God fortsättning! Kanske sitter du som många andra omgiven av travar av öppnade julklappar. Kanske ser du också folk rusa ut för att i mellandagsrean köpa ännu fler saker, saker som man behöver och som nu är billiga fynd. Som utnämnd ”ekonomisk expert” i media förväntas jag ju stödja alla typer av reaköp men min känsla är att ordet ”behöver” används väl lite väl frikostigt i Sverige idag.
Låt oss inte gå hela vägen och prata om hur bortskämda vi är. Låt oss inte prata om hur barn svälter medan vi behöver ytterligare en kokbok. Låt oss för en stund bortse från att jordens resurser förbrukas i en oansvarig takt för att vi behöver ännu en handväska. Låt oss glömma hur folk jobbar för svältlöner för att vi behöver ha billiga gympadojor i flera färger. Låt oss glömma hur vi motverkar demokratiska rättigheter och stödjer oljediktaturer för att vi behöver kunna ta bilen till stan. Låt oss titta på våra behov ur ett rent egoistiskt perspektiv, för inte ens i ren egoism finns det nån poäng med att ha allt vi har.
Den som kan lite om bokföring vet att man för att rättvisare kunna se hur ett företag mår ekonomiskt, använder sig av konversationen tillgångar och avskrivning. Det betyder att om ett företag köper en bil för 300 000 så är det inte rättvist att påstå att företaget har en kostnad på 300 000. Istället säger man att eftersom bilen beräknas räcka i 10 år så smetas kostnaden ut på tio år med 30 000 kronor per år.
Jag tänker att mycket av vårt köpbeteende skulle bli tydligare om vi använde oss av samma tänk i vår privatekonomi. Säg att du istället för att fokusera på vad saker kostar att köpa, fokuserar på att du vänjer dig vid dem och att de förr eller senare slits ut och måste återanskaffas. Om du räknade ut avskrivningen på alla de tusentals sakerna du har i ditt liv skulle du troligen komma fram till samma sak som Chuck Palahniuk.
Antag att en stor frys med inbyggd ismaskin kostar 12 000 SEK och byts kanske ut efter 8 år. Det skulle innebära att den kostar 1 500 SEK per år. Om man får ut 24 000 SEK i månaden och jobbar 40 timmar i veckan 40 veckor per år. Då är varje arbetstimme värd 180 SEK. Vilket innebär att det tar 8 arbetstimmar varje år för att ha en ball frys.
En designad soffa kostar 21 000 SEK som kanske byts ut efter 6 år motsvarar 19 arbetstimmar. En stor som TV kostar 10 000 SEK och byts ut efter 5 år motsvarar 11 arbetstimmar. Ett par skinnstövlar som kostar 2 000 SEK och byts ut efter 2 år motsvarar 5,5 arbetstimmar per år.
Min poäng är att bara på dessa fyra vanliga saker som många av oss ”behöver” lägger vi 43,5 arbetstimmar på jobbet. Min poäng är samma poäng som Chuck Palahniuk, författaren till Fight Club. Där säger en av nyckelkaraktärerna: ”The things you own end up owning you. It’s only after you lose everything that you’re free to do anything”.
I boken och filmen bränner man ned hela lägenheten och det kanske är att ta i. Men mitt råd är att åtminstone inte fylla det ditt liv med ännu fler meningslösa saker som tar din tid, dina pengar och din frihet. Våga vägra mellandagsrean, våga vägra prylar och våga vägra ett liv där all din tid går åt till att vara anställd av garderoben, vitrinskåpet och garaget!
Charlie Söderberg
Rikedomscoach Balansekonomi