Härligt trött

Idag kände jag inte för ytterligare en lazy day, utan jag bestämde mig för en dag på golfbanan istället. Jag önskade mig ju mulet väder idag, och när jag kom fram till golfbanan var det helt grått, och strax därefter började det regna. Regn hade jag ju inte beställt ;)


Men på vägen dit spelade dom de 50 bästa sommarlåtarna de sista 20 åren. Jättekul att lyssna på, så jag satt kvar i bilen och lyssnade på radio tills regnet slutade. Ja, faktiskt längre än så för jag ville lyssna klart. Många härliga sommarhits, men topp10 var inte direkt mina favoriter. Listan grundade sig på vilka låtar som placerat sig högst på olika listor, som stannat kvar längst och som sålt flest skivor. Bland topp10 fanns Hej, hej Monika och Ingen vill veta vart du köpt din tröja och Boten Anna. Inga av dom är några av mina favoriter direkt, men många andra bra låtar spelade dom.


Sen gick jag ut här


Något som jag gillar med att gå på golfbanan är att det får mig att gå ner i varv. Jag tror inte att jag är så uppvarvad, men jag märker att det tar ca tre hål innan jag kommit in i flow, lugn andning och fokus. De vackra omgivningarna får pulsen att slå lite långsammare och jag varvar ner.

 

Albatross GK Eaglebana, dvs korthålsbana där man inte behöver vara medlem för att spela. En kanonfin träningsbana. Spelade med nya klubborna för första gången idag, och det gick....hyfsat.

Svälten på Afrikas horn

Återigen är det en stor svältkatastrof på Afrikas Horn, och närmare en miljon barn riskerar att svälta ihjäl. Såg ett reportage där en mamma, som faktiskt klarat flera dagars promenad genom öknen med sin dotter och kommit fram till flyktinglägret, men där dottern dog strax därefter. Hon var förtvivlad och hade förlorat sin stora glädje. Som mamma själv gick det rakt in i hjärtat på mig.


Jag har skänkt pengar till både Rädda Barnen och till TV:4 insamlingen för att försöka rädda livet på något av dessa barn som riskerar att svälta ihjäl.

 

Om du känner att det är så långt bort, det berör inte dig kan jag rekommendera dig att läsa Helen Fieldings debutroman Samvetets röst. Den handlar om en brittisk journalist som befinner sig i Afrika när en stor svältkatastrof börjar. De promenerar, horder av människor, i många dagar och nätter för att ta sig till ett flyktingläger. Många dör under den långa promenaden. Där får man en beskrivning av hur det kan vara. Kommer nära. Samtidigt skildras det glamourösa livet i London som pågår samtidigt. Någon annanstans. Så olika verkligheter. Jag har läst boken flera gånger och varje gång blir jag så upprörd över att inte vi i det rika väst kan göra mer för att hjälpa, så att inte så många barn, och vuxna, behöver dö av svält. Under svältkatastrofen 1984 dog över 1 miljon människor. Ofta kommer stödet så sent, när katastrofen redan är ett faktum.


 

Vad kan du göra? Kanske avstå från att köpa den där toppen, köpa godis och läsk, låta bli en utekväll på krogen och istället skänka de pengarna till en organisation som försöker hjälpa de som iallafall klarar att ta sig fram till ett flyktingläger. All hjälp behövs!


Jag är så oerhört glad, och tacksam, att jag är född i ett land som Sverige. Ett land där varken jag, eller min dotter, någonsin behöver uppleva detta själva. Där vi alltid kan gå och lägga oss på kvällen, mätta och trygga. Hade vi varit födda i ett annat land hade vår verklighet, vår vardag, sett mycket annorlunda ut.


Lisa Ekdahl

När jag åkte till jobbet i fredags, och lyssnade på radion, som vanligt, hörde jag att Lisa Ekdahl fyllde 40 år då. Oj, är hon inte mer än fem år yngre än mig. Trodde hon var mycket yngre än mig.

Kanske beror det på att när hon fick en jättehit med sin låt Vem Vet var hon väldigt ung, 21 kanske. Hon var dessutom tillsammans med en betydligt äldre man vid den tidpunkten. Själv var jag ju naturligtvis mycket yngre också än idag, typ 26, och då var ju fem års åldersskillnad jättemycket :)


Hennes skiva med låten Vem Vet är en skiva jag inte rensar ut, även om jag inte lyssnar på den särskilt ofta numera. Men jag älskar den, speciellt första låten Öppna upp ditt fönster. Då, när jag var runt 26-27 år bodde jag i Halmstad. På många sätt en jobbig tid i livet. En tid av mycket sökande. Vad vill jag jobba med? Vad vill jag göra med mitt liv? Och samtidigt ett sökande efter den stora kärleken, och gång på gång gå påkillar som var så långt från den stora kärleken man kan komma. Samtidigt var det några av de roligaste åren i mitt liv. Jag jobbade som croupier på krogen, hade många vänner som också arbetade i krogbranschen. Det var mycket party och roligt. Speciellt sommaren -94 kommer jag alltid att minnas som en av de roligaste. Dagarna tillbringades på Tylösand, och då jag alltid varit morgonpigg av mig var jag där senast klockan tio. Sen droppade de in, en efter en, tills vi till slut var ett riktigt stort gäng som låg där hela dagarna. Kvällarna bestod antingen av jobb på krogen, med tillhörande efterfester, eller så var jag ledig och då var det festivaler och annat skoj över hela staden. Fotbolls-VM i USA lockade ut mängder av folk på barer och på gator och torg. Hela staden sjöd av liv, lust och fest. Och hemma hos mig snurrade Lisa Ekdahl på CD-spelaren var och varannan dag. Älskade den skivan.


Den innebär många härliga minnen för mig, så även om jag inte spelar den så ofta kommer jag inte att rensa ut den. Plus att jag gillar henne, hennes röst och hennes låtar.
Tror jag ska ta med den i bilen idag, lyssna och känna samma känsla igen :)

Katt som tror han är en hund

Ni som följer min blogg vet ju att vi har två katter, en tjej som heter Maxie. Namnet fick hon då hon som 4-5 veckors kattunge hittades ensam på ICA Maxis parkering. Så har vi en kille som heter Figaro. Han är en väldigt speciell katt som jag tänkte presentera lite närmare här.

Han är nog den mest intensiva katt jag någonsin har träffat. När han var kattunge kallade vi honom för ADHD-katten då han var överallt, hela tiden. När han inte sov såg man på hans blick att han försökte ta in allt som hände runt omkring och försöka bestämma sig vart han skulle springa i full fart, eller vart han skulle klättra upp. Nu när han är tre år är han lite lugnare. Men allt han gör är fortfarande intensivt.


Tidigt märkte vi att han älskade att apportera :) Han var tom bättre på det än hunden. Han hoppade alltid upp i min säng på kvällen och hade med sig en liten leksaksråtta som han for omkring med i sängen och lekte med. Då jag ville ha det lugnt i sängen kastade jag iväg den så han kunde leka med den någon annanstans. Varje gång jag kastade den for han iväg som en raket och var tillbaka med den på någon sekund. Släppte den framför mig och ville fortsätta den roliga leken. Nu älskar han när jag kastar pinnar som han snabbt springer efter, tar i munnen, bär tillbaka och lämnar den framför mig. Som en hund :)

Hemma följer han efter mig som en hund, och är oerhört social. Han vill vara där jag är. Går jag ut i badrummet följer han efter och lägger sig i handfatet. Går jag sedan därifrån och sätter mig här vid datorn, så vips så kommer han och lägger sig på skrivbordet. Vi kallar honom ibland för sossekatt, för han är så oerhört social :)


När min hund levde brukade han vilja slicka av tallrikarna när vi hade ätit något gott. Gissa vem som direkt tog över den uppgiften när hunden inte längre finns med oss? Jo, lilla Figaro :) Han har nu tagit över rollen som flockledare, och lilla väna Maxie får snällt vänta tills han är färdig. Hm, försöker lära henne lite girlpower.


På många sätt påminner han mycket om en hund, min älskade lilla kattkille. Både min solstråle och den som hittar på mest bus hemma.

Nybakat till frukost

 

Idag kände vi för nybakade scones till frukost. Scones, precis som alla andra bröd bakade med bakpulver, är godast helt nybakade. De lämpar sig inte till att spara och äta vid ett annat tillfälle. De flesta recept är beräknade till fyra portioner. Om ni, som vi, är en mindre familj kanske ni inte heller vill baka flera bröd som inte äts upp. Jag räknade om receptet så det blir deg lagom till två scones.

 

2 dl vetemjöl

1/4 tsk salt

1 tsk bakpulver

25 g smör

0,75 dl mjölk

 

Grädda dom på 250 grader i 10 minuter. Voila! Två scones att njuta av varma med smältande smör, ost och marmelad


Beslut, beslut

Åh, alla dessa svåra beslut man har att fatta en fin ledig sommardag :) Idag står dilemmat mellan ytterligare en dag på stranden, eller att ta en runda på golfbanan och inviga de nya golfklubborna. Svåra beslut....


....som är ganska avhängigt av hur vädret blir idag. Att gå på golfbanan i strålande sol och 25 grader varmt är inget skönt mitt på dagen. Det gjorde jag i höstas när vi var på Djerba, och höll på att smälta bort. Så idag är det nästan så att jag hoppas på lite moln, eller så blir det golf till kvällen.

 

Men så seglade det upp ett annat alternativ igår. Jag läste en av mina favoritbloggar, Simplicity, där fina Jannice, som är feng shui-konsult, skriver härliga och inspirerande inlägg om feng shui och deras underbara hus i Råå, utanför Helsingborg. Hon tipsade om att det är hantverksmässa i Båstad denna helg. Sådant gillar jag ju, och älskar Båstad och hela Bjärehalvön. Det tar bara 1½ timme att köra dit från Göteborg. Hm, ett alternativ för dagen. Som sagt, svåra beslut ;)22

Klockan är 22.00 och ute är det 22 grader! Ser ut att bli en tropisk natt. Så härligt med långa, ljusa, ljumma sommarkvällar.


Passa på att njut ;)

Lazy day

Idag har jag verkligen haft en lazy day. När jag kände efter i morse insåg jag att jag kände för den här utsikten idag

Efter att ha tillbringat flera dagar på halländska sandstränder kände jag att jag ville ha bohusländska klippor idag. Fördelen med att bo i Göteborg är att man lätt kan välja vad man känner för, efter dagshumör, och efter massor av sand kände jag för att balansera upp det med solvarma klippor.
Det värsta, och på ett sätt det häftigaste, med klippor är att man kan inte gå ner i vattnet långsamt, utan man får dyka i. Vilken härlig köldchock för kroppen.


Längre in i viken ligger några fantastiska hus.

 

Med mig på stranden idag hade jag den här boken

Jag gillade boken, vilket kanske inte är så konstigt då de skriver om en del av det som jag ägnar min blogg åt :) Hela boken igenom återkommer exempel från deras egna liv. Jag har alltid gillat Kajsa Ingermarssons böcker, och här får man dels en helt ny bild av henne och dels massor av matnyttiga tips på hur man kan bygga upp sitt drömliv. Rekommenderas!


En av de härliga sakerna med att ligga på en solvarm klippa, höra måsarna skräna och titta ut över havet är alla segelbåtar som glider förbi i sakta mak...och en och annan högljudd motorbåt också :)

 


Efter ett par kvällar i slutet av veckan med att äta ute och spendera en del pengar (kan det vara fler än jag som har gjort det nu när julilönen kommit ;)) ville jag skapa balans även på den fronten och ha en helg utan att spendera några pengar alls, förutom någon glass.


Så middagen idag tillagades hemma i min egen trädgård.
Tidigare i somras slängde jag ut den gamla slitna grillen och köpte mig en ny, större men framförallt högre grill, vilket ger en bättre ergonomi när jag grillar. Det är inte ofta jag sätter på grillen för att laga mat åt mig själv, men idag åkte en stor saftig entrecote på.
Vilket resulterade i den här goda middagen. Idag skippade jag kolhydraterna och gjorde en röra till med hackad rödlök, strimlad soltorkad tomat och haricot verts i bitar som stektes tills vätskan kokat in. Sen strödde jag på lite fetaost på. Mums! Det tyckte även katterna som fick smaka några bitar entrecote var. Finsmakare ;)


På bordet står den här fina rosa krukrosen som jag ramlade över på ICA Maxi för ett tag sedan. Trodde de hade prismärkte den fel. 9,90 kostade den! Då krukan stått tom ett tag och jag ville ha en rosa blomma i den, blev den perfekt här.

Små njutningar

På vägen hem idag stannade jag till på ett glasscafé. Satte mig i en skön soffa på uteserveringen med en kula hallonsorbet. En kula räcker långt om man äter den på ett mindfullt sätt. Sorbet gjord på härliga frukter gillar jag. Fräscht och så mycket smak. Den jag åt idag innehöll hallonbitar och bitar av mörk choklad.


Låt varje tugga få ta tid. Njut långsamt och låt munnen få känna på existensen av den lena sorbeten. Låt smakerna få komma fram och känn skillnaden mellan den lena sorbeten, hallonen med sina sträva frön och så den mörka chokladen som kompletterar bärsmaken.

 

Om man äter på detta sättet behöver man inte så mycket för att njuta. Mmmm, den glassen ska jag äta fler gånger :) Små njutningar i livet.


Ljuvlig tacksamhet

Jag tittade tillbaka i bloggen och såg vad jag skrev för inlägg i januari när bloggen startade.


Att känna och uttrycka tacksamhet har jag skrivit om flera gånger förut. Lyckoforskningen har visat att de som uttrycker sin tacksamhet, och för tacksamhetsdagbok, upplever en större lycka. Att vara tacksam för allt som finns omkring oss gör att vi blir mer nöjda med våra liv, och när vi är nöjda med våra liv mår vi bra. Vi slutar tänka på allt det vi inte har, och ställer in fokus på allt det som vi faktiskt har, och allt som finns att vara tacksam för.
(Gääääsp......)


Så här skrev jag en vecka i januari:


* Jag är så tacksam för alla mina kära vänner. Att ha vänner som peppar, stöttar och på alla sätt skänker glädje är en ynnest, och ni lyfter mig.


* Jag är tacksam för att jag fått några fina eftermiddagar med dottern, trots att denna vecka varit pappavecka


* Jag är tacksam för en ljuvlig dag på Säröhus. Älskar allt med det stället, och att ligga i en massagefåtölj och se ut över havet, solnedgången och fyrarna som tänds - det är ett ögonblickets lycka


* Jag är tacksam för en mycket intressant dag med inspirerande föreläsningar jag fick vara med på i torsdags, trots att jag inte jobbar för samma företag längre


* Jag är tacksam för en arbetsintervju som gav mig massor av feelgood. Nu hoppas jag bara på positivt besked nästa vecka. Håll alla tummar och tår!


* Jag är tacksam över att solen sken idag, och gav mig härliga vårkänslor


* Jag är tacksam över mitt hem där jag mår så bra. Särskilt när det är nystädat som nu :)


* Jag är tacksam att vi har en så fin inrättning som bibliotek, med ett överflöd av böcker att välja på. Och det är gratis


* Jag är tacksam över att jag hade dubbeltimme på ridningen denna vecka


* Jag är tacksam över att en vän tog med mig på en föreläsning om tonåringar som jag inte ens hade vetat om att den var annars


När jag läser min tacksamhetslista igen, såhär flera månader senare, blir jag så glad och jag påminner mig sjäv vad mycket härligt det finns att vara tacksam för. Jobbet jag var på intervju på då är faktiskt det jobbet jag har idag :)


Att skriva ner det har en så viktig betydelse, dels för att vi blir tydligare för oss själva. Vi måste tänka till och formulera våra tankar fullt ut. Men framförallt så finns tacksamhetslistorna att ta fram för dagar då man känner sig lite nere och lite deppig. Dagar då man behöver bli påmind om allt som är bra. Sådana dagar har vi alla emellanåt, och det är också en del av livet. Men i och med att vi skriver ner saker vi är tacksamma för, gärna varje vecka (eller varje dag om det passar dig bättre) hjälper det oss att korta ner de stunderna så att vi snabbare blir på bättre humör igen.


Min lista från januari gav mig en kick idag också :)

Annorlunda Möbler

På väg hem från jobbet igår bestämde jag mig för att åka och hälsa på ridskolans hästar, som går på sommarbete nära min arbetsplats.


 

Alla står och hänger i en klunga under träden och försöker hjälpa varandra att vifta bort alla flugor och blinningar som luften var full av

 Och så glada de blev när de hörde mig komma :) Så roligt att hälsa på alla underbara hästar jag inte träffat på över en månad nu. En av de bästa sakerna med hösten är att alla roliga aktiviteter börjar igen. Snart, snart börjar ridningen igen :)


 

På vägen hem stannade jag även till och kollade lite i min favoritaffär; Annorlunda Möbler. Allt de har där tilltalar mig, och är precis i en stil som jag gillar. Då jag tänkt köpa nytt skrivbord tittade jag efter vad de hade.

 Men det blev också en del tittande på matrumsmöbler. Jag gillar dessa rottingstolar :)
Dessa två skrivbord gillade jag:
 

Fina nyckelkrokar - kanske passar i hallen?

 


Jag gillar den här affären i två plan. Här kan jag gå omkring länge och titta på alla detaljer och bli inspirerad. En del ideér kan jag ta med mig hem, utan att behöva betala något för det. Kanske bara nya sätt att använda sådant jag redan har. Jättetrevlig personal har de också, och sådant ger alltid extra plus.


Dagens stora fråga....

Åh, vaknar upp till en strålande solig dag med en helt blå himmel. Det spelar ingen roll att semestern är slut, för det är lördag, vilket innebär ledig dag :)


Idag känner jag mig som i sången Lazy song..."today I don´t feel lika doing anything, nothing at all" så idag blir det återigen en dag på stranden.


Dagens stora dilemma är bara att bestämma sandstrand eller klippor? Nära eller långt borta? Ett ställe med mycket folk och service, elller ett ställe där man kan vara ganska själv och ha mycket utrymme? Vilken utsikt känner jag för att ha idag?


Stora frågor att brottas med :)


 

Hit?

 

Eller hit?


Först ska jag iallfall ut i trädgården, bryta av ett långt grässtrå, sätta mig på trägolvet och leka med katterna. Livet är ganska gott!


Underbar sommarkväll

Tidigare i somras hittade jag ju ett nytt smultronställe strax söder om Göteborg - Freadals trädgårdscafé. Själva caféet är inrett i en gammal lagård, och i en lada brevid har det en bed & breakfast som ser supermysig ut. I ladan har de även en liten fin inredningsaffär med inriktning på det franska lantliga, där jag häromdagen fyndade mitt nya sängbord.


Själva trädgården är ljuvlig och så rogivande. Mitt i trädgården finns en ganska stor damm med ett litet vattenfall, och fullt med vackra växter överallt. I denna idyll finns det trädgårdsmöbler och prydnader utspridda.


Ägarna har i år även börjat med en del kvällsaktiviteter tex grillkvällar på onsdagar (som jag var på i onsdags), music quiz ett par gånger under sommaren, after beach på fredagar och ett par kvällar under sommaren har de haft en trubadur som har underhållit ute i trädgården. Ikväll var en sådan kväll.


Jag tog med mig en fd arbetskompis och åkte dit ikväll och har haft en helt underbar kväll. Ätit god mat, druckit ett glas vin, ätit efterrätt bestående av päronpaj, haft intressanta samtal och lyssnat på typisk trubadurmusik. En härlig sommarkväll helt enkelt :)


 


Ett lätt sätt att spara pengar

Hur brukar du göra med vardagslunchen på jobbet? Tycker du att det är bekvämt att gå ut på någon lunchrestaurang och äta? Gör du det varje dag?
I Göteborgsområdet kostar en dagens lunch på någon lunchrestaurang ca 79 kronor. Går du till en lite bättre restaurang kostar det omkring en hundralapp. Om du äter lunch ute varje dag blir det minst 400 kronor i veckan. Det blir ca 1.600 kronor per månad. Minst! Om du arbetar 11 månader per år är du uppe i en summa på nästan 18.000 kronor på ett år.


Själv tycker jag inte att en snabb lunch ute på stan är värt de pengarna. Har du funderat på vad du skulle kunna göra för de pengarna istället? För 400 kronor i veckan skulle jag hellre välja en timmes massage. Det skulle ge mig mer värde för pengarna. Eller så skulle jag hellre gå ut på en finare restaurang och äta en middag på kvällen istället. En middag där maten får ta tid. Där servicen är superb. Där jag hinner njuta av de olika smakerna istället för att äta bara för att bli mätt.


För 1.600 kronor per månad skulle jag hellre välja att gå ner i arbetstid och vara ledig en dag i veckan (vilket jag ju faktiskt också har gjort :)). Har du funderat på hur många timmar du behöver arbeta för att tjäna ihop till dina arbetsluncher?


För 18.000 kronor skulle jag hellre åka på en utlandssemester, eller kanske ett par kortare weekendsemesterar och strö ut mina semesterdagar under året. Ny forskning har visat att det är bättre för oss att ta lediga dagar lite då och då under året istället för att koncentrera all ledighet till några veckor på sommaren.


Vad skulle du välja att göra för dina lunchpengar? Hur ser dina prioriteringar ut? Kanske du tycker det är värt att lägga dessa pengar på att slippa laga mat varje dag, och ändå bli mätt, och då är det ok. Eller kanske du, som jag, tycker att det finns andra saker som ger mer värde. För egen del tycker jag att det är så enkelt att lägga ihop rester från middagen i en matlåda och ta med mig som lunch till jobbet dagen därpå. Och dagar som idag, när jag inte hade några rester, slängde jag snabbt ihop en enkel lunch imorse medan jag gjorde mig iordning -fullkornspasta med pesto och soltorkade tomater smakade jättegott :)

Och om du tycker det är skönt att komma ut från kontoret för en promenad till lunchrestaurangen - fortsätt med promenaden men välj var du lägger att spenderar dina pengar! Jag kan fortfarande äta lunch ute någon gång ibland, men då blir det något extra av det - kanske ett lunchmöte med ett trevlig samtal. Men då vill jag ha lite längre tid så det finns tid för det goda samtalet och inte behöva stressa iväg igen snabbt för att lunchtimmen snart är slut :)


Vardagslyx

Är semestern slut? Fortsätt semesterkänslan genom att unna dig lite vardagslyx. Är ni flera i familjen kan ni turas om att ge varandra lite lyxig avkoppling. Är du ensam får du pyssla om dig själv lite extra.


Måndag - frukost på sängen. Att vakna upp till en frukostbricka på sängen är ett skönt sätt att börja dagen. Gillar du inte smulor i sängen är det iallfall skönt att komma upp till ett dukat frukostbord. Gå upp en kvart tidigare och förbered frukosten. Ta med dig dina härliga frukostvanor från semestern. Servera gärna färsk frukt i skivor. Imorgon är det din tur att sova lite längre, och någon annan i familjen står för frukostförberedelserna.


Tisdag - massage. Köp en massageolja och ge varandra femton minuters massage. Är du själv - boka in en massagetid på tex Gilda beautyschool så kostar det inte så mycket.


Onsdag - städfri dag. Gå i familjen igenom vad var och en ansvarar för när det gäller städningen hemma. Eller kanske ni bestämmer er för att det med RUT-avdrag vore skönt att slippa städningen helt, och lejer bort det till en städfirma. Om inte varje vecka, så kanske en gång i månaden.


Torsdag - middag. Ha kvällar då en i familjen ansvarar för middagen. Testa nya recept, duka fint och kanske ett glas vin till maten en vanlig torsdag. Alternera dagarna så att det ibland är du som är ansvarig för maten, och ibland är det din tur att sätta dig vid dukat bord.

Fredag - present. Att få en oväntad present då och då är underbart. Det behöver inte vara något dyrt, men att få något som är fint inslaget är roligt. Kanske något ni ändå behöver?

Lördag - picknick. Det är inte bara på semestern det är härligt att äta ute. Varm sommar och höst är underbart att ta med sig mat till en vacker plats och äta ut. Även vintertid kan det vara härligt att äta i snön.


Söndag - bubbelbad. Om du har ett badkar, utnyttja det. Häll upp varmt vatten, släpp i en badbomb som blir som en stor brustablett (bara att se hur vattnet spottar och fräser är rätt så kul) och levande ljus är guld värt för att slippa vardagsstressen.


Så även om semestern är över för i år - fortsätt att unna dig små avbrott i vardagen och skapa lite vardagslyx.
Att leva sin dröm

Idag är sista semesterdagen för många, och på måndag är det många som åter börjar jobba. Vilka känslor väcker det hos dig? Känns det rätt ok att gå tillbaka till jobbet efter en lång skön ledighet....eller känns det som en klump i magen när du tänker på att nu är det dags att gå tillbaka till det där hemska jobbet igen, och inget ledigt förräns till jul?


Gillar du ditt jobb? Gör du det du vill göra? Att komma tillbaka till jobbet efter sommarsemestern kan innebära att man ser sitt arbete med nya ögon. Kanske du egentligen vill göra något annat! Kanske du stannar kvar på samma jobb av gammal vana, slentrian eller av rädsla. Att göra förändringar i livet väcker ofta rädsla. Men kanske du drömmer om att göra något annat? Hösten är en bra period för nystart. För min del står hösten mer för nystart än vad nyår gör, en ny termin, ett nytt läsår (för mig som är i skolans värld :)). Man har haft en längre ledighet, känner sig förhoppningsvis utvilad. Det är kanske dags att ställa dig frågor om vad du egentligen vill få ut av livet. Kanske du vill börja plugga igen? Börja en Komvuxutbildning, läsa en KY-utbildning eller kanske sadla om helt och börja läsa en längre utbildning på universitetet. Jag var en bra bit över 30 år när jag började läsa till psykolog.Jag hade läst ekonomi och marknadsföring innan, och jobbat som säljare i flera år. Jag hade också utbildat mig till stylist och arbetade en del med detta, men kände att jag vill arbeta med hela människan. Psykologi är ett oerhört spännande, och brett, område som alltid intresserat mig. Visst kändes det lite skakigt att påbörja en fem år lång universitetsutbildning, sex år om man räknar med året som PTP-psykolog som man måste göra för att få sin legitimation. Sex år med minimalt med pengar, och stora studieskulder - skulle jag klara det? Ja, det gjorde jag. Och jag inte bara överlevde. JAg levde ganska gott även under den tiden. De många åren bröt jag ner i en termin i taget och så flöt åren på och snart hade jag min examen. Efter ytterligare en tid hade jag även min legitimation. I höst ska jag påbörja min specialistutbildning då jag ska specialisera mig på arbetslivets psykologi. Ledarskap, gruppsykologi - vad som händer när människor kommer tillsammans i grupp intresserar mig oerhört mycket, och nu ska jag fördjupa mig mer inom det och få min specialistkompetens.


Vad brinner du för? Vad vill du göra? Det är aldrig för sent att sadla om, att pröva på nya saker. Kanske du vill starta eget? Jag älskar att läsa reportage i tidningar om människor som vågat ta steget. Vågat göra något nytt, kanske lämna det som kallas för karriär och ett prestigefyllt arbete för att satsa på något de verkligen vill göra, något de brinner för. I en artikel hade de tagit över en liten chokladfabrik och tillverkade chokladpraliner, i en annan artikel hade de startat ett café med bara hälsosam mat. En annan flyttade ut på landet och gick ner i arbetstid för att få utrymme för att måla.
Jag älskar mitt jobb! Ja, jag gör faktiskt det. Därför känns det helt ok att börja jobba igen, fast väderprognosen säger att nu kommer solen, högtrycket och värmen. Det känns som jag har hamnat på rätt plats med mitt nya jobb. Ibland bara känns det direkt att "det här är rätt". Som när jag flyttade till Göteborg för 17 år sedan. (Tänk att jag redan bott här i 17 år!!) Jag var 27 år gammal, och på sju år hade jag hunnit med att bo i Örebro, Stockholm, Landskrona, New Work, Halmstad - och hamnade sedan i Göteborg. Jag kände ganska omgående att det här är min stad. Här trivs jag. Här finns allt jag vill ha. Utav de 17 åren i Göteborg har jag bott 11 år där jag bor nu. Samma sak där. Jag stortrivdes från första ögonblicket i området. I början trodde jag att just det boendet skulle vara tillfälligt. Det var en tvårummare på drygt 70 kvadrat och vi behövde ju tre rum så vi kunde få varsitt sovrum. Men jag trivdes så enormt bra så varje gång det kom en möjlighet att flytta till något större tackade jag nej. Det här är hemma för mig. Här mår jag bra.


Precis så känner jag när det gäller mitt jobb. Här trivs jag. Här kommer det bli bra. Att jag i samma veva gick ner i arbetstid från heltid till 80% känns också helt rätt, och något jag tänkt länge att jag skulle göra. Mitt jobb, tillsammans med den här bloggen ger mig enormt mycket tillfredsställelse. Men, något som jag tänkte redan i början av mina psykologistudier håller nu på att ta form. Redan tidigt i min bana till att bli psykolog visste jag att jag ville arbeta med hela människan. Arbeta med att få människor att växa, att må bättre. En morgon när jag vaknade visste jag precis vad det skulle innehålla. Jag skrev ner allt. men visste också att tiden var inte rätt då. Jag ville först ta min examen, få min legitimation, arbeta några år, skaffa mig kunskap även i andra områden. Jag tänkte då att runt 45 år skulle jag nog hinna bli innan jag kände mig färdig med att ha något att dela med mig av. Det var ca tio år sedan.


Just nu sitter jag och skissar på kurser i att få människor att växa, att integrera olika delar i sitt liv. Kurser med Balans i livet som tema. Att må bättre helt enkelt. Där varvar jag forskning från olika områden. Olika områden som jag har fördjupat mig inom de senaste tio åren. Nu är jag färdig att göra det jag redan då bestämde mig för att jag skulle göra. Under hösten kommer kurserna ta form ytterligare, och jag räknar med att den första kursen kommer hållas efter årsskiftet.


Och vet ni vad - i höst fyller jag 45 år! :) Jag håller på att förverkliga det jag för redan tio år sedan skrev ner att jag skulle göra. Det får mig att tänka på en intervju jag läste med Kristin Kaspersen, en enormt inspirerande människa. Hon hade synt på TV en del. Varit programledare för olika nöjesprogram, men det hon egentligen ville göra var att arbeta med nyheter. Närmare bestämt på Nyhetsmorgon på TV4. Hon visste att hon just då inte hade tillräcklig kompetens för att överhuvudtaget vara aktuell för ett sådant jobb. Hon började då målmedvetet att arbeta mot detta. Hon tackade nej till fler programledaruppdrag för olika nöjesprogram då hon vill skapa sig en mer seriös framtoning. Hon började läsa olika kurser på universitetet. Steg för steg arbetade hon för att närma sig sitt mål. Det tog några år, men var ser vi henne numera. Jo, på Nyhetsmorgon på TV4 varje vecka. Hon visste vad hon ville göra, arbetade mot sitt mål. Hon tog sig dit hon ville. Hon förverkligade sin arbetsdröm.


Vad vill du göra? Vad drömmer du om? Vilket första steg kan du göra redan idag för att komma närmare din dröm? Arbetar du med det du vill göra, eller är det dags att börja förverkliga det du drömmer om?

Handla-utan pengar ;)

För ganska många år sedan arbetade en vän på ett företag som gjorde marknadsundersökningar. En dag ringde han till mig och var desperat efter fler personer till en undersökning han gjorde. Han frågade om jag kunde tänka mig att komma in någon timme en söndag och berätta mina åsikter om olika mobiltelefoner. Som tack för hjälpen skulle jag få ett par biobiljetter.


Det var början av min "karriär" som deltagare i olika marknadsundersökningar. Efter det fanns jag med i deras register och har blivit kontaktad i samband med massor av olika undersökningar. Jag tycker det är ganska kul. Ibland är jag med i en fokusgrupp, där man sitter 6-8 personer i ett par timmar och diskuterar vad man tycker om olika saker. Jag har varit med och diskuterat vårrullar, kakor, te, choklad, lokaltrafikens nya betalningssystem bla. Ibland får jag åka in själv och fylla i formulär om vad jag tycker om en viss reklamfilm, äta olika tacos och tala om vad jag tycker om smaken, dricka juice, äta smörgåssandwich mm.


Oftast är ersättningen biobiljetter. Hur många det blir beror på hur lång tid undersökningen tar. En tvåtimmars fokusgrupp brukar generera fem biobiljetter. Det innebär att jag har inte betalat för ett biobesök på flera år :)


I förra veckan var jag med i en fokusgrupp om ansiktskräm och den här gången var ersättningen presentcheckar. De skulle gälla i en mängd olika affärer, men varje gång jag har handlat något och frågat om de tar sådana checkar har jag fått ett nekande svar.


Men, på Lindex tar dom emot dom, så jag försåg mig med lite nya underkläder (som ändå behövde inhandlas) samt en träningstopp och nya strumpor.


 

Känner mig ganska nöjd :) Fokusgrupperna i sig brukar vara rätt trevliga. De bjuder på fika, frukt och godis och vi sitter i max två timmar och pratar om vad som ska undersökas för tillfället. Ett bra sätt att "handla gratis"


Ensamma tankar

Det här blogginlägget blir mer personligt än vad jag brukar vara.


Efter två dagar för mig själv kände jag ett stort behov av att träffa människor och prata lite. Det var ju rätt folktomt på jobbet idag. Det var jag, och några timmar mitt på dagen var det två till. I några dagar tycker jag att det är rätt så skönt att bara vara själv, men sedan behöver jag lite social samvaro. Balans.


Men nu kände jag mig ensam och ville ha sällskap. Gick ut en promenad, och insåg att ingen är hemma. Alla är borta på olika saker. Då kände jag mig ensammast i världen. Inte så att andra har fler vänner än jag, eller gör fler saker tillsammans med sina vänner. Men jag insåg att människor runt omkring mig har något jag saknar - nämligen släkt och familj på nära håll. Föräldrar och syskon som de umgås med. Mycket.


En är på semester med sin sambo, en annan på middag hos sina föräldrar, en tredje bortrest med syskon och hela barnaskaran, en fjärde på stugsemester med sina föräldrar osv.

Jag flyttade från min hemstad för över tjugo år sedan, och har inte haft syskon eller föräldrar boende nära sedan dess. Vi träffas några gånger per år, men av naturliga skäl inte i vardagen. Men sådana här dagar kan jag känna att jag saknar att ha familj boende nära. Härligt att kunna träffas för en middag en kväll, göra en söndagsutflykt tillsammans någon gång, eller en sådan dag som idag åka hem till mamma för en fika och en pratstund.


Att ha en nära relation med sin ursprungsfamilj dvs föräldrar och syskon kan vara både på gott och ont. En fördel är att det är människor som känner en utan och innan. Som vet ens historia. Sen kan det också innebära att de relationer man haft som barn och tonåring cementeras. Att man går tillbaka till de roller man haft som barn. Att man i föräldrarnas ögon aldrig blir vuxen. Eller att man får samma syskonroller som under uppväxten. Storasyster som alltid fixar allt, mellanbarnet som blir medlare i konflikter eller lillebror som är söt och gullig och aldrig behöver göra något, eller hjälpa till med något. Trots att man är vuxen sen lång tid tillbaka kan relationerna se likadana ut som under tonåren.


Många människor i min närhet umgås mycket med sina syskon och sina föräldrar. Sen kan man fundera åt andra hållet. Vad innebär det när någon som är vuxen sedan flera decennier fortfarande tillbringar sina semestrar med föräldrarna? Åker på utlandssemestrar eller hyrstugesemester.


Jag ser i statistiken att bloggen har ganska många läsare varje dag. Ibland lämnar ni kommentarer, vilket gör mig jätteglad. Att lämna en kommentar är inget man måste göra när man läser bloggar. Själv kommenterar jag på bloggar ibland, men ibland tycker jag bara om att läsa, utan att ge några egna avtryck

.


Men idag hoppas jag att ni är många som kommenterar. Jag är väldigt intresserad av att ta del av era tankar om relationer och umgänge med föräldrar och syskon. Hur mycket träffar ni er familj? Är era syskon även era bästa vänner? Hur mycket skulle ni vilja umgås med dom?


På jobbet idag tog vi en fikarast tillsammans- hela skaran av tre personer :) Där hade vi ett intressant samtal som utgick från en föreläsning en hade hört för ett tag sedan. Föredragshållaren frågade varför vi spenderar så mycket tid med människor vi inte vill umgås med. Varför vi slösar bort tid på "måste"-relationer när tiden ofta kanske är för knapp för att hinna med att umgås med de människor vi vill umgås med. Hur ser det ut för dig? Har du många "måste"-relationer som stjäl din tid? Är umgänge med föräldrar och syskon något du skulle vilja ha mer av...eller kanske mindre av?Tillbaka på jobbet
Kändes konstigt att vara tillbaka på jobbet, och precis när jag skulle starta datorn stod det helt still i huvudet. Vad var nu lösenordet igen????


På kontoret är det helt folktomt idag. ALLA andra har fortfarande semester, så jag sitter här själv i ett tyst och öde hus. Märklig känsla :) Men får börja planera och förbereda för stundande hösttermin :)

Sista semesterdagen

Jaha, då var sommarsemestern slut för detta året, men det är bara två arbetsdagar och sen är det helg. Och det verkar som solen och värmen äntligen har hittat till västra Sverige :)


Idag har iallafall varit en helt perfekt dag. Först ett antal timmar på stranden. Ligga i den varma sanden och titta ut över solglittret över havet. Underbart.


Efter stranden tänkte jag åka till Freadals Trädgårdscafé på grillafton som de har på onsdagar. Men innan dess tänkte jag ta en glass på glasscaféet. Brevid glasscaféet ligger Åsas enda klädaffär (såvitt jag vet iallfall). De hade 50% rea på allt i affären. Jag har tänkt att det var dags att köpa en ny bikini, då jag börjat tröttna på den svartvita jag köpte för fyra år sedan. Jag ville ha en med färg!


Jag hittade denna fina från Panos Emporio för det ynka priset av 100 kr. Tänkte visa en bild hur den ser ut på, men så blev det inte :)


Färg framhöver solbrännan bättre...


På Freadal har de även en jättesöt liten affär med inredningsprylar i den franska lantstilen. Jag har en tid tänkt att jag ska köpa ett nytt sängbord, ett vitt. Jag har tittat på Brukas sängbord, som jag tycker är fint, men tyckt att det var lite för dyrt.


I affären stod det ett jag gillade, men jag hittade inget pris på den. Affären var tom. När jag frågade ägaren hittade inte hon heller något pris, men på det andra som stod lite undangömt fanns det en prislapp, 1.390 kr. Men det andra var lite skadat. Vid transporten hade det fått en smäll och slagit bort en bit av träet längs ner till höger. Hon erbjöd mig bordet till halva priset, och efter lite ytterligare prutande fick jag det för 600 kr.


Längst ner i högra hörnet är färgen avskavd, men det är lätt att måla dit vit färg så kommer det inte märkas alls. I övrigt är bordet helt intakt. Typiskt prutläge :)

 

 


Symboler

Jag har skrivit om symboler här tidigare på bloggen. Allt vi har omkring oss avger energi och allt innehåller information och budskap. Vilka symboliska budskap omger du dig med?


Hemma tycker jag om att ha saker som är tillverkade för hand, och saker som betyder något för mig. Min dotter är oerhört kreativ på många områden. Hon älskar att skapa, och gör mycket vackert.


Den här vackra lerfiguren gjorde hon till mig i julklapp. Det är en katt och en råtta med texten Forever friends. Den lilla skålen är precis lagom för att ha ett värmeljus i. Jag tycker den är fin, och den ger en extra dimension för mig då dottern har gjort den med kärlek till mig :)

 


Yippieee!
Sista semesterdagen och äntligen får jag se solen igen, och termometern ska krypa över 20-gradersstrecket idag. Det innebär att jag packar ner solkräm, solglasögon, en bra bok, en matsäck bestående av rökt makrill och hemlagad potatissallad och tillbringar hela dagen på en strand någonstans.


Hoppas att alla ni andra också får en underbar dag!!

Utrensat

De senaste dagarna har jag röjt och rensat hemma, igen :) Den här gången åkte dotterns första gitarr, min skrivare och ett biljardbord ut på Blocket. Två av de är redan sålda och avhämtade. Idag har jag även varit uppe på vinden och fotograferat mitt skrivbord och en rottingfåtölj som också ska säljas.


Jag har även rensat ut lite porslin från köket, en matservis som jag aldrig använder längre då jag köpte en ny från Matteus som jag använder varje dag, samt ett par äggkoppar som vi aldrig använder och som dessutom är för stora för äggen.

Tittade även igenom bokhyllan och hittade ytterligare några böcker som får åka till loppis. Tidigare har jag samlat på inredningsböcker, trädgårdsböcker och böcker med stiltips. Jag är fortfarande intresserad av dessa ämnen, men en del böcker är jag helt enkelt färdig med och öppnar aldrig längre. Då kan någon annan få glädje av dom :)

Göteborgs dyraste adress?

Ett av mina favoritställen att promenera på är strax söder om Götebord. Där gick förr en järnväg mellan Göteborg och Särö. Järnvägen är sedan länge nedlagd, men den gamla stambanan är nu asfalterad och används som gång- och cykelväg. En stor del av vägen går längs med havet och är helt underbar att promenera, cykla eller åka inlines på.


Där ligger också en del hus längs med vägen, och jag tror att detta är Göteborgs dyraste adress


 

Här ligger några riktigt fina hus, med egen strand och egen brygga

 


Det är klart att med sådan vy kostar det också en del pengar.

Flera av husen har även egna små badhytter, vilket gör att det finns många fina små hytter längs med cykelvägen


 Här tycker jag mycket om att promenera - titta på havet, på de vackra husen, sätta mig på en brygga och lyssna på vågornas kluckande. Här hämtar jag kraft och ny energi


Nyfiken på...

Denna bok är jag mycket nyfiken på, och nu när den äntligen har kommit ut på svenska ska jag läsa den


 

Den beskrivs så här:

"Varje månad grep Gretchen sig an en ny samling föresatser: ge kärleksbetygelser, be om hjälp, hitta fler saker som är roliga, föra en tacksamhetsdagbok, strunta i resultaten. Hon fördjupade sig i principer som lagts fram av alla möjliga experter, från Epikuros till Thoreau; från Oprah till Martin Seligman till Dalai Lama, för att ta reda på vad som fungerade för henne – och vad som inte gjorde det.
Hennes slutsatser är allt från praktiska till djupsinniga, och ibland överraskande – hon konstaterar att pengar kan köpa lycka, om man spenderar dem klokt; att nyheter och utmaningar är kraftfulla källor till lycka; att man kan må sämre snarare än bättre av att ”unna sig” saker; att ge uttryck åt sina negativa känslor inte nödvändigtvis gör att man blir kvitt dem, samt att en mycket liten förändring kan göra en väldigt stor skillnad.
Projekt lycka är en upplysande och tankeväckande bok, men samtidigt underhållande, charmig och spirituell. Det råder ingen tvekan om att Gretchen Rubin känner en stor passion för det ämne hon behandlar och efter bara ett par kapitel i denna bok kommer du garanterat att känna dig inspirerad att starta ditt eget lyckoprojekt."

Biblioteket, here I come again....


Universeums sötaste invånare

När vi var på Universeum häromdagen gick vi även igenom regnskogen. Där finns det flera olika djurarter, varav en del är helt fria att röra sig hur som helst i området.


En varningsskylt vid ingången

Och jag förstod vad de menade. Helt plötsligt hoppade flera små apor ner precis brevid min hand och sen vidare ner till mina fötter. Där på gången låg en fruktbit de ville åt.


 
Vi kom precis när det var dags för de små söta aporna att få mat. Djurskötaren stod och rasslade med en nyckelknippa och vips var de samlade hela flocken och sprang på lianer, nerför träd och var riktigt snabba. Väldigt söta var de också :)


Hjälp svältande barn

Att det just nu är en svältkatastrof i Afrika har väl inte undgått någon. Somalia, Etiopien och Kenya har drabbats av den värsta torkan på mycket länge, vilket gör att hundratusentals människor svälter. En halv miljon barn.


 

Vill du hjälpa? Sms:a HOPP50 eller HOPP200 till 72900 så skänker du 50 alternativt 200 kr. All hjälp behövs!
TV4 har startat en hjälpinsamling.


Inspiration

Jag läser en hel del tidningar, både inredningstidningar och andra. Ibland vill jag dock ta en paus från alla tidningar, då avslutar jag mina prenumerationer och köper bara lösnummer emellanåt när lusten faller på och tiden till att läsa tidningen finns.


Men, i flera tidningar finns det saker som jag vill spara, bilder som inspirerar mig eller artiklar jag tycker om. Istället för att spara hela tidningen, vilket dels tar mycket plats i hemmet och dels ger stagnerad energi brukar jag klippa ut det jag vill spara och sätta in i en inspirationspärm.


Jag har ett par olika inspirationspärmar; en för inredning, en för trädgårdsinspiration, en för klädtips och en för diverse artiklar jag vill spara. Den sista pärmen har flera olika underrubriker tex ekonomitips, psykologi, restips.

 

För att inte pärmarna ska kännas stagnerade läser jag dom regelbundet och ibland går jag även igenom dom för att se om något känns inaktuellt och därmed kan rensas ut, som tex artikeln med restips för barnfamiljer i Danmark. Då jag numera har en tonåring i huset, om några månader, kändes de tipsen förlegade. Men vi hade väldig glädje av dom när vi var i Skagen för några år sedan och bla letade bärnsten på stranden :)


Naturens gåvor

Idag bestämde jag mig för att bege mig upp i skogen som ligger precis bakom min bostad. När min hund levde gick jag i skogen varje dag, och nu har jag knappt varit där alls sedan han dog för drygt ett år sedan. Men idag tänkte jag gå ut och se vad jag kunde hitta för ätbart.

Semesterjag :) Ofixad, osminkad, med håret i enkla tofsar, sköna jeans, en Odd Molly-tröja och gummistövlar. Nu är jag redo för en dag i skogen

Stigen upp från bostadsområdet till skogen...

Där nere ligger mitt hus....
I skogen plockade jag både blåbär...

och skogshallon....


Här var vi ofta, jag och hunden. Ibland följde dottern med och vi lekte i trädkojan, och tog med oss fika

I en del av skogen växer bara bokträd. De ger ett så vackert ljus tycker jag, och mjukt "golv"

Här har jag träffat på älg vid ett flertal tillfällen

När man kommer ut ur skogen igen är det en stor gräsäng. Går man ner en bit på ängen och sen svänger till höger kommer man till stora hästhagar och sen till stallet med ridhus. Jag trivs så oerhört bra här, men ibland längtar jag efter något ännu mer lantligt.


Kvällens efterrätt, blåbär med lite grädde och mjölk :)Veckans tips

Ännu en semestervecka, och vädret är halvdant, vilket det verkar vara i större delen av landet - och vad ska du hitta på att göra denna veckan?? Här kommer några tips:


* Besök ett museum eller slott i närheten. Fika, unna dig något gott - kanske en våffla eller ett stort kakfat/kakbuffé. I Göteborgsområdet har vi flera fina slott i närheten, och kaffestuga har de på alla. Nääs sott norr om stan, Gunnebo slott i Mölndal och Tjolöholm slott i Kungsbacka. Leta upp ett slott, eller en herrgård i dina hemtrakter, ta en promenad i vackra omgivningar och avsluta med en fika.


* Försök vara utomhus en hel dag, oavsett väder. Kör slut på dig rent fysiskt genom att gå ut på en lång promenad, ta en cykeltur eller en joggingrunda, simma eller gör gymnastik. Själv är jag ingen cykelfantast men jag tog cykeln och cyklade hemifrån mig till Särö, där jag besökte Blomstermåla och sen hem igen. Tror det blev ca fyra mil totalt. Jättskönt att i sakta mak se andra vyer än man gör med bil.


* Ägna dig åt fullständig kroppsvård, fila, peela och skrubba. Är vädret skönt håll dig utomhus.


* Ibland är det så otroligt skönt och befriande att bara slänga sig på soffan med en stor påse godis och några veckotidningar och sen ligga där i flera timmar och läsa. Koppla bort Fröken duktig och bara vara.


* Passa på att vara turist i din hembygd. Vad brukar turisterna se när de är på besök? Om du inte vet - kontakta Turistbyrån och få massor av tips. Har du själv varit på de ställena? Kanske värt att turista hemma i några dagar och se vad som lockar turister till just din hembygd.


* Sommarrean är i full fart. Kanske dags att köpa dig ett par nya skor? Ett par sköna, men snygga skor att använda på dina promenader ger härlig känsla.


* Cykla iväg till närmaste sjö och ta ett kvällsdopp. Ta långa simtag och låt kroppen flyta i vattnet. Är det möjligt så bada gärna naken.Att leva i samklang med naturen

När jag vaknade imorse kände jag mig först frustrerad, fjorton grader och regn är inget drömväder på semestern. Får jag önska är det ca 25 grader och sol de flesta av mina semesterdagar. Så har det inte varit i år, men istället för att känna frustration, irritation och kanske tom ilska över något som jag inte kan rå över eller påverka alls, kan jag istället fundera på hur jag kan vände det till något positivt.


Feng shui innebär att leva i samklang med naturen, och en del av det är att anpassa sig efter vädrets makter. När det regnar ute är det skönt att kura inomhus, kanske läsa en bok, kanske baka bullar som vi gjorde i början av veckan, kanske rensa och röja i förrådm skåp och garderober. För oss är det en ständigt pågående process så det behöver inte vara dåligt väder för att göra det.


Men man kan faktiskt njuta av att vara UTOMHUS i regnet också! Ja, det kan faktiskt vara riktigt skönt. När min hund levde åkte vi ofta till havet och promenerade. Han älskade att bada och kastade sig gärna ut i havet efter pinnar jag slängde till honom. När det regnade ute var det så rofyllt. Det var sällan mycket folk ute. Jag klädde på mig ordentligt med gummistövlar på fötterna, regnställ på kroppen och så en keps på huvudet för att slippa regn i ansiktet. Med ordentliga kläder är det oerhört uppfriskande att promenera i regn. Välj gärna en glad, uppiggande färg. Både mitt regnställ och mina gummistövlar var röda. En riktig färgklick när vädret var grått.


Och att hoppa i vattenpölar är roligt, oavsett ålder ;)Så här kan jag tänka mig att möta regnet i höst, eller kanske redan nu. Det är så lätt att regniga dagar blir inneaktivitetsdagar, men ut i naturen och se hur vackert det är även i gråväder.


Vill du synas ordentligt kanske denna regnkappan är någotMitt röda regnställ har jag för länge sen sorterat ut och lämnat till loppis, så nya regnkläder behöver införskaffas. Kanske återigen i en härlig, energigivande färg....


Vikskärm

När jag var på IKEA och strosade runt för några veckor sedan, upptäckte jag denna vackra vikskärm.Den känns väldigt olik IKEA:s vanliga sortiment tycker jag. Fransk lantlig romantik. Men i den här inspirationsbilden har de byggt vidare på den känslan

Jag köpte den och har den numera som dekoration i min klädkammare. Men en vikskärm är perfekt att ha om man vill ha flera funktioner i samma rum och behöver avskärma tex om man har en liten arbetshörna som man vill göra som ett rum i rummet av. Eller om du vill skärma av en del av sovrummet och göra ett dressingroom. Eller gör som jag, använd den som en dekorativ detalj, skärma av ett fult hörn eller för att ge stöd bakom ryggen om det saknas

Tjäna pengar på dina semesterbilder

Har du varit iväg på semester och tagit massor av semesterbilder? Du kan faktiskt tjäna pengar på dessa. Det finns många företag som köper amatörbilder och säljer vidare till företag. Detta är ytterligare ett tips från Fattig miljonär som jag gillade.Det största företaget på marknaden är istockphoto.com Du blir medlem gratis och laddar upp dina semesterbilder och väntar sedan på att de blir sålda till tex reklambyråer, reseföretag eller tidningar.

Om du är på väg på semester och tycker detta verkar vara spännande, tänk på att fotografera specifika symboler för ditt resmål, men kanske inte sådana saker som det redan finns tusentals foton av. Närbilder, stilleben och småsaker är sådant som säljer. På hotellet kan du fotografera lobbyn och sådana saker som gör hotellet unikt. Om du går på spa, tänk på att få med dig stämningen genom att fotografera tex massageolja, ljus, specifika detaljer.


Om du är duktig på att fotografera, och dessutom kan skriva kan du sälja reseskildringar till olika tidningar då många resereportage görs av frilansjournalister. Du kan även tjäna pengar på att skriva om dina reseupplevelser på sajten simonseeks.comAfternoon tea

                 


Vill du bjuda dina vänner på trevlig samvaro, men tycker det är för dyrt att bjuda på middag, eller att det är svårt att samla alla på samma kväll?


Bjud på afternoon tea istället. Baka scones och servera med smör och marmelad, någon god kaka tex morotskaka eller cupcakes som du bakar själv. Finns fantastiska recept i bla Leilas bakböcker. Om du har ett våningsfat (som jag själv är tokig i och kan ha hur många som helst :)) kan du lägga upp det fint, och det ser genast ganska lyxig ut.Städa badrum
Dagligen:* häng upp alla handdukar så de kan torka


* skölj bort tandkräm och smutsfläckar från handfat och badkar


* dra för duschdraperiet så det får en chans att torka, så undviker du mögel


Veckostädningen:


* byt handdukar


* plocka undan och torka alla ytor


* gör rent toaletten


* gör rent handfat, badkar och dusch


* torka av kakel och putsa spegel


* dammsug och våttorka golvet

Ett ljus för Norge

Tänder ljus för att hedra de så brutalt dödade i Norge, deras anhöriga och alla norrmän.Hemester

Semester på hemmaplan dvs hemester läste jag i en tidning häromdagen är den nya trenden. Isåfall är vi väldigt trendiga denna sommar :) Så här mina sista semesterdagar har vi turistat i Göteborg med omnejd, Slottsskogen, Botaniska trädgården, Paddan, lite shopping inne i stan.


Idag ska vi till Universeum och imorgon blir det nog Medeltidsdagar på Bohus fästning


 

 

 


Dragning av vinnare

Så var det dags att dra vinnaren till Sanna Ehdnins bok Finn din energikod


 

Dottern fick hjälpa mig att dra vinnaren

 
Det var ganska många som var intresserade av att läsa Sannas senaste bok....


Och vinnaren blev.....

Lolla! Grattis!! Maila mig din adress så kommer boken på posten. ansi_72@hotmail.com


Snart kommer ytterligare en utlottning, när vi börjar närma oss hösten lite mer. Då kommer jag lotta ut träningstoppar, så för dig som tycker om att träna, eller som vill komma igång efter sommaren (och det är vi väl många som vill :)) håll ögonen öppna efter nästa utlottning!


Semester på hemmaplan

Jag har flera gånger under sommaren gett tips på hur du kan semestra på hemmaplan. Kanske har du inte råd att åka bort på semestern, kanske har du ingen lust, kanske du jobbar och är fast i stan över sommaren men vill ha lite semesterkänsla.


Dessa tips är  hämtade från Fattig miljonär - lev lyxliv till budgetpris, då jag tyckte dessa tips var riktigt bra. Vissa har jag modifierat lite, men överlag gillade jag dessa tips.


Måndag


Morgon - börja dagen med att skämma bort dina fötter och ta ett fotbad. Skrubba, massera, fila, gör pedikyr.
Middag - Hyr en läcker cabriolet för en dag och gör en roadtrip.
Kväll - Ha en picknick på kvällen. Solen är inte så varm och det är inte så mycket folk på stränderna. Packa ned lite goda delikatesser, så behöver du inte laga till någon mat. Om du cyklar till ett vackert ställe kan du även dricka vin.

Tisdag


Morgon - gör iordning ditt badrum så det påminner om ett fräscht och lyxigt hotellrum
Middag - på semestern äter du ute på restaurang. Gör det även hemma. Lunch är billigare än middag, så passa på att unna dig en riktigt fin restaurang
Kväll - Bjud över några vänner, och be dom ta med sig roliga sällskapsspel och lite enkel plockmat

Onsdag


Morgon - Testa något roligt pass på gymet som du aldrig gjort förut, kanske afrikansk dans
Middag - Om solen skiner, klä upp dig för att gå till stranden eller närmaste utomhuspool. Känn dig lite lyxig
Kväll - Köp en ny kokbok och testa något nytt recept. Gärna något som tar tid, som du inte hinner till vardags

Torsdag


Morgon - Njut av att läsa en bok i sängen, utan att ha några tider att passa
Middag- Pyssla i trädgården eller på balkongen. Ta gärna hjälp av närmaste plantskola för att få tips
Kväll - Bjud på hemmabio, gärna utomhus om vädret tillåter. Hyr en projektor som du kopplar till datorn eller dvd:n, häng upp ett lakan och poppa popcorn. Blir det kyligt, svep in er i filtar

Fredag


Morgon - lär dig något nytt. Kanske en golflektion, tennis eller varför inte yoga?
Middag - På semestern brukar det bli shopping. Åk in till stan och gå in i affärer du aldrig besökt,  på gator du inte brukar gå. Kanske hittar du något reafynd.
Kväll - Ha vinprovning hemma. Bjud över vänner och be alla ta med sig sitt favoritvin. Prata om de olika druvorna, aromerna och smakerna. Börja med vita viner och se på färg, doft och smak. Gör likadant med de röda.

Lördag


Morgon - gör en nyttig och god smoothie till frukost. Skiva upp färsk frukt som ananas och vattenmelon. Det brukar finnas på frukostbuffén på många hotell
Middag - Ha en skattjakt på cykel. Samla vänner, eller familjen, och dela upp er i två lag med varsin kamera. Kom överens om vad för saker ni ska fotografera för att vinna tävlingen, tex en pudel, en loppmarknad, en fontän - eller vad ni kommer överens om. Samlas sedan för att äta en gemensam lunch. Det är en grymt rolig lek.
Kväll - Sista kvällen innan semesterveckan är över. Besök en nattklubb och dansa hela natten

Söndag


Morgon/Middag - ta en lång sovmorgon och gå ut och ät brunch
Kväll - Njut av lugnet efter din semestervecka. Ta ett varmt bad, sätt på lugn musik, tänd ljus och beställ mat så du slipper laga själv. En härlig avslutning på en härlig semestervecka


Söta djurbebisar

Nu kommer jag inte skriva mer om tragedin i Norge här på bloggen, men jag följer nyheterna och vad som händer. På nyhetsmorgon idag hade de med en psykolog i studion och en psykiater på telefon, som jag tyckte sa mycket bra saker.När vi var i Slottsskogen häromdagen blev vi istället påminda om livets under, då det fanns många otroligt söta djurbebisar runt om i parken.


Dessa älgkalvar var bara några veckor gamla.

 

I säldammen hade de två kutar. En var en månad gammal och den minsta, som på fotot diar sin mamma, var bara tio dagar gammal.

 

 

Hos pingvinerna såg vi inga ungar, däremot väldigt luggslitna pingviner då de håller på att rugga vinterpälsen.

 

Påfåglarna hade precis fått ungar i ett par omgångar. De minsta var en vecka gamla. Men det innebar också att den granna hannen inte hade någon anledning att dansa runt med sina vackra stjärtfjädrar uppfällda för att försöka imponera på honorna, som var totalt ointresserade av honom just nu.Ofattbart

Idag går mina tankar till alla drabbade i Norge.

Det känns helt ofattbart att en sådan här sak kan hända i vårat grannland. Att det sprängs en bomb mitt inne i Oslo, som vad jag förstår tar sju människoliv. Ännu mer ofattbart känns det att någon tar sig ut till en ö, och där skjuter vilt mot ungdomar. De senaste siffrorna jag har hört är att 84 ungdomar skjutits ihjäl. Som förälder själv, med barn som åker på läger, känner jag starkt med de föräldrar och andra anhöriga som blivit så fruktansvärt drabbade av extrema vansinnesdåd.


Jag tyckte det var hemskt när en bomb nästan utlöstes i Stockholm i vintras och tänkte på vilka följder det hade kunnat få. Nu vet jag! Denna gången var det i vårt grannland, och var händer det nästa gång? Vansinniga beskjutningar händer ibland i andra länder. Den här gången kom det väldigt nära. Det är ilska, chock och sorg en sådan här dag.


Krama varandra, visa kärlek mot varandra!

Mysdag

Idag hade vi egentligen tänkt gå på Universeum, men efter två dagar på utflykt (i förrgår till Slottsskogen och Botaniska trädgården och igår en tur med Paddan, fika och lite shopping på stan) och varit borta hela dagarna, kände vi mer för att bara vara hemma och mysa på dan.


Så nu sitter vi på golvet i dotterns rum och spelar spel bla Den försvunna diamanten (ett av mina favoritspel när jag var barn )Och jag får storstryk ;)


Ikväll ska vi gå på bio och se Cameron Diaz senaste film Bad Teacher

Jag gillar henne, och tycker hon verkar vara en varm, charmig och jordnära person. Hoppas filmen är rolig, för idag med gråväder och hällande regn behövs lite skratt
Slottsskogen och Botaniska

Iförrgår hade vi en jätteskön dag då vi först promenerade runt i hela Slottskogen


Vi matade änderna, som hade massor av små, ulliga andungar (men de var inte så intresserade av det torra brödet vi kastade till dom :))

 Härligt ljusspel genom trädkronorna
Och träden var riktigt kramvänliga :)
Dottern stod mest bakom kameran, men några foton lyckades jag ta på henne också...


Geta-stocken

I Botaniska trädgården tittade vi på massa fina blommor, och speciellt rabatten med olika dahlior var helt fantastisk.

En fantastisk köksträdgård, som fick mig att längta efter en större trädgård där jag kan odla mer själv.Nån frågade om jag bara gillar dyra märkeskläder som Odd Molly. Absolut inte, men med bättre ekonomi och med beslutet att handla färre kläder och bara ha en garderob där jag älskar varje plagg har jag börjat bygga upp min garderob med kläder jag verkligen tycker mycket om. Här har jag på mig kläder där faktiskt allt kommer från Lindex. Jeansshortsen är från förra sommaren, det vita linnet och den blå koftan från 2009. En bra och personlig garderob, enligt mig, byggs upp med en blandning av gammalt och nytt, av dyrt och billigt, av speciella märken och kläder från de stora kedjorna. På fötterna har jag också ett par vita sandaler från förra sommaren. Köpta på postorder från Ellos.

 


Sista dagen

Idag är sista dagen för att vara med i utlottningen av ett signerat inbundet exemplar av Sanna Ehdnins bok Finn din energikod.


För att delta i utlottningen behöver du bara skriva en kommentar så får du en lott. Om du dessutom länkar från din blogg får du ytterligare en lott, och har alltså då två chanser :)


Ikväll drar jag vinnaren!Äta gratis

När jag läste boken Fattig miljonär - att leva lyxliv till budgetpris var det flera tips som jag tycke var bra. Däremot handlade flera tips om att lura till sig saker, och det tankesättet gillade jag inte. Att ljuga för att få saker gratis känns inte bra.


Men gratis mat kan du få på många ställen, utan att behöva ljuga eller luras. After work är ett sådant sätt. Mellan klockan fyra och klockan sju på eftermiddagen brukar det i vanliga fall vara väldigt tomt på restaurangerna. De vill gärna locka till sig folk innan middagsgäster börjar komma. Barer vill ha folk även vid den tiden. Så för att locka till sig folk, på  i annat fall, tider då gästerna är få - bjuder man ofta på enklare mat.


I Göteborg finns det massor av ställen att välja på, och det går att äta sig riktigt mätt på den mat restaurangerna bjuder på. Ofta är det bufféer. Tacobuffé är populärt, men det finns ställen som har andra  inslag, tex kyckling, ceasarsallad, italienskinspirerad buffé. Några bra ställen i Göteborg är Excet, Brasserie Lipp, Bitter Bar & Matsal.

Ett bra tips, som från början kommer från Oprah Winfrey (som ju faktiskt har råd att betala för sig :)) är att googla gratis mat och så den stad där du är. Detta fungerar i många städer, både stora och små. Du kan hitta matfestivaler, restauranger som har speciella erbjudanden eller andra ställen där du kan äta gratis.

Handla när det är rätt säsong

Ofta får man höra att man ska handla varor som är i säsong, både för att det är bäst för miljön, men också för att det är bäst för plånboken. Varor som är rätt säsong för är billigare, än produkter som odlas vid andra tider på året.


Vilka saker är då "rätt säsong" för vid vilken tidpunkt på året?


Vinter, december - början av mars


Alla olika kålsorter; grönkål, brysselkål, vitkål, grönkål
Lök, palsternacka, pepparrot, rättika
Bästa frukterna på vintern är äpplen, päron och alla citrusfrukter.

Vår, april-maj


I början av våren är fortfarande lök billigt. Passa på att göra löksoppa.
Från mitten av april börjar tomater, gurka, sallad och de första färskpotatisarna komma.
Äpplen är fortsatt billigt. Använd även äpplen i matlagning. De ger en fräsch och krispig brytning i sallader, och passar även i varm mat.

Sommar, juni-augusti


Försommar innebär att alla primörer är som bäst; färskpotatis, sparris (ljuvlig att grilla eller steka i lite smör), rädisor, spenat, tomater, rödkål, morötter, sockerärtor. Ja, sommartid finns det mycket att välja på i grönsaksdisken.
Sommarens bästa frukter är jordgubbar, rabarber, fläder (så enkelt att göra flädersaft - som du även kan frysa in till flädersorbet), vinbär, hallon, plommon, päron,nypon, blåbär, björnbär, lingon. En hel del av dessa kan du plocka själv, och då är de helt gratis. Ska nog bege mig ut i skogen någon dag och plocka blåbär, även om det är ett dåligt blåbärsår i år.

Höst. september-november


Typiska höstgrönsaker är vitkål, grönkål, jordärtskockor, rotselleri, palsternacka, purjolök, rödbetor, rödkål, sallad, pumpor av alla de slag. Nu är den stora skördetiden på många ställen, och det ordnas skördefester lite varstans. På många ställen runt om i landet har de även Bondens marknad där du kan handla direkt från odlarna.
Plommon, äpplen, päron är härliga höstfrukter.

Många av dessa grönsaker kan du odla själv hemma. Har du ingen trädgård så du kan ha ett eget trädgårdsland går det bra att odla en hel del i krukor på balkongen tex morötter, sallad, sockerärtor, tomater, spenat och förstås alla kryddörter.


Pruta!

Brukar du pruta när du handlar något? Gör du det när du är på semesterresa någonstans? Många svenskar tycker det är pinsamt att pruta om priset här hemma, men tycker det är självklart att göra det när de handlar något på en marknad på semestern. Vad kommer det sig? Går det att pruta även här hemma?


Ja, det gör det faktiskt, ganska ofta. Det finns många tillfällen det tom går lätt att få ner priset;


* om det är något fel på varan (men se till att det är något du kan fixa själv)
* om det är ett skyltexemplar, eller sista varan (jag prutade på vår dator då den varit ett demoex)
* om det är en utgående modell eller produkt
* när du handlar frukt eller blommor på torget
* när du köper mycket av samma vara
* när du köper en vara som är dyr


Detta är exempel på när det ofta kan fungera bra att få ett lägre pris, men för att få det lägre priset behöver du be om det. Var trevlig och artig så brukar det funga.


Om du hittar en vara som har en liten defekt, tex en fläck på ett klädesplagg kan du få varan sänkt med 10-15%, även på de stora kedjorna. När du ska köpa blommor, frukt eller andra färskvaror kom gärna strax innan stängningsdags. De varor som finns kvar då är det stor chans att du får ett bra pris på.Hjälpa andra

Att hjälpa andra, att göra gott för någon annan utan tanke på att själv vinna något på det är något som lyckoforskningen visat påverkar vår lyckonivå positivt. Att hjälpa andra kan man göra på många olika sätt. Du kan stödja en vän. Du kan vara volontär för någon hjälporganisation. Du kan skänka pengar till någon organisation som du känner för. Själv har jag valt att stödja organisationer som arbetar för djurs välfärd på olika sätt, tex WSPA (World Society for the Protection of Animals) som arbetar för att hjälpa utsatta djur och stoppa djurmisshandel, Forska utan djurförsök samt att jag stödjer det lokala katthemmet där vi har adopterat våra katter från.


Det finns även en sajt på nätet. www.thehungersite där jag dagligen går in och klickar (många gånger per dag :)) både på Hunger, men speciellt på Animal Rescue. Varje klick innebär att sponsorer skänker mat till svältande människor runt om i världen, och till olika organisationer som tar hand om hemlösa katter och hundar. Vill du komma direkt dit, klicka på denna länk: http://www.thehungersite.com/clickToGive/home.faces?siteId=3&link=ctg_ars_home_from_bcs_home_sitenav


Det är ett enkelt sätt att stödja och hjälpa andra, som alla kan göra då det inte kostar något att klicka. Det gäller bara att komma ihåg att göra det :) Jag har lagt denna länk först på min favoritlista så varje dag när jag ska gå in på olika sidor står den först, och jag börjar alltid med att klicka där innan jag går in på andra sidor.Stickad klänning

Här är ytterligare en stickad klänning från Odd Molly som kommer från denna höstens kollektion.


 

Jättesnygg tycker jag, och den finns också i vintervitt.

 

Men jag har redan denna klänning, fast i grått, som jag tycker mycket om. Mjuk och skön och faktiskt ganska varm. Den är lite väl vid i halsringningen men då kan jag ha en fin sjal.

 


Visit Sweden

 

På Ekonominyheterna hörde jag just att Sverige ligger på plats 10 bland turistländer i Europa, vilket gör att vi ligger på samma plats som Grekland!! Jätteroligt tycker jag. Sverige är ett helt fantastiskt land, och man behöver inte åka långt bort för att upptäcka och uppleva massor av olika saker. Semester på hemmaplan kan smälla lika högt som tex en Greklandsemester. Det enda som kan vara lite vanskligt är ju vädret här hemma. Men om man vill göra utflykter och uppleva annat än strand och bad tycker jag att det bara är bra att det inte är så väldigt varmt.

 

Jag tycker det är extra roligt att turister har upptäckt att Sverige är ett intressant turistland. När jag bodde i New York i början av 90-talet arbetade jag på Scandinavian Tourist Board, och alla de skandinaviska länderna har så mycket att erbjuda. Varje land med sin särprägel. Stockholm marknadsfördes som Beauty on water - och det tycker jag är en bra beskrivning av Stockholm. Amerikanarna var fascinerade av att en storstad kunde vara så ren som Stockholm.

 


Utflyktsdag

Idag ska det återigen bli en rätt fin dag, fast en hel del moln, så vi ska göra en liten utflykt. Dottern vill åka till Slottskogen för att fotografera natur och djur. I Slottskogen finns både en säldamm, pingviner, stora hägn med olika djur tex älg och så Barnens Zoo med bla getter. Innan ska vi först hämta hennes nya makroobjektiv som köptes på Tradera förra veckan.


Jag tyckte Cobb-salladen jag åt förra veckan blev så god, så det blir en sådan med i picknickkorgen och så lite färsk frukt.


 

 

Inget att ta på dig?

Jag har ingenting att ha på mig!! Känner du igen den frasen? Brukar du tänka så när du står framför dina kläder på morgonen och ska klä dig, eller när du ska på fest?


Det finns flera teorier om vad klädångesten består av. Ofta finns det psykologiska orsaker bakom, för troligtvis är du som de flesta kvinnor. Du har snarare för mycket kläder i garderoben, och "ingenting att sätta på mig" bottnar ofta i andra saker. Kanske har du köpt kläder som är moderna och snygga i sig, men som inte passar dig och din kroppsform. Det gör att du inte känner dig fin i kläderna du har. En väninna till mig har nyligen varit i Grekland och var så glad att hon där hittade flera klänningar som passade henne. Innan hon åkte tyckte hon att hon inte passade i klänning, att hon såg för tjock ut. När vi tittade på klänningarna var de jättefina i en rak, ganska enkel modell. De klänningarna hon sett i affärerna här hemma tyckte hon fick henne att se gravid ut.

Kanske du inte vågar köpa kläder som märks, för du känner att du inte vill ta plats? Handlar du mest neutrala kläder i neutrala färger kommer troligen din garderob att kännas tråkig. Köper du kläder som får dig att synas så lite som möjligt? Är du rädd för vad andra ska tänka om dig om du klär dig mer vågat? Försöker du gömma din kropp i bylsiga kläder? Har du fastnat i "svartfällan" och tänker att du ser smalare ut i svart?


Titta hur det ser ut i din garderob? Har du mer överdelar än underdelar? Speglar det något kroppskomplex? Experimentera lite med dina kläder. Pröva nya färger, nya stilar för att hitta det som känns bra för dig. Om du vill ha inspiration kan du klippa ut klädkombinationer i tidningar och göra en inspirationsmapp.


Jag har tidigare skrivit om att det är bra att investera i en basgarderob, och det är det, då det är stommen i garderoben. Baskläder kan du använda ofta utan att du tröttnar, och de passar med så mycket annat. Men fastna inte i att bara köpa baskläder. Om du bara har basfärger känns säkert garderoben ganska trist. Våga använda färger som komplement, och lek med accesoarer för att förändra dina kläder.


Är du osäker på vilka färger som passar dig, och vilka snitt på kläder som passar din figur och som får dig att framhäva det som är vackrast hos dig, kanske det är bra att investera i en färg- och stilanalys istället för att kasta bort pengarna på att köpa kläder du inte trivs i, och som du inte använder.


En anledning till att du känner att du inte har något att ta på dig kan handla om att det finns många felköp i din garderob. Börja med att rensa bort alla plagg du inte tycker om och som du inte trivs i. Rensa även ut plagg i fel storlek. För små plagg ger dig fel signaler och får dig att känna att det är fel på dig och din kropp. Alla människor är vackra, oavsett storlek. Stirra dig inte blind på vad det står för storlek i plaggen, utan fokusera på att de sitter bra på din kropp.

Äta tillsammans

Att äta tillsammans, antingen med familjen eller med vänner tycker väl de allra flesta är trevligare och roligare än att äta ensam. Men nu har även forskningen konstaterat att det även händer saker i vår kropp när vi äter tillsammans med andra.


När vi äter med andra känner vi gemenskap, och glädje. Flera olika hormoner utsöndras när vi äter i sällskap, både oxytocin som är ett må-bra-hormon, som även utsöndras vid beröring, dopamin och serotonin. Just serotonin är ett hormon som ger större livslust och påverkar våra känslor. Antidepressiva mediciner innehåller serotonin.

Så värna om middagen tillsammans med familjen, även då livet och vardagen är stressig med aktiviteter på olika håll. Låt måltiden få ta tid. Bjud hem vänner. Det behöver inte vara så komplicerat. Gör en stor sats soppa och ett gott bröd, återuppliva knytkalaset då alla tar med sig något så att inte du själv behöver stå för all matlagning. Eller gör något ännu trevligare - laga mat tillsammans.


Om man bor ensam, och inte har någon familj att äta tillsammans med kanske ett matlag kan vara en bra idé, där man turas om att äta hos varandra.

Myskläder

Chilla runt hemma behöver inte betyda att man inte känner sig fin samtidigt. Det finns massor av fina myskläder i olika prisklasser. Just dessa fina bilder kommer från Chill Norways, som gör underbara velourkläder. Jag gillar även Odd Mollys velourkläder, men även H&M har sköna velourbyxor och hoodies.


 


Mjuka, varma kläder är skönt när man kryper upp i soffan för en lugn stund med en bok och något gott att äta, kanske en chokladpralin :)


Städa sovrummet
Veckostädningen:


* Byt sängkläder (varje eller varannan vecka)


* vänd på madrassen


* damma alla ytor


* dammsug och våttorka golvet


* ta bort skräp, sortera kläder som ligger framme, lägg saker där de hör hemma om det finns saker utspridda


Månadsstädning:


* dammsug madrassen ungefär var sjätte vecka. Kanske är det dags att byta madrass?

En dag i trädgården

Idag blev det till slut en riktigt härlig dag. Det verkade som vädret hade svårt att bestämma vilket håll det skulle gå åt ända fram till på eftermiddagen, då solen sprack upp och termometern steg över 21 grader.


Dottern stängde in sig på sitt rum med några vänner och spelade spel. Men en så fin dag vill man ju vara utomhus, så jag passade på att pyssla i trädgården, och grävde bla ner de gråa trädgårdsplattorna jag fick häromdagen. Hade ingen lust att greja i trädgården när regnet stod som spön i backen, så de fick vänta tills vädret blev lite bättre.


Jag älskar min trädgård. Den är inte stor, men ack så tacksam jag är att jag har den. Det finns tillräckligt mycket plats för att ha en matplats, en ganska stor grill, ett blomsterbord och massor av krukor på marken, lite tomatodling, en skön liggplats och plats för förvaring.


 

Blommor jag gillar är hortensia, lavendel, pelargoner, astilbe, pion och de får gärna gå i färgerna rosa, vitt och blått.

 Rostiga detaljer gillar jag....och grodor :)Mina tomatplantor börjar bli riktigt stora, och däribland finns även en kruka med physalis och en med gräslök

Jag var dock inte ensam ute i trädgården. Båda katterna följde gärna med mig, men medan den ena låg skönt och lapade sol.....


.... försökte den andra att ha ihjäl ett gammalt plastlock som hörde till torkvindan jag hade förut

Som ni ser så håller jag en del av trädgården lite skönt slarvig, där gräset får växa högt och där katterna älskar att smyga och ligga och gömma sig :)


Utrensat

När det gäller att rensa bland prylar hemma har vi alla något ställe som är svårare att rensa än andra. Mina två akilleshälar har länge varit mina böcker och mina skivor. Böckerna har jag gallrat ordentligt bland, men hittar fortfarande böcker jag kan rensa ut. Det har inneburit att jag kunnat göra mig av med en bokhylla. Den bokhyllan som är kvar är numera bara halvfull, och kanske jag letar efter en annan förvaringslösning för dom jag har kvar.


Något som jag däremot inte har kunnat rensa något alls av är alla mina CD-skivor. Jag har inte rensat ut något sedan jag började köpa CD-skivor i början av 90-talet. Men nu har jag iallfall gjort en första gallring och har plockat bort ungefär hälften av de skivorna jag har. Det är jag nöjd med :) Men det kommer fortsätta rensas där vid ett senare tillfälle.


Här är några av de som åker ut idag, plus ungefär tre gånger så mycket till. De ska jag ta med mig till en skivaffär som säljer begagnade skivor. Där sålde jag hela min vinylsamling för några år sedan. Det sved lite i hjärtat att sälja skivor jag älskat genom åren, men när det väl var gjort har jag inte saknat dom alls. Tror inte jag kommer sakna dessa heller :) Numera lyssnar jag bara på musik på datorn, och har tom gjort mig av med CD-spelaren.

 


Höstkläder

Så här mitt i högsommaren börjar höstkläderna dyka upp i butiken. Som alla ni som läser min blogg vet är jag svag för Odd Mollys vackra kläder, men även Ester Elenora tycker jag har mycket fina, kvinnliga kläder.


Dessa bilder är så fina, och ger mig en skön känsla för den höst som kommer så småningomStickat, stora sjalar (som Ester Elenora gör fantastiskt vackra), jeans och sköna stövlar är så jag vill klä mig när hösten börjar komma

 

En stickad poncho tycker jag ser så höstmysigt ut. Den här från VILA tycker jag mycket om. Jag vet inte hurpass mycket jag själv skulle använda en poncho, men varje höst tycker jag att det är så snyggt när jag ser det på andra. Kanske jag väljer en poncho istället för en tröja denna höst, och då tycker jag mycket om den här milda naturvita färgen


Att jaga lycka

I förra inlägget skrev jag om att jakten på självkänsla får oss att må sämre, men hur är det med jakt på lycka då?


Det finns studier som visar samma sak där - att jaga lycka ger ofta motsatt effekt. En förklaring till det är själva jakten. Att jaga efter något får oss inte att må bra. Om vi värderar lycka högt, och tycker det är viktigt, blir vi stressade om vi inte känner oss så lyckliga. 


Men det spelar också stor roll hur vi definierar lycka. I reklamen, i media och överallt vi ser verkar det som att om vi bara går ner några kilon, får drömjobbet, vinner en miljon, skaffar oss den där åtråvärda prylen, hittar drömhuset kommer lyckan automatiskt.


Mycket av det handlar om externa faktorer, yta och ägodelar. Det som ger lycka i det långa loppet är att må bra och vara tillfreds med det liv man har, att vara nöjd. Att utveckla sina relationer och sig själv, att vara öppen för nya upplevelser.


I en blogg som jag tycker om och följer läste jag idag att hon varit på campingen i staden där hon bor och blivit förvånad över att där var fullt av turister. Hon tog en promenad runt sjön där hon bor och ofta går och slogs av hur vackert det var. Mindfulness, medveten närvaro, har visat sig i flertalet studier ökar vår lyckoupplevelse samtidigt som det har stor effekt även på många andra områden. Njut av det som finns nära. Var närvarande och utöva tacksamhet.
Att jaga lycka, precis som att jaga efter självkänsla, får ofta motsatt effekt. Lev livet, njut av din närmiljö och vårda dina relationer.


Självkänsla

De senaste åren har det fokuserats mycket på självkänsla, vår brist på självkänsla och hur vi ska arbeta för att få bättre självkänsla. Mia Törnblom tex har byggt upp en hel karriär kring detta, och skrivit flera böcker om just självkänsla.


Ny forskning visar att jakten på självkänsla istället gör oss olyckligare, om vi för att förbättra vår självkänsla gör det genom att försöka intala oss själv att vi duger som vi är, genom affirmationer och självpepp. Forskning visar att god självkänsla är något vi får när vi känner oss duktiga inom något område som har betydelse för oss, och då vi är nöjda med oss själva.


Om vi försöker bygga upp en falsk självbild genom att boosta den genom att intala sig själv att man är bra på något, som man faktiskt inte är bra på, inte har täckning för, kommer den uppblåsta självkänslan att pysa ut. Att däremot vara stolt över de saker man är bra på, och påminna sig själv om det, det är ett sunt sätt att öka sin självkänsla.
Studier kring självkänsla har visat att ett bra sätt att öka sin självkänsla är att träna på saker som man gärna vill kunna, då det visat sig att självkänsla är intimt förknippat med kompetens, men bara inom områden som vi själva tycker är viktigt.


Forskning har också visat att ett bra sätt att öka sin självkänsla är att släppa fokus på sig själv, och ägna sig åt andra och deras behov. Detta har ju även lyckoforskningen visat ger en större tillfredsställelse - att hjälpa andra och att göra gott för andra. Självklart är det bra att även fundera kring sig själv, på vem man är, vad man vill, vad man kan - för att utvecklas.


Träna på saker du vill kunna, och som betyder något för dig, men ha samtidigt i tanke att inte ställa för höga krav på dig själv.

Förföriska dofter

Brukar du använda parfym? Tror du att Chanel, Lancöme eller någon annan känd parfym är dofter som uppfattas som förföriska?


Det trodde jag med, men jag läser om en undersökning de gjort i USA där killar fick testa fyrtio olika dofter, och den doften de uppfattade som sexigast var - pumpapaj!!! Särskilt i kombination med lavendel :)


  


Andra dofter som fick bra omdömen var jordgubbar och vanilj.


Kanske de var hungriga när de gjorde testen :)


Utmaning 2011

I ett gammalt nummer av tidningen PS läste jag en insändare som fastnade hos mig. En tjej skrev in att hon hade slutat med vanliga nyårslöften som att gå ner i vikt mot något hon kallade Utmaning 2011. Sex saker som hon skulle göra under året, bara för sin egen skull. Jag tyckte det var så bra så jag delar det med er. Kanske någon av er blir inspirerad att följa hennes utmaning, även om halva året har gått.


1. Minst en timme per vecka är egentid för reflektion och lugn


2. Lära mig yoga


3. Fortsätta jobba med mindfulness


4. Lägga det gamla bakom mig, dåliga saker händer för att forma mig och göra mig till den jag är


5. Våga säga "nej" när jag inte vill eller har för mycket att göra


6. Våga be om hjälp

Ebb i semesterkassan??

Att vara ledig kan göra att pengarna rinner iväg. Semester, speciellt när vädret är lite sämre, kan ofta innebära att man gör av med mer pengar än man tänkt sig. Kanske det blir shoppingturer eller aktiviteter som dränerar semesterkassan. När solen skiner och man ligger på stranden och bara har det skönt brukar inte kosta mer än en glass eller två.


På websidan Barnens turistguide hittade jag massor av tips på billiga saker man göra med barn runtom i landet. Vissa delar av landet var mer vältäckt än andra. Västra Götaland tex hade visst bara tre billiga aktiviteter, och alla låg i Skövde :))


Vill du se vad som finns att göra i dina hemtrakter, eller på din semsterplats kika in här http://www.barnensturistguide.se/absolutenm/templates/?a=338&z=1Påminnelse om tävling

På fredag är sista dagen att tävla om ett signerat, inbundet exemplar av Sanna Edhins bok Finn din energikod. För att vara med i utlottningen behöver du bara lämna en kommentar så har du en lott. Vill du ha ytterligare en chans till vinst, länka från din blogg så har du två lotter :)Livgivande mat

Att det finns olika råvaror som är extra nyttiga för oss är ingen nyhet, men studier har visat att vissa livsmedel även kan hjälpa kroppen att läka olika sjukdomar, tom cancer.


* grönt te
* oliver eller olivolja
* gurkmeja och curry
* ingefära
* blomkål, broccoli, grönkål men även andra kålsorter
* olika lökar som vitlök, gul lök, purjolök
* grönsaker och frukt med mycket karotenider som tex morötter, rödbetor, pumpa. Grönsakernas färger går i orange, rött, gult och grönt
* tomater och tomatsås, men tomaterna måste tillagas så att lykopen frigörs (och jag som älskar grillade tomater :))


 


* soja
* svamp tex champinjoner
* örtkryddor som tex basilika, rosmarin, timjan
* alger
* bär i alla färger och sorter
* plommon, persikor, nektariner
* citrusfrukter som tex apelsin, mandarin, citron, grapefrukt
* granatäpplejuice (säkert själva frukten också)
* rödvin, men inte mer än högst ett glas om dagen


Bakdag

Idag har de sagt att det ska bli regn, regn hela dagen. Så jag har, för en gångs skull, förberett för bakning idag. Dottern kommer ibland på att hon vill baka, men de saknas ofta någon ingrediens och ingen orkar pallra sig iväg till affären för att bara köpa det.


Men idag har jag förberett så allt finns hemma, och vi ska bla baka kanelbullar.


 

När det regnar är det även mysigt att ha filmkväll. När jag var på biblioteket häromdagen, denna fantastiska inrättning som jag hyllar om och om igen, såg jag även några filmer som dottern vill se. Jag hyrde tre filmer för 50 kr som vi får ha en hel vecka. Betydligt bättre än i videoaffären :)


Bla hyrde jag denna film, som vi ska se idag. Mysa i soffan med nybakade kanelbullar och nypoppade popcorn. Så kan man njuta av en regnig dag :)


 

Hyrde även denna film

 

 

 

 


Senast lästa bok

Japp, jag kan bara konstatera att jag ställer mig bland hyllningskören till denna fantastiska bok. Vilken historia, och vilka vändningar den tar hela tiden. Den påminner lite grann om Forrest Gump. Utan att anstränga sig det minsta råkar han hamna i situationer med olika toppolitiker runt om i världen, och har på flera sätt ett avgörande finger med i 1900-talets historia. Helt otrolig! Nästa sommar ska de göra en film av denna bok, och det är Felix Herngren som regisserar. Ser fram emot att se den på bioduken så småningom.


 

Om du inte redan har läst den, så spring och köp pocketutgåvan eller låna på biblioteket.


Oanvända kläder

Har det hänt att du köpt nya kläder, hängt in dom i garderoben och sen inte använt dom? I en engelsk undersökning visade det sig att varje engelsk kvinna hade i snitt 22 plagg i garderoben som de aldrig använt. Värdet av dessa kläder var sammanlagt 117 miljarder kronor. Om man hängde alla kläder på rad skulle de sträcka sig från London till New York. 4,5 gång!!!


 

Det enda jag köpt som inte blivit använt har varit en festklänning jag köpte på rea i fel säsong, och sen när det blev dags att använda den till nyår - kom jag inte i den!

 

Men 22 plagg i snitt som aldrig blivit använda låter för min del som oerhört mycket. Jag har visserligen vänner som handlar mycket kläder och där ett flertal hängt i garderoben med prislappen kvar. Och aldrig blivit använda! Om du har sådana kläder i din garderob är det dags att rensa ut dom, och fundera på vad det var som fick dig att köpa kläderna i första läget. Var det ett reaköp som blev fel? Ett impulsköp när du kände att du var tvungen att handla något? Om du vet med dig att du brukar agera på det sättet, nästa gång du ser något du absolut vill ha. Häng undan plagget till dagen efter och fundera en gång till på om du kommer använda plagget, om det passar din kroppsform, om det passar dina färger, om det passar till andra plagg som redan finns i din garderob. Fundera på hur användbart plagget kommer vara för dig. Då kanske du känner att du inte alls behöver plagget i fråga, eller så gör du ett genomtänkt köp som passar in i din garderob och kommer bli använt ofta. Du behöver inte massor av kläder för att vara välklädd. Men du behöver en genomtänkt garderob, och gärna med stora variationsmöjligheter dvs plaggen ska funka ihop. Då får du en stor garderob, utan att behöva handla så mycket.

 

Pengarna du sparar in på att avstå från dessa "garderobsdödare" kan du lägga på en upplevelse istället, tex en skön massagestund, en god middag eller ett teaterbesök


Provence

Kommer ni ihåg att jag för ett tag sedan skrev att vi ska till Provence några dagar i september? Till en fantastisk bergsby, Vence, som ligger en kvart från Nice.


 

Vi hyr en liten studio av en tjej som har bloggen www.smultrongården.blogspot.com  Nu såg jag att den även är ledig 10-22 augusti för er som har semesterdagar kvar då. Vill ni läsa mer om lägenheten kan ni läsa här http://studioivence.webs.com/priserkalender.htm. Den ser supermysig ut tycker jag, och kostar bara 500 kr per natt. Kanske någon mer som är sugen på några dagar i Provence?


 


Sommarglädje

Så här glad kan man bli när man åker på semester, och solen skiner och man bor precis vid en underbar strand :)Prisvärt resande

Ett tips som jag verkligen gillade i boken Fattig miljonär-lev lyxliv till budgetpris är hur man låter sin drömresa bli billigare.


Att resa precis innan eller efter högsäsong till ett resmål innebär inte att det är dåligt att resa då, tvärtom innebär det att du slipper horder av turister, hotell och flygbiljetter är betydligt billigare, ibland bara halva priset. På många ställen är vädret dessutom behagligare utanför högsäsong. Själv skulle jag aldrig åka till tex Turkiet i juli, med temperaturer som ofta är över fyrtio grader blir det mest en pina.


Vart det är prisvärt att åka beror på när under året du vill resa.


Försommar, april - juni


* Skidorter är prisvärt att åka till i april. Skidåkningen är fortfarande bra, men priser bara en bråkdel av vad det är tidigare på säsongen


* New York är fantastiskt på försommaren, innan den riktiga värmen sätter in. Då jag bott i New York kan jag intyga att juli och augusti är inga härliga månader att vara där, men försommar och höst är ljuvligt.


* Vill du åka till Brasilien är tidigt i april en bra tid. Karnevalen i Rio är över, och för att locka turister även till perioden efter är boendet riktigt billigt.


* Thailand är för många ett vinterresmål, men i juni är vädret minst lika bra, men priserna är låga

Sommar, juli-september


* I augusti kan du fynda billiga resor till Mexico. Amerikanerna har slutat sina semestrar, vilket innebär att högsäsongen är över


* Sydafrika har sin lågsäsong mellan sommar och vinter. Kanske läge för safari?


* Medelhavet är fortfarande varmt långt in i september. Kolla in Grekland, Kroatien eller Frankrike till ett betydligt billigare pris än i juli och augusti


* Drömmer du om storvinsten i Las Vegas? Under sensommaren är det lågsäsong, innan konferenserna drar igång igen
Höst, oktober-december


* Vill du besöka Ibiza utan det vansinniga nattlive är oktober en bra månad. Runt Medelhavet går det fortfarande bra att njuta av sol, värme och bad även i oktober


* November kan innebära lite mer osäker väderläge i Karibien och Mexico, men det är fyndläge på resor

Ett annat bra tips är att boka flygbiljett med ett långt stopover i någon av dina favoritstäder. Då kan du njuta av staden några timmar, och ofta dessutom spara pengar då dessa biljetter ofta är billiga då de anses vara obekväma. Första gången jag var i London var på ett flera timmars långt stopover på en resa från Frankrike till Göteborg. Vi hann med att strosa runt i staden och se alla stora landmärken som Picadilly Circus, Trafalgar Square, Bukingham Palace mfl och även äta mat på en pub innan vi reste tillbaka till flygplatsen för fortsatt resa hemåt.Sommarregn
Jag tycker sommarregn är mysigt. När himlen ändå är ganska ljus, det är varmt ute och regnet sakta strilar ner njuter jag av att vara utomhus.


Med dagens outfit som består av en Lexington jeansskjorta, som på bilden
Och ett par duvblå Hunterstövlar, med vita jeans däremellan känner jag mig ändå ganska sommarfin :)
Jag älskar att gå med gummistövlar så jag inte behöver väja för vattenpölar, utan bara kan plaska rätt igenom. När dottern var mindre tyckte även jag att det var roligt att gå ut och hoppa i vattenpölarna så vattnet stänkte.


Kanske ett sätt att göra regniga dagar lite roligare?

Mer Odd Molly höst

Något jag tycker Odd Molly gör fantastiskt bra varje säson, är snygga stickade koftor. När hösten kommer älskar jag att dra på mig en skön kofta, antingen till ett par jeans eller över en klänning. Men jag kan inte ha hur många koftor som helst, så de allra flesta tittar jag bara på, utan att köpa.


Den här tyckte jag var riktigt snygg


 

Ja, hela outfiten föll mig i smaken, men en underbar underklänning i silke som är som en smekning mot huden, den fantastiska koftan och ett par snygga leggings. Så här kan jag tänka mig att gå klädd när det blir sensommar och början av höst.


Något som jag verkligen inte tyckte om när jag såg den på är dock den vita stickade klänningen jag skrev om häromdagen.
Nej, då har jag redan en väldigt fin stickad Odd Molly-klänning i grått som har några säsonger på nacken. Den plockar jag fram igen när det börjar bli lite kallare.


(Bilderna från DeepFlings blogg http://deepfling.com/blog/  Titta gärna in på bloggen om du vill se hur Odd Mollys kläder ser ut på. Deras egna produktbilder brukar ju inte vara så inspirerande)


Welcome to 21st century

Ja, då träder även vår familj in i 2000-talet, när det gäller tekniken :)


Ni som följer min blogg vet ju att vår gamla tjock-TV började bete sig konstigt för någon månad sedan, och häromdagen tog det 90 minuter för den att starta. Den åkte ut samma dag, och jag har varit utan TV i några dagar. Det fungerar utmärkt för mig att vara TV-lös ett tag. Jag har läst flera bra böcker istället :)


Men igår kväll, som av en lycklig händelse, hade MediaMarkt kvällsöppet för att fira sin 5-års dag i Sverige och de hade en del TV-apparater till bra pris. Så nu har även vi en platt-TV med HD, LED, USB-inspelning och allt vad det nu var :)


 

Då TV:n var så billig köpte vi även en ny laptop då den gamla börjat krångla lite. Den här gången blev det en liten, som knappt väger något alls och är lätt att ta med sig. Den ska dottern få.

 

Och då det bara fanns en kvar, som fungerat som demoex prutade vi ner den så den också blev billig :)


Nystart

Det forskas mycket på vad som får oss att må bättre, vad som gör oss lyckligare, vad som ger oss en bättre hälsa. Om du kombinerar olika forskningsresultat och gör små förändringar i dina vardagliga rutiner mår du bättre både till kropp och själ


1. Börja dagen med grönt te. Studier har visat att människor som dricker grönt te är mindre benägna att bli deprimerade än de som väljer andra drycker. I grönt te finns det ett ämne, aminosyretein, som gör att hjärnan producerar mer serotonin som är ett må-bra hormon

2. Ät grönsaker, frukt, fisk, fullkornspasta, råris och håll igen på det stekta, söta och halvfabrikat. Studier visar att kosten påverkar oss mer än vad vi tror, och genom att välja bättre, sundare mat minskar risken för depression


3. Ta en promenad efter jobbet. En kort, snabb promenad kan höja humöret i hela tolv timmar.


4. Styrketräna - det är bra både för kroppen och själen.


5. Ät järnrika livsmedel, och kombinera med sådant som innehåller C-vitamin för att hjälpa kroppen att ta upp järnet


6. För tacksamhetsdagbok. Skriv ner vad som blivit bra under dagen, vad som gjorde dig glad och även din egen roll i att det blev så bra

Sommarläger för vuxna

Har du barn som åker på läger i sommar? För många är det självklart att barnen åker iväg på sommarläger, spelar fotboll, rider, musikläger som min dotter var på, friluftsläger mm. Men har du tänkt på att även du som vuxen kan åka iväg på en veckas läger, och göra något DU är intresserad av?


Många folkhögskolor runt om i lander har massor av spännande sommarkurser, med allt från yoga, frigörande dans, lära sig sjunga, paddla, mindfulness, skriva, måla. På Fridhems folkhögskola i Skåne kan du i sommar gå en kurs i positiv psykologi och träna dig på att skapa flow, bryta mönster och vända negativa tankar till stärkande. Det är 8-12 augusti och kostar 4.150 kr.Morgonstund

Skapa din egen morgonritual, och en stund för dig själv innan dagen börjar. Ta en morgonpromenad, åk och simma, gör ett mjukt yogapass eller ta bara en stund för dig själv och läs morgontidningen i lugn och ro. En arbetskamrat till mig gick upp en halvtimme före resten av familjen på morgonen och tränade qi gong.


 

Att börja dagen på ett positivt sätt ger en bra start och en enrgikick. Hur börjar du din morgon?


Meditation förändrar hjärnan

Studier har visat att regelbunden meditation gör oss lugnare och gladare. Nya studier från USA visar även att hjärnan förändras av meditation. Efter ca två månaders meditation i trettio minuter om dagen blev strukturen tätare i hippocampus, som är den del som står för minnen, känslor och sinnesförnimmelser, samtidigt som amygdala minskade. Det är ett område som påverkar vår ångestnivå och stress.


Att meditera en halvtimme om dagen strukturerar alltså om hjärnan så att vi känner oss mindre stressade, mindre ångestfyllda, lugnare, gladare och vi får förbättrar minne. Då kan man undra varför inte alla ägnar sig åt meditation?


Senast lästa bok

Ja, så då har jag läst boken jag skrev om häromdagen Ensamma hjärtan och hemlösa hundar. Och jag älskade den. Jag kunde inte vänta tills den kom ut på pocket, så jag gick till biblioteket och frågade efter den.
Boken handlar om Rachel som på samma dag bryter med sin pojkvän sen tio år tillbaka, som är gift, och därmed förlorar sitt jobb och sin bostad på samma gång. I samma veva får hon veta att hon ärvt sin mosters hus på landet samt ett hem för övergivna hundar.


Hon beger sig dit för att göra klart med arvet. Under tiden hon väntar på att allt ska bli färdigt söker hon nya hem till de femton hundar som var omhändertagna när mostern dog. Samtidigt lär hon känna nya vänner, både människor och hundar.


Boken är varm, emellanåt ganska känslosam, och beskrivs som en feel good-roman om att få en andra chans i livet, om lojalitet och villkorslös kärlek.


Jag kan varmt rekommendera den om ni vill läsa en bok som verkligen får en att må bra. Mitt hjärta klappar extra mycket för djur, speciellt djur som av olika anledningar inte haft det så bra eller som blivit övergivna. Mina två underbara katter är adopterade från ett katthem, och blev övergivna som riktigt små kattungar. Jag har också haft hund i många år, så jag känner igen mig väldigt mycket i det hon skriver om. Att ha djur innebär att man aldrig är ensam och att man alltid har kärlek omkring sig.

What goes around comes around

Med en lång räcka lediga dagar och väder som emellanåt är lite sisådär, passar det perfekt att röja och rensa hemma. Passa på att rensa bort allt du har hemma som du inte använder, som är trasigt, som du inte tycker om. Har du saker som är värdefulla och kan generera lite pengar istället för att bara ligga och skräpa? Lägg ut en annons på Tradera eller Blocket.


Men, lyckoforskningen har visat att en stor del av vår upplevda lycka kommer genom att hjälpa andra, och göra något gott för andra. Kanske finns det någon annan som vill ha det som du tänker göra dig av med. Kanske du kan tänka dig att skänka bort något. Bara av den anledningen att göra någon annan glad!!


I veckan kom en arbetkamrat förbi hemma hos mig och hämtade mina trädgårdsmöbler i teak som jag hade tänkt sälja, då jag köpte nya trädgårdsmöbler i år. Hon har precis flyttat och har en liten trädgård, och en dag på jobbet frågade hon om någon hade några gamla trädgårdsmöbler som hon kunde få. Ja, jag har sa jag. De stod och skräpade på framsidan av huset och väntade på att jag skulle lägga ut en annons. Nu fick hon dom istället och blev jätteglad. Och jag blev glad över att göra henne glad, och att få bort dom från trädgården, som genast kändes mycket ljusare och lättare.


Igår var jag och vattnade en väns blommor. När jag stod på balkongen såg jag att grannen under hade grävt upp massa trädgårdsplattor då de höll på att bygga altan. Precis sådana släta gråa betongplattor som jag behövde köpa några stycker för att komplettera de jag redan har. När jag frågade om de skulle använda plattorna svarade de nej och så fick jag dom. Jag blev glad. De blev glada över att hjälpa till, och säkert glada över att de blev av med de så bekvämt.Biblioteket - en guldgruva

Jag älskar att botanisera runt på biblioteket. När jag lämnar tillbaka böcker jag läst klart, brukar jag alltid börja med att titta på hyllan där andra har ställt böcker de precis lämnat tillbaka. Ibland hittar jag så mycket intressant där att det inte är någon idé att leta runt bland andra hyllor. Böckerna ska ju hinna läsas också innan det är dags att lämna tillbaka dom :)


Sen finns det vissa avdelningar där jag alltid tittar om det finns något spännande. Sen strosar jag runt lite och tittar på vad de som arbetar på biblioteket har ställt fram och puffar lite extra för.


Senast hittade jag en bok jag aldrig hört talas om Fattig miljonär - lev lyxliv till budgetpris
Den låt onekligen spännande så den åkte med hem, och nu har jag läst den. Den är fylld av tips på precis allt möjligt, högt som lågt. En del tips tycker jag är att gå över gränsen och något jag aldrig skulle göra för att leva billigt, tex ljuga om vad jag beställt för mat på McDonalds och på det sättet alltid äta gratis där, eller snika in på en fest jag inte var bjuden på.


Men det finns många, många andra tips som passar väldigt bra om man vill leva ett enklare liv, dvs inte spendera så mycket pengar och därmed kunna arbeta mindre. Simple living behöver inte betyda att man inte njuter av livet, bara att man tänker ett varv extra hur man kan leva som livsnjutare utan att det kostar skjortan. Där fick jag massor av nya tips, och de i mitt tycke bästa tipsen från boken kommer jag dela med mig av på bloggen.


Vill du läsa alla tips, på de 188 sidorna, finns boken att låna på biblitoeket :)

Sommarklädd

Min dotter gjorde ett så fint collage med härliga sommaroutfits


En vit klänning som bas, med olika accesoarer. Vitt passar till allt, vitt och guld ger en lite lyxig glamourös känsla. Om dina egna färger är mer åt det kalla hållet är silver den metall som passar dig bäst. Lägg till ett lite större halsband och en mängd armbandEller en klänning med mer färg, som framhäver solbrännan. Med en kofta till, snygga skor och accesoarer och du är klädd för alla tillfällen. Klänning är det ultimata plagget enligt mig.


At the beach

Så här tillbringar jag gärna mina sommardagar. Just denna bild är från min resa till Mallorca tidigare i vår, där vi var 120 tjejer som yogade, skrattade, drack cava och hade underbara dagar i solen.


 

På en promenad längs med kajen tittade jag på alla fina båtar som låg för ankar.

Men för vissa hade inte livet gått så bra :)


 

 

 


Naturlig tandblekning

Har du funderat på att bleka dina tänder, men tycker det är för dyrt att gå till tandläkaren och bleka med laser? Tycker du att det verkar besvärligt med blekmedel i en bettskena?


Det finns ytterligare ett sätt att bleka tänderna. Ett sätt som är helt naturligt, och dessutom väldigt billigt :)


Ta några jordgubbar och mosa dom. Blanda i någon tesked bikarbonat och se till att det blir som en smetig pasta. Ta en mjuk tandborste och fördela röran på tänderna. Låt verka i ca fem minuter och skölj sedan tänderna. I jordgubbar finns det ett ämne som är samma som de använder i professionella sammanhang.


 

Så köp en liter jordgubbar, njut av att äta några stycken och blanda sedan till en tandblekning :)


Sommarens bär
Har du trädgård med bärbuskar och inte vet vad du ska göra med dom? Baka en paj! Den här pajen blev jag bjuden på en gång, och tog snabbt receptet då den är suveränt god. Den går säkert att baka med andra bär också, men jag gillar brytningen mellan det syrliga och det söta. Jag har gjort den massor av gånger, och den är alltid lika uppskattad.


Suverän paj


Gör en pajdag med 150 gr smält smör, 1 dl socker, 3 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver och ev lite vaniljsocker. Tryck ut degen i en pajform.


Gör en fyllning med 2 dl creme fraiche, ½ liter röda vinbär, 1 ägg, 1 dl socker, 1 tsk vaniljsocker


Baka den i 225 grader i 20-30 minuter och servera med en kula vaniljglass.Myshörna

Gör ett hörn i hemmet till din alldeles egna myshörna. Eller om du har gott om plats - gör ett helt rum till ditt alldeles egna rum och inred det efter dina behov. Vad vill du göra? Vad har du behov av? Kanske en lugn stilla plats för yoga och meditation där du kan hämta kraft, eller ett rum där du kan ägna dit åt skapande där symaskinen kan få stå framme eller färger och palett utan att behöva plocka undan för att göra annat, eller kanske en plats där du kan slå dig ner och läsa en bok i lugn och ro....eller något helt annat, utifrån den du är och din personlighet.


Min myshörna ser ut såhär


 

Om man ser på den platsen med feng shui-ögon så representerar den randiga fåtöljen träelementet, fårskinnet plus den rödrosa tavlan dottern har gjort eldelementet, de beiga färgerna jordelementet, lampfoten, skålen  och det runda bordet metallelementet och den svarta färgen representerar vatten. På denna lilla yta finns alla element med och det gör att den känns harmonisk. På väggen har jag en tavla vars budskap tilltalar mig. Symboler är viktigt att tänka på. På bordet finns även två hjärtan, liksom på den lilla tavlan på väggen. Hjärtan är en symbol som återfinns på många platser i mitt hem. Jag tycker om formen och symboliken. Sprid kärlek omkring dig, och du får kärlek tillbaka.


Stolen står precis vid mina stora fönster ut mot trädgården där jag kan sitta och titta ut på de vackra blommorna, även när vädret inte lockar till utevaro. Om ni tittar noga på bilden syns det att även andra varelser i familjen älskar att ligga här. Det är fullt med katthår efter de älskade busarna :) De ligger ofta här, så ibland får jag tränga mig ner mellan en katt och ett armstöd för att kunna sitta på min mysplats.

Så här ser det ut inifrån när paradisbusken blommar som bäst.


Utlottning

Nu har jag haft min blogg i ett halvår, och 520 inlägg har jag hunnit med att skriva (eller snarare publicera :)) och det tänkte jag att vi ska fira med en utlottning. Jag älskar att läsa, och jag älskar böcker om personlig utveckling.


Nu tänkte jag ge en av er läsare chansen att läsa Sanna Ehdins senaste bok Finn din energikod


För att delta i utlottningen får du en chans om du lämnar en kommentar här. Om du dessutom länkar från din egen blogg får du ytterligare en chans. Dragningen kommer ske 22 juli. Lycka till :)

Le - och hela världen ska le mot dig :)
Så rätt hon hade, Marilyn! Världen är så fantastisk och det finns mycket att vara tacksam för. Lär dig uppskatta det lilla och du kommer känna dig mer tillfreds med livet :)

Störd sömn

Djur och barn är fantastiska. De berikar mitt liv enormt mycket och ger mig mycket glädje och lycka. Något de inte alltid befrämjar dock är en god nattsömn!


I morse började min ena katt att jama, och jama, och jama oavbrutet redan kl 04.20. Jag trodde han var hungrig så jag gick upp och gav honom mat för att sen gå och lägga mig igen. Ibland funkar det och han kurar ihop sig och somnar igen när magen är full. Inte idag. Han fortsatte att jama och jama. Jag gick upp och gjorde rent lådan, kelade med honom, busade en stund för att sedan tro att jag skulle få sova en stund till. Icke.


07.20, efter tre timmars mer eller mindre oavbrutet jamande gav jag upp och tänkte att den här semesterdagen får väl börja tidigt då. Vad tror ni han gör nu??? Sover!!!

Själv har jag sovit ca fyra timmar i natt, så idag blir nog en dag i långsamhetens tecken. Troligtvis ska jag pallra mig iväg till någon elektronikaffär och köpa en ny TV idag. Jag är inget teknikfreak och tycker inte om att köpa teknikprylar. Dottern har tjatat på mig länge att det är dags för mig att köpa en ny kamera (att kvaliten på den inte är så jättebra ser ni nog på foton som jag tagit med min ca sju år gamla kompaktkamera :)), köpa ny mobil (men jag tycker min fem år gamla Samsung duger bra ett tag till) och en ny TV. En platt-TV. Vi är så "omoderna" att vi har en tjock TV. Jag har hela tiden sagt att det blir en ny när den gamla går sönder, då det inte finns någon anledning att slänga något som fungerar alldeles utmärkt. För någon månade sedan började TV:n visa ålderstecken, då den nu är 11 år gammal. Istället för att starta direkt när jag tryckte på on-knappen dröjde det ett par minuter innan den "värmt upp". I morse satte jag på TV:n för att se lite på Nyhetsmorgon och speciellt kolla väderprognosen till frukosten. Det tog exakt 90 minuter innan den behagade starta. Den har succesivt ökat sin startsträck från två minuter till 90 minuter. Dags att inse att den har gjort sitt, och köpa en ny. Det svider dock lite för när den väl kommit igång är det inga fel på den. Men det krävs mycket planering om man vill se något speciellt om man måste räkna med att det tar 1½ timme att få igång TV:n

Efterlysning

Min musikintresserade dotter är på jakt efter ett piano, gärna ett vitt. Hon har sett ett på nätet som hon suktar efter, men det finns i Stockholm för avhämtning och jag har sagt att jag kör inte 100 mil för att hämta ett piano. Finns det någon som har ett piano i närheten av Göteborg som ni vill bli av med? Maila mig på: ansi_72@hotmail.com isåfallNyfiken på

Jag läste en recension av denna boken, och blev sugen på att läsa den. Jag har inte hört talas om den innan, men boken handlar om en kvinna från storstan som motvilligt flyttar ut på landet när hon ärver ett hundstall. Hundarna bidrar till förändring i några människors liv och boken handlar om vänskap, familjehemligheter och kärlek. Den här måste jag kolla efter på biblioteket. Någon som har läst den?Så gott...och så nyttigt!
Något jag älskar är avokado. Tycker den är god att äta bara som den är, eller fylla med en räksallad och äta som lunch eller som förrätt, jag mosar den och äter till våra fredagstacos och den är underbar att ha i olika sallader.


Idag när jag åt lunch på stan åt jag en Cobbs Sallad. Den innehåller bla avokado. Om man äter enligt LCHF eller GI passar den perfekt, då den inte innehåller några kolhydrater. Det är en oerhört god och mättande sallad. Jag har inte varit hungrig på sju timmar efter jag åt den :)


Vill du göra den själv hemma kommer ett recept


Cobb Sallad 3-4 port
1 kycklingfilé i bitar (alt färdiggrillad kyckling)
1 kruka romansallad
4 ägg
1 paket bacon
200 g romatica-tomater
1 avokado
150 g kvibille gräddädel
färsk gräslök
salt
nymalen svartpeppar
Dressing
1 dl olivolja
2 msk färskpressad citronsaft
1 1/2 msk dijonsenap
2-3 vitlöksklyftor
1/2 tsk worchestershiresås
1 nypa salt

Gör så här:
Koka äggen, skölj dem i vatten, skala och skiva.

Vispa ihop citronsaft, dijonsenap och olja.

Pressa vitlöken och rör i den.

Blanda i worchestershiresås och smaka av med salt.

Skölj och strimla salladen grovt.

Stek baconet krispigt, lägg på hushållspapper och låt svalna. Skär i mindre bitar.

Skölj tomaterna och halvera dem.

Lägg allt på tallrikar eller ett stort fat.

Hacka gräslöken och strö på.

Smula ädelosten över.

Servera med dressingen.

Fräsch och mättande sommarsallad, som passar perfekt att ta med sig på utflyktDagens fynd ;)

Idag var min tanke att städa och pyssla lite hemma, men så kom ett sms från en kompis som bor en bit utanför stan. Hon frågade om jag hade tid att träffas för en lunch på stan, då hon körde in sina barn till Liseberg. JA, klart jag har svarade jag. Och istället för att vara hemma med städning och strykning, blev det en härlig lunch på Le pain francaise inne i stan, tjejsnack och så en liten runda i affärerna. Det är sällan jag åker upp på stan numera så det var roligt att flanera runt lite. Och några inköp blev det också....


Bla den här fina klänningen


 

Jag behövde egentligen inte en ny klänning, men jag älskar kläder i blåa nyanser på sommaren, och till det facila priset av 99 kr slog jag till :)

 

Men det jag blev ännu gladare för var dessa

 Jag hade redan bestämt mig för att köpa ett par korta Primeboots till hösten. Jag tycker de är grymt snygga. Och så hittade jag ett par i en härlig ljusbrun färg med den fina rosen på. Med 50 % rabatt. I min storlek. Då slog jag till på ett par, fast jag egentligen hade tänkt köpa ett par senare i höst. Detta är vårens modell, och jag tyckte de var fina redan när de kom. Men om man har is i magen och väntar ett tag kan man, som jag, köpa de några månader senare till halva priset.


Så gott!!

Min dotter brukar göra en supergod chokladmousse, som jag ska fixa idag. Fick några äggvitor över när jag bakade häromdagen, och de ska nu bli en luftig, len chokadmousse


 

Chokladmousse

 

4 ägg

4 msk socker

3-4 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

 

 

Vispa äggvitor och socker med elvisp till ett fast skum (det ska gå att vända upp och ner på burken) Viktigt att du använder en torr, fettfri skål och att vitorna inte innehåller någon äggula. Blanda försiktigt ner kakao och rör till en fin, jämn smet. Klicka ut i portionsglas. Ställ den ev i kylen en stund, men inte mer än en timme. Garnera gärna med färsk frukt tex hallon eller flagad mandel eller hackade nötter. Enkelt, snabbt och jättegott!


Odd Molly-höst

Redan nu kan man kika på höstkläder från kommande kollektion från Odd Molly. Det känns lite tidigt att börja titta på höstkläder mitt i högsommaren. Häromdagen kom även Elloskatalogen, men den la vi bara åt sidan. Hade ingen större lust att se allt det höstiga än. Det är ju fortfarande mycket sommar kvar!!


Men jag såg en klänning från Odd Molly jag gillade. Jag älskar klänning i alla dess former, och den kyligare årstiden gillar jag stickade klänningar, så den här gillade jag vid första anblick


 

Men så såg jag baksidan. Odd Molly brukar göra kläder som är vackra från alla håll, och även baksidan av deras kläder brukar vara helt fantastiska, men den här gillade jag inte.

 

 
Den ser ut som en virkad duk man har sytt fast.Odd Mollys plyschkläder är fantastiskt sköna. Jag har en klänning som jag använder ofta. Det blir ett mysplagg, som även är snyggt och som man kan använda utanför hemmet. Den här klänningen skulle jag gärna vilja ha.
Snygg bakifrån, och framifrån ser den ut såhärSenast lästa bok

Igår blev det helt tyst här på bloggen. Jag startade faktiskt inte ens datorn på hela dagen. Istället låg jag på stranden och läste en bok. Periodvis läser jag väldigt mycket, och med en lång sträcka lediga dagar blir det en hel del böcker lästa. Jag är sådan som person att jag kan inte läsa en bok under en längre period. Börjar jag läsa en bok vill jag läsa klart den på en dag, eller högst två. Så igår blev det läsning hela dagen :)


 

Jag läste Vad mina döttrar bör veta, och jag tyckte väldigt mycket om den. Den handlar om en mamma, som när hon är 60 får obotlig cancer och efter begravningen visar det sig att hon skrivit ett brev till var och en av sina fyra döttrar. Den är känslosam (och kanske inte den bästa strandlitteraturen med tanke på det) och i början påminner upplägget en del om PS! I love you, som jag också tyckte mycket om.

 

Men boken handlar även om relationen mellan mor och dotter, mellan de fyra systrarna, de olika livsfaserna de befinner sig i (de är mellan 16 och 37 år) och de bekymmer de handskas med. Boken är välskriven och jag kan starkt rekommendera den.

 

Mamman har valt en dikt som ska läsas på hennes begravning som jag tyckte mycket om:


Gråt inte vid min grav

jag är inte där,

jag är vårvindarnas luftström

jag är vinterns gnistrande snötäcke

jag är sommarens solsken

jag är höstens stilla regn


När ni vaknar om morgonen

är jag fåglarna som plötsligt

väcker er ur stillheten och

stiger mot ljuset och

jag är stjärnans blida sken om natten

Gråt inte vid min grav

Jag är inte där, jag är inte död

 


Premiärdopp

Har ni badat än? Det kanske de flesta redan har gjort, men ja, jag är något av en badkruka och tycker inte om när det är för kallt i vattnet. Helst ska det vara minst 20 grader innan jag hoppar i. Så hittills i år har jag legat på stranden och gottat mig, men inte gått i närheten av vattnet. Tills igår - nu har jag också badat!!!


Och även om det var iskallt när jag först klev ner i vattnet, var det riktigt skönt efter en stund. Nästan ljummet. I havet! Så nu när premiärdoppet är avklarat är det dags för mycket bad denna sommar :)Sittplatser

I trädgården är det skönt att ha lite olika sittplatser. Förutom en matplats, kanske någon skön viloplats eller solstol är det både fint och skönt med en udda sittplats där man kan sätta sig att njuta av den vackra trädgården. En trädgårdssoffa kanske kan passa.


 


Städdag

Något jag brukar prioritera väldigt lite på sommaren är städning. När solen skiner finns det så mycket annat jag hellre vill göra. Men så kommer det sådana dagar som idag, när det är mulet, varmt och lite regnskurar, och då passar jag på. Idag har det tom varit riktigt roligt att dammsuga, torka golv och även planterat lite nya blommor i utekrukorna.


 

Sådana dagar är även perfekta till att röja och rensa hemma. Passa på att rensa garaget, städa ur vinden, rensa i garderoben, titta över köksskåpen och ta bort sådant som är skadat eller som du inte använder.

 

Imorgon säger de att det ska bli sol och varmt igen, och då är det dags att packa ner dessa i väskan igen

 


Dottern tycker om doften på Hawaiian Tropic, men jag tycker det känns alltför mycket 80-tal :)


Omöjlig kärlek?

 

Men drömmar kan bli sanna, och önskningar kan slå in! Även i öknen regnar det ibland....


Vad har hänt??
Jag var på en föreläsning för ett par år sedan, som riktade sig till kommunens hälsoinspiratörer. De pratade bla om att fetma har ökat så mycket de senaste decennierna. Forskare hade jämfört vad vi äter idag och vad vi åt för ca tjugo-trettio år sedan, och visst åt vi mer onyttiga saker idag, men antalet kalorier skilde sig inte så mycket åt som man kanske kan tro. Den stora skillnaden låg i att vi rör på oss mycket mindre idag än vad vi gjorde då. Vardagsmotionen, som i sig är ett relativt nytt begrepp, finns inte på samma sätt längre. Att röra sig mer gör en stor skillnad på vad man kan äta, utan att det lägger sig som extrakilon.


Har du några bra tips på hur man kan öka vardagsmotionen??

Tvättstugeinspiration

Tvätta är ju något vi gör ganska ofta. Ibland tillbringas en hel del tid där - tvätta, hänga och vika tvätt, och kanske du även stryker kläderna i tvättstugan. Att göra tvättstugan lite mer inbjudande och lite trevligare att vara i kan göra att arbetet blir mer njutbart. Jag tycker faktiskt om att stryka, då det blir en timme meditation för mig. Och sen är känslan så härlig när allt är klart och hänger i min garderob - färdigt att användas någon dag.


 

 


Bra förvaring är viktigt och så kanske några fina burkar för tvättmedletTycker du att tvättmaskin och torktumlare inte passar in i din inredningsstil - sätt ett tyg framför
Blommor i fina färger kan även piffa upp tvättstugan, och enligt feng shui sätter det till ett välbehövligt element som ofta saknas i tvättstugan annars, nämligen träelementet. Att använda trä i olika former, eller den gulbruna färgen, ger även tvättstugan jordelement.


Giftfritt hem

Kemikalier i vår omgivning ökar varje år. Bara inom EU finns det 100.000 kemiska ämnen, och det ökar för varje år. Kemikalier lagras i blodet och sugs upp av våra organ. Vid en blodanalys Margot Wallström gjorde visade det sig att hon hade 28 olika främmande ämnen i blodet. Tom isbjörnarna på Svalbard har rester av bekämpningsmedel i sig. Att helt skydda sig mot kemikalier går inte i dagens samhälle, då de finns i så många olika saker, men genom att välja bra produkter och tänka till går det att minska antalet kemikalier vi utsetts för.


Sovrummet


Börja i det rummet där du hämtar ny kraft och energi genom att välja en bra madrass, gjord av latexskum, bomull eller ull. Släng även ut syntetiska kuddar och välj ull. eller bomullsblandning. Köp oblekta och opreparerade lakan.


Badrummet


Kolla vad skönhetsprodukterna innehåller. Body Shop, Dr Hauscka och Elias är exempel på naturliga produkter


Kläder


När kläder har tvättats ett antal gånger har de flesta kemikalier tvättats bort, vilket gör det bra att köpa secondhand kläder även ur den aspekten. När du köper nytt - fundera på vad du väljer för kläder. Idag finns det en del kläder att välja som är ekologiska.


Maten


Läs innehållsförteckningen och se vad maten innehåller. Själv gjorde jag hemmagjord hamburgerdressing för ett tag sedan. När jag sedan kollade på den köpta såg jag att de innehöll i stort sett samma ingredienser, men min saknade ju naturligtvis alla E-nummer som hade tillsatts i den köpta. Köp organisk eller ekologisk mat, och tänk även säsongsbetonat.


Köket


Keramik, lera, glas och rostfritt stål är bra material att laga och förvara mat i. Använd naturmaterial så långt det är möjligt.


Städskåpet


I rengöringsprodukter är det många kemikalier. Produkter som innehåller ammonikak och klorin kan leda till problem med hälsan. Undvik dom, och försök hitta KRAV-märkta och naturliga rengöringsmedel. Maison Belle har massor av olika produkter som är framtagna av naturliga råvaror, och luktar mycket gott, tex lavendel för badrumsrengöring

Möbler


I elektronik, väggar, golv, soffor finns det dolda kemikalier. Välj istället trägolv och möbler i naturliga material


Inomhus


Att vädra ordentligt, genom korsdrag, varje dag gör att inomhusluften blir bättre. Använd naturen för att skapa väldoft hemma, tex med blommor, doftljus eller lavendelpåsar bland kläderna
Vardagslyx

I ett gammalt nummer av tidningen M läser jag en undersökning om vad kvinnor anser är vardagslyx. Att lyxa till vardagen på olika sätt tycker jag är ett måste. Livet består av mycket vardag, och det behövs sättas lite guldkant på vardagen, så att livet inte bara blir på helger och längre ledighet som sommarsemestern.


Intressant är att är att på första plats, utan konkurrens, finns "Att ta en ledig dag då jag själv får bestämma över min tid"


I övrigt ser listan ut som följer:

2. Ta en promenad
3. Äta en lång, härlig frukost/läsa dagstidningen i lugn och ro
4. Träffa eller prata i telefon med vänner, barn, barnbarn
5. Vara i solen

6. Gå på stan, ögonshoppa och fika
7. Läsa en bra bok
8. Träna
9. Vakna utan väckarklocka
10. Jobba i trädgården, pyssla med växter

11. Vara med min man
12. Ta ett glas gott vin
13. Vakna och vara frisk, inte ha ont
14. Sätta sig vid ett dukat bord och någon annan har lagat maten
15. Umgås med vänner och familj

16. Ha städhjälp och slippa städa själv
17. Lyssna på vacker musik
18. Prenumerera på en tidning
19. Kunna glädja någon annan
20. Få kramar och närhetIdag har jag mao haft en vardagslyxig dag. Jag har haft tid för mig själv, sen suttit i solen i trädgården och umgåtts med en vän, fikat och tagit ett glas vin :)


Vad är vardagslyx för dig?

Semestertips i Göteborg

Denna veckan har jag börjat min semester (och är väldigt glad över att väderleksrapporten säger varmt väder i flera dagar i Gbg) och kommer tillbringa en hel del semesterdagar hemmavid. Då får man börja fundera på vad det finns för roligt att göra på nära håll.


För fjärde året i rad har Göteborg blivit framröstad som bästa sommarstaden, och det kommer många turister hit under sommaren så jag tänkte bjuda på några semestertips i vår härliga stad.


Centrala Göteborg


Klassiska Paddanturen som går på kanalerna i centrala Göteborg och ut i hamnen är faktiskt riktigt mysig och intressant. Det var några år sedan jag åkte Paddan sist, men i år ska jag ta med mig dottern och få mer information om Göteborgs historia. Turen går under ett flertal broar, bla den som kallas Osthyveln då den är så låg att samtliga passagerare måste böja sig fram när man åker runt.Göteborgshjulet ligger nere vid Operan (som i sig är värt ett besök, och kanske en middag eller ett glas vin på terassen). Jag har ännu inte åkte i hjulet (men i London Eye) så det kanske blir en tur i sommar och se Göteborg från ovan. Du är som högst 60 meter upp.

Efter en promenad på stan, kanske lite shopping, en tur med Paddan finns Trädgårdsföreningen som en skön oas. Där kan du promenera runt och titta på fina trädgårdsplanteringar, leka med barnen på lekplatsen, gå in i fjärilshuset och titta på fjärilar eller sätta dig i det fina cafeét och fika eller äta glass.
En riktig oas, mitt i stan
Bara en kort promenad från centrala Göteborg finns ju norra Europas bästa nöjespark, med absolut bästa berg- och dalbanan - Liseberg. Behöver väl knappast någon närmare presentation, men Liseberg är en nöjespark som passar för alla åldrar, oavsett om man gillar att åka attraktionerna eller inte. Det går bra att bara strosa runt i parken och kanske vinna lite choklad på något chokladhjul.

En annan skön oas i Göteborg är Slottsskogen. Där finns det möjlighet att bara slappa, grilla, titta på sälar, pingviner, massa andra djur, leka i den stora lekparken eller sätta sig på Villa Bel Parcs uteterass och äta en grillad hamburgare.
I Slottsskogen har de även den stora musikfestivalen Way out West, 11-13/8. I augusti är också Kulturkalaset i Göteborg med massa aktivieter och uppträdanden av olika slag i hela stan. Allt är gratis på Kulturkalaset.


Lite längre ut från stan


Om du tar dig lite längre ut från stan finns det massor av fina ställen att besöka. På Älvstranden finns Ostindiefararen Götheborg. Jag har tittat på den utifrån och vi var även med i båt när den kom in i Göteborgs hamn för ett antal år sedan, men jag har aldrig sett den inifrån. Kanske dags för det i år. Den är väldigt vacker och ståtlig, tycker jag.
Inne från stan, precis brevid Operan kan du ta en skärgårdsbåt ut till Elfsborgs fästning. Det är en relativt kort båtresa då fästningen ligger precis vid inloppet till Göta Älv. Här har vi varit flera gånger. Det roligaste är att gå på en dramatiserad visning, och få lära känna en av fångarna i fängelsehålorna, prästfrun och ytterligare någon av de "bosatta" på fästningen. Fascinerande och roligt, även för barn. Det finns även en liten badstrand vid fästningen så man kan ta med sig egen picknick och bada, eller så köper man sig en glass i cafeét.

Vill du ta en längre tur ut i skärgården går det flera båtar till olika skärgårdsöar som Donsö, Styrsö, Bränno och många andra. En tur ut med skärgårdsbåten kostar som att åka buss eller spårvagn, så det är ett billigt semestertips. De olika öarna har lite olika karaktär, och olika saker man göra där.

Vill du sola och bada i Göteborgsområdet finns det massor av olika badplatser att välja mellan, både klippbad....

...och sandstränder. Detta är Åsa Havsbad, som jag själv var på häromdagen, men det finns även sandstränder på närmare håll (bara en bussresa bort) tex Näset, Askimsbadet och vid Hovås.


Om vädret är lite sämre finns det massor av olika museer att gå på, Naturhistoriska museet som ligger vid Slottsskogen eller Sjöfartsmuseet är två där dottern och jag har varit. Det finns även specialmuseer, och ett jag aldrig varit på, men som låter intressant är Aeroseum

Aeroseum ligger i den tidigare topphemlig berghangar, under marken. Där kan man se gamla flygmaskiner och helikoptrar, stridsplan som Draken och Viggen.


Ett av våra favoritställen att tillbringa en regnig dag på är Universeum. Där kan man titta på fiskar, även haj, och gå i regnskogen och på nära håll titta på de små aporna, men roligast av allt är experimentavdelningen där man kan få prova på allt möjligt.
Med ett Göteborgspass får man fri entré till Liseberg, olika museer mm och även möjlighet att åka på Västtrafiks alla bussar, spårvagnar och pendeltåg och vill man ta sig lite längre bort från Göteborg finns det massor med mysiga ställen att upptäcka.


Denna veckan ska vi bla till Marstrand och titta på segling

Gillar du medeltid har de medeltidsdagar på Bohus fästning, 22-24 juli. Där har vi varit ett par år. Jättemysigt med medeltida marknad, gycklare, skådespel, riddarspel.
Och så här fina var vi när vi var där för några år sedan, i hemmasydda medeltidskläder :)


Hoppas ni har fått några tips på vad ni kan göra i Göteborg i sommar, oavsett om ni bor i närheten eller åker hit och turistar några dagar.

 

 

 


4th of July

Idag är det fjärde juli....och USA:s nationaldag. När jag bodde i New York sjöd hela stan av människor överallt som var ute och firade nationaldag. Gatorna var fulla med folk, alla uteserveringar fullpackade, fyrverkerier, fest och glädje överallt.New England

Sommar, sol och en avslappnad livsstil förknippar jag med New England. Vita hus nära havet


 

  


Sköna dagar

Hoppas ni har möjlighet att få sköna, lata dagar i sommar då ni kan ligga i gräset och bara titta på molnen som sakta glider förbi.Sommarinspiration

Härliga sommar :) Lite sommarinspiration jag hittat på lite olika ställen på nätet, och sparat i min inspirationsmapp
Fin sängkappa från Bemz
Blåregn är så vackert, och jag gillar ingången till detta hus
Åh, vad härligt att sitta vid köksfönstret och titta ut i trädgården. Jag tänker sommarstuga :)
Mmm, jag gillar mjuka, snälla neutrala färger och härliga material. Bordsskivans patina blir en skön brytning mot allt det vita. Hortensia är en av mina absoluta favoritblommor, tillsammans med pioner. Även på sommaren kan det vara kyliga kvällar. Skönt att kunna tända en brasa då.
Hela det här köket skulle kunna få flytta in till mig direkt :)
Ultimata sommarträdgården med ett soldäck och en egen pool (bilden från http://smultrongarden.blogspot.com/)


Följa sina drömmar

Vad drömmer du om? Vad gör du för att bejaka dina drömmar? Om du inte gör något alls idag, fundera på vilket första steg du kan ta för att komma närmare din dröm.


Min dotter har flera drömmar, och alla handlar om att få utlopp för all den kreativitet hon har. En av hennes drömmar är att bli sångerska. I lördags var det avslutningsshow på Music Factory i Skara, där hon varit på musikläger i en vecka. Alla barn framförde en coverversion av en känd låt, parvis eller tre. Så även min dotter. Det lät fantastiskt när de sjöng.


Men sen gick hon upp på scen igen för att framföra en låt hon skrivit under lägervecken, tillsammans med en av ledarna. I publiken satt en stolt mamma, med tårar i ögonen, när hon framförde låten.

Vill ni höra, klicka på denna länk http://www.youtube.com/watch?v=LI_NdIn0fZoStäda vardagsrummet

Veckostädningen:


* öppna fönstren och släpp in ny luft och ny energi


* damma alla ytor


* damsug och våttorka golvet


Månadsstädning:


* skaka och puffa upp kuddarna


* damma alla ytor och torka av alla prydnadssaker


* torka av lister, tavelramar och ben på bord, stolar mm


* damma persienner


* dammsug soffor, lyft bort dynor och dammsug under. Finns det fläcker - ta bort överdragen och kör i tvättmaskinen

Semesterplaner

Bloggen handlar mycket om semester just nu ;) Undrar varför??? Kanske beror på att jag börjar min semester IDAG!! Nu är jag ledig i fyra veckor, och hoppas få njuta av soligt och vackert väder. Och om vädret inte är soligt och vackert varje dag tänker jag måla några väggar hemma, och kanske tapetsera en vägg också. Så även regniga dagar är ok, bara de inte blir för många.


Som jag skrivit tidigare har vi inga direkta semesterplaner för sommarsemestern i år, utan tänkte ta dagen som den kommer, semestra på hemmaplan och kanske åka iväg någon dag eller två dit vi får lust.


Men jag har bokat ett par dagar i början av september då vi ska åka till härliga, sköna Frankrike. Jag älskar Frankrike, och speciellt södra Frankrike. Jag gillar allt där; maten, vinet, städerna, ljuset, människorna, atmosfären, bergen, havet, vackra kläder - ja hela livsstilen helt enkelt. En dag ska jag bosätta mig där. Läste häromdagen en artikel om att bosätta sig utomlands som penisonär, och en jämförelse om hur pensionen räcker i olika länder. Kanske jag kommer tillbringa mina år som pensionär i Provence??

Genom en liten annons i tidningen Lantliv hittade jag till den mysiga affären Smultrongården strax norr om Örebro. Och Eva, som driver Smultrongården, har också en blogg som du kan nå här http://smultrongarden.blogspot.com/ . Eva gillar också Frankrike och för ett par år sedan köpte de en liten lägenhet i Vence som de hyr ut ibland. Via hennes blogg upptäckte jag den lägenheten och nu har dottern och jag bokat den i ett par dagar. Ser fram emot att förlänga sommaren lite med några dagars tripp till Frankrike. Om vi får en regnig sommar kan jag alltid trösta mig med att där är det fortfarande sommar och badvarmt i början av september :)


Visst ser det mysigt ut!


Här kan jag se mig och dottern sitta och äta frukost innan vi beger oss ut för dagen, antingen det blir sol och bad eller besök på loppisar eller marknader.I denna lilla by finns det visst ett 40-tal resturanger att välja mellan, och några med stjärnor i Guide Michelin :)
Nerväxlad semester i Göteborg

Västtrafik, som är ansvariga för kollektivtrafiken i Västra Götaland, gör det nu möjligt att semestra nerväxlat i Göteborgsområdet med sin nya sightseeingapp för Iphone och Android.


"Västtrafik lanserar i samarbete med Göteborgs Stadsmuseum mobilapplikationen Spårvagnssightseeing. En röststyrd mobilguide om Göteborgs historia och stadens största sevärdheter. Med hjälp från Göteborgs Stadsmuseum har Västtrafik tagit fram en ny applikation för smartphones. Tjänsten ”Spårvagnssightseeing" erbjuder guidade turer med en röst som vägleder resenären genom Göteborg och avslöjar historiken om de områden, byggnader och monument som passeras.Turerna tar cirka 45 minuter och förutom att hitta rätt vagn berättar appen även när det är dags att byta linje. Varje resa avslutas alltid där den startade. Tjänsten är gratis att ladda ned och det enda som behövs är ett giltigt färdbevis"


Visst är det en bra idé! Du få en guidad rundtur i Göteborg när du vill, och det enda du behöver betala är en biljett till spårvagnen.Senast lästa bok

För några veckor sedan fick jag en bok av en arbetkamrat som hon trodde min dotter skulle tycka om. Det gjorde hon också. Men hon blev också väldigt arg när hon läste den. Jag läste den i helgen, och jag tycker det är en bok som alla bör läsa. Den är otroligt välskriven, och tar upp ett väldigt viktigt ämne.


Den handlar om en niondeklass någonstans i Sverige, som är som många klasser runt om i landet. Där finns gängbildningar, hierarkier, outtalade regler om vad man får och inte får göra, olika krav och förväntningar på olika individer beroende på om de är flickor eller pojkar. En dag kommer Saga till klassen, och hon sätter ord på det hon ser, och ifrågasätter varför de gör som dom gör. Varför gäller olika regler för flickor och pojkar?


Boken är som ett käftsmäll och får en själv att ifrågasätta mycket i sin omgivning. Boken är en ungdomsroman, men även om den utspelar sig bland 15-åringar är den lika aktuell oavsett vilken ålder man själv är i. Jag blev både upprörd, arg och tyvärr kan jag se att författaren har lyckats fånga precis så som det är på många ställen, både i och utanför skolans värld. Boken har även filmatiserats, men boken är så mycket bättre än filmen. Läs den! Boken blev nominerad till Augustpriset och det kan jag förstå, för den är oerhört välskriven.bloglovin
RSS 2.0