Simple cooking

En sak som jag har kommit på är att jag inte behöver så stor omväxling när det gäller mat. Precis som med kläder har jag några riktiga favoriter som jag gärna återkommer till rätt så ofta.
 
 
Till vardags vill jag gärna att matlagningen, precis som maten, ska vara enkel. Med enkel menar jag inte att det är dåligt mat, utan med några få ingredienser av bra kvalitet och så en liten knorr så går det att göra massor med god mat.
 
 
Som exempel kan jag titta på vad jag har ätit denna veckan, en vanlig vardagsvecka. Då kan måltiderna under veckan bestå av en linssoppa gjord på röda linser, tomat, balsamvinäger som är jättegod, en quinoasallad med de grönsaker som råkade finnas i kylskåpet med lite avokado, pannkakor på fullkornsdinkel och istället för sylt blanda i tinade hallon direkt i smeten (dotterns briljanta idé för att få sötman och smaken från frukt men utan socker som finns i sylt), en omelett med tomat, fetaost, avokado.
 
 
Idag var jag på biblioteket och lånade denna kokbok som jag var väldigt nyfiken på och hade beställt
 
 
 
Det är svenske Daniel och danska Luise som skriver om vegetarisk mat på sin blogg Green Kitchen Stories, som blivit väldigt uppmärksammad runt om i världen, som har gett ut sin första kokbok med sina bästa 100 recept. Och ,oj vilken inspirerande bok - om man är intresserad av att lära sig mer om att laga nyttig, hälsosam vegetarisk mat. Jag gillar deras matfilosofi och efter en snabb genombläddring så vill jag laga allt. Denna kokbok kommer jag skaffa så jag har den jämnt i mitt kök :)
 
 
En annan kokbok jag är nyfken på är denna
 
 
Den beskrivs som en inspiration för alla oss som äter mest vegetariskt, men också kan tänka oss att äta kött ibland, och då kött av bra kvalitet dvs ekologiskt kött från gräsätande djur. Vi ser oftast grönsakerna som huvuddelen och kött (vilket för oss då oftast består av ekologisk nötfärs), ekologisk kyckling eller ekologisk lax äter vi någon gång i veckan.
 
 
När jag var på Gunnebo Slott & Trädgårdar häromdagen såg jag att de på sin meny skrev grönsaksrätten som huvudrätten och sedan hade de ett tillbehör varje dag som var fisk eller kött. Jag gillar den tanken och äter så mer och mer nuförtiden, om jag inte äter helt vegetariskt.
 
 
Jag känner att både min kropp och min själ mår bra av att välja mer grönsaker, ofta avstå från kött och äta i stort sett helt ekologiskt. Sen är vi livsnjutare och gillar att köpa delikatesser. Men oftast väljer jag billig mat som tex linssoppa, ugnsrostade rotfrukter med halloumi, sallad eller omelett till vardags och satsar på dyrare mat till helgen.
 

Kommentarer
Postat av: Hanna

Vad lustigt. Du har ätit samma saker som jag den här veckan. Förutom att det var matvete istället för quinoa och spenat och morötter istället för bär i pannkakorna. Men jag resonerar precis som du och när det gäller kött så väljer vi också precis lika. Dela gärna med dig om du har några favoriträtter. Just nu går jag lite på tomgång med inspirationen.

Svar: Visst är det härligt att inse att mat inte behöver vara så komplicerat :) Några få råvaror av bra kvalitet och med mycket smak räcker långt. Jag ska dela med mig av några favoritreept framöver. Hoppas du gillar några av dom :)
None None

2014-05-16 @ 23:30:37
URL: http://haricas.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0