Att leva enkelt

Att leva ett enkelt liv behöver inte betyda att leva ett tråkigt liv. Det behöver inte betyda ett liv där man försakar saker. Det handlar snarare om att ändra sitt mindset. Hitta de saker som ger en glädje och njutning, utan att kosta mycket pengar.
 
 
Den här artikeln är oerhört inspirerande http://dmweb.v-tab.se/webpages/Grus_och_Guld/GGAA-150001.html 
Med låga kostnader för boende, och låga fasta kostnader i övrigt behöver inte inkomsten vara så storför att räcka till det man behöver. Om man dessutom kan sänka kostnaderna för maten, och inte genom att sänka kvaliteten på maten, utom att tex producera en del av maten själv genom att odla grönsaker, jaga eller köpa kött av en bonde i närheten eller om man känner någon som jagar, drar ner på köttätandet - ja tänker om när det gäller vad man äter och varifrån det kommer.
 
 
Jag tycker denna kvinna är en inspirationskälla. När jag blir pensionär vill jag för länge sedan betalat av alla mina skulder, ordnat med låga boendekostnader och i övrigt ordnat mitt liv på ett sådant sätt att det inte behövs så stora inkomster för att dra runt hela ekonomin. Då ger det utrymme för att lyxa till det ibland. Att leva ett enkelt liv innebär för mig att njuta av lyx ibland, och då verkligen njuta och se att jag får valuta för mina pengar. Att äta en måltid på restaurang tex (men där vi på jobbet idag konstaterade att det som är mest prisvärt är att äta en lunch ute och middag kvällstid på restaurang sällan motsvarar sitt höga pris. För mig är en trerätters lunch på restaurangskolan för 120 kr väl använda pengar) eller njuta av en teaterföreställning, och där är Stadsteatern mer prisvärd än en privatteater. Jag gillar också att leta efter billiga, eller gratisnöjen, och har rykte om att vara fenomenal på att hitta olika saker :)
 
 
Det finns mycket man kan göra för att få livskvalitet, utan att det kostar mycket pengar. Vilka är dina bästa tips?

Hälsoutmaningar

 På jobbet häromdagen var det någon som började prata om träning och olika utmaningar. De hade hittat den här 28-dagars utmaningen på nätet, och efter fikarasten hade ett helt gäng bestämt sig för att hänga på, inklusive undertecknad. 28 dagars utmaning passar ju jättebra att göra i februari tänkte jag, och skjuter upp det tills dess :))
 
 
Så här i början av året är det ju många som har tänkt bli mer hälsosamma på olika sätt - äta bättre, träna mer, stressa mindre osv. Många springer iväg till gymet, glada i hågen och ska börja träna. Där kan man oftast bara köpa årskort, så det tecknas ett för hela året, som kommer dras från kontot varje månad. Hm, hur många är det som fortsätter att träna regelbundet varje månad hela året......och hur många är det som slutar så där framåt mars, kanske tränar några enstaka gånger fram till sommaren....och resten av året ligger kortet helt outnyttjat? Jag har själv gjort så, och just därför är jag lite tveksam till att teckna ett kort för ett helt år direkt.
 
 
Jag tror dessa utmaningar kan vara en enklare väg, och absolut mycket billigare. Behöver du hjälp av en grupp för att bli peppad, kolla på jobbet eller i kompiskretsen om det är fler som vill hänga på. För många gånger är det lättare när man är fler, och svårare att sluta om andra påminner, peppar, frågar hur det går osv.
 
 
Moveyourlife
 
 

Häng med på Kureras hälsoutmaning!

 

http://kurera.se/hang-med-pa-kureras-halsoutmaning/

Hälsoutmana dig med Kurera – med start 2 februari! Under 21 dagar kommer vi på redaktionen dagligen att göra små förändringar i vardagen som har stor betydelse för hälsan. Följ oss i redaktionsbloggen på kurera.se samt på vår facebooksida för att se hur det går för oss och andra kureraläsare som deltar i utmaningen. Häng med du också! Så här går du till väga.

Nedan hittar du en mängd poängsatta insatser du kan göra för att förbättra din hälsa. Gör dem du känner för, samla poäng och gå in och uppdatera oss om hur det går för dig på vår facebooksida. Men – kom ihåg att det inte är en tävling. Du gör det för dig själv och din hälsa!

Skriv ut som pdf Här är Kureras hälsoutmaning som pdf. Skriv gärna ut – och sätt på väggen!

Giftfritt

3 p. Jag har bytt ut min matlåda till en plastfri

3 p. Jag har städat med giftfria rengöringsmedel

3 p. Jag har bara använt ekologiska hud- och hårvårdsprodukter

2 p. Jag har inte lagat mat i en teflonpanna

2 p. Jag har använt en aluminiumfri deodorant

2 p. Jag har inte värmt mat i mikrovågsugnen

1 p. Jag har inte druckit vatten ur plastflaska

 

Dåliga vanor

3 p. Jag har inte rökt

3 p. Jag har inte snusat

2 p. Jag har inte druckit någon alkohol

2 p. Jag har rökt hälften så mycket som vanligt

2 p. Jag har snusat hälften så mycket som vanligt

1 p. Jag har rökt två cigaretter mindre

1 p. Jag har snusat två snus mindre

1 p. Jag har bytt en kopp kaffe mot en kopp örtte

 

Frukt och grönt

3 p. Jag har bara ätit ekologisk frukt och grönsaker

2 p. Jag har ätit grönkål, rödbetor eller broccoli

2 p. Jag har ätit gojibär, acaibär eller granatäpple

2 p. Jag åt fruktsallad som lördagsgodis

1 p. Jag har ätit minst fem portioner frukt och grönt

1 p. Jag har testat en ny frukt eller grönsak

 

Sockerfritt

3 p. Jag har undvikt livsmedel med tillsatt socker

3 p. Jag har undvikt snabba kolhydrater i form av vitt bröd, vitt ris och vit pasta

2 p. Jag har inte ätit sötat bröd

2 p. Jag har inte ätit godis/snacks

1 p. Jag har inte ätit fikabröd

1 p. Jag skippade sockret i teet/kaffet

 

Näringsboost

2 p. Jag har ätit en sked manukahonung

2 p. Jag har druckit en kopp guldmjölk

2 p. Jag har fått i mig omega-3 från mat eller tillskott

2 p. Jag har druckit en smoothie med greens/bär

2 p. Jag har tillgodosett mitt behov av D-vitamin

2 p. Jag har ätit en sked ekologisk kokosolja

1 p. Jag har ätit en chiapudding

 

Bra vanor

3 p. Jag har sovit minst 8 timmar

2 p. Jag har druckit minst 1,5 liter vatten

2 p. Jag startade dagen med citronvatten

2 p. Jag har varit ute i dagsljuset

1 p. Jag tog trapporna istället för hissen

1 p. Jag gick upp utan att snooza

 

Träning

3 p. Jag har styrketränat

3 p. Jag har sprungit minst fem kilometer

3 p. Jag har sprungit intervaller

2 p. Jag stretchade efter träningen

2 p. Jag avslutade löprundan med plankan och armhävningar

2 p. Jag har tagit en power walk med stavar

1 p. Jag har gjort minst en balansövning

1 p. Jag har tagit en power walk

1 p. Jag testade en ny styrkeövning

1 p. Jag ökade i minst en styrkeövning

 

Mental träning

3 p. Jag såg mig i spegeln och gav mig själv en snäll kommentar

3 p. Jag gav beröm till en kollega/vän

3 p. Jag har gjort en god gärning för någon

2 p. Jag har vänt en motgång till något positivt

2 p. Jag började dagen med att lista 3 bra saker som jag såg fram emot under dagen

2 p. Jag summerade dagens tre bästa händelser

1 p. Jag har kramat om någon jag tycker om

 

Avslappning

2 p. Jag har legat 30 minuter på spikmatta

2 p. Jag har gjort andningsövningar

2 p. Jag har yogat

2 p. Jag har mediterat

1 p. Jag har tagit en lugn promenad

1 p. Jag har tagit ett lugnande bad

1 p. Jag har lyssnat på avslappningsmusik


Planer

 
I mitt Skånehus skulle jag gärna vilja bygga till en glasveranda, som också skulle få fungera som entré och hall. Den här känslan och stilen skulle jag vilja ha. Färgerna gillar jag - blått, vitt och så lite sandbeige. Jag gillar pärlspont, antingen på hela väggen eller som här halva väggen och så en fin tapet över. Jag gillar att ha en sittbänk med kombinerad skoförvaring direkt innanför entrédörren, med möjlighet till avhängning.
 
 
Jag gillar den fasta bänken som också tar hand om en hel del förvaring. Att lägga till lite korg ger tyng åt inredningen, och ett välbehövligt jordelement, liksom den beiga mattan (både genom sin färg och sin kvadratiska form). Jag gillar också att använda korgar för förvaring av lite udda saker. I denna hallen finns det plats för mycket saker, utan att det känns överlastat alls.
 
 
De röda färgklickarna ger en liten dos eld till inredningen. Ja, en sådan här ljus och välkomnande hall skulle jag  vilja ha. Kanske med ännu mer, och större fönster för att få lite verandakänsla. På en av de väggarna som inte syns i bild skulle jag vilja ha plats för en garderob där jag kan hänga alla mina kläder.
 
 
 
Här skulle jag vilja göra en sådan tillbyggnad. Roligt med planer, som jag sedan försöker genomföra en i taget. Vid andra gaveln ligger odlingarna och där skulle jag också vilja ha ett växthus. Jag såg på ett flygfoto kommunen hade att det legat ett växthus tidigare precis på den platsen jag vill ha ett på.
 
 
 
I februari har jag  bokat in mig på en tvådagars kurs i att ha höns som Granngården anordnar. Vid mitt lilla uthus skulle jag vilja ha några hönor.
 
 
 
Vid kortsidan här skulle jag vilja lägga till ett litet hönshus. Då jag mest äter vegetariskt numera så tänker jag att jag skulle vilja bli självförsörjande på grönsaker och ägg större delen av året, och på så sätt minska mina matkostnader i butiken. Kanske jag skulle lägga lika mycket pengar på mat totalt sett, men då istället kosta på mig lyxen av att äta ute emellanåt, vilket jag tycker om, uppskattar och är en lyx för mig.
 
 
 
 
 
 

Nyttiga tips

I tidningen Land hittade jag dessa bra tip för alla oss nyblivna "lantisar"
 
 

Bästa guiden om du ska flytta till landet!

Bästa guiden till dig som är ny på landet!

av torbjörn österholm |
 
En miljon svenskar drömmer om att flytta till landet, enligt en studie vid Lunds och Uppsala universitet. Du som tagit steget eller är på väg att göra det – här är några tips från A till Ö för att snabbt komma in i byalivet. Tipsen bygger på Lands reportage och samtal med lantisar från norr till söder. 
 

Ansvar för lokal service som till exempel bensinmack måste många ta om byn ska leva vidare.  Var beredd på att satsa en slant i det gemensamt ägda bygdebolaget.

 

Bygdegården är på många håll en fin samlingslokal som du ska gynna med bröllopsfester, 50-årskalas med mera.

 

Cykla hellre än att ta bilen på korta avstånd. Klen kollektivtrafik riskerar att göra dig så van vid bilen att du använder den i onödan.

 

Danskurs är inte fel om du vill hänga med i svängarna. Landsbygden är dansbandens hemmaplan och det är alltid något toppband på turné nära dig.

 

Erbjud dig att hjälpa till i byalaget eller motsvarande lokal föreningskraft. Kanske är du bra på marknadsföring och vill blogga om byn, eller ta styrelseuppdrag. Bra sätt också att ”komma in”  i ortslivet.

 

Fira gärna årets högtider på hemmaplan och njut av lokala traditioner som säregna midsommarstänger och nyårskaffe med dignande kakfat.

 

Gårdsbutiker finns i hela landet och erbjuder lokalproducerade livsmedel av hög klass. Gläds åt att ha nära till mat och bönder som du kan lita på.

 

Hund är härligt i skog och mark, men släpp den inte lös hur som helst. Tänk på att hundar kan störa och skada både skogens vilda djur och husdjuren på gårdarna runt omkring.

 

Internet plus landsbygden är sant. Den digitala kommunikationen ger enorma möjligheter till nytta och glädje för dig som företagare och privatperson. Snabbast och säkrast uppkoppling får du med nergrävd fiber. Häng på den lokala bredbandsföreningen!

 

Jantelagen sägs ibland vara ett stort problem på landet. Men var inte rädd för att sticka ut med din person och var glad när det går bra för andra.

 

Kyrkan står mitt i byn och är mer och mer aktiv i landsbygdens vardag. Kolla vad som är på gång! Har kyrkan en tupp nominera den till Årets Kyrktupp i Land!

 

Lokal historia kan vara spännande och dramatisk. Vem bodde i huset före dig? Varför brann det närbelägna slottet ner en gång? Hembygdsföreningen brukar kunna berätta det mesta och sedan kan du imponera på släkt och vänner som hälsar på.

 

Mobiltäckningen kan ha sina brister. Klaga hos leverantörer som lovar för mycket, kräv att få slippa betala, skriv namnlistor i bygden och uppvakta ansvariga.

 

Naturen har du runt knuten. Hitta dina egna smultronställen med bär, svamp, badvik eller blomsteräng. Du bor i ett apotek med gratis läkemedel mot stress och mörka tankar.

 

Oväder med storm, snökaos och elavbrott kan drabba dig. Håll ett lager med stearinljus och några ficklampor. Installera en effektiv braskamin.

 

Prenumerera på Land, tidningen du just läser. Här får du ständigt nyttig läsning om mat, trädgård, kultur och livet på landet i alla dess former.

 

Qlara är ett av många, dynamiska nätverk för kvinnliga företagare på landet, här finns det inspiration för dig som likt många andra kvinnor bär på en starta-eget-dröm.

 

Röjsåg är en av flera maskiner som du kanske behöver på tomten eller i skogen. Spela inte Allan och låtsas att du behärskar allt. Ta hjälp av kunnigt folk och använd rätt skyddsutrustning.

 

Skolan i byn kan hotas av nedläggning, men du och andra föräldrar ska kräva alla papper på bordet och vid behov få politikerna att ändra sig. Om kommunen lägger ner kan ni ta över och bilda friskola.

 

Tjälskador på vägen kan ge både dig och bilen bekymmer, skaffa en bil som pallar för hål och lera. Gå ihop med andra och uppvakta väghållaren om det blir för gropigt.

 

Ungdomarna behöver egna mötesplatser. Står det en tom lokal och förfaller på orten? Prata med ägaren och låt ungdomar rusta upp lokalen själva.

 

Ved är en central värmekälla. Har du ingen egen, skaffa kontakter bland bygdens skogsägare. Lär dig att göra en riktigt fin vedtrave. Det ger hög status!

 

WC kan ju gå sönder och då är det bra att vara bundis med rörmokaren. Bra kontakt med lokala hantverkare är något som gagnar nerver och nattsömn.

 

X-trapriser i livsmedelsladan i stan kan vara lockande, men gynna din lanthandel i första hand så att den kan leva vidare. Saknar du något, prata med handlaren!

 

Ysta ost, stöpa ljus, väva mattor – också på riktigt små orter finns det kurser och träffar på massor av teman. Gå med i en studiecirkel!

 

Zoner runt granngården kanske luktar starkt av gödsel vissa tider på året. Klaga inte! Var glad så länge bonden kan försörja sig och hålla landskapet öppet.

 

Åk bil med andra om bussen har slutat gå.  Fiffiga samåkningslösningar finns på internet, kika på dem och kolla om någon passar er.

 

Älta inte problem på orten när du träffar ”utomstående”. Ta det med ro om en turist råkar parkera på din tomt. Vem vill bo på, besöka eller återvända till en plats med sura människor?

 

Öppna din dörr och släpp in grannarna. Naturlig kontakt gör det lättare att be om hjälp när du behöver. Dessutom är det runt köksborden, över en kopp kaffe, som många lokala spörsmål får sin lösning.


Fantastiskt litet hus!

Japp, så här skulle jag mycket väl kunna tänka mig att bo :) Speciellt sommartid. På hösten och vintern kan jag tänka mig att det känns rätt så rejält när stormarna viner runt huset, men ändå ganska mysigt att tända i kaminen och sitta med en kopp te och titta ut över ett stormande hav.
 
 
I huset, som ligger i Cornwall och är ca 30 kvm stort, bor en ensamstående kvinna. Men här skulle man lätt kunna bo antingen en eller två vuxna tänker jag. Och halva året kan man även tillbringa mycket tid utomhus, antingen på någon av alla fina sittplatser utomhus....eller på stranden.....eller ute i den vackra naturen. Tror inte jag skulle tröttna på detta i första taget :)
 
 

This beautiful cottage is perched on the cliffs of Whitsband Bay, Cornwall, United Kingdom.

This beautiful cottage is perched on the cliffs of Whitsband Bay, Cornwall, United Kingdom.
 

It’s only 320 square feet, but it makes the most of its space, creating an atmosphere as pleasant as its views.

It’s only 320 square feet, but it makes the most of its space, creating an atmosphere as pleasant as its views.
 

The house is perfect for Whitsband Bay, which is known for its high cliffs, dramatic scenery, and long stretches of sandy beaches.

The house is perfect for Whitsband Bay, which is known for its high cliffs, dramatic scenery, and long stretches of sandy beaches.
 

This is because the house has plenty of outdoor space, which can be basked upon during the day…

This is because the house has plenty of outdoor space, which can be basked upon during the day…
 

...or enjoyed at sunset.

...or enjoyed at sunset.
 

It also offers a one-of-a-kind backdrop for an outdoor dinner party. 

It also offers a one-of-a-kind backdrop for an outdoor dinner party.
 
 

The inside of the cottage has many amenities as well.

The inside of the cottage has many amenities as well.
 

It uses the most of its space with large-windowed walls that can be opened, extending the size of the interior living areas.

It uses the most of its space with large-windowed walls that can be opened, extending the size of the interior living areas.
 

You need a big space for these BIG views.

You need a big space for these BIG views.
 

All of the natural light can really help you see while you cook in this modern kitchen.

All of the natural light can really help you see while you cook in this modern kitchen.
 

Or, you can plop on a bed in the spacious bedroom and use the light to read a book…

Or, you can plop on a bed in the spacious bedroom and use the light to read a book…
 

The bathroom is pretty sweet as well...

The bathroom is pretty sweet as well...
 

…but not as sweet as this precious little cottage as a whole.

…but not as sweet as this precious little cottage as a whole.
 

Ah, home sweet home!

Ah, home sweet home!

Unik?

 
 
 
Jag tycker det är roligt att läsa olika trendrapporter och se hur strömningarna i samhället ser ut, vad som kommer och blir stort.
 
 
Nyligen har trendanalytikerna Stefan Nilsson presenterat trenderna för 2015, och jag kan säga att när jag läste dem känner jag mig inte så unik :)
 
 
Den starkaste trenden för 2015 är det som kallas för New Simplicity. Det handlar om minimalism, enkelhet, att köpa färre saker men av högra kvalitet. Enkelhet i inredning utan en massa krusiduller och utsmyckningar, utan allt är användingsbart och har ett syft. Inpsirationen kommer både från amish och shaker.
 
 
Även odlingstrenden blir starkare, och fler och fler vill odla grönsaker och bli självförsörjande.. Trenden är att vi odlar överallt, både inomhus, på fönsterbrädan, i amplar och det gröna byggs in i inredningen. Även stadsodling blir större.
 
 
När de gäller mat, och hälsa fortsätter juicetrenden och vi äter mer vegtariskt, eller "vegetarish" som Stefan kallar det. Det innebär att vi äter gärna vegetariskt men lite kött ibland. Veggivore är ett annat uttryck för samma sak. Grönkål och rotfrukter är hett.

 

När det gäller inredning är det blått i alla former som kommer stort. Jeans, marint, turkos, pastell - alla blå nyanser är trendigt.

 

 

IMG_9346

 

En annan trend är att ta in saker från skogen. Köra ner några kvistar tallris i en kruka istället för blommor, grenar, kottar, stubbar - ja skogen flyttar in kan man säga

 

IMG_9316

 

 

IMG_9365


Hälsotips

Nytt år - och många har nog som sitt nyårslöfte att börja leva mer hälsosamt - äta bättre och börja träna. Bra nyårslöften tycker jag och hoppas att det är något som sträcker sig längre än bara årets första veckor.
 
 
Jag läser ju mycket, och de allra flesta böcker lånar jag på biblioteket. Jag läser mest facklitteratur, men även en och annan skönlitterär bok emellanåt.
 
 
Just nu läser jag dessa två böcker:
 
  
 
Två väldigt olika böcker, men som båda, på olika sättm har hälsa som fokus. Jag hittade några bra tips i båda böckerna.
 
 
Sofie Fahrman och Julia Fors skriver sina tio budord:
 
 
1. Gör mer av det du älskar. Att göra mer av det du älskar att göra, utan krav men bara för att du tycker det är så roligt är nyckeln till passion och framgång inom alla områden: hälsa. livsglädje,energi, bra relationer, kreativ frihet och att vara i balans
 
 
2. Bygg ett dreamteam. Omge dig med människor som inspirerar dig och får dig att må toppen
 
 
3. Bli vardagsaktiv. Srunta i krav på att komma iväg till gymet, utan bli mer aktiv i vardagen dvs promenera, lek med barnen, dansa. Det är också motion
 
 
4. Lita på magkänslan.  Var sann mot dig själv och lyssna på din magkänsla
 
 
5. Övning ger färdighet.  Vill du bli bättre på något? Lägg fokus på det och öva, öva och öva
 
 
6. Sätt guldkant på vardagen. Gör saker som förgyller vardagen, stort som smått. Klä dig fint en måndag, drick champagne en vanlig tisdag, köp en bukett blommor, ta sovmorgon, bjud in till en tjejträff eller vad som får dig att må bra.
 
 
7. Hitta din träningsglädje. Hitta en träningsform du gör bara för att det är kul utan några som helst krav. För min del är det ridning och dans som är så roligt att det inte känns som träning när jag gör det
 
 
8. Var nyfiken. Lär dig mer, ställ frågor, utforska, var äventyrlig - du växer som person genom att våga vara lite äventyrlig
 
 
9. Lämna bekvämlighetszonen då och då. Gå utanför din komfortzon och gör något av det där som skrämmer lite. Det får dig verkligen att växa
 
 
10. Älska ditt hus.  Din kropp är ditt hus. Sluta se på den som ett renoveringsobjekt. utan visa den uppskattning den förtjänar.
 
 
Bra tips allihop tycker jag . Sanna Ehdin har också en lista jag gillar:
 
 
* Ät fett. Sluta vara rädd för fett, och ät fett av bra kvalitet tex kallpressad olivolja, kokosolja, smör, fiskolja. Våra hormonella processer kräver fett
 
 
* Motionera regelbunder. Motion höjer serotoninnivån vilket får oss att må bra
 
 
* Ät protein. Kalkon, kyckling, keso, nötter, ägg och bönor är bra proteinkällor, som innehåller tryptofan som behövs för serotoninproduktionen
 
 
* Ät långsamma kolhydrater. Gröna grönsaker, nötter, fullkorn
 
 
* Ät tillräckligt med vitamin B6 som också behövs för att producera serotonin. Det finns i spenat, vitlok, stjälkselleri, fisk som tex lax, torsk, tonfisk, kyckling, kalkon, oxfilé
 
 
* Ta massage! En booster för serotonin. Enligt forskning höjs det med 30 % samtidigt som stresshormonet kortisol sänks lika mycket. Kramas, eller klappa pälsdjur som hund och katt ger samma effekt
 
 
* Undvik stimulantia. Socker, alkohol, kaffe, svart te är något vi ska vara försitiga med. Särskilt socker som skapar obalans i hjärnan och hormonena, och även skapar inflammation
 
 
* Njut av solen. Den tidiga, intensiva morgonsolen är bra, och aktiverar melatoninproduktionen som vi behöver till kvällen för att bli trötta och sova bättre. 20 minuters promenad på morgonen ger både sol och motion, så en promenad till jobbet är kanonbra :)
 
 
* Meditera mera. Det minskar stressen, och boostar serotoninet
 
 
* Sov bra. Få kvalitetssömn genom att lägga dig någon timme innan midnatt, minst, och gå upp tidigt alla dagar. Kom i säng i tid!
 
 
* Fokusera på emotionell läkning. Bearbeta känslomässiga upplevelser för att hantera känslor som tex rädsla, skuld, ilska, skam.

Rensa i skåpen

Januari brukar ju ofta kallas för fattigmånaden. Lönen i december kommer några dagar tidigare än vanligt, sen kommer julen med julklappar och vi lägger ofta extra mycket pengar på mat (själv köper jag ekologisk skinka och även om jag valde den minsta de hade i affären så kostade skinkan nästan 200 kr!) och utöver det kanske äta lite extra lyxigt på nyårsafton vilket innebär att det är många dagar kvar till januarilönen kommer in på kontot.
 
 
Då kan det vara ett ypperligt läge att titta vad som gömmer sig längst in i skafferi och frys, och vara lite kreativ med det som redan finns. Har ni, som jag, en mängd lådor i frysen med oidentifierbart innehåll? Jag har några stycken sådana som jag tyckte var så solklart vad de innehöll när jag frös in rester en gång i tiden, utan att märka upp lådorna.
 
 
Dessa lådor tänkte jag nu äta upp, vilket är mycket spännande. Jag tog fram en låda och tinade upp den och tänkte att det kanske kunde bli lite klarare vad den innehöll då, men även i upptinat tillstånd vet jag inte riktigt vad det är, eller när jag gjorde det. Jag värmde iallafall på det såsiga innehållet och åt det till middag idag. Tillsammans med lite spaghetti jag hittade längst in i skafferiet och lite sallad som började se lite halvtrött ut blev det en jättegod middag. Det smakade lite asiatiskt om det så jag tror att det innehöll kokosmjölk iallafall och även lite sweet chili kanske, men resten är fortfarande en gåta :)
 
 
Läxa till nästa gång: Märk upp burkarna i samband med infrysning, för någon månad senare kommer jag INTE ihåg vad som är i, och det går inte att identiifera genom att titta på det.
 
 
Och förresten har jag alltid tänkt att det går ju inte att blogga utan bilder, men se det går alldeles utmärkt! Jag har hittat en jätteintressant blogg som jag håller på att läsa igenom alla inlägg på. Där finns inte en enda bild, men intressant text. Där får man följa en kvinna, ensamstående mamma i hennes torp på vägen till att bli skuldfri och leva ett enklare liv. Du hittar bloggen här http://omedvetenellermedvetenkonsumtion.blogspot.se/
 
 
 
 

Älska Skåne

 

 

 

Vår kärlek till Skåne växer ikapp med rapsfälten. Här är sju ekologiska smultronställen.

Det finns så mycket jag älskar med Skåne, inte minst det fantastiska ljuset och naturen. Men det finns också så många spännande platser så när jag hittade den här gamla guiden där Elle listat sju skäl att älska Skåne blev jag så glad att flera av mina favoritplatser är med på listan :)

 

Åbergs Trädgård är ett riktigt kanonmysigt ställe precis utanför Ystad där man kan köpa plantor, men också bara ströva omkring i ett väldigt stort område, kolla visningsträdgården, äta eller fika gott och kan lätt spendera ett par timmar där. Det fick också utmärkelsen Årets café 2014 av Magasin Skåne.

 

Olof Viktors är ett annat favoritställe som fick utmärkelsen Årets café 2014 av White Guide

 

Mandelmanns trädgårdar i Rörum var vi och besökte i somras. Även där kunde vi lätt spendera flera timmar, kolla de fina odlingarna, hälsa på grisarna och titta på de små nyfödda kultingarna, gå i hagarna och hälsa på fåren, sitta i växthuset och njuta av en fika och framförallt njuta av den vidunderligt vackra utsikten med böljande kullar överallt. Ett riktigt njutningsställe.

 

 

Ett annat ekologiskt favoritställe, som inte är med på Elles lista, men som också serverar ekologiskt fika är Per Helsa. Det ligger mitt i centrala Ystad och är ett helt kvarter med riktigt gamla korsvirkeshus med ett mysigt cafe per-helsa-6

 

Av Suzanne Ribbing

1. Vilhelmsdals gårdsmejeri Ett småskaligt mejeri som bara använder getmjölk från de egna getterna, och komjölk från en utvald gård där korna enbart får hö torkat på egen skulle. De smakrika ostarna utan tillsatser har poetiska namn som Österlen ädel, Vit caprin och kittosten Lina. Lars och Christine Anderberg driver mejeriet och pysslar med stor omtanke om såväl ostar som hundratalet getter. Att man hos prisbelönta Mathias Dahlgren på Grand hotell i Stockholm valt att servera mejeriets produkter, säger lite om klassen på ostarna. www.vilhelmsdal.se

2. Salt & brygga Restaurangen har ett fantastiskt läge i Malmös nya stadsdel, Västra hamnen, med utsikt över vattnet och Öresundsbron. Ekologiskt går igen i allt – från de närproducerade råvarorna till personalens kläder. Hela restaurangen är inredd med återvinningsbara naturmaterial som inte är allergiframkallande, och den ljudabsorberande mattan i taket gör ljudnivån behaglig. Genom solfångare är krogen självförsörjande på energi. Självklart källsorteras alla sopor, matresterna mals ner i kompostkvarnar och omvandlas till biogas. Salt & brygga, som även är slowfood-certifierad, har under åren fått en mängd priser och utmärkelser: Malmö stads stora miljöpris, Mårtenspriset av Skåneländska gastronomiska akademien och pris som Sveriges mest medvetna krog, är bara några. Kom hit och njut av regionens bästa råvaror och gemytliga stämning, med gott samvete. www.saltobrygga.se

3. Mandelmanns trädgårdar Sååå vackert! Marie och Gustav Mandelmann driver Mandelmanns trädgårdar med kafé, gårdsbutik, odling och djuruppfödning i Rörum norr om Simrishamn. Det är ett riktigt smultronställe. Här finns inga spikraka perfekta rabatter. Grönsakslanden är som charmiga konstverk. Den huvudsakliga inriktningen är uppfödning av lamm, men i maj när lammen kommit  övergår det mer och mer till grönsaksodling. Shoppa loss på blommor, tomater, gurkor, chilifrukter, basilika, lök, vitlök, rödbetor, morötter, sommarkål, mangold, kronärtskockor, bönor och majs. www.mandelmann.se

4. Åbergs trädgård & café Vilken växtglädje! Åbergs trädgård & café är en inspirationträdgård med 130-årig tradition som drivs av grundarens sonsonson Kjell tillsammans med hustrun Lena Drameus-Åberg. Trädgården är en levande plantskola där man kan vandra runt bland 2 000 örtartade växter och välja mellan 24 olika sorters sättpotatis – bara en sådan sak! Med kunskap och envishet odlar man ungefär som på 50-talet, med fokus på kvalitet och miljö. Plantorna drivs upp på ett hårt sätt för att du ska lyckas med dem hemma, i stället för tvärtom då de ser förföriska ut när du köper dem för att sedan vissna när du kommer hem. I kaféet går man loss bland nyskördat, hembakat, pajer och mackor. www.abergsgarden.nu

5. Olof Viktors Förutom stenugnsbakade bröd, konditorivaror och småkakor producerar Olof Viktors ett antal härliga marmelader, vinäger, smaksatta salter och glass. Alla produkterna är tillverkade med äkta råvaror som smör, vispgrädde och bär, är läckert förpackade och återfinns i många delikatessbutiker runt om i landet. Fikasugen? Mumsa på en hembakad cheesecake till nybryggt kaffe i kaféet. www.olofviktors.se

6. Roland Rittman Trött på basilika, persilja och timjan? Roland Rittman åker runt i Skåne med sin kylbil och plockar spännande, nygamla örter, sådana man ofta inte plockar. Örterna säljer han sedan till exklusiva restauranger i både Sverige och Danmark. Så när du är på finkrogen och får ramslök, harsyra eller kirs­kål på tallriken är det stor chans att det är Roland som plockat den. www.rittman-jordnara.com

7. Österlen sparris Det växer så det knakar på sparrisfälten hos Karin von Schenck och maken Robert Nilsson på Österlen sparris i Skillinge. Här odlas både vit och grön sparris i mängd – närmare bestämt 12 ton förra året. I gårdsbutiken kan man förutom färsk sparris även handla sparrisvin och små söta spettekakor. Man kan även köpa sparrisplantor för eget bruk. www.sparris.se


Vårsol

l


Vårkänslor på Österlen

Igår hade jag bestämt mig för att göra en liten loppisrunda på några favoritställen runt om på Österlen. Huset är inte helt färdigmöblerat ännu, bla vill jag ha en liten byrå vid sängen för förvaring av sängkläder och en skänk i vardagsrummet.
 
 
Glad i hågen gick jag upp rätt tidigt för att hinna med hela rundan på lördagsöppettider. Första stället jag var tvungen att bromsa smällde det till i bilen och något med bromasarna pajade. Först gick det inte att åka varken framåt eller bakåt. Det var som om något fastnat i hjulet, men sen släppte det så jag kunde ta mig in till Ystad och till verkstaden. Där fick jag lämna bilen och tog en hyrbil för att kunna komma därifrån överhuvudtaget. Så mycket senare än tänkt gled jag iväg. Men med de fortfarande okända kostnaderna för både reparation och bilhyra i bakhuvudet blev jag alldeles för snål och några möbler blev det inte köpt.
 
 
Men när jag gled runt i den mycket skönare bilen än min egen fick jag sådana vårkänslor. Solen gassade från en klarblå himmel, och ljuset här på Österlen är faktiskt annorlunda än ljuset på andra ställen, snön smälte fort bort efter bara några dagar och på åkrarna lyste det grönt. Så länge jag befann mig i bilen kändes det snarare som april och påskledigt istället för januari och jullov :)
 
 
Men lite av den känslan försvann när jag gick ur bilen för att ta en promenad och tanka D-vitamin, för en riktigt snål nordvind blåste på rätt så bra. Men en och en halv timmes promenad blev det iallafall, och jag njöt av varje sekund, även när jag var tvungen att streta på i motvind.
 
 
 
När bilen gick sönder fick jag en första känsla av det svåra med att bo på landet. Man behöver ha en bil! Som fungerar! Jag har en busshållplats precis utanför mitt hus, vilket jag tyckte var så bra när jag var på visningen, men bussen visade sig gå fyra gånger per dag! Två gånger på morgonen, kl 7 och kl 8.30, samt en gång mitt på dagen (om man ringer i god tid innan för då kommer en taxi och kör den rutten) och så en gång vid 16-tiden på eftermiddagen. Så när bilen är på verkstad blir det besvärligt. Därför blev det en hyrbil under tiden, och jag hoppas att min egen bil är klar under morgondagen.
 
 
 

Tappat räkningen

Nu har jag varit ledig så många dagar så jag har tappat koll på vad det är för veckodag. I morse när jag gick upp fick jag tänka till ordentligt, och räkna efter, för att se vad det var för dag idag. Då har jag landat i den där härliga ledighetslunken som kräver några lediga dagar i sträck för att infinna sig på riktigt.
 
 
Julen tillbringade jag hemma i lägenheten, men direkt när juldagarna var slut tog vi bilen ner till vårt hus i Skåne och här var det snö och gnistrande kallt när vi kom hit. Men nu viner vindarna utanför knuten så det tjuter i hela huset och jag bestämde mig för att ha en pyjamasdag idag. Fixa lite i huset, sätta upp lite krokar men framför allt bara vara ledig.
 
 
En annan sak som jag har tappat räkningen på var när jag skrev mitt senaste blogginlägg. Det var länge sedan. Och jag har inte saknat bloggandet alls, förrän idag. Jag har funderat på lite olika vinklar på blogginlägg - men sedan inte orkat bry mig för att lägga upp något. Kameran fick följa med ner till Skåne och jag har laddat batteriet - men jag har inte orkat ta en endaste bild (vilket jag ångrade lite sen när all snö smälte bort då det hade varit fint med några vinterfoton).
 
 
Jag vet inte om jag är färdig med bloggandet. Har jag något mer att förmedla? Vad vill jag egentligen funderar jag på? Vad vill ni läsa om? Vad inspirerar er? Jag bli oerhört glad när jag ser att ni är ca 200 personer som loggar in här varje dag, tom när jag inte har skrivit något på flera veckor. Men läsarantalet har inte ökat något alls fast jag nu har bloggat i flera år.
 
 
Något jag har känt av rätt så mycket sista tiden är informationsstress. Jag har skrivit om det tidigare, och jag försöker värja mig men det är svårt att låta bli. Det finns ett antal bloggar jag följer som inspirerar mig som jag vill kolla. Jag har tagit bort en hel del från min lista, men har också hittat nya. Jag har också hittat flera intressanta grupper på Facebook som jag vill följa och bli inspirerad av i min strävan efter ett enklare liv, ett miljövänligare liv, ett liv med mindre plast, ett liv med en större mening, ett liv med mer pengar och mer tid.
 
 
Men periodvis känner jag att det blir för mycket och jag mår bättre om jag håller mig borta från datorn. Så jag funderar på vad som ska hända med denna bloggen under 2015. Om ni vill fortsätta läsa här - vad vill ni isåfall läsa om?
 
 
 
 
 

bloglovin
RSS 2.0