Stolt moder

Strax innan jul vann dottern en novelltävling bland alla kommunens högstadieelever. Hon vann då en iPad som hon stolt kom hem med.


Nu hade de fått en uppgift i engelskan att skriva en novell. Hon fick betyg À++ av sin lärare som uppmanade henne att skicka in även den till en novelltävling och tyckte att hon borde skriva en bok.


Här har vi nog en framtida författare! Om några år ser ni nog en bok skriven av henne i bokhandlarna :)


Säljande bilder?

Jag satt och tittade på fritidhus på Hemnet och såg ett ganska enkelt fritidshus i en del av Sverige jag gärna vill tillbringa mer tid. Men när jag tittade på bilderna undrar jag om säljarna verkligen vill sälja sitt fritidshus om de väljer att marknadsföra det så här:
 
 
 
Ett rörigt kök med ALLT framme :(
 
 
 
 
 
Ett badrum där tvätt ligger framme och toalocket tom står öppet :(
 
 
 
 
 
Obäddade sängar :(
 
 
Det var några av alla bilder, men det fanns även bilder på ett rörigt vardagsrum, ett inglasat uterum med ett askfat fullt med fimpar. Man kan undra om den som säljer detta har hört talas om homestyling? Det värsta är att det faktiskt även är en mäklare inblandad i försäljningen. Där funderar jag på om mäklaren tycker det är ok att lägga ut sådana bilder vid en försäljning. Blir ni lockade av köp?
 
 
Huset har ett vackert läge, men det är även det som finns på insidan som bidrar till intresse. I detta huset är det mycket trög och stagnerad energi. Det vore intressant att se om de får det priset de vill ha.
 
 
 
 

Vatten i trädgården

I år har jag bestämt att min lilla trädgårdstäppa ska förvandlas till en grön oas, en plats för mig att hämta kraft, koppla av, njuta och bara vara.
 
 
När man planerar trädård är det viktigt att tänka på att få med de fem elementen; jord, metall, eld, trä och vatten. I min trädgård vill jag göra ett trädäck där jag har min sittgrupp. Brevid den vill jag göra en liten rabatt och i den rabatten vill jag ha vatten. Vatten i trädgården kan bestå av ett litet fågelbad (där man måste tänka på att byta vatten ofta, så det inte blir stillastående och sunkigt) eller så kan man ha vatten i rörelse. Själv har jag tänkt mig en liten fontän vars ljud hjälper mig att koppla av.
 
 
Här har jag hittat lite inspirationsbilder. Vilken tycker ni bäst om?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Detoxrapport

Så då har vi då detoxat en vecka. När jag säger att vi detoxar undrar folk vad det innebär, och det innebär egentligen inga konstigheter alls utan bara att vi har ätit nyttig mat som har positiv effekt på kroppen, sk superfoods. Självklar har vi valt ekologiska produkter så långt det varit möjligt.
 
 
Visst ser det fräscht och lockande ut ;)) Vill du veta mer om sk superfood kan du hitta en förteckning över 50 bra råvaror här http://skinnyms.com/50-super-foods-the-ultimate-shopping-list/. Vi har nog ätit det mesta på denna lista under veckan ;) Men att gå i mataffären blir en ny upplevelse när man bestämt sig för att bara äta nyttigt, avdelning efter avdelning går vi bara förbi "nehej, inget här när jag går förbi brödet, inget här heller när jag kommer till köttet, nej mejeriprodukter ska jag inte äta" osv.
 
 
En dag har kunnat se ut så här:
 
 
Frukost: Fruktsallad alternativt en smoothie full med olika nyttigheter som tex blåbär. Här kan man också lägga till proteinpulver, spirulina eller Alka Green om man vill. Man kan också göra en smoothie på gröna grönsaker som tex spenat och gurka.
 
 
Lunch: Oftast har det blivit en sallad med grönsaker som är extra nyttiga. Broccoli har vi ätit varje dag. Till salladen har jag haft groddar, spenat, tomater, linser.
 
 
Middag: Om vi inte har ätit något helt vegetariskt som tex tomat- och paprikasoppa har vi ätit kyckling eller lax med massor av grönsaker.
 
 
Under veckan har vi inte ätit bröd, inget socker, inget vitt mjöl, inget ris mer än råris, ingen pasta. Kosten har till stor del bestått av frukt och grönsaker, och en sak jag snabbt kan konstatera är att vi har haft den dyraste matveckan jag någonsin haft. Nu brukar jag handla rätt så mycket ekologiskt i vanliga fall också, men nu har vi valt allt ekologiskt som går, och de nyttigare alternativen kostar mycket mer än de onyttiga. Det där tycker jag är lite konstigt för ser man det i ett större perspektiv så tjänar man mycket pengar på att människor håller sig friska, och maten vi äter är en stor del av detta. Jag såg ett TV-program i USA där man har konstaterat att så mycket som 40% av deras sjukårdskostnader är fetmarelaterade. 40 %!!!!!!
 
 
Jag mår jättebra av att äta på detta sättet, och även dottern, så vi kommer fortsätta att bli ännu mer medvetna om vad maten kan göra för att hjälpa, eller stjälpa, vår hälsa och jag får väl helt enkelt justera kostnade för mat i min familjebudget :))
 
 
När man äter nyttigt kan man ändå unna sig goda saker att äta förutom maten ibland. Vi valde att köpa en kaka mörk choklad till fredagsmyset, och så bakade vi en äppelpaj med mandelmjöl i helgen. Supergott och inte så påfrestande för magen som socker är.

Mors Dag

Den här anvisning om hur man firar Mors Dag hittade jag på nätet :))
 
 
Direktiv för en dag som denna!
 
Riktigt så gick det inte till igår, men vi hade en jättehärlig dag - jag och dottern. Jag vaknade naturligtvis ganska tidigt, som vanligt, men vädret var strålande så jag och katterna började dagen lite lugnt i trädgården, plocka lite här ochj lite där.
 
När dottern vaknade fick hon fixa en god smoothie/glass till mig med bara nyttiga ingredienser; blåbär, hallon och sojamjölk. Sen tillbringade vi eftermiddagen i Göteborgs Central Park, Slottsskogen, på en filt, titta på människor, äta mer blåbär, kolla roliga saker på Facebook och bara njöt.
 
I Mors Dags-present fick jag en sak jag verkligen uppskattar, en DVD-kopia på filmer gjorda på dottern under hennes första år. Den ska vi se tillsammans så jag får vänta en vecka till, men det ska bli så roligt att se tolv, tretton år tillbaka i tiden. Jag fick även en fin blomma till trädgården.
 
På TV är det inte mycket som lockar, så vi ordnade med lite hemmamanikyr i köket tillsammans för att sedan avsluta dagen med ett TV-program jag faktiskt gillar; Partaj.
 
En lyckad Mors Dag! Kram till dig min mamma :)
 
 

New York tips!

Är det någon av er läsare som planerar en resa till New York tänkte jag lämna lite tips här :)
 
 
Något som jag tycker är bra att göra när jag kommer till en stad, oavsett om jag varit där förut eller inte, är att boka en tvådagarsbiljett på en guidebuss med hop on/hop off. Dels är det ett bra sätt att transportera sig, och dels får man så mycket värdefull och intressant information om staden man befinner sig i. Guiderna på de turerna vi åkte var riktiga New York-bor, födda och uppvuxna i stan, och kunde ge så mycket information om olika ställen som inte en guidebok kan göra.
 
 
New York är en stor stad, med fem olika områden, varav Manhattan bara är en av dessa. Men många gånger är det Manhattan man tänker på när man tänker på New York och även denna del är stor. Det bästa sättet att uppleva New York är att gå, gå, gå, gå, så ett par riktigt bra skor är ett måste. Då staden är så stor är det en dålig idé att försöka hinna med flera olika ställen samma dag. Koncentrera dig på en del av staden i taget. Att åka taxi är relativt billigt, men de fastnar ofta i trafiken och står still. Tunnelbanan är ett enkelt och säkert sätt att ta sig snabbt genom stan.
 
 
Men det bästa med denna stad är att inte ha bråttom. Slink in på smågator, gå bort från de stora avenyerna, sätt er på ett café och upplev staden när den är som bäst. Många tänker shopping när de tänker New York, och visst finns det väldigt mycket att shoppa här, om man är intresserad - men en affär är en affär och de skiljer sig inte så väldigt mycket från varandra, eller mellan olika länder så den bästa shoppingen är att ta sig runt bland områden som SoHo, Village, Meatpacking District och uppleva staden och samtidigt slinka in i några affärer. Ett annat bra alternativ är att besöka en flea market som finns lite överallt på helgerna. Där kan man hitta fynd!
 
 
Några av de turistattraktioner som jag rekommenderar:
 
 
* Central Park förstås!! Här kan man lägga minst en hel dag på att uppleva olika delar
* Utsikt! Att se New Yorks skyline från ovan är mäktigt. Du kan antingen åka upp i Top of the Rock i Rockefeller Center eller i Empire State Building
* Frihetsgudinnan - ta gratisbåten från Battery Park till Staten Island. Den går förbi Frihetsgudinnan så du får uppleva henne på nära håll - gratis :)
* Brooklyn Bridge - själva bron är väldigt vacker. Man kan också promenera över till Brooklyn och se Manhattan från håll
* High line - en gammal tågräls som går högt uppe på taken som man gjort om till en park.
 
 
 
 
* Vill du se en musikal till rabatterat pris ska du ta dig till Times Square. Där kan man köpa biljetter till föreställningar samma dag till 20-50 % rabatterat pris. Vi köpte biljetter till Annie, och hade nästan de bästa platserna i hela salongen. Brevid ligger en Starbucks. Jag bjuder på en bild därifrån på mig efter varit ute i regn någon timme ;))
 
 
 
 
* Manikyr och pedikyr är jättebilligt. Det finns nagelsalonger precis överallt. Vi gjorde manikyr för $10 var.
 
 
* Museum - New York är fullt av massa härliga museum, beroende på vad man är intresserad av. Vi besökte tre: Museum of Natural History som är ett av mina favoritmuseer. Här kan jag gå ofta och länge och titta.
Ripleys Believe it or not - ett väldigt annorlunda museum som var en ny upplevelse. Här har man samlat massor av udda, roliga,konstiga saker från hela världen. Vi hade jätteroligt!
Metropolitan Museum - här hann vi bara med en liten, liten bråkdel av detta gigantiska museum, där vi fokuserade oss på europeisk konst
 
 
* Ibland vill man ta sig bort från staden. Då rekommenderar jag en tunnelbanetur ut till Coney Island, havet, strandpromenaden och nöjesfältet, alternativt ta tåget ut till East Hampton eller Southampton. Även här är havet i fokus
 
 
* Brunch. Vill man göra brunchen till mer än bara mat är en gospelsbrunch i Harlem en fantastisk upplevelse

På stan

En stor del av mitt enklare liv är att till stor del välja bort shopping. Jag handlar fortfarande ibland men väldigt sällan. Det jag handlar väljs också mycket mer medvetet.


Jag vill också lägga min dyrbara tid på annat än att springa i affärer. Men när jag väl ska handla något vill jag hellre göra det i en affär än på nätet. Jag tycker om att se saker ordentligt, känna på dem och fatta beslut om jag vill ha saken eller inte.


Det gör att jag numera väldigt sällan befinner mig på stan. Idag var dock ett undantag då jag skulle göra några snabba ärenden.


En sak som slog mig då är mängden tiggare som sitter på Göteborgs gator. När jag bodde i new york för drygt 20 år sedan fanns det tiggare i varje gathörn men nu när vi var där såg vi knappt en enda. En kort sväng på stan i Göteborg innebar att jag hade ett tiotal tiggare som skramlade med sina burkar framför mig plus alla dessa mobilföretag som är så aggressiva i sin försäljning att de hoppar på en på gatan. Jag kände mig väldigt obekväm och hoppade snabbt på bussen för att åka hem.


Hur ser det ut i din stad? Är gatubilden den samma? Brukar du skänka pengar till tiggare?


Detox

Kommande vecka ska dottern och jag äta detoxmat och rensa kroppen från gifter. Vi har pratat om det länge men bestämt att vi ska göra det efter vi varit i New York, då jag visste att vi ville fika och äta gott när vi var där. Men är det någon stad där det är lätt att äta bra så är det i New York. Där fanns det massor av ställen som serverade ekologiskt och raw food. Vi var också inne på Whole Food Market, vilket var ett helt fantastiskt ställe. Där fanns det hur mycket som helst att välja på, och allt var organiskt och såg så fräscht ut.
 
 
En morgon åt vi frukost på en sån där nyttighetsbar, och valde varsin fruktjuice med diverse nyttigheter i. Men sen hittade vi ett annat favoritställe rakt över gatan och började varje dag med en fruktsallad, en halv rostad bagel och färskpressad apelsinjuice. Fräscht och gott.
 
 
För att lära mig mer om detox har jag kollar runt på näter. På detox-guiden.se hittade jag dessa tips. Så nu ska här laddas med ekologiska grönsaker, frukter, nötter, frön, kyckling och fisk. Jag ser fram emot en vecka medf nyttig, fräsch och god mat :))
 
 
Något av det nyttigaste man kan äta är blåbär och det kan jag äta hur mycket som helst av, så till frukost kommer jag nog fortsätta med fruktsallad gjord på diverse bär :)
 
 
 
 

10 tips för näringsrik detox-mat

 

Detox och ekologisk mat

1. Boosta med mycket ekologisk frukt och grönsaker som innehåller gott om vitaminer, mineraler och enzymer. Blanda alla olika färger för att få i dig all den näring som du behöver. Om du har sockerberoende, så bör du äta mer gröna grönsaker och frukter, än de röda, eftersom de är sötare.
Detox och hälsosamma fetter

2. Ät mycket fett från nötter, frön, kallpressade oljor och alger. Mättat fett kan du få i dig via kokosfett, men se upp med överdosering eftersom det höjer ditt kolestrol oerhört snabbt.   Detox och gröna grönsaker

3. Gröna grönsaker såsom tex broccoli innehåller gott om PH-höjande basiska mineraler (kalcium och magensium) men även selen som är nödvändig för sköldkörtelns konvertering av T4-hormoner till T3-hormon. Öka intaget av gröna grönsaker, då de även innehåller gott om proteiner.
Detox och proteinkällor

4. Protein finner du även i bönor, linser, quinoa, bovete och i sojabönan. Tänk på att vårt västerländska sojaprotein är textured, dvs kemiskt framtaget och alltså är detsamma som "skräp". Köp tofu eller sojaprodukter i en riktigt kinesisk eller thailändsk butik, så är sannolikheten större att det är en bra produkt. Soja är dessutom omdebatterat eftersom det inte längre går att få tag på GMO-fri (fri från genmanipulering) soja i världen.
Detox och alger

5. Öka ditt intag av alger, då de har gott innehåll av antioxidanter och fetter. Alger såsom spirulina och chlorella har dessutom högt innehåll av fullvärdigt protein, vilket betyder att de kan gå direkt ut i kroppen och användas som aminosyror och byggmaterial. 
Detox och antioxidanter

6. Boosta även med bär, eftersom den röda  och blåsvarta färgen i många bär är det samma som antioxidanter och därmed motverkar kroppens tillverkning av fria radikaler. Fria radikaler behövs för bla muskelkontration, men i den överdosering som vi får idag, så är det knappast någon risk att kroppens skulle sakna fria radikaler. Fria radikaler bildas av allt från miljögifter till stress, alkoholpåverkan, dålig sömn m.m.
Detox, groddning och fermentering

7. Grodda och fermentera din mat för att få gott om mjölksyrade grönsaker och probiotiak för mage och tarm. För recept på mjölksyrade grönsaker: Läs här! Detox och upphettning

8. Woka maten lätt, långkoka eller allra helst, ät maten helt färsk och rå. Vissa råvaror kan få ökat näringsinnehåll i sin struktur om de hettas upp lätt, såsom tex morötter och broccoli. Det som däremot är avgörande för restrerande funktioner såsom konsistens, fibermängd, andra näringsämnen och vatteninnehåll, är att upphettningen är mycket skonsam och lätt. Undvik temperaturer över 40 grader, för att behålla enzymer och näring.


Balans

Att skapa balans i sitt liv kan ibland kännas svårt att få till, men egentligen är det inte konstigare än att vi tänker över alla de små val vi gör i vardagen.
 
 
I ett balanserat liv behöver vi vara medvetna om några saker som påverkar oss:
 
 
* Aktivitet
 
 
* Vila och återhämtning
 
 
* Relationer
 
 
* Mat
 
 
* Tid
 
 
 
Vår kropp är gjord både för att vara aktiv och för att vila. I det gamla jägarsamhället var vi aktiva när vi behövde, tex för att skaffa mat. Däremellan vilade man för att låta kroppen återhämta sig och samla krafter för nästa stund av aktivitet. I vårt moderna samhälle har vi många gånger glömt bort detta. Vi har ofta både för lite aktivitet och för lite vila! Många har stillasittande arbeten och rör på sig för lite, men samtidigt har vi ett stresspåslag som är aktivt under stora delar av dygnet samtidigt som alldeles för många människor sover för lite i vårt 24-timmarssamhälle. Nyss hemkommen från New York blev jag förundrad över att museum hade öppet till kl ett på natten, cafeér öppet 24 timmer per dygn hela veckan. Utbudet av saker att göra är så stort och finns tillgängligt när som helst, så sömn har för många blivit en bristvara.
 
 
För att kroppen ska må bra bör vi röra på oss minst en halvtimme per dag, och där kan man försöka hitta naturliga sätt att röra på sig i vardagen; ta en promenad på lunchen (kanske till lunchstället) parkera bilen en bit bort när du ska någonstans så du får gå en bit, ta trapporna istället för hissen, arbeta i trädgården eller städa är också motion :)
 
 
Den där halvtimmen behöver vi varje dag men kroppen behöver också lite större utmaning några gånger i veckan med konditionsträning och styrketräning. Tycker man träning är tråkigt och jobbigt kan det kännas oöverstigligt att göra något minst tre gånger i veckan, men välj en aktiviet du tycker är roligt så känns det inte som träning, tex att dansa, cykla, stavgång med en vän, simma, rida. Träning som är rolig blir också av! Men om det av någon anledning kommer en vecka där det blir svårt att hinna med träning, så gör det inget. Fortsätt bara som vanligt nästa vecka. Lite är bättre än inget :)
 
 
En träningsform som jag tycker mycket om som kombinerar aktivitet och avkoppling är yoga. För vår kropp behöver också avslappning och vila. Mindfulness är en annan bra metod som hjälper dig att stanna upp och varva ner. Det är också viktigt att sova ordentligt. För att kunna göra det är det viktigt att varva ner en timme innan läggdags (inget arbete vid datorn ända fram till läggdags alltså), att sova i ett mörkt och svalt rum, men det är också viktigt att hjälpa kroppens egna biologiska klocka genom att anpassa dygnsrytmen till kroppens naturliga rytm. Gå upp i tid på morgonen så hinner du bygga upp ett sömnbehov till kvällen. Att inte avvika alltför mycket från kroppens egen rytm är viktigt så bara för att det är helg innebär inte det att sova särskilt mycket längre än på vardagarna. Jag låter kroppen bestämma när jag ska vakna, vilket jag gör de allra flesta dagarna i veckan. Jag ställer klockan när jag lägger mig för att inte komma försent till jobbet, men nästan alltid har jag redan vaknat innan dess. Det gör jag även på helgerna. Skillnaden då är att jag ligger kvar längre i sängen innan jag går upp, men min sömncykel är ungefär den samma hela veckan.
 
 
Aktivitet är inte bara något våra kroppar och muskler behöver, utan även vår hjärna behöver användas. Hjärnan påminner om en muskel - ju mer du tränar den desto starkare blir den. Även motion är något som faktiskt också gör oss smartare. Vid motion utsöndrar kroppen ett protein som är viktigt för inlärning och minne. På en del skolor har man tagit fasta på detta och börjar alla dagar med ett gymnastikpass för alla elever.
 
 
Det vi äter kan även påverka hjärnans hälsa, som tex blåbär, äggulor, B-vitaminer, antioxidanter från frukt och grönt och omega 3 från fisk påverkar vår hjärnas kapacitet. Barn som fått diagnos ADHD kan man se en förbättring genom att äta fiskleverolja.
 
 
Hjärnan behöver även utmaningar, så att tex lösa korsord eller sudoku, lära sig språk, spela ett instrument eller att spela schack håller igång hjärnan. Att ge hjärnan nya utmaningar är ett bra sätt att aktivera hjärnan.

Dyra små älsklingar

Sedan i lördags har jag haft en stor oro i magen. Ägaren till kattpensionatet där jag lämnat två av mina sex katter för vår New York-resa ringde mig 03.30 på morgonen och berättade att en av katterna kräktes och åt inget. Hon fick läggas in på djursjukhuset med dropp i två dygn och vi åkte direkt från flygplatsen och hämtade henne.
 
 
 
 
Men tyvärr var det inte slut där. Det verkar som hon fått något smittsamt virus för senare samma dag började en annan katt kräkas, och efter att hon kräkts flera gånger under ytterligare ett dygn har hon också lagts in idag. Och nu har en tredje katt kräkts flera gånger idag, och om inte hon blir bättre snart måste hon också läggas in.
 
 
Ibland undrar jag hur allt funkar för jag har sex katter, fyra av dem har försäkring och de andra två har jag nytecknat försäkring på. Då är det två veckors karens innan försäkringen gäller för sjukdomar, och naturligtvis är det de två utan försäkring som nu har blivit sjuka.
 
 
Älskade, älskade djur! De ger så mycket glädje, men kan även ge så mycket oro och kan kosta rejält med pengar. Det är tur att jag inte lägger pengar på så mycket annat. I New York shoppade jag bara en enda sak till mig själv, och det var ett par färgade jeans. Jag har länge funderat på att köpa ett par, och när jag en dag tog på mig shorts på morgonen och sen när det började regna senare under dagen blev det alldeles för kallt så då passade jag på ;) Annars är det dottern som har fått shoppa lite när vi varit borta - lite kläder, några engelska böcker och en minnessak så vi har inte lagt så mycket pengar på shopping utan mer på mat och upplevelser, bla var vi på musikal.

Bright Lights, Big City!

New York - staden som aldrig sover!
 
Ja, oj vad den staden gör skäl för det namnet, och vad härligt det var att vara tillbaka igen, bara 21 år senare :) Men jag märkte att jag har ändrats en del som person på de åren som har gått sedan jag bodde där.
 
 
Ljuden och larmet påverkade mig mer nu, kanske för att jag blivit mer medveten om det. Alla intryck som hjärnan ständigt bombarderas med; neonskyltar överallt, människor, bilar som tutar som galningar hela tiden alla dygnets tider.
 
 
Men åh vad jag gillar den staden ändå. Bäst tycker jag om New Yorks lite lugnare sida. Mitt favoritställe i stan är Central Park och jag förundras över hurpass stor parken faktiskt är, och att man har förstått värdet av att ha ett ställe för lugn och komtemplation mitt i en brusande storstad. Att man förstår att vi människor behöver ställen där vi får utrymme för våra tankar, att naturen är läkande för själen. Central Park upptar ca 20% av hela Manhattans yta, och här finns stora gräsytor där det är folk som spelar och leker, vatten och broar på flera ställen, men också ytor som känns som en naturlig orörd skog, även om hela parken är helt anlagd av människor.
 
 
 
Vi lämnade ett kallt Sverige och landade i ett vårvackert New York där träden blommade, allt var grönt och temperaturen mellan 18 och 233 grader.
 
 
Det största vattenområdet i Central Park, The Reservoir, är också New Yorkbornas dricksvatten. Här hyrde jag en häst och red runt när jag bodde där för så många år sedan. På en guidetur vi tog fick jag veta att det sista stallet för uthyrning av hästar stängde för några år sedan, så att rida i Central Park är inte längre möjligt.
 
 
 
Vi lyckades fånga de korta dagarna då alla körsbärsträd och Magnoliaträd blommar. De stod i full blom när vi kom, och när vi tog en promenad i parken dagen innan vi skulle åka hem låg alla blomblad på marken. Blomningstiden är kort och kanske vi därför njuter extra mycket av den under den korta tid den pågår.
 
Jag vill tacka alla er trogna läsare som tittar in här varje dag, även om jag inte skrivit något på länge. Men nu har jag laddat med massor av saker jag vill skriva om, så det kommer bli tätare uppdateringar framöver :))

bloglovin
RSS 2.0