Fast i iphone ;)

Dottern laddar ner en hel del spel till min iphone som hon lägger en hel del tid på att spela. Jag har inte brytt mig om något av dem. Hela min bekantskapskrets spelade Wordfeud för ett tag sen, men inte jag.


Men igår kväll var jag själv hemma, ville inte se på tv och orkade inte börja i en nu bok, plockade upp telefonen för att pröva den senaste flugan, Rumble och jag är helt fast. Så roligt. Det är som ett ordpussel där man på tid ska hitta så många ord som möjligt bland en mängd bokstäver. Jag har alltid gillat sådana klurigheter och nu kommer ju även tävlingsmomentet med ;) roligt att ha flera väntande spel när jag vaknade tidigt i morse.


Idag blir det städdag i stallet några timmar, utomhus, så jag hoppas på härligt vårväder. Var några ärenden på stan igår eftermiddag och uteserveringarna har ploppat upp och stan sjöd av liv med människor överallt. Vår!


Omställning

Jag tycker det känns i kroppen hela veckan efter omställningen till sommartid. Jag brukar alltid vakna innan klockan ringer på morgnarna. Kroppen är inställd på att gå upp vid en viss tid, och även helger brukar jag vakna samma tid. Jag somnar i stort sett vid samma tid varje kväll också, även då jag försöker vara vaken längre och kanske ligger i sängen och läser en bok jag vill fortsätta med, men vid en viss tid börjar ögonlocken bli tunga och det är sovdags.


Men första veckan efter tidsomställningen är det som att kroppen är helt desorienterad. Kvällarna försvinner utan att jag hinner blinka. Klockan har ofta hunnit bli åtta på kvällen innan jag kommit hem från jobbet, matat katter, tömt kattlådor, fixat middag till oss, plockat undan. Det är skön att det blivit ljusare längre på kvällarna men mina kvällar har i det närmaste försvunnit denna vecka.


Är det fler än jag som påverkas av tidsomställningen, även om det bara rör sig om en timmes skillnad???

Under trappan

Bor du i ett hus med två våningar har du också minst en trappa i huset. Utrymmet under trappan är ofta ett utrymme som är svårt att veta vad man ska göra med. Ofta blir det ett dött utrymme där röra lätt samlas.


Istället för att vara ett mörkt hål, kan detta utrymme användas till något. Jag gillar denna bilden, även om det finns flera saker sett med Feng Shui-ögon som inte är bra.  För att motverka det mörka har hela utrymmet målats vitt, samtidigt som trappstegen fått vara trärena som en fin kontrast.  Det allr bästa i en trapp är att ha stängt mellan trappstegen. Här är en typisk trappa i vilket tvåvåningshus som helst, där det är öppet mellan trappstegen. Här har man valt att använda utrymmet till både förvaring och någon typ av arbetsplats. Att sitta en kort stund här för att slå upp något i en bok, eller knyta skosnören är ok, men vi mår inte bra av att sitta (eller ligga) under snedtak då det ger en tryckande energi, och trappan har precis samma effekt. En annan sak som inte är bra med att tillbringa längre tid under trappen är att trappstegen ofta har vassa kanter vilket ger en vass energi som riktas direkt neråt, dvs mot den som sitter på stolen.


Att använda utrymmet till förvaring är däremot en jättebra idé och här är en väldigt fin lösning tycker jag. Chiffonjén kan även användas för att förvara mössa, haldsduk, vantar och andra saker som vi vill ha tillgängligt i hallen och fungerar då på samma sätt som en byrå. Här har man även samlat vackra saker och längst in under trappan har man stapalat sittkuddar som är vackra när de ligger här och som kan plockas fram och användas på andra ställen. Man har även skärmat av platsen mot resten av hemmet med en skärm. Om man tänker på att inte använda platsen till att sitta några längre stunder vid tycker jag att de har lyckats göra detta utrymme både praktiskt och till ett vackert blickfång.Vilken härlig morgon!

Jag har börjat rida i en ny ridgrupp, så förutom min vanliga ridgrupp på tisdagkvällar rider jag på onsdag morgon också. Igår hade vi ingen ridning så det var så härligt att komma upp i tid idag och vara i stallet tidigt. När vi rider på morgonen står hästarna och äter sitt morgonhö när vi kommer.


Morgonljuden i stallet är härliga ljud för örat. Vi gör iordning hästarna i lugn och ro, samtidigt som det småpratas lite. Idag sken solen på morgonen (vilket den inte gör nu för nu blåser det och regnar) så vi red ute idag. Lite småkyligt först, men samtidigt som hästarna joggas igång gör jag det också, så jackan åkte snart av.


En härlig sak till med att rida så tidigt är att det är många timmar tills nästa ridgrupp så vi får själva välja vilken häst vi vill ha, så jag valde naturligtvis min favorit Brasse.


Efter avslutat ridpass gjorde vi iordning hästarna igen och släppte sen ut dem i hagarna. Efter ridningen är det "obligatorisk" fika för de som kan. En härlig samling individer som samlas kring ett gemensamt intresse, och det är ett sammanhang som jag har saknat. Här finns det de som precis som jag arbetar deltid och är lediga på onsdagar, de som är pensionärer, de som arbetar natt och de som är egenföretagare och själva kan styra sin arbetstid. Livskvalitet för mig!


Det kostar en del pengar att rida så för att ha råd med det har jag sett över mina andra utgifter, ändrat om lån, abonnemang och andra saker för att dra ner på kostnaderna. Men, den största skillnaden som gör att jag har råd att ägna mig åt detta är att jag numera inte shoppar något. Allt jag tar in i hemmet funderar jag en extra gång på om jag behöver. Däremot tycker jag om att lägga pengar på att fika ute ibland :) Dottern och jag har hittat ett nytt favoritställe, nämligen ett annat stall där de har ett större café och med bara supergott hembakat fika. Vår favorit är morotskakan!Vårtecken ;)

Idag har våren verkligen exploderat i Göteborg. På lunchen såg jag årets första vitsippor och även tussilago i diket.


Rensa på Facebook

När jag väl känt den sköna känslan som kommer av att rensa bland sina fysiska saker, tagit bort allt som inte tilltalar mig fullt ut och bara behåller sådana saker som jag använder regelbundet och som jag tycker om, kommer lusten att rensa även på andra ställen.


Idag har jag rensat ganska mycket bland mina "vänner" på Facebook. När jag tittar på min vänlista inser jag att en del av dem vet jag inte ens vilka de är (ni vet när man har varit på kurs någonstans, på en resa, på en tjejfest eller något så kommer det vänförfrågningar från flera man träffat där, men aldrig har någon kontakt med mer), några är gamla bekanta från skoltiden men som inte var särskilt nära vänner då och definitivt inte nu då vi inte har någon kontakt alls, några är gamla pojkvänner som gått vidare i livet, några är vänners vänner osv.


Jag har rensat bort flera sådana, men jag har nog några flera genomgångar kvar innan jag är klar. På min vänlista på Facebook vill jag ha de som är mina nära vänner, de som bor långt bort och jag inte träffar särskilt ofta och människor som betyder något för mig, på olika sätt. Resten kan jag faktiskt ta bort. Jag hoppas jag inte sårar någon genom att ta bort dem från vänlistan.


Hur gör du med Facebook? Har du många "vänner" som du knappt vet vilka de är, eller har du begränsat dig till dina närmaste vänner?

Ett nytt hem?

Min fina, fina Celine behöver ett nytt hem. Den utmärglade stackars kattmamman jag tog hand om i höstas har blivit en sån fin liten tjej så man kan knappt se att det är samma katt. När hon var hos veterinären för en månad sedan för att bli kastrerad, vaccinerad, chippad och öronmärkt kommenterade veterinären att hon var en väldigt fin katt.

Jag tycker så mycket om henne. Hon är lugn, snäll, busig när ingen av kattungarna försöker gå emellan när jag leker med henne och jag skulle verkligen vilja behålla henne. Men, hon kommer inte överens med de två vuxna katterna jag redan hade sedan innan. Så medan de andra springer runt och leker får hon sitta på andra sidan gallret och titta på för om jag släpper ihop henne med Maxie och Figaro går hon på dom.

Det är inte rätt mot henne att leva sitt liv så här, även om det är mycket tryggare och bekvämare än det liv hon hade innan så jag söker nu med ljus och lykta efter ett nytt bra hem åt henne. Hon bör vara ensam katt, eller med en av hennes små grå ungar som jag också söker ett nytt hem åt, och hon skulle må bra av att kunna gå ut och in i en trygg miljö på landet.


Skulle du kunna ge henne det hem hon förtjänar, ett hem där hon kan få leva sitt liv i trygghet och kärlek kontakta mig på ansi_72@hotmail.com


Värmen och vårsolen börjar komma och jag ser på henne att hon vill kunna springa omkring hon också, så jag vill hitta ett bra hem till henne så snart som möjligt.

Sommartid

Ni har väl inte glömt bort att ställa om klockan?


Jag gjorde det innan jag gick och la mig igår. Jag går ju kurs i helgen och skulle upp halv sju i morse. Oj vad segt det var att komma upp.


Men varje gång jag går upp tidigt en helg slås jag av vad skönt det är att åka igenom en nästan tom sovande stad, se solen gå upp och skingra morgontimmen. Magiska ögonblick som är så vackra. Det är något speciellt, nästan skimrande med morgonljuset som är ännu lättare att ta till sig när det är tyst runt omkring. Det enda som hörs är naturens egna ljud, fåglar som väsnas (jag är vid hamnen så här är många fiskmåsar) och någon enstaka bil och i stort sett folktomt på gatorna.


Jag har några sådana riktiga morgonguldkorn i min minnesbank. Som när jag köade hela natten utanför Scandinavium för konsertbiljetter, eller promenad på stranden på Österlen medan dottern fortfarande sov i stugan eller när vi var ett helt tjejgäng på Koster i höstas och alla sov djupt när jag vaknade. Jag hann med en lång promenad runt ön innan frukost. Härliga minnen att spara.


Vackra böcker

Naturligtvis är det innehållet i boken som är det allra viktigaste, men jag tycker om böcker där helheten tilltalar mig. Dessa är mina vackraste böcker


Den första boken Hem för alla sinnen hittade jag på bokrean för några år sedan. Den låg bland alla andra reaböcker och bara jag såg den visste jag att denna bok vill jag ha. Den har en framsida som är som sammet, skön att ta på, vackra bilder (och på framsidan är det en silhuett av en katt ;)) och en vacker text som handlar om att skapa sig ett hem där alla sinnen väcks.

 

Den andra boken, Elsk ditt hjem, är skriven av dansk Feng Shui-konsult Ranvita la Cour. Själva bokryggen i en vacker rosa färg är i textil. Den är luftigt skriven med ett vackert typsnitt. Den har vackra, illustrativa bilder och innehållet handlar om Feng Shui från a till ö. Den har också tjocka blad, vilket ger en exklusiv känsla.Hon tar upp mängder med olika ämnen och den täcker mycket. Den finns tyvärr inte översatt till svenska, så jag har den på danska. Danskan var lite jobbig att ta till sig till att börja med, men rätt snart har man kommit in i den, och även om jag inte riktigt förstår vissa ord förstår jag innehållet.

 

Den tredje boken har en liknande textil rygg och mängder med inspirerande bilder och text från olika vita trädgårdar runt om i Sverige. Den här boken har också blad som känns behagliga.


Jag har rensat rätt hårt bland mina böcker och har numera bara en låg bokhylla som är 40 cm bred för alla mina böcker. Det finns fortfarande en del kvar att rensa bort, då jag har en del böcker som jag inte har läst ännu, men när jag har läst dem kommer de åka iväg till loppis. De böcker jag har kvar vill jag ska tilltala mig både till det yttre och till innehållet. Den ska ha en text som jag tycker om att läsa och bilder som tilltalar mig. Jag vill också att man ska ha tänkt på det estetiska även när det gäller texten.


Detta är mina vackraste böcker. Vilka är dina?


Budskap

Vilka budskap omger du dig med? Allt du har omkring dig skickar ut budskap, en del tydligt och andra saker är mindre tydliga. Symboler och symbolik har vi överallt.


Jag har tagit bort en del av mina tavlor och istället bytt ut dom mot budskap som jag mår bra av att se.


 

Denna har jag satt i mitt baguaområde för Rikedom & välstånd. Det roliga med attraktionslagen att när man väl blivit medveten om den och använder sina tankar och önskningar på ett medvetet sätt så kan man se tydligt hur ofta det fungerar :)

 

 

Den här affirmationstavlan sitter i mitt bagua område för Helhet & Balans. Att vara nöjd med det man har och inte gå och tänka på allt det man inte har är en viktig aspekt för att känna sig tillfreds och nöjd med sitt liv.


En tredje affirmationstavla med budskapet Jag välkomnar kärleken i mitt liv har jag i baguaområdet för Relationer & kärlek.


På mina väggar i övrigt har jag ett collage med mitt drömhus som jag vill flytta till för att ytterligare manifestera min önskan. Jag har några tavlor med havsmotiv och segelbåtar för jag älskar havet och de ger mig sommarkänsla året om. Jag har en stor tavla med en allé. Dels gillar jag djupet i tavlan, och jag har alltid älskat alleér. Den är en symbol för hur jag vill att omgivningen kring mitt hus ska vara. I hallen har jag en tavla min dotter gjorde för några år sedan. Allt det jag har på mina väggar betyder något för mig, och de har symboler som stärker mig och det jag vill uppnå i livet.

Ta en runda i ditt hem och titta på vad du har på väggarna. Vilka budskap sänder dina tavlor ut? Vilka symboler omger du dig med? I en konsultation jag gjorde hos en ensamstående kvinna upptäckte jag att varenda tavla hon hade i sovrummet hade motiv med ensamma kvinnor. Vilket budskap ger det?

 

 


Del två

Nu är det dags att börja del två av Feng Shui utbildningen och ett steg närmare certifiering :) Det är väldigt roligt att se vilket stort intresse det finns för Feng Shui. När jag berättar för någon att jag går denna utbildning blir de allra flesta väldigt nyfikna, vill veta mer och gärna få lite tips :) Jag har fått förfrågningar om konsultationer men de får vänta tills certifieringen är klar i maj.


Läxorna och övningarna från förra blocket är gjorda, och jag ser med spänning fram emot att få lära mig mer om trädgårdar och företag, vilket är vad vi ska syssla med denna gången.


Även denna gången ska jag göra ett antal övningskonsultationer, en av en trädgård och en av ett företag. Jag har fått förfrågningar om att göra konsultation i trädgård, men jag inser att jag har inte tid att åka en längre sträcka, så nu söker jag någon som bor i Göteborg, eller i närområdet, som är intresserad av en trädgårdskonsultation och som är intresserad av en konsultation av sitt företag. När det gäller företag kan det vara en mindre verksamhet som du driver i en del av ditt hem, en butik eller kanske ett kontor.


Är du intresserad? Kontakta mig på ansi_72@hotmail.comVar bor du?

I hemmet är det bra att arbeta med symboler för att förstärka de områden i livet som man vill ska fungera bättre. I Feng Shui använder man baguan för att se vilka områden av hemmet som representerar vilken livsaspekt vilket gör att man kan arbeta med symboler för det specifika området tex i området för relationer kan man använda bilder, antingen egna fotografier eller vackra tavlor av lyckliga par, eller man kan använda figurer som symboliserar kärlek och tvåsamhet.


Men har du tänkt på vilken symbolik som finns i vart du bor? Vad heter gatan du bor på? Var härstammar namnet ifrån? Har det någon särskild betydelse, och ger den positiva eller negativa associationer?


Eller har du tänkt på vilken kraft det ligger i ortsnamnet?

Hur skulle det tex kännas att säga att du bor i Rövhålet? Eller i Dödsriket? (ja, det finns faktiskt en by i Sverige som heter så) Vilken symbolik för det namnet med sig till de som bor där?Och känn vilken skillnad att säga att du bor här

När jag bodde i Halmstad i mitten av 90-talet tycktet jag att det lät så fint med detta namn som en stadsdel heter.Drömmen om landet

Jag har precis sett det näst sista avsnittet av Drömmen om landet på SVT 1. Serien handlar om fyra storstadsfamiljer som för en sommarmånad byter sitt storstadsliv mot sin dröm om att leva ett enklare liv på landet.


De medverkande är dessa:


 

Familjen Borgström som provar på att vara storbönder med många mjölkkor, kalvar, nykläckta kycklingar. Det är delade meningar i familjen om vad de tycker om detta liv där man går upp klockan fem varje morgon för att ta hand om korna och mocka. Livet på en bondgård är ofta ganska tungt och hårt arbete.

 

 

Familjen Fouren med två barn tar sig an gästgiveriet i Tjällmo, som ligger i Motala kommun. Gästgiveriet har varit stängt en tid och nu är det deras uppgift att försöka få fart på det igen. De inleder med att bjuda dit hela bygden på pubkväll och har även trädgårdscafé som dottern känner stort ansvar för. Den här familjen verkar ha tagit till sig mycket av lantlivet, och i detta avsnitt pratar de lyriskt om ortsborna som tagit dem till sina hjärtan och stöttat dem i deras uppgift. Mamman i familjen pratar också om att hon känner sig lugnare och mer närvarande, även om arbetet med att driva gästgiveriet kräver en hel del. Hon tycker också att relationen med barnen har förbättrats genom att vara mer med dom, både när det gäller kvantitet och kvalitet.

 

Familjen Ekberg-Jonson ska under fem sommarveckor driva en sommarkrog på Gotland. När det gäller sommarverksamheter ställer det höga krav på hög lönsamhet under ytterst lite tid för att bära kostnaderna under hela året. De har svårt att få människor att komma till krogen, och bygger, fixar och försöker på olika sätt göra krogen mer lockande.

Slutligen är det familjen Yourstone som driver en båtmack i Stockholms skärgård. Mamman är en Stureplanstjej som i början försöker flytta Stureplan till skärgården men får lägga undan en del planer då det visar sig svårt att förvandla en mack i skärgården till något thailändskt med Ibiza-stuk :)I slutet av programmet söker de nya familjer som vill förverkliga sina drömmar om landet denna sommar. Är du intresserad finns mer information på SVT:s hemsida.


Dottern och jag förälskade oss i Österlen när vi var där förra sommaren, och speciellt en kombinerad affär och trädgårdscafé och skulle kunna tänka oss att driva något liknande. Ett fint B&B kan vi också tänka oss ;) Eller varför inte en charmig lanthandel med tillhörande café som i ett reportage i nya numret av tidningen Livet på landet. Tror banne mig jag ska skicka in ett brev och vem vet, nästa år vid den här tiden kanske ni kan se mig och dottern i vårt liv på landet någonstans längs Skånes kust :)


Eller så kan jag tänka mig ett liv på landet med att ta hand om djur, men jag tror inte ett vanligt bondliv med kor skulle passa oss. Däremot skulle jag kunna tänka mig att vara hästbonde. På Gotland finns det ett ställe där de tar hand om hästar som blivit vanskötta och ger dem en ny chans. Det skulle vara ett ställe jag hade gillat att vara på.


Ego ;)

Detta blir ett väldigt egoinlägg ;) Jag vet att det är många släkt och vänner som läser min blogg och som jag inte träffar så ofta, och när jag tittade igenom datorn hittade jag flera bilder av mig som dottern tagit när vi varit iväg på olika saker. Så här tänkte jag bjuda på lite bilder på mig själv, och så kan ni se min klädstil också ;)


Min vinterjacka från Odd Molly som jag använder varje dag vintertid, när det är kallt. Under har jag ett reafynd från Odd Molly som jag gillar, men tyvärr fanns det brister i kvaliteten på den jag köpte först som sprack i en söm, men jag fick bytt till en ny och den har hållt bra. Den röda koftan har jag köpt i en billig affär, men jag har sett likadana på olika ställen, till väldigt skiftande priser. Stövlarna jag har på fötterna är ett par varma, gosiga från Vagabond, men de är lite stora på mig så de ska nu säljas. Om någon av er är intresserad och har stl 38-39 hör gärna av er :)

Fotar gör vi en kall vinterdag vid Hovås havsbad.

 

Mindre kalla dagar har jag gärna min marinblå ulljacka från Odd Molly eller en vit ullkappa från H&M, beroende på vad som passar bäst till det jag har på mig. Här har jag en Lovely Knit i ull från OM, som jag använder ofta, ofta vintertid då den värmer så gott. Under det har jag en vit tunika från Lindex till ett par mörka stretchjeans från Kapp-Ahl. Min klädstil är en blandning av dyrare plagg och billigare från de stora kedjorna.

Jag tycker denna jacka är så vacker i ryggen, och jag får ofta komplimanger när jag har på mig den. En feel-goodjacka :)

Här är vi på väg upp i skogen som vi har precis utanför knuten från vår lägenhet. Så skönt att bara kunna gå rätt ut från dörren och direkt ut i skogen. Här kan jag promenera runt i timmar, vilket jag ofta gjorde när vår hund levde.

 
 

En skridskoutflykt som slutade med en promenad och en picknick istället för sjön var inte plogad. Då får man passa på att spexa lite istället ;)

 

 

Denna vinterjacka var för övrigt en av de saker som jag sålde på marknade i lördags, då den tyvärr mest blev hängande på vintern. Då gör den bättre nytta hemma hos någon annan :) Överdragsbyxorna får kanske flytta på sig till nästa vinter, för de har bara blivit använda vid detta enda tillfälle.

 När det blir lite varmare åker vårjackan fram. Denna är från favoritmärket Odd Molly. Egentligen  var jag ute efter kappan i samma serie i denna färg, men hittade den inte utan det blev en jacka istället, vilket jag känner att jag har mer nytta av än en kappa. En tidig vårdag vid havet kan det ändå vara lite kyligt.Ibland missbedömer jag temperaturen, och vill att det ska vara mer vår än vad det är. Här var vi och såg på när kossorna släpptes ut på bete i april förra året, och jag valde jeansjackan vilket var i kallaste laget. Mina vårjackor är dessa två, och en virkad kappa från Odd Molly.


 

Sommardag i Slottskogen och Botaniska trädgården. Hela min outfit kommer från Lindex; jeansshorts, vitt linne och blå kofta.

 Egen grönsaksodling står på önskelistan när jag hittar mitt drömhus på landet, och gärna så här välskött ;)
En dag vid havet. Vi har skogen precis utanför dörren och havet på cykelavstånd. Det bästa av två världar :)


Detta blev ett riktigt egoinlägg ;) och en dokumentation av vad dottern och jag gjort tillsammans. Hon gillar att fota och när vi åker iväg någonstans följer kameran ofta med.


Bryggliv. Här trivs jag bra. Att sitta och titta ut över havet ger mig lugn i själen.

 

 


1-minutsregeln

Ett sätt att skapa mer ordning hemma är att använda sig av 1-minutsregeln. Det innebär att allt som inte tar mer än 1 minut att genomföra är det bättre att göra direkt istället för att lägga det åt sidan till en annan gång.


Det går tex lika snabbt att hänga in jackan i garderoben som att slänga den på stolen i hallen.
Det går lika snabbt att ställa in disken i diskmaskinen direkt istället för att ställe den i diskhon så länge.
Istället för att lägga papper åt sidan, sätt in det i pärmen direkt.
När du har använt en sak går det lika fort att lägga tillbaka den på sin plats på en gång istället för att först lägga den på bordet och först vid ett senare tillfälle återbörda den till sin rätta plats.


En annan viktig aspekt är att organisera hemmet på så sätt att alla saker har en bestämd plats. Om varje sak har en plats där den hör hemma vet du direkt var du ska lägga den, vilket gör att det går snabbare än om du varje gång måste fundera på vart den ska vara. Det gör också att allt går fortare att hitta när du behöver det ;)


Att börja tänka enligt 1-minutsregeln minskar röran hemma väsentligt. Om du börjar göra saker direkt när du tänker dem, eller lägga saker på rätt ställe direkt, blir resultatet ett hem med färre saker som flyter omkring. Högar med saker som man slänger ifrån sig drar ofta till sig mer röra, och ganska snart har det blivit en del av hemmet där energin, chi, har stagnerat. Men att inte tillåta att det skapas röra ger chi möjlighet att röra sig fritt runt i hemmet. 
Bild från TV4 Rent hus 

Bye Bye

Vad härligt det är att säga hej då till massa saker som bara funnits i hemmet länge utan att jag reflekterat något närmare över varför.


 

Idag säger jag hej då till dessa saker: en vit hurts i plåt från IKEA. Den översta lådan har inte kunnat öppnats på ett bra tag då den fastnat i något, och när jag gick igenom de övriga lådorna insåg jag att mycket kan jag kasta, en del lade jag i lådan på skrivbordet (sådant som jag vill ha nära när jag sitter och jobbar) och andra saker har jag lagt i skåpet i vardagsrummet. Tidskriftssamlaren åker ut då jag numera inte sparar på massa tidningar som jag gjort tidigare. Jag har haft flera årgångar av Allt i hemmet och av Lantliv hemma, men jag går igenom alla mina tidningar, klipper ut det jag vill spara och sätter in det i pärmar istället. På så sätt kan jag plocka fram mina pärmar och vet att allt som sitter där i är sådant jag gillar och inspireras av, istället för att bläddra igenom tidningar med massa information jag inte är intresserad av.

 

I helgen har ganska många saker fått lämna vårt hem. Igår hade de barnmarknad igen, de brukar vara två gånger per år, och även denna gången hade vi lämnat in lite saker som vi vuxit från, även om det inte var så mycket saker som vi har haft tidigare. Det är ju inte så mycket saker som kommer in längre, så flödet av saker i vårt hem är mindre.

 

Igår möblerade jag om lite också, och tömde dotterns garderob för att flytta den till en annan plats. Jag vill ljusa upp vår hall och göra den mer välkomnande samtidigt som vi behöver förvaringen. När garderoben var tömd passade det även bra att torka ur den och sen gå igenom allt innan det fick ta plats igen. Det resulterade i att en hel del saker rensades ut. Pengarna vi fick från marknaden igår fick dottern det mesta av. Min tanke var att hon kan använda dem för att förnya sin garderob till våren, men hon vill hellre köpa en webkamera :)

 

Igår råkade katterna även ha ner en spegel här, som gick sönder. Spegelglaset åkte i soporna, men själva träramen som var ornamenterad limmade dottern ihop igen. Den ska vi måla vit och använda som fotoram istället. Jag har även tagit bort en del tavlor och bytt plats på vissa.

 

Jag vill ha mer ljus i mitt hem, mer öppna ytor, mer tomma ytor. Jag har mycket eld i mitt hem med alla katter som far omkring överallt (plus att jag har mycket eld i min personlighet) och för att dämpa det har jag tillfört en hel del jord för att få en lugnare känsla. Men nu känner jag att det blivit lite för mycket jord och det behövs mer av metallelementet för att balansera jorden. Metallelementet finns bla i den vita färgen och jag känner ett behov av att ta in mer vitt.

 

När jag tittar i inredningar som jag genom åren klippt ut och samlat i mina pärmar så går de flesta i ljusa naturtoner, mycket vitt och beige. Det är lugnande färger som inte är påträngande. Det gör att rummen blir vilsamma att vistas i, och det är precis det jag eftersträvar i min inredning.


Bra byte

I min garderob har jag en hel del Odd Molly-kläder för jag gillar deras design. Jag tycker kläderna är vackra och jag känner mig fin i dom. Tyvärr är det inte alltid kvaliteten motsvarar det höga priset. Häromdagen hade jag på mig en sidenklänning jag köpte för ett drygt år sedan. Jag gillar den, men den var ändå inte riktigt jag på något sätt, vilket gjort att jag bara använt den en dryg handfull gånger.


Jag sitter på ett möte och tittar ner på min arm och såg att tyget börjat bli nött lite varstans och det var på väg att bli hål över hela tyget. Efter jobbet igår åkte jag förbi butiken för att reklamera (jag sparar alltid kvittot när jag köpt något som är lite dyrare) och det var inga problem. Det var bara att välja något annat istället ;)


Då jag nästan aldrig går i affärer längre var det riktigt roligt att titta igenom alla vackra plagg och jag hade med mig massor till provhytten, och bland de kläderna jag provade fanns denna:
Denna tunika har jag varit ute efter i just den här färgen rätt länge, och så hängde det en enda i affären och den var i min storlek, så det var ganska givet vilket plagg jag skulle byta sidenklänningen mot. Så detta är vad jag har på mig idag, med ett par jeans och ett par ljusrosa Converse (trots att det regnar idag, för det ger mig så härlig vårkänsla när fötterna inte väger något och jag studsar fram :))

Bloglovin

Nu har min webredaktör, läs dottern, fixat så ni kan följa min blogg via Bloglovin. Klicka på länken

Följ min blogg med Bloglovin
Bortsorterat idag

I mitt kök har jag som mål att bara ha saker som jag använder regelbundet, och jag rensar lite då och då. Själva rensandet är en process som får ta den tid det tar. Det är svårt att gå ifrån att ha massor av saker i skåp och lådor till att endast ha det jag behöver, och inget mer. För varje gång jag går igenom mina köksskåp åker något ut.


 

Dessa saker åker ut den här gången. Gratängformen gillar jag, men jag insåg att jag numera bara använder den en gång per år, och det är till jul när jag gör Jansonns frestelse. En Janson som jag dessutom är ensam om att äta, så till nästa jul gör jag den i en annan form, och kanske mindre än vad jag har gjort tidigare.


Vissa saker funderar jag inte ens över, utan de bara finns där, men när jag såg Lantmännens reklam på TV om hur olika mattrender kommer och går och de står och wokar kom jag att tänka på min wok, och hur ofta jag använder den. Jag insåg att wok var något som var ett "måste" på 90-talet, men jag wokar ju nästan aldrig, och om jag skulle vilja göra det någon gång funkar min traktörpanna lika bra, så den åker ut.


Nästa sak som ligger risigt till hos mig är alla tallrikar och skålar jag har. För ett tag sedan hade jag fyra olika uppsättningar av tallrikar, men en har jag sorterat ut redan, en har jag ställt åt sidan ett tag för att se om jag saknar och de andra två ska jag ha kvar - en vit, rustik med mönster av saker från havet som jag tycker mycket om och så mina rosa Matteustallrikar. Så dessa gula IKEA-skålar är helt överflödiga.


Något jag har alldeles för mycket av hemma är ljusstakar av olika slag. Jag tänder inte så ofta ljus, dels för att jag har alla katter och vill inte att de ska bränna sig eller välta ljus så jag väljer mina stunder när de antingen sover eller är i ett annat rum, så jag kan göra mig av med flera ljusstakar som bara står som "prydnader". Oanvända.

Sen åker några burkar ut, några udda glas och så har jag sorterat bort min picknickorg som jag köpte för många, många år sedan. Jag hade en romantisk tanke om sköna utflykter med god mat, men dels har vi inte picknick särskilt ofta, och när vi har det tar jag ändå inte korgen för den är otymplig och rymmer inte särskilt mycket.


Nästa gång jag går igenom mina köksskåp åker nog fler saker ut. Jag vill få ner det till endast saker jag gillar och som användes relativt ofta, en gång per år är för sällan för att försvara sin plats. Av den anledningen har våffeljärnet rensats ut vid ett tidigare tillfälle, men snart är det våffeldagen och då vill jag ha våfflor. Jag får väl se till att bli bjuden någonstans eller gå på ett våffelcafé ;)

 

 


Glädje

Igår jobbade jag, trots att det egentligen var min lediga dag. Jag fick en förfrågan om att göra något som jag tycker är så roligt, så självklart tackade jag ja :)


Jag jobbade med en arbetsgrupp på 30 personer hela dagen. Målet är att de ska fungera bättre som grupp och jobba bättre tillsammans. Jag har för några år sedan certifierat mig hos en av världens främsta forskare inom gruppsykologi och grupputveckling, och det är så roligt att arbeta med grupper. Planeringen för dagen bestod i att de fick lära känna varandra lite bättre, främst hur de fungerar i arbetssammanhang. De fick göra olika övningar under dagen för att klargöra sin vision och sina mål.


Jag älskar att arbeta med sådana uppdrag, och skulle kunna tänka mig att göra det på heltid, även om det tar mycket energi att genomföra en sådan dag.


Är det någon av er läsare som är intresserad av att ha en dag med era anställda för att skapa mer effektiva arbetslag så hör gärna av er för mer information. Min mailadress är ansi_72@hotmail.com


När dagen var slut fick jag en superfin bukett tulpaner som nu tronar på mitt köksbord


 

Tulpaner är en favoritblomma vid denna tiden på året. Det enkla är ofta det vackraste, och rosa är en favoritfärg. En enkel bukett blommor i en enkel glasvas - det behöver inte vara krångligare än så för att lysa upp ett helt rum. Mitt kök går i ljusa natrufärger som beige och vitt med grågröna trämöbler. Tulpanerna ger både trä och eldenergi till köket och får rummet att kännas mer levande.


Lekrum för katt

 

I boken Din katts hemligheter läste jag kapitlet om innekatter extra noga då mina katter är innekatter. Om man bor så till att man inte kan släppa ut sin katt fritt utan att oroa sig för att de ska bli skadade kan det vara en bra idé att ordna en lekhage utomhus.


Jag har en liten remsa trädgård på framsidan som vi i princip aldrig använder. Där har jag ett litet cafébord med två stolar som jag bara använder någon gång ibland för att äta frukost på sommaren då det är östläge. Där har jag också fågelbord och förvaring av våra utomhusleksaker som tex boccia, krocket, badmintonrack osv. I övrigt är det ett outnyttjat område som dessutom har en dörr direkt ut från dotterns rum. Där har jag tänkt göra iordning en lekhage till mina katter.


I boken fick jag massor av tips på hur man gör en stimulerande, men samtidigt estetiskt tilltalande, lekhage. Det blir en träkonstruktion med plattformar, avsatser och ramper där katterna kan klättra, vässa klorna och balansera omkring högt upp sådär som katter gillar. I boken beskriver författaren hur de byggde en sådan lekhage till en uttråkad innekatt som börjat kissa på olämpliga ställen. Där fanns det även krukor med gräs och örter (kattmynta är mina katter helt tokiga i) och en vattenfontän som de kan leka med länge. Det fanns även flera sol- och vindskyddade liggplatser. En Feng Shui plats för katter helt enkelt ;) Lekhagen hade ett svagt sluttande tak gjort av regntåligt material så inte underlaget blir blött


Här kommer hennes tips


* Ett golv av cement eller trädgårdsplattor gör att hagen kan användas året runt


* Den bästa inhägnaden är stolpar av miljövänligt tryckimpregnerat trä med ståltrådsnät emellan


* Om lekhagen vätter åt söder måste man se till att katten får skugga någonstans


* Taket bör vara täckt av ett regntåligt material som skydd mot dåligt väder


* Lekhagen kan byggas mot husväggen som ev förses med kattlucka


* Det bör finnas en grind så man lätt kan komma in och göra rent


* Lekhagen behöver inte vara så stor utan utnyttja istället höjden genom att bygga träplattformar och avsatser


* Stockar och träramper gör det lätt för katten att nå avsatserna


* Ställ in krukor med gräs eller andra kattvänliga växter i lekhagen


* Om det finns plats kan man installera ett vattenspel. Katten måste i vilket fall som helst ha tillgång till en vattenskål


* En kattlåda med huv bör finnas så katten kan uträtta sin behov


Så nu är jag väldigt taggad att bygga en sådan på vår framsida så katterna kan gå ut och få sol, frisk luft och känna dofter utan att riskera att bli skadade (vår förra katt blev påkörd av en granne :( )


Har du katt kan jag rekommendera denna boken som ger massor av bra tips!TänkvärtHan är rätt så smart den där lilla Puh-björnen ;) Om ni inte har läst Nalle Puhs lilla bok om Feng Shui kan jag rekommendera den. Han har många träffsäkra, enkla och kloka saker att säga.

För vem?

De senaste veckorna har jag pratat med tre olika vänner (som inte känner varandra) och alla tre berättar om arbeten som upptar all deras tid, och där de har en arbetstid som vida överstiger 100 %. Arbetsgivarna förväntar sig helt enkelt att de satsar så mycket av sin tid och sin energi.


För vem undrar jag då? En vän arbetar redan ca 60 timmar per vecka, men arbetsgivaren tycker inte att det är tillräckligt, utan väntar sig att hon ska lägga in ca 20 timmar till, för att komma upp till den nivå de förväntar sig av sina anställda. En annan vän arbetar redan heltid, är ensamstående mamma och utöver det har hon ytterligare ett jobb som tar många timmar i anspråk. En tredje vän arbetar på tre olika ställen, och tillsammans utgör de ca 150 %. Hon har två små barn hemma.


Alla tre vittnar om en orimlig arbetsbörda, ett arbete som är stimulerande när det gäller arbetsuppgifter, men som de inte mår bra av. De känner sig konstant stressade, arbetsuppgifter ligger i högar och väntar på att bli gjorda och ger ständigt dåligt samvete. Barn och familj klagar över att arbetet tar för mycket tid. Att fortsätta i det tempot innebär att det bara är en tidsfråga tills kroppen säger ifrån. Är det värt det? En del arbetar mycket för att tjäna bra med pengar, men paradoxalt nog har de inte tid att använda dessa pengar till att göra något meningsfullt utan många gånger används dessa pengar till konsumtion istället. Konsumtion för att döva det dåliga samvetet. Konsumtion för att få en kick. Konsumtion som kompensation för något annat.


För vem arbetar vi så mycket? Vad vill vi uppnå med det? Är det för att få bekräftelse, känna att vi bidrar med något meningsfullt eller är det så arbetslivet ser ut idag om man vill ha intressanta och utvecklande arbetsuppgifter?


Nej, jag ställer inte upp på det! Att gå ner till 80% i arbetstid är det bästa jag har gjort på länge. Jag får visserligen 5000 kr mindre varje månad, men det är det värt. Min ambition är faktiskt att gå ner ännu mer, och arbeta 60%. Jag vill arbeta tre dagar i veckan, och dessa tre dagar vill jag arbeta med något som ger mig mening och där jag känner att jag gör skillnad. Men arbetet är inte allt, och får inte bli allt. Det finns så mycket mer i livet som jag vill hinna med!


Mina vänner har alla tre bra jobb, arbetar med intressanta saker, men måste det innebära arbetsveckor på 80 timmar? Kan man göra samma arbete på 25 timmar per vecka? Jag tror det, men jag har valt bort att arbeta med en del saker som intresserar mig för jag tycker branschen överlag har helt sjuka tankar och ideal när det gäller arbetstid. Det förväntas att man ska arbeta jämnt, och arbetsdagar som sträcker sig till midnatt är inte alls ovanligt.


Idag gör jag mycket av de arbetsuppifterna, men på bråkdelen av tiden. För vem arbetar vi så mycket??

Feng Shui-konsultation

Jag håller på att packa väskan för att åka på Feng Shui-konsultation


 

Ett block med både linjerade papper och rutat papper, kompass, penna och pekare för att mäta currylinjer ska med.


Idag bär det iväg till vackra Onsalahalvön, men det fina soliga vårvädret som vi hade i morse har tyvärr försvunnit, precis som det gjorde igår.


Hoppas ni har en skön söndag!


En nedkopplad kväll

Inspirerad av boken Nedkopplad jag lånade på biblioteket i veckan där hon skriver om en effekt av att leva utan teknik ett halvår var att familjen kom varandra närmare, pratade mer och började umgås med varandra istället för att sitta framför varsin skärm, ville jag ha en nedkopplad kväll tillsammans.

Fredagsmys är väl något som de flesta familjer har nuförtiden men vad innebär det egentligen? Hos oss, som hos så många andra blir det tacos framför tv:n där vi ser en film eller något annat och när vi ätit upp maten tas godiset fram.

Igår kväll började likadant, tacos, Simpson på tv men sen kände jag att "nej nu stänger vi av". Datorn stängdes av så vi slapp höra surret, tv:n stängdes av och det blev tyst. Vi fick en helt annan möjlighet att prata med varann om allt möjligt. Men helt enkelt var det inte. När varken dator eller tv fick användas letade dottern febrilt efter min i-phone men den hade jag lagt på en annan plats än den brukar ligga.

Vi hade en jättemysig kväll och la osa tillsammans på sängen och pratade tills jag somnade. Märks att vi blivit äldre ;)


På mitt nattduksbord

När det gäller böcker och läsning är jag expert på att splittra mig själv mellan flera olika, och jag håller ofta på i flera böcker samtidigt. Det är inget jag rekommenderar, och jag känner mig själv både splittrad och lite stressad av det.


Men jag börjar läsa en bok, i detta fallet Stora boken om Feng Shui av Cassandra Eason, och tycker den är sådär intressant. Ibland skriver hon bra saker, men boken saknar bilder och att skriva om Feng Shu med enbart text tycker jag blir rätt tråkigt. Bilder kan ibland säga mer än tusen ord.

Och när jag kommit en bit i boken åker jag till biblioteket för att lämna tillbaka ett par böcker. Jag intalar mig själv att jag inte ska låna några nya böcker då jag har flera hemma som jag inte läst och det blir ett stressmoment att inte hinna läsa klart böckerna innan de ska lämnas tillbaka alternativt inte hinna läsa böcker som jag har köpt och som står i min bokhylla och väntar på att bli lästa. Men så faller min blick på en bok som ser sååå intressant ut. Jag börjar bläddra i den, och ser att flera kapitel passar mig som handen i handsken. Jag börjar läsa lite på biblioteket och det slutar med att jag lånar med mig den hem.


 

Vicky Halls är beteendevetare med specialinriktning på katters beteende och hon har i varje kapitel fokuserat på olika saker som innekatter, skygga katter, aggressiva katter, bandet mellan människa och katt och jag läser de kapitel som tilltalar mig mest först, men har fortfarande några kapitel kvar. Då kommer ett mail från biblioteket om att en bok jag väntat på länge har kommit och jag måste hämta den snarast.

 

 

Denna boken beställde jag för flera månader sedan och tycker det verkar så intressant med denna australienska familj som bestämmer sig för att leva utan teknik i ett halvår. Susan Maushart har tre tonåringar som hon tycker allt mer stirrar framför sig med en tom blick på en dator, i-phone, spel och det finns ingen egentlig kontakt mellan familjemedlemmarna. Hon bestämmer att de ska ta bort all teknik som TV-apparater, datorer, mobiltelefoner, plattänger osv i ett halvår. Hela idén tilltalar mig så denna boken var jag så nyfiken på att jag inte kunde lägga den åt sidan och vänta tills jag läst ut de andra utan jag kastade mig över den direkt.

 

Men nu ska jag inte påbörja någon mer bok innan dessa tre är utlästa ;) Och biblioteket ska jag bara lämna in böcker på nu en period!


Böcker, och tidningar, är min akilleshäl. Jag är intresserad av så mycket och jag slukar gärna information om både det ena och det andra (och samtidigt går jag en utbildning där jag ska läsa 3000 sidor plus Feng Shui utbildningen *puh*) Men ibland måste jag börja sålla lite i allt informationsflöde. Kanske jag blir så inspirerad av Susans bok att jag gör vissa förändringar när det gäller teknik här hemma också. Jag framförde tanken till dottern igår kväll när hon satt djupt försjunken i min i-phone. Hon fnös åt idén och flyttade sig till datorn och Facebook istället så idén mottogs inte med jubel direkt, men det gjorde inte Susans tonåringar heller till att börja med!


Veterinärdag

Imorgon är en riktig veterinärdag då hela tre katter har inbokade tider. En ska iväg och bli kastrerad, en ska på efterkontroll då det är en vecka sedan hon blev kastrerad och de ska se om såret läker som det ska och en tredje ska få sin andra vaccinationsspruta.


Känns som jag börjar få klippkort till veterinären :) Den som ska bli kastrerad imorgon har nu blivit instängd själv i köket då hon ska fasta tills imorgon, och jag hör hennes klagande jamande och tycker synd om henne. Men då hon börjat löpa och kryper omkring och urrar och stryker sig mot allt och alla är de andra katterna ganska irriterade på henne och jag vill att hon ska ha det lugnt innan hon ska till veterinären, så då får det bli en natt i ensamhet.

Tröööött

Åh vad trött jag är idag! Klockan två började en av de små, halvvuxna katterna, att jama och låta, väckte de andra som sov gott och så var det full låda i två och en halv timme! Ingen kunde sova i det larmet (eller iallafall ingen som befann sig i samma rum, läs: jag! Dottern och två katter sov gott i hennes rum)


Framåt fem började alla lugna ner sig och det blev tyst. Då lägger sig en av ungarna och rullar något frenetiskt på mattan i hallen, samtidigt som hon urrade och lät massor, så någon mer sömn blev det inte tal om. Jag tror att vi har ytterligare en katt som börjar bli könsmogen och det är dags att boka veterinärtid igen, och så får vi en ny "trattkantarell" här hemma. Precis lagom när en börjar läka, och få ta bort tratten, är det dags för nästa. Två till har vi som ska kastreras. Sen är det klart!


Turligt nog är jag ledig idag, så efter städning och stortvätt i tvättstugan tänker jag lägga mig och ta det lugnt, och kanske ta en tupplur efter maten.


 

Eller så kanske jag är så trött att jag somnar mitt i maten ;) Så söt bild, tycker jag.


Senast lästa bok

Både dottern och jag gillar Sophie Kinsellas böcker, och har alla i Shopaholicserien hemma plus de andra hon har skrivit. När jag såg att Irene läst denna bok av Kinsella, som jag inte hört talas om innan erbjöd hon mig att skicka den till mig mot portot. Det nappade jag naturligtvis direkt på, och förra veckan damp den ner i brevlådan. Supersnabbt. Så när jag satt i schäslongen i fredags kväll med en nyopererad katt med tratt som bara ville ligga nära, nära och spinna så fick boken göra mig sällskap.
Dubbelbokat handlar om två familjer som behöver komma bort från sitt liv i England ett tag, och ovetandes om varandra får de låna ett hus i Spanien. De ser fram emot att få en vecka i lugn och ro, och kanske komma varandra lite närmare. Men det blir en hel del förvecklingar då det visar sig att båda familjerna  är inbokade samma vecka, och det visar sig att de har flera beröringspunkter än man kan ana.


En lättsam och lättläst bok, fast dottern blev lite besviken att hon inte heter Sophie Kinsella egentligen, utan det är en psedonym. Hennes riktiga namna är Madeleine Wickham, och hon har gett ut böcker i det namnet tidigare.

Beroende av Facebook?
Är du beroende av Facebook? Enligt en ny svensk undersökning använder 4,5 miljon svenskar Facebook, och kvinnor är på Facebook i genomsnitt 1 timme och 20 minuter per dag, medan män är ca 1 timme.  I snitt loggar vi in sex gånger om dagen.


Studien visar att de som använder Facebook mer än andra är mindre lyckliga, särskilt kvinnor mår sämre ju mer tid de lägger på sin sida och mest de som är lågutbildade och lågavlönade. En teori är att det beror på att de jämför sig med andra. Andra verkar leva ett lyckligare liv då det ofta är när man är på en rolig fest, umgås med vänner, är på restaurang, reser och andra tillfällen som många lägger upp bilder på sig själva. Det skapar en illusion av lycka, och att andra lever roligare liv än man gör själv. 


Att jämföra sig med andra är något som vi mår sämre av, då vi känner oss mindre lyckade själva. Lyckoforskningen har visat att vi mår bättre av att sluta jämföra oss med andra, då det alltid kommer finnas någon som är snyggare, rikare, gladare, har mer vänner, snyggare kläder, bättre bil, större hus, mer fritid - eller vad det nu är vi jämför med. Det enklaste för att öka lyckan är att vara nöjd med det man har.Själv har jag slutat lägga upp statusuppdateringar på Facebook, utan lägger mest ut sådant jag vill dela med andra, gärna sådant som ligger mig varmt om hjärtat som att stöjda djur. Mina senaste inlägg har handlat om WSPA och Forska utan djurförsök.

SjälvkänslaFin text och en fin bild. Ett enkelt sätt att beskriva självkänsla: att våga känna efter vad som känns rätt för just dig, och sen våga följa den känslan. Enkelt, men ibland så svårt! Att inte välja utifrån vad andra tycker, eller vad andra ska tänka, eller vad andra förväntar sig - utan att bottna i dig själv!

Mina Feng Shui-böcker

 

Jag är på gång att rensa mer bland mina böcker, och här är mina Feng Shui-böcker. Jag tänkte läsa igenom dem och se vilka jag vill behålla, och vilka jag är färdig med. Just nu hålle jag på att läsa Stora boken om Feng Shui av Cassandra Eason, och den kommer jag nog lämna vidare när jag är klar med den. Det är alltid roligt att läsa böcker av olika författare och se hur de lägger upp boken och hur de skriver om de olika delarna, men denna boken har inga bilder och det tycker jag är så tråkigt.


Nöjd ;)

Vilken tillfredsställelse när jag väljer att göra saker istället för att skjuta upp dem (och varför kan jag inte lära mig det och aldrig mer skjuta upp saker, utan göra dem direkt?) ;)
Allting var ju förberett (för några dagar sen *hm*) så nu tog jag tjuren vid hornen och satte mig vid symaskinen, och en dryg timme senare var jag klar! Det var inga stora saker - en tunika jag tyckte var lite för vid och som jag köpt sidenband till för att knyta i ryggen á la Odd Molly, en underklänning där en av volangerna hade lossnat och behövde sys fast igen, en Odd Molly-tunik där tyget spruckit strax över dragkedjan i sidan och så en OM klänning där tyget var väldigt skört och där det också spruckit i sidan (där måste jag även förstärka med vliselin senare). Det som gjort att jag skjutit upp det har varit känslan av att det är jobbigt. Jobbigt att plocka fram alla saker och så behöva trä om symaskinen varje gång då färgerna på kläderna var olika.


Och så krävde det inte mer än en timmes insats av mig. Av bara farten passade jag även på att laga hål på ett par stickade strumpbyxor. Inget slit och släng här, utan går det att lagas så lagar jag, men när de rear ut vintersaker är det dags att fylla på med nya till nästa höst. Planering ;)

Ny soffa?

Jag gillar vår soffa men efter tolv år börjar den se lite sliten ut. När dotterns pappa var här en gång och satt i soffan lossnade plötsligt sitsen från karmen så numera vilar ena delen av soffan på en sten. Klädseln har naturligtvis fått en del stryk då vi har bott med djur i alla år, och speciellt katter tycker ibland att tygklädslar är perfekta ställen att vässa sina klor på.


Jag börjar också bli lite trött på den beiga färgen. När vi köpte soffan köpte jag även ett extra överdrag i rött, så vi kunde byta färg för att variera, men den röda färgen tröttnade jag på för några år sedan och försökte färga den mörkt blå, vilket inte blev så lyckat så den är kastad för länge sen. Den mjuka kvaliteten på tyget är skönt för oss att ligga i, men inte det mest praktiska när man har djur då det drar åt sig all päls.


Däremot är vår soffa väldigt skön att både ligga och sitta i. Den är djup så man kan ligga bekvämt för att se en film eller läsa, vilket jag gillar.


Så nu är frågan - köpa ett nytt överdrag till den soffan vi redan har (och hitta en snickare som kan laga sitsen, även om det funkar bra med en sten :)) eller köpa en ny soffa? Jag vill gärna ha en ljus soffa där jag kan variera känslan efter årstiden med kuddar i olika färger alternativt en pläd.


På Bemz har de lösa överdrag att köpa i alla möjliga tyger för strax under 3000 kr då vår soffa kommer från IKEA, men har utgått ur sortimentet där för länge, länge sen.

 

En annan IKEA-soffa jag alltid gillat är Ektorp, även om den inte är lika djup som vår nuvarande soffa. Kanske en hörnsoffa där vi kan slänga oss i varsitt hörn och ha det skönt.

 

Eller kanske en helt ny soffa? Jag gillar Howardmodellen som också är en skön, inbjudande soffa och det är viktigt för mig :)

 

 

Den här känslan gillar jag.

 

 

Och så här ser vår soffa ut idag. Hm, frågan är vad som kommer funka bäst för oss och vad vi blir mest nöjda med.....


Kärlek

Det här är vad jag har brevid mig när jag sitter och bloggar ;)


På mitt lilla, lilla skrivbord (ett nytt står på önskelistan, gärna ett i äldre stil och vitt) får det plats två stycken katter

 

 

Den lilla tvättar den stora, som spinner högt av njutning (så rogivande och en så skön start på dagen)

 

 

Efter en stund tar hon en skutt från skrivbordet över till soffan, där en av hennes syskon ligger och då börjar ett riktigt tvättkalas då de båda två ska tvätta den andra, och de tvättar frenetiskt

 

För att sedan somna om igen, tätt ihop 


En gammal bild på min hund som är död sedan två år tillbaka. Han såg sig själv som dotterns beskyddare och vaktade gärna hennes vagn när hon var riktigt liten.


Igår kom dottern hem, efter att ha varit hos sin pappa i två veckor så det är snart dags att väcka henne och baka scones till frukost, innan vi bestämmer vad denna dag ska innehålla. Kanske jag äntligen kommer till skott och tar fram symaskinen och lagar några saker som har hängt i en evighet. Det är ganska lätta, och snabba, insatser som krävs, men ibland är jag expert på att skjuta upp saker, fast jag säger till mig själv att jag lägger mycket mer energi på att tänka på vad jag ska göra än att faktiskt göra det. Jag har förberett genom att ställa fram symaskinen i köket tillsammans med syskrinet. De fyra plagg som ska lagas hänger framme och det är egentligen bara en söm här och en söm där som krävs, så idag ska det bli gjort. Det känns ju så gott när jag är klar med sådana där surdegar som följt mig ett tag, och som jag skjutit upp att göra alldeles för länge! 


När jag är ledsen

Det kom en fråga i kommentarerna häromdagen om vad jag gör när jag är ledsen. De senaste veckorna har jag varit ganska ledsen, så jag ska berätta vad jag gör då.


För det första så vet jag att det är en del av livet att det ibland händer saker som man blir ledsen av, och att oavsett hur tungt och hopplöst det känns i nuet så går det över. Det är inte för evigt det känns så jobbigt som det gör när man är mitt i det. Att veta det gör det lättare. Sen är det olika saker jag blir ledsen av, och ibland tar det en dag så mår jag bättre igen, men ibland är det större saker som har hänt och då är det mer än att bara vara ledsen. Då kanske det handlar om en sorg jag måste ta mig igenom, och i den sorgen finns det bättre och sämre dagar, men att ta sig igenom en sorgeprocess tar tid.


När jag har stunder då jag känner mig ledsen så brukar jag föredra att vara ensam. Ibland vill jag prata om vad som hänt, vad som gör mig ledsen, men oftast vill jag dra mig undan från andra människor och bara vara jag. Jag orkar inte vara social, och vill inte vara det heller. Då åker jag till affären och köper hem comfort food, som av någon anledning sällan är särskilt nyttig, för jag vill äta men inte laga mat. När jag kommer hem tar jag på mig myskläder, raggsockor och kryper upp i soffan.


Ibland kan det kännas skönt att få gråta riktigt ordentligt och då kanske jag sätter på en film som jag vet att jag kommer gråta floder till tex Marley & Jag, Hachiko, Dagboken - filmer med djur är jag extra känslig för så Hatchiko grät jag mig igenom hela filmen, och ännu mer då jag visste att den byggde på en verklig händelse.


Sen är det läkande för mig att omge mig med mina djur. De dömer inte, frågar inget, är inte påträngande utan de bara finns där. Redo att både ge och ta emot kärlek, och att klappa en spinnande katt som ligger i knät får mig att må bättre.


Naturen har också en läkande kraft och ibland går jag ut i skogen och hämtar kraft bland alla träden. Men ännu hellre åker jag till havet. Om jag är ledsen för att jag är bekymrad över något brukar jag få perspektiv på allt när jag sitter och tittar ut mot horisonten mot ett hav som känns oändligt. I allt detta känner jag mig ganska liten, och mina bekymmer känns rätt så små i det stora hela.


Något som gör mig sorgsen är att under de senaste tre veckorna har fem unga människor här i närheten bestämt sig för att ta sitt liv, att de inte orkade bära sin sorg. Det gör mig ledsen att de känner att den enda utväg som finns är att sluta finnas. Det gör mig ont också att veta att ungdomar peppar varandra att våga ta steget, att det är lika bra att göra slut på allt en gång för alla om tex pojkvännen gjort slut. Det gör mig ont att dessa unga människor inte vet att även om det gör fruktansvärt ont att förlora någon man älskar när man är mitt i det så kommer smärtan att gå över.


 

Att gråta, vara ledsen, sörja, vara bekymrad är också delar av livet!


New England

Som ni trogna läsare vet planerar vi en New York-resa under våren, som dottern fick av mig nu när hon fyllde 13 år.  Själva staden New York har ju massor att erbjuda och man hinner inte med allt man vill göra på en vecka och då det är dotterns första besök i staden kommer vi göra en del typiska turistgrejer. Jag har ju bott i NY men inte varit där på länge så det ska bli spännande och roligt att återupptäcka staden.


Men jag skulle gärna vilja ta ett par dagar och köra norrut till New England. Läs denna reseberättelse och känn vad härligt att få besöka dessa ställen.


Efter en lagom dagsetapp från New York kommer vi till New Port i delstaten Rhode Island (förhoppningsvis kan vi stanna till i ett par små samhällen - tex Greenwich - på vägen och kika på vita fina hus, träkyrkor och vackra små centrum) och därefter kan man rulla vidare mot Massachusetts och halvön Cape Cod. Därifrån kan man ta färjan över till den mytomspunna ön Martha´s Vineyard - bara namnen på dessa ställen få håret på mina armar att resa sig... Bor gör vi såklart på mysiga pensionat eller Bed and Breakfast längs vägen! På Cape Cod ligger femton vackra små städer och karaktäristiska fyrar utplacerade utmed stränderna som ger den där äkta New Englandkänslan. Med ett stort urval av cafeer, krogar och utsökta fiskrestauranger behöver vi inte gå hungriga och antikvariat och små mysiga butiker kanske dämpar shoppinglusten, vem vet...

Tänk att bo så nära stranden, eller iallafall tillbringa sommaren här ;)

Idag är New England främst känt för den inredningsstil och byggstil som härstammar från områdets många kustnära städer och samhällen. Det är vita hus med liggande panel och mörka fönsterluckor. Inredningen är ofta ljus med inslag av tunga mörka möbler, ofta med mässingsdetaljer. Den marina miljön visas i inslag från båtar, flaggor och skyltar med marint ursprung. Idag präglas stilen även av klara blåa och röda färger ofta i form av stjärnor på textilier.
Den här inredningsstilen tilltalar mig. Det är inbjudande, sköna soffor att slänga sig ner i, mysa framför öppna spisen. Det är en bra balans mellan de olika elementen med jordelementet i de bruna kuddarna och den beiga pallen som används istället för soffbord, metallelementet i de vita sofforna och de vita väggarna. Eldelement behövs det inte så mycket av, så elden i öppna spisen är fullt tillräckligt, och här kompletteras det även av tavellampor. Träelementet finns i dem härligt gröna färgen som finns i växterna (tänk vad tråkig miljön hade sett ut utan detta). Vattenelement ser jag inte på bilden men allt som är i glas tillhör vattenelementet och ett vanligt inslag i liknande inredningar är bilder på hav, båtar, fyrar. Själv har jag fyra sådana tavlor inramade i mörkt bruna ramar, vatten och jord ;)

 

 De flesta New England-hus är ganska stora, men det finns även mindre hus vilket passar vår familj bättre. Dessa bilder är från Willa Nordic, som bygger fina hus i denna stil.

 


bloglovin
RSS 2.0