Har du ett fattigdomstänkande?

Fattigdomstänkande är när du sparar saker för de "kan vara bra att ha" någon gång i framtiden. Tänk om du skulle göra dig av med något idag, och så visar det sig någon gång i framtiden att du behöver just en sådan sak som du har slängt eller sålt. Att spara på saker utifrån sådan rädsla är att ha ett fattigdomstänkande.


Om du istället frigör dina saker, och har tillit till att om du någon gång, i en avlägsen framtid, kommer att behöva just en sådan sak, så kommer det att komma till dig. Då har du istället ett rikedomstänkande.I många hem finns det skåp och lådor som är fulla av oanvända saker. Saker som man inte vågar göra sig av med för någon dag kanske de kommer till användning. Där ligger sakerna år ut och år in. Kanske du till och med flyttar till en ny bostad, packar saker som inte har använts på flera år, bär in det i den nya bostaden, för att återigen förvara dom i ett skåp, i en låda eller i en kartong någonstans. För de kan vara bra att ha. Någon gång. Kanske du även hyr ett extra förråd för att kunna få plats att förvara allt.

Vilken typ är du? Är du en hamster som sparar på det mesta, i tron att du kommer få användning för det någon gång. Eller rensar du ut saker du inte har användning för nu, och inte heller har använt det senaste året, och inte kommer ha användning för i den närmaste framtiden. Och litar på att om du någon gång kommer behöva just en sådan pryl i framtiden, så kommer du att kunna köpa, låna eller hyra precis en sådan.


 

Kommentarer
Postat av: Mia

Är tyvärr en hamster (eller har varit). Det är en lättnad varje gång vi skänker eller åker till soptippen och slänger prylar, men det tar mycket energi att sortera, rensa och göra sig av med saker (fast det ger så mycket mer energi när det är gjort) Ska fortsätta med mitt rensande framöver med. Mia

2011-04-26 @ 16:36:47
Postat av: Yve

Har själv haft ett lätt hamster beteende men det är över sen länge.Är dock gift med en hamster :) och det är inte alltid lätt. Just nu rensar jag för fullt och det är en härlig känsla att känna att man klarar sig utmärkt utan alla dessa prylar. Och jag håller med om att det ger så mycket energi till annat.

2011-04-27 @ 09:27:11
Postat av: balansilivet

Mia. Ja, visst kan själv rensninsprocessen ibland kännas jobbig, och tom övermäktig, men ta det en del i taget. Och precis som du säger så ger det så enormt mycket energi när det är klart :))Yve: Ja, det där kan ju vara besvärligt när man lever flera personer ihop. Även om man själv vill leva med ett lättare bagage materiellt sett, kanske ens partner inte delar den tanken. Men om du fortsätter att rensa bland dina saker, och han ser vilken energi det ger dig så kanske han också vill rensa ut lite mer.

2011-04-30 @ 17:57:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0