Perspektiv på förändring

Återigen vill jag dela med mig till er läsare av Charlie Söderbergs som vanligt insiktsfulla månadskrönika. Ni som ser Lyxfällan på TV känner igen Charlie som en av programledarna när programmet startade, och de fick pris som årets livsstilsprogram. Men till vardags arbetar Charlie även på Balansekonomi, där de har föreläsningar och kurser om att skapa sig ett bättre liv, ekonomiskt och även med tanke på livet som helhet. Är ni intresserade av att höra Charlie föreläsa (vilket är oerhört inspirerande) kika in här på kalendariet och se om det är något inbokat i din närhet under våren http://www.balansekonomi.se/kalendarium/ 
 

Bakåt är enkelt, framåt är svårt

 

På ett mingel i fredags fann jag mig stå och återberätta de senaste tio åren av mitt liv. De stora insikterna jag fick, de stora besluten det ledde till, de reslutat som följde, de nya insikterna dessa gav osv, osv. Efteråt kände jag att min berättelse hade varit orättvis. Det var ingen lögn men den samlade bilden av resan lät så enkel, så självklar. Jag framstod som onödigt klok, stark och modig.

 

Allt handlar nämligen om perspektiv. När man blickar bakåt och återskapar sin resa låter det alltid enklare än det var, eller åtminstone enklare än det kändes. Man berättar det som för handlingen framåt. Man berättar inte om det oväsentliga, dvs. det som inte ledde till något.

 

När jag berättade min historia berättade jag om hur det var att lämna ungdomsåren som fatighetsmäklare och sadla om till tidningsbranschen mest i förbifarten. Det blir väldigt lite om hur rädd jag var för att ha tagit det mest korkade beslutet i mitt liv.

 

Jag berättade om hur jag slängdes ut ur tidningsbranschen till arbetslöshet och förvirring som ett värdefullt tillfälle för mig att växa som människa. Jag lyckades inte riktigt ge bort hur ont det faktiskt gjorde att gå från kung i baren till A-kassa.

 

Jag berättade om min tid som coach och hur jag kände mig halvdan och otillfredsställd, men glömmer att berätta om tiden då jag gav upp och sökte jobb, jobb jag inte ens fick.

 

Jag berättar inte om tiden jag trodde jag skulle förändra personaluthyrningsbranschen, perioden jag trodde att vi skulle nå ut via skolan eller hur otroligt fel vi hade när vi bedömde företagets framtid.

 

Jag tror inte att det handlar om att jag vill dölja något, det handlar nog inte heller om att jag försöker framstå som bättre än jag är. Jag tror att över ett glas vin låter ens livsförändrande beslut som självklara när man blickar BAKÅT och blindskären glöms bort när historien skall sammanfattas.

 

Det handlar som sagt om perspektiv. Vi lever alla inne i en box, en box som vi kan kalla vårt liv. Att gå utan för den boxen dyker alltid upp som förvirrat och obehagligt, kanske även lockande och spännande men jag tror vi ändå att vi alla bär på en röst som säger ”-Tänk om jag håller på att göra mitt livs största misstag just nu!” när vi står inför förändringar.

 

När vi väl har förändrat är boxen större och det som tidigare var utanför är nu innanför och det som då tedde sig svårt är plötsligt lätt. Det blir lätt att vi glömmer bort hur svårt det var när det var svårt.

 

Mitt första tips är att omge dig med människor som redan har en större box. Människor som nu har lätt för sådant som för dig fortfarande är svårt. Människor som kan visa dig att det är vårt att ta språnget och att det faktiskt finns ett liv bortom boxen.

 

Mitt andra tips är att omge dig med människor som har en mindre box än dig. Människor som du kan visa vägen för och som samtidigt kan påminna dig att det som är lätt för dig nu var svårt en gång i tiden och att det följaktligen är närmare än du tror att det som nu är svårt för dig nu snart är lätt.

 

Vi tar livet för givet, men för det foster som ligger i sin mammas mage är den varma vattenfyllda boxen hela dess universum. Att födas är naturligt för oss på utsidan, men från insidan framstår det som ett mycket tveksamt och obehagligt beslut… allt handlar om perspektiv, hela livet faktiskt!

 

Charlie Söderberg
Rikedomscoach, Balansekonomi 


Vårkänslor

De allra första känslorna av vår i luften har börjat komma denna veckan ;))
 
 
Igår, på min lediga dag, hade jag avbokat ridningen. Det stod hoppning på schemat och jag tycker det är roligare med dressyr, och vill hellre lägga mina pengar på det jag tycker är allra roligast. Jag har äntligen kommit över min rädsla för att hoppa, vilket jag är glad för, och kan nu göra ett riktigt val, och inte ett val baserat på rädsla.
 
 
Så istället åkte jag upp en sväng på stan för att göra lite ärenden. I Göteborg har man vid årsskiftet installerat vägtullar runt hela centrala stan, och i samband med det fick vi erbjudande om tvåveckors gratis pröva-på med lokaltrafiken, så jag ställde bilen hemma och tog bussen in till stan. Helt plötsligt inser jag att ljuset har ändrats den senaste veckorna och med några plusgrader i luften och solen som gassade började vårkänslorna spridas i kroppen.
 
 
 
I morse blev jag också medveten om att det är ljusare på morgonen. Jag åker inte längre till jobbet i beckmörker, utan under mina tjugo minuters bilresa börjar det ljusna. Likaså på eftermiddagen så är det ljust när jag åker från jobbet.
 
 
Åh, vad jag älskar dessa små tecken på att vi är på väg mot den fantastiskt energifyllda våren :))

Drömmen om landet

Drömmen om landet
 
 
Den andra säsongen av Drömmen om landet började på SVT igår. Där får vi följa fyra familjer som byter liv, från storstad till landsbygd under fem veckor förra sommaren. Det roliga i allting var att jag och dottern funderade på att söka efter förra säsongen. Det vi ville göra då var att driva en bed and breakfast, pensionat eller café någonstans längs Skånes kust, gärna Österlen som vi förälskade oss i när vi var där på semester för några år sedan, eller Bjärehalvön som jag haft mycket koppling till tidigare, eller Falsterbo-Skanör som också är fantastiskt.
 
 
Och i programmet igår är det en familj som ska driva just en bed and breakfast med café i den lilla fiskeorten Brantevik på Österlen. Jag och dottern var i den byn flera gånger och älskar miljön där, så vi hade gärna bytt med den familjen som var med på TV igår.
 
 
De andra tre familjerna är en familj som ska driva en bondgård på Öland med bland annat kor och grisar, hästar och höns, en annan familj som bor ganska när mig ska driva en getgård i Östergötland med bla osttillverkning och den tredje familjen är en ensamstående mamma med tre barn som ska driva en camping i Tyllsnäs udde utanför Borlänge där de bland annat ska sköta inköp och servering på dansbandskvällarna på campingen.
 
 
Det ska bli spännande att följa familjerna och se hur de tänker kring livet på landet - är det en romantisk dröm eller innebär det mer slit än vad de tänkt sig?? Speciellt spännande ska det bli att följa familjen i Brantevik, för det kunde kanske varit dottern och jag om vi väl hade kommit oss för att skicka in vår ansökan som vi pratade en hel del om ;)

Utrensat och ny energi

 
Inom Feng Shui menar man att man ska flytta på 27 saker för att få en nystart och en förändring i sitt liv. Det har jag verkligen gjort de senaste dagarna, då möbler har bytt plats och flyttat till nya platser i hemmet. Jag har bla flyttat bokhyllan, och bara där är det mer än 27 saker ;)
 
 
Nya växter har också fått flytta in då det blev så tomt när julgranen togs bort. Fyndade två stora golvväxter på Plantagen i början av januari då de hade halva priset på alla gröna växter. 249 kr blev det totala priset för båda blommorna.
 
 
När man flyttar på saker är det också ett givet tillfälle att passa på att rensa. Så här har det rensats bort böcker, och även en del kläder som aldrig får komma utanför hemmet.
 
 
 
Flera av mina kokböcker åker ut, då de används för sällan (eller egentligen inte alls :))
 
 
 
The Secret var en intressant bok när jag läste den första gången, och lärde mig om attraktionslagen, men jag kommer inte läsa den igen så nu åker den till loppis :)
 
 
 
 

Trender i tiden

Åh vad roligt det var igår när jag slog upp vår lokala gratistidning och läser om inredningstrender för 2013. Ni som läser min blogg känner igen många av dessa tankar:
 
 
* Lugn. Rensa ut allt plotter. Sälj, ge bort eller återvinn. Göm inte saker i garaget eller på vinden. Ett rent hem ger ett rent sinne (ja, det stämmer!!). Fyll hemmet med det du behöver och det du älskar. Släng allt annat!
 
 
* Balans. Inredningstrenderna går mot att skapa ett lugn av naturliga toner som tex brunt, beige, grått, ljusgrönt, lavendel, smutsiga pasteller. Kombinera de naturfärgerna med naturliga material som ull, linne, teak och borstat stål.
 
 
Man skriver också om att vi blir mer och mer engagerade i miljö- och hållbarhetsfrågor och därmed köper vi färre prylar. Vi lägger dock mer tid och pengar på det vi faktiskt köper. Vi vill ha kvalitet, med längre hållbarhet. Second hand och återvunna möbler är hett och vi tar även bättre hand om de saker vi redan har.
 
 
 
Idag var jag på ett möte där de berättade att de fått överta gardiner, och att de var ju inte det nyaste nya men passade bra med de svårmatchade färgerna i rummet. Ni är ju supertrendiga sa jag då :) Det är trendigt med hållbarhet, återvinning och att återanvända saker.

Gör någon annan glad

Oj vad överraskad och glad jag blev alldeles nyss. Jag var på ett möte nära tjolöholms slott och på vägen därifrån tänkte jag stanna vid en liten gårdsbutik för att köpa marmelad.


I Uppland finns Nibble gård som gör en underbar rabarbermarmelad som jag fick i present en gång. Letade sen runt om i Göteborg efter något ställe som sålde den, utan framgång. Men av en slump hittade jag den i höstas på denna lilla gårdsbutik. Jag kliver in i den pyttelilla butiken och inser att jag inte har några kontanter. De tar inte kort så jag säger att jag får återkomma en annan dag. Då säger den enda kunden i affären att hon betalar den för mig. En helt främmande människa jag mötte för första gången när vi parkerade våra bilar.


Vad överraskad, och glad, man blir när en främmande människa gör något sånt. Jag gick därifrån med ett stort leende och känner att nu vill jag skicka det vidare och göra någon annan glad ;) mer sådant behöver vi! Kram


Köpstopp

Under de första månaderna detta år har jag bestämt att jag ska ha köpstopp. Redan förra året drog jag ner mycket på att shoppa, men trots det kan jag så här vid genomgång av året se att det ändå blivit en hel del inköp. Jag älskar att organisera och föra statistik över olika saker, och när det gäller ekonomin vill jag ha koll, så jag har under hela året skrivit upp alla inköp som gjorts.
 
 
Jag har sedan delat in inköpen i olika kategorier:
 
 
* Kläder till mig. Totala inköp under året var 3500 kr, men då utgjorde ett inköp av en klänning från Odd Molly nästan halva den summan (och då var den ändå på rea till halva priset) Utöver det bestod inköpen av ett par nya jeans, underkläder, strumbyxor och alla de inköpen räknar jag som förbrukningsvaror när det gäller kläder, och något som måste köpas nytt med jämna mellanrum. Jag hade flera köpfria månader i rad under året.
 
 
* Kläder till dottern. Här är inköpen mer jämnt fördelade under året, men en rimlig månadssumma
 
 
* Ridutrustning. Här blev det några dyra inköp under året då jag behövde förnya min nödvändiga utrustning och köpte nya ridstövlar, ny ridhjälm, skyddsväst och så nya ridbyxor på second hand. Här kommer det inte behövas nya inköp under 2013
 
 
* Kattutrustning. Här ingår avmaskning, nya kattlådor och lite leksaker plus en klätterställning. Även denna kategori kommer vara betydligt mindre detta året
 
 
* Inköp till hemmet. Detta är den kategorin som både består av flest inköp och mest pengar spenderade. I denna kategori ingår möbler, förvaringslådor, väggfärg men också nya trädgårdsmöbler, blommor och ytterligare trädgårdsutrustning som tex häcksax. Jag planerar inga inköp till hemmet första halvåret i år.
 
 
* Övrigt. Detta är en spännande kategori att titta igenom och där ingår presenter till andra i min omgivning (mest) och nya däck till bilen
 
 
 
Trots att jag inte handlat så mycket under föregående år märker jag att tankar på saker jag ska köpa dyker upp då och då. Vi är så indoktrinerade att vi måste äga det vi behöver själva, men många saker vi fyller våra hem med används ganska sällan och skulle kunna delas med andra. Visste ni tex att en borrmaskin används i snitt en timme under hela sin livstid. Kanske vi inte behöver ha var sin borrmaskin då, utan kan gå ihop i ett bostadsområde och ha gemensam utrusning. Detta skulle tex vara bra när det gäller trädgårdsredskap. I vissa bostadsrättsföreningar har de gjort så - skapat en gemesam pool av saker som behövs ibland, men den tanken kan utökas till ganska många saker egentligen.
 
 
Så nu är det köpstopp för ej nödvändiga saker som gäller. Sen finns det alltid inköp som behöver göras. I helgen slutade tex min dammsugare att fungera och jag åker iväg med den till MediaMarkt där jag köpte den för några år sedan, och får då veta att jag har en allergidammsugare (vilket jag inte hade en aning om då jag köpte den och vi är inte allergiker i familjen) och på den finns det filter som måste bytas för att den ska fungera. Dessa kostade flera hundra :(
 
 
Det ska bli spännande att se hur mycket pengar jag kommer kunna spara varje månad. Mitt köpstopp gäller inte upplevelser, ätbara saker eller nödvändiga saker utan mer för att se hur mycket onödiga inköp vi gör. Pengarna vi sparar ska bli fickpengar till vår New York resa ;) Roligt att ha ett mål också som inspirerar.

Prioriteringar i livet

 Den senaste veckan har jag funderat väldigt mycket på vad det är som egentligen är viktigt i livet, om man skalar bort allt lull-lull som vi har omkring oss. Dessa funderingar har fått mig att känna mig väldigt tacksam för det jag har. De basala sakerna i livet tar vi ofta för givet, funderar sällan kring och glömmer bort att vara tacksamma för.
 
 
Strax innan helgen fick jag veta att en av mina bästa kompisar har fått diagnos tumör i hjärnan. Hon är ett par år yngre än mig och har tydligen haft denna tumör ett tag. Den växer och läkaren har sagt att den måste opereras bort så snart som möjligt. En sådan sak väcker naturligtvis funderingar, och även oro, hos alla i hennes närhet. Själv funderar jag kring vad som egentligen gömmer sig i kroppen som man är helt ovetande om. Det väcker även tankar på tidigare historier som tex för några år sedan då jag var ny som psykolog och precis skulle avsluta min PTP-tjänst för att få min legitimation. Det var på vårvintern och min handledare hade precis skrivit på de papper som skulle skickas in till Socialstyrelsen. Hon kände sig trött och hängig, tyckte det varit en lång och jobbig vinter. Hennes dotter hade gått igenom en behandling för bröstcancer och hon hade tagit hand om sitt tvååriga barnbarn ganska mycket, samtidigt som hon varit en del förkyld. Inga konstigheter med det, och så känner sig många i slutet av mars. Men hon mådde inte bra, gick hem från jobbet, blev inlagd på sjukhus och där konstaterade de bara att hon hade cancer som spridit sig i hela kroppen. En vecka senare var hon borta. Det kom som en chock för alla, inte minst för henne själv att hon var så sjuk.
 
 
Detta har verkligen fått mig att tänka på vad tacksam jag är att jag är frisk och att hälsa är något vi aldrig kan ta för givet. Jag känner en tacksamhet och en vördnad för min kropp, som fungerar som den ska, som bär mig överallt, som låter mig göra saker som ger mig glädjeupplevelser. Jag är tacksam för livet.
 
 
En annan sak som jag funderat på är hur viktigt det är att ha ett hem. Någonstans där man kan dra sig tillbaka, där man kan vila, där man kan hämta kraft. Jag var i min ICA-affär och handlade i söndags eftermiddag. Det är ganska tomt där vid den tiden. Utanför affären, nästan vid vilken dag eller tidpunkt som helst under veckan, brukar det stå en hemlös man som säljer Faktum. Han står och hänger mot väggen, sitter utanför, spelar vid disken för trav - ja han tillbringar mycket tid där, men just den dagen var han inte där. Medan jag stod i kön i kassan kände jag en enorm tacksamhet över att jag har ett hem att gå till. Jag kände mig lite trött och längtade hem. Min tacksamhet över att ha ett hem där jag kunde vila min trötta kropp, ett hem där jag kunde drar mig undan från alla människor runt omkring och bara vara i tystnad, en plats där jag kunde värma min frusna kropp med ett varmt bad, en stund på soffan med en filt över mig, en plats där jag kunde göra mig en kopp te och långsamt låta eftermiddagen gå över till kväll var så stor. Jag tänkte då på den mannen, och alla andra, som inte har detta. För de flesta människor är dessa saker en självklarhet, något vi tar för givet. Men för tusentals människor i Sverige är inte detta en självklarhet - att ha en plats att kalla sin egen, en plats att göra dessa basala saker.
 
 
Så denna vecka skickar jag tacksamma tankar över sådana "självklara" saker som att ha en kropp som är frisk och att ha ett hem och en plats som är min!
 
 
 

Tulpanens dag

Idag är det tulpanens dag så passa på att köpa ett fång tulpaner och sätt i en vas på köksbordet. Energin i rummet ändras direkt. Krispiga tulpaner ger en så härlig vårkänsla tycker jag.


Här skulle jag naturligtvis haft en fin bild på tulpaner i mitt hem men då jag har en katt som älskar att gnaga av dom för att sen lämna en vas full med stjälkar och ett köksbord översållat med blomhuvuden njuter jag istället av de vackra buketterna på jobbet.

 

 


Det viktigaste...

Det viktigaste i livet, och det som skänker mest lycka, är relationer med de vi har omkring oss. Ändå kan man fundera på om det verkligen är så vi lever våra liv? Har vi tid att mötas? Vågar vi verkligen möta varandra?
 
Jag läste just denna berättelse och den berörde mig
 
 

Läs det här fast du har dåligt med tid... Du kommer inte att ångra det.

 

En dag bad en lärare sina elever att skriva ner namnen på sina

klasskompisar på ett papper. Dom skulle sätta ett litet mellanrum mellan

varje namn.

 

Sen bad hon dem tänka på det bästa dom kunde säga om varje person och skriva ner det under namnet.

 

Det tog klassen resten av lektionen att göra det, och när dom skulle gå så

lämnade dom sina lappar till läraren

 

På lördagen gjorde läraren en lista till varje elev där det stod vad dom

andra hade sagt om dom, och på måndagen fick dom den.

 

Efter ett tag log eleverna. Är det verkligen sant viskades det.

 

Jag visste inte att jag betydde så mycket för någon, och att dom gillar mig

så mycket var dom flesta kommentarerna.

Hon visste inte om dom visade eller diskuterade sina listor med sina föräldrar, men det gjorde inte så mycket. Uppgiften hade haft den effekt, hon hade önskat.

Eleverna var tillfreds med sig själva och varandra. Gruppen arbetade vidare.

 

Många år senare, blev en av eleverna dödad i Vietnam, och läraren deltog i

begravningen.

 

Hon hade aldrig sett en militär död i en kista.

 

Han såg så fin och vuxen ut. Kyrkan var fylld med alla hans vänner och en

efter en gick förbi kistan en sista gång.

 

Läraren var den sista, som välsignade den döde i kistan.

 

När hon står där, kommer en av soldaterna, som var med och bar kistan fram

till henne. 'Var du Marks lärare?'

 

Hon nickade 'ja.' Sen sa han: 'Mark pratade mycket om dig'

 

Efter begravningen deltog dom flesta av Marks tidigare klasskamrater i en

sammankomst. Marks mor och far var också där, dom ville gärna prata med hans tidigare lärare.

 

'Vi vill gärna visa dig något' sa hans far, medan han tog plånboken ur sin

ficka. 'De hittade det här på Mark, då han blev dödad. Vi tänkte att du kanske skulle känna igen det här'.

 

Medan han försiktigt vek ut två pappersbitar, papper som tydligen hade

blivit tejpad ihop, pga. slitage alla gångerna det hade vikts ihop.

 

Läraren visste utan att se på papperet, att det var det samma papper, som

hon hade skrivet alla de fina orden klasskompisarna hade sagt om Mark.

 

'Tack för att du gjorde det här' sa Marks mor. 'Som du kan se, så var det

värdefullt för Mark.' Marks kompisar samlades omkring henne, Charlie log snett och sa, 'jag har också kvar min lista, den ligger överst på skrivbordet hemma.'

Chucks fru sa, 'Chuck ville ha det i vårt bröllopsalbum.'

 

'Jag har också kvar mitt, det är i min dagbok' sa Marilyn.

Sen tog Vicky, en annan klasskompis, fram sin plånbok och visade sin lista

för gruppen, och sa stolt. 'Jag har det alltid med mig, jag tror att vi alla har kvar vår lista.' Då satte sig läraren sig ner och grät. Hon grät för Mark och alla hans vänner som aldrig skulle få se honom igen.

 

De flesta människor i dag uppför sig, som att dom har glömt att livet en dag

tar slut. Ingen av oss vet, när den dagen kommer. Så var snäll, berätta för

dom du sätter pris på och tycker om, att dom är speciella och viktiga. Berätta det före det är för sent.

 

Ett av sätten att göra det på, är att skicka det här vidare. Om du inte gör

det, så har du missat ännu en chans till att göra något fint för andra.

 

Kom ihåg, du skördar det du sår. Kom ihåg att du betyder något för någon!

 

Hoppas din dag blir bra och speciell..


Miljövänlig städning

Att leva ett enklare liv innebär inte enbart att börja rensa bland sina saker, att leva med mindre eller att arbeta mindre. Ett naturligt steg i att leva ett enklare liv är också att förenkla sina rutiner, och leva på ett sätt som är bra för miljön.
 
 
 
 
För mig har det inneburit flera förändringar. Jag har börjat handla mycket mer ekologisk mat, gärna närproducerat om jag kan hitta det på ett sätt som inte innebär att jag måste åka runt på allt för många ställen för att handla.
 
 
En annan förändring är att jag vill ha ett hem som är mer miljövänligt och jag har börjat se över mina städrutiner. Det är inte så många städredskap som behövs. Dammsuger gör jag ofta då jag har djur hemma, men i många hushåll behöver man inte dammsuga så mycket utan klarar sig bra med en mopp av microfiber som drar till sig dammet.
 
 Många rengöringsmedel är fullproppade med kemikalier (allra värst är många av ugnsrengöringsmedlen)
 
 
Att städa miljövänligt är ganska enkelt. Såpa är ett av de bästa rengöringsmedlen som finns. Det finns även naturliga rengöringsmedel att köpa. Min favorit är Maison Belle
 
 
 
Men det går även att hitta bra rengöringsmedel i skafferiet :) Vitvinsvinäger är tex ett utmärkt rengöringsmedel. Du kan tex använda det för att göra rent på köksbänken. Fyll en sprayflaska med vinäger och spraya de ytorna du vill göra rent. Torka sedan med en fuktig trasa, skölj och torka en gång till. Avsluta med att torka rent med en torr trasa. Gillar du inte doften från vinäger (som kan vara lite påträngande) kan du droppa i några droppar av eterisk olja i din favoritdoft.
 
 
På precis samma sätt kan du rengöra badrumsporslin, speglar (eftertorka med hopknycklat tidningspapper) och fönster. Du kan även använda vingäer tillsammans med bikarbonat för att rengöra ugnen, eller stryka på såpa och sen värma upp ugnen för att sedan bara torka ur.
 
 
Så istället för att rengöra ditt hem med massa olika kemikalier kommer du långt med saker som såpa, vinäger och bikarbonat ;))

Oj, vilken vecka!

Oj, vilken start det blev på att börja arbeta igen. Full fart direkt. Sen har jag haft en del mer angenäma saker att ta hand om också.
 
 
Vi ska nämligen åka hit senare i vår, dottern och jag:
 
 
 
Världens bästa stad: New York!!!
 
 
Jag har bott i New York för ca tjugo år sedan, och har pratat en hel del om staden med dottern ända sedan hon var liten, och hon har hela tiden sagt att hon vill åka dit. När du är tonåring har jag sagt, och när hon fyllde 13 år förra året fick hon det av mig i present, men vi har inte hittat någon bra tid att åka på hela 2012, så det blir under våren 2013 istället (och hon har hunnit fylla 14 år).
 
 
Så denna veckan har vi haft fullt upp med att hitta billiga flygbiljetter, hitta hotell som inte är hutlöst dyra (vilken chock med hotellpriserna på Manhattan ), försöka fixa med inresetillstånd till New York och då upptäcka att passet har gått ut, till polisen för att fixa nytt pass - och nu börjar de yttre ramarna för vår resa vara klara.
 
 
Så nu börjar det roliga - planera vad vi vill se och göra under vår vecka :)) Är det någon av er som varit i New York på senare tid får ni gärna dela med er av era tips bland kommentarerna.
 
 
Att lägga pengar på resor och upplevelser ger så mycket mer än att köpa prylar. Långt innan resan blir av blir man glad av förväntningarna, själva resan i sig kommer bli fantastiskt rolig då jag ska visa dottern alla mina favoritställen (Naturhistoriska museet är ett måste!) och sen har man alla minnen efteråt som ger glädje när man tänker till baka.
 
 
 
Ett annat måste för min del är Central Park, New Yorks gröna lunga. Jag bodde bara ett par kvarter från parken och tillbringade mycket tid här. Jag har tom ridit i parken då det finns ett stall i närheten där man kan hyra häst.
 
Men aj, vad det sopade rent på sparkontot, men pengar i sig har inget egenvärde tycker jag. Jag blir inte lyckligare av att ha massa pengar sitta på kontot, men en buffert ger en trygghet. Jag vet att jag kan ekonomiskt kan klara vad som än händer. Att ha en, eller ett par månadslöner på kontot gör att man kan klara oförutsedda händelser, kan klara omställningar som tex arbetslöshet eller sjukdom, men det kan också hjälpa till att ge guldkant någon gång. Det allra bästa är förstås att inte dra på sig så höga fasta kostnader.
 
 
Jag tittade på Lyxfällan på TV igår kväll, och jag undrar alltid hur deltagarna "lyckas" ha så höga kostnader. Paret som var med igår var i 30-årsåldern, hade bra inkomst och inga barn. Två personer hade ett matkonto på över 11.000 per månad, varav 3.000 kr per månad gick till snabbmat! Det är mer än vår totala hushållsbudget med inköp från mataffären för två personer, och då var det bara vad de la på snabbmat varje månad.

Årets fattigaste månad

Idag börjar vardagen för många igen. Jag gillar vardag, även om det är skönt med lite avbrott också i form av längre ledigheter eller en resa någonstans. Men livet består ju faktiskt mest av vardag, och vi behöver uppdatera vardagen tycker jag, och försöka skapa lite guldkant även kring de vanliga dagarna som mest bara rullar på.
 
 
Ett nytt år innebär många gånger en känsla av nystart, nya möjligheter men för många innebär även januari att det är tomt i plånboken. Decemberlönen kommer tidigt (för min del en hel vecka tidigare än i vanliga fall), den ska räcka till större och dyrare inköp än de flesta andra löner, samtidigt som det är många veckor kvar till januarilönen. December är för många en månad av många utgifter med julklappar, julmat, resor till släkt, nyår med nya festkläder, lyxig mat, nyårsraketer och skumpa och samtidigt pågår en av årets största reor. Till råga på allt kommer det många räkningar som är av årskaraktär, dvs årsavgifter för både det ena och det andra ska betalas nu. Det innebär att för många är januari årets fattigaste månad.
 
 
 
Plånboken gapar tomt. Det är den sjunde januari. Drygt två veckor, eller mer, till nästa lön. Vad kan man göra?
 
* Ett bra tips är att börja titta i skåp och förråd hemma och se vad man har för prylar, kläder, möbler som man inte använder. Lägg ut det på tex Blocket eller Tradera och tjäna en extra peng på överflödiga saker. Särskilt bra säljer vintersaker som tex skidor, skridskor och andra saker som är i säsong
 
 
* Ett annat tips är att se över sina matkostnader. Börja med att se över vad du redan har hemma, både i frys och i skafferiet. Passa på att frosta av frysen och ät upp det som finns där. Var lite kreativ och se vad du kan få ihop för middagar av sådant som redan finns. I övrigt går det att handla billigt, tex är rotfrukter billigt i januari. Soppa är ofta billig och god mat tex potatis- och purjolökssoppa, morotssoppa med ingefära, majssoppa. Köp kött med kort bäst-före-datum som ofta säljs till halva priset
 
 
* Undvik att gå ut i affärer och "titta" på vad som säljs på rea. Det är lätt att bli frestad, men om du inte ens befinner dig i affärer är det lätt att undvika inköp
 
 
* Vill du ändå förnya garderoben i januari? Ordna en klädbytardag med dina vänner, eller på jobbet. Ta med sådant, både kläder och assecoarer, som du har tröttnat på och be dina vänner göra likadant. Sen kan ni byta med varandra.
 
 
* Samtidigt som du ser vad du kan göra för att klara veckorna kvar till nästa lön är det bra att se över ekonomin, göra en budget och se hur olika utgifter fördelar sig över året. För att kunna göra aktiva och medvetna val behöver man första ta reda på hur det ser ut. Gör sedan en stående överföring varje månad på samma belopp som täcker in räkningar som kommer mer sällan, så slipper du ta den kostnaden just den månaden när den kommer. På samma sätt kan du se vad sommarsemester och julfirande brukar kosta och göra en överföring varje månad. Sen ser du hur mycket det finns kvar att spendera på andra saker, tex nöjen under året.
 
 
* Fundera även på om det går att dra ner olika utgifter. Vilka utgifter ger dig motsvarande känsla av att vara värda sin kostnad? Är boendet för dyrt? Är det värt kostnaden för kabel-TV? Vad kostar dina hobbies? Hur mycket lägger du på matinköp (eller iallfall inköp i mataffären)? Går det att dra ner dessa kostnader? Vad är viktigt för dig?

Jul

Nu jobbar jag sista dagen på några veckor, och fram till 7 januari är jag ledig. Från mitt arbete vill säga, men från bloggen tar jag inte ledigt :) Nåja, kanske några dagar här och där, men jag räknar med att ha mycket tid till att skriva inlägg under de två veckorna jag är ledig.
 
 
Igår var det en dag av frosseri, men ack så härligt det kan vara ibland. Vi var ute och åt julbord med jobbet, och det var rätt så många år sedan jag åt ett riktigt julbord.
 
 
Vi var på Liseberg och åt fantastiskt god mat, men det var så mycket som var gott så den totala mängden blev alldeles för mycket. Ett helt rum med bara godis hade de också :) Julbordet åt vi vid lunchtid men så åt jag inget mer på hela dan.
 
 
 
Liseberg vid juletid är så vackert. Julmarknad med hantverk, och två nyheter för i år som jag tänker titta lite närmare på med dottern någon dag i helgen; en julsaga i hur det var att förbereda jul vid förra sekelksiftet och så medeltidsbyn där de förbereder för midvinterfest. I parken finns även djur, en del åkattraktioner, skridskobana där man kan hyra skridskor, en liten backe för att prova utförsåkning, massor med ljus, soppkök, glögg, sprakande eldar att värma sig vid överallt. Det har blivit en jultradition för oss att ta oss dit en gång i december.
 
 
I brevlådan damp även årets första julklapp ner häromdagen - en almanacka från Föreningen Djurhjälpen som jag fick av min pappa. Jag blev jätteglad över den julklappen. I kalendern står mycket om deras verksamhet, en specifik katt med sin histora vid varje månad och jag blev väldigt berörd av några kattöden som presenterades.
 
 
 
Jag blev glad av flera skäl, dels att kalendern i sig är väldigt fin, men också för att inköp av kalendern betyder ekonomisk hjälp för fler hemlösa katter och mycket av det arbetet som görs runt om i landet för hemlösa katter och hundar görs ideelllt.
 
 
Jag har också spridit mitt budskap om färre prylar till fler människor i min omgivning. Hela hösten har jag haft en blivande psykolog som har gjort sin praktik hos mig och idag var hans sista dag. Jag fick två presenter och han sa att han blivit inspirerad av mig och mitt budskap om färre prylar, och att det påverkat hans julklappsinköp i år då det blivit mer förbrukningsvaror än prylar. Till mig hade han köpt doftljus från Yankee Candle med en härlig doft och så en chokladkartong, så förutom psykologisk kunskap har han även fått med sig andra värderingar från mig ;))) Roligt, roligt!

Omflytttning

Förra helgen tog jag bort julen, och hur mysigt jag än tycker att det är att dekorera inför jul, ta in julgranen och njuta av den, tycker jag att det är otroligt skönt att rensa bort allt när julen är över.
 
 
Mitt hem känns rent, ljust och luftigt när juldekorationerna åker ut. I samband med att jag plockade bort julen började jag fundera på om jag skulle flytta om lite. Jag började också titta på mina möbler på ett nytt sätt, och fundera kring hur mina behov ändrats.
 
 
För något år sedan sålde jag mitt dåvarande skrivbord, och lånade ett skrivbord som jag skulle ha tills jag hittade ett jag verkligen ville ha. Skrivbordet, och framförallt, skrivbordsstolen har aldrig känts som det passade in i mitt hem, och jag hade tankar på att åka till möbelaffären och se om jag hittade något annat jag gillade. Men istället började jag fundera kring om jag verkligen behövde ett skrivbord överhuvudtaget. Den tanken var ny för mig, då jag bott här i snart 13 år och ett skrivbord har varit en självklarhet.
 
 
Men när jag funderade på hur jag lever mitt liv nu insåg jag att jag behöver inget skrivbord för datorn längre då jag har gått från att ha en stationär dator till enbart en laptop. Då jag rensat bland mina saker behöver jag inte längre en skrivbordshurts för att förvara skrivsaker, utan de fick plats i en låda i mitt sideboard istället.
 
 
Så istället för att köpa nytt skrivbord och stol åkte de ut helt och hållet, och så fick fåtöljen flytta dit istället.
 
 
 
 
Så nu blev det en mysig läsplats med utsikt över trädgården, och det löste även ett annat problem :) Jag har funderat på att sälja min nuvarande soffa och köpa en större där både jag och dottern kan ligga bekvämt och se på film eller läsa tillsammans. Den vi har nu är lite för liten för att det ska vara bekvämt när vi ligger där båda samtidigt, men då jag flyttade fåtöljen och fotpallen har jag fått en ny plats som också fungerar att se på TV från, så en ny soffa behövs inte ;)
 
 
Tänk vad många inköp jag sparade in genom att tänka om mina behov, och flytta om mina saker lite grann. Som ett ytterligare resultat har rummet även blivit luftigare.

Fördelar med Simple Living

Simple Living, dvs att förenkla sitt liv på en mängd olika områden ger så mycket fördelar, som både jag själv, och andra som förändrat sitt liv vittnar om i bloggar och i böcker. Här kommer några exempel på vilka fördelar du kan uppleva genom att göra förändringar i ditt liv. En del saker känner man av på en gång, tex att rensa i röran hemma, medan andra saker är en längre process.
 
 
* Mindre rörigt i ditt hem! (Detta är ofta det första steget mot att leva ett enklare liv, och något som har en direkt effekt på många sätt)
 
 
* En lättare känsla, och mindre stress över att leva med röra
 
 
* Städning går fortare ;)
 
 
* Att damma är enkelt då det finns mindre saker som samlar damm
 
 
* Du lägger mindre tid på att organisera dina saker
 
 
* Du får mer tid över att ta det lugnt, då du börjar använda din tid på ett mer tankfullt sätt
 
 
* Det ger dig mer tid till att spendera med människor som är viktiga i ditt liv; barn, partner, vänner, familj
 
 
* Du ger prylar en mindre emotionell betydelse, och kan se att det är inte i saker känslor och minnen ligger
 
 
* Du shoppar mindre
 
 
* Du sparar pengar, då du spenderar mindre ;))
 
 
* Du lever mer miljömedvetet, och tar hem färre saker som slängs
 
 
* Du får en mindre garderob, men sakerna i garderoben består bara av plagg du älskar och som klär dig
 
 
* Du behöver inte bry dig så mycket om snabba modetrender, då du har hittat din stil
 
 
* Då du eliminerar de saker som bara distraherar dig och pockar på uppmärksamhet blir du mer medveten om de sakerna du har omkring dig
 
 
* En lättare känsla, både fysiskt och känslomässigt, då saker inte tar upp så mycket plats i ditt medvetande
 
 
* Vilket ger dig mer energi!
 
 
* Du är nöjd med det du har, och känner en större tacksamhet
 
 
* Du får mer tid över till att hitta din passion, att utöva hobbies som ger dig känsla av flow oftare
 
 
* En större känsla av lycka och livstillfredsställelse
 
 
* Du får fler stunder då du inte gör något alls, och njuter av det
 
 
* Var sak har sin plats, vilket gör det så mycket lättare att plocka undan och hålla ordning
 
 
* Du tar bättre hand om de saker du äger, då du värdesätter dem mer
 
 
* Du har bättre ordning i dina skåp, garderober och lådor (men ofta har du även betydligt färre förvaringsmöbler då det finns färre saker att förvara)t
 
 
* Färre möbler innebär ett luftigare hem, som, igen, är lättare att städa
 
 
* Du köper bättre kvalitet när du väl handlar något
 
 
* Du stöder andra som inte har det lika bra som du och ger saker eller pengar till välgörenhet
 
 
* Tittar mindre på TV, eller gör dig av med TV:n helt och hållet (detta har jag inte lyckats med ännu ;))
 
 
* Du har ordning på din ekonomi
 
 
* Du kan börja spara pengar, antingen till något du längtar efter som tex en resa, eller för att betala av dina skulder och bli helt skuldfri
 
 
* Du äter bättre, mer ekologisk mat, mindre processad mat, lagar mer mat själv, låter mat få ta tid helt enkelt - och njuter mer av upplevelsen
 
 
* Du upplever vad som verkligen är viktigt i livet, vad som ger dig glädje och energi
 
 
* Du trivs bättre hemma, då ditt hem är mindre rörigt
 
 
* Du tillbringar mindre tid i affärer, och slutar shoppa massa saker du inte behöver
 
 
* Du kan gå ner i arbetstid
 
 
Detta är några av de fördelar jag har upplevt med att förenkla mitt liv, som jag startade med för två år sedan, på ett mer medvetet plan. På många sätt har jag levt ett ganska enkelt liv under alla de år jag pluggat med lite pengar att röra mig med, men inte alls på samma medvetna sätt. Nu gör jag mer medevetna val och känner också av de positiva effekterna på ett helt annat sätt.
 
 
Vilka fördelar ger ett enklare liv för dig????
 
 
 

Den viktiga sömnen

Att något så basalt som sömnen är viktig för vår hälsa är väl ganska allmänt känt numera. Många studier har visat att vi är många människor som sover alldeles för lite numera, men det finns även forskning som visat att det är farligt för hälsan att sova för mycket också. Den ultimata sömnlängden enligt många forskare är 7 - 7,5 timme per natt.
 
 
DAGS ATT VAKNA? Att sova för mycket har visat sig minst lika dåligt för hälsan som att sova för lite.
 
I vanliga fall har jag svårt att komma upp till den tiden. På vardagar går jag upp kl sex och somnar någon gång vid halv elva- elva, vilket om jag får sova ostört skulle vara optimalt. Men det är så sällan jag får sova ostört då jag nästan alltid blir väckt av katter en eller flera gånger per natt.
 
 
Så imorse var jag så förvånad när jag vaknade 7.30 och insåg att jag inte blivit väckt en enda gång på hela natten. Gick upp och gav katterna mat och la mig sen igen. Vaknade kl tio och känner mig helt utvilad. I natt behövde min kropp den extra sömnen.
 
 
Under sömnen reparerar kroppen sig själv, men även för vårt psyke är sömnen essentiell. Att inte låta någon sova är en grym form av tortyr där både kropp och psyke ganska snabbt bryts ner.sta
 
Idag blir det en ganska lugn dag överhuvudtaget, då jag ska göra lite ärenden och ta mig till mataffären för första gången på länge :) Igår var jag uppe tidigt och red på morgonen, och sen till det stora köpcentret för att leta efter kläder till dottern, men idag blir det en dag med avkoppling och återhämtning.
 
 

Ut med det gamla.....

...och in med det nya :)
 
 
Jag hoppas ni alla haft en bra nyårsafton, oavsett hur ni valt att tillbringa den. Igår såg jag ett så roligt TV-program från England som handlade om gnäll om nyårsafton och jag skrattade högt. Det var så träffsäkert och så roligt gjort.
 
 
Min nyårsafton skulle bli väldigt lugn tillsammans med dottern, som vi brukar göra, äta gott och titta på fyrverkerier vid tolv. Men en kompis till henne var också själv med sin mamma, så de ville träffas efter middagen så jag och den andra mamman gick hem till några kompisar där vi gjorde musikkryss och spelade gamla låtar som man nästan glömt bort, och hade väldigt roligt. Hämtade sen upp dottern och gick hem tillsammans. En kväll med både familj och vänner för oss båda, och vi var väldigt nöjda båda två.
 
 
Idag, denna första dag på nya året, passar väldigt bra att röja hemma. Så här ser planen ut för idag:
 
 
* Plocka bort julen, som börjar kännas dammig och passé. Granen åker ut och de andra julsakerna åker tillbaka till sin kartong på vinden. Jag går all-.in med mina juldekorationer redan till första advent och har jul hela december, men nu är julen över för min del och det nya året vill jag börja fräscht
 
 
* Ta bort den gamla almanackan och sätta upp den nya. Det känns alltid så härligt med en helt ny almanacka och ett helt år som ligger framför en
 
 
* Reflektera över 2012 och göra en sammanfattning av året som varit
 
 
* Skriva ner nya mål för 2013 för olika delar av mitt liv, som ekonomi, hälsa, bostad, relationer, fritid, personlig utveckling. Några tankar har jag redan haft om vad jag vill ha 2013, och det var roligt att sent när vi kom hem igår få ta del av några av dotterns nyårslöften och se att de tangerade mina på många sätt. Det är bra när man i familjen drar åt samma håll för det underlättar mycket och man kan stötta varandra
 
 
Så detta är saker jag tänker ägna mig åt idag. Ut med det gamla, och in med det nya :)
 

bloglovin
RSS 2.0