Ärlig mat

I helgen är den årliga matmässan Passion för mat i Göteborg. Temat för i år ligger helt i tiden - ärlig mat!
 
Här samlas matproducenter, mathantverkare, kockar och matälskare. Provsmakar, föreläser, kollar och handlar. Här hittar ni mig och dottern i helgen :) Årets tema passar ju oss perfekt.
 
 
 
 

Vems ansvar?

På Nyhetsmorgon nu på morgonen pratade man om hur mycket en färdigprodukt i mataffären behöver innehålla huvudingrediensen. Som exempel tog man sparrissoppa som bara innehöll 1,5 % sparris (från Kelda och jag har köpt deras kycklingsoppa som innehöll 0,5 % kyckling!!), Pringles chips som innehåller 0 % potatis, guacamole som innehåller 0,4 % avocado.
 
 
 
På Tv ställde programledarna frågan om man får kalla något för sparrissoppa när det nästan inte innehåller någon sparris alls. Och svaret de fick, som så många gånger förut, är att konsumenten har ansvaret att titta på innehållsförteckningen innan man köper något. Där finns alla ingredienser beskrivna i fallande ordning efter hur mycket produkten innehåller. Då kan man välja, eller välja bort, produkten.
 
 
Jag tycker det är fel att man alltid lägger ansvaret på konsumenten. Vilket ansvar har producenten? Och affären? Om jag köpen en produkt i affären som heter guacamole ska jag inte då kunna lita på att den innehåller de saker som guacamole innehåller i alla recept? Jag gjorde en hemma igår som innehöll två avokado, lite chili, limejuice och salt. Varför måste jag ta ansvaret och verkligen kolla på varje produkt i affären om den innehåller det den utger sig för att vara?
 
 
Jag tycker det är självklart att en stor del av ansvaret också ska läggas på producenten, och där har även våra statliga organ ett ansvar anser jag. Om inte potatischips innehåller potatis, vilket för alla är den självklara huvudingrediensen - ska man överhuvudaget få kalla det för chips då?
 
 
Jag tycker även att affärerna har ett ansvar. Vilka produkter köper man in? Jag tror inte att konsumenterna efterfrågar en guacamole som inte innehåller avokado.
 
 
För att vara säker på vad det är vi äter, och vilka ingredienser de innehåller är ju det bästa att köpa råvarorna själv, ekologiska förstås för att undvika bekämpningsmedel och andra kemikalier, och göra det vi äter själva. Men ibland är man bekväm eller har ingen möjlighet att göra allt från grunden, och då anser jag att vi ska kunna lita på attom jag köper en tetra med sparrissoppa så ska den också innehålla sparris.

Utmana dig själv

I veckan som kommer, gå utanför din komfortzon, gör något nytt och känn hur ditt mod utvecklar dig som person.
 
 
* Testa en ny sak - tex en kurs, hoppa fallskärm, eller kanske ta en ridlektiom
 
 
* Bjud en person du inte känner så väl på lunch
 
 
* Sök ett nytt jobb om du ser något du tycker verkar roligt. Utan att tänka att det där har jag ingen chans att få!
 
 
* Ge en komplimang till någon
 
 
* Sätt guldkant på vardagen
 
 
* Skriv en lista över dina högsta drömmar. Fundera på hur dessa skulle kunna förverkligas
 
 

Ordningsmani?

De är bilderna tyckte jag var ganska roliga, både i min roll som psykolog och som en person som älskar att organisera och fixa, fast inte riktigt på denna nivå :)
 
 
Men det är något lugnande över att se ordning istället för kaos .
              

This series of photographs by Swiss artist and comedian Ursus Wehrli are strangely satisfying. These are guaranteed to satiate your obsessive urge to tidy things up and arrange them in an orderly fashion.

cleanup2
 

Storstädning/sanering

 I helgen har jag haft storstädning hemma. Eller egentligen har jag haft total sanering då katterna har fått inälvsmask som vi har haft svårt att bli av med. Hela veckan har jag laddat för att ha en hel städhelg. Allt har gjorts rent. Alla textilier har tvättats - varenda matta, filt, fårskinn, sängkläder. Igår sprang jag fram och tillbaka till tvättstugan hela dagen, samtidigt som jag dammsög varje vrå hemma, torkade och fejade.
 
 
Ibland tycker jag att det är riktigt roligt att städa. Nu kändes det också som att städa ut allt skräp nu när våren har kommit, och in med ny och fräsch energi.
 
 
Nu hoppas jag bara att vi slipper några fler maskar. När städningen var avklarad unnade jag mig en stund i soffan med en film och bara koppla av.
 
 
 
 
 
 
Medan jag njuter av en lugn stund, efter tolv timmars städande igår och några timmar idag, ser det ut så här på andra ställen hemma
 
 
 
De nytvättade fällarna uppskattades också av mina fyrbenta vänner :))
 
 
 
När jag kollade storstädning på nätet hittade jag dessa städtips från TV4:s städtanter i programmet Rent Hus
 
 
 Husmorsknep för storstädning 

Oavsett om ditt hem är i behov av en storstädning eller bara behöver putsas upp lite så kan några bra städtips alltid vara bra. Husmorsknep kommer du långt med. Här tipsar Marlené och Marie-Louise från programmet Rent hus.

Dammsugning

Om du har skruvar eller andra små föremål som skräpar på golvet, tex barnens leksaker, kan du trä på en nylonstrumpa på munstycket innan du dammsuger.

 

Svabba golvet

Undvik att kasta moppen ryckigt fram och tillbaka. Börja mot listen att dra försiktigt längs väggen. Slå ut hörnorna för att undvika att svabba hela golvet med gruset som ofta samlas där. Svabba sen utifrån och in med långa fina rörelser och ett bestämt grepp så att smutsen tas med. Blöt svabben ofta och snurra den så att smutsen slås ut.

  

Rengör element

För att enklast rengöra dina element - börja med dammvippan, fortsätt med diskborsten doppad i diskvatten. Torka sedan med en torr trasa, eventuellt lindad runt en gammal tandborste, så att du kommer åt överallt. Ett annat bra tips är att använda en fuktig trasa på en galge så kommer du åt emellan!

  

Dammiga persienner

Knepet för smutsiga persienner heter bomullsvantar. På med vantarna och dra mellan persiennerna med fingrarna. Behövs det kan du fukta dem lite. Bomullsvantar finns att köpa på apoteket.

  

Fläkten

Regelbunden rengöring av köksfläkten är viktigt, framförallt för att du inte ska få nedfallande bakterier i din mat. Rengör filtret i fläkten minst en gång i månaden, helst var fjortonde dag. Diska det i varmt vatten med ett milt diskmedel eller använd diskmaskinen.

  

Köksluckor

Polera köksluckor med möbelpolish då och då, det stöter bort fett och damm och håller dessutom matoset borta.

  

Rengör disktrasan

Förläng enkelt livslängden på din disktrasa. Koka upp vatten och trasan med lite diskmedel. Detta bör göras en gång i veckan, då dör alla bakterier.

  

Grillgallret i ugnen

Tag en bit ugnsfolie och gör en boll, istället för stålborste. Doppa bollen i coca-cola (eller såpa) och gnugga gallret, så försvinner smutsen.

  

Spisen

Det finns ett enkelt och miljövänligt sätt att få bort ingrodd smuts från spisen. Häll först på ättika sedan rikligt med bakpulver – låt det bubbla och fräsa ordentligt ett tag och rengör därefter som vanligt med en trasa och ljummet vatten.

 

Få bort lukten i diskmaskinen

För att få bort lukter av alla de slag strör man ut kaffebönor i den och låter den stå stängd en dag.

  

Stopp i duschrören

Spola dina avlopp med kokande vatten + en fjärdedels kopp bakpulver och 50 ml vinäger. Så får du enkelt och miljövänligt bort stopp i avloppet!

  

Putsa badrumskaklet

Badrumskaklet blir skinande blankt om du tvättar det med en miljöanpassad biltvättsvamp som innehåller vaxschampo. Efter tvätt spolar du av med duschslangen och låter självtorka.

  

Badkaret

Problem med ingrodd smuts i badkaret? Skär upp en grapefrukt, häll på salt och gnid på badkaret. Grapefrukten innehåller en syra som tar sig igenom smutsen och kombinationen salt och syra gör att halvan fungerar som en skrubborste.


Behov av variation?

Har vi egentligen så stort behov av variation som vi tror? Många gånger är det ett argument  för att shoppa. Vi säger att vi behöver ha mycket saker för att kunna variera oss.
 
 
Men om vi tänker efter - har vi verkligen så stort behov av variation? Är det inte favoritsakerna vi ändå använder om och om igen?
 
 
Jag tänkte på det i morse när jag gjorde frukost. Jag tittade på mina olika tesorter, och började fundera på varför jag har flera olika när jag ändå alltid väljer samma sort. Jag tar helt enkelt den jag tycker bäst om, och kanske någon enstaka gång någon annan.
 
Och så gör de flesta av oss i många fall. Vi har flera valmöjligheter, men väljer samma saker. Valfrihet innebär också att vi väljer det vi tycker bäst om. Behöver vi då ha allt det andra?
 
 
När det gäller kläder är det en tanke bakom projekt 333, dvs ha 33 olika klädesplagg enbart under tre månader som sedan kan kombineras på olika sätt. Att ha färre saker innebär att vi lägger mindre tid på att välja. Och om de 33 sakerna är favoriter, som vi ändå oftast använder tror jag inte vi saknar variationen.
 
 
När jag handlar i mataffären brukar jag säga ibland, lite skämtsamt, att jag behöver egentligen inte skriva någon inköpslista för det är ju samma saker jag köper varje gång. Jag har några favoriträtter som jag lagar ganska ofta, och prövar nya rätter ibland för att se om jag ska lägga till något bland favoriterna. Men egentligen behöver jag inte så mycket variation. De som väljer att leva ett enklare liv fullt ut, försöker också minimera på den fronten. Om man väljer ut ett antal rätter som man verkligen gillar, gör en tre-fyra veckorsplan som man sedan alternerar så kan det många gånger räcka. Kanske lägga till någon ny rätt någon gång.
 
 
Blir livet tråkigare, eller enklare, genom att minska på valmöjligheterna och inte eftersträva så stor variation?
 
 
 
 
 
 
 

Tanttrend?

När man ser på nya böcker som kommer ut i bokhandeln blir det tydligt att vintagetrenden, eller tanttrenden, står sig. Dottern sa för ett tag sedan att hon tycker om allt som är från 60-talet eller tidigare. Vi pratade om vad det kan beror på att så många unga söker sig tillbaka till tidigare decennier.
 
 
Kan det vara att samhället var långsammare och lite snällare då? Att det var mer genuint och äkta? Att saker man köpte var välgjorda och hållbara?
 
 
Oavsett vilket så är både kläder, prylar och livsstil från 40- 50-talen väldigt populära idag. Många vill, som jag, leva ett enklare liv. Färre prylar, långsammare livsstil, odla sin egen mat. På min farmor och farfars tid fanns det inget som hette ekologisk eller närodlad mat. De kallade det helt enkelt för mat. Allt var ekologiskt odlat, och det mesta var närodlat.
 
 
 
 
Elin Ek, för många yngre känd som Grynet, har skrivit en bok med kapitel som att sylta, safta, koka kräm, baka kakor, ha kafferep, koka karameller, laga husmanskost, ha syjunta. Idag ganska exotiska saker för många, men förr en del av vardagen.
 
 
Hon skriver så roligt om olika tantsorter vi kan se idag:
 
 
* Unga överklasstanten. Åldern är inte relevant. En 20-åring ser ut som sin mamma och mormor med jumperset, pärlor, Busnelväska, guiltad jacka och loafers.
 
 
* Skurgummetanten. Arbetarklass, socialdemokrat, kort frisyr i permanentade lockar. Gillar isterband. Kan vara martyr
 
 
* Östermalmstanten. 80-åring med vältuperde lockar, pudrad med läppstift. Elegant. Har en fin svart yllekappa eller persianpäls. Ingenting är inhandlat de senaste tre decennierna utan det är dyra kvalitetsplagg som blivit väl omhändertagna. Har ofta en liten hund, en tax är vanligt.
 
 
* Hemmafru-lajvaren. Bloggande, självständig medelklasstjej född på 80-talet. Älskar inredning och mode från 30-40- och 50-tal. Handlar vintage, lägger håret i valkar, samlar på emaljerade plåtburkar, målar läpparna röda och dansar swing.
 
 
* PRO-tanten. Engagerad, aktiv, har sportig jacka och gymnastikskor, åker på resor, deltar i studiecirklar. Motionerar med stavar året om.
 
 
 *Kulturtanten. Bär upp landets kulturliv genom att låna och köpa böcker, gå på teater, klär sig i Gudrun Sjödén eller Indiska. Dramatiska kläder i svart, grått, hennarött och gärna stora smycken i silver, bärnsten eller trä.
 
 
* Gubbtanten. Ser exakt likadan ut som sin man. De har likadana syntetbyxor med pressveck, beiga bomullsjackor med dragkedja och promenadskor och korta gråa frisyrer. De går varje dag och de går i takt.
 
 
Detta är ju en generalisering, men ändå ganska rolig och åtminston kan jag tänka mig olika personer till varje kategori :) Undra vilken tantkategori jag själv hör till?
 
en förr vardagen.
 
 
 
 

Sätt smak på maten

Länge har vi tänkt att människan har fyra smaker på sin palett; sött, surt, salt och beskt men på senaste tiden har man pratat mycket om en femte smak - umami.
 
 
Den förknippas ofta med asiatisk mat, kanske för att fisksås och soja är två produkter med umami. Umami smakar inte så mycket i sig själv, men har en förmåga att förstärka andra smaker. Till viss del kan råvaror som smakar umami ersätta salt, som vi ska dra ner på, och använda dessa istället för att få sälta i maten.
 
 
Livsmedel som innehåller umami är:
 
* kaviar
* lagrad ost som tex parmesan
* fisksås
* sardeller
* sojasås
* oliver
* torkad svamp
* soltorkade tomater
* grönt te
* ostronsås
* valnötter
* buljong
 
 
Själv väljer jag en ekologisk buljong som jag tillsätter en, eller två, teskedar av för att framhäva smaken. Det gör att jag inte behöver salta maten så mycket
 
 
 

Attraktionslagen

 
Återigen har jag fått "bevis" på att attraktionslagen fungerar. Det innebär att det vi fokuserar på attraherar vi också. Vi kan på så sätt skapa vår egen framtid. Så istället för att tänka på det du inte vill ha, fokusera dina tankar och din energi på det du vill ha istället.
 
 
I juni förra året var jag och några kolleger på studiebesök i Malmö. Där hade en grupp psykologer arbetat med att utveckla arbetslag i en stadsdel är i två års tid, men nu var projektet slut och några av psykologerna skulle börja på en nystartad utvecklingsenhet i Malmö Stad.
 
 
Så skulle jag vilja jobba sa jag då. Det är precis sådana arbetsuppgifter jag skulle vilja ha. Kom hit till oss i Malmö sa de då, men det kände jag mig inte redo för. Jag har ju en tonårsdotter som går i skolan här, och trivs väldigt bra med det.
 
 
I höstas, i oktober, fick vi veta att kommunen där jag jobbar ska genomgå en stor omorganisation. Det skulle skapas en ny verksamhet, Utveckling, och den enheten där jag jobbar skulle upphöra. Vad alla medarbetare på den enheten skulle jobba med senare var inte klart än. Det skulle bli tal om att placeras på olika ställen, men ingen visste var eller hur. Idag fick vi besked. Och jag har blivit placerad på utvecklingsenheten med att arbeta med kompetensutveckling och med grupp- och organisationsutveckling. Precis det jag ville. Precis det jag satt och önskade i juni förra året, när ingen överhuvudtaget hade en tanke på att det skulle bli en omorganisation hos oss.
 
 
Ibland blir det precis som man vill. Men jag kallar det inte för en slump, utan att vi genom att kasta ut våra önskningar i universum och fokuserar på det vi vill ha, skapar förutsättningarna för att den energin sätts igång. Väldigt ofta får jag bekräftat, både i smått och i stort, att det verkligen fungerar.
 
 
Testa! Du har inget att förlora. Vad vill du? Vad drömmer du om? Vad skulle du vilja dra till dig?

Des Hommes et des Chatons

 
Bedårande söta bilder på denna härliga blogg
 
 
 
 
 
 

Nu är det VÅR :)

 
Eller. rättare sagt, imorgon är våren här i Göteborg enligt meterologerna. Så här definieras våren rent meterologiskt
 
 
 
Om dygnsmedeltemperaturen ligger i intervallet från 0,1°C till och med 9,9°C kallar vi detta för ett dygn med vårtemperatur. Om detta inträffar sju dygn i följd, säger vi att våren anlände det första av dessa dygn. Även om det blir en återgång till lägre temperaturer därefter så räknas det fortfarande som vår. SMHIs definition av vår innehåller ytterligare ett villkor. Starten på våren får inte ske före den 15 februari.
 
 
Här i Göteborg uppfyller vi de kriterierna imorgon, så då är våren här :)
 
 
Idag efter jobbet gick jag och katterna ut i trädgården, och det var faktiskt vår i luften. Det kände vi allihop.
 
 
I krukor bland vissna fjolårsblad börjar perennerna spira.
 
 
 
 
 
 
Katterna går och luktar på allt och inspekterar. På hyllorna har inga krukor kommit upp än, utan väntar på värmen lite senare.
 
 
 
 
Planteringsbordet är också helt tomt efter en grundlig städning i höstas.
 
 
 
 
 
De flesta trädgårdsmöblerna står fortfarande under presenningar och där blir det intressanta vattenpölar. Jag tog ner en rottingstol från vinden och lät den flytta ut så jag hade något att sitta på, tillsammans med ett fårskinn, och den har blivit grundligt inspekterad och kload på. Återinvigd för en ny säsong :)
 
 
 
 
 
Enligt den meterologiska definitionen är det vår nu, även om det skulle komma ett bakslag och bli kallt igen. I år är det ovanligt tidigt. Våren brukar komma till Göteborg omkring 15 mars. I år blir det 22 februari.

Annorlunda inredning

Vilka annorlunda och udda inredningsideér det finns. Men flera av de är lite roliga. Jag gillar speciellt nr 23. Vilket roligt sätt att gå innekatter en möjlighet att få vara utomhus och springa i full fart på ett tryggt sätt. Vilken idé är din favorit?
 
 

My House Feels So Boring After Seeing These 33 Awesome Things. I Want Them All, Especially #5.

Each of us probably have an idea about what our individual dream homes would look like. Maybe your dream home would have a hammock … or maybe an indoor slide that leads outside into a pool filled with Jell-O. You can have whatever you want, after all, it’s YOUR dream home. But if you need some inspiration, here are 33 awesome things you might want to include in the house of your fantasies.

 


Surt

 
När livet ger dig citroner - gör lemonad är en så där lite klämkäck kommentar som man får ibland. Visst kan det på ytan låta positivt och bra.
 
 
Men jag håller inte med. När livet kör ihop sig på olika sätt, när vi känner oss ledsna, besvikna, arga, irriterade, oroliga så är det också en del av livet. Ibland händer saker som får oss att känna sorg eller besvikelse. Det måste man få tillåta sig själv att känna. Att då få sådana klämkäcka uttryck är en skymf och grund till att känna skuldkänslor.
 
 
Jaha, jag ska visst kunna ta detta negativa, jobbiga som har hänt mig och göra något bra av det, är det lätt att tänka. Och om jag inte klarar det är det något fel på mig. Nej, säger jag. Det är inte alls fel. Det är normalt. Det är normalt att känna sorg vid en förlust. Det är normalt att känna besvikelse när något inte blir som man hoppats. Det är normalt att känna sig ledsen när man blivit sviken.
 
 
Den känslan måste man få tillåta sig att känna. Bekräfta den. Få känna att det är ok att känna på det sättet. I dagens samhälle har det nästan blivit lite fult att känna dessa känslor. Det förväntas nästan som att man ska kunna skaka av sig allt som händer. Borsta bort lite damm och sen vända det till något positivt.
 
 
Att tänka positivt, och använda den tekniken tycker jag är en bra strategi när allt flyter på. När livet är som vanligt. Kanske lite småtråkigt ibland, men inga stora saker som hänt. Men en del av livet är också att vi utsätts för olika negativa händelser. Vi råkar alla ut för att någon närstående blir sjuk eller dör, att vi blir av med jobbet, att en relation tar slut, att någon sviker ett förtroende, att något vi hoppats på inte blir som förväntat. Alla har ett antal sådana händelser i sitt liv. En del fler, andra färre. Där är det inte rättvist fördelat.
 
 
Och när sådana saker händer måste kan få tillåta sig att känna dessa känslor. Däremot ska man inte fastna i sorg, bitterhet, offertänkandet. Det är när man, efter en tid, inte kan gå vidare, släppa dessa känslor och hitta en ny orientering man kanske behöver hjälp för att kunna släppa taget och gå vidare.
 
 
Men en stund behöver man få känna att livet har gett mig citroner just nu.

Mer nerväxling

Är ni intresserade av att läsa mer om att växla ner finns det en bra artikel här http://www.wwf.se/vrt-arbete/klimat/min-vardag/1521729-min-vardag-vxla-ned-kp-mindre
 
I slutet av artikeln skriver dom  Att stänga av mobilen för att vara närvarande i just det man valt att ha fokus på. Och det är precis vad jag gör nu. Låg som bäst på soffan och lät ögonlocken bli tunga av kattens sövande spinnande och var så trött efter att ha varit uppe flera gånger  i natt. RRRRRRRRRiiiiiiiiiiiiiiiinnnnnnnnnnnnnnggggggggg. Ljudet skär genom kroppen på mig, katten spänner in klorna i benen då mobilen plötsligt slår sönder vår sköna stund. Jag svarar. En telefonsäljare. Igen. Nu blir det nix-register för mobil också efter den tionde telefonsäljaren på en och en halv vecka.
 
 
 
 
 

Äntligen en hemmadag!

Jag brukar säga till alla att det bästa jag har gjort på senare år är att gå ner i arbetstid. Från 100% till 80%, och på sikt är planen att jag ska gå ner till 60 %. Arbeta tre dagar i veckan har tilltalat mig länge, men än är jag inte riktigt där så det funkar ekonomiskt. Men ledig en extra dag i veckan klarar jag, och jag har valt onsdagar.
 
 
Men, de senaste tre onsdagarna har jag jobbat. Förra veckan i ett uppdrag i min enskilda firma där jag arbetar med arbetslagsutveckling bland annat. Förra veckan var det ett möte på jobbet med anledning av omorganisationen jag var tvungen att vara med på, och veckan innan dessa var jag på kurs i Stockholm.
 
 
Ovanpå det var jag ju borta hela helgen på bloggevent på Krusenbergs herrgård. Så idag njuter jag av den där hemmadagen som är så viktig för mig. Efter morgonens ridning och förmiddagens fika gå här hemma och plocka lite, fixa med blommorna, dammsuga, klappa katter, fixa med papper, läsa ikapp tidningar och ja, bara landa här hemma är helt underbart. Att få njuta av mitt nedväxlade liv. Kanske baka lite mer bröd för det börjar ta slut i frysen.
 
 
Och idag ska ni få en outfit-bild på mig :) Så här ser jag ut när jag går hemma och har det skönt. Loungewear kallas det visst. Men jag har fått till det lite matchigt iallafall. Ceriserosa plyschbyxor och så kommer samma färg igen i knytbandet på min ullkofta. I övrigt osminkad och ofixad efter en lång skön dusch efter stallet. På fötterna ett par varma och mjuka fårskinnstofflor. Just nu värms även mitt knä upp av varm och gosig päls då vår största katt kom och la sig.
 
 
 
 
 

Små sötnosar

Jag hittade bilder från när kattungarna kom in i vårt liv. Så söta de var. Och så små :))
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bloggtips

Jag fick någonstans när jag surfade runt på nätet nys på den franska bloggen http://deshommesetdeschatons och eftersom jag ju gillar katter var jag tvungen att kika in. Vilka härliga bilder :)
 
 
 
 
 
 

Positiv energi

När jag arbetar med att utveckla arbetslag pratar jag ofta om värdet av att ge positiv feedback till varandra. Att uppmärksamma och även ge uttryck för något positivt hos en person skapar en varm och glädjefull energi.
 
 
Detta gäller naturligtvis i alla sammanhang. Alla människor blir glada av att få komplimanger eller positiv feedback på något. Vissa kan känna sig obekväma med att ta emot en komplimang, vilket oftast beror på ovana, men alla blir glada.
 
 
De senaste dagarna har jag fått känna på själv hur det ökar självförtroendet och självkänslan samtidigt som det genererar så mycket god energi. I lördags när jag var på bloggeventet fick jag komplimanger om att min hårfärg var så fin. En tjej, som var en av utställarna, erbjöd gratis makeup till alla som ville. Jag var sist ner i stolen och då sa hon att hon tänkt på det hela dagen - att min hårfärg var så fin. Jag blev jätteglad över att höra det och väldigt glad att hon valde att dela med sig av det, istället för att bara tänka tanken, vilket vi ofta gör. Senare på kvällen fick jag en komplimang av en annan tjej att min klänning var fin. Jag kände mig som a million bucks hela kvällen.
 
 
Men igår fick jag nog den komplimangen som värmde mig mest. Jag var och arbetade med ett arbetslag som jag träffat en gång i månaden sedan strax innan sommaren. Vi arbetar på olika sätt med att stärka deras arbetsrelation och hur de ska kommunicera bättre med varandra. Vi gör olika övningar och tränar på olika verktyg varje gång. När jag höll på att packa ihop mina saker säger en av tjejerna att de brukar prata mycket om det jag gör och allt de har lärt sig. Att de verktygen jag har gett dem har hjälpt dem både i arbetet, men också i privatlivet. Hon sa att hon kände sig priviligerad över att få möjligheten att delta i det arbetet jag gjorde med gruppen.
 
 
Jag kände mig så glad, och stolt, både över att få en så härlig feedback på det jag gör men också att hon, genom sitt agerande, visade att mitt arbete haft betydelse. Det värmde, och gjorde hela min dag strålande.
 
 
Med en så liten gest kan du förändra någon annans dag. Uppmärksamma människor omkring dig. Ge positiv feedback och komplimanger, Se det som en gåva du ger till någon i din omgivning. Jag lovar att mottagaren kommer att bli glad :)

Att bygga sin garderob

Jag har tidigare skrivit om att skapa en mindre, enklare och mer flexibel garderob genom att tänka på att bygga upp en kapselgarderob, eller en basgarderob kan man också kalla det. Där kan man mixa och matcha ett fåtal kläder på en mängd olika sätt.
 
 
En sådan garderob består av ett antal nederdelar, byxor och kjolar beroende på vad du trivs i. Själv har jag sorterat bort alla mina kjolar och har jeans som nederdelar. Sedan lägger du till några toppar som du kan använda i olika lager, Kanske en kavaj eller några koftor. En eller ett par klänningar. Skor och stövlar som passar till allt. En neutral väska och några accesoarer som tex en scarf och några smycken.
 
 
Jag har fått frågan om jag kan göra exempelgarderober för vår och höst. När jag surfade runt på nätet hittade jag en riktigt bra blogg som handlar om att förenkla sin garderob. Den är skriven på engelska, men har många inspirerande bilder om man tycker det är svårt med annat språk så jag kan rekommendera en titt där för mer inspiration http://www.wardrobeoxygen.com
 
 
Här är några av deras inspirerande exempel
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Här finns det massor med inspiration för olika stilar och olika behov, men grunden i hur man bygger upp garderoben är densamma.
 
 
Börja med att tömma din garderob på alla saker. Prova kläderna, fundera på vilka som är dina favoritkläder och varför du trivs i dem. Välj ut kläder du trivs i och känner dig fin och bekväm i. Behåll dem och låt det bli stommen i din nya, förenklade garderob. Välj några nederdelar, överdelar som går att kombinera till flera av dessa nederdelar. Behöver du köpa något nytt? Finns det saker som inte passar ihop med något annat? Är det värt att behålla eller är det dags att göra sig av med?
 
 
Beroende på hur ditt liv ser ut väljer du sedan resten av plaggen - klänningar, kavajer etc för att till sist välja accesoarer som kan funka till flera av kombinationerna. På så sätt får du ett bättre grepp om din garderob, kan bättre planera vilka nya inköp som behövs, istället för att planlöst kolla i affärer och sedan sluta med att göra impulsköp som sedan inte funkar ihop med något annat.
 
 
Något som står på min lista över nyförvärv är en mörk, antingen marinblå eller svart, klänning i en enkel och flexibel modell. Här finns flera jag gillar som passar både till vardag och till fest beroende på vilka assecoarer man använder. Jag har en svart klänning jag har haft i flera år som jag enbart använder till fest, och ofta samma :) Sen köpte jag en svart klänning second hand i julas som är mer detaljer på men saknar en mörkare klänning i en enkel modell. Den svarta i businessgarderoben ligger nära det jag söker. Enkel, men kvinnlig i modellen. Ärmlös eller med kort ärm gör att den funkar året om.

Smart förvaring

Har du en trappa till övervåningen och massa dött utrymme som du inte vet vad du ska göra med. Här har jag hittat några smarta förvaringslösningar
 
 
 
 

Boktips

Att djur spelar en stor roll i mitt liv vet ni ju alla som har följt min blogg ett tag. Sex katter har vi, och ibland blir längtan efter en hund igen stor och vi pratar om hur vi skulle kunna lösa alla praktiska saker om vi skaffar en hund igen. Det är nu fyra år sedan vår älskade golden retriver Gaston somnade in, tolv år gammal.
 
 
Böcker som handlar om djur, och särskilt när det är verkliga historier, ofta med väldigt speciella djur i huvdurollen, gillar jag verkligen. Denna helgen har jag läst två sådana som jag kan rekommendera.
 
 
 
 
 
Boken handlar om en liten grand danois valp. Albion och döv är hon ensam kvar i sin kull. Ingen vill ha henne. Dan Dye sörjer fortfarande sin hund Blue, men blir upp över öronen förälskad i denna lilla hund när han träffar henne och tar hand om henne. Dan och Mark lever med sina tre hundar - Gracie, Sarah och Dottie och genom boken får vi följa med på deras glädje och vedermödor med tre stora hundar. En av vedermödorna är att Gracie slutar äta och magrar allt mer. De prövar all möjlig hundmat, och inget duger. Till slut bestämmer de sig för att göra egen mat. Mat gjord av äkta råvaror från grunden och utan tillsatser. De börjar baka egna hundkex med olika smaker. Detta blir grunden till en succé och ett framgångsrikt företag - Three Dog Bakery. Boken är skriven med värme och humor. Kärleken till hundarna, och speciellt till Gracie är påtaglig och gör boken både rolig och rörande. Jag skrattar och gråter om vartannat. Denna bok kan jag verkligen rekommendera.
 
 
En annan bra bok om djur jag läst i helgen är Hunden som hade en gammal själ. Det är en samling noveller om djur som är väldigt blandade. En del är roliga, andra är sorgliga men alla är intressanta. I samma serie har också skrivits Hunden som läkte en familj.
 
 
 
 
 

På bloggevent

I helgen har jag varit på mitt första bloggevent. Det var på fantastiska Krusenbergs herrgård utanför Uppsala. Två bloggtjejer, Diana med bloggen Dianas drömmar och Pernilla med bloggen Life´s silverlining hade arrangerat.
 
 
 
 
 
De hade ordnat en kanonfin helg för oss, ca 40 bloggande tjejer.
 
 
 
Lite mingel först...
 
 
 
och några utställare som sålde fina saker...
 
 
Men det mest intressanta var föreläsningarna som följde sedan.
 
 
Först ut var Ida, en ung tjej som målmedvetet har gjort karriär genom sin blogg Adara
 
 
 
 
Och så en av mina favoritbloggare som jag har följt länge, och som var väldigt roligt att träffa på riktigt, Lotta med bloggen Fyra årstider. Vilken härligt avspänd, äkta och rolig person. Det var inspirerande att höra henne berätta om sin resa från att starta sin blogg till att kunna sluta sitt "vanliga" jobb och nu leva sin dröm.
 
 
 
Efter föreläsningarna var det yoga, bastubad i vedeldad bastu, modevisning för att sedan äta en supergod trerätters middag på herrgården.
 
 
 
 
 
 
Vi fick också flera välfyllda goodiebags. Många olika krämer var det. Jag är ju egentligen ingen krämtjej men jag hade faktiskt tänkt att köpa en ny ansiktskräm då jag blivit väldigt torr denna vinter, så det kom ju lägligt :)
 
 
 
 
Miljön där Krusenberg ligger var mycket vacker. Trots att regnet låg i luften tog jag en promenad och fotade lite.
 
 
 
Det här var utsikten från fönstret på mitt rum.
 
 
 
 
sjön....
 
 
 

Alternativ gåva

Vill du ge en gåva som verkligen gör skillnad kommer några exempel här:
 
 
 
 
Naturskyddsföreningen
 
Skippa rosorna idag. Ge bort en kärleksförklaring till naturen istället!
Ett medlemskap i Naturskyddsföreningen är inte bara en ovanligt klimatsmart och hänsynsfull gåva. Det är också en dunk i ryggen på alla som slåss för att skydda viktiga naturskogar, en high five till alla som fixar mer eko i butikerna och en viktig support till alla som peppar politiker att fatta gröna beslut. Men framförallt är det en kärleksförklaring till naturen. En alla hjärtans dag-present som är svår att toppa! Dessutom är det busenkelt – beställ på webben, skriv ut ett tjusigt gåvobevis, eller få det skickat med posten. Här kan du ge bort ett medlemskap: http://bit.ly/1eZYypv Här kan du bli medlem själv: http://bit.ly/1bRcgGW
 
 
Foto: Skippa rosorna idag. Ge bort en kärleksförklaring till naturen istället!

Ett medlemskap i Naturskyddsföreningen är inte bara en ovanligt klimatsmart och hänsynsfull gåva. Det är också en dunk i ryggen på alla som slåss för att skydda viktiga naturskogar, en high five till alla som fixar mer eko i butikerna och en viktig support till alla som peppar politiker att fatta gröna beslut.

Men framförallt är det en kärleksförklaring till naturen. En alla hjärtans dag-present som är svår att toppa! Dessutom är det busenkelt – beställ på webben, skriv ut ett tjusigt gåvobevis, eller få det skickat med posten.

Här kan du ge bort ett medlemskap: http://bit.ly/1eZYypv

Här kan du bli medlem själv: http://bit.ly/1bRcgGW

Och till dig som redan är medlem – stort och hjärtligt tack för allt bra vi kan göra tack vare dig!
 
 
WSPA
 
 
Foto: Har du vägarna förbi Motala på lördag? På Hallen ungdomscenter, Prästgatan 8 kl 18-22:00 anordnar Carina Herrera "En sång för världens djur", där allt överskott går till WSPA! Sideburn State och Anna uppträder, det blir lotter, ett musikquiz och chans att vinna priser.
 

Alla hjärtans dag

På Ekoutmaningen hittar jag en bra ekoutmaning som passar idag - ge bort ekologiska presenter, gärna också Fairtrademärkta.
 
 
Tex ekologiskt godis från Ekorren
 
 
 
 
eller Fairtrade-märkta rosor
 
Fairtraderosor
 
 
Bara i Sverige köper vi runt fyra miljoner rosor i samband med alla hjärtans dag. En stor del av rosorna kommer från Kenya, Etiopien, Colombia och Ecuador där arbetet ger viktiga arbetstillfällen.

 

Fortfarande är det många som inte tänker närmare på hur blommorna har producerats, men allt fler har fått upp ögonen för Fairtrade-märkta rosor. Idag är en av fem rosor Fairtrade-märkta. När vi betalar lite mer för en Fairtrade-märkt produkt vet vi att de anställda på rosodlingarna får en tryggare arbetsplats då hantering av farliga kemikalier förbjuds eller kontrolleras, de anställda får utbildning och tillräckliga skyddskläder och all form av diskriminering är förbjuden. Dessutom får de genom sin försäljning en Fairtrade-premie som kan investeras i vattenförsörjning, en skola eller hälsovård.

 

Det finns fortfarande mycket kvar att göra. 80 procent av rosorna kommer fortfarande från odlingar där vi inte vet hur arbetsförhållanden varit. Men du kan vara med och påverka och ge odlare och anställda handlingskraft att förbättra sina arbets-och levnadsvillkor, både för sig själva och för sina familjer.

 

Så om du tänkt ge blommor eller godis som present idag på Alla hjärtans dag välj med omsorg, både om den du ger till, den som producerat din gåva och på vår miljö globalt.

Foto: Ge något snällt till din kära på Alla hjärtans dag! Du vet väl att det finns KRAV-märkt choklad och KRAV-märkta tulpaner?

 

Favorit hos oss:

 

 

 

 

Ett litet torp på landet

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Genus i fokus

Hemma pratar vi mycket om feminism i olika former. Jag är så glad att jag har en så intelligent och medveten dotter och vi har många intressanta diskussioner om miljö, samhället, ekologisk mat, matproduktion och feminism. Vi pratar bla om hur svårt det är för unga människor idag att stå emot alla subtila budskap som översvämmar dem dagligen, överallt. I alla media. Sångtexter som förminskar och objektifierar kvinnor.
 
 
Reklam som känns som pedofilbilder.
 
 
Angry at American Apparel?
 
Företagets primära målgrupp är unga tjejer och inte en enda av deras reklambilder är rumsren. Allt bilder är starkt sexuella, med unga tjejer. De fick också årets sexistpris av Genusfotografen.
 
 
I reklam som inte är lika utstuderad som American Apparel framställs kvinnor som sexuella objekt underordnade mannen
 
 
Tips_iwallinder
 
Bara ett exempel av hur många som helst.
 
 
 
Playstation!
 
 
tips_vadvilldubli
 
 
Jag läste på Genusfotografens blogg och även jag blir bestört över på hur många sätt vi kvinnor framställs som dumma, sexiga, våpiga, underlägsna, ointelligenta om och om igen.
 
 
Jag är så glad att jag har en dotter som uppmärksammat och genomskådat mycket av detta. Hon vägrar tex att gå in i en affär som spelar en sexistisk låt, köper inte produkter som har sexistisk reklam. Men även vi som är medvetna missar mycket. För att det har blivit så vanligt att vi inte längre reagerar på allt. Och det är då det blir riktigt farligt.
 
 
Tips_Sophie Winberg Tyrfelt

Kalas

Igår blev min lilla tjej 15 år. Vart tog alla de åren vägen? Åren går så fort och det känns inte alls så länge sedan vi
hade en riktigt snörik februari och jag pulsade runt i snön med hunden och väntade på att få åka in till BB.
 
 
15 år med världens härligaste tjej och jag är tacksam för varje dag tillsammans. Hon är smart, kreativ, rolig och vi pratar och skrattar mycket tillsammans.
 
 
Igår firade vi med att gå på bio och sen hem och laga en trerätters middag tillsammans. Det blev lite trångt i mitt kök med tre personer som arbetade samtidigt, men det blev till slut en god vegetarisk, ekologisk middag.
 
 
 
 
Förrätt blev jordärtskockssoppa med krutonger och varmrätt vegetarisk lasagne med rökig tomatsås. Efterrätten bestod av en chokladmoussetårta som jag köpt på ett konditori.
 
 
 
På önskelistan stod ekologiska hud- och hårprodukter, pengar, goda delikatesser. Hon fick också ett nytt spel som vi roat oss med.
 
 
 
 
 
 
 
 

Graceful Living

Agneta Nyholm Winquist, som var en av de svenska pionjärerna inom Feng Shui och har skrivit flera böcker om ämnet, lämnade för några år sedan över stafettpinnen när det gäller utbildning av nya Feng Shui-konsulter till en annan person. Sedan dess har hon startat en ny skola, Graceful Living, som mer tar hänsyn hur man skapar ett medvetet och njutbart liv. Feng Shuis principer följer naturligtvis med, men det finns även inslag av andra sake som tilltalar mig. Som skapar en helhet.
 
 
 
 
Så här säger hon skapar du en plats för stillhet:
 
 
Dofter  med lavendel, sandelträ, ros eller någon doft som får dig att tänka på något gott.
 
 
Naturföremål som trä, en gren eller en sten.
 
 
Tavla med lummig grönska, en miljö, som påminner om det goda.
 
 
Varma färger.
 
 
En skön filt.
 
 
Om inredningen är vit så använd mjuka fällar och filtar som mjukar upp och ger värme.
 
 
Musik som rör sinnena.        
 
 
En bok med poesi.
 
 
Textilier som gör miljön varm.
 
 
Symboler som ger själslig näring

Yogans fördelar


Att leva ett enklare liv

En av mina favoritbloggar och en riktig inspiratör när det gäller att leva ett enklare liv fullt ut är Maria Österåker. Hon bor i Finland med sin familj, har en doktorsexamen i ekonomi men valde ett helt annat liv där hon och familjen bor på en gård och har valt ett enklare liv med mer självhushållning. Hon har valt att arbeta med de sakerna hon brinner för mest - att skriva och att prata. Jag har tidigare rekommenderat hennes bok Lev mer på mindre här på bloggen
 
 
Lev mer på mindre -boken
 
 
och hennes blogg heter också Lev mer på mindre
 
 
 
 
Vill ni se ett åttaminuters TV-inslag med Maria där hon berättar mer om sitt liv hittar ni det här
 
 
http://arenan.yle.fi/tv/2169468/#/play
 
 
Maria är en sann inspiratör för alla som vill leva ett enklare liv, jobba mindre, fixa sin matproduktion på egen hand och välja det man vill arbeta med utifrån sitt hjärta.
 
 

Härliga söndag

I en Facebook-grupp jag är med i  ställde en person frågan om hur vi skapar bästa möjliga söndagar för oss själva och det var intressant att läsa alla svaren.
 
 
Här fanns det massor med olika saker; att inte vara bakis, äta en lång frukost, vara utomhus under dagen, städningen klar på lördagen så söndagen är utan måsten, känna kravlösheten, bakar eller lagar mat, frukost framför brasan med en bra bok, badhuset, sova länge, laga mat tillsammans, ha hemmaspa, skämma bort oss ordentligt, hemmadag, softa, inga krav, ut i skogen, bara vara, handarbetar, njuta av att ha tid.
 
 
Ja, det var några av de svaren som kom. Hur tillbringar du söndagar?
 
 
Något som flera skrev var att tillåta söndagen att vara en dag utan måsten, utan agenda, helst ha klart sådant som tvätt och städ innan. Själv tycker jag städningen kan vara njutningsfull. Om jag har tid och inte vill vara klar snabbt kan jag tycka att det är skönt att städa. En reningsritual för både mig själv och mitt hem. Det är vad jag ägnade förmiddagen åt.
 
 
 
När städningen var klar och hela huset känns rent och fräscht igen, ville jag ut och tanka luft, ljus och energi. Tänke också plocka lite blåbärsris för att fylla ut tulpanbuketten jag köpte igår. Turligt nog har jag skogen precis utanför dörren :) Och jag är så glad att vi har allemansrätt i Sverige. Då jag håller på att bli kompis med min nya kamera fick den följa med på promenaden.
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag bor ju väldigt bra där jag bor idag med skogen precis utanför dörren, havet på cykelavstånd, stallet nära, stan en mil bort och service nära. Jag trivs väldigt bra i min lägenhet och är glad att jag har en liten trädgård. Det enda är att jag skulle vilja ha en större trädgård och så inte några grannar direkt intill. Annars kan jag bo kvar i området jag bor, men lite avsides.
 
 
 
I skogen är det mycket aktivitet. Här samsas många människor - löpare, människor på hundpromenad, hästar med sina ryttare, mountainbike ( de tycker jag nog sämst om för de kommer i så snabb fart) och precis här har jag träffat på älg ett par gånger. En gång var det en sällskapssjuk älg som slog följe med mig och hunden längs med stigen en bra bit innan han fortsatte in i skogen.
 
 
 
 
 
 
Med lite blåbärsris bland tulpanerna känns det mer som en bukett och riset fyller ut bra. Då räcker det med några få tulpaner för att ge en fullmatad effekt. Katterna tyckte också att blåbärsriset var spännande :)
 
 
 
 
Eftermiddagen var planerad att avslutas med yoga tillsammans med en vän, men hon gick på bio med sin man och jag var ute i skogen längre än jag hade tänkt. Och till yoga vill jag inte stressa (som i reklamen :)) så jag bestämde mig för att en tur i skogen fick vara tillräckligt med avkopplande aktivitet för idag.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Att sätta mål

När det gäller att sätta mål brukar man prata om SMARTA mål, som står för Specifikt, Mätbart, Accepterat, Tidsbundet. Jag tror att det är väldigt smart att sätta mål, att veta vad man vill uppnå. Svara på frågan om varför man vill göra något.
 
 
Ett av mina mål för 2014 är att lära mig fotografera. Jag köpte en kamera i januari som jag har fotat lite med, men jag ska lära känna kamerans alla funktioner först och sedan ska jag lära mig allt om fotografering. Mitt långsiktiga mål är att kunna ta sådana här vackra foton.
 
 
http://www.boredpanda.com/animal-children-photography-elena-shumilova/?image_id=animal-children-photography-elena-shumilova-3.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
Alla foton denna ryska kvinna har tagit är helt fantastiska. Att kunna ta foton på detta sätt är mitt mål :)
 

Fint hus

Välkommen till Hallonvägen 4!
 
Jag hittade ett hus på Hemnet som ligger strax söder om Kungsbacka. Interiörsbilderna ser ut som de är hämtade direkt från en inredningstidning :) Vackert med milda jordfärger och själv älskar jag kombinationen beige och vitt. Och i detta hus är det väldigt väl genomfört. Men mitt i allt det vackra känns det som något saknas - liv!
 
 
Hall med trappa ner till b.v och trappa upp till entréplanet
 
 
 
 
Kök och vardagsrum i öppen planlösning
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vardagsrum med vy mot tv-rum och sovrum
 
 
Tv-rum
 
 
Andra hållet
 
 
Sovrum 1 av 3
 
 
Sovrum 2 av 3
 
 
Bottenvåning med spa-avdelning med dubbla bad
 
 
 
 
Stor klädkammare

Februarimat

Vill man vara miljövänlig, och trendig, väljer man mat som är ekologisk, i säsong och gärna närproducerad. I februari, och hela vintern, betyder det att rotfrukter och kål av alla de slag är i säsong. Därför är det just vad min middag består av :)
 
 
 
Tunt skivad potatis och andra rotfrukter som ugnsbakas är bland det godaste jag vet vid denna tiden på året.
Ovanpå strör jag rilkigt av det godaste saltet jag någonsin smakat.
 
 
 
Tång och algsaltet från Bjäre lyfter de enkla råvarorna till helt nya höjder. Ekologisk rapsolja och lite kryddväxter på räcker gott. Ibland smular jag ner lite fetaost på också.
 
 
 
De kryddväxter jag använder mest i min matlagning är basilika, timjan och rosmarin.
 
 
Idag har jag en väldigt lat och skön lördag. Jag borde vara mer aktiv tänker jag, men sen rättar jag mig själv - varför måste jag det när jag njuter av att vara hemma och greja. Att stå i köket och hacka grejer, röra i grytor är en väldigt skön och avkopplande aktivitet
 
 
 
 
Idag valde jag att använda det som fanns i kylskåpet som tillbehör till rotfrukterna och det blev en röra med lök, aubergine, krossade tomater och parmesan. Kylskåpsrensning som blev väldigt gott.
 
 
Jag tycker det ska vara något sött som avslutning på middagen, och vill gärna slå ett slag för efterrätten. Det behöver inte vara så avancerat. Det kan räcka med lite frukt eller några bitar mörk choklad. Något litet sött som markerar avslutning av middagen gör måltiden komplett tycker jag. Idag blev det en ekologisk mango som vi fick i affären häromdagen då de gav det till de som satte sig och cyklade på motionscykeln de kopplat till en mixer. Trampandet genererade den energin som behövdes för att köra mixern och göra en smoothie. Naturligtvis ville dottern och jag vara med på det. Hon cyklade och jag drack smoothie :)
 
 
En annan väldigt uppskattade lördagsaktivitet är att lägga sig på soffan och läsa.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kryddträdgård

Vilken bra idé för att göra en kryddträdgård. I år ska jag odla en del i min lilla trädgård så jag samlar på mig bra ideér. Denna gillar jag.
 
 

Hjälp att rensa

En amerikansk Simple Living blogg jag brukar läsa; slowyourhome.com har många bra tips på att leva ett enklare liv, och många bra tips på att rensa hemma.
 
 
2012 gjorde hon själv en utmaning. Att rensa bort 2012 saker under året, vilket i snitt blir 5,5 saker om dagen. Hennes utmaning gick fantastiskt bra och mot slutet av året hade hon rensat bort ca 5000 saker. 2013 la hon ut en liknande utmaning på sin blogg. 2013 bortrensade saker under året och bjöd in andra att också vara med i utmaningen. Så folk började rensa och röja hemma, fotografer det de rensade ut och delade med sig på hennes blogg.
 
 
Nu är det dags fö 2014 års utmaning. I samband med den har hon gjort en bra guide, på engelska, hur du månad för månad kan tackla olika delar av ditt hem. Jag tycker den kan vara en väldigt bra hjälp om man ska börja rensa, men även för den som har rensat mycket redan. Vi har alla våra "blinda fläckar" eller områden som vi tycker är lite svårare att ta tag i. För min del är de stora bitarna i år foton och alla kokböcker :)
 
 
Här kan du läsa mer om utmaningen och få stöd månad för månad http://www.slowyourhome.com/wp-content/uploads/2014/01/2014-in-2014-Guidebook-p1.pdf

Välplanerat utrymme

En del av att leva ett enklare liv handlar om att förenkla boendet. En konsekvens blir då att inte bo större än man behöver. Visst är det skönt med ytor, men idag bor många i väldigt stora bostäder. Jag såg tex första avsnittet av SVT:s nya satsning Husdrömmar där ett par, strax söder om Göteborg, skulle bygga ett hus på 400 kvm. För två vuxna och två små barn. Då har man mycket mer yta, och ofta även rum, än vad som behövs.
 
 
En del blir extrema åt andra hållet och när de har skalat av allt icke nödvändigt kan de skala ner boendet till en minimal yta. Själv ligger jag väl någonstans mittemellan, med en dragning åt det mindre. Jag tycker om när det är luftiga rum, men de behöver inte vara stora för att uppnå det.
 
 
Ett sätt att hitta finurliga lösningar är att titta på tex hur man har löst det på båtar. En husbåt har mycket begränsad yta för att få rum med allt nödvändigt, och då måste man tänka till ordentligt hur den tillgängliga ytan disponeras. Även hotell är väldigt duktiga på att skapa bra lösningar för att få till luftiga rum på små ytor.
 
 
Hotellet jag bodde på i Stockholm hade utnyttjat ytan väldigt bra, speciellt i badrummet
 
 
 
Om man inte verkligen gillar att bada är en duschhörna mer praktiskt, och även mer miljövänligt då en ett badkar använder avsevärt mycket mer vatten.
 
 
 
 
 
Ett smart sätt att både underlätta städningen, men också skapa visuellt större yta, är att hänga upp allt på väggen. Här var både toalett och handfat väggängda, men också papperskorgen och toalettborsten. Rören till toaletten var inbyggda, vilket blev till en praktisk avställningshylla.
 
 
Ytmässigt var detta duschrum bara några få kvadratmeter men alla funktioner fick väl plats och det kändes luftigt. Enligt Feng Shui tankar skulle jag vilja lägga till lite saker här för att få med alla element. Vattenelementet är väldigt väl representerat (för mycket tom) med glasväggen, svarta färgen, det blanka kaklet. Metallelementet finns också mycket av. Jag skulle vilja lägga till någon förvaringskorg i rotting för jord, några ljus för eld och en grön växt för träelementet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Garderboskapsel för arbetet

Det finns så mycket bra tips på användbara garderobskapslar på nätet, speciellt om man tittar på alla som deltar i projekt 333, dvs 33 plagg som kombineras på olika sätt i tre månader. En av dem som jag tycker gör det på ett lite roligare sätt är Light by Coco, som gör videos för att visa hur hon tänker.
 
 

Bra förvaring

Har du, som jag, förpackningar för bakplåtspapper, folie, påsar liggandes i en låda och tar upp all plats. Då har jag hittat ett mycket fiffigare sätt att förvara dessa. Tänk vad roligt det är med människor som är kreativa och hittar nya, smarta lösningar på vardagsproblem
 
 
 
Här har man tagit tidskriftshållare och skruvat fast dem på insidan av dörren, och fått ett annars oanvänt utrymme att användas på ett smart sätt. Och i lådorna kan man förvara andra saker, eller kanske förvaringsbehovet minskar om man hittar nya lösningar. Jag skulle kunna ta bort en del av mina köksskåp för jag har ingen använding för dem när jag har minskat på mina prylar. Men den här ideén gillar jag :)

Måste.....eller väljer att?


Surr, surr, surr.....

Oj, vad det surrar i mitt huvud. Ända sedan jobbet började igen efter julledigheten har mina tankar gått runt, runt, runt. Det surrar hela tiden.
 
 
Varför det kan man ju då undra? Jo, det är en stor omorganisation på gång där jag jobbar vilket innebär att hela den avdelningen där jag arbetar läggs ner. I oktober fick vi veta det. Vi fick också då veta att ingen ska bli arbetslös, men de arbeten vi har idag kommer inte finnas kvar. Alla ska bli erbjudna andra tjänster, men nu är vi framme i februari och ingen har fått mer information än så. Varje vecka när jag kommer till jobbet är det ytterligare någon av mina kollegor som har sagt upp sig för att börja ett nytt jobb. Någon annanstans.
 
 
Hela denna processen påverkar mig naturligtvis. Utmanar mig. Får mig att fundera massor. Vad vill jag? Vill jag vara kvar i den organisationen där jag är idag? Vilka arbetsuppgifter vill jag ha isåfall? Kommer det finnas en möjlighet för mig att få intressanta arbetsuppgifter i den nya organisationen? Ska jag göra något annat? Ska jag söka ett annat jobb? Vad vill jag göra isåfall? Finns det några jobb inom de områden jag är intresserad av? Ska jag flytta till en annan stad och göra något helt annat?
 
 
Ska jag köpa en bed & breakfast i Skåne? Eller flytta ut på landet, dra ner på mina utgifter ännu mer och arbeta mindre? Ska jag satsa mer på mitt egna företag? Hur skulle det bli då? Skulle jag få tillräckligt mycket pengar att försörja mig på då?
 
 
Ja, det surrar. Alla dessa tankar, funderingar, oro, frustration är också stressfaktorer och jag känner att jag blivit mer känslig för stress. Igår kände jag mig helt yr. Orkade inte ta in något. Orkade inte läsa något. Orkade inte med ljud så TV-tittande blev ett störningsmoment. Jag undrar om mina katter kände det på sig för en katt som inte velat ligga i knä på väldit, väldigt länge låg nästan hela kvällen i mitt knä. Gick bort en stund för att sedan komma tillbaka igen. När hon lämnat efter flera timmar kom en annan och tog hennes plats. Det innebar att jag inte kunde göra något annat än ligga i soffan med en spinnande katt i knät, vilket var precis vad jag behövde.
 
 
Men idag när jag vaknar är tankarna tillbaka. Hur ska jag göra? Är det dags för mig att ta nästa steg i mitt liv, till något helt annat?

En tankeställare

En blogg som jag tycker mycket om är Malin Berghagen. Hon skriver så bra om vad som verkligen betyder något. Jag gillar också hennes böcker. På hennes blogg läste jag ett inlägg om att skapa sig ett annat liv, som jag vill dela med er:
 
 

Ett annat liv.

Malin
Fördelen med att leva några månader i ett annat land är den tid du får med familjen. Möter många föräldrar både här på Koh Lanta och på Mallorca som tex tagit tjänstledigt eller av andra skäl gett sig själva några månader av ledighet för att få kvalitets tid. Här i Thailand lever du också väldigt billigt och enkelt så jag förstå att det är tilltalande. Som en mamma sa igår, ” Det tog faktiskt några veckor med att vänja sig vid att inte göra något. Att inte fylla varje minut med måsten eller aktiviteter utan nöja sig med att läsa en bok eller ta en promenad medan barnen är i skolan. ”

För mig handlar det mycket om tid med min yngsta som har haft svårt i skolan. Han är jätte duktig på språk. En av de bästa i klassen men har förmodligen någon form av Dyskalkyli, svårighet med siffror, som vi ska titta närmare på när vi kommer tillbaka till Palma. Så  nu sitter jag varje förmiddag med honom på skolan här på Koh Lanta och pluggar matte. Han behöver sitta lite vid sidan om och inte bli distraherad därför tar jag mig den tiden även om de har lärare här så har de andra barn att se till också. Det är en skatt att få möjligheten att åka iväg och göra detta med sina barn och planera om sitt liv för barnen. Det kan handla om en månad eller fler men det är så värt det.

Det handlar om att lägga undan pengar, att inte köpa på sig för mycket saker, att kanske sälja bilen och åka kommunalt eller liknande. För att lägga dom pengarna på en resa och några månader i ett annat land. Jag får höra historier om familjer som har haft det tufft och slutligen bestämt sig för att sälja nästan allt och sedan ge sig iväg för att läka hela familjen. Några hittar sätt att arbeta via nätet som jag. Eller har sparade pengar och lever enkelt.

20140204-101601.jpg Camilla ( med mig på bilden) och hennes dåvarande man sålde precis allt innan dom flyttade hit för över tio år sedan. Nu ordnar hon resor i personligutveckling till Thailand och Grekland.

 

 

Vill du läsa mer i Malins fina blogg hittar du den här http://blogg.amelia.se/malinberghagen/


Vackra saker

Även om jag håller hårt i plånboken och inte handlar mycket alls numera tycker jag om att titta på bilder och bli inspirerad. Jag har tidigare skrivit om Miljögården som jag tycker har fina och prisvärda saker. Jag är inte sponsrad av dem på något sätt. Jag köpte ett lapptäcke och krukor till dotterns rum för några år sedan och var väldigt nöjd med dessa, både utseendet och priset :)
 
 
Nu tittar jag på bilder från vårens saker och ser ju massor med saker jag tycker om, i en stil som passar mig.
 
 
 
En ställning i taket har jag köpt (från ett annat företag) för ett tag sedan och den hänger i köket. På den har jag ställt div kopparkastruller och ska hänga lite saker på krokarna.
 
 
 
Jag gillar våningsfat och en sån där vacker pall.
 
 
 
En vägglampa har jag tänkt att ha vid soffan och den här gillar jag.

Återanvändning

Jag hittade denna bilden i en grupp på Facebook jag är med i som heter Pyssel & Skapande. Jag tror att den ursprungligen kommer från USA, men ideén är helt fantastisk tycker jag.
 
 
 
Vilket barn hade inte blivit lycklig över ett sådant leksakskök? SÅ mycket bättre än ett i plast från någon av de stora leksakstillverkarna. Och att återanvända en gammal möbel man ändå har hemma rimmar väldigt bra med Simple living, med att både värna om miljön och om sin egen ekonomi.
 
 
Detta gillar jag :)

Ytterligheter

De senaste dagarna känns det som om jag kastats mellan två ytterligheter när set gäller årstid.


Förra veckan var jag i Stockholm större delen av veckan. Det var isande kallt. Jag huttrade i yllekofta, tjock jacka, mössa och vantar.


I lördags for katterna runt i massor av snö i trädgården. Idag har vi vår i luften och jag förbannar ullkoftan som får mig att svettas, slänger av mig halsduken och njuter av solens värmande strålar tillsammans med några små, smutsiga snöhögar :)


Äventyr och upptäcka nya saker

Jag lånar ju mycket böcker på biblioteket - med betoning på mycket :) En del böcker är planerade dvs jag är där och letar efter en specifik bok. Ställer mig på kö om den inte är inne, och flera gånger har jag lämnat inköpsförslag på böcker de inte har haft. Men väldigt ofta går jag också runt på biblioteket och botaniserar lite planlöst. Då hittar jag massor av intressanta böcker jag inte ens visste fanns. Det var så jag hittade denna bok
 
 
                                       
 
I boken bestämmer sig familjen för ett experiment som till en början innebär att de ska leva ett liv med mindre socker. Äta nyttigare helt enkelt. Då tänker de vuxna till, och känner att om vi ska ta bort något från barnen som de är vana vid och vill ha, måste vi ge dom något annat istället.
 
 
Det är startskottet till det som jag tycker är mest intressant. De bestämmer sig för att de ska testa massor med nya saker tillsammans som familj. Minst en ny sak varje vecka, En del veckor blir det fler saker. Enda kriteriet är att de ska kunna göra det tillsammans. De testar att paddla kajak, gå en höghöjdsäventyrsbana, ror, åker Segway, military training och massor med annat. En del saker blir succé och andra kanske inte fullt lika populära. Men den stora behållningen är att de gör saker tillsammans som familj och de testar sina gränser. Gör saker de aldrig trodde de skulle klara. Konsekvensen av det blir ett ökat självförtroende hos alla, och en ökad självkänsla. Har man klarat en sak man inte trodde man kunde, eller vågade, ger de en enorm skjuts till att väga testa även andra saker. Har jag vågat gå utanför min komfortzon en gång och besegrat min rädsla, kommer jag att klara det igen!!
 
 
Boken inspirerade mig till att fundera på vilka saker jag skulle vilja göra med min dotter och jag har gjort en egen lista på "experiment" jag skulle vilja göra tillsammans med henne.
 
 
På den står allt från att testa geocaching (tips från boken) till åka långfärdsskridkor, åka gocart, testa höghöjdsbana, bergsklättring, tennis, paddla havskajak. Jag ska sätta mig med dottern och fila lite på vår lista och se vad vi är sugna på att testa. Vilka saker skulle skjuta våra gränser framåt? En sak de tar upp i boken som hade varit roligt att göra tillsammans ,och som skulle vara en utmaning för mig är att springa ett lopp tillsammans. Kanske ett femkilometerslopp till att börja med?
 
 
Vilka saker skulle du skriva upp på din experimentslista?

bloglovin
RSS 2.0