Detox
10 tips för näringsrik detox-mat
Detox och ekologisk mat
1. Boosta med mycket ekologisk frukt och grönsaker som innehåller gott om vitaminer, mineraler och enzymer. Blanda alla olika färger för att få i dig all den näring som du behöver. Om du har sockerberoende, så bör du äta mer gröna grönsaker och frukter, än de röda, eftersom de är sötare.
Detox och hälsosamma fetter
2. Ät mycket fett från nötter, frön, kallpressade oljor och alger. Mättat fett kan du få i dig via kokosfett, men se upp med överdosering eftersom det höjer ditt kolestrol oerhört snabbt. Detox och gröna grönsaker
3. Gröna grönsaker såsom tex broccoli innehåller gott om PH-höjande basiska mineraler (kalcium och magensium) men även selen som är nödvändig för sköldkörtelns konvertering av T4-hormoner till T3-hormon. Öka intaget av gröna grönsaker, då de även innehåller gott om proteiner.
Detox och proteinkällor
4. Protein finner du även i bönor, linser, quinoa, bovete och i sojabönan. Tänk på att vårt västerländska sojaprotein är textured, dvs kemiskt framtaget och alltså är detsamma som "skräp". Köp tofu eller sojaprodukter i en riktigt kinesisk eller thailändsk butik, så är sannolikheten större att det är en bra produkt. Soja är dessutom omdebatterat eftersom det inte längre går att få tag på GMO-fri (fri från genmanipulering) soja i världen.
Detox och alger
5. Öka ditt intag av alger, då de har gott innehåll av antioxidanter och fetter. Alger såsom spirulina och chlorella har dessutom högt innehåll av fullvärdigt protein, vilket betyder att de kan gå direkt ut i kroppen och användas som aminosyror och byggmaterial.
Detox och antioxidanter
6. Boosta även med bär, eftersom den röda och blåsvarta färgen i många bär är det samma som antioxidanter och därmed motverkar kroppens tillverkning av fria radikaler. Fria radikaler behövs för bla muskelkontration, men i den överdosering som vi får idag, så är det knappast någon risk att kroppens skulle sakna fria radikaler. Fria radikaler bildas av allt från miljögifter till stress, alkoholpåverkan, dålig sömn m.m.
Detox, groddning och fermentering
7. Grodda och fermentera din mat för att få gott om mjölksyrade grönsaker och probiotiak för mage och tarm. För recept på mjölksyrade grönsaker: Läs här! Detox och upphettning
8. Woka maten lätt, långkoka eller allra helst, ät maten helt färsk och rå. Vissa råvaror kan få ökat näringsinnehåll i sin struktur om de hettas upp lätt, såsom tex morötter och broccoli. Det som däremot är avgörande för restrerande funktioner såsom konsistens, fibermängd, andra näringsämnen och vatteninnehåll, är att upphettningen är mycket skonsam och lätt. Undvik temperaturer över 40 grader, för att behålla enzymer och näring.