Vår

I Göteborg har björkarna slagit ut idag och körsbärsträden peakar i sin blomning så utanför mitt fönster är det en sky av rosa blommor. Något att glädja sig åt ;)


Naturmaterial

Läran om Feng Shui handlar om att leva i samklang och i harmoni med naturen. Ett sätt att göra det är att använda naturmaterial istället för syntetiska material i din närmiljö.


Jag försöker att använda naturmaterial så långt det är möjligt i mitt hem, och det jag har som inte är gjort av naturmaterial byter jag ut mot annat. Mina gardiner är gjorda av linne, mina mattor av ull osv.


 

De sopborstarna jag har i mitt hem är dessa två i trä. I tio års tid har jag bara haft den lilla borsten, som är inköpt på IKEA:s barnavdelning för dottern ville ha. De hade en jättefin serie där allt var gjort av trä, sopborste, torkställning och mopp. Dottern ville ha alla, men då jag pluggade fick vi köpa en i taget. Tyvärr försvann serien ur sortimentet, så det blev bara borsten. Den har jag klarat mig bra med länge, men nu har jag även köpt en större från Iris hantverk. Med många katter och flera kattlådor runt om i hemmet sopar jag ofta. Det är ett mycket härligare sätt att städa än att dra fram dammsugaren för allting.

 

Jag såg också att det finns en ekologisk tandborste, som är helt komposterbar, som jag är sugen på att testa. Tänk vad mycket plast som används för tandborstar varje år. Om alla dessutom byter sin tandborste var tredje månad som rekommenderas blir det mycket onödig plast, när det finns andra alternativ.

 

Tandborsten finns att köpa hos Loveko för 49 kr, men just nu är den prissänkt till 39 kronor. Jag ska testa :)


Tystnad på bloggen

Det har inte blivit några inlägg på bloggen på några dagar. Det beror på att det hände en sak i vår familj i tisdags kväll som upptar mina tankar hela tiden. Det har inte funnits tid, kraft eller energi. När livet tar en vändning som man inte räknat med eller själv valt tar det av energireserverna att bara få vardagen att flyta.

Jag hoppas att jag nu med några dagar av att bara vara hittar ny energi. Kram till er alla!


Vad är god Feng Shui?

I en kommentar till ett inlägg jag gjorde i förra veckan, där jag visade saker jag rensat ut från mitt hem skrev Anna följande:


Jag har en fundering som du gärna får reflektera kring i bloggen (och som kom upp angående dina vinglas)-svensk konvention säger ju att man ska ha servis för 12 dvs. ett större sällskap-men jag är inte jätteförtjust i att ha större fester. Är det då god feng shui att ha fler så att man kan välkomna fler gäster eller att gå på sin egen magkänsla?

Ja, om man tittar i etikettböcker brukar det stå att man ska ha ett dussin av porslin, glas och bestick, så man kan bjuda större sällskap. Men, de flesta av oss lever inte så idag. Det är sällan vi har så stora bjudningar, eller ens vill ha det. God Feng Shui är det när du använder de saker du har, och tycker om dom!


Om saker inte blir använda, utan bara står och samlar damm ger det istället upphov till stagnerad chi. Energin går ner i områden som aldrig eller sällan används. Av mina tolv vinglas var det bara de två som stod närmast som kom ut från skåpet emellanåt, och någon gång kanske fyra eller fem av dem. Resten blev bara stående och såg ledsna ut. Att ha saker som man inte använder, eller vill ha, är inte god Feng Shui.


Om du däremot rensar bort saker som känns överflödiga ger du möjlighet för nya saker att komma in i ditt liv. Visst kan man tänka att om du har mycket porslin och glas inbjuder du till att ha stora kalas med många vänner, men om du aldrig har det, eller ens vill ha det, har det motverkat sitt syfte.


Nej, följ din magkänsla och omge dig bara med saker du tycker om och som används, oavsett vad konventionen, etiketten, vad man "borde" göra/ha osv säger. Det är ju du som ska bo där, och det är du som ska må bra och trivas i ditt hem. Att möblera för någon annan, eller ha saker bara för att man förväntas ha det, men som inte stämmer med dig ger bara dålig energi.


Att våga ta steget

Här kommer ännu en sak jag snappat upp på en annan blogg som jag blev så inspirerad av själv att jag vill dela det med er. Det finns en blogg som bara handlar om lycka, www.lyckobloggen.se där fyra lyckocoacher skriver.


Det här inlägget handlade om något som jag själv drömmer om, och som jag tror en hel del svenskar också drömmer om, att lämna Sverige några månader under vintern och bo, och arbeta, i ett soligt och varmt land. En av mina Facebookvänner från min hemstad tog med sig hela familjen till Teneriffa under ett års tid, där barnen går i svenska skolan. Ibland leker jag med tanken att sticka iväg någonstans. Jag har ju bott i New York, men det var för tjugo år sedan. Att leva i ett annat land, arbeta och ha en vardag där är väldigt berikande och utvecklande. När jag bodde i USA var jag också och hälsade på en vän i Miami. Där hade de en kvinna som skötte hemmet. Hon var från Portugal, i övre medelåldern och åkte till USA ett halvår där hon jobbade, för att sedan tillbringa ett halvår hemma i Portugal. Hon kallade sig själv för au-pair. Att sticka iväg ett tag, ta jobb på olika ställen är något en hel del gör när de är unga, men det finns inga åldersgränser. 


"Lycka ur ett utlandsperspektiv


abe i candelaria


I höstas ställde jag mig frågan om jag hade lust att leva i Sverige över den mörka kalla vintern det här året och kom fram till att: Nej, det hade jag faktiskt inte

Lyckligare av att gambla mer
En timme senare dök jag på ett tillfälligt och lågbetalt jobb som kringresande säljare på Teneriffa. Jag velade ett bra tag på om jag skulle våga dra iväg och lämna allt. Bara så där. Jag fyller ju ändå 30 nu. Man är ju ingen 20åring som bor hemma i flickrummet längre. Borde agera ansvarsfullt, göra karriär, vara duktig och allt det där
Men så slog det mig vad lyckoforskningen har kommit fram till: Nämligen att vi som regel ångrar det vi aldrig gjorde, mer än de korkade saker vi gjort som gick fel. Misstagen kan ju ge oss erfarenheter som kan berika våra liv. Icke-handlingar ger oss ju däremot inte så mycket lärdomar och erfarenheter alls.
Och med den insikten så reste jag iväg. Hellre leva lite farligt och få nya erfarenheter än att stanna hemma och undra resten av mitt liv hur det hade varit om jag hade åkt.
 
las teresitas

Ett litet lycko-experiment
Så jag fick ett ryck, lämnade lägenhet och jobbmöjligheter och åkte. Det här skulle bli ett intressant experiment för att få andra perspektiv på frågan om vad man egentligen behöver för att vara lycklig.
Hur mycket skulle det påverka min lycka att jag skulle tjäna rätt kasst? Vilken roll skulle solen och värmen spela för mitt humör? Skulle jag ledsna snabbt på stranden och havet? Hur skulle tillvänjningseffekten bli?

Fattigt på pengar men rikt på så mycket annat
Ekonomiskt var det tajt som sjutton så i början drog det helt klart ner mitt humör att snåla så hysteriskt. Men eftersom jag faktiskt inte jobbade heltid heller så kunde jag efter ett tag hitta ett extrajobb på någon kväll i veckan och därefter klara mig hyfsat. Smådåligt med pengar men mer fritid. Samtidigt så blev det tydligt att man kan vara rik på olika saker. För visst var det fattigt på pengar. Men å andra sidan var livet fantastiskt rikt på mening!

Att ligga i en solstol på stranden med en vän, titta på stjärnorna och prata om livet var väldigt gratis! Långpromenader i solnedgången, och små utflykter till undanskymda havsvikar eller till en liten bergsby för att lyssna på syrsorna och njuta av lugnet var också mer eller mindre gratis. Så lite man behöver, egentligen, om man inte krånglar till allt!
 
masca

Hur är det med stränder och tillvänjningseffekter?

Och solen gjorde helt klart väldigt mycket gott för humöret! Massvis med antidepressivt D-vitamin! Sedan jag började ta D-vitamin-tillskott i Sverige vintertid så har vintrarna blivit allt roligare! Men de doserna som man får av en halvtimmes sol är trots allt ännu högre!
Och hur var det med stranden och tillvänjningseffekten då? Ganska fint faktiskt! Om jag hade åkt iväg på en flera månaders semester hade jag förmodligen kroknat rätt snabbt. Men eftersom jag jobbade och faktiskt inte hade tid att gå till stranden varje dag så kom jag runt tillvänjningseffekten och stranden kom att bli en belöning efter en eller flera arbetsdagar. Och det fanns ju fler än en strand att varva med!

Och när jag plaskade där i havet och tittade ut mot horisonten så var livets problem som bortblåsta. Berikande var det också att träffa vänner från mängder av olika länder och kulturer som gav mig massvis av nya perspektiv på mig själv och mitt liv här hemma i Sverige. Och en perfekt rofylld miljö för att skriva på min bok.

el medano
Det lär bli fler dumma infall!
Sammantaget ångrar jag inte den tillfälliga flytten ett ögonblick. Jag åkte iväg utan några större förväntningar. Vissa saker gick åt knöken och andra saker blev bättre än vad jag kunnat drömma om. Och det är väl lite det som är lite tjusningen med att resa. Man vet aldrig vad som händer. Nu är jag hemkommen med en tunnare plånbok, men berikad och full av nya perspektiv! Jag kommer säkerligen att satsa på många fler ”dumma infall” i livet. Bara för att jag är så jäkla nyfiken på hur det skulle bli. För om man inte känner att man lever, vad är då poängen med att leva?"


Jag har shoppat ;)

I helgen var jag en sväng in till stan för jag ville kolla i en affär jag aldrig varit i förut, Second Saddle, där de har allt för hästar och ryttare second hand. Oj, vilken härlig affär! Hit kommer jag komma tillbaka. Det fanns riktigt bra och fräscha grejer till en bråkdel av nypris.


 

Jag köpte ett par nya ridbyxor och en ridväst. Totalsumman blev 384 kr för båda! Jag behöver även ett par nya ridstövlar, en ny ridhjälm och en säkerhetsväst.

 

Ännu en gång fick jag även bevis på att attraktionslagen fungerar ;) I onsdags var jag på föreläsning med Katarina Ahltin, som skriver en spalt om stil i GP och arbetar som stylist. På hennes blogg såg jag en ursnygg röd tweedkavaj som jag kände hade passat bra in i min garderob. Jag gillar rött och jag gillar kavaj ihop med jeans. Min röda sammetskavaj sorterade jag bort tidigare i höstas, då den kändes trång. Den kavajen Katarina hade på sig var av märket Tom Joule, som är ganska dyrt. I affären hängde precis en likadan, i samma härliga röda färg, och i min storlek. Till second hand pris!! Trots det köpte jag den inte..... :)


Salus per aqua-

Det är inte så ofta jag tar ett bad hemma, men åh vad jag är glad över att jag har ett badkar ;))


 

Jag tog ett skumbad tidigare ikväll, och det är så härligt att sjunka ner i ett varmt bad och låta kroppen och sinnet slappna av. Brevid mig låg två små katter och tittade storögt på vattnet och bubblorna. Så sällan badar jag att det var första gången de såg detta, och de är nio månader nu :)

 

Att bada ger mig både avkoppling och ny energi, så efteråt dammsög jag hela hemmet och håller nu på med lite pappersarbete innan det är dags att "göra kväll".


Nöjd med ditt liv?

En barndomsvän till mig, Eva Lindström-Ejderholt, skriver krönika i Nerikes Allehanda. Denna tycker jag är så bra att jag vill dela den med er:


"Viktig fråga

Det är en helt vanlig torsdagskväll.
...
Jag har lagat laxgryta med citron och rosmarin. Alla är hemma och vi pratar om sånt man pratar om; skolan, jobbet, vad vi ska göra i helgen och andra småsaker.
Plötsligt slutar Vilma lyssna, tuggar förstrött på en morotsbit och säger:
"Om ni dog nu, skulle ni vara nöjda med era liv då?"
Jag tror att både Anders och jag hickar till lite grann.
Jag tycker förstås att vår familj är alldeles unik.
Men jag tror ändå vi lever ganska vanligt. Dagarna går på rätt så bra, ungar, jobb, kompisar, åtaganden... Ja, ni vet, att-göra-listan är rätt så lång.
Och just det där att "Fundera på om du är nöjd med ditt liv" hamnar ganska långt ner på den.
När vi har ätit klart och plockat undan blir jag stående med disktrasan i handen.
På tv:n gapar nåt meningslöst barnprogram, hallen ser ut som ett bombnedslag och Anders sorterar pappersinsamlingen och nynnar entonigt, glatt.
Det är inte särskilt glamoröst.
Jag tänker på Vilmas fråga.
För det är en viktig fråga.
Det är klart jag skulle kunna tänka mig en del annorlunda.
Som ett hus med en färdigrustad trappa och en fixad trädgård, ett jobb som matskribent i Frankrike och en bikinimässig kropp och då skulle jag kanske inte ha den där guldstunden som jag vet väntar.
Ni vet när dagen går över i kväll och alla dimper ner i stillheten och ömheten och man kan stå utanför ungarnas sovrumsdörrar och lyssna till deras andetag.
Jag tycker det är en viktig fråga.
"Om du dog nu, skulle du vara nöjd med ditt liv då?"


Viktigt att fundera kring. Är du nöjd med ditt liv? Har du gjort det du ville göra? Har du saker du drömmer om, men som du aldrig får till att verkligen göra? Livet är här och nu, och du är den enda som kan välja hur du vill leva.


Att vara nöjd med det man har är viktigt för att känna livstillfredsställelse, och gör också att man mår bättre och är lyckligare. Om man hela tiden strävar efter något man inte har, och hela tiden vill ha mer är det svårt att känna sig nöjd.


Hobby

För några veckor sedan var jag hemma hos en kompis på lite vin och ostbricka. Vi är några tjejer som bor i samma område som har umgåtts sedan barnen var små. Förr träffades vi ofta och barnen lekte tillsammans, men i takt med att barnen blivit större har också våra träffar glesats ut. Så när vi väl ses har det ofta gått ett tag sedan förra gången, så också denna gången.


När vi pratat en stund sa jag att jag tillbringar en hel del tid i stallet numera, rider en eller två gånger i veckan och är gärna med på lite olika aktiviteter de har. För några veckor sedan var jag tex med på en städdag, idag ska jag dit på en kurs då jag senare i sommar ska vara funktionär på en fälttävlan och jag har också varit funktinär på hopptävling.


"Vad roligt att du har skaffat dig en hobby" säger en av tjejerna, vilket har fått mig att fundera en del kring det där med hobby.


Vad är en hobby? Enligt Wikipedia är en hobby en återkommande aktivitet man utför på sin fritid för nöjes skull. Får man betalt för detta, har man tagit det första steget från hobby till arbete. En hobby innebär inget tvång utan baseras på frivillighet, till skillnad från arbete. Men om jag arbetar med min hobby, gör det för jag tycker det är roligt, utan tvång, är det en hobby då, eller räknas det ändå som arbete?

Har barn fler hobbies än vuxna? Är det lättare att ha en hobbie när man är barn? Dottern tex hon har flera hobbies, musik på alla sätt och vis, tar musiklektioner, skriver låtar, lyssnar på musik etc, fotograferar, läser, skriver.


Visst är ridningen, hästar och djur i allmänhet min hobby (jag har ju sex katter som tar mycket tid :)) men jag funderar också på när slutar en hobby att vara just en hobby, och blir ett sätt att leva, en livsstil. Jag skulle kunnatänka mig att bo på landet med många djur omkring mig, katter, hundar, höns, gärna en häst eller ett par. Då är det mer ett sätt att leva, ett val jag gör angående min livsstil.


Att blogga är en hobby för mig, då det inte ger mig något betalt, det är något jag gör frivilligt, som jag tycker är roligt. Men vissa dagar känns det inte lika roligt, ibland kan det kännas som ett tvång att skriva ett visst antal inlägg, att uppdatera regelbundet.


Att läsa böcker har alltid varit en hobby, men jag läste mer när jag var barn än vad jag gör numer. När jag väl börjar läsa en bok, då stänger jag av allt annat, lägger mig på soffan och sträckläser gärna boken från början till slut :)


För många är shopping, och titta på TV hobbies, och något de ägnar rätt så mycket fritid åt.Vad är era tankar kring hobbies? Har du någon hobby?
After work

After work är väl helt perfekt för oss mitt-i-livet-människor som varken har lust eller ork att hänga hela nätterna ute på klubbar längre men ändå tycker det är kul att vara ute lite.


Man går iväg direkt efter jobbet, ses vid femtiden, får ordentligt med mat och ett glas vin/öl för 49 kronor, har några trevliga timmar med vänner med prat, skratt, uppdatering på vad som hänt sen sist, lyssnar på bra musik, kanske en trubadur och vid hemgång några timmar senare är det fortfarande tidig kväll, man är hemma i tid, lägger sig i tid, sover ordentligt och vaknar pigg och fräsch på lördagen


Precis en sån kväll har jag haft idag som känns som en kanonkväll :)


Utrensat

Här är lite saker jag rensat ut denna veckan ;)


 

Först kommer lite saker som är utrensat ur garderoben; några träningskläder som jag aldrig använder, ett par badtofflor från när jag var på spa som var sköna att ha där, men som jag aldrig använder hemma, ett smalt skärp som visade sig skära in i magen när jag satt ner (så oskönt!), en del leggings och strumpbyxor som aldrig blir använda, en helt ny underklänning som slankar och håller in men som aldrig blivit använt, en del textilier i form av lakan och dukar.

 

Men jag har också rensat lite i köket. Nu åker mina IKEA-tallrikar ut. De har stått i ett skåp ett tag, men då jag har andra jag tycker bättre om kan dessa få lämna hemmet nu. I vitrinskåpet hade jag en del vinglas. Jag dricker sällan vin och har inte så ofta gäster som dricker vin heller och när jag väl har det så är det aldrig så många som tolv personer samtidigt. Ändå hade jag tolv likadana vinglas (plus några till i en annan serie). De fick jag av en vän för några år sedan. Jag hade fest och hon råkade slå sönder ett eller ett par vinglas så dagen efter dök hon upp med tolv glas som kompensation för de hon hade haft sönder :) Men nu tar jag bort sex av dem, och klarar mig med de sex som blir kvar :)

 

Och om jag dricker vin sällan, så dricker jag champagne eller bubbelvin ännu mer sällan. I vitrinskåpet stod ändå två olika modeller av champagneglas. Inga av dem har jag köpt själv. Dessa fyra tycker jag är vackra, men för tjocka för att kännas sköna att dricka ur. Då behåller jag de andra två jag har, som jag fick i julklapp för många år sedan, på ett väldigt mystiskt sätt. Jag vet fortfarande inte vem jag fick dem av, utan det kom en avi i posten med ett paket att hämta. Jag hade då eget företag. Jag hämtade paketet som visade sig vara en fin trälåda med två superfina champagneglas och en flaska champagne inbäddade i träull från ett företag jag aldrig hört talas om :) En välkommen överraskning!

 

Jag sorterar även bort ljuslyktan, som jag visserligen gillar, men för att släcka ljuset inuti måste jag skjuta upp en av glassidorna, och den blir väldigt varm när ljuset är tänt så jag drar mig för att tända det, och då har det förlorat en del av sin charm. Förvaringsflaskan i glas använder jag inte då halsen är för smal för något annat än dryck.

 

Om jag skulle skriva en IN/UT lista varje vecka skulle det bli rätt så tråkigt då väldigt få saker hittar sin väg in hit numera :)

 

Men här kommer en lista på de saker som ändå kommit hit från årsskiftet, alltså på fyra månader:

 

* Förvaringslåda för julsakerna

* Nya doftljus, tre stycken

* Min underbara rosa flanellklänning från Odd Molly, 50 % rea ;))

* Nya jeans och ett linne till dottern

* Ny pyjamas till dottern

* Ny mascara och rouge

* En DVD-film plus nytt minne till kameran

* En hallspegel

* Ett klätterträd till katterna

* Affirmationstavlor

* Sopset från Iris hantverk (present)

* Nya sommardäckDet är alla saker som har kommit in här sedan nyår, samtidigt som massor av saker har hittat sin väg härifrån :)


Jag gillade en metod som Jeanette skrev i kommentar till mitt förra inlägg:


"hos mig är det en in - två ut.
då får man tänka redan innan man går till butiken.
och väl i butiken blir det att tänka samma tanke igen.
stoppar mången inköp.
t ex om jag får syn på en fin tröja... hm... vilka två tröjor hemma är det som jag inte vill ha.
enkelt val. det blir oftast ingen tröja.
eller så har jag rensat tröjorna hemma och insett att jag har behov av t ex en viss sort.
tänket före och efter är det intressanta."


Ett bra sätt att fundera ordentligt innan inköp och stoppar alla typer av impulsköp.

 


In/Ut

Jag har sett att många bloggar har en kategori där de listar vad som har kommit respektive vad som har sorterats bort och lämnat hemmet under den gångna veckan.


Något som slår mig är att även om det är bloggar som handlar om simple living, eco, att leva med mindre så är det ändå ganska många saker som kommer in i deras hem. Även om sakerna är köpta på loppis, secon hand, Tradera och liknande saker, och är mer ecovänliga än nyproducerat, så är det ju ändå saker som har kommit in i hemmet.


När jag försöker leva ett enklare liv så försöker jag också att inte låta massa nya saker komma in i mitt hem, tvärtom rensar jag överallt, vilket gör att några förvaringsmöbler nu börjar gapa ganska tomma och snart ryker nog byrån eller vitrinskåpet då de börjar kännas för tomma för att försvara sin plats.


Jag är absolut inte emot att ibland ta in något nytt, att det blir någon form av kretslopp även i hemmet. Men hos mig har nu under de senaste två månaderna endast ett par nya saker kommit in, dels är det mina tre affirmationstavlor som jag köpt i mars månad och så köpte jag nya sommardäck till bilen igår. Förutom mat, och förbrukningsvaror är det mina enda inköp på två månader. Och frågan är om inte däck egentligen räknas som förbrukningsvara för bilen. Enligt däckverkstan var två av de däck jag tog av i höstas såpass dåliga att det behövdes nya.


Så, om jag räknar dem som förbrukningsvara så är mitt enda inköp de tre små tavlorna.


Hur tänker ni när det gäller in/ut-listor? Är det intressant att läsa? Är det ok att handla en hel del om det är second hand eller ekologiskt?

Att välja ett enklare liv

Tänk vad många intressanta och intresseväckande bloggar det finns på nätet. Jag har hittat ännu en jag gillar http://ekoenkelt.wordpress.com


Hon har skrivit ett inlägg om hur hon ändrade sitt liv från att vara shoppingtokig och med ett överflöd av prylar till att välja ett enklare liv, och hon beskriver det, precis som jag skrev om i förra veckan, så att hon känner en större frihet när hon valt bort prylarna.


Läs och inspireras!

"Vi kan ta avstamp i det faktum att jag som 16-åring fick mitt första sommarjobb och sen fortsatte att extrajobba – mycket och ofta. Jag kommer från en familj som inte har haft sådär enorma summor pengar, så att tjäna sina egna var grymt. Det första jag köpte var en ny säng och ett par skor, minns fortfarande så tydligt den där första lönen! Sen började det trilla in pengar varje månad. Jag har aldrig behövt betala något särskilt när jag bott hemma, fick mitt studiebidrag samt bidrag till dyrare inköp, men allt annat (hudvård etc) betalade mina föräldrar. Det här gjorde ju att jag helt plötsligt hade en väldig massa pengar varje månad – men inga utgifter!

Så vad gjorde jag? Inte van att spara, då familjen aldrig haft utrymme för det, började jag bränna pengarna. Kläder, böcker, filmer, CD-skivor, resor, tidningar, smink, nya möbler till mitt rum och allt annat som går att köpa. Eftersom jag kommer från en liten håla till stad handlade jag nästan allt på nätet mot faktura. Generellt kan man väl säga att det tog mig två veckor att bränna en lön, och det mesta gick till att betala föregående månads fakturor. Och jag brände ALLT, oavsett om jag fick in femtusen eller tjugotusen. Tyvärr, får man väl säga, tjänade jag rätt bra. Efter gymnasiet jobbade jag heltid samtidigt som jag pluggade på distans och den onda cirkeln bara fortsatte. Däremot har jag aldrig handlat något genom att ta ett lån eller genom att handla på avbetalning. Ägde en gång i tiden en bil, även den betalad kontant.

Då jag var 18-19 upptäckte jag Tradera, och började sälja saker då jag hade fått väldigt ont om pengar ( = handlat alldeles för mycket). Sålde av en hel del, men fortsatte att handla.

2009, om jag minns rätt, tog jag mitt pick och pack för att flytta till Stockholm och min nuvarande studentetta. Sålde bilen gjorde jag, samt ett visst överflöd på Tradera (säkert 500 grejer), men allt annat flyttade med mig till mina 23kvm. Vi kan ju lugnt konstatera att flytthjälparna inte var helt tacksamma över mina shoppingvanor.. Men jag fortsatte shoppa! Nu levde jag ju på CSN, men allt som inte var hyra och mat gick till shopping. Sålde mer på Tradera för att kunna handla nytt.

Sen en dag hösten 2010 satt jag i min fina, dyra, soffa och fick vad jag bara kan anta var en panikattack. Jag kände mig helt dränkt i prylar. Vart jag än tittade såg jag mitt enorma överflöd av saker jag sällan eller aldrig använde. Jag insåg att jag aldrig skulle göra allt det där jag velat, såsom vara utomlands längre perioder, kanske flytta utomlands, etc etc, eftersom jag aldrig skulle lämna mina saker. Jag hade en alldeles för tajt relation till ALLT jag ägde, för mig var det viktigt. Jag insåg, hur klyschigt det än må låta, att mina saker ägde mig.

Det var inte en trevlig upplevelse. Jag insåg att jag inte ville ha det så. Varför i hela fridens namn hade jag lagt ner så mycket tid, pengar och energi på att samla på mig allt, när det ändå inte gav mig något – annat än en rejäl panikattack.

Det var i det ögonblicket som det vände. Jag började tänka om, försökte tänka rätt, och har ständigt sen dess gjort mig av med allt mer prylar i kombination med att jag köper allt mindre. Men det är fortfarande en ständig kamp, även om det sakta men säkert hela tiden blir lättare.

Det jag har insett, och som är till ständig hjälp, är följande:

 • man måste komma till insikt med vad man vill ha ut av sitt liv. Ville jag att hela mitt liv skulle kretsa kring prylar? Verkligen inte!
 • man måste inte ha allt, och man måste inte spara på allt.
 • när man väl behöver något kan man köpa det just då, istället för att rusta för krig långt innan.
 • man behöver inte göra som alla andra, ej heller äga det som alla andra äger.
 • det finns många saker jag väldigt gärna lägger pengar på som för mig är extremt mycket viktigare och mer givande än prylar.
 • lyxiga ägodelar definierar inte vem man är.
 • det finns faktiskt inga ägodelar som definierar vem man är.
 • ägodelar gör att man kan skapa en illusion om vem man vill vara och förmedla denna illusion till andra. Men vem vill leva som en illusion?
 • bara för att man tyckt om något väldigt mycket (en film, en bok etc) innebär inte det att man måste äga just den prylen i resten av livet. Så länge vi inte börjar bränna böcker överallt i världen igen så kommer dessa finnas kvar OM man vill gå tillbaka till dem igen.
 • bara för att någon säger att en svart klänning är perfekt i basgarderoben innebär inte det att så är fallet för dig. Man måste inte definiera sig själv och sitt liv utifrån vad andra tycker är passande.
 • de enda ”bra att ha”-saker som finns är de saker du använder regelbundet.
 • man behöver inte ha ”extra” av saker. Man behöver inte bunkra ”utifall att”.
 • det är skillnad på att spara och spara. Att spara barnkläder som senare kommer passa ett yngre barn = smart. Att spara äckliga gamla t-shirts som man kan ha ifall man tänker måla något någon gång = jävligt dumt.

Jag har mer än en gång stött på människor, flera gånger i min närhet, som inte förstår varför jag ändrat både mitt liv och mitt synsätt på saker. I början gick jag alltid in i försvarsställning, men idag känner jag bara att det är himla tråkigt för människor att de inte kan förstå att det finns mer här i livet än prylar.

För ett tag sedan drack jag vin med en vän, och pratade om det här med att äga mindre och att rensa ut (kan klargöras att detta är en vän som förstår). Nu är det ju så att man ibland kan säga väldigt intelligenta saker när man dricker, men jag kommer dessvärre inte ihåg allt jag pratade om. Men jag minns att jag sa att jag känner mycket större frihet idag. Jag, som aldrig varit särskilt impulsiv (förutom när det gäller att konsumera) har helt plötsligt både vilja och lust att hoppa på saker utan att behöva planera och överväga innan. Jag bryr mig inte längre om vad andra människor tycker om det jag äger, det jag klär mig i etc. Rensandet och de nya tankesätten har frigjort enorma mängder av både hjärnkapacitet och energi. Men fortfarande det viktigaste - frihetskänslan. Idag äger jag saker – sakerna äger INTE mig.

Jag är fortfarande inte ”klar”. Jag vet inte om man någonsin blir färdig med sig själv, jag hoppas inte det. Så länge den här bloggen existerar kommer jag prata om konsumtion, om ägande, om prylar och om rensning. Olika skeden i livet kräver ju olika förutsättningar, och idag känns det som om dessa tankar alltid kommer finnas med, ständigt. Utan att för den delen vara betungande, snarare som en positiv påminnelse om vad jag faktiskt har släppt taget om – och vad som istället får plats i mitt liv när jag inte har lika mycket ägodelar som kräver uppmärksamhet.

Idag ser jag inte mina pengar som något som bränner i plånboken och som måste användas snarast möjligt. Idag ser jag pengar som en resurs, något som kan köpa mig bra mat, som kan sparas till större saker, som kan bekosta resor och nöjen.

Jag har som sagt fortfarande en bra bit kvar. Jag är idag inte helt nöjd – jag äger fortfarande för mycket. Men för varje dag som går ökar känslan av frihet, för varje ägodel mindre känner jag hur möjligheterna ökar snarare än minskar."


En ledig dag?

Ibland tillbringar jag mina lediga onsdagar hemma hela dagn, städar, plockar lite, gosar med katter och när jag känner mig som allra slöast går jag i myskläder hela dagen. Det är så skönt att kunna ha sådana dagar ibland.


Men ibland passar jag på att boka in saker, och i dag är det verkligen extremt. Så här ser dagens schema ut:


08.00 - 09.30     Ridning (men denna skippade jag idag då jag kände att det blev ont om tid)
11.00 - 11.30     Byta däck på bilen (jag lämnar in den på en däckverkstad)
12.00 - 14.00     Lunchföreläsning (jätteintressant om stil och en god lunch)
14.15 - 16.30     Feng Shui-konsultation av ett företag
17.30                Ytterligare en visning av huset (som ligger en halvtimmes bilväg bort)
19.00 - 20.00     Ridskolan


En dag med mycket flängande, men bara roliga saker - ja. förutom att byta däcken då, som jag dessutom blev tvungen att köpa nya i år då de gamla var för slitna.


På tal om däck blev det väldigt tydligt igår när jag åkte till jobbet vad vädret kan ställa till med. I söndags var sista dagen för att åka med vinterdäck om det inte var vinterväglag, vilket det inte varit i Göteborg på länge, så de flesta bytte nog till sommardäck i helgen. När jag vaknade i går morse hade det snöat på natten och var någon minusgrad, vilket gjorde att vägarna var ishala. Det tog mig mer än dubbelt så lång tid att ta mig till jobbet mot normalt då flera bilar hade smällt, på flera ställen länge med E6. Även jag med vinterdäck hade problem med halkan, och de flesta andra körde omkring med nybytta sommardäck. Det får konskevenser. På alla stora infartsvägar hade det hänt stora olyckor.

"Vårt" hus

Här kommer lite bilder från huset vi var och tittade på igår ;)


Det ser ut som om huset har källare, men det har det inte. Det är byggt på berget och en del under är förvaring av trädgårsgrejer och en krypgrund där man lätt kan gå in. Kan användas som en gammeldags jordkällare ;)
På berget blommar det fullt med blommor i blått och vitt sommartid. Detta hus påminner mycket om de hus jag klippt ut till mitt collage, förutom att fasadfärgen är blå istället för röd, men det går ju alltid att ändra :)

 Här uppe finns ett trädgårdsland, med kryddodlingar och potatis. Bakom huset finns ett hönshus och precis till höger i bild ett uthus. Där kan dottern få göra iordning sin musikstudio.

 

Ett högt läge ger en fantastisk utsikt

 

 

Till höger om kaminen är arbetsköket

  

 

Nyrenoverat badrum med dusch och tvättmaskin

 

 


Shoppingberoende

När hjulen snurrar allt fortare är det många som hamnar i ett shoppingberoende, kanske för att döva sig eller kanske för att njuta av den där korta kicken som de får när de har handlat något nytt. På bloggen http://ekosmetika.wordpress.com/ hittade jag ett väldigt intressant, läsvärt och aktuellt inlägg som handlar om när hon insåg att hon hade ett shoppingberoende, och hennes historia för att komma ur det. Ett TV-program som jag ser nästan alla avsnitt av är Lyxfällan, och där är det många som har skulder på hundratusentals kronor utan att äga något av värde, utan bara har shoppat och shoppat.

Läs och begrunda!

”Köp nu, betala senare”-erbjudanden är en fantastisk idé! Det ger en möjlighet att kunna handla sånt man behöver och vill ha även då man är pank. Man behöver inte ens knata bort till en butik utan kan göra det direkt från soffan, precis när man vill. Har man det dåligt ställt ekonomiskt är det inga problem, för man behöver ju inte betala nu. Det finns t.o.m möjlighet att dela upp betalningen!

Jättesmidigt – och jäkligt farligt!

Jag har alltid varit intresserad av kläder, skor, inredningsprylar och generellt alla grejer som är fina att titta på. Vackra smycken som glittrar i solen, söta lyktor som livar upp i hemmet, sexiga partyklackar som får benen att se tre mil långa ut, blommiga sommarklänningar av tunt tyg som fladdrar i den varma junivinden..

Mitt namn är Sofie och jag är en fd shopaholic.

Jag minns inte riktigt hur det började, men jag antar att det tog fart på riktigt när jag var arton. Dagen då jag blev myndig fördes det över en ganska rejäl summa till mitt konto, och det var första gången jag hade en så stor summa i min ägo. Jag visste förstås inte hur jag skulle hantera situationen och hade inte en enda tanke på att eventuellt spara dem. Nu, många år senare med facit i hand, är det enkelt för mig att sätta fingret på misstagen men just då i stundens hetta var det såklart omöjligt att kunna förutspå framtiden. För alla de där pengarna köpte jag massor av kläder, skor, inredningsprylar och filmer. När pengarna var slut hade jag fått smak på shopping, och jag ville ha mer. Så, nästan alla pengarna jag hade de kommande åren gick till att göda det nyfödda lilla shoppingmonstret inom mig.

Det där monstret växte snabbt och käkade upp nästan allt. Det käkade upp min omdömesförmåga, min kreditvärdighet och det absolut värsta av allt: mitt självförtroende. Utan shopping, prylar och kläder var jag absolut ingenting, tänkte jag.

Hade jag inga pengar köpte jag på kredit, och många gånger kom jag på mig själv med att köpa saker som inte ens var i rätt storlek. Köpte jag inget på länge kände jag mig misslyckad, och när jag väl hade handlat något kände jag mig också misslyckad. Det var verkligen ett moment 22 för mig..

Av en slump köpte jag en dag Modemanifestet, skriven av Sofia Hedström. Jag antog att den handlade om mode. Kanske modets historia eller något i den stilen. Jag läste ärligt talat inte på baksidan utan såg titeln, plockade upp boken och tog med den bort till kassan. Matade mitt shoppingmonster för sista gången – men det visste jag ju inte då.

Jag kommer ALDRIG glömma den kvällen då jag kokade lite te, plockade fram min favoritfilt och satte mig i soffan med min nya bok. Först blev jag lite irriterad och besviken eftersom boken inte alls var vad jag hade väntat mig, men tack och lov lyckades Hedström fånga mitt intresse. (Jag lovar er, hade jag haft hennes adress så hade jag skickat blommor till henne, så tacksam är jag.) Boken handlar om att ta avstånd från ”snabbmode”, dvs trendiga plagg som blir omoderna innan de ens kommit ut i butikerna. Sofia belyser problemen som finns bakom kulisserna, i fabrikerna som tillverkar skorna vi köper och hur butikerna hanterar trendplaggen som inte längre är supermoderna. Hon beskriver även sin egen relation till shopping, som var väldigt lik min egen. Jag kände igen mig mycket i det hon skrev och kunde relatera till i stort sett allt, och det gjorde mig alldeles skakig och rädd. Var jag verkligen en SÅN tjej? Hur hade det kunnat bli så? När började det? Varför var det ingen som sa något till mig? Var det bara jag som märkte av det eller kunde personer i min omgivning också se att jag var en sån tjej?

Pernilla skrev ju för ett tag sedan om sin upplevelse, och jag kan inget annat än hålla med henne. Ögonblicket man inser vad man gjort med sitt liv och vad man förvandlats till är känslosamt, vidrigt och läskigt. Att på så kort tid bli medveten om att min kärlek till alla mina prylar var helt meningslös och oäkta var väldigt omtumlande.

Jag såg mig om i min då väldigt fint och dyrt inredda lägenhet och konstaterade att jag faktiskt inte älskade en enda av de där sakerna på riktigt. Nästan all min dekoration och mina möbler var nya, dyra, populära och totalt opersonliga. Jag öppnade dörren till min walk in closet och insåg att desamma gällde kläderna, skorna, väskorna, smyckena och allt annat smått och gott jag samlat på mig. All skit jag skuldsatt mig för att äga. Och till vilken nytta? Mycket av allt det där som jag en gång bara varit tvungen att köpa hade fortfarande prislapparna kvar och hade aldrig använts..

Så jag satte mig där i min walk in och började gråta. Tror jag satt där i kanske två timmar. Sen tog jag ett djupt andetag, och när jag andades ut släppte jag för första gången taget om mitt älskade och hatade shoppingmonster.

Jag började med kläderna, skorna och väskorna eftersom det var min största svaghet. Ordnade olika högar i vardagsrummet där jag placerade kläderna. Spara, Kasta, Donera, Sälja och Laga.

Mina regler var enkla:

 • Spara enbart sånt jag kommer använda och var hård mot mig själv. Inga ”tänk om..”
 • Kasta, donera eller sälj allt som är förknippat med ett dåligt minne. Jag lär ändå aldrig använda det igen.
 • Har det inte använts på över två år ska det inte sparas.
 • Har jag flera liknande plagg får jag spara max tre beroende på vad det är för något.

Det var verkligen jättejobbigt eftersom att jag hade ett känslomässigt band till alla plaggen, av någon underlig anledning. Jag kan än idag inte förstå varför jag var så fäst vid ett helt vanligt vitt brottarlinne, men det var jag.

Plagg som jag förknippade med ett dåligt minne var däremot enklare att inte spara.

Alla de där plaggen som fortfarande hade prislappen kvar hånflinade mot mig och jag kommer ihåg hur förbannad jag var på dem. Kastade dem hårt och brutalt över rummet till de olika klädhögarna. ”Jävla prislappar!” tänkte jag och var genuint förbannad på plaggen. Som om plaggen kunde rå för att jag köpt dem.. De hade ju knappast någon talan. Utrensningen tog nästan tolv timmar, och eftersom jag inte hade sovit något plus att det var så känslomässigt krävande sov jag i vad som kändes som hundra år när jag väl var klar.

När jag vaknade började mitt nya liv; ett liv utan shopping.

Första dagen gick mest åt till att hänga in alla plagg jag skulle spara i min walk in closet. Den ekade tomt, tyckte jag och ville genast strunta i shoppingstoppet. Snabbt la jag alla plagg jag skulle donera i en stor säck och sprang bort till inlämningsboxen, så att jag inte skulle hinna ångra mig. Kläderna, skorna och väskorna jag skulle sälja fotograferade jag och la ut på tradera samma dag. Mycket blev sålt direkt och pengar började trilla in på kontot inom några dagar. Behöver jag nämna hur svårt det var att inte ta de där pengarna och springa bort till närmsta skobutik?

De första tre månaderna höll jag mig borta från kläd- och skobutiker helt och hållet. Visste jag att en affär jag gillade hade rea tog jag omvägar för att inte bli frestad.

Nätshopping som tidigare varit en del av min vardag blev totalförbjudet genom att jag spärrade webshoppar som jag besökte ofta. Jag bad en vän skriva in ett lösenord så att jag själv inte kunde häva blockeringen. Ibland brukade jag sitta och försöka lista ut vad lösenordet kunde vara, men lyckades aldrig tack och lov.

Många av mina likasinnade shoppingtokiga kompisar tyckte att jag var löjlig och ifrågasatte det jag höll på med. Kanske borde jag förklarat lite mer ingående varför, men jag tror verkligen inte att man kan applicera sina egna erfarenheter och insikter på andra människor utan de måste komma på sånt på egen hand. Självklart hade jag hört från många hur de kämpat emot sitt shoppingsug, men det blev inte ”på allvar” förrän den där kvällen jag själv insåg mitt problem som käkade upp hela mig och faktiskt även min framtid. Vissa dagar var extremt jobbiga, och då främst dagar när jag var lite ledsen eller uttråkad. För att inte falla för frestelsen brukade jag antingen hålla mig hemma eller åka till någon kompis. Försöka tänka på något annat helt enkelt.

En dag var jag stressad och var tvungen att springa till ett viktigt möte. Jag genade genom en shoppinggalleria här i stan där jag bränt helt sjukt mycket pengar genom åren, och det var första gången efter shoppingstoppet som jag kunde gå förbi min favoritbutik utan att få ett enormt shoppingbegär. Efter mötet gick jag tillbaka, och jag gick in. Första gången i en klädbutik på tre månader. Jag tog ett varv inne i butiken, och till min förvåning lyckades jag ignorera shoppingmonstret som gapade och skrek om att den dääär vill jag ha och den där också! Gick ut därifrån tomhänt och sjukt stolt över mig själv!

Idag, efter lite mer än ett år utan att handla kläder/skor/väskor/inredningsdetaljer, har jag en hälsosam relation till shopping och tänker igenom alla mina köp noga.

Jag handlar aldrig för att muntra upp mig själv eller för att fira. Jag handlar aldrig i grupp men tycker det är kul att följa med som smakråd och klarar av att gå in i mina favoritbutiker utan att köpa något. Jag köper aldrig aldrig aldrig bara för att det är billigt och när jag köper kläder måste plaggen uppfylla vissa krav: Passformen ska vara snygg, färgen ska klä mig och det ska framför allt vara ett plagg som jag kommer använda ofta samt inte vara en kopia av något jag redan har i garderoben.

Det lilla shoppingmonstret inom mig blev tystare och tystare för var månad som gick och dog tillslut. Jag är lyckligare nu än nånsin, utan massa prylar! =)


Husvisning

Idag har vi varit på visning av ett litet, väldigt charmigt hus. Det ligger lantligt i skogen med nära till en badsjö, med en ridskola på gångavstånd och en golfbana nära.

Huset är nyrenoverat med kamin i vardagsrummet och vedspis i köket. Trädgården är stor men en stor del är naturtomt. Det finns ett hönshus med inhägnad för hönsen.

Ett hus som passar oss perfekt, enligt mig, men dottern är inte lika begeistrad. Lite roligt när vi parkerat bilen så började grannen prata med oss och det visade sig att han bott på samma gata vi bor på nu men flyttade dit för två år sen och trivdes jättebra. Trots att det är lantligt beläget med hästgårdar runt omkring fanns det rätt många bostadshus runt om.

Det var många på visningen och det kommer troligen bli budgivning. Kanske att vi är med där ;)


Årets första glass

Efter lite lock och pock fick jag med min tonårsdottern ut på en promenad. Solen sken och då påsklovet till största delen har spenderats inomhus med TV eller spel på Iphone tyckte jag att lite dagsljus och frisk luft behövdes.


I sakta mak har vi tagit oss runt hela bostadsområdet, kollat på alla vårfina trädgårdar där en del höll på att greja för fullt, gjorde ett litet stopp i vår lilla affär och köpte varsin glass. För mig blev det årets första, och en av mina favoriter då jag också var lite hungrig :)


Magnum Mandel är en av mina absoluta favoriter, men den är ganska mäktig så jag måste vara lite småhungrig för att kunna äta den.

 

Sen fortsatte vi runt och tittade på gårdarna i närheten och fantiserade om vart vi skulle bo om vi inte bodde där vi bor nu. Promenaden avslutades på lekplatsen där vi gungade högt. Vilken härlig känsla det är att gunga. Det blir man aldrig för gammal för :)

 

Sen såg vi också att vitsipporna börjar breda ut sig i backarna. En härlig vårpromenad, men lite kyligt i luften så nu ska det smaka bra med en kopp te.


Rensa i garderoben

Många har alldeles för mycket kläder i sina garderober, men står ändå ofta där på morgonen och tänker att de inte har något att ta på sig. Jag hör många i min omgivning som beskriver hur de provar plagg efter plagg, och ett flertal olika outfits innan de kommer iväg på morgonen, och så den där frasen "du vet hur det är!".


Nej, jag vet inte alls hur det är. Jag går in i min garderob/klädkammare på morgonen, tar en snabb titt på de, numera, fåtal plagg som hänger där och känner efter hur jag mår idag, vill jag ha jeans eller klänning, och sen tar jag något, tar på mig det - och är nöjd!


I min garderob hänger det mest plagg som jag älskar, som jag känner mig fin i och som jag trivs att ha. Det finns ett fåtal plagg som jag fortfarande är tveksam inför, och som det visat sig i vinter att jag inte använder så ofta, så de har jag rensat ut nyligen. Där fanns det bla en svart väst. Jag tycker det är jättesnyggt med väst på andra, gärna över en klänning för att bryta stilen, och det är ett oerhört bra sätt att dölja muffinsmidjan, men jag insåg att jag inte är en västmänniska så därför åker den ut. Jag har också insett att jag inte trivs i svart, så därför var den dubbelt fel. Det gjorde också att en svart trikåklänning, som dessutom krympt till en tunika, rensades bort. Jag har ytterligare två-tre plagg som jag inte känner helt hundra för som ska läggas ut på Blocket, för även om garderoben en gång har rensats ordentligt, ändras smak och behov ibland, så en kontinuerlig genomgång krävs.


Men om du ska gå igenom din garderob för första gången, och ha som mål att skapa dig en garderob där varje plagg passar den storlek du är idag, den livsstil du har idag och som du känner dig fin i är det bra att börja sortera sakerna i tre olika högar.


I den första högen lägger du de saker som redan idag har som favoriter. De där kläderna som är stöttepelarna i garderoben, de som du sträcker dig efter igen och igen, för dessa plagg uppfyller alla ovanstående kriterier. När du går igenom garderoben är det bra att ta till så mycket tid att du hinner prova kläderna och se i spegeln hur de ser ut.


En annan hög, som också brukar gå ganska lätt att få till, är alla de där kläderna och accesoarerna som du redan idag vet att du aldrig använder, felköp som inte passar, kläder som inte var så sköna på, sådant du har vuxit ur etc. De lägger du i en egen hög för att köra till loppis.
När du är klar med dessa två högar, kanske det finns mer saker kvar i garderoben som inte så självklart hör hemma i någon av dessa två högar - de hör definitivt inte till högen med kläder som är favoriter, men kanske inte lika självklart bland de som ska rensas bort heller. Vad göra med dessa? Ett sätt är att prova igenom alla dessa ordentligt, och kanske ha någon med dig, och fråga dig själv om de passar din nuvarande storlek, om de passar din nuvarande livsstil eller om det är reliker från ett tidigare liv, eller kanske symboliserar någon som du vill vara.


Om du har för avsikt att kunna komma i de inom den närmaste framtiden kan du spara de en stund till, men annars kanske det är dags att klippa banden till den du en gång var, och börja leva i nuet? Ett annat alternativ är att lägga alla dessa saker du känner dig obeslutsam inför i en karton, ställa den på vinden eller i källaren och sedan bestämma ett datum då dessa saker antingen ska börja användas eller skickas vidare. Se om du saknar dessa saker, eller om du istället känner en lättnad och befrielse över att inte bli påmind om dessa varje gång du öppnar garderoben.


Lycka till! 

Frihet

Att välja ett att leva ett enklare liv, Simple Living, ger ofta den effekten att det blir ett liv med mer frihet. Frihet på många olika sätt.


Om du väljer att bo enklare, mindre och billigare har du friheten att välja mer hur mycket du vill arbeta. Idag tar boendet en stor del av vår disponibla inkomst. För min del tar boendet en tredjedel av min lön. Det är egentligen för mycket. Det innebär att en dag i veckan arbetar jag enbart för att betala för min bostad, plus några timmar till en annan dag. Vi bor redan litet, då vi har två rum och kök fördelade på 72 kvm. Dottern har sovrummet och jag sover i vardagsrummet, men området vi bor i är populärt och därmed ganska dyrt. Jag har tittat på alternativa boenden i Skåne och där kan jag hitta helt ok hus som skulle kosta oss en tredjedel av vad vi betalar i nuläget. Med ett billigare boende kommer friheten att välja både hur mycket arbetstid vi vill ha, men också vad vi arbetar med. Kanske du vill arbeta med något som inte betalar så bra lön, men som ger dig massor av annat tillbaka?


Att leva ett liv utan skulder ger också en större frihet  att välja ett liv där du inte är lika beroende av att pengar kommer in i en viss storlek varje månad, utan kan välja mer med hjärtat.


Att leva ett enklare liv börjar ofta med att rensa hemma, göra sig av med saker som inte används och saker som inte uppskattas. Ett enklare liv innebär färre saker, men de sakerna som blir kvar är sådana som ger dig glädje varje gång du använder dem. Att tex leva med färre kläder ger dig möjligheten att bara ha sådant som passar dig, din livsstil och som du känner dig vacker i. Varje dag! Varför skulle du ta på dig något annat???


Att välja ett enklare liv gör det möjligt att hoppa av ekorrhjulet, ger fler valmöjligheter (inte färre!) och många gånger också ett större lugn inombords. När du valt ett enklare liv betyder det att du inte behöver jämföra dig med någon annan. Du väljer det du tycker om och eftersom inköpen är så mycket färre innebär det att du har möjlighet att välja bättre kvalitet och ändå spendera mindre pengar. Det innebär att enbart välja sådant som gör dig glad och välja bort allt som inte gör det!

Läget - viktigast av allt

När det gäller att välja bostad är det läget som är det absolut viktigaste. Mäklare säger att det är tre saker som styr priset; läget, läget och läget. Även sett med Feng Shui-ögon är det läget som står för upp till 80% av om hemmets energier är positiva eller inte. När det gäller planlösning, möblering och i stort sett allt som har med själva huset att göra så går det att förändra (även om vissa saker kanske kostar för mycket för att kännas genomförbart, men möjligheten finns alltid). Däremot går det inte att ändra läget, eller saker runtomkring som vi själva inte kan påverka.


Jag letar ju efter ett mindre hus för dottern och mig som jag skrivit om tidigare här på bloggen. Såg ett hus som skulle passat oss ganska bra, till ett rätt ok pris, men så såg jag denna bilden

Att bo såpass nära kraftledningar är inte ett bra Feng Shui-läge (här verkar huset inte heller ha så bra stöd i ryggen) så detta huset avskrevs som möjligt för oss direkt. För att se om ett hus har ett gynnsamt läge är det viktigt att titta på hur det ser ut i närmiljön; Vilka grannar finns det? Hur ser naturen ut? Finns det stöd i ryggen? Finns det något annat som stör tex mobilmast eller kraftledningar?


Ett ultimat läge är där huset har kraftposition, dvs har stöd i ryggen av tex skog, ett berg, annan bebyggelse stöd på båda sidorna och fri sikt framåt. När man åker runt kan man se en hel del hus byggda precis vid skogsbrynet och med hela åkrar eller ängar framför sig, medans andra hus är utslängda mitt på åkern med bara tomhet runt omkring. I vilket hus skulle du känna dig tryggast?


Vintern rasat ut.....

Ja, nu har jag kastat ut vintern hemma och tagit fram vårtextilier och vårkläder. Igår värmde solen ganska skönt på förmiddagen så jag tog på mig min virkade Grandma Coat istället för jacka när jag gick ut, men framåt eftermiddagen blåste det lite väl kallt.


Men, även om dagen idag är grå, grå, grå och regnet strilar ner (är det därför jag känner mig så trött och seg idag?) har jag bestämt att inne är det vår som gäller.


Så ut åker min mörkbruna fuskpälspläd som jag brukar ha på sängen istället för överkast, och istället plockade jag fram den vita, böljande sommarpläden. Vi människor strävar efter balans och vintertid har vi väldigt lite av eldelementet utomhus (solen är ju den kraftigaste av allt) så då vill vi ha mer av eldelementet inomhus. Vi plockar fram fårskinnsfällar, ullfiltar då allt som kommer från djur hör till eldelementet och vi använder gärna varmare färger.


Men nu när solen börjar komma tillbaka, och även värmen så smått, blir det överslag av eldelementet och för att få balans vill vi plocka bort dessa saker och istället ha ljusare, skirare tyger och kanske även mindre textilier överlag. Min fårskinnsfäll på golvet får dock ligga kvar hela året, för den är så skön för fötterna att landa på när jag går ur sängen på morgnarna :)


Längtan ut

Såhär i april spelar det nästan ingen roll hur vädret är - längtan att komma ut är starkt påtaglig. Solen skiner idag men det är inte många plusgrader. Trots det gick jag ut i trädgården direkt efter frukost, tog med mig en kopp te ut och satte mig mot husväggen.


Men jag vill göra något också, ta trädgården i besittning igen efter vintern, så fram med sågen och sekatören och jag har sågat, klippt och rensat häcken, räfsat gamla löv, tömt krukor från höstens vissnade blommor. Nu ska jag till plantskolan och köpa några fina vårblommor. Kanske jag dammar av cykeln och tar en liten cykeltur dit :) Ljuset är härligt, nu väntar jag bara på värmen också :) Kanske jag ska ta en tur upp i skogen och plocka blåbärsris och klippa några kvistar från äppleträdet.


Vad gör ni för att skapa vårkänsla hemma, både inne och ute?


Hotell Marigold

Igår kväll var jag på bio, och Långfredagen verkar fortfarande vara en stor biokväll för det var väldigt mycket folk på biografen :)


Vi såg Hotell Marigold, en helt underbar brittisk-indisk film som handlar om ett gäng engelska pensionärer som av olika anledningar bestämmer sig för att lämna England för att istället bo på ett äldreboende i Indien, som marknadsför sig som The best exotic Marigold Hotel.


 

Det är först när de kommer dit som de inser att hotellet är i stort sett fallfärdigt. Under deras vistelse broderas flera fantastiska livsöden och personporträtt fram. Filmen växer allteftersom. Detta är ett drama, men också med mycket humor, värme och kärlek. Det skrattas ofta åt helt klockrena kommentarer, men det finns även en del gulkorn som fastnar hos mig.

 

En av de karaktärerna man inte kan låta bli att tycka om är den unge indiske hotelldirektören, som spelas av Dev Patel som också spelar huvudrollen i en annan superb film, Slumdog Millionaire som gick på TV tidigare i veckan. Han säger flera gånger i filmen att allt blir bra till slut, och om det inte är bra så är det inte heller slut än.

 

Detta är en film som handlar om att söka sin rötter, om nystart, om att hitta sig själv och om att våga gå sina egna vägar som jag varmt rekommenderar.


Nu ska jag ut och tvätta fönster, och idag ska vintern städas bort, även om det igår kväll var så kallt att jag fick ta på mig vinterjackan och plocka fram både handskar och vintermössa igen.


Tips i påsk

Påskhelgen brukar innebära flera dagars ledighet för de allra flesta (även om det finns de som arbetar hela påsken). Här kommer lite tips på kul saker att göra:


* Åk till Österlen och gå på konstrunda (något år tänker jag göra just detta, då jag älskar Österlen)


* Åk på en långutflykt med bästa vännerna. Boka in er på ett vandrarhem inte alltför långt bort och bara njut av att koppla av, äta god mat, ta långa promenader och prata


*Putsa fönster och släpp in ljuset! (Det ska jag passa på att göra någon av dessa lediga dagar :))


* Plocka bort alla tunga vinterkläder och passa på att rensa bland jackor, stövlar, halsdukar, mössor och vantar och förbered för nästa höst- och vintersäsong dvs putsa och smörj in stövlar, tvätta jackor och häng sedan undan dem på vinden


* Ta fram dina vår- och sommarkläder och prova igenom vilka kombinationer du gillar, se om något behöver åtgärdas eller om något faktiskt har gjort sitt i din garderob och är färdigt att rensas bort. Se vad du behöver komplettera med för att känna dig härligt vårfin. Skriv en lista och lägg i plånboken. Nästa gång du går i affärer vet du precis vad du är ute efter och behöver inte frestas att göra dumma spontanköp som sedan aldrig blir använda


* Förbered deklarationen så du inte behöver sitta i sista minuten (Detta ska jag också göra någon av dessa dagar. Tänk att vara ute i god tid :))


* Gå ut i skogen  och se hur allt börjar vakna till liv efter den långa vintern. Låt naturen få komma riktigt nära, kanske du tycker om att krama ett träd. Pröva får du se! Ta med dig något hem, kanske blåbärsris att sätta i en kruka, några vackra stenar eller en gren du kan använda på ett nytt, kreativt sätt


* Gör något helt annat än vad du brukar göra. Gå på en fotbollsmatch eller någon annan sport, och heja friskt även om du inte är sportintresserad. Att göra nya saker öppnar sinnet och ökar kreativiteten. Kanske du även upptäcker att det är riktigt roligt :)


* Avsätt en dag till att pyssla om dig själv, ta ett bad, fila fötterna, gör en hårinpackning, lägg en ansiktsmask. Gör ett hemmaspa och skäm bort dig själv. Köp hem något gott och nyttigt att äta, och kanske en bra film eller en bok och ha en riktig "ta-hand-om-mig-själv-dag"


* Gå på bio, och även om vänner är bortresta över påsk kan du alltid gå själv! Ja, man kan gå på bio själv, vilket jag oftast gör men just i påsk ska jag på bio med två gamla arbetskamrater och vi ska se Hotell Marigold, som jag hört ska vara en riktig feel-good movie


* Många lediga dagar brukar också inspirera till att rensa hemma. Städa ur köksskåpen. Plocka ur allt som står där och passa på att torka ur ordentligt. När du sedan ska ställa tillbaka sakerna, passa då på att slänga det som är trasigt eller kantstött och skänk de sakerna du inte använder till loppis.


Ha en härlig påsk!Mindfulness

Lektion 25 - Återkomsten


"Att återkomma till kroppen - det vill säga att verkligen befinna sig i den, komma den riktigt nära så som den är, hurdan den än är - är en universell konsekvens av mindfulness, inklusive uppmärksam yoga. Eftersom det är av föga värde att tala om kroppen som någonting åtskilt från medvetandet, eller om medvetandet skilt från kroppen, talar vi ofrånkomligen om att återkomma till hela vår varelse, om att förverkliga vår helhet, stund för stund, steg för steg och andetag för andetag, med början, som alltid, där vi befinner oss just nu."
Jon Kabat-Zinn

Trädgård

Idag har jag varit på en trädgårdskonsultation hos en bloggläsare. Jätteroligt, dels att träffa en läsare som bjöd på god lunch och dels att få ta sig an en trädgård. I trädgårdar kan man vara ännu mer kreativ än inomhus och roligt att arbeta med levande material. I trädgården är det dock viktigt att ha tålamod och inse att det är en process som sträcker sig över flera år. Här är det ännu viktigare än inomhus att inte ha för bråttom. Buskar, träd och blommor tar tid innan de vuxit till sig men en hel del förändringar kan göras direkt tex placera trädgårdsmöbler i en bra position, röja bort sly och buskar som inte ska vara kvar eller att hitta nya platser för icke-levande saker.


Nu ska jag hem och skissa på förslag men först ska bilen vårstädas och tvättas. Jag lämnar in dem för handtvätt och under tiden sitter jag ute och njuter av solen ;) Man kan säga att bilen är på välbehövlig spa ;))


Mysigt ställe

Jag gillar små, mysiga butiker som ligger på annat ställe än inne i stan. Jag har skrivit om några av mina favoritställen i Göteborgsområdet tidigare; Freadals trädgårdscafé med en inredningsbutik, Stora Holm Säteri med café, Nyblom & Kollén och inredningsaffär, Gröna Bönan (som tyvärr slagit igen) och mitt absoluta favoritsställe i Örebro; Smultrongården.


En annan av mina favoriter är Inspirera i Särö, strax söder om Göteborg. Här gillar jag att bara strosa runt, titta på alla fina blommor, vackra inredningssaker samt de oerhört vackra keramiksakerna de tillverkar i samma lokal.

Tola, som driver affären, är oerhört duktig florist och ni som följde Bonde söker fru förra säsongen och såg det vackra bröllopet har sett en del av hennes kreationer då hon fixade alla blommor till deras bröllop. Ibland anordnas det även inspirationskvällar.


Ett enklare liv innebär att jag shoppar mindre, men inte att jag aldrig handlar något alls. Men de gångerna jag köper något föredrar jag mindre butiker, gärna sk livsstilsbutiker där de säljer både inredning, kläder, delikatesser, blommor ja, lite allt möjligt, och gärna butiker som ligger på landet i vacker miljö där jag kan ta en god fika också. 

Sjuk

Två timmar var jag med i lördags förmiddag och rensade bland sly och annat runt klubbhuset. Kallt och blåsigt var det, vilket jag inte var helt förberedd på efter de vackra vårdagarna vi har haft. Det innebar att jag hade lite för dåligt med kläder på mig, även om jag tyckte jag klädde mig bra på morgonen med jeans, t-shirt, fleecejacka och väst, men med den hårda nordanvinden spelade det ingen roll. Efter två timmar gick jag in och tog en paus med varmt att dricka.


Sen kände jag mig inte inget vidare, frös och frös hur mycket jag än klädde på mig och senare på eftermiddagen då jag kom hem kunde jag bara konstatera att jag fått feber, så resten av lördagen och en stor del av söndagen tillbringades liggandes. Tråkigt, då jag hade mycket saker jag tänkt få gjort hemma denna helgen, men ibland är det annat än en själv som bestämmer och då hälsan säger ifrån är det bara att lyda. Städa, rensa, plocka undan, fixa i trädgården och liknande saker jag tänkt göra finns ju även kvar för mig att syssla med hela påskhelgen :)

Helgen som gick hade jag även planerat att plocka bort allt vinterbetonat, som vinterjacka, vinterstövlar, tjocka filtar etc men det var nog en mening med att det inte blev gjort för i morse var det flera minusgrader och vinterjackan åkte fram igen. Tänk att man alltid ska ha liiite för bråttom med att ropa Vår och glädjetjutande slänga bort vintern ;) Våren, värmen och även sommaren kommer ju tids nog. Njut av nuet, och njut av solen även om luften är mycket kallare. Att pynta till påsk kan jag iallafall göra, även om påskpyntet är minimalt.


Påskris med fjädrar är inte att tänka på med alla katter (försökte plocka in några kvistar och sätta i vas men de får aldrig vara ifred såpass länge att de hinner börja blomma), så jag brukar sätta några fjädrar i busken utanför ytterdörren. Jag har ett par fina påskkycklingar, också de gjorda av fjädrar, men de brukar ses som byten och försvinner raskt från sin tilltänkta plats och sen får jag leta efter dem, så i år blir påskpyntet några fina blommor och två kycklingar i keramik. Thats it! Jag tar gärna in lite av den gula färgen, som lyser som små solar, så påskliljor vill jag ha, både ute och inne. Förr laddade jag upp med godis till påskkärringarna, men det kom inte så många så det blev jag själv som fick äta upp godiset (stackars mig!) så i år hoppar jag över även detta momentet.


Påskfirande á la Simple living med andra ord :) När det gäller högtider och traditioner tycker jag att det kan vara bra att tänka igenom vad som passar för just dig och vad du vill ha ut av det själv, istället för att falla in i något som "man ska göra". I år är jag själv hemma över påsken så för mig kommer påskhelgen mer innebära ledighet, njuta av att ha tid, fixa hemma, välkomna våren både ute och inne samt umgås med vänner.


Vad innebär påsken för dig?

bloglovin
RSS 2.0