Gästrum

Vi anses ju vara trångbodda enligt numera normala normer, då vi inte har varsitt sovrum. Men i yta räknat tycker jag vi är långt ifrån trångbodda. Vi har drygt 70 kvm för två personer. I lägenheten finns det en stor klädkammare som slukar det mesta, plus ett stort vindsutrymme där jag kan förvara säsongsprylar.


Men om jag hade haft mer yta till förfogande hade jag gärna haft ett gästrum. Nu är det inte särskilt ofta vi har övernattande gäster, men då vi har det är det skönt att kunna erbjuda en bra sovmiljö.

Men jag är inte intresserad av att ha ett rum som ofta står helt outnyttjat så knepet är att ordna ett flexibelt rum som går att använda till andra saker också. Jag skulle kunna tänka mig att kombinera det med tex en yogaplats.


För att ordna ett inbjudande rum för gäster är det viktigt att tänka på ett par saker. Sängen är ju det allra viktigaste, och det är viktigt att placera den i kraftposition, dvs med stöd bakom huvudet och med uppsikt över fönster och dörrar. Bädda sängen enligt samma princip som i hotellrum så känns sängen inbjudande. Fräscha kuddar och täcken i fina lakan gör att det känns skönt att lägga sig.


Även om man umgås med sina gäster större delen av tiden kan det vara skönt att ha en plats att dra sig undan. Placera en läslampa vid sängen, finns det plats för en stol eller en fåtölj är det ett extra plus.


Få gästen att känna sig välkommen genom att lägga fram handdukar, en bukett med nyplockade blommor på sängbordet, en karaff med vatten och ett dricksglas, några böcker och tidningar att välja på som kvällslektyr, en filt att lägga om sig om man är lite frusen, kanske ett par tofflor om du har dragigt och kallt golv.


Tänk också på att det behöver finnas plats för förvaring, krokar på väggen alternativt på dörren är bra för att hänga fram plagg. Kanske en byrålåda för småsaker och gärna en spegel så man kan göra sig i ordning i lugn och ro.


Vill du använda rummet till TV-rum eller arbetsrum de dagarna du inte har gäster kanske en bäddsoffa är ett bättre alternativ till en vanlig säng. I gästrummet kan du också ställa in skår för förvaring av tex lakan, handdukar eller säsongskläder. Men var försiktig så det inte blir ett rum där allt möjligt, som egentligen ska sorteras bort, blir förvarat. Rum som inte används så ofta har ibland en tendens att bli ett skräprum. Sådana rum vill vi inte ha överhuvudtaget, och som gäst, känner man sig allt annat än välkommen om man ska sova i ett skräpigt och rörigt rum där all sköns bråte samlats.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0