Tankar om prylar och behov

Charlie Söderbergs, med företaget Balansekonomi, krönika handlar om sådant jag skriver om här på bloggen, om hur våra prylar äger oss, och om hur mycket tid vi lägger ner på att arbeta, bara för att kunna köpa alla dessa prylar som vi "behöver". Läs den själv:
 
 

Överväg att du är anställd av ett vitrinskåp

Publicerat av Charlie Söderberg fredagen den 28 december 2012


God fortsättning! Kanske sitter du som många andra omgiven av travar av öppnade julklappar. Kanske ser du också folk rusa ut för att i mellandagsrean köpa ännu fler saker, saker som man behöver och som nu är billiga fynd. Som utnämnd ”ekonomisk expert” i media förväntas jag ju stödja alla typer av reaköp men min känsla är att ordet ”behöver” används väl lite väl frikostigt i Sverige idag.

Låt oss inte gå hela vägen och prata om hur bortskämda vi är. Låt oss inte prata om hur barn svälter medan vi behöver ytterligare en kokbok. Låt oss för en stund bortse från att jordens resurser förbrukas i en oansvarig takt för att vi behöver ännu en handväska. Låt oss glömma hur folk jobbar för svältlöner för att vi behöver ha billiga gympadojor i flera färger. Låt oss glömma hur vi motverkar demokratiska rättigheter och stödjer oljediktaturer för att vi behöver kunna ta bilen till stan. Låt oss titta på våra behov ur ett rent egoistiskt perspektiv, för inte ens i ren egoism finns det nån poäng med att ha allt vi har.

Den som kan lite om bokföring vet att man för att rättvisare kunna se hur ett företag mår ekonomiskt, använder sig av konversationen tillgångar och avskrivning. Det betyder att om ett företag köper en bil för 300 000 så är det inte rättvist att påstå att företaget har en kostnad på 300 000. Istället säger man att eftersom bilen beräknas räcka i 10 år så smetas kostnaden ut på tio år med 30 000 kronor per år.

Jag tänker att mycket av vårt köpbeteende skulle bli tydligare om vi använde oss av samma tänk i vår privatekonomi. Säg att du istället för att fokusera på vad saker kostar att köpa, fokuserar på att du vänjer dig vid dem och att de förr eller senare slits ut och måste återanskaffas. Om du räknade ut avskrivningen på alla de tusentals sakerna du har i ditt liv skulle du troligen komma fram till samma sak som Chuck Palahniuk.

Antag att en stor frys med inbyggd ismaskin kostar 12 000 SEK och byts kanske ut efter 8 år. Det skulle innebära att den kostar 1 500 SEK per år. Om man får ut 24 000 SEK i månaden och jobbar 40 timmar i veckan 40 veckor per år. Då är varje arbetstimme värd 180 SEK. Vilket innebär att det tar 8 arbetstimmar varje år för att ha en ball frys.

En designad soffa kostar 21 000 SEK som kanske byts ut efter 6 år motsvarar 19 arbetstimmar. En stor som TV kostar 10 000 SEK och byts ut efter 5 år motsvarar 11 arbetstimmar. Ett par skinnstövlar som kostar 2 000 SEK och byts ut efter 2 år motsvarar 5,5 arbetstimmar per år.

Min poäng är att bara på dessa fyra vanliga saker som många av oss ”behöver” lägger vi 43,5 arbetstimmar på jobbet. Min poäng är samma poäng som Chuck Palahniuk, författaren till Fight Club. Där säger en av nyckelkaraktärerna: ”The things you own end up owning you. It’s only after you lose everything that you’re free to do anything”.

I boken och filmen bränner man ned hela lägenheten och det kanske är att ta i. Men mitt råd är att åtminstone inte fylla det ditt liv med ännu fler meningslösa saker som tar din tid, dina pengar och din frihet. Våga vägra mellandagsrean, våga vägra prylar och våga vägra ett liv där all din tid går åt till att vara anställd av garderoben, vitrinskåpet och garaget!

Charlie Söderberg
Rikedomscoach Balansekonomi


Att skapa flow

Nu har jag kommit hem efter ett tredje ridpass sedan julafton ;) Ni som läst på bloggen ett tag har ju förstått att ridning är något jag är väldigt intresserad av, och jag tar varje tillfälle, så mycket som jobb och ekonomin tillåter, att rida. Men det är bara två och ett halvt år sedan jag började rida, och varje gång jag är i stallet är jag så glad att jag återupptog ridningen efter många, många års uppehåll.
 
 
När jag rider tappar jag alla tankar på andra saker, jag tappar begrepp om tid och är bara fokuserad på nuet, och det jag håller på med för stunden. Jag är så glad att jag har hittat en hobby. En hobby som ger mig tillfällen då jag upplever flow. Att hitta något man är passionerat intresserad av är något man kan anlita en coach för. Det finns något som heter passionscoachning där man får hjälp att sortera och hitta fram till sin passion.
 
 
Att hitta flow och något man känner passionerat för är en av nycklarna till lycka, enligt lyckoforskningen. Att hitta den där känslan av att vara totalt uppslukad av något. Det kan vara olika saker för olika människor. För någon kan det vara att musicera, för någon annan att skriva, en tredje kanske upplever den känslan i dans. För mig har det blivit ridning. Att jag hittat den känslan i en aktivitet som innefattar samvaro med djur är kanske intet heller så konstigt, då djur är en viktig del av min vardag :)
 
 
(Det är inte jag på bilden, utan denna bild är från Hippson.se)
 
 
Att sätta upp mål är också något som lyckoforskningen har visat påverkar vår lyckokänsla positivt, så nu har jag även satt upp mål för min ridning. I november nästa år ska jag starta i klubbmästerskapet i dressyr :)
 
 
Vad är din passion? När upplever du stunder av flow? Vad är dina mål?

Bli klädsmart

Idag blev det en sväng in till stan iallafall, fast inte för att titta i affärer, utan för att träffa en vän och äta lunch, men på väg från restaurangen till bilen tittae jag in i ett par av mina favoritaffärer. I en av dem prövade jag en v-ringad klassisk cashmeretröja i en fin gråblå färg, som passar perfekt till mina ögon (att upprepa sin ögonfärg i en topp är ett bra klädtips då det förstärker ögonfärgen och gör det lättare för andra att möta dig i en konversation). Jag fingrade på den rätt länge då den var så ljuvligt skön, men trots rea kostade den fortfarande en bra slant så till slut la jag tillbaka den på hyllan. Nu när jag kommit hem är jag inte säker på om jag gjorde rätt eller inte. Jag kom och  tänka på en lista över 18 saker som ger verklig stil som jag klippt ut från en tidning och satt in i min inspirationspärm:
 
 
1. Stilettklackar (Ja, det är snyggt om man kan gå ordentligt i dem, men inget för mig!)
2. Underklänning. Bra att ha så att klänningar inte fastnar i strumpbyxorna.
3. LBD, eller den lilla svarta. Garderobens stöttepelare. I en enkel modell passar den både till vardag och till fest beroende på vad man väljer att ha till
4. Pennkjol, svart, smal, snäv med kort sprund bak. (En klassiker, men inget för mig)
5. Finstickad kofta i den bästa kvalitet du har råd med. Den kan användas helknäppt som en topp, ha den över ett linne, under en kavaj, antingen slät eller pärlbroderad. (Här kan jag tänka mig en i cashmere)
6. Bastoppar, som kan användas under en klänning, under en stickad kofta, en kavaj, flera i lager-på-lager. (Snyggt och användbart)
7. T-shirtbehå. Om man använder trikåtoppar är det en jättebra behå, gärna en hudfärgad så syns den inte alls
8. Noppmaskin. Alla stickade tröjor, oavsett kvalitet, blir noppiga någonstans. Då är denna apparat kanonbra
9. Tät strumbyxa i svart, funkar till allt
10. Vita converse. Klassiska och ursnygga till jeans (Finns även i fina färger. Jag har tre par; ett par grå, ett par röda och ett par rosa. Dottern har ett par vita, och vi har samma storlek så vi kan använda alla)
11. Skovårdsset - som används! Att köpa skor utan att ta hand om dem är som att kasta pengar i sjön.
12. Klassisk kavaj. (Idag såg jag precis en sådan marinblå ullkavaj med emblem som jag vill ha, inte på rea, och tyvärr bara i små storlekar kvar)
13. Jeans. Ett par raka jeans i en mörk tvätt är klassiskt och alltid snyggt
14. En vit skjorta, eller blus, beroende på vilken stil som passar bäst. (jättesnyggt med ett par jeans, vit skjorta och vita Converse)
15. En snygg väska i skinn i en basfärg som svart, brunt, kamel
16. Stor sjal i ett lätt, tunt material gör den flexibel och fungerar både till kappan och att svepa in sig i soffan
17. Skinnjacka. Beroende på personlig stil fungerar en mc-modell, pilotjacka,mockakavaj
18. V-ringad tröja i bra kvalitet
 
 
Tröja V-ringad lång

Mellandagslugn

Nej, jag springer inte ut på mellandagsrean som jag gjorde förr. Då var jag ute efter att göra reafynd, men nu är det inget som intresserar mig.
 
 
Istället ägnar jag dessa mellandagar åt att ta det lugnt och åt aktiviteter som ger mig energi och glädje.
 
 
Nu har jag precis kommit in från en och en halvtimmes promenad och det ger så mycket energi på flera sätt:
 
 
* Ljuset. Det är inte så många timmar som solen är uppe vid den här tiden på året så det gäller att ta tillvara på de ljusa timmarna. Vi behöver ljus och idag sken solen från en blå himmel. Solen och ljuset ger även glädje.
 
 
* Frisk luft. Att få andas frisk luft och ge nytt syre till kroppen ökar också kroppens energi. Och när kylan är i luften är det så skönt när det biter till lite i kinderna. Det ger en frisk och härlig känsla.
 
 
* Rörelse. Vår kropp är gjord för att röra på sig, och motion behöver inte vara krångligare än en promenad. På med ett par bra skor på fötterna, mjuka och sköna kläder som man kan ta ut svängarna i, och så bara ut och gå.
 
 
 
 
En promenad är också ett bra sätt att ta in naturens skiftningar under året, och lära sig att njuta av alla årstider (och alla väder). Idag har jag bara promenerat runt i området där jag bor, men skogen finns precis bakom knuten och en liten bilresa bort har jag havet, så jag varierar mina promenadområden.
 
 
Nu ska det värmas på lite rester, rensas i mina pärmar och bland tidningar (jag sätter in det jag inspireras av i olika pärmar) och i eftermiddag åker jag till stallet för del två på min dressyrkurs.
 
 

En trivsam jul

Alla har vi olika bilder av hur en "perfekt" jul är. Den perfekta julen för mig är lugn och fridfull. Igår morse vaknade jag någon timme före dottern, tog en skinksmörgås och pysslade lite hemma. När hon vaknade satt vi tillsammans i soffan och tittade på Astrids jul på TV (vilket jag tycker är mycket trevligare på julen än Kalle. Jag förstår inte riktigt hur Disneys tecknade filmer, som inte alls handlar om julen har blivit en sådan viktig tradition i många familjer. Astrid Lindgrens historier tilltalar mig mer) samtidigt som hon åt frukost och öppnade sin första julklapp.
 
 
Efter det kände jag först en stunds stress då hennes pappa kommer till oss och äter jullunch och det var mycket att fixa innan. Men så tänkte jag, är det viktigt att allt är klart innan han kommer? Nej, självklart inte. Antingen får de vänta en stund tills maten är klar, eller så får de hjälpa till att få allting färdigt. Med den tanken försvann känslan av stress och dottern och jag fixade till julbord och dukning utan stress.
 
 
Efter några timmars samvaro, med julbord, klappöppning och ja, den traditionella Kalle Anka-timmen (då jag passade på att fixa undan en del) åker sen dottern med sin pappa till farmor och farfar för att fira jul där på kvällen. Jag är då ensam, vilket kan ses som sorgligt för vissa, men jag njuter av lugnet och tystnaden. Jag började med att ta en timmes promenad, vilket jag alltid gjorde förut när hunden levde, men efter all mat, värme, stoj som det blir under julfirandet är det väldigt skönt att komma ut, få frisk luft och röra på sig. Kvällen innan hade vi fått mycket snö så jag pulsade helst runt på små vägar där det inte var plogat.
 
 
Idag, på juldagen, ska jag ha i mitt tycke en jätteskön dag - tagit på mig de nya myskläderna jag fick i julklapp igår, tagit fram kartongen med chokladpraliner som också var en julklapp och boken jag fick för några veckor sedan av Irene, med bloggen Harmoni i hemmet. I kylskåpet står massa rester från igår så när jag blir hungrig plockar jag bara fram mat därifrån och behöver inte laga något alls idag (eller i morgon heller ;))
 
 
 
 
Imorgon kommer jag även få njuta av min julklapp till mig själv - tvådagars dressyrkurs, men idag blir det en lugn dag med bok, film och choklad. Kan man ha det mycket bättre? ;))) Detta är en perfekt jul för mig.
 

Så stolt!!

Redan i fredags började jag min julledighet, så när dottern åkte iväg till skolan för skolavslutning åkte jag iväg till affären för att storhandla. På min lokala ICA-affär hade de ett erbjudande nu till jul - om man handlade för minst 1500 kr fick man ett presentkort till Hagabadets Spa. Det är en kanonfin badanläggning i Göteborg där det kostar 500 kr för bad och gym. För en dag! Men nu har jag mitt presenkort så en dag i januari ska jag åka dit och yoga, bada, basta och bara ha det skönt.
 
 
Efter ett par timmar kom dottern hem igen och strålade hela hon. I famnen höll hon ett paket och det första hon sa när hon kom in genom dörren var - JAG VANN! JAG VANN!
 
 
I kommunen har de under hösten haft en tävling för alla högstadieskolor där de skulle skriva en skräcknovell. Första pris var en I-pad som var hett eftertraktad. Redan två dagar efter tävlingen utlösts hade hon lämnat in sitt bidrag då hon älskar att skriva.
 
 
Här är hennes novell, som alltså vann första pris bland alla deltagare. Så otroligt stolt över henne, och så roligt att se henne vara så stolt över sig själv.
 
 
Skräckens stuga
 
 
Maurice, Siri, Adrian och Ben.
Fyra tonåringar.
Fyra vänner.
Fyra liv.
Men snart är allt över.
Regniga dagar som passerat har alla lett fram till just det här. Halloween-karnevalen. Varje år hålls en karneval i den lilla staden med ett tema. Detta årets tema är skräck. De gissar att det kommer att innehålla spöken, pumpor, häxor och, förstås, attraktioner. För även om de kallar det för karneval är det mer av ett tivoli. Förra årets karneval ägde rum på alla hjärtans dag så allting var rosa och rött. De hade till och med en kärlekstunnel. Det här året skulle alla vännerna gå tillsammans, tidigare har det alltid varit någon som inte kunnat gå, men inte i år.
Det var redan mörkt ute och tydligen skulle det vara fullmåne inatt så halloweenhelgen skulle bli perfekt. Vid allas trappor stod det utskurna pumpor och spindelväv var uppsatt vid gavlarna. Sommaren var sedan länge borta och höstkylan kändes ända ner till märgen. Överallt gick det utklädda barn, själv var hon utklädd till en häxa. De skulle mötas utanför karnevalen och gå in tillsammans och redan härifrån kunde Maurice se attraktioner och stånd. Utanför porten stod Siri och Adrian och väntade.
”Vad ska du föreställa?” frågade Maurice när hon tittade närmare på Adrians kostym som bara bestod av sönderslitna kläder.
”En zombie!”
”Nej, jag håller med Maurice. Det ser ut som om du var på väg ut och en mus sprang upp i dina byxor och din katt följde efter.”
”Borde du inte se lite mer, jag vet inte, blodtörstig ut? Som om du ville äta upp min hjärna eller något.”
”Ja ketchup ser ju äkta ut.”
”Du skulle se mindre ut som ett djurattacksoffer i alla fall.”
Ben kom springandes över gatan.
”Förlåt att jag är sen. Jag fick problem med kostymen.” Sa han andfått.
”Sprang det upp en mus i ditt byxben också?” sa Siri.
”Va?!”
”Vi gissar att det är det Adrian föreställer.”
”Jag har ju sagt att jag är en zombie.”
”Om vi hade blivit det vi föreställer hade jag blivit avundsjuka vilket, enligt mig, är det mest kreativa här, Maurice hade blivit häxa, Ben hade blivit vampyr och du hade blivit påkörd av en bil.”
”Jag trodde jag blev attackerad av djur?”
”Det blev du, en hjort stångade dig ut på vägen.”
”Kan vi inte bara gå in?” sa Adrian surt.
De gick fnissande in genom den tjocka träporten, och in till ett land av monster och skräck. Överallt fanns det stora knotiga träd med armar och ben hängandes i rep från grenarna. Vid ett stånd såldes det ’Fingrar i bröd’ och blodbål.
”De där korvarna ser mer äkta ut än din kostym.” Sa Siri till Adrian som valde att ignorera henne.
”Åh titta, Dödens rike!” Sa Maurice och pekade på en attraktion där ett tåg åkte över en kyrkogård. När de tittade dit sträcktes det upp händer ur marken och alla på tåget skrek till.
De bestämde sig för att åka den och efter att de utsatts för galna skratt, monster och levande döda gick de skrattande ifrån kyrkogården. De gick ner för en gata där det stod en man utan huvud som bjöd på ögon av marsipan och godisläppar. Snart var de så långt borta från ingången som man kunde komma och framför dem stod ett stort, grått hus med en skylt ovanför ingången; ’Skräckens Stuga’.
”Ett spökhus!” utropade Ben.
De gick uppför trappan och öppnade ytterdörren. Innanför såg det ut som en helt vanlig hall, det fanns en garderob, en spegel och skohylla.
”Det här är inget spökhus.” konstaterade Adrian.
”De försöker bara att lura oss. Vi går.” Ben vände sig om och tryckte ner handtaget.
”Det är låst.”
”Det kanske är på riktigt ändå. Vi måste kanske gå till utgången för att ta oss ut.”
De hörde krafsande från garderoben. De öppnade dörren och i hörnet satt en liten mager pojke.
”Dörren. Mannen. Dörren. Mannen. Dörren.” Han satt och vaggade med uppdragna knän och upprepade de två orden.
”Han ser så äkta ut.” sa Siri och tittade närmare på honom. Han verkade inte ens lägga märke till henne.
”Det här kanske blir kul ändå.” Tyckte Adrian.
De gick vidare, men Maurice stod kvar och tittade på honom. Han kändes så fel.
”Kommer du Maurice?” ropade Siri över axeln.
Maurice gick vidare. Plötsligt såg hon någonting i ögonvrån. Hon vände sig om och tittade in i spegeln, på ett ansikte väldigt likt hennes eget fast med blek hy och insjunkna ögon. Det värsta var att spegelbilden log, inte av glädje utan snarare mordiskt. Flickan i spegeln sträckte ut sin arm. Hennes hand gick ut ur spegeln och räckte sig efter Maurice.
Hon skrek. Skriket ekade mellan väggarna och flickan i spegeln skrattade ett ljudlöst skratt. De andra kom rusande emot henne.
”Vad är det?”
”F-flickan”
”Vilken flicka?”
Hon tittade tillbaka på spegeln och såg sitt eget ansikte stirra tillbaka på henne. Men hon hade inte inbillat sig.
”Kom, vi går vidare.”
Hon ville inte gå vidare, hon ville ut. Nu.
Siri släpade med henne.
Nästa rum de kom in i var ett vardagsrum.
Det såg ut som ett helt vanligt vardagsrum med två soffor och fönster på en vägg. Det enda konstiga med rummet var lamporna. Alla lampor i rummet lyste.
”Fönstren.” Sa Adrian och de andra fattade direkt vad han menade. Han tog tag i en stol och kastade den mot fönstret. En kraftig spricka dök upp men medan de tittade på den läkte glaset.
”Huset vill att vi stannar.” sa Ben, betydligt räddare.
I reflektionen i glaset såg de hur lamporna började flimra. Som om något störde deras energi. Först lampan vid dörren, sedan den ovanför soffbordet. Flimret kom allt närmare och Maurice tog upp mobilen. Ingen täckning. De andra såg betydligt räddare ut nu.
”Ingen täckning” sa Maurice till de andra.
Hon tittade ner på skärmen och såg hur mobilen öppnade ett sms. Den började skriva.
’Jag ser dig alltid’
Sedan slutade lamporna att flimra och allting verkade normalt igen.
”Vi måste hitta en utgång.” sa Adrian.
De gick ut ur vardagsrummet och in i köket där en tekanna stod på spisen. När de kom in i rummet började kannan att vissla och spruta ut ånga. Fläkten ovanför immade igen och kvar stod åtta bokstäver: Hjälp mig!
De sprang ut ur köket. Allting verkade vara en tidsinställd bomb!
De sprang uppför trappan och upp på övervåningen. Där uppe fanns rader av sängar. I varje säng låg ett barn med slutna ögonlock utan att sova. Allt var helt stilla. Vid varje sängavel hängde en lapp med ett namn och en tid. De följde rad efter rad av sängar ända tills de kom till den sista som var helt tom. Alla sängar där låg tomma och alla lappar blanka. På väggen framför dem satt en tom tavla men när de tittade på den såg de fyra gestalter komma gåendes mot dem. När de kom närmare såg de vilka det var. De var dem själva. Fast inte riktigt, de hade insjunkna ögon, blek hud och alla log. De gick fram tills de fyllde hela ramen och sträckte sedan ut benen, och klev ut. Nu kunde de höra dem. De skrattade och gick fram till sängarna. Tillsammans skar de sig allihop i fingrarna. Maurice tittade ner på sitt finger, hon blödde. Hennes spegelbild gick fram till henne och tog hennes hand. Maurice kunde inte kämpa emot. Hennes kropp gick villigt efter medan hennes inre försökte fly. Spegelbilden tog hennes hand och skrev på ett tomt blad: ’Maurice, 20:41’
Sedan gick hon till sängen och la sig. Spegelbilden slöt hennes ögonlock och Maurice rörde sig aldrig igen.
Karnevalen packade ihop och det enda som stod kvar var det grå huset som aldrig tillhört karnevalen.

Sann kärlek

En sån underbar bild ;)
 
 

Jultraditioner

 
Alla familjer har sina egna "måsten", som i sig inte känner som något måste, men som är något man gör varje år före jul - en egen jultradition.
 
 
Denna helgen har vi gjort två sådana saker, sådant som för oss har blivit tradition. I fredags var vi på Jul på Liseberg. Det är så vackert i parken såhär i juletider. Vi strosade runt några timmar, kollade på alla vackra ljus överallt, kollade in julmarknaden med sina små bodar med hantverk och ätbara saker fast vi köpte inget, men provsmakade en hel del :) I år hade de också gjort en medeltidsby där kungen och riddarna förberedde en midvinterfest. Det fanns också något de kallade En julsaga, som visade hur man förberedde julen vid förra sekelskiftet.
 
 
Vi passade även på att spela på några chokladhjul, utan större lycka :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Till jul brukar vi även alltid göra något eget julgodis. Detta året bestämde vi oss för att bara göra en sort, Rocky road, som är en riktig favorit. I den har man i allt som är gott; choklad, kola, nötter, marshmallows. Men det verkar vara den populäraste sorten att göra själv då minimarshmallowsen var helt slut i affären, och även på centrallagret, så vi nöjde oss med de andra ingredienserna. Jätteenkelt att göra.
 
 
Ta 600 gram choklad, ljus eller mörk, beroende på vad du föredrar (eller så går det bra att blanda). Smält chokladen i vattenbad eller i micron. Hacka ner dumlekolor i mindre bitar, ta 1 del pistagenötter och 3 del jordnötter och blanda i den smälta chokladen. Häll över chokladsmeten på en bakpappersklädd plåt, eller i en form, bre ut massan och ställ den i kylen en stund för att stelna. Skär sedan chokladen i lagom stora bitar ;)
 
 
 
 
 

Teknik.....

...är fantastiskt att ha när allt fungerar, men något som suger musten ur mig när det inte funkar som det ska. Nu har två blogginlägg försvunnit. Ett jag skrev igår som inte finns kvar, och så ett jag skrev idag då datorn slutade att fungera precis när jag tryckte på publicera-knappen, så nu orkar jag inte mer idag, utan stänger av datorn och njuter av att ha påbörjat en tvåveckor lång julledighet.
 
 
Under den tiden räknar jag med att skriva många inlägg ;)) Och kanske jag orkar återskapa något av dem som aldrig blev publicerade, eller så blir det något helt nytt.
 
 
En god jul önskar jag er alla! Passa på att njuta i jul, unna er stunder av avkoppling och kom ihåg att det inte finns någon perfekt jul, så det är bortkastad energi att försöka skapa en!

Tänkvärda ord

Jag tycker om att läsa mina kokböcker som skönlitteratur och ikväll har jag läst i denna härliga bok
 
 
 
 
Där hittar jag text som känns inspirerande och tänkvärda så här de sista dagarna innan jul.
 
 
"Julen är underbar och hemsk. Att göra-listan är längre än någonsin. Hänga upp glaskulorna i fönstret, köpa småtulpaner, putsa kopparbunken, göra köttbullar, beställa ekologisk skinka, inte glömma rödkålen, leta reda på receptet till mumma, städa under vasken....I julförberedelserna gör man ibland ofattbart dumma saker. När man inser det ska man sätta sig i lugn och ro med en lussebulle och tänka på vackra ord som midvinter och vintersolstånd"
 
 
Det är viktigt att komma ihåg - när det känns som livet snurrar på för fort, stressen ökar och "måste-listan" blir längre och längre, DÅ behöver man ta en paus, sätta sig och bara låta kroppen och själen slappna av, inte göra något alls och låta kroppen komma ikapp. När man känner sig stressad är det så lätt att allt bara snurrar runt och inget blir särskilt bra gjort ändå. Ta tid att njuta!
 
 
Om mellandagarna skriver hon:
 
 
"Det är nu julen kan vara som allra bäst. Helst ska man inte arbeta och absolut inte hasta iväg på rea, eller något annat dumt, utan lägga pussel, spela canasta halva nätterna, knäcka de nötter man aldrig hann knäcka under julen, se gamla filmer på TV, gå omkring halva dagarna i morgonrock, promenera runt frusna sjöar och äta rester."
 
 
JA, säger jag bara. Det är det som är jul för mig. Ledig i dryga två veckor, många lugna dagar, dagar då jag bara såsar runt hemma, läser en bok eller spelar spel med dottern, sköna vinterpromenader eller kanske skridskoåkning om det är fruset, bli skönt kall om kinderna för att sedan njuta av varm choklad med vispgrädde när jag kommer in. Kravlösa dagar, både på egen hand, med familj eller med vänner. Och för det behöver man inte stressa alls ;)

GE, istället för att få!!!

I Göteborg har de i år insamling av julklappar för utsatta barn på flera ställen. Bland annat på HSB, där organisationen Allwin ser till att förmedla julklappar till barn som tex tillbringar julen på kvinnojourer. Även Hotel Gothia har som vanligt sin stora insamling av julklappar för samma ändamål.
 
 
Jag läste någonstans att julhandeln omsätter ca 65 miljarder. Smaka på den summan - 65 miljarder!!! Vi behöver inte fler prylar! Men runt om i landet finns det barn som inte får påhälsning av tomten, av många olika orsaker. Det finns många barn som tillbringar julen på olika sociala institutioner som tex barnhem, kvinnojourer, i fängelse med sina föräldrar eller som är hemlösa. Antalet hemlösa barn har ökat ganska mycket i Sverige de senaste åren.
 
 
Dessa barn blir verkligen glada över att få någon julklapp överhuvudtaget. Du kan göra skillnad för dem. I min hall står en superstor gosenalle och väntar på att bli inslagen, men först måste jag skaffa en stooor kartong. Jag tänker mig att en liten tjej någonstans kommer bli glad över en nalle, lika stor som hon själv, att krama och gå och lägga sig med på kvällen. Kanske en liten flicka som flytt med sin mamma från en våldsam man, och inte haft möjlighet att ta med sig särskilt många av sina saker. Det blir en julklapp som inte glöms bort, eller som går sönder på någon dag, eller som mister sin glans på ett par dagar som fallet ofta är med de saker vi ger till våra barn.
 
 
För mig känns det bra att veta att en sån liten sak ger mycket glädje någonstans, och jag tycker att det även är en del av julens budskap. Ge till dem som inte har, istället för att ösa saker över dem som redan har allt. Hur många gånger har man inte funderat på vad man ska ge fastrar och kusiner i julklapp, som man inte känner så väl att man vet precis vad som skulle göra dem glada, och som "har allt" men som man ändå känner sig tvingad att köpa något till???
 
 
julklapp

En grön jul

Ja, för tillfället ser det ut som vi får en grön jul i Göteborg, om man med det tänker i rent faktiska omständigheter. I lördags blev det plusgrader och regn och på ett par dagar har all snö försvunnit.
 
 
Men med grön jul i detta sammanhang menar jag en mer miljövänlig jul. Här kommer några tips:
 
 
* Dra ner lite på kötträtterna på julbordet och använd mer grönsaker och frukt. Jag gör en liten julskinka, sen har vi köttbullar och prinskorv då det är dotterns favoriter, ibland gör jag revbensspjäll men inte varje år. Det gröna brukar jag variera med god grönkål, sallad med granatäpple, rödkål, varm sallad med äpple.Till efterrätt brukar det bli apelsinris.
 
 
* Köp KRAV-märkt skinka. En KRAV-märkt skinka innebär att grisen är ekologiskt uppfödd och som vid slakt avlivas så stressfritt som möjligt. Skinkan innehåller inte heller någon nitrit.
 
 
* Köp överhuvudtaget mer ekologiska varor där det finns som alternativ. Numer går det att hitta ekologisk glögg, ekologiska pepparkakor, ekologisk skinka, ekologisk köttfärs - ja, det finns ganska många ekologiska alternativ att hitta. Välj gärna så närproducerade varor som möjligt
 
 
* Undvik fisksorter som är utrotningshotade. Långa, som man gör lutfisk på, är tex klassad som starkt utrotningshotad. För min del är detta inget problem då jag inte gillar lutfisk. Jag brukar ha ett par sillsorter och kanske en sorts lax.
 
 
* Välj en svensk gran. Om du har tillgång till egen mark, eller känner någon där du kan ta granen direkt från skogen är det ju kanonbra, men de flesta av oss får snällt köpa oss en gran. Ädelgranar kräver mer konstgödsel än vanlig svensk gran, men jag föredrar den då den barrar mindre och ser så där härligt tät ut. Plastgran är inget bra alternativ ur miljösynpunkt, och inte bra heller ur Feng Shui synpunkt då vi helst inte vill ta in konstmaterial i våra hem
 
 
* Vilket leder till nästa punkt; ) Använd naturmaterial och pynta naturligt. Det kan innebära att hämta material från skog och trädgård för att dekorera med, använda apelsiner med nejlikor, göra eget pyssel och använda ull, kottar, halm, bomull, sten.
 
 
* Dra ner på antalet julklappar! Färre julklappar är ett bra sätt att spara på miljön, men också att handla second hand, eller göra julklappar själv är bra tips.
 
 
* Använd mindre omslagspapper till julklapparna. Här går det också att återanvända - tidningspapper tex kan bli riktigt snygga som paketomslag, vanligt brunt papper likaså.
 
 
 
Årets gran, som kläddes igår kväll. En riktig Disneygran ;)

Vilken respons!!

Tack alla ni söta för era kommentarer! Det värmer att läsa alla era tankar, reflektioner och ert stöd. Att välja en annan väg än den upptrampade stigen de flesta väljer att följa väcker reaktioner hos omgivningen, vilket ibland gör mig väldigt trött och dränerar mig på energi, fast jag egentligen gjort mina livsval utifrån att jag vill öka min energi.
 
 
Erat stöd ger mig enormt mycket! Bloggandet kan ibland även kännas som en envägskommunikation, som jag emellanåt har funderat kring hur mycket det ger mig, om jag har något mer att ge eller om det börjar bli dags att avsluta bloggandet. I sådana tankar är det en enorm kick att se er respons på mitt inlägg och ger mig mer energi att fortsätta.
 
 
Igår blev det dock ingen tid över till något blogginlägg. Dagen gick oerhört fort med det ena mötet efter det andra. Dottern kom hem efter en vecka hos sin pappa, så det köptes gran som sedan skulle kläs och äta lussekatt till. Där försvann kvällen i ett nafs och först vid tiotiden kom vi på att vi glömt bort tiden och saker vi skulle ha gjort under kvällen. Härligt med sådan tid (även om irritationen var tjock i rummet periodvis när den alldes för tjocka granstammen skulle ner i julgransfoten och så försöka få granen rak ;))

Vad är normalt?

Vad är egentligen normalt? Och vem bestämmer vad som är normalt, och vad som följaktligen är onormalt? Detta är något som jag funderar en hel del kring i mitt arbete som psykolog, speciellt som psykolog i skolans värld.
 
 
Men det är även något som jag fått anledning att fundera kring en hel del även privat under det senaste året. Detta på grund av några av de livsvalen jag har gjort som verkar reta många människor. Jag har sex katter, och har från min omgvining fått höra "Du har för många katter!". Jaså, vem säger det? "Men vi tycker det!". Ja, då får det står för er, svarade jag. Det är er åsikt, men det är inte ett faktum. Jag är själv väldigt glad över att jag har kunnat ge ett bra hem till sex hemlösa katter, och de ger mig mycket glädje varje dag. Om jag någon gång vinner en större summa pengar kommer jag använda en del av det till att starta ett katthem, där fler hemlösa katter kan få värme, trygghet, mat och kärlek. Om det gör mig onormal, så ok då är jag onormal - "the crazy catlady". Men djur, och djurens välfärd är något som engagerar mig mer och mer.
 
 
En annan sak jag fått höra från många olika håll är att jag är onormal som slutat shoppa. Men jag har inget behov av att fylla mittt hem med massa nya saker. Shopping som sysselsättning roar mig inte längre, och även om jag vill omge mig med vackra saker i mitt hem och klä mig i vackra kläder, behöver jag inte ständig påfyllning av sådana saker. Denna månad har jag en hel del kvar på bankkontott när den nya lönen kommer in, och det är så jag vill ha det i mitt liv. Jag vill inte ha det Charlie Söderberg, från Lyxfällan kallar för "en stressad ekonomi" där pengarna knappt räcker från den ena lönen till den nästa. Och ett sätt att uppnå det, utan att öka inkomsterna genom att arbeta mer, är att dra ner på sina utgifter. Att jag arbetar deltid, är nöjd med det, och dessutom skulle vilja gå ner i arbetstid ytterligare 20 % är också något som en hel del människor stör sig på. Att arbeta heltid är normen i vårt samhälle.
 
 
En tredje sak som jag ofta får höra kommentarer om är att jag väljer att skala av, ta bort sådant som är onödigt och åker iväg med billaster till loppis med saker jag inte längre känner något behov av. Att välja bort, att förenkla inspirerar vissa, men det väcker också negativa känslor och åsikter hos en del.
 
 
Jag förstår att det finns människor omkring mig som anser att flera av mina livsval som jag har gjort de senaste åren faller inom kategorin onormalt. Men det är mina val, det är så jag vill leva mitt liv - och för mig är det normalt. Ibland känner jag mig lite trött över att behöva försvara de val jag har gjort.

Lååångsamt tempo ;)

Förr i tiden när dagsljuset mer styrde livet var vintern en tid för mycket sömn och vila. Dagsljuset varade bara några få timmar om dagen, så man sov längre och gick och la sig tidigare på kvällen än vad vi gör nuförtiden. När det elektriska ljuset kom blev det möjligt att förlänga dagarna och numer kan vi göra allt i stort sett dygnet runt.
 
 
Någonstans på vägen har vi glömt bort att vintern är en tid för ett långsammare tempo, en tid för vila och en tid för att ta det lugnt. Naturen själv har gått in i sin viloperiod och även vi människor bör ta till vara denna tid för att njuta av ett lugnare tempo.
 
 
Själv har jag haft ett väldigt långsamt tempo de senaste veckorna, åtminstone efter jobbet. När jag kommer hem byter jag om till mjuka sköna velourkläder, mina rörelser blir lugna och långsamma. Jag fixar något att äta och kan sen antingen ta itu med lite hushållssysslor, eller så lägger jag mig på sängen och en katt klättrar upp och lägger sig i knät. Då får jag snällt ligga kvar för det är ju inte snällt att ta bort någon som har lagt sig så skönt ;) Där kan jag ligga ett par timmar, meditera, fundera på livet, titta på något TV-program, klappa katt och bara njuta av lugnet.
 
 
 
Havet en stilla vinterdag ger mig också lugn i kroppen och i själen.
 

Årets stressigaste vecka

Ja, jag hörde härmodagen att detta är årets stressigaste vecka för många, av flera olika skäl. Dels är det många som sitter fast i massor av olika måsten inför julen. Vi "måste" köpa en hel mängd julklappar och springa i affärer, vi "måste" förbereda och laga julmat, göra julgodis, baka, vi "måste" storstäda och pynta hela hemmet. Alla dessa påtvingade måsten innebär för många en stress som ökar ju närmare jul vi kommer.
 
 
För många småbarnsföräldrar innebär denna vecka också ett annat påtagligt stressmoment. Idag är det lucia, och på många förskolor och skolor har barnen luciatåg med tillhörande fika för föräldrar. Hur gör man då om man, som en kollega till mig pratade om häromdagen, har tre barn i förskola och skola och ska vara på tre olika ställen samma dag??
 
 
Denna vecka är det även terminsavslutning på många av barnens aktiviteter och det avslutas ofta med någon typ av uppvisning. När det gäller luciafirande har jag numera ett så stort barn så det är inte aktuellt för mig att gå på luciafirande på skolan. Jag har dessutom bara ett barn så det har aldrig känts som något som har stressat mig. Däremot har jag under en veckas tid varit på ett par olika julkonserter då min dotter dels går i musikklass i skolan, och dels går på en musikskola och spelar piano, så ett par kvällar har varit vikta för dessa konserter.
 
 
Vad kan man då göra för att minska stressen? Till att börja med tycker jag att vi ska sänka kraven. Det går inte att få "den perfekta julen", men jag har förstått att många försöker uppnå det. Men det behövs inte massor av prylar, mat, godis, paket i överflöd för att det ska bli jul. "Good-enough" är ett begrepp som myntades av en psykolog, Winnicott, och som då handlade om att vara en tillräckligt god moder. Det behövde inte vara perfekt, det räckte med "good enough". Och det tankesättet gäller faktiskt i många andra sammanhang också. När det gäller julen är det många som ser framför sig en Fanny & Alexander jul och försöker få till det, samtidigt som vi jobbar och har allt det andra runt omkring. Men om vi sänker kraven, funderar på vad det är som faktiskt är viktigt, sänker kraven på oss själva och ger oss tid till avkoppling så minskar stressen.
 
 
Jag har hört föräldrar berätta om hur jular när familjen inte har gjort den där stora julen med allt runt omkring har varit den julen barnen minns bäst, och som de anser vara den bästa julen de har upplevt. Det är inte sakerna de får i julklapp de minns sen, det är tiden man tar sig till att umgås, samlas runt ett gammaldags brädspel, prata och koppla av. Det är de sakerna de minns. Så då kan man undra för vem man försöker prestera "den perfekta julen"? Det sägs ofta att det är för barnens skull, men för barnen är den perfekta julen en jul där de i lugn och ro får umgås med sina föräldrar, sin familj och kanske den närmaste släkten.
 
 
Hoppas ni alla får en härlig Lucia!
 
 

Den ultimata avkopplingen

Mmmm, att lägga sig tvärs över sängen, på min fuskpälspläd med en superkelig katt som bara ligger och spinner och spinner samtidigt som jag klappar den på magen - det är den ultimata avkopplingen. Jag ligger och njuter och glömmer helt bort tiden :))
 
 
Både kroppen och sinnet blir totalt avkopplade. Sådana stunder i vardagen är så viktiga för välbefinnandet.

Vad innebär egentligen ett enklare liv??

Ibland kan det verka som om att leva ett enklare liv innebär mest att rensa, organisera och göra sig av med överflödiga saker. Men det är ofta bara en start för att förenkla.
 
 
Det som är det stora syftet, och målet, med att förenkla sitt liv är att få tid till att fokusera sin tid och sin energi på det som faktiskt betyder något, det som gör skillnad i livet och hitta ett lugnare livstempo.
 
 
I slutändan tror jag även att det leder till att leva ett lyckligare liv, ett liv mer i samklang med både sig själv och sin omgivning. Där kommer även tankarna i Feng Shui in i att skapa en miljö som ger förutsättningar för ett mer harmoniskt liv. Ett harmoniskt hem är ett hem där man vilar, skapar trygghet, umgås, förstärker sina relationer och alla de bitarna är viktiga för ett lyckligt liv enligt lyckoforskningen.
 
 

Enklare mat

Denna vecka tänkte jag göra det enkelt för mig när det gäller maten. Jag har bestämt mig för att ha en hel vecka med olika soppor :) Dels tycker jag att soppa är gott, det är värmande när det är kallt, det är enkel mat som går snabbt att göra och det är ofta billigt. Det blir ju inte bara tre, utan fyra goda saker i ett ;)
 
 
Så här ser veckans matplanering ut:
 
 
Måndag: potatis- och purjolökssoppa (då jag har en halv purjo hemma i kylskåpet som jag vill ta tillvara :))
 
Tisdag: Tomatsoppa
 
Onsdag: Majssoppa (där hade jag tänkt att testa ett recept med tacokryddad lax i soppan som jag har hemma bland mina utklipp, men så hittade jag detta recept med chorizo istället, och chorizo ligger redan hemma i kylen och majs i frysen. Man tager vad man haver :))
 
 
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
1.5 tsk gurkmeja
1 kg frysta majskorn eller på burk
0.5 tsk sambal oelek
12 dl vatten
3 hönsbuljongtärningar
3dl grädde
salt
svartpeppar
200g chorizo

Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp en gryta med smör och stek löken tillsammans med gurkmeja. Tillsätt majskorn, sambal oelek, vatten och buljontärningar. Låt soppan koka på svag värme i 10 minuter. Mixa soppan slät med stavmixer. Ställ tillbaka på plattan och tillsätt grädden. Koka upp. Stek korvarna i slantar. Servera soppan i skålar med korvbitar i.
 
 
 
 
Torsdag: Jordärtskockssoppa med ristat bacon
 
 
Fredag: Fisk- och skaldjurssoppa (för att lyxa till det lite :))
 
 
Lördag: Löksoppa
 
 
Söndag: Gulaschsoppa med gräddfil
 
 
Mmmm, soppa är så bra mat tycker jag, och nu passar jag på att äta alla mina favoriter på en och samma vecka. Jag gillar tanken på att göra så god mat med så lite insats; hacka och förbereda lite, bryna, på med vätska och koka ihop i tio minuter och så är det klart att servera! Blir det mat över kan jag frysa in några portioner så har jag en annan gång när jag vill vara väldigt bekväm när det gäller matlagningen.
 
 
Som grädde på moset har jag även en lunch inbokad denna vecka på restaurangskolan som denna vecka har julinspirerad meny. Borden var fullbokade redan för ett par månader sedan, men med god framförhållning har jag ett bord och ska träffa en kollega där för lunch.
 
 
Vilken är din favoritsoppa? Har du något favoritrecept du vill dela med dig av får du gärna skriva det i kommentarerna så kanske jag kan utöka min sopprepertoar lite till

Vintermys

Denna helgen har vi haft riktigt vintermys, både ute och inne. Vi har massor med snö ute och igår när solen sken tog vi med oss alla katter ut i den orörda snön i trädgården. Oj, vad vi skrattade! En katt vägrade gå ut överhuvudtaget och stod i dörren med ena tassen lyft, en annan gick ut en stund för att sedan snabbt återvända in och lägga sig på fårskinnet innanför dörren, men av dem älskade snön, sprang runt som en tokig och jagade snöflingor.
 
 
Efter det äventyret tog vi det lugnt med en matinéjulfilm, Polarexpressen. Tecknade barnfilmer kan vara så mysiga :)
 
 
Söndagen har fortsatt i samma lugna, mysiga takt. Här gör vi jul i lagom tempo och idag blev det lussekattsbak
 
 
 
 
Åh så goda dem blev med ett glas julmust. I år har jag släppt på alla måsten inför julen och det jag hinner med och har lust att göra räcker gott. Jag har inte fått upp någon krans på dörren, men nästa helg tänkte jag bege mig ut i skogen och plocka enris och om jag har lust blir det en krans, om inte blir det enris i en kruka ;)
 
 
En annan decembertradition som vi har ägnat helgen åt är att gå igenom foton från året och välja ut tolv stycken som vi gör en egen kalender av. Detta blir en av bilderna
 
 
 
 
 
 
 
 

Kom ihåg i jultider!

                                          aHR0cCUzQSUyRiUyRjI1Lm1lZGlhLnR1bWJsci5jb20lMkZ0dW1ibHJfbWFmZWFsTTgycDFxYno4YzFvMV81MDAuanBn
 
En bild att fundera kring innan man ger sig ut i julhandeln! Vad är det som ger mer liv och mer energi?? Svaret på den frågan är sällan, eller aldrig, fler saker!

Modern önskelista

Jag sitter och tittar på min dotters önskelista för julklappar i år. På den står en del saker som hör ihop med hennes stora intressen; fotografering, musik och att skriva men också två saker som värmer i hjärtat. Hon önskar sig pengar för att skänka till välgörenhet där hon dels vill stötta WSPA, som arbetar för att värna om djur som far illa runt om i världen tex björnar som används i kamper med hundar, övergivna åsnor i Israel mm och dels önskar hon sig att bli fadde åt en flicka i PLANS projekt Stöd en flicka.
 
 
Jag tycker det är så roligt att se att välgörenhet och att tänka på andra är något som även våra ungdomar önskar sig. Att julen inte bara handlar om att få mängder med julklappar och nya saker (även om det naturligtvis finns med sådana saker också).
 
 
Att ge bort något som verkligen ger skillnad tycker jag är en bra julklapp. Istället för att köpa dyra julklappar till varandra, och då menar jag julklappsbyte bland de vuxna, som vi inte behöver, eller om behovet finns har råd att skaffa oss själva, bestämma sig för att avstå från att ge julklappar till varandra i år och istället skänka de pengarna till en välgörenhetsorganisation. Jag stödjer kontinuerligt WSPA och Forska utan djurförsök, och till jul brukar jag välja ytterligare en organisation som jag skänker en peng till plus att vi, dottern och jag, skänker julklappar till behövande barn i Göteborg. Det känns skönt att dela med sig av vårt överflöd och ge till andra som inte är lika lyckligt lottade.
 
 
 
 
Sen har jag även köpt en julklapp till mig själv :) En tvådagars dressyrkurs :)

Julkänsla

Julkänslan sprider sig i kroppen då jag efter middagen tar en kort promenad till en vän. Snön knarrar under fötterna, mörkret lyses upp av grannars adventsgranar och ljusslingor, himlen är stjärnklar och kylan biter i kinderna. Snart är jag framme där väntar några vänner, varm glögg och mysiga samtal. Det är jul för mig ;)


Bytt är bytt....

Ja kommer ni ihåg ramsan "bytt är bytt och kommer aldrig mer igen"?


Senaste veckan har jag idkat lite långväga byteshandel. Irene, med bloggen Harmoni i hemmet, frågade om jag ville ha senaste Kinsellaboken när hon läst klart den och eftersom både dottern och jag gillat Kinsellas tidigare böcker tackade jag glatt ja.


I samma veva frågade jag om hon ville ha en stavmixer som jag hade två av. Och hon ville gärna ha den så det blev ett väldigt bra byte ;)


Det tycker jag är ett bra sätt att få nya saker. Det jag inte behöver längre kan vara precis vad nån annan letat efter ;)


Och så kom snön;))

Åh, vad härligt! Tom här i Göteborg har vi nu massor av snö, vilket ger en så härlig julkänsla. Egentligen behövs inte så mycket mer för att ge den där härliga känslan av att snart är det jul. Mörkret som kommer vi fyratiden på eftermiddagen, alla ljus som lyser i fönster och i trädgårdar - och så snön.
 
 
I söndags började det med minusgrader och frost ute, men ingen snö. Efter flera veckor av grått och regn var det så upplyftande att bege sig ut i skogen runt hörnet för att plocka tallris, gran och blåbärsris. I år har jag bestämt att ha en enklare jul med mycket av julpyntet hämtat från naturen. Med en rödvit trasmatta på köksgolvet, tallris i kopparurnan, blåbärsris i Höganäskrus, adventsljusstaken i fönstret plus en enstaka tomte gav så mycket julkänsla i köket så här behövs inte mycket mer. Om jag sedan lägger till apelsiner med nejlikor och röda Ingrid Marie äpplen är julpyntningen klar!
 
 
Det gröna, ljusen, dofterna och inte minst snön utanför ger mig en härlig julkänsla. Allt det där andra känns som onödigt plotter. Alla sorters pynt som finns att köpa i affärerna klarar jag mig utan. När det gäller andra sysslor innan jul känner jag ingen stress. Jag gör det jag tycker är roligt och det jag hinner med. Och det blir jul oavsett om jag har gjort olika saker eller inte ;) Bra va??
 
 
Efter en lång promenad i skogen var klockan fortfarande inte så mycket så jag packade in mig i bilen och begav mig ut i skärgården för att gå på julmarknad. Strosade runt bland allt hantverk, lotterier, barnkaruseller, åt en varm gulaschgryta och drack glögg med lussekatt och bara njöt av stämningen. Se solen gå ner vid klipporna och sen på färjan tillbaka mot fastlandet stå ute i kylan (ensam kan jag tillägga då alla andra stannade kvar i värmen i sina bilar;)) och njuta av ljusen på öarna som jag lämnade. För mig är det sådana saker som ger julkänslan! På denna julmarknad handlade jag ingenting, då jag inte behövde någonting. Jag var nära att köpa hemlagat godis som gjorde mig nyfiken (Nutellapraliner) men insåg att jag var mätt och inte sugen, så tom godiset fick stå kvar på disken ;)
 
 
En härlig första advent som gav mig mycket julkänsla, utan stress och utan några större kostnader. Precis så som jag vill att hela julen ska vara i år!
 

bloglovin
RSS 2.0