Ekotanterna

En av mina favoritbloggar för att lära mig mer om,  och bli inspirerad av, att bli mer självförsörjande och leva ett enklare liv är Lev mer på mindre som skrivs av Maria Österåker. Hon bor med sin familj på en gård i Finland. Hon har också skrivit en bok med samma namn som jag har läst flera gånger. Mycket inspiration om allt möjligt.
 
 
Nu såg jag att i byarna runt där hon bor har de startat en grupp som kallar sig för Ekotanterna. Snart ska de gemensamt ordna gårdsloppisar, och jag klickade vidare till deras hemsida för att läsa mer. Och jag blev så inspirerad av deras grupp, så nu vill jag ordna en liknande grupp - antingen här i Göteborgstrakten, eller i Mölndal där jag bor, alternativt i Skåne i närheten av vår by där, som heter Trunnerup och ligger utanför Ystad.
 
 
Jag vill också ordna gårdsloppisar, cykelloppisar, må-bra-dagar, textildagar med klädbytardagar, marknader mm mm för att sprida mer kring ekologisk livssti, miljötänkl och att leva ett enklare liv.
 
Läs om deras grupp. Blir inte du också inspirerad? Är det någon som är intresserad av att vara med och starta en liknande grupp här i Sverige, på någon av de orterna där jag kommer hålla till så hör gärna av er. Min mailadress är: ansi_72@hotmail.com. Ekotanterna har också en facebookgrupp som du hittar här https://www.facebook.com/#!/pages/Ekotanterna/157268897630384?fref=ts
 
 

OM OSS

Vi är åtta tanter som försöker tänka ekologiskt och miljösmart i vardagen. Vi bor i Älvbyarna i Östra Korsholm, nära Kyro Älv. Här följer en kort presentation av oss:

Maria Ö: energisk, idérik mediaperson som lever i idyllisk landsbygdsmiljö och är även känd utanför Älvbyarna

Maria A: bakar och kokar delikatesser på nolltid och älskar skogen, speciellt då det är bärtider

Christine: traditionsälskare vilket syns i hennes livsstil och i självförsörjningsprojekt

Siv: väl insatt i olika tillsatsämnen i både mat och kosmetika och har ett stort intresse av det ekologiska

Eija: kreativ och mångsidig hantverkare och Eko-deko skapare som hittar skatter i skogen

Paula: natur- och trädgårdsintresserad ekologisk tänkare som prioriterar det hälsosamma

Pia: jobbar för det ekologiska och lokaldemokratin både bland gräsrötter och kommunalt

Jenny: odlar gärna sånt som går att äta och ta tillvara på olika sätt och intresserar sig för kost och hälsa.

Vi vill inspirera andra till att tänka mera miljömedvetet, ekologiskt och hållbart-även en helt vanlig tisdag. Några av oss har hållit på i flera år, andra av oss har precis börjat. Vi vill dela med oss av helt vanliga, enkla tips i vardagen. Det är alltid bättre att ta små miljömedvetna steg än att stå stilla och stirra rakt fram!

Ekotanternas värderingar om

...det lokala Vi bor alla i Älvbyarna i Östra Korsholm. Vi har under de senaste åren märkt att man kan klara sig långt på det närproducerade samt på det som naturen ger. I Älvbyarna har vi tillgång till närproducerade ägg, grönsaker, mjöl, mjölk och kött. Genom att vi bor på landet har vi möjlighet att odla våra egna grönsaker och örter själva samt plocka bär och svampar i skogen. Vi engagerar oss i att få kurser och hobbyverksamhet till Älvbyarna så att vi inte måste åka bil någonstans. När vi åker på resa väljer vi gärna att hemestra.

...det småskaliga Vi gillar det småskaliga och ser skönheten i det. Därför har vi startat vårt eget lokala torg, Älvtorget, där lokala producenter kan sälja sina varor och byborna får möjlighet att bekanta sig med det närproducerade. Många har nog inte ens vetat om att allt detta finns att få i Älvbyarna. Eftersom vi har valt att inte åka till olika marknader inne i stan och sälja våra produkter gläder det oss att även stadsborna kommer till Älvbyarna för att handla.

...det ekologiska Bra djurhållning och miljövänlig odling är viktigt för oss. Vi vill ha kvalitativ mat, ren miljö och glada djur. Därför är torsdagarna en av veckans höjdpunkter för både oss, våra barn och våra katter. Då hämtar vi mjölk direkt från ekobondens mjölktank. För oss innebär även ekologiskt att vi undviker överdriven konsumtion och att vi återanvänder så mycket vi kan.

...det hälsosamma Naturlig och färsk mat utan gifter och kemikalier är för oss hälsosam mat. Att hitta sådana produkter i butikshyllorna är inte alltid det lättaste. Därför odlar vi själva och tar till vara det som naturen ger. När vi tillreder vår mat själva så vet vi precis vad den innehåller och vi kan undvika att få i oss olika tillsatsämnen.

...gemenskap Det sägs att delad glädje är dubbel glädje och att delad sorg är halverad sorg. Det kan vi skriva under på. Allt går lättare när man gör det tillsammans, vare sig det handlar om att plocka bär och svamp, sätta potatis eller bala hö. Tillsammans har vi alltid skojigt.

...slow Allt får ta den tid det tar. Vi gör vår mat från grunden, vi bakar vårt eget bröd, vi odlar våra grönsaker. Vi hinner med det vi hinner och vi gör oss ingen brådska.

Tillsammans brukar vi

 • beställa frön
 • diskutera odlingar och trädgårdsskötsel
 • ordna Älvtorget
 • ordna cykelloppis
 • göra studiebesök
 • hämta ekomjölk och -ägg från en lokal ekogård
 • ordna temakvällar
 • samla in allt som naturen ger

Om man är intresserad av vår verksamhet så uppmuntrar vi alla intresserade att starta egna, lokal grupper. Tillsammans är allting så mycket roligare och man inspirerar varandra. De som är intresserade av att delta i vår verksamhet här i Älvbyarna kan delta i följande: - Mjölkring, vi turas om att hämta mjölk från en ekogård (se fliken Älvbyprodukter) - Älvtorget (se mera under fliken Älvtorget) - Gårdsloppis

 

 

Idag fick jag också nya numret av medlemstidningen från HSB där jag läste en annan intressant grej. I Göteborg har de startat tre olika butiker som heter Gratisbutiken. Där kan man lämna in saker man tröttnat på och så kan någon annan ta dem istället. Helt gratis. Det finns en butik Majorna som var med i reportaget, som har öppet på torsdagar två timmar, 18-20. Dit ska jag åka nästa torsdag och kolla in sortimentet, och lämna in några saker som jag har tröttnat på, några kläder och några böcker blir det :) Vilken utmärkt idé tycker jag!


Hur tänker vi egentligen?

Hur värderar vi olika saker i vår tillvaro? Är något som vi har betalat dyra pengar för bättre än något vi har fått gatis, eller nästan gratis? Värderar vi saker endast efter dess kostnad i pengar?  När hamnade vi så fel att ju dyrare desto bättre, snyggare, godare eller vilket superlativ du vill.
 
Peter Streijffert bloggar på Äkta vara och han har skrivit ett inlägg om gratismat som jag tycker är så bra. Delar det med er :)
 
 
Nässelsoppa är en sådan där "nästan-gratis-rätt" som jag aldrig har testat men tänkt flera gånger att jag ska göra
 
 
Nässelsoppa
 
 
 

Gratismat på fullaste allvar

Äkta vara.30 maj 2014.

När jag duellerade med Findus och ställde min mat mot färdigmaten på min sajt matduell.se så var det inget som upprörde mina läsare så mycket som när jag gjorde  en lunch som var gratis. "Inget är gratis" och "det finns inga  gratis-måltider" var några av reaktionerna. Men jag hävdar motsatsen.  Det finns mat som är helt utan onödiga tillsatser, lagad från grunden,  välsmakande, nyttig och gratis!

 

Räkskalsfondsoppa

Sjud räkskal, morot och rödlök i vatten ca 30 min. Sila av och smaka av med salt och peppar.

 

Sparrissoppa a la stump

Bästa sättet att få grön sparris att smaka som allra bäst är att skölja den  och knäcka av den hårda biten längst ner (som används till soppa). Denna är gjord på de där måhända träiga bitarna som blev över.

 • 1 msk fond på brynt lök
 • 1 knippe sparrisstjälkar
 • vatten
 • salt
 • peppar

Skär de något förvedade rotändarna i småbitar.

Koka upp sparrisbitarna med buljongen. Låt koka i sju minuter.

Mixa och sila soppan. Smaka av med salt och peppar.

Servera med bröd

 

Nu gör jag en hel del annan gratis- eller snudd-på-gratis-mat, måltider  med ingredienser från min trädgård, havet eller skogen. Lika befriade  från dåliga tillsatser som min tidigare gratis-mat, men ännu godare. För  så är det, kan du lägga rabarber på (få tag på) närodlat och närplockat  så är du bara att gratulera, det blir inte så mycket bättre än så här.  Avståndet från min trädgård och säg, mina ärtor t ex, till mitt kök är  cirka 5 meter. Mången grönsak blir mer eller mindre sämre efter skörd.  Inte minst just ärtor, men också sparris tillhör de grönsaker som tappar smak (eller i sparrisens fall socker) mest. I de sammanhangen är fem  meter mellan skörd och kök en lyx.

 

Inte så sällan skördar jag i min trädgård sådant som inte finns i affärerna  eller inte ens betraktas som mat. I det första fallet menar jag främst  Zucchini-blommor och i det andra rödbetsblast. Rödbetsblasten betraktas  ofta som onödig barlast till till betan och tillvaratas knappast i någon större utsträckning. Den säljs snudd på aldrig heller i kraft av sin  egen förträfflighet. Så synd, då det sannerligen är en läckerhet. Blanda ner några blad i vilken sallad som helst, gärna en med lite bittrare  blad (som maskrosblad, en annan gratisvara).

 

Snudd på gratis blir en ramslökspesto, råvaran är hurusom gratis och ska med  fördel plockas just nu i maj. Och om nässelsoppan blir gratis eller ej  bestämmer du. I princip räcker det att tillreda den på nässlor, salt och vatten. En skvätt grädde gör inte ont - men den kostar.

 

Nu är jag tämligen ointresserad av om min mat, i strikt mening är gratis  eller måhända har kostat 2 kr eller så.  Poängen är att det finns  mängder av råvaror runt oss som är lika smakliga som de är gratis. Och  det är synd och skam att vi inte använder dem. På något förvridet sätt  har det köpta fått ett högre värde än det plockade eller självodlade.  Låt oss ändra på det!

 

Peter Streijffert, suppleant i Äkta varas styrelse, håller kurser och provningar inom mat och dryck samt skriver om mat och odling.


Mera mys....

Jag njuter nu av flera lediga dagar, och sol från en strålande blå himmel, och precis lagom varmt. Idag har vi varit på katthemmet där vi hämtade två av våra katter för snart sex år sedan. Jag ville ta en titt på hur de har hägnat in sin trädgård för att göra likadant runt min trädgård i Skåne så katterna är trygga från både trafik, räven och människor och samtidigt kunna röra sig fritt utomhus.
 
 
Det här katthemmet är så fint tycker jag. De katterna som har kommit dit, och får stanna där resten av sitt liv, har haft tur. En av dem heter dessutom Lucky. De får bo i ett hus, som hon som startade föreningen som driver katthemmet testamenterade till verksamheten, och har en stor trädgård de kan ströva runt i.
 
 
Att driva en sådan verksamhet kostar ju naturligtvis en del pengar. Jag tror de har ett 25-tal katter som av olika anledningar får bo resten av sina liv där, och 15-20 katter som är på genomgång och söker nya hem. En del av finansieringen kommer från deras loppis de har i centrala Göteborg. När jag rensar ut saker hemma skänker jag dem till deras loppis och stödjer därmed deras verksamhet. Det känns bra
 
 
 
Förutom alla katterna finns det två hundar där också, som även dem har blivit räddade.
 
 
 
Den här hunden var hur go som helst. Den andra, som är en golden är också supermysig. Jag har ju haft två goldenhannar själv så hjärtat klappar lite extra för dem :)
 
 
 
Simba är en katt som både dottern och jag hade velat adoptera, men som har sitt hem här och inte är på jakt efter något nytt. Men visst är han fin!
 
 
 
Överallt finns det katter som gör vad som helst för att få en stunds kel. Man kan bara sätta sig någonstans i trädgården och bara klappa, klappa, klappa. Både dottern och jag tycker om att vara där.
 
 
 
Naturen i närheten är så vacker, så när vi var klara på katthemmet stannade vi till vid affären och köpte med oss lite mat för en spontan picknick och gick in i denna fantastiska kohage. Maten smakar så mycket bättre utomhus. Det bästa av två saker som dottern uttryckte det - mat och natur :)
 
 
Det är sådana dagar som jag lägger på minnet. Underbara dagar när vi gör mysiga saker tillsammans. De behöver inte kosta något alls, eller väldigt lite (i detta fall mat, men det hade vi ju ätit hemma också :)), njuta av naturen, ha intressanta samtal om allt möjligt, ingen stress, inga tider att passa utan bara njuta av nuet.
 

Trädgårdsmöbler

Här kommer lite tips angående trädgårdsmöbler från Naturvårdsverket:
 

Vem vill steka i solen på trädgårdsmöbler från skövlad regnskog? Ingen så klart. Bättre och skönare idéer finns i Grön Guide-appen:

1. Piffa upp dina gamla trädgårdsmöbler Det här kan ju låta som ett överflödigt tips, men ändå: tänk efter om du verkligen behöver nya utemöbler. Eller kan de gamla fräschas upp och klara en sommar till? Tvätta bort de där mögelprickarna, ta fram slipmaskinen och måla med favoritfärgen. Chocka grannen med knallrosa, mys i mintgrönt eller betsa m...öblerna i gyllene brunt för en tropisk touch. Behöver möblerna eller altanen en omgång med skyddande medel finns numera en helt giftfri produkt på marknaden - kolla efter Organowoods träskydd (Organowood träskydd 01: Flam- & rötskydd) märkt med Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval.  http://bit.ly/1sOWT9z

 

2. Fynda begagnat är alltid bästa köpet Om du faktiskt behöver nytt så är begagnat alltid det bästa miljövalet. Kolla vad som finns på Blocket, i grannens container eller på närmaste loppis. Folk är benägna att slänga obegripligt fina saker. Det är perfekt för alla oss sakletare som tänker på miljön - eller plånboken...

 

3. Furu är fint Hittade du inget bra begagnat? Då är det dags att kolla in möbelaffären. Välj möbler av svenska träslag, som furu. Numera fungerar furu lika bra i vårt klimat som tropiskt trä tack vare nya behandlingsmetoder.

 

4. FSC-märkt tropiskt trä Egentligen vill vi inte alls tipsa om möbler i tropiskt trä. De tropiska skogarna är livsviktiga för vår planet. De är hem för en lång rad djur och växter. Och avverkning tvingar bort lokal- och urbefolkningar från sina hem och arbeten. Dessvärre är plantager inte lösningen på problemet. För att ge plats åt plantagerna avverkas ofta just den ”naturliga" tropiska skogen. När plantagerna sedan är på plats medför de en rad mycket allvarliga problem både för miljö och människor. Därför tycker vi att vi i den rika delen av världen gott kan avstå tropiskt trä. Men om du nu absolut vill ha möbler i tropiskt trä, se till att de är FSC-märkta. FSC ställer krav på skogsbruket utifrån ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv. Vi i Naturskyddsföreningen anser dock att det krävs stora förbättringar av FSC. Och när du är i butiken, lita inte på luddiga förklaringar om möbler i tropisk trä som är "hållbart producerade" eller "certifierade". Be att få se en FSC-märkning - annat duger inte.

 

Njut av sommaren! och ladda gärna ner Grön Guide-appen i sin helhet. Den finna att hämta kostnadsfritt i App Store och på Google Play.

 

Vem vill steka i solen på trädgårdsmöbler från skövlad regnskog? Ingen så klart. Bättre och skönare idéer finns i Grön Guide-appen: 

1. Piffa upp dina gamla trädgårdsmöbler
Det här kan ju låta som ett överflödigt tips, men ändå: tänk efter om du verkligen behöver nya utemöbler. Eller kan de gamla fräschas upp och klara en sommar till? Tvätta bort de där mögelprickarna, ta fram slipmaskinen och måla med favoritfärgen. Chocka grannen med knallrosa, mys i mintgrönt eller betsa möblerna i gyllene brunt för en tropisk touch. Behöver möblerna eller altanen en omgång med skyddande medel finns numera en helt giftfri produkt på marknaden - kolla efter Organowoods träskydd (Organowood träskydd 01: Flam- & rötskydd) märkt med Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval. 
http://bit.ly/1sOWT9z

2. Fynda begagnat är alltid bästa köpet
Om du faktiskt behöver nytt så är begagnat alltid det bästa miljövalet. Kolla vad som finns på Blocket, i grannens container eller på närmaste loppis. Folk är benägna att slänga obegripligt fina saker. Det är perfekt för alla oss sakletare som tänker på miljön - eller plånboken...

3. Furu är fint 
Hittade du inget bra begagnat? Då är det dags att kolla in möbelaffären. Välj möbler av svenska träslag, som furu. Numera fungerar furu lika bra i vårt klimat som tropiskt trä tack vare nya behandlingsmetoder. 

4. FSC-märkt tropiskt trä
Egentligen vill vi inte alls tipsa om möbler i tropiskt trä. De tropiska skogarna är livsviktiga för vår planet. De är hem för en lång rad djur och växter. Och avverkning tvingar bort lokal- och urbefolkningar från sina hem och arbeten. Dessvärre är plantager inte lösningen på problemet. För att ge plats åt plantagerna avverkas ofta just den ”naturliga" tropiska skogen. När plantagerna sedan är på plats medför de en rad mycket allvarliga problem både för miljö och människor. Därför tycker vi att vi i den rika delen av världen gott kan avstå tropiskt trä. Men om du nu absolut vill ha möbler i tropiskt trä, se till att de är FSC-märkta. FSC ställer krav på skogsbruket utifrån ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv. Vi i Naturskyddsföreningen anser dock att det krävs stora förbättringar av FSC. Och när du är i butiken, lita inte på luddiga förklaringar om möbler i tropisk trä som är "hållbart producerade" eller "certifierade". Be att få se en FSC-märkning - annat duger inte.

Njut av sommaren! och ladda gärna ner Grön Guide-appen i sin helhet. Den finna att hämta kostnadsfritt i App Store och på Google Play.
 
 
Själv ska jag leta på bortskänkesannonser efter trädgårdsmöbler till mitt Skånehus och hoppas jag hittar fina, gamla möbler som har hållit i många år, och har många år kvar :)

Utflyktstips

Här kommer ett av mina favorittips när det gäller utflyktsmål i närheten av Göteborg: Råda Säteri som ligger i Mölnlycke. Jag tillbringade några timmar där i söndags, åt den godaste glassen jag ätit utanför Italien som de gör där själva av ekologiska råvaror, promenerat i den vackra omgivningen, kollat på hästarna i hagen och ridekipage, suttit vid sjön och mediterat.
 
 
Helt enkelt en underbar dag :)
 
 
 
Glassen intog jag på en bänk i den nyanlagde kökstrdgården med utsikt mot stallet och de gamla byggnaderna från 1800-talet
 
 
 
Och glassarna finns i flera olika goda smaker, olika varje gång man kommer dit. Denna gången valde jag chokladsorbet med apelsinsmak, hallonsorbet och hasselnötsglass, men kokos och clementinsorbet lät också väldigt gott :)
 
 
 
Gamla mjölkkannor vill jag ha på min gård. Jag gillar gamla bruksföremål, som har en själ och som har haft en praktiskt användning - och fortfarande kan ha
 
 
 
En gammal, skavd trädgårdsstol kan stå som ett smycke i trädgården
 
 
 
Följer man stigen förbi hagarna kommer man till ett skogsparti, och till slut en udde mot sjön. Väldigt vackert, men inte den vägen jag valde idag :)
 
 
 
Jag tog istället vägen förbi herrgården ner mot sjön
 
 
 
 
 
Ner till bryggan vid vattnet
 
 
 
 
 
Förbi en fantastisk köksträdgård som fick mig att längta efter en större trädgård. Jag vill också ha en sådan odling. Så underbart att kunna odla så mycket själv
 
 
 
Förbi fruktodlingarna där alla bikupor stod, och mååååånga bin :)
 
 
 
För att till slut stanna vid ridbanan i sköna trädgårdsmöbler.
 
 
En underbar dag, i lagom tempo, och ett utflyktsmål jag verkligen kan rekommendera. På lördagar har de soppbuffé och på söndagar brunch och glass finns det alltid :)

Girighet

Girighet är ju en av de sju dödssynderna, och är många gånger orsak till många negativa saker. Girighet är roten till allt ont, som någon sa.
 
 
Jag har de senaste veckorna verkligen fått se girighet i sin allra fulaste skepnad. Jag skrev för ett tag sedan att jag blivit lurad att investera i något som inte hade någon substans. Den personen som fick med mig i det deklarerade att hon snart skulle ha en månadsinkomst på 500.000 kr. Att sträva efter så mycket pengar och att slösa pengar på prylar och lyx tycker jag är en del av girighet. Men att dessutom slänga bort allt som handlar om moral och etik för att komma dit är verkligen girighet i ett nötskal.
 
 
När jag läser på Wikipedia förklarar de girgihet så här:

Girighet innebär ett överdrivet begär att samla ägodelar förenat med överdriven sparsamhet, vinningslystnad och snikenhet. Girighet är enligt katolsk kristendom en av de sju dödssynderna. Inom buddhismen anses att girighet bygger på att man felaktigt associerar materiella tillgångar med lycka. Felet är att man (inte minst långsiktigt) överdriver de positiva aspekterna av en viss ägodel. Girighet bör inte blandas ihop med sparsamhet. En kreativ person kan exempelvis tillverka egna julklappar eller fynda på rea, medan en girig person kan undvika att handla julklappar över huvud taget. En girig person tänjer gärna orealistiskt mycket på gränserna och får oftast ett dåligt rykte för sin snikenhet bland sina anhöriga.

 

I ordlistan förklaras det så här:

girighet u

  1. omåttligt begär efter främst pengar och andra ägodelar, överdrivet habegär
 

    

 

En gång var det en person, en bekant, som tyckte att jag var girig. Jag ser mig absolut inte som en girig person. Däremot tycker jag om att få gratissaker, är bra på att fynda saker billigt på rea, gillar att hitta aktiviteter som är gratis. Speciellt när jag har haft dåligt med pengar har jag sökt efter gratissaker för att trots brist på pengar kunna göra lite extra saker, och hitta olika saker som ger guldkant på tillvaron.

 

Vad är girighet, vad är snålhet och vad är ekonomisk medvetenhet?

 

Att vara ekonomiskt fri, vilkt för mig innebär att inte behöva oroa sig för pengar hela tiden, och att pengarna ska räcka är ett sätt att må bättre , både fysiskt och psykiskt. Men hur man tar sig dit är olika för olika personer, likaså vad det faktiskt innebär. Att vara medveten om hur man använder sina pengar är minst lika viktigt som hur man får in pengar. Att spara en krona i utgifter är precis lika mycket värt som att tjäna en krona extra, när det gäller ekonomiskt friutrymme. Jag tycker många människor verkar ha glömt det, och vill bara ha mer och mer, för att sedan kunna köpa mer och mer.

 

Simple living är en väg att bli ekonomiskt fri. Genom att dra ner på sina kostnader - kanske genom att odla sin egen mat i större utsträckning, bo billigt, inte ha bil osv har man dragit ner på de tre största utgiftsposterna varje månad och behöver därmed mindre pengar för att känna sig ekonomiskt fri.

 

Själv går jag lite emot det just nu, då jag köper ett hus, drar på mig fler skulder och större utgifter. Men min långsiktiga plan är att så snart som möjligt kunna hyra ut huset så det bär sina egna kostnader för att sedan kunna bo helt gratis och odla mer, ha höns och få egna ägg och leva ett enklare liv, med mycket mindre utgifter.

 


Min fina, fina tjej

I söndags var dottern på konfirmationsfirande, och vi passade på att fotografera lite, både för att fånga henne i sin vackra 50-talsklänning, (en kommer ursprungligen från kostymförrådet från SVT Malmö :) ) och även ge mig en möjlighet att få träna på fotografering och lära mig mer om min kamera. Här kommer lite bilder:
 
 
 
Plockade förgätmigej som passade så bra i färg till klänningen
 
 
 
 
 
 
 
Och här sitter jag lite avspänt på en sten i rabatten ;)
 
 
 
 
 
 
 

Present till mor

Igår kväll fick jag en fantastisk present av min dotter på Mors Dag. Jag älskade den på alla sätt. Den var genomtänkt, välbehövlig, passar perfekt till sitt ändamål och köpt med omtanke. Sådant gillar jag :)
 
 
Det hon hade köpt var en uppsättning glastallrikar och glasskålar i en underbar djupblå färg och så några keramikskålar med mönster i samma blå färg. De är tanken att vi ska ha i huset i Skåne.
 
 
 
Precis den blå färgen som huset har på dörrar och fönsterfoder. Som pricken över i hade hon hittat dem på loppis :) Jag känner att jag börjar bli trött på nyproducerade saker och vill ha saker med en själ.
 
 
Jag blev så glad på många sätt. Hon känner mig min dotter :)
 
 
 

Mors Dag

Till alla fantasiska mammor där ute vill jag säga grattis på Mors Dag, och speciellt till min naturligtvis :)
 
 
 
                                               
 
 
Att ha en mamma är att glltid ha någon som håller på en i alla lägen, som man alltid kan lita på finns där, som alltid ställer upp, som lyssnar och stöttar. Som alltid tar mitt parti i en konflikt. En plats där man alltid kan landa, bli ompysslad, äta god mat. En plats att bara vara sig själv, utan att behöva prestera något.
 
 
En sån mamma har jag :) Puss på dig lilla mamma!

Trött.....

Den senaste tiden har jag varit så oerhört trött. Ibland har jag inte orkat göra något alls, utan bara gått omkring hemma, legat i solsängen i trädgården eller i soffan inomhus. Inte orkat iväg på yogan, inte orkat träffa folk, men till stallet och till ridningen har , och energin räckt till.
 
 
Jag tror att jag börjat bli trött i hjärnan. Jag har krigat på så många olika fronter nu sedan i höstas och nu säger kroppen nej. Jag orkar inte kriga mer, jag orkar inte splittra mig mellan så många olika saker. Jag orkar helt enkelt inte.
 
 
Därför har också bloggen blivit lidande de senaste månaderna. Ibland får jag en energikick och skriver flera inlägg, men så går det många dagar emellan och jag blir trött bara av att tänka på att skriva något.
 
 
Nu har jag fem veckor kvar till semestern börjar och sen har jag tänkt vara ledig i drygt sex veckor. Då ska jag bara ligga i hängmattan och titta på hur molnen rör sig över himlen, ligga på stranden och njuta av solen, elda i kaminen i mitt nya hus och sitta och titta på de hypnotiserande lågorna, klappa en katt i flera timmar och njuta av deras spinnande och mjuka päls, pyssla lagom mycket i trädgården utan några krav eller egentliga mål.
 
 
Jag behöver det. Jag behöver få landa. Låta kroppen och hjärnan koppla av, inte tänka några tankar om jobbet. Vår avdelning som läggs ner 1 augusti, alla människor som har farit illa sedan oktober. Inte tänka på hur den nya organisationen försämrar för mig och mina kollegor. Inte tänka på vad min nya tjänst egentligen innebär. Vad jag egentligen ska göra när jag kommer till baka till jobbet efter semestern. Inte tänka på min specialistutbildning och det vetenskapliga arbetet som ska påbörjas efter sommaren. Nej, sådana tankar tänker jag lämna på jobbet.
 
 
I och med sommaruppehållet lämnar jag också över stafettpinnen som facklig representant till en kollega. Jag ska börja fokusera mer, splittra mig mindre mellan olika saker och olika uppdrag.
 
 
I sommar ska jag känna efter vad ett lugnare liv på landet faktiskt innebär, och sedan se vad det får för konsekvenser för mitt liv framöver....

Njut av en härlig dag

Själv har jag redan varit uppe i några timmar, men det är skönt att kunna ligga kvar i sängen lite längre på lördags morgonen. Låta kroppen sakta vakna till liv av sig själv, i sin egen takt och inte för att väckarklockan ringer. Ligg kvar i sängen och sträck på dig så du syresätter kroppen. Tänk på hur en katt sträcker ut sin kropp när den har legat en stund. Först sträcker den ut framkroppen och sen bakkroppen (för att sedan tvätta sig överallt :))
 
 
 
 
På bloggen http://deshommesetdeschatons.tumblr.com/ lägger de ut så häftiga bilder på män och katter. Jag blir fascinerad över hur de hittar bilder där männen och katterna har samma poser.
 
 
 
 
Idag har de lovat sol och fint väder i nästan hela landet. Vad gör ni en sådan fin dag? Själv ska jag bege mig till plantskolan för att köpa jord. Alla grönsaksfrön som stått i små kartonger i köksfönstret har behövt omplanteras i större krukor ett tag nu, men jag har inte haft någon jord. Idag ska jag stå i trädgården och pyssla med det.
 
Jag ska också en sväng till biblioteket och låna någon bra bok som jag kan ligga i solsängen och läsa i helgen tänkte jag.
 
 
Museet i närheten startar också sin 80-talsutställning idag. Tänkte bege mig dit för en liten nostalgitripp tillbaka till tonårstiden :) Museet har också ett café som ligger så fint med uteservering vid en brusande fors. Kvarteren runt omkring är också mycket vackra så där tänker jag mig en promenad, titta på de gamla husen och insupa inspiration.
 
 
Så ser min härliga, lediga, soliga lördag ut. Hur ser din ut?

Simple cooking

En sak som jag har kommit på är att jag inte behöver så stor omväxling när det gäller mat. Precis som med kläder har jag några riktiga favoriter som jag gärna återkommer till rätt så ofta.
 
 
Till vardags vill jag gärna att matlagningen, precis som maten, ska vara enkel. Med enkel menar jag inte att det är dåligt mat, utan med några få ingredienser av bra kvalitet och så en liten knorr så går det att göra massor med god mat.
 
 
Som exempel kan jag titta på vad jag har ätit denna veckan, en vanlig vardagsvecka. Då kan måltiderna under veckan bestå av en linssoppa gjord på röda linser, tomat, balsamvinäger som är jättegod, en quinoasallad med de grönsaker som råkade finnas i kylskåpet med lite avokado, pannkakor på fullkornsdinkel och istället för sylt blanda i tinade hallon direkt i smeten (dotterns briljanta idé för att få sötman och smaken från frukt men utan socker som finns i sylt), en omelett med tomat, fetaost, avokado.
 
 
Idag var jag på biblioteket och lånade denna kokbok som jag var väldigt nyfiken på och hade beställt
 
 
 
Det är svenske Daniel och danska Luise som skriver om vegetarisk mat på sin blogg Green Kitchen Stories, som blivit väldigt uppmärksammad runt om i världen, som har gett ut sin första kokbok med sina bästa 100 recept. Och ,oj vilken inspirerande bok - om man är intresserad av att lära sig mer om att laga nyttig, hälsosam vegetarisk mat. Jag gillar deras matfilosofi och efter en snabb genombläddring så vill jag laga allt. Denna kokbok kommer jag skaffa så jag har den jämnt i mitt kök :)
 
 
En annan kokbok jag är nyfken på är denna
 
 
Den beskrivs som en inspiration för alla oss som äter mest vegetariskt, men också kan tänka oss att äta kött ibland, och då kött av bra kvalitet dvs ekologiskt kött från gräsätande djur. Vi ser oftast grönsakerna som huvuddelen och kött (vilket för oss då oftast består av ekologisk nötfärs), ekologisk kyckling eller ekologisk lax äter vi någon gång i veckan.
 
 
När jag var på Gunnebo Slott & Trädgårdar häromdagen såg jag att de på sin meny skrev grönsaksrätten som huvudrätten och sedan hade de ett tillbehör varje dag som var fisk eller kött. Jag gillar den tanken och äter så mer och mer nuförtiden, om jag inte äter helt vegetariskt.
 
 
Jag känner att både min kropp och min själ mår bra av att välja mer grönsaker, ofta avstå från kött och äta i stort sett helt ekologiskt. Sen är vi livsnjutare och gillar att köpa delikatesser. Men oftast väljer jag billig mat som tex linssoppa, ugnsrostade rotfrukter med halloumi, sallad eller omelett till vardags och satsar på dyrare mat till helgen.
 

Prylar, prylar, prylar....

Jag blir mer och mer trött på vårt prylsamhälle och all överkonsumtion. Jag vill rensa bort ännu mer kläder, men längtar inte efter att köpa några nya. Jag vill förenkla mitt liv ännu mer. Bort, bort, bort med sakerna. De binder energi och damm.
 
 
Jag vill ha ett renare liv och öppna upp mig själv för nya tankar och ett nytt sätt att leva.
 
 
Denna filmen kan vara en bra inspiration :)
 
 

Glädjen med att ha djur

Jag kan själv ge många, många exempel på hur mycket gläjde mina djur ger mig och hur många gånger jag varit tacksam att jag har dom. Men detta gjorde mig tårögd när jag läste och gjorde mig återigen påmind om hur intelligenta djur är, och vilken glädje de ger oss människor varje dag!
 
 

I'd never had a cat - grew up with a dog. But my apartment wouldn't allow dogs and I needed a furry friend, so I decided to go to a shelter and rescue a feline. I told a few friends that I really wanted a black or grey cat, but I knew in my heart I'd fall for the first kitten I saw. That weekend, a friend having dinner with her in-laws called, saying that during dinner, they'd heard a tiny MEOW and found a very hungry, very sick, black kitten on the patio. They couldn't keep her and wanted to know if I would. "Of course!!!" said I. Her in-laws brought the kitten to a vet and other than extreme malnutrition and a few fleas, she was fine and adoptable.

She's been my best friend ever since. I've never known an animal as communicative as Daisy Serendipity.

And then, she saved my life.

I'd just had surgery to remove multiple kidney stones and was back at work, when I started to feel horrible. As the day wore on, I began to think I had the flu. I felt crummy, and the pain that had started in my head was working its way down my neck and shoulders. I skipped dinner and went to bed with an ice pack behind my neck. A few hours later, I was awakened by Daisy. She was "push-pawing" on my cheekbone (not her normal spot), and it really hurt!

When I opened my eyes, I could see Daisy's mouth moving. But I could hear nothing. I turned on the TV. Again, nothing. Starting to worry, I called 911, hoping someone could hear me. Luckily, the operator sent an ambulance. I remember very little from that point on, but the ER doctor came to visit me in the ICU. He told me my BP had been 30/20. I had Sepsis. And if Daisy Serendipity (aptly named, don't you think?) hadn't woken me up, I would have died in my sleep. She's my hero!

I saved her. She saved me. We are incredibly connected. Pure Love.

 
 
 

Att förlåta


Att bli lurad

Vad lätt det är att bli lurad! Bara det är "rätt" person som säger "rätt" saker kan vi alla bli lurade att göra något vi aldrig skulle gjort annars.
 
 
Jag har själv varit där de senaste veckorna. För några veckor sedan blev jag presenterad för en "fantastisk" affärsmöjlighet. Då jag hade förtroende och respekt för personen som presenterade det för mig sa jag ja till det. Men ganska snart insåg jag att det bara var en stor bluff. Hur mycket pengar det kommer kosta mig i slutändan vet jag inte riktigt än.
 
 
Men pengarna är inte det stora i det, även om jag grämer mig för det och tänker på vad jag hade kunnat använda pengarna til istället. Nej, det som gör mest ont är att inse att den personen jag trodde gott om inte var sådan jag trodde och också skammen över att ha blivit lurad.
 
 
Jag tänker om mig själv som en intelligent person och den föreställningen får sig en törn när jag gått på en sådan nit. Men när jag rannsakar mig själv så inser jag att både kroppen och själen hade invändningar mot affären, men jag bortsåg från det pga personen som presenterade det för mig. Jag ville tillhöra den gruppen personen tillhörde och hade förtroende för denne, då slog jag ifrån mig varningssignalerna.
 
 
Jag hade också en dröm om att hålla kurser och föreläsningar för företaget ifråga, men den drömmen krossades i och med detta. När en dröm visar sin fula baksida är det också något som kan vara svårt att hantera.
 
 
Jag kom först i kontakt med detta företag för fyra år sedan och kände då att jag ville tillhöra denna gruppen, göra samma saker - men sen har det hänt mycket i mitt liv sedan dess. Jag har fått lite andra perspektiv på livet och vad som är viktigt. Så redan innan detta hände började jag få en känsla av att vi inte längre är på samma plats. Det är inte detta jag vill vara en del av. Men det tar tid att överge en dröm.
 
 
Min dröm idag ser inte likadan ut. Jag drömmer idag om att bo i ett hus på landet, inte så långt från stan, men ändå lantligt, lugnt och tyst. Där bor jag med massor av djur - mina katter, hund, höns, får, häst. Jag vill odla grönsaker, pyssla i trädgården - ha en lättare form av självhushållning med grönsaker och ägg. Jag vill inte arbeta så mycket så jag vill även kunna skaffa mig inkomster från annat håll. En tanke är att hyra ut en del av fastgiheten för att få inkomster. Jag vill hålla kurser, föreläsa, skriva - inspirera människor till att hitta sin passion i livet, våga leva det livet de vill, våga ta steget till en större livsglädje och tillfredsställelse.
 
 
Det är min dröm. Så vill jag leva inom några år. Ibland serverar livet oss gupp och negativa händelser. Det jag har lärt mig och försöker använda när det händer är att inte älta för mycket, eller gräva ner mig i det som har hänt. Men en stund måste man tillåta sig att känna de negativa känslorna också - som besvikelse, ilska, sorg för att sedan kunna gå vidare.

En dröm?

En mycket trevlig tjej jag träffade när jag var på bloggevent för ett tag sedan, och som kommer från min hemstad Örebro (och dessutom bor nära ett av mina favoritställen, Smultrongården) har en underbar blogg som heter Sallys hus, som ni hittar här http://sallyshus.blogspot.se/
 
 
Jag tittar på bilder av hennes underbart fina hus, blir inspirerad och känner att vissa saker skulle jag också vilja ha i mitt hus.
 
 
I senaste numret av Drömhem & Trädgård finns det ett reportage från henne, som jag ser fram emot att läsa. En sak som inspirerar mig mycket är deras medelhavsinpirerade pool. Man kan tycka att en pool inte alls hör hemma i ett enklare liv, men jag som är ganska hemmakär skulle tycka att det var fantastiskt. Då kan jag tillbringa somrarna hemma :) Där jag har allt jag behöver - odlar mat, har höns, familj och vänner, avkoppling, hobbies, nöjen - allt på samma ställe. Det är också en definition av ett enklare liv, för mig.
 
 
Titta vad fint det är
 
 
 
 
  
 
 
  
 
 
Där i solstolen hade jag kunnat tänka mig att tillbringa en stor del av min semester :) Kanske åka till havet och stranden ibland också

Smarta ideér

1. Stash your laundry hampers in extra deep drawers.

No one wants to see your messy, overflowing piles of dirty clothes. See how they did this here.

2. Conceal your router in fancy storage boxes.

See how she did this here.

3. Or hollow out an old book.

4. Use electrical tape to make over your washing machines.

If you get sick of your stripes and polka dots, they’re easily removable.

5. Wallpaper the fridge.

They make removable wallpaper just for this purpose.

6. Or give it a coat of chalkboard paint.

A great place to add decorative doodles, grocery lists, and to-do lists.

7. This crown molding shelf hides your paper towels.

And you can put pretty things on top like candles and fancy perfume bottles. You can buy this here.

8. Use clear Muji bottle dispensers as an elegant way to store your not-so-pretty beauty products.

 
 
 

Your Cetaphil and dandruff shampoo don’t necessarily need to be broadcast to the world. Empty the product into one of these lovely Muji pump bottles.

9. Use doormats and spray paint to make a decorative vent or electrical box cover.

She spray-painted her doormat a metallic copper color.

10. Use an inexpensive printed canvas from IKEA to hide your flatscreen TV.

A TV doesn’t have to be the centerpiece of your living room. See how they did this here.

11. Similarly, hide a thermostat or home alarm with a canvas on hinges.

All it takes is a flip to access it. Get the full directions here.

12. Hide your cords in trim.

 

This will make your television blend in seamlessly with your mantel and fireplace. See how they accomplished this here.

13. Update a dresser to create a drawer for your printer.

 

Your giant gray printer relic doesn’t exactly fit into your classic modern decor. Get the instructions for this clever DIY here.

14. Turn wires into wall art with these wire blooms clips.

If you can’t hide it, put a bird on it. Get them from Amazon.

15. Transform a plain door with paint and masking tape.

 

This easy DIY adds depth and class to any boring entryway.

16. Cover up an AC unit with a chalkboard cover.

 

You’ll have to build a wooden frame, but if you have any carpentry skills whatsoever, it’s oh so worth it. Directions here.

17. For a window AC unit, hang café-style curtains on a tension rod.

18. Use a stenciled pegboard to cover up an ugly wall.

In this situation, there were pipes on the wall so wallpaper or tiles weren’t an option. The pegboard also maximized storage because she was able to hang shelves easily.

19. Camouflage an oddly placed light switch plate with a photo gallery.

 

No one will even stop to ponder why there’s an effing light switch in the middle of the wall. See how she did this here.

20. Hang a black drop cloth behind your desk to hide a tangled mass of wires.

 

This couple used Bucky Ball magnets to affix the cloth, making this a supremely easy DIY.

21. Turn a low drawer into a pet-feeding hutch.

22. Spray-paint your folding chairs.

Metal folding chairs, for whatever reason, usually come in that weird ugly brown color. Make them fun and bright with a little spray paint.

23. Instead of your standard garment rack, opt for a ceiling rope-hung rack instead.

Store-bought garment racks tend to look cheap and messy. Get the instructions for this simple rack here.

24. Turn those nettlesome basement poles into stately columns with molding.

See how she accomplished this here.

And paint them an accent color.

It’ll look totally striking in a mostly white room.

25. You can actually paint any ugly tile floors you’re not crazy about.

Does anyone actually like that mottled linoleum look? See how she did this here.

26. Buy or sew your own crate cover for the pup.

This one is available from Bowhaus.

27. Stash peek-a-boo plants in your cinder blocks.

Your backyard will look like it’s just bursting with greenery.

28. Install a rolling recycling bin in your kitchen counter or island.

Simplehuman makes a nice one.

29. Update your garage door with a fresh coat of paint.

Bonus points if it matches the shutters.

30. Easily update your boring built-in bathtub with airstone.

See how she did this here.

31. Transition your backsplash into the wall seamlessly with a shelf bracket.

32. Keep your charging station in a kitchen or nightstand drawer, just by drilling some holes.

Many nightstands have open drawers in the back too, so you can keep your gadgets out of sight and out of mind.

33. If you have popcorn ceilings, you can actually scrape the “popcorn” off.

 

It IS a labor-intensive project, and make sure you get tested for asbestos before you begin. Many homes built before 1978 have ceilings that contain asbestos. Get the full directions here.

You can also cover them with plaster.

34. Use hooks underneath your desk to keep wires out of the way.

35. Upholster your unsightly box springs with fabric and a staple gun.

Add furniture legs to get your bed off the floor. Full directions here.

36. Give your kitchen appliances a stainless steel makeover with stainless steel contact paper.

Give your kitchen appliances a stainless steel makeover with stainless steel contact paper.

bloglovin
RSS 2.0