Semester

Nu jobbar jag mina sista dagar innan jag börjar en fem veckors lång semester. Jag har även bestämt mig för att under denna tid ta semester från bloggen. Ni har säkert märkt att jag de senaste månaderna har känt mig lite bloggtrött, och inte bara på att skriva på bloggen, utan även att läsa bloggar.
 
 
En viktig sak för att skapa balans är att fundera på hur vi spenderar vår tid. Det är viktigt att ha sjok med tid utan avbrott, få tid till att tänka klart, få tid till att gå in i ett tillstånd av flow och få avsluta en uppgift utan att bli avbruten. Det är också viktigt att tänka på att bara för att något finns där, information tex, så innebär inte det att vi måste ta del av det.
 
 
I morse när jag åt frukost tittade jag på ett avsnitt av Oprah Winfrey, där flera familjer fick se hur de klarade sig utan vissa saker. En familj fick vara utan all elektronik i två veckor (ungefär som i boken Nedkopplad, fast kortare tid) och på bara två veckor utan dator, TV, mobil etc kom familjen varandra närmare och gjorde mer saker tillsammans. En annan familj fick rensa bort tio saker om dagen var för att förenkla sina liv.
 
 
Jag har förenklat mitt liv successivt under drygt två års tid, och nu väljer jag att förenkla det ännu mer på min ledighet genom att även ta semester från bloggen. Jag är tillbaka igen i augusti :)
 
 
Jag önskar er alla en riktigt skön och avkopplad sommar!
 
 

Göra ingenting

Idag var det min första lediga onsdag som det inte stod ridning på programmet. Hästarna har åkt på sommarbete och ska ha åtta sköna veckor med att bara strosa runt i hagen och äta gräs. Semester :)
 
 
Själv hade jag idag flera saker jag tänkt göra, bla städa, åka till IKEA och köpa hyllor plus lite andra saker. Istället har jag mest lallat runt hemma, klappat katter, läst lite, surfat, lagat mat, fixat med lite papper - ja mest bara tagit det lugnt. Men det var precis vad jag behövde. Igår var jag för första gången på länge riktigt, riktigt trött när klockan ringde på morgonen och det känns att en längre ledighet behöver både kropp och själ.
 
 
Men idag ska jag i alla fall ta mig in till stan tillsammans med dottern för att äta trerättersmiddag på restaurang. Igår hade hon skolavslutning och har också börjat sin sommarledighet. Efter första högstadieåret med mycket läxor och hårt arbete var hon nöjd med utdelningen - nio stycken A i betyg!!! Så ikväll ska vi fira ;)
 
 
Något jag har lärt mig är att ta tillvara på alla anledningar till att fira. På en utbildning jag gick för några år sedan sa dem att man alltid skulle ha en flaska bubbel på kylning att ta fram för att fira alla framgångar. En bra idé, men idag väljer vi en god middag istället.

Livskvalitet?

Under några dagars vistelse på Bjärehalvön i Skåne där jag åkt kors och tvärs över smala, vindlande vägar i ett böljande landskap har tankarna kring livskvalitet dykt upp gång på gång i mitt huvud.
 
 
Vad är livskvalitet? För mig har det blivit tydligt att det är något som i högsta grad varit närvarande under hela min tid där. Vacker miljö, med öppna landskap och utsikt över kullar och hav är välgörande för själen. Det är så rofyllt. Att kunna ta dagen som den kommer och i sakta mak förflytta sig från en plats till en annan, utan brådska och utan stress är en annan viktig faktor i begreppet livskvalitet för mig.
 
 
Mat och det vi fyller våra kroppar med är en annan viktig faktor, och det är på alla sätt påtagligt överallt jag åker. Det finns små, mysiga gårdsbutiker där man blandat egenproducerade råvaror med ett litet urval av livsmedel med hög kvalitet. Det finns trädgårdscafeér som serverar hembakat på flera olika ställen. För att vara ett område med relativt liten bofast befolkning finns ett enormt utbud av matställen att välja på, och mycket av det som serveras produceras också här på Bjäre -potatis, grönsaker, kyckling, lamm, nötkött, sprit, chips, choklad, glass, kryddor är några av de saker som finns att köpa närproducerat.
 
 
 
 
En annan viktig sak för mig är att ha närhet till en hobby eller något som ger mig möjlighet till stunder av total närvaro. Här på Bjäre finns det flera ridställen att välja på, men framförallt verkar det finnas otroligt många hästgårdar och det betar hästar i hagar överallt. Golfbanor finns det också flera stycken att välja på. Trots att detta är ett populärt område att bo, på heltid eller på deltid, finns det massor av obebyggd natur.
 
 
Över detta har solen lyst under hela min vistelse, men det är ju inget som man själv kan påverka :) Däremot allt det andra går att påverka. Kommunen kan välja hur de vill att området ska växa och exploateras, vilka företag man vill locka hit osv och vi enskilda individer kan påverka hur vi väljer. Detta är ett område där jag kan tänka mig att skaffa ett fritidshus där jag tillbringar somrarna till att börja med, för att på sikt bosätta mig permanent. Jag förälskade mig i denna del av landet redan för 25 år sedan, men då var jag inte beredd att bosätta mig här då jag prioriterade andra saker och mina behov såg annorlunda ut. Nu däremot kan denna del av världen erbjuda mig mycket av detta som ger mig livskvalitet.
 
 

bloglovin
RSS 2.0