Inget att ta på dig?

Jag har ingenting att ha på mig!! Känner du igen den frasen? Brukar du tänka så när du står framför dina kläder på morgonen och ska klä dig, eller när du ska på fest?


Det finns flera teorier om vad klädångesten består av. Ofta finns det psykologiska orsaker bakom, för troligtvis är du som de flesta kvinnor. Du har snarare för mycket kläder i garderoben, och "ingenting att sätta på mig" bottnar ofta i andra saker. Kanske har du köpt kläder som är moderna och snygga i sig, men som inte passar dig och din kroppsform. Det gör att du inte känner dig fin i kläderna du har. En väninna till mig har nyligen varit i Grekland och var så glad att hon där hittade flera klänningar som passade henne. Innan hon åkte tyckte hon att hon inte passade i klänning, att hon såg för tjock ut. När vi tittade på klänningarna var de jättefina i en rak, ganska enkel modell. De klänningarna hon sett i affärerna här hemma tyckte hon fick henne att se gravid ut.

Kanske du inte vågar köpa kläder som märks, för du känner att du inte vill ta plats? Handlar du mest neutrala kläder i neutrala färger kommer troligen din garderob att kännas tråkig. Köper du kläder som får dig att synas så lite som möjligt? Är du rädd för vad andra ska tänka om dig om du klär dig mer vågat? Försöker du gömma din kropp i bylsiga kläder? Har du fastnat i "svartfällan" och tänker att du ser smalare ut i svart?


Titta hur det ser ut i din garderob? Har du mer överdelar än underdelar? Speglar det något kroppskomplex? Experimentera lite med dina kläder. Pröva nya färger, nya stilar för att hitta det som känns bra för dig. Om du vill ha inspiration kan du klippa ut klädkombinationer i tidningar och göra en inspirationsmapp.


Jag har tidigare skrivit om att det är bra att investera i en basgarderob, och det är det, då det är stommen i garderoben. Baskläder kan du använda ofta utan att du tröttnar, och de passar med så mycket annat. Men fastna inte i att bara köpa baskläder. Om du bara har basfärger känns säkert garderoben ganska trist. Våga använda färger som komplement, och lek med accesoarer för att förändra dina kläder.


Är du osäker på vilka färger som passar dig, och vilka snitt på kläder som passar din figur och som får dig att framhäva det som är vackrast hos dig, kanske det är bra att investera i en färg- och stilanalys istället för att kasta bort pengarna på att köpa kläder du inte trivs i, och som du inte använder.


En anledning till att du känner att du inte har något att ta på dig kan handla om att det finns många felköp i din garderob. Börja med att rensa bort alla plagg du inte tycker om och som du inte trivs i. Rensa även ut plagg i fel storlek. För små plagg ger dig fel signaler och får dig att känna att det är fel på dig och din kropp. Alla människor är vackra, oavsett storlek. Stirra dig inte blind på vad det står för storlek i plaggen, utan fokusera på att de sitter bra på din kropp.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0