Årets fattigaste månad

Idag börjar vardagen för många igen. Jag gillar vardag, även om det är skönt med lite avbrott också i form av längre ledigheter eller en resa någonstans. Men livet består ju faktiskt mest av vardag, och vi behöver uppdatera vardagen tycker jag, och försöka skapa lite guldkant även kring de vanliga dagarna som mest bara rullar på.
 
 
Ett nytt år innebär många gånger en känsla av nystart, nya möjligheter men för många innebär även januari att det är tomt i plånboken. Decemberlönen kommer tidigt (för min del en hel vecka tidigare än i vanliga fall), den ska räcka till större och dyrare inköp än de flesta andra löner, samtidigt som det är många veckor kvar till januarilönen. December är för många en månad av många utgifter med julklappar, julmat, resor till släkt, nyår med nya festkläder, lyxig mat, nyårsraketer och skumpa och samtidigt pågår en av årets största reor. Till råga på allt kommer det många räkningar som är av årskaraktär, dvs årsavgifter för både det ena och det andra ska betalas nu. Det innebär att för många är januari årets fattigaste månad.
 
 
 
Plånboken gapar tomt. Det är den sjunde januari. Drygt två veckor, eller mer, till nästa lön. Vad kan man göra?
 
* Ett bra tips är att börja titta i skåp och förråd hemma och se vad man har för prylar, kläder, möbler som man inte använder. Lägg ut det på tex Blocket eller Tradera och tjäna en extra peng på överflödiga saker. Särskilt bra säljer vintersaker som tex skidor, skridskor och andra saker som är i säsong
 
 
* Ett annat tips är att se över sina matkostnader. Börja med att se över vad du redan har hemma, både i frys och i skafferiet. Passa på att frosta av frysen och ät upp det som finns där. Var lite kreativ och se vad du kan få ihop för middagar av sådant som redan finns. I övrigt går det att handla billigt, tex är rotfrukter billigt i januari. Soppa är ofta billig och god mat tex potatis- och purjolökssoppa, morotssoppa med ingefära, majssoppa. Köp kött med kort bäst-före-datum som ofta säljs till halva priset
 
 
* Undvik att gå ut i affärer och "titta" på vad som säljs på rea. Det är lätt att bli frestad, men om du inte ens befinner dig i affärer är det lätt att undvika inköp
 
 
* Vill du ändå förnya garderoben i januari? Ordna en klädbytardag med dina vänner, eller på jobbet. Ta med sådant, både kläder och assecoarer, som du har tröttnat på och be dina vänner göra likadant. Sen kan ni byta med varandra.
 
 
* Samtidigt som du ser vad du kan göra för att klara veckorna kvar till nästa lön är det bra att se över ekonomin, göra en budget och se hur olika utgifter fördelar sig över året. För att kunna göra aktiva och medvetna val behöver man första ta reda på hur det ser ut. Gör sedan en stående överföring varje månad på samma belopp som täcker in räkningar som kommer mer sällan, så slipper du ta den kostnaden just den månaden när den kommer. På samma sätt kan du se vad sommarsemester och julfirande brukar kosta och göra en överföring varje månad. Sen ser du hur mycket det finns kvar att spendera på andra saker, tex nöjen under året.
 
 
* Fundera även på om det går att dra ner olika utgifter. Vilka utgifter ger dig motsvarande känsla av att vara värda sin kostnad? Är boendet för dyrt? Är det värt kostnaden för kabel-TV? Vad kostar dina hobbies? Hur mycket lägger du på matinköp (eller iallfall inköp i mataffären)? Går det att dra ner dessa kostnader? Vad är viktigt för dig?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0