Årets stressigaste månad?

Maj månad är i mitt tycke den vackraste månaden på året, och jag vet att många delar min uppfattning. Det är vackert när allt grönskar och blommar igen.


Men det är också en månad som är ganska stressig för många. Det är mycket som ska klämmas in på några få veckor, avslutningar både här och där.


Det har fått mig att fundera mycket kring begreppet balans i livet. För egen del har jag haft examination på två stora utbildningar, den sista idag som jag klarade ;)


Det ska även hinnas med samtal i skolan, avslutning både i skolan och på aktiviteter.


Min egen almanacka har varit alldeles full de senaste veckorna och det är först när vi kommer in i juni som det lugnar ner sig.


Vad innebär egentligen balans? Själv tänker jag att det är ett jämnt tempo utan dessa stressiga toppar, att hinna med att reflektera och bara vara. Att jag har balans mellan uppbokad tid och ledig tid.


Vad tänker du om balans i livet? Vad innebär det för dig? Hur hanterar du dessa stresstoppar under året, om du har sådana och om du inte har det - har du då medvetet gjort val för att undvika dessa?


Trädgårdens rum

När man planerar en trädgård är det bra att tänka på liknande sätt som när man inreder inomhus. För att en trädgård ska bli spännande är det positivt om man inte kan se hela trädgården på en gång, utan att det finns olika saker att upptäcka.


Även i en liten trädgård kan man arbeta med att skapa olika rum. För att få till den där rumskänslan behövs det väggar och tak, och skillnade mot inne är att ute i trädgården är det växtligheten som står för detta. Väggar kan tex vara buskar, plank, en pergola, en mur. Trädens krona är perfekta som tak, men även parasoll, presenning och liknande utgör ett tak.

Att skapa öppningar till en annan del av trädgården inbjuder till att fortsätta och se vad som finns bakom nästa krök. En öppning kan också visa upp en vacker utsikt.

I trädgården vill vi att chi ska kunna flöda fram i ett lagom tempo, ungefär som en porlande bäck. För att få den effekten är det viktigt att inte anlägga raka gångar, som får chi att rusa fram istället för att slingra sig. Låt vägar och rabatter få mjuka former.
Väggar kan bestå av växtlighet eller som här, flätad pil.
I trädgården behövs flera sittplatser, för umgänge och för mer avkoppling i avskildhet. Det behövs även platser i olika väderstreck så det går att hitta en plats i sol eller i skugga, beroende på vad vädret lockar till. Att ha någon form av tak över en sittplats för platsen mer inbjudande och gör att den känns mer ombonad.
För att få en lättskött trädgård är det bra att samla rabatter med både blommor, buskar och även träd i kanterna och lämna en gräsmatteyta fri. Det gör det lättare att klippa gräs och att rensa i rabatterna. Det gör också att gräsytan kan användas på ett bättre sätt, förutom att själva gräsytan kan vara ett smycka i trädgården.

Odlingar kan vara på friland, eller som här i pallkragar. Tänk på om du vill ha nära till dina odlingar eller om du vill ha de på en annan plats i trädgården.


När det gäller trädgård är det lika viktigt att tänka på att de fem elementen ska vara i balans, som det är inomhus. Träelemenet finns det gott om med alla växter, jordelementet finns i terrakottakrukor och ofta i plattor om de som här är i beiga och bruna färger och gjorda av lera. Metallelementet finns i den vita färgen, men även i pastellfärger och i runda former, och självklart i saker gjorda av metall. Eldelementet finner vi i i belysning och i klara röda och gula färger. Något som saknas i många trädgårdar är vattenelementet. Att göra någon typ av vattenarrangemang tillför mycket till trädgården, kanske i form av en fontän, ett vattenbad eller en damm. Om du gör rinnande vatten tänk då på att vattnet ska rinna mot din dörr och inte bort från den, då det isåfall blir så att dina möjligheter i livet rinner bort från dig.

Till min mamma!

Idag är det Mors Dag! En del tycker det är ett kommersiellt jippo, och det kan det vara med allt som affärerna marknadsför som Mors Dags-presenter, men jag tycker det är en fin dag att uppmärksamma alla mammor där ute.


Till min mamma skickar jag en virtuell ros, och hoppas du får en bra dag!

När min dotter vaknar ska vi äta frukost, en härlig söndagsfrukost med nybakade scones med rabarbermarmelad som jag köpte på trädgårdsdagarna på Liseberg och till det varsin hallonsmoothie. Sen ska jag packa korgen med några goda smörgåsar, mango och vattenmelon för sen blir det en heldag på stranden för oss med något att läsa och så brukar vi plocka med oss något spel, någon strandaktivitet typ strandtennis. Sen blir det middag på någon restaurang nära stranden innan vi styr kosan hemåt igen.


Igår köpte vi sele och koppel till katterna och började med mamma katt, Celine, vilket gick hur bra som helst. Efter en promenad runt i området med henne skulle vi ta nästa katt, Maxie, men hon blev så rädd direkt när hon kom utanför ytterdörren, vände och krafsade på dörren och ville tillbaka in igen, så vi fick avbryta det projektet. Men en av våra katter tycker om att gå i koppel så hon fick en liten promenad nu på morgonen också :)

Sverige - världsbäst på musik!!

Såg ni Melodifestivalen igår? Man kan snabbt konstatera att lilla Sverige är riktigt, riktigt bra på musik! Av 26 bidrag var 10 låtar skrivna av svenska låtskrivare....och bäst av dem alla, enligt ett helt enigt Europa var Loreen med Euphoria.

GRATTIS Loreen! Ett fantastiskt framförande. Men själv har jag svårt att uppehålla intresse tävlingen igenom. Jag såg alla låtar, men sen somande jag, bara för att bli väckt av dottern några timmar senare när resultatet stod klart.


Och enligt statistiken ligger Sverige bra till genom tiderna. Euphoria är den låt som fått flest tolvor någonsin, det är den låten som fått näst mest poäng totalt sett, Sverige har nu vunnit fem gånger och ligger med det på andra plats efter Irland, som vunnit hela sju gånger (varav tre med Johnny Logan :))


För att vara ett såpass litet land, med nio miljoner invånare, har vi många duktiga inom musikbranschen. Heja Sverige! :))

Eld

De olika årstiderna har olika energier och den årstiden vi går in i nu tillhör eldelementet.

Våren när allt vaknar till liv igen och naturen sjuder av växtkraft tillhör träelementet. Sommaren med stark sol tillhör eldens årstid. Själv njuter jag av denna årstid. Min personlighet har en ganska bra balans mellan de olika elementen men med ett visst överslag av eldelementet. Jag lever upp när solen skiner, precis som många andra. Jag blir fylld av energi samtidigt som det inbjuder till en mer avslappnad livsstil.

Men alla känner inte på samma sätt inför all den energi sommaren, solen och elden för med sig.

Om man ser till Feng Shui och hur de olika elementen relaterar till varann behöver man lägga till jordelementet för att minska eldens energier då jorden tonar ner elden. Vill man ta till mer drastiska åtgärder kan man ta till mer av vattenelementet då vatten släcker elden.

Vattenelementet finns i riktigt vatten naturligtvis men även i färger som svart och blått. Just den blå färgen känner vi ofta en dragning till på sommaren , tänk blåvita textilier och blåvitt porslin. Närhet till vatten kan kännas svalkande.


Sommarglädje

Oj vilket väderomslag vi fått ;) i förra veckan när jag gick kurs var det så kallt att jag hade på mig en ullkofta och teddyfodrad jacka och frös ändå. Nu har vi nästan trettio grader på dan och tjugofem grader på kvällen.

Jag njuter av varje stund och datorn har fått vila :)


Hoppas ni också njuter och har härliga sommardagar. I veckan blir det nog strandpremiär. Idag har jag bränt armarna när jag jobbat i trädgården klädd i ett linne :)


Basgarderob

Det är många som undrar vad som bör ingå i en basgarderob. I många böcker om stil och kläder brukar det finnas med en lista över sk baskläder, ofta står det att man bör ha en kavaj och byxor, som kan bilda en kostym i en mörk basfärg som svart, grått eller marin, en vit skjorta, en trenchcoat som ytterplagg, en klänning, ett par jeans, en långärmad vit tröja, en långärmad svart tröja att ha under kavaj eller en kofta.


Att tänka klassiska plagg som inte blir omoderna i basfärger som vi inte tröttnar på så snabbt är bra när det gäller basen i garderoben. Men alla har inte arbeten som kräver kostym, alla använder inte kavaj eller känner sig bekväm i det. Ska man då köpa det till sin basgarderob?


Nej, det tycker inte jag, för om du inte känner dig bekväm i ett plagg så kommer du inte använda det, och då är det dels ett onödigt inköp och dels hör det definitivt inte hemma i din basgarderob. En basgarderob är just basen och det är plagg som du använder ofta, som passar ihop med annat, som du kan piffa till med plagg i mer färg eller som sticker ut.

En bra basgarderob innehåller plagg som du använder ofta. Det kan vara ett par jeans eller någon annan nederdel som ett par svarta byxor, en kjol i en neutral färg eller vad du oftast tycker om att ha på dig som nederdel. Till det lägger du till ett par toppar, tröjor, koftor eller kavajer om du använder det. Detta blir stommen i din garderob. Dessa plagg är i en neutral färg som tex ovan nämnda svart, grått, marin men kan också vara i andra neutrala färger som brunt, beige eller vitt sommartid.

Dessa färger fungerar ihop med en mängd andra färger och för att få variation i garderoben lägger du till plagg med färg sk accentfärg.

På så sätt får du en garderob som går att variera på en mängd olika sätt, utan att den för den skulle behöver innehålla särskilt många plagg :)

Vardagslyx

Det är verkligen vardagslyx att gå och lägga sig i nytvättade och manglade lakan. Ja, idag tog jag mig tid att mangla sängkläderna när de var tvättade. Det är en särskild känsla att krypa ner mellan svala lakan som tumlat runt några varv i mangeln


 

Jag har börjat läsa om boken Hem för alla sinnen av Ilse Crawford som jag är så glad att jag hittade på rean för flera år sedan. Det är en helt underbar bok som har mycket Feng Shui-tänk. Budskapet är att du ska njuta av ditt hem med alla dina sinnen, att vi idag är så fokuserade på synen, att det ska se vackert ut, att vi ofta glömmer bort våra andra sinnen.


Hem För Alla Sinnen : Frigör Dina Sinnen Och Förändra Ditt Liv (häftad)


Sista etappen

I helgen har jag gått min fjärde, och sista, etapp i Feng Shui-utbildningen. Det har varit spännande och givande dagar och ju mer jag tränger ner i Feng Shui-läran desto mer komplext blir det, och ju mer kan man använda Feng Shui för att skapa harmoni i sitt närområde, oavsett om det gäller hem, trädgård eller företag.


Denna gången har vi fått lära oss att använda olika tekniker inom klassisk Feng Shui som kallas för Eight Mansions och Flying Star, vilket har gett mig ännu flera verktyg att använda vid en konsultation.


                        


Jag ser fram emot att börja arbeta med alla dessa verktyg och hjälpa människor att skapa bättre miljöer som främjar hälsa och välstånd. Är du intresserad av att veta mer om vad en konsultation innebär kontakta mig gärna på ansi_72@hotmail.com


Just nu söker jag efter en trädgård för att göra min sista konsultation för examinationen. Den är naturligtvis gratis, och jag skulle gärna vilja göra den så snart som möjligt nu när naturen och trädgårdarna visar upp sin allra bästa sida. När det gäller gratiskonsultation söker jag främst i Göteborgsområdet, men är du intresserad av att boka en annan sorts konsultation går det bra med längre avstånd. Hör av dig om du är intresserad!


Skulle du vara intresserad av en föreläsning om Feng Shui för ditt företag, dina vänner, i din förening eller något annat hör gärna av dig så kan vi titta närmare på det :))

Boktips

Om du är intresserad av att läsa mer om Simple Living finns det flera bra böcker i ämnet;


 

Gisela Lindes Lev Enklare
Simple Living
av Gitte Jörgensen

 Karin Lilja har skrivit en bok om att växla ner och ger mängder av tips, högt som lågt, på hur man kan leva ett enklare livYour money or your life


 

The Moneyless man

 

 

 

No impact man som handlar om att leva ett grönare liv där vi gör mindre påverkan på naturen, och samtidigt lever ett enklare liv


Voluntary Simplicity, en tidig bok om att välja ett enklare liv som influerat många runt om i världen att välja ett enklare liv


 

Early Retirement Extreme där en man väljer ett enklare liv, sparar pengar son han investerar och sen kan leva på avkastningen och skapa möjligheter till en tidig pensionering.


Har du några intressanta boktips på ämnet skriv gärna en kommentar


Hjälp med att rensa

Jaha, då har jag fått hjälp med att rensa igen. Det jobbigaste med halvvuxna kattungar är att de är väldigt nyfikna av sig och vill gärna hoppa upp på allt och undersöka allt. Då åker det saker i golvet titt som tätt. Förra veckan åkte en glasskål ner från en hylla.


Vid halvfemtiden i morse vaknade jag av världens krasch. Det kom från badrummet och när jag kom dit mötte denna syn mig


 

Den busigaste av kattungarna, som nu är någonstans mellan nio och tio månader försökte hoppa upp på den översta hyllan, som dessutom inte satt fast så bra och brak så åkte allting ner. Glassplitter och snäckor överallt.

 

Det som var lite roligt ändå mitt i alla bedrövelse, som jag stängde dörren om och bestämde mig för att ta hand om när det var dags att gå upp på riktigt, var att i förrgår läste jag en utmaning där en av frågorna var hur många ljuslyktor man hade hemma (många kvinnor samlar ju gärna på ljuslyktor) så jag räknade efter och insåg att jag hade alldeles för många. Till saken hör att jag sällan tänder ljus av två skäl, dels för att det måste vara säkert för katternas skull men också för att när dottern var liten var hon rädd för eld och att det skulle brinna på natten så jag slutade tända ljus på kvällarna för hennes skull, och har inte riktigt kommit igång med det igen, trots att hon numera inte säger något om det.

 

Så jag konstaterade att jag har fler ljuslyktor än vad jag behöver och att jag kanske skulle ta och sortera bort några av dem, som mest stod som prydnad. I kraschen där glasvas trillade omkull, glasburkar åkte ner och andra sköra saker var det bara tre saker som faktiskt gick sönder - och alla tre var olika ljuslyktor ;)) 

Så man kan ju se det från den ljusa sidan och konstatera att lilla Saga hjälpte mig att rensa bort sådant jag inte behöver ;)))

 


Vem styr i ditt liv?

Charlie Söderberg är en av de intressantaste människor jag har mött. Många har sett honom som programledare i TV, för programmet Lyxfällan där han hjälp många människor att få rätsida på sin ekonomi. En hel del av er har kanske sett honom föreläsa om Ett rikare liv, dvs ett liv där man har både mer tid och mer pengar. Ett enklare liv helt enkelt, där lönearbete har en mindre betydelse för försörjning och där man frigör tid att göra andra saker.


Jag har även haft förmånen att träffa Charlie, både i arbetet och som privatperson. Han är precis som alla oss andra en person som visar upp olika sidor av sin personlighet i olika sammanhang. En person med familj, intressen (han har bla en hel garderob med medeltidskläder för lajvspel), motgångar och medgångar. Om allt detta skriver han väldigt klokt om i sin krönika och denna månads krönika är tänkvärd, precis som många tidigare.


Jag är hellre Clintan än DeppJag är hellre Clintan än Depp

Jag såg precis ett program om Jonny Depp där man beskrev honom så här:

”Han har lite Gilbert Grape i sig, han har lite Jack Sparrow i sig, han har lite Edward Scissorhands i sig, han har lite Willy Wonka i sig… frågan är hur mycket av honom själv som verkligen får plats därinne.”

Jag antar att det där är en risk när man är skådespelare, man kan blir uppäten av de roller man spelar. Frågan är om det inte är en risk som vi alla utsätter oss för i våra liv. Är det inte så att vi alla hotas av att förlora oss i de roller vi spelar och fullt upptagna med att öva in nya repliker tappar vi blicken på att berika vårt liv?

Som jag ser det så spelar vi roller hela tiden. Vi har yrkesroller, föräldraroller, förtroendeuppdrag osv. Det är väldigt sällan som vi gör saker utan att göra det inuti en ”roll” vi skapat eller blivit tilldelad. Med rollen följer en hel rad synsätt, manér, vokabulär, attityder och vanliga sätt att göra saker. När jag spelar squash är jag någon annan än den jag är när jag läser sagor för Primus. När jag filmar TV är jag någon annan än när jag hjälper mina föräldrar att bygga om deras hus.

Vi behöver roller, de skapar sammanhang för vårt agerande och underlättar vårt liv. De ger oss möjlighet att få vara någon för andra och samtidigt ta oss an utmaningar med en känsla av trygghet. Min poäng är att vi kan ätas upp av våra roller och min erfarenhet är att ju större och bättre roller man får spela, desto större är risken att de äter upp dig.

Häromveckan bjöd en vän in mig att skriva på hans blogg om ett stort misslyckande jag gjort i mitt liv. Efter lite klurande har jag bestämt mig för att skriva om när jag tappade fokus på vad JAG ville för att all min tid gick åt till att spela alla dessa roller jag hamnat i… den gången kulminerade det i, för snart två och ett halvt år sedan, det närmaste en livskris jag kommit i mitt liv!

Om det inte vore för det fantastiska stödet jag fick av mina ensembler då, hade jag troligen inte suttit här och skrivit till er idag. Vad jag lärde mig var att bli regissör för mina ”skådespel” och agent för mitt eget liv. Jag insåg att det inte bara är möjligt för mig att skapa HUR jag spelar mina roller utan även i högsta grad bestämma VILKA roller som jag vill ha. Idag gör jag färre ”föreställningar” och framförallt väljer jag roller mer noga utifrån vad som harmoniserar med de mål jag har i livet.

Mitt råd till dig som jagar på i livet är att, ta en stund och stanna upp och se över vilka roller du spelar och varför. Vi är många som springer och nästan lika många som tror att man måste springa om man vill ta sig framåt i livet. Vad jag lärt mig är att, den som springer ofta springer i sidled eller till och med bort från ett rikare liv.

Att se över sina roller är lätt att säga men svårare att göra. Det är framförallt två saker som verkar hindra oss. Det första är påståendet att det är värt det, att allt springande snart kommer att lugna ned sig och att belöningen kommer… ibland är det sant, men ofta är det en lögn vi kör med för att orka en föreställning till.

Det andra som hindrar oss är vår upplevelse av att vi inte har något val . Om inte vi skulle uppfylla alla dessa förväntningar så skulle allt gå åt skogen och allt kämpande skulle vara förgäves. Det är ofta en förhastad slutsats och omöjligt att se när man står där mitt på scenen med strålkastarna i ögonen.

Mitt råd är att göra som Clintan. Lägg revolvern på hyllan, sätt dig i regissörsstolen och ta sedan bara de roller i dina egna filmer som du är riktigt, riktigt sugen på.

Bara för att något KAN göras betyder det inte att du behöver göra det!

Byggandet av ett rikare liv är träningen i uppskjuten belöning och då gäller det att våga välja bort tillfälliga applåder för att lägga tid på det som verkligen gör skillnad i livet.

Väl mött!
Charlie Söderberg
Rikedomscoach


Att rensa

Visst är det både lite lustigt, och samtidigt ganska skrämmande att vecka efter vecka rensa bort saker och ändå inte känna att man saknar något!


Det får mig att börja tänka på hur mycket saker jag egentligen har släpat hem genom åren. Och hur mycket har dessa saker egentligen kostat? När man rensat mycket kan det kännas som att nu, nu finns det inte mer saker att rensa bort, men så hittar man ytterligare saker som är dags att göra sig av med.


I helgen var jag på Lisebergs trädgårdsdagar och det enda jag köpte var en uppladdningsbar häcksax. Ja, jag köpte en förra helgen men här fanns det en liknande för nästan en tusenlapp mindre så jag lämnade tillbaka den första. Säljaren sa att jag skulle få med en t-shirt med deras logga på. Jag behöver ingen t-shirt sa jag.


Ok då får du en keps istället. Jag behöver ingen keps heller.


Stackarn såg helt förvirrad ut när han inte fick dela ut deras reklamprodukter. Men det bästa sättet att ha färre saker hemma är att ta in färre saker, säga nej innan helt enkelt. Och detta var saker jag inte behövde och inte skulle använda så då är det bättre att säga nej istället för att ta emot bara för att vara "snäll"


Husvisning igen ;)

Vi tittar vidare och letar efter det hus som passar oss. Det är ingen brådska, utan det får ta den tid det tar att hitta det där huset som känns som hemma - En oas att längta hem till, ett tidningsurklipp jag har satt upp på mitt kylskåp.


Detta hus ligger på landet utanför Kungsbacka, med två sjöar på gångavstånd.


Köket är helt nybyggt, men om vi skulle köpa det skulle jag ta bort en av de två kyl/frys, för så mycket utrymme behöver inte vi. Vår frys idag är inte ens halvfull men då vi bor i en hyresrätt kan jag inte ta bort det och skaffa en som är bättre anpassad efter våra behov.

Och här får man ta bort knivarna som hänger på väggen. Det är direkt olämpligt enligt Feng Shui att ha sådana saker framma. Det ger vass energi, sk Sha Chi och knivar ska döljas, antingen i ett knivblock eller i en låda. Direkt utgång från köket ut till uteplatsen gillar jag, och dessutom en fantastisk utsikt ner mot en av sjöarna
Öppen spis med kassett är bra för uppvärmningUtsikten från tomten ;)

Tomten är ganska så stor och skulle passa oss både människor och katter perfekt :)

Badplats vid en av sjöarna som ligger en kort promenad bort

En annan badplats, och här kan jag tänka mig att man kan åka skridskor på vintern också. Man ska ju kunna njuta av sin närmiljö vid alla årstider.

Vilken dag!

Vilken dag jag hade igår. Den började bra hemma, men ändrades snabbt. Något försenad begav jag mig mot jobbet och efter jag kört en bit på motorvägen såg jag i backspegeln en bil med blåljus och en polis, som följde efter mig och vinkade in mig till parkeringen.


Där fick jag veta att det sedan 1998 är lag på att man måste blinka när man byter körfält, även om det inte finns några andra bilar i närheten, att påfarten till motorvägen har blivit sänkt hastighet vilket jag inte uppmärksammat, att mina halvljus på bilen slutat att fungera. Som grädde på moset ville han se mitt körkort och jag ska plocka fram det bara för att upptäcka att plånboken låg kvar hemma i en annan väska, då jag handlade dagen innan och inte ville släpa med mig den stora jobbväskan.


Efter en timme där på parkeringen, och en hel del i böter, fick jag, nu mycket försenad fortsätta mot jobbet. Där blev inte dagen heller särskilt bra.


Men, på kvällen var jag hembjuden till en vän som precis kommit hem från Aten där hon varit på konferens om ridterapi. Hon hade gjort iordning så fint för oss tjejer och vi började med en timmes yoga och meditation, för att sedan fortsätta med att se bilder från Aten samtidigt som vi drack lite vin och åt ost och kex.


Så den dagen som gick snett redan tidigt, fick en bra avslutning och i natt har jag sovit så gott att jag var uppe långt innan klockan ringde. Jag har ju nästan glömt bort mina böter också ;))Sköna maj ;)

 

Maj är en av mina absoluta  favoritmånader, och det är helt klart den vackraste månaden av alla. I april går jag och ser knopparna som blir större och större på både buskar och träd och så plötsligt en dag i maj slår allt ut. Åh, så vackert. Jag njuter av varje sekund, oavsett vad det är för väder. I Göteborg idag regnar det, men det är bara att ta på sig gummistövlar och regnjacka och ut ändå.

 

När björkarna slår ut och dungen skimrar i ljust grönt samtidigt som vitsipporna bildar en vit matta av alla blommor och en bit bort blommar körsbärsträden. Överallt blommar träd i rosa eller vitt. Det är som naturen tar i ordentligt överallt för att besegra vintern och kylan. Den här första tiden när allt vaknar till liv igen är helt magisk. Vägar som jag åkte för någon vecka sedan där träden sträckte sina gråa nakna grenar mot himlen är nu helt gröna.

 

Passa på att njut, för den här första ljuvliga tiden går snabbt. Hemma "snöar" det redan utanför vardagsrumsfönstret då de vita blommorna från körsbärsträden singlar ner mot marken.


Vad omger du dig med?

Allting vi har omkring oss påverkar oss. Både vårt medvetna och vårt undermedvetna tar in signaler från allt i vår miljö. Färgerna du omger dig med påverkar dig, tom när du sover. Vassa hörn påverkar sinnet då de signalerar fara, att det är något du kan göra dig illa på.


Former och material sänder signaler som hjärnan och kroppen uppfattar. Våra prydnadssaker och konst på väggarna är starka symboler. När det gäller bilder påverkas vi extra starkt av dem, då hjärnan tar in helheten i bilden och tolkar.


Vad har du på dina väggar? Är det bilder som ger dig positiva känslor som lugn, harmoni, lycka, glädje eller är det saker som väcker negativa känslor som ilska, sorg, uppgivenhet, ångest?


I förra veckan slogs rekord när det gäller pris på ett konstverk. Edward Munchs Skriet såldes för ofattbara dryga 800 miljoner kronor. När man ser motivet kan man undra vad köparen har tänkt att göra med detta konstverk, ha i ett kassavalv som investering eller sätta upp på väggen? Hur påverkas man av att se detta konstverk dagligen?

Jag hörde en bekant berätta att på en BUP-mottagning i Göteborgsområdet hade de en liknande ångestfylld tavla i väntrummet tillsammans med några halvdöda krukväxter. Hur känns det att sitta där och vänta på att få träffa en psykolog eller kurator, speciellt för någon som redan mår psykiskt dåligt? Och hur tänkte de som valde att sätta en sådan tavla där, i ett sådant sammanhang?


För några decennier sedan var det populärt med tavlor med gråtande barn. Titta på denna tavla och se vilka känslor som väcks hos dig.

Är det den känslan vi vill ha med oss hem? När det gäller vad vi fyller våra hem med, speciellt vad som finns på våra väggar är det viktigt att tänka efter vad tavlan symboliserar.


För ett tag sedan gjorde jag en Feng Shui-konsultation där hemmet var fullt av tavlor med ensamma kvinnor. Vad signalerar det?
Denna tavla heter Övergiven, och det är precis den känslan teckningen förmedlar, ensamhet, bekymrad och ledsamhet.


Tavlor med våldsamma motiv ger också negativa energier.

Vilka motiv som ger dig positiva associationer och väcker positiva känslor är individuellt. För min egen del har jag några tavlor med motiv från havet med segelbåtar med sina vita segel. För mig väcker det känslor av lugn, glädje och avkoppling. För någon annan kan samma motiv väcka helt andra känslor. Titta på vilka motiv dina tavlor faktiskt har, och vad det symboliserar. Känner du dig stärkt av dem eller känner du dig nedtyngd?

Gästrum

Vi anses ju vara trångbodda enligt numera normala normer, då vi inte har varsitt sovrum. Men i yta räknat tycker jag vi är långt ifrån trångbodda. Vi har drygt 70 kvm för två personer. I lägenheten finns det en stor klädkammare som slukar det mesta, plus ett stort vindsutrymme där jag kan förvara säsongsprylar.


Men om jag hade haft mer yta till förfogande hade jag gärna haft ett gästrum. Nu är det inte särskilt ofta vi har övernattande gäster, men då vi har det är det skönt att kunna erbjuda en bra sovmiljö.

Men jag är inte intresserad av att ha ett rum som ofta står helt outnyttjat så knepet är att ordna ett flexibelt rum som går att använda till andra saker också. Jag skulle kunna tänka mig att kombinera det med tex en yogaplats.


För att ordna ett inbjudande rum för gäster är det viktigt att tänka på ett par saker. Sängen är ju det allra viktigaste, och det är viktigt att placera den i kraftposition, dvs med stöd bakom huvudet och med uppsikt över fönster och dörrar. Bädda sängen enligt samma princip som i hotellrum så känns sängen inbjudande. Fräscha kuddar och täcken i fina lakan gör att det känns skönt att lägga sig.


Även om man umgås med sina gäster större delen av tiden kan det vara skönt att ha en plats att dra sig undan. Placera en läslampa vid sängen, finns det plats för en stol eller en fåtölj är det ett extra plus.


Få gästen att känna sig välkommen genom att lägga fram handdukar, en bukett med nyplockade blommor på sängbordet, en karaff med vatten och ett dricksglas, några böcker och tidningar att välja på som kvällslektyr, en filt att lägga om sig om man är lite frusen, kanske ett par tofflor om du har dragigt och kallt golv.


Tänk också på att det behöver finnas plats för förvaring, krokar på väggen alternativt på dörren är bra för att hänga fram plagg. Kanske en byrålåda för småsaker och gärna en spegel så man kan göra sig i ordning i lugn och ro.


Vill du använda rummet till TV-rum eller arbetsrum de dagarna du inte har gäster kanske en bäddsoffa är ett bättre alternativ till en vanlig säng. I gästrummet kan du också ställa in skår för förvaring av tex lakan, handdukar eller säsongskläder. Men var försiktig så det inte blir ett rum där allt möjligt, som egentligen ska sorteras bort, blir förvarat. Rum som inte används så ofta har ibland en tendens att bli ett skräprum. Sådana rum vill vi inte ha överhuvudtaget, och som gäst, känner man sig allt annat än välkommen om man ska sova i ett skräpigt och rörigt rum där all sköns bråte samlats.

En aktiv helg

Oj, vad jag har hunnit med mycket denna helgen ;)


I fredags började jag måla om hemma. Efter tolv år i samma bostad börjar alla rum vara i behov av uppfräschning, och alla rum ska målas. Jag började i badrummet som nu är vitt och fräscht.


I lördags uppträdde dottern på Vårfest, och naturligtvis var jag där och hejade på henne, för att sedan avsluta med en god fika i stallet. På eftermiddagen hann jag även med att träffa en vän några timmar för att sedan ta det lugnt hemma med katterna.


Idag hade jag tänkt fortsätta målningen, men vädret var så fint att jag har jobbat i trädgården hela dagen istället. Jag har investerat i något jag tänkt köpa länge, men inte blivit av - en uppladdningsbar häcksax :) Jag har häck både på framsidan och på baksidan, som ska klippas ett par gånger per säsong. I alla år har jag envisats med en manuell häcksax när alla grannar har kört med elektrisk. Tungt har det varit, men jag har alltid sagt att det är bra armträning, men förra året orkade jag helt enkelt inte längre, och min häck såg väldigt tråkig ut. Men nu har den klippts rejält, och föryngrats, så i år kommer trädgården bli fin :)


Något jag däremot inte har gjort särskilt mycket i helgen är att se på TV. I fredags såg jag en gammal favoritfilm, och det är roligt att se att den fortfarande håller (förutom kläder och frisyrer isåfall :)) Varje söndag tvättar jag sängkläder och handdukar, för det är så skönt att avsluta helgen med att lägga sig i nybäddad säng, så nu ska jag ta en välbehövlig dusch, göra något gott att äta och sen slappa några timmar i soffan och se ytterligare en film. Idag känns det som en skön avslutning på helgen.


Jag märker att bloggen blivit lite lidande de sista veckorna, av olika skäl, och bloggar bör uppdateras ofta, och jag har tappat en tredjedel av mina läsare, vilket är tråkigt, men ibland kommer livet emellan.


Ha en skön söndagkväll ;))

Filmkväll

Ikväll visar de en gammal favoritfilm på Tv inom genren romantisk komedi, med mitt favoritpar Tom Hanks och Meg Ryan - Sömnlös i Seattle.


Så ikväll ska jag boka plats i soffan och njuta;)


Härliga landet

Här kommer fler bilder från det mysiga stället jag var på under Valborgshelgen, Karlsbergs Gård. Och det var några som frågade om kursen jag tänker hålla där. Jag kommer boka en helg ganska snart och så kommer jag lägga upp här på bloggen information om både kursinnehåll, kostnad och hur man anmäler sig :)


En bit bort ligger även ett ställe med islandshästar där man kan rida på tur i skogen och längs med havet. Om intresse finns kommer det även finnas möjlighet för ett par timmars uteritt.


 

Här håller Anneli, som äger gården, på att plantera och anlägga en fin trädgård runt huset där hon driver bed & breakfast.

 

Gemensamt allrum och i det stora huset finns det fyra sovrum med två bäddar i varje, allt inrett i lantlig stil.

 
Här sov jag gott :))


 

Och när jag låg ner i sängen hade jag den här vackra utsikten precis framför mig. Avkopplande.

 

 

Mysigt lantkök.

 

 

I en av byggnaderna precis utanför finns det en gammal bakugn från 1800-talet, där det bakas bröd eller stenugnsbakad pizza :)

 

 

 

Och här i badtunnan låg vi i flera timmar, drack vin och tittade på stjärnorna.

 

 

 

 

 

Att komma bort från stan, bullret, trafiken, alla människor och ut på landet och istället se gröna ängar, skogar, djur som betar i hagarna är som balsam för själen. Här blir jag lugn och går ner i varv.

 


Storshopparna ;)

ÄNTLIGEN fungerar mitt internet igen!! :)))


Igår var jag på stan med en kompis. Hon frågade om vi skulle ses och äta lunch och gå en sväng på stan, då det var så länge sen hon var där. Det lät trevligt tyckte jag och tackade ja. Jag är också väldigt sällan på stan, och hade några ärenden att göra bla reklamera en sak jag köpte för ett tag sedan som gick sönder nästan direkt.


Så glada i hågen möttes vi upp, bestämde oss för att börja med att äta då vi var hungriga. Blev sittande på fiket och pratade rätt länge. Sen skulle vi gå ut på stan. Vart vill du gå frågade hon. Ingen aning svarade jag, mer än att jag ska in i affären rätt över gatan för att reklamera. Sen stod vi helt rådvilla och visste inte vart vi skulle gå. Jag skulle inte shoppa något, och hon ville inte heller handla eller gå i affärer, men till slut blev det några inköp av förbrukningsvaror för henne: skosnören och ett par strumpbyxor ;)) Under tiden pratade vi om hur samhället idag lockar till konsumtion hela tiden och hur man när man tagit sig ur den shoppingkarusellen nästan blir illamående av allt som butikerna visar upp. Sånt överflöd! Och när man sällan är på stan blir det så många intryck så vi bestämde oss ganska snart för att vi var klara med stan.


Men jag gjorde faktist ett inköp igår, på ett annat ställe, en maskrosupptagare :)


Och jag måste säga att jag blev faktiskt nästan lite kär i den här manicken. När jag kom hem gick jag loss på maskrosorna på framsidan, och de är många, som jag tidigare år försökt gräva upp med stora sår i handflatan som följd. Nu gick det hur snabbt, enkelt och smärtfritt som helst. Det var tom riktigt roligt så jag försökte hitta fler att dra upp, och allt annat ogräs följde med av bara farten :)


Attraktionslagen....igen;)

Det du önskar får du så var medveten om vad du önskar dig.


När jag var på landet i måndags och promenerade i skogen och på ängarna i solen kände jag en enorm längtan att få rida och sträcka ut i galopp på skogsvägarna. Gissa vad vi gjorde på ridskolan igår kväll? Jo, red ut i skogen och ännu en gång nu på morgonen ;)


Så härligt med alla vitsippor och de ljusgröna björkarna. Så jag fick som jag önskade, även om det var i en annan skog.


Nerväxlingens matematik

Skapa tidsutrymme så att du kan göra något som skapar ännu mer tidsutrymme. Av detta tidsutrymme kan du göra något som i sin tur skapar ytterligare tidsutrymme.


Enkelt, men ändå så svårt.


Ett exempel kan vara att sälja bilen, då behöver du inte arbeta lika mycket som tidigare för att betala för den (och bilen slukar pengar). Du kan då arbeta mindre, tjäna mindre, men har lägre utgifter och har därmed samma ekonomiska förutsättningar. Tidsutrymmet kan användas till att cykla till jobbet, du får då motion och behöver inte ha ett dyrt gymkort,och sparar pengar även där och behöver inte lägga arbetstid för att tjäna ihop pengar för att betala för det. Den intjänade arbetstiden kan läggas på att odla egna grönsaker, så behöver du inte pengar för att köpa det i affären osv osv.


Lever jag nerväxlat? Både ja och nej.


Ja, för att jag gått ner i arbetstid och minskat min konsumtion. Jag handlar helt enkelt mycket mindre än tidigare. Kläder köper jag nästan aldrig längre, då jag har den garderoben jag vill ha. Jag gillar det som hänger där och det behöver inte ständigt förnyas.


Nej, för att jag har ganska dyra hobbies som kräver att jag tjänar pengar för att betala för det. Ridning är tyvärr en ganska dyr hobby. Jag skulle gärna vilja rida mer än vad jag gör idag. Min tanke är att rida tre gånger i veckan, och då skulle jag vilja rida lektion i grupp en gång, privatlektion en gång och så ridning på egen hand en gång. Där är jag inte ännu :) Dottern har också hobbies som kostar en del, med lektioner i både sång och piano. Men våra hobbies gör också vardagen roligare och berikar oss så mycket att det är värt de pengar det kostar. Men i och med det innebär det också att jag måste arbeta för att tjäna ihop de pengar som dessa kostar, och där är det svårt att säga att jag lever nerväxlat.


Jag kan också tänka mig ett billigare boende, på landet där jag har höns och kanske några fler djur, förutom mina katter. Där vill jag även kunna odla grönsaker och frukt själv, och bli delvis självförsörjande.


Så jag lever delvis ett nerväxlat liv :)

Lugnet på landet

Det började med ett par dagars ofrivillig bloggpaus då min internet uppkoppling hemma inte fungerade, och inte heller telefonen då jag har IP-telefoni.


Men Valborgshelgen hade jag redan bestämt att jag skulle tillbringa hos en nyfunnen vän, och även Feng Shui-kollega som har en gård strax utanför Varberg, med Bed & Breakfast.


Från Varberg åkte jag ett par mil inåt landet. Vilken härlig känsla. Underbar natur överallt, och djur vart jag än tittade. Jag fick stanna på vägen då en bonde skulle ta in alla sina mjölkkor för mjölkning, och de hade många. Jag såg att de blev stressade av att bilar väntade, men jag ville säga till dem att jag har all tid i världen, ni behöver inte skynda er för min skull. Körde en bit till och där fanns det både fårfarm och hönseri. Svängde upp på en liten smal väg, och där var en hage full med får och väldigt små, söta lamm. Jag stannade bilen och gick ut och tittade på de små sötingarna innan jag fortsatte.


Väl framme har jag njutit i stora drag av den avkopplande miljön, ett fantastiskt välkomnande av både människor, hund och katter. Jag satte mig på utsidan och vips hade en katt hoppat upp och lagt sig till rätt i knät.


Gården ligger så  vackert med utsikt över ängar, hagar och åkrar. Jag tog en promenad och kom upp i bokskogen och plötsligt springer ett rådjur precis framför mig.


Det är ju detta jag längtar efter. Lugnet, närheten till naturen, men ändå inte för långt till stan. Här har de två mil till Varberg, två mil till Falkenberg, två mil till Ullared om man längtar till shoppingparadis vilket jag ju inte gör och bara en mil till havet och sandstrand. Perfekt.


På kvällen kom några grannar över och vi premiärgrillade, drack lite gott vin och sen hamnade vi tjejer i den vedeldade badtunnan. När jag kom upp hade mer än tre timmar förflutit. Så härligt med värmen, pratet, skratten och se upp på den stjärnklara natthimlen.


Ja, här tankar jag kraft och energi, och här har jag bestämt att jag kommer hålla kurs med tema Balans i livet efter sommaren. Ni som är intresserade av att få ta del av personlig utveckling, positiv psykologi, feng shui, simple living, styling, yoga i en underbar miljö är varmt välkomna.


Gården heter förresten Karlsbergs Gård och hit tänker jag även ta med mig mina tjejkompisar. En bit bort finns det möjlighet att hyra islandshäst och rida ut på tur längs med havet. Jag kan se oss rida i några timmar, laga mat tillsammans och avsluta dagen i badtunnan. Ett härligt sätt att umgås. Landet gör mig gott ;)


bloglovin
RSS 2.0