Lycka

Minns ni de tolv lyckostrategierna jag har skrivit om tidigare?


Lyckostrategi 1: Att uttrycka tacksamhet
Lyckostrategi 2: Att vara optimistisk och tänka positivt
Lyckostrategi 3: Att undvika grubblerier och sluta jämföra sig med andra
Lyckostrategi 4: Att göra snälla saker


Lyckostrategi 5: Att vårda sina relationer
Lyckostrategi 6: Att lära sig härda ut
Lyckostrategi 7: Att lära sig att förlåta
Lyckostrategi 8: Att sträva efter flow


Lyckostrategi 9: Att njuta av livet
Lyckostrategi 10: Att sätta upp nya mål
Lyckostrategi 11: Att utöva religion och andlighet
Lyckostrategi 12: Att ta hand om kroppen genom mediation, motion och att bete sig som en lycklig människa


På resan till Mallis, som jag precis har kommit hem från, har jag mått så otroligt bra. Det var en helt fantastisk resa, och mycket beror på de underbara människor jag träffat. Dels är tjejerna som driver 4good, som anordnade resan, två otroligt härliga tjejer som inspirerar och anordnar både inspirationskvällar och såna här Solskensresor (läs gärna mer om detta nätverka på www.4good.se), men framförallt för alla de 120 tjejer/kvinnor som var med på resan.


När jag tänker på dessa lyckostrategier jag skrivit om så inser jag att jag har använt mig av flera av dessa under de senaste dagarna.


Jag har uttryckt tacksamhet varje dag, över den fantastiska resan, över alla härliga människor, över att solen faktiskt sken över oss i stort sett hela tiden, över alla härlig arrangemang - ja, det fanns så mycket att vara tacksam för. Och det är även viktigt att uttrycka sin tacksamhet


Jag har varit optimistisk och tänkt positivt, jag har inte jämfört mig med andra (jo, kanske pyttepyttelite, speciellt när man tittar på den vackra uppenbarelsen Malin Berghagen :))


Alla människor jag har träffat har varit så varma, vänliga, generösa och så trevliga. Att göra snälla saker har varit enkelt och något som jag känner att jag blir upplyft av. Att hjälpa andra, oavsett vad det handlar om, ökar lyckokänslan på flera olika sätt.


Känsla av flow har jag upplevt ett par gånger under veckan, då det känts som tiden har stått stilla. På vägen hem sa jag att även om vi bara varit där i tre och en halv dag så kändes det mycket längre. Vi har hunnit med så mycket, och även haft tid att bara vara. Socialt och egentid :)


Lyckostrategi nummer fem handlar om att vårda sina relationer, och den här veckan har jag fått så många nya vänner, som jag hoppas kommer fortsätta att förgylla mitt liv. Men för att relationer ska växa och frodas så behöver man vårda och ta hand om dom.


Att njuta av livet har jag verkligen gjort, legat i solen och gottat mig åt solens värmande strålar och tre av fyra kvällar har vi druckit massa cava, den spanska champagnen.


Slutligen har jag tagit hand om min kropp och ägnat mig åt mediation, då vi varje morgon var ute på en powerwalt/löpning följt av en timmes yoga med inslag av mediation.


Nästa år hoppas jag att det blir en liknande resa. Är du intresserad av att följa med? Titta in på 4goods hemsida och läs mer om nätverket, inspirationskvällar i Stockholm, Göteborg och Malmö och andra härliga evenamang de anordnar

Feng Shui

Det sjätte livsområdet du kan arbeta med att förstärka är Stöd i livet eller hjälpareDetta område handlar om hjälpare, stöd och nätverk. Det står även för ledare eller någon som vägleder dig. Det kan vara en nära person, eller en andlig ledare som du aldrig träffat men som hjälper dig i livet. Det handlar både om kontakter och vänner du redan har, och sådana du kommer att träffa i framtiden. Alla behöver vi stöd i livet på olika sätt genom livets olika faser.


Området för stöd i livet ligger direkt till höger från entren till ditt hem. Hur ser det ut där? Börja med att titta igenom alla saker, och rensa bort gamla tidningar, tomma kartonger och annat skräp som kan ha samlats här. Titta efter om det finns saker som har negativ symbolik när det gäller relationer tex en trasig adressbok.


När all röra är utrensad kan du förstärka området och skapa ett utrymme som gagnar goda relationer och positiva nätverk. I det här området kan du använda olika tekniker för kommunikation som te lefon, dator, fax, telefonlista. Du kan använda en bild som föreställer en andlig vägledare som tex Buddha, Dalai Lama eller änglar (som jag föredrar)Fokuserad?

Är du fokuserad? Vet du vart du är på väg?
Feng Shui

Vi hoppar över mittenområdet så länge, och återkommer till den sist av alla. Närmast på tur står området för familj. Det ligger i åt vänster i hemmet, strax under området för pengar och välstånd.

Det här området handlar om att bygga relationer med din partner, dina barn, föräldrar, syskon och andra familjemedlemmar. I vissa baguaritningar är detta även området för hälsa, även om det i denna ritning är placerat i mitten. Jag anser att mittenrutan står för helheten och en balans mellan alla de övriga livsområden, så jag flyttar hälsa till området för familj. Hälsa handlar om att hålla sjukdomar borta, uppnå en balans och harmoni i kroppen.


Titta hur det ser ut i detta område i ditt hem. Röj och rensa som i dom andra områdena, men titta särskilt efter saker som har negativ symbolik när det gäller familj och hälsa och rensa bort dom. Det kan vara gammal medicin, gamla medicinrecept, ledsamma familjefoton. Kasta allt som är trasigt och ge bort saker du inte använder eller tycker om.


Skapa istället positiv energi för dig och din familj genom att ställa dit glada familjebilder, kanske vill du göra ett släktträd och placera här. Din hälsa kan du ge positiv energi genom att förvara symboler för hälsa här, förvara träningsvideor om du använder sådana, annars ger du bort dom. Du kan även ha bilder på spa, gym, träning som du tilltalas av och utövar, eller vill börja med. Träningsredskap och träningsböcker kan du också förvara här. Färsk frukt som är nyttigt för kroppen och en frisk växt kan vara andra välmående symboler för hälsa.

Feng shui

Området för barn och nya möjligheter finns till höger om ingången till hemmet, nedanför området för kärlek och relationer. När man använder en bagua finns det inga strikta gränser mellan de olika områdena utan gränserna är lite luddiga. Att rita upp dom i nio lika stora kvadrater kan ge intryck av att det är skarpa gränser mellan de olika områdena. Så är det inte utan de kan vara något överlappande. 
Det här området symboliserar både barn och nya möjligheter, men även kreativitet. Det handlar om fantasi och förmåga att skapa. Här är ett bra ställe att använda symboler för att skapa en egen verksamhet eller ett intresse som du vill utveckla.


Gå igenom området och se vad du har där. Ta bort allt som du inte behöver, vill ha eller som är trasigt. Titta särskilt efter föremål som kan hindra dig från att vara kreativ. En full papperskorg är ett exempel på något som symboliserar stagnation och stillastående energier. Om du har misslyckade projekt, eller projekt som aldrig blir klara - rensa bort dom.


När du är klar med rensningen ger du möjlighet för ny energi att ta sig in. Skapa mer positiv energi genom att fylla området med ideér för en bok eller en verksamhet du vill starta, en bostad du vill köpa, sätt dit bild på ett barn om du önskar bli gravid. Du kan även sätt dit andra symboler för barn tex böcker eller fruktbarhetssymboler. Verktyg du använder för kreativa projekt kan du även förvara här.

Koftor

Min klädstil är antingen klänning eller jeans. En kofta, eller cardigan, passar till både klänning och till jeans. En snygg cardigan kan även lyfta ett plagg, och olika färger lyfter fram olika detaljer i kläderna. En klänning kan varieras på olika sätt bara genom att välja en kofta i en annan färg. Denna, från Odd Molly, gillar jag. Den är fin i alla färger, dark rose, grey melange och indigo


 

        


Jämställt

 


Röj och rensa

När du håller på och röjer och rensar hemma, kommer du med största sannolikhet upptäcka att vissa saker är svårare än andra att rensa bort. Olika personer kan ha olika svårt för olika saker. Det kan vara böcker, musik, foton eller gammalt studiematerial (som för mig :))


Vissa saker kan också vara mer känsloladdade än andra, vilket kan göra dom svårare att släppa taget om. Ibland kan man upptäcka att man har starkare känslor för vissa föremål än man trodde. Jag har tex alltid varit bra på att sortera ut saker dottern har vuxit från, men vissa saker är svårare än andra. En karton med minnessaker har vi där vi sparar sådant som har en starkt känslomässig laddning, och som vi inte vill göra oss av med.


Men det är viktigt att inte samla på sig för mycket av laddade minnesföremål, utan leva i nuet. Vissa saker kan vara extra laddade för de flesta människor tex kärleksbrev från tidigare förhållanden, kort från födelsedagar, fotografier, presenter du har fått från släktingar eller en fd kärlekspartner, skolminnen och barndomsminnen. Hur ska man göra med dessa saker?


När det gäller brev och kort - spara några som är väldigt speciella och släpp taget om resten. Jag har tex sparat ett kort från min farmor som betyder mycket för mig.


När det gäller fotografier, behåll bara dom som ger lyckliga minnen. Kasta bort foton på folk du inte kommer ihåg. Kasta även suddiga foton, dubletter och flera bilder tagna på samma plats. Det finns ingen anledning att spara sju bilder på samma sak.


När det gäller presenter - ge bort saker du inte använder, behöver eller tycker om. Det kanske känns svårt att göra när det varit en present, men det ger dig bara negativa känslor att spara saker du inte tycker om. Låt någon annan få det istället. Du uppskattar gåvan du har fått, men låter den gå vidare till någon som tycker om och använder den. När det gäller presenter från fd kärlekspartners, spara dom bara om det ger dig positiva känslor när du ser dom. Om dom däremot påminner dig om svek, tårar och besvikelse ge bort dom till någon annan.


När det gäller skolminnen behöver du inte själv föremålen för att minnas. Gör dig av med gamla skolböcker, gamla betyg eller diplom. Själv har jag sparat skolkataloger, vilket har varit roligt att visa dottern hur jag såg ut när jag var i hennes ålder. Och så har jag sparat min gamla studentmössa.


Det svåraste kan vara att sortera bland barndomsminnen. Alla teckningar som barnen har gjort - vad gör man med dom? Behåll några av de finaste och släng resten. Behåll några favoritsaker som minnen och ge bort resten, eller sälj. Några favoritböcker kan det vara roligt att ha kvar, men låt inte minnessakerna svämma över.

Feng shui

Det tredje området i baguan vi ska titta närmare på är området för pengar
Hur ser din ekonomi ut? Har du svårt att få pengarna att räcka till? Gör du av med för mycket pengar? Har du svårt att få dina investeringar att gå bra?


Området längst in till vänster i hemmet symboliserar välstånd och rikedom. Rikedom behöver inte innebära mycket pengar, utan det kan även handla om andra sorters rikedom som tex nära vänner, ett bra socialt liv eller mågna möjligheter och bra tillfällen. Hur ser det ut där i ditt hem? Finns det negativ energi bundet i detta område? Kasta och ge bort sådant du inte behöver, och sådant som är trasigt. Trasiga saker avger alltid negativ energi. Sortera även bort böcker du inte kommer läsa, foton du inte tycker om och sådant som anknyter till tidigare ekonomiska bekymmer. Ha inga symboler som har negativ symbolik eller som ger negativa associationer. Röj och rensa i lådor, skåp och på hyllor.


Sen är det dags att skapa ett utrymme som inspirerar till ekonomisk framgång. Det finns ett talesätt som heter Pengar attraherar pengar - och det stämmer. När du börjar attrahera pengar, kommer mer pengar att komma till dig. Du kan ge området energier av rikedom genom att förvara positiva kontoutdrag, en skål med mynt och symboler som betecknar rikedom. Du kan även sätta dit foto på dig själv, vänner eller ditt visitkort. Finns det andra saker som symboliserar rikedom för dig, sätt dom här.

Har du ett fattigdomstänkande?

Fattigdomstänkande är när du sparar saker för de "kan vara bra att ha" någon gång i framtiden. Tänk om du skulle göra dig av med något idag, och så visar det sig någon gång i framtiden att du behöver just en sådan sak som du har slängt eller sålt. Att spara på saker utifrån sådan rädsla är att ha ett fattigdomstänkande.


Om du istället frigör dina saker, och har tillit till att om du någon gång, i en avlägsen framtid, kommer att behöva just en sådan sak, så kommer det att komma till dig. Då har du istället ett rikedomstänkande.I många hem finns det skåp och lådor som är fulla av oanvända saker. Saker som man inte vågar göra sig av med för någon dag kanske de kommer till användning. Där ligger sakerna år ut och år in. Kanske du till och med flyttar till en ny bostad, packar saker som inte har använts på flera år, bär in det i den nya bostaden, för att återigen förvara dom i ett skåp, i en låda eller i en kartong någonstans. För de kan vara bra att ha. Någon gång. Kanske du även hyr ett extra förråd för att kunna få plats att förvara allt.

Vilken typ är du? Är du en hamster som sparar på det mesta, i tron att du kommer få användning för det någon gång. Eller rensar du ut saker du inte har användning för nu, och inte heller har använt det senaste året, och inte kommer ha användning för i den närmaste framtiden. Och litar på att om du någon gång kommer behöva just en sådan pryl i framtiden, så kommer du att kunna köpa, låna eller hyra precis en sådan.


 

Feng shui

Nästa område i baguan att ägna lite omtanke  är området för kärlek och relationer. Det ligger i det bortre, högra hörnet av hemmet alternativt rummet om du använder baguan rum för rum.

Det här är området för kärlek och relationer, för passion och sexualitet, men det handlar även om gemenskap och vänner. Hur har dina relationer varit sista tiden? Kontrollera om det är rörigt i hemmets område för kärlek och romantik. Sovrummet är ett viktigt rum att rensa i också, även om det inte skulle ligga i området för relationer. Förvaror du saker under sängen, eller ovanpå garderober? Ta fram och kasta alla trasiga eller oanvända saker. Finns det saker som relaterar till gamla relationer? Ta bort allt sådant tex gamla kärleksbrev eller bilder på ex. Titta på bilder du har på väggarna och ta bort bilder på människor som är ensamma, som uttrycker negativa känslor eller som gör dig illa till mods.


När du har rensat är det dags att skapa en positiv och kärleksfull plats. Är du singel och längtar efter en relation kan du förstärka detta område för att dra till dig nya människor, och ny kärlek. Har du en relation kan du skapa positiva energier för att förbättra din relation. Ett bra sätt är att använda romantiska symboler tex ett prydnadsföremål med älskande par. Det finns många vackra i olika storlekar i keramik. Du kan även sätta dit en bild på en person du skulle vilja bli närmare bekant med, eller en symbolisk bild på en partner om du är singel. Är du i en relation kan du sätta dit en bild på er två där ni ser lyckliga och kära ut. Prydnader  i form av hjärtan ger kärlekssignaler. Röda och rosa färger är kärlekens färg.

Semester

I denna stund sitter jag på flygplanet som precis lyfter med destination Mallorca. Denna lilla ö som har så mycket att erbjuda att man aldrig tröttnar. Det finns alltid nya saker att upptäcka. Denna gång blir det träning och mycket, mycket tjejsnack och glada skrattMjau - vårglada katter

 Feng Shui

I lördags när jag var hos en vän på besök pratade vi om att de hade så mycket saker i källare och förråd som aldrig blev av att de rensade bland. Vi kom att prata om feng shui och hur man kan använda en sk bagua för att se vilka områden i hemmet som representerar olika delar av livet. Om någon del av livet börjar kännas stagnerad, eller kanske tom att det inte alls fungerar kan man börja med att titta hur det ser ut i motsvarande del av hemmet.

Är det relationen som inte känns bra, kanske ni bråkar mycket. Hur ser det ut i det området i hemmet som representerar kärlek och relationer? Är det fullt med massa saker och rörigt i den delen av hemmet är en bra start att börja rensa upp där. Om du sedan vill förbättra dina relationer kan du använda olika symboler för att göra den delen av ditt liv starkare.


När du använder en bagua kan du utgå från var ingången till hemmet är och lägga baguan över planritningen. Du kan även använda en bagua i varje enskilt rum i hemmet.


Jag tänkte under veckan skriva lite närmare om de olika livsområdena och ge lite tips på vad du kan göra för att förbättra de olika delarna.


Först ut är Berömmelse. Det ligger rakt fram från ingången och är ofta den delen av hemmet som du ser först när du kliver in i hemmet (lite olika beroende på vilken planlösning du har. Mitt eget hem är helt rektangulärt och lätt att använda en bagua på)


Området för berömmelse handlar om erkännande, hur andra uppfattar dig, dina talanger och dina prestationer. Det handlar även om ditt rykte och dina visioner. Hur ser det ut i den delen av ditt hem? Börja med att rensa och kasta skräp som ligger där tex trasiga saker, gamla tidningar eller prydnadsföremål du inte tycker om. När du har gjort den första rensningen, titta på det som är kvar. Är det mycket saker som påminner om gamla tider, den du har varit och inte den du är idag, eller vill vara? Ta bort allt som påminner om tider som varit tex kort från vänner du inte längre träffar, kritiska brev, avslag på jobbansökningar, foton där du inte ser glad ut eller andra saker som ger stagnerad energi. Torkade växter eller växter som håller på att vissna är också exempel då saker som ger dålig energi. Släng dom!


När det är avklarat är det dags att skapa ett område som ger positiv energi, och som speglar den du är och dit du vill komma. Symboler har en väldigt stark påverkan på oss människor, och detta är ett område som är bra att placera bilder som visar hur du ser dig själv, eller vad du vill uppnå. Har du ett drömyrke är det en bra idé att sätta upp en bild på det här. Ett foto av dig själv när du är glad och full av energi är också en bra symbol att sätta i ditt berömmelseområde. Priser, pokaler eller olika trofeér från något du är aktiv inom kan du placera här. Längtar du efter en ny bil kan du sätta en leksaksbil eller en bild på den bilen du vill ha. Inramade diplom kan du hänga på väggen.


Allt detta är positiva symboler som stärker dig och ökar ditt självförtroende. Bilder eller modeller på något du vill uppnå eller önskar dig ger en positiv skjuts åt dina drömmar.

Inspirerande

Har du en stor garderob med massor av kläder? Står du ofta och känner ändå att du inte har något att ha på dig?


I USA startade ett project som heter 333, som nu fått medlemmar i flera länder runt om i världen. Projektet går ut på att under tre månader reducera antalet plagg och accessoarer som används till 33 st.


De har en blogg där man kan följa olika medlemmar och deras projekt. Där läste jag idag ett intressant inlägg. En medlem har bland sina 33 plagg valt flera plagg som kan användas på olika sätt, och som går att variera i oändlighet. Ett av de plaggen är en klassisk svart klänning :The Uniform Project’s Little Black Dress


The Uniform Project är ett annat projekt där en kvinna,  Sheena, använde endast en sådan klänning varje dag i ett helt år! Titta på hennes bilder, slideshow, och bli inspirerad hur många olika sätt man kan använda en svart basklänning genom att variera accesoarer och tillbehör. Imponerande och inspirerande! Klänningen är vändbar och kan användas med baksidan fram, den är i tunikalängd och kan användas som klänning, som tunika, som kjol med en överdel och på en mängd olika sätt. En sån användbar klänning vill jag ha i min garderob. Det enda som krävs är lite kreativitet och påhittighet. Titta gärna och bli inspirerad


En plats på landet

Jag är så glad över min lilla trädgård, och möjligheten till att ha ett extra utrymme, ett extra rum, när vädret är så här fint. Jag trivs också enormt bra i min lägenhet, där jag nu bott i elva år. Jag har aldrig trivts så här bra i någon annan av mina bostäder.


Men jag när en dröm om att ha en liten stuga på landet, gärna i engelsk "cottagestil". Då vår familj är liten behöver inte huset vara stort, men det ska ha en fin trädgård där vi kan odla, njuta och ha det skönt, både människor och djur. Den här trädgården tycker jag omI trädgården ska det också finnas plats för vila och kontemplation. En stor härlig hängmatta vill vi ha. Gärna så vi kan ligga där både dottern och jag, och vagga lite lugnt (eller busa lite kanske .))


Min stuga vill jag gärna ha nära havet, dit jag kan promenera när jag vill röra på mig.


Njuter :))

Körsbärsträden i trädgården slog ut  full blom igår. Luften surrar av humlor. Jag ligger i bikini i solstolen och bara njuter av livet, läser några böcker från biblioteket och huden börjar strama lite av solen.


Efter några dagars ledighet, med balans mellan pyssel hemma, umgänge, kela med katter och bara ligga i solen och njuta....känns det som sommarsemester!!


Och en snabb titt på väderprognosen för nästa vecka, ser jag att de har ändrat lite när det gäller Mallorca, och det ser ut som jag får ytterligare en vecka med tjugo grader varmt och sol. Lite regn ska det viss komma, men någon mm kan jag stå ut med.


Hoppas alla ni kära läsare njuter av en lika skön påskhelg som jag gör :)

 

 


En lisa för själen

För flera veckor sedan skrev jag in i min almanacka att påskhelgen skulle jag rensa på vinden. Då visste jag ju inte att det redan skulle vara sommarväder ute :))


Igår blev det istället ett spontant besök hos en vän som har en sådan här fantastisk utsikt


Där blev jag sittandes hela eftermiddagen i en solsäng med ett glas vin, massor av härligt tjejsnack medans dagen övergick i kväll och vi åt en god middag. Jag såg en blodröd sol gå ner över havet för att sedan åtföljas av fyrverkeri och påskbrasor ute på öarna.


En sådan dag är en lisa för själen :))


Idag har jag dock som vanligt varit uppe tidigt och har hunnit med ett par timmars röjning på vinden. Men det jag från början trodde skulle bli en trestegsraket, blir nog snarare i minst fem steg innan det är färdigröjt. Där finns saker som ska säljas, saker som ska kastas, saker som dottern vill spara i en minneslåda och behöver gås igenom först, alla papper och böcker från sex års psykologistudier - en del kommer jag att spara, men det mesta ska kastas. Där finns även saker som jag ännu inte har bestämt mig för om det ska sparas eller om jag ska göra mig av med. Många beslut blir det.

 


Aj, aj, aj

Vaknar med en kropp som är helt mörbultad. Det gör ont i varenda muskel. Åtta timmars trädgårdsarbete med grävande, flytta plattor, klippa häcken, räfsa bort gamla löv och fjolårsgräs, sopa rent och städa känns lite varstans idag. Men ändå på ett skönt sätt. Både jag och katterna njuter av en trädgård som är fin och städad idag :))Oj, sommar redan ;)

Idag hade jag flera ideér om vad jag skulle blogga om, men livet kom emellan :) Vaknade till en otroligt vacker dag. Väderleksrapporten sa sol och 21 gradera varmt. Sommarvärme :)


Vaknade tidigt, som vanligt, och medan dottern sov bort förmiddagen åkte jag till stallet och tittade på dressyrtävling. Själva tävlingen var inne i ridhuset, och där var det inte så roligt att sitta när solen strålade utanför. Nej, då var det skönare att sätta sig i solen, mot väggen, vid klubbhuset och titta på ekipagen som red på utebanan och värmde upp inför sin start.


Var hemma igen vid tolvtiden, och då hade dottern precis kommit upp. Fixade brunch till oss, som åts ute i trädgården. Sen har jag ägnat hela dagen med att greja i trädgården. Först vid nio på kvällen gick jag in.


Såna här dagar, och kvällar, redan i april - jag hoppas att det är början på en strålande vår och sommar ;)


Hoppas ni har haft en skön vårdag ni också, oavsett var i landet ni befinner er!

Vilsamt

Denna bild har jag som skrivbordsunderlägg på min dator. Jag tycker om stämningen i bilden. En trolsk, vilsam och lite hemlighetsfull skog. Stigen som slingrar sig fram, och så blir jag nyfiken på vad som är bakom krönet.


Den här stigen symboliserar även mitt liv. Ingen motorväg eller raka spår någonstans, utan en liten vindlande väg, och bakom varje krön kan det dyka upp nya saker. Saker som gör att livet tar en ny inriktning.


Hur ser din livsväg ut?

 


TänkvärtIdag är en ny dag. En dag då du kan börja göra annorlunda än vad du gjorde igår, och dagen innan. Varje dag är en ny chans till förändring. Varje förändring börjar någonstans. Varför inte låta idag bli den första dagen för dig att göra en positiv förändring i ditt liv.

Glad påsk

Nu börjar min påskhleg, och faktiskt också mitt "påsklov" då jag har semester nästa vecka :)) Påsken ska tillbringas hemma, delvis med dottern och delvis själv då röja, rensa, organisera och städa står på schemat. Känner mig laddad.

 

Direkt efter påsk, tidigt, tidigt på tisdag morgon åker jag hit

Jag ska åka på en tjejresa med ett nätverk som heter 4good. Jag har varit på Mallorca flera gånger, men aldrig varit i Alcudia, dit vi ska åka nu


Vi åker med Ving och ska bo på detta hotell. Tänk er 120 tjejer på samma resa :) Vilket liv det kommer vara, men så roligt det kommer bli.Det blir inte till att sova länge på morgnarna, för kl 7 varje morgon är det morgonlöpning med Röhnisch för dom som gillar det (inte jag då ,med andra ord :)) och sen kl 8 är det yoga här på stranden. Den kommer jag däremot vara med på, varje morgon.


Vår yogainstruktör på resan är Malin Berghagen, och jag ser verkligen fram emot att yoga med henne en vecka.


Resan innehåller även en hel del annat roligt

En av dagarna är det seminarie med Eva Forsberg Schinkler, som arbetar med ayurveda, och har skrivit en bok om det. Det är också något jag ser fram emot att lära mig mer omEn dag ska vi in till Palma, för att strosa runt och shoppa för dom som är intresserade av det. Själv försöker jag ju minska ner på mitt shoppande, så jag kommer mest gå runt och insupa atmosfären. Jag älskar att gå omkring i mysiga gränder, titta på folkliv, komma ut på små torg och köpa färsk frukt eller en god glass.

En dag finns det möjlighet för dom som vill, allt på programmet är ju frivilligt, att vandra i bergenMallorca är ju, trots att det inte är så stort, en mycket omväxlande ö med spännande natur. Bergen är dramatiska med vindlande vägar. För flera år sen var jag på Mallorca och hyrde då en bil. Jag körde runt i bergen och letade efter en golfbana som skulle ligga där. När man ser denna bild är det svårt att tänka sig att det ska finnas en golfbana någonstans, men till slut hittade jag den, och den var enormt fin. Till skillnad från många golfbanor i Sverige var där även lugnt och avslappnat. Man kunde gå sin runda i egen takt, och slippa bli stressad av bakomvarande spelare.


Naturligtvis måste det även finnas inslag av detta när man är i Spanien


Jag ser fram emot denna resa väldigt mycket. Det enda smolket i bägaren just nu är att jag kollade väderprognosen och det REGNAR på Mallorca. Varje dag. Hoppas, hoppas att det slutar till nästa vecka, för jag har ju även räknat med ett antal timmar i en solsäng vid poolen, i bikini, läsandes en bra bok :))


Ny header

Som ni kanske ser har jag numera en ny header på min blogg. Det är min mycket duktiga dotter som har fixat och trixat för att göra en ny header med en ljusare och lättare känsla som passar nu när det är vår.


Jag tycker hon har lyckats exceptionellt bra och jag är jättenöjd. Och naturligtvis en mycket stolt mamma. Tänk att min 12-åriga dotter är så duktig :)


Puss hjärtat, och tack för det fina arbetet!!!!!!

Veckans tips

Veckans tips är att titta igenom hemmet för att se om det finns trasiga saker. Det kan vara allt från kläder ( i min garderob hänger tex en klänning som spruckit i en söm och väntar på att bli lagad), porslin (allt från sprucket och kantstött porslin till vad som hände hos mig igår - ett av mina fina våningsfat i porslin låg på golvet när jag kom hem, med ett trasigt fat då katterna försökt leka med påskdekoration som stod i närheten :(), leksaker som barnen har lekt med och som har gått sönder, apparater som tex trasiga skrivare, DVD-spelare, möbler - ja det kan finnas trasiga saker lite varstans i hemmet.

Bestäm dig för om du vill behålla sakerna eller inte. Om du vill behålla sakerna, bestäm då när de ska lagas. Är det en smärre lagning, som med min klänning, passa på att göra det nu i påskhelgen då du troligen är ledig några dagar i sträck. Är det en större lagning som krävs, planera då in när och hur det ska bli lagat - och BOKA TID för det! Om du inte vill behålla saken, om det inte går att laga eller om det inte är värt besväret eller kostnaden för att laga det - släng dom!!


Trasiga saker stjäl energi, och du påminns om att de är trasiga och behöver lagas varje gång du ser dom. Istället för att tänka tanken, om och om igen - se till att det blir gjort, eller kasta det som är trasigt
.

Du är värd att bara ha saker som fungerar i ditt hem. Omge dig med saker som signalerar välstånd och harmoni, precis som du bara ska omge dig med saker som du tycker om, använder och har behov av :)


Jag har själv varit lite dålig på att se efter just dessa saker senaste tiden, men i påsk ska jag ta tag i det, precis som jag ska städa i vindsförrådet. Allt för mycket trasiga saker omkring en ger känslan av att inget fungerar och ger även ett fattigdomstänkande. Jag ska byta ut mina persienner som är trasiga mot nya fräscha. De jag har idag har jag fått överta. De var inte hela då heller, men just då var jag ändå glad att få dom gratis. Nu ska jag köpa mig nya och hela persienner :) Det finns även en del saker jag tycker om som katterna har haft sönder. En del har jag försökt limma ihop, men inte blivit nöjd med. De åker ut nu :( Tråkigt, men ibland finns det ingen räddning för saker även om man tycker om dom. Kantstött och naggat porslin har jag slängt ut tidigare, men det dyker alltid upp nytt av någon anledning. Kanske jag som är klumpig i disken :) Men en äggkopp som jag tappat i diskhon finns det som ska rensas ut, och så råkade jag slå ihop två av mina fina Matteustallrikar i varandra, så det gick av en stor flisa i lasyren på den ena. Aj, aj....


Vad har du för trasiga saker i ditt hem? Ta en runda och titta igenom hemmet.

Mer trädgårdsdrömmar

Om jag hade haft en större trädgård med ett fint träd mitt på gräsmattan (som jag faktiskt hade i mitt förra hus) så hade jag velat ha en sådan här vacker soffaBilden är från Fritsla tyglager i Kinna som har den här underbara trädgårdsbänken, och även massor av annan fin inredning i tre våningsplan. Värt en utflykt för att titta på alla vackra saker :)

Hoppas att inte solen är stressad :)
Hoppas att inte solen är stressad och på väg in i väggen :) Fler soldagar vill jag ha nu :))

Sol och hav ;)


Växthus

Jag har skrivit här på bloggen tidigare att jag hade velat ha ett växthus om vi hade haft en större trädgård. Nu har jag hitatt två mindre växthus som faktiskt skulle få plats i vår lilla trädgård.


Det första är från Hasselfors och är totalt på 4 kvm, varav 2 kvm är förråd, vilket verkligen skulle behövas här hemma


Jag gillar det här växthuset. Det är ganska snyggt och kombinerar växthur och förråd i samma byggnad. Det som talar emot det är väl mest priset, för det är dyrt för såpass liten ytaSjälva förrådsdelen som kan inredas med olika hyllor och krokar för förvaring av krukor, jord, gräsklippare och annat man behöver för att odla
Alternativet är detta växthus som är på 3 kvm och bara kostar 2995 kr, vilket är en bråkdel av priset för den andra. Odlingsdelen är större, men här finns det inget förråd
3 kvm innebär att det finns plats för en odlingsbänk och kanske en odlingspall, några fristående krukor och kanske tom en stol


Vilken det bli, och OM det ska bli ett växthus tål att fundera vidare på, men det finns iallafall två stycken som skulle fungera i vår trädgård, så lite sugen är jag


En underbar dag

Jag hoppas att alla ni andra runt om i landet har haft lika sköna dagar som vi har haft i Göteborg. Sådana här dagar vi har haft nu är dagar då vi kan tanka energi och glädje.


I söndags hade jag och dottern en härlig dag tillsammans. Först åkte vi till stallet och tittade på hopptävlingar


Uppvärmning på utebanan

 Framhoppning. Dottern lyckades fånga på bild det väldigt konstiga skuttet över hindret som den här hästen tog :)9 Även ryttaren såg något förvånad ut
Men när det verkligen gällde, inne på tävlingsbanan hoppade han perfekt


Stallet ligger väldigt nära havet, så vi passade på att åka ner till stranden och klipporna en stund. Väderrapporten säger att det ska bli riktigt varmt och skönt i påsk. Då kanske den lilla bärbara grillen åker med till stranden och det blir lunch utomhus :)Jag satte mig på huk på en klippa då dottern skulle ta kort...och tappade balansen så jag höll på att hamna i vattnet. Känns lite tidigt för ett dopp ;)

 


Lilla buskatten i trädgården
Dottern fastnar sällan på kort numera då hon oftast står bakom och tar korten, men här har hon fotat sin egen spegelbild


Eftermiddagen tillbringade på en biograf inne i stan där vi fick testa på att göra animerad film. Först gjordes lerfigurerna. Då det främst var för barn och dottern hade starka åsikter om hur hennes figurer skulle se ut, var jag inte till någon större hjälp. Men hon gjorde en jättefin svartvit katt och en vit hund av leran. Sen togs över 300 foton där figurerna flyttar sig en liten bit mellan varje, och resultatet blev imponerande. Det var en rolig erfarenhet och vi har bokat in oss på ytterligare ett tillfälle i maj.


Glädje är vackert


Är du stressad?

Stress skrivs det tonvis om i media numera, och allt fler människor känner sig stressade av olika skäl. Det vanligaste vi tänker på när vi pratar om stress är att ha för mycket att göra, att inte tiden räcker till.


Stress kan också vara att inte själv känna att du har kontroll över din tillvaro. KASAM är ett begrepp man ofta använder och det innebär att tillvaron är begriplig, hanterbar och meningsfull.
Stress kan bero på yttre faktorer, något du utsätts för, och av inre faktorer. Olika typer av livshändelser skapar stress. Studier har visat att genom att analysera dina samlade vardagsprövningar, istället för att bara titta på de stora påfrestningarna, får fram en bättre indikator på din stressnivå, och risken för att drabbas av stressframkallade sjukdom.

Mindre stressfaktorer

Ge dig själv en poäng för varje av nedanstående faktorer som påverkar dig


- partner börjar eller slutar anställning
- du börjar eller slutar högskola, skola eller universitet
- förändrade levnadsförhållanden
- byta bostad
- förändra religiösa vanor
- ta ett mindre lån
- förändring i antalet familjeträffar
- förändrade matvanor
- mindre lagbrott
- problem med chefen
- förändrade arbetstider
- revidering av personliga vanor
- byta skola
- förändrade sociala aktiviteter
- förändrade sovvanor
- semester
- jul

Total poängsumma för den här avdelningen ......................
Om du får fem poäng eller mer, lägg till ytterligare tre poäng för ökad stress. Din nya poängsumma är ..............


Medelstora stressfaktorer

Minnesvärda livshändelser, både de som är trevliga och de som är sorgliga, kan påverka din hälsa.
Ge dig själv två poäng för varje faktor som påverkar dig


- graviditet
- sexuella problem
- återanpassning till arbete
- en nära väns död
- ökat antal äktenskapliga bråk
- ändrat ansvar på jobbet
- enastående personlig bedrift
- en anhörigs förändrade hälsa
- ny familjemedlem
- förändrad ekonomi
- byte till ny typ av arbete
- ta ett stort lån
- ett barn flyttar hemifrån
- problem med ingifta släktingar


Total poängsumma för den här avdelningen ..............


Stora stressfaktorer

Stora påfrestningar hänger ihop med känslor av hjälplöshet och kan tex vara personlig skada, en släktings död eller krig
Ge dig själv tre poäng för varje faktor som påverkar dig


- en make/partners död
- skilsmässa
- äktenskaplig separation
- äktenskaplig försoning
- fängelsedom
- utmätning
- nära anhörigs död
- personlig skada eller sjukdom
- giftermål
- pensionering
- bli avskedad


Total poängsumma för denna avdelning ............


Tolka dina svar
Poängsumma för mindre stressfaktorer ...........
Poängsumma för medelstora stressfaktorer ............
Poängsumma för stora stressfaktorer .............
Total poängsumma ................

Detta är din totala poängsumma för stress orsakad av yttre faktorer, livshändelser
Stress kan också ha ett ursprung utifrån hur du känner dig och upplever olika saker, inre faktorer


På dessa frågor, besvara med hur ofta du känner på följande sätt. Svarsalternativen är aldrig, sällan, ibland, ofta eller alltid

1. Känner du dig ledsen på jobbet?
2. Befinner ditt familjeliv sig i obalans?
3. Anser du dig vara utsatt för stress?
4. Är du mycket missnöjd med dina nyckelförhållanden tex med partner, förälder eller barn?
5. Vantrivs du med andra aspekter av ditt liv?


6. Stänger du inne dina problem och har svårt att tala om dom?
7. Har du ett ständigt behov av att prestera?
8. Är du oklar över dina mål i livet?
9. Har du lätt för att bli arg eller irriterad?
10. Gör du två eller tre saker på en gång, eller har svårt att avsluta en sak innan du börjar på något nytt?


11. Tycker du att det är svårt att fatta beslut?
12. Lider du av depression, eller har gjort det tidigare?
13. Har du humörsvängningar. blir irriterad eller blir apatisk?
14. Har du några tvångsmässiga beteendedrag?
15. Har du svårt att koncentrera dig?


16. Tycker du att du inte orkar?
17. Känns det som om du är benägen att gråta vid minsta problem?
18. Är du ointresserad av att göra saker efter jobbet?
19. Har du dålig aptit?
20. Behöver du mat när du känner dig pressad?


21. Har du laster?
22. Har du svårt att sova?
23. Vaknar du trött?
24. Brukar du ha huvudvärk eller migrän?
25. Får du dålig matsmältning av stress?


26. Får du muskelspänningar av stress?
27. Blir du andfådd eller får hjärtklappning utan större fysisk ansträngning?
28. Blir du yr?
29. Har du hudproblem - utslag eller eksem?
30. Har du mindre energi än vad du brukar ha?


Sätt 0 poäng för varje aldrig, 1 poäng för varje sällan, 2 poäng för varje ibland, 3 poäng för varje ofta, 4 poäng för varje alltid och räkna ihop din totala poängsumma för denna avdelningen ...............


Lägg ihop dina poäng för yttre stressfaktorer......... och för inre stressfaktorer ............ så får du totalsumma ...........


Slutsumma 0-20
Du har en ganska avspänd attityd, vilket skyddar dig för livets strapatser. Antingen har du en medfödd förmåga att ta saker med fattning, eller så har du lärt dig att stress föder bara mer stress. Fortsätt med din positiva mentala inställning


Slutsumma 21-40
Du har ganska bra kontroll, men känner dig ibland pressad. Om stressen ökar kan du få problem med sömn, magen och återkommande infektioner. Titta på vilka delar du fått högst poäng och se om det är något du kan göra för att förändra det som är dina största stressfaktorer.


Slutsumma 41-55
Pressen har ökat sedan en tid tillbaka. Kanske känner du redan av det på din hälsa. Det är dags att se över och kanske ompröva olika delar av livet. Ägna mer tid åt det du tycker är roligt och mindre tid under press.


Slutsumma 55 -
Du behöver hitta balans i tillvaron igen. Ditt liv nu känns troligen som en lång kamp, och du är utsatt för flera olika stressfaktorer samtidigt. Om du inte redan har en samtalskontakt, är det dags att kontakta tex en stressklinik. Att ha ett stort stresspåslag under en längre tid är skadligt för hälsan på en mängd olika sätt.

Blommor, blommor...

Alla vårkläder behöver inte tvättas för att bli fräscha. Här hänger en av mina favoritklänningar på vädring, tillsammans med en jeansjacka från Odd Molly i det mjukaste, härligaste denimtyg jag någonsin känt. På ryggen är det ett superfint broderi med guldtråd.


Mindfulness

Lektion 12 - Hemma


"Att vara närvarande är långt ifrån trivialt. Det är kanske världens svåraste uppgift. glöm det där "kanske". Det är världens svåraste uppgift - iallafall för att bevara sin närvaro. Och det är den viktigaste uppgiften. När man blir närvarande märker man det genast, man känner sig genast hemma. När man är hemma, kan man släppa taget, vila i sitt eget varande, vila i medvetenhet, i själva närvaron, i sitt eget sköna sällskap."
Jon Kabat-Zinn

Släpp in våren

Låt ditt hem få en nystart nu när vi går in i en ny årstid. Tvätta bort allt salt från fönstren och byt ut vinterfärger mot fräscha vårpasteller.


Att våren äntligen är här kan få märkas även inomhus. Rena fönster släpper in mer ljus, svala färger balanserar vårljuset och värmen.


På vintern vill vi omge oss med tunga, lite murriga färger och textilier, boa in oss. Men på våren passar det med skira och ljusa färger. Byt ut textilier, rensa i garderoben och gör plats för våren.

Skapa vårkänslor hemma:

* välj pasteller och vitt som accentfärger - ha ett sommar- och ett vinterkit när det gäller gardiner, kuddar och mattor

* använd tunna. ljusa textilier som linne eller tunn bomull

* häng inte gardinerna så de täcker fönstren. Släpp in så mycket ljus som möjligt. Förläng gardinstången så gardinerna hänger mot väggen brevid fönstren istället för framför fönstren så får du in mer ljus i hemmet


* rensa bort allt gammalt och ge bort det du inte behöver längre. När du plockar undan dina vintersaker är det ett perfekt tillfälle att rensa bort allt som du inte har använt under den gångna vintern, sånt som är slitet eller sånt du har växt ur. När du tar fram dina vårsaker kan du göra en liknande granskning och se vilka saker du har tröttnat på och vilka saker du vill ha kvar


* Vårstäda och släpp in ny energi i hemmet :) Sätt in fina vårblommor och ge hemmet en härlig färgklickHär ska vi städa undan vintern idag. Vinterjackor och vinterstövlar ska få åka upp på vinden för säsongsförvaring. Tjocka stickade tröjor och stickade klänningar ska packas ihop och läggas undan. Sommarkläder ska gås igenom och tvättas, för om en vecka åker jag till Mallorca så det är redan dags att ta fram sommarkläderna :))


Vad är din passion?

Enligt lyckoforskningen är det vissa saker som gör att vi känner oss lyckligare, mår bättre och har en större livstillfredsställelse. Stunder av flow är en sådan sak dvs stunder när vi är så uppslukade av det vi håller på med att vi glömmer både tid och rum. Meningsfullhet pratade Bengt Brülde om på sin föreläsning, och att hitta något man brinner för - en livsuppgift. Vad är din passion? För en del människor är det inget konstigt eller svårt alls att svara på den frågan, men för andra är det inte så lätt. Därför tänkte jag ge tips om hur du kan göra kommande vecka en vecka fylld av passion, och kanske hitta mer passion.


När tycker du livet är som bäst? Bara genom att börja fundera på det sätter du dig själv i rörelse, dina tankar och dina känslor. När har du stunder när du känner dig riktigt levande och uppfylld av det du gör? Alla har vi sådana stunder ibland, men genom att identifiera när dessa stunder är kan du skapa förutsättningar att hitta sådana stunder oftare. Passion är för många en ovanlig känsla som de har svårt att vila i. Passion går inte att fånga i olika listor, för eller emot något. Det är inte konkret och praktiskt, utan bygger på en känsla och en känsla som ofta sitter i hela kroppen.


Passion är inte något som plötsligt drabbar dig, utan du kan själv skapa ett mer passionerat liv. Känslan kan ofta komma smygande och sedan växa sig starkare. För att kunna hitta något du verkligen brinner för är det viktigt att stanna upp och ge något en chans, och inte hoppa mellan olika aktiviteter för mycket eller för ofta. Det tar ca nittio dagar att skapa en ny vana. och ibland krävs det disciplin och uthållighet för att hitta det man brinner för. Det kommer inte alltid lätt, utan det kan göra lite ont att hitta sin passion. När du hittar något du är passionerad för handlar det om en känsla som ger dig energi, som får dig att tänka: ja, det här vill jag!


Passion är glädje och vilja i förening. Ta en vecka och prova olika övningar varje dag. Se vad som passar dig bäst, och fortsätt med det.


Måndag: Ta en breathwalk. Det är en gående meditation som du kan börja dagen med, eller avsluta om det passar dig bättre. Bestäm redan på söndag när på dagen du ska ta din breathwalk. Sträck på ryggen och känn dig stolt över dig själv. Rikta blicken rakt fram och gå med jämn rytm. Börja andas i takt med dina steg. Ta fem steg samtidigt som du andas in, ta fem steg medan du andas ut. När du fått in rytmen i andningen kan du byta ut räknandet mot ord som fyller dig med styrka och energi, tex stark, stolt, trygg, vacker. Gå så i en kvart. Detta är en bra mediation att börja med. Du är i rörelse och har lättare att slappna av. När du fokuserar på andningen eller på dina affirmationer får du vila från dina vanliga tankar. Här använder du flera av de olika lyckostrategierna jag skrivit om tidigare: ta hand om din kropp genom meditation och motion och att sträva efter tillstånd av flow. Du stärker även dig själv genom dina affirmationer

Tisdag: Skapa en vacker plats. Samla vackra saker som du tycker om på en speciellt plats. Du kan även bygga det som ett litet altare, om du vill. Skapa en helig plats för dig själv där du kan sitta och bara vara. Låt platsen bli en symbol för det vackra som är du. Pyssla om platsen, och ge dig själv samma känsla och samma omvårdnad.


Onsdag: Pröva passionsyoga. Pröva först en balansövning, trädet. Stå stabilt på båda fötterna, lyft upp ena foten mot vristen, knäet eller ljumsken, håll handflatorna mot varandra ovanför huvudet, andas lugnt och mjukt. Byt ben efter en minut och gör likadant. Detta är en av mina favoritpositioner i yoga. I nästa position ska du stråla. Sätt dig bekvämt, sträck armarna upp i luften som ett V. Håll fingrarna raka och sträck tummen. Andas lugnt och djupt. Fokusera på en punkt mellan ögonbrynen i två minuter. I tredje positionen är det dags för dig att blomma. Sätt dig bekvämt, och håll dina händer framför dig som en lotusblomma framför bröstet. Håll armbågarna in mot kroppen och händerna lätt kupade-, lillfingrarna möts. Slut nästan ögonen, men låt en strimma ljus sila in. Andas långsamt och mjukt in genom munnen i fyra sekunder. Håll andan i fyra sekunder, andas ut i fyra jämna delar genom näsan i fyra sekunder. Under utandningen upprepa ett tyst mantra Sa Ta Na Ma, ett för varje del i utandningen. Fortsätt andas så här i fem minuter.

Torsdag: Flowtesta ditt liv. Sätt en klocka på ringning åtta gånger under den dag, helst med oregelbundna mellanrum. När klockan ringer antecknar du vad du gör, hur du känner dig och om du upplever flow. Alla har vi stunder av flow, men det är inte alltid det uppstår där vi själva tror, men det är bra att ta reda på när det händer. Dessa stunder kan ge dig en hint om vad du vill ha mer av i ditt liv.


Fredag: Rivstarta dagen. Smörj in dig med mandelolja oc hgå sedan in i duschen och duscha i korta, kalla skurar över kroppen till du är helt vaken. Ta med dig känslan av att du klarar allt under dagen, och testa nya saker som tex att gå på en konsert själv, prata med en främmande människa - ja vad som helst som känns mest ovant för dig. Du besegrar både rädslor och tveksamheter när du går utanför din komfortzon. Analysera inte, utan bara gör. Ibland mår vi bättre när vi kopplar bort tänkandet och stannar i bara varandet, och bara gör olika saker


Lördag: Bryt negativa tankar. Börja med att fråga dig om du har något ogjort som tar energi från dig. Vilka surdegar har du som upptar dina tankar och din energi? Kan du göra dig av med det? Fyll sedan dig själv med positiva tankar. Har du ett smycke eller något liknande, ta tag i det då och då under dagen och tänk att "jag är vacker, jag är stark". Du bryter negativa tankar, och känslor av att inte räcka till. Dessa hindrar dig från att känna passion. Positiva tankar är ett sätt att ta hand om dig själv


Söndag: Gör en passionsbok. Köp en fin anteckningsbok, gärna en du blir glad av att se på, och bestäm dig för att din ska bli din dagbok om passion. När du går och lägger dig på kvällen, ställ fyra frågor och skriv ner svaren i boken. Vad är det som fått mig att känna att jag växt som människa idag? Vad har fått mig att krympa som människa? När har jag känt mig som mest levande idag? Utifrån dessa svar - vad vill jag fokusera på imorgon? Detta får dig att reflektera över dagen, dina reaktioner och känslor, men det får dig även att börja tänka nya tankar, plantera nya frön i ditt medvetande.


Vardagslyx

En öppen spis, eller braskamin, att tända en eld i mörka höstkvällar, eller kalla, fuktiga vårkvällar som vi har idag är en vardagslyx som jag saknar. Att sitta framför brasan, titta in i elden och värma sig är något jag saknar. Jag har haft öppen spis i flera tidigare bostäder.


Min nuvarande bostad har ingen rökkanal, så det finns ingen möjlighet för mig att installera en riktig kamin eller öppen spis, men en sådan här har jag funderat på


En fejkspis där man eldar med gel. Myskänslan finns fortfarande där, men värmeeffekten går ju förlorad. Är den ett bra substitut när man inte kan ha en spis med rökkanal? Någon som har en sådan här hemma?


Veckans tips

Nu när vi är framme i mitten av april, och solen har värmt våra ansikten så härligt, åtminstone några dagar, och tidningsframsidorna skriker ut att i påsk kommer värmeböljan, är det dags att fixa sin balkong eller uteplats.


Börja med att se över det som finns kvar där sen i höstas, rensa bort det du inte vill ha kvar, skura golven, möblerna och kanske även balkongräcket. Börja inreda din uteplats och tänk att det ska bli en plats för mysiga och avkopplande stunder


Hur ser möblerna ut - är det dags att byta ut dom, eller är de fortfarande fräscha? Är de lagom stora för din uteplats/balkong? Är de sköna att sitta i? Anpassa möblerna efter storleken på balkongen


Om du har balkong är det skönare för fötterna att gå på något annat än betonggolvet som de flesta balkonger har. Att använda mattor, trätrall eller konstgräs gör snabbt balkongen mer ombonad.

Växter är ett annat sätt att få en härlig känsla på balkongen. Var inte rädd för att välja mindre träd. De passar utmärkt på balkongen och ger lite mer trädgårdskänsla. De kan även fungera som en sorts "vägg". Tänk bara på att välja djupare lådor för växter med stora rotstystem. För att få variation kan du arbeta med växter i olika höjd, eller genom att sätta krukorna på olika höjd. Det gör planteringen mer spännande


Belysning behövs även utomhus, och det ökar den mysiga, ombonade känslan. Använd ljuslyktor, antingen stora som står på golvet, eller mindre som kan stå på bordet. Du kan även sätta värmeljushållare, eller en lampa, på väggen för att ha belysning på olika nivåer. En ljusslinga är också fint.


Att ha någon form av vägg känns skönt på balkongen, och du blir mindre utsatt för både väder, vind och nyfikna blickar. Sätt upp balkongskydd eller kanske en spalje så du får ett skyddat hörn där det känns skönt att sitta.


Även om du inte har en trädgård kan du skapa en trädgårdskänsla på balkongen, genom att använda textilier, växter och möbler. En lägenhet med en fint utnyttjad balkong får ett extra rum sommartid

Fredag idag ;)))


Hoppas ni alla har en härlig fredagskänsla nu så här fredag eftermiddag (forskning har visat att våra lyckokänslor ökar rätt mycket på fredag eftermiddag :)) och att ni får en underbar vårhelg

En helig plats

Heliga platser kan ge dig tröst oavsett om du delar den tro den representerar eller inte. Avsätt lite tid för att bara sitta och låta dina tankar flyga.


Platser för andakt har en atmosfär som inger lugn och tröst. Ofta är det även väldigt vackra byggnader.


Du kan även själv skapa en helig plats. Var kände du dig senaste inspirerad? Var det på stranden, framför en brasa eller kanske i ett tempel eller en kyrka. Det är inte så viktigt vart den heliga platsen ligger, utan vilka känslor du får när du är där. Besök din heliga plats några gånger i månaden, om du inte gör en helig plats hemma, och sitt bara där och slappna av en stund. Stressa inte för att göra så mycket, utan nöj dig med att bara vara.

Besök en helig plats nu i helgen, eller i början av nästa vecka. Välj gärna en tid då du tror att det inte kommer att vara någon annan där, och skapa lite tid för dig själv. Besök tex ett tempel eller en kyrka på förmiddagen efter en gudtjänst. Sitt bara där och andas, och fyll dig själv med frid. Om du inte känner dig bekväm med en religiös plats, leta då efter en plats i naturen som fyller din själv med lugn och ro.


Ibland går jag förbi en kyrka och går bara in och sätter mig en stund, tittar på de vackra utsmyckningarna och fönstermålningarna, njuter av lugnet en stund innan jag går ut i den brusande staden igen. Vatten har alltid haft en stilland inverkan på mig. Ibland går jag upp till den lilla skogstjärnen nära där jag bor, och bara tittar på änderna som sakta flyter fram på vattnet, ibland åker jag ut till havet och njuter av vinden, vågorna och helst en obruten horisontlinje. Där kan jag känna vad liten jag är i det stora hela, vilket får mig att känna ödmjukhet inför naturens storhet


Matdags

Jag och dottern lagar mat. Gissa vad vi ska äta? :))


 De tolv lyckostrategierna

De senaste veckorna har jag skrivit om tolv lyckostrategier som forskningen har visat fungerar för att må bättre, få större livstillfredsställelse och ökad lycka. Varje strategi fungerar. Du behöver inte använda alla tolv strategier, utan välj den eller dom som passar dig bäst.


En kort repetion:


Lyckostrategi 1: Att uttrycka tacksamhet
Lyckostrategi 2: Att vara optimistisk och tänka positivt
Lyckostrategi 3: Att undvika grubblerier och sluta jämföra sig med andra
Lyckostrategi 4: Att göra snälla saker


Lyckostrategi 5: Att vårda sina relationer
Lyckostrategi 6: Att lära sig härda ut
Lyckostrategi 7: Att lära sig att förlåta
Lyckostrategi 8: Att sträva efter flow


Lyckostrategi 9: Att njuta av livet
Lyckostrategi 10: Att sätta upp nya mål
Lyckostrategi 11: Att utöva religion och andlighet
Lyckostrategi 12: Att ta hand om kroppen genom mediation, motion och att bete sig som en lycklig människa


Vissa av dessa strategier kompletterar varandra. Om du tex har provat att uttrycka tacksamhet och tycker att det är en strategi som passar dig och din personlighet, kan du prova med att göra snälla saker eller att lära dig förlåta och se om dessa också kan passa dig.


Om du har testat att vara optimistisk och tänka positivt och tycker att den strategin har fungerat för dig kan du även prova att njuta av livet eller att lära dig förlåta, då de passar bra ihop.

Säljes

Jag har en sådan här kofta i min garderob, Lovely Knit Dark Red. Jag älskar färgen som är helt ljuvlig. Jag har fått kommentarer om att färgen är så härlig när jag har haft på mig koftan. Men, den är för stor för mig för att sitta riktigt snyggt, så nu ska jag sälja den. Storleken är 1, men den är såpass stor i storleken att den är som en stl 2, vilket motsvarar 38-40. Jag tänkte höra om det är någon av er läsare som är intresserad av att köpa den, annars lägger jag ut den på Tradera. Mitt pris är 900 kr.


Om du är intresserad av att köpa den här härliga koftan, lämna en kommentar eller maila mig på: ansi_72@hotmail.com

 


Rensa och röja

I senaste numret av Sköna Hem läser jag i en krönika något som jag tycker passar bra när man är i rensartagen -  'ingen sak in - samt tre saker ut'...". Många som försöker börja leva ett lättare liv, med betydelsen färre prylar börjar leva efter devisen "en sak in- en sak ut", men det ger ju bara status qou. Att börja rensa bort saker, utan att fylla på med nytt - det är först då det börjar märkas hemma, och hemmet blir renare och mindre fyllt med prylar överallt.


I påskhelgen har jag tänkt ta tag i mitt vindsförråd. Jag har ganska bra ordning där, men den senaste tiden har det blivit lite väl mycket saker som har hittat upp dit, dotterns minnessaker, möbler som inte får plats i hemmet, men som sparats för det kan vara bra att ha i en sommarstuga (det blev för övrigt inget köp av stugan på Österlen, men vi letar vidare), anteckningar och böcker från min psykologutbildning. Nu har jag tänkt ta ett ordentligt krafttag på allting som finns där. Allt som jag ställt där ska bäras ut, och sen ska jag bara plocka tillbaka de saker som ska få vara kvar, vilka ska organiseras på ett ändamålsenligt sätt.

En hel del saker ska slängas bort, och en del åker ut på Blocket och på Tradera för att säljas. Det blir många saker ut och inga in där :))


I hemmet i övrigt rensar jag kontinuerligt. Det tar aldrig slut, utan det går alltid att gå igenom köksskåp, bokhylla, lådor, garderob och se på sina saker med nya ögon och fråga sig - tycker jag om det här, använder jag det här, behöver jag det här - och ibland blir svaret nej på dessa frågor och ytterligare saker åker ut. Och i garderoben har jag detox året ut. Inga nya kläder kommer in, om det inte är något som jag absolut behöver. Igår och idag tex blev jag mycket medveten om att jag inte äger några gummistövlar. Mina gamla läckte vatten och slängdes i höstas, och inga nya blev inköpta då. Kanske det blir ett inköp av dessa - ett par klassiska, svarta Hunter. Jag har tröttnat på billiga gummistövlar som spricker och läcker efter bara några månaders användande.

Lyckostrategi 12

Den tolfte, och sista, lyckostrategin är att ta hand om din kropp. Ta hand om kroppen kan man göra på många olika sätt.


Ett sätt, som är vanligt i österländska religioner som buddhismen, är att meditera. Genom att meditera regelbundet lär man sig att gå in i ett sinnestillstånd där man är extra närvarande och extra avskild. Detta sägs kunna skapa lycka. Det finns många olika sorters meditation, men i alla meditation är det viktigaste inslaget att vi försöker bli mer uppmärksamma. I meditation kan man fokusera på en enskild sak som tex att titta på en ljuslåga, fokusera på andningen, ett ord , ett mantra som man upprepar om och om igen. Gemensamt för all meditation är att:

- var icke-dömande dvs iaktta nuet utan att utvärdera vad som sker
- var planlös dvs att inte tänka för mycket på att uppnå sina mål
- var tålmodig dvs försök inte skynda på eller tvinga fram resultat. Låt processen ta den tid det tar
- var tillitsfull dvs  lita på dig själv och på att saker kommer att ordna sig
- var öppen dvs var uppmärksam på allt som om du såg det för första gången, även småsaker
- släpp taget dvs lägg grubblerier åt sidan

Det finns många studier som visar att meditation ger många positiva effekter. Den som mediterar regelbundet blir lyckligare, har en lägre stressnivå och bättre fysisk hälsa bland annat. Den som mediterar blir också mindre ångestfylld och deprimerad.


Det finns mycket forskning som stöder att medtiation är ett kraftfullt verktyg att använda, om vi lär oss att göra det på rätt sätt och gör det till en vana, som en del av en livsstil, ungefär på samma sätt som motion.


En enkel meditationsövning:


Sätt dig i en bekväm stol, rak i ryggen. Blunda och koncentrera dig på att andas in och ut. Vidf utandning kan du tyst upprepa ett kort ord som tex aum, en, ja. Du kan välja att istället fokusera på ett föremål eller på ett ljud, kanske ett stearinljus eller en ton. Ett annat alternativ är att enbart fokusera på andningen. Om tankarna glider iväg, vilket det lätt gör, speciellt när man inte är van vid att meditera (om ni har sett Julia Roberts försöka meditera i Eat, pray, love vet ni vad jag menar :)), låt tankarna passera och vänd sen tillbaka uppmärksamheten till andningen. Låt inte tankar, grubblerier, fantasier ta kontrollen över dig. Det är du som bestämmer över dom. Som nybörjare kanske du bara klarar ett par sekunder i taget. Börja med fem minuters meditation och öka efter hand tills du är uppe i tjugo minuter. Försök att sitta en stund varje dag. Om möjligt kan du hitta en speciell meditationsplats som är bekväm och fri från störningar. Om du vill kan du dekorera den med bilder och konstverk som passar.


Ett annat sätt att ta hand om kroppen är att motionera. Vår kropp är inte gjord för allt stillasittande som vi har idag, utan den är gjord för rörelse. Motion är dessutom lika effektivt som medicin vid depression har forskning visat. Då handlade det om tre pass i veckan som var ca 45 minuter långa, och bestod av cykling, gång, jogging med måttlig till hög intensitet. Det krävs alltså inte väldigt mycket tid för att ge en stor effekt. Fysisk aktivitet lindrar ångest, stress, sänker dödligheten och minskar risken för många sjukdomar. Motion gör också att vi sover bättre, stärker muskler, leder och skelett. Det finns även många studier som visar att motion är den effektivaste lyckostrategin när vi vill ha snabb effekt.

I studier har det visat sig att motion på plera sätt påminner om mediation på så sätt att båda ger positiva effekter som förbättrat självförtroende, en känsla av flow, ett sätt att skingra tankarna och ett sätt att varva ner efter en stressig dag. Skillnaden är att motion ger högintensiva känslor som energi, entusiasm och kraft medan meditation ger lågintensiva känslor som lugn, fridfullhet och stillhet. Alla dessa är positiva känslor som får oss att må bra.


Motion kan också skapa och stärka sociala kontakter, vilket kan generera nya vänskapsband och lindra ensamhet.


Att ta hand om sin kropp genom motion ger positiva effekter både på kort sikt och på lång sikt. På kort sikt ger det en extra kick direkt efter avslutat träningspass och gör att du känner dig upprymd, energisk och motiverad. På lång sikt ger det en bättre hälsa och kanske går du ner i vikt och trivs bättre med din kropp. Om du ger träning en chans, och försöker hålla ut och träna regelbundet i minst elva veckor börjar träningen bli en vana och en natrulig del av ditt liv.

När det gäller träning är det viktigt att hitta en träningsform som passar in i din livsstil, din ekonomi och din personlighet. Börja inte tex med löpning om du vet med dig att du hatar att bli blöt och ställer in träningen så fort det regnar lite, börja inte träna på gym och du vet att du tycker det är tråkigt och dessutom dyrt. Fundera på vad du älskar att göra och träna på ett sätt som bekräftar dig som person. Är du social och utåtriktad kanske en lagsport passar dig. Om du älskar naturen kanske promenader är den bästa motionsformen för dig, eller kanske löpning. Om du älskar att bada kanske simhallen är din bästa motionsplats. En annan viktig sak är att inte gå ut för hårt i början, för då tröttnar du säkert snabbt. Det blir helt enkelt för jobbigt. I början ska du inte gå över 60 procent av din maxpuls. Du får enkelt fram din maxpuls genom att ta 220 minus din ålder. Efter du gått från nybörjarstadiet rekommenderas att du ligger mellan 65 och 80 procent av din maxpuls under träning.


Ett tredje sätt att ta hand om kroppen är att börja bete sig som en lycklig människa. Om vi låtsas att vi är lyckliga genom att le, spela energisk, entusiastisk och engagerad ger det dubbel effekt. Dels får vi några av de fördelar som följer med tex att vänskapsband stärks, människor ler tillbaka men vi blir även lyckligare på riktigt. Vi kan alltså lura, eller träna, oss själv att bli lyckligare genom att låtsas vara lyckliga.
Vår i trädgården

I helgen har vi haft ett fantastiskt vårväder i Göteborg. Strålande sol och sexton grader varmt. Jag passade på att pyssla i trädgården, plantera lite vårblommor och köpte nya trädgårdsmöbler. Cykeln dammades av efter vintervilan och en liten cykeltur hanns med också :)
Nya trädgårdsmöbler som passar bättre i min lilla trädgård än den stora teakgruppen känns bra


Vårblommor runt planteringsbordet, som är i fokus även inifrån så jag kan njuta av de härliga blommorna även dagar när vädret inte lockar till utevistelse
Lyckostrategi 11

Det är viktigt att ta hand om kropp och själ, och den elfte lyckostrategin är att utöva religion eller andlighet.


Om du känner att detta skulle kunna vara en lyckostrategi som passar dig och din personlighet så har forskning visat att religiösa personer har bättre hälsa och större välbefinnande. Ett skäl kan vara att religiösa personer lever ett hälsosammare liv då många religioner förbjuder alkohol, narkotika, sex utanför äktenskapet och rökning. I många religioner förespråkar man även måttfullhet och tacksamhet.


Religiösa personer är inte bara fysiskt sätt friskare. De skattar sig även som lyckliga och nöjda med livet i högre grad än icketroende. Det finns flera saker som kan förklara detta. Dels har de starka relationer med andra människor som tillhör samma församling och har därmed ett större socialt nätverk, dels har den en relation med Gud som blir både en källa till tröst och även att troende upplever sig villkorslöst uppskattade, älskade och sörjda för av Gud.
Att tro att Gud ingriper om det behövs ger en känsla av lugn och fridfullhet. Uppfattningen att Gud har ett syfte med allt som händer gör det också lättare att hitta en mening både i vardagen och i traumatiska händelser


Att utöva en religion kan även ge hopp, tacksamhet, kärlek, medkänsla, glädje, förlåtande. Alla dessa är delar som forskningen visat är känslor som gör oss lyckligare.


Religion har ju fått en mindre betydelse i Sverige idag än vad det hade för 100 år sedan. Forskning har även visat att sambandet mellan religion och lycka är starkare för kvinnor än för män, för nordamerikaner mer än för européer, för svarta amerikaner än för vita, för gamla än för unga.


Andlighet kan ge samma sorts lyckokänsla som religion, och även om andlighet och religion överlappar varandra, finns det en viss skillnad. Andlighet behöver inte ha religiösa inslag, utan andlighet kan definieras som sökande efter något heligt. För att betrakta saker som heliga behöver man inte tro på Gud, utan det kan tex vara ett arbete som upplevs som heligt, som ett kall, eller man kan se kroppen som helig, eller äktenskapet som något heligt, eller föräldraskap - eller något helt annat, personligt. Andlighet, att hitta något som är heligt, ger också motivation, mening och tillfredsställelse.

Veckans städtips

Denna vecka kan du passa på att göra en extra städinsats i köket. Ta en liten stund varje dag, kanske femton minuter om dagen och gör en städinsats. En liten insats varje dag gör att du inte behöver storstäda hela hemmet på en och samma gång, utan klarar dig med vanlig veckostädning samt en extra liten insats varje dag.


Måndag: Rengör sophinken och utrymmet under diskhonTisdag: Torka alla bänkar. Flytta runt på saker som står på bänken så du kommer åt överalltOnsdag: Rengör diskhoarna ordentligt.Torsdag: Rengör vitvarorna på utsidan. Torka bort fingeravtryck, fett och smuts från diskmaskin, spis, kyl fläkt.Fredag: Torka lister dvs de du kommer åt utan att behöva möbler om hela köket. Passa även på att torka listerna runt dörrarna och lysknappar

Pippi

Vaknade tidigt imorse, delvis av mig själv och delvis av en envist jamande katt som gärna vill dra upp mig ur sängen supertidigt även på söndagar. Han visar ingen respekt för andras vila minsann :)


Jag gillar musik och i mitt huvud snurrar det ofta olika låtar, gärna på repeat så det är samma melodisnutt som går om och om igen. I morse vaknade jag och i huvudet snurrar "här kommer Pippi Långstrump, tjolahopp, tjolahej, tjolahoppsansa" av någon märklig anledning. Dottern är tolv år så det är många år sedan hon och jag
sjöng den tillsammans

Men då kom jag att tänka på en bok som står i bokhyllan, Pippi Power-7 vägar till kvinnlig kraft av Gitte Jörgensen. Jag fick den boken rekommenderad, och köpte den, men när jag började läsa den fastande den inte riktigt hos mig, så jag har fortfarande inte läst mer än något kapitel. Boken handlar iallfall om skapa kvinnlig kraft, och kapitlen har inspirerande rubriker som Inre kraft, Skapande, Passion, Självkänsla, Kreativitet, Nätverk, Njutning. Alla dessa områden intresserar ju mig så boken borde tilltala mig. Men, som genomgående tema i boken använder Gitte Pippi Långstrump som kvinnlig förebild, och tycker vi ska vara lite mer som Pippi. Hon frågar också om du tillhör dom som fastnat i Annika-fällan och är snäll, lydig och bryr dig om vad andra ska tycka och tänka, istället för att lyssna till din inre röst. Budskapet gillar jag, men jag har lite svårt för att hon drar in Pippi Långstrump sida upp och sida ner på ett för mig ganska tjatigt sätt. Om det inte stör dig har du säkert mer glädje av boken än jag.

Gitte Jörgensen har även skrivit böcker om Simple Living, och jag har ytterligare en bok skriven av henne

Den boken tycker jag mycket om, och återkommer till igen och igen. Kanske jag tar mig igenom Pippi Power också och bortser från att det står Pippi på varje sida.....eller så kommer den dyka upp här på bloggen i en utlottning. Är det någon av er som är/varit nyfiken på Pippi Power eller som har läst den? Om du läst den, vad tyckte du om den?

Åh vilken härlig dag

Vad jag älskar den här årstiden, och så härligt det är att vakna tidigt. Det är tyst ute, solen skiner och bara några fåglars kvitter som hörs. Katterna får gå ut i trädgården och njuta av sol och frisk luft. Gräsmattan har börjat bli grön och de äter av saftigt nytt gräs och verkar njuta av livet de också.


Gör mig en god frukost med kokt ägg, rostat bröd, te och apelsinjuice och äter vid den öppna altandörren. Även katterna får smaska på några favoriter, Maxi får skinka och Figaro får kaviar. Båda två är nöjda.


Själv ska jag klä på mig och bege mig till stallet idag. På vägen hem ska jag in på handelsträdgården och handla vårblommor. Imorgon blir det en dag med pyssel i trädgården.


Igår kväll såg jag Livet från den ljusa sidan, som TV visade (höll på alldeles för sent för mig men var ju tvungen att se klart:))


Det var en del år sedan jag såg den sist, men det är en så bra film tycker jag. Om man har psykologglasögon på sig och ser filmen utifrån dagens lyckoforskning visar den på ett par viktiga saker för att må bra. Filmen handlar om en man (Jack Nicholson. Han är en enstöring med ganska grava tvångssyndrom. Han är ganska elak mot människor han möter. En av de få människor som faktiskt pratar lite med honom är en servitris på den restaurang han går på varje dag (Helen Hunt). Han är en ganska miserabel person, och det är först när han blir påtvingad att ta hand om sin böggrannes hund som han börjar förändras. Han har tidigare tycket mycket illa om både grannen och hunden, men då han blir påtvingad att vara hundvakt börjar hunden och han att knyta an till varandra. Han börjar även knyta an till servitrisen och bestämmer sig för att hjälpa henne genom att betala för en läkare till hennes som.


Även om hans motiv är i grunden själviska - han vill att hon ska kunna komma tillbaka till jobbet och servera honom, då han inte klarar av några förändringar i sin inrutade tillvaro - känner han av det som lyckoforskningen har visat är så viktigt för vårt välbefinnande - att hjälpa andra. Det är först när han börjar hjälpa andra och skapa relationer till andra personer som han börjar visa en mjukare sida av sig själv. Då grannen, som han tidigare har avskytt djupt, blir hemlös erbjuder han honom att få bo i hans lägenhet.


En underbar film om hur viktigt det är att vårda relationer, visa omtänksamhet och hjälpa andra, och även att kärlek kan uppstå där man minst har anat det.


Filmen fick sju Oscars när den kom ut 1997, både för bästa film, bästa manliga skådespelare, bästa kvinnliga skådespelare och bästa manliga biroll. Jag förstår det, för det här är en riktigt bra film.Mindfulness

Lektion 11 - Helhjärtat

"Livet är enastående intressant, avslöjande och hänförande när vi ställer upp helhjärtat och uppmärksammar detaljerna"
Jon Kabat-Zinn

De stilsmartas handbok

Modejournalisten Sofia Hedström tröttnade på att fokus hela tiden låg på nytt mode varje säsong, istället för på  vad som var bra mode. Hon bestämde sig för att ha ett års shoppingdetox, ett helt år utan shopping. Detta ledde till att hon skrev boken "Modemanifestet: De stilsmartas handbok"


I boken beskriver hon även sju steg till att bli stilsmart, om att vara mer kreativ med kläder, och samtidigt medveten. De flesta av oss har överfulla garderober, som vi ständigt fyller på med nytt. Hennes sju tips för att bli en medveten klädkonsument är:

1. Vi vet vad vi äger.
    Inventera din garderob. Sortera dina kläder efter kategorier och rensa ut plagg du inte använt på två år.

2. Vi kan vår stil
    Samla bilder på dig själv i kläder du gillar. Fråga dig själv vad du oftast tar på dig när du vill känna dig snygg
    och även vilka kläder som ger dig självförtroende

3. Vi trendvägrar
    Shoppa i din egen garderob. Eftersom trender hela tiden kommer tillbaka, är det möjligt att du redan har något
    av det som är kommande säsongs nyckelplagg i garderoben

4. Vi motstår lustarna
    Undvik butiker när du inte är på topp, och undvik att shoppa i grupp. Båda dessa situationer ökar benägenheten
    för impulsköp. Om du verkligen behöver något - skriv en lista, och håll dig till den

5. Vi förstår konsekvenserna
    Ta reda på var dina kläder är tillverkade, och gärna också under vilka förhållanden. Förstå sambanden mellan
    att ett klädesplagg kan säljas tokbilligt, och hur det har blivit producerat. Handla second hand. Det är bra för
    miljön.

6. Vi älskar våra kläder
    Organisera plaggen i din garderob. Laga trasiga fållar, sy i knappar och var rädd om dina kläder genom att
    underhålla och vårda dom.

7. Vi är en del av det klädsamma kretsloppet
    Ge bort kläder du inte längre vill ha. Anordna en klädbytardag, sälj dom i en seconhandaffär, på Tradera eller
    på Blocket, eller ge bort dom till någon som behöver dom eller skänk till en välgörenhetsorganisation.


Jag blev väldigt inspirerad när jag läste om att ha ett års shoppingdetox och inte handla några mer klädesplagg alls detta år. Jag tänker anta den utmaningen. Under resten av detta år kommer jag inte handla några mer kläder, förutom underkläder och någon bas T-shirt som jag har under kläder. Jag har allt jag behöver. De senaste åren har jag bytt ut stora delar av min garderob. Efter att ha pluggat i sex års tid, och under den tiden levt bara på studielån kändes det skönt att äntligen få en ordentlig lön, och ha råd att skaffa mig de kläder jag tycker är vackra, utan att bry mig om priset. Så under de senaste två åren har jag rensat bort kläder jag inte längre tycker om, och det nya jag har handlat har varit dyrare kläder än jag köpt tidigare. Nu har jag den garderob jag vill ha, så från och med nu blir det totalt köpstopp när det gäller kläder.

 


Ännu en vecka med Lina

Veckan som kommer är det dags för en vecka med Linas matkasse igen. Fast jag har redan märkt att vår familj nog är för liten för att det ska passa in för konceptet. Jag har massor av mat kvar av det som skulle vara för förra veckan, både tillagat i frysen och flera portioner i kylskåpet. Jag har även en del råvaror som jag inte har använt slut på, och som jag troligen kommer behöva slänga. Jag tycker inte om att slänga mat. Så det blir nog bara Linas matkasse en vecka till, tyvärr för jag gillar konceptet och recepten är kanon. Men det är för mycket för två personer. Det borde finnas en mindre kasse för små familjer.


Kommande vecka har iallafall dessa recept


Veckans meny vecka 15

A Medel: Kyckling med solrospestoströssel och spaghetti
B Medel: Sydamerikansk chiligryta med svarta bönor och färsk koriander
C Medel: Indonesisk köttfärslimpa med gurk-fraiche och ris
D Snabb: Fisksoppa med saffran och tomat serverad med baguette.
E Tuff: Fänkålsbrässerad fläskytterfilé med parmesandoftande potatismos.


Det mesta låter jättegott. Spännande rätter och bra variation. Jag ska ge det en chans en vecka till, och efter det fatta beslut om det blir en fortsättning eller inte

Längtan

Så här hade jag gärna tillbringat dagen idag., halvliggandes i solen och läsa. Längtar till sommaren
Bilden är från Beach House med sina sköna jerseypåslakan

Badrumsinspiration

Febern slog till igen igår kväll, så idag blir en vilodag. Kanske det, i kombination med att vädret är lite gråtrist och blåsigt ute, som gör att jag tittar på inspirerande badrum. Det tråkigaste rummet när man bor i en hyresrätt är badrum. Det finns inte så mycket jag kan göra för att få det badrummet jag vill ha, mer än att jobba med textilier som handdukar, matta, duschdraperi, accessoarer som tvålar, burkar osv. Själva stommen är som den är. Men drömma kan man ju alltid göra :)


Vad sägs om det här badrummet, eller är det ett vardagsrum med badkar? ;) Jag gillar badrum som är stora och generösa, och gärna med möbler som ger det lite mer av rumskänsla, men här blir det lite väl mycket rumskänsla tycker jag.


Däremot gillar jag detta badrum. En av mina favoritbloggare, http://mittlivplandet.blogspot.com/, har precis renoverat sitt härliga badrum, och här har hon fått till en rumskänsla utan att tappa bort badrummet


Jag gillar den lantliga stilen, och detta badrum från Pottery Barn tilltalar mig. I mitt eget badrum har jag mycket vitt, trä och beiga handdukar. Vilsamt för ögat och för själen


Badrum från Svedbergs

Det här skåpet, Hemnes från IKEA, funderar jag på att skaffa till vårt badrum. I vitrindelen tänker jag mig att förvara handdukar och lite vackra saker, medan lådorna blir perfekta för förvaring av underkläder. Jag tycker det är fint att ha någon möbel i badrummet, just för att skapa rumskänsla


Kungligt snyggDen här boken är jag nyfiken på. Någon av er som har läst den?

Harmoni

Idag har jag blivit inspirerad av flera av mina favoritbloggar. En blogg som jag har nämnt här tidigare, http://fengshuiblogg.blogspot.com/ som jag verkligen rekommenderar er att läsa om ni är intresserade av att skapa ett harmoniskt hem, visade upp sitt städskåp idag. Hela hennes blogg, och hem, andas harmoni - så även en sådan bortglömd sak som städskåpet. Irene, som skriver bloggen, är certifierad feng shui konsult och väldigt duktig. Har du inte läst hennes blogg tidigare, titta in och gå igenom de olika kategorierna. Enormt inspirerande tycker jag. 
Har du sett ett sådant härligt städskåp? Inga plastgrejer, inga klara färger, inget överflöd av städprylar. Naturmaterial i allt och endast det nödvändiga. Ofta behöver vi inte massa olika rengöringsmedel, utan diskmedel och såpa räcker långt. I mitt städskåp ser det inte ut så här kan jag tala om :) Jag använder även mitt städskåp som förvaring, men när jag ser det här får jag mig en tankeställare. Även om jag bor i en hyresrätt kan jag se till att städskåpet speglar mina behov, och inga standardbehov. Jag kan tex ta bort medicinskåpet, då jag inte har mer saker där än lite huvudvärkstabletter, plåster och en febertermometer. Ska fundera på hur jag vill ha det i mitt städskåp och se vad jag kan ändra på. Jag vill ha en så skön och harmonisk känsla som Irene har ;)


Jakten på lyckan

Har du följt serien Jakten på lyckan med Hanna Hellqvist på SVT? Om inte finns de åtta avsnitten att se på SVT Play, men du får skynda dig. De finns bara kvar till imorgon natt. Varje avsnitt är en halvtimme långt, och Hanna prövar olika lyckostrategier, kollar vad forskare säger (där hon konsulterar Bengt Brülde), tar upp lyckomyter och träffar spännande människor. Serien är intressant och sevärd tycker jag.


Själv hade jag missat sista avsnittet och såg det just på SVT Play. En tittare hade mailat in till Hanna och undrade varför vi var tvungna att komplicera allt. Lycka var enkelt menade hon. Allt vi behöver är något att göra, någon att älska och något att se fram emot. Det ligger mycket i det. Något att göra kan betyda ett arbete eller en meningsfull aktivitet, någon att älska innebär alla sorters relationer och något att se fram emot ger hopp och optimism. Alla dessa delar är centrala i lyckoforskningen.


Tittarna har även fått möjlighet att maila in sina lyckotips. Här får ni ta del av några av dom:

För mig är lycka när jag åker hem till min dotter och träffar mitt barnbarn Alva åtta månader, hennes glädje över att se mig är obetalbar. Den kärlek jag känner för henne trodde jag inte man kunde känna för en unge som inte kommit ur en själv.
Sen att vakna varje dag och veta att jag själv styr hur min dag ska bli, att jag har möjligheten att själv påverka mitt mående.
Annelie

När jag ska gå till bussen på morgonen så ser jag att det är 6 minus ute och att jag antagligen kommer frysa när jag kommer ut, så brukar jag le, öppna dörren och så känns det så mycket bättre. Tänker inte att det är så kallt och jag blir gladare, ett hett tips!
Emma

Om du är snäll mot dig själv blir du automatiskt snäll mot andra, vilket gör både dig o dom lyckliga
Louise

Dans gör mig lycklig!! =) Närhet, skratt, dansglädje, go musik, glada människor. Dans får det att spritta i hela kroppen och då är det helt stört omöjligt att värja sig mot lyckan! =)
Linda

Lycka är att skapa något. Det kan vara en målning, en skulptur, ett broderi, en stickad vante, något snidat i trä, ett naturföremål som bearbetas till ett konstverk, ett skrivet brev-eller helt enkelt en gammal möbel som man målar om, en tapet som man får upp på väggen, ett snickrat vedskjul eller något annat som ger synligt och/eller praktiskt resultat! Kreativitet ger lycka!
Aja

Lycka är att vakna på morgonen och se den man älskar, krypa ner i hans säng och känna värme. Att få en puss och få säga "godmorgon älskling".
Annica

Om du är snäll mot dig själv blir du automatiskt snäll mot andra, vilket gör både dig o dom lyckliga
Louise

Att Uppdrag Granskning finns gör mig lycklig.
Susanna

När jag ska gå till bussen på morgonen så ser jag att det är 6 minus ute och att jag antagligen kommer frysa när jag kommer ut, så brukar jag le, öppna dörren och så känns det så mycket bättre. Tänker inte att det är så kallt och jag blir gladare, ett hett tips!
Emma

Jag är lycklig när jag är i nuet, är helt fokuserad i det jag gör eller inte gör. Att vara ett med naturen och se det vackra som finns på vår jord!
Marie


Champagne är nog ändå lösningen på alla världens problem.
Emelie


Mina bästa lyckoögonblick:
-När man har städat hela lägenheten och kryper upp i soffan med nybakade Scones och en bra film.
-När man sitter ute på västkustens klippor i solen och lyssnar på havet.
-När man jammar med sjukt duktiga musiker och glömmer bort tid och rum.
Britta

-Överraska din kärlek med en 3-rättermiddag emellanåt.
- Sitt ner en liten stund varje dag och tänk på hur dagen har varit och vilka människor du träffat och säg till dig själv att det har varit en bra dag. Då sover man bättre.
- Börja dagen med att snacka med en kompis, peppa varandra till vad ni ska göra idag!
Jeanette


-Försök göra mot andra det du vill att andra ska göra mot dig!
- Sök vinn-vinn-situationer, handlingar som både ökar din egen och en annan persons glädje.
- "Låna ut" ditt öra då och då i möten med andra människor! Nästan alla tycker om att få prata eller berätta, "varav hjärtat är fullt talar munnen". Själv får man inblickar i andras liv och lär sig alltid något.


Vad ger dig lycka?


Känslosamt

Idag satte jag mig vid datorn och läste mina favoritbloggar som vanligt. En av dom är http://www.inspireme-today-oddmolly.com/. Danska Annette visar fantastiska bilder på Odd Molly kläder. Men dagens inlägg handlade om en av hennes älskade islandshästar som varit sjuk i ett år, och som hon nu tagit beslut om att han ska avlivas imorgon. Inlägget var mycket känslosamt, och fullt av tvivel på om hon ska vara med in i det sista eller inte, och hur säger man egentligen farväl till en älskad vän?


Jag blev själv väldigt berörde när jag läste hennes inlägg, och mindes dagen för drygt ett år sedan när vi sa farväl till vår älskade hund, och hans sista stund hos veterinären. Jag älskar mina djur. En relation med djur är så oerhört givande, och de ger så mycket kärlek utan att kräva något i gengäld. De är trofasta, finns alltid där för kel, ger av sin kärlek, och tröstar när man behöver det. Jag skulle inte kunna tänka mig ett liv utan djur, men en del av det är tyvärr att vi som djurägare måste fatta beslut om när det är dags att säga farväl. Det är inget lätt beslut, och det är ett beslut som innebär både sorg och smärta.


Frågan om man ska vara med eller inte beror mycket på hur man är som person, men jag tror man ångrar sig efteråt om man valde att inte vara med. Det kan även väcka massa tankar om hur det egentligen var, gick det fort, led han osv. Livet innebär både glädje och sorg, lätta och svåra handlingar, och även om det är något av det svåraste som finns att se en vän försvinna, tror jag att det är en av de svåra stunderna vi mår bättre av att ta oss igenom. Jag tror det är viktigt att få säga farväl på riktigt, och inte behöva undra senare om man gjorde rätt eller inte. Och för ens bästa vän är det också mycket tryggare att få vara omringad av människor den känner och älskar.Lyckostrategi 10

Den tionde lyckostrategin är att sätta upp nya mål.


Forskning har visat att människor som strävar efter något som är viktigt för dom på ett personligt plan är mycket lyckligare än människor som saknar starka drömmar. När du hittar en lycklig människa hittar du också ett projekt. Det projketet kan handla om väldigt olika saker som tex att lära sig ett hantverk, att byta yrke, ge barnen goda vanor, snickra, odla sin trädgård mm. Vissa människor sätter ipp mål som gäller arbete, medan andra satsar på familjen, vänner eller andlighet.


Forskning har även visat att det är själva processen i att arbeta mot ett mål som är det viktiga, tom viktigare än att faktiskt uppnå målet. Att ha en meningsfull livsuppgift att sträva mot är ett av de bästa sätten att bli varaktigt lycklig. Om du inte vet vilka mål som är viktiga för dig är en början att fundera över, och bestämma dig för, vilka mål som kan göra dig långsiktigt lyckligare för att sedan inrikta dig på dom, istället för att ta till dig mål som samhället trycker på som att tjäna pengar, bli snyggare, skaffa sig ett vackert hem osv.


Att ha ett mål och arbeta mot det på ett målmedvetet sätt ger oss först och främst en känsla av mening och att vi

har kontroll över våra liv. Att inte ha några särskilda mål gör människan vilsen och omotiverad. Att ha mål att arbeta mot stärker även självkänslan, vi får bättre självförtroende och känner oss mer effektiva. Att dessutom ha olika delmål som vi når på vägen mot det stora målet ger oss även flera tillfällen till positiva känslor som glädje och stolthet. Att ha mål ger också mening och struktur åt vardagen. Mening och struktur är en de vikigaste delarna i att ha ett arbete, och också något som ofta saknas för människor som är arbetslösa eller är pensionärer. Därför är det viktigt att försöka skapa struktur och mening i vardagen även om du inte har ett arbete att gå till. Ytterligare en fördel med att vara målmedveten är att det hjälper oss att planera tiden på ett bra sätt.


Vilka slags mål vi sätter upp har också betydelse. För det första är det viktigt att det handlar om inre mål, mål som vi själva upplever som givande och viktiga. Inre mål är sådana som får oss att växa som människor och mogna känslomässigt, och även att bidra till samhället. Motsatsen är yttre mål som handlar om vad andra människor tycker att vi borde göra. Det kan handla om ytliga mål som att tjäna pengar, få makt, bli kända. Yttre mål är även mål som vi böjer oss för genom påtryckningar och kanske manipulationer från andra.


Nästa viktiga sak är att målen är autentiska. Är det dina egna mål, eller gör du det för någon annans skull? Försöker du uppfylla någon annans mål, tex föräldrarnas. Ju bättre målet stämmer överens med dig själv, och din personlighet desto mer ökar sannolikheten både att du ska känna glädje på vägen mot ditt mål.


En viktig fråga när det gäller dina mål är att svara på frågan om du vill uppnå något, eller om du vill undvika något. Samma mål kan formuleras antingen som att du vill uppnå något tex att äta mer hälsosamt eller på ett undvikande sätt som tex att du inte vill bli tjock. Hur vi formulerar våra mål påverkar hur stor chans vi har att uppnå målen.


De målen vi arbetar mot måste vara harmoniska och komplettera varandra. Det går inte att samtidigt arbeta mot mål som är motstridiga. Våra mål måste vidare vara flexibla och rimliga. Livet förändras, och även vad som känns viktigt för oss. Våra mål ändras beroende på livssituation och även hur gamla vi är. Unga människor sätter ofta mål som handlar om att söka ny information, lära sig nya saker och uppleva nya saker, medan äldre människor ofta sätter mål som är känslomässigt meningsfulla.


Forskningen har visat att sätta upp aktivitetsmål dvs göra något, att börja göra något nytt som tex börja ge blod, lära sig spela ett instrument, gå med i en förening ger större lycka, då det blir en process där vi hela tiden möter nya utmaningar, lär oss nya saker och får nya erfarenheter. Att börja med en ny aktivitet ger positiva känslor och erfarenheter kontinuerligt över tid.

Var stolt över den du är

Var stolt över den du är, med dina förtjänser och med dina brister. Var den du är och inte den du tror att andra vill att du ska vara. Du är fantastisk, precis som du är - inte smalare, bättre, roligare etc utan precis som du är. Älska dig själv, och älska din kropp. Omge dig själv med kärlek och tänk positiva tankar om din fantastiska kropp.


Två flugor i en smäll

Jag var så glad igår att febern gav med sig så fort, då jag sedan länge hade bokat in att jag skulle lyssna på en föreläsning med Bengt Brülde, och köpte biljett till det för ett par månader sedan. Så även om jag var matt i kroppen efter den plötsliga febertoppen begav jag mig till Folkets Hus i Mölndal. En god vän hade bestämt sig för att gå med, vilket gav ytterligare en dimension till kvällen. Så roligt!


När vi kom dit sprudlade hela byggnaden av aktivitet och det var massor av folk. Det var flera olika evenemang som pågick samtidigt. Årets företagare skulle utses, det var en minimässa med massor av utställare, en inspirationsföreläsning med Per Holknekt plus då den föreläsningen vi skulle gå på med Bengt Brülde.


Bengt Brülde hade en föreläsning, med utgångspunkt från sin senaste bok, som handlade om de stora livsfrågorna. Hur ska vi leva våra liv? Hur vill du leva ditt liv? Vad gör oss lyckliga och får oss att må bra? Kan man leva ett liv som är lyckligt, meningsfullt och moraliskt på samma gång?


Grundkärnan handlade om lycka, mening och moral. Det lyckliga livet handlar ibland om vår strävan efter att bli lyckliga, eller lyckligare, men kan även handla om bättre hälsa och att bli mer lyckad som i att bli mer framgångsrik.


Han pratade om att lycka definieras på fyra olika sätt - som eufori, vilket vi upplever i korta stunder, som sinnesfrid, som subjektivt välbefinnande och som livstillfredsställelse. Lyckoforskningen handlar om de sista två - välbefinnande och livstillfredsställelse.


Samhälleliga och genetiska faktorer spelar stor roll när det gäller vår upplevda lycka. Kärlek och vänskap dvs relationer, arbete och aktiv fritid är viktigare än både hälsa och utseende för hur lyckliga vi är. Vi kan påverka hur vi mår genom att rikta uppmärksamheten åt rätt håll och fokusera på det positiva. Alla har vi i våra liv både positiva och negativa delar, och att fokusera på de positiva gör att vi mår bättre. Att känna och uttrycka tacksamhet för det positiva i livet spelar också en stor roll. Han pratade också om vikten av fysisk träning, som ger så många olika positiva effekter, både på hälsan, välbefinnande och lycka.


Det moraliskt goda livet handlar dels om grundläggande moral - att inte skada andra och att sköta sina åtaganden, men även att göra gott. Man kan göra gott i det lilla dvs vara snäll, omtänksam och generös mot människor som kommer i ens väg, och man kan även göra gott i det stora dvs vara en del i att försöka förbättra världen - svält, fattigdom, djurens välfärd, miljön är det stora världsfrågorna.


Till sist pratade han om det meningsfulla livet. Vad är det som gör ett liv meningsfullt? Har jag, eller kan jag finna, en livsuppgift?


Han sammanfattade det i några punkter där livets innehåll har en stor betydelse.


* relationer är värdefulla
* det är viktigt att vi har meningsfulla verksamheter och projekt
* vikten av värdefulla mål
* att vi har aktiviteter som vi både vill ägna oss åt för dess egen skull, men som också ger möjlighet att bruka 
  och utveckla våra förmågor
* det är viktigt att våra liv är enhetliga och sammanhängande, begripliga och att de har en röd tråd
* att finna ett centralt livsmål som man brinner för
* att ingå i ett större socialt sammanhang, en större social enhet
* att livet framlevs med medveten närvaro, på ett autentiskt sätt och att lyssna på vår egen inre röst, och att
  följa den rösten


Föreläsningen var intressant, men något forcerad. Det kändes som han var i tidsnöd och hann inte utveckla flera olika intressanta spår. Han tipsade om den enda bok som han menade både var vetenskapligt förankrad och hade många tips på hur man kan jobba för ett lyckligare liv: Lyckans verktyg av Sonja Lyubomirsky. Jag har utgått en del från hennes bok i mina inlägg om lyckoforskningen bla de lyckostrategier hon beskriver. Läs gärna hennes bok. Den är intressant och mycket läsvärd.


När föreläsningen och frågestunden var slut gick vi ner en trappa för att se om föreläsningen med Per Holknekt var slut, eller om den fortfarande höll på
Så typiskt att det var två intressanta föreläsningar som jag gärna ville gå på samma kväll, på samma plats. Jag gillar Odd Mollys kläder, men jag har aldrig hört Per Holknekt prata. Nu kom vi in mitt i föreläsningen, och missade första halvan, men vi fick lyssna på hur han från att ha varit en hemlös alkoholist startade klädföretaget Odd Molly för nio år sedan. Det var intressant att höra hans berättelse, och han var en mycket speciell person. Men med en mycket liten startbudget, och endast 8000 kr i marknadsföringsbudget har han och hans kollega Karin på nio år lyckats bygga upp ett företag som idag är värt omkring en miljard. Spännande att lyssna på en människa med så mycket visioner och ett driv som gjort att han har lyckats med att förverkliga sina drömmar.


På det hela taget en mycket inspirerande kväll, och tur i oturen att båda föreläsningarna var på samma plats så vi kunde gå emellan och lyssna på två intressanta föreläsare.
Allt blir som man tänker

 

Våra tankar påverkar våra liv. Positiva tankar ger positiva resultat.Hur tänker du om dig själv, ditt liv, ditt jobb? Hur vill du att det ska vara? Attraktionslagen innebär att alla tankar och önskemål vi slänger ut i universum kommer att komma till oss. Är det positiva önskningar kommer du få positiva resultat, men även omvänt. Tänker du negativa tankar kommer det ge negativa resultat. Tänker du på allt som du inte vill ha, kommer det bli som du tänker då ordet inte är något som vår hjärna har svårt att förstå. Det du tänker på drar du till dig.


Affirmationer är ett sätt att börja tänka positivt och dra till sig de positiva händelser man vill ha. Du kan tex ha affirmationer som handlar om relationer "Jag lever i kärlek" är en typ av affirmation.


För egen del kan jag ge ett exempel på hur det blir som jag tänker. Igår kväll låg jag i soffan med hög feber och frossa. Jag hade svårt att ens ta mig från soffan till sängen. Jag önskade att det skulle bli en kortvarig febertopp som snabbt gick över. När jag vaknade vid sextiden hade jag fortfarande 38,6 i feber och insåg att det blev till att vara hemma från jobbet idag. Somnade om och sov några timmar till. Senare på förmiddagen var febern som bortblåst. Det blev som jag önskade en konstig snabbt övergående febertopp. Jag är trött och har sovit mycket idag men febern är iallafall borta :)


Oväntad paus

Idag på jobbet kände jag mig ovanligt trött, och frös lite. Tänkte att jag nog tagit på mig lite för tunt och att vårvärmen inte riktigt var här än.


Kom hem och kände mig lite hängig. Bestämde mig för att ta tempen och utesluta att jag var sjuk, men termometern visade nästan 39 grader. Inte så konstigt om man känner sig hängig då :)


Ikväll hade jag inget inplanerat utan hade tänkt njuta av en lugn kväll hemma på egen hand. Hade inte tänkt att det skulle vara nedbäddad med en yllefilt och ligga och frysa.


Jag hoppas att det är ett tillfälligt feberutslag som är bort imorgon. Resten av kvällarna denna vecka har jag roliga saker att se fram emot. Mest ser jag fram emot imorgon kväll då jag har biljett till att lyssna på en föreläsning av Bengt Brülde, en av landets främsta lyckoforskare. Får se om febern tillåter det. Håll tummarna!Ohälsosamma ideal

Rachel Zoe har ju just nu ett samarbete med Lindex på gång. Hon kommer styla sina favoritkläder från vårkollektionen och det ska finnas i affär 18 april. Rachel är en av världens mest efterfrågade stylister och har stylat bla Nicole Richie så att hon blev en stilikon världen över.


Rachel Zoe är också en av de drivande bakom size zero-idealet, dvs att en kvinna kan inte vara för smal, och att ju smalare desto snyggare. Många kvinnor har det senaste decenniet kämpat för att närma sig det idealet.


Men om man tittar på bilder på Rachel själv, och jämför hur hon såg ut tidigare, och hur hon ser ut nu när hon är gravid och har lagt på sig några kilon - vilket foto är mest fördelaktigt?


 

På den vänstra bilden ser hon själv ut som många av de kändisar hon har stylat genom åren. Nyckelbenen sticker ut, man kan räkna revbenen, armarna ser mest ut som skelett med lite hud på. Är det snyggt???

I mina ögon är hon så mycket vackrare på den högra bilden. Ansiktet fylls ut bättre, vilket ger mjukare ansiktsdrag och även dekolletaget ser mjukare ut.


Jag hoppas att den utmärglade trenden är över. Det ser inte hälsosamt ut, och det ser inte vackert ut. Vad tycker ni??

 

 


Stockholm-Båstad

Ikväll är andra avsnittet av Stockholm-Båstad. Jag såg första avsnittet förra veckan, men jag kände inte att det grep tag i mig. Visst fanns det några komiska poäng, men mest kändes det grabbigt tyckte jag. Vad tyckte ni? Gillade ni Stockholm-Båstad?En vecka med Lina

Vi har under veckan provat Linas matkasse. Ni har säkert sett reklamen på TV där man kan testa en vecka för 499 kr. Jag nappade på det och tänkte iallafall testa en vecka. Förra söndagen kom det två välfyllda kassar hemlevererat med ingredienser för veckans matlagning inklusive recept. Allt är beräknat för fyra personer, och vi är ju bara två i vår familj. Men, jag har matlåda med mig till jobbet varje dag plus att matkassen bara kommer varannan vecka, så jag tänkte att det kan vara skönt att ha lite färdig mat i frysen för dagar då man inte vill/orkar/hinner laga mat.Veckans recept såg läckra ut, eller vad sägs om

* fisk i dill- och pepparrotssås med kokt potatis och en sallad med vitkål, morötter, paprika och purjo
* spenat- och ricottacanelloni med samma sallad som ovan plus en citronmarinerad bönsallad
* persiljetoppad nikkaluoktasoppa med bröd
* viltskavspasta med skogschampinjon och pepparrot
* etiopisk kycklinggryta med ägg


Hur gick det då? Jag gillar att göra listor, och delvis att följa dom, men jag vill även ha utrymme för spontana infall.


Vi började veckan med fisken. Dottern var mycket skeptisk till den, men den fick mer än godkänt av oss båda. Salladen till var supergod, och det här kommer jag göra fler gånger.


Tisdagen var en stressig dag. Jobbade till halvfem och så en halvtimme att ta sig hem. På tisdagar rider jag och denna vecka var det dubbellektion, vilket innebar att jag skulle vara i stallet senast klockan sex. Så på en timme skulle maten lagas, ätas, jag skulle byta om och ta mig till stallet. Vi gjorde inget av det som fanns med i kassen, utan jag slängde ihop några pannkakor och det fick bli vår middag.


Onsdagen var min lediga dag, och jag gjorde viltskavspastan till lunch. Den var sådär tyckte jag. Smakade inet så mycket i sig själv, och kändes inte som den riktigt passade till tagliatelle som var med i påsen. Fick en hel del över, så det kryddar jag på lite mer och äter med kokt potatis och kanske lite lingonsylt eller gelé. På eftermiddagen var jag på massage, och precis innan jag skulle in till den ringde dottern och ville till Freeport och kolla på Converse, så efter massagen åkte vi dit. Hungriga var vi båda två, så middag fick bli på McDonalds.


Torsdag känner jag att hela kylskåpet är fullt med mat, både tillagad och råvaror som inte har använts än. Till middag lagade jag soppan. Den var väldigt god. Vi har gjort Nikkalouktasoppa förut och visste att vi gillade det. Det fick även följa med en portion till jobbet dagen efter.


Fredag när dottern är hos mig brukar innebära tacos. Så även denna fredag. Men i Linas matkasse fanns det både gurka, tomat och majs med, och även om det var meningen att de skulle vara med som tillbehör till andra måltider användes dom till tacos istället.


I kylskåpet låg fortfarande den fina gårdskycklingen och väntade på att lagas till. Den etiopiska kycklinggrytan verkade väldigt god, men jag gillar inte att göra gryta med kycklingdelar så kycklingen blev istället ugnsstekt och åts med potatis och morötter som fanns kvar sedan tidigare i veckan. Även det som fanns kvar av salladen åts till kycklingen. Den grytan som står med i receptet kommer göras kommande vecka, men med kycklingfilé.


Det som inte tillagades under veckan var den vegetariska rätten - spenat- och ricottacanellonin som kommer ätas i början av kommande vecka.


Överhuvudtaget är jag väldigt nöjd med testningen. Jag funderade på om jag skulle fortsätta ytterligare någon vecka till ordniarie pris, 745 kr. Det jag inte tycker om är att det är bara några dagar innan leverans som jag får veta vad kommande vecka innehåller, och om jag ska avboka måste det göras en vecka innan. Jag vill gärna veta innan vad jag får och ta ställning till om det passar oss. En kollega, som bor i Varberg, får leverans en vecka innan mig och hon hade fått mail om kommande veckas mat redan.


Där fanns det mycket gott, kycklingfilé med solrosfröpestoströssel, fisksoppa, köttfärslimpa med lite annan kryddning, fläskytterfilé och potatismos med parmesan. Det är de rätterna jag kommer ihåg, men det lät gott alltihop så vi kör en vecka till :)


Lycka - väcker avundsjuka?


Lyckostrategi nr 9

Den nionde lyckostrategin är att njuta av livet.


Många har svårt att njuta av nuet. Det som händer här och nu. De längtar efter någon som kommer hända sen. Då ska de njuta. Men när "sen" kommer har de fortfarande svårt att njuta av stunden, för då längtar de efter ett annat sen då de ska njuta. Känner du igen dig i det? Jag kan känna igen mig själv i det i vissa sammanhang. När jag är på semester tex har jag tittat i resehandböcker och planerat vad jag vill se. Sen när jag väl är på den platsen kan jag känna att nu måste jag skynda mig att ta in och njuta av detta så jag hinner till nästa sak. Det ger inga positiva känslor.


Förmågan att kunna njuta av positiva händelser är en av de viktigaste lyckofaktorerna. Förmågan att njuta av tillvaron handlar både om dåtid, nutid och framtid. Du kan njuta av det som hänt genom positiva minnen, du kan njuta av nuet genom att vara närvarande, du njuter av framtiden då du ser fram emot roliga saker som ska hände. Förväntansglädje är också viktigt. Du kan även njuta av framtiden genom att fantisera om hur du vill h det, och vad du vill ska hända.


Vad är njutning? Forskare definierar njutning som tankar och beteenden som ger upphov till, förstärker och förlänger välbehagskänslor. Skillnaden mellan njutning och flow är att njutning kräver att man tar ett steg tillbaka och värderar upplevelsen man har, medan flow handlar om att helt gå upp i något. Att kunna njuta av olika saker ofta, och göra det till en vana är förknippat med intensiva och återkommande lyckokänslor enligt forskning. Människor som har lätt att njuta av livet är ofta mer utåtriktade, mer tillfredsställda och har bättre självförtroende. De som kan njuta av nuet, istället för av dåtid eller framtid är mindre deprimerade och stressade. Människor som kan njuta av framtiden är ofta optimister. De som nuter av att kunna se tillbaka på saker som hänt och som njuter av dåtid har bäst skydd mot stress. Så dåtid, nutid och framtid hänger ihop.


För att kunna lära sig att njuta av livet krävs att du är motiverad och anstränger dig. Att lära sig njutning handlar om att se fram emot positiva händelser i förväg, att uppskatta och dra ut på glada stunder och att avsiktligt minnas dom så att de väcker glädje igen. Vi behöver anstränga oss för att göra oss medvetna om positiva upplevelser i nuet. Det krävs en medveten handling för att sluta ta allt för givet och uppskatta saker som vi har blivit vana vid.


Det finns många olika sätt att lära sig att njuta mer. Den första, och den viktigaste enligt mig, är att lära sig njuta av vardagen. Vi har mer vardag än helg och semester, så att kunna lära sig att njuta av vardagssysslor är ett bra sätt att börja. Njut av att äta, av att ta en varm dusch, att plocka undan hemma, att prata med familjen.
Njut av släkt, vänner och familj. Att dela en erfarenhet med andra ger en större njutning. Glädjen blir större när den delas. Ta en timme eller kanske en heldag och gör en aktivitet där ni kan njuta av nuet tillsammans. I helgen har dottern och jag bokat in två sådana saker. Det ena är att vi ska plantera vårblommor i trädgården tillsammans, och det andra är att vi har bokat in en ny badmintontimme. Om man är flera som delar en upplevelse är det även lättare att njuta av minnen senare. Tänk vad härligt det är att prata gamla minnen med vänner. Forskning har även visat att det ger många positiva effekter som glädje, stolthet och tillfredsställelse över uträttade saker när man delar det med andra.


Fira när det händer något roligt. När någon i din närhet, eller du själv, lyckas med något - fira det! Att kunna glädjas åt sådana saker hjälper oss att njuta av nuet. Var stolt över saker du har uträttat. Glöm Jante-lagen och berätta för andra hur hårt du har jobbat och hur stolt du är över att du har klarat något. Beröm även dina närmaste på samma sätt.


Var öppen för skönhet, njut av vackra föremål. Människor som är öppna för skönhet och skicklighet har lättare att finna glädje, mening och samhörighet har forskarna visat. Ta in det vackra omkring dig. Se det som är fantastiskt runt omkring.


Sträva efter medveten närvaro. Mindfulness är en viktig lyckoingrediens, och hjälper dig att vara närvarande i nuet. Att bli mer meveten om nuet och vara närvarande i det som händer höjer både välbefinnandet och minskar oro och smärta. Lär dig avslappningstekniker, att fokusera på andningen och bli medveten om tankar, känslor och hur det känns i kroppen.


Att ge sig hän och att njuta av alla sinnen är bra sätt att njuta av livet. Fokusera på den sinnliga upplevelsen av att tex äta. Gör ätandet till en njutning. Duka vackert, lägg upp maten fint, ha det lugnt och skönt omkring dig. Använd dina fem sinnen för att skapa njutning.


Som med allt annat är det viktigt att hitta en balans mellan att leva i nuet, och att både utvärdera det som har hänt och tänka framåt. Men för att kunna göra en utvärdering och lära sig av det som har hänt är det viktigt att vara närvarande i det som händer.

Städdag

När de tidigare i veckan sa att det skulle bli uppåt tolv grader varmt i Göteborgstrakten bestämde jag mig för att dottern och jag skulle fixa till trädgården och göra den lite vårigare. Tolv grader hade vi igår, eller närmare bestämt 11,5, men regnet duggade ner och idag regnar det ännu mer. Så trädgrådsfix får vänta, förutom att några små påskliljor inköptes igår och placerades i trädgården och nu lyser upp den i övrigt grå-bruna färgskalan som dominerar där.


Men med regn ute är det skönt att fixa inne istället. Först ska jag baka scones till frukost till oss, och sen är det dags att ta tag i städning och strykning. Passar bra en sån här dag.Städtips

Ta en stund varje dag och gör något lite extra när det gäller städningen, så håller du lättare ordning hemma. Och slipper en mastodontstädning då du kontinuerligt håller efter. Ta ett rum i veckan och gör något en kvart om dagen.


Nästa vecka är det dags för hallen


Måndag: Börja rensa bort vinterjackor, tjocka halsdukar, mössor och vantar. Nu är det april, och vår - men spara något för det kan bli någon kall dag i april också. Men resten hänger du undan. Jag har säsongsförvaring på vinden och ska tvätta vinterjackor och förpassa de dit tills vi är framme i oktober.


Tisdag: Torka ytterdörren, och andra dörrar i hallen.Onsdag: Dammtorka tavlor, prydnader, byrå och andra möblerTorsdag: Putsa spegel och fönster om du har i hallen.Fredag: Damma mattor, dammsug och skura.Lyckostrategi nr 8

Det är dags för den åttonde lyckostrategin - att sträva efter flow.


När man går upp i något så totalt så man helt glömmer av tiden, inte märker att man är hungrig, behöver inte gå på toaletten och inget annat spelar någon roll är man i ett sinnestillstånd som kallas flow. Det kan vara när du målar, läser, skriver, spelar musik, surfar på nätet - ja, många olika saker. Själv går jag in i det tillståndet när jag läser en bra bok. Jag vill inte prata med någon, och blir nästan irriterad om telefonen ringer och stör, jag glömmer bort att äta, tycker toalettbesök är onödigt och upptäcker plötsligt att hela kvällen har gått och det är mitt i natten, men bara för att jag gäspar så mycket och bokstäverna börjar dansa framför ögonen.


Flow är ett begrepp som myntades av Mihaly Csikszentmihalyi (inget roligt namn att skriva :)) på 60-talet, när han forskade om kreativitet, och definieras som ett tillstånd där man är intensivt uppslukad av och engagerad i nuet. Den aktivitet man utför är svår och fängslande och sätter ens skicklighet och förmåga på prov.


Enligt honom så kännetecknas det goda livet och det lyckliga livet av att vi kan ha stunder av flow där vi helt går upp i det vi gör. Flow handlar om att hitta rätt balans mellan skicklighet och svårighet. Om svårigheterna övergår vår kunskap eller förmåga blir vi oroliga och frustrerade. Men om uppgiften är för enkel blir vi uttråkade. Det handlar om att hitta balans för att uppleva flow.


Flow ger ett naturligt rus, en behaglig upplevelse som är tillfredsställande. Glädjen den ger brukar vara långvarig och stärkande. När vi har upplevt flow vill vi gärna uppleva det igen, eftersom det är så härligt att befinna sig i ett tillstånd av flow. Paradoxen är att ju mer vi lär oss något, ju skickligare vi blir på något - desto mindre blir upplevelsen av flow, eftersom det inte längre är lika krävande. Det blir för lätt helt enkelt. Vi måste alltså utmana oss själva och utveckla våra färdigheter, göra svårare saker eller lära oss nya saker. Det innebär att vi hela tiden utvecklas och blir duktigare på det vi utövar


Flow får oss att känna oss engagerade, att njuta av det vi gör och gör att vi är närvarande i nuet. Att känna att vi styr vår tillvaro själva ökar självkänslan, och alla dessa saker gör att livet känns mer meningsfullt.


För att uppleva flow behöver vi vidga både kropp och sinne,vi behöver utföra saker som är svårt, men inte för svårt, vi behöver lära oss nya saker och vi måste vara närvarande i ögonblicket. För att få fler och längre upplevelser av flow måste man kunna gå upp i det man gör. Leta efter aktiviteter som kräver skicklighet och kunskap, oavsett vad det är. När du gör det var uppmärksam på vad du gör. För att uppleva flow måste du vara helt inriktad på det du gör, och inte låta tankarna flyga iväg och tänka på något annat.


Var öppen för nya och annorlunda erfarenheter och fortsätt att lära dig nya saker hela livet. För barn är flow ständigt närvarande. De går upp i nuet och är totalt koncentrerade på vad de gör. De lär sig ständigt nya saker och blir bättre inom många olika områden hela tiden. Som vuxen måste man anstränga sig lite mer för att skapa förutsättningar för flow.


Vår fritid är dyrbar, så fundera på vad du använder tiden till. Använder du din tid till aktiviteter som ger dig flow, eller dyker du ner i soffan och ägnar kvällen åt att titta på TV?

mmmm så gott ;)

 Gick in på en av mina favoritbloggar, http://houseofadela.blogspot.com/ som jag tycker har en så härlig blogg, med en blandning av inredning, snygga kläder, supersöta westiehundar (det blir vår nästa hund har vi bestämt även om det inte är läge för en ny hund just nu) och väldigt vackra bilder. Kika gärna in till henne!


Idag hade hon publicerat ett så smarrigt recept, som jag helt fräckt stal från henne. Citronmarängpaj är bara så gott, fast jag har aldrig bakat någon själv. Men det här receptet såg inte alltför komplicerat ut. Jag gillar brytningen mellan den söta, söta marängen och syrligheten i citronen. När jag i mitten av 90-talet bodde i New York arbetade jag bla på en restaurang som var känd för sina goda bakverk. Där grundlades nog min förkärlek till kladdiga goda kakor, som vanlig kladdkaka (mudcake i USA), morotskaka, pecan pie och en sån här paj.
 
 
Klassisk fransk citrontarte

12-15 bitar
Detta är en gammal klassiker som har allt. Krispighet, mjukhet, lenhet, syra och sötma. En perfekt helgtårta, lika bra till fikat som efterrätt. Skalet kan du förbereda i upp till en vecka i förväg och förvara sin form i rumstemperatur. Kakan håller sig flera dagar i kylskåp.

Tarteskal
125 gr rumstempererat smör

1 dl (100 g) strösocker

4 dl (240 g) vetemjöl

1 ägg

Blanda ihop alla ingredienserna till en smidig deg. Lägg den att vila i kylskåp i 30 minuter. Kavla ut degen mellan plastfilm och klä en form, 28 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Ställ den i kylskåp i 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 grader. Grädda skalet i 10-12 minuter.


Citronkräm
Rivet skal och juice från 3 citroner

3 st äggulor

2 dl (200g) strösocker

125 g smör

Vispa samman citronjuice, skal och äggulor, tillsätt socker. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt äggblandningen. Sjud under omrörning tills krämen tjocknar. Tänk på att inte ha för hög värme så att du bränner blandningen i botten. Häll blandningen i pajskalet.


Marängtäcke
3 st äggvitor

2 dl ( 200 gr) socker

Vispa vitorna styva. Tillsätt sockret lite i taget. Spritsa eller klicka marängen över citronfyllningen. Bränn marängen med en gasbrännare eller i ugnen på 250 grader och grill i 3 – 5 minuter tills marängen fått lite färg. Förvara i kyl.

Väck lusten igen!

Hur är det med matlagningsglädjen hemma? Drunknar den i pannkakor och spaghetti och köttfärssås? Hur får du tillbaka lusten och glädjen över att laga god mat?


* För det första: släng, eller ännu hellre skänk till loppis, alla gamla trista kokböcker. Behåll en baskokbok typ Vår kokbok där "allt" finns. Där kan du hitta allt från hur du toppreder en sås till hur du bakar gott matbröd. Släng pärmen med urklippta recept som det aldrig blir av att du lagar. Fortsätt med en allmän röjning av kökssaker. Gör plats för nya ideér.

* Ge dig själv bra redskap i köket. Alla kockar säger att det viktigaste av alla redskap är en bra kökskniv. Köp en ny kniv och se vilken skillnad det gör för matlagningen. Köp en riktigt bra kniv. Är det något som är motiverat att lägga en rejäl peng på är det kniven. Men låt det inte stanna där. Köp ett nytt snyggt förkläde, och satsa även på nya fina, och funktionella, grytlappar och fräscha kökshanddukar.


* Gör dig av med gamla repiga teflonpannor och unna dig en titanpanna. Du slipper skrapa av vidbränd mat, och behöver dessutom inte så mycket fett för att steka i en bra stekpanna. Unna dig bra utrustning. Det behöver inte vara så många saker, men bassakerna bör vara av bra kvalitet.

* Unna dig lyxig mat mitt i veckan. Att sätta guldkant på vardagen är en viktig del i att njuta av livet, och öka lyckokänslan. Lyxig mat behöver inte vara dyr och krånglig mat. Det kan vara något så enkelt som en god äggröra med rökt lax, gott bröd och en härlig sallad. Kanske ett glas vin till det. Enkel lyx. Vad som är lyxig mat för dig kanske inte är samma som för grannen. Att köpa en fin bit kött och grilla en vanlig onsdagskväll kanske är lyx för dig.


* Satsa på goda halvfabrikat. Att använda genvägar behöver inte betyda att det är dåligt, eller att det blir sämre kvalitet. Det kan tex vara en god färskost som kan smältas till en sås, eller en färdig bytta kall sås som bara är att värma, eller en färdig tomatsås som du piffar upp med lite extra tillbehör.


* Hämtmat. Ibland är det skönt att slippa laga mat, och slippa disken efteråt. Är barnen lite större, eller man inte har barn alls, behöver inte hämtmat betyda pizza eller McDonalds. Botanisera bland nya spännande smaker.


* Laga middag tillsammans. Att umgås samtidigt som man lagar mat är ett trevlig sätt att umgås. Jag tycker det är så kul när dottern vill laga mat tillsammans med mig. Ett annat bra sätt är att laga mat tillsammans med vänner. Det ger både ny inspiration och lust, samtidigt som du vårdar dina viktiga relationer. Boka in en kväll med vännerna. Låt var och en ta med sig sitt favoritrecept och råvaror till det. Laga mat tillsammans, ät, dela upp det som blir kvar, dela recept med varandra. Kanske hittar du nya favoriter.

* Investera i några nya spännande kokböcker. Finns det kockar du inspireras av? Är det något särskilt kök som tilltalar dig? Botanisera bland kokböcker i bokhandeln och se om det finns någon kokbok där du gillar de flesta av recepten. Ha ett fåtal kokböcker som du använder. *Kanske vill du lära dig mer om LCHF eller GI, kanske du inspireras av Jamie Olivers matlagningsprogram, kanske du, som jag, gillar Monika Ahlbergs matfilososfi. Utbudet av kokböcker är enormt, så ta dig tid att fundera, bläddra och se vad som passar dig.

* Gå en spännande matlagningskurs. Läs kurskatalogerna och se vad som finns. Botanisera bland indiskt, franskt, italienskt, japanskt, thai eller franskt. Vill du gå en specialkurs och lära dig mer om hur man tillagar fisk?


* Var lite modig och prova nya ingredienser. Botanisera runt bland hyllorna i mataffären. Testa bulgur om du aldrig har ätit det. Hur smakar sötpotatis? Hur använder man fisksås? Pröva dig fram.


* Använd vissa basvaror, som passar din matlagning tex olivolja, balsamvinäger, vitlök, havssalt, favoritkryddor


* Testa att få matvaror inklusive recept hemkört, tex Linas matkasse som vi har denna veckan, eller något annat företag. Såg en utvärdering av olika företag med liknande affärsidé och det fanns fyra hela sidor på nätet med olika företag, med lite olika inriktning. På så sätt får du automatiskt testa nya råvaror och får även recept på hur de kan användas. Än så länge, efter att ha lagat tre rätter är jag nöjd.

Spännande forskning

Sverker Sikström, som är professor i kognitiv psykologi vid Lunds universitet har gjort en studie där man analyserade ord som publicerats i svenska dagstidningar och som förekom ihop med ordet lycka.


Det visade sig att ordet lycka oftas kopplades ihop med ord som kram, glädje, vänner, familj, kärlek. Detta ger slutsatsen att lycka är starkt kopplat till relationer, och att det är viktigt att vårda sina relationer till vänner, familj och partner. Denna slutsats var inte oväntad då annan forskning kommit fram till samma sak.


Det jag tycker är lite mer intressant i sammanhanget är att det inte bara är de väntade orden som jag nämnde ovan som skrevs tillsammans med ordet lycka, utan det var även kopplat till andra ord; Victoria och Daniel, VM, Zlatan och Malmö FF.


Sport, och idrottsframgångar är något som, åtminstone i media, har en starkt koppling till lycka. Zlatan har ju nästan helgonförklarats i Sverige de senaste åren, men att ett klubblag såpass ofta skrivs ihop med ordet lycka är intressant. Varför just Malmö FF? Att de tog SM-guld spelar naturligtvis in, men finns det någon ytterligare förklaring?
Kan det vara gemenskapen i idrott som spelar in? 
 


bloglovin
RSS 2.0