Tankar om prylar och behov

Charlie Söderbergs, med företaget Balansekonomi, krönika handlar om sådant jag skriver om här på bloggen, om hur våra prylar äger oss, och om hur mycket tid vi lägger ner på att arbeta, bara för att kunna köpa alla dessa prylar som vi "behöver". Läs den själv:
 
 

Överväg att du är anställd av ett vitrinskåp

Publicerat av Charlie Söderberg fredagen den 28 december 2012


God fortsättning! Kanske sitter du som många andra omgiven av travar av öppnade julklappar. Kanske ser du också folk rusa ut för att i mellandagsrean köpa ännu fler saker, saker som man behöver och som nu är billiga fynd. Som utnämnd ”ekonomisk expert” i media förväntas jag ju stödja alla typer av reaköp men min känsla är att ordet ”behöver” används väl lite väl frikostigt i Sverige idag.

Låt oss inte gå hela vägen och prata om hur bortskämda vi är. Låt oss inte prata om hur barn svälter medan vi behöver ytterligare en kokbok. Låt oss för en stund bortse från att jordens resurser förbrukas i en oansvarig takt för att vi behöver ännu en handväska. Låt oss glömma hur folk jobbar för svältlöner för att vi behöver ha billiga gympadojor i flera färger. Låt oss glömma hur vi motverkar demokratiska rättigheter och stödjer oljediktaturer för att vi behöver kunna ta bilen till stan. Låt oss titta på våra behov ur ett rent egoistiskt perspektiv, för inte ens i ren egoism finns det nån poäng med att ha allt vi har.

Den som kan lite om bokföring vet att man för att rättvisare kunna se hur ett företag mår ekonomiskt, använder sig av konversationen tillgångar och avskrivning. Det betyder att om ett företag köper en bil för 300 000 så är det inte rättvist att påstå att företaget har en kostnad på 300 000. Istället säger man att eftersom bilen beräknas räcka i 10 år så smetas kostnaden ut på tio år med 30 000 kronor per år.

Jag tänker att mycket av vårt köpbeteende skulle bli tydligare om vi använde oss av samma tänk i vår privatekonomi. Säg att du istället för att fokusera på vad saker kostar att köpa, fokuserar på att du vänjer dig vid dem och att de förr eller senare slits ut och måste återanskaffas. Om du räknade ut avskrivningen på alla de tusentals sakerna du har i ditt liv skulle du troligen komma fram till samma sak som Chuck Palahniuk.

Antag att en stor frys med inbyggd ismaskin kostar 12 000 SEK och byts kanske ut efter 8 år. Det skulle innebära att den kostar 1 500 SEK per år. Om man får ut 24 000 SEK i månaden och jobbar 40 timmar i veckan 40 veckor per år. Då är varje arbetstimme värd 180 SEK. Vilket innebär att det tar 8 arbetstimmar varje år för att ha en ball frys.

En designad soffa kostar 21 000 SEK som kanske byts ut efter 6 år motsvarar 19 arbetstimmar. En stor som TV kostar 10 000 SEK och byts ut efter 5 år motsvarar 11 arbetstimmar. Ett par skinnstövlar som kostar 2 000 SEK och byts ut efter 2 år motsvarar 5,5 arbetstimmar per år.

Min poäng är att bara på dessa fyra vanliga saker som många av oss ”behöver” lägger vi 43,5 arbetstimmar på jobbet. Min poäng är samma poäng som Chuck Palahniuk, författaren till Fight Club. Där säger en av nyckelkaraktärerna: ”The things you own end up owning you. It’s only after you lose everything that you’re free to do anything”.

I boken och filmen bränner man ned hela lägenheten och det kanske är att ta i. Men mitt råd är att åtminstone inte fylla det ditt liv med ännu fler meningslösa saker som tar din tid, dina pengar och din frihet. Våga vägra mellandagsrean, våga vägra prylar och våga vägra ett liv där all din tid går åt till att vara anställd av garderoben, vitrinskåpet och garaget!

Charlie Söderberg
Rikedomscoach Balansekonomi


Kommentarer
Postat av: Emelie

Hej Ann-Sofie!

Var ett tag sedan jag var inne på din blogg och läste nu. Inser återigen vilken guldgruva den är. Särskilt när livet känns mycket och det är behövligt med kloka ord.

Har själv bloggat en del och har för mig att det inte är helt okej att återpublicera andras texter. Skriver det i all välmening och har personligen inte så mycket emot det. Men om man ska hårddra lagen så har jag för mig att det inte är okej. Du kanske har kontaktat Charlie och frågat om tillstånd? Då är det ju helt i sin ordning. Skriver det mest för att du ska kunna ta ställning innan eventuella problem dyker upp. Kan ju vara idé att länka till blogginlägg istället för att återpublicera dem annars. Så brukar jag lösa det.

Hoppas du inte tar illa upp...


Svar: Hej Emelie!
Vad roligt att du hittar saker att ta till dig i det jag skriver :)

Tack för din omtanke. Charlie publicerar sina texter på sin hemsida som en krönika varje månad, och då jag är en del av det nätverket får jag de mailade till mig och får gärna sprida hans budskap.
None None

2013-01-02 @ 10:54:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0