det står bra här på bänken, men när disken är klar, torkad och instoppad i sina skåp ställer jag det i diskbänksskåpet för att få en ren bänkyta.
 
 
 
 
I andra änden finns det en liten bänksnutt. På väggen hänger loppisfyndade handdukar. Sådana där fina i linnetyg och broderade initialer. Här hänger också en sil i emalj och en liten skål där diskborsten fått sitt hem. På väggen hänger en jag  hyllahade hemma som passar så bra här. Där har jag mina kryddor. En sak jag gillar med denna diskplats är att jag inte står upptryckt mot en vägg utan har fri sikt mot matrummet plus fönstret ut mot trädgården precis bakom mig.
 
 
 
 
I fönstret står örterna och en bukett från trädgården. Bakom diskbänken finns det en lång träbänk.  Mycket bättre med arbetsyta här än i lägenheten hemma. Här står några av mina sommarkokböcker i ena hörnet.
 
 
 
I andra hörnet har jag oljor, lök och annat som jag vill ha nära spisen som är direkt till vänster. 
 
 

Stilla morgonstund

Nu ska ni äntligen få lite bilder från vårt fina hus :) Vi fick ju tänka om när det gäller mycket men är ändå ganska nöjda så här en vecka in i vårt boende.
 
 
Dottern och jag har lite olika dygnsrytm. Jag vaknar ofta runt sjutiden på morgonen och har mina tysta, lugna, ensamma timmar då. Innan hon kommer upp och vi gör något tillsammans. Hon har sina timmar för sig själv på natten, efter jag har somnat.
 
 
På morgonen gör jag iordning en enkel frukost, antingen något gott surdegsbröd vi har köpt på något bageri, eller som här en skål med yoghurt, lite bär, juice och en kopp te. Alltid en kopp gott te :)
 
 
 
 
I matdelen har vi möblerat med ett nätt slagbord vi hittade på en av alla de loppisar vi varit på, och här finns det mängder, för ynka 350 kr. Vi gillar det jättemycket. Två pinnstolar har jag köpt på en annan loppis för 250 kr styck. En står här vid bordet och den andra står i vardagstummet. Kökssoffan hittade vi på en bortskänkesannons, klädde om den med ett nytt blåvitrandigt tyg. Soffan har jag slipat och tänker måla den vit. Det blir ett projekt till en regnig dag. Hittills har solen lyst varje dag och då blir det inga större inomhusprojekt.
 
 
 
Frukostskålen har dottern hittat på en loppis och gav mig i morsdagspresent (tillsammans med allt porslin och tallrikar vi använder här). Blommorna har jag plockat i trädgården. Det är en sådan lyx att kunna gå ut i trädgården och plocka buketter och placera ut på olika ställen i huset. När de börjar vissna lägger jag de bara på komposten och går ut och plockar in nya.
 
 
 
 
I fönstret står ett annat loppisfynd. Den blå glasskålen, som jag tycker är jättevacker, kostade bara 35 kr. Den är ständigt välfylld med ekologisk frukt. Vi äter mycket frukt :)
  
 

Missöden och glädje

Så nu är vi på plats i vårt nya hus sedan en vecka. Här lever jag utan tv, utan internet och utan mobil sedan i lördags. Rätt så skönt faktiskt ;)


Vi fick redan första dagen känna på livet som husägare. En hel del missöden och missräkningar blev det i början.


Den fina soffan jag köpte billigt på Blocker i Göteborg och körde ner till Skåne gick inte att få in i huset. Sängen jag köpte på samma annons gick inte upp för trappen till övervåningen. Det blev till att tänka om där sent på kvällen efter en lång dag. Ska visa bilder vid tillfälle.


Första gången jag skulle diska började vattenkranen spruta vatten åt alla håll och läckte vatten vid kopplingarna. Då var det bra med mobil och snabbt leta upp en rörmokare. Ny kran fick installeras.


På köpet fick jag hit tre killar från kommunen som började leta efter vart vattenledningen gick in på tomten. Passade på att be om hjälp med lite saker :) Så trevliga alla människor jag mött här i Skåne är. Hjälpsamma och gett oss massor av tips.


Så efter de första dagarnas missräkningar känns livet här helt underbart. Så vackert. Så lugnt. Precis allt jag hade tänkt mig och lite till.


På kvällarna lagar vi mat, när disken är avklarad kurar vi skymning med lite gott te och kryper upp i sängen och ser en film på den lilla bärbara dvd:n dottern vann för flera år sedan.


bloglovin
RSS 2.0