Certifiering klar ;)

Tjohoo, nu på eftermiddagen fick jag klartecken att min certifiering blivit väl godkänd, så nu kan jag kalla mig certifierad feng shui konsult, och på allvar börja arbeta med konsultationer.
 
 
Extra glad, och smickrad, blev jag över förfrågan från vår kursledare om att få använda en av mina konsultationer, den mest avancerade, som utbildningsmaterial för blivande konsulter. Så glad och stolt tar jag helg nu ;)))

Onödiga saker?

Jag sitter och betalar månadens räkningar och börjar fundera kring onödiga saker. När jag ser min telefonräkning börjar jag fundera om det kanske är dags att sluta ha en fast telefon ;)
 
 
 
 
 
Detta är min totala telefonräkning, från juni ;) 68 kr i samtalsavgifter och 19 kr i aviavgift gör att det börjar kännas rätt så onödigt med en fast telefon så lite som jag ringer numera.
 
 
En annan sak jag har hemma som vid första anblick kan kännas helt onödig, men som vi använder ofta och som jag uppskattar varje gång är denna:
 
 
 
En Texmex skål för tacos :) Det kan kännas som en helt onödig pryl, men vi äter tacos relativt ofta och när man äter tacos är det många saker som ska hackas och läggas i små skålar. Innan jag fick denna i present letade jag alltid efter tillräckligt många rena skålar för alla olika ingredienser, men det behöver jag aldrig göra längre. När vi ska äta tar jag bara fram denna och kan dessutom få fram alla saker på bordet på en och samma gång. Jag är lika glad och tacksam varje gång.Superbra ;)
 
 
Så ibland kan vissa till synes onödiga saker förgylla livet på ett oväntat sätt

Tänkvärda ord

 "Be the change you wish to see in the world" . Mahatma Gandhi
 
 
 
 
Du kan aldrig förändra någon annan, men du kan förändra dig själv, ditt beteende och ditt förhållningssätt. Vill du att något ska förändras, börja leva så som du vill ha det. Vill du leva ett enklare liv, röja hemma men inte resten av familjen? Du kan aldrig tvinga dem till att vilja ha en förändring, men du kan börja med dina egna saker - rensa bland dina kläder, prylar etc och välja att leva enklare. Förhoppningsvis kommer de bli inspirerade av din förändring och vilja gå samma väg själva. Be the change you want!

En enkel lunch

Idag, som jag hoppas blir sista sjukdagen, äter jag en enkel lunch som består av tillvaratagna rester. I frysen fanns det ett par brödskivor. Dessa blev perfekta varma mackor med lite rester av köttfärssås på och den rivna osten jag frusit in.
 
 
Ett bra sätt att slippa kasta mat ;)))
 
 
För inspiration till att minska matsvinnet kan jag varmt rekommendera denna boken, som jag gav mig själv i julklapp för några år sedan.
 
 
                                                   100 sätt att rädda maten

Köpfesten slut???

År efter år har julhandeln slagit försäljningsrekord, men i år verkar det bli ett avbrott i den trenden. I en undersökning visar det sig att tre av tio tänker lägga mindre pengar på julklappar i år jämfört med förra året. Vi är ju fler och fler som börjat ifrågasätta livsstilen med prylar, nytt, nytt, nytt så det förvånar mig inte att köplusten inför julen har dämpats något i år. Vi går även mot en lågkonjuktur där fler blr varslade eller blir av med sina jobb. Sånt påverkar ju också köplusten för många, och jag hoppas att det innebär att färre skuldsättter sig för att kunna frossa i julklappar och all annan julhandel.
 
 
Hur gör du i år, kommer du spendera mer, mindre eller lika mycket pengar i år än förra året??
 
 

Genomsnitt av ditt umgänge

För två år sedan gick jag en utbildning i ett halvår på Balansekonomi. Där pratade de mycket om personlig utveckling och om olika nycklar till ett rikare liv, med både mer pengar och mer tid, dvs mindre lönearbete. En sak som de pratade om var att vi är genomsittet av de tio personer vi spenderar mest tid med!!!
 
 
Fundera på vilka personer du spenderar mest tid med, skriv gärna ner på en lapp, och fundera på hur dessa personer lever sina liv. Speglar det den du vill vara, dit du är på väg eller hindrar de dig i din utveckling?
 
 
Om ditt umgänge lever ett liv där shopping är en stor del av livet, är det svårare för dig att göra förändringar. Om ditt mål är attt investera mer för att få större avkastning och skapa mer passiva inkomster är det bra att umgås med människor som redan har gjort det du vill göra. Vill du leva ett enklare liv är det bra att omge sig med människor som redan kommit en bit på väg och bli inspirerad av, likaså att ha människor omkring sig som vill göra samma resa.
 
 
Ibland kan det hända att frestelsen att handla blir stor, och då är det absolut bra att omge sig med likasinnade som kan peppa om det känns tufft. Andra bra ideér för att stå emot shoppingimpulser kan vara:
 
* Skriv en lista på saker du tänkt köpa, vänta sedan några veckor och se om du fortfarande vill ha den där saken. På så sätt kan du lättare avgöra om det var en tillfällig önskan, eller om saken faktiskt fyller ett behov (på min köplista står vindrutetorkare, klösbrädor och en ny parasollfot - och alla är nödvändiga, men inte brådskande :))
 
 
* Räkna ut hur mycket tid en sak kostar, dvs räkna ut hur mycket du måste arbeta för att tjäna ihop till kostnaden för det tilltänkta inköpet. Om du då upptäcker att ett inköp kräver en, eller flera, hela arbetsdagar kanske köplusten minskar
 
 
* Om shopping är ett problem kan det vara bra att avstå helt en period - ett köpstopp helt enkelt. Köp bara det nödvändiga men inget mer. Det kan skapa en mer sund inställning till shopping och ett mer medvetet köpbeteende
 

Tjuvstarta julen ;))

Japp, idag tjuvstartar jag julen lite grann :)
 
 
 
 
När jag var och handlade följde en inredningstidnings julspecial med hem, och så hade de det enda julköpegodis jag gillar - tomteskum så en påse av dem fick också följa med hem och nu ligger jag här och lapar i mig julinspiration till adventspyntandet i helgen och har det ganska gott :)
 

Den nya enkelheten

 
Den nya enkelheten är ett begrepp som man ser mer och mer i inredningssammanhang. Häromdagen fick jag nya IKEA Family tidningen i brevlådan. Det är alltid roligt att titta igenom den och se om jag hittar något jag kan ta till mig.
 
 
 
 
I tidningen hittar jag bla Tips för vardagsglädje - ideér för en enklare vardag där det genomgående i tidningen, vid alla hemreportage ges tips om olika saker tex skapa ett vilsamt sovrum "mjuka färger, bilder på båtar och kartor som leder våra drömmar i rätt riktning" kändes väldigt bra med Feng Shui glasögonen på ;)
 
 
 
 
Där finns också ett reportage som de kallar Rustika val, där de skriver om den nya enkelheten som lyfter fram en tid när livet var enklare. Den innebär att inreda med naturmaterial, bekväm design, lågmälda färger, funktionella möbler i tåliga material som håller länge.
 
 
De tankarna stämmer väldigt väl in med mina ideal, att ha saker som håller länge, både i faktisk mening, men också med en funktionell och hållbar design som jag inte tröttnar på, och som går att använda på olika sätt.
 
 
 
En anna sak i tidningen som jag gillade är denna alternativa adventskalender ;)
 
 
 
Denna adventskalender är gjord på ett tryckt tyg med julgranen och sen bara nåla fast små påsar. Fast en julkalender med massa småpryttlar gör jag inte (gjorde det ett år och aldrig mer!!). Däremot kan jag tänka mig att lägga i en favoritgodis varje dag. Kanske ska göra en till mig själv ;))
 
 
 

Mer återanvändning ;)

Mer på temat att återanvända:
 
 
 
 
En av mina katter älskar att krypa ner i trånga utrymmen, och alla älskar de fårskinn, så här har jag återanvänt två saker för att göra ej mysig sovplats:
 
 
* Korgen är en gammal tidningskorg som jag köpte för många, många år sedan, men då jag sällan köper tidningar numera har jag ingen användning för en speciell korg för tidningar, och stickar gör jag inte så jag behöver ingen plats för garner heller men Maxie älskar denna plats
 
 
* I korgen har jag lagt ett fårskinn som egentligen är menat till bilsätet, men jag tyckte inte det var så skönt att sitta på som jag trott så det fick flytta från bilen och återanvänds här istället

Tips i förkylningstider

Denna tiden på året är vi många som är förkylda, och kanske som jag är hemma från jobbet några dagar. Kroppen blir trött av att bekämpa virus, och här kommer några tips att tänka på för att höja energinivån:
 
 
* Om du inte har hög feber och mest sover hela dagen är det bra att inte bli liggande i sängen för länge. Gå upp, ta på dig sköna kläder och bädda sängen. Det ger en skönare känsla åt hemmet
 
 
* Då du själv är trött är det viktigt att inte tillåta stagnerad energi i hemmet, vilket ökar på tröttheten. Det innebär att slänga snytpapper, gå ut med soporna, hålla ordning, plocka undan saker, gärna göra rent badkar, handfat och toalett om du orkar.
 
 
* Lyssna på kroppen, ta det lugnt och vila, men om du inte har hög feber kan det vara bra att göra små insatser hemma också. Jag har tex plockat undan saker jag ändå stöter på i skåp och lådor och inser att jag inte behöver. De har jag lagt i en kasse i klädkammaren och nästa gång jag åker till stan följer de med till loppis. Jag har också hängt om en tavla som jag inte var helt nöjd med. Inget av det tog någon längre stund eller så mycket kraft att göra, men då jag är hemma så mycket påverkar det mig positivt att göra dessa saker. Det ökar energinivån i mitt hem.
 
 
* Ät och drick varmt. Jag har ont i halsen och dricker mycket te. Till lunch gör jag min favoritsoppa, av ingredienser jag alltid har hemma: lök, vitlök, paprikapulver, lite, lite cayenne, vatten, buljong, krossade tomater som får koka i tio minuter. I kylskåpet har jag även sparat lite pasta som blev över vid en middag häromdagen. Det passar jättebra att lägga i tomatsoppan och gör den lite mer matig :) Ännu ett sätt att ta till vara istället för att kasta :)
 
 
* Tänd ett ljus och se en bra film :))
 
Hm, hemma hos mig är det svårt att ta ett foto utan att ett djur kommer med. När jag hade min hund fanns han ofta med någonstans i bilden, och nu är det ofta någon av katterna ;)
 
 

Deltid - en kvinnofälla?

Ett vanligt steg när man vill leva ett enklare liv är att gå ner i arbetstid. En del menar att ett enklare liv, med deltidstjänstgöring är en kvinnofälla, men det beror ju helt på hur man gör i en familj. Att ena parten går ner i arbetstid medan den andra arbetar heltid (eller mer) gör ju inte att familjen som helhet lever ett enklare liv. Jag hörde på nyheterna i morse att i höglönearbeten, som tex läkare och jurist, tjänar kvinnor 40 % mindre än männen och att en stor anledning till detta är småbarnsåren där det är kvinnorna som är barnlediga och som arbetar deltid.
 
 
Nej, i en familj som valt en enklare livsstil är båda parterna delaktiga. Jag såg ett bra exempel på det igår när jag såg TV3 dokumentär. Igår handlade det om kvinnor som valt en livsstil som går emot normen, där en kvinna ammade sin 5-åring och tänkte fortsätta med det till 7-8 årsålder, en kvinna åt strikt LCHF-kost vilket även hennes barn gjorde, men det var den tredje familjen som intresserade mig mest.
 
 
De hade valt att hemskola sina tre barn, och då det inte är tillåtet i Sverige hade de flyttat till Åland. De sa att de levde väldigt snålt med en liten inkomst, men i valet mellan att arbeta mer och ha mer pengar eller att tillbringa mer tid med barnen och ha mindre pengar att röra sig med valde de absolut det senaste utan tvekan. De sa att det ofta slog dem hur bra de hade det då de klockan tio en vanlig tisdag förmiddag drack kaffe på altanen medan barnen lekte i trädgården, eller hur de en vanlig vardag gjorde en utflykt upp på bergen med picknick och grill för att utforska naturen.
 
 
Det är ett enklare liv! Nu hade båda föräldrarna kreativa yrken då hon var textilkonstnär och han var musiker och skådespelare. Det kanske är svårare att välja den livsstilen om man har ett kontorsarbete, men oavsett vad ma en arbetar med kan man välja att arbeta mindre för att få mer tid över till annat, tex mer tid till barnen eller mer tid till sig själv. Men om det bara är ena parten i en familj som går ner i arbetstid, vilket då oftast innebär kvinnan, blir det ofta en ojämlik relation. Naturligtvis kan det finnas undantag.
 
 

Ta till vara

En viktig del i att leva ett enklare liv är för mig att försöka ta till vara och återanvända så mycket som möjligt, både i det stora och i det lilla.
 
 
Ett enklare liv innebär för mig att reducera antalet saker som kommer in i hemmet, men också att vara varsam med vad som går ut ur hemmet också. Jag slänger inte saker som går att använda, utan skänker hellre bort saker till någon som har användning för något som jag själv inte behöver längre.
 
 
Även i köket vill jag ha med mig dessa medvetna tankar. Ett enklare liv innebär också enklare matlagning. Med det menar jag bättre mat av högre kvalitet, ekologiskt och gärna närodlat. Det innebär också rena smaker, men kanske inte så många ingredienser. Ibland får matlagningen ta mycket tid, och andra gånger får det gärna gå snabbt.
 
 
Det tänket innebär också att jag inte slänger någonting som går att använda. Har jag mjölk som börjar bli gammal gör jag antingen pannkakor, eller använder den i bakning. Idag har jag tagit tillvara rester i mitt kylskåp, som många kanske hade slängt bort. Häromdagen åt dottern och jag klyftpotatis till middag, och det blev några klyftor över. Istället för att slänga dem la jag dem i kylen i en burk. Idag, när jag var själv till middag, passade de perfekt att steka upp lite snabbt med en bit ekologiskt kött (smakar så mycket mer än annat kött). I en burk fanns det en liten skvätt creme fraiche, som lätt hade skjöljts ur, men med lite sweet chili blev det en god sås :) 
 
 
I kylen låg också en bit ost, som var för tunn att skiva från, men som jag rev ner för att spara i en burk i frysen. Passar perfekt när jag ska gratinera något :) I frysen har jag även en burk med räkskal, som jag sparat för att använda som fond och göra räksoppa av.
 
 
Med det tänket är det sällan något som kastas hos oss. Det mesta går att använda. I kylen ligger nu några morötter som börjar se lite trötta ut, men dem tar jag med mig till stallet imorgon. Hästarna blir nog glada över morötter, även om de är lite mjuka :)
 
 

Adventspynta

Redan denna helgen som har gått har jag sett att flera av mina grannar har satt upp adventsstjärnor i fönstren, och när jag kikar in i några bloggar har de redan fullt adventspynt hemma.
 
 
Varför måste allt starta så tidigt numera? Är vi så otåliga att vi inte kan stanna i den tid som är? Är vi alltid på väg till nästa sak? Första advent är nu i helgen som kommer, och det är väl till första advent man adventspyntar och inte i förtid? Har ni adventspyntat hemma, eller väntar ni till "rätt" helg?
 
 
 
 
Jag kan inte låta bli att känna att det är så med ganska många saker nu. Det börjar alldeles för tidigt, långt innan det är dags. Jag hörde en amerikan säga att redan i augusti börjar det pratas om Halloween, så när det väl är slutet av oktober och dags för utklädning, är de redan så trötta på den helgen. Långt innan den har börjat.
 
 
För några år sedan ansågs det som man tjuvstartade när man tog fram adventsstaken lördagen innan advent, och nu är det många som startar redan en vecka tidigare.
 
 
För mig är första advent själva startsignalen för jul. Jag brukar ta fram allt julpynt redan då, och njuta av julen hela december, för att sedan lagom till nyår plocka bort allt pynt. Efter jul tycker jag bara att pyntet känns trött, oavsett när det plockats in. Det är dagarna fram till jul, väntan på julen, som är mest jul för mig. Mellandagarna är sköna, lediga dagar, men för min del är julen över då.

Shoppingfri söndag?

Hemma hos oss har vi sjukstuga. I lördags hade vi en "bara-vara"-dag, precis som idag. Vi ligger i soffan och snörvlar, ser en komedi på TV, klappar en katt, pratar lite, värmer rester, ser en film, läser ett kapitel osv. Skönt att vila. Vi behöver sådana avbrott regelbundet, och inte bara när man känner sig lite krasslig.
 
 
 
I morse såg jag morgon-TV där de pratade om att vi måste minska vår shopping, köpa färre saker av bättre kvalitet, för att få slut på hur vår shoppinghysteri kräver tre jordklot för att klara av.
 
 
 
En idé som miljöpartiet lyfte fram var att införa shoppingfria söndagar. Som motargument framfördes att vi kanske inte har tid att göra våra inköp på våra stressiga vardagar, och att det då var skönt att kunna göra det i lugn och ro på söndagar. Det fick mig att börja fundera - vad har ändrats så radikalt i vår livsstil nu, mot hur det var för ett trettiotal år sedan? Då hade inte affärerna öppet på söndagar, de stängde kl 13 på lördagar och kl 18 på vardagar. Vad är det som gör att vi nu har ett så stort behov av att kunna shoppa hela tiden att köpcentren har öppet till kl 21 på vardagar, till kl 18 på lördagar och öppet hela dagen även på söndagar. Nuförtiden kan vi även shoppa dygnet runt om vi vill, då det blir fler och fler nätsajter där man kan shoppa i stort sett vad som helst.
 
 
Behöver vi verkligen ha shoppingen så lätt tillgänglig? Behöver vi så mycket mer saker idag än vad vi behövde för trettio år sedan? Om man tänker efter så är det ju helt vansinnigt. V i behöver inte mer idag, men det har blivit ett samhälle där vi kräver variation och ombyte, vilket gör att vi byter garderob rätt ofta, byter våra teknikprylar så fort det kommit något nytt på marknaden, gör om våra hem helt och hållet med jämna mellanrum och då byter stil helt och hållet så allt behöver bytas ut. (jag har sett ett flertal bloggare som har gjort precis det det senaste året)
 
 
Har våra liv blivit så stressiga att vi inte hinner göra de nödvändga inköpen på vardagar, utan måste kunna handla på en söndag för att hinna med, anse jag att problemet är något helt annat. Vi prioriterar helt enkelt fel. Vad handlar livet om, egentligen? Är det att jobba, jobba, jobba, för att sedan spendera söndagarna i shoppingcentret och handla massa nya saker vi egentligen inte behöver? Är det ett liv?
 
 
En del inför köpstopp för annat än det absolut nödvändigaste, och det är ett bra initiativ. För min del räcker det med att bli mer medveten om vad jag handlar, och varför. För egen del kan jag tänka mig massor av saker jag hellre gör en söndag än åker till shoppingcentret så för min del får de gärna begränsa öppettiderna, men jag tror det behövs mer än så för att ändra våra konsumtionsvanor!
 
 
Nordstan Shoppingcenter Sveriges ledande
 
Nordstan är Göteborgs största shoppingcenter, och här undviker jag helst att vara!

Julklappar

Idag har jag i all enkelhet klickat hem de första julklapparna. Tänk vad lätt det är nuförtiden. Slippa ge sig ut i affärerna och trängas med andra julshoppare, som ofta är stressade och inte alls så där julvänliga och mysiga. Slippa stå i kö och svettas med tjocka vinterkläder för att till slut komma fram till en irriterad expedit. Slippa utsättas för alla intryck, och allt som affärerna vill få oss att känna att vi bara måste ha såhär till jul.
 
 
Istället sitter jag här framför datorn, hostar och snörvlar då jag blivit förkyld, och klickar hem precis de sakerna jag är ute efter, inte mer och känner mig rätt nöjd.
 
 
 
Även om jag förespråkar en enklare jul vill jag ändå ge några gåvor, men det är inte själva sakerna som är huvudfokus för mig när det gäller julen. Numera tycker jag inte ens om att planlöst gå runt i affärer och se om jag hittar något utan att riktigt veta vad jag letar efter. Nej, då är det bättre att veta vad jag ska köpa, göra inköpen på ett enkelt och snabbt sätt och sen - voilá. Klar! Och sen har jag massor av tid till att njuta av annat ;)

En fröjdefull jul.....

 
 
Ja, en fröjdefull jul vill vi väl alla ha. Ändå är vi nu på väg mot den tiden på året som för många känns mest stressande på hela året. Det är också en tid då många spenderar för mycket pengar, och kanske ökar sina krediter för att "ha råd" att köpa allt vi ofta förknippar med julen. Hur fröjdefull blir julen då?
 
 
Jag har sett en del bloggar som börjat skriva om jul redan i oktober. En del har gjort det för de vill börja tidigt och ha allt kring julen färdigt i slutet av november, medan en del skriver om jul för det är en tid på året de längtar efter och kan inte vänta. Men jag tycker alla tider på året har sin charm, och att börja med julen så tidigt tar bort fokus från den tiden vi befinner oss i för tillället. Mindfulness betyder ju att vara i nuet. Jag vill njuta av hösten ordentligt innan jag börjar med julen.
 
 
Men så här i slutet av november, och med första advent snart, då börjar julen för mig. För att motverka stressen kring jul tycker jag en bra början av julplaneringen är att sätta av lite tid först för att fundera på hur du vill fira din jul, funderar på vad som är viktigt för dig (och har du familj så bör förstås de också vara med i planeringen).
 
 
Om du funderar på vilka tre saker som är viktigast för dig med julen (och strunta i vad "alla andra" gör, eller vad som anses som måsten till jul). Fokusera på vad som är viktigt för dig, och skriv gärna ner dem för att bibehålla lugnet och fokus när människor runt omkring börjar stressa över julen.
 
 
De tre viktigaste sakerna för mig när det gäller jul är förberedelserna med min dotter före jul, att känna förväntingarna och stämningen, så på min lista blir det så här:
 
 
* Baka lussekatter och pepparkakshus med dottern. Göra några favoritgodisar (det behöver inte vara så många sorter, utan 2-3 favoriter räcker långt)
 
 
* Gå på julmarknad för att känna stämningen
 
 
* Hinna njuta av julpynt i lagom mängd, julgran, glögg, julmusiken och alla dofterna. Mitt julpyntt är inte så särskilt mycket. Jag har några tomtar, lite mer rött, tar in tall och gran från skogen för att känna doften, sätter nejlikor i apelsin (också för doften) och så en gran med ljusslinga. Det räcker för att ge julstämning för mig.
 
 
Det allra viktigaste med julen för mig är tid att umgås, tid att koppla av, tid att vara ledig, tid att ta dagen som den kommer.
 
 
När det kommer till julklappar tror jag det blir en ganska så sparsmakad jul i år. Dottern frågar mig vad hon ska önska sig, vilket är ett tydligt tecken på att hon har det mesta hon behöver (självklart kommer det bli några paket ;))) och för egen del behöver jag inga prylar, utan på min önskelista kommer det stå saker som ger mig glädje och njutning som tex
 
 
* Presentkort på massage
 
 
* Presentkort på ridlektion
 
 
* Biobiljetter
 
 
* Biljetter till teater eller musikal
 
 
* Service på bilen :)
 
 
Hur många köper du julklappar till?? Fundera på om de du vill ge julklapp verkligen behöver fler prylar, eller om det finns något annat som de skulle uppskatta, som inte ökar röran i deras hem???!!

Fördelar

I helgen när jag städade min lägenhet gick jag och funderade på vilka fördelar jag har idag jämfört med tidigare, då jag numera har valt en annan inriktning på livet, och vill leva mitt liv enklare.
 
 
* Med färre saker går städningen mycket smidigare ;)
 
 
* Med färre saker omkring mig får min hjärna möjlighet att vila mer. Med många saker omkring sig blir det också många saker för hjärnan att ta in och även om vi inte är medvetna om allt påverkas vår hjärna av det. I fredags gick jag in på shoppingcentret för att köpa frimärken och skicka ett paket. Jag var inte där inne länge men jag var helt trött i hjärnan när jag kom ut. Allt runt omkring pockar på uppmärksamhet, och när det är stor konkurrens höjs "volymen" för att höras, eller synas.
 
 
* Med färre saker kan jag verkligen urskilja de saker jag har, och uppskatta dem!! Med mycket saker försvinner även de man tycker om bland den allmänna röran, och även det som skulle vara en prydnad blir bara mer röra
 
 
* Med färre saker, färre intryck som ger hjärnan möjlighet att vila, och återhämta sig, får jag en större möjlighet att kunna lyssna på mina egna tankar, blir mer medveten om mina egna önskningar och behov, vem jag är och vad jag vill
 
 
* Med färre saker får jag mer utrymme, både fysiskt och psykiskt
 
 
* Med färre saker behöver jag inte fundera så mycket på att sköta mina saker. Det går fort, och det jag tycker om vill jag ta hand om så det håller länge
 
 

Festligheter

 
Denna helg har varit en väldigt social helg för min del, fylld med festligheter. I fredags var jag på konferens med mina psykologkollegor hela dagen, som sedan avslutades med en mysig after work på hotellet där vi var. Jag gillar konceptet after work och att slå sig ner ett gäng i skinnsofforna i baren på ett hotell en bit utanför stan var en helt annan upplevelse än en after work inne i stan. Vi var nästan ensamma i baren, vilket gjorde att det blev en helt annan möjlighet till att prata med varandra än i en välfylld och högljudd bar.
 
 
Igår kväll var jag på 50-årsfest :) Fältrittklubben där jag är medlem fyllde 50 år och det firades med middag, tal, dans och bubbel på lokal, där vi var ca 100 personer. Roligt, och intressant att vara med i olika sammanhang, med olika människor.
 
 
Det fick mig att fundera kring festkläder. Om man som jag inte går på fest särskilt ofta, räcker det bra att satsa på en eller ett par festoutfits som kan funka i många olika sammanhang
.
 
 
Detta var min klädsel igår, precis som när jag var på en pianobar med några vänner för en dryg månad sedan. En svart klänning kan vara en riktig stöttepelare i garderoben. Denna i chiffong har varit med mig på flera olika tillställningar. Jag köpte den för flera år sedan men jag tröttnar inte på den. Den är ganska enkel i sin skärning, lite gudinneaktig, och med glittret strax under bysten kräver den inte så mycket accesoarer för att kännas festlig. Vintertid använde jag den med en tunn svart kofta över, svarta stövlar och ett brett armband från Dyrberg & Kern, en examenspresent, vilket funkar för mingel och middag. När dansen tar vid och det börjar bli varmt är det bara att ta av sig koftan och dansa loss ;)
 
 
I min garderob, som börjar bestå av allt färre plagg, finns det två klänningar till som funkar bra som festklädsel.
 
 
 
Dels denna gråblå med tunna axelband, paljettliv och volanger. Den är som gjord för att dansa i, men jag har också haft den på hemmafest med en kofta i samma toner över (min ullkofta från Odd Molly har precis samma gråblå ton och funkar bra för att klä ner denna klänning)
 
 
 
 
Sen har jag även en lite längre klänning i grått med sammetsliv med ärmar och kjol i chiffong. Denna klänning fungerar både till vardag och fest. Den har jag haft på middagar med jobbet, konsert, julfest.
 
 
Mina festklänningar är inte så färggranna, men det gör också att de är lätta att variera och att använda om och om igen. Jag hade tidigare även en röd klänning som jag tyckte mycket om, men antingen krympte den eller så var det jag som expanderade men den blev för liten och fick flytta till loppis ;)
 
 
Att ha någon, eller ett par, säkra kort i garderoben gör att jag behöver aldrig fundera på vad jag ska ha på mig när det dimper ner en inbjudan till fest. Jag minns såväl när jag var yngre och vi ofta gick ut, jag och mina vänner, då skulle många av dem alltid upp på stan på lördagen för att köpa sig något nytt till kvällen (som sedan ofta inte blev använt någon mer gång).
 
 
Om du vill hitta dina basgarderob för fest, kanske en läcker klänning som kan ta med dig på alla möjliga festligheter är detta en bra tid på året att hitta något, då affärerna svämmar över av festkläder så här strax innan jul och nyår. För min del behövs det inget nytt. Då jag själv inte behöver variation och jag är så sällan på fest, och när jag är det är det med olika människor, i olika sammanhang så det går bra att återanvända dessa i flera år till :)
 
 
 
 
 
 

Ett enklare liv

21 Quick Actions You Can Take Today to Simplify Your Life
 
 
Jag läste en definition av att leva ett enklare liv, eller egentligen att ha ett slow home, som jag tycker ger en så fin bild av vad jag försöker åstadkomma i mitt eget hem.
 
 
* Röra är bortsorterat och bortforslat
 
 
 
* Det är organiserat (på jobbet idag fick jag höra att jag är en "organisationsdrottning" :)) japp, jag gillar att ha  det organiserat omkring mig!)
 
 
* Det är dekorerat på ett medvetet sätt med saker som jag tycker om och som symboliserar positiva saker för mig
 
 
* Det är fyllt med goda minnen
 
 
* Det är ljust och luftigt, inrett på ett sätt som ger chi möjlighet att på ett mjukt sätt kunna röra sig runt i hemmet
 
 
* Det är enkelt dvs det är fyllt med naturmaterial och i färger som inte skriker åt mig, utan som är behagligt att vistas i
 
 
* Det är enkelt på det sättet att det finns det jag behöver, men inget överflöd
 
 
* Det har kontakt med naturen utanför, både genom fönster och genom att ha tillgång till en trädgård och den mer vilda naturen nära inpå
 
 
* Det är beläget så att jag har människor omkring mig som jag gärna umgås med, pratar med, delar saker med, på engelskan kallar de det för community. Att känna sig delaktig och ha sammanhållning. Det kan vara i en mindre ort, i en by eller i det området där man bor.
 
 
* Det är miljövänligt, hälsosamt och med ett ekologiskt tänk
 
 
* Det är en plats för mig att samla kraft och energi, koppla av och samtidigt umgås med nära och kära
 
 
* Det är en plats för mig att njuta av livet!!!
 
 
 
 

Certifiering

Idag har jag skickat in allt arbete jag har gjort för att certifiera mig som Feng Shui-konsult och det var rätt mastigt. Detta har jag gjort:
 
 
* En konsultation på ett hem med "vanlig" konsultation plus en Flying Stars och en Eight Mansions. Flying Stars räknar ut husets energi utifrån när det är byggt och där kan man också se hur huset påverkar de som bor där, och vilka åtgärder som behöver göras. I Eight Mansions räknar jag ut vilka riktningar som är de bästa för varje familjemedlem och kan utifrån det rekommendera vilket rum i bostaden som passar respektive familjemedlem bäst och i vilken riktning deras säng bör placeras
 
 
* En konsultation för ett företag
 
 
* En konsultation på en trädgård
 
 
* En konsultation på en allmän plats
 
 
För dessa konsultationer gör jag sedan en dokumentation som är på ca tio sidor där jag tittar på läget, hur omgivningen påverkar huset/företaget/platsen. Sen ser jag på hur chiflödet ser ut, hur det är med kraftpositioner, balans mellan yin och yang, balansen mellan de fem elementen, tittar på de olika baguaområden och ger förslag på åtgärder på alla nivåer.
 
 
* Jag har skickat in tre bilder från olika inredningstidningar där jag
- på en bild bryter ner minst 20 saker i de fem olika elementen tex om där finns en gul järnlampa blir det eld=lampa, trä=materialet dvs bomull (fast i en del litteratur hör naturmaterial till jordelementet) jord=färgen dvs gul
- på en bild beskriver jag vad som är i obalans och förslag på åtgärder för att balansera
- en bild där jag tycker att det är bra Feng Shui
 
 
* Jag har hållt en föreläsning om Feng Shui som jag dokumenterat
 
 
* Slutligen har jag gjort en bedömning av mina Feng Shui kunskaper och beskrivit hur mina planer kring Feng Shui ser ut för framtiden.
 
Mastigt, men roligt har det varit att göra klart alla uppgifterna, och en härlig känsla när allt nu är klart och läggs i kuvert för att skickas in för bedömning. Håll tummarna att jag får godkänt ;)
       
 

Lästips

Det är många i Sverige som vill leva ett enklare liv och det finns några böcker om Simplicity skrivna av svenska författare, men de är inte så många. I senaste numret av Kupé, tidningen man får på SJ har de en artikel om Frivillig enkelhet, och det uppmärksammas då och då i olika tidningar. Det finns några svenska bloggar om att välja ett enklare liv.
 
 
I USA har det vuxit sig ganska stort på senaste åren, och det har blivit en hel rörelse Voluntary Simplicity och på engelska finns det fler böcker att hitta om man vill läsa om var man börjar, hur man gör, få tips och berättelser från människor som kommit en bra bit på sitt nya, enklare liv.
 
 
De här böckerna har jag själv läst, och jag har också sett att de rekommenderats på flera amerikanska bloggar.
 
 
 
You can buy happiness and it´s cheap av Tammy Strobel. Den finns att köpa på adlibris, eller som Kindle-bok (vilket jag inte har börjat med än. För mig är böcker själva känslan av att hålla i handen och jag har inte heller fastnat för ljudböcker)
 
 
 
The Joy of Less av Francine Jay håller jag just på att läsa, och det är en verkligt bra bok om handfasta tips på att börja rensa i röran.
 
 
 
Your money or your life av Joe Dominguez och Vicki Robin är en jättebra bok att börja tänka annorlunda om pengar, arbete och hur vi spenderar våra resurser.
 
 
 
The Power of Less av Leo Babauta är en klassiker om att börja identifiera vad som är nödvändigt och vad vi har för massa brus och röra vi omger oss med, och hur vi kan börja fokusera på vad som verkligen är viktigt.
 
 
 
Living with less av Joshua Becker. En berättelse om hans egen väg mot ett enklare liv.
 
 
 
Living in the land of enough av Courtney Carver, som också har bloggen Life on purpose - living with less. Denna finns som e-bok på Kindle precis som hennes andra bok. Dessa två har jag inte läst än, men de kostar mindre än en dollar fram till årsskiftet så kanske det är dags för mig att läsa min första e-bok :))
 
 
 
 
Men den senaste boken jag har läst handlar inte om Simple Living eller ett enklare liv, eller kanske den gör det fast på ett helt annat sätt.
 
 
 
Caitlin Moran skriver så roligt, träffsäkert och samtidigt tankeväckande om hur det är att vara kvinna idag i allt från pubertet till äldre medelålder, och hon gör det med en feministisk  vinkling som får en att börja funderar både en och två gånger på varför vi gör som vi gör med olika saker, vem har bestämt att det ska vara på det sättet. Är det saker vi faktiskt kan ta bort från vår vardag om vi börjar ifrågasätta mer???

Mitt kontor

 
Idag har min lediga onsdag blivit en jobbonsdag då det var ett möte på morgonen som jag behövde vara med på, och det var lättare för mig att ändra min dag än för alla de andra att hitta en ny dag då alla kunde vara med. Men att gå in och jobba ett par timmar är helt ok. Jag bestämmer själv när arbetsdagen är slut, och så kan jag vara ledig en annan dag istället.
 
 
Tänkte ni skulle få se hur mitt kontor på jobbet ser ut :)
 
 
 
Jag har ett långsmalt rektangulärt rum med fyra fönster ut mot träd, buskage och ett hus (men jag ser även bilparkeringen härifrån, vilket inte är så rolig utsikt, men då allt är grönt syns den inte så mycket)
 
 
 
 
När man kommer in från dörren står det först en stol för besökare, så de inte ska behöva gå så långt in i rummet vid snabba möten, och där är baguaområdet för kreativitet och projekt. Längst bort i hörnet är mitt hörn för  relationer så där har jag satt mitt metallskåp med aktuella ärenden och journaler, dvs alla de som jag möter i mitt jobb.
 
Till vänster om dörren står skrivbordet då jag vill vara vänd mot dörren och även ha kontroll på vad som händer utanför, om någon är på väg in etc
 
 
 
 
Här har jag fotat rakt av, ingen styling alls :)) så även vattenflaskan kom med på bilden. Längst in i rummet har jag en soffa som tar upp hela rummets bredd. Här är det bra att kunna ta en paus, sätta mig när jag behöver läsa något istället för att sitta vid skrivbordet, här har jag även möten när vi inte är så många och behöver ett konferensrum, jag har även enskilda samtal här. På väggen, i området för kompetensutveckling har jag facktidningar och så i bokhyllan facklitteratur som jag behöver i jobbet. Jag vill ha en mysig och ombonad känsla så jag har tagit med mig tavlor hemifrån.
 
 
 
 
Jag har en del gröna växter i rummet, dels för att föra in träelementet i rummet och dels för att neutralisera luften i rummet. Den här yviga fina gröna växten har jag precis brevid datorn, som står i området för Ekonomi och välstånd på mitt skrivbords vänstra hörn. I det högra hörnet på skrivbordet, som är området för relationer har jag ett foto på dottern plus telefonen.
 
 
 
 
När jag sitter vid datorn är detta mig utsikt. Tavlan med hästen har jag tagit med mig hemifrån, och dels är den en symbol för mitt intresse för hästar, men hästen är också en universell symbol för undom och själens vägvisare.
 
 
Att omge sig med symboler är ett sätt att arbeta med Feng Shui. På min anslagstavla som sitter på väggen till höger om mig har jag längst upp i mitten, som är i baguaområdet för Framgång, rykte och image satt upp en spegel som jag fick av en psykologkandidat som gjorde sin praktik hos mig. Hon hade i ett kort skrivit "Mirror, mirror on the wall - visa mig en utmärkt handledare" samt en riktigt värmande ord om hur mycket hon uppskattat sin praktiktid hos mig och de sitter på hedersplatsen på anslagstavlan för de stärker mig och gör mig så glad varje gång jag ser. I hörnet för komeptensutveckling sitter de papper som jag behöver ha för min specialistutbildning och kontakter med min handledare. Jag har även en hel del tomt utrymme så det finns plats för nya saker att komma in i mitt arbetsliv
 
 
Mitt arbetsrum ser inte ut som ett typiskt arbetsrum på kommunen, men alla som kommer hit kommenterar hur trivsamt det är, och jag tycker att ett kontor även ska spegla den personen som använder det, och det går att arbeta med Feng Shui åtgärder på alla plan, både hur rummet är möblerat, vilka färger som används, symboler, vad man placerar i de olika baguaområden och vilka områden man vill förstärka. Vill man ha förändring av något slag är det en bra plats att börja. Växter och levande ljus förstärker energin i rummet. De röda inslagen tillhör också eldelementet och ger energi.
 

Dagens tänkvärda

minimalism quotes - simplicity quotes
 
Så sant. Igår fyllde jag år och samtidigt var det Fars Dag. Jag tycker om tanken med att uppmärksamma sin far, eller sin mor på Mors Dag, men jag tycker inte om allt det kommersiella runt omkring. Min dotter gav sin pappa en bukett av blommor som han gillar, liljor som doftar gott hemma.
 
 
Jag är glad att jag inte får massa prylar när jag fyller år (ingen vågar väl köpa något till mig längre ;)) för jag har det mesta jag behöver, och vill ha. Visst finns det några saker som står på min "önskelista" - en jacka att ha till stallet och som jag kan rida i vintertid (som inte är vit som min nuvarande och som går ner över rumpan), en ny soffa då den gamla håller på att gå sönder - men det är nog allt jag kan komma på som är materiella saker. Sen funkar alltid presentkort på spa med massage, bio- eller teaterbiljetter ;) då jag gillar sådana saker. Upplevelser ger så mycket mervärde än vad saker gör!
 
 
Min dotter bakade en gudomligt god citronmarängpaj som vi åt istället för födelsedagstårta, och att hon ägnade flera timmar åt att stå i köket och fixa gjorde mig gladare än något hon hade köpt i en affär (även om jag fick present också)

Oljud

File:Bowling - albury.jpg
 
 
Igår kväll var jag med dotterns nya klass och bowlade. Tanken var att barnen och föräldrarna nu när gruppen var ny skulle få en chans att lära känna varandra bättre.
 
 
Med 24 barn på åtta bowlingbanor och så alla föräldrar till dessa barn på en avsats brevid där vi fikade blev ljudvolymen på den lilla bowlinghallen väldigt hög, så hög att jag var tvungen att skrika för att överhuvudtaget kunna prata med den på andra sidan bordet. När jag påpekade för en annan förälder att det var väldigt hög ljudvolym fick jag responsen att det var ett tecken på att man började bli gammal när man tyckte det!
 
 
Men det håller jag inte med om! När vi tänker på begreppet röra, och att rensa i röran tänker vi oftast på fysiska saker, saker som vi kan ta med oss ut från vårt hem och göra oss av med. Det är en väldigt bra start, och när man rensat bland sina fysiska saker ett tag, inser man att röra är så mycket mer än bara saker. Röra påverkar oss på alla plan, och röra kan också vara saker som är mer abstrakta.
 
 
För mig är ljud, höga ljud, oljud eller en ljudmatta i bakgrunden som vi tror att vi vänjer oss vid också röra. Att rensa bland den typen av röra är svårare, men ett sätt är att börja tänka på vad vi omger oss med hemma. Har vi ventialtionssystem som ständigt brummar, kyl och frys som också bidrar till en permanent ljudmatta, diskmaskin som låter, har vi TV:n på hela tiden även om ingen tittar? Vilka ljud omger vi oss med? Vilka av dessa går att eliminera? När du ska köpa nya saker hem är ljudnivån en sak att ha i åtanke?
 
 
Att ständigt ha dessa oljud omkring oss påverkar inte bara hörseln, utan det påverkar även vårt välbefinnande även om vi kanske inte är lika medvetna om det. Jag ser det tydligt när jag handleder förskolepersonal. Jag blir trött efter en timmes samtal för de pratar ofta väldigt högt. När jag påpekar det är det oftast inte själva medvetna om det. Det har blivit normalt för dem att nästan skrika när de pratar med varandra för att överrösta alla andra ljud.
 
 
För mig handlar det om att skapa en miljö som är harmonisk att vistas i och där spelar ljud en väldigt stor roll, så rensa i röran handlar även om att rensa bland de ljud vi omger oss med, och det gäller både vuxna och barn!

Amerikanska tankar om lagom

Åh, vad roligt. När jag klickade mig in på en annan favoritblogg i USA hade hon just skrivit ett inlägg om det svenska begreppet lagom och att det är ett av hennes favoritkoncept ;)
 
Är vi svenskar fortfarande lagom, eller har vi börjat ta efter den amerikanska livsstilen där more is more verkar gälla? Igår när jag var ledig satt jag och tittade på ett avsnitt av Oprah Winfrey som handlade om ekonomi, och där var det en kvinna som just blivit änka, inte hade jobbat på 12 år och som inte hade råd med sin livsstil längre. När de räknade på vad hennes hushåll med fyra barn, hus etc kostade kom de upp i över $9500 dvs ofattbara 70-75.000 kronor per månad, bara för att dra runt hushållet med det nödvändigaste!!
 
 
Inlägget har jag hittat på www.missminimalist.com
 
 

I’ve always been a big fan of Swedish design and culture—I love their restrained décor, their use of light and natural materials, their respect for the environment, their healthy lifestyles, their strong sense of equality. So it comes as no surprise that Sweden is also the origin of one of my favorite concepts: lagom. The word has no direct English equivalent, but is perhaps best translated as “just the right amount.”

 

The lovely thing about lagom is that it’s a desirable state of appropriateness, or enoughness—and has nothing to do with scarcity or deprivation. It’s both the opposite of having too much and too little, and instead a celebration of moderation.

 

A popular story claims that the word is a contraction of the Viking phrase “laget om,” which specified how much mead one should drink from the horn as it was passed around the table—presumably just enough, so that everyone received their fair share. It’s a wonderful example of the social and economic equality in Swedish society; the country has a remarkably egalitarian income distribution, and one of the world’s lowest levels of poverty.

 

So how can we incorporate a little lagom into our lives?

 

* Resist the “too much” of hoarding. As minimalists, we should all be doing this anyway—but even if you’ve found the “perfect” t-shirt or pair of black pants, don’t stock up on half a dozen when one or two will do.

 

* Resist the “too little” of extremism. Sure, the siren call of 100-item minimalism, or living out of a backpack, can be quite strong; but if it’s not appropriate for your lifestyle or family at this time, it’s not lagom.

 

* Embrace equality. Our planet’s population is growing, and its resources are limited. When we over-consume, we take more than our fair share—leaving less for other people, and future generations. By limiting our personal consumption (or donating some of our excess wealth or possessions) we can better ensure there’s enough to go around for others.

 

* Embrace enough. Whether it’s food, wine, hobbies, or material possessions, don’t overindulge. In fact, we tend to savor and appreciate things more when quantities are limited.

 

I’d love to hear from some of my Swedish readers regarding lagom…as well as other international readers, on whether this wonderful concept has an equivalent in your culture.


Saker jag gillar ;)

Det är inte ofta jag köper något nytt till hemmet, men det finns vissa saker som jag alltid sneglar på när jag går i en affär, och som jag tycker är vackra. Någon gång kanske jag köper dem, men ibland räcker det med att titta på dem i affären. Allt som är vackert behöver jag inte äga själv!!
 
 
 
 
Dessa blomkrukor från Sturehofs keramik tycker jag är så vackra, i sin form och i sin enkla utsmyckning. Varje gång jag går in i min favoritaffär när det gäller inredning i Göteborg tittar jag på dessa, men än så länge har ingen av dem hittat hem till mig, kanske beroende på att jag har så få krukväxter :) Mina katter har nämligen en förkärlek att äta på växter jag tar hem, så de blir inte så långlivade hos mig.

Jakten på det perfekta

The antidote to perfection is life
 
 
Är du också på jakt efter det perfekta? Vill du ha det perfekta livet, den perfekta partnern, det perfekta hemmet, det perfekta jobbet, de perfekta barnen, vara den perfekta mamman, värdinnan, kompisen?
 
 
 
Jag har sett ett par avsnitt av Hanna Hellquist nya programseria Jakten på det perfekta livet på SVT där hon i åtta program har olika teman om jakten på det perfekta. Det första avsnittet handlade om att jaga det perfekta förhållandet, det andra programmet om den perfekta shoppingturen (vilket i mina ögon känns helt galet).
 
 
Idag är det många som tror att det går att uppnå det perfekta, och strävar efter att komma dit, men det finns inget som är perfekt. Att försöka uppnå något som man tror är nåbart, bara man anstränger sig lite till, utan att inse att det inte finns något som är perfekt, är att skapa förutsättningar för sitt eget misslyckande hela tiden. Hur bra mår man då? Vad gör det med ens självkänsla?
 
 
Att sluta sträva efter det perfekta, och känna sig nöjd med det man har är en process, men det är en process som ger ett lugnare liv, mer avslappnat och mer glädjerikt. Att ständigt mäta sig mot något ideal som är ouppnåligt tar tid, energi, livskraft istället för att nöja sig med "good enough". Det frigör energi och släpper rädslan. Rädslan för att inte vara perfekt, att kanske göra fel, är paralyserande och hindrar oss från att våga försöka något nytt, våga vidga våra vyer och gå utanför ramarna. I mitt jobb träffar jag på människor som inte vågar lära sig något nytt, gå någon kurs, av rädsla för att inte kunna allt, direkt. Att sträva efter det perfekta gör att livet blir stagnerat.

Lycka - viktigare än ekonomisk tillväxt

Jag läser en hel del om lyckoforskning och positiv psykologi, som intresserar mig. En del människor förväxlar den forskningen med positivitet med affirmationer osv och tycker det är ytligt och lättköpt. Men när det gäller forskning kring lycka handlar det om att se vad det är som för människor att må bra och känna tillfredsställelse med livet, vilket är en viktig aspekt på ett grundläggande mänskligt plan.
 
 
Flera länder har också börjat prata om att lyckoindex för landet är minst lika viktigt att ta hänsyn till som att mäta ekonomisk tillväxt i BNP. En frivillig organisation, GHO Global Happiness Organisation har startat här i Sverige där man arbetar med tre olika lyckofrågor, som SvD skrev om nyligen. Ni kan läsa artikeln här http://www.sydsvenskan.se/inpa-livet/dags-att-ta-lyckan-pa-allvar/
 
 
Vad tycker ni om lycka? Är det ytligt eller något som är viktigt?

Att njuta av det lilla

I många år har jag haft en gnagande känsla om att jag nog borde ha lite mer ambitioner, vilja eftersträva en karriär, att någon som har haft det så lätt i skolan i alla år som jag har haft borde ta till vara på den "gåvan" och satsa på att bli framgångsrik. Men det har aldrig intresserat mig, och jag har känt mig lite lat på grund av det.
 
 
Denna känsla har jag nog haft ända sedan jag gick ut grundskolan, och en kille i min klass cyklade ikapp mig på väg från skolan och sa att om jag hade ansträngt mig lite mer hade jag troligen haft de absolut bästa betygen i min klass, vilket det nu var han som hade. Men jag var nöjd med mina betyg, jag tyckte ändå att jag hade bra betyg och jag kom in på den gymnasielinje jag ville, utan problem. Men någonstans har ändå den känslan bitit sig fast, om att man borde vilja prestera, borde ha större ambitioner osv.
 
 
Sen har jag gått igenom skolan, haft olika jobb, läst vidare på universitetet en massa år och till slut hamnat där jag är nu. Och jag har aldrig mått bättre när det gäller jobb. Att gå ner till 80% och vara ledig en dag i veckan passar mig perfekt. Att kunna sitta här klockan två en vanlig onsdagseftermiddag i myskläder efter att ha tillbringat hela förmiddagen i stallet och nu slänga mig på soffan och läsa en bok är för mig så mycket mer värt. Och jag njuter i fulla drag, utan att känna mig lat, utan att känna att jag borde göra något som aldrig har lockat mig, men som blivit en norm i samhället. Jag har hittat den jag är, och Simple Living stämmer så väl med mina egna tankar, och vad jag själv vill. Egentligen vill jag jobba ännu mindre än vad jag gör idag, och mitt mål är att kunna leva ett gott liv på tre arbetsdagar i veckan :)
 
 
Det är ju dessa små saker i livet som ger mig glädje, inte att ha ett prestigefullt arbete med hög lön, status, dyra saker osv utan att ha friheten att tillbringa dagar så som jag själv vill. Med åren har även djuren fått en större och större plats i mitt liv. Jag har gått från att ha en hund, till en hund och en katt, till att nu ha sex katter varav alla tidigare har varit hemlösa katter som jag tagit hand om. Hästarna får också mer plats i mitt liv och jag vill tillbringa ännu mer tid i stallet. Även när det gäller välgörenhet har djuren en central plats och de organisationer jag stöder har alla med djurens rättigheter att göra; WSPA, WWF och Forska utan djurförsök.

I love your blog award

 
 
Oj, vilken härlig start på dagen. Jag har fått en blogaward!!! Det är Anna med bloggen Ljudet av ett hårdrockshjärta, vars blogg du hittar här http://metalanna.blogspot.se/ som har gett mig en award. Jag blev jätteglad!! Det är så roligt varje gång jag får en uppskattande kommentar från er som läser här, och lite förvånad blir jag nog också varje gång att det jag skriver kan beröra någon annan, någon annanstans.
 
 
Nu är tanken att jag ska lämna vidare en award till mina fem favoritbloggar, men jag läser inte ens fem svenska bloggar just nu, så här blir det lite blandat svenskt och amerikanskt :)
 
 
* Min favoritblogg alla kategorier är Irene med bloggen Harmoni i hemmet, som du hittar här http://fengshuiblogg.blogspot.se/. Det finns ingen annan blogg som handlar om att leva ett enklare liv och använda Feng Shui genomgående i sitt liv som är ens hälften så inspirerande som Irenes blogg, så min första award går till henne!
 
 
* Min andra award går till Ann-Charlotte med bloggen Fyra årstider, mitt liv på landet som du hittar här http://mittlivplandet.blogspot.se/. Jag gillar hennes sätt att skriva om livet, att följa sina drömmar, lyckas skapa sig sitt drömliv, och så har hon fantastiskt fina foton
 
 
* Min tredje award går till en annan Feng Shui kollega, Jannice med bloggen Simplicity http://blogg.addsimplicity.se/ för hennes sätt att blanda inlägg om Feng Shui, fina modekollage, fina bilder från sitt superfina hem med bra beskrivningar om varför det känns så harmoniskt. Hon bjuder på sin kunskap och har alltid väl genomtänkta inlägg
 
 
* Ja, så läser jag inte så många fler svenska bloggar, men jag har en favoritblogg i USA som heter Life on purpose - be more with less som skriver om hur hon förändrat sitt liv till ett lugnare, enklare liv och ger många tips om Simple Living
 
 
Där har ni mina fyra favoritbloggar ;)))
 
 
Och tack Anna för den fina awarden! Du värmde mitt hjärta!!

Ett hem för alla sinnen

 
När jag gör en Feng Shui analys på ett hem eller ett rum tittar jag bla på om det är balans mellan de fem elementen; jord, metall, vatten, trä och eld. Jordelementet finns bla i bruna och beige färger, rotting, saker gjorda av lera och i mitt hem använder jag dessa lugna naturfärger tillsammans med vitt, som tillhör metallelementet liksom pastellfärger, runda former och saker gjorda av metall. För mig är dessa färger vilsamma och utgör basen i hemmet. Till det lägger jag till vattenelementet genom att tillföra vissa svarta detaljer och saker gjorda av glas tex vaser, skålar, ljuslyktor (då både svart och glas tillhör vattenelementet) och även några tavlor med havsmotiv. Träelementet kommer in genom de växter jag sedan möblerar med, både större golvväxter och mindre växter arrangerade i grupp. Träelementet återfinns även i randiga mönster och i höga smala saker. Slutligen tillför jag eldelementet genom belysning och några ljus. Eldelementet representeras också av djur och allt som är gjort av djur, och med mina sex katter har jag mycket eld hemma ;))
 
 
 
 
Men utöver att ha balans mellan de fem olika elementen tycker jag att det är viktigt att skapa ett hem som talar till alla våra fem sinnen. Synen är ett viktigt sinne och där kommer just harmonin mellan färgerna, placering av möbler osv in. Ett hem ska vara vackert att se på. Om vi bara omger oss med saker vi tycker om och som ger oss positiv energi har vi skapat ett hem som är vackert att se på.
 
 
Jag är en taktil person, och för att skapa ett hem som talar till vår känsel är det viktigt att tänka på att använda olika strukturer. Skapa ett hem som lockar till beröring. Jag tycker om att använda material som är sköna att ta på, tex fårskinnspäls. Jag älskar päls, men förutom fårskinn tycker jag att pälsen gör sig allra bäst när den sitter kvar på djuren, och jag tar avstånd från pälsindustrin och skulle aldrig kunna köpa ett klädesplagg med äka päls hur vackert det än är. Men med alla mina djur hemma har jag många möjligheter att långsamt stryka över en silkeslen päls. Jag gillar också känslan av mjukt trä, ullfiltar, känslan av att gå barfota på ett skönt golv osv.
 
 
Då har vi avverkat två sinnen, två väldigt viktiga sinnen när det gäller hemmet. Men ett hem ska också dofta gott. Hur får man in doften i hemmet? Jo, genom att använda bra rengöringsmedel. Själv använder jag gärna ekologiska produkter som dessutom doftar gott. Man kan också använda doftljus av bra kvalitet, men även vardagliga dofter som nybryggt kaffe, nybakade kanelbullar, doften av nytvättade lakan, blommor med en behaglig doft. Det finns många olika sätt att föra in dofter som får oss att må bra.
 
 
Hörseln kan vi stimulera på olika sätt. Ett sätt är faktiskt avsaknad av ljud, dvs att välja hushållsapparater som inte låter så mycket, att välja material som inte skapar buller och slammer i våra hem. Att ta bort obehagliga ljud är en bra början. Sen kan vi lägga till ljud som får oss att må bra. I mitt hem är katternas spinnande ett härligt ljud och då de alla är så keliga något jag får höra ofta. Annars kan man ha skön musik på låg volym eller ljudet av en brasa som sprakar.
 
 
 
 
Vårt sista sinne, smaken, är svårt att tillfredsställa i själva inredningen, utan där gäller det att skapa platser som lockar till att låta måltider få ta tid, där vi sitter ned och äter istället för att ta något snabbt på språng. Att njuta av mat av bästa kvalitet och ta sig tid att njuta, ensam eller i sällskap med andra, skapar ett gemytligt hem.
 
 
Jag kan lätt se när jag trivs i ett hem (och jag har bott på många ställen) för då vill jag ta in alla dessa delar. Jag köper blommor och sätter i vas, jag bakar och känner njutningen av dofterna som sprider sig i mitt hem för att sedan njuta av en god kopp te och något gott till som jag har bakat själv.
 
 
Skapa ett hem som lockar alla dina sinnen! Har du tips på vad du gör för att tillfredsställa olika sinnen så ge gärna tips i kommentarerna.

Så bra tankar om Simplicity!

På en amerikansk blogg hittade jag ett inlägg som jag verkligen gillar, så här delar jag med mig till er
 
 

Matt

Will I remember this?

Will this make a memory?

That’s my simplicity in action: a question, big and bold, that I stop, breathe and answer when I find myself at the doorstep of any decision.

A few months back, I set myself on a mission. I wanted to answer one question: “what does it mean to live well?” After hemming and hawwing a bit, coming up with fancy formulas and a dozen different ways to try and maximize my happiness, I realized the answer had been pretty simple all along.

A life well-lived is a life rich with memories. Good or bad, these experiences shape our time on this planet, and—more often than not, I’d say—bring out a small smile when all the dust has settled.

The realization surprised me. I’d been chasing happiness but ignoring a simple truth: we can’t always control what life throws at us. We can’t always control how we’ll feel, too, any day of the week. And that thought lead to the next: maybe happiness alone wasn’t the whole picture.

Maybe I need the full spectrum of emotions. Maybe I don’t have to be happy all the time. Maybe I just need to try — to put the effort in each day to grow, learn, and give back to a world that has given me so much to begin with.

In other words, maybe I just need to try to make memories with every day I get. That’s the rich life I mentioned above, and that’s the realization that has slowly come to shape how I approach my daily routine.

When I want to buy something, now, I stop and ask the question. When I want to do something—anything, big or small—I stop and ask the question. If the answer is yes, I’ll dive right in. If the answer is no, I might dive in regardless — but I’ll do so knowing that I chose to, and knowing that I’m still giving a little more care and attention to how I spend my days than ever before.

“Will I remember this?”

It’s a simple question. Why not try and ask it yourself?

You don’t have to do it every time. (No one needs to be perfect!) But try and ask yourself, next time, whether that thing you want to do/buy/enjoy will stick with you longer than the time it takes to do/buy/enjoy it — whether it even has a chance of lasting a lifetime.

Most things don’t.

That’s why I started the Make Every Day Count project. I’ve compiled a list of 100 actions (memory-makers, I like to call them) that I’m working through, and I’m trying to flesh out my memory banks as I go.

And that’s why for day one of the project—#001, Take a Chance—I decided to do something a little different. You might even call it a little reckless. I decided to give up my upcoming 25th birthday to try and buy a school bus for the students of Kopila Valley, these children who walk sometimes up to five hours daily to and from school.

The idea terrified me. The challenge ahead nearly stopped the thought in its tracks. But I paused, breathed, and realized that no matter how this crazy goal pans out, I’ll come away with something special: a memory. Based on these early days alone, it’s one I’ll never forget.

When you look at it like that, the decision is pretty simple.

I want to live well. I want to live simply. Choosing memories might be the easiest way to do both.

 

 

Listan

 

 1. #001: Take a chance
 2. #002: Treat yourself
 3. #003: Read your favorite book from your childhood
 4. #004: Cook a brand-spanking new recipe
 5. #005: Watch the sunrise
 6. #006: Leave a gift on someone’s doorstep
 7. #007: Treat someone to your favorite restaurant
 8. #008: Call an old friend
 9. #009: Climb to the highest point in your city
 10. #010: Enjoy breakfast in bed
 11. #011: Write a thank-you note
 12. #012: Navigate a foreign market (and come home with something new)
 13. #013: Play on the swings
 14. #014: Listen to an entire album straight
 15. #015: Host a board game night
 16. #016: Spend some time at an animal shelter
 17. #017: Crank your speakers up *real* loud
 18. #018: Invent your own holiday
 19. #019: Share a proper family meal
 20. #020: Explore your family tree
 21. #021: Face a fear
 22. #022: Celebrate a friend-iversary
 23. #023: Take a (cheap!) class
 24. #024: Walk barefoot in the grass
 25. #025: Hand-write a letter to someone you love
 26. #026: Forget your phone for an entire day
 27. #027: Clean up your workspace
 28. #028: Spend an afternoon in a library
 29. #029: Completely change one of your age-old routines
 30. #030: Go on a date
 31. #031: Send a postcard
 32. #032: Make a blanket fort
 33. #033: Host a movie marathon
 34. #034: Strike one thing off your bucket list
 35. #035: Take a tour of your own city
 36. #036: Play hide and go seek (children optional!)
 37. #037: Take a weekend trip
 38. #038: Write a letter of thanks to an old teacher
 39. #039: Send flowers to a stranger at a hospital
 40. #040: Spend an entire day with your family
 41. #041: Take a long, long bath
 42. #042: Let go
 43. #043: Make a snack you absolutely loved as a kid
 44. #044: Learn one silly dance move
 45. #045: Just say yes
 46. #046: Volunteer at a farm
 47. #047: Plant something
 48. #048: Surprise some strangers with happy notes
 49. #049: Ask for help
 50. #050: Ask if youcan help
 51. #051: Volunteer to help build a house
 52. #052: Orchestrate a water balloon fight
 53. #053: Walk/run/swim a marathon
 54. #054: Take a 48-hour digital sabbatical
 55. #055: Buy some food or drink for someone in need
 56. #056: Join a flash mob
 57. #057: Relive an old memory
 58. #058: Have a picnic
 59. #059: Go dancing
 60. #060: Pick a random day from the list
 61. #061: Keep a journal (even if just for one day!)
 62. #062: Host a dinner party
 63. #063: Volunteer at a homeless shelter
 64. #064: Sneak a happy note in a book
 65. #065: Find your secret place
 66. #066: Take an early, early morning walk
 67. #067: Photograph one flower and learn everything about it
 68. #068: Watch a community play
 69. #069: Go camping (even in your backyard)
 70. #070: Watch the sunset
 71. #071: Take some time to learn about a family member’s past
 72. #072: Treat a friend to a coffee date
 73. #073: Dive deep into a historic part of your city
 74. #074: Play with a favorite toy from your childhood
 75. #075: Get lost (on purpose!)
 76. #076: Take a hike
 77. #077: Apologize (even if you’re in the right)
 78. #078: Leave a gift for your postman
 79. #079: Read a book you’ve always wanted to read
 80. #080: Try a new kind of cuisine
 81. #081: Spend an afternoon at the park
 82. #082: Make someone’s (secret!) wish come true
 83. #083: Build something
 84. #084: Say something incredibly kind to someone
 85. #085: Donate a book with a hand-written message scrawled inside
 86. #086: Paint a picture
 87. #087: Start learning a new skill
 88. #088: Spend an evening with your neighbors
 89. #089: Find one way to act like one of your heroes
 90. #090: Cook an old family recipe (with the family member who shared it)
 91. #091: Spend some time at a local shop
 92. #092: Go for an early morning swim
 93. #093: Write a poem (especially a bad one)
 94. #094: Play hooky from work
 95. #095: Track down a 4 leaf clover
 96. #096: Play in the rain
 97. #097: Write yourself a letter that you’ll read one year later
 98. #098: Take a shot
 99. #099: Make a veryspecial scrapbook
 100. #100: ??? (You’ll have to wait and see!)

En pysseldag

Söndagar gillar jag att vara hemma hela dagen, gå runt i myskläder, pyssla hemma, göra klart sådant jag inte har hunnit med under veckan utan att ha några tider att passa. Det jag hinner det hinner jag, och det jag inte hinner med får helt enkelt vänta till en annan dag. Jag gillar att ta tid på mig med det jag gör, hinna njuta - vara mindful helt enkelt.
 
 
 
 
Idag har jag ägnat några timmar med att tvätta allt som låg i tvättkorgen plus alla lakan och handdukar. Det är en fördel med att bo i lägenhet och ha separat tvättstuga. Med tre stora tvättmaskiner (varav den ena är dubbelt så stor som en vanlig), torktumlare och ett stort torkrum tar det inte mer än ett par timmar att bli klar. Mangeln är också ett plus för det är mycket skönare att ligga på manglade lakan :)
 
 
Åh, vilken skön känsla när tvättkorgen är helt tom när man börjar en ny vecka, och dottern kommer hit från sin pappa. Idag ska jag även ägna mig lite åt att sköta den privata bokföringen, föra in veckans kvitton i kassaboken och göra en sammanställning av oktober månad.
 
 
Bara för att man är själv hemma ska man inte slarva med matlagningen. Nu ska jag laga en god räk- och chilipasta och så avsluta med lite ostkaka som efterrätt. På helgerna brukar jag göra efterrätt till maten. Jag vill att det ska vara skillnad på vardag och helg på flera olika sätt,ägna mer tid åt matlagning på helgerna, låta måltiden få ta lite längre tid, gå i mjuka, sköna hemmakläder, inte sminka mig, ta dagen som den kommer utan att boka in för mycket saker. Det är helg för mig!

Hur har jag råd?

Ja, den frågan har jag fått. Hur har jag råd med att rida, både på lektion och någon privatlektion ibland, jag som är ensamstående förälder och inte jobbar heltid????
 
 
Jo, svaret är - för att jag har slutat shoppa!!!
 
 
 
Jag har slutat köpa kläder till mig, mer än när något är nödvändigt. Jag står i affären och tittar på något jag gillar, tex en kavaj jag funderade på att köpa häromdagen och så frågar jag mig själv "Blir jag lycklig av att köpa denna? Påverkar den min lycka på ett positivt sätt?" och svaret är nej!!  Jag gillar att vara fin, men det innebär inte att jag måste ha så mycket kläder, eller att det behöver vara nya saker hela tiden. Jag har en garderob som jag gillar idag och det räcker för mig.
 
 
Däremot gör ridningen mig lyckligare, så jag lägger hellre mina pengar på det, och med något som jag tycker är så roligt vill jag gärna utvecklas så då gör privatlektionerna skillnad.
 
 
Att fråga sig själv hur mycket olika saker ger i form av glädje, lycka, tillfredsställelse ger en bra indikatione vad som är värt att lägga pengar på. Forskning har visat att det ofta är upplevelser av olika slag. En positiv upplevelse kan man leva på länge, både njuta av när man är mitt upp i den och sen minnas den med glädje. Den positiva känslan sitter i länge. Hur är det egentligen med att köpa ett nytt klädesplagg eller något nytt till hemmet? Hur länge sitter den glädjen i?

Njut av ditt hem

Gretchen Rubin, som tidigare har gett ut boken The happiness project, eller Projekt Lycka som den heter på svenska, har gett ut en ny bok, Happier at Home.
 
 
 
 
Där hittar jag flera bra tips om att njuta av sitt hem:
 
* Kom ihåg att utnyttja de sakerna som de först gillade med ditt hem - relaxa en stund på altanen med en kopp te och bara koppla av, ta dig tid att tända i brasan, fyll badkaret och njut.
 
 
* Bädda sängen varje dag. Det gör en enorm skillnad i vilken energi hela hemmet får om sängen är bäddad eller obäddad.
 
 
* Låt en hylla vara tom någonstans, låt även en låda någonstans vara tom. Det innebär att det finns plats för nya saker att komma in i ditt hem och i ditt liv.
 
 
* Låt ditt hem dofta gott och ta dig tid att njuta av det - nytvättade lakan, färsk frukt, kryddor, blommor. Vi behöver uppleva hemmet med alla sinnen.
 
 
* Om något är viktigt för dig, låt det även få ta plats i hemmet. Om du gillar att spela musik, gör plats för det, om du tycker om att måla låt det synas. Det är ditt hem och det ska avspegla dig och dina intressen.
 
 
* Organisera de sakerna du ofta använder så behöver du inte lägga tid på att leta. Lägg din plånbok, nycklar, glasögon, mobiltelefon på samma ställe.
 
 
* Var samtidigt varsam med vad du förvarar. Förutom juldekorationer, saker som tillhör en annan säsong och sådant du vet att du kommer använda fundera på om det är värt att spara. Om du förvarar saker på svåråtkomliga ställen - behöver du alls ha det kvar?
 
 
* Gå igenom hylla för hylla och låda för låda och ställ dig själv tre frågor - Behöver jag den här ? Älskar jag den här? Använder jag den här? Om du inte kan svara ja på dessa frågor är det dags att antingen slänga, ge bort eller återvinna.
 
 
Några enkla tips för att göra hemmet till en trevligare plats att vara, men ett tips som jag särskilt gillar är att alltid hälsa besökare varmt välkomna när de kommer och även ett varmt avsked när de går.
 

Förvaringslösningar

Det ärlite roligt det där med förvaring egentligen. Inredningsföretag, och även en hel del böcker som handlar om att organisera sina saker, visar hur mycket olika förvaringslösningar som helst. Stora möbler, lådor i alla möjliga former och färger och ger intrycket av att allt man behöver göra är att hitta rätt förvaring till sina saker, lägga sakerna i en låda någonstans och vips, är problemet borta.
 
 
                                                  
 
Men enligt Feng Shui spelar det ingen roll om du har lagt sakerna i en låda. Är det saker du inte behöver och inte använder räknas det fortfarande som röra, och röra tar energi!! Om du dessutom köper nya lådor som du fyller istället för att ta itu med att rensa bland dina saker ger de stagnerad energi, vilket innebär att det blir trögt, segt och svårt att få positiva saker att hända i livet.
 
 
För ett tag sedan när jag skulle till IKEA frågade en bekant till mig om jag kunda köpa med mig ett par förvaringsboxar till honom för han hade så mycket papper på köksbordet och ville köpa varsin box att lägga det i. Varför frågade jag, på köksbordet ska det väl ändå inte ligga högar med papper, och då spelar det ingen roll om de ligger i en box eller om de ligger på bordet (även om öppen röra blir mer påtaglig). Brevid köksbordet har han dessutom en hel skänk med skåp och lådor som alla svämmar över med papper. Istället för att köpa nya lådor hade det varit bättre att rensa bland allt som låg i skänken, gå igenom allt och se vad som måste sparas, vad som fyller någon funktion och sen gjort sig av med resten. Då hade de papper som samlats på köksbordet, dvs de som var viktiga och skulle sparas, haft gott om plats och nya lådor hade varit onödigt.
 
 
Igår var jag och lämnade saker på loppis. Bland de sakerna som åkte ut var bland annat en smart organisationssak som man har i lådor för att hålla isär saker. Där har jag förvarat strumbyxor, leggings osv men när jag rensat bland dem blev det så få kvar att själva förvaringsidén tog större plats än det som förvarades i, så den åkte ut!

En hästvecka

Ibland hör man någon uttrycka "det var ett hästjobb" vilket har betydelsen att det var ett stort, mastigt jobb som tog mycket tid och energi.
 
 
Utifrån den betydelsen kan rubriken innebära att jag har en mastig vecka, vilket stämmer. Även om jag har roliga arbetsuppgifter och gillar mitt jobb så blir jag ibland väldigt trött. I tisdags arbetade jag med att utveckla ett arbetslag större delen av dagen. Det är bland det roligaste jag vet, men det kräver mycket energi av mig. Senare samma kväll hade jag även bokat in en Feng Shui-konsultation, även det så roligt och något jag verkligen gillar. Men en konsultation tar ett antal timmar och även den tar mycket energi.
 
 
Men rubriken kan också vara en benämning på att denna vecka handlar väldigt mycket om hästar. I måndags hade jag bokat en privatlektion, igår hade jag min vanliga ridlektion och på fredag har jag bokat ytterligare en privatlektion då det kommit ett återbud. Igår eftermiddag följde jag dessutom med ett antal från min ridskola för att delta i en övning med ridande polisen i Göteborg. Så roligt, och så intressant att vara med på. Hästarna behöver miljötränas varje vecka för att klara av att arbeta vid tex fotbollsmatcher, demonstrationer osv. Vi var en stor grupp från ett par ridskolor som deltog. Efter det fick vi även följa med till stallet där polishästarna bor och få veta mer om deras arbete. Det tog hela eftermiddagen och var riktigt givande, men när jag kom hem och hade ätit, tagit en lång varm dusch (då jag varit utomhus hela dagen var jag rätt genomfrusen) satte jag mig på schäslongen för att se Go ´kväll och ett inslag om Feng Shui. En stor, varm, mjuk katt hoppade upp i knät och jag var så trött att jag nästan somnade med huvudet mot ryggstödet. Så trött var det länge sen jag var, men så skönt att bara koppla av. En spinnande varm katt hjälper ju till rätt bra dessutom :)
 
 
Och för att hästa till det lite ytterligare är det hopptävlingar på lördag. Tänk att jag blivit en hästtjej vid 45 års ålder :) Och så roligt att dela det intresset med andra hästbitna, både äldre och yngre. Igår, innan övningen med polishästarna, tittade jag på en privatlektion på den ridskolan vi var och en äldre man red på sin häst, medans hans fru stod brevid. Jag förstod utifrån samtalet att de red båda två, och då kände jag starkt att jag gärna skulle vilja träffa en man som delar mitt intresse, precis som det paret gjorde.

bloglovin
RSS 2.0