Bortsorterat idag

I mitt kök har jag som mål att bara ha saker som jag använder regelbundet, och jag rensar lite då och då. Själva rensandet är en process som får ta den tid det tar. Det är svårt att gå ifrån att ha massor av saker i skåp och lådor till att endast ha det jag behöver, och inget mer. För varje gång jag går igenom mina köksskåp åker något ut.


 

Dessa saker åker ut den här gången. Gratängformen gillar jag, men jag insåg att jag numera bara använder den en gång per år, och det är till jul när jag gör Jansonns frestelse. En Janson som jag dessutom är ensam om att äta, så till nästa jul gör jag den i en annan form, och kanske mindre än vad jag har gjort tidigare.


Vissa saker funderar jag inte ens över, utan de bara finns där, men när jag såg Lantmännens reklam på TV om hur olika mattrender kommer och går och de står och wokar kom jag att tänka på min wok, och hur ofta jag använder den. Jag insåg att wok var något som var ett "måste" på 90-talet, men jag wokar ju nästan aldrig, och om jag skulle vilja göra det någon gång funkar min traktörpanna lika bra, så den åker ut.


Nästa sak som ligger risigt till hos mig är alla tallrikar och skålar jag har. För ett tag sedan hade jag fyra olika uppsättningar av tallrikar, men en har jag sorterat ut redan, en har jag ställt åt sidan ett tag för att se om jag saknar och de andra två ska jag ha kvar - en vit, rustik med mönster av saker från havet som jag tycker mycket om och så mina rosa Matteustallrikar. Så dessa gula IKEA-skålar är helt överflödiga.


Något jag har alldeles för mycket av hemma är ljusstakar av olika slag. Jag tänder inte så ofta ljus, dels för att jag har alla katter och vill inte att de ska bränna sig eller välta ljus så jag väljer mina stunder när de antingen sover eller är i ett annat rum, så jag kan göra mig av med flera ljusstakar som bara står som "prydnader". Oanvända.

Sen åker några burkar ut, några udda glas och så har jag sorterat bort min picknickorg som jag köpte för många, många år sedan. Jag hade en romantisk tanke om sköna utflykter med god mat, men dels har vi inte picknick särskilt ofta, och när vi har det tar jag ändå inte korgen för den är otymplig och rymmer inte särskilt mycket.


Nästa gång jag går igenom mina köksskåp åker nog fler saker ut. Jag vill få ner det till endast saker jag gillar och som användes relativt ofta, en gång per år är för sällan för att försvara sin plats. Av den anledningen har våffeljärnet rensats ut vid ett tidigare tillfälle, men snart är det våffeldagen och då vill jag ha våfflor. Jag får väl se till att bli bjuden någonstans eller gå på ett våffelcafé ;)

 

 


Kommentarer
Postat av: jeanette sandelin

jag har också genomgång i köket lite då och då.

det märkliga är hur många kilon man bär ut ur sin bostad... tänkte passa på att gå ut med övervikten samtidigt - men se, den sitter inte lika lös.

kram och tack för all inspiration du alltid förmedlar:)

2012-03-17 @ 13:43:11
URL: http://jeanettish.blogspot.com
Postat av: Yve

Det där med ljusstakar känner jag igen, är väldigt svag för ljusstakar/lyktor i alla dess former o färger men nu åker merparten bort. Ganska nya t.o.m oanvända får följa med till loppis.Använder ju nästan bara samma.Kämpar på med att röja köksskåpen/vitrinskåpet - "fina" glas o porslinet som används alltför sällan, men det är tufft då jag o övriga familjen inte har samma "tänk" Ja det gäller tyvärr hela röj o rensa...

Men jag får inspiration när jag läser hos dig så jag fortsätter trots allt :)

2012-03-18 @ 14:20:57
Postat av: balansilivet

Visst är det lätt att samla på sig mycket mer än man behöver av någonting. Det är ju så fint där i affären, men sen inser man att man inte har något behov av det och att det i princip aldrig används. Jag rensar bort massor och imorgon bär det av till loppis med en fullastad bil ;)

2012-03-19 @ 11:27:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0