Pausa

I vardagen är det viktigt att hitta små stunder där man kan ta en paus, andas och låta sinnena vila från allt för mycket intryck.


Idag hade jag en underbar möjlighet till en sådan paus. Jag hade ett möte inbokat ett par mil från min arbetsplats och jag var lite tidigt ute. Istället för att vänta i bilen körde jag en bit till och tog en liten promenad över sandstranden för att sedan sitta på bryggan i solskenet och titta ut över havet. En sådan stund gör att jag hinner ikapp, känner mig lugn, slipper springa in på mötet med andan i halsen. Det ger också en väldigt bra känsla för resten av dagen.


Att ta en paus i arbetet behöver vi och det gör också att vi arbetar mer effektivt, vilket kan låta paradoxalt för vissa. Gör mindre, ta mer pauser och få mer gjort!


Höstmys

När jag går igenom mina höstkläder så inser jag att det är inte mycket jag behöver komplettera med inför hösten. Jag har det jag vill ha, och behöver, förutom lite nya strumpbyxor. Men en sak som jag tänker skaffa mig i höst är en ny skön ullkofta att dra på sig när kroppen känns frusen. Jag fryser lätt och älskar koftor, både att gå och skrota i hemma när jag kryper upp i soffan, och att ta på mig över en klänning.
 
 
Den koftan jag har bestämt att jag ska köpa är i denna modell
 
 
 
men jag vill ha en benvit. Är det någon som har en sådan kofta i stl 1 att sälja så får ni gärna kontakta mig på ansi_72@hotmail.com annars kommer jag att bevaka Tradera för att se om en sådan kommer ut till försäljning. Just denna hittade jag på Tradera, men det är inte denna färgen jag är på jakt efter.
 
 
Den finns även ute till försäljning i denna färgen
 
 

Ett levande hem

Vad är ett levande hem egentligen? För min del är det ett hem där man kan se spår av de som lever där. Ett hem är en organisk plats som ständigt förändras. Det behöver inte betyda att man köper nya saker, men saker byter plats, saker används, något ligger framme för man inte är färdig med det.
 
 
Det är ingen av oss som lever i ett hem som det ser ut i inredningstidningar, eller i inredningsbloggar för den delen, där det är stylat och fixat inför fotograferingen. I levande hem ser det annorlunda ut. Det måste få finnas spår efter husdjur, barn, ja alla hemmets invånare. Jag gillar IKEA:s nya reklamkampanj om IKEA i verkligheten, där de pratar om att hem är en plats där någon bor, där vi hämtar kraft, kopplar av, umgås, lagar och äter mat osv och det får synas. Hos mig såg jag tydliga spår efter katterna när jag kom hem igår då någon av dem gått loss på toapappersrullen och rivit genom hälften av pappren, men vi skrattade gott åt vårt sargade papper.
 
 
 
 
Men ett levande hem betyder inte ett överbelamrat hem! Jag hör ofta om människor som inför försäljning av sin bostad har anlitat någon som ska styla hemmet inför fotografering och visning, som när de ser hur fint deras hem kan vara börjar känna en viss ånger över att de inte haft det så fint när de själva bott där. Även om man inte ska sälja sin bostad kan man ta del av en del av de åtgärder som görs. Det första man börjar med inför en försäljning är att rensa, rensa, rensa. De flesta av oss har för mycket saker, och sakerna får inte plats att andas. Ja, även saker behöver utrymme för att komma till sin rätt.
 
 
I en bok om homestyling läste jag att de börjar med att rensa bort sk plotter och ger exempel på vad plotter kan vara: tomma vaser, prydnadsföremål, planlöst upphängda småtavlor, anslagstavla, små korgar med div innehåll, högar med tidningar, plastblommor, torkade blommor, elektronik. De börjar med att rensa bort dessa saker och även småmöbler som inte fyller någon funktion utan bara tar upp värdefullt utrymme. Sen rensar de bort personliga saker så att de som kommer på visning ska kunna tänka sig sina egna saker där. Det är enda skillnaden om du tänker fortsätta bo i ditt hem - personliga saker visar vem du är och är en del av att skapa ett levande hem.
 
 
Nästa steg vid en homestyling är att göra hemmet inbjudande, och det de använder är samma saker som man inom Feng Shui använder för att öka energin i ett rum; tända ljus, friska växter, frukt och grönsaker och låter varje sak få chans att synas då det inte är för många saker som pockar på uppmärksamhet.
 
 
Dessa små, men betydelsefulla ändringar, kan du lätt göra i ditt hem.

Mindfulness

Lektion 30 - Komma till ro i sin kropp
 
 
"Hur skulle det kännas att komma till ro i sin kropp, om så bara för några ögonblick vid dagens slut, när man ligger i sängen eller sitter och vilar på kvällen, eller vid dagens början, innan man ens stigit upp?"
Jon Kabat-Zinn

Vilken respons :)

Oj, vad många kommentarer mitt inlägg häromdagen genererade. Vad roligt att läsa alla era kommentarer, och att det är fler än jag som känner på samma sätt.
 
 
I dagens samhälle går allt så fort, och det verkar som om vi även förväntas konsumera upplevelser hela tiden. Jag gillar att hitta på roliga saker, men lagom för mig är inte samma som är lagom för någon annan. Det kan ibland bli ett dilemma också att tacka nej till saker, och "missa" olika händelser. Jag har tidigare varit väldigt mån om att inte missa något, inte känna mig utanför, inte missa information osv. Förr kände jag att jag var tvungen att tex läsa varje nummer av ett flertal tidningar, men inte nu längre. Jag köper någon tidning ibland, men oerhört sällan numera.
 
 
Någon skrev i en kommentar om att det idag har blivit kutym att inte svara på en inbjudan förräns i sista stund, för det kan kanske dyka upp något roligare. Det tycker jag också är respektlöst att göra, och gör det svårt att planera. Däremot händer det ibland att jag tackar ja till något som kommer hända längre fram, men när det sedan börjar dra ihop sig har jag absolut ingen lust. Då kan jag känna att det är svårt att lämna återbud, då det känns som att lämna någon i sticket, att svika. Men ibland måste jag lyssna till mig själv och inte slå knut på mig själv för att göra någon annan glad. Men ibland kan det vara så att jag behöver den draghjälpen för att komma iväg på något som sedan visar sig bli väldigt roligt.
 
 
I helgen har jag iallafall haft en lagom aktiv helg. I fredags var jag bjuden på grillfest hos en kollega, men kände att jag inte orkade eller hade lust att tillbringa en kväll borta, så istället hade jag lugnt fredagsmys hemma med dottern. På lördagen var vi på öppet hus på katthemmet där vi adopterat våra katter, och hade flera timmars umgänge med både människor och massor av katter (42 st hade dem där, men jag tror inte att vi såg till alla). På kvällen skulle dottern sova över hos en kompis och jag landade hemma och såg en film. Skönt med lugn och ro och klappa vårt hems alla katter också ;) Söndagen tillbringade vi i en folkpark där dottern medverkade i en talangtävling och träffade även hennes farmor och farfar. På kvällen blev vi sittandes tillsammans och såg en annan film. Aktivitet och socialt umgänge varvat med vila och tid ensam. Då mår jag bra :)

Vi är alla olika

Nu när arbetet börjat igen har jag funderat mycket på vad som får mig att känna att jag har balans i livet. Jag har kommit fram till att jag är en person som behöver mycket luft i min almanacka och inte ha för mycket saker inbokat. Jag behöver också tillbringa mycket tid hemma att bara vara och mår inte bra med för många kvällar där jag kommer hem sent.


När jag kommer hem senare än vanligt blir det mer stress för mig. Mina djur behöver tid med mig och även en del praktiska saker som att tömma lådor osv.


Det innebär att jag ibland även måste säga nej till saker som egentligen är roliga men som gör att jag känner mig stressad. Jag rycks lätt med och vill göra olika saker, vara med i olika nätverk etc men jag har insett att det inte är värt det. Det innebär också att jag ibland kommer göra människor besvikna genom att tacka nej. De senaste veckorna har jag varit på ett par olika saker som jag vid närmare eftertanke egentligen inte velat gå på men har gjort ändå då det känts fel att lämna återbud till något jag långt tidigare sagt ja till. Framöver ska jag lyssna mer på min magkänsla och vara sann mot mig själv.


Att hushålla med sina resurser och rensa i röran innebär inte bara att bli medveten om hur man spenderar sina pengar och rensa bort saker i hemmet, utan det innebär också att vara medveten om hur man använder sin tid och att rensa bland åtaganden.


Ibland kan jag känna mig tråkig som trivs med att vara ensam hemma och lat som inte vill, eller orkar, vara upptagen med allt möjligt. En del verkar må bra av att ha mycket omkring sig. Verkar skriver jag, för om de rannsakade sig själva kanske de skulle komma fram till något annat. Men jag är jag och jag trivs bäst, och mår bäst, när livet har ett mer långsamt tempo.


Möten

Nu när jobbet har kört igång ordentligt efter mina semesterveckor känner jag hur mycket bättre jag mår när jag inte har massor inbokat hela tiden. Privat försöker jag att inte boka upp mig på för mycket saker, men i jobbet är det svårare. Det är möten inbokat som jag måste vara med på, och mycket som ska hinnas med på mina 80%. Vissa dagar känns det som jag inte riktigt hinner med. Kontrasten mot sommarlivet är stort, och jag inser att för mig är det bättre att inte ha dagarna för inrutade.
 
 
I mitt arbete har jag en del möten och de gör mig trött. Att sitta på möte efter möte med saker som ska diskuteras och planeras blir jag ofta väldigt trött av. Däremot att möta människor, att samtala, ger mig kraft och energi. Jag har mycket handledning i mitt arbete där jag träffar grupper och dessa möten är det roligaste i mitt arbete.
 
 
Under sommaren har jag läst en hel del pocketböcker, bla Carolinya Gynnings Ego Woman (som jag för övrigt inte tyckte var en särskilt bra bok). Hon går ofta till olika medium för att få veta vad som ska hända i hennes liv. En sak jag gillade i hennes bok var ett citat från ett medium, Benny Rosenqvist, som har skrivit en bok som heter Ljusfolket. Där skriver han om möten med andra människor, både vänner och kärlek. Vissa kallar han för "kortspringande vänner" och jag gillade hans text:
 
 
"För många är det en förfärlig tanke. Vi tycker det är hemskt att tappa bort människor i livet och gör nästan vad som helst för att lappa ihop trasiga relationer. Ibland håller vi fast vid personer som vi innerst inne vet att vi borde släppa. Vi är sentimentala och vi är rädda för att bli ensamma.
 
 
Försök känna efter i ditt hjärta vad den här människan betyder för dig. Är det skuld eller längtan som håller dig kvar? Är det längtan så är det något att bygga vidare på, är det skuld ska du släppa det.
 
 
Och det är faktiskt inte meningen att vi ska hänga ihop med alla livet ut. Människor kommer och går i ens liv, vissa har man bara en kort period och några stannar längre. Och förringa inte de kortspringande vännerna, ni har kusnkaper ni ska ge varandra som inte behöver ta så lång tid. Sedan kan och ska ni gå åt varsitt håll. Våga släppa taget! Verkliga vänner och kärlekar hittar tillbaka till varandra om det är meningen. De andra ska man inte ha dåligt samvete för. Det är faktiskt skönt att bli av med en del personer som man är färdig med.
 
 
Däremot ska man aldrig se tillbaka med bitterhet på gamla relationer. Man lär sig något av alla relationer och det är aldrig bortkastad tid. Det var helt enkelt inte meningen att du skulle ägna de åren åt den mannen/kvinnan och den relationen och det gäller bara att förstå vad det var du skulle lära dig av det."
 
 
Så är det ju i livet! Vissa människor delar man inte så mycket tid med, men det betyder inte att de inte är viktiga.Jag tycker om att möta andra människor och jag tror att vi har något att lära av alla möten. När jag läste dessa rader kände jag att ja, det är ju så det är. Ibland tänker jag tillbaka med lite vemod på gamla vänner jag tappat kontakten med, eller inte känner att jag har något gemensamt med längre och kan längta tillbaka till den tiden (eller gamla kärlekar). Men vi har troligen gett varandra det vi skulle, lärt varandra det vi skulle lära varandra och för att kunna släppa in något nytt kan man inte kramla sig fast vi det gamla och det som har varit.
 
 
Möten ger energi - men möten tar kraft! I mitt arbete vill jag ha mer tid till riktiga möten.

Ladda för höst

Semestern är slut, skolan börjar, V-serier har premiär, aktiviteter kör igång igen - även om det fortfarande är sommartemperatur ute är hösten i antågande.
 
 
Jag älskar hösten och här har vi börjat ladda för höst. Igår var vi i stora shoppingcentret och köpte saker för skolstart - pennfodral, pennor (allt i rosa och svart), nya gymnastikkläder.
 
 
image958
 
När jag var i affären och handlade igår köpte jag även årets upplaga av Amelia Höst. Då min kropp fortfarande värker efter lördagens ofrivilliga avsittning bestämde jag mig för att ta ledigt idag också, så jag har legat på soffan med en kopp te, en kanelbulle och läst både årets upplaga av tidningen, och de tidigare utgåvorna också. Nu känner jag mig verkligen laddad för hösten :)
 
 
Idag ska jag även ta bort de tunnaste sommara klänningarna från garderoben, packa undan strandväskan och tittta igenom höstkläderna för att se om något där ska rensas bort, och om det behövs några nyinköp
 
 
Denna sommar har vädret diskuterats i alla möjliga sammanhang, och många har känt sig snuvade på sommaren. Det märktes inte minst när jag ringde till kattpensionatet för att boka några dagar i september, och det var fullbokat! Hon som driver stället sa att det aldrig brukar vara fullbokat i september, men i år har många bokat utlandsresor för att få sol och värme. Jag tycker det har varit en bra sommar totalt sett. Min sista semestervecka har solen strålat hela dagarna, så det blev först ett par dagar på stranden och sen har vi haft fantastiskt väder hela ridlägret och tillbringat hela dagarna utomhus.
 
 
Nu känner jag för att dra på mig en tjock stickad tröja, jeans, gummistövlar och ut i ett höstigt landskap som brinner av alla  vackra färger (nåja, jag får väl vänta några veckor till ;)), äta soppor, grytor, tända mysljus, läsa böcker, titta på film, ta varma bad i badkaret.
 
 
Vad gör du för att njuta av hösten???

Mod

Mod är inte avsaknad av rädsla utan att göra något trots att man är rädd.


Idag är jag oerhört stolt över mig själv. När jag red för över tjugo år sedan ramlade jag av vid hoppning och blev efter det oerhört rädd. På lägret har vi haft ett par hoppass, och jag har hoppat varje gång. Idag skulle lägret avslutas med terränghoppning och jag laddade igår kväll, såg mig själv rida banan och flyga över varje hinder. Idag regnade det och banan fick göras om pga halkrisk. Vid framhoppningen ramlade jag av och landade på ryggen, tack för skyddsvästen :)


Trots det satt jag upp direkt och red hela banan och tog mig över alla hinder i full galopp. Vilken lycka efteråt. Jag vågade! Jag gjorde det! Glad, lycklig och stolt...med lite ont i svanskotan ;)


Mindfulness

Lektion 29 - Ett osant ja
 
 
"När vi säger "ja" till mer än vi faktiskt kan hantera på ett enkelt, ärligt och närvarande sätt, säger vi i praktiken "nej" till alla saker och människor som vi redan sagt "ja" till. Kanske också till vårt eget välbefinnande."
Jon Kabat-Zinn

Äntligen en dator ;)

Denna vecka har jag semester...igen ;) och veckan tillbringar jag på ridläger. Tolv timmar om dagen i stallet med mocka, rykta, ta hand om hästen, utrustning, rida två lektioner, en teorilektion och så god mat. När jag väl kommer hem är jag så trött att jag stupar i säng tidigare än någonsin. Jag har försökt  blogga från mobilen - inte funkat och datorn hemma har varit något fel på, så det har blivit en lång frånvaro.
 
 
Idag har jag haft min favorithäst, som också är min lägerhäst, Kalle och hoppat terränghindder. Ja, jag som är så rädd att hoppa har hoppat den tuffaste av all hoppning, och det gick jättebra så idag är jag lycklig, och trött.
 
 
Hur många inlägg det kommer att bli denna vecka vet jag inte, men jag har massor med saker i huvudet som jag tänker skriva om. Orkar jag inte denna vecka så kommer det nästa vecka. Till på lördag är jag fullt upptagen med hästlivet och njuter av varje stund :)

Harmoni

Jag har tidigare skrivit om en av mina favoritbloggar, Harmoni i hemmet, som du hittar här http://fengshuiblogg.blogspot.se/ 
 
 
Irene, som är Feng Shui-konsult, bor i ett fritidshus permanent och är en riktig inspirationskälla när det gäller att leva ett enklare liv. Den här bilden, som hon publicerade på sin blogg för några dagar sedan, tycker jag väldigt mycket om.
 
 
 
Jag tycker om de rena fria ytorna, ljuset, den harmoniska färgsättningen i ljusa, milda naturfärger. Enkelt, vackert och harmoniskt.

Det funkar ;)

Idag jobbar jag och solen strömmar in på mitt kontor. För en timme sedan satt jag och tittade ut genom fönstret och konstaterade att mina fönster skulle behöva tvättas.
 
 
Jag tar rast och går ut i solen. Vad händer? Jo, två killar står och tvättar alla våra fönster;) Jag frågade hur ofta de gör det. En gång om året svarade de. Tänk att den gången var just en timme efter jag tänkt tanken! Attraktionslagen!!! Det är makalöst hurpass väl det funkar. Testa själv!

Tänkvärt

 
 
Care less about what you own. Care more about how you live.
Joshua Becker
 

Städa,rensa,tvätta

Igår hade jag en dag med städning, tvätt i tvättstugan och rensa. När jag satte mig vid skrivbordet på förmiddagen började jag gå igenom min bokhylla igen, och även om mina böcker numera är få, hittade jag ytterligare sex stycken som jag kände mig färdig med och rensade bort.
 
 
Jag lastade bilen full med saker och körde iväg dem till loppisen.
 
 
 
Riktigt så här såg inte min bil ut, men nästan ;) Den är röd och var så full med saker att jag knappt kunde växla. Så skönt att bli av med grejer som inte längre fyller någon funktion.
 
 
På vägen till loppisen åkte jag förbi stallet, där alla hästar nu är tillbaka efter sitt sommarbete, och på ridlägret nästa vecka ska vi bla hoppa terrängbana och då är det obligatoriskt att ha skyddsväst, som jag inte äger någon, så efter avlastning av alla saker åkte jag vidare till secondhandbutiken för ridsportsaker och fyndade en väst där till betydligt bättre pris än i affären som säljer nya saker. Nöjd med mitt inköp, och denna kommer till användning vid varje hopplektion. Jag slutade rida för många år sedan då jag skadade mig vid hoppning och blev rädd. Att skydda ryggen är viktigt.
 
 
Butiken ligger inne i stan så jag tog en timme och gick runt och njöt av folklivet. Massor av folk i stan, och ridande polis, då det igår var fotbollsmatch, Man U mot Barca, så många fans njöt av solen innan matchen. Men precis när jag var på väg mot bilen för att åka hem började det regna, och solen strålade, vilket gav en fin regnbåge på himlen. Jag älskar regnbågen, känns nästan lite magiskt ;)

Mindfulness

Lektion 28 - Höra sig tänka
 
 
"När vi försöker öppna oss för stillheten och tystnaden känns det fantastiskt - det enda som finns är att man hör sig själv tänka, vilket kan vara ljudligare och mer störande och distraherande än något yttre ljud."
Jon Kabat-Zinn

LBD

Här kommer en annan bild jag hittade på en svart klänning. The little black dress är ju en garderobsklassiker som går att använda både till vardags och till fest om du väljer rätt modell.
 
 
Med höga klackar och ett fint halsband funkar det på i stort sett vilken fest som helst. Med en kofta, andra accessoarer funkar den vid alla möjliga tillfällen. Jag gillar modellen på denna klänning, som känns feminin och smickrande för figuren i lite 50-talsanda.
 
 
Pinned Image

Cirkulation i garderoben

Jag shoppar sällan nya kläder numera, men lite rotation i garderoben behövs ändå ibland för att få en vitamininjektion och för att det inte ska bli för stagnerad energi :) Men de kläderna som har hittat in i min garderob senaste året är få:
 
 
* En Odd Molly tunika, röd och vitrutig som blev resultatet av en klänning som inte höll måttet som jag reklamerade och fick välja något annat i affären
 
 
* En rosarutig flanellklänning från Odd Molly till halva priset som blev en succé i vintras. Varje gång jag hade på mig den fick jag komplimanger
 
 
* En svart söt blus som jag fick i gåva
 
 
* En grårosa tunika från Saint Tropez
 
 
Det är allt som under senaste året har fått flytta in i min garderob, men under samma tid har massor av kläder sorterats bort, skänkts till loppis och en del till vänner så det totala antalet har minskat, och jag vill minska det ännu mer. Det är så skönt när det är luftigt i garderoben, och att allt som finns där används ofta. Det är ju ändå så att de allra flesta av oss har några favoritkläder som vi använder om och om igen. Varför inte bara låta garderoben bestå av favoritkläder????
 
 
Nu när sommaren börjar närma sig sitt slut, ska jag se över vilka kläder som inte blivit använda denna sommar och rensa bort en del. Vissa har inte använts då vädret inte har varit så varmt, så de får stanna och hoppas på en varmare sommar nästa år :) Några klänningar som jag gillar men som inte använts av den orsaken får därmed stanna. Denna sommar har jag mest använt min jeansshorts med en tunika (eller ett linne) de dagarna de varit ganska varmt, jeanscapri med en tunika när det varit kyligare.
 
 
Vilka har varit dina mest använda kläder denna sommar??
 
 
Annars skulle en sådan här klänning, som man kan knyta på mängder av olika sätt och variera kunna passa i en minimalistisk garderob :)
 
Pinned Image
 

Less is more ;)

Pinned Image

Feng Shui-träff

I helgen har jag varit på återträff med de härliga tjejerna jag gick vårens Feng Shui utbildning med, tillsammans med vår lärare Susanna Utbult från Nordic School of Feng Shui. Vi var på härliga Karlsbergs Gård utanför Varber, som jag skrivit om tidigare. Vi fikade, tog en promenad, pratade, fixade lunch tillsammans och hade en härlig dag.
 
 
 
 
Några av tjejerna hade under våren börjat en ny "diet", eller faktiskt en ny livsstil när det gäller kost. Den innebär att man får äta allt, inga livsmedel är "förbjudna", men kroppen behöver olika saker vid olika tider på dygnet, så till frukost äts inget alls som kommer från djurriket dvs inget smör, ost, ägg, mjölk, yoghurt, skinka etc men kroppen behöver fylla på med kolhydrater efter nattens vila. Till lunch, mitt på dagen är allt tillåtet, medan middagen består av proteiner och grönsaker och inga kolhydrater. Dagen delas upp på dessa tre mål och inga mellanmål. Jag känner att jag behöver testa något nytt, för varje gång jag väger mig (vilket är oerhört sällan) så visar vågen några extra kilon, så detta kanske kan vara något för mig. De som testat var väldigt nöjda och hade gått ner en hel del. Men detta är ingen bantningsmetod, utan en omställning och omfördelning av hur maten intas över dygnet att fortsätta leva efter. Jag gillar tanken på att inget är förbjudet, som i tex LCHF, där kolhydrater i det närmaste ska bort helt, plus att intaget av fett känns lite too much.

Vänner

All lyckoforskning är överens om att det som är mest utmärkande för vår lycka är våra relationer. Relationerna med vår partner, familjen, vänner berikar oss så mycket mer än vad några materiella saker någonsin kan göra. Att ta sig tid att vårda sina relationer är alltså en mycket bra investering.
 
 
Själv hade jag en riktigt härlig dag med mina vänner i onsdags, när jag var ledig. Jag är nästan aldrig på stan längre, och inte heller mina vänner, men i onsdags hade vi en spontan eftermiddag  där vi gick runt på stan, kollade lite affärer, handlade lite grann, njöt av folklivet, satt på en uteservering och fikade och hamnade sedan på en annan uteservering och tog en cider.
 
 
 
 
Sådana dagar är guld värt! Och att sedan tillbringa en dag med tonårsdottern. Då njuter jag i fulla drag.

bloglovin
RSS 2.0