Att leva enkelt

Att leva ett enkelt liv behöver inte betyda att leva ett tråkigt liv. Det behöver inte betyda ett liv där man försakar saker. Det handlar snarare om att ändra sitt mindset. Hitta de saker som ger en glädje och njutning, utan att kosta mycket pengar.
 
 
Den här artikeln är oerhört inspirerande http://dmweb.v-tab.se/webpages/Grus_och_Guld/GGAA-150001.html 
Med låga kostnader för boende, och låga fasta kostnader i övrigt behöver inte inkomsten vara så storför att räcka till det man behöver. Om man dessutom kan sänka kostnaderna för maten, och inte genom att sänka kvaliteten på maten, utom att tex producera en del av maten själv genom att odla grönsaker, jaga eller köpa kött av en bonde i närheten eller om man känner någon som jagar, drar ner på köttätandet - ja tänker om när det gäller vad man äter och varifrån det kommer.
 
 
Jag tycker denna kvinna är en inspirationskälla. När jag blir pensionär vill jag för länge sedan betalat av alla mina skulder, ordnat med låga boendekostnader och i övrigt ordnat mitt liv på ett sådant sätt att det inte behövs så stora inkomster för att dra runt hela ekonomin. Då ger det utrymme för att lyxa till det ibland. Att leva ett enkelt liv innebär för mig att njuta av lyx ibland, och då verkligen njuta och se att jag får valuta för mina pengar. Att äta en måltid på restaurang tex (men där vi på jobbet idag konstaterade att det som är mest prisvärt är att äta en lunch ute och middag kvällstid på restaurang sällan motsvarar sitt höga pris. För mig är en trerätters lunch på restaurangskolan för 120 kr väl använda pengar) eller njuta av en teaterföreställning, och där är Stadsteatern mer prisvärd än en privatteater. Jag gillar också att leta efter billiga, eller gratisnöjen, och har rykte om att vara fenomenal på att hitta olika saker :)
 
 
Det finns mycket man kan göra för att få livskvalitet, utan att det kostar mycket pengar. Vilka är dina bästa tips?

Kommentarer
Postat av: Tina

Jätteintressant inlägg & läsvärd artikel! Försöker också styra in på att leva enklare med mindre saker. Rensar just nu i hemmet och tänker mig för innan nya inköp.
Vill inte heller behöva arbeta 40 h/vecka för att klara ekonomin. Värderar fritid och frihet framför hög inkomst. Men det kräver ju också att man tänker om helt och hittar nya vägar, vilket jag bara tycker är utvecklande och spännande. Man växer i sig själv och det blir till en utmaning, ett livsprojekt. I år trycker vi in allt vi kan på amotering av ett topplån med högre ränta än våra övriga huslån. Ska bli så skönt att bli av med bara detta. Känns som ett steg i rätt riktning.
Tycker också att man ska unna sig lite lyx ibland. Att sätta guldkant på livet är viktigt! Det får inte bara bli slit och tristess. Mycket finns att finna i det enkla. Det gäller bara att upptäcka att det faktiskt kan vara så.

Svar: Visst är det härligt att kunna betala av ett helt lån. Jag ska också lösa mitt topplån nu i februari, och det ska bli så skönt att åtminstone ett lån är borta. Ett annat lån jag gärna skulle vilja betala i sin helhet är studielånet, men med drygt 200.000 kr kvar så dröjer det ett bra tag. Räntan är låg på det lånet, men det skulle vara psykologiskt skönt att betala av det. Då skulle jag bara ha bottenlånet på huset kvar. Det skulle kännas skönt.Att rensa och röja är något jag älskar att göra. Det ger så mycket energi. En del saker är svårare. Läste denna bloggen idag http://komma-hem.blogspot.se/2015/01/summering-av-januari-manads-rensning.html#comment-form där hon skriver just om vilken vånda det kan vara med vissa saker, men i slutändan ändå kännas så skönt när man till slut har tagit beslutet :)
None None

2015-01-30 @ 08:40:42
URL: http://komma-hem.blogspot.com
Postat av: Tina

Ja, men då är det ju min blogg du varit inne på idag:-)!!
//Tina

Svar: Haha...ja är ser man :) Samma tankar. När jag läste din kommentar om rensning så kom jag att tänka på det inlägget jag läst tidigare under dagen.
None None

2015-01-30 @ 13:29:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
bloglovin
RSS 2.0