Oljud

File:Bowling - albury.jpg
 
 
Igår kväll var jag med dotterns nya klass och bowlade. Tanken var att barnen och föräldrarna nu när gruppen var ny skulle få en chans att lära känna varandra bättre.
 
 
Med 24 barn på åtta bowlingbanor och så alla föräldrar till dessa barn på en avsats brevid där vi fikade blev ljudvolymen på den lilla bowlinghallen väldigt hög, så hög att jag var tvungen att skrika för att överhuvudtaget kunna prata med den på andra sidan bordet. När jag påpekade för en annan förälder att det var väldigt hög ljudvolym fick jag responsen att det var ett tecken på att man började bli gammal när man tyckte det!
 
 
Men det håller jag inte med om! När vi tänker på begreppet röra, och att rensa i röran tänker vi oftast på fysiska saker, saker som vi kan ta med oss ut från vårt hem och göra oss av med. Det är en väldigt bra start, och när man rensat bland sina fysiska saker ett tag, inser man att röra är så mycket mer än bara saker. Röra påverkar oss på alla plan, och röra kan också vara saker som är mer abstrakta.
 
 
För mig är ljud, höga ljud, oljud eller en ljudmatta i bakgrunden som vi tror att vi vänjer oss vid också röra. Att rensa bland den typen av röra är svårare, men ett sätt är att börja tänka på vad vi omger oss med hemma. Har vi ventialtionssystem som ständigt brummar, kyl och frys som också bidrar till en permanent ljudmatta, diskmaskin som låter, har vi TV:n på hela tiden även om ingen tittar? Vilka ljud omger vi oss med? Vilka av dessa går att eliminera? När du ska köpa nya saker hem är ljudnivån en sak att ha i åtanke?
 
 
Att ständigt ha dessa oljud omkring oss påverkar inte bara hörseln, utan det påverkar även vårt välbefinnande även om vi kanske inte är lika medvetna om det. Jag ser det tydligt när jag handleder förskolepersonal. Jag blir trött efter en timmes samtal för de pratar ofta väldigt högt. När jag påpekar det är det oftast inte själva medvetna om det. Det har blivit normalt för dem att nästan skrika när de pratar med varandra för att överrösta alla andra ljud.
 
 
För mig handlar det om att skapa en miljö som är harmonisk att vistas i och där spelar ljud en väldigt stor roll, så rensa i röran handlar även om att rensa bland de ljud vi omger oss med, och det gäller både vuxna och barn!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej!
Ja ljud kan också vara röra. Jag älskar när det är tyst och jag kan
"höra" mina egna tankar. Men det är svårt att hitta tysta miljöer idag om man inte bor i skogen. Det är alltid en ljudsatts i bakgrunden med bilar, människor mm.
Jag bor i lägenhet vid en genomfartsled. Tidigare sov vi i sovrummet mot vägen. Det var jättejobbigt, nu sover vi i rummet mot parken och vi sover mycket bättre.

Kram Carola

Svar: Visst är det svårt att hitta helt tysta miljöer. Där jag bor kan jag gå ut i skogen och ändå svagt höra trafikens buller :(
None None

2012-11-10 @ 14:05:38
Postat av: Charlotte

Hej och tack för en bra blogg!

Jag är 24 år gammal dvs absolut inte gammal, men störs också av oljud och blir trött av för mycket brus.. Jag tycker snarare att det är tecken på att jag lärt mig uppskatta tystnad och stillhet, för det är då jag hör och kan tillgodo se mina egna behov. Om det brusar hela tiden måste jag anstränga mig mer och blir helt slut.

Svar: Vad bra du beskriver det!! För mycket brus gör att man tappar bort sig själv, tröttar ut en och gör att det är svårt att "höra" det som verkligen är viktigt!
None None

2012-11-10 @ 21:51:51
Postat av: Elisabet

Jag minns en kväll när vi varit hos våra kompisar i deras torp där det inte finns någon el. Där är det verkligen tyst. En underbart behaglig tystnad. Och när vi kom hem så uppmärksammade jag genast vad mycket ljud det finns i ett hem. Kyl och frys låter mm mm.

Svar: Visst är det bra med miljöombyte ibland för att bli varse olika saker som man annars inte märker i sin vanliga miljö.
None None

2012-11-11 @ 10:24:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0